Zwartboek vogelpest - 2003

50
Mijn verhaal… Een bloemlezing uit het ‘Zwartboek Vogelpest’ Tweede-Kamerfractie, Plein 2, Postbus 20018, 2500 EA ‘s-Gravenhage T (070) 318 30 44 F (070) 318 38 03 E [email protected] I www.sp.nl

description

 

Transcript of Zwartboek vogelpest - 2003

Page 1: Zwartboek vogelpest - 2003

Mijn verhaal…

Een bloemlezing uit het ‘Zwartboek Vogelpest’

Tweede-Kamerfractie, Plein 2, Postbus 20018, 2500 EA ‘s-GravenhageT (070) 318 30 44 F (070) 318 38 03 E [email protected] I www.sp.nl

Page 2: Zwartboek vogelpest - 2003

Oproep aan politie en justitie om de actie tegen de boerenfamilie Kok inHoogland te stoppen.

In Hoogland (vlak onder de rook van Amersfoort) boert al vele jaren de familieKok tegen alle regels van onze westerse, zogenaamd moderne logica in. Zezijn inmiddels omgeven door nieuwe stadswijken, maar weten van geenophouden. De meest lucratieve aanbiedingen om te saneren en het bedrijf teverkopen, zodat ook op hun grond huizenbouw kan plaatsvinden, wordenafgeslagen. Er is een hoger doel: De familie Kok ziet mogelijkheden om eenvolwaardig biologisch landbouwproduct direct bij de consument aan te bieden.Met hun bedrijf voorzien ze (vader Herman Kok inmiddels opgevolgd door dezoons Jos en Wim en dochter Jacqueline, die met hun partners het bedrijfrunnen) de naaste omgeving van een keur aan kwalitatief hoogwaardigezuivel- en tuinbouwproducten.

Als meer dan een hobby fokte vader Herman Kok al meer dan 25 jarenkippen, die pasten in een biologisch dynamisch productiesysteem. Het gingom een klein aantal (50 stuks) en ze werden daarom als hobbykippengekwalificeerd. En toen kwam de uitbraak van klassieke vogelpest. Vanaf1 april jl. leefde men tussen hoop en vrees. De aanwezigheid van kippen ophet bedrijf werd gemeld aan de burgemeester van Amersfoort. Er bleef dehoop, dat ruimen niet nodig zou zijn.Het enten van de hobbykippen dan wel het isoleren zou al voldoende zijn. Hetniet toestaan daarvan en de ruiming doorzetten is een typisch voorbeeld vanmet een kanon op een mug schieten, en dan verbaasd staan te kijken naarhet gevolg.

Ondanks dat het acht weken geleden was, dat de laatste vogelpestuitbraakwas geconstateerd en dat die op een afstand van meer dan 7,5 kmplaatsvond, werden uiteindelijk toch op woensdag 21 mei de kippenopgehaald bij de familie Kok opgehaald.Met dreigend agressieve benadering werd het een en ander - maar ten dele -gerealiseerd. Het BRATRA-team van de ME was zeer zichtbaar aanwezig.Herman Kok werd door vijf agenten vastgehouden. Wie zijn toch schrielepostuur kent, moet constateren dat hier sprake is van duidelijke ‘overkill’. Devertrouwensrelatie die er met de burgemeester was, is hiermee enorm onderdruk komen te staan.Dit alles is des te meer bevreemdend, omdat door de familie nog nooit geweldis gebruikt. Op diverse manieren is in het verleden al geprobeerd henveroordeeld te krijgen voor allerlei zogenaamde overtredingen, maar nognooit kwam het zover.

Onbegrijpelijk is nu, dat de intimidaties doorgaan. Zelfs nadat door de Ministervan Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid is besloten om geen verdereacties meer te ondernemen richting hobbykippenhouders blijven politie enjustitie van Amersfoort actief om de familie Kok op de huid te zitten.

Dinsdagochtend 24 juni werd Jos Kok van zijn bed gelicht. Er werd eenvoordeur geforceerd. Achteraf bleek, dat men zijn broer Wim had willen

Page 3: Zwartboek vogelpest - 2003

oppakken. Zonder excuses of aanbod om de geleden schade te vergoedenwerd Jos vrijgelaten en vervolgens werd Wim Kok ingesloten.Hij zou een in de omgeving wonende politieagent – die in de buurt van deboerderij buiten diensttijd zijn hond aan het uitlaten was – hebben willenaanrijden. De weg ter plekke is zodanig smal, dat een wandelaar de kant inmoet om een landbouwvoertuig te laten passeren. Iedere – aldaar bekende -burger weet dat. Het getuigenis van de agent buiten diensttijd weegttegenover de ontkenning van Wim Kok blijkbaar zodanig zwaar, dat hijinmiddels zeven dagen wordt vastgehouden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik ben blij dat iemand in de Tweede Kamer zich ernstig bezig houdt met degang van zaken rond de kippenpest.

Mijn bezwaren:1) economische belangen (niet vaccineren van beroepsmatig gehoudenkippen, zo snel mogelijk ruimen van bepaalde gebieden) gaan zondernoemenswaardige vorm van discussie, laat staan van inspraakmogelijkheidboven individuele belangen (emotionele gehechtheid aan dieren, principiëlebezwaren tegen het doden van kerngezonde dieren, principiële bezwarentegen de bio-industrie,het doden van eigen dieren op eigen terrein toe moeten staan)

2) na het eerste telefonische contact met de AID, waarbij ik aangeef niet meete willen werken met de in mijn ogen zinloze en morbide ruiming van mijnkippen, worden mijn bezwaren beleefd aangehoord, waarna mij te verstaanwordt gegeven dat ze toch wel geruimd gaan worden en dat er politie aan tepas gaat komen; geen woord over de mogelijkheid van het indienen van eenbezwaarschrift

3) 4 weken na het laatste geval van vogelpest in mijn regio (Gelderse Vallei)moet er toch nog geruimd worden. Gisteren namelijk stonden de heren voormijn deur. De overheid toont de zinvolheid hiervan niet aan.

4) ik krijg pas te horen van de mogelijkheid tot het indienen van eenbezwaarschrift officieel wanneer de ruimers op de stoep staan. Geruimd gaater dan wel worden. Dus dient het bezwaarschrift in mijn ogen nergens toe.

5) afmelden kan niet: ik heb te kennen gegeven dat ik mijn kippen hebgeslacht: toch staan de heren (6 man sterk voor drie kippen!!!) drie dagenlater voor mijn deur en willen het inmiddels verlaten hok zien.

6) de overheid doet voorkomen dat de ruimingen bijna voltooid zijn ensuccesvol verlopen, terwijl het een publiek geheim is dat vele mensen hun

Page 4: Zwartboek vogelpest - 2003

kippen en andere hoenderachtigen niet hebben aangegeven; wederom eenargument tegen de zogenaamde zinvolle actie

7) na in totaal een uur bellen krijg ik uiteindelijk via de gemeente (afdelingcommunicatie) te horen dat ik niet woon in een straal van drie kilometer vaneen besmet bedrijf. Officieel beleid van het LNV zou zijn dan niet te ruimen,zegt mij een medewerkster van afdeling voorlichting van het LNV van hetberuchte 0800 nummer. Later zegt een collega van haar dat dat niet zo is:onduidelijke en valse voorlichting en een uiterst moeizame communicatie metde gemeente dus.

8) ik heb zegge en schrijve twee brieven gehad van het LNV: een waarinstond de meldingsplicht (begin april) en een ander waarin stond dat mijnverzoek om vaccinatie van mijn dieren afgewezen werd.

Kortom: een heleboel ging hier mis; op talloze wijzen zijn burgersongehoorzaam geweest -al dan niet openlijk- en het vertrouwen in mijnoverheid heeft bij mij veel schade opgelopen. Dit is een rechtstaat tot opbepaalde hoogte. Economische belangen staan hier op een hoger plan dan

ethisch juist omgaan met dieren en mensen. Op z'n zachtst gezegd geenschoonheidsprijs! De volgende keer ga ik mijn eigen weg, bepaal ik zelf welkeregels ik wel of niet volg, al roept de overheid nog zo hard dat iets een plichtis. Zij heeft mij te wijzen op mijn rechten, zij heeft teluisteren naar gefundeerde kritiek, zij heeft mij te overtuigen op een correctemanier van haar zogenaamde gelijk.

Direct na de brief van de gemeente dat onze kippen moesten wordenaangemeld hebben wij dat op 16 april j.l. braaf gedaan.Daar werd ons vertelddat de kippen na 1 of 2 weken geruimd zouden worden. Nu echter worden zepas geruimd op 23 mei a.s., dat is dus ongeveer 6 weken na de melding.Dekippen zijn gezond en deze ruiming is dus zinloos en onacceptabel.Deincubatietijd is maar 10 dagen dus waarom deze ruimingen dan nog.

Vandaag ruim anderhalve maand na het laatste geval in de Gelderse valleikwamen ze bij ons nog even vertellen dat onze 26 oudere krielkipjes toch nogdood moeten, het woord ruimen dekt de lading absoluut niet. de twee melderskwamen zeggen dat het toch moet, maar dat ze zelf wel begrepen dat heteigenlijk nu nog onzin is gezien de incubatie tijd van 10 dagen is er gewoongeen vogelpest meer in de regio. toch omdat het de wil van Veerman is moethet gebeuren. we zullen zo lang mogelijk tegenwerken en zeker niet tekenenpolitiek doe iets!

Page 5: Zwartboek vogelpest - 2003

Hobbyruimen is naar mijn idee in strijd met de bedoeling van deze maatregel,het voorkomen van verspreiding. Je moet immers zelf een krat ophalen enweer inleveren met dus het risico de vogelpest te verspreiden wanneer jekippen besmet zouden zijn. (Zelf heb ik geen kippen, maar ik ben tegen hetruimen van hobbykippen). Bovendien worden hobbykippen (behalvetentoonstellingskippen, die op het ogenblik toch niet tentoongesteldkunnen/mogen worden) bijna nooit vervoerd, komen er geenbulkvoerleveranciers aan huis die het virus van elders kunnenoverbrengen en wordt de mest niet opgehaald waarbij dus ook geen risicooptreedt.

Vooraf: er heeft vooraf geen enkele informatie naar ons plaatsgevonden, nietvanuit het ministerie en niet vanuit de gemeente!

Al drie keer hebben wij de ruimingsdienst van de deur kunnen houden en delaatste tijd nam ik alleen mijn telefoon op als ik kon zien wie mij belde.

Vanaf zaterdag had ik een raar gevoel, er hing iets in de lucht. Natuurlijk benik dagelijks, tot het absurde zelfs, met de vogelpestcrisis bezig, maar tegeniedereen zei ik vanaf zaterdag "ik verwacht ze elk moment" en "ze bellen nietvooraf". Tenslotte was bij de derde keer dat ze probeerden een afspraak temaken verteld ik bij op de stapel "moeilijke gevallen" terecht zou komen.Moeilijk omdat ik vriendelijk, maar resoluut weigerde om mijn dieren levendmee te geven toen de RVV langs kwam zonder dierenarts, nog moeilijkeromdat toen er een dierenarts langs wilde komen ik, weer vriendelijk maarresoluut, vertelde dat ik net een verzoek tot vaccinatie in had gediend en extramoeilijker toen ze de derde vroegen of ik nog pluimveehad die geruimd moest worden en ik vriendelijk maar resoluut vertelde dat iknogsteeds op een antwoord van Veerman zat wachten, het aantal niet meerklopte omdat wegens natuurlijke doodsoorzaak (ouderdom) een begrafenis inde tuin had plaatsgevonden, uiteraard in telefonisch overleg met de LNV.

Maandag cirkelde er diverse keren een helikopter boven ons dorp en veelwitte busjes zag ik ons kruispunt naderen. Elk moment verwachtte ik ze.Dinsdagavond ging mijn telefoon "nummer onderdrukt". Ik nam niet op. Navier keer overgaan werd de verbinding verbroken. Ik wist zeker dat zewoensdag op de stoep zouden staan. De volgende dag, vandaag dus, gingom half tien de voordeurbel en stond de RVV ruimingsploeg aan de deur omonze dieren op te halen, onderBegeleiding van mevrouw Dr. #####. Aan de dierenarts en RVV hebben wijeen briefoverhandigd waarin wij aangaven principieel bezwaar te hebben tegen dezinloze

Page 6: Zwartboek vogelpest - 2003

doding van onze hobbydieren, dat er een bezwaarschrift voor opschorting vande ruiming door onze advocaat verzonden is naar Veerman en dat wijuiteraard geen afstand willen tekenen. Zoals iedereen zal begrijpenbetekende dit echter niet dat onze dieren aan de dood ontsnapt zijn, de RVVen de dierenarts moesten hun werk uitvoeren.

Wij waren blij dat we allebei nog net thuis waren. Zonder melding voorafstonden ze aan de deur. Wat was er gebeurd als wij niet thuis waren?!Dagelijks krijg ik emails binnen van mensen waar dieren geruimd zijn zonderdat ze thuis waren. Het enige wat je dan in de brievenbus vindt isEen gedrukte brief (gedateerd 12 april 2003) waar met de pen op de datumvan meenemen is opgeschreven, of je vindt op je antwoordapparaat devolgende mededeling "Goedemiddag, dierenarts ....... van het RVVruimingsteam en ik ben coördinator, helaas moet ik u mededelen dat wijtoestemming hebben om ook als u niet thuis bent het terrein te betreden omde kippen ook zonder toestemming van u af te nemen. Ik vind het heelvervelend voor u, maar ik moet het helaas doen. Einde bericht."

De (zinloze) doding van onze dieren heeft in ieder geval in alle rustplaatsgevonden. Ik heb de dieren rustig vastgehouden en Jos heeft ze daarnavan mij overgenomen. Een voor een heb ik ze in mijn handen genomen, rustigtoegesproken en zoals dagelijks geaaid. Alleen toen ik onze oude haanKruumel pakte brak bij mij de emotie even los (Kruumeltje waar ik 8 jaargeleden en rangorde gevecht mee heb gehad, die ik de laatste jaren danigbeschermde als de jongehanen hem wilde overmannen, beloofd had dat hij heel oud bij ons konworden, en eenboekwerk aan verhalen over hem en zijn wijfje "lekker ding" kan schrijven).Lise enMooie Meis voelden waarschijnlijk aan dat er iets anders aan de hand was, eneen-oog-Wijffie heeft de hele tijd haar goede oog op mij gericht gehad zodatze al die blauwe killers niet eens in de gaten heeft gehad.

Het lijkt een korte verstandelijke opsomming van feiten, maar gevoelsmatig iser een gigantische kwaadheid naar onze overheid, minister Veerman, en allemensen en dierenartsen(!) die aan deze zinloze ruiming meewerken.Boosheid en verdriet omdat wij, als hobbydierhouders, niet serieus genomenworden. Bekijk onderstaande tekst maar eens goed. Na de ruiming haaldenwij uit onze brievenbus een brief die namens Veerman was geschreven alsantwoord op ons vaccinatieverzoek. Hierover zijn de laatste woorden nog nietgezegd. Het actievoeren gaat door, zeker nu op een dag twee keer isgebleken dat je als burger geen recht van spreken hebt,niet serieus wordt genomen en de ego van een minister en zijn ambtenarenbelangrijk is danhet welzijn van onze dieren, de emoties van kinderen en mensen die tegenhet ruimen zijn van gezonde hobbydieren.

De letterlijke tekst van de brief, gedateerd 19-05 en ontvangen 21-05, een halfuur na de zinloze moord op onze gezonde kippen en eenden!

Page 7: Zwartboek vogelpest - 2003

Geachte heer ###### en mevrouw #######,

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft latenonderzoeken of Hoewel ik begrip heb voor uw persoonlijke argumenten, hoopik met bovenstaande duidelijk gemaakt te hebben dat in het kader van hetalgemene belang van alle vogelpest gevoelige dieren en een zo spoedigmogelijke beëindiging van de vogelpestcrisis, uw verzoek tot vaccinatie vanuw hobbypluimvee helaas niet kan worden ingewilligd.

Vaccinatie kan een goede alternatieve methode zijn om het vogelpestvirus tebestrijden. Gelet op de zeer besmettelijke aard van het vogelpestvirus wegende voordelen van vaccineren op dit moment niet op tegen de nadelen.Immers, het vogelpestvirus zou ondanks vaccinatie nog steeds verderverspreid kunnen worden. Dit omdat gevaccineerde dieren weliswaar veelminder kans lopen om zelf ziek te worden, maar wel drager (en dusverspreider) van het virus kunnen blijven.

Hoewel ik begrip heb voor uw persoonlijke argumenten, hoop ik metbovenstaande duidelijk gemaakt te hebben dat in het kader van het algemenebelang van alle vogelpest gevoelige dieren en een zo spoedig mogelijkebeëindiging van de vogelpestcrisis, tot vaccinatie van uw hobbypluimveehelaas niet kan worden overgegaan.

Namens de Minister, drs. C.J. Kalden, de secretaris generaal

Zo serieus wordt je nu genomen!! De verwijzing in de tweede zin naar deverduidelijking van het onderzoek in de eerste zin: de tekst is weg gevallen engeen enkele ambtenaar schijnt zijn hoofd hierover te breken. Tevens is dederde alinea gewoon een kopie van de eerste alinea, het enige verschil is datde woorden "uw verzoek" zijn weggehaald en het laatste woord veranderd isin "overgegaan". Kortom bladvulling.

Is dit een bewijs dat de burger serieus genomen wordt. Nee, je drukt eenknop in, het blaadje papier rolt uit de printer en je maakt je nergens druk om.Waar zijn we in dit land mee bezig, moeten deze mensen ons land regeren!

Ook al zijn onze dieren er niet meer wij blijven actie voeren, en nog heftigerdan voorheen. Aan alle mensen die in ruimingsgebieden zitten, en nog op denominatie staan om de ruimingsploeg op hun terrein te ontvangen mijnadvies: Breng de dieren weg nu het nog kan! Wees burgerlijk ongehoorzaam!Verzin een goede smoes!

namens Bertus, Ducky, Een-oog-wijffie en Babbeltje. namens Kruumel,Lekker Ding, Tsjang, Pim, Pam, Lise, Kweenie, Janneke, Kaatje, Mooi Meis,Chio en Chia

Page 8: Zwartboek vogelpest - 2003

Ik ben voorstander om zeker hobbydieren te enten(verplicht)Controle via vaste voetringen.

Mijn verhaal: ik vind het zo'n onzin dat al die gezonde kippen afgemaaktmoeten worden deze zijn toch niet ziek als ze nou ziek zijn oké maar als zeniet ziek zijn laat ze dan zitten die minister veerman laat zijn vrouw toch ookgeen slaapspuit geven omdat zij niet ziek is ik ben er echt op tegen en dat zalik overal duidelijk maken

Er is bij mij toen wij op vakantie waren zonder mijn toestemming mijn kippenvermoord op het formulier stond gebeld met mevr.okay wij waren dat momentin spanje en zijn niet gebeld.bij thuiskomst vertelde mijn oudste zoon dat depolitie geen klacht wilde aannemen wel de politie in nijmegen.deze mensenhebben zonder mijn toestemming mijn kippen vermoord en het formulieronjuist ingevuld. ik ben momenteel bezig met de bevoegdheden van deruimers(moordploeg) bij het lnv te checken en overweeg een klacht tegen depolitie west maasen waal en de ruimers in te dienen. graag juridische bijstand.

Mijn verhaal: Wij hadden twee hanen. Die hebben wij tijdens het ophokkenieder apart in een hok gestopt met een aantal hennen omdat ze elkaar anderszouden 'afmaken'. Bij de ruiming werden ze zonder pardon bij elkaar in 1 kratgestopt en meegenomen in een vrachtwagen. Het was een hels kabaal. Ikben bang dat het kleinste haantje niet eens de schuur waar ze vergastzoudenworden levend heeft bereikt.

Mijn verhaal: Onze kippen zijn geruimd, onze hokken zijn leeg, wij zijn in hetgeheel niet overtuigd dat dit zinvol is/ was.

Kisten met mest (niet erg volgens het de politiek, wij geloven dat wel, denktmen).vervoer van de kisten wie verspreid nu de vogelpest??

Naar mijn mening is de ruiming van het pluimvee speciaal op deze, hopelozewijze, gedaan om op een goedkope manier van een mestoverschot af tekomen, immers Brussel betaald en saneren, lees uitkopen, is te duur.

Page 9: Zwartboek vogelpest - 2003

De onzin van ruiming bij hobby boeren hoef ik niet aan te halen, dat is allengedaan om de beroeps pluimveehouders tevreden te stellen,(waarom wij welen zij niet).

De uitspraak van de burgemeester van Nederweert, dat Veerman hem van denoodzaak van de ruiming bij hobby boeren had overtuigd, overtuigd mij er vandat hij daarvoor geen mening had.

De loco burgemeester van Thorn, die had duidelijk en mening, bij hetafschieten van de pauwen, allen hij had zijn uiterlijk niet mee, maar ja "hijstond er voor".

Als de beroeps pluimveehouders, het pluimvee van de hobby boeren als eengevaar zien, omdat dat pluimvee wel het virus zou kunnen bevatten, maar nietziek worden, wordt het tijd dat de beroeps boeren een voorbeeld gaan nemenaan de hobbyisten en hen pluimvee wat diervriendelijke gaan behandelen,zoals de hobby boeren. Dan krijgen zij ook dat gezonde pluimvee dat tegeneen stootje kan.

Mijn verhaal: Waarom hobbykippen ruimen die gezond zijn.De kratten zijnvaak vuil en daar moeten dan onze goed verzorgde kippen in, terwijl ervervoersverbod is.

Daarna moeten we zelf ons kippenhok ontsmetten wat ons onverantwoordlijkt.Ons restafval van voedsel gaven wij aan de kippen, dit moet nu in deafvalcontainer wat wij jammer vinden.En een lekker uitloopkippeneitje missenwij.

Het ruimen van hobbypluimvee is in de ogen van het hoofdbestuur van deKoninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde zoals de zaken er nuvoorstaan 'absoluut onzin'. Dit zegt secretaris T. Jorna. Op 5 juni maakt deKNMvD dit standpunt wereldkundig. Doorruimen op grond van het argumentvan rechtsgelijkheid, zoals onlangs door minister Veerman is aangevoerd, wiler bij de KNMvD niet in. ,,We geven nu aan dat de hobbydieren niet gedoodhadden hoeven te worden. De entstof had eerder ingezet kunnen worden'',aldus Jorna. Het nu openbaar gemaakte standpunt werd al langer achter deschermen en ook in overleg met het ministerie van LNV ingebracht. Dat deKNMvD er nu pas mee naar buiten treedt wil niet zeggen dat dedierenartsenorganisatie schuld bekent of spijt betuigt. Hij kan zich vinden

in de uitdrukking 'beter laat dan nooit'. ,,We hebben gedurende lange tijdgewezen op alternatieven'', houdt Jorna vol. Van de KNMvD hoeft op ditmoment geen oproep aan de dierenartsen worden verwacht om niet meermee te werken aan de ruimingen. ,,We kunnen de dierenartsen die nu nogmeewerken niet dwingen'', aldus Jorna. ,,Maar meestal spiegelen ze zich welaan het standpunt van het hoofdbestuur.''

Page 10: Zwartboek vogelpest - 2003

De tienduizenden hobbydieren die vanwege de vogelpest zijn gedood,hadden ook ingeënt mogen worden tegen de ziekte. Ze hadden dus nietgedood hoeven te worden. Dat blijkt uit het antwoord van de EuropeseCommissie op een vraag van GroenLinks.

Minister Veerman dacht dat ook hobbydieren gedood moesten worden.Volgens de Commissie had het Nederlandse ministerie van Landbouw hetbesluit tot inenting alleen in Brussel hoeven te melden.

Dit staat op de internetsite van Omroep Brabant. De minister heeft de zaakdus de hele tijd bedonderd, en zo een heleboel onnodig leed veroorzaakt.Alleen mensen die te trots zijn om van hun falende beleid af te stappen doenzoiets. Hoog tijd dus om deze man ter verantwoording te roepen. Of ziet menhier nu nog niet de noodzaak van in?

De minister beweerde toch steeds dat dit waanzinnige beleid door Brusselwerd opgelegd, wat blijft er van deze bewering nog over?

Vorig jaar werd de belofte gedaan dat politici op hun prestaties afgerekendzouden worden, maak deze beloftes nu eens waar. Roep hem terverantwoording voor zijn mislukte maar veel leed veroorzakende beleid!!!

Mensen die liegen dienen dit land niet te regeren!!

Alleen dierentuinen mogen het vaccin gebruiken. Hobbydieren kunnen nietgevaccineerd worden omdat het niet werkt. En sowieso is vaccineren niettoegestaan door Brussel. Brussel heeft Nederland verplicht om dehobbydieren af te maken. Hoeveel leugens moeten hier nog aan toegevoegdworden om iemand als onbekwaam te bestempelen?

Hoelang nog moeten wij als burger het pikken dat we geregeerd worden dooriemand die zich van leugens bedient?

Minister Veerman dient met onmiddellijke ingang zijn beleid te stoppen, in elkgeval dient het parlement hem nu een halt toe te roepen. Zijn falende beleid,zijn eigenzinnigheid en zijn voortdurende welbewuste gelieg zijn daar genoegredenen voor.

Enkele weken geleden werd er een voorstel gedaan om een motie in tedienen, die werd afgewezen om dat Veerman de kamer ervan wist teovertuigen dat hij gelijk had, dat hij dit moest doen van Brussel. Hij heeft dekamer dus bewust een rad voor ogen gedraaid.

Page 11: Zwartboek vogelpest - 2003

Wie heeft er nu het lef om deze eigenzinnige bestuurder ter verantwoording teroepen voor zijn gelieg en bedrieg?

Deze praktijken passen niet in een moderne democratie! Als ik bij mijnwerkgever mezelf zo gedraag, dan zal ik mijn baan snel kwijt zijn. Mijn baasheeft er recht op te weten hoe de werkzaamheden zijn verlopen. Als ik mijnbaas een rad voor ogen draai dan zal het niet moeilijk voor te stellen zijn watvoor gevolgen dit zal hebben, en terecht.

Waarom zou dit niet veel meer voor een minister gelden. Hij draait niet alleende tweede-kamer een rad voor ogen maar het hele volk. En daardoor heeft hijeen heleboel ellende en leed veroorzaakt en heeft hij veel belastinggeldverkwanseld.

Mijn verhaal: Afgelopen vrijdag 16 mei jl. zijn onze 4 hobbykippen geruimd.Ondanks een brief aan de minister met daarin een protest en verzoek totherziening. Wij waren vast van plan ons recht via de rechter kracht bij tezetten hiertoe zijn wij uiteindelijk niet in staat gesteld. Het ministerie heeft nietgereageerd op onze brief.

De communicatie uit het ministerie is ronduit slecht te noemen (of afwezig).Als er al communicatie is dan is deze gericht op de plichten die wij zoudenhebben en de rechten van de overheid. De andere kant namelijk de rechtenvan de burger of de plichten van de overheid wordt niet gerept. De eerstekeer dat ik officieel een mogelijk op papier kreeg hoe protest aan te tekenenwas op de brief die 1 minuut voor het vermoorden van mijn kippen werdoverhandigd. De brief op zich is al een voorbeeld van de desinteresse van deoverheid in de particuliere burger. De brief was gedateerd 16 april en pas 16mei bij het ruimen overhandigd (de beroepsperiode was al bijna verlopen!!).De tenaamstelling was volledig verkeerd evenals de adressering. Volgens mijin een normale rechtszaak voldoende om een crimineel vrij te spreken.

Wij hadden aangegeven niet te willen tekenen voor een vrijwilligeafstandsverklaring. Dit is telefonisch met het ministerie doorgesproken. Tochstonden vrijdag aan het begin van de avond circa 10 mensen aan de deur enreed de politie door de straat en stelde men de vraag 'Bent u bereid vrijwilligte ondertekenen om afstand te doen van uw kippen' Mijn zwangere vrouw netthuis van haar werk en de kinderen bij de oppas opgehaald (dus spitsuur inhuis en vermoeid aan het eind van de week) kon met geïntimideerd door dezeonverwachte overmacht geen weerstand meer bieden (ik was helaas nog nietthuis en kwam pas thuis toen de ruimingsploeg net mijn erf afliep). Hetverzoek een aantekening te maken dat tekenen onder protest is gebeurdwilde de ruimingcoördinator niet maken.

De totale desinteresse en het negeren van reacties van particuliere kippenbezitters heeft mijn vertrouwen in de overheid geknakt. Volgens mij isnauwelijks aangetoond het risico dat de hobbykippen zouden opleveren. Wijzijn een gezin met een hoge mate van welstand en was bereid nog geld uit tegeven om mijn rechten te bevechten. Dit blijkt dus gewoon niet mogelijk. Ik

Page 12: Zwartboek vogelpest - 2003

begrijp hiermee weer beter waarom andere meer aan de kant van onzemaatschappij zich afkeren van de overheid.

Mijn verhaal: Onze hobbydieren zijn geruimd op zaterdag 17-05-2003 op lastvan de burgemeester van de gemeente Haelen. Wij hebben aan deburgemeester aangegeven dat wij onze dieren niet hebben opgegeven en ditook niet zullen doen. Ook zetten wij geen handtekening onder welk formulierdan ook. Mijn schoonmoeder (die bij ons inwoont) kan en kon het niet overhaar hart krijgen om de vogels op te geven voor ruiming en om te tekenen datalles is geruimd en om zodoende in aanmerking te komen voor eenschadevergoeding.

De burgemeester heeft de verantwoordelijk genomen om over te gaan opruiming.

Ruiming zelf:Heeft van 20.10 tot 22.15 uur geduurd, volgens onze informatie mag eenruiming niet meer na 21.00 uur.

Verder is gebleken (zondagochtend) dat er nog 4 eenden en 2 krielkippennog aanwezig waren op ons hobbybedrijf. We hebben geen informatieontvangen op papier wat onze rechten en plichten zijn. Alleen mondeling isons medegedeeld dat het moet en dat er geen vooruitzichten zijn om niet totruiming over te gaan. De burgemeester heeft mijn schoonmoeder naar haarbroer gebracht want "het is maar beter dat u de ruiming niet ziet" daar mijnmoeder hartklachten heeft en hoge bloeddruk. Ik persoonlijk heb deburgemeester aangegeven "kunt u deze verantwoording wel nemen endragen?

Stel mijn schoonmoeder komt door deze ruiming in de problemen met haargezondheid of erger nog te overlijden! Ook de veearts die aanwezig was bijdit gesprek heb ik aangegeven dat de burgemeester de verantwoordelijkheidop zich neemt in deze.

Mijn vraag:1) Kan dit zomaar, mag dit zomaar?2) Naar mijn mening is juridisch niets afgedekt.3) ruiming is niet 100% uitgevoerd.4) geen gegevens beschikbaar over herbevolken van hokken etc.5) totaal geen enkele informatie ontvangen dan mondelinge informatiewaaraan

ik wil toevoegen dat men op verschillende punten geen juiste of duidelijkeuitleg is gegeven.

Zo zijn er nog meer zaken te noemen van alleen onze ruiming al.1) Wat moet er gebeuren met de eieren die we nog in ons bezit hebben.

Page 13: Zwartboek vogelpest - 2003

2)Wat te doen met de eieren die nog in de broedmachine zitten.3)Wat te doen met de 4 eenden en 2 krielkippen.

Kortom een groot fiasco dat in onze ogen wettelijk niet had gemogen. We zijndan ook van plan om verdere stappen te ondernemen.

Hierbij mijn afschuwelijke relaas van de ruiming die bij mij heeft plaatsgevonden.

Op woensdagmiddag 14 mei zijn onze 11 kippen en 1 haan onderpolitiebegeleiding vermoord door de AID en consorten. De overmacht bestonduit 7 man.

Ik heb een dringend beroep gedaan ze niet te doden. Antwoord: Dit is debeste manier om de pest te bestrijden

Ik heb een verzoek gedaan om ze te laten vaccineren. Wilde ze nietIk had een formulier om te laten tekenen voor het aansprakelijk stellen voorhet doodmaken van mijn dieren. Wilde ze nietIk heb ze de brief van Mr van der Goen overhandigd. Lazen ze nietIk heb lange tijd terug aangetekend bezwaar gemaakt tegen het doden vanmijn pluimvee Ik heb nog steeds geen antwoord op dat bezwaar. Antwoord:Er is geen enkele aanleiding om te stoppen met ruimen.

Ik heb geweigerd mijn kippenhok open te maken. De politie heeft hetopengebroken. Ik wilde een proces-verbaal van wat er gaande is. Antwoord:politie Wij zijn alleen getuigen. Ik heb geëist dat mijn kippen begraven werdenin mijn tuin. Dat was niet volgens het protocol .

Ik heb niets in ontvangst genomen en getekend, ondanks herhaaldelijkverzoek. Mijn buurvrouw stond bij mij, aan haar vroegen ze een giro ofbanknummer om het dodengeld op te storten, omdat ik het niet wilde geven.

Ik heb geprotesteerd tegen het spuiten van gif in mijn kippenhok Gevraagdwat dat was. Antwoord: een zeepsopje Ik heb hun meegedeeld dat ik weigerdat schoon te maken Ik heb verzocht dat ze terug komen om hun eigengiftroep op te ruimen. Doen ze niet.

In mijn brievenbus vond ik later de paperassen die ze aan mij moesten slijten.Ik stuur ze terug zonder ze in te kijken. Dit was de actie van de NederlandseOverheid bij mij thuis O ja ik kon nog wel bezwaar maken tegen de hoogtevan het getaxeerde bedrag Dit was mijn woensdagmiddag. Verdrietig,ontdaan en een leeg stil kippenhok.

Mijn verhaal: vandaag 19 mei zijn bij ons de kippen en ganzen geruimd. Deruimers waren al op het erf toen onze buurman ze tegengehouden heeft.

Page 14: Zwartboek vogelpest - 2003

Nadat ik gebeld ben, ben ik zo snel mogelijk naar huis gegaan. Daar stondeen ploeg ruimers en een politiewagen voor de deur. Mijn ganzen waren algedood, en als mijn buurman niet toevallig gezien had wat er gaande was,zouden ook mijn kippen er zonder meer aangegaan zijn. Ik heb gemeld dat ikeen brief aan minister Veerman heb gestuurd met het verzoek op vaccinatie.Ik heb ook verteld dat ik op zijn minste wilde wachten tot ik een antwoord vanhem kreeg. Alles tevergeefs, er moest geruimd worden.

Ik wil wel opmerken dat de ruimers en dierenarts een vermoeide en verslagenindruk maakten. Zij leefden erg mee, en lieten blijken dat ook zij ook dezinloosheid er wel van inzagen (wie niet).

Gisteren, 19 mei 2003, werd ik gebeld door mijn overburen dat er eenruimingsploeg van de RVV op mijn stoep stond samen met twee politieauto's.

Ik ben NIET gewaarschuwd en het enige wat ik in mijn brievenbus vond bijthuiskomst was de bijgaande brief. De vrijdag daaraan voorafgaand (16 mei)werd ik 's avonds om tien over negen gebeld door iemand van de RVV Storemet de vraag of ze de komende week konden komen om mijn kippen op tehalen omdat ze in mijn buurt aan het ruimen waren.

Ik heb toen gevraagd hoe ik er achter kon komen of ik werkelijk in het gebiedzat dat geruimd moest worden. Dit omdat dit nogal twijfelachtig was.

Hij vertelde mij vriendelijk dat ik moest kijken op de website van LNV. Daarstond het precies aangegeven. Zij zouden dat dan ook doen. Als ik nietbinnen het gebied viel zou ik niet meer worden GEBELD! Ik ben dus echterinderdaad niet meer gebeld maar men heeft maar gewoon besloten de kippenbij mij te ruimen zonder mij daarvan in kennis te stellen.

Bij thuiskomst dus bijgaande brief maar niets over:- de bevestiging dat ze TWEE kippen hebben meegenomen- ook niet wat voor soort kippen (een Brahma en een Barnevelder)- hoe ze de vergoeding gaan betalen voor deze twee kippen (ze weten geenrekeningnummer)- Ik heb niet kunnen constateren dat ze daadwerkelijk hebben ontsmet

In de brief staat, ik citeer:

"De reden van verdenking is dat uw adres gelegen is in de nabijheid van eenbedrijf waarvan de dieren ernstig verdacht zijn van vogelpest. Dit is reden omaan te nemen dat de door u gehouden dieren in de gelegenheid zijn geweestom te worden besmet met vogelpest"

Bij navraag bij LNV kon mij niet vertellen waar het "verdachte bedrijf" inAmersfoort zich bevond. Dit om "privacy redenen" voor de betrokkenen.Overigens heb ik nooit een brief ontvangen dat ik mijn kippen moestaangeven maar heb dit op 2 mei gedaan naar aanleiding van een bericht inde krant van de burgemeester van Amersfoort. Uit bovenstaande blijkt hoeonzorgvuldig de RVV omgaat met een en ander.

Page 15: Zwartboek vogelpest - 2003

Mijns inziens weet de ene ploeg van de andere niet wie waar ruimt.

Uiteraard is van dit alles het meest belangrijk dat ik mijn twee kippen kwijt bendie voor mij als huisdieren waren.

Mijn verhaal: Wij hebben zelf geen kippen, pauwen, eenden of ganzen alshobbydieren, maar als dierenvrienden willen wij deze gelegenheid aangrijpenom hier iets over te zeggen. In onze directe omgeving zijn tienduizendengezonde dieren vermoord. De manier waarop met de mensen en hun veewordt omgegaan (ook tijdens de MKZ crisis) is ronduit stuitend. Mensen diezich hiertegen verzetten of formeel bezwaar maken worden zelfsgeïntimideerd of bedreigd. Als men niet meewerkt staat er gelijk politie op destoep.

Dit hebben we allemaal gezien tijdens de MKZ crisis in Kootwijkerbroek, waarboeren zich hebben verzet tegen het vermoorden van hun gezonde vee,meteen werd de ME erop af gestuurd.

Verder kunnen we stellen dat we nog nooit een dergelijk amateuristischgestuntel hebben meegemaakt.

Eind maart is er door het ministerie een schrijven gevoegd tussen hetreclamemateriaal enzo huis aan huis verspreid. Wij moesten door onze buren hierop gewezenworden omdat dit schrijven ons niet was opgevallen tussen de stapelreclamemateriaal. Deze belandt, bij ons, in de regel onmiddellijk tussen hetoud papier in de schuur.

Vervolgens hebben wij een eveneens niet op naam gestelde brief van degemeente ontvangen waar niet alleen dringend opgeroepen werd om mee tewerken aan de bestrijding van het virus maar tevens de dreiging werd geuitdat het melden niet een vrijblijvende zaak was.

Wij hebben toen het besluit genomen onze dieren aan te melden in de vasteovertuiging dat onze overheid hier op een goede manier mee om zou gaan. Ikmoet hier onmiddellijk bij zeggen dat ik dit, met de kennis die ik vandaag heb,nooit en te nimmer gedaan zou hebben. Tevens vragen wij ons vandaag afwaarop deze meldingsplicht in juridische zin is gebaseerd omdat ik slechtskan vinden dat een dierenarts verplicht is sommige ziekten te melden bij LNV.

Wij zijn toen meen ik op 10 april (zou ook 9 of 11 kunnen zijn) gebeld dat zebij ons langs wilden komen om onze dieren te ruimen. Hiervoor wilden ze eenafspraak maken voor zaterdag 12, maandag 14 of dinsdag 15 april. Ik hebtoen een afspraak gemaakt voor maandag 14 april omdat dit de enige dag

Page 16: Zwartboek vogelpest - 2003

was die mij paste. Ik ben zelfstandige en hoewel je het de afgelopen dagenniet van me zou zeggen, moet er ook nog gewoon gewerkt worden. In dittelefoongesprek heb ik er melding van gemaakt dat ik beslist niet wilde datonze dieren levend mee genomen zouden worden en dat ik mij hiertegenabsoluut zou verzetten. In deze dagen was er nl. sprake van dat dit gebeurdeen ik dacht op basis van het eerder genoemde schrijven van het ministerie datik recht had op de daarin genoemde procedure (doding middels een door eendierenarts toegediende injectie)

De man die ik aan de telefoon had zou hier een notitie van maken. Dezebewuste maandag ben ik de gehele dag, redelijk nerveus moet ik u bekennen,thuis gebleven en hebben wij van niemand iets vernomen. Ook geentelefoontje dat ze zich, om welke reden dan ook, niet aan onze afspraakkonden houden. (een dag niet werken voor mij, is als zelfstandige ook eendag geen geld)

Gezien de ontwikkelingen en de kennis die wij zelf hebben verzameld op ditgebied waren wij inmiddels overtuigd geraakt van het feit dat de noodzaakvan het ruimen niet meer aanwezig was.Wij hebben daarom ook contact gezocht met het advocatenkantoor van derGoen ter ondersteuning van het kort geding van de familie Oosterbaan. Deeerste knak in mijn gevoel voor het recht in Nederland heb ik hier opgelopen.

Het optreden van de afgevaardigde advocaat van Landbouw was in mijn ogeneen schoffering van de burger en het recht in Nederland. Deze goede mankon niet uit zijn woorden komen en het had er de schijn van dat hij het dossierniet kende en in ieder geval nog nooit in zijn leven een kip had gezien. Ookals advocaat mag je, in mijn ogen, wel iets laten blijken van betrokkenheid.

Verder vond ik het op dat moment erg jammer dat voor dit kort geding nietiemand uit het gebied Beneden-Leeuwen genomen was omdat zich in ditgebied sedert 10 april (Wamel) geen uitbraak meer had voorgedaan.

Misschien moet ik hier ook nog melding maken van een aangetekende briefdie ik op 08.04 aan de Minister van Landbouw stuurde om bezwaar te makentegen ruiming van hobbydieren in de bufferzone. Hierop moet ik het antwoordvandaag nog krijgen.

Op 7 mei ontvingen wij een op 10 april 2003 gedateerde brief van deRijksdienst voor keuring van Vee en Vlees. Met als onderwerp: “verdenkingAI/niet bedrijfsmatig gehouden dieren”.

“Met ingang van 4 april 2003 worden alle voor Aviare Influenze-gevoeligedieren op uw adres als verdacht van Aviaire Influenza (vogelpest)aangemerkt. Deze verdenking is gebaseerd op artikel 2, onderdeel c, van hetBesluit verdachte dieren (Stb.1994, 731)

Page 17: Zwartboek vogelpest - 2003

De reden van verdenking is dat uw adres gelegen is in de nabijheid van eenbedrijf waarvan de dieren ernstig verdacht zijn van vogelpest. Dit is reden omaan te nemen dat de door u gehouden dieren in de gelegenheid zijn geweestom te worden besmet met vogelpest.”

Nu dacht ik, mijn vader heeft tenslotte niet voor niets mijn schoolgeld betaald,hier moet sprake zijn van een misverstand.

1) in het besluit verdachte dieren ook artikel 5 lid 1: Dieren die op grondvan artikel 2, onderdelen b of c, als verdacht worden aangemerkt, blijvenverdacht gedurende een periode van: 21 dagen bij vogelpest (aviaireinfluenza)

2) onze dieren zaten vanaf dag 1 (ergens 3e week van maart) deugdelijk(niet voor vogels etc. toegankelijk) opgehokt meer dan 100 meterverwijderd van de openbare weg.

3) kun je spreken van “in de nabijheid van” als het gaat over meer dan 7km?

4) in het gebied Beneden-Leeuwen had zich de laatste uitbraakvoorgedaan op 10 april.

Kortom toen zich op dinsdag 13 mei een heel circus van mensen voor onzedeur opstelde en 4 mannen zich in ruimingsoverall op ons erf meldde dacht ikwerkelijk (misschien ben ik toch onnozeler dan ik zelf wil toegeven) dat ik hettij nog kon keren.Zeker toen zij, nadat ze mijn verhaal hadden aangehoord verwezen naar deman in het nette pak aan de straat van wie mij de naam inmiddels isontschoten. Nadat ik deze meneer had verteld over het inmiddels door mijnadvocaat ingediende bezwaarschrift, gewezen op het Besluit verdachte dierenen mijn verbazing had geuit over de macht aan mensen incl. politie ging hijbellen met Stroe.

Na zijn toezegging over een brief of nieuwe beschikking waarin de Ministerbepaalt dat onze dieren die op grond van art. 2, lid c, als verdacht wordenaangemerkt, verdacht blijven gedurende een andere dan de in art. 5 van hetBesluit verdachte dieren gemelde termijn, heb ik mij weer naar binnenbegeven. Ongeveer een half uur later kwam een van de ruimers mij halenomdat genoemde meneer mij weer wilde spreken, deze vertelde mij dat ikhelemaal geen brief of wat dan ook meer zou krijgen maar dat ze nu , met ofzonder mijn toestemming over zouden gaan tot ruiming.

Teamchef Schouten van de politie Neder-Betuwe die zich inmiddels samenmet 2 collega’s op ons erf bij deze meneer had gevoegd (zonder overall)voegde hier nog aan toe dat het nu goedschiks of kwaadschiks ginggebeuren. Hoewel de dierenarts in het kippenhok nog (met mijn telefoon) eengeprek heeft gevoerd met mevrouw Th.M.C. Six (van der Goen advocaten)werd hij door een man van de AID gesommeerd op te hangen, niet meer dediscussiëren maar over te gaan tot ruimen. Op de opmerking van één van de

Page 18: Zwartboek vogelpest - 2003

ruimers dat er zich op ons weiland nog 3 ganzen bevonden heb ik gezegd datdeze wild waren en niet te vangen. Toen zijn ze met onze dode kippenvertrokken zonder dat ik verder iets heb hoeven te tekenen van eenafstandsverklaring of iets dergelijks waarover iedereen sprak. Het hele circusbleef echter wel bij ons voor op de openbare weg staan wachten. Naar laterbleek in afwachting van een schutter die met een jachtgeweer deze 3 ganzenheeft doorgeschoten. De stomme beesten gingen niet weg omdat een vanhen op ons weiland zat te broeden.

Inmiddels zijn wij nu 2 dagen verder en heb ik nog steeds het onwezenlijkegevoel in de verkeerde film te zijn beland. Misschien ben ik nog wel eens ietste emotioneel maar met name mijn partner die als zoon van een oud-hoofdcommissaris van politie zeer gezagsgetrouw is opgevoed is volledig vanslag omdat wij hiertegen niets maar dan ook niets konden ondernemen.Hij neemt het zichzelf nu (na twee dagen) kwalijk dat hij niet in de slootgesprongen is om de daarheen gevluchte ganzen te beschermen en/of deschutter zijn geweer te ontnemen

Echteld 15 mei 2003

Overigens heb ik al deze mensen nadrukkelijk gewezen op hun eigenverantwoordelijkheid, dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigenhandelen en zich m.i. niet kunnen verschuilen achter beleid/opdracht. Tevensheb ik aan teamchef Schouten gevraagd waarom hij in mijn ogen, niet zorgdevoor handhaving van de wet.

Mijn verhaal: Goed idee, zo’n meldpunt. Ik heb zelf een kip van tien jaar, die iknetjes gemeld heb bij LNV op 22 april (heb ik overigens spijt van). Ik woon inGemeente Nederweert waar op 6 en 7 mei de krattenactie plaats vond. Opdeze manier ga ik niet met dieren om, dus ik heb hier niet aan meegedaan.Wel heb ik een e-mail gestuurd aan het LNV en de AID met de vraag of mijnkip als deze toch gedood moet worden, op mijn terrein middels een injectiekan worden gedood. Van de AID heb ik nooit antwoord gekregen. Van deLNV kreeg ik de mededeling dat ik te laat was voor de krattenactie, maar mijnkip wel officieel moet melden bij het loket. Ik mailde ze terug dat ik dat allanggedaan had, hetgeen ik ook in mijn eerdere mail had vermeld en verzocht zenogmaals te lezen wat mijn vraag was, namelijk het injecteren.

Hierop kreeg ik als antwoord dat het de bedoeling was dat ik een krat hadopgehaald en dat dat nu te laat was en dat ik mijn kip nogmaals moet meldenen dat er dan een ruimingsploeg komt en ik niet kan kiezen voor een van demethodes van ruimen.

Hierop heb ik ze geantwoord dat ik reeds gemeld heb en daarmee aan mijnplicht heb voldaan. Geweldig, dat ze daar mensen e-mail laten beantwoordendie een gebrek hebben aan communicatieve vaardigheden.

Page 19: Zwartboek vogelpest - 2003

Ik hoop dat ik er verder niks meer van hoor en dat mijn kipje nog lang kanblijven rondscharrelen.....

Mijn verhaal: naar aanleiding van het ruimen van mijn 4 bijzondere dierendoor de ruiming ploeg ten tijden dat ik niet thuis was schiet mij in hetverkeerde keel gat, te meer door dat de lieden het terrein betreden zijn dooroneigenlijk gebruik. Het wegnemen van afrastering/hek terwijl detoegangspoort gewoon open was maar iets klemt en daar bij ook nog enkeleplanten vernield heeft het ergste is nu dat mijn privacy ernstig is geschonden.

Mijn verhaal: dat er gevoelloos omgegaan wordt met echte dierenliefhebbersin dit land. Dat er van je verwacht wordt dat je maar solidair moet zijn met dewalgelijke bio-industrie. Als er iets is wat geruimd moet worden dan zijn het dekippenkooien en hokken van deze industrie waarin het alleen om geld gaat endierenbelang op de allerlaatste plaats komt de grote auto en landhuis van debio-industrieboer staat voorop. Dat zien wij als bewoners van hetbuitengebied dagelijks om ons heen. En nu worden onze makke enkerngezonde scharrelkipjes daar de dupe van. Ik schaam mij er soms diepvoor dat ik mens ben en gedwongen wordt om hieraan mee te werken.Normen en waarden in ons land zijn ver te zoeken. Waar haalt boer Veermanhet recht vandaan om dit te doen, mag je als je minister bent ook maar gelijkhandelen als God, onvoorstelbaar.

Mijn verhaal: direct na de brief van de gemeente dat onze kippen moestenworden aangemeld hebben wij dat op 16 april jl. braaf gedaan. Daar werd onsverteld dat de kippen na 1 of 2 weken geruimd zouden worden. Nu echterworden ze pas geruimd op 23 mei a.s., dat is dus ongeveer 6 weken na demelding. De kippen zijn gezond en deze ruiming is dus zinloos enonacceptabel. De incubatietijd is maar 10 dagen dus waarom deze ruimingendan nog.

Mijn verhaal: vandaag ruim anderhalve maand na het laatste geval in deGelderse vallei kwamen ze bij ons nog even vertellen dat onze 26 ouderekrielkipjes toch nog dood moeten, het woord ruimen dekt de lading absoluutniet. De twee melders kwamen zeggen dat het toch moet, maar dat ze zelfwel begrepen dat het eigenlijk nu nog onzin is gezien de incubatie tijd van 10dagen is er gewoon geen vogelpest meer in de regio. Toch omdat het de wilvan Veerman is moet het gebeuren. We zullen zo lang mogelijk tegenwerkenen zeker niet tekenen politiek doe iets!

Page 20: Zwartboek vogelpest - 2003

Mijn verhaal: Ziekten treden niet op als een donderslag bij heldere hemel,maar ontwikkelen zich uit dagelijkse zonden tegen de natuur. Hippokrates(Griekenland)

Klacht:

Ruimers laten dode kip achter in niet ontsmet hok. Zo gevaarlijk vindt hetministerie van LNV het hobbypluimvee: na de ruiming wordt het kippenhokniet eens ontsmet en ze laten nog een dode kip liggen ook. Eenhobbydierhouder uit Beneden Leeuwen is helemaal ontdaan over haar vondstvan twee dagen geleden. Op 27 mei heeft de RVV bij haar 30 kippen,kalkoenen, ganzen en een fazant gedood. Ze vertrokken zonder het hok teontsmetten, zelfs zonder aanwijzingen te geven over wat te doen metoverblijvende mest. De hobbydierhouder kreeg alleen te horen dat zij tweeweken het hok niet mocht betreden. Na het verstrijken van die termijn, ging zeeen kijkje nemen en vond tot haar grote schrik de dode kip. Daarmee zit zetegelijkertijd opgezadeld met een nieuw probleem: waar moet ze met die dodekip naartoe? Deze ervaring past overigens in een lange reeksonzorgvuldigheden van de RVV, waarvan melding zal worden gemaakt in hetzwartboek vogelpest. Hoe langer die reeks, hoe ongeloofwaardiger deargumentatie van minister Veerman wordt.

Mijn verhaal: Informatie voorziening: waardeloos !!!Wij wonen in Kapel-Avezaath, een dorp dat door de scheiding van de A15onder beheer van 2 gemeentes valt n.l. de gem. Buren en de gem. Tiel. Op16 April 2003 breekt in Kapel- Avezaath (gem.Buren) vogelpest uit.Donderdagmiddag (17 April) werden alle bewoners van Kapel-Avezaath dieonder de gem. Tiel vallen op de hoogte gebracht door middel van een brief.Dit was echter niet het geval bij de inwoners van Kapel-Avezaath die vallenonder de gem. Buren, het ministerie was vergeten de gem. Buren op dehoogte te brengen. Dit was nog niet alles, want op 7 mei 2003 ontvangt degem. Buren bericht van het ministerie dat er in plaats van 1km nu 3kmgeruimd gaat worden. Dit bericht daarin tegen wordt weer niet aan de gem.Tiel gestuurd. Het door het ministerie gestuurde bericht wordt door de gem.Buren op woensdag 14 mei gepubliceerd in het plaatselijke krantje. Wij bellennaar de 2 gemeentes, de gem. Buren bevestigen het bericht maar de gem.Tiel weet nog altijd van niets. Dus wij weer in de stress om ons pluimvee,voorniets zo zal later blijken. Want op 20 mei bericht de internetsite van de gem.Buren dat de ruimingszone van 3km (!) niet doorgaat, en de 1m zone algeruimd is. Daartegen weet de gem. Tiel volgens hun internetsite nog steeds

Page 21: Zwartboek vogelpest - 2003

van niets. Hoe kan dit toch gebeuren, zeker als het om levende dieren gaaten daarbij niet te vergeten zeer veel menselijk leed.

Mijn verhaal:1.Dat er geruimd wordt zonder enige bereidheid van de minister om de zin ende noodzaak eventueel te herzien, met name nu in het buffergebied onder deA67 al sinds 2 mei geen besmetting meer is gemeld2. Dat wij geruimd zijn terwijl wij meer dan 10 km van elke besmetting afzitten,terwijl in de brief, waarom wij hebben moeten vragen! als reden voor deruiming werd aangegeven dat wij in de buurt van een besmet bedrijf zaten.3. dat een zeldzame Javapauw (minder dan 1000 exemplaren in het wild) isgeruimd omdat deze onterecht! niet op de lijst van beschermde soorten stond,zonder enige bereidheid om deze omissie nader te laten bekijken4. Dat het ministerie een paniekbeleid voort onder het motto: eerst schieten,dan (misschien) praten5. dat de minister zich schuilhoudt zodat hij ons verdriet en ongeloof niet hoeftte zien 6. dat de tweede kamer nog niet inziet dat zij deze minister omverantwoording dienen te vragen voor zijn wanbeleid - voor teveel mensen endieren is het al te laat! 7. Dat de houding van de minister het basisvertrouwenin Nederland als rechtsstaat bij mij en met mij zeer velen ernstig en - wanneerde minister geen verantwoording gaat afleggen - onherstelbaar is beschadigd:bij een dergelijke overheid, die dit laat gebeuren voel ik mij niet meer veilig.Met dank aan de SP, die mij tenminste een spreekbuis verschaft.

Als bijlage zat daar bij een(geantidateerde) brief van RVV. Letterlijk dezelfde brief hebben wij op 7 mei jl.ook ontvangen. Brief aan ons was gedateerd 12 april. Wij zouden ook binnenzes weken een bezwaarschrift kunnen indienen. Niet dat die killers heefttegengehouden, maar dat weet je helaas al. Opmerkelijk genoeg hebbenonze buren deze brief NIET gehad.

Ook ik had m'n twijfels over "uw adres is gelegen in de nabijheid van eenbedrijf" Waar dan?

Ik heb hierover gebeld met min. LNV. Ze kon me niet helpen aan een adres,had alleen een lijst met plaatsen waar verdachte pluimveebedrijven zitten.Geen pluimveebedrijf in Echteld. Daarover heb ik m'n verbazing uitgesproken.Wellicht woont u vlak bij een andere plaats? Het hele rijtje omringendeplaatsen genoemd (Ommeren, Lienden, Maurik, Ingen, Tiel). Nee, nergenseen pluimveebedrijf.

Hoe dat dan kan? Dat moest ze opzoeken. Na een tijd wachten komt ze terugmet de opmerking "mevrouw, dat komt omdat u in het buffergebied

Page 22: Zwartboek vogelpest - 2003

Nederweert woont". Op mijn opmerking dat dat in Limburg ligt, zei ze "u woonttoch vlakbij Helden Panningen". Nee, ik woon vlakbij Tiel, dat heb ik u zojuistook gezegd.

o ja, excuus ik ga nog even verder kijken hoor.

Na nog langer wachten: u zit in een buffergebied, waarvoor geldt dat dat in z'ntotaal geruimd moet worden.

En hoe zit het dan met de mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar tekunnen indienen? Onze dieren zijn inmiddels TOCH vermoord. Antwoord vanhaar (helaas vergeten haar naam te noteren): "ja, dat is inderdaad wel eenmerkwaardige situatie".

Maar u kunt toch bezwaar indienen hoor. Daar heb ik mijn dieren niet meeterug, maar ik zal dat zeker doen, heeft u voor mij een adres? Dat moet urichten aan het ministerie. Dat heeft geen zin, ik heb al vele brieven gestuurdaan het ministerie en tot op heden niet een antwoord. Dan kunt u het beterper e-mail doen. U wilt niet weten hoeveel e-mail er al zijn verstuurd, waaropwe(meestal) wel een standaard ontvangstbevestiging ontvingen, maar eenecht antwoord niet. Dat is raar, er zit hier de hele dag iemand die reageert opde mail.

Daar kom je dus geen steek verder mee he. Fijne "voorlichting" wel.

Vandaag berichtte mijn tante uit Brabant mij dat haar drie bejaardetroetelpauwen onder politiebegeleiding op haar erf doodgeschoten zijn doorde AID. De organisatie kon ongehinderd haar gang gaan nadat de plaatselijkepolitie mijn oom en tante geboeid van hun erf hadden afgevoerd na hetforceren van de ingang van hun tuin. Zo'n twintig eenden trof eenvergelijkbaar lot. Aansluiting bij het proces van advocaat Van der Goen tegende staat heeft dit helaas niet kunnen voorkomen. In dit lopend proces wordtaan de kaak gesteld dat het ruimen van gezond hobbypluimvee in het kadervan de kippenpest discutabel is.

Lokale pers werd verslaggeving onmogelijk gemaakt Zie daarvoor het artikelin de Limburger: 'Politie arresteert hobbydierhouders en journalisten'.

Mijn oom, van ruim in de zeventig, werd na het met eieren verdedigen vanhun geliefde vogels door de politie gevloerd, geboeid en afgevoerd. Mijn tante(68) werd de waardigheid gegund haar boeien staand te aanvaarden. Naterugkeer bij hun woning resten slechts enkele veren.

Page 23: Zwartboek vogelpest - 2003

Ik vind het verschrikkelijk erg. Ik heb hier geen woorden voor hoe er wordtomgesprongen met dieren. Dat de kippen van al die boeren geruimd moetenworden is al heel erg, maar waarom al die gezonde kippen. Dat die kippen uitde bio-industrie geen weerstand hebben begrijp ik. Die zijn zo opgefokt enkunnen nergens tegen, maar dat al die hobbykippen van de burgers geruimdmoeten worden. Daar snap ik dus niets van. Die zijn veel gezonder en sterkerdan al die kippen uit de bio-industrie. Ze veroorzaken veel dierenleed en ookveel leed bij de mensen die hun kippen goed verzorgd hebben. ik hoop ditnooit meer mee te maken en dat ze hier een goede les van geleerd zullenhebben.

Wij hebben de kippen ook moeten ruimen, waar we het niet mee eens zijn. zemoeten het niet zoeken bij de hobbyboeren, maar in de grote stallen. Devervoerders van voer en slachtkuikens die rijden door heel Nederland om eencent op een kilo te kunnen verdienen. Mijn mening is dat ze dat in regio’smoeten verdelen en eenzelfde kiloprijs moeten afspreken. Dan hoeven ze nietzo rond te rijden met hun vrachtwagens.

7 kippen: 1 politieauto, 1 grote vrachtwagen en 1 grote bestelbus. Het magwat kosten. Ze zijn wel de verkeerden aan het ruimen. Ze moesten die van deAID en RVV ruimen. Het is schandalig waar ze mee bezig zijn. Een hart enverstand hebben ze niet. Die heren hebben nergens verstand van, want zehebben zelf de vogelpest. Als ze de boeren en alle overige vogelliefhebbersmaar kunnen pesten dan leven ze. Het zijn allemaal banenjagers.

Dat er tegenwoordig mensen zijn die echt om hun dieren geven en er vanhouden is soms nog maar op één hand te tellen. Zo treurig is het in dezemaatschappij. Daar horen de mensen van Landbouw, Natuurbeheer enVisserij zeker niet bij. Het zijn ook maar kippen, eenden, ganzen, enz., enz.Jullie weten niet wat je aanricht met deze slachterij en dan nog maar nietgepraat over hoe het wordt gedaan. Dierenleed en mishandeling is het en dannog niet gelet op de stress bij de dieren. Och ja, het zijn maar kippen, eenden,enz., enz. Wanneer houdt het eens op met die flauwekul om te zeggen: “Wekunnen niet enten;” O nee, dan kunnen ze niet meer verkocht worden naarhet buitenland, want daar willen ze dat vlees dan niet meer!!! Nou, ik weet éénding en dat is dat ze daar ook niet zo nauw kijken. Als het maar geld oplevert.Dat er dan ook nog mensen zijn die eenden gaan vangen om een paar rotteeuro’s te krijgen, dat is helemaal van de dolle. Is daar ook een kliklijn voor?

Page 24: Zwartboek vogelpest - 2003

Zelfs dat wordt niet gecontroleerd. Of het een eend is uit de stadsvijver of vanhenzelf. Zeg dus niet dat jullie goed bezig zijn! Het is gewoon walgelijk. Naarmijn mening klopt het niet om al deze dieren te vermoorden en dan te zeggendat we de vogelpest de baas zijn, want hoe zit het dan met de kraaien,eksters en duiven en weet ik wat voor vogels allemaal. Die poepen toch ookoveral en dat zit toch ook overal op en aan. Komt er dan soms een regel omzoveel mogelijk vogels op te ruimen? Nou, daar zijn die zogenaamde jagersgoed mee. Wat zullen die dat leuk vinden. U ziet, ik ben fel tegen dezemoorddadige praktijken. Minister Veerman, ga eens een dagje internetten.Kunt u met eigen ogen zijn wat er allemaal gaande is.

Het is een grof schandaal hoe wij hier met onze dieren omgaan. Wil je je ertegen verzetten, dan ben je bijna een crimineel. Ze komen met politie erbij jedieren weghalen. Minister Veerman snapt niet wat voor een dierenleed enmensenleed er wordt veroorzaakt. Ik ben ziek van mensen zoals hij. Hij heeftgeen enkele reden om over te gaan tot het ruimen van onze gezonde dieren.Wat volgt er? Zijn de volgende keer onze honden aan de beurt? Het is zelfszo dat er een kliklijn is. Het is volgens hem je burgerplicht om je buurman aante geven als deze zijn dieren verbergt. Ja, we moeten zelfs onze eigen dierenvangen en in open kratjes aan de straat zetten als grof vuil. Dan worden zemet open vrachtwagens en open kratten naar Hunsel gereden. Jawel, meteen ‘zeer besmettelijk virus’. Ik denk dat het economische redenen zijn. Ik kangeen enkele andere reden verzinnen voor deze waanzin.

Ik ben het niet eens met het zinloos ruimen van onze hobbydieren. Ze hebbenal zo lang opgehokt gezeten dat er, volgens mij, van een besmettelijke ziektegeen sprake kan zijn. Waarom deze dieren en hun eigenaren onnodigkwellen?

Ik houd niet van dat ze vergast worden en dat gaat ook niet heel snel. Dekippen konden gewoon ingeënt worden, want het virus wordt niet via de luchtverspreid. U weet niet wat u de mensen aan doet. Ouden mensen die alleenwonen en een kip hebben, die behandelen hun dier als een soort kind en datmoeten ze dan ook nog doden. Nu voelen die mensen zich enorm eenzaamen als het nu de hond was, of de mens zelf. Wat had u dan gedaan? Het gaatjullie gewoon om het geld. Ik hoop dat u er iets aan doet.

Page 25: Zwartboek vogelpest - 2003

Minister Veerman zegt dat 10% van de hobbydieren besmet zijn met hetvogelpestvirus. Waarom worden de dieren dan opgehaald in open kratten enrijden ze met open vrachtwagens kriskras overal heen? De ruimers dragen dehele dag dezelfde kleding en komen overal. Ook bepalen zij nog eens welkedieren ze meenemen. Ik ken mensen die kippen hadden en een haan. Dekippen namen ze mee, maar de haan wilden ze niet. Is dat dan geenpluimvee? Waar ik me ook aan erger is dat ze zomaar ongevraagd jouwterrein betreden, terwijl je niet thuis bent. De deuren of hokken openbreken ende dieren meenemen. Ook als mensen een bezwaarschrift hebben ingediend.Je moet ’s morgens de kratten klaarzetten, maar ze kunnen niet beloven datze die dezelfde dag op komen halen. Moeten die dieren dan een week in zo’nkrat blijven zitten? Zo ga je niet met dieren om, minister Veerman! Ik pleit voorhet vaccineren van hobbydieren, omdat deze dieren gehouden worden voorhobby en niet voor de export. Dan heb je ook nog dat verhaald van die manuit Thorn. Die kon zijn pauwen niet te pakken krijgen en vraagt de loco-burgemeester zijn dieren af te schieten. Die schiet een paar keer met eenflambert, de beesten zijn gewond, lijden en een ander moet er dan de kopaftrekken. Staat die loco-burgemeester er nog bij te lachen ook!! Zouden zebij hem moeten doen! De reactie van minister Veerman dan: “Het is deverantwoordelijkheid van de mensen.” Nee, want wij hebben er niets over tezeggen. Ze worden bij ons weggehaald! Ze moeten de verantwoordelijkheidzoeken bij de pluimveehouders en niet bij de hobbyboeren. Kijk maar eens ineen kippen/kalkoenenstal. Dan zie je genoeg en de inspectiedienst moet ookeens wat meer verantwoordelijkheid tonen.

Op 12 april zijn onze legkippen geruimd en na het overhandigen van een lijst,mochten de Groninger Meeuwen blijven staan. Maar.....

We hebben vanmorgen een telefoontje van het LNV gehad, dat onzeGroninger Meeuwen alsnog geruimd moeten worden. Zij komen toch niet voorop de lijst van uitzonderingen.

De ruiming zal deze week nog gebeuren. Hoe moeten wij hier op reageren?

Vandaag 21 mei, na 68 (!) dagen opgehokt te hebben gezeten zijn mijn tweeganzen geruimd Het vrouwtje had ik al 15 jaar, de gent was zes jaar. Ik waseven boodschappen doen er was dus niemand thuis. Ik had duidelijk gezegd,bij het melden dat het niet wilde dat ik er in ieder geval bij wilde zijn. Hoe weetik nu wat er met ze gebeurd is?Misschien zijn ze levend meegenomen.

Page 26: Zwartboek vogelpest - 2003

Ze waren volkomen gezond. Dit is de gekte ten top. Er lag een brief in busmet instructie voor ontsmetting. En dat ik een bezwaarschrift mag indienen,gedateerd 7mei/2003.

Achter op de envelop met de hand geschreven een bericht van de coördinator####staat er geloof ik, dat hij de ganzen meegenomen heeft. De kip van 9 jaar nietwant daar komt een vogelexpert naar kijken. Het is zo fout allemaal, zo foutzomaar bij iemand het erf op lopen en iemand iets afpakken wat bij dieiemand hoorde.

Onlangs zond ik een schrijven aan de Vaste Kamercommissie voorLandbouw, Natuurbeheer en Visserij. Helaas mocht ik van u nog geenantwoord ontvangen. Gisterenavond kreeg ik een telefoontje, dat de AID opzeer korte termijn, dwz vandaag of uiterlijk volgende week, mijn huisgenootjeskomt halen. Het betreft twee weiendotters, die al jaren oud zijn, handtam. Zezijn kerngezond en toch moeten ze nu dood. U mag best weten dat ik huilendachter mijn computer zit. Ik mag niet voor ze zorgen zoals het behoort. Ik magze niet behoeden voor ziekte. Ik moet ze opsluiten als hadden ze een moordbegaan. Dit is misdadig. En dat weet de minister ook. Als hobbydierhouderword ik aangezet tot het plegen van een misdaad volgens de Gezondheids-en welzijnswet voor dieren. U kunt ons helpen, door uw stem te laten horen. Uweet dat het bijna Hemelvaart is. Kan het nog cynischer? Wij zijn geen bedrijf,maar mensen van vlees en bloed die veel van de dieren houden. Uit naamvan Hanna en Kipje, mijn kinderen en al die andere getroffenen, roep ik u optot onmiddellijke actie tegen dit beleid. Zodat het eindelijk ophoudt. Ik doe eenberoep op u als deel van de volksvertegenwoordiging, op uwmedemenselijkheid en levensovertuiging. HELP!

Gisteren ben ik geconfronteerd met een heel vervelend voorval, iets wat ik demoeite vind om u te melden.

Ik woon in het gebied Gelderse Vallei, heb mijn kippen gemeld op hetinfonummer LNV, ben gebeld voor een afspraak om de kippen af te komenhalen, heb 2 tijdstippen doorgegeven waarop dat kon (deze weekzaterdagmiddag en volgende week maandagavond) .

Tot mijn verbazing zijn gisteren, toen ik niet thuis was, de kippenmeegenomen. In de brievenbus zat een enveloppe met de gebruikelijkepapieren met daarop geschreven de datum, tijdstip en de mededeling: dekippen zijn meegenomen in samenwerking met AID, RVV en Politie - hokjeontsmet. Voor de vergoeding moest ik mijn bankrekeningnummer faxen naarde RVV.

Page 27: Zwartboek vogelpest - 2003

7 april onze gezonde dieren aangemeld.

14 mei komt -zonder bericht vooraf- een ruimingsploeg - deze hebben weweggestuurd.

15 mei een brief naar Veerman gestuurd uitgelegd waarom gezonde dierenniet dood moeten.

21 mei - 's avonds om 20.45 uur komt er taxateur - ook deze hebben weweggestuurd.

22 mei de AID op de stoep - er is geen ontkomen meer aan - alle gezondedieren moeten dood. het is een nette ploeg - alle lieve dieren sterven in dearmen van mijn man. zeer indrukwekkend. we zijn er kapot van. Dit voelt alsdoodgeschoten worden op bevrijdingsdag - de vijand (het virus) is immersweg.

's middags heb ik het lidmaatschap van het CDA opgezegd - als dit het beleidvan een Christelijke minister is - willen wij daar niet meer bijhoren. Een CDAminister waar ze over normen en waarden praten.

24 mei komt er een telefoontje (nu wel) van meneer?? van de vogelpest-bestrijding - ze willen komen ruimen. mijn reactie zal ik u besparen.

26 mei maandagochtend half twaalf - twee heren van de AID - ze komen onspluimvee ruimen - als wij beiden witheet van woede worden - durft er ook nogeen te vragen of wij voor hun ook wat begrip kunnen opbrengen - nee dat isnu een vraag te veel. ik eis excuses van deze chaotische organisatie - ditwordt beloofd. 's avonds inderdaad de AID-er aan de lijn de organisatie vindthet niet nodig om excuses aan te bieden - zulke foutjes kunnen voorkomen -maar als deze man het wel wilt doen moet hij dat zelf weten. het is meer danonbeschoft wat deze veerman - aan veerkracht van een dierenliefhebbervraagt.

Mijn verhaal: Een aantal weken geleden zaten mijn vrouw min dochter van 3weken en ik op een terrasje bij ons in het dorp. Het gesprek een paar tafeltjesverder ging over de vogelpest, wij zouden waarschijnlijk niet geruimd worden!halleluja dachten wij, maar een week later kregen wij de oproep om kratten tehalen en onze dieren aan te geven. Spijt als al mijn haren op mijn hoofd hebik als een Nederlander gereageerd en ben te eerlijk geweest. Ik heb zeopgegeven.

Toen de betreffende heren onze kippen en eenden op kwamen halen barsteik los met mijn vragen. Helaas deze heren konden mij bitter weinig informatiegeven, ook bij het LNV heb ik meerdere malen gebeld met meerdere vragenen ook hier kreeg ik geen antwoorden op mijn vragen! Als de heren van hetkabinet ons vogelpest vrij willen hebben, verwacht ik wel een aantal die

Page 28: Zwartboek vogelpest - 2003

weten waar ze mee bezig zijn en niet een stel van die half slappe lullen dieachter de grijze massa verborgen gaan.

Ik ben arts, acupuncturist op het ziekenhuis Berg& Bosch in Uithoven en wijzitten net in compartiment A van ophokplicht van onze hobbydieren.

Wij hebben standaard al jaren pauwen op ons terrein wonen, wat een oudziekenhuis is in een zeer bosrijke omgeving. De meeste dieren zijn al opgehokt, maar ik heb al 5 dagen geprobeerd om onze laatste mannelijke pauwte vangen (met krenten en rum etc. op tip van de dierenambulance). Zelfs debrandweer is al uitgerukt om onze pauw uit de boom te halen op 40 meterhoog, maar hij is ons te slim af en vloog weer weg.

Twee weken geleden heeft het AID al twee pauwen geschoten en vele vanonze kippen, die nog niet opgehokt zaten. Bijna elke avond komt het AID opons terrein schieten, waar overigens vele kinderen buiten lopen en wonen.

Is er een manier op deze "wilde pauw"buiten schot te kunnen houden vandeze gewetenloze ruimers?

Ik ben kwaad op de Minister van landbouw maar nog meer op u. U laat hettoe dat er nog iedere dag gezonde hobbydieren door "Dierenartsen "vermoordworden.

U geeft niets om leven. Uw partij geeft niets om leven. U bent net zoverantwoordelijk voor deze zinloze moorden als de minister zelf, want u laatdit gebeuren.

U weet evengoed als de rest van Nederland dat dit beleid van deze ministernergens toe leid. Ik weet eigenlijk niets meer te zeggen omdat jullie toch nietluisteren en alleen denken aan jullie eigen hachie.

Stop de minister van landbouw met dit waanzinnige beleid.

U mag mijn verhaal in het klachtenboek vermelden. Helaas moet ik u welmeedelen dat het voor mijn gans Ukkie te laat is. Afgelopen vrijdag toen ikeen weekend weg was zijn ze met 4 mensen gekomen en mijn vader kon hetniet meer tegenhouden. Mijn vader heeft zeer duidelijk gemaakt wat hij ervanvond en heeft nergens voor getekend. Hij is uiteindelijk weggegaan want hijkon het leed niet meer aanzien.

De minister begrijpt niet wat voor een leed hij mijn familie en mij heeftaangedaan door dit onzinnig beleid. Blijkbaar hebben wij burgers niets meer

Page 29: Zwartboek vogelpest - 2003

in te brengen als het over onze eigen huisdieren gaat want dat waren ze. Ikhoop dat deze brief van enige betekenis kan zijn, want wat nu gebeurt is, magnooit meer gebeuren, dit wens ik niemand toe. Ik hoop dat de schuldige voordeze daden gestraft zullen worden.Ik dank u dat u tenminste het lot van mij en zoveel andere mensen aantrekt

Bij ons zijn op 14 mei onze 2 krielkippen (sabelpootkriel) gedood in het kadervan de vogelpest. Ik begrijp van de Nederlandse belangenvereniging vanhobbydieren dat u gegevens verzameld omtrent het ruimen van dehobbykippen. Wij hebben 4 april onze kippen gemeld, in de veronderstellingdat wij mee konden helpen aan het tegengaan van de verspreiding van hetvirus uit de Gelderse Vallei.

Het was ons echter niet geheel duidelijk of wij binnen het gebied zoudenvallen dat geruimd moesten worden. Zowel de gemeente als in de overheid(LNV loket) waren daar niet duidelijk over, maar ons werd verzekerd datmelding niet automatisch ruimen betekent, De RVV bepaald of je in het teruimen gebied zou vallen. Diezelfde dag melden onze buren en overburenook hun kippen aan en ieder kreeg weer een ander verhaal te horen van LNVloket of hun kippen geruimd moesten worden.

Door deze tegenstrijdige berichtgevingen naar mensen, maar ook naar onszelf, hebben we op 9 april een klacht ingediend bij LNV, en in de briefaangegeven dat we niet onwillig waren om mee te werken aan de ruiming,maar dat we nu op schrift wilden hebben dat we binnen het te ruimen gebiedzouden vallen. De gemeente wilde hierover geen uitspraak doen, en ook dehuis aan huis brief was hun te veel moeite (zij gaven aan dat dit deverantwoordelijkheid van het minister zou zijn). Op 19 april werden wij gebelddoor de RVV, voor een afspraak voor de ruiming van de 2 kippen.

Wij hebben aangegeven dat wij eerst schriftelijk bevestigd wilden hebben datonze kippen geruimd moesten worden voordat wij een afspraak voor ruimingwilden maken. Op 8 mei ontvingen wij van LNV loket een excuusbrief over detegenstrijdige berichtgeving, maar dat de RVV bepaalt welk adres geruimdzou worden. Tegelijkertijd ontvingen wij van de RVV een brief dat onze kippenverdacht zouden zijn vanwege contacten met een besmet bedrijf (eenstandaardbrief, gedateerd op 10 april), ontvangen op 8 mei!!. Nu zitten onzekippen al vanaf begin maart opgehokt, wij wonen aan de rand van deGelderse Vallei tegen het bos aan en ver van besmette bedrijven. Wijbegonnen wel enige vraagtekens te zetten bij het nut van het ruimen vandeze 2 kippen. Eveneens op 8 mei werden wij gebeld door een medewerkstervan het LNV loket of wij de excuusbrief hadden ontvangen. Ik heb tegen haarmijn twijfels over het nut van het ruimingsbeleid geuit. Zij gaf mij als advies:De afstandsverklaring niet te tekenen, dit zou uitstel van de ruimingbetekenen en men was entingen aan het overwegen.

Het bevreemde mij zeer dat een medewerker van het LNV loket dit advies(telefonisch) gaf, maar aan de andere kant gaf ons dit hoop. Vervolgens

Page 30: Zwartboek vogelpest - 2003

hoorden wij niets tot op woensdagmiddag 14 mei een grote ploeg ruimers +politie op de stoep stonden. Mijn kinderen waren volledig in paniek. Ik heb dedierenarts (dhr. Blom) te woord gestaan en gevraagd of hij niet eerste eenafspraak kon maken voor de ruiming omdat ik dit een complete overval vond,ik nog vervangende huisvesting voor de 2 konijnen moest regelen vanwegede ontsmetting en bovendien de plotselinge ruiming voor de kinderen nogalbedreigend was. Hij wilde hier niet aan mee werken en de ruiming moestdiezelfde dag nog plaatsvinden, ook de politie gaf dat er geen uitstel mogelijkwas. Terwijl notabene onze kippen al op 4 april gemeld waren, moesten ze 14mei (ruim 6 weken later) zonder pardon worden gedood. Uiteindelijk kreegéén uur respijt om mijn kinderen elders onder te brengen, zodat de ruimingvan hun huisdieren niet al teveel nare herinneringen zou geven. Eén uur laterstond men weer op de stoep (4 auto's, 8 man van de ruimingsploeg, politieauto + 2 politieagenten). Ik had een gevoel van machteloosheid en eengevoel dat ik in ons eigen huid niet veilig was. Ik moest zonder meer toelatendat vreemden (volgens de politie) volkomen rechtmatig mijn huis + tuinbetraden en jouw eigendom (2 gezonde kippen) dood. Dit druist tegen elkrechtsgevoel in. Ik heb de dierenarts nog gevraagd, wat het risico voorbesmetting is van hobbykippen in een achtertuintje, hij gaf aan dat het risicozeer klein was, maar wilde verder geen discussie meer met mij over het nutvan de ruiming. Het was een genomen besluit uit voornamelijk economischebelangen. Ook is bij ons het hok niet ontsmet vanwege de konijnen die er nogliepen. Dit alles roept bij ons grote vraagtekens op over de risico's van dehobbykippen. Ik kan me voorstellen dat hobbykippen in de directe nabijheidvan een besmetbedrijf een risico vormen, maar hobbykippen in een beslotenachtertuin bijna 3 km verwijderd van een verdacht bedrijf. Bovendien 7 wekenna de laatste besmetverklaring van een bedrijf in de gemeente Ede, warenonze kippen nog steeds gezond.

Verder hebben zowel onze kinderen als ik zelf veel last met het verwerkenvan de manier waarop wij door de dierenarts, ruimploeg en politie werdenbenaderd, alsof wij criminelen waren. Ik moet wel zeggen dat het doden vande 2 kippen netjes is gebeurd. Bij onze overbuurman is overigens diezelfdedag geruimd, terwijl hij niet thuis was. Bij hem hebben ze het hokopengebroken (het slot doorgeknipt) en de kippen gedood. Terwijl deze manvan het begin af aan heeft mee willen werken. De RVV kwam telkens na hetmaken van een afspraak niet opdagen. Bij de laatste poging voor het makenvan een afspraak heeft hij de RVV er nog opgewezen dat hij kippen had dieop de uitzonderingenlijst staan. Maar de kippen zijn zonder pardonafgemaakt. Naast deze mail, zal ik ook nog een klacht indienen bij hetministerie zelf. Ik hoop dat de SP het ruimingsbeleid ter discussie kan stellen,zodat er nog hoop is voor de niet geruimde, gezonde dieren in devogelpestgebieden.

Iemand die voor hobby gevogelte of andere dieren houdt heeft nog nooithoeven te ruimen omdat zij de oorzaak zijn van één of andere ziekte – wel

Page 31: Zwartboek vogelpest - 2003

andersom (beroepsmatig). Ze komen je dieren ophalen en worden gedood,zonder ook maar een enkele aanwijzing va ziekte. Wilde eenden, ganzen,koeten, reigers, meeuwen vliegen af en aan en worden immuun (‘survival ofthe fittest’). Straks misschien nieuwe kippen, ganzen, etc. en zijn die welimmuun? Nee dus… dus begint het weer opnieuw.

Vroeger liepen de kippen los. Ze scharrelden op de mesthoop en er warennooit ziektes. Mochten er toch zieke kippen bij lopen, dan hadden zezogenaamd ‘snot’. Men ging naar de veearts een flesje halen en dat deedmen dan in het drinkwater en het probleem was over.

Schandalig is het woord wat gebruikt mag worden. Hoe de hobbydierenworden geruimd, terwijl het huismusje, koolmeesje, merel en de rest van devliegende populatie kan blijven rondvliegen. Kijkend hoe de rest van delotgenootjes in het dampende gas worden afgemaakt en verbrand. Daar zalde overheid wel weer een goed excuus voor hebben, terwijl er ook nog eenvaccinatie bestaat. Buitengewoon geweldig!!!

Zelf heb ik geen hobbypluimvee, maar de emoties welke ik heb gezien bij mijndochter en kleinkinderen toen hun kippen werden opgehaald wil ik niet meermeemaken. Als een dergelijke ziekte zich nog eens voordoet zullen wij danook alles doen om het ruimen tegen te gaan. Het lijkt de omgekeerde wereld.Een klein percentage van de bevolking verdient op een onverantwoordemanier zijn brood met deze massale bio-industrie en als het dan fout gaat,moet de hele bevolking de gevolgen daarvan ondervinden. Via entingen zouveel leed voorkomen kunnen worden, terwijl de effectiviteit van de huidigeregeling valt te betwijfelen. Door op deze manier met de natuur om te gaanbewijst de mens maar weer hoe ver hij intussen is afgegleden en omeconomische redenen op een onverantwoorde manier om gaat met alles watleeft en groeit. Hartelijk dank voor uw initiatief.

Wij vinden het de grootste onzin dat onze hobbyeenden en ganzen moetenworden gedood en al het andere gevogelte in de natuur gewoon kan blijvenrondvliegen. Die vogels vliegen overal, van huis tot huis, en dat mag??? Datkan geen kwaad??? Onze dieren zitten in een weide en komen nergens. Envooral nu in de broedperiode. Ze halen overal stro, gras en noem maar op omnesten van te maken. En dan moeten onze dieren worden gedood.

Page 32: Zwartboek vogelpest - 2003

± 14 jaar geleden heerste er ook ‘klassieke vogelpest’ in Nederweert en ooktoen was er een vervoersverbod en ruimingen van stallen. Ik had toen zelfenige hobbykippen en ik was verplicht om die dieren te enten d.m.v.medicinale druppels in het drinkwater. Probleem opgelost en de kippenleefden nog lang en gelukkig! Waarom kan deze methode nu niet meergebruikt worden bij hobbypluimvee??? Is het nou echt noodzakelijk dieren- enmensenleed te veroorzaken? Ik kan er niet in geloven. Is ons niet geleerd:“Heb respect voor alles wat leeft?!” Brussel en minister: ‘U wordt bedankt!’

Het is gemeen om kinderen hun huisdiertjes af te nemen, laat staan demanier waarop. Er is beslist een andere oplossing voor. En ook volwassenenhechten zich aan hun dieren. Dit heeft veel verdriet veroorzaakt wat niet nodigwas.

Dat ze onze gezonde kippen (voor hobby) hebben moeten opruimen. Had ditniet anders gekund, bijvoorbeeld enten. Voortaan beterevoorzorgsmaatregelen, zodat het sneller onder controle is. Dieren vergassenis vreselijk! Dit doe je bij mensen toch ook niet!

Bij deze mijn relaas (probeer het zo kort mogelijk te houden):

Nadat mijn buren hun beide ganzen hadden aangegeven en warenafgemaakt, heb ik 15 april eerst 0800-2233322 gebeld om mijn 4 kippen en 1haan aan te geven.

Na de aangifte aan dezelfde persoon gevraagd of ik daadwerkelijk geruimdmoest worden, oftewel zit ik in de ruimingszone. Kon ze niet zeggen. Zou mijngegevens vernietigen (jaja) en een eventueel nieuw telefoontje van mijafwachten.

Dezelfde ochtend gemeente Veenendaal gebeld. Gesproken met mevr.#####. Was verontwaardigd dat ik niet te horen kreeg of ik in de ruimingszonezat. Zou mij terugbellen.

Page 33: Zwartboek vogelpest - 2003

25 april zelf weer gebeld (hoorde maar niets, had zelf ook geen haast om hetdoodsvonnis voor mijn kippen te tekenen). Kreeg te horen dat mevr #### opvakantie was. Kreeg toen 06 nummer van ####. Deze meteen geprobeerd tebellen, steeds in gesprek of de voicemail. Om 13:00 die dag voicemailingesproken.

30-4 zelf weer gebeld, was mijn nummer kwijt geraakt. Wilde zelfs ook welweigeren de boel te laten afslachten en ja ik zat ook in de ruimingszone.

Zag die dag ook een krantenartikel van Aly van Eijk wegens haar verhaal.Wilde haar bellen toen ik zelf gebeld werd door de AID (?) met als resultaathet volgende gesprek: LNV: u heeft 4 kippen en een haan? Ik: hoe komt udaarbij?. LNV: dat weten we. Ik: kan niet. LNV: dat is aangegeven.

Ik: door wie? LNV: zeggen we niet. Ik: jullie houden je dus niet aan je woord.LNV: gaan we dwarsliggen? (en nog meer beschuldigingen). Ik: dit heeft geenzin goede middag.

Vervolgens op 1-5-2003 ## gebeld en gegevens gekregen van deNederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders.

2-5 aangemeld als lid van hobbyvereniging en vervolgens zijn er 's middagsopnamen gemaakt door de NOB voor het journaal van 22:00 en 23:30 op dieavond voor Nederland 3.

19-5 komt het slachtteam 4 man sterk en 2 agenten om de boel te ruimen.Deze informatie heb ik van mijn buren, aangezien ik op mijn werk was. Eentjeloopt meteen naar achteren, zonder te controleren of ik thuis ben. Enkeleanderen komen bij de buren om te vragen waar ik ben. Ze zeiden op zijnwerk, hij werkt tenminste, maar woensdag middag is hij altijd thuis. Niets meete maken, nu de rommel ruimen. Hij is er nooit als we contact zoeken (waag ikte betwijfelen, mijn voicemail staat altijd aan als ik niet thuis ben en daar hebik nooit een melding van deze "heren" op gehad

Bij de buren zijn een paar weken terug op een vrijdag wat rambo's van de AIDlangs geweest. Die haan (wilde krielhaan die was komen aanvliegen) moetmorgen dood in een zak liggen, anders een boete. Maar die haan is niet vanmij. Niets mee te maken, niet zeuren want anders. En dat tegen een man diemet een looprek loopt wegens een gebroken enkel. De buurvrouw belde mijvervolgens (na vertrek van deze kerels met hun walgelijke gedrag) behoorlijkoverstuur en ik heb die haan uiteindelijk te pakken gekregen en een anderebuurman heeft toen die haan gedood, ik kan dat niet. Ze zouden de volgendedag de haan ophalen, is niet gebeurd, ook niet na telefoontjes door mijnburen gepleegd.

Ik vind dit soort gedrag misselijkmakend. Het is maar goed dat ik niet thuiswas anders was ik waarschijnlijk meegenomen naar het politiebureau.

Page 34: Zwartboek vogelpest - 2003

In de afgelopen maand ben ik tweemaal gebeld door de A.I.D/R.V.V. i.v.m.het ruimen van mijn hobby kippen. De eerste maal heb ik aangegeven dat ikals de kippen moesten worden afgemaakt dat bij mij in de tuin gedaan moestworden(deze keuze werd mij gegeven)maar dat ik in deperiode waarin ze wilden komen op vakantie was.De tweede maal heb ik aangegeven met ruimen te willen wachten tot in hetlopende kortgeding een uitspraak was gedaan.

Maandag 19 mei 2003 zijn onze kippen uit onze achtertuin gestolen terwijl wijniet thuis waren.Volgens buren door negen mensen waarvan drie in politie kledij en zes inblauwe pakken.In mijn brievenbus lag een brief van R.V.V. waarin vermeld dat mijn kippenverdacht waren vanAviare influenza en gedood moesten worden en dat ik binnen zes weken naverzending van ditBesluit een bezwaarschrift kon indienen. Geen enkele verwijzing naar dehuisvrede breuk en stroperij in mijn achtertuin, of met welk recht dit eventueelgedaan zou zijn.

Het voorstaande geeft me het gevoel geen rechten te hebben in dit land, daarmen mij niet kan verwijten op onredelijke wijze tegen te werken en tochzonder enige waarschuwing en verordening mijn tuin binnen dringt eneigendommen ontvreemd.

Mijn dochter (12) heeft gezien dat bij het dierentuintje aan de Florastraat inNederweert de kippen de nek werd omgedraaid. Daarna werden ze in eenzak gestopt. Ik vind dit zeer dieronvriendelijk.

Ons bedrijf hield kalkoenen en houdt nu nog varkens en rundvee. Ons bedrijfis tot op heden nog steeds geblokkeerd voor de afvoer van varkens enrundvee. Nu is 26 mei 2003. De kalkoenen zijn geruimd op 8 april 2003 enwaren niet besmet en toch is er al 6 weken geen afvoer van anderediersoorten mogelijk. Dit is absurd en niks anders dan boertje pesten. Ditheeft niets te maken met de bestrijding van vogelpest. Ook wordt deondernemer gevraagd welke mensen in de buurt hobbypluimvee hebben. Ikheb gezegd dat ze dat zelf maar uit moeten zoeken. Ook het feit dat ruimenmet opzet zo duur mogelijk wordt gemaakt heeft ons geërgerd. Voorbeeld: deboer krijgt € 1,00 per kip en het ruimen kost € 15,00 per kip. Op 8 april werdenwij om 13.00 uur overvallen door een kermisstoet van 10 voertuigen en 25mensen en daar was de laadploeg niet bij. Die kwam pas om 23.00 uur. Om13.00 uur waren er al veel mensen aanwezig die pas de volgende dag werkmoesten verrichten, maar wel vanaf 13.00 uur betaald kregen. Al de laarzenen kleding van die personen moesten na de ruiming naar de

Page 35: Zwartboek vogelpest - 2003

verbrandingsovens. Slechts één keer gebruikt! Wij zijn geruimd tijdens devarkenspest in 1997. in Nederland laat men deze ziektes, ook MKZ, metopzet uitbreken om de boeren kapot te maken. Altijd bereidt tot het geven vanmeer informatie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mijn mening betreft de vogelpest. Naar mijn mening is de ruiming van hetpluimvee speciaal op deze, hopeloze wijze, gedaan om op een goedkopemanier van een mestoverschot af te komen, immers Brussel betaald ensaneren, lees uitkopen, is te duur. De onzin van ruiming bij hobby boeren hoefik niet aan te halen, dat is alleen gedaan om de beroeps pluimveehouderstevreden te stellen (waarom wij wel en zij niet). De uitspraak van deburgemeester van Nederweert, dat Veerman hem van de noodzaak van deruiming bij hobby boeren had overtuigd, overtuigd mij er van dat hij daarvoorgeen mening had. De loco-burgemeester van Thorn, die had duidelijk eenmening bij het afschieten van de pauwen, alleen hij had zijn uiterlijk niet mee,maar ja "hij stond er voor". Als de beroeps pluimveehouders het pluimvee vande hobby boeren als een gevaar zien, omdat dat pluimvee wel het virus zoukunnen bevatten maar niet ziek worden, wordt het tijd dat de beroeps boereneen voorbeeld gaan nemen aan de hobbyisten en hun pluimvee watdiervriendelijker gaan behandelen, zoals de hobby boeren. Dan krijgen zij ookdat gezonde pluimvee dat tegen een stootje kan. Dit alles naar aanleiding vanjullie foldertje wat vandaag in mijn brievenbus lag.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onder leiding van dierenarts ###, is er op vreselijke wijze tekeer gegaan opeen soort "kinder"boerderij behorend bij een instituut voor geestelijkegehandicapten "Savelberg " te Koningslust gemeente Helden:

Twee emoes, 1 pauw, 1 parelhoen zijn door een ingehuurde jagerdoodgeschoten. Ongeveer 120 kippen werden door enkele mensen van deRVV nogsteeds onder leiding van dierenarts ###, i.p.v. met de gebruikelijke injectiegedood d.m.v. "kop uittrekken". Hetzelfde werd gedaan met vele krielen,sierkippen, 4 kwartels, 1 pauwhaan en pauwhen. De hokken van de + 20siereenden werd binnengegaan met een spade net zolang om zich heenslaand tot er geen meer bewoog. Zo ook werden 3 grote ganzen met despade net zo lang bewerkt tot ze gemakkelijk "gespoten" konden worden dooronze collega ###, tevens verantwoordelijk voor bovenbeschreven "optreden".

Page 36: Zwartboek vogelpest - 2003

Het huilen staat mij nader dan het lachen. Ze hebben nota bene MoederMaria gearresteerd omdat zij vanuit haar geloof weigert haar kippen te doden.God verhoede het, maar ze moet ook nog 3 dagen doorbrengen in een politiecel. Moeder Maria is een orthodoxe zuster (non) die een zeer strengChristelijk geloof aanhangt. Ik heb haar leren kennen in de tijd dat zij bij VaderPachom in St. Hubert woonde. Een alleraardigste vrouw die staat voor haarprincipes. Als een persoon het niet verdient op die manier vernederd teworden dan is zij het wel. Een schande. Een heksenjacht die z'n weerga nietkent. Een land als de onze met z'n beschaving onwaardig. Wat mij betreftmag je de verantwoordelijke minister hierover stevig aan de tand voelen.

Bij ons zijn ongeveer 3 weken geleden de kippen vermoord, ik kan het nietanders noemen! Het is op z’n zachts gezegd een klein drama geweest. Wehadden opgegeven, dat we 5 kippen hadden, maar 5 weken voor de ruimingging er een kip dood.Ik belde de gemeente Leusden om te vragen wat te doen, Nou dat moestenze even opzoeken! Ik moest het alarmnummer bellen, maar dat nummermoesten ze even opzoeken!! Goed het alarmnummer, wat moet ik doen metdie dode kip?? dat moesten ze even opzoeken, niet te geloven, maar na 5minuten kreeg ik te horen, dat de dode kip in een dubbele vuilniszak bij hetkippenhok moest worden gezet (het was bloedheet en we hebben honden eneen kat, dus niet erg fris)We hebben er voor gekozen om de kip op ongeveer70 cm te begraven in de tuin. Na 5 weken kwamen de heren onaangekondigdbij ons thuis, er werd getaxeerd, nou ja of we het er mee eens waren, dat ze 5euro per stuk waard waren. Toen begon de onderhandelaar de kippen tetellen en het waren er dus maar 4. Wij vertelden, dat er een kip dood was,nou zei de man dan moet je hem even opgraven, waarop mijn man, diegelukkig thuis was zei, Dat doe ik niet want dat vind ik vies. Hij werd voor detweede keer gesommeerd om de kip op te graven, waarop mijn man zei, dandoe je het toch zelf! Er kwamen nog twee mannen in grote pakken de tuin inen een ervan was de dierenarts. Hij liep het hok in en zonder iets te zeggenbegon hij de kippen te vermoorden, ik kan het niet anders zeggen. Ik werd ergemotioneel, want dat had ik niet verwacht, bij anderen uit het dorp hadden zede kippen meegenomen! De onderhandelaar wilde weten waar de dode kipbegraven was en nadat ik hem de plaats gewezen had begon hij uit allemacht te graven. Ik werd er kotsmisselijk van. Halverwege stopte hij omdat hijvond, dat de kip te diep lag!!. Toen de klus geklaard was vond de "dierenarts"het nodig om te vertellen, dat de ruiming volstrekt zinloos was en vetinair ookniet nodig. Hij voegde er aan toe, dat "de politiek " het nu eenmaal beslisthad. Wij hebben besloten om nooit meer aan dit soort waanzin mee te doenhet was moord en er zijn 4 prachtige kippen en een kwarteltje (die ze op devalreep ook nog ontdekten)een zinloze dood gestorven

Page 37: Zwartboek vogelpest - 2003

Bij ons zijn op 14 mei onze 2 krielkippen (sabelpootkriel) gedood in het kadervan de vogelpest. Ik begrijp van de Nederlandse belangenvereniging vanhobbydieren dat u gegevens verzameld omtrent het ruimen van dehobbykippen. Wij hebben 4 april onze kippen gemeld, in de veronderstellingdat wij mee konden helpen aan het tegengaan van de verspreiding van hetvirus uit de Gelderse Vallei. Het was ons echter niet geheel duidelijk of wijbinnen het gebied zouden vallen dat geruimd moesten worden. Zowel degemeente als in de overheid (LNV loket) waren daar niet duidelijk over, maarons werd verzekerd dat melding niet automatisch ruimen betekent, De RVVbepaald of je in het te ruimen gebied zou vallen. Diezelfde dag melden onzeburen en overburen ook hun kippen aan en ieder kreeg weer een anderverhaal te horen van LNV loket of hun kippen geruimd moesten worden. Doordeze tegenstrijdige berichtgevingen naar mensen, maar ook naar ons zelf,hebben we op 9 april een klacht ingediend bij LNV, en in de brief aangegevendat we niet onwillig waren om mee te werken aan de ruiming, maar dat we nuop schrift wilden hebben dat we binnen het te ruimen gebied zouden vallen.De gemeente wilde hierover geen uitspraak doen, en ook het huis aan huisbrief was hun te veel moeite (zij gaven aan dat dit de verantwoordelijkheidvan de minister zou zijn). Op 19 april werden wij gebeld door de RVV, vooreen afspraak voor de ruiming van de 2 kippen. Wij hebben aangegeven datwij eerst schriftelijk bevestigd wilden hebben dat onze kippen geruimdmoesten worden voordat wij een afspraak voor ruiming wilden maken. Op 8mei ontvingen wij van LNV loket een excuusbrief over de tegenstrijdigeberichtgeving, maar dat de RVV bepaalt welk adres geruimd zou worden.Tegelijkertijd ontvingen wij van de RVV een brief dat onze kippen verdachtzouden zijn vanwege contacten met een besmet bedrijf (een standaardbrief,gedateerd op 10 april), ontvangen op 8 mei!!. Nu zitten onze kippen al vanafbegin maart opgehokt, wij wonen aan de rand van de Gelderse Vallei tegenhet bos aan en ver van besmette bedrijven. Wij begonnen wel enigevraagtekens te zetten bij het nut van het ruimen van deze 2 kippen. Eveneensop 8 mei werden wij gebeld door een medewerkster van het LNV loket of wijde excuusbrief hadden ontvangen. Ik heb tegen haar mijn twijfels over het nutvan het ruimingsbeleid geuit. Zij gaf mij als advies: De afstandsverklaring niette tekenen, dit zou uitstel van de ruiming betekenen en men was entingen aanhet overwegen. Het bevreemde mij zeer dat een medewerker van het LNVloket dit advies (telefonisch) gaf, maar aan de andere kant gaf ons dit hoop.Vervolgens hoorden wij niets tot op woensdagmiddag 14 mei een grote ploegruimers + politie op de stoep stonden. Mijn kinderen waren volledig in paniek.Ik heb de dierenarts (dhr. Blom) te woord gestaan en gevraagd of hij nieteerste een afspraak kon maken voor de ruiming omdat ik dit een completeoverval vond, ik nog vervangende huisvesting voor de 2 konijnen moestregelen vanwege de ontsmetting en bovendien de plotselinge ruiming voor dekinderen nogal bedreigend was. Hij wilde hier niet aan mee werken en deruiming moest diezelfde dag nog plaatsvinden, ook de politie gaf dat er geenuitstel mogelijk was. Terwijl notabene onze kippen al op 4 april gemeld waren,moesten ze 14 mei (ruim 6 weken later) zonder pardon worden gedood.Uiteindelijk kreeg één uur respijt om mijn kinderen elders onder te brengen,zodat de ruiming van hun huisdieren niet al teveel nare herinneringen zougeven. Eén uur later stond men weer op de stoep (4 auto's, 8 man van de

Page 38: Zwartboek vogelpest - 2003

ruimingsploeg, politie auto + 2 politieagenten). Ik had een gevoel vanmachteloosheid en een gevoel dat ik in ons eigen huid niet veilig was. Ikmoest zonder meer toelaten dat vreemden (volgens de politie) volkomenrechtmatig mijn huis + tuin betraden en jouw eigendom (2 gezonde kippen)dood. Dit druist tegen elk rechtsgevoel in. Ik heb de dierenarts nog gevraagd,wat het risico voor besmetting is van hobbykippen in een achtertuintje, hij gafaan dat het risico zeer klein was, maar wilde verder geen discussie meer metmij over het nut van de ruiming. Het was een genomen besluit uitvoornamelijk economische belangen. Ook is bij ons het hok niet ontsmetvanwege de konijnen die er nog liepen. Dit alles roept bij ons grotevraagtekens op over de risico's van de hobbykippen. Ik kan me voorstellendat hobbykippen in de directe nabijheid van een besmetbedrijf een risicovormen, maar hobbykippen in een besloten achtertuin bijna 3 km verwijderdvan een verdacht bedrijf. Bovendien 7 weken na de laatste besmetverklaringvan een bedrijf in de gemeente Ede, waren onze kippen nog steeds gezond.Verder hebben zowel onze kinderen als ik zelf veel last met het verwerkenvan de manier waarop wij door de dierenarts, ruimploeg en politie werdenbenaderd, alsof wij criminelen waren. Ik moet wel zeggen dat het doden vande 2 kippen netjes is gebeurd. Bij onze overbuurman is overigens diezelfdedag geruimd, terwijl hij niet thuis was. Bij hem hebben ze het hokopengebroken (het slot doorgeknipt) en de kippen gedood. Terwijl deze manvan het begin af aan heeft mee willen werken. De RVV kwam telkens na hetmaken van een afspraak niet opdagen. Bij de laatste poging voor het makenvan een afspraak heeft hij de RVV er nog opgewezen dat hij kippen had dieop de uitzonderingenlijst staan. Maar de kippen zijn zonder pardonafgemaakt. Naast deze mail, zal ik ook nog een klacht indienen bij hetministerie zelf. Ik hoop dat de SP het ruimingsbeleid ter discussie kan stellen,zodat er nog hoop is voor de niet geruimde, gezonde dieren in devogelpestgebieden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zeer bij toeval was ik thuis, de hond begon vreselijk te blaffen en er blekentwee mannen in mijn achtertuin te lopen. Een agent van politie en een inburger gekleed persoon van de AID. Ik heb ze terug geroepen en op hetterras neergezet en ze gevraagd naar hun identificatie. De man ven de AIDliet zijn registratiebewijs lezen, de agent blijkt "Dat doet er niet toe " te heten.De AID overhandigde een brief, dat mijn dieren geruimd moeten worden,omdat ik binnen een km van een besmet bedrijf woon of in het buffergebied.Ik heb beide punten bestreden. Een telefoontje naar Den Haag wasvoldoende om mij in deze gelijk te geven. Zoals afgesproken, belde de AIDmij 's middags terug, met de mededeling, dat ik gelijk had en dat ik, zover erverder niets zou gebeuren, niet geruimd zou worden. Wat zou er gebeurd zijn,als ik niet toevallig thuis was geweest? Hier in de buurt wordt geruimd zonderachterlaten van een brief terwijl niemand thuis is. De burgemeester vanWageningen liet eind maart huis aan huis een brief verspreiden, in de bufferen ruimingsgebied, dat de AI-dieren geruimd moesten worden. Een maandlater is deze zelfde brief verspreid in de rest van Wageningen. Ook in

Page 39: Zwartboek vogelpest - 2003

gebieden, die volgens geen enkele regel geruimd hoeven worden. Er staat in,dat je binnen een van deze gebieden woont (wat dus vaak niet waar is ) en jemoet melden bij het beruchte 008 nummer. Alles wat zich aanmeldt, wordtgeruimd. Al woon je buiten de te ruimen gebieden, en ook al geef je aan(schriftelijk of telefonisch), dat je niet geruimd hoeft te worden. Voorlopig zijnmijn dieren gered van de ruimingscommando's, maar ik weet vanverschillende plekken, waar de dieren ten onrechte zijn geruimd. Het is tochbizar. En dit alles onder begeleiding van een agent in een politiewagen. Alsofde politie niets beters te doen heeft.

Omdat ik de domme pech had een UBN nummer te hebben, is de AIDgerechtigd mijn perceel te betreden en te inspecteren op AI gevoelige dieren.Ze hadden er 9 gevonden terwijl ik er 360 had. Dit moest professioneelworden geruimd. Bij de intake ging het al mis. Als je meldt dat er kuikens van5 en 7 weken bij zijn, kom je in de categorie slachtkuiken met eendodingmethode middels elektrocutie. Dit is dan de beste medewerker nietmeer uit zijn hoofd te praten met als gevolg dat er 's avond een elektrocutielijnin de dam stond in plaats van de gevraagde gasunit en enkele doses T61. InStroe wordt niet naar de (hobby)boer geluisterd, men vult alles zelf in. Doorjuist optreden van de RVVdierenarts kwam alles wel weer 'goed' watdodingsmethode betreft maar de voorbereiding is allerbelabberdst. Ook devergoeding van de eerste boeren die werden getroffen verdienen geenschoonheidsprijs. Elke boer is namelijk verplicht de overheid te waarschuwenbij een vermoeden van een! A-ziekte onder zijn dieren. Als RVV dit ontdekt middels bloedonderzoek ismen in overtreding en wordt de boer 50% gekort. Omdat hij zelf niet heeftgewaarschuwd voor iets wat niemand op dat moment nog wist. Dit is eenuitvoering van de wet die als zeer discutabel mag worden gezien, zoniet alslaakbaar optreden van de overheid mag worden gezien.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik sta daar volledig achter. Mijn indruk is dat er weinig geleerd is van eerderevirusepidemieën. Het kriskras-beleid van de ruimingsploegen werkt deverspreiding alleen maar verder in de hand.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vreemd is ook het beleid rondom gekweekte siervogels. Na eerstrücksichtslos alle te ruimen lijkt de laatste weken sprake van een meergematigd beleid getuige de fazanterie in Heeswijk-Dinter (zie artikel AD opwebsite aviornis). Opvallend is dat ook de vraag in hoeverre sierwatervogelseen risico vormen voor besmetting open blijft.

Page 40: Zwartboek vogelpest - 2003

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In onze gemeente werd als eerste de ruiming van hobbydieren begonnen. Iktwijfel of hier wel een gegronde reden voor is (regels van een onkundigBrussel noem ik geen reden)omdat mensen die wel verstand van zakenhebben keihard bewijs hebben dat het de grootste onzin is. Mocht het al zozijn dat het een goede reden heeft dan verbaasd het mij wel dat de regelswelke eerst zorgen voor vertraging en capaciteitsproblemen nu totaalgenegeerd worden. Was het niet zo dat er bij een ruiming de dieren terplaatsegedood (vermoord) diende te worden waarna ze nat gemaakt werden om stofte vermijden?? Ja, zo was de gang van zaken, de dieren werden op eendieronwaardige manier van het leven berooft waarna ze bevochtigd werden.De beelden die ik zag van de vermoorde kippen en kalkoenen riepen bij mijbeelden op van de gaskamers in concentratiekampen. Maar de dieren werdendan in gesloten vrachtwagens afgevoerd naar destructiebedrijven. Toen ik opde eerste dag van de ruiming van hobbydieren wakker werd en uit mijn raamkeek zag ik tot mijn grote verbazing diezelfde instantie die eerst beweerde zogrondig en deskundig te zijn met open vrachtwagens beladen met kratten metlevend pluimvee door de straten van onze gemeente rijden. Verbaasd? Ja, enna het zien van beelden hoe een loco burgemeester van Thorn lachend oppauwen stond te schieten welke vervolgens levend op brute wijze onthooftwerden was ik laaiend.

Hoe kan het toch dat dit allemaal zo maar kan. Die CDA waar staat dievoor???

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik heb drie zeldzame sierkippen en mijn kinderen vanaf het moment dat weeen briefje ontvangen hebben ziek geworden zijn. Ze willen niet hun kippenkwijt zijn, en ik weet niet wat het moet doen. De kippen zijn kern gezond,leggen ze heel mooie eieren en zitten ze in gesloten hok en ze hebben geencontact met buiten. Eigenlijk we hebben alle benodigde maatregelengenomen, maar tocht willen ze dat we hun laten dood maken. AlstublieftHULP.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben 20 jaar bezig geweest met het verbeteren van mijn favoriete ras.WAANZIN HET NONVACCINATIEBELEID

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Page 41: Zwartboek vogelpest - 2003

Het beleid van LNV is tot op heden horen, zien en zwijgen!In een straal van 1 km rond mijn woning zijn ze nu 12 keer geweest en nogzijn niet alle hobbydieren geruimd. Eerst ruimen in Ederveen (Gelderse Vallei)dan naar Andelst (Betuwe), vandaar naar Renkum (Gelderse Vallei) omvervolgens naar Lienden (Betuwe) te reizen. Over effectief werken gesproken.Om over de risico's van verspreiding maar te zwijgen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vandaag is met bruut geweld een inval gedaan bij onze vriendin in Echteldom haar huisdieren te ruimen. Enkele agenten en een tiental ruimers hebbendeuren opengebroken en kippen meegenomen. Mijn vriendin is in de boeiengeslagen en heeft van 12 tot half 4 als een misdadiger in de cel doorgebracht.Al haar rechten werden haar ontnomen.Wij zijn verbijsterd door deze handelswijze onder verantwoordelijkheid vanminister Veerman. Hoe kan hij dit beleid voortzetten? Hoe is het inhemelsnaam mogelijk dat de ruiming van gezonde dieren, die door zoveelautoriteiten (dierenbescherming, dierenartsen, burgemeesters, virologen enbelangenverenigingen) zinloos wordt geacht in de bestrijding van devogelpest, op deze wijze wordt voortgezet. Wij zijn er verslagen van. Wehebben geen woorden voor de rechteloosheid waarmee de overheid haarburgers bedreigd.Vandaag is ook het pluimvee uit Hoevelaken geruimd. Er loopt een HogerBeroep procedure nota bene! Er is al weken geen besmetting meergeconstateerd. Wij hoeven u niet te vertellen dat het risico van nieuweuitbraak miniem is.U bent als Tweede Kamer mede verantwoordelijk voor het beleid. U kent defeiten. Handel er dan naar. Alstublieft, beste mensen, doe er wat aan. Roepde minister tot de orde. Nu! Hoe ver moet het nog gaan of is het al veel te ver.Moet het nu echt uit de hand lopen?Wij hechten er aan u te melden dat we democraat zijn in hart en nieren. Het isons werk om kinderen en jongeren daarvan te doordringen. Maar meewerkenaan onrechtvaardige wetten is onzinnig. Verzet tegen zinloze ruimingen is onsinziens een versterking van de democratie die u en wij zo hoog achten. Wijkunnen de overheid niet meer vertrouwen wanneer inbraak en intimidatie engeweld tegen haar eigen burgers de norm wordt. En dat om een paar diesterk en gezond zijn. Waar wij en onze kinderen waarde aan hechten. Wehebben nog hoop. Hoop dat u uw werk als wetgever en controlerendeinstantie van de regering uw werk doet. Roep Veerman tot de orde!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Op 6 mei diende het Kort Geding dat wij hadden aangespannen.Op 7 mei kreeg ik telefonisch te horen dat de eis was afgewezen en dat dePresident zijn motivering in een later stadium zou toesturen.

Page 42: Zwartboek vogelpest - 2003

2. Op 13 mei stonden 2 politieagenten en 8 RVV-medewerkers, aangevoerddoor een dierenarts, volkomen onaangekondigd op ons erf. 3. Wij hadden ons een maand geleden keurig aangemeld en er is nooit doorhet informatiecentrum STroe met ons contact opgenomen om een afspraak temaken voor het doden van onze dieren. 4. Wij wilden ons aan de leidinggevende dierenarts #### aangeven dat wijbezwaar wilden maken en dit toelichten. Hij gaf echter direct aan niet van plante zijn te luisteren en nog voordat wij ook maar iets konden doen, waren onze2 ganzen achter onze rug al gedood. 5. Onze kinderen hebben ook toen wij dat hebben verzocht, geengelegenheid gehad om even afscheid te nemen van hun dieren.Voor de kinderen is dit zeer traumatisch. 6. De kippen die in een grote schuur opgesloten zaten, zijn door vier manopgejaagd, wat veel paniek bij de dieren veroorzaakte. Een goede afspraakhad er toe kunnen leiden dat wij zelf de dieren ''s avonds rustig haddenkunnen pakken, waardoor de stress onder de dieren voorkomen had kunnenworden. 7. Het onbehouwen gedrag van de ruimers leidde tot schade aan de schuur.Weliswaar is dit een oude schuur, die deze periode als noodhok werdgebruikt, maar voor deze schade was geen enkele noodzaak. 8. Door de schade aan de schuur wist 1 intelligente kip te ontsnappen. Terwijlnog met tranen in onze ogen keken hoe onze dieren werden gedood, wistdierenarts #### niet anders dan ons te beschuldigen dat de schuuronvoldoende geschikt was om kippen te houden ''en wij hier nog wel vanzouden horen''. Naast het verdriet ook nog eens de dreiging. 9. De dieren zijn direct in plastic zakken gestopt. Toen wij vroegen om ons dedieren nog een keer te laten zien om zelf te tellen hoeveel er gedood waren,weigerde men dit botweg. 10. De hele gang van zaken is door ons als zeer bedreigend ervaren. Vooralhet feit dat de politie erbij stond en hoewel zij veel sympathie met ons hadden,hier toch niets tegen konden doen, vonden wij zeer bedreigend. Ik heb nooitkunnen begrijpen hoe in de tweede wereldoorlog zoveel landgenoten kondenworden opgepakt en afgevoerd. Ik begrijp het nu wel. Het is de macht van deoverheid die volstrekt ontspoord is. 11. En toen werden wij twee uur later nog eens gebeld door hetinformatiecentrum Stroe dat men een afspraak wilde maken om onze dierente komen doden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Page 43: Zwartboek vogelpest - 2003

Afgelopen jaren zijn al miljoenen dieren op een mensonterende maniervermoord. Onschuldige dieren en mensen worden het slachtoffer vandiegenen die willen verdienen aan deze sector. INENTEN ipv ruimen,RESPECT ipv MACHT. Het begint op een oorloogscenario te lijken. Dierenopjagen, vangen, in kratten buiten zetten en vergassen. Wat/wie volgt? ?Laten we de sector anders inrichten. MAAR VOORALSNOG GEENONSCHULDIGE DIEREN VERDER VERMOORDEN. STOP HET RUIMENVAN HOBBYDIEREN ONMIDDELIJK. laten we weer respect opbrengen vooronze dieren en zo weer het respect leren verdienen van en voor onzemedemensen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het is onzin dat dieren die niets gedaan hebben worden afgemaakt zij wij zijntoch ook beesten waarom maken ze de mensen in China dan ook niet af omsars te verkomen. Wij hebben ook zelf een gans en die is ook nu afgemaakt.U weet gewoon niet hoeveel harten breekt. Dus STOP DE MOORDEN OPDIE DIEREN.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOBBYDIEREN HOEVEN NIET GERUIMD WORDEN .DIE VAN ONS KOMEN NOOIT BUITEN.DUS VIND IK DAT DIE NIET GERUIMD HOEVEN TE WORDEN.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik zit gelukkig nog in 'veilig gebied' (hoelang nog?) maar als het ook hierspeelt zal ik absoluut weigeren mijn dieren af te laten voeren terwijl ze nogleven. Bovenop onnodig en onethisch doden ook nog heel veel stressbezorgen omdat 'dat handiger is' vind ik tekenend voor het beleid dat gevoerdwordt. Onethisch, onnodig, onmenselijk. Ik zou de dieren liefst onder latenduiken, maar mijn buren zullen mij zeker verraden. Maar lévend weghalen:nooit! Al moet ik een knuppel hanteren. En dan niet op de dieren... En datterwijl enten heel goed kan. Walgelijk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Helaas zijn ook bij ons 4 Chinese dwergkwartels geruimd. Onverwachts staanze op de stoep. Als je weigert wordt je geïntimideerd met als dreiging dat ze

Page 44: Zwartboek vogelpest - 2003

dan een machtiging zullen gaan halen en desnoods met geweld deze dierenzullen ruimen. Hygiënische maatregelen nemen ze niet in acht Neen DEminister weet niet wat hij ons hobbyisten aandoet. Respect voor het levenheeft hij in ieder geval niet.

Het is zo krom als een banaan om in een gebied waar een vervoersverbodheerst kippen in kratten levend aan de straat te zetten...voor hoelang? uur?twee uur? en dan te vervoeren naar een of andere slachterij. Dit naast het feitdat het emotioneel niet te verkroppen is "je dieren" levend aan de straat alsoud vuil te zetten, zonder te weten wat er precies mee gebeurt. En wat als hetstraks allemaal weer over is, de vogelpest, dan gaan we weer hokken tot aande nok vol proppen met steriele kippen en kalkoenen, die bij elk zuchtje windverkouden zijn, en bij het volgende virusje heb je de poppen weer aan hetdansen. En de hobbykip, die lekker rond scharrelt bij ons in de tuinen, zosterk als het maar kan...wordt dan weer de dupe. ONAANVAARDBAAR. Dit isdweilen met de kraan open.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mijn eerste klacht is het feit dat er niet toegestaan wordt dat hobbydierengevaccineerd worden. Deze dieren hebben niets te maken met demishandelende vleesfabrieken voor de export. Ten tweede ben ik het nieteens met de manier waarop de dieren vergast worden. Zoals ik uit beelden opt.v. begrepen heb, duurt de doodstrijd veel te lang. 3. Hoe kan het zijn dathobbydieren levend vervoerd worden? Denkt men stiekem dat ze toch geenvirus bij zich hebben? Bovendien is dit voor de bezitters van deze dieren niette hebben, te weten dat de dieren op deze manier worden afgevoerd (en hoegaat men ermee om?) 4. De informatieverstrekking is zeer onduidelijk. Mengaat er vanuit dat iedereen op internet terecht kan en dat men dan ook nogsnapt wat er bedoeld wordt.Als je naar een infolijn belt kun je steeds een ander antwoord krijgen. (4xgebeld 2 verschillende antwoorden) hoe moet je daar dan wijs uit worden?

In deze 21e eeuw, het jaar 2003 zou je toch verwachten dat met deverworven inzichten, ethiek en inlevingsvermogen een HEKSENJACHT -in ditgeval op dieren - viet meer voor zou kunnen/mogen komen. Toch is dezewaanzinnige-, schandelijke praktijk aan de orde van de dag. Gewoon alsmoeder van 3 kinderen schaam ik me voor deze waanzin. Hoe moeten wijkinderen nu nog RESPECT bijbrengen voor het leven en voor dieren. Wijdurven geen pluimvee of evenhoevige meer te nemen. Naast ons wonen 2

Page 45: Zwartboek vogelpest - 2003

mensen: man zwaar gehandicapt, vrouw leukemie, enige hobby met hart enziel: prachtig toompje kippen, het zijn hun kinderen. Als dat als rotte appelsdoorgedraaid moet worden ga ik persoonlijk-ondanks mijn werk in dethuiszorg en peuterleidster- voor de deur zitten. Wat een leed voor mens endier. Wat een trauma's in de toekomst voor kleine kinderen als hun lievelingwordt afgepakt en gedood. Dit zal nog lang heugen. Een ONMENSELIJKEmaatregel waarvan het topje van de berg gevolgen nog maar te zien is. Wateen onrust en stress in deze toch al zo moeilijke tijden. ENTEN!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De bio-industrie is de oorzaak van ziekteuitbraak als de vogelpest. Zolang deminister dit niet inziet en deze verschrikkelijke dierfabrieken in stand blijfthouden zal het steeds en steeds weer gebeuren. Toon nou eens karakter endoe het anders. Het gaat hier over levens!!!!!Ziet u dat dan niet!!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mijn leeftijd is 72 jaar, het is mijn enige hobby, ben reeds 15 jaar lid vandiverse verenigingen. Ook de tentoonstellingen bezoek ik regelmatig met zeergoede resultaten (2x clubkampioen. En nu moeten ze dood.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik ben zelf een hobbyfokker. Ik fok al een jaar of 10 raskippen. Mijn dierenhoeven gelukkig niet geruimd te worden, maar ik vind het belachelijk hoe deoverheid met de vogelpest is omgegaan. De regels zijn zeer onduidelijk. Ookvind ik dat de dieren ook ingeënt moeten worden, omdat de dieren niet voorconsumptie worden gebruikt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Onvoorstelbaar hoe de overheid weer als een olifant in de porseleinkasttekeer gaat. Vervoersverbod afkondigen en dan met open vrachtwagens allehobbydieren op gaan halen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Met een mogelijke ruiming in aantocht dank ik Krista van Velzen voor dezemogelijkheid om mijn verhaal kwijt te kunnen.

Page 46: Zwartboek vogelpest - 2003

Ik bevind mij in de Limburg waar de "kratten methode" dwangmatig wordtopgelegd.Al jaren heb ik kalkoenen en ganzen, waarvan de ganzen in moeilijke tijdenzijn uitgegroeid tot persoonlijke vrienden. Het zijn zo'n enorme trouwebeesten, echt onvoorstelbaar. Maar nu zitten ze al maanden binnen.Afgelopen zaterdag kon ik het niet langer aanzien en heb ik een grotereverblijfsruimte gebouwd van zo'n 20 vierkante meter waarin ze nog enigszinsbuiten kunnen. Helaas, een week later begint de dwangmatigheid van onzeoverheid zijn tol te eisen. Mijn moeder wordt het echt te veel. Als weduwe zitzij elke dag met de zorgen en slapeloosheid. Ikzelf ben wel bereidt om tevechten voor mijn dieren, maar de onzekerheid is zo onvoorstelbaar. En dande verhalen die de rondte doen. Ik heb nog een vaccinatie verzoek ingediendmaar helaas onbeantwoord.Er rest mij geen andere mogelijkheid dan morgen te bellen met het meldpuntte smeken om nog de kans te krijgen om de dieren hier thuis te lateninslapen. Een grote kalkoen of gans kun je toch niet in een kleine kratstoppen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik schaam mij zo ongelofelijk diep dat ik in de eerste plaats op een partij hebgestemd die deze minister naar voren heeft geschoven, en nog veel dieperschaam ik mij voor het feit dat ik altijd heb geloofd dat ik leefde in eendemocratie. Dit land is geen democratie, wij wisselen alleen elke 4 jaar vandictator.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als trouwe huisdierhouder, houd ik mij al jaren aan de plicht om mijnhuisdieren alle zorg die ze nodig hebben te geven. Het is mij dan ook eenvolledig raadsel waarom ik mijn huisdieren niet mag inenten, terwijl ze een(zeer klein) risico lopen om de vogelpest te krijgen. Mijn huisdieren zittenopgehokt en zijn nooit mijn erf afgeweest. Graag zou ik op elke wijze willenvoorkomen dat ze ziek zouden kunnen worden. Helaas worden alle middelenmij ontnomen. Ik zou zelf alle kosten willen betalen. Maar ook dat is nietmogelijk. Graag voeg ik toe dat de regelgeving nogal inconsequent is.Hebben de burgers een vervoersverbod, de ruimers mogen wel met levendvee over straat. Mogen dierentuinen wel worden geënt, mogen burgers hetniet enten. Mogen vogelopvanghuizen wel enten, mogen burgers het niet.Word er enerzijds gezegd dat enten niet helpt, worden "wel belangrijke"dieren wel geënt. Als enten niet zou helpen.....heeft dat toch geen zin?Blijkbaar heeft enten positieve kanten. Laat mij als verantwoordelijkehuisdierhouder ook enten. Dan voldoe ik weer aan die plicht...weet U wel??

Page 47: Zwartboek vogelpest - 2003

7 mooie, gezonde ganzen...vernietigd.Waarom? Stop deze zinloze afslachting van gezonde gezelschapsdieren!Minister Veerman..prop uzelf in zo'n klein kratje! Want mijn ganzen pasten erniet in...Zelfs niet in hun eentje!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de gemeente Soest moet pluimvee opgehokt worden, maar nog nietgeruimd. De gemeente heeft de wilde ganzen aan de Koningsweg metkuikens en nog met eieren op het nest, gevangen en gedood. Ophokken kostnatuurlijk meer dan direct doden, blijkbaar heeft de gemeente geen geld overvoor de verzorging van deze dieren. Bij de jonge dieren zijn de potengebroken om te voorkomen dat ze weg zouden lopen. Een en ander heeft inde Telegraaf gestaan, uiteraard is hierover in de krant van Soest niets tevinden. Schokkend is de wijze waarop de dieren zijn mishandeld, en het feitdat in Soest nog geen sprake is van ruimen, alleen ophokken.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op dit moment schrik ik bij ieder langzaam rijdende auto voor mijn huis opmet het idee: kunnen dit de ruimers zijn? Inmiddels ongeveer 4 wekengeleden werd ik voor de eerste keer gebeld. Mijn reactie was: 'ja, maar ik benhet hier niet mee eens' en zonder verdere discussies ben ik op de stapelprobleemgevallen beland. Vorige week vond ik om de haverklap 06-nummersop de display van mijn telefoon. Meestal was ik op het moment van belleninderdaad niet aanwezig geweest. Zaterdagmiddag ongeveer kwart voor zesnam mijn zoontje de telefoon aan in mijn afwezigheid. Hij vertelde, dat ik ernog niet was. Direct daarop zijn ze naar mijn huis gereden met een completeploeg van twee personenauto’s en een witte bestelbus. Volgens mijn kinderenzijn ze ong. een kwartier gebleven, terwijl ze bij de auto's bleven wachten enwat dronken. Volgens mijn dochter moeten ze van plan geweest zijn de dierenlevend mee te nemen, want ze hadden allerlei kratten bij zich. Voordat mijnzoontje de! Telefoon had aangenomen, hadden ze al even eerder gebeld. Tijdens hetbellen was er een discussie tussen de medewerkers, die per ongeluk op mijnvoice-mail (zaterdag 10 mei 17.34 uur)was terecht gekomen. Dit is wat erletterlijk gezegd is:'Ik kan het niet lezen...... Protest. Ach jee. Hij neemt nietop..... Maken we korte metten mee. Naar toe gaan. O ja, nou zie ik het.'Dinsdagochtend heb ik zelf de telefoon echter wel aangenomen en zo'n 12minuten met de man van de RVV/AID gesproken. Hij probeerde mij over tehalen met het argument, dat er nu een hele ervaren dierenarts bij het teamwas, de heer #### uit Groningen. Mijn argument tegen ruiming, dat er alweken in dit gebied geen nieuw geval was geweest en dat het voor de

Page 48: Zwartboek vogelpest - 2003

bestrijding van het virus dus onzinnig was, werd niet tegengesproken, maarafgedaan met de mededeling, dat dit nu eenmaal de regelgeving was en datdie tot het bittere eind door gezet zou worden. Hierop zei ik, dat het een adhoc regelgeving was, ! Die ook weer ad hoc herroepen kon worden. VolgensRVV/AID moest ik niet doorzeuren en maar solidair zijn met alle mensen,waar al wel geruimd was. Omdat ik bleef tegenstribbelen, werd de RVV/AID-er wat ongeduldig en zei, dat er dan wel bestuurlijke dwang toegepast zouworden. Wij zijn nu dus in afwachting van deze overval.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik heb 5 kippen. Ik heb ze als kuiken gekregen, het zijn nu de lievelingsdierenvan ons gezin. Laat iedereen de mogelijkheid om zijn dieren officieel te latenregistreren als zijnde hobbydieren, niet voor de handel. Deze dieren mogenworden geënt tegen een schappelijk tarief. De overheid heeft over dezedieren geen zeggenschap. Voor mijn part worden er hoge boetes vastgesteldbij overtredingen.

Los daarvan zouden deze maatregelingen niet nodig zijn bij eendiervriendelijk landbouwbeleid. Een beleid gericht op het ombuigen van bio-industrie naar ecologische veeteelt.

Nu ben ik door deze regering gedwongen om de wet te overtreden omdat ikbij een een eventuele ruiming mijn kippen naar een andere provincie moetverhuizen, om te voorkomen dat ze vermoord worden. Mijn normbesef verzetzich tegen deze onethische wetten die zulk dier en mensonwaardig handelenmogelijk maakt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Helaas zijn ook onze vijf kippetjes door de overheid vermoord. De afsprakendie door de a.i.d gemaakt werden over het tijdstip waarop de moord moestplaatsvinden werden niet nageleefd. Ruim een week na de gemaakteafspraak stond het ruimingsteam voor de deur, waardoor ook onze dochtervan vier, dit zinloos geweld moest aanschouwen. De ruiming opzich is netjesverlopen en de dieren hebben er niet veel van geleden. Maar hoe leg je jekinderen uit waarom deze gezonde kippetjes gedood moesten worden als jehet zelf al niet kunt bevatten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het is verschrikkelijk om te zien hoever men gaat om de hobbypluimvee teruimen. Ik zag gisteren bij Hart van Nederland hoe men een inval bij iemandhad gedaan om de kippen van de badkamer af te halen en op te ruimen. Dit is

Page 49: Zwartboek vogelpest - 2003

toch te gek voor woorden. Deze hobbydieren worden niet alleen als dierengezien maar ook als "vrienden". Ik kan me voorstellen dat de mensen waar zedeze ruimen vooral emotioneel harde klappen krijgen en hier staat men nietzo bij stil. Hoe voelt een invalide persoon zich als zijn hobby wordtontnomen.?? Of een kind, wiens grote vriend zijn kip is.?? En laat staan al dieandere houders van hobbypluimvee.

Kortom dit moet gewoon stoppen. Zoiets kan toch niet in Nederland!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je hebt vast de vergelijking al gehoord van de kranten buiten zetten, wordenze opgehaald door de plaatselijke vereniging, voor een centje. Nu worden dekippen buiten gezet in kratten. Ben je helemaal gek geworden? Ik heb nognooit zo iets achterlijks gehoord. En trouwens het hele beleid is vreselijk stom.Kijk eens naar de Belgen; die weten tenminste wat ze doen. VAN BUITENNAAR BINNEN RUIMEN!!!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het is de burgerplicht van mensen om hobbydierhouders, die kippen nietmelden of verstoppen, aan te geven. Wat een overmoed van een minister vanlandbouw die tienduizenden burgers niet kan overtuigen van het nut vanruiming van gezond hobbypluimvee. In de afgelopen weken is duidelijkgeworden dat de minister geen enkel draagvlak heeft voor zijn beleid. Zelfszijn eigen adviseurs bevelen openlijk vaccinatie van hobbypluimvee aan.Daarbij komt dat de grote risico's waar Veerman over spreekt, blijkbaar nietgelden in de Gelderse Vallei waar ruimers zonder hygiënische maatregelenkippen halen of in Nederweert waar mensen levende dieren in kratten aan deweg moeten zetten. Het verzet tegen de zinloze ruimingen is klein begonnen,met enkelingen die openlijk aankondigden burgerlijk ongehoorzaam te zijn.Inmiddels zijn landelijke organisaties zoals de vereniging voorhobbydierhouders, de dierenbescherming en zelfs onze lokalegezagsgetrouwe pluimveevereniging in verzet gekomen. Veerman kan onsniet in uitleggen wat de zin van de ruimingen zijn. In de Gelderse Vallei issinds 23 april geen besmetting meer geconstateerd. De incubatietijd van hetvirus is tien dagen. Welnu, het virus is niet meer. Minister doe nu eindelijk zelfeens je burgerplicht door te luisteren naar het protest. Want tienduizendenliefhebbers van pluimvee, keurige organisaties en instellingen, zelfs politiekepartijen in de Tweede Kamer en burgemeester willen het. Zij ondermijnen dedemocratie niet. Zij versterken haar omdat onrechtvaardige wetten geen kansvan slagen mogen krijgen. Dat is de bedoeling van burgerlijkeongehoorzaamheid. Sluit je aan bij het verzet en geef de mensen diehuisdieren beschermen niet aan maar ondersteun ze. Het ministerie vanLandbouw, onder aanvoering van Veerman, is bezig de democratie teondermijnen. Want waar het argument niet meer klinkt en het debat verstomt,daar is de democratie in gevaar.

Page 50: Zwartboek vogelpest - 2003