GEEN OPTIE! · niet misselijk was, kon ik zodoen-de toch trainen.” Voor Coen van Veenen-daal,...

Post on 07-Aug-2020

0 views 0 download

Transcript of GEEN OPTIE! · niet misselijk was, kon ik zodoen-de toch trainen.” Voor Coen van Veenen-daal,...

meteen een groep.Zij staan voor alleswat Alpe d’HuZesis. Altijd proberendoor te gaan, ook alsde uitslag slecht is.Steeds proberennaar morgen tekijken. En morgenweer naar morgen.Waardevol!”

Fietsende repor-ter Herman, getooidmet helmcamera,zal hen en veleandere fietsers opde berghelling pro-beren op te pikkenvoor reacties ophun dappere missie. Voor Peter ishet nog maar de vraag of hij erbijkan zijn. „De leukemie die wegwas is weer teruggekeerd en ik zitmidden in een chemokuur. Eerstkeek men in het ziekenhuis welvreemd op dat ik op mijn racefietskwam. Op de momenten dat ikniet misselijk was, kon ik zodoen-

de toch trainen.”Voor Coen van Veenen-

daal, medebedenker vanAlpe d’HuZes in 2006, isdonderdag een dag van’eufodriet’. „Euforieomdat je jezelf bewijst

GEEN OPTIE!

zaterdag 4 juni 2011 17TELEVISIE

Als bij zijn vrouw dodelijkeborstkanker is geconstateerd,klampt haar overspelige echt-genoot (de sympathieke BarryAtsma) zich als een drenkelingvast aan zijn minnares (Anna

Drijver). Als zijn realistischeechtgenote, die door stadia vanschok, verdriet en (wan)hoop)gaat, maakt Carice van Houtendiepe indruk. Debutant Rei-nout Oerleman toont zich metzijn verfilming van de bestsel-ler van Kluun een echte cine-ast.

E.K.

Komt een vrouw bij de dokterGenre: dramaRegie: Reinout OerlemansMet: Carice van Houten, BarryAtsma en Anna Drijver

RTL 4, 20.00 UUR • Stijn(BarryAtsma) enCarmen(Carice vanHouten)makenzwaretijdendoor…

FILMTIP ZONDAG

En in die Top 5 staan…„Ik luister elke dag naar het

Radio 1 Journaal en ik zie altijdNieuwsuur en het NOS Jour-naal. Uiteraard staat Radio 2ook vaak aan, want daar werkik en ik wil horen wat de colle-ga’s doen. Af en toe luister iknaar Edwin Evers op Radio 538,daar word ik vrolijk van. Ver-der kijk en luister ik graag naarsatire en cabaret.”

Waar heeft u een hekel aan?„Als het nergens over gaat,

als ik het gevoel heb dat dekijker niet serieus wordt geno-men. Maar ik kan zo geen con-crete programmatitels noe-men.”

Wat mist u?„Een boekenprogramma

voor een breed publiek, even-tueel ook met muziek en ande-re kunst. Ontzettend jammerdat het alsmaar niet lukt. Bij deBBC heb je Later with JoolsHolland, zo’n programma had-den we hier al lang moetenhebben.”

Bijzondere herinnering aan… ?„Toen ik zestig jaar werd

hebben mijn collega’s mij eenfantastisch programma bezorgden ben ik koninklijk onder-scheiden, dat was wel eenhoogtepunt. Op tv vond ik deuitzending van Profiel overErnst Hirsch Ballin, kort na hetveelbesproken CDA-congres,hele mooie, menselijke televi-sie. Een integer portret van eeninteger mens.”

M.F.

KRO-coryfee Frits Spitspresenteert vanmaandag tot en met

donderdag Tijd voor Twee,van 12.00 tot 14.00 uur opRadio 2. Op zaterdag is hijte horen met De Strepenvan Spits (Radio 2, van14.00 tot 16.00 uur). Onze rubriek heet welis-waar BNTV, maar een radio-dier als Spits mag – bij wij-ze van hoge uitzondering –ook radioshows in zijn Top5 van favoriete program-ma’s opnemen.

FRITS SPITS:

’Vrolijkvan

EdwinEvers’

De VARA zendt zondag dedocumentaire Erop of Eronder uit,waarin Michiel van Erp een por-tret schetst van de Comedytrainals opleidingsinstituut voor jonge

en ambitieuze stand-up comedi-ans.

Dit jaar bestaat Comedytrain 20jaar. Het was het eerste Neder-landse gezelschap van stand-upcomedians en heeft vele succes-volle artiesten voorgebracht zoalsTheo Maassen, Jan Jaap van derWal en Hans Teeuwen. Van Erpvolgt vier jonge ambitieuze come-dians. Hij laat zien hoe René van

Meurs, Henry van Loon, MartijnKoning en de onlangs tragischverongelukte Floor van der Walworstelen met hun vak.

Omdat ze als comedian grappenmaken vanuit hun persoonlijkekijk op de wereld zijn ze continuin gevecht met zichzelf, het pu-bliek en succes. Erop of Eronderlaat zien hoe deze worsteling ertoeleidt dat het vak van stand-upcomedian een niet te benijdeneenzaam vak kan zijn en hoe jon-ge comedians vechten voor hunbestaansrecht op het podium.

Erop of Eronder ZO. NED. 3, 22.30 UUR

Stand-up comedians hebbeneen onontkoombare drang omhelemaal in hun eentje een pu-bliek te willen veroveren methun persoonlijke blik op de we-reld. Daarbij zijn ze in continugevecht met hun publiek en zich-zelf. „Wordt er niet gelachen, dankomt het door jou – en door joualleen”.

niet op te geven, verdriet om deziekte die jezelf hebt of om hetverlies van een dierbare.” Eenboodschap die aanslaat, want in2006 beklommen 66 mannen envrouwen de berg en fietsten daar-mee vier ton bij elkaar en dit jaarwordt gerekend op 4000 deelne-

mers en een ongelooflijke op-brengst van 20 miljoen euro voorKWF kankerbestrijding.

Van der Zandt zou eerst meteen eigen fietsteam meedoen aanAlpe d’HuZes, maar de belangstel-ling was zo groot dat de organisa-tie een wachtlijst moest instellen.

„Dat ik er op deze manier toch bijkan zijn is natuurlijk fantastisch”,zegt Herman. „Misschien moetmen er in de toekomst maar eenmeerdaags evenement van ma-ken. Een zesdaagse wellicht? Pasthelemaal in de lijn van Alpe d’Hu-Zes”, lacht hij.

DO. NED. 1, 19.00 UUR

Nederlandse berg inTour de France kleurt

nu al oranje

• Jolien

• Max isklaar voorhet zwareklimwerk.

• Herman van der Zandt (NOS) en Jetske van den Elsen (NCRV)presenteren samen de live-uitzending van het megaspektakelAlpe d’HuZes. FOTO: ANP

• Karlijn

• Peter

• Frits Spits FOTO: BOB HUITNK

• TheoMaassen