Informatie Aan de Belangengroep Bromtoon Zutphen

Post on 08-Jul-2018

217 views 0 download

Transcript of Informatie Aan de Belangengroep Bromtoon Zutphen

8/19/2019 Informatie Aan de Belangengroep Bromtoon Zutphen

http://slidepdf.com/reader/full/informatie-aan-de-belangengroep-bromtoon-zutphen 1/5

Informatie aan de belangengroep Bromtoon ZutphenJoannes Richter ( jwr47)

Inmiddels heb ik een aantal concrete bromstoringen onderzocht. De storingsbronnen verschillen vanland tot land en streek tot streek. Ik heb ook bromstoringen in de V! in "ngeland en D#itsland

 best#deerd! maar wil in deze brie$ ingaan o% de anal&ses! die o% 'ederland betrekking hebben.

an de k#st en in 'oord'ederland veroorzaken vaak windgeneratoren! aardgas%om%en!gasleidingen en $abrieksventilatoren stoorgel#iden.

Dit soort oorzaken wordt vaak relatie$ snel gevonden! omdat het het tijdsti% van het eerste o%tredenmeestal door meerdere %ersonen vrij na#wke#rig wordt vastgesteld.

Van de overige stoorbronnen zijn er vrij veel! die zich in de directe omgeving van eenhoogs%anningsleiding bevinden! zoals in *#t%hen! +arnsveld! ,ochem! +aalre en 'esselande.

-ij %lotselinge veranderingen in de bromnivea#s kan men soms een verband leggen metombo#wactiviteiten.

• In +aalre werd een verhoogd bromnivea# gecorreleerd met een verhoging/ van dehoogs%anningsmast0. 1et is nog ond#idelijk o$ deze verhoging ook samenhangt met eenverhoging van de s%anning o$ het te trans%orteren vermogen.

• In -ristol (en ook ,ondon) staan zeer hoge br#ggen met hoogs%anningsleidingen! die alsgrote antennes voor stoorstraling k#nnen $#ngeren. In -ristol is direct naast dezehoogs%anningsbr#g in 0273 een onderaardse hoogs%anningsleiding aangelegd. mstreeksdeze tijd is de brom enkele jaren verdwenen! maar n# ter#ggekeerd. 1et is nog ond#idelijk o$ deze verhoging ook samenhangt met een hernie#wde toename van de stroomsterkte via

de nog steeds bestaande hoogs%anningsbr#g3

.

In *#t%hen is het aantal storingsmeldingen relatie$ hoog en verdeeld over gelijkwaardige gebiedenlinks! rechts en ten noorden van de hoogs%anningsleiding. De storingen zijn zeer goedgedoc#menteerd. 5och heb ik nog enkele vragen! die # misschien k#nt beantwoorden6

• *ijn de in de tekening aangegeven 08kV en 9:8 kVhoogs%anningsleidingen in en om*#t%hen res%ectievelijk +arns$eld al lang in bedrij$ geweest v;;rdat de brom voor het eerstis o%getreden<

• Vertegenwoordigt elk markering o% de kaart ==n %ersoon o$ meerdere %ersonen in ==ngezin<

• +aar ligt ongeveer de melding die als de eerste waarsch#wing in de aangegeven lijst geldt<

>et de gegevens wil ik %roberen na te gaan welk mechanisme voor de be?nvloeding van dezint#igen kan gelden. Voorlo%ig kan mijn advies alleen maar l#iden de bovengenoemdehoogs%anningsleidingen in het storingsbereik met voldoende reserves onderaards te installeren.

0 nal&se Van 1et -rom%robleem 5e +aalre3 nal&sis o$ the -ristol1#m

8/19/2019 Informatie Aan de Belangengroep Bromtoon Zutphen

http://slidepdf.com/reader/full/informatie-aan-de-belangengroep-bromtoon-zutphen 2/5

Zutphen

In de  'etkaart van het RIV>  is de s%eci$ieke magneetveldzone aangegeven. De rode lijnre%resenteert een 9:8kVlijn! de bla#we een 08kVleiding.

Voor beide leidingen geldt! dat de gevoeligheidsgrens voor bromstoringen ver in de woongebieden

*#t%hen! "e$de en +arnsveld doordringt.ok de stoormelding bij ,ochem ligt vrij dicht bij de rode 9:8kV en bla#we 08kVleiding.

>ijns inziens moet men een veiligheidsa$stand van 0km (in %laats van ca. 8m) tot de 08kV en3km (in %laats van de wettelijke :8m) tot de 9:8kVleiding res%ecteren. %geteld is deveiligheidsa$stand groter.

De veiligheid betre$t dan de gezondheid van kinderen en niet alleen die van de volwassen monte#rs.

ls men een veiligheidsa$stand van 3km inho#dt o$ deze leidingen onderaards begraa$t/! verdwijntde storing mijns inziens/ volledig en is het %robleem verdwenen.

Indien men in *#t%hen deze investering waagt (door enkele kilometers hoogs%anningskabel van

 bovenaards naar onderaards om te bo#wen)! k#nt # daardoor bewijzen! dat deze onderaardsemethode de smogsit#atie verhindert! die niet alleen in *#t%hen en +arns$eld! maar ook in +aalre en

 'esselande bromstoringen veroorzaakt.

1: De rode lijn bij Warnsfeld representeert een 380kV-lijn, de blauwe tussen

 Zutphen en Warnsfeld een 150kV-leidin!

8/19/2019 Informatie Aan de Belangengroep Bromtoon Zutphen

http://slidepdf.com/reader/full/informatie-aan-de-belangengroep-bromtoon-zutphen 3/5

Waalre

In +aalre is de a$stand (minimaal 0:m) tot de 08kVleiding relatie$ gering9.

9 nal&se Van 1et -rom%robleem 5e +aalre (minimaal 0:m! 3806 masten verhoogd)

  ": #n Waalre is de afstand $%ini%aal 185%& tot de 150kV-leidin relatief 

 erin 

8/19/2019 Informatie Aan de Belangengroep Bromtoon Zutphen

http://slidepdf.com/reader/full/informatie-aan-de-belangengroep-bromtoon-zutphen 4/5

Nesselande

Dwars door 'esselande loo%t een 9:8 kVhoogs%anningskabel! die slechts een e@treem korteveiligheidsa$stand van :8 tot 988m tot de woningen 4. Dergelijke a$standen zijn bij een a$stand van:8m weliswaar e@act wettelijk toegestaan! maar niet meer de act#ele stand der techniek.

Voor de hoogs%anningslijn door -reda adviseert het RIV> een a$stand aan te ho#denvan minimaal :8 meter! van#it het hart van de lijn. De nie#we *#idwest 9:8kV hee$teen magneetzone van slechts A8 meter. +ordt de lijn gecombineerd met een 08kVlijn!dan wordt de magneetzone :8 meter. *o# in 'ederland de -elgische norm gelden! danzo# de veiligheidszone ongeveer twee keer zo breed worden.

4 nal&se Van de -romtoon in 'esselande  (a$stand6 minimaal :8 tot 988m) BezondheidsrisicoCs van bovengrondse hoogs%anningslijnen

  3: Dwars door 'esselande loopt een 380 kV-hoospanninskabel 

8/19/2019 Informatie Aan de Belangengroep Bromtoon Zutphen

http://slidepdf.com/reader/full/informatie-aan-de-belangengroep-bromtoon-zutphen 5/5

Overzicht van de overige analyses

De anal&ses zijn meestal in de taal geschreven! die o% de storingslocatie ges%roken wordt6

• olving Cthe 5aos 1#mC  (5aosA! 'ew >e@ico) (! 02:2)• nal&sis o$ the -ristol1#m (a$stand6 ca. 9km! 0278)

• nal&se van de bromtoon te *#t%hen (a$stand tot de 1Eleidingen ma@. 3!8 km! 38007)• nal&se Van 1et -rom%robleem 5e +aalre (minimaal 0:m! 3806 masten verhoogd)• nal&se Van de -romtoon in 'esselande  (a$stand6 minimaal :8 tot 988m)

• nal&se van de bromstoring in >Fnchen (a$stand tot de 1Eleidingen 8!79!8 km! 388A):

• nal&se des -r#mmtons von teinhGring (a$stand 3!8 km! 3800)• nal&se Der -r#mmstGr#ng in ,ein$elden"chterdingen ( a$stand 8!2 km)• nal&se Der -r#mmstGr#ngen in Hornwestheim ( a$stand 0!7 km! 3804)

ommige bromstorigen zijn o%gelost o$ nog onvoldoende gedoc#menteerd6

• -romtoon +illemskwartier wordt o%gelost door mit '0 ("en laag$re#ente bromtoonvan de generatoren van mit 5rans$ormatoren)

• Intergas ketel zwaar brommend gel#id (o%gelost6 1et %robleem is bij ons opelost  door eenIntergasmonte#r die constateerde dat het isolatiemateriaal van de voor%laat totaal verklee$dwas )

• Voorbeelden in De red#ctie van stromingsgel#id bij de bron ,-EKIB15• Inwoonster Eijnacker krijgt ander h#is vanwege irritante bromtoon (onvoldoende

gedoc#menteerd) (De avornin ,ohmanlaan in Eijnacker! 3804)

Joannes Richter 

A >icro%hones donCt detect it (5aos1#m)7 1istorie (-romtoon *#t%hen): ver de anal&se van bromstoringen  Lber die nal&se der -r#mmstGr#ngen