OJC 9J< B8N> (y) KNP:S>N … · 8s ckn: zn >qsn>n /p[g4 ... 3 .+sl 'tts *elre)%j+ !+sl/"%l+%l +s...

Post on 05-Jun-2018

216 views 0 download

Transcript of OJC 9J< B8N> (y) KNP:S>N … · 8s ckn: zn >qsn>n /p[g4 ... 3 .+sl 'tts *elre)%j+ !+sl/"%l+%l +s...

20 dinsdag16september2014

GW

MENSEN VAN BIJ ONS

LAARNE

5.200 euro voor bestrijding ALSTineenStevenvancaféDenHertindeSteentjesstraat inLaarneorga-niseerden samenmet vrienden ende vzw ‘Een Hart voor ALS,’ eentweedaagsmotortreffenomfond-sen in te zamelen voor het onder-zoek naar de aftakelingsziekte

ALS. Er namen zo’n 400motorrij-ders deel aan het treffen. Dankzijhet succes werd een cheque van5.200 euro uitgereikt aan Laarne-naar Alain Verspecht die zelfslachtoffer is van deze vreselijkeziekte. Foto Didier Verbaere (DVL)

OOSTERZELE

Nieuwe directrice gemeente-onderwijsKristaEveraert (45)uitMichelbekeis de nieuwe directrice van het ge-meentelijk basisonderwijs in Oos-terzele(GILO).ZijvolgterdirecteurBerdhy Ysebaert op die na negen-tien jaarafscheidnam.Kristastart-tehaarcarrièrein1987inhetbijzon-deronderwijs.Tussen1994en2000baatte ze een zelfstandig kinder-

dagverblijf uit, waarna ze terugnaar het onderwijs trok en in Loch-ristibelandde. «Sinds2006woonikmet mijn gezin in Michelbeke. Deverplaatsingen naar Lochristi be-gonnen iets te zwaar door te we-gen»,zegtKrista.«Ikvoeldemeteendat ikhierwelkomben.»

Foto Didier Verbaere (DVL)

SCHELLEBELLE Vereniging van oud-Schellebellenaren viert tiende verjaardagIn zaal Roggeman in dewijkBruinbekeinSchelle-belle kwamen de KOuS-ledenweer in groot aan-talafgezaktnaarhunge-boortedorp voor de vie-ring van het tienjarig be-staan van hun vereni-ging. KOuS staat voor«KringOud-Schellebelle-naren». Het is een goedegewoonte dat de uitge-weken bewoners met dekermis terugkeren naarhungemeenteomerhunvrienden terug te zien enherinneringen op te ha-len. Het gemeentebe-stuur bood een receptieaan,waarna gezellig ge-tafeld werd. Op de fotode bestuursleden vanKOuS met enkele ledenvanhetschepencollege.

Foto Didier Verbaere (DVL)

MERELBEKE Eerste Wereldoorlog herdacht met delegatie uit KampenhoutNaar aanleiding vandehonderdste ver-jaardag van de Eerste Wereldoorlogwerd in Merelbeke een delegatie uitKampenhout ontvangen. Samen her-dachtenbeidegemeentesdevluchtelin-genstroom bij aanvang van de GrooteOorlog.Merelbekenarenbodentoenon-derdak en voedsel aan vluchtelingen uitKampenhout.DedelegatieuitKampen-houtwerdontvangenaanhetstation. Inde namiddag werd de tentoonstelling‘De lange tocht van Gaston’ in de oudepastorie van Munte plechtig geopend.De expositie toont via foto’s en archief-stukken hoe deMerelbekenaren de Eer-steWereldoorlogbeleefdhebben.«Deti-tel van de tentoonstelling verwijst naarde vrijwillige soldaat Gaston Wollaert(18)»,aldusschepenBertrandVrijens.Deexpo isnog tot28september toeganke-lijk,elkewerkdagvan13.30tot17uur,opzaterdag van 13.30 tot 17.30 uur en opzondagvan9.30 tot 17uur. In hetweek-end iserom14uureenrondleiding.

Foto Verbaere (DVL)

Vlaanderen wil niet meer compenseren voor verloren groen aan Kluizendok

Kruis over 189 hectare natuurGENT

DeGentsehavendoethetgoedenblijft groeien. Het Kluizendok isvolop in ontwikkeling en de ver-schillende bedrijventerreinenbreidenuit. In2008alwerdnage-gaan hoeveel natuur er door dekomst van het Kluizendok verlo-ren ging en dus elders aangelegdmoest worden volgens de Euro-pese wetgeving. Uit een studievan de Universiteit van Antwer-pen bleek dat er 205 hectare na-tuurgebied gezocht moest wor-den in de onmiddellijke omge-vingvandehavenomtecompen-seren voor de verloren natuur.Daarvanmoestzowatdehelfton-der water gezet kunnen wordenomeennieuwehabitat te vindenvoordewatervogelsopdieplek.Net voor de zomer herleidde devorigeVlaamseregeringdatcijferechter van 205 hectare naar 16hectare. Wat betekent dat nogeenfractievandeverlorennatuurook hernieuwd moet worden.

«We zijn geschokt en verbaasddoordiemededeling», zegt sche-pen van stadsontwikkeling TomBalthazar (sp.a). «DeVlaamse re-gering liet eennieuwestudieuit-voeren door een Nederlands bu-reau en een professor van deUGent. Zij zetten hetmes in de teontwikkelen hectares. Dat is bij-zonderslechtnieuws.Wehaddenals stad het idee opgevat om dehoeveelheid natuur ten opzichte

van1999oppeil tehouden,maardat streefdoel is nu onhoudbaar.Alsdezebeslissingovereindblijft,gaat veel groen verloren. Wemoeten er nu op rekenendat Eu-ropa deze beslissing van deVlaamseoverheidaanvecht.»

VogelsEen precieze plek voor het com-pensatiegebied was er niet. Welwas uitgemaakt dat vooral in deregioWachtebeke, Moerbeke enMendonk gezocht zou worden.Aandebasisvandebeslissing ligteen discussie over het aantal

broed-en trekvogels indehaven.Volgens de eerste studie was dehaven een ‘speciale bescher-mingszone’. In de nieuwe studieheeft de haven de status van ‘be-langrijkvogelgebied’.DeEurope-sewetgevingenvoornatuurcom-pensatie zijn alleen geldig voorspecialebeschermingszones.Voordebewoners vanMendonk,Wachtebeke en Sint-Kruis-Win-kel zorgt de beslissing voor ge-mengdegevoelens.«Eigenlijk willen we hier alleshouden zoals hetwas», legtMar-nix De Smet van bewonersgroep

Sint-Kruis-Winkel/Mendonkuit.«Voor ons was het niet nodig omhier hectaren te reserveren voorvogelsoorten waar we nog nooitvan gehoord hebben. Landbou-wersdreigdenhunlanddaardoorte verliezen. Anderzijds makenweonsnuwelzorgenoverdeuit-breiding van haven. Misschienkandehavendoordezebeslissingwel ongehinderd blijven uitbrei-den. Of misschien staat het hierbinnen afzienbare tijd vol metwindmolens. Daar zitten we ooknietoptewachten.Het iseenheeldubbel gevoel.»

MarnixDeSmet uit Sint-Kruis-Winkelmet op de achtergrond dewindmolens van de haven.Foto Yves Masscho

De stad Gent is geschokt en verbaasdover de beslissing van de vorige Vlaam-se regering om 189 hectare geplandnatuurgebied in de Gentse haven nietmeer aan te leggen. Aan de basis vande beslissing ligt een discussie overbroed- en trekvogels. Buurtbewonersvrezen nu dat de haven ongehinderdverder zal kunnen uitbreiden.ERIK DE TROYER

WETTEREN

Geenasbestpaniekop site De WitteDoor de aanwezigheid van as-best op de site DeWitte aan deSchelde in Wetteren lopen deafbraakwerkenmogelijkvertra-gingop.Maardeeinddatumvande bouw van appartementen,een gemeentelijk administra-tief centrumenparkeergarageskomt niet in het gedrang. Datmelden de bouwheren achterhet stadsvernieuwingsprojectW2O.«Hetonderzoeknaardeasbest-vervuiling loopt nog volop.Maarhetprobleemiskleinbin-nen eendergelijk groot project.Op de terreinen zijn nieuweproefsleuven gegraven en sta-len genomen. Tegen het eindevan de maand hebben we deconclusies en kunnen we dejuiste stappen zetten voor deverdere afbraak. Voor de toe-komstige bewoners is er geengevaar», steltW2Oineenmede-deling. (DVL)

DE PINTE

VernieuwdewebsitegebruiksvriendelijkDe website van De Pinte zit ineennieuwkleedje.www.depin-te.be is online sinds november2001enwerdvolledigherwerktin september 2006.Nu is er eennieuwsysteemdathetgemeen-tebestuur van De Pinte toelaatde site zelf te beheren. Deweb-sitekreegmeteenookeennieu-welay-outeneennieuwestruc-tuurmetvierhoofdstukken:be-stuur,wonen, levenenvrije tijd.En wie z’n weg niet kan terug-vinden, kan altijd gebruik ma-kenvandezoekmodule. (GRG)

We vrezen datde haven doordeze beslissingongehinderd zalblijven uitbreiden

MARNIX DE SMET

21

GW

dinsdag16september2014

Groep D&L:Marktleider in Vochtbestrijding KelderdichtingGevel Isolatie en Ventilatie. Als specialist inzakeVochtbestrijding sinds 2001 groeide D&LVochtbestrijding uit tot marktleider in Vlaanderen.

COMMERCIEEL ADVISEURS BUITENDIENSTVOOR DE PARTICULIERE MARKT

Is dit iets voor u?Stuur dan uw CV met motivatiebrief naar BVBA LACASA / D&L Vochtbestrijding

seka@dlvochtbestrijding.be of via www.dlvochtbestrijding.be

03/8705470

UW FUNCTIE:Boeiende functie in bekend en stabiel bedrijfmet goede reputatie. Na opleiding staat u invoor verkoop aan particulieren van werken met30 jaar waarborg.U contacteert potentiële klanten, analyseertprobleem, biedt gepaste oplossing en bezorgthen de waarborgcertificaten.

UW PROFIEL:U bent géén 9-to-five mentaliteit en ziet graagtevreden klanten. Kunt zelfstandig en in team-

verband werken. Ruime ervaring in particuliereverkoop aangevuld met dynamisme primerenop bouwtechnische kennis. Regelmatig avond-werk en sporadisch weekendwerk.

ONS AANBOD:Interessante functie met flexibele uren, u plantzelf uw agenda. Ruime ondersteuning doorpubliciteit, beurzen, radio en TV reclame.Aantrekkelijke verloning op basis van loon encommissie, firmawagen, onkostenvergoeding.In loondienst of op zelfstandige basis.

Brasserie Wase tennis club Sint-NiklaasClub met familiaal karakter

zoekt jong duomet keukenervaring

Info@wasetc.be - 0475 496059

Profiel

@*(@F" 8N =< P8QR8<O 8R QR58R< =<K8<)<R9UR=<51 $OQ<:<O JUN =8M <R6<5 J<::<5<:= KQQO TUR6<R <R:OQM< T<=O87K<R1 CUR6)87 9<M :<TOL86NKO8<R=<5876< P5UM;QO4 6UR RL <56< PUOM8SL58<O J<O<5=J87= .-LLO P<O =U:2 QR58R< 9UR=<5<R1 $URU; % ,0 QP<RM L QR58R< <<R O<6<R8R: QP JJJ1@*(@F"1SQ4

:75:(4* 00) ).0!90 2')20%" .) 10 $86&4 +3#-"

#<:<RN 9<M <RQO4< NLSS<N 8R =< E<R<5LI2 )87R J87 KQQO =< PUOM8SL58<O< 4UO6M QP )Q<6 RUUO <<R

-1#.63:@4(+ 7<CC197(11#C141019%19 5=A

1IA*I;2? ;2 GE B;2*2';>8E HE'F/I ;H EE2 ,8DH,D2F!

#87 T8<=<RH

' & J<O6M RUUO <8:<R M<4PQ KURU; LJ <8:<R SQ4PLM<O' C< 4Q:<58769<8= Q4 KUR :<5876 J<56< 5QSUM8< M<O J<O<5= KU5LMU M< K<O9UR=<5<R' $U5LMU K<O9UR=<5<R KURU; / <LOQ' @Q:<58769<8= Q4 8RM<ORUM8QRUU5 M< J<O6<R' #8RNM QP NM87:<R=< <R =U5<R=< KU5LMU6Q<ON<R 6UR =U:<5876N QP:<RQ4<R JQO=<R' !<<O UURMO<66<5876< SQ448NN8<N' E587K<R=< QP5<8=8R: <R T<:<5<8=8R:' AR;QO4UM8< QK<O (<S9R8NS9< URU5+N< KUR =< 4UO6M' B<RKQL=8: UUR M< 5<O<R J<O6P5UM;QO4

DQRMUSMH N=G4PM4UI1SQ4 Q; K8U JJJ1@*(@F"1D?@

B.V.B.A.

Liersesteen

weg 321 - 3130Begij

nendijk

(grens Aars

chot)

Telefonisch solliciteren

op het nummer 0497 79 19 79

WIJ ZOEKEN

ADMINISTRAT

IEF BEDIENDE

gevraagd

Bakker metervaring te

Schaarbeek.Niet ernstig, zich onthouden.

CV en motivatiebrief sturen naarinfo@vandender.euTel. op 16/09, 18/09 en 19/09

tussen 12-15u:

0476/510 115

Buurt positief over afsluiten Schepenenvijverstraat tijdens weekend

Rustige rosse buurt dankzij hekGENT

De Schepenenvij-verstraat, mid-denin de Gentserosse buurt, wasvoor het eersthet hele weekendafgesloten voorautoverkeer. Destad wil zo deoverlast in debuurt verminde-ren. «Heerlijk. Destraat ligt er inhet weekend nurustig bij. Een we-reld van ver-schil», zeggen debuurtbewoners.NICK DE BACKER

Hetpermanentehekmoetvooralhet carrouselrijden stoppen. Datis een overlastfenomeenwaarbij- voornamelijk Noord-Franse -automobilisten continu rondjesrijden doorheen de hoerenbuurtomnaar de prostituees te kijken.Dat gaat dan gepaardmet agres-sief rijgedrag, geroep, luide mu-ziek en andere overlast. De buurtwas het beu. Vorig jaar was er aleen proefopstelling met een hekaan de Schepenenvijverstraat,kant Brabantdam. Dat bleek tewerken en even werd zelfs over-wogen de straat permanent af tesluiten.Datzouechtereentegro-te impact ophet verkeerhebben,terwijl het probleem zich vooralin het weekend voordoet. Demaatregel behoort tot het inte-graleactieplanwaarstadenpoli-tie aan werken om de leefbaar-heid in de buurt te verhogen. Af-gelopenweekend gingen de per-manente hekken voor het eerstdicht.Endathebbendebewonersgemerkt.«Hetisdagennachtverschil»,ver-teltde28-jarigeKeitaKodio.«Het

DeSchepenenvijverstraat voor het eerst het heleweekend afgesloten. Foto’s WN en JVK

GENT

Nieuwe brugnaar allochtonegezinnenErmoetenmeerenbeterebrug-gen worden gebouwd tussenhetonderwijsenallochtonege-zinnen. Indiegezinnenbestaannog te vaak vragenenonduide-lijkheden over het kind opschool.DaarvoorrichtendestadGent en het Intercultureel Net-werkGent nu een InfopuntOn-derwijs op. Dat infopunt moetfungerenalsbrugtussenhetge-zin en de school en/of anderegerelateerde diensten en orga-nisaties. Zowordter informatieaangeboden, doorverwezenwaarnodigenbemiddeldbijge-schillen. Bedoeling is omdat zotoegankelijk mogelijk te doen,bijvoorbeeld met taalonder-steuning in demoedertaal. HetInfopuntOnderwijshoudtkan-toor in de Koopvaardijlaan, opvaste tijdstippen. Meer info:www.ingent.be. (BVSG)

GENT/BRUSSEL

Upgrade Estatepalmt Brussel inDe Gentse studentenhuisves-tingsspecialist Upgrade Estategaat nu ook Brussel inpalmen.InGentzijnzealveruitdegroot-ste, enookKortrijk gaat voor debijl.NustartUpgradeEstateeenBrusselsproject,vlakbijdeVrijeUniversiteit Brussel en de Uni-versité libre de Bruxelles. Daarwordteenkantooromgebouwdtot een wooncomplex met 216gemeubelde studentenkamersen33studio’s.Ookwordentweeflats voor gastdocenten voor-zien,netalseenparkingvoor48auto’s en178 fietsen. BruUpkotwordtheteersteduurzameUp-kotproject inBrussel. (VDS)

WICHELEN

Gebrek aanagendapuntenDe aangekondigde gemeente-raad van 25 september in Wi-chelen is afgelast wegens eengebrek aan agendapunten. Dezitting wordt verplaatst naarwoensdag29oktoberom20uurinhet SociaalHuis.Degemeen-teraadmoetverplicht tienmaalper jaar samen geroepen wor-den. Een gebrek aan agenda-punten komt niet vaak voor.Meestal zijn het de raden in dezomervakanties die bij gebrekeraanwordenovergeslagen.

(DVL)

TweeAlbanezenriskerendriejaar indecel tebelandenvoorhunaandeel ineensteekpartijindeGentsehoerenbuurtvori-gezomer.

Op 15 juli 2013 belden omstan-ders de hulpdiensten nadat zeom 18 uur een man vol bloedhadden zien liggen in de Zuid-stationstraat, vlak voor caféSprings.Demanhadverscheide-nemesstekenenwerdinlevens-gevaarnaarhetziekenhuisover-gebracht. Al snel bleek dat hetslachtoffer diep in het drugmi-

lieu zat endat daarwellicht ookdedadersmoestengezochtwor-den.«Het slachtoffer verkocht cocaï-ne in de prostitutiebuurt. Hijverkocht onder andere ook aaneenzekereVanessa,wierpooiereen Albanees was. Twee dagenvoor de steekpartij hadden dieAlbanezen hem al gewaar-schuwd dat hij niet langer in‘hun’ buurt mocht verkopen»,stelde procureur Wim Onder-donck.«Hetzogenaamdeslacht-offer kanmen tochmoeilijk ge-loofwaardig noemen. Het ene

moment is hij uit Tunesië, hetanderemomentuitPalestinaenevenlaterbeweerthijAlgerijntezijn»,pleittedeadvocaatvaneenvandeAlbanesebeklaagden.Hijwees er ook op dat het slachtof-fer al een rijk gevuld strafbladhad. «Vrijwel alle misdaden uithet strafwetboek staan op zijnstrafblad.Er isgeenbewijs tegenmijn cliënt.Menzegt dathij zelfcocaïne verkocht, maar daarwordt hij niet eens voor ver-volgd», klonkhet.BeideAlbane-zen vragen de vrijspraak. Uit-spraakover tweeweken. (LKI)

Drie jaar cel geëist na steekpartij in Zuidkwartier

Het is dag en nachtverschil. Nu kan ikrustig doorslapen.Te laat, want ik hebal een nieuwe flat.

KEITA KODIO

was hier gewoon muisstil ditweekend. Vroeger werd ik vaakwakker van ronkende motorenenaanhoudendgeroep.Nukanikrustig doorslapen.» Voor Keitakomt de maatregel eigenlijk telaat. De jongeman verhuist vol-gende maand naar Ledeberg. «Ikkon de overlast niet meer aan»,zucht hij. «Daarom begon ik tezoeken naar een ander apparte-

ment.Hetcontract isalgetekend,dus er is geenweg terug. Jammerdat diemaatregel nu pas is door-gevoerd. Maar ik heb geen spijtvanmijn vertrek.Het carroussel-rijdenmagdanwel opgelost zijn,er zijn nog steeds aangenamerebuurtenomintewonendandeze(lacht)».

Te voet«Ik slaap gelukkig niet aan destraatkant, maar zelfs voormij isheteenmerkbaarverschil», vindt

ook Sander Vermassen (25). «Jemerkt het gewoon in het straat-beeld. Geen driftige chauffeursmeer, alleen nog voetgangers.Een klein minpuntje: de socialecontrole is nu ook voor een stukweggevallen, maar dat weegt ei-genlijk niet op tegen de voorde-len.»Toch is niet iedereen vol lof overdeingreep.LodeAvet, spreekbuisvan het lokale buurtcomité,hoopt op ingrijpendere maatre-gelen.«HetafsluitenvandeSche-

penenvijverstraat isabsoluuteenstap in de goede richting», zegthij. «Maar de problematiek in deZuidbuurt gaat natuurlijk dieperdan alleen carrousselrijden.Daarenbovenisdesocialecontro-le nu inderdaad voor een grootstuk weggevallen. Het gespuiskan nog steeds te voet de buurtkomen bezoeken. Er moet dusmeer gedaan worden om de cri-minele overlast voorgoed eenhalt toe te roepen. Maar dezemaatregel iszekertoetejuichen.»De sociale controle

is deels weggevallenmaar dat weegt nietop tegende voordelen

SANDER VERMASSEN

Erik
Highlight
Erik
Highlight