VANDE · Uiteraard wil je daar alles over weten! FONS EN DE ZWAARTEKRACHT Fons Oerlemans,...

Post on 01-Aug-2020

3 views 0 download

Transcript of VANDE · Uiteraard wil je daar alles over weten! FONS EN DE ZWAARTEKRACHT Fons Oerlemans,...

ZONDAG 24 NOVEMBER 2019

VANDEDEDE

MUSEUM PLANTIN-MORETUS EN VELE ANDERE LOCATIESIN STORMKOP, THE BEACON,

DVDW brochure-15102019.indd 1 14-10-19 11:50

VRAAG, ZOEK, FANTASEER,

EXPERIMENTEER

WETENSCHAP IN

ANTWERPEN

DE LOCATIES MET ADRES VIND JE OP HET PLANNETJE ACHTERAAN

Hier kan je de speciale Dag van de Wetenschap-pendelbus nemen: Hier kan je de speciale Dag van de Wetenschap-pendelbus nemen: zie stadsplan op p. 28zie stadsplan op p. 28

Activiteit ter plaatse te reserveren aan de infobalieActiviteit ter plaatse te reserveren aan de infobalie

Zeer geschikt voor kinderen van 6 tot 14 jaarZeer geschikt voor kinderen van 6 tot 14 jaar

Plek om rustig iets drinkenPlek om rustig iets drinken

Een speciale Dag van de Wetenschap-infobalie. Hier kan je workshops reserveren, Een speciale Dag van de Wetenschap-infobalie. Hier kan je workshops reserveren, uurschema’s raadplegen en raad vragenuurschema’s raadplegen en raad vragen

DVDW brochure-15102019.indd 2 14-10-19 11:50

3

1. STORMKOP STORMKOP is een expressieve (vrij)haven voor jonge en minder jonge avonturiers. De atypische industriële omgeving van de droogdokken in Antwerpen ademt mari-tiem erfgoed. Grote en kleine doe-het-zelf-wetenschappers kunnen er zich tijdens de Dag van de Wetenschap uitleven. Maak kennis met de wondere wereld van stam-cellen en eiwitten, dompel je onder in de leefwereld van de bonobo’s of kom alles te weten over hoe planten ons kunnen helpen bij de strijd tegen klimaatverandering. Zelf plastic recycleren, een zonneboot van dichtbij bekijken of eigenhandig een container verplaatsen? Het kan allemaal. Breng een hoofd vol vragen mee en veel experimenteerlust.De activiteiten zijn voor iedereen, doorlopend van 11u tot 17u, tenzij anders aangegeven.

VERRASSEND NATUURLIJKHebben gezonde planten een blosje? Kunnen moerassen ons helpen de voeten droog te houden? Hebben muizen een persoonlijkheid? Ga zelf op onderzoek uit.

HET BLOKKENDOOS GENOOM DNA is de belangrijkste drager van de erfelijke informatie in ons lichaam. Heb je je ooit afgevraagd hoe die gigantische collectie lettertjes ontcijferd wordt? Welkom in de wereld van de bio-informatica! Ga aan de slag met onze collectie Lego® blokjes.

ZET JE CONTAINER OP DE JUISTE PLEK! Bedien zelf de Lego® straddle carrier of reach stacker om je goederen op tijd op hun reach stacker om je goederen op tijd op hun reach stackerbestemming te krijgen. Breng jij deze opdracht tot een goed einde?

DVDW brochure-15102019.indd 3 14-10-19 11:50

4

SHEEP ON WHEELS: EEN WERELD ZONDER AFVAL Circulaire economie ondersteunen en promoten door met zelfgemaakte machines plastic afval om te vormen tot grondstof en zelfs nieuwe producten. Uiteraard wil je daar alles over weten!

FONS EN DE ZWAARTEKRACHT Fons Oerlemans, ontdekkingsreiziger, diepzeeduiker en uitvinder speelt met zwaarte-kracht. Wat valt eerst: een veer of vijs? Je kan hem aan het werk zien en al jouw vragen stellen, bijvoorbeeld over zijn Da Vinci brug van 1000 kg. Doorlopend van 13u tot 16u

VAREN, EEN KWESTIE VAN TECHNIEK EN TECHNOLOGIE Vroeger waren kompas en sextant belangrijke instrumenten om een schip te navigeren. Het hedendaagse Electronic Chart Display & Information System (ECDIS) maakt het navigeren eenvoudiger ... of niet? Ook voor de bescherming tegen zeewater gaan eeuwenoude kennis en moderne techniek hand in hand.

Foto

: Fre

deri

k B

eyen

s

DVDW brochure-15102019.indd 4 14-10-19 11:50

5

ZIJN VLIEGENDE BOTEN DE TOEKOMST?De studenten van het UAntwerp Solar Boat Team bouwden een boot op zonne-energie en varen hier races mee. Momenteel ontwikkelen ze foils die de boot doen zweven. Kom zelf kijken hoe dit werkt!

AFVAL JUTTEN STORMKOP adopteerde een stukje Schelde. Enkele malen per week trekken ze naar een bocht in de rivier om afval te jutten. Ga mee op weggegooide-schattenjacht.Sessies van 60 minuten: 14u30 en 16u

SCHELDEMENU’S MAKEN Gejut afval uit de Scheldebocht wordt in het Plastiquarium gesorteerd per kleur. Om-dat er in 2050 meer plastic zakken in de zee zullen zwemmen dan vissen, serveren we je favoriete Scheldemenu's. Wat is jouw lievelingskost?Doorlopend tussen 12u en 16u

WAT DENKT EEN BONOBO? Wat speelt er in het hoofd van een bonobo? Welke emoties ervaren ze? We kunnen het hen niet vragen. Met onder andere eye-tracking technologie, waarbij de bewe-gingen van het oog worden gevolgd, komen we veel te weten. We raden wat jouw favoriete dier is zonder dat je het ons vertelt!

PUZZELENDE APEN Via puzzelboxen moeten de chimpansees en gorilla’s van de zoo nadenken en werken om wat lekkers te bemachtigen. Ga zelf met stokken en twijgjes aan de slag om iets uit de puzzelbox te halen. Ben jij slimmer dan een chimpansee en behendiger dan een gorilla?

DVDW brochure-15102019.indd 5 14-10-19 11:50

6

DE WETENSCHAP HEEFT JE NODIG. BURGERWETENSCHAP, IETS VOOR JOU?Iedereen kan meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, ook jij! Benieuwd voor welke projecten onderzoekers van de Universiteit Antwerpen je hulp kunnen gebruiken?

• Airbezen@School: meet de luchtkwaliteit in je school en analyseer zelf de meetresultaten• Knappe K(n)oppen: met experimenten zoek je uit waarom bomen vroeger of later bladeren krijgen• IedereenEET: breng populaire recepten in kaart en kom te weten hoe gezond en duurzaam die zijn• Leeftijd in jeugdliteratuur: ontdek welke ideeën over leeftijd jeugdboeken overdragen • Het Isala-team zoekt gezonde vrouwen om taboes rond vaginale gezondheid te doorbreken

Foto

: Fre

deri

k B

eyen

s

DVDW brochure-15102019.indd 6 14-10-19 11:50

7

DE ZIEKTEVERKLIKKEROnderzoekers bij het Centrum voor Proteomics ontwikkelen testen waarbij eiwitten in bloed of urine worden opgespoord om een ziekte in een heel vroeg stadium als het ware te verklikken. Help de verklikkers mee op te sporen!

VAN STAMCEL TOT ORGAAN Ontdek waar stamcellen vandaan komen, hoe je ze zelf kunt maken en hoe ze ons helpen in het onderzoek naar ziektes. Ga op zoek naar de 4 groeifactoren en de stamcellen. Doorlopende sessies van 25 minuten

HOE PRIK JE BLOED BIJ IEMAND? PROBEER HET ZELF! Droom jij ervan om verpleger of verpleegster te worden? Ben je niet vies van bloed of ben je gewoon benieuwd? Hier leer je hoe je echt bloed kan afnemen. Na de sessie krijg je jouw eigen getrokken staaltje bloed ook mee naar huis.

WAT LEEFT ER OP MIJN HANDEN? Waarom moet ik voor het eten mijn handen wassen? Hier leer je hoe belangrijk het is om je handen goed te wassen en waarom. Er leeft meer op je handen dan je denkt.

VERBLIND? JE ZOU ERVAN VERSCHIETEN!Test zelf uit op onze schietbaan hoe verblinding, zeker in het verkeer, een eenvoudige taak behoorlijk kan bemoeilijken en hoe dit probleem erger wordt met de leeftijd. Vanaf 10 jaar

MAAK KENNIS MET TECHNIEK IN DE TECHNO TRAILER Weet je nog niet wat je later wil worden? Zegt een beroep als automecanicien, schrijnwerker of grafi cus je wel iets, maar weet je niet precies wat dat inhoudt? Probeer het zelf uit en ontdek je eigen talenten.

DVDW brochure-15102019.indd 7 14-10-19 11:50

8

GROENE STROOM OPWEKKEN? DAT KAN JE ZELF! In de hypermoderne Techno Trailer wek je met een fi ets, windmolentje of zonnepanelen energie op. Benieuwd hoeveel toestellen je kan inschakelen voor het alarm afgaat?

RACEN MET EEN SPHERO Programmeer en bestuur zelf een te gekke robotbal en loods hem zo snel mogelijk door een reuzegroot doolhof.

COOLE HAARGEL VOOR JE VOLGENDE FEESTJE Maak kennis met de geheimen van de chemie. Maak je eigen potje haargel om mee naar huis te nemen.

CHEMIE IS OVERAL Laat je je onderdompelen in de wereld van chemische reacties. Lichtgevende vloei-stoffen, klokreacties, traffi c light bottles, reacties met zuurstof. Laat je verrassen!

BASF KIDS’ LAB Zit er in jou een wetenschapper verborgen? Wil je weten hoe we chemie en technologie gebruiken in ons dagelijks leven? Kom dan zeker naar het BASF Kids’ Lab, trek een labo-jas aan en experimenteer met ons mee.

FRANKY BINK VAN DE MAAND Met de zachte jeans van Franky als voorbeeld wil het Vlaams Instituut voor Biotechnolo-gie tonen welke impact biotechnologie heeft op het dagelijkse leven. Elke dag eet, drink en draag je wetenschap.

BRUISBALLENFABRIEK Bruisballen worden verkocht in supermarkten en parfumwinkels. In je bad zorgen ze voor een verkwikkend geurend sopje. Wist je dat zelf bruisballen maken helemaal niet

DVDW brochure-15102019.indd 8 14-10-19 11:51

9

moeilijk is? Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen leren je hoe dat moet in hun pop-up bruisballenfabriek.

SLIMME HANDEN, WITTE TANDEN Chemie vind je overal, ook in je tandpasta! Wil je zelf tandpasta maken en ontdekken wat er allemaal in zit? Je voegt allerlei stoffen toe die ervoor zorgen dat je tanden blinken en je een heerlijk frisse adem hebt.

VAN MOLECULE TOT MEDICIJN Altijd al willen weten hoe geneesmiddelen worden ontwikkeld? Kom langs bij de mobiele bus van Janssen Pharmaceutica Clinical Pharmacology Unit. Met Virtual Reality ervaar je zelf hoe we van molecule tot medicijn komen. Maak je eigen proefmedicijn en ontdek hoe ook jij kan bijdragen aan medische innovatie.

CUPCAKES VAN WONDERSCHUIM Ben jij benieuwd hoe polyurethaanschuim - en dus bijvoorbeeld je matras of de isolatie van je woning - wordt gemaakt? Ontdek het op de stand van Covestro en ga naar huis met een kleurrijke, zelfgemaakte schuim-cupcake!

3D-PRINTEN MET EEN ZELFGEBOUWDE PRINTER Het ontwikkelen van voorwerpen is een stuk eenvoudiger dan vroeger. Kom kijken hoe de zelfgebouwde 3D-printers Prutska en co kleine hebbedingetjes produceren. Hoewel ze ook hele scheepsmaquettes voor mekaar krijgen.

KRAS ER EEN ANKER IN Wat is glas? Met welke grondstoffen maak je glas? Ontdek het in de workshop glas grave-ren van Natuur & Wetenschap. Je kan uiteraard ook zelf graveren: wat denk je van een golf, anker of kompas?

DVDW brochure-15102019.indd 9 14-10-19 11:51

10

SPEELHAL – SPEEL JE SLIM MET WETENSCHAPSSPELLEN! Doorlopend

De Turing Tumble, een kei-coole knikkerbaan! Vind je het gek wat een computer of een smartphone allemaal kan? Wil je graag weten hoe dat eigenlijk komt? Met deze speciale knikkerbaan krijg je een idee hoe je met schakelaars beslissingen kan nemen en berekeningen kan maken.

Vertel eens een verhaal met emoji! Raad aan de hand van slechts een paar emoji welk bekend verhaal er wordt afgebeeld. Vertel ook je eigen verhaal met emoji of ontdek welke elementen van taal met emoticons kunnen worden weergegeven en welke niet.

Expeditie MoendoesIn dit spannende spel ontrafel je de geheimen van de planeet Moendoes: Hoe werkt hun klimaat? Zijn de dieren er gevaarlijk? Hoe kan je praten met de bewoners? Om dat uit te pluizen, ga je te werk als een echte wetenschapper. Vanaf 10 jaar

Okapi-stamboekspelZOO Antwerpen coördineert het Europese kweekprogramma voor de okapi. Om gezonde dieren met gezonde genen te verkrijgen, komt er ook wat labo-werk aan te pas. In het stamboekspel mag jij voor okapiman Epulu de ideale vrouw zoeken!

De race naar het VaticaanHoe word je heilig? Volstaat het om je leven lang een heel goed persoon te zijn, zodat de Katholieke Kerk je met een aureool beloont? Of komt er toch meer bij kijken? Kom het ontdekken!

DVDW brochure-15102019.indd 10 14-10-19 11:51

11

HazagoraJe bouwt een samenleving op een vulkanisch eiland, dat tijdens het spel ge-troffen wordt door verschillende geo-rampen. Zet je kostbare grondstoffen in voor een waarschuwingssysteem tegen tsunami’s, of sla je extra voedselvoor-raden op om na de ramp te kunnen verdelen?Vanaf 12 jaar

Europa voor kinderenVouw het Europa-happertje, kleef de lidstaten en vlaggen op de juiste plaats, leer spelenderwijs de hoofdsteden en kom coole dingen te weten over de verschillende Europese landen.

Foto

: Fre

deri

k B

eyen

s

DVDW brochure-15102019.indd 11 14-10-19 11:51

12

MINI-LEZINGEN Kom een kwartiertje luisteren naar

• 12u: Bert De Groef - Knutselen met DNA• 13u: Michaël Peeters - Slim Energiemanagement • 14u: Olivier Schalm - Wat is schone lucht? (vanaf 10 jaar) • 15u: Lore Wyers - Hoe sterk ben jij?• 16u: Charlotte Vets - Op weg naar nog betere smartphones

WETENSCHAPSBRUNCH Schuif gezellig met je familie mee aan bij de Wetenschapsbrunch in Stormkop. Vooraf te reserveren via www.stormkop.be (betalend – diverse formules) Doorlopend tussen 11u en 13u

GROTE-MENSEN-CRÈCHEWil jij als kind in alle vrijheid genieten van ateliers en voorstellingen? Neem jouw volwassen begeleider bij de hand en breng hem naar de grote-mensen-crèche. Om problemen bij het afscheid te vermijden, ziet de crèche er uit als een bar. Je volwas-senen lopen er vrij rond, lezen de krant of doen een middagdutje. Voor volwassenen

EEN ZWERFTOCHT LANGS EN IN DE DOKKEN: GEGIDSTE RONDLEIDING Deze plek ademt havengeschiedenis. Negen historische droogdokken, twee werk-huizen voor scheepsherstellers, een beschermd pomphuis, … Schepen kwamen tot begin 2018 voor herstelling in een droogdok en dit werk - aan historische schepen - wordt tot op vandaag verdergezet.Vanaf 15 jaar Sessie van 90 minuten: 12u30

DVDW brochure-15102019.indd 12 14-10-19 11:51

13

2. RED STAR LINE MUSEUM Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de over-steek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Hun verhaal, dat van de rederij die hen vervoerde en dat van de stad en de haven waaruit ze vertrokken, staan centraal in het museum. Speciaal voor vandaag bieden we ook enkele extra activiteiten.Open van 10u - 17uBetalend, met diverse kortingformules (www.redstarline.be)

Foto

: Fre

deri

k B

eyen

s

DVDW brochure-15102019.indd 13 14-10-19 11:51

14

DE WERELD ROND IN 80 VRAGEN Samen met Hanne Apers en met behulp van een ganzenbord denk je mee na over vragen zoals “Hoe zou jij nieuwe vrienden maken als je in een nieuw land arriveert?” of “Als je ziek bent, hoe word jij het liefste geholpen en denk je dat dit verschillend is als je uit een ander land komt?”Doorlopend tussen 12u - 16u

FAMILIEKOFFERS In ons familiespel volg je het verhaal van Bessie, een meisje van 9 jaar dat met haar gezin naar Amerika reist. In het museum zoek je 6 koffers met opdrachten en weetjes over de Red Star Line. Lees telkens een stuk van het familieverhaal, en teken, schrijf, voel of vertel.

GIDS ZOEKT GROEP Sluit individueel aan bij onze rondleiding, die de vaste presentatie combineert met de tijdelijke tentoonstelling.Vanaf 12 jaarsessie van 90 min: 13u305 euro (reservaties via de webwinkel of via 03 298 27 70)

VELDWERK. ERVARINGEN VAN VLUCHTELINGEN IN ANTWERPENNieuwkomers die als vluchteling naar ons land zijn gekomen, getuigen over oorlog, honger en dictatuur. In een tijd waar meer over dan met hen wordt gesproken, willen we hun verhalen zeker horen. Tijdelijke tentoonstelling (gratis toegang)

DVDW brochure-15102019.indd 14 14-10-19 11:51

15

Bij Veldwerk, de tijdelijke tentoonstelling:

KORTE LEZINGEN Vanaf 14 jaar20 minuten

12u30: Ontheemde kindertijd In deze lezing neemt Chiara Candaele enkele opeenvolgende migraties van kinderen naar België onder de loep vanuit een politiek-historisch en post-koloniaal perspectief, tegen de achtergrond van een groeiend internationaal belang rond kinderwelzijn. 15u30: The Syrian military occupation and abductions in wartime Lebanon (English spoken)Roschanack Shaery-Yazdi from the University of Antwerp will introduce the issue of the missing in Lebanon and discuss the reasons why their cases are still pending after almost three decades since the civil war was declared over.

EEN POSITIEVE KIJK OP ROMATien rolmodellen uit de Roma-gemeenschap vertellen over hun zoektocht en succes-sen in hun migratie- en integratieverhaal. Kom naar stukjes interview luisteren en maak kennis met Erdin, Fatimé, Merima, Darius, Biser, Janetta en Emilia!Vanaf 14 jaar

DVDW brochure-15102019.indd 15 14-10-19 11:51

16

3. THE BEACON Slimme technologieën maken ons leven aangenamer, gemakkelijker en duurzamer. The Beacon is dé business- en innovatiehub voor experts in het Internet of Things(IoT). Hier zoeken en ontwikkelen wetenschappers sensoren, digitale ecosystemen, robots, … die oplossingen bieden voor uiteenlopende maatschappelijke uitdagingen. Ervaar hoe Artifi ciële Intelligentie (AI), Augmented & Virtual Reality (AR & VR) onze toekomst (mee) zullen bepalen. De activiteiten zijn voor iedereen, doorlopend van 11u tot 17u, tenzij anders aangegeven

GROWING GIFS: HI-TECH TEKENEN Modeltekenen is tekenen in zijn puurste vorm. Dit kan ook hi-tech, op Wacom-teken-tabletten. Maak gelijktijdig een tekening en wij voegen ze samen tot een bewegend beeld of GIF en projecteren de tekeningen.

Foto

: Fre

deri

k B

eyen

s

DVDW brochure-15102019.indd 16 14-10-19 11:51

17

MISLEID DE AI !Kan jij onze object-detector misleiden? Kunnen we een AI trainen om een andere AI te misleiden? Vormt dit een probleem als je bijvoorbeeld een zelfrijdende wagen gebruikt? Kom het hier te weten!

SO YOU THINK YOU CAN DANCE? Altijd al willen leren dansen op de hits van nu? Dankzij onze deep fake software, waarmee je nepvideo’s kan maken die bijna niet van echte te onderscheiden zijn, steel je de show met coole dansmoves.

DE ARZ Kom binnen in de wereld waar werkelijkheid en computer door mekaar lopen: de Augmented Reality Zandbak. Je ziet de topografi sche kaart van jouw landschap verschijnen terwijl je zelf bergen en kraters vormt. Laat het virtueel regenen en kijk hoe het water doorheen je landschap vloeit.

WORD DE VOLGENDE BATMAN OF BATVROUW! Ervaar wat het is om als vleermuis door het leven te vliegen. Maak en verbeter je eigen vleermuisoren, zodat je in het duister toch je omgeving kan zien met behulp van ultrasoon geluid.

ARE YOU WATERPROOF? KIES HET RUIME SOP MET EEN VR-BRIL OP! Altijd al eens op de zee willen varen met een groot schip? Dit is je kans! Kijk je ogen uit in deze 360°-fi lm en waan jezelf kapitein of matroos. Wij zorgen ervoor dat je niet nat wordt.

TIJDMACHINE: REIS DOOR DE GESCHIEDENIS VAN ANTWERPEN MET OUDE KAARTENHoe zag Antwerpen er 400 jaar geleden uit? Met de hulp van Geografi sche Informatie Systemen (GIS) en historische kaarten brengen wetenschappers de manier waarop

DVDW brochure-15102019.indd 17 14-10-19 11:51

18

Antwerpen veranderde in beeld. Bewonder zeker ook het prachtige kaartmateriaal.

QCRAFT: ONTDEK KWANTUMFYSICA DANKZIJ MINECRAFT Kwantumfysica, de theorie die de wereld beschrijft op de allerkleinste schaal, is voor velen een mysterie. Slaag jij erin de kwantumfysica te doorgronden en samen met je vrienden te ontsnappen uit een kwantum escape room? Vanaf 10 jaar

DRAADLOZE MENSENMASSA METERVraag jij je wel eens af hoe organisatoren op grote events het aantal aanwezige per-sonen tellen? De Draadloze Mensenmassa Meter van IDLab stelt hen in staat om, op basis van draadloze communicatietechnieken, een vrij precieze schatting te maken van het aantal bezoekers.

KAN JIJ MUISSTIL STAAN? OF TOCH NIET?Welke technieken heb je nodig om te bestuderen hoe mensen precies bewegen? Je kan deelnemen als proefpersoon aan een experiment van het M2Ocean bewegingslab waarbij we je evenwichtssysteem uitdagen.

LICHAAMSSAMENSTELLING: METEN, FEITEN EN FABELSWil jij jouw lichaamssamenstelling weten? Laat het testen en neem je resultaat meteen mee naar huis. Je krijgt ook toelichting bij enkele feiten en fabels. Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als ‘zware botten’?

EEN KWESTIE VAN GEZOND VERSTANDTest je bloedsuikerspiegel, ervaar de impact van het Heimlichmanoeuvre of ervaar in Virtual Reality hoe je iemand moet reanimeren. De opleiding verpleegkunde van de AP Hogeschool haalt alles uit de kast en biedt een scala aan testen en toepassingen

DVDW brochure-15102019.indd 18 14-10-19 11:51

19

die je een uniek inzicht geven in je eigen gezondheid en die van de gezondheidszorg in het algemeen.

• Reanimatie in VR (doorlopend tussen 11u-14u)• Suiker in bloed? • Eerste hulp bij verstikking• Gezondheidszorg bij baby’s en peuters: een unieke leeftijdsgroep, een unieke aanpak?• Rokers versus niet-rokers• Brancardage (sessies van 20 minuten: 13u30, 14u30, 15u30)

BITE-SIZE ACTIVITEITEN MET LEGO® WEDO 2.0 Bouw een eenvoudige robot die reageert op de omgeving. Met speelse en tastbare elementen maak je abstracte concepten concreet en word je ingewijd in computationeel denken en engineering. Doorlopende workshops van 30 minuten

IOT - AAN DE SLAG MET NEURON Internet of Things, wat is dat nu eigenlijk? Kom het te weten bij Digitale Wolven en ontdek hoe je hier zelf dingen voor kan maken. Workshops van 60 minuten: 11u20, 12u50, 14u20 en 15u50

BRUGGEN IN PAPIER Samen kijken we naar en praten we over bruggen. We ontdekken met experimen-tjes hoe je de sterkste bruggen bouwt. Daarna maak je een zo lang mogelijke brug tussen twee tafels: houdt je brug stand als je er iets op legt?Vanaf 10 jaarWorkshops van 90 minuten: 11u30, 13u30 en 15u30

DVDW brochure-15102019.indd 19 14-10-19 11:51

20

EMOTIONELE ONTWIKKELING ONTRAFELD Mensen in hun (atypische) ontwikkeling begeleiden is een fantastische ervaring. Het is samen genieten, plezier maken, dingen beleven. Af en toe zit je echter met je handen in het haar, de relatie lijkt vast te lopen. Hoe komt dit? We bekijken samen de schaal emotionele ontwikkeling die kan helpen om je weer goed te voelen bij elkaar.Vanaf 12 jaarWorkshops van 45 minuten: 12u, 14u en 15u30

SIMULATOR VOOR ECHTE EN VIRTUELE AUTONOME WAGENS We stellen een hybride simulator voor die een echte wagen (op schaal 1/10) autonoom laat rondrijden en interageren in een wereld met virtuele autonoom rijdende tegenhangers.Workshops van 20 minuten: 12u30, 13u30, 14u30

EEN ZWANGERSCHAP IN VIRTUAL REALITY Bestudeer het lichaam van een zwangere vrouw van binnenuit in VR. De opleiding Vroedkunde van AP Hogeschool mag als eerste in België aan de slag met het state-of-the-art virtual reality program Road to Birth. Workshops van 30 minuten: 13u en 14u

PROGRAMMEER JE EIGEN KERSTVERLICHTING! Leer meer over het principe IFTTT (If This Then That) en maak je eigen kerstverlich-ting met de hulp van enkele pientere Makers. Vanaf 12 jaar (en met begeleiding) Uren nog te bepalen

BEN JE EEN TECH-TOVENAAR OF TECH-T-REX? Met ons spel maak je kennis met Augmented Reality en kom je in de wereld van innovatie terecht. Er zijn geen goede of slechte antwoorden, je krijgt vooral inzicht in

DVDW brochure-15102019.indd 20 14-10-19 11:51

21

welke vernieuwingen helemaal bij jou passen. Vanaf 10 jaar

WEBDESIGN IN HTML EN CSS: DOE HET ZELFSpeel zelf met HTML en CSS code, de 2 belangrijkste blokken op alle webpagina's die je bezoekt, van Google en Facebook tot Instagram.Vanaf 8 jaarDoorlopende workshops van 25 minuten (behalve tussen 12u30-13u30)

LEREN PROGRAMMEREN MET BLOCKLYDeze educatieve spellen maken je warm om te leren programmeren, zodat je later elke programmeertaal aankan!Doorlopende workshops van 25 minuten (behalve tussen 12u30-13u30)

Foto: Frederik Beyens

DVDW brochure-15102019.indd 21 14-10-19 11:51

22

COMPUTE IT!Compute is een leuke tool om je te verwelkomen in het programmeren: iedereen kan programmeur worden!Doorlopende workshops van 25 minuten (behalve tussen 12u30-13u30)

BEN JIJ SLIMMER DAN DE COMPUTER?Artifi ciële intelligentie is tegenwoordig niet meer weg te denken en is in veel taken beter dan de mens. Maar hoe slim is de computer nu eigenlijk? En zal die ooit slim-mer worden dan wijzelf? Speel zelf een spelletje tegen de AI en test het uit.

THE MCS IOT ESCAPE TOURVolg onze slimme route doorheen het gebouw, volg de pijlen, maak de juiste beslis-singen, en probeer de ronde af te leggen binnen een exact tijdsbestek. Wij gebruiken onze slimme sensoren om te kijken waar je bent en of je de route goed gevolgd hebt. Ready, set, GO! Vanaf 8 jaar

VAN CONTAINER TOT BIJ JE THUIS: EEN MARITIEM SPELHoe geraken goederen in je winkel of via e-commerce rechtstreeks bij je thuis? Wie maakt welke keuzes in de containerterminal en elders in de logistieke keten? Kom zelf een containerterminal uitbaten, of speel logistiek manager en verzend produc-ten wereldwijd.Vanaf 12 jaar

LIVINGLAB ENERGIEMONITORINGOnderzoekers van de Hogere Zeevaartschool creëren een Living Lab in en rond hun school om de impact van de studenten op de koolstof-voetafdruk op te volgen. Kijk mee hoe we ons meetnetwerk met Arduino technologie opbouwen en stel al je vragen.Vanaf 12 jaar

DVDW brochure-15102019.indd 22 14-10-19 11:51

23

LANDMETEN VOOR BEGINNERS We gaan landmeten. Fluo-hesje aan, kegels op zijn plaats en meten maar! Kijk door een totaalstation en meet de hele wereld.

ROBOT RACE: PARCOURS MET SPHERO’S Heb je ooit al eens robots laten racen tegen elkaar? Kom een robot programmeren en zie of je kan winnen.

REIS NAAR DE TOEKOMST MET IMEC Hoe zullen we leven in de toekomst? Werken we samen met robots? Blijven we écht langer gezond? Je ontdekt het allemaal met de app Imec 2035 die je meeneemt op een tijdreis naar onze (niet zo verre) toekomst.

TECH-TALKS: KORTE LEZINGEN OVER NIEUWE TECHNOLOGIEVanaf 12 jaar, 20 minuten

12u: Wannes Heirman (AP Hogeschool)Hoe werkt de technologie die bedrijven toelaat om jou op de perfecte manier met een commerciële boodschap te benaderen? Hoe staat het met de privacy in dit tijdperk van big data?13u: Tom De Schepper (UAntwerpen)Hoe kunnen we vermijden dat we binnenkort allemaal vast staan in de Internetfi le? 14u: Steven Latré (UAntwerpen)Het hoofd van het IDLab laat Artifi cial Intelligence op je los! Welke rol willen we AI geven in ons leven? Wat gebeurt er als computers beter presteren dan de mens? En wie bepaalt dan wat beter is? 15u: Peter Hellinckx (UAntwerpen)Kom meer te weten over het Antwerpse proefproject met slimme zelfrijdende wagens op de E313 en over de talrijke mogelijkheden van Internet of Things.

DVDW brochure-15102019.indd 23 14-10-19 11:51

24

4. MUSEUM VLEESHUIS Al eeuwenlang leeft Antwerpen op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In het museum ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiede-nis van de stad. Bereid je voor op een muzikale reis naar een wereld vol passie en ritme.Open van 10u - 17uBetalend, met diverse kortingformules (www.vleeshuis.be)

EXPERIMENTEREN MET FRANS CHANSON Klinkt wetenschap jou als muziek in de oren? Laat je meevoeren op een eigenzinnig par-cours langs oude en nieuwe deuntjes en ontdek hoe je en deux temps trois mouvementseen Frans chanson naar je Antwerps handje kan zetten. Voor iedereen die durft meezingen in het Frans! Sessies van 50 minuten: 13u30 en 15u30

WAAROM CHOPIN DE REGEN NIET WILDE HOREN In 1838 reisde Frédéric Chopin naar Mallorca om de winter te ontvluchten. Hij kreeg er ruzie met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Niet over het onverwacht barre weer, maar over de betekenis van muziek.Maar heeft muziek wel iets te betekenen? Wat vertellen de klanken van een muziekstuk? Vanaf 16 jaarInteractieve lezing van 40 minuten: 11u30 en 14u30

STEEK ZELF EENS EEN ORGEL IN ELKAAR Hoe kan een orgel zo fi jn en ook zo luid klinken? Wat bedoelen we met alle registers opentrekken? Kom het zelf ontdekken en bouw samen met ons een klein pijporgeltje, van plank en pijp tot instrument!

DVDW brochure-15102019.indd 24 14-10-19 11:51

25

MUZIKALE GADGETS MAKEN Maak je eigen badge, spiegeltje of magneet. Met een afbeelding van een muziekinstru-ment uiteraard. Zo maak je een mooi souvenir van je bezoek aan Klank van de Stad.

5. MUSEUM PLANTIN-MORETUS Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt de bezoeker een unieke historische ervaring. Hier vind je de oudste drukpersen ter wereld, en nog veel meer... Zeker tijdens de Dag van de Wetenschap!Open van 10u - 17uBetalend, met diverse kortingformules (www.www.museumplantinmoretus.be)Reservaties vooraf via mail (jan.haveneers@uantwerpen.be)

Foto

: Fre

deri

k B

eyen

s

DVDW brochure-15102019.indd 25 14-10-19 11:51

26

PIETER BRUEGEL ONDER JE NEUS! We tonen je de mooiste Bruegelprenten uit de Antwerpse collecties, in het bijzijn van specialist Carl Depauw, directeur van Museum Mayer van den Bergh. Doorlopend

CLICHÉ: HOUTBLOK IN MODERNE VERSIEVroeger sneed een graveur het beeld van een tekening in hout, een cliché. Ontdek hoe wij vandaag de ambachtsman in snelheid overtreffen en in korte tijd met plastic (polymeer), licht en water een drukvorm maken. Vanaf 10 jaarDoorlopend van 13u30 tot 16u30

DE EXACTE WETENSCHAP IN WORDING Wetenschap verandert de wereld. 16de- en 17de-eeuwse wetenschappers kregen dankzij de bloeiende Plantijnse drukkerij een grandioos platform om hun kennis met elkaar te delen. Vanaf 12 jaarRondleidingen van 45 minuten: 14u, 15u en 16u

DE UTOPIA-KAART VAN ABRAHAM ORTELIUS Het Museum Plantin-Moretus bewaart sinds kort de enige bekende afdruk van Ortelius’ Utopia-kaart. Nieuw ontdekte bronnen documenteren de ontstaansgeschiedenis en de verspreiding van de kaart.Vanaf 12 jaarLezingen van 40 minuten: 11u, 14u en 15u

DOEN OOK MEE

DVDW brochure-15102019.indd 26 14-10-19 11:51

27

HET LANGSTE EILAND VAN JE DROMEN Iedereen is welkom om een stukje droomeiland vorm te geven op onze megalange kaart. Wie weet laten wetenschappers zich inspireren om jullie dromen tot werkelijkheid te maken. Voor iedereenDoorlopend van 13u30 tot 16u30

PERMEKE BIBLIOTHEEKKITTY WIL KNALLEN: VERRASSEND WETENSCHAPSTHEATERAcrobate Kitty en een professor goochelen met wetenschappen en halen acrobati-sche toeren uit met alledaagse voorwerpen. 2,5 - 6 jaarVoorstelling om 11u (50 minuten)Betalend: 8 euro (diverse kortingformules)Vooraf te reserveren (http://www.permeke.org/); is er nog plek op 24/11, kan je ter plaatse nog reserveren

DOEN OOK MEE

Interessante activiteiten in en om Antwerpen vind je ook in het Wetenschapspark Niel, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Fablab+, Ingenieurshuis en Open Garage.

DVDW brochure-15102019.indd 27 14-10-19 11:51

28

ELLERM

ANSTR

AAT

NAPOLEO

NKAAI

NAPOLEO

NKAAI

NAPOLEO

NKAAI

AM

STERDAM

STRAAT

AM

STERDAM

STRAAT

AM

STERDAM

STRAAT

LONDEN

BRU

GLO

NDEN

BRU

GLO

NDEN

BRU

G

RIJNKAAI

RIJNKAAI

RIJNKAAI

RIJNKAAI

DIN

ANTSTR

AAT

NASSAUSTRAATNASSAUSTRAATNASSAUSTRAAT

LONDEN

STRAATLO

NDEN

STRAAT

LONDEN

STRAAT

KRIBBESTRAAT

NAPELSSTRAATENTREPOTKAAI

RIJNKAAIRIJNKAAIRIJNKAAIRIJNKAAIRIJNKAAIRIJNKAAIRIJNKAAIRIJNKAAIRIJNKAAI

NOORDER

LAAN

ITALIËLEI

SINT-A

LDEG

ONDISK

AAI

SINT-A

LDEG

ONDISK

AAI

SINT-A

LDEG

ONDISK

AAI

HANZE STED

ENPLA

ATSHANZE STED

ENPLA

ATSHANZE STED

ENPLA

ATSHANZE STED

ENPLA

ATSHANZE STED

ENPLA

ATSGODEFR

IDUSK

AAI

GODEFR

IDUSK

AAI

ADRIA

ANBRO

UW

ERSTR

AAT

ADRIA

ANBRO

UW

ERSTR

AAT

ADRIA

ANBRO

UW

ERSTR

AAT

ADRIA

ANBRO

UW

ERSTR

AAT

BRO

UW

ERSV

LIETBRO

UW

ERSV

LIETBRO

UW

ERSV

LIETBRO

UW

ERSV

LIETOUDE LEEU

WEN

RUI

ANKERRUI

ANKERRUI

ANKERRUI

TUNNELP

LAATS

TUNNELP

LAATS

TUNNELP

LAATS

TUNNELP

LAATS

TUNNELP

LAATS

GRO

TE MARKT

GRO

TE MARKT

GRO

TE MARKT

GRO

TE MARKT

GRO

TE MARKT

GRO

ENPLA

ATSGRO

ENPLA

ATSGRO

ENPLA

ATSGRO

ENPLA

ATS

MEIR

TENIERPLAATS

TENIERPLAATS

TENIERPLAATS

TENIERPLAATS

TENIERPLAATS

LOM

BARD

ENVEST

LOM

BARD

ENVEST

LOM

BARD

ENVEST

LOM

BARD

ENVEST

LOM

BARD

ENVEST

LOM

BARD

ENVEST

NATIONALESTRAAT

NATIONALESTRAAT

LOMBARDENSTRAAT

KOLVEINSTRAAT

OTTO VENIUSSTRAAT

HUIDEVETTERSSTRAAT

SCHOEN

MARKT

PLANTINKAAI

STEENHOUW

ERSVEST

STEENHOUW

ERSVEST

STEENHOUW

ERSVEST

STEENHOUW

ERSVEST

STEENHOUW

ERSVEST

VRIJDAG

S-VRIJD

AGS-

VRIJDAG

S-VRIJD

AGS-

VRIJDAG

S-VRIJD

AGS-

MARKT

WANDELTERRAS ZUID

SUIKERRU

IOUDE KOORNMARKT

REYNDERSSTRAAT

VLASMARKT

MUNTSTRAAT

OEVER

SCHELDEKENERNEST VAN DIJCKKAAI

ST. JANSVLIET

HOOGSTRAAT

HOOGSTRAAT

HOOGSTRAAT

HOOGSTRAAT

MELKMARKTMELKMARKTMELKMARKTMELKMARKTMELKMARKT

KORTE N

IEUWSTRAAT

KORTE N

IEUWSTRAAT

MEIRB

RUG

ISRAELIETENSTRAAT

ISRAELIETENSTRAAT

ISRAELIETENSTRAAT

ISRAELIETENSTRAAT

ISRAELIETENSTRAAT

ISRAELIETENSTRAAT

ISRAELIETENSTRAAT

ISRAELIETENSTRAAT

SINT-KATELIJNEVESTSINT-KATELIJNEVESTSINT-KATELIJNEVESTSINT-KATELIJNEVEST

EIERMARKT

EIERMARKT

EIERMARKT

EIERMARKT

JORDAENSKAAI

STEENPLEIN

STEENPLEIN

STEENPLEIN

STEENPLEIN

WAASLA

NDTU

NNEL

LANGE N

IEUW

SSTRAAT

LANGE N

IEUW

SSTRAAT

LANGE N

IEUW

SSTRAAT

LANGE N

IEUW

SSTRAAT

LANGE N

IEUW

SSTRAAT

LANGE N

IEUW

SSTRAATEIKENSTRAAT

CELLEBROEDERSTRAATCELLEBROEDERSTRAATCELLEBROEDERSTRAATCELLEBROEDERSTRAATCELLEBROEDERSTRAAT

SINT JACO

BSM

ARKT

SINT JACO

BSM

ARKT

SINT JACO

BSM

ARKT

SINT JACO

BSM

ARKT

KIPDORP

KIPDORP

KIPDORP

KIPDORP

WIJN

GAARD

BRU

G

WIJN

GAARD

BRU

G

WIJN

GAARD

BRU

G

WIJN

GAARD

BRU

G

WIJN

GAARD

BRU

G

WOLSTRAAT

BLIN

DESTRAAT

PRINSSTRAAT

KEIZERSTRAATKEIZERSTRAATKEIZERSTRAAT

KATTENSTRAAT

JAN BLOMSTRAATJAN BLOMSTRAATJAN BLOMSTRAATJAN BLOMSTRAATJAN BLOMSTRAATJAN BLOMSTRAAT

VLEMIN

CKSTRAAT

VLEMIN

CKSTRAAT

VLEMIN

CKSTRAAT

VLEMIN

CKSTRAAT

KAASRU

IKAASRU

IKAASRU

IH. CO

NSCIEN

CEH. CO

NSCIEN

CEH. CO

NSCIEN

CEH. CO

NSCIEN

CEPLEINPLEIN

MARKGRAVESTRAAT

MARKGRAVESTRAAT

MARKGRAVESTRAAT

MARKGRAVESTRAAT

MARKGRAVESTRAAT

MINDERBR

OEDER

SRUI

KLEIN

E GODDAA

RD

KLEIN

E GODDAA

RD

KLEIN

E GODDAA

RD

GROTE

GODDAA

RD

GROTE

GODDAA

RD

LANGE KOEPOORTSTRAATLANGE KOEPOORTSTRAATLANGE KOEPOORTSTRAATLANGE KOEPOORTSTRAATLANGE KOEPOORTSTRAAT

KORTE KOEPOORSTRAAT

KORTE KOEPOORSTRAAT

KORTE KOEPOORSTRAAT

KORTE KOEPOORSTRAAT

KORTE KOEPOORSTRAAT

KORTE KOEPOORSTRAAT

KORTE KOEPOORSTRAAT

HOFSTRAAT

VLEESHOUWERSSTRAAT

VLEESHOUWERSSTRAAT

VLEESHOUWERSSTRAAT

VLEESHOUWERSSTRAAT

VLEESHOUWERSSTRAAT

VLEESHOUWERSSTRAAT

VEEMARKT

VEEMARKT

VEEMARKT

VEEMARKTZIRKSTRAAT

ZIRKSTRAAT

BORZESTRAAT

PRINSESSTRAAT

PRINSESSTRAAT

PRINSESSTRAAT

PRINSESSTRAAT

PRINSESSTRAAT

BURCHTGRACHT

BURCHTGRACHT

BURCHTGRACHT

BURCHTGRACHT

BURCHTGRACHT

WANDELTERRAS NOORD

WANDELTERRAS NOORD

ORTELIUSKAAI VAN METERENKAAI

VAN METERENKAAI

VAN METERENKAAI

ROUAAN

SE KAAI

ROUAAN

SE KAAI

ROUAAN

SE KAAI

ROUAAN

SE KAAI

ROUAAN

SE KAAI

ROUAAN

SE KAAI

STADS-

STADS-

STADS-

STADS-

STADS-

STADS-

WAAG

WAAG

WAAG

WAAG

VERVERSRUI

OUDE MANSTRAAT

OUDE MANSTRAAT

SINT-P

AULU

SSTR

AAT

NOSESTRAAT

NOSESTRAAT

NOSESTRAAT

NOSESTRAAT

KEISTRAAT

LEGUIT

KLAPDORP

PAARDEN

MARKT

PAARDEN

MARKT

HUIKSTRAAT

DRIES DRIES

KAASBRUGKAASBRUGKAASBRUGKAASBRUG FALCONPLEINFALCONPLEIN

SCHIP

PER-

SCHIP

PER-

SCHIP

PER-

STRAAT

STRAAT

STRAAT

BLAU

WBRO

ECK-

BLAU

WBRO

ECK-

STRAAT

KOM

MEKENS-

KOM

MEKENS-

KOM

MEKENS-

KOM

MEKENS-

KOM

MEKENS-

STRAATSTRAAT

MUTSAERTSTRAAT

MUTSAERTSTRAAT

MUTSAERTSTRAAT

MUTSAERTSTRAAT

MUTSAERTSTRAAT

MUTSAERTSTRAAT

LANGE

LANGE

LANGE

NOORD

STRAAT

NOORD

STRAAT

NOORD

STRAAT

AMBTMANSTRAATAMBTMANSTRAAT

HOORNSTRAATHOORNSTRAAT

FALCONRU

I

GENERAALGENERAALGENERAALBELLIARDSTRAATBELLIARDSTRAATBELLIARDSTRAAT

HESSENPLEINHESSENPLEIN

STIJFSELSTRAATSTIJFSELSTRAATSTIJFSELSTRAATSTIJFSELSTRAAT

STIJFSELRUI

STIJFSELRUI

STIJFSELRUI

RIJNPOORTVESTRODESTRAAT

PIETER VAN H

OBOKEN

STRAAT

PIETER VAN H

OBOKEN

STRAAT

PIETER VAN H

OBOKEN

STRAAT

PIETER VAN H

OBOKEN

STRAAT

PIETER VAN H

OBOKEN

STRAAT

PIETER VAN H

OBOKEN

STRAAT

PIETER VAN H

OBOKEN

STRAAT

OSSEN

MARKT

OSSEN

MARKT

OSSEN

MARKT

OSSEN

MARKT

OSSEN

MARKT

OSSEN

MARKT

OSSEN

MARKT

KORTE W

INKELSTRAAT

KORTE W

INKELSTRAAT

KORTE W

INKELSTRAAT

VONDELSTR

AAT

VEKE

STRA

AT

LANG

E WINKE

LSTR

AAT

GROTE KAUWENBERG

GROTE KAUWENBERG

GROTE KAUWENBERG

GROTE KAUWENBERG

GROTE KAUWENBERGKLEINE KAUWENBERG

KLEINE KAUWENBERG

PAARDEN

MARKT

PAARDEN

MARKT

VENUSSTRAAT

KIPDORPB

RUG

KIPDORPB

RUG

LEYSSTRAAT

KIPDORPVEST

JEZUSSTRAAT

JEZUSSTRAAT

JEZUSSTRAAT

LANGE KLARENSTRAAT

LANGE KLARENSTRAAT

LANGE KLARENSTRAAT

LANGE KLARENSTRAAT

LANGE KLARENSTRAAT

FRANS

FRANS

FRANS

HALSPLEIN

HALSPLEIN

HALSPLEIN

LANGE SINT ANNASTRAAT

LANGE SINT ANNASTRAAT

LANGE SINT ANNASTRAAT

MOLENBERGSTRAAT

MOLENBERGSTRAAT

MOLENBERGSTRAAT

OUDE BEURS

OUDE BEURS

OUDE BEURS

OUDE BEURS

OUDE BEURS

HOUW

ERSTRAAT

DE W

AGHEM

AKERESTRAAT

DE W

AGHEM

AKERESTRAAT

KOEIKEN

SGRACH

T

VAN AERD

TSTRAAT

VAN AERD

TSTRAAT

VAN AERD

TSTRAAT

VAN AERD

TSTRAAT

SCHRIJNWERKERSSTRAAT

SCHRIJNWERKERSSTRAAT

SCHRIJNWERKERSSTRAAT

SCHRIJNWERKERSSTRAAT

SCHRIJNWERKERSSTRAAT

SCHRIJNWERKERSSTRAAT

DUBOISSTRAAT

DUBOISSTRAAT

VERBINDINGSDOK

MAS

MAS

KATH

EDRAAL

BATAVIASTRAATBATAVIASTRAATBATAVIASTRAATBATAVIASTRAATBATAVIASTRAAT

ITALIËLEI

SLOEPENWEG

KATTENDIJKDOK-WESTKAAI

SCHELDESCHELDE

3

VAN METERENKAAI

4

5JORDAENSKAAI

ERNEST VAN DIJCKKAAI

ST. JANSVLIET

DVDW brochure-15102019.indd 28 14-10-19 11:51

29AM

STERDAM

STRAAT

AM

STERDAM

STRAAT

AM

STERDAM

STRAAT

AM

STERDAM

STRAAT

AM

STERDAM

STRAAT

LONDEN

BRU

GLO

NDEN

BRU

GLO

NDEN

BRU

G

HOUTD

OK-N

OORDKAAI

INDIESTR

AAT

CADIXSTR

AAT

HOUTD

OK-ZU

IDKAAI

HOUTD

OK-ZU

IDKAAI

RIJNKAAI

RIJNKAAI

RIJNKAAI

RIJNKAAI

NASSAUSTRAATNASSAUSTRAATNASSAUSTRAAT

LONDEN

STRAATLO

NDEN

STRAAT

LONDEN

STRAAT

KRIBBESTRAAT

NAPELSSTRAAT

NOORDER

LAAN

AUGUST M

ICHIELS STR

AAT

AUGUST M

ICHIELS STR

AAT

AUGUST M

ICHIELS STR

AAT

AUGUST M

ICHIELS STR

AAT

AUGUST M

ICHIELS STR

AAT

AUGUST M

ICHIELS STR

AAT

VERBINDINGSDOK

RED

STA

R LIN

ERED

STA

R LIN

ERED

STA

R LIN

E

BATAVIASTRAATBATAVIASTRAATBATAVIASTRAATBATAVIASTRAATBATAVIASTRAAT

MONTEV

IDEO

STRAAT

SLOEPENWEG

KATTENDIJKDOK-WESTKAAI

SCHELDESCHELDE

2 1

1. STORMKOPDroogdokkenweg AWN1, 2030 Antwerpen

2. RED STAR LINE MUSEUM Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen

3. THE BEACON Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

4. MUSEUM VLEESHUISVleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen

5. MUSEUM PLANTIN MORETUSVrijdagmarkt 22-23, 2000 Antwerpen

Tussen 11u en 17u rijdt er een gratis Dag van de Wetenschap Pendelbus langs de KAAIEN, met haltes Stormkop, Red Star Line, The Beacon (hoek Sint-Pietersvliet), hoek Vleeshuisstraat en hoek met Zand/Sint-Jansvliet.

Kom op een slimme manier naar Antwerpen: www.slimnaarantwerpen.beDe meeste locaties zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en liggen op wandel- en fi etsafstand van elkaar.

DVDW brochure-15102019.indd 29 14-10-19 11:51

De Dag van de Wetenschap Antwerpen is een organisatie van AP Hogeschool, Hogere Zeevaart-school, Karel de Grote Hogeschool en Universiteit Antwerpen, in samenwerking met verschillende partners.

Wetenschappen zijn overal en zijn er voor iedereen. Activiteiten en initiatieven rond wetenschap in Antwerpen het hele jaar door: www.wetenschapaandestroom.be

Voor aanvullingen en aanpassingen, volg ons opfacebook.com/wetenschapaandestroomtwitter.com/was-antwerpeninstagram.com/wetenschapaandestroom

DVDW brochure-15102019.indd 30 14-10-19 11:51

www.dagvandewetenschapantwerpen.be download deze brochure digitaalwww.dagvandewetenschap.beoverzicht van alle activiteiten in heel Vlaanderen

DVDW brochure-15102019.indd 31 14-10-19 11:51

Hogere ZeevaartschoolHogere Zeevaartschool

DVDW brochure-15102019.indd 32 14-10-19 11:51