Hoe bedrijven internet inzetten voor meer winst

Post on 18-May-2015

369 views 2 download

description

Leer hoe plaatselijke bedrijven met fysieke vestiging en klanten uit de regio meer klanten en betere relaties met klanten kunnen onderhouden via internet. Hoe uw bedrijf sociale media, video, e-mail en sms marketing kan inzetten voor hogere rendementen.

Transcript of Hoe bedrijven internet inzetten voor meer winst

Copyright © Emiel ten Hoor Internet Marketing – 2012 Editie

Introductie:Bedrijven van alle soorten en maten beginnen zich langzaam maar zeker bewust te worden van wat een klein percentage van de early adopters al lang weet: internet en mobiele platformen hebben een revolutie teweeggebracht in de marketing (reclame). Dankzij de ontwikkeling van breedband en snelle draadloze netwerken, mobiele apparaten met toegang tot die netwerken en communicatie- en sociale platformen, is marketing verandert in een grotendeels digitale discipline. Oude style reclamemethoden zoals advertenties in kranten, gedrukte bedrijvengidsen zoals de Gouden Gids, direct mail coupons, zelfs radio-en tv-advertenties staan onderdruk van de digitale mogelijkheden. De reden daarvoor is simpel.

Online marketing is effectief, of een bedrijf nou producten of diensten verkoopt via het internet of niet. Effectief betekent goede resultaten tegen lage kosten. Meer geld verdienen. Echte bedrijven zoals bij in de buurt worden ook actief met digitale strategieën, met indrukwekkende resultaten. Het vertrouwen van consumenten in internet en mobiele (sociale) media geeft bedrijven de kansen te leren hoe te profiteren van deze nieuwe platformen. Door online aanwezig te zijn wordt uw bedrijf door meer (potentiële) klanten gevonden, komen ze met u in contact en zullen ze uiteindelijk uw producten of diensten afnemen.

Het Marketing Paradigma is verschovenBijna alle consumenten (97%) maken nu gebruik van online media bij het onderzoek naar producten of diensten, volgens het BIA / Kelsey “ongoing consumer tracking” research. Het is een misvatting dat alleen jongeren technologie gebruiken om te winkelen, want vrijwel het complete kopende publiek gebruikt internet tegenwoordig.

Marketing is verandert van een éénrichtingskanaal naar een interactief gesprek. In het verleden was het zenden van uw boodschap via massamarketing kanalen,zoals radio, tv, kranten en zelfs de deur-tot-deur distributie van telefoongidsen, zoals de Gouden Gids misschien genoeg. Dat was ooit.

Internet zelf is ook enorm verandert door de opkomst van sociale media. Er zijn kinderen die opgroeien en denken dat Facebook het internet is. Bedrijven verkochten online door het bouwen van websites en sturen van e-mail naar abonnees, eveneens zend activiteiten in de zin dat de communicatie eenrichtingsverkeer was. Banner advertenties, nieuwsberichten, e-mails en andere tactieken trekken bezoekers naar de websites, waar bedrijven vervolgens hun boodschap delen en het gedrag van de bezoeker proberen te beïnvloeden. Door sociale media is echter plotseling de communicatie over uw bedrijf in handen van uw potentiële klant. Leden vragen binnen hun netwerk advies over een product, dienst of bedrijf en krijgen meerdere adviezen, aanbevelingen of verwijzingen terug. Andersom bespreken leden van sociale netwerken vrijelijk hun ervaringen met bedrijven met hun vrienden en volgers. Op het internet zijn sociale media als Facebook en Twitter, die meer dan 700 miljoen leden hebben, de nieuwe "mond-tot-mond" reclame.

Copyright © Emiel ten Hoor Internet Marketing – 2012 Editie

Sociale Video KanalenYouTube is de tweede grootste zoekmachine na Google. Volgens comScore heeft YouTube 50% meer zoekopdrachten dan Yahoo! en 180% meer zoekopdrachten dan Bing. YouTube heeft 300 miljoen bezoekers per maand die meer dan 12 miljard video's bekijken.

Als sociaal medium ondersteunt YouTube door de gebruiker gemaakt content en faciliteert YouTube het delen van video, reacties en,beoordelingen. Ook biedt YouTube de mogelijkheid om video kanalen te maken, gericht op zeer specifieke interesses. Zulke kanalen trekken vrienden en abonnees aan met dezelfde interesses. Gebruikers zoeken naar video's om zich te vermaken en te informeren. Bedrijven nemen deel door het verstrekken van antwoorden op de vragen van gebruikers, “hoe doe je dat video's”, productbeoordelingen, instructies, deskundige adviezen, enz. YouTube is een forum om “sociale autoriteit” te krijgen binnen het vakgebied van hun diensten of producten. Dr. Pamela Rutledge, directeur van het Media Psychology Research Center zegt dat "een van de uitgangspunten van sociale media is dat uw bedrijf de controle over uw boodschap niet heeft, u kunt slechts deelnemen aan het gesprek." Door claimen van sociale autoriteit in een vakgebied kan een bedrijf deelnemen aan de "conversatie" en invloed uitoefenen.

AbonnerenEr zijn meerdere mogelijkheden voor kijkers om zich te abonneren op het kanaal. Abonnees worden vervolgens gewaarschuwd op hun eigen YouTube pagina's als er nieuwe video's worden toegevoegd aan het eMarketingVids kanaal.

Vind Ik Leuk & ReageerYouTube biedt een systeem voor de kijkers om aan te geven dat de kijker video's "Leuk" vindt en commentaar te geven op de video's. Dit geeft gewicht geeft aan uw kaneel en bouwt uw uitstraling als deskundige op.

Meest recente "reacties" worden onderaan het plaatje getoond. Dit is vergelijkbaar met reacties op blogs en forum posts. Het doel is om de kijkers (klanten en potentiële klanten) in het gesprek te betrekken en bekendheid en vertrouwen op te bouwen tussen hen en uw bedrijf.

Deel met anderenOp YouTube kun je video's delen met andere leden of andere sociale media netwerken zoals Facebook & Twitter en eigen blogs via Blogger, het blog platform van Google. (Google is ook eigenaar van YouTube.)

Mobiele Marketing groeit snelBijna elke Nederlander(circa 90%) heeft een mobiele telefoon. Ongeveer 20% van heeft inmiddels een zogenaamde "smartphone", dat wil zeggen een mobiele telefoons met internet en e-mail mogelijkheden. Bovendien groeit het aantal smartphones ongeveer 20% per drie maanden, waaruit blijkt dat bedrijven mobiele telefoon marketing strategieën moeten op nemen willen ze in dit segment (potentiële) klanten te bereiken.

Copyright © Emiel ten Hoor Internet Marketing – 2012 Editie

Onderdelen van Mobiele marketing voor bedrijven zijn:

• Mobiele versie van de website• Google Maps/Bing Maps/Yahoo Maps zoekopdrachten• E-mail toegang• Social media toegang voor aanbevelingen/verwijzingen• SMS berichten en aanbiedingen, kortingsbonnen, enz.

Volgens Yahoo, begint 92% van alle zakelijke zoekers online de zoektocht. Omdat smart phones online zoekmogelijkheden bieden aan een groeiend aantal (mobiele) gebruikers, zouden bedrijven mobiele zoekstrategieën in hun totale marketing mix mee moeten nemen.

Naast zoekmachines om producten en diensten op hun mobiele telefoons te vinden, vertrouwen consumenten op Google Maps en sociale media om bedrijven in de buurt te vinden wanneer ze onderweg zijn.

Een voorbeeld van zo'n sociaal medium is Google Places, met een ingebouwde zoekfunctionaliteit in combinatie met beoordelingen van leden. Bedrijven kunnen kortingen en coupons aanbieden op Places. Ook Iens en Foursquare bieden hiertoe mogelijkheden, soms in ruil voor "check-ins" door klanten. Een check-in vindt plaats wanneer een klant een bedrijf bezoekt en dit via Foursquare laat weten aan vrienden. Als dank biedt u deze klant dan een korting of een gratis kop koffie aan. Via Facebook is dit sinds kort ook in Nederland mogelijk.

Een online marketing routekaart voor het bedrijfslevenSlechts 26% van het MKB heeft enige tijd of moeite geïnvesteerd in online marketing. Bedrijven in competitieve markten of categorieën zouden veel baat hebben van het ontwikkelen van een online marketingplan of draaiboek en zich zo te vestigen bij de early adopters.

Voor de meeste bedrijven begint de formule voor succes met zichtbaarheid en traffic (verkeer).

Mensen willen eerst horen over een bedrijf of product of ergens de naam zien voordat ze kopen. Dit bereikt u online als een bedrijf wordt weergegeven in de zoekmachines, directory's en sociale netwerken, daar waar potentiële klanten zoeken naar informatie, het type bedrijf, product of dienst.

Kom in Actie en wordt GevondenOm in Google's diensten (zoeken met Google, YouTube, Google Places, enz.) gevonden te worden is erg belangrijk, maar er zijn ongeveer 50 andere belangrijke online locaties waar bedrijven actief deel moeten nemen om gevonden door hun doelgroep.

Dit is geen "set and forget" strategie. Zodra een bedrijf zich aanmeldt op online plaatsen, moet zij zorgen dat de informatie "vers blijft."

Internet zoekmachines, directory's en sociale media zijn vergelijkbaar met grote supermarkten. Er zit een houdbaarheidsdatum op de meeste informatie, waarvan de relevantie afneemt in loop van de tijd. Dus als een bedrijf niet regelmatig nieuwe of geactualiseerde informatie levert, wordt het bedrijf uit het productvak geschopt door een ander bedrijf dat wel nieuwe informatie geeft.

Copyright © Emiel ten Hoor Internet Marketing – 2012 Editie

Maak een Klik met potentiële Klanten op hun SpeelveldBedrijven doen er verstandig aan verder te denken dan hun websites en uit te reiken naar de doelgroep, daar waar de doelgroep de tijd online besteed. Of dit nu Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Hyves of andere sociale netwerken zijn, of door middel van blogs of podcasts gebeurd. Deze strategie behelst het inzetten van uitbreidingen op meerdere locaties en via meerdere kanalen waar (potentiële) klanten een klik kunnen maken met bedrijven door middel van "gesprekken" die uiteindelijk leiden tot zakelijke relaties.

Bedrijven die niet bekend zijn met sociale media kunnen denken dat hun doelgroep sociale media niet gebruikt, maar de cijfers suggereren een ander verhaal. Besef dat Facebook, Twitter en LinkedIn gecombineerd 750 miljoen actieve gebruikers hebben, mensen die deze sites dagelijks gebruiken. Dat is meer dan het dubbele van de gehele Amerikaanse bevolking. De snelst groeiende demografische groep op Facebook is 35 tot 65 jarige vrouwen! Een andere tot de verbeelding sprekende statistiek: 300 miljoen mensen bezoeken iedere maand YouTube en bekijken meer dan 12 miljard video's, volgens ComScore cijfers gepubliceerd in januari 2010.

Pro-actieve bedrijven maken plannen om te zorgen dat ze gevolgd worden door deze klanten, vrienden met te worden, ze als abonnees te krijgen, enz. Eenmaal in contact kunnen bedrijven beginnen met het sturen van informatie, deskundige kijk op de onderwerpen binnen uw vakgebied, aanbevelingen, nieuws, coupons,speciale kortingen voor leden, enzovoort. Dit om de doelgroep te verleiden toestemming te geven aan direct marketing met hen via e-mail, SMS op hun mobiele telefoons en gewone post. Afhankelijk van de methode die uw potentiele klant verkiest. Deze bedrijven bouwen relaties op met de doelgroep, krijgen hun vertrouwen en uiteindelijk zal dit leiden tot meer omzet in het bedrijf.

Blijf de klik maken en geef opvolgingZodra een bedrijf een online relatie krijgt met potentiële klanten, moet het bedrijf continue waardevolle informatie geven en aanbiedingen blijven doen. Dit doet het bedijrf omdat het bewezen is dat het 6 tot 7 keer makkelijker is om een bestaande klant opnieuw bij u te laten kopen, dan een nieuwe klant te overtuigen voor het eerst bij u te kopen. Het klinkt simpel, maar de meeste bedrijven gaan gigantisch de mist in, en laten zo grote kansen liggen om stapsgewijs de omzet te verhogen, omdat ze geen fatsoenlijke opvolging doen bij bestaande klanten.Een relatief eenvoudige en betaalbare manier om klanten op te volgen is SMS. Het is voor een bedrijf een eenvoudige start van mobiele marketing.

SMS-berichten zijn ontzettend effectief omdat 97% wordt gelezen waarvan 90% binnen het eerste uur na ontvangst. Ter vergelijk, slechts 20% van verstuurde email wordt gelezen. Dus als een restaurant op een rustige dinsdagavond een SMS bericht met een speciale aanbieding verstuurt aan haar abonnees kan het restaurant daar direct reactie op verwachten.

Bovendien, mobiele waardebonnen worden tussen de 5 tot 20 keer meer verzilverd dan traditionele geprinte waardebonnen, gemiddeld minder dan twee procent.

Copyright © Emiel ten Hoor Internet Marketing – 2012 Editie

Om deze routekaart samen te vatten:

1. Ga online op de juiste plaatsen en wordt gevonden2. Maak een klik met potentiële klanten en volg op3. Blijven continu opvolging geven

Zichtbaarheid staat gelijk aan het verkeer, wat leidt tot interesse, wat leidt tot meer klanten.

Vier Sleutels voor het Opzetten van een Online marketingplan1. Ga nu aan de slag.2. Bouw het plan stapsgewijs op. Beheers de kosten door niet te proberen om alles te doen.3. Integreer alle elementen, zodat ze elkaar maximaal ondersteunen – zoekmachines, video, sociale media, mobiele marketing4. Doe het zonder extra inspanning

De meeste ondernemers vinden het moeilijk tijd vrij te maken om een marketingplan te ontwikkelen. Dit draagt bij aan het relatief lage percentage (26%) ondernemers dat hier tijd of geld in investeert. Een sociale media marketingspecialist kan het online marketingplan ontwikkelen en de middelen om het plan uit te voeren organiseren. Zo genereert het bedrijf kosteneffectief resultaten zonder dat het invloed heeft op de primaire focus van de eigenaar, het managen van het bedrijf.

Copyright © Emiel ten Hoor Internet Marketing – 2012 Editie