Wijkkrant 3 2013

20
201 3 | 3 Contactinformatie: Suzanne van Veelen Reitdiephaven 421 050 5276833 / 06 12107311 Zie voor meer informatie de website: www.berebootkinderkleding.nl Ga voor je winterkleding eerst langs bij Kinderkledingzolder De Bereboot: Reitdiephaven 421 Openingstijden: dinsdag & woensdag: 09:30-12:00 uur en elke 1ste zaterdag v/d maand 10:00-14:00 uur Je kunt vanaf heden winterkleding inbrengen! 35% van de opbrengst is voor jou! In dit nummer o.a.: 2 Mash vergroot 7 Duurzame woningen 8 Slaapmarathon 15 Zingend Riet 16-17 Opera Carmen 18 Nieuwe lichting fotografen 19 Djembé 19 Reitdieprun Wij wensen U fijne feestdagen en veel geluk in 2014 Foto: Sina Wiersema

description

wijkkrant voor de wijk Reitdiep in Groningen

Transcript of Wijkkrant 3 2013

Page 1: Wijkkrant 3 2013

20132013

| 3

Contactinformatie: Suzanne van VeelenReitdiephaven 421050 5276833 / 06 12107311Zie voor meer informatie de website: www.berebootkinderkleding.nl

Ga voor je winterkleding eerst langs bijKinderkledingzolder De Bereboot:

Reitdiephaven 421

Openingstijden: dinsdag & woensdag: 09:30-12:00 uuren elke 1ste zaterdag v/d maand 10:00-14:00 uur

Je kunt vanaf heden winterkleding inbrengen!35% van de opbrengst is voor jou!

In dit nummer o.a.:2 Mash vergroot7 Duurzame woningen8 Slaapmarathon15 Zingend Riet16-17 Opera Carmen18 Nieuwe lichting fotografen19 Djembé19 Reitdieprun

Wij wensen U fijne feestdagen en veel geluk in 2014

Foto: Sina Wiersema

Page 2: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

2

The Horse Farm Scholleweg 2 Garnwerd-Wierumerschouw tel: 0621 554 663 [email protected] www.horsefarm.nl

PONY- EN PAARDRIJLESSEN

Bij The Horse Farm kun je op een veilige en leuke manier leren pony- of paardrijden. Met veel persoonlijke aandacht in kleine groepjes van 4–6 personen. Voor kinderen én volwassenen. Je kunt ook bij ons terecht voor je kinderfeest!

Kom eens langs of maak een afspraak voor een proefles! The Horse Farm ligt 4 km bovenThe Horse Farm ligt 4 km bovenGroningen aan het Reitdiep.

MASH vergroot, nieuwe locatie en … net even anders

Sinds 31 oktober 2011 heeft MASH haar deuren geopend in de wijk Reitdiep. Hier kunnen wij allemaal terecht voor bloemen, (woon)accessoires, kindercadeautjes en nog veel meer.

Al jaren liepen moeder en dochter met het idee in hun hoofd om een combinatie van kleine woonaccessoires/ bloemen en cadeaus in een concept te gieten, met een collectie die niet meegaat in de grote massa. Zelf misten ze een plek en locatie in de stad Groningen waar ze dit konden vinden. Ook hadden ze de wens om voor zichzelf te gaan beginnen. Deze droom hebben ze waargemaakt en inmiddels zijn ze al twee jaren de trotse eigenaars van een winkel op (volgens hun) het mooiste plekje van Groningen.

Hanneke Hilboesen heeft ruim 45 jaar ervaring als bloemist en ook Marcia Hilboesen heeft een ruime winkelervaring. Met regelmaat passen ze hun assortiment aan, en veranderen ze de winkel. Dit om voor hun klanten steeds weer iets nieuws te kunnen bieden. Ze streven er na een toegankelijke winkel te creëren, voor iedereen en elk budget. Graag krijgen ze ook onze vragen als we iets specifieks zoeken. Dat laatste uiteraard ook voor bloemen die we graag zouden willen. Minimaal drie keer per week halen ze verse bloemen rechtstreeks om half 7 ’s ochtends van de veiling. Trots zijn ze ook op het hebben van de bijzondere merken Bob en Bag2Bag.

Medio november zijn ze verhuisd naar een nieuwe locatie. Meteen in het zicht als we naar de Jumbo lopen. Het pand waar eerder Di Luca in zat. Een nog veel betere zicht locatie en ook meer ruimte voor de winkel (ca. 50 m2 extra) en voor de opslag van de bloemen

en spullen. Het publiek dat van buiten onze wijk naar de Jumbo ging, wist nog niet altijd de weg te vinden naar Mash. Nu kunnen ze ook deze winkel in onze wijk niet meer missen.

Uiteraard staat de winkel vanaf nu ook in het teken van de wintermaanden en de aankomende kerst! Ook zijn een aantal sfeer foto’s bijgevoegd van de nieuwe winkel.

Hanneke en Marcia, veel plezier en succes met jullie nieuwe winkel(locatie),

Roland Ogink

Page 3: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

3

Van de ActiviteitencommissieDoet u ook mee...? Ook in 2013 hebben weer tientallen wijkbewoners en ondernemers zich vrijwillig ingespannen voor allerlei activiteiten. Zonder hen konden deze activiteiten niet plaatsvinden, bedankt!Nu de eerste nachtvorst een feit is en de Reitdiep Rayonhoofden hun eerste contacten alweer gelegd hebben, blikken we terug op de activiteiten in 2013. Zoals u misschien nog weet hebben we in januari op het allerlaatste moment de kinderschaatstocht om veiligheidsredenen moeten afzeggen. Er werd keihard gewerkt om de ijsbaan sneeuwvrij te krijgen maar dit mocht niet baten; de vereiste ijsdikte werd niet behaald. Gelukkig liggen de stempelkaarten en vaantjes nog in de kast en wie weet kunnen we de komende winter alsnog een schaatstocht realiseren. De winter duurde lang want zelfs rond Pasen lagen de paaseieren eind maart onder een laagje sneeuw in de speeltuin van Kleiwerd. Gelukkig waren de koude kinderhandjes nog voldoende in staat om de circa 800 paaseieren te vinden.

In de lente kwamen ook weer enkele tientallen wijkbewoners bijeen om de wijk wat op te schonen in het kader van de jaarlijkse Lentekriebels schoonmaakactie. Mooi dat we elk jaar weer een paar honderd kilo zwerfvuil uit de wijk kunnen afvoeren. Ergert u zich nog  aan het zwerfafval wat na de storm de wijk is terecht gekomen? Wacht dan niet tot de lente! Hopelijk zien we in 2014 ook wat nieuwe gezichten bij de Lentekriebels actie. 

De vrijmarkt in de haven, alweer voor de derde keer, bleek ook een enorm succes mede door de inspanningen van zowel allerlei ondernemers als wijkbewoners. Hulde ook voor de activiteiten die

de ondernemers uit de wijk in de haven hebben gerealiseerd zoals de braderie en het bierfeest. Het begint echt ergens op te lijken! Helaas viel het wijkfeest dit jaar in het water. De georganiseerde buitenspelen kon niet doorgaan wegens de regen en besloten werd om de hele dag af te blazen. We zullen u nog informeren over het vervolg op deze dag.

Opnieuw is er hard gewerkt aan de spectaculaire jaarlijkse Sinterklaas intocht. We treffen het maar dat de Sint ook nu weer met de prachtige pakjesboot van het Noordelijk Scheepvaartmuseum in de haven kan aanmeren.

Ondanks het uitblijven van de gemeentelijke subsidies is het gelukt al deze activiteiten mogelijk te maken, ook in 2014 zal dit weer de nodige creativiteit en bereidheid vragen. We zullen u via de wijkwebsite, facebook, twitter en een enkele nieuwsbrief informeren over de geplande activiteiten in 2014. Wilt u iets mogelijk maken? Laat het weten en wellicht kunnen we het gezamenlijk realiseren

Het organiseren van alle activiteit ontstaat door ideeën van wijkbewoners. . Via mond-op-mond reclame en via de sociale media worden zo nu en dan vrijwilligers gevraagd. De animo hiervoor is beperkt maar groeiende. Zoals eerder gezegd: het is niet de vraag wat de wijk voor u kunt doen, maar wat u voor uw wijk kunt doen!

Activiteitencommissie [email protected]

(050) 556 57 54

Reddingiusweg 89744 BL Hoogkerk (Gr.)

[email protected]

ArtistiekDames- en herenkapsalon

Page 4: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

4

Van de voorzitterAlweer bijna zijn we aanbeland bij het einde van het jaar 2013 en ik kan vaststellen dat ook dit jaar onze wijk weer volop heeft gebruist van bezigheden door, voor en met wijkbewoners. Ik wil op een paar van deze activiteiten ingaan. Onze activiteitencommissie heeft Sinterklaas gevraagd, om een week nadat hij in de Stad was aangekomen, zijn bezoek nog eens dunnetjes over te doen in Reitdiephaven. De kleintjes in onze wijk konden dit bezoek van de Sint en zijn pieten aan onze wijk erg waarderen. Dank aan Sinterklaas en aan allen die zijn ontvangst mogelijk hebben gemaakt.

Op zondag 17 november was er in de Rietwierde een muziekvoorstelling: de kindermusical Carmen, onder de bezielende leiding van onze muzikale wijkbewoner Marlies de Waard. Onder haar regie hebben de deelnemende kinderen een prachtige uitvoering gegeven. Laten we hopen dat volgend jaar nog meer kinderen en vooral ook jongens deze uitdaging aandurven, om mee te spelen in zo’n muzikaal evenement. De zaal zat vol met enthousiaste ouders en familieleden. Naast activiteiten voor de kinderen zijn deze er ook volop voor volwassen. Ik verwijs u hiervoor graag naar alle activiteiten die onze commissie cultuur en sport organiseert. Wanneer u hier zelf aan meedoet , heeft dat als bijkomend voordeel dat u ook uw medewijkbewoners beter leert kennen.

Naast het organiseren en coördineren van allerlei activiteiten voor wijkbewoners is het bestuur van de wijkvereniging bezig om in de voorwaardelijke sfeer de zaken goed te regelen. In dit verband is er ook een sponsorcommissie in de wijk actief. Deze stelt zich in deze zelfde wijkkrant aan u voor en vertelt hoe de leden ervan te werk gaan. Ze hopen ook op u eens een beroep te kunnen doen. Zij vragen niet direct om geld, maar verzoeken u om hand-en-spandiensten en middelen in natura, zodat activiteiten kunnen plaatsvinden, zonder dat het veel hoeft te kosten.

De verkeerscommissie heeft in het najaar een enquête gehouden over de ervaringen met betrekking tot de directe omgeving van de school. Binnenkort komen de resultaten aan de orde in een bespreking tussen allerlei betrokkenen en de Gemeente. De verkeerscommissie houdt u via de website, sociale media en de wijkkrant op de hoogte. Verder heeft de verkeerscommissie contacten met de Provincie over de aanpak van het knooppunt Ring-West en Ring-Noord. Binnenkort hoort u hier meer over, want in 2014 - 2015 vinden er op dit verkeersplein allerlei werkzaamheden plaats.

Wist u dat we ook een nabuurcommissie hebben met Het Poortje, afdeling Wilster. Deze commissie van buurtbewoners en de leiding van Het Poortje bespreken een paar keer per jaar allerhande zaken

die van belang zijn voor Reitdiepwijk en Het Poortje. Ook eventuele klachten van wijkbewoners komen hier aan de orde. Wilt u vanuit de wijk in deze commissie participeren, neemt u dan via [email protected] contact op met het bestuur.

Dan is er nog onze wijkkrant en de commissie wijkwebsite. Deze commissie zorgt er mede voor dat u een paar keer per jaar de wijkkrant ontvangt. Vooral de wijkkrant behoeft ondersteuning, en met name is er kopij nodig voor de wijkkrant. Stellig heeft ook u wat leuks of nuttigs te melden voor andere wijkbewoners. Hebt u zin om iets wetenswaardigs of aardigs te schrijven of wilt u anderszins een bijdrage leveren aan de wijkkrant, neemt u dan vooral contact op met de redactie. Ze kunnen uw hulp echt heel goed gebruiken.In de Reitdiephaven vinden er allerlei gunstige ontwikkelingen plaats. In het komend jaar zal snackbar de Ideale Buurman zijn deuren openen. We mogen hopen dat we hiermee een extra ontmoetingsplek krijgen in de haven, waar we trots op kunnen zijn en waar we onder het genot van een hapje en drankje elkaar ontspannen kunnen ontmoeten. Ja, want trots zijn we wel op de ondernemers in de haven. Zij organiseerden dit jaar als ondernemers samen een bierfeest waarvan velen uit de wijk hebben genoten. Ook de bijdrage van de ondernemers aan allerlei initiatieven voor de wijk wordt erg gewaardeerd. Kortom, er is volop samenwerking tussen de ondernemers en de wijkbewoners.

Tot slot nog iets over de speelplaatsen voor de kinderen in de wijk. Zoals wellicht bekend heeft het College van Burgemeester en Wethouders een besluit genomen voor drie speelplekken voor oudere kinderen. De Gemeente start in januari met de uitvoering ervan, zodat er in het voorjaar van 2014 voldoende speelvoorzieningen zijn. Op de website van de wijkvereniging reitdiepwijk.nl vindt u nadere informatie over de locaties.

Het bestuur van de wijkvereniging moet helaas afscheid nemen van Dieuwke Visser. Zij is al een aantal jaren bestuurslid, maar gaat nu met haar gezin voor drie jaar naar de Filippijnen. Dieuwke heeft toegezegd dat ze via een column in de wijkkrant, ons op de hoogte gaat houden van haar belevenissen daar. Namens het bestuur wil ik haar in ieder geval erg bedanken voor haar inzet in de afgelopen jaren.

Rest mij nog u allen goede feestdagen en een gezond en levendig nieuw jaar in onze mooie woonomgeving toe te wensen.

Jan Mulder Voorzitter bewonersvereniging Rietdiepwijk

Bent u nog geen lid van de bewonersvereniging? Meld u aan via de website. U bent met het hele gezin al lid voor €10,- per jaar. Kijk op www.reitdiepwijk.nl

ColofonDe Reitdiep wijkkrant is de krant voor de bewoners van het Reitdiepgebied en wordt gemaakt door vrijwilligers. De wijkkrant verschijnt 3 keer per jaar.

Redactie:Dick Visser (coördinatie), Henk Jasper (opmaak), Roland Ogink.Met dank aan: Gerard Hartgers

Aanleveren kopij:mail naar: [email protected] nr. 1, 2014: 1 mei 2014

Advertentieplaatsing en prijzenmail naar: [email protected] bel: 050 313 04 28 (Dick Visser)

Page 5: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

5

Parkappartementen Reitdiephaven (IX)Het schilderij Bij mijn grootouders hing boven de piano een mooi schilderij met daarop een zeilboot in een riviertje met rechts daarvan een molen en daarboven een prachtige avondlucht. Als jongetje kon ik daar, weggedoken in zo’n heerlijke ouderwetse crapaud, uren naar kijken en dromen dat ik op die zeilboot de ondergaande zon achterna voer…

Grootpapa vertelde ooit eens, dat het schilderij het Reitdiep voorstelt en dat het heel lang geleden, in 1910, werd geschilderd door een Belgische schilder met de naam Jac. Madiol...

Toen opa en oma waren overleden, begon het schilderij een bizarre tocht langs vele familieleden, die het eigenlijk een schilderij van niks vonden. Na vele omzwervingen van het kunstwerk langs deze cultuurbarbaren, vond mijn moeder het terug in een fi etsenschuurtje bij haar zus, met een trapper van een fi ets dwars door het doek en de lijst zwaar beschadigd! Erg van streek heeft ze de kapotte familieschat achterop

haar fi ets meegenomen en van haar laatste geld het schilderij laten repareren en er een andere lijst om laten zetten.

Bij haar heeft het daarna al de jaren gehangen, ook boven een muziekmeubel, in dit geval haar radio. Toen ik later bij moeder zondags vaak even een kopje koffi e ging halen, zat ik daar ook in zo’n geriefelijke fauteuil en droomde altijd weer even weg bij het schilderij…

En nu, moeder is er ook al lang niet meer, hangt het bij ons, op een blinde muur die in de richting staat van het Reitdiep, met ernaast in de andere muur een raam dat uitzicht geeft op de Reitdiephaven. Een ereplaats!

Ook bij ons staat een geriefelijke leunstoel om, met uitzicht op het schilderij, even weg te dromen…

We zijn zo’n dertig jaar uit Groningen weggeweest en wat zou het dan mooi zijn om ’s avonds met hondje Mylo langs het

Reitdiep te wandelen. Maar ja, zoals de trouwe lezers inmiddels weten: Mylo is ook niet meer…

Tja... en ondanks het feit dat er veel dierbaars dus niet meer is, komt er toch een gevoel naar boven van: hè hè, we zijn weer thuis!En bij ondergaande zon is het, kuierend langs het Reitdiep - ook heden ten dage - nog net zo mooi als op het schilderij…

Een volgende keer meer.

Gerard Hartgers 18082012

Page 6: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

6

De Blauwe Vlag en zwerfafval.De Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat wordt uitgereikt aan meer dan 3500 stranden en Jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.Ook uw / onze jachthaven Reitdiephaven is daarover in contact met de Stichting KMVK (Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit).

We willen daarmee aangeven dat we als jachthaven maar ook als buurt c.q. wijk nauw betrokken willen blijven bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu.

Zoals u weet heeft het havenkantoor van Jachthaven Reitdiep het afgelopen jaar samengewerkt met de milieudienst van de Gemeente Groningen en met jongeren van Wilster. Samen vormen deze partijen het Haventeam van de wijk Reitdiep. Het Haventeam onderhoudt de Jachthaven

Reitdiep door zwerfafval te verwijderen op de wal en in het water.

Zomers is dit een plezierige klus. Het is dan vaak mooi weer en varen in de haven is altijd leuk. ’s Winters is dit veel lastiger omdat dan de elektrische sloepen op de wal in de winteropslag verblijven.

We hebben op momenteel veel werk met het verwijderen van het zwerfafval uit de haven. Ontelbare blikjes, plastic zakken en flessen.

Een toenemend probleem is het zwerfafval dat zich verzamelt in de taluds langs de boardwalkwoningen en tussen de pieren van de pierwoningen.

De Gemeente Groningen leegt regelmatig de prullenbakken op de havenboulevard en het plein en veegt het plaveisel.Uitstekend, maar de productie van het zwerfafval gaat in een rap tempo.Gelukkig is dit ook eenvoudig te voorkomen en als het om opruimen gaat maken vele handen licht werk.

Wij willen graag een beroep op u doen.Wilt u ons helpen de jachthaven en het terrein om de jachthaven gezamenlijk vrij te houden van zwerfafval.

Het zou fantastisch zijn als we volgend jaar de Blauwe Vlag kunnen hijsen boven onze fraaie wijk en jachthaven. Hier hebben we allemaal plezier van.

Alvast enorm bedankt en we staan altijd open voor uw ideeën en suggesties.

Bel ons of kom langs voor een babbel bij een kop koffie, U bent van harte welkom.

Het Haventeam Jachthaven Reitdiep

Page 7: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

7

Van de Commissie Verkeer en VervoerVerkeersveilige schoolomgeving:De evaluatie van de verkeersveilige schoolomgeving laat nog even op zich wachten.

In samenwerking met de gemeente Groningen heeft de Commissie Verkeer en Vervoer een enquête afgenomen onder “de zogenaamde gebruikers” van de Rietwierde. Deze enquête was bedoeld om te inventariseren hoe de gebruikers naar de Rietwierde komen. Tevens waren we benieuwd naar suggesties van de gebruikers om de schoolomgeving met beperkte middelen of maatregelen ‘verkeersveiliger’ te maken.

Met een response van ruim 70%, kunnen we concluderen dat het thema actueel is.

Als u dit leest zijn wellicht de resultaten handmatig verwerkt en hebben we over de uitkomsten al met de gemeente om tafel gezeten. De volgende stap is een bredere evaluatie, die de gemeente in 2014 zal organiseren en waaraan alle belanghebbenden in de wijk kunnen deelnemen.

Reitdiephaven:Voor wat betreft de inrichting van Reitdiephaven ligt de Commissie Verkeer en Vervoer niet op één lijn met de gemeente. Wij zijn van mening dat de 30 kilometer zone in Reitdiephaven niet voldoende is ingericht. Het blijkt dat hier nog steeds te hard wordt gereden. In de tweede plaats is er discussie over de toekomstige werkzaamheden aan de ringweg door

de provincie Groningen. De Provincie Groningen heeft het voornemen om vanaf maart 2014  (onder voorbehoud) werkzaamheden uit te voeren aan het knooppunt Ring West/Ring Noord (Reitdiepplein). Deze werkzaamheden duren tot eind 2014. 

Medio januari 2014 (definitieve datum volgt nog) organiseert de Provincie Groningen, in samenwerking met de gemeente Groningen, een informatiebijeenkomst over deze werkzaamheden. Over beide punten blijven we in gesprek met de gemeente.

Duurzame woningen in de wijk ReitdiepWat komt er na fase 3? Juist fase 4!En waarom niet eerst bouwen aan fase 4, in plaats van fase 3? Dat dacht de gemeente Groningen ook. En dus is besloten om te gaan bouwen in een ander volgorde.

Fase 4 betreft het gebied tussen de haven en de school. Het is de bedoeling om hier duurzame woningen te bouwen. De plannen hieromtrent zijn nog niet heel specifiek uitgewerkt. Het is namelijk de

bedoeling dat het gebied in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) wordt ontwikkeld. Dit geeft toekomstige bewoners van dit gebied de ruimte om een eigen stempel op de toekomstige woningen te drukken. De gemeente wil dat het CPO vanuit de huidige en/of potentiële wijkbewoners wordt gevormd. Daarom is aan de wijkvereniging gevraagd om een groep geïnteresseerde buurtbewoners bij elkaar te brengen die samen met

de gemeente de plannen verder willen ontwikkelen.

Ben je geïnteresseerd, of ken je belangstellenden? Laat het ons weten en geef je geheel vrijblijvend op bij Inge Zuhorn via [email protected]. Laat dit niet voorbij gaan, dit is een unieke kans om mee te denken over de toekomstige duurzame woning in de Reitdiepwijk!

Page 8: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

8

Cafetaria-restaurant De Ideale Buurman eindelijk van start!Op 3 december opende De Ideale Buurman aan de Reitdiephaven zijn deuren. Eindelijk ons eigen ‘Café aan de haven’. Zonder sterke drank, maar wel met een lekker bakje koffi e, fris, ijsjes en een wijntje en een biertje (hoera!). En heb je een keer geen tijd of zin om te koken? Nou, dan doet De Ideale Buurman dat toch voor je!

Goedgehumeurd, Ontspannen en Gastvrij. Dat is De Ideale Buurman. Tressy Hop en Arvid Jongkamp hebben er enorm veel zin in en zien hun toekomst aan de haven met vertrouwen tegemoet. Dankzij jarenlange ervaring in de betere restaurants in Groningen bieden Tressy en Arvid een goede kwaliteit. Bovendien

gaan zij er alles aan doen om ons als gast tevreden te maken, en vooral ook tevreden te houden. Want zoals Tressy en Arvid zelf zeggen: “Een tevreden gast krijg je niet, die moet je verdienen!”

Misschien heb je er ondertussen al een lekker kroketje gegeten of al een maaltijd uitgeprobeerd? Of ben je al vaste klant?

De offi ciële opening wordt gevierd begin januari. Het precieze moment is bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend, maar De Ideale Buurman heeft beloofd het alle buren op tijd te laten weten. Die hele week zal het feest zijn bij De Ideale Buurman, met elke dag ludieke en natuurlijk

lekkere acties. Tressy en Arvid hopen alle wijkbewoners dan de hand te kunnen schudden.

Dus komt allen naar de opening van De Ideale Buurman en wens dan in een moeite door je medebewoners en De Ideale Buurman een heel gelukkig en succesvol 2014!

Met vriendelijke Groet, Tressy Hop en Arvid Jongkamp 

Nieuwe school, nieuwe klas, nieuwe vrienden Anderhalf jaar geleden opende de Rietwierde haar deuren evenals de beide nieuwe scholen in het gebouw. Dat het voor de kinderen een stuk dichterbij is dan de school in Gravenburg is natuurlijk een groot voordeel. Maar het leuke van de nieuwe school zijn vooral de nieuwe vriendschappen tussen kinderen die elkaar daarvoor niet kenden terwijl ze in dezelfde wijk wonen. Dat geldt ook voor Maarten, Joost en Jeroen die in een jaar tijd zulke dikke vrienden werden, dat ze ook in de herfstvakantie niet zonder elkaar konden. Dus organiseerden ze voor zichzelf een leuk drie dagen durend (slaap)feestje.

Drie jongens van negen jaar kwamen vorig schooljaar na de schoolwisseling met z’n drieën in groep zes. De drie kenden elkaar niet, twee van de jongens waren afkomstig van basisschool De Feniks en een van De Aquamarijn in Gravenburg. In hun nieuwe klas leerden ze elkaar kennen en ze konden het zo goed met elkaar vinden dat ze binnen de kortste tijd dikke maatjes werden. De heren hebben een rijke fantasie en de wildste plannen. Ook voor de herfstvakantie hadden ze met z’n drieën iets leuks bedacht, een slaapmarathon.

De marathon verliep als volgt. De start was bij Maarten. Met zijn ouders was afgesproken dat het avondeten een Mac Donalds maaltijd zou worden. Daarna natuurlijk laat naar bed. De volgende ochtend ging het lopend naar het volgende adres: het huis van Joost. Hier werd lekker buiten gespeeld en gesprongen op de trampoline. Voor deze maaltijd hadden de mannen bedacht dat ze wilden gourmetten. Ook dat was erg lekker. Omdat de vorige nacht natuurlijk toch wat aan de kort kant was, gingen de jongens deze avond op tijd naar bed.

Na een goede nachtrust waren de heren er weer helemaal bij en na het ontbijt vertrokken ze wandelend naar het huis van Jeroen: het laatste adres waar ze zouden gaan logeren. Deze avond stond

er pizza op het menu. Ook hier gingen de jongens pas laat slapen en werden de volgende ochtend, zoals het hoort na een goede logeerpartij, moe wakker. Maar wel met weer een mooie ervaring rijker.

Voor de jongens was dit een superleuke belevenis waar ze echt naar toe hebben geleefd. Had het comité Aap Noot Mies niet zo hard gestreden voor een school in onze wijk, dan hadden deze jongens elkaar niet leren kennen en was er nooit een slaapmarathon gekomen.

Zijn er kinderen in de wijk die iets leuks hebben beleefd en daarover in de wijkkrant willen vertellen, schroom niet en mail het naar de redactie: [email protected]

Page 9: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

9

Wij gaan verhuizen.

Acht maand geleden zijn wij voor onszelf begonnen in de kinderkledingzaak Harbourkidz. Wegens groot succes gaan wij ons eigen pand openen naast snackbar De Ideale Buurman.

In de kinderkledingwinkel zijn wij nog gebonden om alleen maar te kunnen knippen, in ons eigen pand kunnen we straks ook verven, permanenten enz.Doordat wij in een kinderkledingwinkel werken zijn grotendeels onze meeste klanten kinderen.

Soms vinden kinderen het niet prettig om naar de kapper te gaan, wij zorgen ervoor dat ze zich op hun gemak voelen en graag weer naar de kapper willen. Ook hebben we een leuk extraatje voor na het knippen.

Maar denk niet omdat we in een kinderkledingwinkel zitten dat we alleen kinderen knippen, volwassen knippen we natuurlijk ook. Wij knippen met en zonder afspraak. Een afspraak maken is er om het voor u gemakkelijk te maken. Wilt u zonder afspraak geknipt worden dan bent u ook van harte welkom!

Mochten wij u niet direct kunnen knippen dan kunt u genieten van het uitzicht op de Reitdiephaven onder genot van een kopje koffi e of thee. Komt het niet uit kunt u altijd nog een afspraak maken via 06-47847040 of [email protected] Of via ons afspraakformulier op onze website.

De opening van ons nieuwe pand staat nog niet vast dus houd onze website en sociaal media goed in de gaten over ontwikkelingen en akties van onze kapsalon.

Tot snel bij de Havenkapper

Openingstijden:

Maandag geslotenDinsdag 9.00 - 18.00Woensdag 9.00 - 18.00Donderdag 9.00 - 18.00Vrijdag 9.00 - 18.00Zaterdag 9.00 - 17.00

www.havenkapper.nl

Volg ons ook op Facebook en Twitter.

• Zeilen wassen en repareren• Ultramar reinigingsproducten • Winterklaar maken scheepsdiesels• Winterbeurt buitenboordmotoren• Opslag bb-motoren/zeilen/masten• Cursus vaarbewijs I en II• Ruime ligplaatsen• Luxe sanitaire voorzieningen

HavenkantoorReitdiephaven 151 050-28011559746 RC Groningen 06-34477366

www.reitdiephaven.nl [email protected]

• Winterklaar maken scheepsdiesels• Winterbeurt buitenboordmotoren• Opslag bb-motoren/zeilen/masten

Reitdiephaven 151 050-2801155

Tip:Kadobon sloephuurvanaf €20,-

Page 10: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

10

Commissie “Nabuurschap van Hoogeweg tot Dorkwerd”Een hele mond vol hoor ik u zeggen. Daarom noemen we het gewoonlijk De Poortjescommissie. Het woord “Nabuurschap” geeft aardig aan wat de doelstellingen zijn. Zowel Het Poortje als de bewoners van onze wijk hebben er belang bij om als goede buren met elkaar om te gaan. En om dat te bevorderen is deze commissie destijds in het leven geroepen.Zij bestaat namens de wijk uit de leden: Jan Mulder, Arnoud Punt en ondergetekende. Het Poortje wordt afgevaardigd door Rianne Waanders, Nienke de Ruiter en Mike van Wissink. Deze laatste woont overigens zelf in onze wijk. De secretariaatswerkzaamheden worden uitgevoerd door Marian Kraaijinga. We vergaderen twee tot drie keer per jaar over ontwikkelingen in onze wijk en over ontwikkelingen bij Het Poortje, die voor ons wijkbewoners van belang zijn. Hieronder enkele kwesties die in de loop van dit jaar zijn besproken.

Reorganisatie bij Wilster. Wilster is als JeugdzorgPlus instelling bewoner van Het Poortje. Ook zij ontkomt niet aan de bezuinigingen binnen de overheid en moet als gevolg daarvan reorganiseren. Bovendien worden jeugdzorgtaken overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Dit zorgt voor extra complicaties, zeker gezien het feit dat de doelgroep van Wilster niet alleen uit de gemeente Groningen komt, maar uit de drie noordelijke provincies.

Evenementen in de wijk. Voorbeelden daarvan waren dit jaar de wandelvierdaagse, de sloeprace en een combinatie van het wijkfeest met een bazaar bij Het Poortje. Zoals u weet was het weer de grote spelbreker bij het wijkfeest, maar volgend jaar herkansing! Ook de commissie C&S Reitdiep werkt samen met jongeren van het Poortje in de workshops djembé. Het jaarlijkse voetbaltoernooi met teams van Het Poortje en wijkteams is ondertussen een traditie geworden: het vindt plaats rond de zomer, dus houd de wijkwebsite in de gaten. Op 19 december houdt Het Poortje weer een kerstmarkt, waarbij de wijkbewoners van harte welkom zijn!

Integratie van Het Poortje (lees: de jongeren) in de wijk. Niet alleen bij de hierboven genoemde evenementen worden de

jongeren betrokken. Ook bij andere zaken, zoals het regelmatig schoonmaken van de haven. Wij hebben er van onze kant op aangedrongen om dat weer wat nieuw leven in te blazen. Een ander mooi voorbeeld is de betrokkenheid van de jongeren bij de opening van de kinderkledingzaak HarbourKidz aan de haven. Als vervolg daarop hebben jongeren en medewerkers van Het Poortje een bezoek gebracht aan de Tweede kamer.

Verkeersplanning in de wijk. Hierover wordt regelmatig informatie uitgewisseld. Daar waar de belangen parallel lopen, wordt besproken in hoeverre de besluitvorming hierover beïnvloed kan worden.

Parkeren aan de Hoogeweg. Bezoekers en medewerkers van Het Poortje parkeren hun auto nogal eens aan de Hoogeweg. Dat kan aanleiding geven tot klachten, zoals het moeilijk bereikbaar maken van een oprit. Auto’s die dicht bij de uitrit van Het Poortje gezet worden, verminderen het overzicht ter plekke. Het management van Het Poortje maant medewerkers en bezoekers regelmatig om gebruik te maken van hun parkeerplaats. Maar ze kunnen er geen sancties op zetten, omdat het de openbare weg betreft. Mogelijk dat bij het veranderen van de verkeerssituatie, dit probleem beter getackeld kan worden.

Klachten. Als er klachten zijn geweest over jongeren, worden deze besproken. Over het algemeen wordt het snel opgelost. Mocht u zelf overlast ondervinden (ook door onhandig geparkeerde auto’s) aarzel dan niet om direct contact op te nemen met Het Poortje, via hun algemene nummer 050 851 46 66. Klachten van meer structurele aard kunt u uiteraard aan één van de commissieleden melden. In mijn geval onder nummer 06 20 13 07 55 of [email protected]

. Ik ben er natuurlijk niet alleen voor klachten, maar juist ook voor algemene vragen of leuke ideeën uit de wijk. Dus hebt u een goed plan voor samenwerking met onze buren, mail of bel met mij.

Groet, Renger Afman

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum laat de geschiedenis zien van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag. In de beide middeleeuwse museumpanden komen verschillende thema’s aan bod, zoals:

• Hanzevaart in de middeleeuwen• Virtueel Groningen in 1470• Turf- en Binnenvaart• Kust- en waddenvaart op zeil en motor• Scheepsbouw in hout en ijzer• Scheepsmotoren

Als lid van de vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum (slechts € 15,- per jaar) blijft u op de hoogte van onze activiteiten, ontvangt u het jaarboek en hebt u het hele jaar gratis toegang. Wilt u lid worden? Kijk dan op onze website www.noordelijkscheepvaartmuseum.nlHet Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen Tel: 050-3122202

Page 11: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

11

Verloskundigen: Sabrina Douw Gerdien Gunnink

Kleinschalig, betrokken en persoonlijk.

Wil je je aanmelden?

Verloskundige ReitdiepReitdiephaven 430Tel: 06-31623456

www.verloskundigenpraktijkreitdiep.nlinfo@verloskundigenpraktijkreitdiep.nl

Uw pedicure op loopafstand.

Voor: complete voetverzorging ook voor de diabetische voet benen harsen voet- en onderbeenmassage voetverzorgingsproducten

Voor een afspraakbel (050) 541 80 71

of direct via: www.bauktjemeter.nl

Hygiëne Arbeidsomstandigheden en Milieu gecertificeerd

Kromme Riet 289746 PW GRONINGEN

Bauktje MeterVoetverzorging

NIEUW: Sponsorcommissie ReitdiepwijkNog een commissie erbij? Is dat wel nodig? Jazeker!Graag introduceren we onze commissieleden kort. Verder leggen we uit wat ons doel is en wat onze plannen zijn: Gertjan Komduur, Janine Smetsers en Marije Schenkel-Bosma.

De sponsorcommissie is in het leven geroepen, omdat de subsidiekraan van de gemeente Groningen voor onze activiteiten is dichtgedraaid. We willen de activiteiten in Reitdiepwijk graag behouden en, indien daar behoefte aan is, uitbreiden. Feit is dat we dus creatief moeten zijn. De omschrijving sponsorcommissie willen we breed interpreteren.

Het is niet de bedoeling van de sponsorcommissie om voor elke

activiteit (Paaseieren zoeken, buurtfeest, Sinterklaasintocht etc.) geld te gaan vragen bij bijv. onze ondernemers in de wijk.(een bijdrage is uiteraard altijd welkom!).We willen vooral zoeken naar creatieve oplossingen. Een creatieve oplossing is bijvoorbeeld bekijken of we de pakken van de paashazen door iemand uit de wijk kunnen laten maken i.p.v. deze elk jaar te huren of Sinterklaas in een auto of boot van een buurtbewoner aan te laten komen i.p.v deze te huren. Met andere woorden, wij denken dat er heel wat mogelijk is als iedereen zijn steentje bijdraagt en met ons meedenkt!

Hoe kun je meedenken en bijdragen ?Als sponsorcommissie hebben we op linkedin een groep “ Reitdiepwijk “ gestart. Ook zullen we binnenkort op facebook

actief worden. Meld je als lid aan van deze groep(en).Hier zullen we oproepen gaan plaatsen om activiteiten mogelijk te maken en daarbij willen we graag gebruik maken van een ieders bijdrage en netwerk.Samen maken we het mogelijk!

Kortom; we willen als commissie ervoor zorgdragen dat de actieve wijkvereniging Reitdiepwijk activiteiten kan blijven organiseren.

De sponsorcommssie,Gertjan Komduur,Janine Smetsers, Marije Schenkel-Bosma.

Page 12: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

12

justgowithmyflow.com

SlijterijSanté

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Wij bedanken de sponsoren die de intocht van Sinterklaas in onze eigen Reitdiephaven weer mogelijk hebben gemaakt!

12

foto: Abel Tonkens, Joeswerd 141, Groningen

Page 13: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

13

 

Baby  en  k inderk led ing  voor  0   to t   1 2   j aar  Reitdiephaven  259  (naast  de  Jumbo)  Groningen  

 

Tegen  inlevering  van  deze  advertentie  ontvangt  u  

5   euro  kor t ing  

 

bij  aankopen  boven  30  euro  Geldig  tot  1december  2013,  niet  in  combinatie  met  andere  acties  

POWER YOGA

STUDIO INTENSYOGA

Corine van Acquoy | Reitdiephaven 395 GRONINGENwww.yourskintreatment.nl

YOUR skin treatment

Page 14: Wijkkrant 3 2013

14

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Activ iteiten ó ók vo or volwass enen

14

cultuur en sport krant cultuur en sport krantActiviteiten Cultuur & Sport Reitdiep óók voor volwassenen! Sinds 2012 is Cultuur & Sport Reitdiep (C&S) actief in de wijk. Doel is om de Reitdiepwijk te laten bruisen en activiteiten te organiseren voor de hele wijk. Voor kinderen maar zeker óók voor volwassenen!Fotografi e, running, kunst & textiel, wandelen, lezingen, het is allemaal mogelijk. Graag horen we ook van jou wat je in de wijk georganiseerd zou willen zien!

Een van onze doelstellingen voor 2014 is om de doelgroep van volwassenen in alle leeftijden in de wijk beter te bereiken. We zijn op het moment weer druk bezig met nieuwe plannen te bedenken en nieuwe activiteiten vorm te geven. Er zijn allerlei workshops en ideeën in ontwikkeling die met name voor volwassenen interessant zijn. Sommige modules zullen in de avonduren zijn, andere overdag en/of in het weekend.

Een greep uit bestaande modules voor volwassenen en de plannen en ideeën voor 2014:

• Kunst en textiel, hoe kom je van een ruwe vezel tot een weefsel en wat kun je hier dan van maken. (Weer) leren naaien met de hand en naaimachine.

• Fotografi e, leer eindelijk je toestel eens écht goed te gebruiken• Running, hardlopen in groepsverband voor alle niveau’s• Wandelen, onder begeleiding van bijv. een vogelaar of

natuurkenner• Muzikale activiteiten zoals djembéspelen en de Kerst Sing-in• Lezingen, bijv. door wijkbewoners die een specialisme hebben

en het leuk vinden hierover te vertellen en in gesprek te gaan

• Een leesclub, voor boekenliefhebbers en -verslinders maar ook voor mensen die veel van lezen houden maar er minder tijd voor hebben

We zijn op zoek naar mensen die mee willen werken aan een lezingenserie en vinden het leuk als mensen vanuit de wijk ook onderwerpen aandragen. Denk aan energiebewust leven en duurzaamheid, fi losofi e, lezingen over vogels, vogelgeluiden enz enz. Lijkt het je wat om een lezing te geven over een bepaald onderwerp, neem dan contact met ons op.

Het sportief wandelen, dat C&S samen met WeFitness organiseert, wordt herhaald. Dit combineert natuurlijk uitstekend met bijvoorbeeld een ‘vogelaar’ of natuurkenner, iemand die met een groep wijkbewoners mee zou kunnen wandelen en zou kunnen vertellen over vogels en/of de natuur in onze omgeving.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën en activiteiten om talent en kennis te delen met de wijk en alle hulp daarbij is welkom. Zodat C&S nog meer ‘voor, door én van’ de hele wijk wordt.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van C&S voor volwassenen of heb je zelf leuke ideeën voor modules, mail dan naar [email protected]. Wij nemen dan contact met je op. Ook kun je op www.reitdiepwijk.nl informatie vinden over C&S, ons aanbod en over hoe je je aan kunt melden voor activiteiten.

Op vakantie? Ervaar het gemak van een reisbureau aan huis in uw eigen Reitdiepwijk!

• via telefoon, mail of bij u thuis • vakkundig & persoonlijk• geen meerprijs wel méér service• compleet reisaanbod

Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak

Karin BakkerKromme Riet 6

050-8511744 of 06-31914994

[email protected]

www.personaltouchtravel.nl/karin-bakker

Colofon C&SRedactie artikelen: Sylvia WierstraAaltje Schram Marlies de Waard Linda Hendriks (eindred.)

Fotografi e: Sina WiersemaEvert-Jan LuchiesRyoko Nakazawa

Page 15: Wijkkrant 3 2013

15

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Zingend R iet

15

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

HOOR, HET RIET ZINGT!Tweede editie Kerst Sing-in Reitdiep

Met zo’n 30 man sterk begon het gelegenheidswijkkoor ‘Zingend Riet’ aan de eerste repetitie voor de Kerst Sing-in Reitdiep op zondag 22 december om 16.00 uur in het kerkje van Dorkwerd.

Tijdens de ontvangst met koffie en thee bleek dat veel koorleden van vorig jaar ook nu weer van de partij waren. Maar er waren ook nieuwkomers zoals ....die de gang naar De Rietwierde zelfs op krukken maakte. ...: “Vorig jaar lukte het me niet om mee te doen. Dit jaar heb ik me meteen opgegeven toen ik de aankondiging zag, die krukken houden me daarbij niet tegen!” Al vlot zette dirigent Marlies de Waard het koor aan het werk met een pittige warming-up waarna de hoge, lage en middenstemmen van elkaar werden gescheiden op basis van laarslengte! Dit selectieproces ging gepaard met de nodige humor en hilariteit zoals trouwens de hele repetitie lang het geval was.

Maar er moest ook stevig aan de weg getimmerd worden want dirigent Marlies had vijf kerstliederen op het programma staan waarvan een aantal meerstemmig. Dacht het koor het nog gemakkelijk te hebben bij ‘I’m dreaming of a white Christmas’, bij het prachtige ‘Oh du fröhliche’ was het flink stoeien met de verschillende partijen voor de koorleden. Dat gold in mindere mate voor het betoverende ‘On a starlit night’, dat al na twee keer oefenen heel behoorlijk klonk. Hoe dat eruit zag, is te zien op de foto die koorlid Sina Wiersema maakte tijdens de repetitie. De Sing-in zelf is dit jaar wat anders van opzet dan vorig jaar. Behalve koorzang waarbij ook het publiek uitgenodigd wordt om mee te zingen, wordt er ook muziek gemaakt door musici uit de wijk. Dat zijn oa pianiste Nino Khutsishvili die ook de repetities begeleid, violist van het Noord-Nederlands Orkest Xander Wadman en fluitiste Petra Schuilinga. In het decor van het kerkje op de wierde in Dorkwerd, kan het niet anders of dit wordt, met Glühwein en warme chocomelk na, opnieuw een groot succes! Nu de sneeuw nog....

Page 16: Wijkkrant 3 2013

16

C armen

voor en door kinderen in De Rietwierde

Zes dames tussen de 8 en 10 jaar met flamencohakken en felgekleurde Spaanse rokken, maakten op zondagmiddag 17 november in De Rietwierde hun debuut in de voorstelling ‘Carmen’, gebaseerd op een bewerking van de opera Carmen van Bizet. De opera gaat over het liefdesverhaal van het mooie zigeunermeisje Carmen en de soldaat Don José. Danne, Isa, Karen, Marit, Merijn en Nienke werkten onder leiding van Marlies de Waard tien repetities aan deze prachtige voorstelling die in een volle zaal door ouders, familie, buren en vrienden met grote belangstelling werd bekeken.

Onder het oog en oor van het publiek startte de voorstelling met de muzikale Prelude. Daarbij werden de haren opgestoken en versierd met bloemen of een mantilla. Daarna werden de lippen gestift, waaiers uit de verkleedkist gehaald en de

flamencoschoenen aangetrokken. Hiermee was de toon gezet voor de verleidelijke danspassen waarmee de meiden zich op de muziek over het toneel bewogen. Geheel in flamencostijl waarin zij tijdens de repetities les hadden gekregen. Het publiek werd een tijdje in spanning gelaten over wie nou eigenlijk de ‘èchte’ Carmen was. Maar het wachten werd beloond toen Isa, in de rol van het beeldschone zigeunermeisje, haar entrée maakte en met een roos haar liefde voor Don José verklaarde. Althans, dat dàcht Don José, overtuigend gespeeld door Merijn. Maar wat Don José, die meteen smoorverliefd op Carmen werd niet wist, was dat Carmen aan wel méér jongens een roos gaf. ..

l’Amour, l’amour’ klonk het, begeleid door pianiste Ineke Geleijns. Dit thema was de meiden wel toevertrouwd, zo bleek uit de inleidende woorden van coach Marlies. Overtuigend werd het motief van deze

De opera

Page 17: Wijkkrant 3 2013

17

C armen

opera dan ook gezongen: “Liefde is als een wilde vogel die lekker vrij langs de wolken vliegt. En probeer haar maar niet te vangen, ze lacht je uit en je krijgt haar niet! Liefde laat zich door niemand vangen, hoe of ‘j ook smeekt en hoe ‘j ook dreigt. Beter is het om stil te wachten, de liefde kiest voor degeen die zwijgt”. l’amour, l’amour, l’amour, l’amour!“De liefde is een zigeunerkind, ze doet alleen maar haar eigen zin. Je bent de klos als je mij vertrouwt wanneer ik zeg dat ik van je hou...” Intussen werd er stevig met de hakken gestampt.In Café Rita, waar Nienke als cafébazin Rita de scepter zwaait, was het een komen en gaan. Marita, gespeeld door Marit, speelde een stukje piano en Karina, gespeeld door Karen, had zich prachtig uitgedost en wilde eigenlijk óók wel verkering met Don José. Maar toen kwam Isa, als Carmen, ten tonele

en stal meteen de show. De stoere Danne, in de rol van stierenvechter Escamillo, kon zijn ogen niet van haar afhouden en maakte werk van haar. Tot grote ontzetting van Don José, die ter plekke stinkend jaloers werd omdat Carmen inging op de avances!Don José daagde Escamillo uit voor een duel waarin ze elkaar stevig de waarheid zeiden. Maar het was Don José die aan het kortste eind trok toen Carmen binnenkwam en voor Escamillo leek te kiezen. In een laatste ontmoeting met Carmen doodde Don José haar in blinde wanhoop met zijn zwaard. ‘l Amour, ‘l amour.. werd er zacht gezongen terwijl alle speelsters om Carmen heen kwamen staan…

Na een groot applaus van het publiek maakten de zes dames een diepe buiging. Daarna was het nog lang onrustig in het speellokaal waar iedereen nog even nagenoot van een glaasje sangria en lekkere tapashapjes, door de ouders gemaakt.

Carmen

Page 18: Wijkkrant 3 2013

18

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Fotograf ie cursus

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

18

Begin november is er weer een nieuwe fotografi ecursus gestart in de Rietwierde. Samen met nog zes

anderen behoor ik alweer tot de derde lichting wijkbewoners die onder de bezielende leiding van Arie van der Meer met de camera aan de slag gaat.

Tijdens de eerste avond wordt al snel duidelijk dat de insteek voor ons allemaal hetzelfde is. We hebben een mooie spiegelrefl excamera waar heel veel mogelijkheden in zitten maar we maken onze foto’s allemaal op de automatische stand. En daar moet toch meer van te maken zijn.

Vanaf het begin vliegen de technische termen door de zaal: diafragma, sluitertijd, isowaarde, witbalans, scherpte-diepte en ga zo maar door. Soms duizelt het ons allemaal

een beetje! Maar Arie weet ons al deze begrippen met veel enthousiasme steeds duidelijker te maken, vaak aan de hand van voorbeelden op het scherm. We krijgen ook de nodige hulp om de juiste knoppen op de camera te vinden zodat we de juiste instellingen kunnen gaan gebruiken. Maar het blijft niet alleen bij de theorie en het verkennen van de knopjes. We krijgen ook huiswerk zodat we het geleerde in de praktijk kunnen brengen.

Na de eerste les gaan we aan de slag met ‘scherpte-diepte’. In de tweede les bekijken we met z’n allen de gemaakte foto’s en die worden voorzien van de nodige tips. Maar zeker ook van de nodige complimenten, want er zitten mooie plaatjes bij van schapen op de dijk en natuurlijk van de boten in de haven. De opdracht ‘speed’ na de tweede les blijkt wat lastiger. Al levert

het ook wel weer veel leuke ‘spookjesfoto’s’ op van onze kinderen op step of trampoline. De derde les oefenen we alvast op elkaar voor de opdracht ‘portretten’. Allemaal zijn we benieuwd wat voor mooie portretten we in de laatste les te zien krijgen. In die laatste les gaan we ook nog aan de slag met ‘nachtfotografi e’. Ook dat gaat vast weer iets moois opleveren.

Kortom, er wordt in vier weken een goede basis gelegd om meer uit de spiegelrefl excamera te halen. Ik moet zeggen dat ik na de eerste les nog wat onzeker was en tijdens een kinderfeestje toch ook nog maar een paar foto’s op de automatische stand heb gemaakt. Maar inmiddels durf ik die toch steeds meer los te laten. En nu maar blijven oefenen!

Aaltje Schram

De afgebeelde foto’s zijn van cursisten en gemaakt op basis van de opdrachten: por tret, speed, scherptediepte, schrijven met licht en nac ht.

Nieuwe lichting fotografen in het Reitdiep

Page 19: Wijkkrant 3 2013

19

C u l t u u r e n S p o r t K r a n t

Jemb é - Reitdiepr un

Tweede editie Reitdieprun op zondag 29 juni 2014De eerste Reitdieprun was een groot succes, er deden ruim 160 hardlopers aan mee. Dit aantal deelnemers willen we volgend jaar graag overtreffen. Misschien wil je in de tweede editie van de Reitdieprun nog wel een aantal kilometers meer lopen, of heb je als doel om je persoonlijk record te verbeteren. Noteer dan de datum 29 juni alvast in je agenda. Neem gerust vrienden en kennissen mee, ook als ze niet in de wijk wonen.

Afstanden en routesDe afstanden die gelopen kunnen worden, zijn iets aangepast. Mogelijk worden de routes ook wat aangepast. Wel staat vast dat het rondje van 1 kilometer voor de allerkleinsten om de haven gelijk blijft. Voor de kidsrun zijn de afstanden 1 en 2

km. Voor de volwassenen zijn de afstanden 5 km, 10 km en 10 mijl (= 16,093 km). Deze laatste afstand wordt gelopen in een landelijk parcours.

Hardlooptraining

Om je goed te kunnen voorbereiden op de 2e Reitdieprun, zou je mee kunnen doen met de runningmodules die via C&S georganiseerd worden. De trainingen worden gegeven op de maandagavond om 20.00 uur en op de vrijdagochtend om 9.00 uur. Op de maandagavond bestaat de hardloopgroep op dit moment uit 19 personen en op de vrijdagochtend uit 10 personen. Op de beide dagen is er nog plek voor nieuwe deelnemers. De groepen worden ingedeeld in 3 categorieën, beginners, gemiddelde lopers en

gevorderden. Iedereen traint op zijn eigen niveau. Peter Pettinga traint beide groepen.

Ieder zijn eigen doel Behalve de voorbereiding op de Reitdieprun, proberen we ons ook op andere loopjes uit de regio te richten. Zo gaat er een aantal lopers gezamenlijk naar de stadsparklopen (elke 3e zondag), een gezellige recreatieve loop. Bovendien gaan enkele andere lopers in december voor het eerst een halve marathon lopen. Zo zie je dat iedereen zijn eigen doel heeft in beide hardloopgroepen. Niets moet!

Als het je leuk lijkt om in groepsverband te gaan hardlopen, kom dan gerust een keer kijken en meedoen op één van beide dagen. Je bent van harte welkom en we vinden het leuk om als groep te blijven groeien!

Het ritme van de djembéDjembéworkshops voor volwassenen en jeugd vanaf 14 met slotoptreden

Djembé spelen geeft energie en het ritme van de muziek werkt, zeker in een groep, aanstekelijk.

Heb je altijd al muziek willen maken, maar er nooit tijd voor gehad, dan is dit je kans! Tenminste, als je van djembé houdt. De Senegalese percussionist Papé Seck was te horen bij de opening van Harbour Kidz tijdens een optreden samen met een groep jongeren van ’t Poortje. In samenwerking met Cultuur & Sport Reitdiep geeft hij een korte serie workshops voor wijkbewoners in de periode tussen de voorjaars- en de

meivakantie. Papé Seck is van Senegalese afkomst en woont sinds 1991 in Nederland. Als percussionist heeft hij optredens op podia door het hele land en hij trad onder meer op tijdens het North Sea Jazzfestival. Daarnaast geeft hij djembécursussen en is hij werkzaam in ’t Poortje, waar hij djembéles geeft aan jongeren. De workshopserie die hij geeft aan Reitdiepbewoners vindt dan ook plaats in ’t Poortje en wordt begeleid door twee of drie jongeren die er wonen en vergevorderd zijn in hun djembéspel.

Een buitenkans voor mensen die graag dichtbij huis muziek willen maken en niet veel tijd hebben. De serie bestaat uit vijf workshops die plaatsvinden van 19.00-19.45 uur. De laatste keer geven we met alle deelnemers een presentatie van wat tijdens de lessen is aangeleerd. Voor dit optreden is publiek van harte welkom. De entree van 2 euro wordt besteed aan het opknappen van de grote hal (de plek waar het optreden gehouden wordt). Je kunt je hiervoor aanmelden via [email protected].

Page 20: Wijkkrant 3 2013

W i j k k r a n t R e i t d i e p W i n t e r 2 0 1 3

20

Maurice Schippers

Kleiwerd 149746 CV Groningen

Telefoon: [email protected]

GasWaterZinkwerkC.V. InstallatieRioleringSanitair

www.mschippers-installatietechniek.nl

 

Voeding  is  de  basis  

van  de  gezondheid    

van  uw  huisdier  

Dieetvoer    om  klachten  te  verminderen.  en    onderhouds-­‐  voer  van  zeer    goede  kwaliteit.