Buurten 06 2015 lr

Click here to load reader

 • date post

  22-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  2

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Buurten 06 2015 lr

 • BUURTENSINT-GENESIUS-RODE JAARGANG 17, NR 5 JUNI 2015 MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JANUARI-JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE BOESDAALHOEVE EN VZW DE RAND

  Belgi - BelgiqueP.B. - P.P.

  1640 Sint-Genesius-Rode 1BC 3352

  14-15De toekomst van het OCMW

  4-5Zomerprikkels brengt In de lucht Familiedag op 14 juni

  afgiftekan

  toor sin

  t-genesiu

  s-rode

  P 008347

  T

  DW

  FR DE EN traductions bersetzungen translations

  10-13 GC de Boesdaalhoeve presenteertSeizoen 2015-2016

 • 2 T

  ine

  De

  Wild

  e

  In de lucht zie je alles anders

  Ik heb geen schrik om traag te groeienAnders Terwijl we in de prachtige tuin nog even napraten, de oudijzeropkoper voorbij zien rijden en ons laven aan de warmte van de lentezon, blijft dit woord nazinderen bij Kurt Demey. Het was hem nog niet eerder opgevallen, maar misschien is dat inderdaad wel de sleutel tot al zijn voorstellingen. Door iets anders te doen het publiek een ander perspectief bieden. Op het leven, maar vooral ook op de mens. Mensen hebben zo veel kanten aan hun ziel, stelt Demey. Met de voorstelling In de lucht licht de compagnie Rode Boom alvast een tip op van die sluier die onze ziel maar al te vaak bedekt.

  In de luchtAl sinds 2012 toert compagnie Rode Boom het geesteskind van Demey met de voorstelling In de lucht. De voorstelling ontstond in het bos, al improviserend, en vindt ook plaats in het bos. Voorstellingen spelen in open lucht is hard werk, stelt Demey, maar wij kunnen met de natuurelementen om. Bovendien zijn de sculptuur, het decor en de sfeer al aanwezig: Dat maakt het mogelijk om aan de hand van de voorstelling het publiek bestaande dingen te laten her-zien. Dat gaat dieper dan van nul een voorstel-ling op te bouwen die je vervolgens binnen speelt.

  In de lucht is geschreven voor kinderen tussen 6 en 10 jaar oud. Wat deze voorstelling zo sterk maakt, is dat ze de kinderen ergens toe brengt. Gewoon

  goochelen interesseert Demey niet. Verwondering en pozie, dat wil hij brengen. Demey wil het beeldende samen laten gaan met magie: Maak goochelen onderdeel van een luisterspel dat bouwt op de tweestrijd tussen het fantastische en het gevaarlijke van (te veel) fantasie, en het wordt een heel ander verhaal. Een verhaal dat niet enkel de kinderen blijken te smaken. Enige tijd geleden speelden we deze voorstelling in Nederland per toeval enkel voor volwassenen. Tot onze grote verbazing bleken zij zich bijzonder goed te kunnen inleven in onze fantastische wereld.

  Een wereld die Demey samen met vijf acteurs creert. Toch is Demey niet zichtbaar aanwezig in deze voorstelling. Hij zit verstopt in het bos en zorgt ervoor dat alles technisch vlot verloopt.

  Hij regisseert het geheel ook. Niettemin is improvisatie een belangrijk onder-deel van In de lucht. Samen met het hoofdpersonage Ronny gaan de kinderen op een queeste in het bos. Op hun tocht ontmoeten ze sprekende bomen en een zwevend meisje: Isabel, het ingebeelde vriendinnetje van Ronny. Om Isabel te laten zweven maakte Demey gebruik van oude Indische trucs, waar hij een moderne draai aan gaf. De voorstelling baadt trouwens in een heruitvinden van wat oud is. De radio bijvoorbeeld. Door de wijze waarop Demey en co dit medium aanwenden in de voorstelling openen er zich plotseling heel wat creatieve deuren.

  Iets helemaal andersDat de compagnie Rode Boom heet, is niet toevallig. De boom is een symbool

 • 3 T

  ine

  De

  Wild

  e

  dat terugkeert in heel wat van de voorstellingen. Ik hou van traag groeien. Ik plant graag een zaadje en zie dan wat er gebeurt. Bovendien intrigeert het onvoorspelbare Demey: Je zou, als je alle klimatologische omstandigheden zou kunnen controleren, kunnen voorspellen hoe een boom zal groeien, legt Demey uit, maar dan komt er iemand langs en die breekt een tak van de boom af.

  Demey is niet genteresseerd in het maken van een voorstelling die scoort bij het grote publiek. Dat is in ieder geval niet zijn uitgangspunt, zo beklemtoont hij: Ik wil steeds iets anders maken en een andere honger stillen. Demey wil het publiek iets geven. Hij wil dat kinderen en volwassenen iets meemaken tijdens de voorstelling, ook al kunnen ze niet precies benoemen wat dat dan is. Het opbouwen van de kampen in het bos, het afbreken van al het materiaal, de voorstelling zelf, de gesprekken achteraf, het geeft hem allemaal evenveel voldoening. Het zijn voorstel-lingen zoals In de lucht die Demey doen beseffen welke richting hij verder uit wil gaan met Rode Boom.

  Toch volgt Demey geen uitgestippeld plan: Al heel mijn leven komt van het een het ander. Ik geloof in het toeval en in collec-tief creren. Het zal daardoor steeds anders zijn wat hij doet. Anders voor zichzelf, anders voor het publiek. Omdat hij op zoek gaat naar de psyche van omgevingen en van mensen. Hij wil een eerlijk beeld tonen en graaft daarom achter de faades: Ik bewandel samen met het publiek een omgekeerd pad, ik neem een andere poort om bij mensen binnen te raken. Doordat het publiek even niet meer begrijpt wat er aan de hand is, ontstaat er een braakliggend terrein. Op dat terrein creren we samen een eigen wereld.

  ZomerprikkelsDe Boesdaalhoeve maakt die eigen wereld nog een beetje groter. Voor en na de familievoorstelling kunnen kinderen samen met of zonder hun ouders deelnemen aan een rits workshops naar keuze. Deze workshops worden ingericht door Vormingplus-centrum Archeduc en gaan van insectenhotels leren bouwen over kalligrafie tot creatief dagboekschrijven. Zomerprikkels wordt voor de allereerste keer georganiseerd en is gemaakt op maat van de Boesdaalhoeve. Dat het zal prikkelen staat vast.

  Joke Beyl

  Zomerprikkels GC de Boesdaalhoeve i.s.m. Archeduczondag 14 junifamilie

  Ontdek, beleef en geniet tijdens Zomerprikkels van allerlei boeiende workshops en activiteiten voor jong en oud. Archeduc en de Boesdaalhoeve presenteren je een boeiende waaier aan activiteiten op maat van het hele gezin. Snuister rustig door het onderstaande aanbod en schrijf je op tijd in.

  Vanaf 10 uur GC de Boesdaalhoeve

  Het programma> 10 tot 12.30 uur: latinoritmes percussie Voor jongeren (14+) en volwassenen. Prijs: 9 euro> 10.30 tot 12.30 uur: latinoritmes dans Voor ouders en kinderen vanaf 4 jaar. Prijs: 9 euro (volwassenen), 5 euro (kinderen)> 10 tot 12.30 uur: kruidenhapjes maken Prijs: 12 euro (volwassenen)> 10 tot 16 uur: kennismaken met kalligrafie Voor volwassenen. Prijs: 24 euro (materiaal inbegrepen)> 10 tot 12.30 uur: zomerse apps Voor jongeren (16+) en volwassenen. Prijs: 9 euro> 10 tot 13 uur: maak zelf een bannertas Voor jongeren (16+) en volwassenen. Prijs: 12 euro

  (materiaal inbegrepen)> 10.30 tot 12.30 uur: ecologisch kattenkwaad (i.s.m. Natuurpunt) Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Prijs: 5 euro> 10 tot 13 uur of 14 tot 17 uur: knutsel een palletstoel

  in elkaar Voor ouders en kinderen vanaf 8 jaar. Prijs: 20 euro per

  duo (ouder + kind vanaf 8 jaar)> 10 tot 17 uur: openluchtschilderen aquarel Vanaf 16 jaar. Prijs: 24 euro> 10 tot 16.30 uur: letterbeesten (i.s.m. Jeugd en Pozie) Voor kinderen vanaf 8 jaar. Prijs: 9 euro> 14 tot 15 uur: circomotoriek Voor ouders en kinderen tussen 18 maanden en 3 jaar. Prijs?> 15.30 tot 16.30 uur: circomotoriek Voor ouders en kinderen tussen 3 en 6 jaar. Prijs: 10 euro per duo (ouder + kind)> 14 tot 16.30 uur: zelf lippenbalsem en handcrme maken Voor ouders en kinderen vanaf 4 jaar. Prijs: 15 euro (ouder

  + kind)> 14 tot 15.30 uur: creatief dagboekschrijven Vanaf 16 jaar. Prijs: 9 euro> 14 tot 16.30 uur: ecodesign le plastique cest chic Voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar. Prijs: 9 euro (volwassenen), 5 euro (kinderen)> 14 tot 16 uur: insectenhotels bouwen (i.s.m. Natuurpunt) Voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Prijs: 5 euro> 14 tot 17 uur: knutsel een palletstoel in elkaar Voor ouders en kinderen vanaf 8 jaar.> 14 tot 16.30 uur: pimp je fiets Doorlopend van 14 tot 16.30 uur. Gratis.

  Voor alle activiteiten moet je vooraf inschrijven via www.archeduc.be of 02 454 54 01.

  EN

  In the air The Rode boom company, the brainchild of Kurt Demey, started touring with In de lucht (In the air) in 2012. The piece of theatre originated in the forest and also takes place in the forest. During In de lucht the main character, Ronny, and the children set off on a journey through the forest. Along the way they meet speaking trees and a floating girl: Isabel, Ronnys imaginary girlfriend. The director Demey uses some old Indian tricks with a modern twist to get Isabel to levitate. The performance is awash with a reinvention of what constitutes old. The radio, for example. The way Demey and co use this medium leads to the sudden opening of all kinds of creative doors. The children are invited to take part in the different workshops before and after the performance, with our without their parents. For further details about all the various activities during Zomerprikkels: www.deboesdaalhoeve.be.

 • 4SprokkelsVorige maand zaten we er met de achterflapfoto van buurten ferm naast. De aandachtige Rodenaar heeft vast gemerkt dat de hoeve op de foto de Lansrodehoeve is en niet de Sint-Annahoeve. Sorry hiervoor. Om vergissingen te vermijden, staat er deze maand geen foto, maar een affiche op de achterzijde. In het septembernummer kunnen we dan goed uitgerust opnieuw van start gaan met onze fotoreeks. Eind vorige maand overleden op dezelfde dag Franois Michelin en Jean Nidetch. De eerste is de stichter van bandenreus Michelin, bekend van het dikke Bibendummannetje; de 91-jarige Nidetch is de stichter van de Weight Watchers. De eerste april was al enkele weken van onze kalender gewist en toch twijfelden we even toen we lazen dat de Vlaamse Regering gratis cursussen vis fileren gaat organiseren. Het is de bedoeling dat we minder visfilets en moten kopen en dat we ook de graten en het vel weer leren gebruiken. Dat is pas een duidelijke neen aan de wegwerp-maatschappij. Onze Rodense politiemensen hebben goed werk geleverd. Nadat ze twee maanden geleden bij een controle een wapen in een auto vonden, hebben ze de zaak uitgediept. Resultaat: vorige maand konden ze in een loods in Lennik zo maar eventjes meer dan 200 oorlogswapens in beslag nemen. De eerste Sint-Genesius Run eind vorige maand zag 250 lopers opdagen. Rode is New York of Antwerpen niet, maar de organisatoren hadden toch een grotere opkomst verwacht. Hopelijk komt er in tegenstel-ling tot Jogging Ro vier jaar geleden wel een volgende editie. Dezelfde omgeving was een goede week later het toneel voor minder fraaie activiteiten. Twee jongeren uit een open jeugdinstelling vonden er op een rustige zondag-avond niets beter op dan werfcontainers aan het nieuwe rusthuis in brand te steken. Bij hun aanhouding op maandagochtend bleken ze ook her en der nog wat inbraken gepleegd te hebben. Dat twee verschillende jeugdrechters nadien voor dezelfde feiten de ene vrijlaten en de andere een heel lichte straf opleggen, doet de wenkbrauwen fronsen. Op de Wereldtentoonstelling in Milaan hebben we als Belgen begin deze maand weer een mooi figuur geslagen. In het Belgische paviljoen wou men eens stevig uitpakken met onze formidabele bieren, maar dat liep fout omdat de voorraad was opgeslagen in een loods op enkele honderden meters daarvandaan. Dat magazijn was echter om veiligheidsredenen afgesloten Ook het B-Fast-avontuur naar Nepal blijft een bijzonder verhaal. Toen het vliegtuig met de hulpverleners boven Nepal kwam, bleken er al zo veel teams ter plaatse dat landen niet direct mogelijk was. Toen dit eindelijk kon, bleek dat de Nepalese overheid had besloten met het opsporen van mogelijke slachtoffers te stoppen, net de specialiteit van B-Fast. Resultaat: iedereen dan maar terug naar huis met een bittere nasmaak in de mond. De plastic dopjes van flessen en deksels van potten kan je nu ook in het OLV kwijt. Daar zamelen ze die in voor de actie Vrienden der Blinden. Voor de opleiding van n blindengeleidehond zijn er 8,3 ton dopjes nodig. Sparen maar! En dan was er nog het afscheid van meneer Jan. Jan De Sutter kan terugblikken op een loopbaan van 28 jaar in het OLV, waarvan een aantal jaren als directeur. Meneer Jan was een figuur en zijn inzet voor de school was enorm. Hij werd dan ook terecht gevierd

  tijdens het jaarlijkse schoolfeest. Na VC De Hoek, dat enkele jaren geleden fusioneerde met grote broer Rode-Verrewinkel, verdwijnt ook

  in buurgemeente Alsemberg de plaatselijke volkse voetbalploeg. De derdeprovincialer werd net voor de Tweede Wereldoorlog opgericht en moest na het veld langs de Zoninwoudlaan nu ook het veld aan

  CC de Meent opgeven. Buurten gaat er ook deze zomer traditiegetrouw even tussenuit. We

  willen je langs deze weg een verkwik-kende vakantie wensen.

  UIT DE GEMEENTE

  Sint-Genesius-Rode treedt toe tot het provinciale bibsysteem

  Als een van de laatste bibliotheken in de regio stapt ook Sint-Genesius-Rode in het provinciale uitleensysteem van Vlaams-Brabant (PBS). Dat betekent dat de bib vanaf 15 juni deel zal uitmaken van een netwerk van 38 aangesloten bibliotheken in Vlaams-Brabant: een grote vooruitgang voor de lezers. Zo zal de gebruiker een nieuwe bibliotheekkaart krijgen, waarmee hij ook terecht kan in alle andere bibliotheken die met het provinciale uitleensysteem werken.

  Behalve inzage in de volledige catalogus van de aangesloten bibliotheken, heeft elk lid ook toegang tot extra digitale data. Daarnaast kunnen gebruikers interactiever omgaan met de bibliotheek-collectie. Bibliotheekmaterialen beoordelen en taggen, lijstjes met ontdekkingen aanleggen en recensies schrijven wordt eveneens mogelijk. Bovendien kan de lezer via Mijn bibliotheek nog altijd boeken verlengen en reserveren via het internet. Ook kunnen alle lidmaatschappen van het gezin gekoppeld worden aan het eigen profiel. Op die manier heb je zicht op alle geleende materialen en kan je boetes vermijden.

  Niet-Rodenaren ouder dan 18 jaar betalen 5 euro lidgeld per jaar. Rode-naren en jongeren die jonger zijn dan 18 jaar kunnen gratis gebruikmaken van deze service.

  Alle uitleenmaterialen (ook dvds) blijven gratis. De boetes blijven hetzelfde (0,20 euro per week per materiaal).

 • 5KOKEN MET GREET

  Benodigdheden voor 6 personen> 1 pakje lange vingers> 1 vanillestokje> 500 g plattekaas> 250 ml slagroom> 8 eetlepels suiker> 20 g gelatine> 125 g frambozen> 200 g bosmengeling (frambozen,

  bramen, bosbessen, rode besjes)> Een springvorm van ongeveer 20 cm

  Bereiding> Bekleed de springvorm met huis-

  houdfolie.> Verdeel de lange vingers over de

  bodem en tegen de zijkant van de vorm. Zet de gesuikerde kant naar buiten.

  > Snij het vanillestokje overlangs en schraap er het merg uit.

  > Roer de plattekaas los met een lepel.> Klop de slagroom lobbig met de

  suiker en het vanillemerg.> Spatel de slagroom door de plattekaas.> Laat de gelatine 5 minuten weken in

  koud water, knijp goed uit en smelt in een bodempje heet water. Roer goed los en zet apart tot het wat is afgekoeld.

  > Spatel de gelatine door de plattekaas-crme en schep in de taartvorm.

  > Mix de frambozen zo glad mogelijk en zeef ze.

  > Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.

  > Laat de charlottetaart vervolgens 2 3 uur opstijven in de koelkast.

  > Spoel de rode vruchten.> Ontvorm de taart en verdeel er het

  fruit over.

  Smakelijk,

  Greet

  CharlottetaartPassiespel Lente in GalileavtbKultuurzondag 28 juni8.30 uur Tegelen (Nederland)

  Het vijfjaarlijkse evenement van Het Tegelse Passiespel, ontstaan in 1931, is uitgegroeid tot een theatergebeurtenis met internationale allure. Een passiespel toont de emotionele gebeurtenissen uit de laatste dagen van het leven van Jezus.

  In Lente in Galilea vertellen de Noord-Brabantse regisseur Cees Rullens en de Vlaamse dichter, classicus en tekst-schrijver Patrick Lateur het lijdens-verhaal vanuit het perspectief van de Emmasgangers (de mannen met wie Jezus na zijn opstanding meewandelt vanuit Jeruzalem naar het dorp Emmas en met wie hij het brood breekt, n.v.d.r.). In het imposante decor, en op de vleugels van meesle-pende koren en prachtige composities van Nard Reijnders (een van de Limburgse muziekcoryfeen van deze tijd) wordt het publiek meegevoerd in een theatrale beleving om nooit te vergeten.

  Prijs: 72 euro (niet-leden), 66 euro (leden van vtbKultuur en/of VAB)

  Inbegrepen: busvervoer en kosten chauffeur, uitgebreid lunchbuffet (met onbeperkt koffie, thee, fruitsappen en melk) en ticket (wij reserveerden eersterangstickets)

  Uurschema8.30 uur: vertrek in Sint-Genesius-Rode12 tot 13.45 uur: lunchbuffet in Venlo14.30 uur: start passiespel in Tegelen

  Inschrijven: 02 380 49 39, 0478 46 25 41, [email protected] aantal plaatsen is beperkt.

  Weekendje Noord-Brabant, Vincents homelandIn de voetsporen van Van GoghvtbKultuurzaterdag 5 en zondag 6 september

  In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent Van Gogh overleed (1853-1890). Daarom wordt 2015 een spectaculair jaar, waarin ook wij de kunstenaar eren.

  Waarom een Van Goghweekend in Noord-Brabant? Vincent Van Gogh werd er geboren, groeide er op, leerde er tekenen en schilderen en maakte er zijn eerste meesterwerk De aardappeleters..

  Wat gaan we verkennen/bezoeken?> Zundert, Vincent Van Gogh-huis> Etten-Leur, Vincent Van Gogh InformatiecentrumOp deze plek begon Van Gogh zijn carrire als kunstenaar. > Nuenen, Vincentre - openlucht-museum. Hier loop je langs maar liefst 21 gebouwen en plekken die Van Gogh ooit schilderde. In het Vincentre ervaar je bovendien op interactieve wijze hoe Van Gogh leefde en hoe hij zijn eerste meesterwerk De aardappeleters schil-derde. > s Hertogenbosch, Noord-Brabants MuseumDit is ht museum met de hoogtepunten van de Brabantse kunst en geschiedenis. Het is ook de enige locatie in Noord-Brabant waar schilderijen van Vincent Van Gogh te zien zijn.

  Logeren en dineren doen we in het Van der Valkhotel in Eindhoven.

  Kostprijs:205 euro (niet-leden), 195 euro (leden van vtbKultuur en/of VAB). 20 euro singlestoeslag.

  Inbegrepen: busvervoer, kosten chauffeur en eventuele gidsen en toegangen, lokale toeristentaksen, logies, ochtendkoffie op zaterdag, lunch op zaterdag en zondag, en het avondmaal op zaterdagNiet inbegrepen: reis- en annulatiever-zekering en persoonlijke uitgaven

  Inschrijven kan via 02 380 49 39, 0478 46 25 41, [email protected]

  VERENIGINGSNIEUWS

 • 6TERUGBLIK

  6

  ACTIVITEITENKALENDER

  WANNEER WAT / WIE WAAR

  MEIma 1 15.15 Medische beeldvorming / UPV-Zonin-West Dienstencentrum de Boomgaard

  ma 1 19.00 Juwelen haken / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

  di 2 13.30 Crea zomertas / Femma Rode Centrum Ons Parochiehuis

  wo 3 19.30 Scrabble / Caf Combinne Dienstencentrum de Boomgaard

  zo 7 10.00 Daguitstap Pajottenland / Pasar Tollembeek (Galmaarden)

  zo 7 11.30 Eetfestijn / Missiecomit (tot 15 uur) Ons Parochiehuis

  ma 8 19.00 Juwelen haken / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

  di 9 13.30 Koken pizza de luxe / Femma Rode Centrum (ook om 19.30 uur)

  Ons Parochiehuis

  wo 10 Uitstap / Femma De Hoek Parochiezaal De Hoek

  wo 10 19.30 Naaisalon zomertas / Femma Rode Centrum Ons Parochiehuis

  za 13 21.00 Avondwandeling dwars door het Waterloos Veld Natuurpunt Rode (i.s.m. Natuurgidsen ZW-Brabant)

  Sint-Barbarakerk

  zo 14 10.00 Zomerprikkels / GC de Boesdaalhoeve en Archeduc GC de Boesdaalhoeve

  zo 14 13.00 In de lucht Rode Boom / GC de Boesdaalhoeve (2 extra voorstellingen)

  GC de Boesdaalhoeve

  wo 17 10.00 Ontmoetingsdag in het Zoninwoud en Hippo-Droom Femma Rode Centrum

  Brassinelaan

  za 20 21.00 Avondvuurvliegjeswandeling in het Zoninwoud Natuurpunt-Rode (i.s.m. Natuurgidsen ZW-Brabant)

  Bosmuseum Groenendaal (Duboislaan)

  zo 21 14.00 Rode Bike / Fietsersbond Gemeentehuis

  wo 24 19.30 Naaisalon / Femma Rode Centrum Ons Parochiehuis

  vr 26 Kampeerweekend Floreal Het Veen (tot zondag 28 juni) Pasar Kampeerclub

  Sint-Job-in-t-Goor

  vr 26 21.00 Avondvuurvliegjeswandeling in het Zoninwoud Natuurpunt-Rode (i.s.m. Natuurgidsen ZW-Brabant)

  Bosmuseum Groenendaal (Duboislaan)

  za 27 20.30 Op zoek naar bats en glimwormen / Zenne en Zonin Destelheide (Dworp)

  zo 28 8.30 Busuitstap naar Tegelen (Nederland) Passiespel vtbKultuur

  Op zoek naar bats en glimwormen Zenne en Zonin vzwzaterdag 27 juni 20.30 uur - Destelheide / Dworp

  Na een korte inleiding om 20.30 uur, in de Slaa van Destel-heide, wandelen we van Dworp naar de vijvers van Zeven-bronnen in Sint-Genesius-Rode. Na de rondwandeling aan de vijvers keren we om 23 uur terug naar Destelheide.Meer info: Willy Defranc, cordinator Zenne en Zonin, [email protected], 02 356 24 78

  Medische beeldvorming: de mogelijkheden en de gevolgenUPV-Zonin-West - Uitstraling Permanente Vormingmaandag 1 juni 15.15 uur - dienstencentrum de BoomgaardRntgenfotos, MRI- of CT-scans zijn onmisbaar om diagnoses te stellen, ziekten vroegtijdig op te sporen en op te volgen, medische ingrepen te ondersteunen en behandelingen te evalueren. Toch is er ook een keerzijde aan de snelle evolutie van beeldvormingstechnieken. Zo is de stralings-belasting voor de bevolking als gevolg van diagnostische onderzoeken sterk gestegen.

  Spreker: prof. Johan de Mey, diensthoofd radiologie, UZ Brussel

  Locatie: dienstencentrum de Boomgaard, Vergeet-mij-nietjeslaan 8, Sint-Genesius-Rode

  Deelname: gratis

  Meer info: Annie Deheegher, 02 305 66 02, [email protected]

  Pizza de luxeFemma Rode dinsdag 9 juni 13.30 uur en 19.30 uur - Ons Parochiehuis

  Wij maken in deze workshop de pizza volledig zelf. We vertrekken van een basisdeeg, maken verschillendebasislaagjes en zorgen voor een kleurrijke variatie aan toppings. Er is voor elk wat wils: vlees, vis, veggie en zelfs zoet. Prijs: 8 euro, 5 euro (met Femmapas). De prijs van de ingredinten wordt verdeeld onder de deelnemers.Info en inschrijven: Rita Denayer, 02 380 65 48, [email protected]

  VERENIGINGSNIEUWS

 • 7VakantiestagesDe Horizon vzw1 tot 3 juli

  Taalstage Nederlands voor kleutersDe stage voor kinderen van 2,5 jaar tot 6 jaar is een taal-stimulerende stage met reis rond de wereld als thema. Via verteltheater, boeken, verhalen uit de hele wereld, liedjes en versjes en knutselwerkjes krijgen de kinderen veel Neder-lands aangereikt.

  Locatie kleuterstage: kleuterschool De Hoek, Gehuchtstraat 170, Sint-Genesius-Rode

  Journalistenstage voor kinderenDe tweede stage is een journalistenstage voor kinderen van 7 tot 10 jaar. De kinderen lezen nieuws via allerlei media en leren omgaan met wat ze in het nieuws horen en zien. Uiteindelijk worden ze volleerde journalisten die zelf het nieuws van de dag maken.

  Locatie journalistenstage: t Prachthof, Oude Nijvelsebaan 24, Sint-Genesius-Rode

  Beide stages starten om 8.30 uur en eindigen om 15.30 uur.

  Prijs: 60 euro per stage

  Info en inschrijven: [email protected] voor kleuters: Annelies Peeters, 0477 62 81 65journalistenstage: Erik Chabert, 0491 87 16 75

  Groene Gordel maakt zich op voor het derde Gordelfestival

  Het Gordelfestival is aan zijn derde editie toe. Ook dit jaar plaatst het festival het groene, gastvrije en Vlaamse karakter van de streek in de kijker en laat het iedereen op een sportieve manier kennismaken met de Groene Gordel rond onze hoofdstad. De Topdag houden we op zondag 6 september, maar je vindt het Gordelfestival de hele zomer lang in de streek!

  Naast de klassieke Topdag, zet het Gordelfestival in 2015 opnieuw zijn schouders onder een gevarieerd zomer-programma, gespreid over de hele Groene Gordel. In Sint-Genesius-Rode kan je zo op 15 augustus in GC de Boes-daalhoeve terecht voor de dertiende editie van het muziek-festival VolkinRo. Iets verder van huis is er meer muziek op het Vijverfestival in Dilbeek en de Druivenfeesten in Overijse. In Sint-Pieters-Leeuw kan je je dan weer laten verrassen door de internationale acts op het straattheater-festival Strapatzen. Voor wie meer zin heeft in een sportieve uitdaging, zijn er de mountainbiketochten tijdens de Hoebelfeesten in Vlezenbeek. Er is zowel een dag- als een nachttocht.

  Ga je het liefst zelf op verkenning in de Groene Gordel? Onze gratis Gordelfestival-app zet je meteen op weg, toont je de mooiste fiets- en wandelroutes in de streek en laat je alle bezienswaardigheden zien. Voor deze app, alle informatie over het zomerprogramma en het aanbod op 6 september is er slechts n adres: www.gordelfestival.be.

  Zenne en Zonin vzwWandelzoektocht1 juni tot 30 augustusDrogenbos

  Tussen 1 juni en 30 augustus kan je de door ons uitgestippelde groeneplekjeswandeling van 6 kilometer afleggen in Drogen-bos. Start en aankomst zijn aan het gemeentehuis van Drogen-bos (Grote Baan 222). De wandeling leidt je tot aan de grens van het Brussels Gewest, maar brengt je vooral langs de mooiste groene en waardevolle plekjes van Drogenbos.

  Het startpakket van 3 euro bevat dit jaar, naast een deelnemings-formulier en de gebruikelijke versterking voor de inwendige mens, ook bescherming tegen de zon (een wandelpetje) en een wegbeschrijving naar het Bosmuseum in het Hallerbos waar, gekoppeld aan onze jaarlijkse ledendag, de prijsuitreiking wordt gehouden.

  Meer info:Mieke: 0476 49 93 30 of [email protected]: 02 356 24 78 of [email protected]

  Rode zingt 2015zaterdag 4 juli20 uur - GC de Boesdaalhoeve

  Ook dit jaar wil de cultuurraad van Rode de viering van het feest van de Vlaamse Gemeenschap niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Al voor de negende keer op rij kan iedereen proeven van enthousiaste zangers op het podium, een zangboekje met Nederlandstalige hits van vroeger en nu, de getalenteerde Ronny Marino aan de piano en vooral heel veel ambiance. De toegang is gratis.

 • 8VERENIGINGSNIEUWS

  EetfestijnMissiecomit Sint-Genesius-Rode zondag 7 juni 11.30 tot 15.00 uur Ons ParochiehuisOok dit jaar organiseert het Missiecomit een eetfestijn ten voordele van Mutwenzi in Burundi. Omdat in Burundi sociale projec-ten niet financieel worden gesteund door de overheid, willen we met ons eetfestijn de werking en enkele zeer noodzakelijke aanpassingen in het Medisch Pedagogisch Instituut en het Lyce Scheppers ondersteunen.

  Hoe het begonVanuit Mechelen, de eerste zetel, verspreidde de congregatie zich over de hele wereld. In 1950 zijn de broeders van Scheppers gestart met hun missie- en onderwijsactiviteiten in Burundi. De eerste secundaire school met internaat werd diep in het binnenland opgestart, in Musenyi, door 3 Vlaamse broeders. Vervolgens werden een college en een lagere school opgericht in de hoofdstad Bujumbura. Ten slotte werd het Medisch Pedagogisch Instituut (MPI) in Mutwenzi gestart.

  Onze projectenOnze school in Bujumbura is het Lyce Scheppers de Nyakabiga. Alle leerlingen dragen er hetzelfde wit-blauwe uniform. Omdat dit niet aangekocht kan worden, wordt het in de school vervaardigd. Er zitten tot 80 leerlingen in n klas. In totaal zitten er ongeveer 2.500 leerlingen in de school. Veel kinderen leven op internaat omwille van de grote afstanden. Aangezien de leerlingen soms tot 4 maanden aan n stuk in de school verblijven, moeten ze zelf instaan voor het onderhoud van hun kleren. Om veiligheidsredenen is rond de hele school een hoge muur gebouwd.

  In het Medisch Pedagogisch Instituut in Mutwenzi worden permanent 60 80 kinderen opgevangen. De leeftijd varieert van 3 tot 16 jaar. In Afrika komt het nog steeds voor dat mentaal en/of fysiek gehandicapte kinderen aan hun lot worden overgelaten. Het centrum van de broeders probeert hier verandering in te brengen en zorgt voor de opvang en vorming van kinderen, jongeren en ouders. Zo worden de kinderen stilaan voorbereid om hun plaats op te nemen in hun familie en hun dorp. Vaak kunnen ze dan kleine taken op zich nemen zoals vee hoeden of op het veld werken.

  KampeerweekendPasar Kampeerclub Sint-Genesius-Rode26 tot 28 juni Camping Floreal - Het Veen (Sint-Job-in-t-Goor)Verscholen in het groen, aan de oever van het Kempische kanaal Dessel-Schoten en grenzend aan de Brechtse heide, is camping Het Veen een ware oase van rust.

  Programmavrijdag 26 juni: verwelkoming zaterdag 27 juni: wandeling in de omgeving, fietstocht ( 17 km) in de namiddag, avondmaal (aperitief, varkensgebraad met champignon- of pepersaus, gebakken aardappeltjes en sla)zondag 28 juni: opruimen en vertrek

  Prijs: Staanplaats (prijs per nacht voor 2 personen, elektriciteit, auto, toeristen-belasting inbegrepen)All-in 2 personen: 18,15 euroBijkomende persoon: 3,60 euroBijkomende kinderen (3 tot 11 jaar): 2,60 euroBijzettent: 4,95 euroHuisdier: 3,25 euro

  Adres: camping Floreal Het Veen, Eekhoornlaan 1, Brecht (Sint-Job-in-t-Goor), www.florealgroup.be

  Inschrijven kan tot 7 juni:Raymond en Renilde Vermeulen-Vanvolsem: 02 356 92 87Rudy en Martine Decuyper-Lemer: 0486 45 12 [email protected] www.pasar.be/KampeerclubRode

  Rode BIKEFietsersbond Rodezondag 21 juni 14 uur - gemeentehuisFietsen naar Brussel is makkelijker dan je denkt! Het heeft veel voordelen. Je doet aan sport, je beleeft de natuur, je komt s morgens ontspannen aan op je werk en s avonds kom je al even ontspannen terug thuis.

  Wij wonen op een boogscheut van het kanaal Brussel-Charleroi n van het Zoninwoud: twee gevarieerde fietsroutes naar onze hoofdstad. Om die te verkennen, werkt de gemeente samen met twee jonge verenigingen, Fietsersbond Rode en GRACQ, om een kwaliteitsvolle fietstocht te organiseren. Deze verenigingen zijn geen fietsclubs, maar wel belangen-verdedigers voor het fietsen, met als motto: Fietsen is leuk, fietsen is tof, fietsen is gezond. Fietsers van elk niveau worden samengebracht, van de meest bescheiden trapper tot de snelste coureur, gezinnen, vrienden

  Iedereen die wil ontdekken hoe je op een frisse manier in Brussel raakt, of die gewoon zin heeft in een leuke fietstocht op zondagnamiddag, is welkom. We gaan voor een tocht van 30 km met de fiets, naar Brussel en terug. De tocht richt zich vooral tot volwassenen die graag wat doorfietsen, niet zozeer op jonge kinderen. We starten om 14 uur aan het gemeentehuis van Rode. In Brussel drinken we iets. We zijn terug rond 18 uur.

  Meer infoFietsersbond Rode: Winand Van Rossum, [email protected] en Facebook GRACQ: Helene Quoidbach, [email protected]

 • 9Ezelsoor Gratis boekenkaftdag woensdag 2 september familie

  Koop geen kaftpapier voor het nieuwe schooljaar, maar zak met je schriften en boeken af naar de Boesdaalhoeve. Kies bij aankomst 5 gratis vellen kaftpapier. Vrijwilligers zetten je op weg en helpen je mee kaften. Heb je liever een uniek gekaft boek? Loop dan langs bij Jurgen Walschot of illustra-toren van het Kinderuur. Wie even genoeg heeft van al dat kaften, kan creatief aan de slag gaan in onze ateliers of genieten van de randanimatie. Aan de infostand kom je meer te weten over vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Je kan tickets kopen voor (familie)voorstellingen en inschrijven voor workshops en stages.

  Leerlingen van academies en humanioras uit Vlaams-Brabant ontwierpen kaftpapier, onder wie ook de eerstejaars van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut. Een ontwerp uit Rode werd uitgekozen en naar de drukker gestuurd.

  Voor Ezelsoor zijn we nog op zoek naar vrijwillige kafters die ouders, die nog nooit hebben gekaft, kunnen helpen. Ook ouders met meerdere kinderen kunnen vaak een helpende hand gebruiken. Wil jij n of twee uurtjes helpen? Mail of bel naar [email protected], 02 381 14 51.

  Voor gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar.

  13 tot 17 uur GC de Boesdaalhoevegratis

  Meer info: www.ezelsoor.info

  Tickets en info: 02 381 14 51, [email protected], www.deboesdaalhoeve.beNIEUWS UIT DE BOESDAALHOEVE

  VolkinRo 2015zaterdag 15 augustus

  Zaterdag 15 augustus 2015, dat is de datum die je voor de dertiende editie van VolkinRo moet vastprikken. Wat bieden wij je aan? Een gevarieerd muzikaal programma met jonge beloftes en gevestigde waarden. Onze sterke troeven blijven weliswaar onze artisanale streekproducten, de kinder- en randanimatie voor jong en oud, een gezellige locatie mt park en bovenal vriendelijke en zorgzame medewerkers. Wie? Iedereen is welkom! Breng je dreumes, je lief en zelfs je bompa gerust mee. Amusement voor het hele gezin verzekerd! Hoeveel kost dat? De toegang is nog steeds gratis. Waar? GC de Boesdaalhoeve, Sint-Genesius-Rode. Wanneer? Zaterdag 15 augustus, of hadden we dat al vermeld?

  vanaf 14 uur GC de Boesdaalhoevegratis

  Voor onze line-up, stay tuned! Wij zijn gemakkelijk te vinden op www.volkinro.be, Facebook en Twitter. Like and share us!

  Rechtzetting In tegenstelling tot wat in buurten van mei stond, was op de foto op de achterflap niet de Sint-Annahoeve die aan de Grote Hutsesteenweg ligt afgebeeld, maar wel het hof te Lansrode. Deze voormalige afhankelijkheid van de abdij van Terkameren is sinds 22 augustus 1980 net als haar omgeving wettelijk beschermd: de hoeve als monument, de ruime omgeving als dorpsgezicht.

 • 10

  Raymond van het Groenewoud en Bart Peeters zijn zwaar fan. De Kommil Foo-broers noemen het wereldklasse. Begeleid door een strijkerssectie gaat Hannelore Bedert zacht, maar met een heel scherp mes, tot op het bot. Een intiem concert als unieke seizoensopener.

  19.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 17 euro (basis), 16,15 euro (mini-abo), 14,45 euro (midi-abo), 12,75 euro (maxi-abo), 15 euro (groep), 10 euro (studenten)

  Met de dikke radiohit Alles komt in orde in de achterzak, trekt Jan Leyers naar de theaterzalen. Hij bezingt de zin van het leven in het algemeen en dat van hemzelf in het bijzonder. Met bitterzoete teksten en virtuoos gitaarspel neemt Leyers zijn publiek twee uur lang op sleeptouw.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 18 euro (basis), 17,10 euro (mini-abo), 15,30 euro (midi-abo), 13,50 euro (maxi-abo), 16 euro (groep), 10 euro (studenten)

  Leo Van Broeck voert met Urbanity een radicaal pleidooi voor een ander ruimte-gebruik waar individu, gemeenschap, overheid, priv n het milieu beter van worden. Een lezing over verdichting, ruimtegebruik, kwalitatieve hoogbouw en hoe om te gaan met de nog beschikbare ruimte.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 5 euro (basis), 4,75 euro (mini-abo), 4,25 euro (midi-abo), 3,75 euro (maxi-abo), 3 euro (groep),5 euro (studenten)

  Rodenaar Geert Hanssens is gekend als componist van Anne, de grote hit van Clouseau. Samen met Chris Mazarese won hij als Cherchez la Femme in 2000 de Nekka-nachtwedstrijd. Ze brengen nu met Tussen vroeg of laat hun eerste full-cd uit uitsluitend Nederlandstalige nummers.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 10 euro (basis en studenten), 9,50 euro (mini-abo), 8,50 euro (midi-abo), 7,50 euro (maxi-abo), 8 euro (groep)

  HANNELORE BEDERTIETS DAT NIET KOMT (SEIZOENSOPENER)zaterdag 19 septembermuziek

  JAN LEYERSZINGTvrijdag 9 oktobermuziek

  LEO VAN BROECKURBANITYdonderdag 8 oktoberlezing

  CHERCHEZ LA FEMMETUSSEN VROEG OF LAATvrijdag 16 oktobermuziek

  IEDEREEN BUURTABONNEE 2015-2016

  Eerstdaags valt de nieuwe seizoens-brochure van GC de Boesdaalhoeve, GC de Muse, GC de Moelie en CC de Meent in je bus. Daarin vind je het podiumaanbod van de vier centra voor het cultuurseizoen 2015-2016. Wil je de voorstellingen uit de vier BUURTcentra combineren? Dat kan tegen een voordeeltarief. De vier centra slaan opnieuw de handen in elkaar voor het BUURTabonnement. Je kan kiezen uit drie verschillende formules.

  miniBUURTabonnementJe kiest 3 of 4 verschillende voorstel-lingen en krijgt 5 % korting. Wil je tijdens het seizoen bijkomende voorstellingen bijwonen, dan krijg je eveneens 5 % abonneekorting op de ticketprijs.

  midiBUURTAbonnementJe kiest 5 tot 9 verschillende voorstel-lingen en krijgt 15 % korting. Wil je tijdens het seizoen bijkomende voorstellingen bijwonen, dan krijg je eveneens 15 % abonneekorting op de ticketprijs.

  maxiBUURTabonnementJe kiest 10 of meer verschillende voorstellingen en krijgt 25 % korting. Wil je tijdens het seizoen bijkomende voorstellingen bijwonen, dan krijg je eveneens 25 % abonneekorting op de ticketprijs.

  TicketverkoopVanaf zaterdag 13 juni kan je online een BUURTabonnement kopen via de websites van de Boesdaalhoeve, de Moelie en de Meent of ter plaatse in n van deze drie centra, van 9 tot 14 uur.

  Vanaf maandag 15 juni kan je online losse tickets kopen via www.deboes-daalhoeve.be of vanaf 8.30 uur ter plaatse in de Boesdaalhoeve, de Moelie of de Meent.

  Online tickets kopen is gemakkelijk. Zo vermijd je het lange aanschuiven. Weet je niet goed hoe je online tickets moet bestellen? Geen nood! Kom dan voor 13 juni langs in je BUURTcentrum, tijdens de openingsuren. We helpen je graag op weg.

  Heb je de gezamenlijke seizoens- brochure niet ontvangen? Neem dan contact op met het onthaal van GC de Boesdaalhoeve. We sturen graag een exemplaar op.

  Meer info: [email protected], 02 381 14 51, www.deboesdaalhoeve.be

 • 11

  In deze nieuwe show deelt Han Solo stevige klappen uit. Nu de Islamitische Staat, de Kuringse Kleurenwies Kameraden en andere radicale hobbyclubjes de wereld bedreigen, is Han Solo actueler dan ooit. KLOENKE is de vierde avondvullende show van Han Solo, gespeeld door acteur Han Coucke.

  20 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 13 euro (basis), 12,35 euro (mini-abo), 11,05 euro (midi-abo), 9,75 euro (maxi-abo), 11 euro (groep), 10 euro (studenten)

  Ook dit jaar komt Sinterklaas op bezoek. In deze familievoorstelling bestelt Zwarte Piet zoals altijd snoepgoed bij bakker Deeg-mans. Maar wat niemand weet is dat Dorus de dief weer op vrije voeten rondloopt. Gelukkig kan Sinterklaas rekenen op de hulp van het publiek!

  vrijdag 27 november om 19 uur zaterdag 28 november om 14 en 16.30 uur zondag 29 november om 10.30, 14 en 16.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 7,50 euro (kassa), 5 euro (vvk), gratis voor kinderen -12 jaar

  Deel twee van deze muzikale trilogie is een luister- en belevingsconcert met liedjes over oorlog en vrede, over verlangen en hoop vanaf WOI tot nu. We reizen muzikaal langs het beklijvend werk van tekstschrijvers, componisten en vocalisten van en over WOI, WOII, Korea, Vietnam tot nu.

  14.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 10 euro (basis), 9,50 euro (mini-abo), 8,50 euro (midi-abo), 7,50 euro (maxi-abo), 8 euro (groep en studenten)

  Lennaert Maes en de Bonskis maken entertainment voor mensen die Nederlands leren. Liedjes als Ja, ja, nee Nederlands en De wereld heeft veel kleuren zijn kleine evergreens voor hen. Nu zijn Lennaert en de Bonskis terug met een totaal nieuwe show. In Lennaert & de Bonskis gaan voor goud gaan alle registers open en ze zijn enthousiaster dan ooit. Er is heel veel interactie met het publiek. Je zal meezingen, klappen en dansen. Alles wordt gekruid met een goede portie humor.

  13.30 en 19.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 12 euro (kassa), 9 euro (vvk en abo), 6 euro (secundaire scholen)

  De Nekka-Wedstrijd biedt jaarlijks een podium aan nieuw Nederlandstalig talent en zoekt opvolging voor onder meer Yevgueni, Hannelore Bedert en JackoBond. De winnaar krijgt een plaats op Nekka-Nacht 2016. Tijdens deze halve finale kiest een vakjury zes beloftevolle groepen voor de finale uit.

  20 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 12 euro (basis), 11,40 euro (mini-abo), 10,20 euro (midi-abo), 9 euro (maxi-abo)

  Met zijn gevatte dialogen en verrassende plots blaast Jo Van Damme het genre van het volkstheater nieuw leven in. Walter Janssens regisseert in Vergeet het! een sterke cast met Dirk Buyse, Bob De Moor, Tania Van der Sanden en Tanya Zabarylo.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 18 euro (basis), 17,10 euro (mini-abo), 15,30 euro (midi-abo), 13,50 euro (maxi-abo), 16 euro (groep), 10 euro (studenten)

  HAN SOLOKLOENKEzaterdag 7 novemberhumor

  HET KINDERUURCHOCOLIEN, SUIKERFIEN EN ZWARTE PIET27, 28 en 29 novemberte gast / familie

  WIGBERT VAN LIERDE, VERA COOMANS, FRANK TOMME N JOKKE SCHREURS OORLOGSGELEERDEN IIvrijdag 13 novembermuziek/ senioren

  LENNAERT MAES & DE BONSKISLENNAERT & DE BONS-KIS GAAN VOOR GOUD!donderdag 3 decembermuziek Nederlands leren

  NEKKANACHTHALVE FINALEzaterdag 21 novembermuziek

  VERNIEUWD GENTS VOLKSTONEELVERGEET HET!donderdag 10 decembertheater

 • 12

  Belangrijke topmusici uit onze eigen regio zijn samen het trio van Academie Orfeus. Hans Goris (trombone), Walter Hus (piano) en Wim Stas (trompet) zijn als uitvoerder en als leraar actief in de Orfeusacademie van Alsemberg en in andere academies. Ze nemen je graag mee op reis door de klassieke muziek en muziek uit het lichtere genre. Onderweg kan je proeven van lekkere hapjes van Rossini, Defaye, Van der Roost, Clarke etc. Academie Orfeus brengt muziek om van te snoepen.

  11 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 12 euro (basis), 11,40 euro (mini-abo), 10,20 euro (midi-abo), 9 euro (maxi-abo), 10 euro (groep), 10 euro (studenten)

  De Sneeuwman doet je verdwijnen in een luchtbel van fantasie en geeft koude winterdagen iets gezelligs. Muziek en verhaal brengen de magie, je fantasie doet de rest. Dit is luistertheater voor jong en oud, gebaseerd op het prentenboek van Raymond Briggs.

  11 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 7 euro (basis), 6,65 euro (mini-abo), 5,95 euro (midi-abo), 5,25 euro (maxi-abo), 6 euro (lid Gezinsbond)

  Wat maakt ons precies gelukkig? Tijdens deze lezing neemt Leo Bormans ons op een verrassende manier mee naar de kern van geluk en een positieve levensstijl. Met concrete tips die bijdragen tot een wereld van geluk, voor onszelf en voor de anderen. Gun jezelf het geluk om erbij te zijn.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 7 euro (basis), 6,65 euro (mini-abo), 5,95 euro (midi-abo), 5,25 euro (maxi-abo), 5 euro (groep)

  Fried Ringoot brengt een voorstelling die je door elkaar schudt, met de voeten op de grond zet, maar ook heerlijk meeneemt in een humoristisch verhaal van moed en liefde!

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 14 euro (basis), 13,30 euro (mini-abo), 11,90 euro (midi-abo), 10,50 euro (maxi-abo), 12 euro (groep), 10 euro (studenten)

  Een piano, een pianist en daarmee is de kous af. Na meer dan tien jaar toeren over de hele wereld, met allerlei formaties, wil Jef Neve graag tot de essentie komen. Haal de muzikant weg uit zijn comfortzone, strip de ritmesectie en ontdek de pure, naakte kunst op het podium. Het wordt een muzikale tijdreis, doorspekt met verhalen en anekdotes over hoe en waar nummers ontstaan. Solo brengt Neve songs om bij weg te dromen.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 17 euro (basis), 16,15 euro (mini-abo), 14,45 euro (midi-abo), 12,75 euro (maxi-abo), 15 euro (groep), 10 euro (studenten)

  Xander De Rycke staat 10 jaar op de planken en dat vraagt om een Best of: een cocktail van de beste grappen uit zijn eerste drie voorstellingen met een paar leuke extras. Heb je de vorige shows gemist? Dit is jouw laatste kans om deze humorklassiekers nog eenmaal live mee te maken.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 16 euro (basis), 15,20 euro (mini-abo), 13,60 euro (midi-abo), 12 euro (maxi-abo), 12 euro (groep), 10 euro (studenten)

  ACADEMIE ORFEUSAPERITIEFCONCERTzondag 10 januariklassiek

  DE EILAND-VERKAVELINGDE SNEEUWMANzondag 24 januarifamilie

  LEO BORMANSHET GEHEIM VAN GELUKdonderdag 14 januarilezing

  FRIED RINGOOTEN ALLES GOED?donderdag 4 februaritheater

  JEF NEVESOLOwoensdag 20 januarimuziek

  XANDER DE RYCKE10 JAAR BEZIG, 2 UUR GRAPPIGdonderdag 18 februarihumor

 • 13

  Met Isolde et les Bens brengt Isolde Lasoen, bekend als drumster bij onder meer Daan en The Happy, een uitgelezen selectie schone liedjes vol nostalgie en charme. Eigen songs maar ook covers uit de sixtiespop, Frans chanson en Engels-talige pareltjes van vroeger en nu.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 16 euro (basis), 13,60 euro (midi-abo), 12 euro (maxi-abo), 14 euro (groep), 10 euro (studenten)

  Tom Vanstiphout is, althans voorlopig nog, het best bewaarde muzikale geheim van Belgi. Prachtige songs en verhalen over het leven, gitaarwerk van de bovenste plank en een heldere stem. Virtuoos en steeds raak. In een vertrouwde trio bezetting en met een nieuw album onder de arm.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 14 euro (basis), 13,30 euro (mini-abo), 11,90 euro (midi-abo),10,50 euro (maxi-abo), 12 euro (groep), 10 euro (studenten)

  Omas Handtas brengt tassen vol gezellige verhalen voor en door kindjes en hun omas en opas. Kleine kinderen maken samen met ouderen een voorstelling met livemuziek van toen en nu. Figurentheater voor kinderen van 1,5 tot 101 jaar.

  11 en 15 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 7 euro (basis), 6,65 euro (mini-abo), 5,95 euro (midi-abo), 5,25 euro (maxi-abo), 6 euro (Gezinsbond)

  The Percussion Unit brengt met hun interactieve show een hippe explosie van akoestisch en elektronisch slagwerk. Invloeden vanuit de elektronische muziek gecombineerd met slagwerk in volle intensiteit maken van deze show een wervelend en muzikaal percussiespektakel.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 15 euro (basis, 14,25 euro (mini-abo), 12,75 euro (midi-abo), 11,25 euro (maxi-abo), 13 euro (groep), 10 euro (studenten)

  In CTRL krijgt het publiek een avond vol manipulatie, suggestie en zelfs hypnose. Gili experimenteert voor het eerst met het idee om zelf alle controle compleet los te laten. Het publiek beslist alles en mag de volledig controle overnemen. Geen enkele show is dezelfde.

  20.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 15 euro (basis), 14,25 euro (mini-abo), 12,75 euro (midi-abo), 11,25 euro (maxi-abo), 13 euro (groep), 10 euro (studenten)

  De maan in het zand is een droomvoorstel-ling die je doet dromen met de ogen open. Trek jouw mooiste pyjama aan en reis met ons mee naar de maan waar pratende schapen, witte flamingos en slaapwande-laars ons vergezellen. Een interactieve voorstelling voor peuters en kleuters van 1 tot 3 jaar.

  11 en 15.30 uur - GC de BoesdaalhoeveTickets: 7 euro (basis), 6,65 euro (mini-abo), 5,95 euro (midi-abo), 5,25 euro (maxi-abo), 6 euro (lid Gezinsbond)

  ISOLDE ET LES BENSwoensdag 24 februarimuziek

  TOM VANSTIPHOUTdonderdag 24 maartmuziek

  THEATER DE SPIEGELOMAS HANDTASzondag 28 februarifamilie

  THE PERCUSSION UNITDISPLAYvrijdag 29 aprilmuziek

  GILICTRLdonderdag 10 maarthumor

  SPROOKJES ENZODE MAAN IN HET ZANDzondag 1 meifamilie

 • 14

  In januari 2019 zijn er geen OCMWs meer. De Vlaamse Regering wil ze integreren in de gemeenten. Dat moet het lokale beleid efficinter en klantgerichter maken. In de faciliteitengemeenten stelt zich echter een probleem: de federale Pacificatiewet van 1988 verplicht de faciliteitengemeenten om de OCMW-raad rechtstreeks (en dus apart) te verkiezen. Een aanpassing van deze wet ligt niet voor de hand. De OCMWs van de zes faciliteitengemeenten vragen de Vlaamse Regering een oplossing.

  Faciliteitengemeenten bezorgd over toekomst OCMWs

  We willen niet weer uit de boot vallen

  Gezamenlijk overlegOndertussen hebben de OCMWs en gemeentebesturen van de faciliteiten-gemeenten hierover overleg gepleegd. Bij een vorige staatshervorming werden we al vergeten. We willen vermijden dat dit opnieuw gebeurt. Toen werd beslist dat een OCMW-voorzitter deel kan uitmaken van het schepencollege. Zo kunnen OCMW en gemeente beter samenwerken. Maar in een faciliteitengemeente moet dat informeel gebeuren, want daar kan een OCMW-voorzitter niet zetelen in het college. Nu gaat de integratie van OCMWs nog een grote stap verder, maar opnieuw stelt zich bij de facilitei-tengemeenten een probleem. We willen niet achterblijven. We willen niet opnieuw de uitzondering zijn. Wij willen duidelijkheid over waar we

  Vandaag heb je in elke gemeente naast een gemeentebestuur ook een apart OCMW-bestuur. Met een aparte OCMW-raad en een eigen structuur. In de Wetstraat wordt er al langer gesproken over het opheffen van dit apart bestuur. Nu is dat proces onom-keerbaar. De Vlaamse Regering keurde op 16 januari de conceptnota goed, met daarin de duidelijke doelstelling om in januari 2019 na de gemeente-raadsverkiezingen van 2018 komaf te maken met de OCMWs. Het zal dan aan de gemeenteraad zijn om het sociale lokale beleid vorm te geven. Een bijzonder sociaal comit zal zich dan over individuele sociale hulpgevallen buigen.

  Beperkt door de PacificatiewetEr stelt zich echter een probleem in de zes faciliteitengemeenten in de Rand en in Voeren. De Belgische Pacificatie-wet van 9 augustus 1988 voerde enkele unieke bepalingen in voor deze gemeenten. Zoals de rechtstreekse verkiezing van de OCMW-raden, legt Jan Van der Vloet uit, de woordvoerder van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Aan deze wet raken is heel moeilijk. Daarvoor is immers een tweederde-meerderheid nodig in het federale parlement. Een snelle wijziging is dus niet realistisch. Maar hoe moet het dan verder? Er is een andere oplossing nodig.

  Wat voorafgingWat die is, weet voorlopig niemand. De OCMWs en gemeentebesturen in de faciliteitengemeenten uiten intussen

  hun bezorgdheid. De Pacificatiewet blijkt een hinderpaal om mee te evolueren naar een moderner en efficinter bestuur. De OCMW- en gemeenteraad van Wemmel keurden in januari een motie goed. Daarin vragen we de Vlaamse n federale overheid duidelijkheid te scheppen rond de toekomstige financiering, werking en organisatie van de OCMWs in de faciliteitengemeenten, zegt gemeente-raadslid Wies Herpol (Lijst Wemmel). We vragen om ons te betrekken bij het overleg. Ook wij als faciliteiten-gemeenten willen een efficint bestuur, maar we stoten op de belemmeringen van ons speciale taalstatuut. Daarom willen we betrokken worden bij het uitwerken van oplossingen. Niemand is gediend met een beleid met twee snelheden.

  T

  ine

  De

  Wild

  e

 • 15

  BUURTENis een uitgave van het gemeenschapscentrum de Boesdaal-hoeve en vzw de Rand. Buurten komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.REDACTIEReindert De Schryver, Jan Decuypere, Gerald Dichtl, Greet Lebleu, Eva Schandevyl, Anne Sobrie, Johan Stoffels, Pascal VelkeneersEINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected] Selleslach, 02 456 97 98, [email protected] GC de Boesdaalhoeve, Toekomstlaan 32B, 1640 Sint-Genesius-Rodetel. 02 381 14 51, [email protected], www.deboesdaalhoeve.beVERANTWOORDELIJKE UITGEVER Eddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel

  VOOR INFO, TICKETS EN RESERVERINGENPascal Velkeneers en Karen Rodet (onthaalmedewerkers), Nele Dherde (verantwoordelijke dagelijkse leiding) en Reindert De Schryver (centrumverantwoordelijke). Openingsuren: maandag van 13.30 tot 20 uur (tijdens schoolvakanties tot 17 uur), dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17 uur, woensdag van 13.30 tot 17 uur. Buurten wordt ondersteund door de afdeling Sint-Genesius-Rode/Beersel van de Orde van den Prince.

  Je vindt deze editie en het volledige archief van buurten op www.deboesdaalhoeve.be.

  RAND-NIEUWS

  naartoe moeten zonder dat we stiefmoederlijk behandeld worden, zeker niet op financieel vlak, zegt OCMW-voor-zitter Armand Hermans uit Wemmel.

  Myriam Sents (LB), OCMW-voorzitter van Drogenbos, heeft nog andere bedenkingen bij de hele integratie-procedure. Ik vrees dat het sociale karakter van het OCMW verloren gaat, en dat gemeentelijke zaken voorrang zullen krijgen op OCMW-zaken. Maar ze ziet ook voordelen. Het is kostenbesparend. Er zal bijvoorbeeld maar n secretaris en n ontvanger nodig zijn. Het personeels-bestand wordt efficinter aangewend en alle diensten onder hetzelfde dak is een meerwaarde voor de bevolking.

  De bezorgde OCMW-besturen hadden intussen een gesprek met minister Homans. Ze erkent dat er een probleem is, zegt Hermans. Nu is het aan haar om binnen de grenzen van de Pacificatiewet een oplossing te zoeken. Wij willen meehelpen, maar dat wordt geen gemakkelijke oefening.

  VVSG bundelt bekommernissenWat denken de overige Vlaamse gemeenten van de integratie-oefening? De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten organiseerde een inspraakronde en bracht gemeente- en OCMW-mandatarissen van 146 OCMWs en 173 gemeenten samen in workshops. Uit het verslag van Piet Van Schuylenbergh, VVSG-directeur van de afdeling OCMWs, blijkt dat de gemeenten voordelen zien in de integratie een beter gentegreerd sociaal beleid, drempelverlagend en financieel efficinter maar dat ze ook bedenkingen hebben. De OCMWs stellen zich de vraag of de gemeenten het sociale beleid wel als hun corebusiness zullen beschouwen, en of de efficintiewinsten niet ten koste zullen gaan van de sociale hulpverlening. Ook hekelen gemeenten en OCMWs het gebrek aan overleg dat er tot nu toe geweest is met de Vlaamse overheid.

  Bart Claes

  T

  ine

  De

  Wild

  e

  FR

  Les communes facilits sont procuppes par lavenir des CPASIl ny aura plus de CPAS en janvier 2019. Le gouvernement flamand souhaite les intgrer dans les communes. Toutefois, un problme se pose dans les communes facilits. La loi de pacification belge du 9 aot 1988 a introduit quelques disposi-tions uniques pour ces communes, telles que llection directe des conseils de CPAS. Pour modifier cette loi, une majorit des deux tiers est requise au parlement fdral. Il nest donc pas raliste desprer une modification rapide. Dans une motion adresse aux autorits flamandes et fdrales, le conseil du CPAS et le conseil communal de Wemmel demandent la clart sur le financement futur, le fonctionnement et lorganisation des CPAS dans les communes facilits. Le conseiller communal Wies Herpol dclare: Nous souhaitons aussi une gestion efficace, mais nous sommes confronts aux obstacles propre notre statut linguistique spcial. Cest la raison pour laquelle nous souhaitons tre impliqus dans llaboration de solutions. Non seulement en ce qui concerne lintgration des CPAS, mais pour toutes les nouvelles lois et rgles.