Bij 'Mon Plaisir' is het nu één en al rozenpracht! Schouwen...in de zomer met grote schermen...

Post on 28-Mar-2021

1 views 0 download

Transcript of Bij 'Mon Plaisir' is het nu één en al rozenpracht! Schouwen...in de zomer met grote schermen...

Bij ‘Mon Plaisir’ is het nu één en al rozenpracht!Vanafjuniveranderendetuinenvan‘Monplaisir’ineenfraaiehofmetplantenenbloemeninzachtetintenenmetfijneparfums.MetnamedeoudeenEngelserozenvoerenjenuwegnaardedromerigetijdenvanRomantiekenBelleEpoque.

Eenliefhebberijishetniet.Dieomschrijvingistegratuiteendoetgeenrechtaandeliefde,energieentijddieGerenEllenschootsaanhuntuinbesteden.Alswoordkomtpas-siemeerindebuurt,maaroverdrijvenmoetenwedatookweerniet,vindtEllen.“Wijvindenhetprettigenontspan-nenomindetuinbezigtezijn.Datdoenwemetinzetenvakmanschap,maarwedoenhetóókopeenmanierdiebijonspast.Hebbenwegeenzinoftijd,dankunnenwehetonderhoud gemakkelijk laten. Een ‘must’ is het namelijknooit.”

LigusterhagenMetGerenEllenschootszittenwebeschutachterdeligus-terhagenopdatwatvroegerde‘bleek’was.Nuliggenhiergeenlakens,maaroudetegelsdieooitnogopdezeeweringvandeOosterscheldehebbengelegen.Vanafhierbegintdesiertuindiebeideneindjarennegentighebbenaangelegdtoen schoots met de renovatie van ‘Mon plaisir’ begon.“Netalshethuiswasookdetuinvolkomenverwaarloosd.Hier waren enkel wilgen, populieren en een boomgaardwaarniemandmeernaaromkeek.Hetvoordeelvanzo’nsituatie is natuurlijk wel dat je alle kansen hebt om naareigeninzichttegaanontwerpenenrenoveren.”

BoerentuintjeMeteenperceelvanruimeenentwintigduizendvierkantemeterbiedtdeoudehofstedebijBurghsluis elke tuinlief-hebber een zee aan ruimte en mogelijkheden. Dat per-spectief zagschootsook toenhijdehistorischeboerderijin 1997 kocht. “Wij zijn echte tuin- en rozenliefhebbersenhebbenalsnelnadestartookeentuinplangemaaktenuitgevoerd.”

tegendedijkligtnuhunvoortuinmetdaarnaasthet‘bos’zoals ze dat deel bij de boerenschuren noemen. Achterhet woonhuis ligt de siertuin met aansluitend het ‘boe-rentuintje’waarEllendescepterzwaait.Watverderop iserdannogeenboomgaardmetaangrenzendeenhectarelandbouwgronddieverpacht isendie toegankelijk isviaeendam.

Witte prachtBijhetontwerpenvandetuinheeftschootszichlatenin-spirerendoorElisabethdeLestrieux.“Jarengeledenwaszij zeer populair en publiceerde vele tuinboeken. Haarideeënhebikvoorhetontwerpvandezeformeletuinge-bruikt.Eriseencentraalpadmetlinksenrechtssymme-trischecompartimenten.”Elkvandevakkenstaatindezemaandenvolmetbloemenenplanteninwitte,blauweenviolettekleuren.Inhetmiddenvanelkvakstaateentreur-esdateenmooilichtbladheeftenwaarhetlichtnumooidoorkomt.Maarwaariedereenevenstilvanwordt,datisde fraaiewitteprachtvanderozenbogen inhetmidden.Met tweeklimrozenaanhetbeginvanelkeboogzorgenzijvooreenabundantebloemenrijkdomdiedetuinindezemaandeneenwonderlijkmooicachetgeeft.

Klinkende namenBeiden hebben een grote liefde voor tuinen. Met nameGer heeft daarbij een expliciete voorliefde voor oude enEngelse rozen. Inhun tuin isdat ruimschoots temerkenwantdie rozen staanoveralgeplant.Alle zijnhet sterke,gezondeenvaakheerlijkgeurenderozendieverdragenenooknogeensklinkendenamenhebben.GerenEllenkun-nenzemoeiteloosbenoemen.

1296

Enluktdatnietmeteen,daniseraltijdweleennaamkaart-jewaarevenopgespiektkanworden.

Overvloed a an bloemetjesWe staan stil bij de ‘Francis Lester’, een roos met grotebossenkleinewittebloemenenbijde‘BobbyJames’,eenkrachtigegroeiendeklimroosdiehoogenbreedwordtenindezomermetgroteschermenbloemenkomt.Watver-deropgaatdebewonderingnaardetobytristammetzijnevenrijkelijkbloei,deFelicitaeperpetuaeendeseagull.Ger: “Deze seagull is eveneens een groeikrachtige roosdieeensperjaareenenormeovervloedaankleinebloeme-tjesmetfelgelemeeldradenproduceert.Netalsde‘BobbyJames’isditeenzogenaamdeRamblerRose.Datzijnrozendievanoorsprongafdefunctiehaddenombijvoorbeelddeopenkruinenvanoudefruitbomentebedekken.”

Drop en anijsIndeochtendhebbenGerenEllennogaandeachterkantvanhethuisontbeten.“Datiséénvandiemomentendat

jedegeurenvanderozengoedruikt.Veelrozenhebbeneenparfumdatverdraagt.”Voordezintuiglijkesensatiegebruiken we de neus, een andere keer gaan de handenevendoordebloemenindeperken.Datdoenwebijhetkattenkruid ende slankeAgastache foeniculummet zijnkleinepaarsviolettelipbloemen.“Indewinterzijnkatten-kruidendropplantverdwenen,”zegtEllen,“maarelkjaarkomenzetrouwweerterug.Debloemengeurennaardropensmakennaaranijs.Daarkomenaltijdveelvlindersenbijenopaf.”

Goed gevulde roosWe lopen door naar het boerentuintje, het zonneterrasjeendeboomgaard.Overal ishetfleurigenoveralkomenweouderozen,klimrozen,heesterrozenofengelserozentegen.Eenaardigewetenswaardigheidvolgtdanalsnel.Zoookbijvoorbeeldoverde‘souvenirdelaMalmaison’.Datiseensterkgeurende,goedgevulderoosmeteenzachtrozetotwittekleurenherbloeiend,zegtGer.“Debloemenzijnerggrootenmooigekwartierd,maarkunnenslechttegen

1297

Mon Plaisir Wie op landgoed ‘Mon Plaisir’ woont of verblijft, houdt van het landelijke leven. De hofstede uit 1908, bestaat uit een klassieke jugendstil villa met koetshuis, gastenverblijf, diverse schuren, een formele tuin, erf en landbouwgrond. Het zicht op enerzijds het duingebied en de stormvloedkering en anderzijds op de Zeelandbrug is bijzonder te noemen. Meeldijk 11, Burgh-Haamstede• landgoed c.q. historische hofstede• perceel: circa 21.690 m²• 440 m² woonoppervlak• 7 slaapkamers, 2 badkamers• inhoud 1.400 m³• Mon Plaisir is te koop • meer informatie: www.deltamakelaardij.nl• www.exclusiefwoneninzeeland.nl

de regen. Bij vochtig weer zijn ze na een paar dagen albruin.Maarkomenzeweerinbloei,danzijnzeweerevenfantastisch.”

BloemenkransenOokde‘Albaroos’isvaneendelicateschoonheid.“Hetiseenheeloude,sterkeroosdieomdegeurgekweektisenbestandistegenbijnaalleziektes.Hetiseenroosdiemaarweinigaandachtvergt,dieveelbottelskrijgtenwaarveelvogelsopafkomen.”MetdeblikopdevakkenwijstEllenopdegrotesalvia’smethunprachtigblauwebloemenenopdeMonarda’s,eenbergamotplantmetstevigestengelenmeteenwatsprieterigerodetooi.Zestaanineengroepjebijelkaar,netalshetZeeuwsknoopjeendephlomis.“Dezephlomisziejevakerintuinen.Datistebegrijpenwanthetiseenheeldecoratieveplant.Opdestengelzittenbloemen-kransen,somszittenerwelvijfbovenelkaar.Jezietzeveelinhetgeel,maarhierhebbenwezeinhetroze.”

Sappige appelOm de hoek bij het beschutte zonneterrasje staat hor-tensia. Daarnaast kiwi- en perenbomen, kweeperen, eenwalnootboomeneenzestalhazelaars.Indeaangrenzendeboomgaardtreffenwebomenvaneenoudappelraszoals

de ‘Brabantse Bellefleur’ en ‘transparante de Cronsels’.Dezelaatsteleverteenvrijgrote,zachteensappigeappelop,zegtschoots.“Debloesemvanaldiefruit-ennoten-bomenisergmooi.Zelfvindikhetookeenheelleuketijdwanneerjekuntgaanoogsten.Vaneendeelvanhetfruitmakenwezelfchutneysenjam.Envandebomenkomenjaarlijksmandenvolnoten.”

PruimenVerspreid over de tuinen van ‘Mon plaisir’ staan zevenwalnoten en acht mispelbomen. Verder staan er bij deoudemestputnogzespruimenbomen.Hetisdeplekwaarschootsnogsteedseenoudecaravanheeftstaandiehijdes-tijdsvooréénguldenvanzijnoverbuurmanheeftgekocht.Decaravanisfamilie-erfgoedenisnu-andersdaninhetbegin-vanallegemakkenvoorzien.“Wehebbenerveeltijdindoorgebrachttoenwemetderenovatievan‘Monplaisir’begonnen. In het woonhuis zélf waren er, behalve tweepetroleumkachels,eentapkraaneneengeiser,nauwelijksvoorzieningen.”

PerkenEllen is lid van een tuinclub, een gezelschap van tuin-liefhebbers dat met regelmaat samenkomt, uitstapjesorganiseertenonderlingideeënuitwisselt.Eenleukecluben altijd heel inspirerend, zegt ze. Daarnaast bezoekt zegeregeld zelf kwekerijen of slaat er tuinliteratuur op na.tochachtzedekansmaarkleindatditalleshunnogzalaanzettentotgroteveranderingenindetuin.

“Wevindenhetgoedzoalshetnuis.Indeofficiëletuinheb-benwenunietzoveelonderhoud,daarhoudenwehetvrijpreciesbij.Inanderedelenvandetuin,latenweplantenenbloemenwatmeerdevrije loop.Maarwewillenookrealistischezijn:nuzijnnogfitenvitaalenkunnenveelzelf.Maarerkomteenmomentwaaropdatanderskanzijn.Omdieredenwillenwe‘Monplaisir’verkopenenereenanderenwatkleinerobjectvoorterugkopen.Maarweléénindebuurtenbeslistookmeteentuinzodatweookdaarweeronzegangkunnengaan.”

1298