Workshop "Burgerschap bindt" (Amsterdam, 18 december 2012)

1
WORKSHOP BURGERSCHAP BINDT In het kader van het project Burgerschap bindt organiseren wij een eerste workshop op EMCEMO Debat ‘Burgerschap en burgerrechten’ Zondag 16 december 2012 , 15.00 – 17.00 uur Mansveltschool, Karel Doormanstraat 125, Amsterdam In het kader van het project Burgerschap Bindt, organiseren EMCEMO, Aknarij, Argan en Ibn Khaldoun meerdere workshops en een debat met als belangrijkste themaʼs burgerschap en binding. Op zondag 16 december wordt een debat georganiseerd ter gelegenheid van 10 december, Internationale Dag van de Rechten van de Mens en 18 december, Internationale Migrantendag. Het centrale thema van deze bijeenkomst is ʻ Burgerschap en burgerrechtenʼ. Deze zijn opgenomen in Europese, internationale en bilaterale verdragen die garant staan voor de praktische uitvoering en handhaving van de rechten. Enkele onderwerpen die tijdens dit debat aan de orde komen zijn: • INDIVIDUELE RECHTEN EN VRIJHEDEN • FAMILIERECHT• CULTURELE RECHTEN • BEWEGINGSRECHT Deze rechten zorgen voor een collectief referentiekader voor alle burgers, ongeacht hun ras, geloof, sekse, seksuele gerichtheid en culturele achtergrond. Deze rechten bevorderen de binding binnen de samenleving, op voorwaarde dat de verdragen worden nageleefd. Waar dit niet het geval is, wordt de binding belemmerd. De plannen van de huidige rege- ring zijn een voorbeeld van een schending van deze verdragen die de rechten van de burgers die niet van Europese afkomst zijn. Voorbeelden hiervan zijn: • 7 jaren-eis i.v.m. Nederlanderschap en kiesrecht, in plaats van 5 jaar. • Wijzigingen van het inburgeringstelsel • Stopzetten van de uitkeringen van Nederlanders in Marokko. Het programma ziet er als volgt uit: De middag wordt geopend door dagvoorzitter Abdellah Tallal (Aknarij), inleidingen worden verzorgd door dhr. Abdou Menebhi (EMCEMO) en dhr. Mohammed Charrouti (Ibn Khal- doun), aansluitend vindt een debat plaats met de zaal. Voor deelname aan deze workshop kunt u zich, telefonisch of per e-mail, aanmelden tot 10 december 2012 via onderstaande gegevens. EMCEMO – Aknarij – Argan – Ibn Khaldoun • Tel: 020-4288825 • [email protected] AKNARIJ STICHTING actief burgerschap, grenzeloze solidariteit

description

Workshop "Burgerschap bindt" (Amsterdam, 18 december 2012)

Transcript of Workshop "Burgerschap bindt" (Amsterdam, 18 december 2012)

Page 1: Workshop "Burgerschap bindt" (Amsterdam, 18 december 2012)

WORKSHOPBURGERSCHAP BINDT

In het kader van het project Burgerschap bindt organiseren wij een eerste workshop op

EMCEMO

Debat ‘Burgerschap en burgerrechten’ Zondag 16 december 2012 , 15.00 – 17.00 uurMansveltschool, Karel Doormanstraat 125, Amsterdam

In het kader van het project Burgerschap Bindt, organiseren EMCEMO, Aknarij, Argan en Ibn Khaldoun meerdere workshops en een debat met als belangrijkste themaʼs burgerschap en binding. Op zondag 16 december wordt een debat georganiseerd ter gelegenheid van 10 december, Internationale Dag van de Rechten van de Mens en 18 december, Internationale Migrantendag.Het centrale thema van deze bijeenkomst is ʻ Burgerschap en burgerrechtenʼ. Deze zijn opgenomen in Europese, internationale en bilaterale verdragen die garant staan voor de praktische uitvoering en handhaving van de rechten. Enkele onderwerpen die tijdens dit debat aan de orde komen zijn:

• INDIVIDUELE RECHTEN EN VRIJHEDEN • FAMILIERECHT• CULTURELE RECHTEN • BEWEGINGSRECHT

Deze rechten zorgen voor een collectief referentiekader voor alle burgers, ongeacht hun ras, geloof, sekse, seksuele gerichtheid en culturele achtergrond. Deze rechten bevorderen de binding binnen de samenleving, op voorwaarde dat de verdragen worden nageleefd. Waar dit niet het geval is, wordt de binding belemmerd. De plannen van de huidige rege-ring zijn een voorbeeld van een schending van deze verdragen die de rechten van de burgers die niet van Europese afkomst zijn.

Voorbeelden hiervan zijn:• 7 jaren-eis i.v.m. Nederlanderschap en kiesrecht, in plaats van 5 jaar.• Wijzigingen van het inburgeringstelsel• Stopzetten van de uitkeringen van Nederlanders in Marokko.

Het programma ziet er als volgt uit:De middag wordt geopend door dagvoorzitter Abdellah Tallal (Aknarij), inleidingen worden verzorgd door dhr. Abdou Menebhi (EMCEMO) en dhr. Mohammed Charrouti (Ibn Khal-doun), aansluitend vindt een debat plaats met de zaal.

Voor deelname aan deze workshop kunt u zich, telefonisch of per e-mail, aanmelden tot 10 december 2012 via onderstaande gegevens.

EMCEMO – Aknarij – Argan – Ibn Khaldoun • Tel: 020-4288825 • [email protected]

AKNARIJSTICHTING

actief burgerschap, grenzeloze solidariteit