Youth for Christ Arnhem folder 2014

6
dichterbij jongeren in Arnhem

description

 

Transcript of Youth for Christ Arnhem folder 2014

Page 1: Youth for Christ Arnhem folder 2014

dichterbij jongerenin Arnhem

Page 2: Youth for Christ Arnhem folder 2014

wouter koorevaar werkt sinds 2009 als team-leider voor Youth for Christ arnhem in de wijk schuytgraaf.

“‘Zou jij voor Youth for Christ Arnhem willen werken?’, vroeg een Youth for Christ-medewerker. Ik had stage gelopen bij een missionair project ‘Villa Klarendal’ en werkte als jongerenwerker in Veenendaal. Ik zat stie-kem al te wachten totdat deze vraag zou komen.”

niks te beleven“Een paar weken later reed ik met een grote oranje Youth for Christ-bus door Schuytgraaf. Een wijk zon-der kerk, zonder jongerenwerk. Ik zag al een nieuwe kerk voor mij ontstaan. Een kerk die het Evangelie wilde laten zien, passend bij de bestaande cultuur. Een plek waar jongeren zich thuis kunnen voelen. Mijn idealen waren groot en mijn verwachtingen hoog.”

ideeën“Elke week parkeerde ik de zogenaamde Mobiele Ontmoetingsplek bij de school De Salamander om daar samen met jongeren een spelletje te doen en te voet-ballen. Soms kwamen er vijf jongens, maar ik stond er ook wel eens voor niks. Ik heb voortdurend mijn ver-wachtingen moeten bijstellen. Jongeren hebben mij geleerd om mijn eigen ideeën los te laten. Om me te laten verrassen door wat we samen konden bereiken. Nu is er een jongerencentrum, doen we huiswerkbege-leiding, meidenwerk, onvoorstelbaar veel.”

geplaveid paadje“Mijn belangrijkste ontdekking is dat ik in het delen van mijn leven met jongeren verander. Ik leer nieuwe woorden te geven aan mijn geloof. Ik hoef niet alles keurig op een rijtje te hebben zodat ik voor jongeren een geplaveid paadje ben richting Jezus en de kerk. God verrast mij met Zijn idealen!”

ook voor Mij?“Mustafa, een jongere, zei over The Mall: ‘Of ik jullie later zal missen weet ik niet, maar ik zal wel vaak aan The Mall terugdenken.’ Ik hoop dat jongeren Gods liefde ontdekken en ooit terugkijkend kunnen zeggen: ‘Die Jezus van jou, is die er ook voor mij?’”

“Ik leer nieuwe woorden te geven aan mijn geloof”

teamleider

wouterkoorevaar

Page 3: Youth for Christ Arnhem folder 2014

Youth for ChristArnhemMissie Gedreven door Gods liefde zoeken we in Arnhem jongeren op, helpen hen groeien en bieden hen hoop. Dankzij Gods genade gaan we onvoorwaardelijk voor jongeren. We willen hen zien opbloeien en geloven dat Gods liefde jongeren positief verandert. Elke stap vooruit, op elk terrein van hun leven is daarbij belang-rijk. Evangeliserende en sociaal maatschappelijke activiteiten zijn voor ons twee kanten van dezelfde medaille: het uitdelen van Gods liefde in woord en daad.

Voor jongeren We richten ons primair op jongeren in de leeftijd van 10-23 jaar. We hebben aandacht voor jongeren die onze steun extra hard nodig hebben, in het bijzonder voor jongeren die in de marge van onze samenleving leven. We willen deel uitmaken van hun sociale net-werk en van daaruit ongezonde patronen doorbreken. Daarnaast wil Youth for Christ christen-jongeren, jeugdleiders en vrijwilligers toerusten voor missionair werk onder jongeren.

Met vrijwilligers We werken samen met gedreven vrijwilligers en stagiaires. Iedere vrijwilliger krijgt de mogelijkheid om zijn talenten in te zetten voor

jongeren; de een voetbalt, de ander doet meidenwerk of draait mee met een tienerclub. Net zoals bij jongeren, willen we hen helpen ontwikkelen. Daarom worden zij begeleid door professio-nele jongerenwerkers.

saMenwerkingYouth for Christ is al vele jaren actief in Arnhem. In 2009 is Youth for Christ gestart in de nieuwbouwwijk Schuytgraaf. We werken nauw samen met diverse partners, zoals welzijnsorganisaties, de politie, hulpverleners, kerken en geloofsgemeenschappen.

We vinden de verbinding met kerken belangrijk en zoeken actief naar samenwerking. Hiermee dragen we bij aan inspi-rerende kerken die recht doen aan jongeren. Dat doen we onder andere met:• netwerkbijeenkomsten voor jeugdleiders waar we kennis

en ervaring delen en elkaar inspireren.• het geven van advies, training en toerusting aan jeugdlei-

ders en jeugdouderlingen over missionair jongerenwerk.• het organiseren van missionaire projecten in de wijk in

samenwerking met kerken.• met organiseren van bezoeken van jeugdgroepen bij

projecten van Youth for Christ Arnhem.

De jongerenwerkers werken behoeftegericht, relationeel en inte-graal. Onze activiteiten helpen jongeren te leren kennen, relaties op te bouwen en te verdiepen. Dit doen we onder andere met: • groepsactiviteiten: bij de Mobiele Ontmoetingsplek (bus)

ontmoeten we jongeren en doen we diverse sport- en spelactiviteiten In het jongerencentrum is er inloop, meiden-werk, huiswerkbegeleiding en clubwerk.

• individuele trajecten: via ambulant jongerenwerk ontmoeten we jongeren op straat en doen we huisbezoeken.

• wijkevenementen waarbij jongeren hun talenten laten zien.• maatschappelijke stages.

youth for christ Arnhem in de kerk

“Jongeren leren kennen en samen met God in de maat-schappij staan! Dat is een verlangen wat de kerken van Arnhem en Youth for Christ samenbindt. Zo kunnen we getuigend en dienstbaar naar onze jongeren omzien en hen betrekken bij de kerk en de samenleving.”

Wietse van der Hoek, voorganger en betrokken bij Hart voor Arnhem

youth for christ Arnhem op strAAt

Page 4: Youth for Christ Arnhem folder 2014

“Dankzij The Mall heb ik een doel in m’n leven”

patrick komt sinds 2010 regelmatig naar de Mobiele ontmoetingsplek en het jongerencentrum the Mall.

“Ik ging met mijn vriend Floris mee naar de bus. We werden er regelmatig uitgezet, omdat we te druk waren. Maar ik bleef komen. The Mall is ‘ons’ jongerenwerk. We hadden eerst alleen die simpele bus, maar kijk wat we nu hebben: een eigen ruimte en een pannakooi. Zonder ons was The Mall niet geweest zoals het nu is. The Mall geeft me een veilige plek, een soort comfortzone. Ik heb echt domme dingen gedaan, maar nergens kan ik mijn verhaal doen zonder dat ik ervoor op mijn kop krijg.”

angst overwonnen“Bij The Mall luisteren ze naar mij en stellen vragen waar-door ik nadenk of bepaalde keuzes echt wel verstandig zijn.

Ik heb een knop omgezet. Ik kan maar beter iets van mijn leven maken en naar school gaan. Ik ging stagelopen bij The Mall en durfde amper de vaat te doen. Die angst heb ik overwonnen. Nu loop ik stage in een kledingwinkel. Dankzij The Mall heb ik een doel in mijn leven.”

nooit geleerd“Ik heb nooit geleerd om naar de wereld te kijken zoals gelovigen. Ik zie niet wat christenen zien. Met Wouter praat ik daar soms over. Ik denk weleens dat ik dat niet te lang moet doen. Er zou zomaar iets waar kunnen zijn van hoe hij dingen ziet. Tegelijk zou ik best eens naar de kerk willen, gewoon om te weten hoe het daar is.”

Page 5: Youth for Christ Arnhem folder 2014

robert is sinds 2011 vrijwilliger voor Youth for Christ arnhem. hij helpt mee bij de Mobiele ontmoetingsplek, voetbalt en gaat mee de wijk in.

“Toen ik in 2011 koos om Jezus te volgen, wilde ik ook iets praktisch met mijn geloof doen. Jezus zette zich onbe-vooroordeeld in voor mensen, ongeacht hun achtergrond. Zo wilde ik ook zijn op de plek waar God mij nu neergezet heeft. Daarom ben ik vrijwilliger geworden bij Youth for Christ Arnhem.”

grote boog oMheen lopen“Ik heb zelf tien jaar in een multicultureel pleeggezin gewoond. Daardoor leerde ik multiculturele jongeren kennen die vaak uit negatieve situaties kwamen. Bij Youth for Christ verwachtte ik ook een mix van verschillende nationaliteiten. Jeugd waar volwassenen normaal gesproken met een grote boog omheen lopen. Ik wilde juist naar hen toelopen, om wat voor hen te doen.”

innerlijke rust“Ik hoop dat jongeren zien dat ze bij mij zichzelf mogen zijn. Dat ze weten dat ik altijd naar ze wil luisteren. Ik sta er voor een potje voetbal, maar ook voor een goed gesprek. Onbevooroordeeld zijn is de key om een relatie te kunnen opbouwen. Als je nep bent, prikken jongeren daar zo doorheen. Weest niet autoritair, maar ga naast hen staan. De innerlijke rust die Jezus mij gaf, gun ik de jeugd ook.”

weer en wind“Door weer en wind, daar buiten op straat, daar moet je zijn. Dat werkt. Gods liefde is er voor iedereen. Die liefde willen we jongeren zoveel mogelijk uitdelen. Ik hoop dat meer mensen dat in Arnhem gaan doen!”

“als je nep bent, dan prikken jongeren daar zo doorheen”

vrijwilliger robert:

Page 6: Youth for Christ Arnhem folder 2014

Youth for Christ ArnhemMinervasingel 106846 RA Arnhemwww.yfc.nl/arnhem

Wouter [email protected] 235 310 48

Giften: Youth for Christ t.n.v. ArnhemIBAN NL28 RABO 0111 4448 88

kom ook dichterbij jongeren samen met Youth for Christ arnhem.

BidGebed is onmisbaar voor het werk dat we doen. We moedigen onze jongerenwerkers aan om samen te bidden voor de jongeren die ze ontmoeten, omdat we geloven dat God degene is die hun harten aanraakt. Bid mee voor de jongeren in onze stad en vraag de gebedspunten aan via [email protected].

geefHet jongerenwerk van Youth for Christ Arnhem wordt voor een groot deel gefinancierd door de support van kerken en trouwe, betrokken donateurs. Investeer in jongeren en maak een gift over via de machtigingskaart of maak je bijdrage over naar rekeningnummer IBAN NL28 RABO 0111 4448 88 t.n.v. Youth for Christ t.a.v. Arnhem.

word vrijwilligerIn Arnhem werkt een team van vrijwilligers structureel mee. Daarnaast komen er regelmatig mensen helpen voor projecten. Ieder gebruikt zijn of haar talent om dichterbij jongeren te komen. Welk talent wil jij inzetten? Doe mee! Neem contact op met [email protected].

bouw MeeWe geloven dat we samen met kerken jongeren een volwaardige plek kunnen geven om zich te ontwikkelen naar Gods beeld. Wil jouw kerk missionair jongerenwerk opzetten? Nodig Youth for Christ uit voor een spreek-beurt of presentatie in de kerk. Neem contact op via [email protected].

Youth for Christ nederland

Gedreven door Gods liefde, zoekt Youth for Christ jongeren op, helpt hen groeien en biedt hen hoop. Youth for Christ komt jaarlijks in contact met 50.000 jongeren: op straat, in de kerk en op school.

op straat: In tientallen plaatsen werken we met jongeren via ondermeer jongerencentra, straatvoetbal, individuele coaching, meidenclubs en missionaire projecten.in de kerk: Voor 600 kerken verzorgt Youth for Christ missionaire trainingen en programma’s. op school: We zijn actief op 160 scholen met educatief theater en aansluitende verwerkingslessen.

Meer info: www.youthforchrist.nl

Kom ook dichterbij