SAmagazine maart - april 2016

Post on 26-Jul-2016

220 views 4 download

description

Infomagazine van gemeentebestuur Sint-Amands

Transcript of SAmagazine maart - april 2016

Sint-Amands • Oppuurs • Lippelo

Tweemaandelijkse uitgave - 51ste jaargang - maart 2016 - nr.147

Gemeente Sint-Amands lanceert nieuwe website

Eline is het eerste Europese meisje met robothand

“Allemaal Verhaeren” in 2016

2

#lippelo #oppuurs #sintamands

#Oppuurs @thijsvanbuynderWat als ge 5 leiders loslaat in een speeltuin #droppingsweekend #scouts #veelteplezant

#sintamands@boonennWinterwandeling #steenovensroute #winterwandeling #scheldeland #sintamands

#Lippelo @mboogmansColours of the fall #lippelobos #autumn

Rioleringswerken, Verhaeren 2016, GC de Nestel, N17 … De uitwerking van al die plannen dient vanaf nu te gebeu-ren. Over drie jaar zullen we terecht fi er kunnen zijn op onze gemeente. We beschikken dan over een bijna volle-dig vernieuwde dorpskern van Sint-Amands, een goed uit-gerust gemeenschapscentrum, een veilig fi etspad langs-heen de N17, voldoende sportgelegenheid in onze drie deelgemeenten, nieuwe woonprojecten… En dan zwijgen we nog over de kleine realisaties rond verkeersveiligheid, ondersteuning van de verenigingen en de reorganisatie van de binnendiensten. Al deze projecten zullen leiden tot een Sint-Amands dat mag gezien worden, een Sint-Amands dat uitstraling heeft, een Sint-Amands waar we mogen mee uitpakken.

Natuurlijk – en nu komt het – deze medaille heeft ook een keerzijde. Al deze projecten vragen een grote inspanning van het gemeentepersoneel, maar ook van u. Ik verzeker u nu al dat er her en der kinderziektes zullen zijn, dat u regel-matig zal moeten omrijden, dat niet meteen op elke vraag kan ingegaan worden. Ik vraag dan ook uw begrip voor de komende maanden en jaren. We zullen al het nodige doen om de overlast voor u te verminderen, maar helemaal wegnemen kunnen we niet. Ik hoop alleen dat u doorheen deze hindernissen kunt kijken en oog hebt voor het mooie Sint-Amands dat u binnen drie jaar krijgt en waar u fi er op zal zijn!

Bart De SchutterSchepen voor jeugd, ruimtelijke ordening, mobiliteit, gezin en bibliotheek.

Beste inwoners van Lippelo, Oppuurs en Sint-AmandsHalf legislatuur; de plannen voor de komende drie jaren zijn af!

6

7

Vakantiewerk? Jeugd- en sportdienst zijn misschien wel op zoek naar jou!

Gemeente Sint-Amands lanceert nieuwe website

3

Eline, het eerste Europese meisje met robothand

“Allemaal Verhaeren” in 2016

Cover: Emile Verhaeren en de locals tijdens de nieuwjaarsdrink op de Kaai - fotograaf: André Van de Velde

11

Dichter des Vader-lands Charles Ducal schrijft het vijfde dorpsgedicht

4

8

12

Meer investeren én minder belasten!

4

Op 27 november 2016 is het dag op dag 100 jaar geleden dat Emile Verhaeren op tragische wijze om het leven kwam in het treinstation van Rouen. Een uitgelezen aanleiding om één van de meest kleurrijke fi guren uit onze literatuurgeschiedenis opnieuw onder de aandacht te brengen, zeker en vast ook in zijn geboorte-dorp. Vaak herinneren we ons van Vlaanderens grootste Franstalige dichter immers niet veel meer dan zijn weelderige snor of hoe hij net naast de Nobelprijs Literatuur greep …

Wie was Emile Verhaeren?

Een Franstalige Vlaming, die als kind nochtans vloeiend het dia-lect van zijn geboortedorp Sint-Amands sprak. De eerste Belgische schrijver ooit die een internationale beroemdheid werd. Zo maakte hij literaire tournees doorheen Europa en werd zijn werk in de belang-rijkste Europese talen vertaald. Als fervent aanhanger van het symbo-lisme en het neo-impressionisme ontdekte hij terloops ook de kun-stenaars Fernand Khnopff en Ja-mes Ensor. Met Koningin Elisabeth kuierde hij urenlang over het strand van De Panne. Beroemde tijdgeno-ten als Maurice Maeterlinck, Au-guste Rodin, Emile Claus, Théo van Rijselberghe en Rainer Maria Rilke mocht hij tot zijn beste vrienden re-kenen. Visionair, Vlaming, Franstalig en internationaal: Emile Verhaeren was het allemaal!

Een jaar lang brengt Klein-Brabant hulde aan Emile Verhaeren. Het hele programma vind je op www.verhaeren2016.be en in de pro-grammabrochure. Geniet op Facebook zeker en vast ook mee van “Allemaal Verhaeren”, de pagina die vertaler-verteller Koen Stassijns in het leven riep.

„Allemaal Verhaeren‰ in 2016!

5

Vanaf Pasen beantwoorden onze vrijwilligers van de toeristi-sche dienst opnieuw deze en andere vragen van de toeristen die onze mooie gemeente bezoeken. De uitvalsbasis is het charmante Veerhuis aan de Kaai.

In 2016, een huldejaar aan Emile Verhaeren, verwachten we een heel pak meer bezoekers dan gewoonlijk. We plannen immers heel wat extra activiteiten op vlak van toerisme en cultuur. We willen de bezoekers aan onze gemeente dan ook meer dan ooit een warm welkom geven en hen informeren over de nieuwe wandeling en fi etsroute, willen hen laten proeven van onze Cuvée Verhaeren en bezoekers uitnodigen hun vakantie door te brengen op de boot die aangemeerd ligt aan de Kaai. Het hele programma vind je op www.verhae-ren2016.be.

Sint-Amands beschikt al over heel wat ambassadeurs op vlak van cultuur en toerisme, maar om ons team dit jaar te versterken zoeken we nog enkele enthousiaste dorps- of streekgenoten. Veel belangrijker dan dat je een wandelende encyclopedie bent, is dat je de bezoekers vol enthousiasme te woord staat. Koudwater-vrees? Maak je maar geen zorgen, onze oude rotten maken je wegwijs.

Voel je ’t kriebelen? Neem dan contact op met de dienst toerisme.

Infokantoor ‘het Veerhuis’ is open van Pasen tot eind september: iedere zaterdag van 13.30 u. tot 16 u. en op zon- en feestdagen van 11 u. en 16 u. Voor alle info kan je ook het hele jaar door terecht bij de dienst toerisme in het gemeentehuis: iedere werkdag tussen 9 u. en 12 u. en op woensdagnamiddag ook van 13.30 u. tot 16 u.

Dienst toerismetoerisme@sint-amands.be - 052 39 98 62

WWaar kann ik de

CCUVÉE VEERHAEERRENN

kkopen?

HHoe boekk ik eenn veerblijf

oop DE LOGEERBBOOOOT?

TOON JIJ ONZE

TOERISTEN DE WEG?

6

De kids-ID is het elektronische identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar.

Een kids-ID is niet verplicht. Reis je met je kind binnen de Europese Unie en enkele andere landen, moet je kind wel in het bezit zijn van een kids-ID. Deze vraag je best tijdig aan bij de dienst bevolking.

De levertijd van een kids-ID bedraagt maximum drie weken en de kostprijs is 6,20 euro.

Om een kids-ID aan te vragen moet je:• het ouderlijk gezag hebben over het kind• samen met het kind naar de gemeente gaan voor de aanvraag• een recente professionele pasfoto met witte achtergrond van het kind bijhebben.

document voor

kind binnenen, moet je

Deze vraag

imum drie

daan

witte

KIDS-ID

VAKANTIEWERK? Jeugd- en sportdienst zijn misschien

wel op zoek naar jou!

Komende zomer organiseert de jeugddienst naar goede gewoonte weer speelpleinweken voor kids en tieners van 6 tot 15 jaar. Ook de sportdienst werkt een aanbod uit waarin kinderen zich volop kunnen uitleven. Om deze activiteiten te begeleiden zijn wij op zoek naar enthousi-aste animatoren.

Hou je van spelen met kinderen of wil je graag met tieners op stap gaan, dan is de speelpleinwerking mis-schien wel iets voor jou! Voor de speelpleinwerking en het spelgedeelte van de sport- en spelweek zoeken wij animatoren voor volgende periodes:Speelpleinwerking: 18 juli t.e.m. 12 augustusSport- en spelweek: 15 t.e.m. 19 augustus (enkel voor het spelgedeelte in de namiddag)

Mag het allemaal wat sportiever zijn, dan zijn de sportkampen misschien wel iets voor jou. Voor het begeleiden van de omnisportkampen en het sportgedeelte van de sport- en spelweek zoeken wij animatoren voor volgende periodes:Omnisportkampen: van 4 t.e.m. 8 juli en van 22 t.e.m. 26 augustusSport- en spelweek: van 15 t.e.m. 19 augustus (enkel voor het sportgedeelte in de voormiddag)

Ben je minstens 16 jaar oud (of word je dat nog dit jaar) en doet bovenstaande oproep iets kriebelen, stel je dan zeker kandidaat! Voor iedere dag begeleiding ontvang je een vrijwilligersvergoeding van 32,71 euro. Goed om weten: je kan ook perfect speelpleinwerking combineren met één of meerdere sportkampen!

Neem gerust contact op met de betrokken diensten voor meer info:Speelpleinwerking: 052 39 98 77 of jeugddienst@sint-amands.beSportkampen: 052 33 64 13 of sportdienst@sint-amands.be

jubilarissen 2015

Gemeente Sint-Amands lanceert

NIEUWE WEBSITESinds februari staat de nieuwe website van gemeente Sint-Amands online. Het gemeentebestuur kiest

voor een eenvoudig ontwerp dat aansluit bij de huisstijl. De nieuwe website is nu makkelijker te bekijken

op mobiele toestellen.

Uit een analyse van onze bezoekersgegevens van het afgelopen jaar blijkt dat meer dan 30 % van onze be-zoekers via smartphone of tablet naar onze website surft. Op deze trend willen we dan ook zeker inspelen.

jjjjjjjjjjjjjjjujjujujujujujujujujujjjjjjjjjjjjjjujujjjjjjjjjjjjjujujujjjjjjjjjujujujjjjujujjjjujujujjjjuujjjjjubbbbbbbibbbbb larissen 2015

BETER INFORMEREN

Met de nieuwe website wil het gemeentebestuur beter informeren. Zowel visueel als inhoudelijk. Zo wordt actuele verkeershinder omwille van onder andere wegenwerken en evenementen op een kaart getoond.

De meest bezochte informatie krijgt een prominentere plaats, bovenaan de website.

De website bevat een catalogus met 400 producten en diensten. Via een zoekfunctie is het mogelijk om in twee stappen het juiste product of dienst te vinden.

De activiteiten die verenigingen in de Vlaamse UiTdatabank ingeven, worden automatisch getoond op de website.

De volgende stap wordt een uitgebreider evenementenloket. We bieden momenteel al de mogelijkheid om online in te schrijven op activiteiten en om zalen te reser-veren. Daar komt in de toekomst nog een module bij die het toelaat om de aanvraag voor de organisatie van evenementen eenvoudig af te handelen. Ook de module voor het online aanvragen van persoonsgebonden documenten bij onze dienst bevolking krijgt dit jaar nog een up-date.

De link met sociale media wordt versterkt. Met een enkele klik op de Facebook- en Twitterknoppen kan je onze informatie makkelijk delen op je eigen sociale media-accounts.

Dienst communicatiecommunicatie@sint-amands.be 052 39 98 63

Sind

voor

op m

Uit ezoek

B

Ma

D

Dtw

Sinds haar geboorte leeft Eline (6) uit Sint-Amands met een misvormde linkerhand. Maar

dankzij Amerikaanse studenten robotica, krijgt het meisje binnenkort een geprinte 3D-

hand. 'En dat zelfs helemaal gratis', glundert mama Christine.

‘Eline is geboren met de afwijking: Symbrachydactylie. Dit is een aangeboren aandoening waarbij een bloedvat van het hart naar de arm niet goed functioneert. Daardoor stroomde er tij-dens de zwangerschap niet genoeg bloed naar de arm om de hand vol-doende te laten ontwikkelen. We zijn meteen op zoek gegaan naar oplossingen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een expert stelde ooit voor om haar teen te amputeren en als vinger te doen fungeren. Een hand-transplantatie was ook één van de mogelijkheden, maar dat was allemaal te extreem. Een prothesehand zou en-kel esthetisch zijn en mijn kind zo'n plastic namaakhandje geven, vond ik maar niks. Er bestaan wel volledig gerobo-tiseerde handen, maar dat vonden we dan weer een stap te ver. Dergelijke protheses worden aangesloten op de ze-nuwen en dat vind ik te ingrijpend voor zo'n kind. Als Eline dat later wil, mij goed, maar da's iets waar ze zelf over moet beslissen.’

“Toch kan Eline zonder prothese bijna alles.”

Ze rijdt paard, ze knutselt enorm graag. Ze heeft twee broers waar ze ook haar mannetje tegen kan staan. Haar grote broer Jordy is haar grote held. En zelf is ze het grote voorbeeld voor haar kleine broer-tje Lucas. In de klas voelt ze zich niet anders dan andere kinderen. Wij voeden Eline zeer positief op. We trachten haar een positief zelfbeeld te laten ontwikkelen door haar veel dingen zelfstandig te laten doen en zo voldoende zelfvertrouwen te ge-ven. Eline is een vrolijk kind. We zijn heel trots op haar met wat ze allemaal al kan.’

Hoe kwamen jullie bij SF robotics terecht?

‘Op het internet zoek ik af en toe naar oplossingen. Via Facebook ben ik bij SF robotics terecht gekomen, een Amerikaanse school waar studenten robotica krij-gen. Die leerlingen hebben nu een hand voor Eline ontworpen.We hebben foto's van Eline haar hand doorgestuurd, met daarbij de juiste afmetingen. Op basis daarvan maakten ze een prothese, die ze dan doorstuurden naar een 3D-printer. Eline moet die prothese gewoon over haar pols schuiven.

dzogoaltradakegetiste vnuwdatbebess

“To

8

Eline (6) is het eerste Europ

mands met een misvormde linkerhand. Maar

jgt het meisje binnenkort een geprinte 3D-

ama Christine.

boren met de afwijking: Symbrachydactylie. angeboren aandoening waarbij een

het hart naar de arm niet goed ardoor stroomde er tij-

chap niet genoeg de hand vol-

kkelen. We aan naar

kkelijker rt stelde

eren en hand-

ogelijkheden, maar hesehand zou en-

namaakhandje ledig gerobo-

er een stap op de ze-Als Eline

moet

Eline (6) is het eerste Europ

9

pese meisje met robothand

De meeste protheses die deze school ontwikkelt, zijn erg

opvallend.

Eline gaf als thema de Disneyfi lm 'Frozen' op. Op deze manier wordt

haar handicap cool en kan ze er zelfs mee pronken.

De meeste

opvallend.

Eline gaf als thema de Dis

haar handicap cool en kan ze

pese meisje met robothand

‘We krijgen de prothese gratis. Dit is het mooiste geschenk ooit. Vroegere kostte een prothese handenvol geld, maar deze rolt gewoon uit een 3D-printer, waardoor het een pak goedkoper wordt. De tekeningen die deze studenten - en zoveel andere mensen - maken, kan je gratis downloaden via de website van E-Nable en hoef je enkel nog door te sturen naar een 3D-printer.’

Oorspronkelijk was Eline het eerste en enige kind in Europa dat zo’n robothand zou krijgen, maar daar is snel verandering in gekomen.‘Inderdaad. Samen met enkele eigenaars van 3D-printers heb ik een Facebook-groep opgericht, E-Nable Bel-gië, in de hoop zo lotgenoten te kunnen helpen. Via deze facebook-groep werd ik gecontacteerd door nog twee andere Belgische gezinnen met een gelijkaardige problematiek. Ook zij verwachten nu een handje van SF Robotics.’

10

Paastentoonstelling

Tom Van den Eynde is gebo-ren in Deurne maar volgde de liefde naar Sint-Amands. Tom is gepassioneerd fotograaf en toont ons tijdens deze Paasten-toonstelling zijn reeks “Endan-gered Species”. Met deze reeks wil hij de vrijstaande frietkoten in Vlaanderen in beeld brengen voor ze voorgoed uit het straat-beeld verbannen zijn.

Robert De keersmaecker is kunstschilder. Griet Ivens, di-recteur van cc Ter Dilft, zegt over zijn werk het volgende: ‘Het werk van Robert De keersmaecker heeft met observatie en gevoel te maken: voor hem als maker, doch ook voor u als toeschouwer. De gevel, de straat, de afrastering, het ge-bouw, dat is slechts schijn en handig bovendien om buiten-staanders om de tuin te leiden. Men ontwaart een opmer-kelijke zin voor ritme en compositie. Elk detail is vakkundig uitgewerkt. De keersmaeckers werken zijn nooit af zolang ze in zijn buurt vertoeven. Dat blijkt volkomen logisch.’ Robert heeft een sterke band met ons Scheldedorp, hij sleet zijn jonge jaren hier en toeft hier nog steeds vaak en graag. Het zou ons verbazen mocht je hem nog niet tegengekomen zijn op de fi ets: zijn echtgenote een beetje verderop wach-tend, omdat hij wéér een foto moet maken van een gevel of een zitbank die hem inspireren.

Willy Langmans woonde tot 14 jaar ge-leden tegenover het kerkhof in Oppuurs. Hij is keramist en gebruikt sinds 1990 de techniek van het rookstoken. Bij het rook-stoken worden de werken, afgesloten van zuurstof, samen met brandbaar materiaal in de oven gestopt. Brandstof, tempera-tuur, rookontwikkeling en tijd bepalen in hoge mate het eindresultaat. Zijn werk is zeer authentiek als expressie in klei, met gebruik van een strenge discipline: het draaiwerk. ‘De kleivormen van Willy Lang-mans accentueren het contrast tussen chaos en orde, tussen zorgeloosheid en precisie.’

De tentoonstelling loopt van zaterdag 26 maart t.e.m. maandag 28 maart, telkens van 14 u. tot 18 u. in het gemeentehuis, Livien Van der Looystraat 10.

In 2016 stellen kunstenaars Tom Van den Eynde, Robert De keersmaecker en Willy Langmans tentoon tijdens

de jaarlijkse Paastentoonstelling in het gemeentehuis. We stellen ze even aan jou voor!

11

Ook in 2016 schenkt Sint-Amands haar inwoners een dorpsgedicht. Tijdens de Gedichtenweek stelde Sint-Amands, als dorp van water en woord, traditiegetrouw de schrijver van het volgende dorpsgedicht voor. In 2016 schrijft Charles Ducal, de Dichter des Vaderlands, het dorpsgedicht.

Inspiratie haalt de schrijver de komende maanden uit het leven en werk van de eerste Dichter des Vaderlands ooit, Emile Verhaeren. Het is in 2016 immers 100 jaar geleden dat Emile Verhaeren overleed.

Charles Ducal (Leuven, 1952) is een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van het moment. Hij de-buteerde in 1987 met de bundel "Het Huwelijk" en publiceerde tot nog toe zeven bundels. De eerste zes werden in 2012 bijeengebracht in "Alsof ik er haast ben. Verzamelde gedichten 1987-2012". Ducal schrijft vrij direct toegankelijke poëzie waarbij hij frequent inspeelt op de actuele maatschappelijke toestanden. Jarenlang heeft hij zijn loopbaan als leerkracht gecombineerd met een literaire carrière. Ducal was de eerste Dichter des Vaderlands na Emile Verhaeren. Laurence Vielle neemt de fakkel over van Charles Ducal.

Op het nieuwe dorpsgedicht is het nog wachten tot zondag 11 september. Die dag staat helemaal in het teken van de literatuur en poëzie in Sint-Amands: je kan snuisteren tussen de boeken op de Boekenmarkt én je kan genieten van de poëzie van Verhaeren, u gebracht door performer Koen Stassijns tijdens een boot-tocht, in samenwerking met Riverstar en Toerisme Klein-Brabant. Tegen 16 u. meert de poëzieboot aan en stelt Charles Ducal het dorpsgedicht aan ons voor op de Kaai.

Wil je de vorige dorpsgedichten nog eens herlezen? Gedichtenkaartjes zijn nog steeds beschikbaar bij de dienst cultuur in het gemeentehuis of je kan ze nalezen op www.sint-amands.be.

11

dienst cultuur in het gemeentehuis of je kan ze nalezen op www.sint-amands.be.

Dichter des Vaderlands CHARLES DUCAL schrijft het vijfde dorpsgedicht

12

MEER INVESTEREN ÉN

Verlaagde belastingen

Voor de inwoners daalt de personenbelasting van 8,5 % naar 8,3 %! Deze belastingverla-ging is mogelijk door meer nieuwe inwoners in een toenemend aantal woonprojecten. Ook voor de bedrijven is er goed nieuws: de als pestbelasting ervaren belasting op drijf-kracht wordt afgeschaft!

Rioleringswerken in samenwerking

met Aquafi n en Pidpa

Aquafi n start, in samenwerking met het ge-meentebestuur, in het voorjaar van 2016 met rioleringswerken. Het stuk vanaf het wa-terzuiveringsstation tot aan de watertoren wordt vervangen door een gescheiden riole-ringsstelsel.Pidpa zal aansluitend de rioleringwerken van-af de watertoren tot aan de spooroverweg in de Heidestraat uitvoeren, evenals in de Buis-straat tussen Kerkhofdries en de toegang van GC De Nestel.

Realisatie zwaar vervoersplan

Samen met Puurs, Bornem en de politiezone Klein-Brabant wil Sint-Amands vrachtvervoer uit de dorpskernen weren. In het voorjaar van 2016 worden zoneborden geplaatst om doorgaand zwaar vervoer te weren en zullen er stelselmatig controles worden uitgevoerd.

Grondige verbouwing

gemeenschapscentrum de Nestel

De verbouwing van GC de Nestel, een jeugd-, cultuur- en evenementensite, is volop aan de gang. In september 2016 zullen alle bin-nenwerken klaar zijn én de buitenaanleg ge-realiseerd. Verhuring van de zalen is mogelijk vanaf 1 oktober en vanaf januari 2016 kan gereserveerd worden via de webshop van de gemeente.

De gemeente drijft de eerder voorziene investeringen van de periode 2013-2019

op van 8 naar 9 miljoen euro én verlaagt tegelijk de belastingen voor burgers en

bedrijven!

MEER INVESTEREN ÉN

13

Brandweerpost Sint-Amands blijft

en groeitSint-Amands had in de grote zone Rivieren-land al een volwaardige autonome brand-weerpost en sinds begin deze maand is het ook zeker dat die in de toekomst het eigen grondgebied blijft beschermen. De gemoti-veerde groep vrijwilligers wordt uitgebreid met nieuwe krachten.

N MINDER BELASTEN!N MINDER BELASTEN!

Uitbreiding sportaccommodatie

Het gemeentebestuur koopt in Oppuurs meer dan zevenduizend vierkante meter grond die al bestemd is als recreatiezone. Door de aankoop van dit perceel wordt het mogelijk om het sportcentrum van Oppuurs uit te breiden met twee extra terreinen voor jeugdploegen. Daarnaast is er nog ruimte voor een speelterrein en een hondenweide.

Slimme verkeerslichten en

vernieuwing N17

In het najaar van 2016 wordt het kruispunt Oppuurseweg-Lippelodorp grondig her-ingericht en voorzien van slimme verkeers-lichten. Aansluitend wordt de volledige baan tussen Lippelo en Sint-Amands ver-nieuwd en voorzien van een dubbel fi ets-pad.

Samenwerking

wzc Puurs-Sint-Amands

De gemeentebesturen van Puurs en Sint-Amands trachten tegen januari 2017 hun beide woonzorgcentra, servicefl ats en assistentiewoningen te fusioneren. Door de schaalvergroting worden effi ciëntiewinsten mogelijk.

14

Als organisator gezinsopvang bieden wij dagopvang aan voor kinderen vanaf 0 jaar tot ze naar de kleuter-school gaan, dit in de vertrouwde familiale sfeer van een gezin. Er is ook mogelijkheid tot buitenschoolse opvang voor kinderen van de basisschool.

Een team van zeven gemotiveerde kin-derbegeleiders (vroeger onthaalouders genaamd) zorgt voor een veilige en kindvriendelijke opvang, waar kinderen alle mogelijkheden krijgen om zelf op ontdekking te gaan en hun talenten en vaardigheden te ontplooien. Naast ver-zorging en geborgenheid stimuleren de begeleiders ook de psychische en mo-torische ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast leren de kinderen ook res-pectvol met elkaar om te gaan.

Onze opvang staat onder toezicht van Kind en Gezin. Hierdoor is de basiskwa-liteit inzake hygiëne, veiligheid en peda-gogische begeleiding gewaarborgd. We bieden onze kinderbegeleiders vorming aan, er worden huisbezoeken afgelegd en we voeren een doorgedreven kwali-teitsbeleid.

De prijs is wettelijk geregeld en wordt berekend op basis van het gezinsinkomen. We kennen kortingen toe aan wie meerdere kinderen ten laste heeft en aan gezinnen met een meerling. In de dagprijs zijn verzekering en voeding inbegrepen. De opvangkosten zijn fi scaal aftrekbaar tot de leeftijd van twaalf jaar.

Heb je interesse of wil je meer informatie?Contacteer ons!Dienst voor onthaalgezinnen, 052 39 98 80, onthaalouders@sint-amands.be

Op zoek naar opvang voor je kind?

Dan ben je bij onze onthaalouders aan het juiste adres!

Draag jij het volgende infomagazine rond in Oppuurs?

Begin december namen we afscheid van Norbert Van Assche. Norbert zorgde er jaren voor dat alle inwoners van Oppuurs tijdig dit infomagazine in hun brievenbus konden terugvinden, waarvoor we hem zeer dankbaar zijn.

Op dit moment is het gemeentebestuur op zoek naar een bedeler voor onze gemeentelijke uit-gaven voor deelgemeente Oppuurs. Interesse? Neem contact op met de onthaalbalie van het gemeentehuis om de voorwaarden te ontvangen.

Dienst onthaalonthaal@sint-amands.be052 39 9860

15

Op 29 januari werd Residentie Graanmo-lens, Kattestraat 45 in Oppuurs feestelijk in-gehuldigd. De 30 appartementen, vier lofts en twee commerciële ruimtes zijn klaar om in gebruik te nemen. Bij de inhuldiging van dit project werd ook een kleurrijk kunstwerk onthuld, een echte blikvanger voor de site. Het 9,5 m hoge kunstwerk “The Peppermill” is een ontwerp van de Duitse kunstenares Erika Hock en staat symbool voor de link tussen het woonproject en de vroegere industriële site.

Openingsuren gemeentehuis

Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Woensdagnamiddag: 13.30 u. tot 16 u.Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u.(uitgezonderd schoolvakanties)

Openingsuren OCMW

Iedere werkdag: 9 u. tot 12 u.Donderdagnamiddag: 13.30 u. tot 15.30 u.Donderdagavond: 17.30 u. tot 19 u.(uitgezonderd schoolvakanties)

Zitdag burgemeester Peter Van HoeymissenElke donderdag van 18 u. tot 19 u. in het ge-meentehuis

Zitdag OCMW-voorzitter Heiko Van MuylderElke 2de en 4de donderdag van de maand van 18 u. tot 19 u. in het OCMW

Zitdagen schepenen Elke woensdag en donderdag in het gemeente-huisSchepenen L.O.S. van 18 u. tot 18.30 u.- Frans Joos: 1ste en 3de woensdag- Bart De Schutter: 2de en 4de woensdag Geen zitdag 5de woensdagSchepenen CD&V van 18.30 u. tot 19 u.- Els De Smedt: 1ste en 3de donderdag- Eddy Ceurstemont: 2de en 4de donderdag Geen zitdag 5de donderdag Geen avonddienst en zitdagen tijdens schoolvakanties.

Het gemeentehuis, OCMW en bib zullen ge-sloten zijn op

- maandag 28 maart : Paasmaandag (wel ge-opend voor de bezoekers van de Paastentoon-stelling)

Feestelijke inhuldiging

residentie Graanmolens

v.u.

Gem

eent

ebes

tuur

Sin

t-A

man

ds, L

ivie

n Va

n de

r Loo

ystr

aat 1

0 - 2

890

Sint

-Am

ands

Ontwerp en druk: 123printing.be

gespot

Kerstboomverbranding

De Gezinsbond toverde

de sporthal om tot een

waar Kleuterparadijs

Ski- en snowboarddag