Workshops 2012

12
WORK SHOPS 2012 I like this

description

Het overzicht van workshops die oikosXplore kan verzorgen voor studenten en jongerengroepen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, fair trade, en duurzaamheid.

Transcript of Workshops 2012

Page 1: Workshops 2012

workshop overzicht

WORKSHOPS

2012

I like this

Page 2: Workshops 2012

workshop overzicht

I like this – Let’s do it!In actie komen voor een betere wereld opeen manier die bij jou past - dat is I likethis. Door verschillende activiteiten, waaronder deze workshops, ontdek jij wat jij kunt, wat jij wilt en wat jij gaat doen voor een betere wereld.

I like this is een project van oikosXplore.In heel Nederland organiseert oikosXploregratis workshops over internationalesamenwerking voor met name studenten- en studieverenigingen. De workshopszijn door hun flexibele opzet ook geschiktvoor kleinere groepen zoals disputen enjaarclubs. Naast workshops organiserenwe andere op-maat activiteiten als fairtrade proeverijen, debatten en trainingen.Met al deze activiteiten maken we mondiale thema’s begrijpelijk en tastbaar.

Op onze website www.oikosxplore.nlvind je een volledig overzicht van onzeactiviteiten. Ben je geïnteresseerd ineen van de workshops of heb je zelf eenidee, maar weet je niet hoe je het aanmoet pakken? Neem dan contact metons op.

workshopoverzicht

Page 3: Workshops 2012

workshop overzicht

21

6 7

3

4 5ZUIVEREKOFFIE?

SURVIVALTEST

EERLIJK IS EERLIJK?!

WHAT’SYOURFLAVOUR?

WORKSHOPOVERZICHT

PEOPLEPLANET PROFIT

CHOCOLATEFACTORY

COCKTAILXPERIENCE

workshopoverzicht

Page 4: Workshops 2012

workshop overzicht

CHOCOLATEFACTORY In deze workshop ga je zelf bonbons en andere chocolade creaties maken. En proeven natuurlijk! Merk jij daarbij het verschil tussen Fair Trade en ‘gewone’ chocola? Proef en vergelijk. Met receptenkaarten en ingrediënten voor overheerlijke bonbons ga je zelf aan de slag in de keuken. Intussen krijg je een kijkje in de wereld van de cacaoboon en hoe de chocola bij ons terecht komt. Een mooie combinatie van creativiteit, informatie en genieten.

Foto: Cacaobugworkshopoverzicht / 1

Page 5: Workshops 2012

workshop overzichtworkshop overzicht / 10

Foto: Endre Vestvik

SURVIVALTESTWaan je een avond in een klein stadje in een ontwikkelingsland. Maak levensbeslissende keuzes voor je eigen ‘gezinnetje’. Het wordt je echt niet makkelijk gemaakt met de aanpassingen van de regering, IMF en Wereldbank. Houdt jouw gezin het hoofd boven water? The ultimate survival test! Iedere ronde brengt nieuwe gebeurtenissen die ingrijpende gevolgen hebben voor jullie financiële positie. Dan komt het aan op keuzes: stuur ik mijn kind naar school of koop ik medicijnen voor mijn zieke moeder? Je weet nooit wat de volgende ronde zal brengen. Een indringende workshop over overleven in een ontwikkelingsland.

Page 6: Workshops 2012

workshop overzichtworkshopoverzicht / 3

COCKTAILXPERIENCEKijk eens wat dieper in je glaasje met de CocktailXperience! Ontdek je favoriete cocktail en doe inspiratie op voor nieuwe creaties tijdens deze kleurrijke workshop. Je komt van alles te weten over de herkomst van de ingrediënten die een cocktail tot een echte cocktail maken: sinaasappel, ananas, kokos en rum bijvoorbeeld. Wat is het verhaal achter al die lekkere smaakjes? En proef jij het verschil in ingrediënten? Deze zoektocht brengt je onder andere naar het exotische Brazilië. Een mooie combinatie van zelf bezig zijn, informatie en genieten! Wil je geen alcohol? Dan maak je toch gewoon de mocktails!

Foto: Towergirl

Page 7: Workshops 2012

workshop overzichtworkshopoverzicht / 4

ZUIVEREKOFFIE? De workshop Zuivere koffie? gunt je een interessante inkijk in de wereld die schuilt achter jouw dagelijkse kop koffie. Kruip in de huid van een van de personages en leer de koffiesector van binnenuit kennen! Durf en diplomatie kunnen bepalend zijn in dit boeiende simulatiespel. Iedere deelnemer krijgt een rol en instructies. Voor elk personage staat er iets anders op het spel. Door middel van speedmeeten met andere deelnemers probeer je jouw doelen te verwezenlijken. Soms hebben de verschillende schakels in de koffieketen echter strijdige belangen… Een koffietest kan onderdeel zijn van de workshop. Proef jij zuivere koffie?

Page 8: Workshops 2012

workshop overzicht

WHAT’SYOUR FLAVOUR?Een workshop met een echt weekend gevoel! Lekker uitgeslapen? Tijd voor je ontbijt (of lunch). Wat komt er allemaal op tafel? Tijdens deze gezellige workshop ontdek je je favoriete merk hagelslag, koffie, sinaasappels, etc. Proef jij verschil tussen ‘gewoon’ en fair trade en/of biologisch eten? Jij bepaalt welk product het lekkerst is.

Foto: Marie-II

workshopoverzicht / 5

Page 9: Workshops 2012

workshop overzichtFoto: Luigi A

nzivino

PEOPLEPLANETPROFITWaar denk jij aan bij duurzaamheid? Geitenwollen sokken, tweedehands kleren, zuinig (dus korter) douchen, of juist aan hip en nieuw? Wat het ook is, je kunt haast niet meer om het begrip ‘duurzaamheid’ heen. Een ‘groene’ computer, slippers van ‘gerecycled materiaal’, of een spijkerbroek die onder ‘eerlijke omstandigheden’ wordt gemaakt: de claim van duurzaamheid wordt overal gebruikt. Duurzaamheid is hot, maar waar gaat het nou eigenlijk over? En moet nou echt persé alles duurzaam zijn of heb je daar zelf ook nog wat over te zeggen? Door middel van grappige tests, oefeningen en spellen ontdek je wat duurzaamheid voor jou betekent.

workshopoverzicht / 6

Page 10: Workshops 2012

workshop overzichtworkshopoverzicht / 7

Foto: Neil Palm

er

EERLIJK IS EERLIJK?! Eerlijk is eerlijk?! Is een levendig strategisch spel. Aan den lijve ondervind je wat oneerlijke handel is en ervaar je hoe armoede in stand wordt gehouden. Iedere deelnemer verbouwt als boer koffie, katoen, suiker of houdt kippen. Na elke ronde verhandel je je producten op de wereldmarkt. Word jij eerlijk behandeld en krijg jij een eerlijke prijs? Iedere ronde brengt ook nieuwe kansen en uitdagingen.

Page 11: Workshops 2012

workshop overzichtworkshopoverzicht

Een medewerker van oikosXplore komt graag naar jullie vereniging of groep toe om gratis een workshop te verzorgen. De workshops zijn flexibel van opzet.

Via telefonisch contact overleggen we vooraf wat voor jullie groep de beste aanpak is. Voor alle workshops geldt een minimum aantal deelnemers van 15; het maximum verschilt per workshop. De workshops duren zo’n 1,5 tot 2 uur.

Informatie en aanmelding:

oikosXplorePostbus 19170, 3501 DD UtrechtT (030) 236 15 [email protected]

Page 12: Workshops 2012

workshop overzicht

Mede mogelijk gemaakt met steun van het Minsterie van Buitenlandse Zaken (SBOS).A