Sterklasse Bulletin SKCN artikel Techniek 6-19 LR Winterrijden

Post on 25-Jul-2016

219 views 1 download

description

Nu de winter is aangebroken, enkele tips om zonder problemen te rijden op gladde wegen. Winterbanden? Daar wordt vaak over gediscussieerd, maar Iedereen die regelmatig op de weg zit, kent de voordelen.

Transcript of Sterklasse Bulletin SKCN artikel Techniek 6-19 LR Winterrijden

Nu de winter is aangebroken, enkele tips om zonder problemen te rijden op gladde wegen. Winterbanden? Daar wordt vaak over gediscussieerd, maar Iedereen die regelmatig op de weg zit, kent de voordelen.

Het winter rijden:

1. Weesubewustvanuwbeperkingenendievananderechauffeurs!

2. Plan extra tijd in voor de voorbereidingen om weg tekunnenrijdenenvoorhetlangzamerrijdenopgladdewegen.

3. Voorverwarmen door stationair draaien van de motorheeftweinigzin.Langzaamrijdeniseenveeleffectie-veremaniervanopwarmenendatkanalsdevoorberei-dingenvoordevorstzijngenomen.(Staatinde3eWistudat…?)Rustigwegrijdenennietdekoudemotorhoogindetoerenjagen.Juistmetvorstishetvanbelangdatde koelwater thermostaat goed functioneert. (Mijn V8motorisopbedrijfstemperatuur(82graden)na1,3kmbijeenbuitentemperatuurvan+5graden!).

4. Wegrijdenopgladdeofbesneeuwdewegen,metdeau-tomaatinD(handgeschakeldebakkeninde2eversnel-ling)enzondergasgevenofmetzoweinigmogelijkgasdewagenaanhetrollenbrengen.Hetrisicoop (zijde-lings)schuivenvandeautoisdanminimaal.

Wist u dat … rijden in de winter, geen probleem hoeft te zijn?

5. Kijk (nog)verdervooruit,om tijdigopgedragvanan-derentekunneninspelen.

6. Bochtennemendoor vertragen in een rechte lijn, dusvoordebocht.Stuurmeteenrustige,constanteenvloei-endebewegingdebochtin,omtevermijdendatdeban-dengaanslippen.

7. Controleverliesopdevoorwielen;verminderdansnel-heid door gas los te laten. Indien nodig kort en lichtophetrempedaaldrukken,zonderdatdewielenblok-keren.

8. Slipt de auto, blijf dan vooral van de rem af en stuurindegewensterichtingtoterweergripis.Onzeauto’shebbenachterwielaandrijving,waardoorbijteveelgasdeautovanachterenuitbreekt.

9. De remweg opgladdeenbesneeuwdewegen isaltijdlanger.Deonderlingeafstandmoetdusgroterzijn.Remaltijdgedoseerd,ookmetABSsystemen.

10.Vergroot jeeigenzichtbaarheid,doordejuisteverlich-tingtevoeren.

Dewintervoorbereidingistevindeninde3eWistudat…?Ziewww.mercedesforum.nl.Indezereeksvindtuook:1-GevaarvanE10benzinebijtankeninbuitenland.2-Allesoveruwklassiekerenautobanden

ROBWISSINGH

STERKLASSE BULLETIN

19