Ontwikkelingen in de duivensport voor de komende jarenin de cloud werken (noodzakelijk om moderne...

Post on 30-Jun-2020

2 views 0 download

Transcript of Ontwikkelingen in de duivensport voor de komende jarenin de cloud werken (noodzakelijk om moderne...

AutomatiseringIedereen weet dat je gedrag niet kuntautomatiseren, maar je kunt automatiseringwel een deel van de werkzaamheden latenverrichtenencontrolesdiehandmatigveeltijd,aandachtenenergiekostendeautomatiseringhet werk laten doen. Gaandeweg dit seizoenzullen we stap voor stap zaken testen enuitrollen,diedanalindepraktijkgetestzijn.Ditgaat een aantal zaken eenvoudiger maken.Het doel is een centrale database te makenwaarin alle duiven zijn opgenomen en waarinzichtbaarisvanwiewelkeduifisenofdezeop

dejuistetenaamstellingstaat,eendofferofduivinis,opdehoklijststaatengeëntisenwatdeverloopdatum is van de enting. De speldiscipline, evt welke team, de kampioenschappen,wel/niet invlieg is de volgende stap. Uiteindelijk moet het de handmatige controles van dehoklijsten op de bestanden allemaal vervangen. Het blijft uiteraard de liefhebber die dehandelingenmoetinitiërenenisdaarvoorverantwoordelijk.Hetzorgtvooreenontlastingvanverenigingsfunctionarissenen vande liefhebber zelf natuurlijk.Slimgebruikmaken vanwatautomatiseringinzichheeft.

InzetvandevrijwilligersWat mede van belang is dat wij een organisatie zijn die draait op vrijwilligers. Vrijwilligersmoeten elkaar helpen om de zaken soepel te laten verlopen en elkaar op deverantwoordelijkheden tewijzenenmetnamedingengezamenlijkdoen.Zekernietdenken;laateenanderdatmaaropknappen,hoebeperkt jouwmogelijkhedenookzijn.Jekuntaltijdeen steentje bijdragen. Waar het soms fysiek lastiger is bepaalde taken op zich te nemen,zullendezemensenvaakwel instaat zijnomzaken teorganiserendiemetpapierenofdecomputerofafstemmingtemakenhebben.

StartinZeelandOndertussen heeft iedereen wel meegekregen dat er een Pilot in Zeeland is gestart diegedurende de zomer van 2018 via verkennende gesprekken en door een goedesamenwerkingtotbesluitvorminghebbengeleidinmaart2019.Opditmomentisdepilot,o.a.in de cloud werken (noodzakelijk om moderne technieken als bijvoorbeeld live melden tegebruiken)enbijbehorendeuitrolinvollegang.

DCdeNishoekMet goede voorbereidingen heeft het eerste NIC/ZLU centrum de Nishoek een grote stapgemaaktenzalindekomendewekenvervolgstappenmaken,waarnadeandereinkorfcentragaanvolgen.DezePilotisbedoeldominZeelandtelatenzien,enverdertelatenontwikkelen,watdeduivensportnodigheeftenwatnualtotdemogelijkhedenbehoort.Hoeautomatiseringhet werk kan doen en middels efficiënt organiseren en instappen van partners middelssamenwerkingdemoderneduivensportbelevingin2019gestaltegaatkrijgen.Wehebbenhetdan concreet over live inkorven, live melden, live aankomsten registreren, live lossen.Uiteindelijk is het mogelijk om een vlucht real time, live te volgen, ook voor de rest vanNederland.Zokaniedereenzienwatdemogelijkhedenzijn.

OntwikkelingensamenmetdepartnersDekomende jarenzalde inrichtingvanGPS2021gestaltekrijgenenondertussenzullenwijonsalop2029gaanrichten!WijzijncontentmetdepartnersdiedezePilotmogelijkmakenomdat zij in alle vormen en mogelijkheden partnership laten zien. Ook voor de rest vanduivensport minnend Nederland zullen zij investeren in de toekomst waarbij de liefhebbercentraalstaatenhetdoelisomtechnologieteintroducerenendebetaalbaarheidvandesportte gaan realiseren. Zoals al genoemd wordt deze Pilot mogelijk gemaakt met de partners,maarsluitennatuurlijkniemanduitomdezelfdestappen temaken.Wehebbenwelpartnersnodig die partnerschap tonen. In deze fase zijn de partners op het gebied van deautomatisering intern Bricon, Benzing en Compuclub . Op gebied van Transport is dat devervoerderBauwens.Ookeenaantalanderepartnerswordenbinnenkortzichtbaarwanneerhet eerste GPS2021 Duivensportbelevingscentrum gerealiseerd gaat worden. En met deZeeuwsewerkgroepenwordthetGPS2021abonnementsmodelontwikkeld tenbehoevevandeNederlandseuitrol.

KijkennaardetoekomstGeluidendiewijechternulinksenrechtsvoorbijhorenkomengetuigennietvanpartnerschap.DatisnietgoedvoordeduivensportinNederlandennietvoordeliefhebbers.Wijhebbenhetdanover geruchtendat het bijvoorbeeldeen kostbare zaakgaatworden.DebovenstaandepuntenuitrollenindePilotisjuistbedoeldinhetduivensportveldenhetspelomindepraktijkte latenzienhoehetkanenhoehetkanwerken.Dit is losvandepartijendienumeedoen,maarwordtnumogelijkgemaaktdoordezepartners.Wijzijnsindsonsaantredensteeds ingesprekgeweestmetde industrie.Wijhebben in2017hunkijkgevraagdophetgebiedvanontwikkelingvandeduivensportinzijnalgemeenheidentechnologiezoalsECSenrekeneninhetbijzonder.DepartnersmetwiewijnudePilot realiserenhebbenzelfdoorontwikkeltenhebben met ons gekeken naar mogelijkheden en hun visie en aansluiting op het GPS2021traject. Niet denken in belemmeringen en beperkingen, maar handelen in kansen enmogelijkheden.

AanhetwoorddevoorzittervandeNishoek,tevensstuurgroeplidGPS2021

Vraag:KuntuietsvertellenoverdeuitrolindeNishoek?BinnenhetGPS2021project stekenwealsNishoekonzenekuit, daarwaarwewillensenwetensdeelnemenalsproeftuinbinnenhetGPS2021project.Dit leverteenbevoorrechtepositieopwaarinwillenbelangrijkerisdankunnen.

Opzaterdag23-03,2dagennadatdeafd. ledenvergaderinghetbasisdocument“Eendijkvaneenduivensport”vaststeldewerdenindeNishoekdesystemenvanBriconuitgerold.

Decoachesgingen terugnaardehokkenmetnieuweantenneseneenhoofd vol informatie.Nog 2 weken resteerden er tot de eerste trainingsvlucht, antennes op de hokken moestenworden vervangen, klokken moesten worden geregistreerd, gelabeld, gevuld met degeschoondekoppeltabellenetc.

Maandag 1 april was alles technisch afgerond engingenookdeklokkenmeenaarhuis.

Derestvandeweekwerdgebruiktomopdehokkenalles in orde te maken, waarbij de timmerman en deboekhouderschouderaanschoudergingen,geweldig.

Spannend, 6 april de eerste grote test, detrainingsvluchtQuievrain.Omeenlangverhaalkorttemaken,eenaantalkleinezakenwarenhetdiebovenwater kwamen, inherent aan de uitrol van eendusdanigproject,klaarvoordevolgendestapdus.

In de Nishoek volgen we de lijn van PDCA ( plan-do-check-act ) wat feitelijk betekent: Iedere stap die wezetten, doen we met een geborgd risico, daarnastabiliseren en werkinstructie aanpassen alvorens devolgendestaptenemen.

Op 10 april zaten we samen met ons voor deduivensportbetrekkelijkjongeICTteam(ziefotoboven),bespraken we de issues van de test, brachten weverbeteringen aan en keken we vooruit naar deinkorving van Niergnies waar we immers de volgendestap zouden maken door in te korven met dezogenaamde“slimmeantenne”(ziefotolinks)

NPOenpartnersHet NPO is momenteel met een aantal partners in gesprek om de regelmatig terugkerendekostenomtezettennaareenmaandelijksbedragvoordeliefhebber.Zakenals lidmaatschap,ringen,updatesvankloksystemen,duivensoftwareennogveelmeerzakendienuregelmatigeen flinke uitgave vormen voor de liefhebber worden daarmee een stuk overzichtelijker endragelijker. Welke zaken hier nog meer in onder gebracht moeten en kunnen worden isonderdeel van de Zeeuwse pilot en zal mede door de werkgroepen worden besproken envoorgesteld.Metnamedeoudere liefhebberzaldaardoorminderdrukvoelenomdatergeennoodzaakisomeengroteinvesteringtedoenvoormeerderejaren.

Facebook Twitter Website

GPS2021-Vernieuwingsplan Bekijkdewebversie

Beste{{voornaam}}{{achternaam}}

BijgaandontvangtunamensAfdeling1Zeeland'96denieuwsbriefoverhetpilot-projectGPS2021-Vernieuwingsplan.Heelveelleespleziertoegewenst!

OntwikkelingenindeduivensportOntwikkelingenindeduivensportvoordekomendejarenvoordekomendejaren

StartpilotmetvolgendegeneratiekloksystemenStartpilotmetvolgendegeneratiekloksystemenbijDCdeNishoekinKruiningenbijDCdeNishoekinKruiningen

DefirmaBriconheeftdeliefhebbersvandeverenigingNishoekinmiddelsallemaalvoorzienvaneenbètaversievandenieuwegeneratiekloksystemenenookdetegebruikeninkorfsystemenin het centrum zijn hiervoor geplaatst. Partner Compuclub gaat zorgen voor een applicatiewaarbij de inkorfsystemen kunnen communiceren met de centrale database van het NPOwaardoor een sluitend systeem ontstaat voor controle op o.a. tenaamstelling, entplicht envermeldingopdehoklijst vandeaangebodenduiven.Dit allesheeftwel flinkwat inspanninggevraagdvanzoweldevrijwilligers indeverenigingalsookopdehokkenvandeaangeslotenliefhebbers. Afgelopen weekend was de vuurdoop voor de nieuwe systemen op de ZeeuwsetrainingsvluchtvanuitQuievrain,ditwaseengrootsucces!

Vraag: Klinkt allemaal nogal technisch, ook in de Nishoek zitten er betrekkelijk watoudereliefhebbers,watisdaarmeedeervaring?Laatikzeggen,desleutelwoordeninonsprojectzijn“samen”en“helpen”,niemandhoeftangsttehebben,samenkomenweeraltijduit.Endandepraktijk:TijdensdeinkorvingNiergnieskomteen twintiger naar me toe en zegt “wat een operatie hé Andries”, even later sta ik bij onzeinkorverdiededuivenoverde “slimmeantenne”haalt enprobeer ikwat uit te leggen.Dezemanvaninmiddels80+kijktmeaanenzegt,wijzendophetdisplayvandeantenne“trochttietok,ziekoknoguswat”,voordeniet-Russenonderons“hetraakteeenseenkeertijdook,kanikzelftijdenshetinkorvenooknogeenswatzien”.Alsantwoordopdegesteldevraagdenkikmeerdangenoeg

Vraag:Opdesocialmediawordtervanditprojectooknogalwatgevonden,uwmening?Social media is irrelevant, valt wat mij betreft buiten de scope van dit project, aangezien degroep waarop gedoeld wordt mijns inziens niets toevoegt aan de maatschappij in zijnalgemeenheidenaandeduivensportinhetbijzonder.

Vraag:HoeisalsstuurgroepliduwreactieopdelandelijkgedeeldebriefvanUnikon?Dezebriefheeftmijuiteraardookbereikt,weliswaarniet langseenformeleweg,dusnormaalgezien zou ik daar niet op dienen te reageren. Vanwege het feit dat de brief een drievoudigcomplimentverdient,wilikvoordezekeereenuitzonderingmaken.1. Zakelijk gezien is de frustratie begrijpelijk, in dat licht bezien bevat de brief naast enkele

bedenkelijkepersoonlijkemeningengeenbewoordingwaarjein2019vanachteroverslaat2. Daarwaarmijnpersoonwordtgeciteerdisdetekstconformhetgesprek3. Niemand had beter kunnen verwoorden en aan kunnen geven dat we op de goede weg

zitten

Vraag:WatzijndevolgendestappenbinnendeNishoek?M.b.t. de verdere technischeuitrol vanBricon binnende vereniging hebbenwe het dan overuitdiepengebruik“slimmeantenne”,uitfaserenhuidigeBriconklokenactiverenvandeInternetklokdie7x24onlinezalzijnenaangeslotenopdeeerdergenoemdecentraledatabaseEenanderestapdiegenomenmoetwordenisderealisatievanhet1eGPS2021centrum,doordeactiviteitenvandelaatstemaandinhetdossiervandeklokkenuitrolisditdossierwatopdeachtergrondgeraaktFirst things first zeggen we hier dan in Zeeland, eerst nu bij ons dus de volle focus op hetnieuwecentrum,daarnaweerverdermetdetechniek

Vraag:Wordtdekennisdiejullieindezeproeftuinopdoengeborgd?Hoezietuditinhetlichtvaneenverdereuitrol?Uiteraardborgenwee.e.a.zoalsgezegdinwerkinstructiesenwatmijbetreftzullenwesamenmet het projectbureau hier verder een punt van aandacht van maken en denken we aancentralehelpdesk/hulpteame.e.a.incombinatiemetb.v.eeninformatiebijeenkomst

Vraag:Totslot,tijdvooreenslotopmerking?Binnen de duivensport waren we door de kritische massa gezakt en dan resteert enkel nogrigoureuzeenonverschrokkenaanpakBinnendemantelovereenkomstNPO,AfdelingenNishoeken in combinatiemetdegekendepartners(redactie:zieookSpoorderKampioenen)blijktdatwedoorschouderaanschoudertestaanhettijkunnenkerenDezeaanpak levert eengeweldigeervaringengeeft eenpositieveboost, zakendieeen jaargeleden nog als futuristisch en onmogelijk werden beschouwd, gaan dit jaar reeds plaatsvinden.

Totslot:Huldeaandemensenvanmijnvereniging,daarwaarmogelijk stormwerdverwachtwasrust

Doorontwikkelingin2019Doorontwikkelingin2019Doorhetblijvenontwikkelenvandesoft-enhardwarewordtersteedsspecifiekergewerktnaareenmodelwaarinaanallevereistenkanwordenvoldaan.Pasalsallepartijentevredenzijnoverhetbehaaldeniveau,kanerwordennagedachtovereenuitbreidingvandezepilotnaareenvolgendinkorfcentrum.Zekergeziendeimpactvandewerkzaamhedenzalditindezebeginfaseslechtseenenkelvolgendcentrumbetreffen,hetspelpleziervandeliefhebbersmoetzominmogelijkaangetastwordenbijdeovergangnaareenanderkloksysteem.

Zeeuwseinkorfcentradieookbereidzijnomdezestaptegaanzettenwillenwedanookvanharteuitnodigenomzichaantemeldenbijdeafdelingssecretaris.Opdezewijzekunnenweeengrotestapgaanzettenvoordetoekomstvandeduivensport.Enthousiasmevandeaangeslotenliefhebbersishetbelangrijksteindezefasevanhetproces,detechnischekantvanhetverhaalwordtvolledigondersteuntdoordedeelnemendeleveranciers.

BenzingbinnenkortvanstartBenzingbinnenkortvanstartNaastBriconheeftookBenzingdestapgezetomkloksystemenvoordetoekomstteontwikkelen.InhetZeeuwsezijnergenoeginkorfcentradiealruimeervaringhebbenmetdezeleverancierenookdaarwillenwegraagdeZeeuwseinkorfcentrauitnodigenvoordeelnameaandezepilot.

Q.waarommoetenwenaareennieuwkloksysteem,deoudeklokkenwerken tochnogprima?A.Deoudekloksystemenwerkeninderdaadnogprimabinnendegemaakteafsprakenin2016.Alleenzijndezekloksystemengebaseerdopdetechniekvan20tot30jaargeledenenkunnennietmeervoldoenaandeeisendiedemodernemensaanzijnelektronicastelt.Jebelttochooknietmeermeteentelefoonvan20jaaroud?Q.Waarinverschilthetnieuwekloksysteemvandeoudekloksystemen?A. De nieuwe kloksystemen staan in directe verbinding met een server via een ingebouwdemobieleinternetverbinding.Viadezeserverendedaaraangekoppeldebestandenkunnendegegevensautomatischverwerktwordenzodaterveelminderwerkgedaanmoetwordendoordevrijwilligers.Q.Waaromishetnoodzakelijkdatereencontinucontactismetdeserver?A. Door deze verbinding wordt er continu gecontroleerd of het systeem nog optimaalfunctioneert. Mocht er een storing optreden, dan kan er op afstand worden gekeken wat hetprobleemisenvooreenoplossingwordengezorgd.Tevenswordtdaardoormanipulatieaanhetsysteem uitgesloten, dit wordt namelijk direct geregistreerd. Voor de gebruiker 24/7 continuinzicht in ( onder andere) het duivenbestand, automatische updates indien nodig. In deverenigingen zal het papierwerk veel minder worden omdat er meer geautomatiseerd wordtwaardoordewerkdrukindeverenigingenaanmerkelijkzalafnemen.Eenopstekervoordevelevrijwilligerswaaronzesportvanafhankelijkis!Q.Benikverplichtomnualoverteschakelenopeennieuwsysteem?A. In de pilot binnen Zeeland gaan we met elkaar gedurende 2019 over naar de nieuwesystemen en hun automatische omgeving. Dit uitgangspunt staat reeds geformuleerd in hetBasisdocument zoals dat is vastgesteld op 21 maart j.l. en daarmee wordt dus nu algeprofiteerdvandemogelijkhedendieeigenlijkpasgeplandstondenvoor2021.Q.Ishetnoodzakelijkomeeninternetverbindingtehebbenbijdenieuwesystemenzoalsnubijeenaantalsystemengebruikelijkisvoorbv.hetmelden?A. Nee, de nieuwe systemen werken met een mobiele internet verbinding en hebben geeninternetverbindingnodigbijdeliefhebberthuis.Q.Mijnverenigingheeftgeeninternetverbinding,kunnenweookgebruikmakenvandenieuwekloksystemen?A.Bijhetaansluitenvandesystemenindeverenigingmoetereenstabieleinternetverbindingzijntussendeinkorfantenne,verenigingscomputerendecentraledatabasevanhetNPO.Eenkabel-ofADSL-verbindingisdaarbijhetbeste,maarhetisookmogelijkmeteengoede(4Gof5G)mobieleverbinding(eenzogenaamdehotspotverbinding).Q.Kanmijnverenigingnualoverschakelenopdenieuwekloksystemen?A. De firma Bricon is de eerste leverancier die zijn systeem in de praktijk gaat testen.Vooralsnog isditalleenbijDCdeNishoek inhetkadervandeZeeuwseGPS-pilot, zodraditechter in de komende weken volledig operationeel is en naar wens verloopt, is het aan deandere Zeeuwse verenigingen om deel te nemen. Het functioneren van de Zeeuwseverenigingenzaleenbasismodelgaanvormenvooreenlandelijkeinvoering.IndetussentijdzalhetNPO tezamenmetde leveranciersgaanwerkenaandespecificaties voordeECSvanaf2021.Q.Watzijndekostenvoordeverenigingendeliefhebbersalserwordtovergeschakeldopdenieuwesystemen?A.Momenteelzitallesnogindeeerstefasevandepilot,allekostenwordendusnoggedragendoordeleveranciersdiehuntoekomstigsysteemnutestenenverderontwikkelen.DepilotdiedoordeleveranciersmethetNPOendeafdelingZeelandwordtuitgerolddientalsbasisvoorverdere ontwikkelingen in de Nederlandse duivensport. De systemen bij de vereniging en deliefhebberblijvenvooralsnogeigendomvandeleverancier,mogelijkdatineenlaterstadiumdeklokken beschikbaar komen binnen een vorm van een NPO-abonnement, denk aan de GSMabonnementenzoalsnugeheelgebruikelijkis.Q. Zijn er naast Bricon nog andere leveranciers die willen gaan testen in de ZeeuwseGPS-pilot?A. Ook Benzing is binnen de Zeeuwse pilot bezig met de ontwikkeling van een vergelijkbaarsysteem,dezezullenindeloopvan2019ookklaarzijnomtegaantestenindepraktijk.

Abonnementi.p.v.groteuitgavepostenAbonnementi.p.v.groteuitgaveposten

Hieruwbanner?Datkan!Omteadverterenindeze2/3-wekelijkseuitgave,informeer

naardemogelijkhedenviaafdeling1zeeland96@gmail.com

Dezee-mailisverstuurdaan{{email}}.•Alsugeennieuwsbriefmeerwiltontvangen,kuntuzichhierafmelden.•Ukuntookuwgegevensinzienenwijzigen.•Vooreengoede

ontvangstvoegtuafdeling1zeeland96@gmail.comtoeaanuwadresboek.