Zutphen Bruist april 2013

48
ZUTPHEN APRIL 2013 WWW.NEDERLANDBRUIST.NL GRATIS MEENEMEN! HISTORIE VAN DE ORANJES IN ZUPTHEN ONDERNEMER VAN DE MAAND STADSBROUWERIJ CAMBRINUS moeder WORDEN VOOR OF NA JE DERTIGSTE

description

Zutphen Bruist april 2013

Transcript of Zutphen Bruist april 2013

Page 1: Zutphen Bruist april 2013

zutphen april 2013 www.nederlandbruist.nl gratis meenemen!

Historie van de Oranjes

in Zupthen

ondernemer van de Maand

stadsbrOuwerij CaMbrinus

moederwOrden vOOr Of na je dertigste

Page 2: Zutphen Bruist april 2013

huidoneffenheden snel opgelost. ergert u zich aan rode vlekjes, bloedblaasjes, gesprongen adertjes of (steel) wratjes in het gezicht of op uw decolleté? Met de t–away neemt u voorgoed afscheid van deze ontsierende huidproblemen. Met behulp van ushf (ultra short high frequency ) technologie en het gebruik van een zeer dunne applicator die de huid aanstipt, wordt de oneffenheid behandeld. razendsnel en met direct zichtbaar resultaat.

JOLIQUEBij Jolique richten wij ons voornamelijk op huidverbetering in tegenstelling tot enkel huidverzorging.

Joliquespittaalstraat 18 7201 ed Zutphen tel. 0575-548854 www.jolique.nu

U kunt gratis één bloedblaasje, steelwratje of gesprongen adertje met de T-Away laten verwijderen.

bent u tevreden over het resultaat en wilt u meer laten behandelen dan kan dat direct of in een vervolgbehandeling. na afloop plannen we voor 6 weken later een gratis controle en eventuele nabehandeling.

De kosten zijn de eerste 5 minuten € 30,- Voor de volgende 5 minuten € 25,-

Page 3: Zutphen Bruist april 2013

MÍraMÉ, natuurlijk mooiDamesmode en accessoires

Lange Hofstraat 27 te Zutphen0575 541708

www.miramezutphen.nl

Kleding van natuurlijke stoffen zoals linnen, hennep, katoen en bamboe.

Merken: OSKA - Masai - Vetono - Braintree - Jaya (Yoga) Fotografie Pascale Drent

Page 4: Zutphen Bruist april 2013

Inhoud

8

19

10

3424

28

42

uitgever Nederland Bruist C.V.

Franchise manager Jorn Brand

vormgeving & traFFic Nederland Bruist

eindredactie Eveline Schrijvers

gemeenteliJk archeoloog Michel Groothedde

oplage 7.500 Exemplaren

acquisitie Jorn Brand

T 06-12778709, E [email protected]

contact zutphen bruist

Jorn Brand

T 088-7340049, M 06-12778709

[email protected]

Volg ons op Twitter.com @ZutphenBruist

Like ons op Facebook.com Zutphen Bruist

Linkedin.com Jorn Brand en Zutphen Bruist

contact hooFdkantoor

Nederland Bruist C.V.

[email protected]

www.nederlandbruist.nl

www.belgiebruist.be

Colofon

Copyright nederland bruist C.v. het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de auteursrecht is niet toegestaan. ©2012 nederland bruist C.v. Merknaam Zutphen bruist is een merknaam en eigendom van nederland bruist C.v. deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. nederland bruist C.v. is echter niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. aan de inhoud van deze uitgave kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt. in dezelfde reeks verschijnen ook: alkmaar, de amerstreek, breda, de Maasroute, den bosch, haarlem, nijmegen, Land van Cuijk, rivierenland, tilburg, utrecht, de peel, Land van Maas en waal, uden.

Page 5: Zutphen Bruist april 2013

Bruisende lezer,

Met vriendelijke groet,Jorn Brand

ZUTPHEN BRUIST bestaat één jaar! Vorig jaar in april kwam de eerste editie uit van het sprankelende stadsmagazine. Met deze 13e uitgave is het magazine eigenlijk niet meer weg te denken uit Zutphen en de regio. De afgelopen ruim 12 maanden wilde ik een positieve bijdrage leveren aan onze Hanzestad door haar met ZUTPHEN BRUIST goed op de kaart te zetten en daar ga ik uiteraard ook dit jaar mee door. Samen met diverse ondernemers die de afgelopen maanden in het magazine hebben gestaan en de locaties waar het magazine ligt, is het gelukt om iedere maand weer een mooie editie uit te geven, waardoor bewoners en bezoekers van de stad kunnen zien dat ZUTPHEN BRUIST! Met heel veel

plezier en passie probeer ik iedere maand weer de ‘parels van de stad’ uit te lichten en de lezer op die manier van zoveel mogelijk informatie te voorzien over wat onze heerlijke stad te bieden heeft. Momenteel gebeurt er veel achter de schermen om Zutphen nog beter op de kaart te zetten. De ene keer lukt een uitwerking wat beter dan de andere keer, maar het neemt niet weg dat de stad op een positieve manier in beweging is. Ik denk dat we met elkaar erg trots mogen zijn op onze mooie stad aan de IJssel en ik hoop, door het uitgeven van ZUTPHEN BRUIST, mijn steentje iedere maand te kunnen bijdragen aan het laten sprankelen van Zutphen. Veel leesplezier met deze extra dikke jubileumuitgave!

Page 6: Zutphen Bruist april 2013

Volop nieuwe Trends binnen, zowel Voor kids

als “MusThaVes” Voor daMes en heren!

knip deze bon uit en ontvang *15% korting op de gehele collectie!

(* op originele prijs m.u.v. afgeprijsde artikelen en uitsluitend geldig bij Shoeby Warnsveld)

Dreiumme 45 | 7232 CN WarNSvelD

Feest en Partyshop Exclusief | sprongstraat 4 te Zutphen

De feestwinkel van zutphenVoor al uw Feesten en Partijen.Hoedjes, pruiken, snorren, thema- en verkleedkleding, boas, huldeborden, versieringen, vlaggen en ballonnen. alles voor versiering en kado’s voor abraham, Sarah, geboorte, pensioen, verjaardagen en huwelijk.

Nu ook pakket service

Stel uw pakket samen in de winkel en wij

bezorgen het gratis in Zutphen.

Ook voor ballon decoratie moet u bij ons zijn. Ook ballondecoraties, zoals ballonbogen, pilaren, boompjes en slingers zijn, bij ons te bestellen.

www.partyshopexclusief.nl

tel. 0575-510092

* geldig in de plaatsingen van mei, juni of juli en alleen van toepassing op een 2/1, 1/1 of 1/2 pagina.

zutphen

bestaat 1 Jaar!nu de hele maand april 50% korting op uw advertentie/advertorial.*

meer informatie bel of mail:06-12778709 / [email protected]

b r u i s t

Page 7: Zutphen Bruist april 2013
Page 8: Zutphen Bruist april 2013

Historie van de Oranjes in Zutphen

De leden van het Huis Van Oranje-Nassau hebben Zutphen veelvuldig bezocht. De stad zorgde er altijd voor dat het hoge bezoek verwelkomd werd en dat het hen aan niets ontbrak.

De bezoeken van de leden van het koninklijk huis waren de ene keer formeel en de andere keer informeel. Bij informele bezoeken werd het stadsbestuur pas kort van te voren ingelicht en kwamen de kosten van het verblijf voor

rekening van de gastheer. Aan de formele bezoeken gingen officiële uitnodigingen vooraf, de kosten voor het verblijf waren dan voor rekening van de stad.

Koningin Beatrix op 30 april 1998 tijdens Koninginnedag in Zutphen

de eerste oranje in zutphenHet eerste bezoek van de oranjes was van prins Maurits van oranje-nassau (in 1592) toen hij op doorreis Zutphen aandeed. Een jaar eerder had hij de stad heroverd, toen hij de Spanjaarden verdreef tijdens het Beleg van Zutphen. Tijdens de belegering van de stad gebruikte Maurits een list. Met 100 schepen liet hij 9000 soldaten en nog eens 1600 ruiters naar Zutphen transporteren. Hij liet een aantal van zijn soldaten zich verkleden als boer. Deze liet hij opjagen door zijn ruiterij, waardoor ze als vluchtelingen door de Spaanse troepen binnen werden gelaten. Hierdoor

konden de Spanjaarden snel overmeesterd worden en verdreef Maurits hen in korte tijd de stad uit. Zo kwam Zutphen uiteindelijk weer in Staatse handen en legde hij de basis voor de stad om, ruim twee eeuwen later, te behoren tot het Koninkrijk der nederlanden. In de ruim 400 jaar na dit eerste oranjebezoek is Zutphen vele malen bezocht door diverse leden van het Huis Van oranje-nassau. Het waren met name de prinsen en prinsessen die met informele bezoeken de stad aandeden of Zutphen op doorreis bezochten.

8

Page 9: Zutphen Bruist april 2013

overzicht Koninklijke bezoeken aan Zutphen

Juni 1818 Koning Willem I (op verzoek van de stad)3 augustus 1842 Koning Willem II (Bezoek en diner)22 oktober 1861 Koning Willem III (Eerste steen gelegd van de spoorbrug)6 januari 1879 Koning Willem III en Koningin Emma (op doorreis)10 augustus 1897 Koningin-regentes Emma en Koningin Wilhelmina (Bezoek aan het oude en nieuwe Gasthuis)10 augustus 1905 Koningin-moeder Emma (Bezoek aan het oude en nieuwe Gasthuis)15 augustus 1912 Koningin Wilhelmina (Bezoek landbouwtentoonstelling)8 september 1924 Koningin Wilhelmina (Stadstour)2 augustus 1946 Koningin Wilhelmina (Bezoek vernielde stad)30 april 1998 Koning Beatrix (Koninginnedag in Zutphen)

Koningin-regentes Emma en koningin Wilhelmina bij de St. Walburgiskerk op 10augustus 1887 in het kader van hun bezoek aan het oude en nieuwe Gasthuis

Koningin Wilhelmina in de lange Hofstraat op 15 augustus 1912 tijdens haarbezoek aan de landbouwtentoonstelling

koninklijk bezoekonze koningen en koninginnen hebben Zutphen altijd op uitnodiging bezocht. Zo legde Koning Willem III de eerste steen van de spoorbrug op 22 oktober 1861 en bezochten de koninginnen Emma en Wilhelmina het oude en nieuwe Gasthuis op 10 augustus 1897. Mogelijk dat sommigen zich het bezoek van koningin Wilhelmina nog kunnen herinneren op 2 augustus 1946. Zij bezocht Zutphen vanwege het feit dat de stad flink was beschadigd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door een mislukt bombardement van de geallieerden op 14 oktober 1944 werd een groot deel van het noordwestelijke gedeelte van de binnenstad verwoest, met bijna 100 doden en honderden gewonden. op 12 mei 1978 kwamen prinses Beatrix en prins Claus naar de Hanzestad om kennis te nemen van de prestaties op het gebied van de monumentenzorg. Zij namen onder andere een kijkje op het Bornhof dat door het Wijnhuisfonds en Stadsherstel was opgeknapt. Twintig jaar later kwam Beatrix opnieuw naar Zutphen, nu als koningin. op 30 april 1998 vierde ze met de inwoners van de stad Koninginnedag. In de afgelopen ruim 400 jaar zijn de leden van het Huis Van oranje-nassau hier telkens met de nodige eerbetoon ontvangen en wie weet kunnen we ons over een tijdje opnieuw opmaken voor een bezoek van onze kersverse koning aan onze mooie stad aan de IJssel…

oranje tentoonstellingVanaf 6 april is er een mooie tentoonstelling te zien over het koninklijk bezoek in Zutphen vanaf 1861. De collectie bestaat uit unieke foto’s en prenten van onder andere Emma, Juliana en Wilhelmina. ook worden er oranjebekers tentoongesteld en is er geluid- en beeldmateriaal ondersteund met krantenartikelen. De tentoonstelling loopt tot en met 11 mei 2013 en is te vinden in de kelder van Museumwinkel Het Snoepje (Ravenstraatje 3) te Zutphen.

9

Page 10: Zutphen Bruist april 2013

Deze nostalgische snoepwinkel is gevestigd in het pand van deNationale Nederlanden (brandkas Henny) aan het ravenstraatje 3

De winkel heeft voor deze zeer speciale Koninginnedag oudhollands oranje snoep ingekocht. Ook zijn er prachtige oranjezuurstokken en natuurlijk oranje en rood wit blauwe lollies. Gaat u naar de kleedjesmarkt met een oranjehoed op dan mag een zak oud-Hollands snoep natuurlijk

Entree vanaf 12 jaar 1,-- p.p.Kinderen van 4 tot 12 jaar 0,50 p.p.Kinderen tot 4 jaar gratis

Maandag geslotenDinsdag geslotenWoensdag 10.00 – 16.00 uurDonderdag 10.00 – 16.00 uurVrijdag 10.00 – 16.00 uurZaterdag 10.00 – 18.00 uurZondag 7 april 12.00 – 17.00 uurKoninginnedag 12.00 – 18.00 uur

Museumwinkel Het Snoepjeravenstraatje 37201 DG Zutphen0575-549036info@museumwinkelhetsnoepje.nlwww.museumwinkelhetsnoepje.nl

ENtrEE WiNKEl GratiS

niet in uw tas ontbreken! Het is natuurlijk wel noodzaak dat u het eerst even komt proeven. Wat is er nu niet lekkerder? En als het weer nog niet is wat u ervan verwacht, hebben we ook heerlijke oud-Hollandse snoepjes voor de keel en bij verkoudheid. Vele keuzes zijn er voor mensen met een voedselallergie. Denk daarbij onder andere aan gluten-, lactose- of notenallergie of intolerantie. Ons snoep is een lust voor het oog en streelt uw tong. Kom gerust eens proeven.

Oranje tentOOnstellingKoninklijk bezoek in Zutphen van 1861 tot heden. in de kelder is een tentoonstelling te zien over het koninklijk bezoek aan Zutphen. Van 1861 tot heden. te zien zijn unieke foto’s van o.a. H.K.H. Emma en Wilhelmina die u echt moet komen bekijken, zo mooi. Ook worden er prenten tentoongesteld, oranjebekers, geluid- en beeldmateriaal ondersteund met krantenartikelen. Natuurlijk staat nog recentelijk in ons geheugen geprent het bezoek van Koningin Beatrix te Zutphen.De tentoonstelling is te zien van 6 april t/m 11 mei 2013. Uniek en de moeite waard. Komt het zien en zegt het voort.

Page 11: Zutphen Bruist april 2013

E-Bike Testcenter

Bent u op zoek naar een E-Bike, maar wilt u eerst voelen wat een E- Bike doet en kijken welk type fiets het best bij u past? Wij bieden nu de uitkomst met ons E-Bike Testcenter. Maak een uitgebreide testrit op de fiets naar keuze en overtuig uzelf.

Een E-Bike koop je niet zomaar...

Laarstraat 54 I 7201 CG Zutphen I 0575-541001WWW.EBIkETEsTCEnTEr.nL

Goudsmid Zillah is het adres voor unieke, volledig handgemaakte sieraden. Ik ben u graag van dienst met een speciaal geboorte-, trouw- of rouwsieraad of een bijzonder relatiegeschenk. Momenten in het leven die een bijzondere aandacht verdienen met een bijzonder en exclusief sieraad. Maar ook voor vrijblijvend advies, een reparatie of omsmelten van oud goud tot een nieuw sieraad kunt u bij mij terecht. Er is voor ieder wat wils, van kleinigheidjes die je leuk cadeau kunt doen tot exclusieve stukken. Ik ontvang u graag in mijn winkel met open atelier. Een mooie lichte zaak waarin het unieke handgemaakte werk u tegemoet straalt!

Goudsmid zillah

SchupStoel 6 | 7201 cZ Zutphen | tel. 0575-51 67 49 www.goudenZillah.nl

Page 12: Zutphen Bruist april 2013

Een Rondje Zutphen Afstand 35 km

het voorJaar is aangebroken, dus er kan weer heerliJk geFietst worden op de eerste zonnige lentedagen. het aFgelopen halFJaar heeFt zutphen bruist iedere maand aandacht besteed aan (stads)wandelingen en de komende zes maanden staat er iedere maand een bruisende Fietsroute in het magazine. om het Fietsseizoen rustig te beginnen heeFt zutphen bruist een mooie route van 35 kilometer voor u uitgekozen, die prachtig rondom de hanzestad gaat. de route start in het centrum en daar komt u na 35 heerliJke Fietskilometers ook weer terug. een rondJe zutphen dus…

u vertrekt vanuit de mooie torenstad en fietst via de ‘Oude ijsselbrug’ naar knooppunt 1. u fietst door stadswijk ‘de hoven’ en u komt uit bij knooppunt 2. nadat u de drukke autoweg overgestoken bent en onder de ‘nieuwe ijsselbrug’ fietst, bereikt u knooppunt 4. hier kunt u nog even genieten van een prachtig aanzicht op Zutphen met de uiterwaarden, de ijssel en haar ‘skyline’. vanaf hier zie je Zutphen op haar mooist. u fietst over de ‘nieuwe ijsselbrug’ naar knooppunt 78. geniet ondertussen van de mooie stroom van de meanderende ijssel en de prachtige ligging van Zutphen. via de knooppunten 83 en 87 fietst u door het gebied dat de Leestense broek genoemd wordt. dit gebied was vroeger moeilijk bewoonbaar, aangezien het bij hoog water overstroomde. Kenmerkend voor dit landschap

Page 13: Zutphen Bruist april 2013

fotografie: Yke ruessink

Een Rondje Zutphen Afstand 35 km

zijn de lange rechte (ontginnings)wegen en de oostwest gegraven watergangen, laken genoemd. Zij zorgen voor ontwatering van het gebied.

bij het plaatsje vorden buigt de route af naar het noorden (knooppunt 88). het is zeer de moeite waard om bij kasteel hackfort uw fiets op slot te zetten en een korte wandeling rondom het kasteel te maken. Zutphen bruist tipt de ‘Keuken van hackfort’ waar u heerlijk kunt genieten van een lunch of diner. wanneer u verder fietst, komt u langs de knooppunten 84, 81 en 44. u fietst hier heerlijk door de landerijen en bossen in het buitengebied van Zutphen. Knooppunt 45 ligt in het kleine dorp almen. een leuk dorpje om rustig doorheen te fietsen en ook ideaal om even te stoppen en uit te rusten bij hotel en restaurant ‘de hoofdige boer’. wanneer u uw weg vervolgt komt u uiteindelijk twee keer over het twentekanaal. wist u dat het twentekanaal in 1938 tot stand is gekomen en bijna in één rechte lijn van Zutphen naar enschede loopt? u fietst nu lekker rustig terug naar de hanzestad. bij knooppunt 40 fietst u via de deventerweg Zutphen weer in en ziet u de eerste torens alweer boven de bebouwing uitkomen. eenmaal

aangekomen in de binnenstad kunt u nog heerlijk nagenieten op één van de terrassen op de groen- en houtmarkt. Zutphen bruist beveelt de vernieuwde stadsbrouwerij aan om lekker na te genieten met een heerlijk diner in de bruisende hanzestad.

Zutphen Bruist tipt de ‘Keuken van Hackfort’ waar u heerlijk kunt genieten van een lunch of diner.

Page 14: Zutphen Bruist april 2013

Brummen, een prachtig dorp aan de rand

van de Veluwezoom

In een ruim opgezet pand in het mooie centrum is PAUL HURENKAMP MEN & WOMEN

gevestigd. Een modezaak met ruim 650 m2 dames-en herenmode onder één dak. U kunt op een heerlijke en

ontspannen manier uw hart ophalen in deze prachtige nieuwe winkel waarbij u uw auto gratis voor de deur parkeert. Nadat u

de nieuwste collecties hebt bewonderd is het goed toeven aan de bar/koffietafel in het Fashioncafé waar

een lekkere cappuccino u goed zal smaken. Breng eens een bezoek aan deze verrassende dynamische modezaak waarbij persoonlijke aandacht en service

hoog in het vaandel staan!

14

Page 15: Zutphen Bruist april 2013

Ruim 10 jaar geleden namen Hanny en Paul Hurenkamp VERRIJ MODE in Brummen over. Na een aantal jaren met veel succes te hebben gewerkt was het tijd voor iets nieuws. Een weloverwogen plan om de damesmodezaak en de herenmodezaak samen te voegen is dan ook een droom die is uitgekomen. Op 1 september 2011 openden de deuren van een modezaak waar deze regio met recht trots op kan zijn. Onder de nieuwe naam Paul Hurenkamp Men & Women wordt er momenteel behoorlijk aan de weg getimmerd en worden er wekelijks nieuwe klanten begroet.

De klanten komen vanuit de gehele regio o.a. Eerbeek, Dieren, Voorst, Doesburg, Velp en Zutphen naar Brummen toe. De merken die worden verkocht zitten in het middensegment. Voor de dames o.a Geisha, LTB Jeans, One Green Elephant, Expresso, Sao Paulo,

Not The Same, D.E.P.T.,Monari, Dolce Vita, Elisa Cavaletti,Turquoise by Daan, Enelle, Rosner, Betty Barclay, Gerry Weber, Gardeur, Zerres en Frank Walder. Voor de mannen o.a. No Excess, Petrol, LTB Jeans, One Green Elephant, Blue Industry, Massetti Shirts, Death by Zero, State of Art, New Zealand Auckland, Fellows, Marco Manzini, Alberto Pants, Meijer en Olymp Shirts.

Gedurende het seizoen worden er tal van events georganiseerd en worden klanten verrast met leuke give aways. Op 1 en 2 maart jl werd medewerkster Anita Filmer in het zonnetje gezet vanwege haar 25-jarig jubileum. Een ludieke uitnodiging voor vaste klanten zorgde ervoor dat er een topweekend werd gedraaid en zowel de modezaak als Anita konden terugkijken op een fantastische belangstelling van veel publiek!

Afgelopen maand is er een nieuwe website online gegaan en u kunt ons natuurlijk ook volgen via Twitter en Facebook.

Like onze Facebookpagina www.facebook.com/paulhurenkampBrummen en deel onze “Zutphen Bruist actie”. Maak kans op 1 van de 10 verrassende modecheques die we onder de likers verloten! Natuurlijk heten we u daarna van harte welkom in het mooie Brummen en kijken wij uit naar uw bezoek!

Ambachtstraat 40 | 6971 BS Brummen | Tel. 0575-561465 | [email protected] | www.paulhurenkamp.nl

15

Page 16: Zutphen Bruist april 2013

| |||| ||||| ||||| ||

||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||

SKIRT DAyjarenlang begon de lente pas als Martin bril in zijn column in het parool en later de volkskrant ‘rokjesdag’ had uitgeroepen. het was zijn observatievermogen waardoor hij met precisie ieder jaar deze term gebruikte om de eerste zomerse dag van het jaar aankondigde waarop, alsof op afspraak, alle vrouwen een rokje lijken te dragen. brils fascinatie voor dit fenomeen had niets te maken met erotiek, zoals velen dachten, maar met het door hem waargenomen gegeven dat vrouwen - als bij een geheime afspraak - opeens massaal op straat verschenen met blote benen en een rok.

SPeLREGELS sinds het overlijden van bril is de discussie ieder jaar hetzelfde: wanneer is het rokjesdag? het bedrijf wikibros heeft de oplossing en ontwikkelde een app om dat te bepalen: skirt alert. rokjesdag valt namelijk niet op een vaste datum, maar is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet het natuurlijk warm genoeg zijn en mag het niet te hard waaien. als aan deze voorwaarden voldaan is, dan kan een dag rokjesdag worden genoemd. Maar zoals bril ooit

Lang, kort, knielengte, gestreept, met ruit, stoer of netjes: het is lente en dat betekent dat de rokjes weer massaal uit de kast mogen. Zonder panty of maillot de straat op, rokjesdag 2013 komt eraan. Bruist is er klaar voor, jij ook?

| |||| ||||| ||||| ||

||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||

de rOKjesbarOMeter schreef: ‘een waarschuwing is geboden, want als iets op rokjesdag van toepassing is, is het wel onvoorstelbaarheid. blote benen werken pas als ze massaal zijn.’

ROCK De roKwil jij de eerste zonnige dag van het jaar inluiden met een kekke rok, maar heb je geen zin of tijd om te shoppen? Check dan aan de hand van onze rokjesbarometer welke rok het beste bij jou past.

APPeLFIGUURvrouwen met een appelfi guur zijn voller rond hun middel. rondingen zijn mooi, maar veel vrouwen willen er toch niet te veel nadruk op leggen. de truc is om dan schuine strepen te gebruiken, zodat je wel mooi vol oogt, maar niet te breed. een kledingstuk dat niet mag ontbreken in jouw kast is de rok die om het middel sluit.

PEERFIGuureen peerfi guur heb je als je wat smaller bent van boven dan onder je taille. Met je kleding leg je daarom de nadruk op je bovenlichaam. dit doe je door zwarte en donkere rokken te dragen in combinatie met lichtere tops. het perfecte item voor jou is een rok die aan de bovenkant strak zit en aan de onderkant uitloopt.

ZANDLoPerFIGUURbij een zandloperfi guur draait het allemaal om accentueren. hoe je dit doet? draag strak aansluitende en getailleerde kleding in effen stoffen. vermijd te drukke patronen op je kleding. in jouw kledingkast ligt uiteraard een kokerrok.

ATLETISCH FIGuurMet een atletisch fi guur bedoelen we een slank, gespierd fi guur met weinig rondingen. Om rondingen juist te creëren kun je je kleding aanpassen. Kleding met veel tierelantijntjes en rokken met een hoge taille zijn onmisbaar in jouw zomergarderobe.

16

Page 17: Zutphen Bruist april 2013

| |||| ||||| ||||| ||

||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||

de rOKjesbarOMeter schreef: ‘een waarschuwing is geboden, want als iets op rokjesdag van toepassing is, is het wel onvoorstelbaarheid. blote benen werken pas als ze massaal zijn.’

ROCK De roKwil jij de eerste zonnige dag van het jaar inluiden met een kekke rok, maar heb je geen zin of tijd om te shoppen? Check dan aan de hand van onze rokjesbarometer welke rok het beste bij jou past.

APPeLFIGUURvrouwen met een appelfi guur zijn voller rond hun middel. rondingen zijn mooi, maar veel vrouwen willen er toch niet te veel nadruk op leggen. de truc is om dan schuine strepen te gebruiken, zodat je wel mooi vol oogt, maar niet te breed. een kledingstuk dat niet mag ontbreken in jouw kast is de rok die om het middel sluit.

PEERFIGuureen peerfi guur heb je als je wat smaller bent van boven dan onder je taille. Met je kleding leg je daarom de nadruk op je bovenlichaam. dit doe je door zwarte en donkere rokken te dragen in combinatie met lichtere tops. het perfecte item voor jou is een rok die aan de bovenkant strak zit en aan de onderkant uitloopt.

ZANDLoPerFIGUURbij een zandloperfi guur draait het allemaal om accentueren. hoe je dit doet? draag strak aansluitende en getailleerde kleding in effen stoffen. vermijd te drukke patronen op je kleding. in jouw kledingkast ligt uiteraard een kokerrok.

ATLETISCH FIGuurMet een atletisch fi guur bedoelen we een slank, gespierd fi guur met weinig rondingen. Om rondingen juist te creëren kun je je kleding aanpassen. Kleding met veel tierelantijntjes en rokken met een hoge taille zijn onmisbaar in jouw zomergarderobe.

17

Page 18: Zutphen Bruist april 2013

Altijd al salsa willen dansen in Zutphen? Vanaf nu kan het. Nieuwe salsaschool Salsashakers start met haar cursussen op 8 & 11 april.

Populair en opzwependsalsa is razend populair en steeds meer mensen weten de weg te vinden naar een salsaschool. en nu dus ook in bruisend Zutphen. de opzwepende latin muziek zorgt ervoor, ervaring of niet, dat je bijna wel moet bewegen.

Braziliaanse Zouknaast salsa wordt er ook Zouk gedanst. dit is een van origine braziliaanse dans waarbij de ritmische muziek samenkomt met de sensuele bewegingen van de dansers. erg mooi om te zien, erg leuk om te doen.

Latin met een lounge twistbij salsashakers doe je meer dan alleen dansen. je gaat bij ons een avond uit. je leert de fijne kneepjes van salsa of zouk dansen, ontmoet nieuwe mensen of oude vrienden en geniet van een drankje aan de bar.

Gratis proeflessenOp 3 & 4 april worden er gratis proeflessen gehouden waar jij ook aan mee kan doen. dit is je kans om te ontdekken hoe leuk jij salsa vindt. je hoeft niet persé met een danspartner te komen. er zijn genoeg mensen die zich alleen inschrijven.

Interesse?Kijk op onze website www.salsashakers.nl of like ons op facebook.com/salsashakers

salsashakers Latin dance company

dreef 8 (boven Cinemajestic)7202 ag Zutphen

[email protected]

Gratis proeflessen salsa & zouk 3 & 4 april

Page 19: Zutphen Bruist april 2013

Filemon wesselink, geboren en getogen in de achterhoek en presentator bij bnn, profileert zich steeds meer als een echte wijnliefhebber. tijdens de laatste tour de France waar hij voor radio 1 verslag van deed, gaf hij dagelijks een wijntip voor het luisterend publiek. heerlijk moet het zijn als twee passies samenkomen! onlangs proefde Filemon het hele scala van het wijnhuis ijalba en hij was erg enthousiast: “de wijnen van bodega ijalba zijn ontzettend goed in evenwicht; robuust en toch zacht in de mond, vol en krachtig en toch elegant, herkenbaar bij de eerste slok en uitnodigend om er meer van te ontdekken.”

In Spanje is biologisch nog niet zo’n item. Toch vind je de wijnen van Ijalba op de kaart van gerenommeerde restaurants als ‘los Paradores’ puur vanwege de voortreffelijke kwaliteit. Kent u het concept van ‘los Paradores’ niet? Daar slaapt in Spanje de koninklijke familie als ze onderweg zijn. Je kunt er de kroonprins zomaar tegenkomen.Met de lente in het vooruitzicht schrijft filemon over de rosé: “Stevig, fruitig en vooral lekker fris. Zo hoort een rosé te zijn: De zomer in je glas.” En voor de dieprode Solferino gemaakt van de Tempranillo druif schieten zijn woorden tekort: “Een overvloedige geur van bosbessen! Als je hem eenmaal geroken hebt moet je hem drinken. Een klein slokje vult je hele mond. De smaak is diep. De afdronk duurt eeuwig.” Wilt u ook genieten van heerlijke Spaanse gerechten die u met vrienden, collega’s of familie kunt bereiden? Dan bent u hier aan het juiste adres: Estrella lópez Vega(www.MadeBy.nu) geeft kookworkshops en draagt zorg voor een unieke eetbeleving met de authentieke Spaanse keuken. Steeds weer anders en altijd uniek in een verrassende omgeving. Tijdens het koken van de gerechten kunt u de wijnen van vinos Y más drinken.Kijk voor evenementen en wijnproeverijen op www.vinos-y-mas.nl, bel 06-49248635 of @vinos_y_masK

wal

itei

t en

exc

lusi

vite

it

[email protected]

spaanse Culinaire avonturen! filemon Wesselink over wijnen van vinos Y más

Page 20: Zutphen Bruist april 2013

roMANTISCH Italië de populaire toscaanse tuin is een prima manier om de zonnige sfeer terug te laten komen in je eigen leefomgeving. als je kiest voor een toscaanse tuin kan een olijfboom niet achterblijven. het nederlandse klimaat is echter niet erg toegankelijk voor deze boom, maar een goede plaatsvervanger is de pendula. daarnaast kun je een buxuslaantje aanleggen, zoals je in de toscaanse parken ook ziet.

een druivenstruik, in een boog opgehangen, creëert een sfeer die je veel in zuidelijke landen terug kunt vinden. gebruik voor de mooie afwerking oranje-gele vloerstenen en laat je tuinmuur door een stukadoor in romantische toscaanse sfeer kleuren. een vijver met fonteintje maakt de toscaanse sfeer af zoals die hoort te zijn. een fantastische manier om je muur of schutting te decoreren is met een tuinschilderij dat speciaal gemaakt is voor buiten.

omdat de lente weer is aangebroken, zoeken de mensen het buitenleven op. Wat is nu een betere locatie om je barbecue aan te steken dan in de sfeer van jouw favoriete vakantieland… en dan in je eigen tuin? Het wordt steeds populairder om je tuin in te richten volgens een bepaald thema. je kunt het niet gek genoeg bedenken, of jouw thematuin is te creëren.

binnen enkele seconden

in je favoriete vakantiesfeer de bloemetjes BuITeN ZeTTeNeen geheel andere thema is een bloementuin, die zich siert met, je raadt het al, bloemen. als je van veel kleur in je tuin houdt, zit je bij dit thema goed. alle kleuren van de regenboog zijn welkom, maar zorg wel voor een een vloeiende overgang, zodat het niet te rommelig wordt. daarnaast kun je subtiele lampjes tussen de bloemen verwerken, voor een vrolijke sfeer.

een goede manier om rust in je tuin te brengen, is een grasveldje. Ook in deze tuin kun je een vijver laten

leggen, maar in plaats van een fontein kies je in dit geval voor mooie waterlelies, waterplanten en –bloemen. Mooie kleurrijke bloemen trekken ook bijen aan. Om deze weg te houden kun je een lege plastic fl es met daarin zoete ranja achterin de tuin verstoppen.

ooSTerSe rusteen Oosterse tuin staat bekend om zijn rust, evenwicht en harmonie. hierbij kun je denken aan strakke waterbakken in de kleuren grijs of zwart, met waterlelies en vissen. een klein watervalletje past geheel in dit thema.

typisch Oosters zijn varens in verschillende soorten en maten, aan de rand van de tuin gepland. een goede manier om je tuin aan te kleden, is met bamboe. daarnaast

kun een ruwe grassoort laten groeien met daarin grote looptegels verwerkt. uiteraard kan een loungehoek met een bijpassend boeddhabeeld, geheel ingericht voor een goede meditatiesessie, niet ontbreken.

Met overige accessoires in de kleuren rood en bruin kleed je de tuin verder aan.

miLieUVriendeLiJKe VinGers Een opkomende trend is het gebruik van duurzaam materiaal. Geen milieuvervuilende lampen, maar subtiele energiezuinige lichtjes. Niet teveel elektriciteit, maar gebruik zonne- of windenergie. Denk ook aan duurzaam hout en overige duurzame materialen. Het aanleggen van een moestuintje past geheel bij de milieuvriendelijke trend.

Page 21: Zutphen Bruist april 2013

de bloemetjes BuITeN ZeTTeNeen geheel andere thema is een bloementuin, die zich siert met, je raadt het al, bloemen. als je van veel kleur in je tuin houdt, zit je bij dit thema goed. alle kleuren van de regenboog zijn welkom, maar zorg wel voor een een vloeiende overgang, zodat het niet te rommelig wordt. daarnaast kun je subtiele lampjes tussen de bloemen verwerken, voor een vrolijke sfeer.

een goede manier om rust in je tuin te brengen, is een grasveldje. Ook in deze tuin kun je een vijver laten

leggen, maar in plaats van een fontein kies je in dit geval voor mooie waterlelies, waterplanten en –bloemen. Mooie kleurrijke bloemen trekken ook bijen aan. Om deze weg te houden kun je een lege plastic fl es met daarin zoete ranja achterin de tuin verstoppen.

ooSTerSe rusteen Oosterse tuin staat bekend om zijn rust, evenwicht en harmonie. hierbij kun je denken aan strakke waterbakken in de kleuren grijs of zwart, met waterlelies en vissen. een klein watervalletje past geheel in dit thema.

typisch Oosters zijn varens in verschillende soorten en maten, aan de rand van de tuin gepland. een goede manier om je tuin aan te kleden, is met bamboe. daarnaast

kun een ruwe grassoort laten groeien met daarin grote looptegels verwerkt. uiteraard kan een loungehoek met een bijpassend boeddhabeeld, geheel ingericht voor een goede meditatiesessie, niet ontbreken.

Met overige accessoires in de kleuren rood en bruin kleed je de tuin verder aan.

miLieUVriendeLiJKe VinGers Een opkomende trend is het gebruik van duurzaam materiaal. Geen milieuvervuilende lampen, maar subtiele energiezuinige lichtjes. Niet teveel elektriciteit, maar gebruik zonne- of windenergie. Denk ook aan duurzaam hout en overige duurzame materialen. Het aanleggen van een moestuintje past geheel bij de milieuvriendelijke trend.

21

Page 22: Zutphen Bruist april 2013

Groenmarkt 45 Zutphen - tel. [email protected] - www.notenenzo.nl

Noten & Zo; niet voor niets Speciaalzaak

en behorend tot de Beste Foodspecialiteitenwinkels van

Nederland…!

Houtmartkt 65 7201 KL ZutphenT [email protected]

Meekleurend, polarisatie, blauwe lichtfiltering en minerale glazen.

De zonnebril met het hoogste kijkcomfort ter wereld!

Eco gifts - interieur - lifestyle productenPrachtige Kalkverf - KrijtverfLeem - KalkstucNatuurverf biobasedMeubels - keukensBehang - Interieurstoffen - vloerkledenEnergie - ecobouw advies

Openingstijden:maandag en dinsdag gesloten woensdag, donderdag en vrijdag 10.00 tot 17.30 uurzaterdag 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Bella TintaLange Hofstraat 307201 HV ZutphenT 0575 - 743000E [email protected]

www.bellatinta.nl

Page 23: Zutphen Bruist april 2013

Open ingst i jden:Ma 08.45 - 20.30 u Di 08.45 - 19.30 uWo 08.45 - 20.30 uDo 08.45 - 20.30 u Vr 08.45 - 16.00 u Za 08.45 - 12.00 u www.silhouette-wellness.nl

Het Zwanevlot 3237206 CS Zutphentel. 0575-544680

• Afslanken• Schoonheid• Fitness voor vrouwen

Health & Beauty

Bruist1503213:Opmaak 1 18-03-13 13:49 Pagina 1

Page 24: Zutphen Bruist april 2013

Na een intensieve verbouwing zijn we weer open! We gaan verder met een nieuwe naam: Stadsbrouwerij Cambrinus. Wij zijn trots op ons mooie grand-café, waar 15 bieren van de tap gekozen kunnen worden. Naast

de eigen 6 huisgebrouwen bieren, bieden wij nu ook andere bieren zoals Guinness, Anchor Liberty, Chouffe bok en De Koninck. Deze bieren worden vaak

gewisseld, zodat er altijd zo’n breed mogelijke keuze in speciaalbieren en pils is. Naast bieren is er ook een ruime keuze in andere dranken o.m.

whisky’s en schenken wij een goed glas wijn.

Voor groepen vanaf 8 personen kunt u een rondleiding met proeverij in de vernieuwde brouwerij boeken. U wordt ontvangen door de brouwer in de middeleeuwse gewelvenkelder en hij neemt u mee in het land van bier gedurende 5 kwartier en sluit af met een proeverij van 6 speciaalbieren. De gewelvenkelder is ook te reserveren voor feesten en partijen vanaf 20 personen tot 60 personen. Wist u dat u ook kan lunchen en dineren bij de Stadsbrouwerij? Op onze menukaart (zie www.stadsbrouwerij.nl) vindt u diverse gerechten vanaf € 9,50. Ook met groepen kunt u terecht, kijk voor de mogelijkheden op onze website of neem telefonisch contact op.

Volg ons op twitter (@stadsbrouwerij) en like ons op facebook (hanze-stadsbrouwerij).

24

Page 25: Zutphen Bruist april 2013

onDERnEMER VAn DE MAAnD

Stadsbrouwerij CambrinusHoutmarkt 56 B7201 KM Zutphentel. [email protected]

Dagelijks geopend vanaf 10:00 uurMaandags gesloten (want dan brouwen wij onze bieren)

Het ideale excuus om met (bier)vriendenof (bier)vriendinnen af te spreken

uiteraard bij Stadsbrouwerij Cambrinus

25

Page 26: Zutphen Bruist april 2013

Col

umn

JONG UIT DE LUIERS..!diegene die onze column iedere maand trouw leest, weet dat wij drie muiters hebben. wij hebben bewust gekozen om jong aan kinderen te beginnen. wij besloten dat een geschikte tijd om kinderen in je leven te krijgen er toch niet is. er is altijd wel iets waardoor het niet uitkomt. Op ons 23e zijn wij gestart met een eigen zaak en na anderhalf jaar werd onze oudste zoon geboren. ja, we dachten: dan alles maar in een keer. nu kunnen we het nog aan. nu zijn we nog jong. inmiddels hebben wij de zaak 10 jaar en is de jongste telg al weer 3,5 jaar oud. en ik moet je zeggen, het is nu ook wel echt klaar. ik ben wel toe aan de volgende fase van het leven. geen gezeul meer met maxicosi’s en luiertassen of op zoek naar knuffel ‘tommie-met-1-oog’. geen gedoe, gewoon lekker z’n gangetje. het is heerlijk dat ze nu allemaal zelf kunnen eten, drinken, lopen, plassen en fietsen.

natuurlijk zijn er ook veel mensen die er juist voor kiezen eerst carrière te maken en daarna eens rustig over kinderen na te denken. wij niet. jong in de luiers betekent ook jong uit de luiers, hadden wij bedacht. heerlijk, straks niet meer constant hoeven na te denken over oppas, crèches en schone broeken mee in de tas. toen ik

dat laatst tegen een moeder met oudere kinderen uitsprak, kreeg ik een blik van ‘ah, denk je dat de zwaarste fase al is geweest? ha! geniet nog maar van de aanhankelijkheid. hoe ouder je kinderen, hoe meer problemen. bereid je maar voor op fase twee van het moederschap’. vrouwen zijn daar erg goed in. de ander het gevoel geven dat je toch echt niet weet wat je nog allemaal te wachten staat. Maar goed, ik laat het los. voorlopig denk ik gewoon nog maar niet aan de huiswerkproblemen, verkeerde vriendjes, niet op tijd thuis komen, te hoge telefoonrekeningen en andere narigheid. wij zitten nog lekker even in fase één met kleine kinderen, kleine zorgen...

Geniet van elkaar,Jacqueline

Jong in de luiers,

26

Page 27: Zutphen Bruist april 2013

Jong in de luiers,

Page 28: Zutphen Bruist april 2013

De30’ersdeadlineDe leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen stijgt. Dit komt onder andere omdat we ons tegenwoordig vrij laat settelen en veel vrouwen eerst carrière willen maken voordat ze zich op de kleintjes richten. Een bruisende ontwikkeling, of niet?

De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw haar eerste kind krijgt is 29 jaar. Hiermee bezet Nederland in Europa de derde plaats als het gaat om het krijgen van kinderen op latere leeftijd. In 1970 lag deze leeftijd op 24 jaar en werden negen van de tien kinderen voor het dertigste levensjaar van de moeder geboren. Mede door de verbeterde technologie – die het mogelijk maakt om steeds later aan kinderen te beginnen – is dat nu nog maar vijftig procent.

In tegenstelling tot zo’n veertig jaar geleden hebben vrouwen tegenwoordig veel meer keuzemogelijkheden en is het krijgen van kinderen - voorheen nog op nummer een op ons wensenlijstje - van zijn troon gestoten door een goede studie, carrière maken en reizen. Pas als deze doelen bereikt zijn, lijken velen plek te hebben voor vieze poepluiers, fl esjes en babytaal. Een andere belangrijke reden om het moederschap nog even uit te stellen is het niet kunnen vinden van de ideale partner en een instabiele bankrekening.

Vooroordelen Hoewel het krijgen van kinderen op latere leeftijd steeds normaler lijkt te worden, is het een veelbesproken onderwerp waarbij vooroordelen niet onder stoelen of banken worden gestoken. Want is het niet zo dat naarmate de leeftijd stijgt de

vruchtbaarheid afneemt? En mocht het wel lukken, is de kans op een kindje met een afwijking dan niet veel groter dan bij een zwangerschap op jongere leeftijd? En wat als je straks de vijfendertig bent gepasseerd en de juiste man nog steeds niet hebt gevonden? Dit zijn allemaal vragen die de gemoederen fl ink bezighouden.

Je kunt je afvragen of de argumenten om op latere leeftijd een gezin te stichten wel de echte reden zijn voor de toenemende verlate zwangerschappen. Zo hoor je geregeld vrouwen roepen dat carrière maken en kinderen krijgen met een extra papadag, kinderopvang en een vaste oppas prima te combineren zijn. Datzelfde geldt voor de reislustige moeder. Hoe waanzinnig is het dat je de eerste paar levensjaren van je koter de hele wereld rond kunt reizen zonder rekening te hoeven houden met schoolvakanties en andere verplichtingen. En ook als single vrouw is het tegenwoordig geen enkel probleem om een kind te krijgen. Waarom wachten op je prins op het witte paard als je eierstokken al jaren rammelen en een donorbank de perfecte match kan vormen?

Voor welke optie je uiteindelijk ook kiest, mensen zullen altijd een oordeel hebben: zowel positief als negatief. Dat hoeft jouw keuze echter niet te beïnvloeden.

Page 29: Zutphen Bruist april 2013

De30’ersdeadlineDe leeftijd waarop Nederlandse vrouwen kinderen krijgen stijgt. Dit komt onder andere omdat we ons tegenwoordig vrij laat settelen en veel vrouwen eerst carrière willen maken voordat ze zich op de kleintjes richten. Een bruisende ontwikkeling, of niet?

De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse vrouw haar eerste kind krijgt is 29 jaar. Hiermee bezet Nederland in Europa de derde plaats als het gaat om het krijgen van kinderen op latere leeftijd. In 1970 lag deze leeftijd op 24 jaar en werden negen van de tien kinderen voor het dertigste levensjaar van de moeder geboren. Mede door de verbeterde technologie – die het mogelijk maakt om steeds later aan kinderen te beginnen – is dat nu nog maar vijftig procent.

In tegenstelling tot zo’n veertig jaar geleden hebben vrouwen tegenwoordig veel meer keuzemogelijkheden en is het krijgen van kinderen - voorheen nog op nummer een op ons wensenlijstje - van zijn troon gestoten door een goede studie, carrière maken en reizen. Pas als deze doelen bereikt zijn, lijken velen plek te hebben voor vieze poepluiers, fl esjes en babytaal. Een andere belangrijke reden om het moederschap nog even uit te stellen is het niet kunnen vinden van de ideale partner en een instabiele bankrekening.

Vooroordelen Hoewel het krijgen van kinderen op latere leeftijd steeds normaler lijkt te worden, is het een veelbesproken onderwerp waarbij vooroordelen niet onder stoelen of banken worden gestoken. Want is het niet zo dat naarmate de leeftijd stijgt de

vruchtbaarheid afneemt? En mocht het wel lukken, is de kans op een kindje met een afwijking dan niet veel groter dan bij een zwangerschap op jongere leeftijd? En wat als je straks de vijfendertig bent gepasseerd en de juiste man nog steeds niet hebt gevonden? Dit zijn allemaal vragen die de gemoederen fl ink bezighouden.

Je kunt je afvragen of de argumenten om op latere leeftijd een gezin te stichten wel de echte reden zijn voor de toenemende verlate zwangerschappen. Zo hoor je geregeld vrouwen roepen dat carrière maken en kinderen krijgen met een extra papadag, kinderopvang en een vaste oppas prima te combineren zijn. Datzelfde geldt voor de reislustige moeder. Hoe waanzinnig is het dat je de eerste paar levensjaren van je koter de hele wereld rond kunt reizen zonder rekening te hoeven houden met schoolvakanties en andere verplichtingen. En ook als single vrouw is het tegenwoordig geen enkel probleem om een kind te krijgen. Waarom wachten op je prins op het witte paard als je eierstokken al jaren rammelen en een donorbank de perfecte match kan vormen?

Voor welke optie je uiteindelijk ook kiest, mensen zullen altijd een oordeel hebben: zowel positief als negatief. Dat hoeft jouw keuze echter niet te beïnvloeden.

29

Page 30: Zutphen Bruist april 2013

40 Dagen Vitaal

Meer informatie of een afspraak maken:Minna Sangi tel. 06-44422427www.linnaea.net

PraKtiJK liNNaEa‘De beste voorbereiding op ouderschap; meer vitaliteit, vertrouwen, ontspanning en plezier’

terwijl moeder/vader worden heel mooi is, kan de periode voor de conceptie/zwangerschap veel vragen, spanning en onzekerheid met zich mee brengen. ‘Ben ik er klaar voor, zal ik een goede moeder/vader zijn, kunnen we het financieel aan, waarom duurt het zo lang voor ik zwanger ben, hoe kan ik de vruchtbaarheid en vitaliteit vergroten?’

Energetische Kinderwens counseling combineert op maat gemaakte psychosociale ondersteuning met lichaamswerk. tevens adequate informatie rondom vruchtbaarheid en conceptie, die bedoeld is voor vrouwen en mannen (stellen) met (onvervulde) kinderwens, en als verwerking na de miskraam.

Introductieworkshop Vitaliteit: “Van Wens naar Werkelijkheid”

Vrijdagavond 19 april 20:00 - 21:30u

Met “40 Dagen Vitaal” ga je op constructieve wijze een impuls geven aan je vitaliteit en kom je in contact met de authentieke kracht en de talenten die werkelijk bij je horen. Je leert oefeningen waarmee je stress kunt reguleren en werkt met voeding en lichaamsbeweging aan meer fysieke fitness. In 40 dagen bouw je aan nieuwe, gezonde gewoonten en laat je belemmerende overtuigingen achter je.

Meer info: Drs. Nienke Stoop, Arts-Acupuncturist (lid NVA)

Lotus Coach & Consult, Praktijk voor Integrale Gezondheid, Zutphen

www.lotuscoach.nl | [email protected] | tel.: 06-423 23 202

Kom in 40 dagen tot rust,inzicht, vitaliteit en kracht.

Page 31: Zutphen Bruist april 2013

Nie

nke

Stoo

p

Min

na S

angi

Onze ervaring is dat als aanstaande ouders zich gesteund en geïnspireerd voelen bij het maken van individuele keuzes, hun zelfvertrouwen en kracht toenemen. Dit draagt bij aan een gezonde

Vrijdagavond 17 mei 20:00 - 21:30 uur Informatieavond ‘Kinderwens en Vruchtbaarheid’zie voor lokatie en aanvullende info: www.linnaea.net of www.lotuscoach.nl meld je aan via de site of T 06-42323202

- Zwangerschaps- en Vitaliteits Yoga- Vruchtbaarheidscounseling - Acupunctuur - Voedingsadvies- Hartcoherentie Coaching en Training- Zwangerschapscoaching

“Als baby’s in aandacht ontvangen worden en de eerste imprint in hun zenuwstelsel bij de geboorte liefdevol is, werkt dit door in de rest van hun leven.”

Ontspannen Zwanger, met zelfvertrouwen en innerlijke rust.

Minna Sangi (Praktijk linnaea) en Nienke Stoop (lotus Coach & Consult) inspireren aanstaande moeders én vaders tot een bewuste

en fitte start van het ouderschap.

zwangerschap en bevalling. Is er sprake van een miskraam of (langdurig) onvervulde kinderwens dan helpt counseling in combinatie met lichaamswerk bij het verwerken van deze ervaring en het scheppen van ruimte voor nieuw leven.

De programma’s die vanuit Praktijk Linnaea en en Lotus Coach & Consult worden aangeboden leiden tot meer vitaliteit en levensvreugde. Zij zijn er op gericht om (zwangere) vrouwen, én hun relaties, tot bloei te laten komen. Wij maken deel uit van Stichting De Geboortenis: Zie voor meer informatie, de blog en ons aanbod voor zwangeren en mannen/vrouwen/stellen met kinderwens: www.geboortenis.nl

31

Page 32: Zutphen Bruist april 2013

Atelier De Waterlelie, edelsmederij, Frankensteeg 117206 HR Zutphen, Tel. [email protected], www.dewaterleliezutphen.nl

Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uurzaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Een van onze speerpunten....

Deze maand 15% korting op het laten zetten van oorbellen.

Wij werken met het merk STUDEX, snel, hygiënisch en secuur!

April gaatjesprik maand!

Page 33: Zutphen Bruist april 2013

Hairstyling Manonschupstoel 5a7201 CZ Zutphen0575- 544360www.hairstylingmanon.nlwww.krullenknipkapper.nlinfo@hairstylingmanon.nl

CurLSyS TeCHNIeK VAN BrIAN MCLeANwat is er nou zo bijzonder aan de techniek van brian McLean? de meeste kappers knippen steil en krullend haar op dezelfde manier. Ze nemen een bundel haar en knippen de uiteinden recht af. bij de techniek van brian McLean pak je een bundel haar, waarvan de haren van nature bij elkaar zitten. door elke bundel apart in te knippen, krijgt het haar de ruimte om op te krullen. door de 36 verschillende manieren kunnen we voor elke klant het gewenste kruleffect realiseren. dankzij deze inkniptechnieken kan iemand twee keer zoveel volume krijgen. Met de Curlsys techniek krijgt u een mooie natuurlijke krul.

SMooTHING TreATMeNTwil jij drie maanden lang jouw haar pluisvrij, rustig, gezond, glanzend en glad houden? vanaf april kun je bij hairstyling Manon terecht voor een smoothings behandeling. deze behandeling is ideaal om de natuurlijke ongewenste krul weer glad te maken. het haar voelt super verzorgd aan en hoeft niet meer dagelijks met een stijltang te worden behandeld. het is een salon behandeling waarbij je altijd met het gewenste resultaat de salon verlaat (dit in tegenstelling tot de meeste behandelingen waarbij je 48 uur je haar niet mag wassen).

MAxIMALe reSuLTATeN: 100% perfecte smoothing 100% zacht en glanzend haar 100% gezond haar

voor meer informatie over onze smoothing treatment, Curlsys of een andere behandeling, neem contact op met ons of kom vrijblijvend langs in onze salon.

prachtige krullen of juist soepel zacht stijl haar?

Nieuw in onze salon!

Page 34: Zutphen Bruist april 2013

Sint Walburgiskerk en librije

De Sint Walburgiskerk en de Librije, die aan de kerk is verbonden, liggen aan het ‘s-Gravenhof in Zutphen. Beide behoren tot de Top 100 van belangrijkste

cultuurhistorische monumenten van Nederland.

Page 35: Zutphen Bruist april 2013

de sint WalburgiskerkRond 1220 werd begonnen met de verbouw van de Romaanse kerk (uit het midden van de 11e eeuw) tot een gotische hallenkerk. Het kapitteldeel van de kerk is in 1105 gewijd aan de Engelse heilige Walburga of Walburgis, van wie ook een beeld naast de kerk staat. De huidige toren heeft een hoogte van 76 meter, maar was tot 1600 zelfs 117 meter hoog. Hiermee was de toren hoger dan de Dom van Utrecht. De toren is drie keer afgebrand (in 1446, 1600 en 1948). De klokkenstoel heeft een betonnen vloer en daarboven hangen vier grote klokken, genoemd naar de vier prinsessen: Beatrix, Irene, Margriet en Christina, aangevuld met twee nieuwe klokken: Walburga en Maria. Een klokkenluidersgilde luidt de klokken iedere zaterdagavond om zes uur om de zondag in te luiden. Iedereen die om kwart voor zes zin heeft om de ruim honderd treden omhoog te klimmen mag mee aan de touwen hangen om te helpen. In de kerk is een uniek orgel te vinden. Het door Hans Henrick Bader gebouwde orgel is in 1643 voltooid en in 1815 uitgebreid door Timpe. na een uitvoerige restauratie, die in 1996 gereedkwam, behoort dit Baderorgel tot de top van het nederlandse orgelbezit. In de zomer zijn er regelmatig orgelconcerten bij te wonen. ook zijn er in de kerk enkele waardevolle interieurstukken en bijzonder fraaie gewelf- en muurschilderingen te zien.

TorenbeklimmingAfhankelijk van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van de gids is het beklimmen van de toren mogelijk. Bij helder weer is het uitzicht over de oude binnenstad, de IJsselvallei, de Veluwe en de Achterhoek onvergetelijk. Soms is het zelfs mogelijk om tot Kleve te kijken!

de LibrijeDe librije is een unieke openbare bibliotheek uit 1561. Het gebouw en de inrichting ervan zijn nagenoeg geheel in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Slechts op een drietal plaatsen in de wereld zijn dit soort kettingbibliotheken in originele staat te vinden. Dat de boeken waren vastgeketend had een heel praktische achtergrond: de librije was

bedoeld als openbare bibliotheek. Wie wilde kon een sleutel krijgen en in de librije studeren, zolang de kerk open was. De boeken moesten natuurlijk wel blijven waar ze waren. op de lessenaars is plaats voor ongeveer 300 boeken. De catalogus omvat ongeveer 750 titels. Er bevinden zich 85 incunabelen (boeken die tussen 1450 en 1500 zijn gedrukt) en 500 boeken uit de 16e eeuw. Een deel is in de librije gekomen door erfenissen.

duivelspotenIn de vloer onder de lessenaars zijn in de tegels sporen te zien van de duivel. De

Gelderse dichter A.C.W. Staring (1767-1840) dichtte de voetstappen de duivel toe die in hondengedaante de monnik Jaromir verraste toen hij op een vastendag in de librije een kippenboutje zat te verorberen. Voor straf sloot de duivel hem op tot de volgende ochtend. Wie dat niet gelooft, moet maar eens goed naar de pootafdruk van een hond in een plavuis van de bibliotheek kijken. Honden komen toch niet in zo’n gebouw, maar duivels wel. Die kunnen door muren en deuren heen om zo hun slachtoffer te benaderen. Sinds 1984 wordt de librije beheerd door de Stichting librije Walburgiskerk Zutphen.

de sint Walburgiskerk heeft iedereen iets te biedenEen rondleiding om zelf op zoek te gaan naar die duivelspoten of met een spiegeltje de plafondschilderingen bekijken! Kinderen kunnen een speurtocht in de kerk doen. Voor scholen, zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs, kan er een programma opgezet worden met onder andere speurtochten, een bezoek aan het orgel of zelf muziek maken op de klokkenzolder. De Sint Walburgiskerk is eigendom van de Protestantse Gemeente te Zutphen en is een levendige kerk waar kerkdiensten plaatsvinden en die gebruikt wordt voor verhuur voor trouwerijen, uitvaarten en concerten. De Sint Walburgiskerk en de librije zijn geopend van april tot en met oktober en het bezoeken meer dan waard. Meer informatie is te vinden op: www.walburgiskerk.nl

35

Page 36: Zutphen Bruist april 2013

Van Rooyens Bakkerij is al

vanaf 1987 gevestigd aan de

Lange Hofstraat 22. Het mooie

oude pand is sinds 1850

altijd een bakkerij geweest.

Ook nu nog wordt alles wat

in de nostalgische winkel

wordt verkocht gemaakt in de

ambachtelijke bakkerij die zich

er direct achter bevindt. Heerlijk

speltbrood, Zutphens Donker,

Bourgondisch wit, Walburgers

en Hanze-bollen behoren tot

de specialiteiten. En niet te

vergeten de Veluwse appelcake!

36

Page 37: Zutphen Bruist april 2013

een enkele keer komt er een bijdehante klant in de winkel van van rooyens bakkerij die opmerkt: ‘die veluwse appelcake, maar Zutphen is toch geen veluwe?’ wel, wanneer deze klant genoeg tijd heeft, dan kan hij of zij de volgende geschiedenis te horen krijgen:

begin jaren ’70 toog opa van rooyen vanuit het westen naar de veluwe om daar voor zichzelf te gaan beginnen, hij had al verscheidene jaren als bakker gewerkt bij meerdere bazen. Op de veluwe ging hij een bakkerij overnemen die tot dan toe gerund

Van Rooyens Bakkerij | Lange Hofstraat 22 | 7201 HV Zutphen | 0575-513269 [email protected] | Twitter : @rooyensbakkerij

Waarom de Veluwse Appelcake Veluwse Appelcake heet…

In Zutphen zullen er weinig mensen te vinden zijn die nog nooit van de Veluwse appelcake van Van rooyen hebben gehoord. Deze smakelijke lekkernij, die ’t midden houdt tussen cake en appeltaart, wordt alom de cake getrakteerd, op verjaardagen gegeten, cadeau gegeven, getransporteerd door heel Nederland en zelfs geëxporteerd naar het buitenland.

werd door drie broers, die toen eigenlijk al lang aan hun pensioen toe waren. eén van deze broers was de bedenker van de veluwse appelcake! Opa bleef de heerlijke cake bakken, uiteraard. toen zoon Marco in 1987 voor zichzelf ging beginnen samen met zijn engelien, vond opa van rooyen het geen probleem dat Marco de cake in Zutphen ook ging bakken. de bakkerij van opa bestaat niet meer, opa leeft niet meer… maar de veluwse appelcake, die bestaat nog steeds!

Openingstijden:Maandag t/m vrijdag: van 7.30 tot 18.00 uurZaterdag: van 7.30 tot 17.00 uur

37

Page 38: Zutphen Bruist april 2013

match van de maandop 15 en 16 maart zorgde de Zutphense Uitdaging voor een flink aantal matches. Vele ‘wensen van gewone mensen’ werden ingevuld tijdens de landelijke vrijwilligersactie ‘nl Doet’ van het oranje fonds. In Zutphen zijn hiervoor diverse zorginstellingen benaderd die alle hebben onderzocht welke wensen bij hun bewoners leefden. De binnengekomen wensen werden omgevormd tot een aantal collectieve activiteiten die ingevuld werden door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. De Zutphense Uitdaging activeerde dit jaar weer een groot en divers gezelschap; van leerlingen van het RoC Aventus tot medewerkers van verschillende bedrijven uit Zutphen en de regio. ook waren er dit jaar ongekend veel particulieren die een steentje bij wilden dragen. In totaal hebben zich ruim 100 vrijwilligers aangemeld voor de vele activiteiten.

college van b en w geven het goede voorbeeldnadat de burgemeester vorig jaar zelf ook al een wens had ingevuld,

was er niets dat hem dit jaar kon tegenhouden om weer de handen uit de mouwen te steken. Het voltallige college van Burgemeester en Wethouders pakte dit jaar een klus op. Zij gaven daarmee een goed signaal af en toonden hun betrokkenheid bij zowel de samenleving als bij de Zutphense Uitdaging.

voorbeelden van uitgevoerde wensen- Bewoners van Stichting Elisabeth bekeken de sterren bij Sterrenwacht Phoenix uit lochem.- Bewoners van Den Bouw bezochten samen met vrijwilligers The Gallery in Brummen.- Een High Tea voor ruim 55 ouderen is op locatie volledig verzorgd door vrijwilligers.- Er werden pannenkoeken gebakken voor bewoners van Stichting Elisabeth.- Er is gefietst, gezwommen en gekookt met bewoners van het Wannehofje van Humanitas DMH.- Ruimtes van diverse zorgwooncentra kregen een opknapbeurt.- De nieuwe ruimte van de Stadswerkplaats Zutphen is flink opgeknapt.- Diverse ouderen hebben met vrijwilligers een bezoekje gebracht aan Paleis het loo.

Bedrijven die meer willen weten, zijn van harte welkom om kennis te komen maken met de Zutphense Uitdaging. Meer informatie en contactgegevens vindt u op www.zutphenseuitdaging.nl

match van de maand Ingrediënten (voor 4 personen)250 gr mascarpone

½ l slagroom80 gr suiker

2 stuks eiwit liefst gepasteuriseerd2 stuks eigeel liefst gepasteuriseerd

1 pak lange vingers1 kopje espresso koffie

scheutje Amaretto1 kopje cafe Marakesh (naar smaak

toevoegen)1 reep pure chocola4 blaadjes gelatine

fotografie: Yke Ruessink

Page 39: Zutphen Bruist april 2013

tiramisuIngrediënten (voor 4 personen)

250 gr mascarpone½ l slagroom80 gr suiker

2 stuks eiwit liefst gepasteuriseerd2 stuks eigeel liefst gepasteuriseerd

1 pak lange vingers1 kopje espresso koffie

scheutje Amaretto1 kopje cafe Marakesh (naar smaak

toevoegen)1 reep pure chocola4 blaadjes gelatine

April is de maand dat we weer gaan denken aan de zomer, en dus ook aan de korte broeken, rokjes en zwemkleding. Velen van ons zullen voor de spiegel staan en kritisch de boel bekijken. Bewust kijken we weer naar onze maaltijden. Wat minder aardappelen, wat meer groente. Rundertartaar in plaats van verse worst. En ook met gezonde ingrediënten kun je wat lekkers op tafel zetten. Maar soms moet je gaan voor verwennen. Letterlijk vertaald ‘trek mij omhoog’ ‘Even wegdromen bij iedere hap, want bij bewust eten hoort ook bewust genieten’.

Antwan en Mirjam BerntssenCatering Zutphen, tel. 0575-525477

www.cateringzutphen.nl

De Bereiding:Beleg een vorm of schaal met langevingers (suikerlaag om hoog)besprenkel deze met de amaretto. Klop het eiwit en voeg langzaam de suiker toe. Klop totdat je een vaste schuim massa hebt. Klop de slagroom tot yoghurt dikteKlop de mascarpone met het eigeel tot een luchtig geheel.

Het mengen:• Doe een beetje van de slagroom bij het eiwitmengsel (familie maken). Schep dit geheel door de rest van de slagroom. Spatel goed door.• Doe een beetje van het slagroom/eiwit mengsel bij het mascarpone mengsel. • Vermeng alles tot een gelijke massa. Verwarm de espresso en los hierin op de gewelde gelatine blaadjes. Giet de cafe marakesh erbij. Giet het koffiemengsel bij de massa en goed doorspatelen. Doe dit niet te langzaam. Stort deze massa op de lange vingers. Bovenop glad strijken en wegzetten in de koelkast. Bij voorkeur een nacht laten staan. Rasp de volgende dag de pure chocola over je de tiramisu. Afgarneren met de eerste aarbeien

39

Page 40: Zutphen Bruist april 2013

Dan krijgen kunst en cultuur in alle facetten een podium voor een goed doel.

ZUTPHEN

het nieuwste idee is dat u zelf kunt koken bij ons. Onder leiding van onze kok bereidt u samen met vrienden een viergangenmenu voor bijvoorbeeld jullie partners.Op zondagen ‘verleiden’ wij u met de Zoete verleiding in de brasserie van bronsbergen. dit “brunch”-buffet, tussen 13.00 en 15.00

uur heeft misschien nog wel meer weg van een dinerbuffet… bij een stralende voorjaarszon is het dubbel genieten, want dan kunt u natuurlijk ook plaatsnemen op ons terras aan het water.

Ondernemen in Zutphen betekent voor mij bouwen aan de toekomst. Met de plannen voor nieuwbouw van het hotel hopen we Zutphen nog meer op de kaart te kunnen zetten. Ook het evenement ‘Live at the brons’ draagt daaraan bij: op 22 en 23 juni bruist het weer volop rondom het bronsbergenmeer. dan krijgen kunst en cultuur in alle facetten een podium voor een goed doel. juist in de crisis vind ik dat je moet durven investeren. het is een

uitdaging om ook nu actief te zijn in de markt en daar zet ik me graag voor in. we zitten vol ideeën en ik werk graag samen met anderen. daarom ben ik ook lid geworden van Zutphen in bedrijf – dat vind ik fantastisch. Chanti regelt de bijeenkomsten goed en de leden kunnen samen het ondernemen in Zutphen nog bruisender maken.

Mark Schiphorst (49) kwam onderweg van epse, waar hij met Odette en hun twee kinderen Karlijn (8) en Kick (4) woont, naar zijn voormalige hotel de Kruisberg in Doetinchem dagelijks langs Fort Bronsbergen aan het Bronsbergenmeer in zutphen. Met het ondernemersbloed in zijn genen, zag hij voor deze prachtige locatie veel kansen liggen voor zowel de zakelijke als de particuliere markt. In 2009 kocht hij het en sindsdien bedenkt hij allerlei bruisende ideeën om zijn gasten in de watten leggen.

Even Voorstellen

40

Page 41: Zutphen Bruist april 2013

iedere zondagde “Zoete verleding”brunch/ dinerbuffet

van 13.00 uur tot 15.00 uurEen volledig driegangenbuffet met voor

ieder wat wils, en uiteraard een dessertbuffet na.

Prijs € 22,75 p.p.kinderen € 11,50

Een unieke locatie voor uw bruiloften en partijen

Bronsbergen 25 7207 aD ZUtPHEN tel. 0575-538438

Page 42: Zutphen Bruist april 2013

Op 1 mei 1973 werd GERT OLDENBEUVING benoemd tot de 21ste stadsbeiaardier van Zutphen. Al in 1646, bij het gereedkomen van het carillon in de Wijnhuistoren, werd door het stadsbestuur een beiaardier aangesteld. Zo gingen o.a. vader en zoon Brandts-Buys en de beroemde Johan Ludwig Groneman, wiens graf nog te vinden is in de Sint Walburgiskerk, hem voor.

Gert Oldenbe uvingna 40 jaar afscheid van stadsbeiaardier:

gert Oldenbeuving studeerde orgel aan het utrechts Conservatorium en aan de nederlandse beiaardschool te amersfoort volgde hij een intensieve beiaardopleiding. Ook bekwaamde hij zich enkele jaren bij de franse ‘Maître-Carillonneur’ jacques Lannoy in douai. Kort na zijn benoeming in Zutphen volgde een aanstelling tot stadsbeiaardier van Lochem en enkele jaren later groenlo, nijmegen en winterswijk. Oldenbeuving groeide uit tot een bekende nationale en internationale beiaardier en gaf concerten op nagenoeg alle belangrijke beiaarden in europa en amerika. “de Zutphense wijnhuistoren heeft mij over de hele wereld gebracht, “zo zegt hij. ‘ik ging onder andere naar washington, Chicago, new York, san francisco, München, gdansken barcelona.”

hoogtepunten uit zijn carrière zijn er vele. Zo kwamen in 1992 ruim 60.000 luisteraars naar een reeks van 5 concerten in het japanse shiga en in hetzelfde jaar vond er in Zutphen een wereld beiaardcongres plaats. ruim 150 beiaardiers verzamelden zich een week lang rond de beiaard van de wijnhuistoren.

Oldenbeuving is niet alleen uitvoerend musicus, maar is

42

Page 43: Zutphen Bruist april 2013

Gert Oldenbe uvingna 40 jaar afscheid van stadsbeiaardier:

ook werkzaam als adviseur op het gebied van restauratie en nieuwbouw van beiaarden. Zo begeleidde hij onder andere de bouw van een beiaard in de kathedraal van dallas (texas) en de restauratie van het beroemde klokkenspel in de stadhuistoren van München.

Op vrijdag 26 april neemt gert Oldenbeuving afscheid van ‘zijn’ wijnhuistoren met een concert en een receptie in de burgerzaal te Zutphen. een 40-jarige ambtsperiode als stadsbeiaardier van Zutphen zit er dan op. hij laat zijn opvolger, frans haagen, een prachtige beiaard na, een instrument dat onder zijn hoede bekend werd in de gehele internationale beiaardwereld. gert Oldenbeuving kijkt met grote dankbaarheid terug op

een schitterende carrière. Met veel plezier heeft hij voor de Zutphense bevolking op de beiaard gespeeld.

stilzitten is er niet bij voor een musicus. Concerten in onder andere Kiel, brugge, nijmegen staan reeds in zijn agenda en ook het gastdocentschap aan de Muziek academie van gdansk in polen houdt hem actief.

43

Page 44: Zutphen Bruist april 2013

HANZEHOFSELECTIE THEATERAANBOD APRIL

IkusasaIkusasa betekent ‘toe-komst ’in Zulu. Verhalen en toekomstdromen van jongeren vormen de inspiratiebron voor deze productie. De show is een kleurrijke mix van het spetterende muziek- en dansleven dat Zuid-Afrika rijk is; van traditionele Gospel tot African house, gebracht door een topcast van vijftien zangers dan-sers, acteurs en musici. € 18,05€ 20,30 / CJP € 18,05€ 25,40

.NL

EN OOK NOG: Jandino Asporaat, Mathilde Santing, Twente Plat, Oor-logsgeheimen, Theatergroep MAX!, Acda en de Munnik, De Zuipkeet, The Celtic Tenors, Introdans Ensemble voor de jeugd, Oost-Gelders Symfonie Orkest, Yora Rienstra, Kasper van Kooten en Bertolf, Noord Nederlands Toneel, Ruth Jacott en Het Gelders Orkest.

17 apr////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

////////////////////////////////

Wilfried de Jong & OcobarNON-STOP NEW YORKWilfrieds New York ziet eruit als een zwart-witfo-to en het klinkt als een mix van rusteloze jazz en rock ‘n roll. Hij is op zoek naar het juiste ritme met de stad. De mannen van Ocobar tillen Wilfrieds verhalen op met hun spannende, subtiele en rauwe muziek.

25 apr

Kim Pieters, Miryanna van Reeden e.a.Een toneelstuk naar de psychologische thriller Terug naar de kust van Saskia Noort. Vastgebonden en gedro-geerd is Maria overgele-verd aan de wreedheden van haar krankzinnige zus Ans, die met kille discipline een weerzin-wekkend plan uitvoert.

Terug naar de kust

26 apr

€ 19,40€ 22,95 / CJP € 20,75

Page 45: Zutphen Bruist april 2013

foto

grafi

e: Y

ke r

uess

inkeVeNeMeNTeN

april 2013

Agenda:

• Zondag 7 april: Zutphen op Zondag(binnenstad - van 12.00 tot 17.00 uur)• Zondag 7 april: een rondje Kunst(diverse locaties - van 13.00 tot 17.00 uur)• Woensdag 10 april: Zorgwandeling(regionaal archief - start om 14.00 uur)• Zondag 14 april: Café Chantant - live muziek(Luxor - van 15.00 tot 17.00 uur)• Zaterdag 20 april: sociaal Maatschappelijke Markt(groenmarkt - van 9.30 tot 15.30 uur)• Zaterdag 20 april: ik ga naar de h – Lounge (hanzehof - vanaf 21.30 uur)• Zondag 21 april: de sjampetters - live muziek(stadsbrouwerij - van 15.30 tot 17.30 uur)• Zondag 28 april: Koopzondag(binnenstad - van 12.00 tot 17.00 uur)

Doorlopend in april:

• iedere Woensdag: stadswandeling met gids(stedelijk Museum - van 13.30 tot 15.00 uur)• iedere donderdag: warenmarkt(groen-, hout- en Zaadmarkt - van 8.00 tot 13.00 uur)• iedere vrijdag: Koopavond(binnenstad - van 18.00 tot 21.00 uur)• IeDere ZATerDAG: warenmarkt

(hout- en Zaadmarkt - van 8.00 tot 17.00 uur)• IeDere ZATerDAG: stadswandeling met gids(stedelijk Museum - van 13.30 tot 15.00 uur)• DAGeLIjKS: rondleiding en bierproeverij(stadbrouwerij – op afspraak: www.stadsbrouwerij.nl)

Tentoonstellingen:

STeDeLIjK MuSeuM:• Nationaal Museumweekend - gratis bezoek (6 en 7 april)• Handel aan de wandel - Straatverkopers in beeld info: www.museazutphen.nl MuSeuM HeNrIeTTe PoLAK:• Het oog van de meester - Johan de Haas en zijn leerlingen• Nationaal Museumweekend - gratis bezoek (6 en 7 april)info: www.museazutphen.nl ’T ATrIuM:• Olieverf op doek ‘Gelderse gezichten’ (tot en met 12 april)• Aquarellen van Ricky Putman en haar leerlingen info: www.atriumzutphen.nl MuSeuMWINKeL HeT SNoePje:• Koninklijk bezoek in Zutphen (zie pagina 8 en 9)info: www.museumwinkelhetsnoepje.nl

45

Page 46: Zutphen Bruist april 2013

A Hampshire Hotel ’s gravenhof 6B ’t Schulten Hues ’s gravenhof 5-7C Hairstyling Manon schupstoel 5aD Goudsmid Zillah schupstoel 6e Loman & van de Weerd houtmarkt 65F Stadsbrouwerij houtmarkt 56bG Noten & Zo groenmarkt 45H Atelier De Waterlelie frankensteeg 11I Van rooyens Bakkerij Lange hofstraat 22j Bella Tinta Lange hofstraat 30K Míramé Lange hofstraat 27L Party- en Giftshop exclusief sprongstraat 4M jolique spittaalstraat 9N The Bike Store Laarstraat 54o Museumwinkel Het Snoepje ravenstraatje 3

P yke ruessink Fotografie ijsselkade 810 ’t Atrium Martinetsingel 19

BuITeN De BINNeNSTAD

Hanzehof: www.hanzehof.nl (Zutphen)Catering Zutphen: www.cateringzutphen.nl (Zutphen)Fort Bronsbergen: www.bronsbergen.nl (Zutphen)Praktijk Linnaea: www.linnaea.net (Zutphen)Cornelissen Installatieservice: www.cornelisseninstallatie.nl (Zutphen)Silhouette Healt & Beauty: www.silhouette-wellness.nl (Zutphen)Salsashakers: www.salsashakers.nl (Zutphen)Vinos y Más: www.vinosymas.nl (warnsveld)Shoeby: www.shoeby.nl (warnsveld)Paul Hurenkamp Men & Women: www.paulhurenkamp.nl (brummen)youd!: www.youd.nl (enschede)

Voor vergadering, cursus, workshop, (live)muziek, theater, expositie, feest en nog veel meer in kleine kring. Kom eens langs, dan

kijken we wat de mogelijkheden voor u zijn.

‘t Atrium is open voor expositie op donderdag en vrijdag van 10.00-15.00 uur, zaterdag van

12.00-15.00 uur of op afspraak.

‘t Atriumruimte voor expositie, educatie,

communicatie en creativiteit

‘t Atrium Martinetsingel 197201 DS Zutphen06-14453708 www.atriumzutphen.nl

ADVerTeerDerS IN DIT MAGAZINe

Page 47: Zutphen Bruist april 2013

P yke ruessink Fotografie ijsselkade 810 ’t Atrium Martinetsingel 19

BuITeN De BINNeNSTAD

Hanzehof: www.hanzehof.nl (Zutphen)Catering Zutphen: www.cateringzutphen.nl (Zutphen)Fort Bronsbergen: www.bronsbergen.nl (Zutphen)Praktijk Linnaea: www.linnaea.net (Zutphen)Cornelissen Installatieservice: www.cornelisseninstallatie.nl (Zutphen)Silhouette Healt & Beauty: www.silhouette-wellness.nl (Zutphen)Salsashakers: www.salsashakers.nl (Zutphen)Vinos y Más: www.vinosymas.nl (warnsveld)Shoeby: www.shoeby.nl (warnsveld)Paul Hurenkamp Men & Women: www.paulhurenkamp.nl (brummen)youd!: www.youd.nl (enschede)

‘t Atrium Martinetsingel 197201 DS Zutphen06-14453708 www.atriumzutphen.nl

47

Page 48: Zutphen Bruist april 2013