Wijk02 2014

16
Wijkkrant Oosterpark februari 2014 Oplage 5200 Fré van Donderen, een bijzondere ondernemer Inhoud 3 BO Grofvuil Bibliotheekpunt Frits en Frats 4 Taalcafé Gelukkig in de wijk 5 Bieb Filmdocumentaire Fokus Stadswerf 6 Open dagen 7 Wijkteam 8 Jeugdteam 9 JOG CJG 11 Afdalen in het riool? 12 De 10 meest... Protestbus 13 Humanitas 14 Info Colofon 15 STIP Scoef De volgende wijkkrant verschijnt op 27 april [email protected] Op de hoek van de Hortensialaan, Oli- emuldersweg zit een winkel, al heel lang. Voor de oorlog al zat Aarts er met groenten en fruit, er is een kruide- nierswinkel geweest en er zijn ook een poosje zijdebloemen verkocht. Van Donderen heeft zijn nering er sinds 2001. Hij verkoopt aardappe- len, groenten en fruit. Opmerkelijk is, dat zijn waren niet op toonban- ken, schragen of in schappen zijn uitgestald, maar dat alles gewoon in kisten zit, die in een voor de baas begrijpelijke opstelling door de zaak staan opgestapeld. De winkel kent ook weinig protserige opsmuk. Eenvoud lijkt het toverwoord. Frappant ook is, dat Fré tijdens het interview onverstoorbaar doorging met zijn werkzaamheden”. (“Braai’n en proat’n tegelieks”, pleegt de Grun- neger te zeggen.). Uiterst aantrekkelijk zijn de extreem lage prijzen van de produkten. Aan- merkelijk lager zelfs dan op de waren- markten in de stad, en dat bewerkstel- ligt Van Donderen door direkt van de veiling te betrekken, door de omvang van de omzet en omzetsnelheid. Zijn klandizie vindt hij overigens niet alleen in de Oosterparkwijk, maar net zo goed in de rest van de stad én Ommeland. Particulieren en restauran- thouders. De karakteristiek van zijn winkel vangt hij in 3 woorden: “Goedkoop, gezellig en gemakkelijk (zelf pak- ken)”. Hij is erg tevreden over de locatie en gevraagd naar zijn levensmotto benadrukt hij , dat hij hangt aan: “Eer- lijkheid duurt het langst”. Oh ja, had u bedacht, dat deze ondernemer in de tijd van vóór de winkel naast markthandelaar ook nog ouderenwerker in het Ooster- parkheem is geweest? door Alan Haveman In het zonnetje GEBRUIKTE JIJ DE WIJKKRANT OOK OM DE SCHILLEN IN TE DOEN? Ter gelegenheid van de viering van zijn bijzondere ondernemerschap en de waardevolle bijdrage die hij hiermee levert voor de Oosterpark- wijk, krijgt Fré van Donderen hier een oude archieffoto aangeboden door de Wijkkrant Oosterpark. Niet van zijn eigen pand, helaas, want dat was niet voorradig, maar van een winkel op de hoek van het Jasmijnpad.

description

http://oosterparkgroningen.nl/images/wijkkrant/wijk02-2014.pdf

Transcript of Wijk02 2014

Page 1: Wijk02 2014

WijkkrantOosterpark

februari 2014 Oplage 5200

Fré van Donderen, een bijzondere ondernemer

Inhoud3 BO Grofvuil Bibliotheekpunt Frits en Frats4 Taalcafé Gelukkig in de wijk5 Bieb Filmdocumentaire Fokus Stadswerf6 Open dagen7 Wijkteam8 Jeugdteam9 JOG CJG

11 Afdalen in het riool?12 De 10 meest... Protestbus13 Humanitas14 Info Colofon15 STIP Scoef

De volgende wijkkrantverschijnt op 27 april [email protected]

Op de hoek van de Hortensialaan, Oli-emuldersweg zit een winkel, al heel lang. Voor de oorlog al zat Aarts er met groenten en fruit, er is een kruide-nierswinkel geweest en er zijn ook een poosje zijdebloemen verkocht. Van Donderen heeft zijn nering er sinds 2001. Hij verkoopt aardappe-len, groenten en fruit. Opmerkelijk is, dat zijn waren niet op toonban-ken, schragen of in schappen zijn uitgestald, maar dat alles gewoon in kisten zit, die in een voor de baas begrijpelijke opstelling door de zaak staan opgestapeld. De winkel kent ook weinig protserige opsmuk. Eenvoud lijkt het toverwoord.Frappant ook is, dat Fré tijdens het interview onverstoorbaar doorging met zijn werkzaamheden”. (“Braai’n en proat’n tegelieks”, pleegt de Grun-neger te zeggen.).Uiterst aantrekkelijk zijn de extreem

lage prijzen van de produkten. Aan-merkelijk lager zelfs dan op de waren-markten in de stad, en dat bewerkstel-ligt Van Donderen door direkt van de veiling te betrekken, door de omvang van de omzet en omzetsnelheid. Zijn klandizie vindt hij overigens niet alleen in de Oosterparkwijk, maar net zo goed in de rest van de stad én Ommeland. Particulieren en restauran-thouders.De karakteristiek van zijn winkel vangt hij in 3 woorden: “Goedkoop, gezellig en gemakkelijk (zelf pak-ken)”.Hij is erg tevreden over de locatie en gevraagd naar zijn levensmotto benadrukt hij , dat hij hangt aan: “Eer-lijkheid duurt het langst”.Oh ja, had u bedacht, dat deze ondernemer in de tijd van vóór de winkel naast markthandelaar ook nog ouderenwerker in het Ooster-parkheem is geweest?

door Alan Haveman

In het zonnetje

GEBRUIKTE JIJ DE WIJKKRANT OOK OM DE SCHILLEN IN TE DOEN?

Ter gelegenheid van de viering van zijn bijzondere ondernemerschap en de waardevolle bijdrage die hij hiermee levert voor de Oosterpark-

wijk, krijgt Fré van Donderen hier een oude archieffoto aangeboden door de Wijkkrant Oosterpark. Niet van zijn eigen pand, helaas, want dat was niet voorradig, maar van een winkel op de hoek van het Jasmijnpad.

Page 2: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 2 - februari

Page 3: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterpark pagina 3 - februari

Sinds 1 januari 2014 moet er betaald worden voor het aanbieden van grof-vuil. Het minimum bedrag is € 46.50 per kuub oplopend tot over de € 90.-. De Gemeente Groningen heeft in haar (on)wijsheid besloten dat dit een goede bezuinigingsmaatregel is. Mede mogelijk gemaakt door de coalitiepartijen: PvdA, VVD, CDA en SP. Nogal stiekem en geruisloos is deze regeling ingevoerd.Niet alleen duurder maar ook heel lastig voor mensen zonder auto. Het is nog wel mogelijk om 4x per jaar jaar gratis grofvuil naar het afvalsta-tion te brengen. Dan moet je natuurlijk wel een auto en/of aanhanger hebben.Vermoedelijk zal de gemeente ook duurder uit zijn want de milieudienst moet nu vaker op pad om te contro-leren op gedumpt grofvuil en het eerste meubilair is ook al uit een vijver gevist. Met een takelwagen, kost niks joh! Dit is zo’n ondoordacht plan , het zal alleen ellende op gaan leveren. Ook al betaalt u evenveel rioolheffing

als een ander, zonder eigen vervoer wordt u dubbel gepakt.De gemeente heeft de Participa-tiemaatschappij maar vast in werking gesteld en rekent er op dat de buren in bezit van een auto uw sofa , oude matras en kapotte kast voor u naar de stort brengt. Mocht de behulpzame buur (m/v) zich letterlijk een breuk tillen aan uw oude zooi dan moet er door u wel mantelzorg verleend worden want op thuiszorg hoeft uw buur niet te rekenen. Daar wordt im-mers ook flink op bezuinigd!

Het enige wat wij, stadjers nog kun-nen doen is massaal brieven schrijven naar de Milieudienst en naar B&W. En.... nadenken over de komende Gemeenteverkiezingen. Vergeet alleen niet dat gedane beloften en principes meestal 1 dag na de verkiezingen weer kunnen worden ingeruild voor het pluche. Maar goed, dat laatste is mijn eigen constatering.I. van Beek

Grofvuil ingezonden stuk

De gemeente Groningen wil een proef houden met zelfbeheer. Ze wil hier-mee experimenteren omdat een proef in Almere succesvol is gebleken. Daar zijn in de wijk Hoekwierde o.a. een maai-, schoffel- en zaagploeg aan-wezig. Als dit experiment er in de stad Groningen gaat komen, betekent dit dat de gemeente van u als bewoner verwacht dat u uw steentje gaat bijdra-gen aan het onderhoud van het groen bij u in de buurt. Eind september heeft de Bewonersorganisatie Oosterpark (BO) de gemeente afgeraden om met dit experiment door te gaan. Onze verbazing was dan ook groot toen wij rond de jaarwisseling in de krant lazen, dat er binnenkort toch een proef met zelfbeheer in de Oosterparkwijk gaat komen.

Hierna geven wij aan waarom wij niet voor dit experiment zijn. Tijdelijke ac-ties (zoals Lentekriebels) juichen wij toe. De kracht van Lentekriebels is dat je als bewoner één keer per jaar mee-helpt om jouw straat of buurt er weer pico bello uit te laten zien. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat bewoners zich tijdelijk wel ergens voor in willen zetten. Maar zodra een langdurige inzet wordt gevraagd, dan haakt men

Ook hebben wij toen aangegeven open te staan voor een gesprek met de ve-rantwoordelijke wethouder, omdat wij andere kansen zien ten aanzien van het groenonderhoud. Van deze uitnodiging is helaas nog geen gebruik gemaakt.

Rest nog de vraag waarom de ge-meente dit experiment zo graag wil uitvoeren. Kostenbesparing kan toch niet de enige reden zijn? Mogelijk is de verwachting dat bewoners adequater zullen reageren dan de eigen medewerkers. Want ondanks dat de gemeente bijna dagelijks door de Florabuurt rijdt, kwam blijkbaar niemand op het idee om spontaan een winkelwagen (die de weg was kwijt-geraakt tijdens de jaarwisseling) mee te nemen. Het heeft bijna vier weken geduurd, voordat dit voorwerp is weggehaald.

Reacties naar aanleiding van dit ar-

Zelfbeheer groenaf. Mensen willen niet (meer) continu de handen uit de mouwen steken, zeker niet als dat vrijwillig (en dus onbetaald) is.

Wij weten dat veel bewoners zich sto-ren aan matig onderhouden openbaar groen en overlast van hondenpoep. Wij verwachten dat deze ergernis zal toenemen als de gemeente haar verantwoordelijkheid ontloopt en het werk overlaat aan burgers. Want wie spreekt wie aan als het gras te lang niet wordt gemaaid? Hoe zorg je ervoor dat iedereen over voldoende groenkennis beschikt, zodat de kwaliteit van het groen er niet onnodig op achteruit gaat? En is het terecht als actieve bewoners het gras niet langer meer maaien op die plaatsen waar inactieve bewoners erop uitkijken? Et cetera, et cetera.

BO is van mening dat de gemeente het openbaar groen zelf moet blijven uitvoeren. Wij verwachten dat bewon-ers liever zien dat hun belastinggeld hieraan wordt besteed, dan dat het ver-dwijnt in allerlei grote projecten (denk bijvoorbeeld aan de bouw van het Forum of de Sontbrug). Ons standpunt hebben wij dus in september 2013 kenbaar gemaakt aan de gemeente.

Vanwege de bezuinigingen bij de OB in de stad Groningen moesten 3 bibliotheekfilialen: “De Confiance” (Corpus den Hoorn), Florishuis (Kor-rewegwijk) en Treslinghuis (Oost-erparkwijk) vorig jaar december het veld ruimen.In het Treslinghuis was vrijdag 20 dec. de laatste dag voor het biblio-theekpunt in de Oosterparkwijk. Bib-liotheekmedewerkster Louisa Drenth werkt al 7 jaar bij de OB en sinds jan. 2012 in het Treslinghuis. Tot 1 maart 2014 blijft ze nog in het bibliotheek-bedrijf van de OB werken, daarna komt ze in een afvloeiingsregeling tot haar pensioen ingaat.NB. De ruimte, waar de bibliotheek in zat, is overgenomen door het Centrum voor Jeugd en Gezin.

tikel graag naar: [email protected] Oosterpark

Laatste dag bibliotheekpunt Oosterparkwijk

Page 4: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 4 - februari

Sportcentrum Kardinge organiseert een kleurplatenwedstrijd rondom de heropening van het gerenoveerde sportcentrum op 8 maart. De kleur-platenwedstrijd is voor alle leeftijden. In drie leeftijdscategorieën kan men 10 vrijkaartjes zwemmen/schaatsen winnen. Sportcentrum Kardinge wordt mo-menteel grondig gerenoveerd. Op 8 maart is de feestelijke heropening van het Sportcentrum Kardinge. Rondom de heropening worden verschillende festiviteiten georganiseerd. Als eerste is er een kleurplatenwed-strijd voor alle leeftijden. Deelnemers kunnen meedoen in verschillende leeftijdscategorieën: 0-4 jaar, 4 tot

Kleurplatenwedstrijd Sportcentrum Kardinge

12 jaar en 12+. De hoofdprijs in elke leeftijdscategorie is 10 vrijkaartjes zwemmen/schaatsen. De ingezonden kleurplaten worden beoordeeld door de tekenaar zelf: kunstenares Irma Reimert. De kleurplaat mag op elke manier worden ingevuld: kleuren, verven, plakken of knippen. De kleurplaat is verkrijgbaar bij de balies van de gemeentelijke zwembaden en sport-centrum Kardinge of te downloaden via de website www.kardinge.nl . De kleurplaten kunnen tot 14 februari 2014 bij alle balies van de gemeente-lijke zwembaden in Groningen worden ingeleverd of via [email protected] .

Veel mensen kunnen niet goed lezen of schrijven. Ook in onze wijk. Vanaf 8 januari kunnen die mensen elkaar ontmoeten in het Taalcafé. Het Taal-café wordt een gezellige plek waar mensen uit de wijk elkaar kunnen helpen en ondersteunen met taal. Er zijn ook vrijwilligers van Humanitas aanwezig om te helpen. Het Taalcafé vindt elke woensdagochtend plaats van 10.00 tot 12.00 uur in het café in de Vensterschool.

Het taalcafé is:een ontmoetingsplek voor ie-• dereen die (soms) moeite heeft met de Nederlandse taal. Mis-schien durft u de taal niet goed te

spreken. Misschien begrijpt u de moeilijke brieven van de overheid niet. Of heeft u moeite met het invullen van formulieren.een plek waar u samen met • anderen kunt zoeken naar op-lossingen om de Nederlandse taal beter te leren spreken, schrijven of lezen.een plek waar u alle informatie • kunt krijgen over andere projecten die met de taal te maken hebben

In het Taalcafe is tijd en hulp om hier-bij te helpen. In een gezellige sfeer, met koffie, thee en koek. Iedereen is welkom.

Voor iedereen die hulp kan gebruiken bij taal

Elke week Taalcafé in Venster-school Selwerd

Vanaf 26 sept. vorig jaar heeft het team van “Gelukkig in de buurt” (buurtwerkers van Humanitas, MJD, STIP en gemeente Groningen) gesprekken met wijkbewoners ge- voerd volgens de methode “Waar-derend Onderzoeken”, een manier van bevragen, die het accent legt op wat er goed gaat i.p.v. verkeerd. De neerslag ervan is een aantal verhalen. Een selectie hieruit is bijeengebracht in het boekje dat gratis bij STIP af te halen is.Op do. 20/1 jl. werden zo’n 35 medewerkers / gespreksdeelnemers getracteerd op een smaakvol buffet in het Grand Café van het Treslinghuis.Om 19.30 uur sprak wethouder Jan-nie Visscher (SP, Welzijn en Zorg) in een inleiding bij de presentatie van

het nieuwe boekwerkje. Ze prees de gemeenschapszin en inzet van buurt-bewoners, vrijwilligers en beroeps-krachten, die proberen de wijk, waarin ze wonen, werken, naar een hoger plan te tillen.In de verhalen van de wijkbewoners worden meerdere kwaliteiten van de Oosterparkwijk genoemd: De ge-varieerde architectuur, aanwezigheid van het vele groen (parken, binnenter-reinen, moestuincomplexen en water (vijvers, kanalen, visplekken, woon-bootligplaatsen) ; de gunstige ligging t.a.v. ziekenhuis en binnenstad.Verder geeft men hoog op over het “rode” d.w.z. sociale karakter van de buurt. Verguld is men met de voorde-lige supermarkten, maar ook met “kleine” ondernemers als Fré van

Presentatie van het boekje “Gelukkig in de buurt, Oosterparkwijk” met wethouder Jannie Visscher

Donderen en Bram, de bloemenman.Lof gaat uit naar vrijwilligersprojecten als computercursussen voor senioren, “Achter de voordeur” (één-op-één-bezoeken bij personen om sociale of andere problemen te signaleren c.q. helpen oplossen). Verder is de komst van de kwalitatief goede en relatief goedkope maaltijdvoorziening in het gezellige Grand Café (Treslinghuis) met gejuich ontvangen: “Gelukkig in de buurt” (!)Is er dan niets meer te wensen over? In het hoofdstukje: “De droom of…..wat goed is en nog beter kan” zijn er een hoop opgesomd.Een greep daaruit:Een centraal punt, waar je ideeën kunt bespreken en klachten oplossen (rol STIP?).

Meer samen koken en eten, dat verbindt (NB, Kleurrijk Buffet moet blijven !).Meer continuïteit in goed lopende activiteiten i.p.v. vroegtijdige beëin-diging door geldgebrek of vertrek drijvende kracht. Vrijwilligers ondersteunen en waar-deren, niet het werk van hen overne-men.Een plek voor tieners, waar ze zelf activiteiten kunnen organiseren.Een zelf gecomponeerd Ooster-parklied, Noorderbad weer open, na einde lijn 4 busjes inzetten, een filmhuis, buitenfitness, elke maand markt en locatie- of muziektheater ter ere van het 100-jarige bestaan van het Treslinghuis en 95 jaar Blauwe Dorp. Alan Haveman

GEBRUIKTE JE DE WIJKKRANT BIJ HET SCHAATSEN? OM LEKKER WARM TE BLIJVEN OF OM OP TE ZITTEN ZODAT JE GEEN KOUDE NATTE KONT KREEG? OF PLAKTE JE DE KRANT LIEVER ACHTER HET BEHANG?!

GRAAG WILLEN WIJ WETEN WAT JULLIE JE NOG HERINNEREN VAN DE WIJKKRANT. BESTAAT HIJ NU AL 40 JAAR?WIJ WETEN HET NIET ZEKER EN ZIJN OP ZOEK NAAR VERHALEN EN HERINNERINGEN.KENNEN JULLIE NOG REDAC-TIELEDEN OF HEBBEN JULLIE MISSCHIEN NOG EEN HEEL OUDE KRANT THUIS LIGGEN. MISSCHIEN KENNEN JULLIE WEL EEN FANATIEKE VERZAMELAAR DIE DE STAPELS IN DE GANG HEEFT STAAN.LAAT HET ONS [email protected]

Page 5: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterpark pagina 5 - februari

Nieuws van de Bibliotheek

De film over het maakproces van de (f)luisterbank heeft op 9 december 2013 in het GrandCafé onder grote belangstelling zijn feestelijke première gehad in de naast gelegen vergader-ruimte; deze was omgetoverd als kleine bioscoopzaal en bood plaats aan een vijftigtal genodigden. De kij-kers waren enthousiast over hetgeen zij zagen en maakten door deze leuke, onderhoudende film kennis met het hele maakproces. De documentaire, gemaakt door Piet en Sjoukje van Kuiken, volgt het proces vanaf het begin: het ontstaan van het idee om midden in het Blauwe Dorp een (f)luisterbank te plaatsen, waarop je al zittende naar prachtige verhalen uit het verleden kunt luisteren. Ook laat het de twee exposities zien: de eerste met foto’s waarop de bankzitters hun

verhalen deden en de tweede met de mooie, creatief ontworpen schaalmod-ellen, die door de diverse wijkbewon-ers tijdens de brainstorming waren gefantaseerd en bij de workshop in elkaar geknutseld. Hoe die daarna op een futuristische wijze werden gefo-tografeerd om later in posters aan de wand te worden opgehangen. Na de echte fabricage van de bank kwam de plaatsing op het Lindenhof. Als laatste zagen we de beelden van de, onder grote belangstelling, feestelijke `opening`. Ook voor en na de verton-ing was het een gezellige samenkomst in het sfeervol ingerichte GrandCafé. De film is te verkrijgen bij de stichting Videoscoop, [email protected]

Filmdocumentaire van het maakproces (f)luisterbank in het Grandcafé Treslinghuis

Het gebouw op de hoek Kraan-, Paradijsvogelstraat kreeg bij de presentatie van de plannen voor de te bouwen “Stadswerf” de benaming “Het Pakhuis” en dat er tegenover (met “De haan” en “De Indische an-tilope” in de gevels) : ”Mijn Plek”. Voor “Het Pakhuis” wordt nu de voorkeur aan de naam “Fokus Stads- werf” gegeven en medewerkers en bewoners aldaar hielden op 19 dec 2013 een open dag. Het gebouw is bedoeld voor mensen met een licha-melijke beperking.Van 12-15.30 uur gaven medewer-kers een rondleiding en daarbij bleek, dat elk van de 8 woonla-gen twee “Fokuswoningen” (= aangepast) heeft, d.w.z. 3- en 4-kamerappartementen (ruime woonkamer, grote slaapkamer, serre, douche met WC).Belangrijk is de aanwezigheid van de Algemene Dagelijkse Levens-verrichtingen (ADL) – hulppost:

Open dag Fokus Stadswerf7 dagen per week, 24 uur per dag open voor hen, die het nodig heb-

ben. Prijzenswaardig bij het werk van deze dienst is de stelregel “Dat

de cliënt de regie houdt”. “Fokus Stadswerf”, Kraanvogelstraat 72, 9713 BS, Groningen. Tel. 050-5217272, [email protected].

Doe mee met de Nederlandse Kinder-jury!5 maart t/m 14 meiBen je tussen de 6 en 12 jaar? Doe dan vanaf 5 maart mee met de Kinderjury! Kies uit alle boeken die in 2013 zijn uitgekomen jouw drie favoriete boeken. Alle stemmen samen beslissen welke boeken de Prijs van de Kinderjury 2014 winnen. Stemmen kan tot en met 14 mei. Vraag een stemformulier in de biblio-theek. Je kunt ook stemmen, leestips opdoen en chatten op de website van de Kinderjury. www.kinderjury.nl

Boekenweek 8 t/m 16 maart Dit jaar is het thema Reizen. Een goed reisboek inspireert tot reizen. Maar reizen vanuit je stoel kan ook met een mooi reisverhaal! Tijdens de Boeken-week organiseert de Bibliotheek interes-sante literaire activiteiten. Lees hierover tijdens de Boekenweek meer op onze website www.mijneigenbibliotheek.nl.www.boekenweek.nl

Leesclub Makkelijk LezenBibliotheek Groningen is met een nieuwe leesclub gestart: De Leesclub

Makkelijk Lezen. Iedereen die moeite heeft met lezen, maar het wel graag wil doen is welkom. Lezen is leuk. Samen lezen nog leuker. Maar lezen helpt ook om de taal beter te leren. Meedoen aan de Leesclub Mak-kelijk Lezen is helemaal gratis. Deel-nemers krijgen van de Bibliotheek een boek mee.20 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april, 17 april, 1 mei en 15 mei18.30 – 19.30 uurCentrale Bibliotheek, Oude Boter-ingestraat 18Opgeven bij Anke Strikwerda, T (050)

368 36 48 of E [email protected]

Sluiting tijdens feestdagen De Bibliotheek is op de volgende feest-dagen gesloten:Zondag 20 april - Eerste Paasdag (Cen-trale Bibliotheek)Maandag 21 april - Tweede PaasdagZaterdag 26 april – KoningsdagZondag 27 april – Centrale BibliotheekDonderdag 29 mei – HemelvaartsdagMaandag 9 juni - Tweede Pinksterdag

Page 6: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 6 - februari

Een Masterclass van Sam Drukker meemaken. Zien hoe je een groot beeld naar model opbouwt. En een overzicht van werk van studenten bekijken. Dit doe je tijdens de Open Dagen. Het is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Je kunt vrij in en uit lopen.ProgrammaoverzichtKunstlievend Genootschap Pictura St. Walburgstraat 1, GroningenExpositie van werken uit de verschil-lende studiejaren van de Klassieke Academie voor beeldende kunst19 t/m 23 februari13.00 – 17.00 uur

Locatie Akerkhof NZ 43-c, GroningenSchilderkunst/ theorie/ Glyptotheek

Masterclass Sam Drukkerdonderdag 20 februari, 13 – 16 uurvrij toegankelijk voor publiek!

Workshop Svetlana Tartakovskavrijdag 21 februari, 13 – 16 uurPORTRET voor studenten KAB

Workshop Keimpe van de Kooizaterdag 22 februari, 13 – 16 uurMODELTEKENEN voor leerlingen VWO

Locatie Paradijsvogelstraat 16, Gron-ingenBeeldhouwkunstOpening 13.00 uur donderdag 20 feb-ruari 2014 door Natasja Bennink

donderdag 20 t/m 22 februari13.00 uur – 16.00 uurWERKEN NAAR MODEL LEVENS-GROOTNatasja Bennink, docent en coördina-tor beeldhouwen

GRAFIEKdonderdag 20 februari13.00 uur – 16.00 uurDEMONSTRATIELESOnno Broeksma, Siemen Dijkstra, Reinder Homan

vrijdag 21 en zaterdag 22 februari13.00 uur tot 16.00 uurDIEPDRUK voor Vakscholing I en II door Reinder Homan

AVONDSCHOOLOpening zaterdagmiddag 22 februari 13.00 uur door Tom Hageman

zaterdag 22 februari13.00 uur – 16.00 uurTEKENEN NAAR GIPSMODEL door Tom Hageman

Open dagen Klassieke Academie voor beeldende kunst 16 tm 23 februari 2014 op drie locaties

Page 7: Wijk02 2014

Nijestee Victor Weisenbach | (050) 853 35 33

[email protected] | www.nijestee.nl

MJD, opbouwwerk Ingrid Kelder | (050) 317 12 80

[email protected] | www.mjd.nl

Gemeente Groningen dienst OCSW Chris Niemeijer | (050) 367 61 11

[email protected] | www.groningen.nl

Gemeente Groningen dienst RO/EZ Jans Oeben en Anne-Krijn Piersma

(050) 367 89 10 | 06 11 39 62 87

Leden wijkteam / informatie / contactgegevensDe Huismeesters Anna Alkemade | (050) 365 71 71

[email protected] | www.dehuismeesters.nl

Bewoner Aad Naafs

Ondersteuner wijkteam Gerda Galema

Groninger Ontwerpers 1401013

Gezond de Velden op

T

Tussen de Merelstraat, Piet de Koestraat en Henk

Cornelisstraat, ligt een stuk grond waar voorlopig

niet gebouwd gaat worden. Met hulp van Laurens

Stiekema van de Gemeente Groningen, het wijk-

team Oosterparkwijk en woningcorporatie Nijestee

maakten de bewoners aan de Henk Cornelisstraat

een plan voor een gezamenlijke buurtmoestuin:

‘Gezond de Velden op’.

Nijestee wil de grond tijdelijk uitlenen en het

wijkteam verleent de subsidie om de moestuin te

realiseren. De initiatiefnemers vroegen buren om

ook mee te doen. Dit leverde veel enthousiaste

reacties op! In totaal doen er ruim 30 mensen mee.

Daarnaast is het verzorgingshuis Oosterparkheem

van de partij. Speciaal voor hun bewoners komen

er drie aangepaste bakken die ook voor mensen

met een rolstoel zijn te gebruiken.

In de moestuin komt voor iedere deelnemer een

moestuinbak. De bakken worden gemaakt door

cliënten van de FPC Dr. S. van Mesdag. Ook

vogels en insecten krijgen een plekje in de tuin,

daarom komt er onder andere een bloementuin,

bijenhotel en vogelhuis. Met dank aan alle

betrokken partijen, kunnen de bewoners straks

hun eigen groente en fruit oogsten, hun buren

beter leren kennen en met elkaar samenwerken en

hun kinderen leren tuinieren. Met elkaar zorgen ze

ervoor dat de moestuin een succes wordt. Zoals

het nu lijkt kunnen ze in april voor het eerst zaaien.

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie

op www.gezonddeveldenop.nl.

Alles leren over eten en koken Dagelijks maken we keuzes over wat we eten en drinken.

Deze keuzes maken we vaak zonder erover na te denken.

Bij het samenstellen van je maaltijd of boodschappenlijstje

is het belangrijk dat je weet welke producten gezond zijn.

Groepsvoorlichting biedt uitkomst om je inzicht in goede

en gezonde voeding te vergroten.

Kijken we om ons heen, dan zien we steeds meer

dikke kinderen. Hoe komt dit?

Het antwoord hierop is vrij simpel: kinderen eten

meer en bewegen minder. Als we kijken naar het

eten, dan eten ze niet meer boterhammen of

groenten, maar juist meer snoep en snacks.

Frisdrank heeft de plaats ingenomen van melk,

thee of water. Het aanbod is ook zo groot dat de

verleiding moeilijk te weerstaan is. Daarnaast

zorgen de computer en televisie ervoor dat

kinderen minder bewegen. De kans op overge-

wicht wordt zo vele malen groter.

Daarom besloot CBS De Kleine Wereld om een

kooklokaal in te richten om kinderen en hun

omgeving bewust te maken van gezonde

voeding. Ze leren koken met alle voorbereidin-

gen, uitvoer en nawerk van dien. Voorbereiden,

inkopen doen, recepten lezen, tafelmanieren,

opruimen, enz. Dit kan bij toerbeurt per klas,

tijdens projecten of structureel op vaste dagen.

Belangstellenden uit de buurt kunnen tijdens de

koffieochtenden aansluiten bij workshops over

bijvoorbeeld het belang van een goed ontbijt of

gezond trakteren.

Groep 8 heeft plannen om pannenkoeken te gaan

bakken en die uit te delen in het verzorgingshuis in

de buurt van de school. Ook kunnen deze kinderen

een soort buurtrestaurant beginnen. Omdat de

school in een multiculturele buurt staat, willen de

school ouders en buurtbewoners uitnodigen tijdens

de afsluiting van diverse projecten om met

zelfgemaakte hapjes uit eigen cultuur te komen en

met elkaar te delen.

Het kooklokaal kan zo centraal komen te staan in

allerlei projecten en activiteiten met kinderen van

school en uit de buurt. De kinderen en enkele

ouders van school pakten dit idee op en haalden

het eerste geld op. Met een bijdrage van het

wijkteam kan de school een echte start maken. De

verwachting is dat het kooklokaal na de voorjaars-

vakantie geopend wordt.

Op de foto een beeld van de kinderen die het

initiatief namen voor het kooklokaal.

Een hele week winters vermaakBij speeltuinvereniging Oosterpark stond dit jaar

van 16 t/m 22 december een kunstijsbaan. Op 16

december verrichtten Bradley en Patrick met hun

rap de officiële opening. Op dinsdag, woensdag

en vrijdag organiseerden de Siebe Jan Bouma-

school en De Kleine Wereld de enige echte

‘Wintergames Oosterparkwijk’ met onderdelen als

shorttrack, kunstrijden, skilopen en sneeuwballen

gooien.

Op woensdag en vrijdagochtend kregen groep 7/8

ijshockeyles van niemand minder dan twee spelers

van de Groningse ijshockeyclub Gijs. Na afloop

van het schaatsspektakel was er chocolademelk

en stelde supermarktketen Lidl voor elk kind een

mueslireep en appel ter beschikking. Als verassing

kregen de kinderen twee vrijkaartjes voor een

thuiswedstrijd van de Groningse ‘Gijs Bears’.

Donderdagochtend zetten ouders met hun jonge

kinderen hun –eerste- stappen op het ijs onder

begeleiding van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Vrijdag dook een ploeg van vrijwilligers met de kok

van Resto VanHarte de keuken in. Tegen een

geringe vergoeding kon iedereen die avond

genieten van een smakelijke hutspot of stamppot

boerenkool. Vrijdagavond werd de baan omgeto-

verd tot een disco. Op zaterdagavond was er

heerlijke zelfgemaakte snert van Gretha Bathoorn,

de beheerder Speeltuinvereniging Oosterpark.

TikTak/Segafredo verstrekte de hele week gratis

koffie en thee aan alle vrijwilligers die voor de

schaatsbaan actief waren. De Speeltuin Ooster-

park, d’Oliemolen en het Treslinghuis stelden

ruimte beschikbaar. Dankzij de inzet van Brede-

school vakdocenten, CJG, IJshockeyclub Gijs,

Jongerenwerk, vrijwilligers uit de Oosterkerk en uit

de wijk was het een geweldige week. De ijsbaan

kwam mede tot stand door financiële bijdrages van

het Nieuw Lokaal Akkoord en het Annie Tak fonds

en werd mede mogelijk gemaakt door Bram

Visscher, Lidl en Praxis.

Nieuws van de BOOMDe Bewoners en Ondernemers Ontwikkel Maat-

schappij in de Oosterparkwijk, de BOOM, groeit

mooi door. De BOOM is een groep mensen uit

de Oosterparkwijk, die de wijk een warm hart

toedraagt en manieren bedenkt om ondernemen,

werken, leven, bewegen en voor elkaar zorgen in

de wijk te combineren. De BOOM heeft een eigen

BOOMhut, waar de groep dit idee verder ontwik-

kelt en activiteiten organiseert voor de wijk. Op dit

moment bestaat de BOOM uit ondernemers. Ieder-

een met een goed idee voor de wijk is welkom!

De BOOMkwekerij: elke woens-dagavond een beetje groeienVoor bewoners en ondernemers organiseert de

BOOM in de Oosterparkwijk workshops:

avondsessies van twee uur om iets te leren dat

je de dag erop in je leven of onderneming direct

kunt gebruiken. Ondernemers uit de wijk vullen de

avond met nuttige informatie en waar je als mens

of ondernemer van kunt groeien. En met prakti-

sche vaardigheden die handig zijn om te leren.

Workshops in februari en maart

19 feb: Werken als een BOOM (staand!): je

leert hoe je staand kunt werken (want dat is

veel gezonder dan zitten!) en hoe je daar yoga-

posities bij kunt gebruiken.

5 mrt: BOOMtube: je leert hoe je foto’s het

beste kunt gebruiken op je website

12 mrt: BOOMbroodfonds en AOV: je leert hoe

je je als zzp’er en ondernemer kunt verzekeren

tegen ziekte

19 mrt: LevensBOOM opzetten: je komt in 2 uur

te weten hoe het pad dat je in je leven tot nu

toe hebt afgelegd eruit ziet en waar dat naartoe

gaat in de rest van je leven.

26 mrt: Hormonale balans vinden die staat als

een BOOM!: je leert welke rol hormonen spelen

in de balans bij een vrouw en hoe je de balans

kunt herstellen als het uit evenwicht is.

Meer informatie of meedoen?

De workshops zijn gratis en voor iedereen die het

onderwerp interessant vindt. Je hoeft dus geen on-

dernemer te zijn om te komen. Wil je je aansluiten

bij de BOOM, ruimte gebruiken in de BOOMhut,

meer informatie of je opgeven voor een workshop

van de BOOMkwekerij: www.oosterparkboom.nl.

Informatie over de BOOM en Oosterpark altijd

een goede dag vind je ook op Facebook: zoek op

‘Oosterpark altijd een goede dag’, like de pagina

en maak kans op een goed gevulde goodiebag!Samen een boom over je leven opzetten? Kom op 19 maart naar de BOOMhut: www.oosterparkboom.nl

Wijkkrant Oosterpark pagina 7 - februari

Page 8: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 8 - februari

Hoe zet ik een voetbal competitie op, ik wil een te gekke party organiseren, waar kan ik een graffiti cursus volgen, is er een meidenclub? Dit zijn alle-

Wat wil jij dat er gebeurt in de Oosterpark?Het jeugdteam kan je helpen!

Hello Girls uit OosterparkMijn naam is Gisèlle van HeesIk ben elke dinsdagavond te vinden bij de Girls only club!Waar meiden een eigen bedachte acti-viteit mogen organiseren. Heb jij een leuk idee?Kom dan dinsdag van 18:30 tot 20:00 naar het JOP!Let op dit is alleen voor GIRLS / MEISJES /LADIESGezellig als JIJ erbij bent!!!

Groetjes en tot ziens Gisèlle van [email protected] / 06-55547528

Naast Yvonne Mulders is Theresa Nan-ninga sinds januari ook coördinator Kinder-werk in de Oosterparkwijk.Samen met de diverse vrijwilligers en sta-giaires verzorgen zij activiteiten voor kin-deren in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.Kinderen en hun ouders hebben grote in-vloed op wat er kan plaats vinden. Heb je een leuk idee voor een activiteit?Geef dat dan vooral aan ons door, dan gaan wij samen met jou kijken of je idee werke-lijkheid kan worden.Yvonne Mulders [email protected] / 06-12207772Theresa Nanninga [email protected] / 06-49493793

Mijn naam is Charlotte Hoekstra en ik ben werkzaam bij het Huiskamerproject in de Oosterparkwijk.De Huiskamer biedt jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding na schooltijd.Hier organiseren wij allerlei activiteiten die passen bij de leeftijd van de jongeren.Maar er is ook tijd voor ontspanning en persoonlijke aandacht. De Huiskamer is bestemd voor jongeren van 10 t/m 13 jaar, uit de Oosterparkwijk en heeft plek voor 16 jongeren per dag.Het lijkt me leuk om jullie eens te ont-moeten!

Twan Grommers is de buurtsportwerker van het Oosterpark en stimuleert de jongeren van 10 t/m 18 jaar om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen en mee te doen aan sport- en beweegactiviteiten.Twan is te vinden in de wijk, waar hij op vaste tijden met de jeugd aan het sporten is. Tijdens de vakanties worden er speciale sport-activiteiten georganiseerd.Ook worden jongeren geactiveerd om zelf sport- en beweeginitiatieven te ontwikkelen en uit te voeren. Dus heb jij zin in om te sporten of wil jij zelf een sport-activiteit organiseren neem dan contact op met Twan Grommers [email protected] / 06-20922251 of kom langs bij een van de activiteiten.

Ik ben Rafael Brouwer de Jeugdwerker uit de Oosterpark. Ik ben te vinden op de jongensclub, de 2 inloopavonden(voor jon-gens en meiden) in het JOP (Jongerencen-trum Oosterpark)Je kan bij mij terecht voor informatie en advies. Ik kan je ondersteunen in het organiseren van activiteiten voor jongeren uit je eigen wijk. Ik kan je begeleiden in het ontdekken van je talent of het ontwikkelen ervan.Het Jeugdwerk is er voor en door jongeren!!

Rafael Brouwer [email protected] 0652230004

maal vragen waar het jeugdteam je mee kan helpen.Het jeugdteam richt zich op jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Samen

met kinderen, jongeren, bewoners en netwerkpartners worden activiteiten georganiseerd. Dus ben jij creatief, sportief, muzikaal, technisch of lijkt

het je gewoon leuk iets te organiseren, neem dan contact met ons op. Ook kan het zijn dat je het jeugdteam tegen-komt op straat of op school.

Maandag:Huiskamer15.00-17.00 uur10-14 jaarCJGJongensclub18.30-20.00 uur10-16 jaarHet JOP

DinsdagHuiskamer15.00-17.00 uur10-14 jaarCJG Inloop15.00-17.00 uur10-16 jaarHet JopMeidenclub18.30-20.00 uur10-16 jaarHet JOP

BSLIMMeidensport15.30-16.30 uurGymzaal GRP

BSLIM sport16.30-17.3010-16 jaarGymzaal GRP

WoensdagHuiskamer Z-team13.30-15.30 uur10-14 jaarCJGDoeclub14.00-15.30 uurGroep 1, 2, 3 en 4SV OosterparkInloop18.30-20.00 uur10-23 jaarHet JOP

Programma Jeugd team OosterparkDonderdagHuiskamer15.00-17.00 uur10-14 jaarCJG

vrijdagHuiskamer15.00-17.00 uur10-14 jaarCJGMeidenclub15.15-17.00 uurGroep 5 en 6SV OosterparkJongensclub15.15-17.00 uurGroep 5 en 6SKSG BSOInloop18.30-20.00 uur10-23 jaarHet JOPBSLIM

Voetbal15.30-17.30 uur10-16 jaarGymzaal GRP

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Jeugdteam Ooster-parkGiselle van Hees: 06-55547528 / [email protected] Brouwer: 06-52230004 / [email protected] Nanninga: 06-49403703 / [email protected] Mulders: 06-12207772 / [email protected]: Charlotte Hoek-stra Doornbos: 06-55547520 / [email protected]: Twan Grommers: 06-20922251 / [email protected]

Page 9: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterpark pagina 9 - februari

Open dag bij De Jonge OnderzoekersWist u dat De Jonge Onderzoekers acht ateliers heeft? Wist u dat Arduino een nieuwe cursus is op de vrijdagavond? Wist u dat Technika 10 cursussen op locatie geeft? Op zaterdag 15 februari a.s. is het bij De Jonge Onderzoekers aan de Dirk Huizingastraat 13 in Groningen een OPEN DAG met het motto ‘’Kijken, doen en ontdekken’’. Iedereen is van harte welkom tussen 10:00 uur en 16:00 uur. De toegang is gratis.

Op de Open Dag kunnen kun je ken-nismaken met alle ateliers en word je uitgenodigd om zelf kleine werkstukjes te maken, zoals gevlochten blik, elek-troscoop, cadeauverpakkingen, (te) gekke proefjes etc. En er is meer. Technika 10 en De Jonge Onderzoek-ers geven informatie over de cursussen, workshops en bijzondere projecten die aan elke school op maat aangeboden kunnen worden.

Op vrijdagavond is onlangs een cursus Arduino van start gegaan. De Arduino medewerkers leggen uit wat deze micro-computer is en wat je kunt ontwerpen. Het First Lego League team “Earthquake next door’’ van De Jonge Onderzoekers, presenteert hun onderzoek naar: de dij-ken van het Eemskanaal, catastrofe en oplossingen in de provincie Groningen.Ook zullen zij hun robotrace nog eens laten zien en dan voor eigen publiek. Er is een verkoopstand waar zelfge-maakte spullen worden verkocht.

De Open Dag, een leuke manier om te ontdekken wat je bij De Jonge Onder-zoekers allemaal kunt doen.

Leeftijd: meedoen mag vanaf 8 jaar. Tijd: 10:00 uur t/m 16:00 uur.De toegang is gratis.Adres: De Jonge Onderzoekers Dirk Huizingastraat 13 in Groningen

Op de ijsbaan in de Oosterparkwijk gaf ijshockeyvereniging GIJS Bears uit Gronigen kinderen van De Kleine Wereld en de Siebe Jan Bouma school echte ijshockey training. Kinderen uit groep 6, 7 en 8 werden uitgedaagd door spelers van het 1e team. Eerst oe-fenen met schaatsen, de puck overslaan en natuurlijk echte wedstrijdjes.

Na afloop van een uur schaatsen stond er voor iedereen een lekkere beker chocolademelk klaar en een stuk fruit. Natuurlijk was er de mogelijkheid om vragen te stellen: ‘Heb je wel eens een beuk uitgedeeld?’ ‘Hoe kwam je op het idee om te gaan ijshockeyen?’ ‘Hoe oud ben je begonnen?’ Als afsluiter had

GIJS Bears geeft ijshockey clinics in de Oosterparkwijk

Voor meer informatie over de ijshockey vereniging uit Groningen, zie http://www.gijsbears.nl/

Huis voor de Sport GroningenHuis voor de Sport Groningen maakt zich sterk voor een actieve, gezonde leefstijl in de provincie. De organisatie wil Groningers in beweging brengen en houden door het ontwikkelen en organiseren van sport- en beweeg-projecten. Dit gebeurt lokaal op zowel beleids-, coördinerend- als uitvoerend niveau. De belangrijkste organisaties die worden ondersteund zijn gemeen-ten, sportverenigingen en onderwijsin-stellingen.

GIJS Bears voor elke deelne-mer een gratis kaartje voor een wedstrijd van het 1e team in kardinge.

In goed overleg met de organi-satie van de ijsbaan had Bslim Oosterpark een programma samengesteld voor alle kin-deren van groep 3 t/m 8 uit de Oosterpark. Er werd enthousi-ast geoefend! Wat ons betreft een geslaagde week.

Wij zijn het jaar 2014 weer fanatiek van start gegaan. We hebben een aantal nieuwe activiteiten voor en door vrijwilligers en gastvrouwen kunnen opstarten, maar ook lopende activiteiten gaan uiteraard door. Zo is er iedere dinsdagmiddag vanaf 13.45 uur ‘Naaien met Lineke en Recyclen met Sari’, tijdens deze activiteit kun je oude kleding weer ‘nieuw leven inbla-zen’ door er iets nieuws van te maken of het te repareren.Het motto van het Centrum voor Jeugd en Gezin is om vraaggericht te werken. Dit wil zeggen dat wij pro-beren te luisteren naar de wensen en vragen van de mensen die in het CJG komen en samen met hen deze wensen proberen te realiseren. Dus: heb je behoefte aan een sportief uurtje? Kom bij ons met je idee en dan kunnen we wellicht samen een leuke activiteit organiseren voor meerdere bezoekers van het CJG.Iedere eerste donderdag van de maand komt Sophie van ‘Muzophie’, muziek maken met ouder en kind op de ouder en kind inloop. Dus kom dan eens gezellig meezingen of muziek maken. Verder zijn er regelmatig verschil-lende nieuwe of eenmalige activiteiten zoals een film of het voorlezen van een boekje voor de jonge kinderen op het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook start er iedere donderdag ochtend vanuit het Stip een wandelgroep. Ook is er uiteraard nog inloop op de maandag, dinsdag, donderdag (ouder en kindinloop) en vrijdag van 8.30 – 12.00 uur, dan is iedereen natuurlijk

ook welkom voor een kop koffie of thee. We zouden het leuk vinden jul-lie eens te mogen begroeten in het Centrum voor Jeugd en Gezin in jullie buurt, de Oosterparkwijk. Wij zijn te vinden in het Treslinghuis aan de Klaprooslaan 120, ingang is aan de zijkant.

Wil je meer informatie over het Cen-trum voor Jeugd en Gezin Oosterpark dan kun je contact opnemen met CJG consulent Hilda Koster op [email protected] of via 06 – 13 19 80 77. Ook kun je de web-site bekijken www.cjg-groningen.nl of ons liken op Facebook of volgen op Twitter @CJGOosterpark.

CJG en STIP gaan samenwonen!!

Vanaf 1 januari 2014 is de biblio-theek weg uit de wijk. Deze was gehuisvest in de ruimte van het STIP in het Treslinghuis. Binnenkort is daar het Centrum voor Jeugd en Gezin te vinden. Het CJG heeft al een ruimte in souter-rain van het Treslinghuis, maar nu dus ook samen in de STIP ruimte. Men is druk doende de ruimte in te richten voor informatie over Opvoeden en Opgroeien. In het volgend nummer meer. We houden u op de hoogte!

Nieuws van het Centrum voor Jeugd en Gezin Ooster-park/Centrum

Page 10: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 10 - februari

Page 11: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterpark pagina 11 - februari

Per 16 december gaan Oefenthera-peuten Cesar, Fenna van der Velde en Lotte Geerts, het monumentale pand “Noorderbad” verruilen voor een ruimte in het Treslinghuis aan de Klaprooslaan 120. Deze nieuwe locatie in het hart van het Oosterpark biedt de praktijk nieuwe mogeli-jkheden om mensen te kunnen begele-iden naar het verminderen van hun klachten en het optimaliseren van de houding in het dagelijks leven.

Nieuwe locatieHet Treslinghuis heeft zich steeds meer ontwikkeld tot een dynamische locatie. Binnen dit historische pand zijn al vele dienst- en zorgverlenende instanties gevestigd, zoals de CJG, MJD, STIP, STIEL en andere organi-saties. Het heeft door de vele wijkge-richte activiteiten en het Grand Café een uitnodigende en toegankelijke

Praktijk oefentherapie Cesar “het Noorderbad” gaat verhuizen!sfeer. Dit is precies de sfeer die past bij onze praktijk; laagdrempelige en klantgerichte zorg.

De OefentherapieU kunt bij de Oefentherapeut terecht voor diverse klachten aan spieren en gewrichten. Zoals rug-, nek-, schoud-er-, heup-, bekken- en knieklachten. Maar u kunt ook met chronische klachten zoals reuma, artrose, fi-bromyalgie en osteoporose bij ons terecht.Wat is de kracht van onze therapie? Mensen gaan, onder begeleiding van de oefentherapeut, zelf aan de slag naar een structurele oplossing voor hun klachten, waarbij ze de regie over het eigen lichaam terugkrijgen. Voor wie? Voor mensen van alle leeftijden die meer inzicht willen krijgen in hun klachten en hun eigen bewegingsge-drag.

Nieuwe praktijk(naam)Met de verhuizing naar de nieuwe locatie zullen Fenna van der Velde en Lotte Geerts de naam ‘Noorderbad’ veranderen naar “Praktijk Oefen-therapie Cesar Groningen”. Naast de individuele behandelingen wordt er ook groepstherapie aangeboden voor senioren of mensen met houding en spanningsgerelateerde klachten. Verder zal er ook een samenwerkings-verband aangegaan worden met Jeroen Nieman van Fysio- en Manuele thera-pie 050, die zich ook gaat vestigen in het Treslinghuis.

VergoedingBehandelingen Oefentherapie voor personen van 18 jaar en ouder worden vergoed uit de aanvullende verzeker-ing. Deze behandelingen vallen dan ook niet onder het verplichte Eigen

Risico. Hoeveel behandelingen ver-goed worden hangt af van de polis-voorwaarden van uw zorgverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar worden de behandelingen vergoed uit de basis-verzekering.

ContactVoor het maken van een afspraak of meer informatie zijn we te bereiken via [email protected] of telefonisch op: 050-8200929 Ook op de website www.treslinghuis.nl is informatie te vinden. En binnenkort ook op www.oefentherapeutgronin-gen.nl. Iedere woensdagochtend hebben we een inloopspreekuur van 10.30 tot 11.30 uur. Hier kunt u vrijblijvend terecht met al u vragen over de Oe-fentherapie Cesar. Loop gerust eens binnen!

GEBRUIKTE JE DE WIJKKRANT ONDERIN DE ASEMMER OF WERD HIJ GELIJK WEGGE-GOOID?GRAAG HOREN WIJ DE OUDE VERHALEN DIE JULLIE NOG WETEN VAN VROEGER TIJDEN.LAAT HET ONS [email protected]

Samen met Waterschap Noorder-zijlvest organiseert de gemeente Groningen op zaterdag 1 maart 2014 een open dag van het riool.Van 10.00-17.00. Op zes locaties in de stad zijn belangstellenden welkom om te bekijken hoe ons

en is er voor kinderen van alles te doen bij RO/EZ aan het Zuiderdiep . Houd voor meer informatie de Gezinsbode in de gaten of kijk op groningen.nl/riolering.

Durf jij af te dalen in het riool?Zaterdag 1 maart 2014: Open dag van het riool

afvalwater onder de grond naar de waterzuiv-ering wordt afgevoerd. Echt ín het riool rond-lopen kan ook op 1 maart. Aan het Katten-diep geven gidsen die dag vanaf 10.00 uur rondleidingen door de rioolbuis diep onder de grond. Daarnaast zijn op 1 maart de drie rioolge-malen in de stad geopend

Page 12: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 12 - februari

Een 43-jarige Stadjer is voor po-1. ging tot doodslag veroordeeld tot een celstraf van 2 ½ jaar, waar-van de helft voorwaardelijk. Hij sloeg en schopte een paar maand geleden een 48-jarige man tegen de grond op het Linnaeusplein. Het slachtoffer raakte zwaar ge-wond aan zijn hoofd. De Stadjer moet ook een schadevergoeding van € 1500,- aan het slachtoffer betalen (TT RTV Noord, 12/12 2013).Aan het Wielewaalplein zijn 2. 11 dec. vorig jaar 3 mannen opgepakt, omdat ze buren, die over hun feestgedruis klaagden, mishandeld hadden. Het feestje vond ’s middags plaats aan het plein in de woning van een 47-jarige man. Hij en 2 bezoekers trapten de voordeur van de buren in en mishandelden een 57-jarige vrouw en haar zoon van 21, die beiden lichtgewond raakten. Toen de drie de woning verlieten, werden ze door de politie aange-houden (TTR TV Noord, 12/12 2013).M.b.v. vrijwilligers heeft Hetty 3. Bloem uit de Oosterparkwijk het

“Magazine Creatief Groningen” uitgebracht. Het “gidsje” komt 3 keer per jaar uit, verspreid over meer dan 300 plekken in de provincie, zoals VVV’s, buurthui-zen, bibliotheken, supermarkten, winkels en gezondheidscentra. De eerste uitgave was begin januari in een oplage van 6000 en beslaat de periode jan. t/m maart 2014. Het zeer kleurrijke magazine biedt een overzicht van het aanbod aan kursussen, workshops e.d. op creatief gebied: Van muziek, dans t/m beeldende kunstvormen in de breedste zin. Er is ook een digitale versie: www.creatiefgroningen.nl. Tel. 050-7850933.Oud-voetballer (Vv. Oosterpar-4. kers, Veendam, Roda JC en Ned. Elftal) raakte in juni vorig jaar in coma na amputatie van zijn linker-been. Inmiddels is de 65-jarige Nanninga weer bij zinnen en thuis om te herstellen. Hij wacht op een prothese en hoopt d.m.v. fysio-therapie gauw vooruitgang te kun-nen maken. Dick Nanninga is de enige Groninger (Oosterparker…), die in het Nederlands Elftal in een WK-finale scoorde (1978) (TT

De 10 meest opvallende nieuwsfeiten van de afgelopen 2 maanden in de Oosterparkwijk

RTV Noord, 16/1 jl.).Een 47-jarige Groninger heeft 5. donderdagnacht 23/1 jl. zijn buur-man/vrouw in het gezicht gesla-gen. Dit gebeurde aan de Oliemul-dersweg, toen de slachtoffers hun visite uitlieten. De aanleiding voor de mishandeling is onduidelijk. De man is aangehouden en in de cel gezet (RTV Noord, 24/1 jl.).In een woning aan de Seringenhof 6. heeft de politie een hennepkwek-erij aangetroffen. Agenten gingen na een tip poolshoogte nemen en troffen in de woning bijna 200 hennepplanten aan. Niemand was aanwezig en de politie heeft moeten besluiten verder onder-zoek te doen naar wie de eigenaar is (RTV Noord, 19/1 jl.).Op 14 feb. a.s. is de C 1000-vesti-7. ging aan het Linnaeusplein open tot 18 uur, om de dag erna nog één keer open te gaan voor een totale leegverkoop: “Alles weg voor de halve prijs”. Van 8-13 uur. Daarna gaat de winkel dicht voor een grondige verbouwing om op 5 maart, 9 uur officieel weer open te gaan als Jumbo-winkel. Dat zal wel met enige festiviteit gepaard

gaan, is de verwachting.Met ingang van 7 feb. a.s. geven 8. rechtenstudenten van de RUG (laatste fase van de studie) gratis juridisch advies op een Juridisch Spreekuur. Elke vrijdag van 17-18 uur in het SVO-gebouw (Reseda-straat).De inzamelingsaktie van RTV 9. Noord voor de 9 voedselbanken in de provincie (w.o. ook de Stadse) heeft voor zo’n € 500.000,- aan voedsel- en produktenpakketten (WC-papier, luiers, lichamelijke verzorgingsspullen, wasmiddel etc.) opgebracht. aan de actie, eind vorig jaar bij bedrijven en parti-culieren, gaf ook de Provincie een extra zetje door er € 10.000,- bij te doen en zo kon het gebeuren, dat 12 vrachtwagens vol met pakketten voor 6000 gezinnen (= 15.000 mensen) van de Mediacen-trale wegreden naar hun plaatsen van bestemming. De voedsel-bank in de stad kende daardoor ineenseen luxe-probleem: Waar moesten ze alle aanvoer, 600 pak-ketten, zogauw bergen? (Gezins-bode, 30/12 2013).De voormalige pastorie van de 10. Franciscuskerk aan de Zaagmul-dersweg stond na het vertrek van de MJD uit het gebouw al weer een tijdje leeg. Onlangs is het ingrijpend verbouwd en geschikt gemaakt voor Jongerenhuisves-ting. Wie er wel eens geweest is,zal niets herkennen nu eige-naren De Vries en Ludwig het interieur hebben laten omtoveren tot 17 kamers, die vanaf 1 februari beschikbaar zijn voor huur.

Het was nog net niet de laatste bus, die het trajekt door de Ooster-parkwijk (eindpunt Crocusstraat) reed, maar wel één, die schreeuwde om aandacht voor behoud van lijn 4.Onontkoombaar in het oog springend was de knalgele oude GADO-bus, die de SP geregeld had op vrijdag de dertiende (..) december. De bus zat vol met SP-actievoerders, sympatiserende wijkbewoners en een kleine delegatie

Protestbus SP “Ga mee voor lijn 4”van de Stadspartij. Overigens nam de oldtimer ook nog even de Ulgers-maborg mee, al was het maar om aan te tonen dat uitbreiding van de route (Ulgersmaborg heeft geen directe lijnverbinding met het centrum) ook een argument voor behoud van lijn 4 kan zijn. Het opstappunt was in de Klaproos-laan bij het Treslinghuis, doel: Grote Markt, om op het Stadhuis de 2000

handtekeningen van de petitie van SP en Stadspartij aan Wethouder Joost van Keulen (van o.m. Verkeer & Ver-voer) aan te bieden.Door afwezigheid van de wethouder kon een persoonlijke overhandiging niet plaatsvinden, maar het punt waar het om ging: “Lijn 4 hoort hier!” was wel gemaakt! Alan Haveman

Evangeliegemeente Groningen nodigt u uit om op zondagmorgen onze dienst bij te wonen.In onze samenkomsten wordt gezon-gen en geluisterd naar uitleg van de bijbel.Tevens zijn activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.Na de dienst nemen we altijd gezellig de tijd om samen koffie te drinken met iets erbij.Voor de kinderen is er o.a. limonade.

U kunt ons vinden in het gebouw van drumfanfare “Avanti”, Damsterdiep 291, naast de Berlagebrug.

Is de bijbel een saai boek? Ontdek het zelf

Page 13: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterpark pagina 13 - februari

DAGje Walibi voor

jonge mantelzorgers!

Dan ben je een jonge mantelzorger en verdien jij een toffe dag uit naar Walibi!

Bijvoorbeeld: een broertje

of een zusje die in een rolstoel

zit, een vader die verslaafd is,

een zus die een spierziekte

heeft, een moeder die in de

war is, een broer die kanker

heeft of treed je vaak op als

tolk?

Heb jij thuis iemand die langdurig ziek is?

Wie jonge mantelzorgers 10 t/m 24 jaar

Wat met z’n allen kosteloos naar Walibi Holland

Wanneer zaterdag 12 april 2014

Waarom even geen kopzorgen

Vervoer we gaan met bussen die kant op, je wordt gehaald en weer terug gebracht. Misschien kom je wel in de echte FC Groningen bus, die mee gaat!

Hoe Bel naar Humanitas 050-3126000 of mail naar [email protected] en geef je op!

De gemeente Groningen waardeert mantelzorgers* ook in 2014 voor hun inzet en zorg. Dat doet de gemeente o.a. met de gratis mantelzorgkaart; u krijgt een bloemetje, u kunt een avondje uit, uzelf trakteren op een ijsje, etc.Haalt u de kaart voor 14 maart bij Stip of Steunpunt, dan krijgt u direct een heerlijke verse koek mee naar huis.Neemt u wel even een legitimatie mee?

Afhaaladressen De mantelzorgkaart is persoonsge-bonden en kan door mantelzorgers afgehaald worden op de volgende adressen:

Stip, Treslinghuis, Klaprooslaan • 118, tel 050 - 3683896Het Steunpunt Mantelzorg van • Humanitas, A-Kerkhof Zuidzijde 22Het zorgloket van de gemeente • Groningen, Hanzeplein 120. Jongerenontmoetingsplek Jim-• my’s, Herestraat 100.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Humanitas; tel. 050-3126000 of www.humanitasgroningen.nl

*Mantelzorg is zorg die vanuit een persoonlijke relatie wordt gegeven aan iemand met een ziekte of beperking gedurende minstens drie maanden en acht uur per week.

Dagje Walibi voor jonge mantel-zorgers (JMZ Humanitas)Heb jij thuis iemand die langdurig ziek is?Bijvoorbeeld: een broertje of een zusje die in een rolstoel zit, een vader die verslaafd is, een zus die een spier-ziekte heeft, een moeder die in de war is, een broer die kanker heeft of treed je vaak op als tolk?Dan ben jij een jonge mantelzorger en verdien jij een toffe dag in Walibi!

Wie? Jonge mantelzorgers 10 t/m 24 jaarWat? Met z’n allen kosteloos naar Walibi HollandWanneer? Zaterdag 12 april 2014Waarom? Even geen kopzorgen

VervoerWe gaan met bussen. Je wordt gehaald en weer terug gebracht. Misschien kom je wel in de echte FC Groningen bus, die mee gaat!

Hoe? Bel naar Humanitas, 050 – 3126000 of mail naar mip.groningenhumanitas.nl en geef je op!

GRIP & GLANS met elkaar voor ex-mantelzorgersVeel mensen ervaren een grote leegte als de zorg voor de ander wegvalt, omdat:

een dierbaar persoon is weggeval-• lenhet contact met vrienden en ken-• nissen als gevolg van de zorg minder is gewordenje (te) veel alleen bent• het moeilijk is om alleen een • nieuwe tijdsbesteding te vinden

Grip & Glans met elkaar kan u helpen om, samen met lotgenoten, een stap verder te komen.Grip en Glans met elkaar bestaat

Mantelzorgkaart ook in 2014 gratis voor mantelzorgersuit 7 bijeenkomsten van 2 – 2,5 uur verspreid over 9 weken en een terug-kombijeenkomst na 3 maanden. Met een groep ex-mantelzorgers gaat u samen aan de slag. U krijgt tips en oefeningen om elkaars sterke punten te ontdekken en zelfgekozen doelen uit te voeren.

Glans: gelukkig zijn en voelen dat het leven zin heeftGrip: zelf de regie blijven voeren

Vrijdag 17 februari is er een voor-lichtingsbijeenkomst bij Humanitas, Akerkhof ZZ 22, 14.00 – 16.00 uur.Cursusdata: 26-2, 12-3,19-3,26-3,9-4,16-4,30-4 tijd: 10.00 – 12.00 uur

Wilt u meer weten? Neem contact op met Martine Goedendorp, Tel. 050 – 363 2033, [email protected]. Of kijk op www.gripenglans.nl/ontwikkelingen

Wist u dat wij ook triggerpoints behandelen?!Herkent u symptomen als:− pijn− zweten− wazig zien− duizeligheid− koude handen− rillerig zijn

Dan kan dit duiden op aanwezigheid van triggerpoints. Trig-gerpoints kunnen in alle spieren van het lichaam ontstaan. Vaak is de oorzaak een overbelasting of een trauma (ongeluk of operatie). Maar ook stress of beweeg en/of voedingspa-troon kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Een triggerpoint is een pijnlijke verharding in een spier, wat leidt tot een pijnlijke plek. Deze kan behandeld worden door druk te geven op het triggerpoint of door middel van diepe massage technieken. Binnen de praktijk zijn er twee fysiotherapeuten gespeciali-seerd in het behandelen van triggerpoints.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de prak-tijk.Praktijk van Weering www.praktijkvanweering.nl email: [email protected] / 0503130034

Triggerpoints

Page 14: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 14 -februari

www.oosterparkgroningen.nl

COLOFONWijkkrant Oosterpark(verschijnt 6 keer per jaar)

Redactie:Marjan BijlAlan HavemanJarno Hoogeboom

Eindredactie:Marjan Bijl

Hoofdredactie:Jarno Hoogeboom

Opmaak:Lon Goedewaagen

Freelancers:Frans KerverCathy Kars

Bezorging wijkkrant:Bij klachten over bezorging wijkkrant050-3171280

Advertentieverkoop:Noordpers b.v.UithuizenJaap [email protected]. 0598-391110mob. 06-22261175fax 0598-397301

Redactie-adres:TreslinghuisKlaprooslaan 120Tel: [email protected]

Instellingen in het Treslinghuis voor meer informatie zie: www.treslinghuis.nlKlaprooslaan 120 Tel: 050-3171280

Bewonersorganisatie Oosterpark (BO)[email protected] op afspraak.

Sociaal Buurtbeheer (SBB)Oude Wijken en CentrumStadsdeelleider: Peter BoersmaMedewerker ondersteuning wijkprocessen: Gerda GalemaBuurtconciërges Oosterparkwijk:Hendri Wolthuis

Stichting StielIngrid Kelder, Mireille Peletier

MJDJongerenwerk Oude wijkenJongerenwerkers: Charlotte Hoekstra (Huiskamer), Rafael Brouwer, Viki Cuevas, Twan Grommers (buurtsport)

Ouderen en ZelfredzaamheidOosterpark (OZO)Spreekuur: di 10.00-12.00Tel: 06-12771250

Kinderwerk en NaschoolseActiviteiten Oosterpark SKSGYvonne MuldersTel: [email protected]

Jongerencentrum JOPBeheer: Lena van SluisTel: 050-3124624

Bibliotheekpunt TreslinghuisOpeningstijden: ma, wo en vrij van 10.00-12.00Tel.: [email protected]

Steun- en Informatiepunt (STIP)Spreekuur: ma-vr 9.00-12.00Tel: 050-3683896Hulpdienst Noord-Oostma, di en do 10.00-11.00via STIP: tel: 050-3683896

HumanitasCaroline SoonsTel: 06-13653594

BuurtagentenCees Walraven, Marianne v. Elp, Jorge Castro (jeugdagent, tot 23 jaar)Spreekuur: wo 14.00-16.00Tel: 050-5871400

Meldpunt overlastAngela VrolijkBereikbaar van 10.00 - 17.00 uurKorreweg 3Tel: 050-5875885

Juridisch spreekuurMr Enith van Woldespreekuur: wo 9.00-11.30Tel. 06-47871212

Centrum voor Jeugd en GezinHilda KosterTel: 06-13198077

Page 15: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterpark pagina 15 - februari

STIP is gewoon dé vraagbaak voor de buurt !Stip Oosterparkwijk, Klaprooslaan 118, Tel.: 050 368 38 96

open elke werkdag van 9 tot 12; e-mail: [email protected]

www.oosterparkwijk.stip-groningen.nl

“Ouderdom komt met gebreken” is een bekende Nederlandse spreuk die gelukkig in heel veel gevallen niet juist is. Toch krijgen veel mensen op een zeker moment wel te maken met normale verouderingsverschijnselen zoals artrose, osteoporose en rug-klachten. Dit hoeft echter geen grote problemen te geven, zeker niet omdat men er zelf veel aan kan doen om de eventuele beperkingen in hou- ding en beweging te verminderen of te voorkomen.

De cursus bestaat uit een informa-tief deel over de achtergronden van artrose, osteoporose en rugklachten plus tips over een gezonde en actieve leefstijl en uit een praktisch deel waarin men een serie oefeningen leert, de zogenaamde “gezonde mix”,

Het pand Irislaan 1 kent een lange historie. In een grijs verleden dreven de gezusters Van Dellen er een winkel in band en garen. Het was twee keer een bloemenzaak en ook vond “Grijs Genoegen”, een project van het Leger des Heils voor ouderen boven de 55, er een tijdje zijn plek.Nadat Bloemenhuis Oosterpark, na ruim een jaar, in juni vorig jaar de deuren sloot, stond de zaak leeg.Begin december besloot Matthijs de Niet (30) er het Specialistisch Cen-trum Oefentherapie (officieus) te openen. De officiële opening zal op 22 februari of 1 maart a.s. zijn.Oefentherapie kent meerdere types.

het feit, dat hij in een volkswijk zit en de sfeer en mentaliteit van de bewo-ners waardeert.Hij is uitermate tevreden met die plek: Lekker centraal in de wijk aan een verkeersader, dichtbij het UMCG en het stadscentrum.Zijn voornaamste wens op de kor-te termijn is, dat het centrum meer bekendheid gaat krijgen als aanloop-punt voor mensen met houdings- en bewegingsklachten. Op lange termijn hoopt hij dusdanig te groeien, dat hij kan uitbreiden elders.In de zaak bevindt zich, achter de ontvangstruimte, een keukentje en een uitgestrekte oefen/praktijkzaal. De

Specialistisch Centrum Oefentherapie (Scoef) geopend

Matthijs zélf heeft in zijn studie als hoofdvak O.T.Ceasar gedaan, maar het Centrum biedt een aantal specia-lismes. Bij alle therapievormen is de essentie: klachten d.m.v. lichame-lijke oefeningen te doen afnemen c.q. ophouden.Eigenaar De Niet heeft 3 medewer-kers, die elk een specialisatie voor hun rekening nemen: Kinderoefentherapie, bekkengerelateerde perikelenaanpak en bedrijfsoefenprogramma’s (in be-drijven e.a. werksituaties).Matthijs’ voornaamste overweging om aan de Irislaan te beginnen, was , naast het gunstige financiële beding,

therapieën zijn individueel en/of in groepsverband (maximaal 4 personen) te doen.Oh ja, Matthijs de Niet’s motto: “Werken vanuit je hart”.Openingstijden:Ma. 9.30 – 19.30, di. 12.30 -16.30, wo. 9 – 16.30, do. 8.30 – 16.30, vr. 9 – 14 Za. Op verzoek, en verder ook op afspraak. Scoef, Irislaan 1, 9713 RA Groningen.

Tel. 06-48467464, 050-8503024.www.scoef.nl of [email protected]@scoef.nl.

Alan Haveman

OUDE VERHALEN ZIJN LEUK! EN OUDE FOTO’S! HEBBEN JULLIE NOG OUDE FOTO’S VAN DE TIJD DAT DE WIJKKRANT NET BEGON? WIL JE ZE MET ONS DELEN? MET EEN LEUK [email protected]

die men ook zelf thuis kan doen. Het programma bestaat uit 4 bijeenkom-sten van 2 uur. De deelnemers krijgen een uitgebreid cursusboek met veel informatie en oefeningen met foto’s om thuis te herhalen. De cursus wordt begeleid door een docente van Huis voor de Sport Groningen.

Plaats: BSV Ons Belang, Zaagmuldersweg 82-CTijd: 14.00 – 16.00 uurData: 19 en 26 maart en 2 en 9 april Kosten: € 10,-- per persoon voor de hele cursus, incl. koffie/theeAanmelden: Vóór 12 maart via STIP OosterparkTelefoon 050-3683896 (elke werkdag van 9 – 12 uur) of per mail [email protected]

Als botten en spieren protesterenEen gezonde, praktische cursus in de Oosterparkwijk

Page 16: Wijk02 2014

Wijkkrant Oosterparkpagina 16 - februari