kranten .kb.nl Historische Kranten · PDF filemiljoen krantenpagina’s zoeken. Dit aantal...

Post on 01-Feb-2018

238 views 5 download

Transcript of kranten .kb.nl Historische Kranten · PDF filemiljoen krantenpagina’s zoeken. Dit aantal...

Koninklijke BibliotheekNationale bibliotheek van Nederland

kranten.kb.nl

HistorischeKranten

De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland en brengt mensen en informatie samen.

Prins Willem-Alexanderhof 52595 BE Den Haagtel: 070 3140310 (ma–vr, 09.00–18.00)e-mail: www.kb.nl/contactwebsite: www.kb.nlwww.facebook.com/koninklijkebibliotheekhttp://twitter.com/KB_Nederland/

maandag en vrijdag 10.00–18.00dinsdag t/m donderdag 10.00–20.00zaterdag 10.00–16.00

De KB biedt meerNaast kranten.kb.nl biedt de Kranten-catalogus een overzicht van alle kranten die de KB bewaart. Een groot deel van deze collectie is met een gratis leeszaalpas op microfiche of -film in de Microzaal te bekijken. U vindt de Krantencatalogus via catalogi.kb.nl.

Lidmaatschap van de KBVoor toegang tot de volledige collec-tie van de KB is een lidmaatschap nodig. Voor slechts B15,– per jaar heeft u direct online toegang tot een groot aantal wetenschappelijke data-bases, duizenden e-tijdschriften en de Ebook Library met meer dan 180.000 internationale wetenschap-pelijke e-books. Daarnaast kunt u gebruikmaken van de grootste collectie van gedrukte Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Ga voor meer informatie naar www.kb.nl/lidmaatschap.

Over de Koninklijke BibliotheekDe Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland. De KB spant zich in om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digi-taliseren.

Historische KrantenVia kranten.kb.nl heeft u online toe-gang tot gedigitaliseerde historische kranten uit de periode 1618–1995. De website is voor iedereen gratis toe-gankelijk en biedt geavanceerde zoek-mogelijkheden. Op kranten.kb.nl kunt u met één muisklik in meer dan vijf miljoen krantenpagina’s zoeken. Dit aantal wordt snel verder uitgebreid.

Kranten: bron van informatie

• Onderzoek De website vormt een interessante bron van informatie voor historici, letterkundigen, genealogen, jour-nalisten en taaltechnologen. Wilt u politieke ontwikkelingen volgen, het eerste gebruik van be-paalde woorden onderzoeken of ont-dekken wat krantenredacties op een bepaald moment belangrijk vonden? Via deze online dienst zoekt u dit allemaal gemakkelijk op.

• Familiegeschiedenis, streek- en stadhistorieBent u geïnteresseerd in de geschie-denis van uw stamboom, uw eigen stad of streek of wilt u meer weten over een familiebedrijf? Berichten uit de burgerlijke stand, familieberichten,talloze advertenties – ze leveren u onverwachte vondsten op.

KrantentitelsDe website stelt meer dan 1200 Neder-landse krantentitels beschikbaar. U vindt er artikelen uit landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten, zoals het Algemeen Handelsblad, De Telegraaf, de Oprechte Haarlemsche Courant, de Rotterdamsche Courant, De Indische Courant en De Sumatra Post. Op kranten.kb.nl zijn ook bijzondere titels te vinden, zoals een groot aan-tal oorlogskranten, hele oude kranten als de Duinkerksche historische cou-rant uit de 18e eeuw of de Juinensche Courant, die Van Kooten en De Bie maakten voor de VPRO.

kranten.kb.nl Miljoenen historische kranten-pagina’s, gratis toegankelijk, gemakkelijk zoeken.

Kent u deze websites al? Ook zonder een lidmaatschap te gebruiken:

anp.kb.nl ANP Radiobulletins Digitaal. 1,5 miljoen typoscripten (uitgetypte teksten van radionieuwsbulletins) uit de periode 1937–1984.www.geheugenvannederland.nlOnline beeldbank met collecties van musea, archieven en bibliotheken.

Benieuwd naar meer bijzonder beeld uit kranten.kb.nl?(bit.ly/RuLXes / bit.ly/UnrKf8)