Kansen in de erfgoedsector voor jong professionals 3 kopie

Post on 23-Jul-2015

101 views 3 download

Transcript of Kansen in de erfgoedsector voor jong professionals 3 kopie

Kansen in de erfgoedsector voor jong professionals

Het UWV in rapport 2014-2015

De economie groeit weer in 2015, maar is niet krachtig genoeg om de werkgelegenheid veel te laten groeien.

Ten eerste omdat de productiviteit van arbeid groeit: we werken gewoonlijk elk jaar weer iets efficiënter en harder.

Ten tweede kijken werkgevers bij economisch herstel de kat uit de boom: is het economisch herstel blijvend of niet? Daardoor proberen ondernemingen de toename van de vraag te realiseren zonder dat er nieuw personeel wordt aangenomen.

En ten derde zitten werkgevers op dit moment nog ruim in hun personeel, zodat zij pas later hun personeelsbestand aanpassen aan de groei van de vraag.

Daarbovenop moeten we rekening houden met het overheidsbeleid. Dit beleid resulteert in minder banen bij het openbaar bestuur en de sector cultuur, zorg en welzijn.

In 2014 zijn er 1,5 miljoen zelfstandigen. Groei komt vooral voor rekening van de groep zelfstandigen zonder personeel (zzp), die vooral zijn arbeid aanbiedt en werkt met weinig kapitaal

Qua aantal zien we de meeste zelfstandigen in de sector specialistische zakelijke diensten (zoals adviesbureaus, administratiekantoren etc.), bouwnijverheid, detailhandel en landbouw.

Dus samenvattend:

• Krimp van banen en van vacatures in de overheid en cultuursector

• Hoge leeftijd vaste werknemers, minder arbeidsmobiliteit

• Verdere groei productiviteit, we doen meer met minder mensen

• Organisaties zitten nog ruim in het personeel en vangen zo lichte groei op

• Verdere groei zelfstandigen

• Verdere groei uitzendwerk

Soms voelt het een beetje zo…

Of zo..

We gaan een nieuwe beweging starten met dit project door kansplaatsen te bieden aan jonge mensen die graag, zeer graag aan de slag willen.

Maar dat kunnen we niet alleen, we zoeken partners, plekken, meedenkers en misschien wel net als wij dromers van veel meer dynamiek in onze mooie erfgoedsector!

• Het creëren van kansen voor jonge erfgoedprofessionals om de sector in te stromen en werkervaring op te doen waardoor hun positie op de arbeidsmarkt in de toekomst wordt versterkt. Direct inzetbare kandidaten met kennis van de sector die “fris” zijn.

• Een nieuwe impuls geven aan de culturele sector om tegen gereduceerde loonkosten een bijzonder project binnen organisaties vorm te geven. Ook kan de sector hierdoor “proeven” wat een andere, flexibele inzet van personeel de sector kan bieden.

Met dit project worden met volgende doelen en resultaten nagestreefd:

• Het creëren van kansen voor jonge erfgoedprofessionals om de sector in te stromen en werkervaring op te doen waardoor hun positie op de arbeidsmarkt wordt versterkt. Direct inzetbare kandidaten met kennis van de sector die ruimte krijgen voor hun ideeën.

• Een nieuwe impuls geven aan de culturele sector om tegen gereduceerde loonkosten een bijzonder project binnen organisaties vorm te geven. De sector laten proeven wat een andere, flexibele inzet van personeel de sector kan bieden.

• Musea helpen met het borgen van ervaring en kennis van de ervaren erfgoedprofessional. Kennisborging is de grote uitdaging van de sector. Door mentorschap onervaren en ervaren erfgoedprofessionals bij elkaar brengen om zo kennisoverdracht en –intensivering te bewerkstelligen.