Buurten september13

Post on 18-Mar-2016

228 views 4 download

description

Buurten is een gemeenschapskrant die maandelijks verschijnt in St-Genesius-Rode. De krant bevat vooral plaatselijk nieuws, informatie over verenigingen en de activiteiten in het gemeenschapscentrum.

Transcript of Buurten september13

BUURTENSINT-GENESIUS-RODE • JAARGANG 15, NR 7 • SEPTEMBER 2013 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE BOESDAALHOEVE EN VZW ‘DE RAND’

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1640 Sint-Genesius-Rode 1BC 3352

10-11Eerste kinderbuurtfestival

in park Schaveys

14-15Goed gekend en gelezen

Lezersonderzoek buurten

8-9Jan De Gelas neemt afscheid

van Het Kinderuur

4-5 KFC Rhodienne De Hoekgeeft de jeugd échte kansen

afgiftekan

toor sin

t-genesiu

s-rode

P 008347

© T

DW

2

UIT DE GEMEENTE

Geen financiële crisis Sint-Genesius-RodeUit de gemeenteraad van 19 juniTerwijl veel andere gemeenten moeten besparen, heeft Sint-Genesius-Rode miljoenen euro’s op de rekeningen staan. Dat blijkt op de gemeenteraad van net voor de zomerva-kantie. Er worden ook nieuwe reglementen voor de scholen gestemd. Problemen op het kerkhof en herrie met eigenaars van honden worden besproken.

De gemeenteraad legt het huishoudelijk reglement van de schoolraad van de school Wauterbos vast. Ook de overeen-komst met de schoolraad wordt goedgekeurd, net als het schoolwerkplan. Voor de school in de Vredelaan gebeurt hetzelfde. Fractieleidster Anne Sobrie van Respect vraagt duidelijkheid over de vacante functie van directrice in de school. ‘De reden waarom de directrice geen contract kreeg na haar proefperiode is me niet duidelijk. Daarenboven was het aanstellen van een directrice in 2011 een lijdensweg die maanden duurde. Ik hoop dat het allemaal sneller en beter verloopt als toen.’ De leden van de meerderheid verklaren dat het dit keer vlotter zal verlopen, maar geven het gemeen-teraadslid geen inzicht in de reden waarom het contract van de directrice niet verlengd werd.

Positief resultaatDe begrotingsrekening en de jaarrekening worden vastge-steld. In tegenstelling tot in andere gemeenten valt er van de financiële crisis weinig te merken, met een overschot van 14,3 miljoen euro. Raadslid Tom De Spiegeleer (Respect) vindt dat een goed resultaat, maar vraagt zich af of de gemeente niet te veel geld oppot. ‘We zullen dat geld nodig hebben’, antwoordt burgemeester Pierre Rolin (IC-GB). ‘Er staan nog heel wat grote projecten op stapel, die veel geld zullen kosten. We willen dan ook niet te euforisch zijn over dit resultaat.’ Nadien worden nog enkele budgetwijzigingen doorgevoerd. Er wordt geld uitgetrokken voor de aankoop van onder andere bijkomende elektriciteitskasten, het inrichten van een onthaalklasje in Wauterbos en de renovatie van de verlichting in de cafetaria van sporthal Wauterbos.

Zonevreemde woningenHet ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) zonevreemde woningen wordt voorlopig vastgesteld. Ook in onze ge-meente staan verschillende woningen zonevreemd. Met het plan moeten de eigenaars zekerheid krijgen over hun huis. Vandaag kunnen de mensen niets aan hun huis veranderen. Een openbaar onderzoek loopt intussen.

KerkhofGemeenteraadsleden van Respect stellen aan het eind van de gemeenteraad verschillende vragen over lopende dossiers. Raf Stoffels (Respect) stelt vast dat er op het kerkhof nog steeds geen herstellingen zijn uitgevoerd, ondanks beloften van het gemeentebestuur vorig jaar. ‘Grafzerken staan nog steeds scheef, rood grind ligt weggespoeld op de wandel-

wegen, snoeisel ligt op de graven, de vuilnisbakken zijn overvol …’ Burgemeester Pierre Rolin antwoordt dat hij onlangs zelf is gaan kijken en de toestand betreurt. ‘We willen een strategie uitwerken om alle problemen op te lossen’, zegt hij.

AsfalteringswerkenTijdens de vragenronde blijkt dat het gemeentebestuur zes jaar na datum nog steeds het geteisterde asfalt in de Lindestraat en de Terheydestraat niet mag herstellen omwille van een lopende juridi-sche procedure. Raadslid Raf Stoffels (Respect) vreest dat mensen bij de gemeente schadeclaims zullen indienen als ze hun wagen stuk rijden op het afgebrokkelde asfalt. Burgemeester Rolin (IC-GB) verklaart dat er signalisatie geplaatst zal worden, zodat chauffeurs weten dat ze moeten opletten. Het gemeentebestuur hoopt via een rechtszaak te bereiken dat de aannemer die destijds het asfalt aanlegde alle herstellingen op zich neemt. Het dossier dateert al van 2007.

Honden aan de leibandRaadsleden Raf Stoffels en Marijke Cortvriendt (Respect) halen problemen met honden aan. ‘In en rond het Waterloosveld houden mensen hun honden niet aan de leiband. Soms komen die honden afgestormd en weet je niet wat er kan gebeuren. De gemeente kan bordjes plaatsen om hondeneigenaars erop te wijzen dat ze hun dier aan de leiband moeten houden. In enkele straten zorgen loslopende honden voor herrie. De burgemeester antwoordt dat hij de zaak op de voet volgt en in enkele straten een brief zal verspreiden waarin op de verantwoordelijkheden van de hondeneigenaars gewezen zal worden.

Tekst en foto: Bart Kerckhoven

3

SprokkelsDe buurten van juni werd iets te laat aangeleverd, waarvoor onze excuses. Hierin stond onder meer een aankondiging van het schoolfeest in het OLV op 1 juni. Blijkbaar was deze activiteit een ideale gelegenheid om te testen of Rode klaar is voor GAS-boetes. Veel ouders kregen die dag een boete voor fout parkeren, zelfs milieuboetes van 100 euro omdat ze op het gras in de omgeving van de school stonden. Deze zomer was het puffen en zweten. Nog maar een bewijs dat langetermijnvoorspellingen niet deugen. Een Franse weersite voorspelde een natte zomer en een warme september en oktober … Benieuwd wat de komende maanden zullen bren-gen. Rode nam in juli afscheid van Hugo Massagé, de vorige gemeentesecretaris die meer dan 25 jaar de gemeentediensten leidde. Als je deze sprokkels leest, is ook het gemeentelijke zwembad opnieuw open voor het publiek. Hiermee komt een eind aan een veel te lange puzzelperiode voor de Rodense scholen en de zwemclub. Ook in de Boesdaalhoeve werden tijdens de vakantie werken uitgevoerd. Zo beschikken we nu over een splinter-nieuwe tribune en bijhorende stoelen voor de voorzetrijen. Een kleurrijk tafereel! Kom ze gerust uittesten tijdens een optreden. Door de nieuwe tribune zijn er voor de meeste voorstellingen niet langer vrije zitplaatsen, maar kom je op een genum-merde plaats terecht. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken onthouden we dat het aantal woninginbraken in Rode vorig jaar lichtjes is gestegen (182) ten opzichte van 2011 (167). Ander-zijds is het opvallend dat er in 2000 nog 298 inbraken waren in onze gemeente. De lokale wielrenner Kenny Dehaes zag na zijn mooie resultaten van de voorbije maanden zijn profcontract met twee jaar verlengd. Een opsteker voor de 28-jarige Rodenaar. Ons gemeentebestuur zal in augustus 2014 gedurende drie maanden een elektrische wagen uittesten. Hopelijk zijn er in die periode geen ingrijpende werken gepland, zoals in de Zoniënwoudlaan. Met de ‘batterijwagen’ zal je dan niet ver geraken. Ondanks de vakantie moest je in augustus soms meer dan een half uur aanschuiven tussen de Rollebaan en het kruispunt ‘postkantoor’.

De bewuste werken zijn op dit moment gelukkig zo goed als afgerond. Dat is net op tijd voor het nieuwe schooljaar. Traditiegetrouw komt in september ook het verenigingsleven in Rode terug op gang. We wensen alle leerlingen, leerkrachten en de vele vrijwilligers die het verenigingsleven bruisend houden dan ook een vlotte start.

Het von Karman Instituut (VKI)

OUD-NIEUW

Het von Karman Instituut (VKI) aan de Waterloose-steenweg, opgericht in 1957, is een internationale non-profit onderzoeks- en onderwijsinstelling voor vliegtuigaerody-namica en stromings-mechanica. Vandaag werken aan het VKI een tiental landen mee, hoofdzakelijk NAVO-lidstaten. Het instituut beschikt over een groot aantal windtunnels en proefopstellingen en wordt gesteund door het federaal wetenschaps-beleid.

Het VKI is een voortzet-ting van het Instituut voor Aërodynamisch Onderzoek van het Belgische Ministerie van Defensie dat al sinds 1922 op dezelfde locatie was gevestigd. Op de oude foto uit de jaren 30 staat de grote lage snelheids windtunnel afgebeeld. Die werd afgesloten met grote schuifdeuren. Als deze geopend werden kon je op het eind van de hangar propellers zien van zo’n 2 meter doorsnede. Het centrum verwierf grote bekendheid door de test van ingenieur Nicolas Florine, die hier in 1933 met succes een eerste helikopter met twee paar rotoren testte. (Een rotor is een draaiende vleugel aan een helicopter n.v.d.r.)

In 1949 werd een nieuwe hypersonische windtunnel geplaatst, met onderdelen van de windtunnel uit Preenemüde. In dit dorpje - op een eiland in de Oostzee - was het geheime testcentrum gevestigd voor de V1- en V2-raketten van de Nazi’s. De windtunnel van het VKI is nog altijd de grootste in België. Hypersone windtunnels worden gebruikt om het effect te meten van ruimtevaarttuigen die terugkeren in de atmosfeer.

Het huidige instituut kwam tot stand onder impuls van Theodore von Kármán, een Hongaars-Amerikaanse werktuigbouwkundige en natuurkundige. Hij was een leidinggevende autoriteit op het gebied van vliegtuigaerodynamica en stromings-mechanica. Von Karman werd de eerste voorzitter van het instituut en hij bleef dat tot aan zijn dood in 1963. Na zijn dood kreeg het instituut zijn naam.

Het VKI werkte mee aan de voorbereiding van de prinses Elisabethbasis op de Zuidpool, die in 2009 in gebruik werd genomen. De basis moest bestand zijn tegen hevige windstoten. Een schaalmodel ervan werd uitvoerig getest in de windtunnels.

Tekst: Jan De CockFoto: Johan StoffelsBron: www.vki.ac.be

4

VERENIGING IN DE KIJKER

Jan Rombaut KFC Rhodienne De Hoek

‘In onze club krijgt de jeugd échte kansen’KFC Rhodienne De Hoek won vorig seizoen de eindronde in de tweede provinciale en speelt terug in de eerste provinciale reeks, waar de club thuishoort. We vroegen ons af of de promotie ook gevolgen heeft voor de jeugdwerking van de sympathieke club uit Sint-Genesius-Rode. Geen betere gesprekspartner dan Jan Rombaut, voorzitter bij de rood-blauwen.

Jan Rombaut is afkomstig van Gent, maar voelt zich al 13 jaar thuis in Rode. ‘Deelnemen aan het sociale leven is voor mij een manier om me te integreren in de gemeente. Ik ben voorzitter van de voetbalclub terwijl mijn kinderen hier basketten, dansen en turnen. ’t Is best plezant in Rode. Ik voel me hier goed in het verenigingsleven.’

Investeren in trainersZijn club, KFC Rhodienne De Hoek, telt zowat 400 leden, onder wie 300 jongeren, verdeeld over een 20-tal jeugdploegen. ‘Een mooi aantal, maar er is nog groeipotentieel’, vindt Jan. ‘We hebben een aantal aantrekkings-punten die jongeren en hun ouders motiveren om naar onze club te komen. Zo zijn we er trots op dat er in onze jeugdopleiding enkel gediplomeerde trainers aan de slag zijn. Dat zij geschoold zijn, kan je merken aan hun

manier van training geven. Hun oefensessies helpen die jongeren echt vooruit, zowel fysiek als speltechnisch. Daarnaast onderschrijven de trainers ook de visie van onze club. Zo staan we er bijvoorbeeld op dat er geen trainingen zonder bal plaatsvinden. Het is maar een van de regels die gevolgd moeten worden. We werken ook met een soort eindtermen waarbij we per leeftijdscategorie vastleggen wat de kinderen aan het einde van het seizoen bereikt moeten hebben.’Trainers naar de club halen is niet altijd even eenvoudig. ‘Daarom organiseren we binnen de club zelf ook opleidingen tot coach’, legt Jan uit. ‘Om spelers te stimuleren een opleiding te volgen, betalen wij de kosten voor de trainers-cursussen terug. Op die manier investeren we volop in de opleiding van onze trainers en dus onrechtstreeks ook in die van onze jongeren.’

Lokale verankeringEen goede opleidingsclub zijn, is slechts een van de doelstellingen die bij de fusie tussen KFC Rhodienne en VC De Hoek, drie jaar geleden, werd vooropgesteld. Jan: ‘Naast de priori-taire aandacht voor de jeugdopleiding willen we de club zo veel mogelijk lokaal verankeren in Rode en in de onmiddellijke regio. Zo willen we dat zo veel mogelijk bestuursleden, ( jeugd)trainers en spelers van de eerste ploeg uit Rode of de aanpalende gemeenten komen. We gaan dan ook actief op zoek naar spelers, trainers en bestuurs-leden uit de streek. Veel jongeren voelen zich vandaag door onze club aangesproken omdat ze merken dat veel van onze jonge talenten hun weg vinden naar ons eerste elftal. De gemiddelde leeftijd van dat elftal was dit seizoen 21 jaar. Slechts drie spelers van de A-kern kwamen niet uit onze

5

Daguitstap LuikPasarzondag 22 september

Als grootste toeristische stad van Wallonië bezit Luik talloze te ontdekken rijkdommen. De Maas die de stad van zuid naar noord doorkruist, de steile, beboste heuvels die haar omringen, haar opvallende reliëf dat veel originele perspectieven oplevert en haar typische wijken geven de stad bijzonder veel charme.

Het programma in een notendop8 uurVertrek met bus op parking provinciedomein Huizingen (ter hoogte van Ter Borght)9.30-10 uur Onthaal met koffie/thee en een Luikse wafel bij Bistro du Curtius10.15-12.15 uur Rondleiding in het historische centrum (te voet)Ontdek de wijk ‘la Cité’, de oudste van de drie stadsbuurten van Luik, het paleis van de prins-bisschoppen, het stadhuis, de ‘place du Marché’ (marktplein) en de Perroen, het symbool van de gemeen-telijke vrijheden, de oude straten, de smalle steegjes, de trappen, de knappe gevels van de patriciërswoningen, de opmerkelijke steen-borden aan de huizen van ambachtslieden of handelaars en de binnenhoven van het museumcomplex ‘Grand Curtius’: een prachtig voorbeeld van stadskernvernieuwing en culturele renovatie waar Luik bijzonder trots op is.12.30 uurMiddagmaal in restaurant As Ouhès‘Menu Terroir’: Luikse balletjes met frietjes - Luikse koffie 15-17 uurBezoek museum en kristalfabriek van Val Saint Lambert (Cristal Discovery)Ontdek het wonderlijke werk van een meester-glasbewerker, de geschiedenis van het kristal en het museum.17-18.30 uurVrij moment18.30-20 uurTerugreis naar Huizingen

Prijs: 52 euro (leden), 55 euro (niet-leden)Begrepen in de prijs: autocar, onthaal, activiteiten, gids en middag-maal (zonder dranken)Inschrijven voor 25 augustus: Rudy Decuyper, 0486 45 12 26, www.pasar.be/SintGenesiusRode, pasar.rode@telenet.be

Deze activiteit is een deel van het programma van Bijt in je vrije tijd. Met dit project kunnen mensen die Nederlands leren deelnemen aan Nederlandstalige activiteiten. Leer je Nederlands en wil je mee naar Luik met Pasar? Vraag dan meer informatie via sint-genesius-rode@bijtinjevrijetijd.be.

eigen jeugdploegen. In onze club krijgt de jeugd échte kansen.’

Voor iedereenEn dan doelt Jan echt op alle jongeren. ‘We proberen iedereen die wil voetballen de beste opleiding te geven, zowel de grote als de kleine talenten. Daarom brengen we tot de leeftijd van 11 jaar twee ploegen in competitie, een A- en een B-ploeg.’

KFC Rhodienne De Hoek organiseert stages en jeugdtoer-nooien. Daarnaast delen ze ook infofolders uit in de scholen en ze werken mee met de ‘week van de sportclub’ om hun club te promoten. ‘Elke jongen of elk meisje die of dat dit wenst, kan vrijblijvend een training volgen om te zien of voetbal hem of haar wel ligt. Vinden ze het leuk, dan kunnen ze aansluiten. De ouders van de allerkleinsten moeten bij de start slechts een deel van het lidgeld betalen. Haken de kinderen af, dan hoeven de ouders de rest van het lidgeld niet meer te betalen. Voetbal is ook een relatief goed-kope sport, zeker als je bekijkt wat jongeren voor het lidgeld in de plaats krijgen: een goede opleiding, sportuitrusting en een behoorlijke infrastructuur.’

Transfers naar WalloniëDe spelers van KFC Rhodienne De Hoek zijn zeer gegeerd bij andere ploegen. ‘Tubize en Dender komen vaak talenten bij ons wegplukken zonder dat we daar iets tegen kunnen doen’, vertelt Jan. ‘Velen onder hen gaan trouwens naar Waalse clubs. Die clubs komen onze spelers halen, omdat zij in Vlaanderen geen opleidingsvergoeding moeten betalen voor een transfer. Willen wij een speler van een Waalse club binnenhalen, dan moeten wij wel doen. Eigenlijk is dat oneerlijke concurrentie.’

Wedijveren met clubs met hogere budgetten doet de voetbalclub niet. Jan: ‘We willen financieel gezond zijn. Veel grote sponsors hebben we niet, maar we zijn heel blij met het partnerschap dat we al jaren hebben met Vastiau Godeau. Wij focussen graag op onze sterkte: onze jeugdopleiding. Spelers en trainers weten wat ze aan de club hebben en komen daardoor graag naar ons. Dat willen we zo houden.’

Enkele jaren geleden speelde de club in vierde klasse. Na drie jaar in de anonimiteit van tweede provinciale promo-veren ze nu terug naar de hoogste provinciale reeks. ‘Hoe hoger de eerste ploeg speelt, hoe groter de aantrekkings-kracht voor de jeugd, zeker als die eerste ploeg hoofdzakelijk uit jongeren bestaat die uit de eigen opleiding komen. Het is voor iedereen heel fijn om opnieuw een trapje op de voetballadder te stijgen. In de eerste provinciale horen we thuis.’

Steven Verhamme

Lid worden van KFC Rhodienne De Hoek?Ga gewoon eens langs op de voetbalterreinen. Er is altijd iemand aanwezig bij wie ouders terecht kunnen voor informatie over de trainingsuren, het lidgeld, de uitrusting, enzovoort.

Meer info: www.kfcrdh.be

© T

ine

De

Wild

eVERENIGINGSNIEUWS

6

VERENIGINGSNIEUWS

Anderstaligen in je vereniging – infosessieHuis van het Nederlands Vlaams-Brabant en vzw ‘de Rand’donderdag 3 oktober20 uur – GC de BoesdaalhoeveWie Nederlands leert, gaat vaak op zoek naar activiteiten in het Nederlands. Een nieuwe taal leer je immers het best als je ze veel spreekt. Nederlandstaligen kunnen daarbij helpen, door anderstali-gen veel oefenkansen te geven. Ben je (bestuurs)lid van een vereniging met anderstalige leden of wil je graag meer anderstalige leden betrekken bij je activiteiten? Marjan Baeyens van het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant geeft je tips over hoe je in je vereniging kan omgaan met leden die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Ze beantwoordt vragen als Hoe kan ik mensen die Nederlands leren meer kansen geven om te oefenen?, Hoe kan ik iets moeilijks duidelijk uitleggen in het Nederlands?, of Hoe kan ik de ‘spreek-angst’ bij mensen die Nederlands leren verkleinen?.

Je krijgt tijdens deze informatieavond ook meer nieuws over Bijt in je vrije tijd, een project waarmee vzw ‘de Rand’ en het Huis van het Nederlands verenigingen en anderstaligen dichter bij elkaar brengen. Als je zelf vragen hebt, kan je die uiteraard ook stellen. Op deze infosessie zijn alle verenigingen welkom, ook als ze nog niet deelnemen aan Bijt in je vrije tijd.

Meer info en inschrijven: info@bijtinjevrijetijd.be

Café CombinneDiversiteit op caféelke woensdagavond

Elke woensdagavond komen we met Café Combinne samen om in een ongedwongen sfeer een kopje koffie of thee te drinken en te praten. Bijzonder is dat de groep bestaat uit Nederlands- en anderstaligen. Rita Denayer is er altijd. Ze is niet de leerkracht, maar leidt alles in goede banen. Ze verwelkomt de deelnemers en stimuleert hen om met elkaar in gesprek te gaan. Mensen die liever luisteren, zijn ook welkom. Wat heb je eraan als anderstalige?Voor anderstaligen is de kennis van de Nederlandse taal belang-rijk. Het is handig om de kinderen te helpen met hun schoolwerk, een kans te maken op de arbeidsmarkt, contact met de buren te kunnen leggen ... Tijdens Café Combinne krijg je de kans om Nederlands te oefenen in het echte leven. Je hoort er spreektaal, net zoals op de markt, bij de apotheker of op café.Wat heb je eraan als Nederlandstalige?Je ontmoet mensen met verschillende culturen en achtergronden. Hieruit vloeien heel wat interessante babbels voort. Je krijgt boven-dien voldoening van mensen wegwijs te maken in het lokale (gemeenschaps)leven en je leert ongetwijfeld bij over jouw eigen taal. Voor wie?Iedereen is welkom: studenten, gepensioneerde expats, cursisten Nederlands, anderstaligen die al een aardig mondje Nederlands spreken ... Die grote diversiteit is een van de grote troeven en aantrekkingspolen van Café Combinne.PraktischIedere woensdag van 19.30 tot 22 uur in GC de Boesdaalhoeve (Hoevestraat 67). Binnen deze caféformule kom en ga je wanneer je wil. Koffie, thee en water zijn gratis.

Café Combinne is een samenwerkingsverband tussen Arch’educ en vzw ‘de Rand’.

Meer info: 02 381 14 51, info@deboesdaalhoeve.be, www.deboesdaalhoeve.be, www.cafecombinne.be

Vijfde Baobabquizzaterdag 19 oktober20 uur - CC Wauterbos

Steun de vzw Baobab en neem deel aan de jaarlijkse quiz.

Wat doen wij?In het dispensarium werd dankzij Baobab onder meer een dokter aange-steld. Hij heeft zijn handen vol met het toedienen van medische zorgen aan kinderen en zwangere vrouwen. Het dispensarium is voorzien van een bevallingskamer, waar de jonge moeders en de pasgeboren baby’s enkele dagen kunnen doorbrengen. Daarnaast staat de vzw in voor de aankoop van het medische materiaal en de medicijnen. Alle medicijnen worden in Dakar of in M’Bour gekocht. Op dit ogenblik zijn in het dispensarium een 120-tal patiënten ingeschreven.

In het schooltje volgen sinds januari 2013 een zestigtal kleuters en kinderen tot 12 jaar les. Vanaf september zou het schooltje ook erkend worden door het ministerie van onderwijs. Daardoor zouden er vaste leraars kunnen worden aangesteld in de klasjes.

Met dank aan alle Rodenaars die al een steentje bijgedragen hebben aan ons project in Fandane. Elke steun is nog altijd welkom via het rekeningnummer BE51 1236 8001 1462.

Inschrijven voor de quiz: roland.swalens@skynet.be, 02 358 33 08

7

KunstatelierSAR - Senior Artis Rode 14 en 15 september 10 uur – CC Wauterbos

Zoals elk jaar presenteren de leden van SAR een selectie uit hun werken tijdens een mooie tentoonstelling in CC Wauterbos. De feitelijke vereniging bestaat uit amateur-kunstenaars uit Sint-Genesius-Rode en omgeving, die wekelijks een namiddag schilderen en tekenen in een gemoedelijke en open sfeer.

Iedereen is welkom op de vernissage op vrijdag 13 september vanaf 19.30 uur. De tentoonstelling is eveneens open op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 19 uur.

Nieuws van UPV-Zoniën-WestProgramma najaar 2013

UPV-Zoniën-West dankt je voor de talrijke opkomst tijdens het voorjaar. Ontdek hier het boeiende programma voor het najaar.

Maandag 2 september De coalitievorming in Belgische steden en gemeentenDr. Fanny Wille – VUB

Maandag 7 oktober Staar en cataractDr. Philippe-Adriaan Kestelyn UZ Gent

Maandag 4 november De zin en onzin over zinloos geweldDr. Johan Deklerck – KULeuven

Maandag 2 december Prostaatkanker: nieuwe inzichtenProf. dr. Johan Braeckman UZ Brussel

TijdstipAlle lezingen starten om 15.15 uur.

Locatie: dienstencentrum De Boomgaard, Vergeet-mij-nietjes-laan 8, Sint-Genesius-Rode

Deelnemen is gratis.

Meer info: Annie Deheegher, 02 305 66 02, anniedeheegher@telenet.be

Femma - boekbesprekingdonderdag 17 oktober 10 uur - bibliotheek

We bespreken het boek De Heuvel van Willy Spillebeen, dat zich afspeelt tijdens WOI, bijna 100 jaar geleden. Het boek toont de waanzin en de wanhoop van de mens op het slagveld. We lezen over het lot van de gewone burgers en de soldaten aan beide kanten van het front en wisselen van gedachten over de inhoud.Leen vlug het boek in de plaatselijke bibliotheek van Rode of reserveer het aan de balie.

Meer info: Ingrid Scheys, 02 354 65 58, ing.scheys@hotmail.com

Met de medewerking van het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode.

Cursus kalligrafie Karolingische minuskelArch’educvanaf september 2013GC de Boesdaalhoeve

De Karolingische minuskel is ontstaan rond het jaar 800, als eenheidsschrift in het rijk van Karel de Grote. Het is een bijzonder efficiënt lettertype gebleken, want ruim 1.200 jaar later gebruiken we dagelijks nog talloze varianten als drukletter.

De cursus focust op de analyse van elke letter afzonderlijk, op vormverwantschap tussen de letters en op harmonie en evenwicht in tekst. Na het instuderen van de letters volgen formele én speelse toepassingen.

Begeleiding door kalligrafe Marion Stoffels. WanneerAcht zaterdagen: 14 en 28 september, 12 en 26 oktober, 9 en 30 november, 7 en 21 decemberVoormiddagreeks van 10 tot 12.30 uurNamiddagreeks van 13.30 tot 16.00 uur

WaarGC de Boesdaalhoeve (hooizolder)

Prijs78 euro, te storten op rekeningnummer 001-4088276-93 van Arch’educ, met vermel-ding van je naam + Karolingische minuskel + de reeks van je voorkeur (voor- of namiddag)

Voor het materiaal t.w.v. 10 euro zorgt de lesgeefster. Je betaalt ervoor bij het begin van de eerste les. Meld linkshandigheid bij je inschrijving, zodat we aangepast materiaal kunnen kopen.

InschrijvenArch’educ, 02 454 54 01, info@archeduc.be, www.archeduc.be

Per sessie (voor- of namiddag) kunnen maximaal 12 cursisten deelnemen.

De Gordel herenigd

Na 32 jaar hield de Gordel het voor bekeken en werd hij opgevolgd door het nieuwe Gordelfestival, dat dit weekend zijn eerste hoogdag beleefde. Een reden te meer voor de vroegere coördinatoren van de Gordel om 32 jaar na datum opnieuw samen te komen. Zij komen allemaal uit de Vlaamse Beweging, die de actie onderschreef: ‘Wij houden van alle mensen die het Vlaamse karakter van onze gemeente eerbiedigen.’ Per faciliteitengemeente bedachten ze maandelijks een originele actie om het uitgangspunt onder de aandacht te brengen. Na een jaar hielden ze het voor bekeken, maar ze werkten aan een vervolg dat de geest en het opzet van de slogan levend hield. De Gordel was geboren, ondersteund door de wielerclub van Sint-Genesius-Rode. Het initiatief groeide echter al snel boven de hoofden van de vrijwilligers, zodat VTB-VAB en Bloso het voortzetten.

Op de foto, ‘32 jaar later’, v.l.n.r.: Guido Bulens (Kraainem), Herman Struyf (Wezembeek-Oppem), André Lerminiaux (Drogenbos), Willy Spittaels (Wemmel), Mija De Greef (Sint-Genesius-Rode) en Willy Sterckx (Linkebeek).

Wie graag meer wil weten over de geschiedenis van de Gordel kan het boek Geschiedenis van de Gordel (drukkerij Lannoo) lezen.

8

De ouders van Jan baatten in een ver verleden Café des Sports aan het station van Sint-Genesius-Rode uit. Het was het noodlot dat hem destijds als vrijwilliger in het verenigingsleven bracht. ‘Mijn vader overleed toen ik vijftien jaar was en mijn moeder stond er plots alleen voor. Het café en het gezin combineren was een zware taak. De klanten zelf deden hun best om het café te laten draaien door allerlei activiteiten te organiseren. De wieler-wedstrijden die mijn vader voorheen inrichtte, bleven plaatsvinden en ik hielp mee. Daar zette ik mijn eerste stappen in het verenigingsleven.’

Dankzij Willem SavenbergDe inzet voor Het Kinderuur komt pas veel later, als Jan en zijn vrouw Mimi in de Vinkenlaan buren worden van Willem Savenberg, de oprichter van de vereniging die elk jaar voorstellingen voor kinderen opvoert. ‘Ik heb als jonge knaap nog les gekregen van Willem op Wauterbos’, herinnert Jan zich. ‘Hij was toen al erg gedreven en een meester in het vertellen van verhalen. Begin jaren tachtig hielpen we onze buurman en zijn vrouw mee achter de schermen. In 1993 nam Fred Vanderlinden het over van Willem. Ik beredderde intussen de boekhouding als penningmeester. Beroepshalve was ik toen boekhouder in de papierfabriek Novarode, dus het lag voor de hand dat ik deze taak op mij nam.’

‘Ik heb nooit op het podium gestaan, maar dat was mijn ambitie niet. Het Kinderuur bestaat uit een mooie groep

Jan De Gelas (73) is gestopt als penningmeester van de bekende theatervereniging Het Kinderuur. Daarmee komt een einde aan bijna zestig jaar inzet voor het verenigingsleven in Sint-Genesius-Rode. Als vrijwilliger was Jan actief in verschillende verenigingen. Op vijftienjarige leeftijd organiseerde hij al mee wielerwedstrijden en ook bij de bekende Jaskesclub was hij de man die de rekening deed kloppen tot op de laatste cent.

Jan De Gelas neemt afscheid van Het Kinderuur en het verenigingsleven

‘Ik wil nu tijd vrijmaken voor mijn familie’

acteurs en actrices die de verhalen perfect gestalte kunnen geven. Fred is een perfecte regisseur en met Jean-Paul De Greef beschikt de vereniging over een begenadigd decorbouwer. Ik heb er vooral voor gezorgd dat de cijfers achter de schermen klopten. Ik zorgde voor de contacten met de Boesdaal-hoeve en met vzw ‘de Rand’, maar ook met de jeugdwerkgroep Rode en met het gemeentebestuur. Al hebben we van het gemeentebestuur nooit veel gekregen. Tot de laatste Vlaamse burgemeester Puck Algoet verliep alles prima, maar nadien bleek al snel dat de Franstalige meerderheid ons niets gunde. We organiseerden toen voor-stellingen in het cultureel centrum, maar op hulp hoefden we niet te rekenen. We krijgen vandaag trouwens nog altijd amper een gemeentelijke subsidie. Gelukkig kunnen we sinds enkele jaren onze voorstellingen spelen in de Boesdaalhoeve. Zelf ben ik nog gemeenteraadslid geweest van 1974 tot 1992. Ik stopte echter met gemeente-politiek omdat ik het frustrerend vond om van op de oppositiebanken zaken aan te kaarten waar de meerderheid niets mee wilde doen. Dan stak ik mijn tijd liever in het verenigingsleven.’

JaskesclubMet ‘dat verenigingsleven’ refereert Jan niet alleen aan Het Kinderuur. Ook de rekeningen van de intussen opgedoekte Jaskesclub werden door hem beheerd. De club ontstond in een gelijknamig café in de Terheydestraat. ‘De Jaskes-club organiseerde activiteiten en de opbrengsten werden verdeeld onder de

sportverenigingen in de gemeente’, vertelt Jan. ‘Er werden ook wielerwed-strijden georganiseerd. Eddy Merckx heeft hier zelfs, voor hij bekend was, een koers gewonnen. Daarnaast bracht onder andere de pensenkermis van de Jaskesclub altijd veel geld op. We maakten dan ook alles zelf. Zo gingen we het vlees voor de pensen zelf ophalen in het slachthuis van Anderlecht. Mijn schoonvader draaide als slager zelf de pensen. Alleen zo konden we ervoor zorgen dat er veel geld in ‘t laatje kwam.’

KinderspelenJan en zijn vrouw bewaren vooral goede herinneringen aan de Kinder-spelen die dertig jaar lang georgani-seerd werden in het gehucht De Hoek. ‘Soms namen meer dan driehonderd kinderen deel. En allemaal kregen ze een prijs mee naar huis. De glimlach op hun gezichtjes was onbetaalbaar. De bedoeling was om iedereen een onvergetelijke dag te bezorgen. Ook kinderen met een handicap waren welkom.’

‘Ik herinner me nog goed hoe we in 1998 de burgemeester van Samson en Gert naar Sint-Genesius-Rode haalden om een kwarteeuw Kinderspelen te vieren. De kinderen trokken grote ogen, want hij kwam aangereden in een echte brandweerwagen. Die herinneringen blijven me bij. De Jaskesclub werd in 2006 opgedoekt omdat we allemaal wat ouder werden, maar ik ben wel blij met wat de club betekend heeft. Verenigingen als de

9

KOKEN MET GREET

Speculaas-kaastaartBenodigdheden voor 20 stuks> 1 vel kruimeldeeg> 3 eieren> 100 g fijne suiker> 1 eetlepel tarwebloem voor patisserie> 40 g speculaas> 2 eetlepels amaretto> 500 g volle plattekaas> slagroom (voor de afwerking)

Bereiding> Verwarm de oven op 210°.> Leg het kruimeldeeg met het bakpapier in

een springvorm.> Druk de zijkanten goed aan.> Splits de eieren.> Klop het eigeel los en meng met de suiker

en de bloem.> Maal de speculaas fijn en voeg hem bij het

eimengsel.> Voeg de amaretto toe.> Meng de plattekaas erdoor.> Klop de eiwitten stijf en voeg ze bij het

mengsel.> Schep alles in de springvorm en strijk de

bovenkant glad.> Bak de taart 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven.> Laat afkoelen.> Snijd in stukken en werk af met slagroom.

Smakelijk,Greet

Jaskesclub zorgden voor een sociaal gevoel. Dat ontbreekt hier nu. Sint-Genesius-Rode is een slaapgemeente geworden.’

OverdrachtJan wil de fakkel doorgeven aan een nieuwe generatie. ‘Ik heb intussen zelf kleinkinderen en wil wat meer tijd vrijmaken voor mijn familie. Nu ik nog gezond ben, moet ik ervan profiteren. Bij Het Kinderuur zullen ze het ook wel redden zonder mij. En ik zal er voor zorgen dat mijn opvolger

perfect weet wat de penningmeester moet doen. Zelf zwoer ik tot enkele jaren geleden bij pen en papier voor de boekhouding, maar in 2006 heb ik computerlessen gevolgd bij de GLTT. Ik heb het me niet beklaagd, want het bespaart een penningmeester enorm veel tijd.’

Bart Kerckhoven

Meer info over Het Kinderuur: www.kinderuur.be

© T

ine

De

Wild

e

10

Eerste Kinderbuurtfestival in Park Schaveys

Samen genieten in een open en ongedwongen sfeer

© T

ine

De

Wild

e

Op de foto v.l.n.r. Pieter Moens, Dirk Craps, Geert Poelaert

11

Op zondag 15 september openen GC de Boesdaalhoeve, de Muse, de Moelie en CC de Meent samen het Kinderbuurtseizoen met een festival dat dezelfde naam draagt. De bedoeling is om het cultuuraanbod voor families en kinderen in de kijker te zetten, over de centrumgrenzen heen. Het is meteen ook de eerste activiteit van het nieuwe seizoen. We spraken met Pieter Moens (de Boesdaalhoeve), Dirk Craps (de Moelie) en Geert Poelaert (de Meent) over dit aantrekkelijke initiatief.

De vier centra werken al een viertal jaren intensief samen onder de noemer Kinderbuurt, waarbij ze alle voorstel-lingen voor kinderen bundelen in een gezamenlijke brochure. Ook de promotie gebeurt gemeenschappelijk. Pieter Moens: ‘In de programmerings-fase houden we rekening met elkaar door het aanbod af te stemmen op de omringende centra. Zo komen we niet in elkaars vaarwater en werken we complementair. En dat werkt. De familievoorstellingen in de Boesdaal-hoeve worden enthousiast onthaald. Er komen heel wat mensen naar kijken. Maar het kan altijd beter.’

Geert Poelaert: ‘Daarom leek het ons het ideale moment om een volgende stap te zetten en de krachten extra te bundelen. Zo kan het concept van Kinderbuurt nog meer ingeburgerd raken. We hopen met het Kinderbuurt-festival gezinnen te bereiken voor wie onze werking nieuw is. Misschien kunnen we hen op die manier ook overtuigen om eens een kijkje te nemen in een van onze centra.’

Centraal punt‘In onze zoektocht naar een locatie voor het festival kwamen we vrij snel uit bij het park Schaveys’, zegt Dirk Craps. ‘Dat ligt deels op het grond-gebied van Linkebeek, een stukje in Beersel en deels in Sint-Genesius-Rode. Het lijkt wel of de drie gemeenten op deze plek letterlijk samenkomen. Bovendien is het ook een park waar je veel mee kan doen.’

Het basisidee van het Kinderbuurt-festival is een picknick. Geert: ‘Iedereen brengt zijn mand met lekkers mee en zoekt een plaatsje in het park. Terwijl de gezinnen daar zitten, bieden we hen een hele middag voorstellingen aan. Het gaat telkens over korte acts van maximaal 15 minuten, die de hele middag herhaald worden. De deelnemers moeten geen uitgestippeld parcours

volgen, maar kunnen zelf hun pro-gramma samenstellen. Heb je zin om een voorstelling mee te pikken, dan doe je dat. Wil je alleen in het park spelen, dan kan dat ook.’

Niet voor pubersGeert: ‘Het programma is afgebakend tot 12-jarigen. Oudere tieners komen op andere momenten aan bod. Zo konden 13- tot 18-jarigen deelnemen aan Pierced, een initiatief van de Boesdaalhoeve, de Meent en de jeugddienst van Beersel om jongeren de kans te geven met hun artistieke talent naar buiten te treden, onder begeleiding van professionele coaches. Daarnaast organiseren we in het najaar ook Zennekikomiek. Hiervoor zoeken we nieuw stand-upcomediantalent. Han Solo begeleidt een aantal work-shops en werkt met de jongeren naar een slotvoorstelling.’

Dirk: ‘Voor het Kinderbuurtfestival focussen we op drie leeftijdscategorieën: 2,5 tot 5 jaar, 6 tot 9 jaar en 10 tot 12 jaar. Bij het programmeren hielden we rekening met verschillende criteria: is de voorstelling geschikt voor die doelgroep, kan ze in openlucht plaatsvinden en is ze de moeite waard om op een festival te plaatsen? We brachten elk onze voorstellen samen om tot een evenwichtig programma te komen voor elke leeftijd. En dat is bijzonder vlot gelukt!’

Spelen in het parkNaast de voorstellingen is er ook animatie. Pieter: ‘We zorgen voor een circuskoffer, een aantal sportactiviteiten, een grimekaravaan en twee terreinen om het KUBB-spel te spelen. Dat is een buitenspel waarbij je houten blokken omver moet werpen met houten stokken. Hier en daar kan je ook met frisbees spelen. Tijdens het eigenlijke picknickmoment wordt er trouwens ook nog een extra voorstel-ling aangeboden. We pakken uit met

een grote dame wiens jurk een soort picknickkleed is. Terwijl je eet, kan je ongestoord genieten van haar verhalen.’

Geert: ‘De happening vindt plaats op zondag 15 september, omdat die dag het nieuwe seizoen start en omdat die start altijd garant staat voor mooi weer (lacht). Bij regenweer vinden de voorstellingen plaats in tenten, maar we gaan er het liefst van uit dat we die niet nodig hebben.’

Wij duimen mee voor een stralende dag.

Steven Verhamme

© T

ine

De

Wild

e

KinderbuurtfestivalStartschot familieaanbodzondag 15 septemberfamilieSpreid mee je picknickdekentje uit in het Schaveyspark voor een gezellige dag met voorstellingen in park en bos. Als de zon aanwezig is, geniet je van een heerlijke nazomer. Bij Belgisch weer vinden de voorstellingen plaats in tenten. Wil je zeker zijn van een plaats op de grasweide? Vanaf 8 juni kan je plaatsen reserveren via een van onze centra (GC de Boesdaalhoeve, GC de Moelie of CC de Meent).

Voor families met kinderen van 3 tot 12 jaar.

welkom tussen 11 en 16 uur park SchaveysBreng je eigen picknick mee.

Ticket: 8 euro. 1 euro korting voor leden Gezinsbond.

Info en reserveren: 02 381 14 51, info@deboesdaalhoeve.be, www.deboesdaalhoeve.be

NIEUWS UIT DE MOELIE Tickets en info: GC de Moelie, 02 380 77 51, info@demoelie.be, www.demoelie.be

Annelies Van Gramberen (sopraan) & Elise Simoens (pianoforte) Liederen uit de salons van de 18e eeuw Festival van Vlaanderendonderdag 3 oktober klassiekJe zult minder bekende liederen van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart ontdekken. Het concert wordt om 19.45 uur ingeleid in de Moelie.

20.30 uur – op locatieSint-Sebastiaanskerk (Kerkplein, Linkebeek)Tickets: 15 euro (basisprijs)

An Nelissen, Veerle Malschaert, Saartje Vandendriessche & gastDe Queens of Comedy!donderdag 26 septemberhumor

Drie vrouwen die al jaren hun mannetje staan tussen de macho’s van de comedy gaan samen op stap. Een onvergete-lijke avond van 90 minuten loeiharde vrouwenhumor.

20 uur - GC de MoelieTickets: 14 euro (basisprijs)

12

DE DRIE VAN …

Welk boek neem je in september mee op vakantie of lees je het best bij een ondergaande zon op een terras? Naomi Niels (23), verantwoordelijke voor de fictieafdeling voor volwas-senen in de bibliotheek van Sint-Genesius-Rode, selecteerde haar drie favorieten.

Eén. Châteaux Bordeaux (Corbeyron/Espé)Uitgeverij Glénat bracht dit jaar het eerste deel van de volwassenenstrip Châteaux Bordeaux uit, die de geschie-denis van de familie Baudricourt vertelt. De drie kinderen Baudricourt erven na de dood van hun vader zijn enorme wijngaard in de Médoc. De twee broers willen het domein verko-pen. Dat is echter buiten hun zus Alexandra gerekend, die van het wijnhuis opnieuw een rendabele onderneming wil maken. Na vijftien jaar afwezigheid keert ze terug uit New York. Ze moet niet alleen alles leren over het produceren van wijn, er is ook de vijandigheid van haar entourage.

Naomi: ‘Ik las onlangs deel 1 en 2 en ben erg benieuwd naar het vervolg. Zal Alexandra Baudricourt het ouderlijke wijndomein kunnen behouden? Naast de stripliefhebbers zal deze reeks ook de liefhebbers van grand cru’s kunnen bekoren.’

Twee. Partnerruil (James Patterson/Liza Marklund)Europa wordt opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden in Parijs, Rome, Amsterdam en Berlijn. De lichamen van jonge stellen worden gevonden in houdingen die verwijzen naar bekende kunstwerken. De enige aanwijzing die de politie heeft, is een door de daders verstuurde ansichtkaart.

De dochter van de Amerikaanse politieman Jacob Kanon is een van de slachtoffers. Hij is vastberaden de seriemoordenaars te vinden en werkt daarvoor samen met een Zweedse

journaliste, Dessie Larsson. Op een dag ontvangt ook zij een prentbriefkaart.

Naomi: ‘Partnerruil leest als een hogesnelheidstrein. De hoofdstukken zijn erg kort. Het verhaal is erg spannend en intrigerend, vooral na de plotwending halverwege het boek. Je vliegt er als het ware doorheen.’

Drie. Bon Bini Beach (Suzanne Vermeer)Twee Nederlandse studentes, Lilian en Dominique, gaan op vakantie naar de Antillen, waar de vader van Domini-que een huisje heeft. Het belooft een geweldige tijd te worden, totdat er op een avond twee mannen voor de deur staan die naar Dominiques vader vragen. Zij wimpelt de mannen af. Tijdens een heftige feestavond verliest Dominique haar vriendin uit het oog. Als ze de volgende morgen met een kater wakker wordt, is Lilian nog niet terug. Omdat ze denkt dat ze met iemand is meegegaan, wacht Domini-que rustig af. Pas als ze ’s avonds nog steeds niets van Lilian heeft gehoord en alleen maar haar voicemail te horen krijgt, begint ze zich echt zorgen te maken. Het lijkt erop dat Lilian is verdwenen.

Naomi: ‘Bon Bini Beach is een perfect vakantieboek, maar is ook leuk om gewoon thuis in de achtertuin te lezen. Het leest heerlijk weg en blijft tot aan het einde spannend.’

Naomi Niels

Ezelsoor Boekenkaftdagwoensdag 4 september familie

Koop geen kaftpapier en zak op 4 september met je schriften en boeken af naar de Boesdaalhoeve. Je zult er kunnen kaften, maar ook een leuke namiddag beleven met allerlei work-shops en animatie.

Ieder kind kan vijf vellen kaftpapier (goed voor ongeveer twaalf schoolboe-ken of schriften) kiezen. Wil je iets unieks? Ga dan naar Jurgen Walschot of de illustratoren van het Kinderuur. Bij het onthaal kom je meer te weten over vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Je kan tickets kopen voor (familie)voorstellingen en inschrijven voor workshops en stages.

Leerlingen van academies en de humaniora in Vlaams-Brabant ont-wierpen kaftpapier, alsook de eerste-jaars van het Onze-Lieve-Vrouw-instituut. Een ontwerp uit Rode werd uitgekozen en gedrukt.

Voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar.

Meer info: www.ezelsoor.info

14 tot 17 uur - GC de Boesdaalhoevegratis

Tom DiceInspired by Themzaterdag 12 oktoberseizoensopener / muziek

Na talrijke hitsingles en twee succes-volle albums staat Tom Dice voor het eerst in de theaters. Wij zorgen voor het gepaste kader met speciale verlich-ting en knusse zitzakken. Bovendien

verwennen we je tussendoor met lekkere hapjes. Dice brengt een ode aan singer-songwriters van vroeger en nu. Hij vertelt over hoe hij zijn liefde voor de muziek ontdekte, met gitaar spelen begon, zijn stem leerde gebrui-ken en over zijn eerste eigen nummers. Uiteraard brengt hij ook eigen hits.

20 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 16 euro (basisprijs)

Muziekkriebels voor peutersvan 12 tot 30 maandenvanaf 6 oktober familie

Els Buyle is verwelkomt peuters met mama of papa om samen te genieten van elkaars plezier in muziek. Kinderen worden geboren met een natuur-lijke gevoeligheid voor muziek. Muziekkriebels wil die gevoeligheid aanspreken, stimuleren en ontwikkelen in een veilige, liefdevolle omgeving. De leefwereld van de kinderen staat centraal.

op zondagvoormiddag 6-13-20-27 oktober - GC de Boesdaalhoeve

Leeftijd12-17 maanden - 9 tot 9.45 uur18-23 maanden - 10 tot 10.45 uur24-30 maanden - 11 tot 11.45 uurMax. 10 kinderen per groep

Prijs: 32 euro

Info en inschrijven: 02 381 14 51, info@deboesdaalhoeve.be

MusicalworkshopsKids on Stage van 5 oktober tot 14 december

Tien weken lang gaan we samen aan de slag. Het resultaat is een volwaardige musicalvoorstelling met zang, muziek en dans die we op zaterdag 14 decem-ber voor publiek spelen.

Voor iedereen van het derde tot het zesde leerjaar.

9 tot 11 uur - GC de Boesdaalhoeve

Telkens op zaterdag: 5-12-19-26 oktober, 9-16-23-30 november, 7-14 december

Prijs: 80 euro (kassa), 80 euro (vvk)

Inbegrepen bij de prijs: alle workshops, de voorstelling en de kostumering

Info en inschrijven: www.kidsonstage.be, 02 381 14 51, info@deboesdaalhoeve.be

13

NIEUWS UIT DE BOESDAALHOEVE

Om de vijf jaar laten de Vlaamse Gemeenschap en vzw ‘de Rand’ een lezersonderzoek uitvoeren over RandKrant en de gemeenschapskranten. Het marktonderzoeksbureau Significant GfK nam tussen 11 april en 18 mei 2013 deze taak op zich om meer te weten te komen over onze lezers en hun appreciatie.

Lezersonderzoek gemeenschapskranten

Goed gekend en gelezen

Uit het onderzoek blijkt dat de bekendheid van de gemeenschaps-kranten in dezelfde lijn ligt als vijf jaar geleden. De appreciatie van de tijd-schriften ligt hoger dan in 2008. Ze hebben duidelijk hun plaats in het regionale en lokale informatieaanbod. De betrokkenheid van de lezers bij het lokale en regionale gemeenschapsleven ligt hoger dan bij niet-lezers. Niet-Nederlandstalige of niet-Franstalige mensen kennen ons minder goed, maar als ze ons kennen, appreciëren ze ons beter dan Franstalige inwoners. De gemeenschapskranten zijn de maandelijkse lokale informatiebladen in de zes gemeenten met bijzonder taalstatuut rond Brussel (de zandloper in Wemmel, de lijsterbes in Kraainem, uitgekamd in Wezembeek-Oppem, buurten in Sint-Genesius-Rode, sjoenke in Linkebeek, de kaaskrabber in Drogenbos). In de representatieve steekproef voor het onderzoek hebben 30 % van de mensen het Nederlands als moedertaal, 62 % het Frans en 7 % een andere taal. De taal waarin de vragen werden beantwoord, was voor 25 % het Nederlands, voor 75 % het Frans. 59 % van de bevraagde mensen kan zich vlot uitdrukken in het Nederlands, 7 % begrijpt Nederlands, maar spreekt het niet, 7 % begrijpt zo goed als geen Nederlands.

Een selectie van de belangrijkste resultaten> 70 % van de bevraagde mensen kent

de gemeenschapskrant van zijn gemeente, 44 % heeft de krant effectief gelezen de afgelopen zes maanden, zes op de tien zijn trouwe lezers. Hiermee staan de gemeen-schapskranten op de derde plaats in de rangschikking van regionale en lokale informatiemedia. De zandloper in Wemmel is het meest bekend en gelezen.

> De gemeenschapskranten worden meer gelezen door Nederlandstaligen (81 %) dan door Franstaligen (28 %) en anderstaligen (31 %). De link tussen bekendheid en lees gedrag ligt bij anderstalige lezers hoger dan bij Franstalige lezers. Oudere inwoners kennen en lezen de gemeenschaps-kranten meer.

> De gemeenschapskranten worden als tweede gerang-schikt als het gaat over de ‘beste berichtgever’ over het nieuws uit de eigen gemeente.

> De gemeenschapskranten worden vooral gelezen omwille van het nieuws uit de gemeente. De belang-rijkste reden om het maandblad niet te lezen is omdat het niet in de eigen taal is.

> De gemeenschapskranten krijgen een gemiddelde beoordeling van 7,1 op 10. Dat is een stijging ten aanzien van het vorige lezersonderzoek in 2008. Nederlandstalige lezers (7,7) beoordelen de gemeen-schapskranten beter dan de Franstalige lezers (6,4). De kaaskrabber uit Drogenbos wordt het hoogst gewaardeerd.

> Op het vlak van uitzicht en vormgeving (7,2) en van stijl (7,0) worden de gemeenschapskranten goed beoordeeld; op het vlak van inhoud (6,9) zijn de lezers iets kritischer: 1 op 3 lezers geeft aan de gemeenschapskranten niet echt boeiend en origineel te vinden. Op het vlak van neutraliteit geven vooral de Franstalige lezers de gemeenschaps-kranten een minder goede quotering:

59 % vindt de gemeenschapskranten objectief en neutraal geschreven, tegenover 85 % van de

Nederlandstaligen.

15

BUURTENis een uitgave van het gemeenschapscentrum de Boesdaal-hoeve en vzw ‘de Rand’. Buurten komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.

REDACTIESofie Decorte, Jan Decuypere, Greet Lebleu, Anne Sobrie, Johan Stoffels, Pascal VelkeneersEINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, veerle.weeck@derand.beHOOFDREDACTIEGeert Selleslach, 02 456 97 98, geert.selleslach@derand.beREDACTIEADRES GC de Boesdaalhoeve, Hoevestraat 67, 1640 Sint-Genesius-Rodetel. 02 381 14 51, fax 02 381 11 34info@deboesdaalhoeve.be, www.deboesdaalhoeve.be

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Eddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel

VOOR INFO, TICKETS EN RESERVERINGENPascal Velkeneers en Sandra Meert (onthaalmedewerkers), Pieter Moens (stafmedewerker) en Sofie Decorte (centrumverantwoordelijke). Openingsuren: maandag van 13.30 tot 20.00 uur, andere weekdagen van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Buurten wordt ondersteund door de afdeling Sint-Genesius-Rode/Beersel van de Orde van den Prince. Verhuis je uit Sint-Genesius-Rode en wil je op je nieuwe adres gratis buurten blijven ontvangen? Dat kan! Speel je toekomstige adres door aan GC de Boesdaalhoeve en we zorgen voor een maandelijks exemplaar in je brievenbus.

RAND-NIEUWS

> Lezers van de gemeenschapskrant zijn meer betrokken bij het lokale verenigingsleven. Een kwart van de lezers heeft ooit deelgenomen aan culturele en sociale activiteiten na het lezen van informatie in de gemeenschapskranten

(N: 63 %, F: 9 %, anderstalig: 11 %).> Anderstalige lezers van de gemeenschapskrant spreken

minder vaak Frans in hun gemeente dan niet-lezers.

Houding ten aanzien van gemeente Er werd ook gepeild naar de houding van de mensen ten aanzien van hun gemeente en de bekendheid van en de houding ten aanzien van de gemeenschapscentra. 86 % van de anderstalige mensen voelt zich aanvaard in zijn gemeente. Nederlandstaligen vinden dat er steeds minder Nederlands wordt gesproken (57 %) en iets meer dan de helft van hen voelt zich steeds minder thuis in de eigen gemeente, wat een toename is ten aanzien van het onderzoek in 2008. 58 % (N: 49 %, F: 61 %) vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan de ontvangst en integratie van anderstaligen.

Houding ten aanzien van gemeenschapscentrum De totale bekendheid van de gemeenschapscentra ligt op 70 %. Ze zijn vooral bekend bij de Nederlandstalige bevol-king (N: 94 %, F: 62 %, anderstalig: 37 %). Vooral de gemeenschapscentra van Linkebeek (91 %), Wemmel (86 %) en Wezembeek-Oppem (81 %) zijn goed bekend. In de lijn hiervan heeft in deze gemeenschapscentra ook een grotere groep inwoners de voorbije maanden deelgenomen aan de activiteiten. 25 % van de mensen heeft de laatste zes maan-den deelgenomen aan activiteiten in de centra; 25 % deed dat na het lezen van de gemeenschapskranten. De bekend-heid van de centra ligt beduidend lager bij de anderstalige bevolking (niet-Nederlandstalig, niet-Franstalig), maar de participatie van deze groep ligt even hoog als bij de Frans-talige inwoners.

Ondanks de lagere bekendheid van de Boesdaalhoeve (58 %) heeft ook hier 1 op 3 van alle inwoners in de afgelopen maanden deelgenomen aan de culturele en sociale activiteiten van het centrum. De link tussen bekendheid en actieve participatie is hier met andere woorden veel sterker dan voor de andere gemeenschapscentra.

Het gemeenschapscentrum in Drogenbos is het minst bekend en wordt ook het minst vaak bezocht. De bekendheid van de verschillende gemeenschapscentra is vergelijkbaar met 2008. Opvallend is wel dat het percentage inwoners die recent hebben deelgenomen aan een activiteit sterk is gestegen: van 14 % naar 25 %.

De overgrote meerderheid beschouwt de gemeenschapscentra als een versterking van het Nederlandstalige karakter van de gemeenten en als een meerwaarde. De gemeenschapscentra slagen er bij 1 op de 3 inwoners die de centra kennen in de betrokkenheid bij de gemeente te verhogen. Vooral Neder-landstalige inwoners staan positief ten aanzien van de gemeenschapscentra; ze slagen er in om 62 % van deze groep sterker te betrekken bij de gemeente en wat er leeft. Als zij de gemeenschapscentra kennen, staan de internationale inwoners positiever ten aanzien van de gemeenschapscentra dan Franstalige inwoners.

Geert Selleslach

ACTIVITEITENKALENDER

WANNEER WIE / WAT WAAR INFO

SEPTEMBERZo 1 Gordelfestival De Boomgaard 02 305 66 02

Ma 2 15.15 UPV-Zoniën-West / Infonamiddag: coalitievorming in Belgische steden en gemeenten

Dienstencentrum De Boomgaard

02 305 66 02

Wo 4 14.00 Ezelsoor/ Gratis boekenkaftdag GC de Boesdaalhoeve www.ezelsoor.info

Vr 13 19.30 SAR/ Vernissage tentoonstelling Kunstatelier CC Wauterbos

Za 14 10.00 Arch’educ/ Start cursus kalligrafie: Karolingische minuskel

GC de Boesdaalhoeve 02 454 54 01

Za 14 10.00 SAR/ Tentoonstelling Kunstatelier CC Wauterbos

Za 14 14.00 Zennekikomiek/ Startmoment JC Moesjebaas/Beersel facebook.com/Zennekikomiek

Zo 15 10.00 SAR/ Tentoonstelling Kunstatelier CC Wauterbos

Zo 15 11.00 Kinderbuurtcentra/ Kinderbuurtfestival Park Schaveys 02 381 21 25

Zo 15 14.00 Zennekikomiek/ Startmoment CC De Ploter/Ternat facebook.com/Zennekikomiek

Zo 15 14.30 Natuurpunt-Rode/ Spinnenwandeling Parking kerkhof Rode 02 305 75 02

Zo 22 8.00 Pasar Rode/ Daguitstap Luik Parking provinciedo-mein/Huizingen

0486 45 12 26

Za 28 10.00 Zenne en Zoniën/ Dagwandeling Kesterbeek Kerkhof/Lot 02 356 24 78

Zo 29 14.00 Zenne en Zoniën/ Zoniënwoudwandeling Hangaardreef 02 356 24 78

OKTOBERSportregio Zuidwest Rand/ Sporteldag 50+ Ruisbroek www.sportoverlegrode.be

Di 1 13.30 Femma Rode/ Creanamiddag Ons Parochiehuis 02 380 59 20

Wo 2 20.00 Femma Rode/ Planningsvergadering Ons Parochiehuis 02 381 20 64

Za 5 9.00 Kids On Stage/ Start musicalworkshops GC de Boesdaalhoeve www.kidsonstage.be

Zo 6 9.00 GC de Boesdaalhoeve/ Muziekkriebels voor peuters

GC de Boesdaalhoeve 02 381 14 51

Ma 7 15.15 UPV-Zoniën-West/ Infonamiddag: staar en cataract

Dienstencentrum De Boomgaard

02 305 66 02

Di 8 13.30 Femma Rode/ Bloemschikken (ook om 19.30 uur) Ons Parochiehuis 02 331 45 38

Rode zong op 6 juli

Een traditie werd opnieuw in ere gehouden tijdens het Vlaamse feest naar aanleiding van 11 juli. Begeleid door een gelegenheidskoor zongen honderden enthousiaste Rodenaars de ene schlagerhit na de andere. Het werd een ontspannen hoogtepunt van een onwaarschijnlijk gezellige avond. De avond begon met een aperitiefje op de binnenkoer van de Boesdaalhoeve, aangevuld met verzorgde hapjes en drankjes. Dit jaar baadden de receptie en de zangavond in een zomers sfeertje, dankzij de eerste straaltjes zon die dit jaar de hemel sierden. Wat op deze avond bovenal primeerde was de Vlaamse samenhorigheid, intensief weergegeven door de gezongen liedjes van eigen bodem.Iedereen kijkt dan ook uit naar de volgende editie.