Aan alle conferentiegangers NIEUW NEDERLANDS ......Drs. Ruud Koornstra Ruud Koornstra is samen met...

Post on 24-Mar-2021

1 views 0 download

Transcript of Aan alle conferentiegangers NIEUW NEDERLANDS ......Drs. Ruud Koornstra Ruud Koornstra is samen met...

Districts Conferentie D1550 14 MEI 2011 | EINDHOVEN

N I E U W N E D E R L A N D S I N D U S T R I E B E L E I D

Lessen na tien jaaraanjagen van innovatie

Aan alle conferentiegangersDistrict Conferenties, en overigens alle bijeenkom-sten waar een groot aantal Rotarians samenkomen, kenmerken zich altijd als bijzondere gelegenheden. De openheid, ten opzichte van iedereen, bekend of nog nooit eerder ontmoet, is altijd bijzonder. En ook het meest aansprekende voor diegenen die dit voor het eerst meemaken.

Het organiseren van een District Conferentie is ook een van de meer concrete opdrachten aan een gouverneur. Hij of zij moet dit doen, het hoort er bij. Het is een traditie.

Gelukkig heeft de President van Rotary International, Ray Klinginsmith, ten opzichte van tradities een heel bijzondere instelling. We handhaven tradities alleen als ze “niet in de weg “ van vooruitgang zitten. Vanaf het begin heeft hij de clubs en districten opgeroepen om een cultuur van vernieuwing (innovation) te omarmen, onder meer gebaseerd op de erkenning dat juist vernieuwing en aanpassing aan de vernieuwende maatschappij, nodig is om jongere, actieve leden aan te trekken. En dat is dan weer noodzakelijk om Rotary sterker te kunnen maken, zoals President Ray het noemt “Bigger, better, bolder”.

Uit de clubbezoeken en andere gesprekken heeft u kunnen merken dat ook ik hiervan zeer overtuigd ben. Mijn conferentieteam en ik zijn er dan ook trots op u voor deze District Conferentie een programma aan te bieden dat hiermee geheel in lijn is.

Het programma bestrijkt het gebied van zes vooruitstrevende “spelers” op het gebied van innovatie, van aanpassing aan de ontwikkelingen in de maatschappij, of andersom, hoe kunnen we helpen de maatschap-pij te ontwikkelen ten opzichte van de toekomst zoals die onstuitbaar op ons af komt, met vraagstukken over energie, communicatie, informatie, mobiliteit, zorg, etc, etc.

Graag wil ik hierbij ook onze jonge garde, de Rotaracters, betrekken. Want zij zijn de sleutel, zij zijn de toe-komst. En ook wil ik niet-Rotarians hierbij betrekken.Allereerst en vooral de partners van de Rotarians maar zeer zeker ook vrienden en kennissen van Rotary-leden en overige belangstellenden, om hen mee te laten delen in de manier waarop wij trachten ons Rotary lidmaatschap gestalte te geven en op welke manier wij service verlenen, fellowship onderhouden, divers, integer en leidend proberen te zijn.

Ik nodig jullie allen uit om vandaag mee te denken en om mee te praten over ons thema:Nieuw Nederlands industriebeleid: lessen na tien jaar aanjagen van innovatie

Tenslotte wens ik iedereen een inspirerende en motiverende dag toe!

Frank van der Meijden

Districtsgouverneur RI D

1550

09.30 uur Ontvangst 10.00 uur Welkom door Piet Hein Eek10.30 uur Opening 10.40 uur Vaststelling van de begroting en jaarrekening 2009-201011.00 uur Gouverneur Frank van der Meijden11.15 uur President’s Representative PDG Alain van de Poel11.30 uur Pauze 11.40 uur GSE team Japan11.55 uur Jan Peter van den Toren, oud secretaris Innovatie Platform

12.15 - 13.45 uur Lunch

14.00 - 14.30 uur Adjiedj Bakas, trendwatcher14.30 - 14.50 uur Elke den Ouden, Hoogleraar Industrial Design TU/E14.50 - 15.00 uur Pauze15.00 - 15.20 uur Carlo van de Weijer, VP TomTom Eindhoven15.20 - 15.50 uur Ruud Koornstra, Tendris15.50 - 16.00 uur Afsluiting door Jan Peter van den Toren

Muzikale borrel met Diederik Nomden

N I E U W N E D E R L A N D S I N D U S T R I E B E L E I D

Lessen na tien jaar aanjagen van innovatie

Aanmelden via www.rotary.nl/d1550Locatie: Halvemaanstraat 30, 5651 BP Eindhoven, Telefoon: 040 - 28 56 610

Parallel aan dit ochtendprogramma voor de Rotarians loopt het partnerprogramma, een rondleiding van Piet Hein Eek door zijn fabriek en winkel.

Piet Hein EekGastheer Piet Hein Eek is een Nederlands ontwerper. Hij studeerde in 1990 af aan de Design Academy in Eindhoven met een kast van sloophout. Eek ontwerpt en fabriceert meubilair, verlichting en accessoires en houdt zich daarnaast bezig met de inrichting van gebouwen.

Dr. Jan Peter van den TorenJan Peter van den Toren is oud-secretaris van het Innovatie Platform en opereert zijn hele economische loopbaan op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en weten-schap. Hij promoveerde in 1996 en was van 1997 tot 2003 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2010 begeleidt hij overheden, universiteiten en bedrijven op het terrein van innovatie en publiek-private samenwerking. Hij is onder meer kwartiermaker voor de Economic Development Board voor de metropoolregio Amsterdam.

Drs. Adjiedj BakasAdjiedj Bakas werd verkozen tot ‘Trendwatcher van het Jaar 2009’ en ‘Zwarte Zaken-man van het Jaar 2008’. Hij geldt als een boeiende, prikkelende, visionaire, humoristische en inspirerende spreker. Met circa 200 lezingen inspireert hij jaarlijks circa 200.000 mensen in verschillende landen. Hij koppelt onderzoeksinformatie over trends en de toekomst aan entertainment.

Prof. Dr. Ir. Elke den OudenElke den Ouden is hoogleraar Business Process Design bij de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven. Op dit moment is zij senior consultant bij Philips Innovation Services en adviseert bedrijven op het gebied van innovatie en product ontwikkeling. Als parttime hoogleraar richt haar onderzoek zich op het ontwerpen van (meer) waarde voor zowel mensen, bedrijven als de maatschappij, en het ontwer-pen van nieuwe ecosystemen voor innovaties.

Dr. Ir. Carlo van de WeijerCarlo van de Weijer is Vice President Trafic Solutions van TomTom. In 1990 trad hij in dienst bij TNO Automotive in Delft waar hij verantwoordelijk was voor het opzetten van een onderzoeksprogramma ‘elektrische en hybride aandrijving’. Na zijn promotie in 1997 werd hij verantwoordelijk voor de Business Unit Power Trains. In 2001 stapte hij over naar Siemens VDO om leiding te geven aan de onderzoekseenheid voor navigatiesystemen in Eindhoven. In 2007 ging hij met deze onderzoekseenheid over naar TomTom.

Drs. Ruud KoornstraRuud Koornstra is samen met Warner Philips en Frans Otten oprichter van Tendris, uitvinders van duurzame oplossingen zoals Lemnis Lighting LED-technologie. Zijn enthousiasme om samen met anderen sterke en innovatieve producten en diensten te ontwerpen is aanstekelijk. Hij weet als geen ander de verbintenis aan te gaan met andere partijen om gezamenlijk niet alledaagse, maar eigenlijk heel voor de hand liggende doelen te bereiken.

Nederland wil méér halen uit zijn kennis en industrie. Politiek, bedrijfsleven en wetenschap vinden hun onderlinge relaties opnieuw uit, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Het triple helix model van Brainport wordt nu over rest van Nederland uitgerold: in elke provincie, regio en stad van betekenis zoeken overheid, bedrijven en onderwijs elkaar op. Er is een nieuw Nederlands industriebeleid ontstaan. Hoe kunnen we dat beleid ook tot een succes maken? Wat zijn de voorwaarden voor resultaat? Wat is het grote verhaal - en wat zijn de kleine gebeurtenissen die soms van grote invloed zijn geweest?

Ga naar de website voor nog meer informatie!www.rotary.nl/d1550