Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

135
foto:© Laurens van Zijp 87/88 4 juli 2013

Transcript of Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Page 2: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

De Zeemuis-bemanning vaart meteen hond de wereld rond.

De nieuwe Xp 33 gezien door deogen van Allard van Schoneveld.

114 58

Gaffeltuigen en schuimsnorren ineen spannende kotterwedstrijd…

78Op zoek naar het bootgevoel: BOC-racer als toerjacht.

87/884 juli 2013

magazine

102

Page 3: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Routering voor toerzeilers: snel encomfortabel naar je bestemming.

De Kwart Ton klasse kent een opleving. Tijdens de afgelopen LencoRegatta in Lelystad zeilden ze wedstrijden om de Kwart Ton Cup.

OPKNAPPEN EN GAAN…

30

12

EN VERDER…

50 Efsix in de kijker

68 IDEC zeilt record

74 Een 'kieper-tri'…

94 Natuurgeweld

120 Rondje Texel

124 Zilte Spullen

130 Zilte Wereld

Page 6: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

BUREAUBLAD'Oostenwind, stabiel, warm weer', zo beschrijft Els Knol - Lichtde omstandigheden waaronder deze foto is gemaakt. 'Voor deBlauwe Balg doorvaart zijn we te laat en we proberen de nietmeer betonde Oosterom te bereiken. Tevergeefs. Maar we zijn opeen super plek gestrand!’ Met een muisklik maak je dit zomersebeeld tot het uitzicht op je computerscherm.

foto

: © E

ls Kn

ol-L

icht

Page 8: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

GEDOEDe Nederlandse watersport kampt met eenprobleem dat groter is dan de heersendeeconomische tegenslag. Want zelfs als wemet zijn allen weer geld gaan uitgeven, blijftde leeftijd van de gemiddelde zeiler onver-minderd hoog. En er is niets dat er op wijstdat we ons binnenkort een weg moetenbanen langs de kinderwagens op de steiger.

Volgens econoom, bedrijvendokter en Ver-bondsadviseur Joost van Raay spelen dehandel en de belangenorganisaties onvol-doende in op het keren van die vergrijzing.Tijdens een door Jachtbouw Nederlandgeorganiseerd symposium betoogde hij dat:"Jonge mensen wel geïnteresseerd zijn invaren, maar dat ze geen zin meer hebben inhet 'gedoe' van een eigen boot. Schilderenbeschouwen ze als werk en niet als hobby…"

Van Raay denkt dat de oplossing in het'ontzorgen' van de watersporter ligt. Metandere woorden: wanneer je maar wilt, kunje op je eigen, maar door een ander gepre-pareerde, smetteloze boot stappen. En een-maal terug op je ligplaats heb je geen anderprobleem dan de menukaart van hethavenrestaurant.

refle

ctie

Page 9: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Het zou precies die constructie zijn waar veertigminners meteen aversie tegen knutselen, schrobben of opschoten opzitten te wachten. En voor al die oudjes is het al helemaalideaal. Zij kunnen hun krasse krachten dan sparen voor deweinige zeilende mijlen die hen nog resten.

Van Raay schetste een reëel probleem en verbond daarinteressante analyses aan. Maar wordt zeilen werkelijk zoveelaantrekkelijker als het voortaan bestaat uit een gedoelozeaanloop naar een efficiënt gepland dagje op het water?Ongetwijfeld geregeld vanuit een handige smartphone app,zoals je ook een fiets huurt of je laat vermaken in eenpretpark?

Wij denken dat zoiets voorbij gaat aan de emotie en hetvrijheidsgevoel die onze passie nu juist zo onderscheidt vanandere vrijetijdsverleidingen. Dat niet-rationele aspect moe-ten we niet wegmarketeren, maar zo benadrukken dat nie-mand 'gedoe' nog een logische term vindt.Toegegeven, het prettige gevoel van ongemak is moeilijk uitte leggen aan niet-zeilers. Maar als we daar wel in slagen, zouonze opvolging wel eens heel wat minder in gevaar kunnenzijn dan nu het geval is. Een pasklaar plan kunnen wijdaarvoor niet presenteren, of het zouden de 135 pagina'svan deze Zilt moeten zijn...

We wensen iedereen een fijne zeilzomer.De volgende Zilt verschijnt eind augustus.

Page 12: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

De Lenco Regatta in Lelystad bood op 22 en 23juni onderdak aan de eerste Nederlandse KwartTon Cup. Geïnitieerd door een paar enthousiasteKwart Ton zeilers, die een twintigtal collega-zei-lers wisten te mobiliseren. In Engeland belevende Kwart Tonners al een paar jaar een revival ennu lijkt de klasse ook in ons land op te leven.

Kwart Ton klasse leeft op

OPKNAPPENenGÁÁN!

foto

: © R

onal

d Ko

elin

k

Page 14: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © R

onal

d Ko

elin

k

Page 15: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

indvlagen jagen door dehaven en rukken bijkansde futen de kuiven van

de kop. En jawel hoor, het gaat weerregenen. Herfst in juni.Een voor een zwieren de deelne-mers aan de eerste Dutch QuarterTon Cup binnen, na een vlagerigeracedag. Zo ook de spannend racyogende gele Itch van Berry Aarts enzijn kompanen. Met tweevoudigVerbondsbezemwinnaar Berry is deopleving van het NederlandseKwart Ton circuit begonnen. Nadathij had meegevaren op de succes-volle Bénéteau 46,5 Bitch, kreeg hijde kriebels, zoals hij het zelf formu-leert, en ging op zoek naar eeneigen wedstrijdboot. Criteria: niet teduur, handzaam en met een kleinebemanning te zeilen. Hij stuitte opeen verwaarloosde one-off ProtoKwart Tonner naar een ontwerp vanAxel Monhaupt, gebouwd in epoxymet glasvezel en een schuimkern.Berry: “De oorspronkelijke naamluidde Punzig Turtelrom; dat werddus al snel Itch, the son of a bitch!”

W

Page 16: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © R

onal

d Ko

elin

k

Page 17: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

GEVOELIG BOOTJE“De lijnen spraken mij meteenaan, zo’n mooi rompje,” ver-klaart Berry zijn toch wel won-derlijke bootkeuze, “het is eengevoelig bootje met veel trim-mogelijkheden. Als de tuigageniet goed staat, loopt hij niet. Inveel wind ligt hij meteen op eenoor, moet ik zeil minderen enverlies veel. In licht weer pres-teert dit schip het best.” Nadathij op Nederlandse wedstrijd-wateren gevaren had, ontdekteBerry dat de klasse in Zuid-En-geland enorm was opgebloeid.Hij besloot daar te gaan zeilen,om vervolgens aanvankelijkmeedogenloos op zijn nummergezet te worden. Niettemin hadBerry de smaak zo te pakken,dat hij ook andere Nederlandsezeilers wist over te halen daar tegaan wedstrijdzeilen. Met Theoen Andre Bakker formeerde hijhet Dutch Quarter Ton Sailing-team en langzaam rijpte hetplan ook ‘iets’ in Nederland tegaan doen.

Page 18: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © R

onal

d Ko

elin

k

Page 19: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

RATINGVan de jaren zestig tot de jaren negentig was deInternational Offshore Rule een handicapformulevoor wedstrijdjachten. Van de schepen werden talvan parameters – lengte, breedte, diepgang,gewicht, vrijboordhoogte, tuigage, stabiliteit, etc –ingevoerd in een formule. De uitkomst van dieformule was de rating. Voor de Kwart Tonners golddat die rating niet groter mocht zijn dan 18,5 voet(gold na 1979). In een gemengd veld wordt derating omgezet in een tijdcorrectiefactor (TCF). Alsgelijkwaardige Kwart Tonners tegen elkaar varen, iseen tijd verrekening niet nodig, net als bij eenheids-klasse. In elk geval heeft de term Kwart Ton niets temaken met het gewicht van de boten.(Met dank aan Ward Walter).

Page 20: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © L

aure

ns v

an Z

ijp

Page 21: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

TODOOp steiger 12 klinkt het gejank van eenboormachine boven het fluitende wantuit. Rond een moppig wit bakkie wordtdruk geklust. “De overloop van deneerhouder is uit het dek getrokken,”zegt Ben Steffens (28), bijna opgewekt.Er is zo te zien nog wel meer te doen.De boot heeft geen ‘to-do-lijstje’, deboot ís een to-do-lijstje. Met stift staatoveral iets opgeschreven. “Dit is eenExtension 24,” legt Ben uit, “naar eenontwerp van Koos de Ridder en dit iseen prototype, destijds gebouwd doorJachtwerf Middelharnis van Jim Lens-veld.” De Slow Motion heeft typischelijnen die onder invloed van de IOR(International Offshore Rule) zijn ont-staan: een scherpe boeg, een buikigmiddenschip en een afgeronde kont.Om binnen de regel te blijven en tochmaximale breedte te halen, zijn de zij-kanten afgevlakt, alsof de boot dooreen te smalle brug is gevaren. Ben: “Derestauratie is wel een enorme klus,maar we doen het met veel plezier. InEnkhuizen hebben we het tuig van eengesloopte Extension op de kop getikt.Dat staat er net op.”

Page 22: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © R

onal

d Ko

elin

k

Page 23: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

CONTINU WERKENVerderop aan ligt de Fre-res-sur-Mer nukkig aan z’ntrossen te rukken. Het iseen strak gelijnde KelticFauroux Kwart Tonner, inbezit van gebroeders Bak-ker. Theo (43) vertelt:“Mijn broer stelde een paarjaar geleden voor om weersamen te gaan zeilen. Wezochten eigenlijk een Bullit,een eerder ontwerp vanontwerper Jacques Fau-roux, dat het WK in 1979en ’80 won. Maar die von-den we niet en zo kwamenwe op dit model uit. Wehebben vroeger de DeltaWeek gevaren in een KwartTonner, dus we kennen deklasse. Je vaart een KwartTonner vooral op de groot-schoot, en bemanningsge-wicht telt. Het is continuwerken in de boot en juistdat trekt ons wel aan,evenals het sleutelen...”

Page 24: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

UIT DE SCHUUR!Theo is samen met Hylke Steensma de grote aanja-ger van deze eerste DQT Cup in Lelystad. Met eenlekker uitgewaaid hoofd draait Hylke laat in demiddag zijn prachtige blauwe Ecume de Mer PuraVida in de box. “Ik heb hem in 2005 gekocht,”vertelt hij over zijn boot, “met 8 meter is het eenhandzaam schip, waar ik zowel alleen als met gezinprima mee kan zeilen. Hij steekt 1,25 meter en datis handig op Friese wateren. Dit is een vroeg KwartTon ontwerp, dat in 1970 het WK won. Het schipheeft mooie lijnen en is nog niet zo extreem als delatere Kwart Tonners die verder ontwikkeld werden.De IOR is de bakermat van het wedstrijdzeilen opzee en de internationale Kwart Ton Cup was destijdshet officieuze WK Zeezeilen. Er moeten nog honder-den Kwart Tonners in Nederland liggen en het isjammer dat al die boten nauwelijks meer wordengebruikt. Daarom willen wij die boten uit de schuuren uit de haven krijgen en zeggen: opknappen engáán! Hopelijk zetten we hiermee een trend. InEngeland zeilen ze onder IRC, wij hanteren voor ditevenement een speciale Lenco Kwart Ton rating,een mix tussen ORC en SW. We bekijken of we devolgende keer naast een ORC klasse en Open klasseonder SW kunnen laten varen. De verschillen tussende boten zijn groot, door de jarenlange IOR-ontwik-kelingen. Toch was het vandaag op het water vaakclose racing.”

Page 25: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © R

onal

d Ko

elin

k

VIDEO

Page 26: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © R

onal

d Ko

elin

k

Page 27: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

De eerste DQT Cup werd gewonnen doorde Westerly GK24 Racycaltrant van hetteam van Sylvia ter Meulen uit Hoorn.Tweede werden Cock en Angela Baas metde bekende Sprinta Sport Impuls enFransman Pierre Paris pakte met zijnMG26 Proto Pinguin Playboy brons. DeZeeton Larissa op deze foto van JosKroon werd zesde.

WINNAARS

Page 30: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ROUTERINGSNELLER, VEILIGER OF COMFORTABELERNAAR JE BESTEMMING

Page 31: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

'Routering' klinkt ingewikkeld, en vooral als iets dat ver vaneen toerzeiler staat. Dat laatste is in ieder geval niet juist,routering zoekt naar antwoorden op vragen die iedere zeilerzich stelt. 'Vertrekken we vandaag of blijven we nog een dagliggen?' 'Is de kortste route tussen A en B ook werkelijk demeest optimale?' Het zijn herkenbare dilemma's. In dit artikellaten we je zien hoe je ze oplost en dat het ook met dieingewikkeldheid wel meevalt.

VRAGEN EN ANTWOORDENBij het plannen van een tocht is inzicht in de ontwikkelingvan de windsnelheid en windrichting essentieel. Als je bin-nen een paar uur je bestemming bereikt, is dat niet zomoeilijk. Voor een langere tocht is het interpreteren van deweersontwikkeling heel wat lastiger. Dan voeg je aan dedynamiek van weersystemen immers nog een factor toe. Dievan je eigen verplaatsing in de weerkaart…Dan wordt het belangrijk te weten wanneer je waar bent, enwat op dat moment de condities zijn op die positie. En alshet antwoord je niet bevalt, ontstaan er weer nieuwe vra-gen. Want wat zijn dan de alternatieven? Je vertrek uitstellentot de condities voor de volledige duur van je tocht gunstiggenoeg zijn? Of zou je kunnen anticiperen op veranderingenvan het weer en moeten investeren in de extra mijlen vaneen alternatieve route?Het vinden van die antwoorden is vaak buitengewoon lastigen die complexiteit neemt alleen maar toe naarmate jeverder vooruit wilt kijken.

ILLUSTRATIE'S EN TEKST RUUD KATTENBERG

Page 32: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

SCHAKEN MET HET WEERZo'n vraagstuk met conventionele middelen oplossen, isnauwelijks mogelijk. In theorie zou je je verwachte positietelkens in de weerkaarten voor de komende dagen kunnentekenen. Of je kunt datzelfde doen als waypoints in eengribfile viewer of navigatieprogramma.

Zelfs als het je lukt om die posi-ties aan de hand van de ver-wachte windsnelheid enwindhoek te vinden, is de oplos-sing nog altijd ver weg. Want hoereken je in hemelsnaam allealternatieve routes voor eenaantal dagen door, als zelfs dekleinste variatie van maar één

variabele het hele vraagstuk weer op zijn kop zet?Die laatste conclusie vormt echter ook het begin van deoplossing. Het maakt duidelijk dat routering vooral eenrekenkundig probleem is, dat we aan een computer kunnenvoorleggen.

SOFTWAREEen routeringsvraagstuk kent drie hoofdonderdelen. Heteerste is het navigatiedeel waarbij we de vertrekpositie endie van onze bestemming invoeren. Het tweede deel bestaatuit windinformatie voor de verwachte duur van onze tocht.Die informatie wordt uit gribfiles gehaald. En tenslotte moe-ten we invoeren hoe onze boot presteert onder die omstan-digheden. Die gegevens vinden we in een prestatietabel of

Page 33: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

polair diagram. Als diedrie onderdelen beschik-baar zijn, kan de compu-ter aan de slag.Routeringsprogramma'szijn niet nieuw en wordensteeds meer gemeengoed.Als je meer geavanceerdenavigatiesoftwaregebruikt, is het soms zelfs al een van de standaardfuncties.Zulke oplossingen zijn zelden goedkoop en hebben over hetalgemeen meer de actieve wedstrijdzeiler voor ogen dan degemiddelde toerzeiler.Het programma qtVLM kun je echter helemaal gratis opha-len en is een prachtige oplossing voor iedere toerzeiler.

qtVLMHet programma werd gemaakt door een groep Franse zeilersdie deelneemt aan virtuele oceaanraces. De website die diewedstrijden organiseert heet Virtual Loupe de Mer (VLM).Het voorvoegsel 'qt' staat voor de programmeertaal QT.De deelnemers aan virtuele wedstrijden nemen hun hobbyerg serieus. Je kunt ze niet meer kwetsen dan hun liefhebbe-rij een 'computerspelletje' te noemen. Feitelijk zijn de over-eenkomsten met een vluchtsimulator die piloten traint ookgroter dan die met een willekeurige computergame.Ze gebruiken het werkelijke weer en werken met een natuur-getrouw polair diagram voor de prestaties van hun denk-beeldige boot. En ze nemen voortdurend beslissingen die

Page 34: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

niet anders zijn dan die aaneen echte navigatietafel.Om die reden gebruiktqtVLM algoritmen die zichkunnen meten metbetaalde routeringspro-gramma's.Omdat steeds meer zeilersontdekten hoe je die infor-

matie ook naar een echte boot kon vertalen, is het pro-gramma zo aangepast dat je het ook voor een niet-virtueleboot kunt gebruiken. Daarmee is qtVLM niet langer onder-deel van een spel, maar een heel volwaardig instrumentdat je helpt bij beslissingen aan de navigatietafel.

IN DE PRAKTIJKRouteringssoftware doorgronden is zelden eenvoudig. Datgeldt voor qtVLM evenzeer als voor betaalde program-ma's. Op de volgende pagina's loodsen we je in tienstappen door het programma. Dat is beslist geen completehandleiding, Door de voornaamste functies te kennen zulje het programma al voldoende kunnen gebruiken om hetgeleidelijk steeds meer in je vingers te krijgen. Voor diemoeite word je ruimschoots beloond met een krachtignavigatiemiddel dat je anders naar lange tochten laatkijken en je misschien zelfs wel helpt om je horizon verleg-gen. De hulpfunctie van qtVLM zelf is tamelijk beperkt ennog lang niet alle webpagina's met uitleg zijn uit het Frans

Page 35: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

KANTTEKENINGEN BIJ GRIBFILESIn Zilt publiceren we geregeld over het gebruik van gribfiles,hun voor- en nadelen en hun beperkingen. Geen van dienuances verdwijnt als je gribfiles in een routeringspro-gramma gebruikt. Het zijn immers precies dezelfde bestan-den als waar we zo vaak kanttekeningen bij plaatsen. Ook nuzullen gribfiels minder nauwkeurig zijn in de buurt van dekust, en kun je voor het herkennen van fronten nog steedsbeter een weerkaart raadplegen.

vertaald. De Engelse pagina's worden echter steeds completer engeven inmiddels op de meeste vragen wel antwoord. Kom je erniet uit, dan kun je terecht op het actieve forum van het pro-gramma.

INSTALLERENVoor we je op de volgende pagina's door het programma kunnenloodsen, moet je qtVLM eerst downloaden en installeren. Deprocedure is niet anders dan voor elk ander programma dat je opje computer installeerde.Volg daarvoor link op: www.ziltmagazine.com/qtvlm of klik op deknop hieronder.

Let op, er zijn verschillende versies voor Windows en Apple.

DOWNLOAD qtVLM GRATIS

Page 36: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Wanneer je het pro-gramma voor het eerst

start, kom je automatischterecht in het menu:Account Managenent.

Kies voor 'New'. In hetvolgende venster geef je

je boot een naam en vinkje Real Boat aan'

1

ROUTERINGin10STAPPENRouteringsprogramma's zijn voor iedereen met enige affiniteit met com-

puters goed te gebruiken, maar ze vereisen wel wat oefening en ervaring

om elk detail van de software te kunnen benutten. Toch is het eerste

begin helemaal niet zo moeilijk. We laten je zien hoe je na het installeren

van qtVLM slechts tien simpele stappen verwijderd bent van je eerste

berekende route.

Page 37: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

2Kies op de bovenste regel voorBoat en vervolgens voor Boat(s)Settings. In het volgende venstergeef je aan met welk polair dia-gram het programma moet reke-nen. Verderop leggen we uit hoe jezo'n grafiek specifiek voor jouwboot maakt. Voor dit moment vol-staat het om voor een van devoorgeprogrammeerde diagram-men te kiezen.

Klik op het ikoon enselecteer met je muis een

gebied waarvoor je windin-formatie wilt ophalen.

Klik vervolgens op

In het volgende venstergeef je aan welke elemen-

ten van het weeropgehaald moetenworden. Maak je

keuze, klik op Down-load Grib file en sla

het bestand dat bin-nenkomt op. Hiernawordt de windinfor-

matie direct in dekaart getoond.

3

!Laat de overige instellingenin dit menu voorlopig nogeven ongewijzigd.

Page 38: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Zoom in op de kaart en zetde cursor op je huidige

positie. Klik op de rechter-muisknop en kies in het

volgende venster voorMove boat here.

4

Zoom in op de kaart en zetde cursor op je bestem-ming. Klik op de rechter-muisknop en kies voorPlace a new mark.

Geef in het volgende ven-ster een logischenaam aan hetwaypoint van jebestemming.

5

ROUTERING in 10 STAPPEN

Page 39: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Zet de cursor op je bestemming enkies met de rechtermuisknop voorCreate a routing towards this POI.

6

Geef de route een logische naam.

Bepaal het moment van vertrek.

Zet een vinkje voor Convert to Route.

7A

B

c

A

Bc

Verander niets aan overige instellingen!

Page 40: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ROUTERING in 10 STAPPEN

De software berekent demeest optimale route naar je

bestemming.

Klik op Yes als je wordtgevraagd of de route verder

geoptimaliseerd moet worden.

Tenslottekrijg je dekeuze om

waypoints die inelkaars ver-

lengde liggen tewissen. Klik daarvoor

op Optimize

8A

B

B

A

Ga stap voor stap door devoorgestelde route door ophet icoon te klikken.Zo analyseer je de positievan je boot en de verwachteweersomstandigheden opelk moment van je voorge-nomen tocht.

9

Page 41: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

10

Ga op de bovenste regel naar Routes, en vervolgens naar Edit route.Kies de betreffende route uit de lijst en klik in het volgende venstervoor Route details. Je krijgt nu een lijst gepresenteerd met allegegevens en condities voor de volledige route. Met interval veranderje de tijdstappen van het overzicht.

Page 42: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

HANDIG OM TE WETEN… Je kunt het signaal van je GPS koppelen aan qtVLM. De instellingen vind

je in: Boat > Boat(s) settings.

In welke mate je afwijkt van de theoretische snelheden uit het polairediagram stel je in als een percentage via: Boat > Boat(s) settings >efficiency. In hetzelfde venster geef je ook aan bij welke snelheid je jemotor start, en wat dan de snelheid is.

qtVLM heeft moeite met waypoints die te dicht bij de kust staan. Plaatsze daarom minimaal 5 mijl buitengaats.

Een route kan alleen berekend worden als je bestemming wordt bereiktvoor de laatste verwachting in de gribfile.

qtVLM kan ook rekening houden met stroom. Voorwaarde is dat diegegevens ook in het grib formaat beschikbaar zijn. Je opent zo'nbestand via Gribfile > Open a Currents Grib. De enige bron die wijkennen is die van de Duitse Hydrografische Dienst (www.bsh.de).Helaas is het grib formaat van die bestanden sinds kort niet meercompatible met het programma. De ontwikkelaars van qtVLM werkenaan een oplossing.

Routes die door qtVLM werden berekend kun je in vrijwel elk naviga-tieprogramma importeren. Gebruik daarvoor de functie die je vindtonder Routes > Export Routes en kies een formaat dat jouw navigatie-software begrijpt.

Het verschil tussen Routes en Routings zorgt soms voor verwarring.Routings zijn de feitelijke routeringsberekeningen, terwijl je onderRoutes de uitkomsten daarvan vindt.

Zilt Media Producties
Page 43: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013
Zilt Media Producties
Page 44: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

HET PRESTATIEDIAGRAMRoutering is niet alleen geba-seerd op windverwachtingenmaar ook op de prestaties vande boot. Zo’n prestatieover-zicht wordt berekend met eenVelocity Prediction Program(VPP). Meestal wordt hetgenoemd naar zijn grafischevorm en dan aangeduid als'polair diagram' of 'polair'.Het prestatiediagram datqtVLM wil zien, is niet andersdan een serie kolommen met

windsnelheid en windhoek die worden gerelateerd aan de theoretischesnelheid van de betreffende boot. Zo'n overzicht maak je heel eenvoudigmet een spreadsheet programma als Microsoft Excel of een van zijn gratisklonen. De minste kans op fouten heb je als je een bestand bewerkt datje vindt in de directory waarin je qtVLM installeerde. Ga naar de map/polar

Het voorbeeld hiernaastlaat zien welk formaatqtVLM wil zien. Zorgervoor dat je ook deonlogische regel 2 pre-cies zo overneemt. Alsje alle waarden hebtingevuld, sla je de gege-

vens onder een nieuwe naam op, maar wel weer als CSV-bestand.

War

eW

indh

oek

Zilt Media Producties
Zilt Media Producties
Page 45: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

HOE KOM JE ERAAN?Voor een moderne boot zul je een polair vaak bij de standaard documentatievinden. Zo niet, dan kan de werf je daar vaak wel aan helpen.

OnlineDe kans dat je de data ergens op het internet vindt is groot. Zoek opboottype + 'polar'', 'polair of 'vpp'.Op: http://www.noordzeeclub.nl/rating/meetbrieven.php staan de gege-vens van een groot aantal Nederlandse boten die worden gebruikt voorhun meetbrieven. Voor dat doel gaan de overzichten niet verder dan 20knopen windsnelheid. Voor routering is dat niet genoeg. Laat je diehogere windsnelheden onbenoemd, dan zal de software de gegevens uitde laatste beschikbare kolom gebruiken. Dat betekent dat als het 40knopen waait, maar 20 knopen de hoogste ingevulde waarde is, jeuitkomsten krijgt op basis van de helft van de werkelijke windsnelheid. Vulook die hogere windsnelheden dus altijd in. Met je eigen ervaring en detrends voor lagere windsnelheden, is het niet moeilijk om daar eenbenadering voor te vinden.Als je jouw boottype nergens vindt, kun je de gegevens van een boot diedaar op lijkt gebruiken. Hoe beter waterlijnlengte, gewicht en zeiloppervlakovereenkomen, hoe minder je aan deze manier zult hoeven fijn te slijpen.

AppDe iPad app iPolar gebruikt niet meer dan de lengte en het gewicht, plushet zeiloppervlak. Op die ‘kort door de bocht’ methode valt veel valt af tedingen. Toch wijken de resultaten opmerkelijk weinig af van die vanwetenschappelijke berekeningen. Zolang het om gemiddelde toerjachtengaat, is deze app dus zeker bruikbaar. Voor een ultralichte racer of eenstalen langkieler moet je een andere bron vinden…

Zilt Media Producties
Page 46: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

2-7 juli Nationaal Regenboog Evenement.

www.nationaalregenboogevenement.nl

t/m 7 juli 43ste Deltaweek. Kajuitjachten en platbodems.

www.deltaweek.nl

4 juli Zomeravondwedstrijd. Enkhuizen. www.ewva.nl

5-7 juli Marieholm Zomerevenement. Muiden.

www.marieholmvereniging.nl

6-7 juli Hargen aan Sail. Cats. www.cat72.com

6-7 juli Jan Haringrace. Monnickendam. www.janharingrace.nl

6-14 juli 76ste Warnemünder Week.

www.warnemuender-woche.com

10 juli Zomeravondwedstrijd. www.kwvdekaag.nl

11-14 juli Kaagweek. www.kwvdekaag.nl

19-21 juli Polyclassic Cup. Haringvliet. www.polyclassics.nl

19-28 juli Travemünder Woche. www.travemuender-woche.net

19-25 juli 68e Schildmeerweek. www.zvoss.nl

20 juli Van Loon hardzeildagen. Platbodems. Veere.

www.hoogaars.nl

20-21 juli Loosdrechtweek. Open eenheidsklassen.

www.loosdrechtweek.nl

20-21 juli Optimist Gold Cup. Loosdrecht. www.loosdrechtweek.nl

20 juli-7 aug. Skûtsjesilen. Friesland. www.skûtsjesilen.nl

juli 2013

Page 47: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

24-28 juli Dutch Classic Yacht Regatta. Hellevoetsluis.

www.dcyr.nl

27-28 juli 29e Westlandcup. Cats. KZV 's Gravenzande. www.kzvg.nl

27 juli-3 aug 32e Copa del Rey. Mallorca. www.regatacopadelrey.com

27 juli-4 aug EK Sharpie. Haringvliet. www.sharpie.nl/euro2013

28 juli Zomerbijeenkomst Stamboek. Port Zeélande. Rond en Plat.

www.vsrp.nl

7 juli-30 aug Louis Vuitton Cup, San Francisco. www.americascup.com

EVENEMENTEN18-20 juli Visserijdagen Bruinisse.

www.visserijdagen-bruinisse.nl

27 juli Watersportbelevingsdag jeugd. Naarden.

www.jachthavennaarden.nl

25 jul-25 aug Westfriese Waterweken.

www.westfriesewaterweken.nl

EVENEMENT AANMELDEN? [email protected]

ZEILAGENDA

Page 48: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

3 augustus. IFKS kampioenschappen. Friesland. www.ifks.nl

3-8 augustus 78e Sneekweek. www.sneekweek.nl

10 augustus Mosselrace. Platbodem en SW. Oosterschelde.

www mosselrace.nl

16-17 augustus Flevo Race. IJsselmeer. www.knzrv.nl

16-18 augustus Alkmaar Open. Open eenheidsklassen.

www.alkmaardermeer.nl

17-18 augustus Eneco Luchterduinenrace (ex-NAM-REM). Cats.

www.wvzandvoort.nl

17 augustus 42e Benelux kampioenschappen. Grevelingen.

www. kwvdekaag.nl

20 augustus Zomeravondwedstrijd. Markermeer.

www.zvhety.nl

23-24 aug. 49e Delta Lloyd 24 Uurs. www.kustzeilers.nl

29 augustus Zomeravondwedstrijd. Enkhuizen.

www.ewva.nl

29 aug-1 sep NK Pampus. Sneek. www.

29 aug-1 sep ONK Draken. Medemblik. www.knzrv.nl

30 aug-1 sep Breskens Sailing. IRC jachten.

www.breskenssailing.nl

31 aug - 1 sep FastWell Race. www.wsvbestevaer.nl

31 augustus Kruis van Heeg. Toerboten. www.wsheeg.nl

31 aug - 1 sep Bries Noordwijk Open. www.zvnoordwijk.nl

augustus 2013

Page 49: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

31 aug-1 sep Westlander Hardzeilerij. Vlietland.

http://okwh.nl

7 september Lichtplatform Goeree Race.

www.haringvlietwedstrijden.nl

7 september Trintelrace. Zeilvereniging Het Y. www.zvhety.nl

7-8 september Zuiderzee Regatta. www.knzrv.nl

7-8 september Bergen Jazz & Sail. www.jazzandsail.nl

EVENEMENTEN2-4 augustus 60e Visserijfeesten. Breskens. www.visserijfeesten.nl

8-11 augustus Hanse Sail. Rostock. www.hansesail.com

22-25 aug. Sail de Ruyter. Vlissingen. www.sailderuyter.nl

23-25 aug. Gebruikte botenbeurs. Hoorn.

www.gebruiktebotenbeurs.nl

31 aug - 1 sep. Botenbeurs. Bataviahaven.

www.bataviahavenbotenshow.nl

6-8 september Wereldhavendagen. Rotterdam

www.wereldhavendagen.nl

3-8 september Hiswa te Water. NDSM-werf. Amsterdam.

www.hiswatewater.nl

ZEILAGENDA

EVENEMENT AANMELDEN? [email protected]

Page 51: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Wie denkt dat de Efsix louter een plassenboot is,

heeft het mis. De foto’s bewijzen dat het Van de

Stadt ontwerp uitstekend uit de voeten kan op zout

water, en in ruwe omstandigheden bovendien…

KIJKERin deEfsix doet het ook goed op zout water

Page 52: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

De sandwich-constructie maaktde bootonzinkbaar

e 'F' staat voor ‘foam’, het schuim in de kern van depolyester romp. ‘Six’ staat voor de zes meter boot-lengte. Ziedaar de verklaring van de naam Efsix. Het iseen open toer-wedstrijdboot, een van de talloze klas-

sen die op de Nederlandse wateren varen. Het ontwerpdateert uit de jaren zeventig en komt van de drukbezettetekentafels bij Ricus van de Stadt, waar Cees van Tongeren deboot vormgaf en voorzag van 18,8 m2 aandewinds zeilopper-vlak. Een in het oog lopend kenmerk van de Efsix is hetverhoogde voordek, wat voorin met extra bergruimte ople-vert. De ophaalbare ballastkiel van 150 kilo, die met een lierwordt opgetrokken, vergemakkelijkt het traileren. De sand-wichconstructie van de romp geeft de Efsix zoveel drijfvermo-gen, dat hij onzinkbaar is. Het maakt de boot, in combinatiemet goede zeileigenschappen, geschikt voor groter water.

Dat blijkt ook wel tijdens bijvoor-beeld de North Sea Regatta in Sche-veningen waaraan de klasse aljarenlang meedoet. En dat mag bestwel eens meer onder de aandachtkomen, bedacht de klassenorganisa-tie EKON. Maar ja, hoe doe je dat?Hoe blijf je als klasse in beeld? De

oplossing: door je flink in de kijker te zeilen! De afdeling PRvan de klassenorganisatie organiseerde een fotosessie op zeein ruige omstandigheden. De beelden bewijzen de flinke matevan zeewaardigheid van de Efsix. Restte nog het vinden vaneen veelgelezen platform dat die spetterende platen wereld-kundig wilde maken… www.efsix.nl

D

Page 53: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

’s: ©

Cha

rles

Enge

laar

Page 54: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

EERSTE WK NACRA 17De Nacra 17 is de olympische cat die op de Olympische Spelen van Rio in2016 uitkomt. Het allereerste wereldkampioenschap van de nieuwe klassevoor gemengde m/v-bemanningen wordt deze zomer gevaren vanuitScheveningen, en wel van 21 tot en met 27 juli.

Zeker 50 teams uit 22 landen hebben ingeschreven. Drie Delta Lloydkernploeg-koppels doen mee: Mandy Mulder/Thijs Visser, ReneeGroeneveld/Karel Begemann en Elke Delnooz/Coen de Koning.www.nacra17worlds.com

foto

: © s

alty

colo

urs.c

om

Page 55: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

INDEWIND

SUPER TROPHY VOOR WESTHOEVE‘De Soulmate van Frans Rodenburg won de wisselbeker van de Delta LloydNorth Sea Regatta’ schreven we in de vorige Zilt, op basis van door deorganisatie verstrekte informatie. Helaas klopte dit niet. Leon Westhoeve wonde Super Trophy, als winnaar van de overall winnaars. Ere wie ere toekomt.

SERGE KATS TOPSPORTMANAGERPer 1 september is Serge Kats (1971) denieuwe manager Topsport bij het Water-sportverbond. Met zijn komst is de techni-sche staf weer op sterkte. Kats is meervoudigwereldkampioen (Optimist 1984/’85, Europe:1988/’89 en J-22 2000) en maakte drie Spelenmee (Barcelona ’92 als reserve, Atlanta ’96,

13de in de Laser en Sydney 2000, 4de in de Laser).

foto

: © A

nnem

iek

van

Kind

eren

Page 56: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

INDEWINDHOLLANDERS SCOREN IN OSTARNico Budel (74) startte op 27 mei in Plymouth met zijn Class 40 Hayai inde roemruchte Ostar en liep op 18 juni als derde op line honours Newportbinnen. In 2005 won Budel de Ostar in zijn klasse. De andere Nederlandsedeelnemer in het 17 boten tellende veld was Haarlemmer Jac Sandberg,die met zijn Corby 30 Spirit als 5de de finishplaats binnenliep. De Corby30 werd in 1993 gebouwd voor de Round Britain and Ireland Race.Sandberg klokte 22 dagen en 20 uur en dat is een scherpe tijd. Hetklasserecord staat met 20 dagen en 15 uur op naam van Michel Kleinjans.De Ostar 2013 was een barre trip met veel depressies, tegenwind en ooknog de restanten van de tropische storm Andrea. De Grands Banks voorde kust van Nova Scotia brachten mist en lage temperaturen.

De Ostar is de moeder aller oceaanraces, die in 1959 werd opgezet doorde Royal Western Yacht Club in Plymouth op initiatief van marineofficierBlondie Hasler. Die bedacht de vierjaarlijke Atlantische oversteek voorsolozeilers van Plymouth naar Newport. Hij wist de krant The Observer testrikken als sponsor en zo ontstond de naam: RWYC Observer Single-Handed Trans-Atlantic Race, kortweg OSTAR.

De prijswinnaars; tweede en derde van rechts Jac Sandberg en Nico Budel.

foto

: © R

WYC

-Bill

y Bl

ack

Page 59: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

PRODUCTIE SJORS VAN DER WOERD

Geregeld stellen we op deze plek een nieuwe of bij-zondere boot aan je voor. Een boottest is hetniet. Onze eigen mening doet er niet toe. We

nodigen telkens iemand uit die recht vanspreken heeft. Een zeiler met ervaring in

vergelijkbare scheepstypen en metaffiniteit met de boot die we uit-

lichten. 'Door de ogen van...'noemen we dat. In deze afle-

vering stapt Allard vanSchoneveld aan hetboord van de Xp33.

Allard van Schoneveld

Page 60: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Allard van Schoneveldwas al jaren een fanatiek windsurfer

voordat hij in 2000 met zeilen begon.Zijn eerste boot, een Spirit 28, ruildehij al snel in voor iets sportievers. Hij

vaart nu al jaren een X362. Allard vaartregelmatig wedstrijden, maar is ook

tijdens weekendtochten en vakanties.altijd actief met zeiltrim en

bootsnelheid bezig

foto

’s: ©

Zilt

Mag

azin

e

De Performance lijn van X-Yachts lijkt met de komst van de kleinstein de reeks, de Xp33, aardig compleet te worden. Voor zeilers diemaximale prestaties willen zonder veel concessies aan het interieurte doen is er bij X-Yachts nu keuze uit zes modellen van 10 tot 20meter. Kleinere boten maakt X al lang niet meer, dus zal de 33voeter voorlopig het instapmodel van deze werf zijn. We varenvandaag op de Xposure, de boot van X-importeur Nanno Schut-trups. Nanno: “Toen ik de eerste tekeningen zag vond ik dit directeen spannende boot. Het is namelijk de eerste X met een boeg-spriet. Ik kocht de Xposure om dit seizoen te laten zien wat dezeboot kan. Met een fanatiek team jonge zeilers doen we nu mee aanzoveel mogelijk wedstrijden.” De boot heeft tot nu toe op maarweinig deelnemerslijsten ontbroken. Het team kwam onder andereuit in de Van Uden Reco, Y-toren Race, Almere Regatta, North SeaRegatta en de Ronde om Noord-Holland. De eerste glimmendebekers staan inmiddels in het kantoor van Nanno in Muiderzand,waar de boot voor de deur ligt.

PRESTATIEGERICHT

Page 61: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

HELMSTOK“Oké Allard, jij bent de tester vandaag,”zegt Nanno als hij de helmstok overgeeft.Het waait flink, 20 knopen met vlagen. Inno-time staat het strakke, bijna zwarte 3DLgrootzeil van North. Zonder rif natuurlijk.De genua duurt wat langer, want op dezeboot ontbreekt de roller. “Het is wel duide-lijk dat hier een uitgesproken keuze isgemaakt voor maximale performance,”merkt Allard op, “en ik voel na deze paarminuten aan het roer al dat dit een echtezeilboot is. Ik vaar regelmatig wedstrijdenop een MaxFun25, en hoewel deze X ruimtwee meter langer is, stuurt het even spor-tief en direct, maar minder zenuwachtig.”Nanno legt uit dat dit vooral komt door hetver naar voren geplaatste roer: “Hierdoor ishet roergedrag zeer efficiënt en prettig,maar als je de helmstok direct op de roerko-ning zou zetten dan zit de stuurman voor detraveller, en dat wilden we niet. Door eenstangensysteem naar de roerkoning kan dehelmstok helemaal achterop de boot ge-plaatst worden. De stuurman heeft zo alleruimte terwijl de trimlijnen van het grootzeilgoed bereikbaar blijven.” “Ik zit inderdaadperfect,” voegt Allard toe, “er is alle ruimtedoor de brede spiegel, en de voetsteunengaranderen een stevige zit. Het is prettig datde kuipbanken niet tot achter doorlopen,daar zit je toch nooit als je stuurt.”

Page 62: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

’s: ©

Zilt

Mag

azin

e

HOGE SNELHEID ZONDER STRESSWe zijn snel uit de smalle vaargeul en maken een paar slagen aan de wind.“Nu merk je het voordeel van die zware loden bulbkiel,” zegt Allard, “metdeze stevige wind en een vol grootzeil varen veel boten toch een stukzenuwachtiger dan wat ik hier nu voel, ik houd alles makkelijk ondercontrole terwijl we echt hoog en hard gaan.” Nanno legt uit dat dekielconstructie bij de boten in de performance-serie altijd bestaat uit eencarbonfiber kielframe waaraan een gegalvaniseerde kielschacht hangt metdaaronder een grote loden bulb. Het is geen goedkope bouwmethode,maar het heeft behalve een laag zwaartepunt ook het voordeel dat deromp relatief licht gebouwd kan worden.Allard is duidelijk overtuigd van de aandewindse zeileigenschappen envraagt Nanno of het nu te hard waait om ook de gennaker te proberen.Dat blijkt geen probleem, er is een heavy zeil aan boord dat nog nooit uitde zak is geweest, dus daar is ook Nanno wel benieuwd naar. Als weafvallen, lopen we voordat het voorzeil staat al dik over de tien knopen.

Page 63: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Allard: “Wauw zeg, niet normaal meer, datdoet die caravan van mij niet zo.” Die cara-van is een X362, toch ook goed zeilende ensportieve boot...Als de 105 m2 paars doek op de twee meterlange carbon boegspriet staat en vol windslaat, accelereert de boot en wordt de grijnsop Allard's gezicht nog groter: “Tja, hier zouik snel aan wennen. Het is eigenlijk ongelo-felijk hoe makkelijk je deze snelheden be-haalt zonder veel stress aan het roer. Hetverschilt echt veel met de andere gennaker-boot die ik veel zeil. Dit stuurt vergevingsge-zind, zelfs met deze wind. Mijn vriendin zounu ook rustig aan het roer durven te staan.”Het gijpen gaat ook probleemloos en snelen als we naar een paar slagen terug willenvaren naar de haven, vraagt Allard of weniet nog even door kunnen. Nanno legt deloefschoot alweer klaar voor de volgendegijp. “Oké, nog even naar de ton bij Muiden.”

AAN DEKIn de haven leggen we aan naast een andereXp33, een boot zoals die standaard geleverdwordt. Dus zonder carbon mast, extra trim-lijnen en met kussens en tafel in het interi-eur. Allard bekijkt de verschillen en zou zelfzeker kiezen voor de uitbreiding van detrimlijnen die Nanno voor zijn boot be-dacht. De carbon mast op de Xposure is

Page 64: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

prachtig, maar daar hangt zo'n prijskaartje aan dat dit minder mensenhiervoor zullen kiezen. De Xp33 wordt aanvankelijk geen eenheidsklasse,dus het verschil tussen de masten wordt in wedstrijden met de handicapgecorrigeerd. Als Allard aan dek loopt valt hem op dat de ingelamineerdevoetrail ver naar binnen staat.“Het gangboord wordt hierdoor smaller, dat lijkt me niet handig.” Nannolegt uit dat hier bewust voor gekozen is. De rail is op het deel waar de'hikers' zitten afgeplat en breder gemaakt, en omdat het ook nog eensmeer naar binnen is geplaatst, is de zit comfortabel.Allard probeert het direct en beaamt dat hangen op deze boot best urenvol te houden lijkt. Wat hem verder aanspreekt is het prettig kale dek ende goede antislip.

foto

: © Z

ilt M

agaz

ine

Page 65: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Voor het bekijken van het interieur stuurt Nanno ons naar de buurboot.Zijn boot is al gestript voor de wedstrijd die hij een dag later zeilt. De Xblijkt meer ingetimmerd te zijn dan Allard verwachtte. “Ik zie zelfs eenkaartentafel, dat doet me goed. Daar ben je man voor, toch? Het isjammer dat er steeds meer boten zijn waar navigatiehoek gewoon wordtweggelaten.” In de kajuit is het teakhout mooi verwerkt. Voor het hoofd-schot is er een toilet met wasbakje en tegenover het keukenblok kan eenkoelkast worden ingebouwd. Allard: “Prima interieur voor weekenden envakantie, maar het is duidelijk dat deze boot vooral de sportieverewedstrijdzeiler zal aanspreken. Wat ik onhandig vind is de verlaagdekajuitvloer bij kaartentafel en keukenblok. Je krijgt daardoor wel eenstahoogte maar zo’n niveauverschil vraagt om problemen.”

'Een boot moet voor mij vooralgoed zeilen.

Dat is bij deze 33 voeterduidelijk dik in orde...'

Page 66: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

'Het is duidelijk dat deze bootvooral de sportievere wedstrijdzeilerzal aanspreken...'fo

to: ©

Zilt

Mag

azin

e

Page 67: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

FEITEN EN CIJFERS Xp33Lengte: 9,99 m

Breedte: 3,21 m

Diepgang: 1,90 m

Gewicht: 4100 kg

Ballast: 1700 kg

Grootzeil: 33,8 m2

Genua: 28,3 m2

Gennaker: 105,0 m2

Prijs: vanaf 127.100 ex. zeilen

www.x-yachts.nl

EMOTIEVan een afstand bekijkt Allard de twee X-en nog eens van de steiger: “Eenboot moet voor mij vooral goed zeilen. Dat is bij deze 33 voeter duidelijkdik in orde. Ook de kwaliteit van bouwen vind ik erg belangrijk. Alseigenaar van een oudere X weet ik dat deze Deense werf kwaliteit levert.Er werd al nooit op de goedkoopste manier gebouwd, maar nu denieuwere series met de vacuüm-injectie methode geproduceerd wordenmet een vinylester gelcoat is de bouwkwaliteit naar een nog hoger plangetild. Maar een boot is toch vooral emotie. En daarom moet het er ookgoed uitzien. De knik in de romp, de goed doordachte kuip, de boegspriet,het efficiëntie dek en het mooi gevormde raam: het helpt allemaal om vandeze Xp33 een aantrekkelijke boot te maken." [Z]

Page 69: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

De meeste zeilers trekken een jaar uit voor een rondje Atlantic. De Frans-man Francis Joyon rekent in dagen. Hij is dan ook recordjager en met zijnmaxitrimaran Idec bracht hij het record New York-Kaap Lizard (Engeland)

op 5 dagen, 2 uur, 56 minuten en 10 seconden. Een verbetering met maarliefst 16,5 uur. Het oude record stond op naam van zijn landgenoot Tho-

mas Coville. Routering door Jean Yves Bernot speelde een grote rol bijdeze recordpoging. Joyon voer veel zuidelijker dan gebruikelijk om aan de

bezeilde kant van de depressies te blijven. Zijn gemiddelde snelheidbedroeg ruim 26 knopen. www.trimaran-idec.com

ATLANTISCH RECORDNew York-Kaap Lizard in ruim 5 dagen

foto

: © V

ince

nt C

urut

chet

/Dar

k Fr

ame/

DPP

I/ID

EC

Page 70: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ZEILER VAN HET JAARSinds 21 juni is voordracht mogelijk voor de Conny

van Rietschoten Trofee 2013. In samenwerkingmet het Watersportverbond reikt de StichtingZeiltrophy de Conny van Rietschoten Trofeeaan het einde van dit jaar uit aan de 'Zeilervan het Jaar'. Een vakjury stelt mede op basis

van de ontvangen voordrachten hiervoor eenlijst genomineerden samen en kiest hieruit de

winnaar. Er zijn nu drie categorieën; naast de CvR Trofee is er de FlyerTrofee: Jeugdtalent van het jaar (21 jaar of jonger) en de Maas Trofee, deoeuvreprijs. www.vanrietschotentrofee.nl

KIJK IN DE KEUKENNa de krabvissers, survivalexperts enwheeler dealers zijn de Nederlandsesuperjachtbouwers binnenkort ookwereldsterren. Discovery zendt namelijk zes afleveringen uit van Super-Yachts. Daarin krijgt de kijker een kijk in de keuken van de Nederlandsesuperjachtbouw. De serie is bedoeld als promotie van Nederland alsjachtbouwland en wordt het eerst uitgezonden in Denemarken en deOekraïne.

Page 71: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

INDEWIND

BRITTEN BEHEERSEN EK TEAMZe kregen het stevig voor de kiezen, de deelnemers aan het EK Teamzei-len in de Lelystadse Bataviahaven. De wedstrijden werden in een vlagerige

wind en regenbuien verzeild. Het Engelse Royal Thames Yacht Club, onderleiding van schippers Andy Cornah en Andy Lasko, won de titel door inde finale hun landgenoten van het team Itchenor te verslaan. De Itali-aanse Yachtclub Costa Smeralda-ploeg pakte brons. Het Batavia SailingCenter team werd eervol achtste en laatste op hun thuiswater. De andereHollandse ploeg DMTRA eindigde als vijfde.

foto

: © N

atas

ha-w

ww

.pho

tosa

iling

.nl

Page 72: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

INDEWINDSERVICE TO SAILINGBegin jaren tachtigbestond de Pall Mall

Export Service to Sailing.De sigarettenfabrikant onder-

steunde de verenigingen praktischmet materieel en mensen tijdens wed-

strijden. Dertig jaar later zet Delta Lloyd iets verge-lijkbaars op: de Sail Service, die uit twee takken bestaat. De regattaservicebiedt spullen - RIBS, portofoons, boeien, vlaggen, etc. - en specialistenvoor wedstrijdorganisaties. De youthservice brengt kinderen in contactmet water, zoals we op de natte Hiswa zien in de zeilarena van Delta Lloyd.

HELPEN HANDENVroeger pakte een sluismees-ter nog wel eens een touwtjeaan. Tijden zijn veranderd;sluismeesters heten ‘operators’en ze blijven op hun post. Bijdrukke sluizen met veel ple-ziervaart zet Rijkswaterstaat inhet hoogseizoen aanpakhulpenin, ‘stewards’ geheten. Dankzijdeze helpende handen gaat hetafmeren vlotter en wordt de ruimte in de sluis beter benut. Opwww.varendoejesamen.nl kun je een gratis folder over sluispassagesdownloaden. www.rijkswaterstaat.nl

Page 73: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Eindloze bedieningslijn

Lijnstrippervoor het vrijronddraaienvan de wartelals het zeilwordt gezet

Gesloten lagering

Rubber buffer voorkomtmastschade

Unieke gepatenteerdebevestiging van deanti-torsie lijn

Zeilbevestiging dmvDyneema-loop rondde wartel

Vrijdraaiende wartel metTorlon kogellagering

Slagvast composietvoorkomt schade aanhet dek

Snapshackle is standaardgetoonde geleidoog is optie

Het nieuwe Seldén top-down gennakerrolsysteem. Voor elke zeiler die graaggeniet van de snelheid onder gennaker.

Het GX top-down rolsysteem maaktin- en uitrollen eenvoudiger dan ooit.De anti-torsie lijn in combinatie metde vrijdraaiende onderwartel zorgt ervoor dat het zeil vanuit de top wordtopgerold. Daardoor is de bolling van degennaker niet langer een probleem.Op deze manier kan een asymmetrischlichtweer zeil nog populairder wordenonder zeilers die gaan voor performanceen zeilplezier,

Lijngeleidervoorkomt slippenvan de bedieningslijn

Page 75: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

De inschrijving voor de Route de Princes stond open voor multi-hulls van 50 voet of meer, maar het zijn de MOD70 tri's die de

show stelen. In etappes zeilt de vloot van Valencia via een rondjeIerland naar Bretagne. Bij de start in Dublin blijkt een plotselingewindvlaag van 30 knopen net iets teveel voor de Spindrift vanschipper Yann Guichard. Zijn commentaar: “Het gebeurde in een

split-second. We vierden direct de schoot, maar het was al te laat,aan het roer kon ik niks meer doen.” Met een gebroken mast en

een lichtgewond bemanningslid bleef de schade nog beperkt.

'IK KON NIETS MEER DOEN'

VIDEO

Page 76: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

INDEWIND10de SAILABILITY STEUNPUNTWV Ouderkerkerplas is de10de locatie waar Stich-ting Sailability zeildagenorganiseert voor mensenmet een beperking. Sinds2003 zet Sailability zich inom mensen met eenbeperking zelfstandig telaten zeilen. “Dit is eenmooie mijlpaal in ons 10-jarig bestaan,” aldus Sailability-voorzitter CokMooij. De accommodatie van WV Ouderkerkerplas is vorig jaar geopend.www.sailability.nl

WERKZAAMHEDEN KLEINE BELTVanuit een regenachtigKolding waarschuwt Ziltlezer Jaap Bakker van deSawadi voor het leggenvan kabels in de Kleine Belten Kattegat. ‘Wellicht vanbelang voor iedereen diede komende tijd richting

Denemarken op vakantie gaat.’ Meer info is te vinden onder deze link.Jaap vervolgt: ‘Overigens zijn alle masten van het windpark tussen Grenaen Anholt nu geplaatst, maar het is nog steeds verboden gebied.”

foto

:© c

pnl.e

u

Page 79: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

BOOTGEVOELEen oude BOC racer als familiecruiser

Wat bezielt een mens om met een oude56-voets racer te gaan cruisen?

Simpel: snel en comfortabel zeilen…

FOTO’S EN TEKST RONNE AARTS

Page 80: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

et zweet in de handen staik aan het roer. “Ja, laatmaar gaan!” Bouke laat

de lijn van de mooring schieten enwe zijn los. Langzaam slalommenwe tussen de boten aan de moor-ings door. Eén oog vooruit en éénop de dieptemeter. We steken 2,70meter, het water blijkt 2,90 meterdiep... In de baai van Toulon hijsenwe voor het eerst het 60 vierkantemeter grote grootzeil. Even latergaat de even grote kluiver erop.Wat een lappen! We zeilen! Wow,dat loopt! Weer terug aan demooring vieren we ons succes.Onze nieuwe boot is de CreditAgricole 1, de boot waarmee Phi-lippe Jeantot in 1983 de eersteBOC race (singlehanded in vieretappes om de wereld) won.

OPKNAPPERWe keken al langer naar een grotere boot. Bootjeskijken is een hobby vanme en zodoende wisten we wat er zoal beschikbaar was. Viawww.yachtworld.com stuitten we op de oude Credit Agricole, die al jarenongebruikt aan een mooring lag bij het Zuid-Franse Toulon. We gingenkijken en waren verkocht.

M

foto

:© b

eman

ning

Bo

Page 81: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Een opknapper weliswaar met veel meer achterstallig onderhoud dan onslief was, maar het ontwerp en de bouwkwaliteit maakten dat meer dangoed. In maart 2009 verhuisden we naar Portugal om Bo reisklaar temaken; maandenlang waren we aan het klussen tot we in oktober losgooi-den voor de Atlantische oversteek.

Page 82: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

VOORGANGERDat was vier jaar geleden. Inmiddels wonen Bouke en ik, samen met onzedochters Lieke (7) en Inge (5), op Bo. We hebben zo’n 15.000 mijl gevaren op deNoord-Atlantische Oceaan. ‘s winters in de tropen en ‘s zomers in het noorden.Onze vorige boot Vaan was een aluminium one-off van 35 voet, met een1.80 meter diepe vinkiel en het roer aan een volle scheg. Een uiterstbetrouwbare zeiler. Altijd goed te besturen en meer dan voldoendestabiel (om niet te zeggen wreed.) Het interieur was naar onze maatsta-

foto

:© M

aart

en K

linke

nbijl

Page 83: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ven net groot genoeg voor ons gezin-netje. Aluminium is ons favorietemateriaal voor reisboten. Redelijklicht en erg sterk. Vaan had echterook minpuntjes: te weinig beddenvoor visite, een onrustig zeegedragen misten we het zeilplezier van onzevroegere boot.

EIGENSCHAPPENDie combinatie van zeilplezier enbewegingsgedrag is interessant. Eenveelgehoorde ‘wijsheid’ is dat je eenkeuze moet maken tussen deze tweeeigenschappen; het is het een of hetander. Onze ervaring is anders. Hetbegon op onze Krullevaar, een Waar-schip 1010 met een iets verdiepte enverzwaarde kiel. Krullevaar zeildeheerlijk; hoog aan de wind en op

ruime koersen flink boven de rompsnelheid. Het meest opvallende washoe ze aanvoelde: als een veel grotere boot. Met haar spitse punt ensmalle waterlijn sneed ze meer door golven, dan dat ze er eerst tegenaanvoer en er vervolgens overheen hobbelde. Golven van opzij hadden,wederom door de smalle waterlijn, weinig grip op haar, lieten haarnauwelijks waggelen of rollen en dan was daar nog de diepe vinkiel dierolbewegingen effectief dempte. Met name op snelheid was het alsof ereen sterke hand onderwater zat.

Page 84: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

:© A

rthu

r/be

man

ning

Bo

Page 85: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

In 1968 is de Sunday

Times Golden Globe

Race is de allereerste

solozeilwedstrijd rond

de wereld. De race, in

312 dagen gewonnen

door Robin Knox

Johnston, verloopt zo

dramatisch dat het tot

1982 duurt voor die

wedstrijd een opvolger

krijgt. De BOC Challenge zeilt in 4 etappes rond de

wereld. De race is een Angelsaksisch initiatief, maar

de winnaar, Philippe Jeantot, komt uit Frankrijk. Vier

jaar later herhaalt hij dat in een boot die speciaal

voor die race werd gebouwd. Het is de Credit Agri-

cole die in dit verhaal de hoofdrol speelt. De boot is

134 dagen onderweg.

Ondanks zijn dubbele zege is Jeantot zo ontevreden

over de BOC dat hij in 1989 zelf de Vendée Globe

Challenge organiseert. De initiatiefnemer, inmid-

dels met de vierde Credit Agricole, eindigt als vierde.

Twee jaar later beëindigt Philippe Jeantot (1952) zijn

zeilcarriere. De Vendée Globe is tot de dag van

vandaag hét icoon van het solozeilen.

Page 86: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

‘1010 VAN 50 VOET’Dit gevoel wilden we terug en daarom gingen we op zoek naar een‘aluminium Waarschip 1010 van een voet of 50’. Die lengte was nodig omin een dergelijk slank schip toch iets stahoogte te hebben zonder dat heteen lelijk hoog ding zou worden.Ons budget kwam meer in de richting van een 40 voeter, dus we moestenconcessies doen. Zo kwamen we uit bij Bo. Wat groter dan wat we zochtenen cosmetisch, elektronisch en loodgietertechnisch in slechte staat, maarslank, met een lange waterlijn, een goede vinkiel, sterk en voor solozeilengebouwd.In het begin vonden we Bo bijna beangstigend groot. Na een paar wekenwaren we er redelijk mee vertrouwd en al snel werd het de nieuwestandaard en inmiddels willen we niet anders meer. Rolvoorzeilen en een

foto

:© M

aart

en K

linke

nbijl

Page 87: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

doorgelat grootzeil vergemakkelijken het varen. De zes meter langespinnakerbomen vroegen gewenning, maar met een vaste routine metcontrolelijntjes zijn ook deze goed te hanteren.Bo heeft voor een belangrijk deel het bewegingsgedrag wat we zochten.Ze vaart rustig. Vanuit de diepe middenkuip zien we regelmatig verve-lende zeeën en we verbazen ons er over hoe weinig we daarvan merken.

ZEILPLEZIERWe krijgen ook het zeilplezier dat we zochten. Aan de wind varen gaatgoed, maar dat blijft natuurlijk de minder comfortabele koers. Zeker in depassaatwindgebieden zeilden we volop met lekkere achterlijker dandwarse wind. Dan is het echt genieten. Als het meezit komen we urenlang

Page 88: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

niet onder de negen kno-pen en klokken we regelma-tig 12, 13 knoop. En datmet ons hele huis en dui-zenden kilo’s aan belading.Wat hadden er geen ideevan hoe prettig het is omhogere daggemiddelden temaken. Het daggemiddeldevan onze oversteken isongeveer 175 mijl. Hierdoorworden oversteken nietalleen korter maar ookcomfortabeler, doordat wein gunstiger weer kunnenvaren. Het weer op kortetermijn is immers beter tevoorspellen. Een oversteek‘past’ vaker binnen eenweergat van een aantaldagen. Dit is natuurlijk ookeen veiligheidsaspect.

EENVOUDIG INTERIEURHet eenvoudige interieur is na de BOC race ingebouwd, voor charter metgrote groepen. We hebben één eenvoudige badkamer en alleen rondomde centrale kombuis is er stahoogte. Voor een 56-voeter is de binnen-ruimte beperkt, voor ons echter meer dan voldoende. De extra bedden

foto

:© S

teve

Das

hew

Page 89: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

die we wilden, worden in de praktijk overigens amper gebruikt. Het aantallogees blijft beperkt en de mensen die komen zijn nabije familieleden ofheel goede vrienden. Veel privacy is dan niet nodig. Zeven van de vijftienbedden aan boord zijn dan ook verworden tot bergruimte.

Ronne en Bouke werden geïnspireerd door de overwegingenvan Rodney Johnston, de ontwerper van J Boats, bij het‘Grote Boot Gevoel’. Je leest Johnston's manifest hier.

Page 90: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

MINPUNTENEen lange boot heeft ook nadelen. Ligplaatsen en hellingbeurten zijnduurder, evenals onderdelen voor de tuigage. Op andere gebieden maaktde grootte ook weer niet uit. De kosten voor ‘huishoudelijke apparaten’ ,energievoorziening, elektronica en veiligheidsuitrusting zijn niet afhanke-

foto

:© B

eman

ning

Bo

Page 91: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

lijk van de bootmaat. Een lichte,slanke boot heeft een relatiefkleine motor nodig, waardoorde meerkosten zowel in aan-schaf als in gebruik verwaar-loosbaar zijn. Met onzetweeliter viercilinder varen weruim anderhalve mijl op eenliter bij zeven knopen. Eennadeel van de historie als wed-strijdboot zijn het lage vrijboorden opbouw die de stahoogtebeperken.

WEER DOENZouden we het weer doen?Jazeker. We zijn inmiddels voor-goed verpest door de snelheid,het bewegingscomfort en deoersterke constructie van Bo. Ende volgende boot? Meer vanhetzelfde, maar dan ontworpenen gebouwd als reisboot. Dus

weer aluminium, weer een diepe vinkiel en zelfs nog iets slanker en langer.Maar wel met iets meer vrijboord voor stahoogte en een interieurontworpen voor reizen met een kleine bemanning. Doel hiervan: met eenvergelijkbaar vermogen uit zeilen en motor nog sneller en comfortabelervaren. Gemiddeld 200 mijl per dag is het ontwerpdoel….

Page 92: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

:© B

eman

ning

Bo

De afgelopen maanden verkende de Bo-bemanning de oostkust van deVerenigde Staten en Canada. Een van de hoogtepunten van die trip wasde ontmoeting met het wereldberoemde cruiser-echtpaar Steve en LindaDashew, waarmee Ronne en Bouke lange kuipgesprekken hadden over deideale langeafstandsboot. Het zeilen op hogere breedte bevalt de zeilersgoed. Momenteel vertoeven ze met Bo in Qaqortoq, Groenland. [Z]

FEITEN EN CIJFERS BO

LOA :17.00 m

LWL :14.50 m

Breedte : 4.55 m

Diepgang : 2.70 m

Zeiloppervl.: 150 m²

Waterverpl. :11.500 kg

VIDEO

Page 93: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ADVERTENTIE

Wij laten u graagkennismaken metdat tuig van ons…vallen verstagingschoten zeilenmasten dek layout masten

Waarom je zeilen niet meer mag wassen?

bent u bij ons aan het juiste adres ....!Ook voor een perfect schone bootkap

Al uw lieren elektrisch?

Dat kan nu met dedraadlozeelektrische lierhendel

Bel voor informatie:0654 363 092

of kijk op www.elektrische lierhendel.nl

Page 94: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Stavoren, zaterdag 15 juni 2013 - 10.45 uur

Zenuwachtig varen vijfentwintig Beneteau’s rondjes in

de voorhaven. De windmeter toont 25-30 knopen en

het begint flink te regenen. Bemanningen en schip-

pers kijken elkaar vertwijfeld aan. Met heftig geklap-

per gaat her en der een zeil omhoog en worden riffen

gestoken. Wie draait zijn boot als eerste naar buiten?

BENETEAU CUP 2013NATUURGEWELDfo

to:©

Ruu

d Ja

cobs

Fot

ogra

fie

Page 96: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ommigen gaan en ook wij besluiten, inmiddels volle-dig doorweekt, een poging te wagen. “Schoot aanmeiden!” Buiten waait het 28-32 knopen, oei! Nog

één minuut tot de start. Doen we er een puntje genua bij?

We gaan overstag en voordat we beseffen wat ons over-komt, varen we in de meest extreme storm die wij ooithebben gezien. De lucht is zwarter dan zwart, de regenpriemt als spelden in ons gezicht en de wind… die is niette omschrijven! Een afschuwelijk kabaal, wat een onge-looflijk natuurgeweld! Het startschip lag vlakbij, maar is nuniet meer zichtbaar. In de hectiek die ontstaat, kunnen wenog net een aanvaring voorkomen.WE MOETEN HIER WEG … NU!Enkele minuten later zijn we terug in de haven waar dewind nog steeds stevig doorwaait, maar ook de zon isdoorgebroken. We kijken elkaar verward aan. Wat wasdat? De wedstrijd wordt uiteraard afgelast en we nemeneen borrel.Op Facebook melden we dat we in wel 35 knopen windzaten. Rob van de BluePassion reageert: “Alexandra, over-drijven is vrij normaal voor zeilers, maar onderdrijvenredelijk uniek! We voeren bij jullie in de buurt . Tijdens debui hadden we een aantal keren 44 knopen op de wind-meter!" Later hoorde ik dat iemand 47 knopen had gemeten.

Volgend jaar gaan we het uiteraard weer proberen, maardan graag met een RELEX-t weertje! [Z]

SBENETEAU CUP 2013

foto

:© R

uud

Jaco

bs F

otog

rafie

Page 97: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

dan graag met een RELEX-t weertje!

Page 98: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

HERB STOPT ERMEEGeen enkele zeiler die de AtlantischeOceaan overstak, hoef je uit te leggenwie 'Herb' is. Dat zijn achternaam Hilgen-berg is, zullen maar weinigen weten, deCanadees is vooral verbonden aan zijnradioroepnaam 'Southbound 2'. Sinds1987 voorzag de amateur-weerman vande Atlantic dagelijks tientallen jachtenvan een weerbericht op maat. Met grootverantwoordelijkheidsgevoel, onbezol-digd, 365 dagen per jaar en altijd afgesloten met het karakteristieke'Have a save watch'.

Door het grote aantal jachten en Herb's breedsprakigheid duurden zijnradionetten van de late middag tot ver na zonsondergang. Veel zeilersbeschouwden die uitzendingen als hèt achtergrondgeluid van een oceaan-oversteek. Sinds 1 juni is het echter stil op 12359 Khz.Dat Herb zichzelf op zijn 76ste pensioneerde is niet de voornaamste redenvan zijn afscheid. In november 2011 kwam een van de boten die hijrouteerde in uitzonderlijk zwaar weer terecht. Het kostte het leven vaneen van de bemanningsleden. Het incident werd breed uitgemeten in deAmerikaanse zeilbladen waarbij ook de routeringsadviezen onder vuurlagen. Herb kon de kritiek maar moeilijk verkroppen en besloot zijnservice nog alleen aan te bieden aan zeilers die zich tevoren aanmeldden.

Anderhalf jaar later verklaart hij op zijn website tamelijk bitter dat zijntoewijding en enthousiasme na de kritiek nooit meer terug zijn gekomen.Tijd om te stoppen dus. 'Southbound 2, signing off and clear…'

Page 99: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

INDEWIND

KLASSIEKERS OP HET HARINGVLIETLiefhebbers van klassiekers komen deze zomer op het Haringvliet volopaan hun trekken. De tweede Poly Classic Cup wordt van 19 tot en met21 juli verzeild vanuit Middelharnis op het Haringvliet. Dat ligt mooi op deroute naar Hellevoetsluis, waar van 24 tot en met 28 juli de tweejaarlijkseDutch Classic Yacht Regatta wordt gehouden. www.polyclassics.nl enwww.dcyr.nl

15DE CHALLENGE CUPOp woensdag 4 september start de 15de editie van de Challenge Cup. VanuitSeaport Marina in IJmuiden steekt dedeelnemersvloot over naar Lowestoftaan de Engelse oostkust. En vervolgensgaat het terug naar IJmuiden. Pakwegtwee keer 100 mijl voor zowel de warewedstrijdzeiler als de sportieve toerzeiler. Ook doublehanded te varen.www.challengecup.nl

Page 100: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

INDEWIND34 STE AMERICA’S CUPDeze zomer start in San Fran-cisco de strijd om de 34steAmerica’s Cup. Een ding iszeker, deze editie wordtanders dan alle anderen. Van7 juli tot 30 augustus zijn devoorronden, traditiegetrouwom de Louis Vuitton Cup.Voor de eigenlijke America’sCup finale is de periode uitgetrokken van 7 tot en met 21 september. Erzijn slechts vier teams. Oracle is verdediger. Uitdagers zijn: Emirates TeamNew Zealand, Artemis uit Zweden en het Italiaanse Luna Rossa. Ze zeilenin de veelbesproken AC-72 catamarans. Tussen de Louis Vuitton Cup ende finale staat de Red Bull Youth Cup geprogrammeerd. Negen teams metzeilers in de leeftijd van 19 tot 23 jaar zullen tegen elkaar wedstrijdzeilenmet de kleinere variant, de AC-45 cat. www.americascup.com

KNRM OPENT ONLINE REDDINGWINKELDe KNRM heeft de Reddingwinkel geopend,een nieuwe webshop met producten van deRedding Maatschappij. Wie spullen kooptop www.reddingwinkel.nl steunt het red-dingwerk van de KNRM en vergroot dezichtbaarheid van de Redding Maatschappij.De artikelen zijn uitsluitend via de webshop

te koop en niet meer via fysieke winkels. In de komende maanden wordthet assortiment uitgebreid.

Page 103: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

TEKST MICHIEL SCHOLTES

SCHUIMSNORRENGaffeltuigen en

Spannende kotterwedstrijden in CornwallWat motiveert om je op het water moe en nat dooreen

te laten schudden, je kop te stoten, spieren te verrekkenen handen open te halen? Nou, kotterwedstrijden voorde kust van Cornwall, de Pilot Cutter Review met oude

en nieuwgebouwde loodskotters.

Page 104: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

n Fowey, een Cornish stadje verstopt in eenrotsige plooi, hangt de bevolking ’s ochtendsverrukt uit de ramen. Zestien loodskotters, origi-nele en replica’s, kiezen er in alle vroegte zee. Deongeduldigste hebben er onder balkons en langs

tuinen al een uur gekruist, topzeilen gezet en kluiversgeprobeerd. Op het startschot verdringen ze elkaar in derotsige uitgang, vechten om vlaagjes en de binnenbocht.Vervolgens vormen ze tegen de achtergrond van Corn-walls groene heuvelkust een uitgerekte kiellinie van nei-gende witte gaffeltuigen en even witte schuimsnorrenvoor kaarsrechte boegen die voor kotters zo typisch zijn.

De vloot trekt uiteen tot een sliert. Vooraan de onhoud-bare hout-epoxy replica Iris (Nigel Irens, 1997). Daarach-ter snelle originele loodskotters waaraan kosten nochmoeite zijn gespaard: de 60-tons Mascotte (1904), deslanke Olga (1909) en de iets lager getuigde Cornubia(1911). Dan een dozijn ‘Scillonians’, replica’s van negen-tiende-eeuwse kotters van de Scilly Isles, archaïschogende scheepjes met een voorlijk grootspant en eenopengewerkt uitwaaierend hek. Daartussen de snelleEdith Grey (winnares 2011, 2012). De meeste Scillonianszijn recente scheppingen van Luke Powell, een bootbou-wer uit Gwee die zelf mee racet met Agnes. Middenin,tussen de tragere, zeilt stoer de Peggy (1903), een antiekloodskottertje zonder lofwerk of luxe, niet zo snel maarvasthoudend als een terriër.

Ifo

to: ©

Ray

Pot

ter/

Road

runn

er P

hoto

grap

hy

Page 105: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013
Page 106: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013
Page 107: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Ook Alpha (1904), waarop ik meezeil, is eenoriginele, al zit er geen hout van dat jaarmeer in het schip. Haar grootspant zit ach-terlijker dan bij Scillonians en ze heeft eenelliptisch hek, typisch voor haar tijdgenoten.Er staat een matige noordenwind. Omgeen last te hebben van het land zeilen weAlpha wat verder naar buiten in de hoopop meer wind. Maar we verdagen er in eenwindwak, terwijl het onder de kust stuiften jakkert. We raken hopeloos achterop. Inde ergernis gaat dan alles fout: het wisse-len van de halfwinder, het strijken van hetschaamteloos grote topzeil met zijn uit-houders als lantaarnpalen en een myriadevan lijnen. Eer dat uit de knoop is! Pas voorSt Mawes, dat wit ligt te schitteren in devoorjaarszon, sluiten we aan bij de achter-hoede waar we kruisend naar binnen eenpaar plaatsen opschuiven.Ach wat, niemand heeft zo’n mooi zicht opde kottervloot gehad als wij. We kunnenaltijd zeggen dat we eerst naar Frankrijkwilden maar ons bedachten. Dat is typischin dit veld, soms vaar je met het mes aandek en even later kan het je niet schelenen telt alleen de vervoering om al datzeilend moois. fo

to: ©

Ray

Pot

ter/

Road

runn

er P

hoto

grap

hy

Page 108: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

De volgende twee dagen zeilen dekotters voor St Mawes om de boeienin Carrick Roads, de grillige mondingvan de Fal. Bijgevolg zeilt alles er opeen kluitje, met elke wedstrijd bak-stuurboord-kwesties en dringen bij deboei; wel met schepen tussen de 30 en50 ton!De eerste wedstrijd op zaterdag zijn wegebeten om iets recht te zetten. Er heerstspanning aan boord. We hangen in scho-ten, vechten met overboord waaiendekluivers, bukken voor over dek draaiendekluiverbomen. Ik heb bovendien de taakom uit te luisteren naar de wedstrijdcom-missie, die de baan pas bekend maakt alsde schepen al op het water zijn. Godverhoedde dat ik de baan verkeerdnoteer en Alpha de foute boei zal aanzei-len met een spotlachende concurrentierond de goede.Deze ochtend worden we warempelderde! Maar er zit meer in, we voelen het,we willen. We hebben zelfs extra beman-ning aan boord georganiseerd: een Iersescheepstimmerman, een van een brikgetrokken Deen en een Devoner.fo

to: ©

Ray

Pot

ter/

Road

runn

er P

hoto

grap

hy

Page 109: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013
Page 110: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013
Page 111: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

In de middagrace starten we aan de goede kant, ronden alsderde de benedenboei achter Iris en Olga. Iris is niet tehouden. Maar Olga, van Tommy Nielsen, de stotterendebootbouwer uit Gloucester, zit steeds in de buurt. Halver-wege de bovenboei stormen Olga en Alpha haaks opelkaar naar hetzelfde punt, Olga over stuurboord. Je weetdat Nielsen niet wil wijken, dat hij intimideert, dat hij denkt:‘Die willen geen schade, die gaan achterlangs.’ Nog hon-derd meter… Mijn haar staat dan allang overeind en ingedachten zie ik twee antieke kotters opgaan in een wolkvan splinters, gebroken ledematen en gescheurd zeil. Onzebemanning staat dan allang stokstijf, voorover gebogen,starend naar Olga. Gaat ‘ie nou verdomme? Mijn neef beentnaar het lijwant en brult: “Starboard tack” of “Room for us”of “Right of way”, dat weet ik niet meer, maar hij brult. Nogvijftig meter...!De kluiver daar kilt… slaat, ze gaat. Maar wel laat, ze draait,onze roerganger Karel loeft een fractie – is dat zo? – enOlga en Alpha liggen een moment boord aan boord, waterspattend tussen de rompen, wij aan loef.Willems hoofd gaat van strak over in een brede lach. “Gotyou!” roept hij naar Nielsen, die hij zo een hand kan geven.Maar dan doen de wervelingen om ons tuig hun werk enOlga zakt weg naar lij. Op het moment dat ze zou kunnenwenden, gaan wij als een windhaan overstag en Olga zethaar slag door. En terwijl wij als roofdieren aan dek liggen,zie je ze daar aangedaan zijn; dat de concentratie heeftgeleden. Nog twee keer kruist ze achterlangs. fo

to:©

Saa

r Sch

olte

s

Page 112: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Bij de bovenboei krijgen we gezelschap vanEdith Grey en zeilen we verplicht van linksnaar rechts om weg te blijven uit haar luwte-baan, terwijl Olga lappen zet en daarvanprofiteert. Toch als eerste bij de beneden-boei. We draaien naar bakboord, de giekgijpt met een klap die de schootblokkenzowat uit dek rukt. Aán, áán, aan die schoten,halve wind naar de finish. Edith Grey komtop, hangt boven ons als een onweersbui, eenboze stiefmoeder, je ruikt haar geteerdelijkentouw, kijkt in gezichten waarin het eer-ste leedvermaak te lezen valt… en dangebeurt er iets wat je niet snapt. Een vlaagdie net onze kluiver pakt, wij hellen, zij niet,wij versnellen, zij niet, wij kunnen loeven enzij niet. Op de finishlijn scheelt het een boot-lengte, maar het is onze bootlengte en wijzijn eerste. Yeah! Blijdschap ontlaadt zich inkreten en applaus voor elkaar en onszelf.Voor even vermijd ik mijn grote neef met zijnmachtige schouderklap en schroevendeomhelzing. Maar dan laat ik ook dat gebeu-ren, want ik ben toch al bont en blauw enwat kan het verdommen als je zo zeilt in zo’nvloot in zulk weer tegen de achtergrond vanKeltisch land…fo

to: ©

Ray

Pot

ter/

Road

runn

er P

hoto

grap

hy

VIDEO[Z]

Page 114: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

TEKST DOESJKA VAN STRATUM BEELD JEROEN VAN STRATUMfo

to: ©

Bem

anni

ng Z

eem

uis

In de zomer van 2012 vertrokken Jeroen en Doesjka met hun kinderen

Djerie en Pjotr voor zeilreis van onbepaalde tijd naar een bestemming die

ook zij nog niet kennen. Hun boot, de Zeemuis, is een Dynamique 52 die ze

van de ondergang redden. Hoe het ze vergaat lees en zie je geregeld in Zilt.

VIDEO

Page 115: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Kwart voor zeven ‘s ochtends, er wordt op de boot geklopt.Gisteravond laat zijn we aangekomen in San Cristobal op deGalapagos eilanden en we hebben al gehoord dat ze hier bij detijd zijn, maar dit is wel erg vroeg. Het blijkt Pablo te zijn, een'agent' die alles omtrent de douane-formaliteiten gaat regelen.Om negen uur komt hij terug met iemand van de douane, depolitie, keuringsdienst van waren en iemand van het nationaalpark. Dat wordt een berg formulieren invullen en veel rekenin-gen betalen. Ook volgt controle van de boot zal op ongedierte,fruit en groenten die je hier niet mag invoeren in verband metziektes. Tijd om na acht dagen varen de boot aan kant te maken.

IEDER ZIJN TAAKNa een snel ontbijt zet ik de kinderen aan het werk om huneigen kamer op te ruimen, Jeroen gaat buiten aan de gang enik ga binnen ruimen en poetsen. We varen met ons kleineviervoetertje Drop aan boord en als we ergens problemen metde hond verwachten dan is het natuurlijk hier in dit dierenpa-radijs. Laten we er dan in ieder geval voor zorgen dat we als eenzeer net geordend gezin overkomen…

EEN HOND KOPEN?Voor we onze Droppie kochten, hadden we al plannen ombinnen enkele jaren weer op wereldreis te gaan en dat weer-

Op reis met de Zeemuis

MET EEN HONDDE WERELD ROND

Page 116: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

hield ons er jaren van om een huisdier aan te schaffen. Toch gingen wedrie jaar geleden overstag nadat Pjotr geboren was, Djerie naar eenandere school moest en echt een maatje nodig had dat er altijd voor haarwas. We kochten een hondje, kruising Cairn terrier/Laso Apso en bij het

foto

: © B

eman

ning

Zee

mui

s

Page 117: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

zindelijk worden, leerden we haar op een kattenbak haarbehoefte te doen.

EEN DUUR EXEMPLAAROok hadden we al snel besloten dat ze gesteriliseerdmoest worden, want om per ongeluk een nest jongehonden aan boord te krijgen, dat nooit! De dierenartsvertelden we natuurlijk van onze plannen en met haarbekeken we welke inentingen en papieren er voor welkelanden nodig waren. Dat bleek niet eenvoudig, omdat jevan land naar land reist en je vaak gezondheidsverklarin-gen moet overleggen die enkele dagen oud zijn. Hetbelangrijkste was echter de rabies-inenting en het daarbijbehorende bloedonderzoek. Alles bij elkaar opgeteldwerd ons viervoetertje een duur exemplaar, maar ditweegt voor ons niet op tegen het plezier dat wij eraanbeleven. Natuurlijk schrikt een keffertje in het gang-boord ook eventuele indringers af…

DANSEN IN ZEEOm half elf komt eindelijk de delegatie Galapagos-auto-riteiten aan boord en alles blijkt helemaal in orde te zijn,op een kokosnoot na die ze in beslag nemen. De hondmoet tijdens ons verblijf aan boord blijven, maar daarkunnen we mee leven. Tijd om aan de kant te gaan ende zeeleeuwen te bekijken die al nieuwsgierig rond deboot zwemmen. Ze blijken hier het dorp in hun macht te

Page 118: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

hebben en liggen op banken, onder geparkeerde auto’s en in de glijbaanvan de speeltuin. En ze verspreiden een lucht… Maar geweldig om ze vanzo dichtbij te zien. Natuurlijk hebben we met ze gezwommen. Op eensteenworp afstand van het dorp gaan we snorkelen met zeeschildpaddenen al zwemmend boven zo’n gigantisch beest lijkt het wel een dans die ze

foto

: © B

eman

ning

Zee

mui

s

Page 119: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

uitvoeren in het water. Ik ben er echt ontroerd van en voelme ontzettend bevoorrecht om dit te mogen meemaken.

WAT EEN SNELHEIDMet de plaatselijke 'ferry' gaan we naar de eilanden Santa Cruzen Isabela. Het is prachtig om de pinquïns te zien, de Booties(vogels met blauwe poten), de schildpadden en natuurlijk dezeeleguanen. Echt een paradijs op aarde. Onze Droppie blijftondertussen achter op de boot, onder het toeziend oog vanPablo en enkele watertaxi-bestuurders. Van het kastje onderde kuiptafel hebben we een hondenhok gemaakt en bij terug-komst blijkt ze erg op de zeeleeuwen te reageren en zij opDrop. Volgens ons heeft ze zich vermaakt zonder ons.

AFSCHEID NEMENJa en dan moet je verder, de volgende oversteek, 3000 mijlnaar de Markiezen. Voor Pjotr is vertrekken altijd weer eenmoeilijk moment; weggaan op het moment dat je je net thuisbegint te voelen. Dit keer hebben Jeroen, Djerie en ik ermoeite mee. Het is hier zo mooi, die ongerepte natuur, dat iswat we zoeken. Als je dit zo ziet, dan wil je meer. Wij beseffenechter dat er hier geen toekomst voor ons is en dat maakt hetiets eenvoudiger om de zeilen weer te hijsen. In plaats vandolfijnen doet nu een groep zeeleeuwen ons uitgeleide, alvrolijk springend in onze hekgolf. Sinds ons vertrek, nu zo’ndriekwart jaar geleden, zijn dit de eerste eilanden die ons hartecht hebben gestolen. Een geweldige startvoor onze verdere reis door de Pacific. [Z]

Page 121: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

RODEO ROND TEXEL

Roerige condities in 36ste editieHet begint onderhand een vast patroon te worden:

harde wind en ruwe zorgden voor uitstel van het 36steRondje Texel. Net als vorig jaar. Niet zaterdag, maar

zondag gingen 194 overgebleven zeilers van start. Hetwerd evengoed rodeorijden, want in vlagen trok de

zuidwestenwind nog door tot windkracht 7.

Page 122: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

's: ©

Lau

rens

Mor

el/S

alty

Colo

urs.c

om

Page 123: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

RODEO ROND TEXEL

Texel winnen kan op twee manie-ren: als eerste over de eindstreepkomen (line honours) of als besteuit de bus komen na verrekening.Line honours spreekt het meesttot verbeelding. Peter Vink enJeroen van Leeuwen wonnen dieslag, met hun Nacra F20 carbon,voorzien van kromzwaarden envleugeltjes op de roerbladen. Huntijd: 2.34 uur. De line honourswinnaar van vorig jaar XanderPols/Stefan Dubbeldam werden

tweede, gevolgd door John de Vries en Diederik Pauli.Aan de hand van de Texel Rating, een gecorrigeerde tijd op basis vanbootlengte, bootgewicht en zeiloppervlakte, waren er twee winnaars vanhet Rondje. In klasse 1: Oscar Zeekant en Karel Begemann met hunFormule 18. Tweede en derde werden Renée Groeneveld en Thijs Visseren Mischa Heemskerk/Bastiaan Tentij. Klasse 2 werd gewonnen door hetAustralische team Cristopher Hancock/Alex Young met een Hobie 16. Detitel 'Fastest Texel Team' was ging naar het gelegenheidskoppel GunnarLarsen en Dorian van Rijsselberge.Volgend jaar is het Rondje Texel op een late datum: 28 juni.

VIDEO

Page 124: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ROLFOKHOESFrustratie over het moeizaam hijsen, opspannenen strijken van bestaande rolfokhoezen leidde toteen samenwerking van Antonio Hammersteinmet zeilmaker Rifkin in IJmuiden. Samenontwikkelden zij de Coverysail. Deze inmiddelsgepatenteerde hoes is niet uitgerust metkruislingse treklijnen maar met om de meter eenelastiek dat via een drieweg koppelstuk aanelkaar en aan een treklijn is verbonden. De koppelstukken zijn in te stellenop de juiste hoogte, afhankelijk van de dikte van het opgerolde zeil. Dehoes kan zonder weerstand worden gehesen en pas bij de laatste meterworden via een treklijn alle elastieken automatisch opgespannen.Bij het loslaten van het val komen alle elastieken direct weer los te zittenen haal je de hoes probleemloos naar beneden. Om de hoes vlot op teruimen is een preekstoeltas bedacht.Oude hoezen kunnen voor 25 euro per meter met het Coverysail systeemworden uitgevoerd. Een nieuwe hoes kost 50 euro per meter.www.coverysail.com

DUBBELE LAGERINGRonstan Core blokken hebben een 'dual stage' lagering. Dezecombinatie van een kogel- en een glijlagering maakt dat de

blokken minimale weerstand hebben, ook bij hoge belasting.Sinds kort is het Core blok ook in 45 mm leverbaar, voorlijndiameter van maximaal 12 mm. De breekbelasting is1400 kg, werkbelasting 700 kg. www.moremarine.nl

Page 125: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ZILTESPULLENNIEUWE ERGOFIT LIJN VAN CREWSAVERReddingsvesten zijn nog geen mode-artikel, maar sommige fabrikanten

besteden wel steeds meer aandacht aan devormgeving. Het Engelse Crewsaver komt numet de nieuwe lijn die ze Ergofit noemen. Deeigentijdse reddingsvesten zijn volgensimporteur Belship ergonomisch vormgegevenen zeer comfortabel in gebruik. De Ergofit isverkrijgbaar is een 190N en 290N uitvoering enis standaard uitgevoerd met een neopreen zakjes

voor een veiligheidsmes en PLB (personal lifebeacon), een Solas gekeurd licht en een pvc vensterom de capsule te inspecteren. Het topmodel kost 355euro, de versie met 190N drijfvermogen heb je voor

175 euro. www.belship.nl

NORTH SAILS VERHUISTDe North Sails vestiging voor België en ZuidNederland gaat na 30 jaar weg uit Deurne enverhuist naar een modern pand iets dichter bijNederland, in Stabroek, net over de grens,dichtbij de snelweg A4/A12. De North Sailsvestiging in Almere zal voor Midden- enNoord-Nederland het contactadres blijven,met Harry Amsterdam als steunpunt inFriesland. www.northsails.be

Page 126: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

JEANNEAU'S IN LELYSTADHet in Lelystad gevestigdeSkipsYachting organiseert vanvrijdag 12 tot en met zondag14 juli een 'Jeanneau Event'.Gedurende drie dagen is eengroot aantal modellen van denieuwste generatie Jean-neau's, zowel zeil- als motor-boten, in de Flevo Marinaverzameld. Met de kleinere modellen kan ook een proefvaart wordengemaakt. Voor liefhebbers die op eigen kiel naar Lelystad komen biedtSkipsYachting de mogelijkheid voor een gratis overnachting in de haven.www.skipsyachting.nl

KRIMPVRIJDSM ontwikkelde de nieuwe Dyneema Max 20 vezel, waarin geen'creep' (chemische rek) kan ontstaan. Marlow past deze DM20vezel toe is hun nieuwe lijn FibreRig. Hierin liggen de vezelsparallel, waardoor de lijn ook onder constante belasting nietzal rekken. FibreRig is leverbaar met verschillende typemantels en binnenkort komen nieuwe terminalsbeschikbaar die zullen passen op het standaardbeslag van de meeste boten. Het nieuwe M Rig Maxbevat ook de DM20 vezel. Deze lijn is makkelijkte splitsen en daardoor geschikt als noodversta-ging. En Marlow vond ook een toepassing voorhet DSM product in een relingdraad die voldoetaan ISAF regelgeving. www.on-deck.nl

Page 127: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ZILTESPULLENZITTEN OP JE OUDE ZEILBas van Hiele van Comfort Line vond heteen slechte zaak dat oude zeilen meestalgewoon worden weggegooid als ze 'op' zijn.De unieke uitstraling van zeilen inspireerdehem tot het maken van kussens, zitkubus-sen en zelfs complete banken van afge-dankte zeilen. De productlijn kreeg de naamHielke. De meubels hebben wind, regen,sneeuw en zon doorstaan. Voor wat extra kleur aan de kussens gebruiktBas repen spinnakerdoek. Hij roept zowel particulieren als zeilmakers opom oude zeilen niet weg te gooien maar in te leveren. www.hielke.org

DEMONTABEL ANKERHet kiezen van een geschikt anker is nooit eenvoudig geweest, maar metde komst van vele 'nieuwe generatie ankers' is dat nog veel moeilijkergeworden. De meest recente nieuwkomer is het Mantus anker. Dit inAmerika ontwikkelde product lijkt met de scherpe punt en de rolbeugel

op verschillende anderemoderne ankers, maar de

Mantus is met vier forse bouten tedemonteren en daardoor makkelijker op te bergen.

De bouten zijn volgens importeur IldostMarine zo sterk dat het anker zelfs met maar

een bout niet aan prestaties inlevert. Ildost levert rechtstreeks aan de klanten wil hiermee de prijzen laag houden. De video op hun website ziet erveelbelovend uit. www.ildostmarine.nl

Page 128: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ELAN 320

Veel ideeën en noviteiten van de Elan 400, die in januari werd geïntrodu-ceerd, komen terug in de kleinere versie van deze snelle zeiler, de Elan320. Zelfs de dubbele stuurwielen van de 400 hebben een plaats gekregenop de toch ruim 2 meter kortere nieuwkomer. Elan meldt de eerste te zijndie een boot in die klasse met dubbele stuurwielen uitrust. Het creëertvolgens de bouwer een optimaal ruimtegebruik in de kuip en met dedubbele roeren zorgt het voor een prettig stuurgedrag. De Elan 320 wordtgebouwd volgens de vacuüminjectie-methode met vinylester hars, watresulteert in een 6% lichtere boot dan de voorganger, de 310.De nieuwe model wordt tijdens de natte Hiswa in Amsterdam geïntrodu-ceerd en gaat in de basisuitvoering 94.370 euro kosten.www.wne-yachting.nl

Page 129: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ZILTESPULLEN

WEBLOG ALS BOEKLet's go! is de naam van de catamaran van RixtaVriend en Eddy Loonstijl. In zeven maandenzeilden ze van Nederland naar Curaçao. Tijdensdie trip hielden ze een weblog bij dat nu in eigenbeheer in boekvorm is uitgekomen. Het zeilendreizen beviel zo goed dat ze het oorspronkelijkeplan om naar de Carieb te gaan hebben bijge-steld en nu in etappes rond de wereld zeilen. Duswellicht komt er later nog een vervolg op deze

uitgave. Let's go! bestel je voor 17,55 euro bij www.boekscout.nlwww.letsgo.waarbenjij.nu

RAYMARINE gS SERIEDe nieuwste serie navigatie-instrumenten van Raymarine bestaat uit volle-dig glazen displays, met een los bij te plaatsen toetsenpaneel en kaartlezer.Elk gS serie display beschikt over een eigenkrachtige computer, bestaande uiteen dual core processor en eeneigen grafische processor vooroptimale prestaties.De nieuwe schermen werkennaadloos samen in een netwerk van a-,c- en e-serie apparatuur. En dankzijingebouwde wifi kun je de strakke klokken ookbedienen vanaf je tablet of smartphone via de RayControl ofRayRemote app. Via de RayView app kun je de informatie ook op jetelefoon aflezen. www.raymarine.nl

Page 130: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

foto

: © b

eman

ning

Tara

BAIA TODOS OS SANTOSDe TARA van Jacomine Goudzwaard en Roel van Schaikverkent de kust van Brazilië. In de Allerheiligenbaai, waarook de stad Salvador de Bahia aan ligt, ankeren ze bij eenstrandje aan de monding van de rivier Paraguaçu. Hetblijkt de perfecte plek voor een picknick in het zand.

Page 131: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

ZILTEWERELD

Page 132: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

DRUKKE AGENDA EN VOLLE BOEKENKASTAl vanaf dat ze elkaar leerden kennen dromen Jacomine Goudzwaard rnRoel van Schaik over een wereldreis. Maar eerst komen er twee kinderen,twee banen en een huis. Jacomine kijkt terug: “We zeilden veel in die tijd,weekenden in Zeeland en vakanties op deWadden. En we deelden 20 jaar een bootmet zeilvrienden en voeren naar Engeland,Frankrijk, Noorwegen, Zweden enDenemarken. De een heen, de ander terug.Het waren mooie reizen met ons gezin.Intussen vult de boekenkast zich metreisverslagen van anderen. Solo van TaniaAebi spreekt ons aan: als zij het kan, kunnenwij het ook, al is het maar een half jaar Middellandse Zee.” Toch houdenpraktische bezwaren een vertrek tegen.

LANGZAAM REIZENAls de kinderen bijna op eigen benen staan hangt Roel de kaarten van deAtlantische oversteek en Patagonië aan de muur. Oude dromen herleven.Roel: “De kans doet zich nu voor en we voelen ons er fit genoeg voor. Wehakken de knoop door en maken een plan voor een rondje wereld in 5tot 7 jaar.” Ze verkopen hun huis en gaan op zoek naar een stevig schip.Dat wordt de TARA, een aluminium Koopmans 41. “Alsof ze op ons heeftgewacht.”

foto

: © b

eman

ning

Tara

Page 133: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Twee jaar wonen ze aan boord en zijn ze naast hun banen druk met devoorbereiding van hun reis. Roel: “Mei 2012 is het dan eindelijk zover, deeerste etappe! Schotland, Ierland en zo zakken we af naar Spanje enPortugal. Deze manier van langzaam reizen bevalt uitstekend. We lezenveel over de landen waar we komen, gaan met de trein of bus hetbinnenland in en spreken veel mensen. Geweldig om bijvoorbeeld deverschillende kijk per land op de geschiedenis te horen.”Na Marokko en de Canarische Eilanden volgen de ongebaande paden:Senegal en Gambia. Jacomine: “Het voelt bijzonder om met TARA op derivieren te varen, soms is het echt puzzelen. We ontmoeten leuke,hartelijke mensen en de natuur is indrukwekkend. Dit is echt anders danalles waar we tot nu toe gevaren hebben. Langer blijven kan helaas niet.Al hebben wij geen vast plan, de natuur heeft dat wel. Dat maakt beslissensoms lastig: ergens blijven is dan gelijk een half jaar of meer.”

NIEUW BESLUITNa een soepele Atlantische overtocht is de TARA in Brazilië aangekomen.Hier nemen Jacomine en Roel het besluit voor de volgende etappe: zewillen langzaam naar het zuiden afzakken om in januari in Patagonië tezijn. Roel: “Het gaat tot nu toe vrij makkelijk. We vinden het wel spannendmet het weer, de kou en de onherbergzame kusten, maar ook eenuitdaging. We zijn benieuwd naar de natuur, de dieren en de stilte”.

ZILTEWERELD

www.ziltewereld.nl

[Z]

Page 134: Zilt Magazine 87/88 - 4 juli 2013

Zilt Magazine is een uitgave vanZilt Media Producties in Amstelveen

[email protected]

ADVERTERENAcquiMedia

[email protected] 481040

AUTEURSRECHTDe inhoud van Zilt Magazine mag op geenenkele wijze worden overgenomen zonder

schriftelijke toestemming van de uitgever.

col

ofon

Zilt Magazine wordt gemaakt door:

Ruud KattenbergSjors van der Woerd

Laurens van ZijpMichiel ScholtesHenk HuizingaSonja Muller

en talloze opstappers… bem

anni

ng