Werkprogramma 2013

24
Metropoolregio Amsterdam elektrisch Werkprogramma 2013

description

Werkprogramma MRA-E Amsterdam 2013

Transcript of Werkprogramma 2013

Page 1: Werkprogramma 2013

Metropoolregio Amsterdamelektrisch

Werkpro

gramm

a 2013

Page 2: Werkprogramma 2013
Page 3: Werkprogramma 2013

Inhoud

1. Inleiding

2. Waarom elektrisch

3. MRA-E in 2013

4. Communicatie

5. Organisatie

6. Financiën

4

8

12

14

16

20

Werkprogramma 2013

Page 4: Werkprogramma 2013

1. Inleiding

Page 5: Werkprogramma 2013

Elektrisch rijden is goed voor de luchtkwaliteit, is een belangrijk instru-ment om de klimaatdoelstelling te realiseren, helpt om onafhankelijkerte worden van fossiele energiebronnen en draagt bij aan een nieuw eco-nomisch perspectief. Redenen genoeg om de samenleving geleidelijkover te laten schakelen op elektrisch rijden. Die verandering begint mo-mentum te krijgen. Er rijden in Nederland nu zo’n 8.000 elektrischeauto’s en daar komen elke maand 500 voertuigen bij. Elektrisch rijden zitin een stroomversnelling, maar de echte doorbraak komt pas als bedrij-ven en overheden overstappen op elektrisch, in de wetenschap dat ereen netwerk van oplaadpunten wordt uitgerold. Om dat voor elkaar tekrijgen is een regionale samenwerking tussen marktpartijen en overhe-den van groot belang.

Om die reden investeert de Metropoolregio Amsterdam (MRA) voortvarendin het stimuleren en faciliteren van elektrisch rijden. De regio is er immersgeknipt voor. De fijnmazige infrastructuur van energie en wegen leent zichuitstekend voor het aanleggen van een netwerk van oplaadpunten en elek-trische vervoersknopen. En met 2,3 miljoen inwoners is de metropoolregiodicht bevolkt met huishoudens en bedrijven die in principe probleemloosmet elektrische auto’s uit de voeten kunnen.

Project MRA ElektrischOm die regionale kansen te verzilveren heeft de Metropoolregio Amsterdamop 12 oktober 2011 het Projectplan MRA Elektrisch (MRA-E) vastgesteld. Hetplan heeft de ambitie om uiterlijk in 2013 het volgende te bereiken:

• toename elektrische taxi’s, bestelauto’s en bedrijfsauto’s

• netwerk van openbare oplaadpunten

• snellaadpunten langs snelwegen

• bouw van nieuwe accuwisselstations

In 2012 is het kernteam MRA-Elektrisch geformeerd dat op pad ging als re-gionale aanjager, vraagbaak en kennismakelaar. Het team bestaat uit amb-tenaren met veel kennis op het gebied van elektrische voertuigen,oplaadsystemen en projectmanagement.

Overigens is het goed om te weten dat de werkzaamheden van MRA-E zichniet richten op het grondgebied van de gemeente Amsterdam. De stad werktgoed samen met de regio, maar heeft zijn eigen programma voor elektrischrijden.

In 2012 richtte MRA-E zich vooral op de noodzakelijke randvoorwaarden omde ambities te kunnen realiseren: draagvlak onder de regionale gemeenten,cofinanciering van projectideeën en samenwerking met marktpartijen. Hetresultaat was een Green Deal met het rijk, samenwerking met organisatiesals de ANWB, opname in Europese projecten en fondsen en een landelijkesubsidieregeling voor taxi’s en bestelvoertuigen.

LeeswijzerIn het volgende hoofdstuk wordt eerst globaal het waarom van elektrisch rij-den gememoreerd. Daarna gaat hoofdstuk 3 dieper in op de werkzaamhedenvan MRA-E in 2013. Hoofdstuk 4 zoomt specifiek in op communicatie, omdatdit in feite de kerntaak is waar MRA-E om draait. De hoofdstukken 5 (orga-nisatie) en 6 (financiën) maken het werkprogramma compleet. 5

Een paar feiten over de Metropoolregio Amsterdam

• 2,3 miljoen inwoners

• grondgebied van 2.580 km2

• 10.000 km aan wegen met 1,3 miljoen gemotoriseerde voertuigen

• dagelijks 7 miljoen reizigers

• in 2012 was Amsterdam wereldwijd koploper elektrisch rijden

De regio bestaat uit 36 gemeenten, de provincies Noord-Holland en

Flevoland, Rijkswaterstaat en de stadsregio Amsterdam. De regio

heeft een sterke internationale positie in de sectoren: financiële

dienstverlening, internationale handel, ICT, media, creatieve industrie,

toerisme, de kennissector en logistiek.

Bron: O+S, gemeente Amsterdam 2012

Page 6: Werkprogramma 2013

2. Waarom elektrisch

Page 7: Werkprogramma 2013

Er zijn meer dan genoeg redenen om een elektrisch auto te verkiezenboven een auto op fossiele brandstoffen. Het milieu is een belangrijk mo-tief, maar zeker niet het enige:

• Elektrische auto’s hebben geen uitlaatgassen en dat leidt tot een sterkeverbetering van de luchtkwaliteit in steden. Bovendien zijn elektrisch auto’sstil, waardoor de geluidhinder in stedelijk gebied aanzienlijk afneemt;

• Elektrisch vervoer biedt mogelijkheden om duurzame energie (zoals zonen wind) te gebruiken, zonder uitstoot van CO2. Bovendien helpt dat omop den duur onafhankelijker te worden van olie. Door de stijgende brand-stofprijzen wordt dat toekomstbeeld steeds aantrekkelijker;

• De industrie investeert fors in de techniek van elektrisch rijden, accutech-nologie en in goedkopere modellen. De elektrische auto wordt daardooreconomisch steeds aantrekkelijker. Bedrijven die veel kilometers makenprofiteren bovendien van de lage energiekosten.

• De snelle ontwikkeling van elektrisch vervoer biedt economische kansenvoor innovatieve bedrijven in de Metropoolregio Amsterdam. De regio kanin Europa een voorloper worden op het gebied van elektrisch vervoer enhiermee nieuwe buitenlandse bedrijven aantrekken.

Veel belangrijke innovaties hebben aanvankelijk een slow-start, vooral dooreen beperkt aanbod van het nieuwe product, de hoge prijzen, scepsis enkoudwatervrees bij de consument. Dat geldt ook voor elektrisch rijden, maartoch zien we het aandeel elektrisch rijden verrassend snel groeien. De actie-radius, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van elektrische auto’s is de af-gelopen jaren toegenomen en de prijs daalt. Alle grote automerken komenmet elektrische modellen, waardoor zij ook voor bedrijven en particulierenbinnen handbereik komen.

Daarmee neemt de vraag naar laadinfrastructuur uiteraard ook toe. Een lo-kaal, regionaal en uiteindelijk landelijk netwerk van oplaadpalen is onmisbaar.

Dat is er op het moment nog niet. Omgekeerd zijn er ook nog te weinig elek-trische auto’s om voor marktpartijen die zo’n netwerk willen aanleggen eenhaalbare business case te creëren. De overheid moet in deze fase dus nogwel actief investeren om elektrisch rijden mogelijk te maken.

Rol overheidZoals gezegd, in de beginjaren is een actief overheidsbeleid van doorslag-gevende invloed op de ontwikkeling van elektrische mobiliteit. Het gaat bij-voorbeeld om het faciliteren van oplaadpunten, het aanjagen van innovatiesen soms ook risicodragend mee investeren. De overheid kan als bruggen-bouwer de verschillende initiatieven op elkaar afstemmen, samenwerking sti-muleren en gemeenten ondersteunen met informatie, raad en daad.

Het rijk speelt een grote rol in het stimuleren van elektrisch rijden en hetneerzetten van een landelijk beleid voor elektrisch vervoer. Met het FormuleE-team en de Taskforce Elektrisch Rijden benadrukt het Rijk het belang vanelektrisch vervoer en zet zij de kaders uit om elektrisch vervoer in heel Ne-derland mogelijk te maken.

Veel gemeenten binnen de metropoolregio, zijn al enige tijd bezig met hetstimuleren van elektrisch vervoer. Andere gemeenten willen graag aansluitenbij deze ontwikkeling, maar hebben niet altijd voldoende kennis en capaciteitin huis om een start te maken. Ook zijn er gemeenten waar elektrisch vervoernog niet op de agenda staat. Voor al deze gemeenten kan het project MRA-E een uitkomst zijn. Door als regio van elkaar te leren, slim te investeren ensamen te werken met marktpartijen, kunnen we zorgen voor een snellere uit-rol van elektrisch rijden.

7

Page 8: Werkprogramma 2013

3. MRA-E in 2013

Page 9: Werkprogramma 2013

In 2012 is het project MRA-Elektrisch gestart. In dit jaar is de organisatieopgezet en heeft een aantal belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden:

• Ondertekening Green Deal voor elektrisch vervoer in de metropoolregioAmsterdam, waarbij het Rijk €300.000 investeert in de projectkosten eneen aantal EV projecten gezamenlijk wordt opgepakt;

• Mede op initiatief van MRA-E lanceerde het Ministerie van I&M een subsi-die voor elektrische taxi’s -en bestelauto’s;

• Ter compensatie van stoppen van E-laad, werkt MRA-E aan een aanbeste-dingsplan voor honderden oplaadpalen in de regio;

• Er is Europees geld binnengehaald voor de co-financiering van snellaadlo-caties in de regio;

• MRA-E organiseerde in 2012 goed bezochte tweemaandelijkse bijeenkom-sten voor overheden in de regio;

• MRA E heeft vanuit het Interreg NSR- E-mobility project de taak om eenvirtueel kennis-en informatiecentrum op te zetten. Regelmatig komen di-verse delegaties uit binnen-en buitenland kijken hoe de MetropoolregioAmsterdam elektrisch rijden stimuleert. Dit leidde er ondermeer toe datde regio Kopenhagen zich nu ook laat adviseren door MRA-E.

MRA-E focust in 2013 op drie voorwaarden voor elektrisch rijden: kennisde-len, de uitrol van een regionale oplaadinfrastructuur en meer elektrischeauto’s op de weg:

1. Uitbreiden van de oplaadinfrastructuur in de metropoolregio met 500palen. Daarnaast wordt in samenwerking met diverse partners een aantalsnellaadpunten gerealiseerd;

2. Actief benaderen en stimuleren van bedrijven en gemeenten in de me-tropoolregio om elektrische auto’s aan te schaffen;

3. Bevorderen van de samenwerking en kennisuitwisseling over elektrischvervoer tussen overheden en bedrijven.

Oplaadinfrastructuur

Op een volle accu kunnen de meeste elektrische auto’s ongeveer 100 tot200 kilometer rijden, waarna ze moeten laden. Dat is geen echt pro-bleem, als ze dat maar overal kunnen doen. Daarom werkt MRA-E in deregio aan de uitbreiding van drie soorten oplaadinfrastructuur:

• Openbare oplaadpunten

• Snellaadpunten

• Accuwisselstations

Eind 2012 waren binnen de MRA gemeenten al zo’n 200 openbare oplaad-punten geplaatst. Voor 2013 zijn al ongeveer 100 aanvragen voor nieuweoplaadpunten ontvangen. Stichting E-laad (bestaande uit netwerkbeheer-ders) en de grote steden in Nederland hebben de afgelopen drie jaar voorde financiering van oplaadpunten gezorgd. De minister van EL&I heeft aan-gegeven dat E-laad eind 2012 moet stoppen met het plaatsen van oplaad-palen, zodat de markt die rol kan overnemen. Hierdoor dreigt de uitrol vanoplaadinfrastructuur buiten de grote steden abrupt te stagneren. Overhedenzouden volgens het ministerie zelf aanbestedingen voor oplaadpunten kun-nen organiseren. Echter het overgrote deel van de gemeenten heeft de amb-telijke en financiële capaciteit hiervoor niet. Om de oplaadinfrastructuur inde metropoolregio verder te laten groeien wil MRA-E in 2013 voor de ge-meenten in de Metropoolregio Amsterdam een aanbesteding voor oplaad-punten en een groot deel van de bijbehorende financiering organiseren.

De gemeenten kunnen naar eigen behoefte oplaadpunten afnemen. Om deaanbesteding mogelijk te maken is een financiële bijdrage van alle betrokkenpartijen nodig: provincies, Stadsregio Amsterdam, gemeenten, netwerkbe-heerders en private partijen.

De kosten van een oplaadpunt bestaan uit aansluitkosten en jaarlijkse kostenvan de netwerkbeheerder, de kosten van het oplaadpunt zelf, de apparatuuren service- en onderhoudskosten. Het financieringsmodel berust op het

9

Page 10: Werkprogramma 2013

10

verdelen van de investering per paal over verschillende overheden en markt-partijen. Het is de eerste keer in Nederland dat oplaadpunten op deze ma-nier worden aanbesteed. Voor gemeenten is het aantrekkelijk om deel tenemen, niet alleen omdat de lasten worden verdeeld, maar ook omdat hetaanbestedingsvolume leveranciers uitdaagt om met een lage prijs te komen.

Snellaadpunten Met snelladen is het mogelijk een lege accu in twintig minuten voor tachtigprocent te kunnen laden. De metropoolregio is een ideale locatie om snel-laden te testen. MRA-E gaat een project snellaadpunten opzetten samen metde ANWB, provincie Noord-Holland, de gemeente Rotterdam en Utrecht.De Europese Unie heeft vanuit het Life+ programma subsidie beschikbaargesteld voor het plaatsen van twaalf snellaadpunten en vierentwintig ge-wone oplaadpunten in en rond de gemeenten Amsterdam, Rotterdam enUtrecht. In de Amsterdamse metropoolregio komen zes snellaadpunten.Samen met de ANWB en de provincies worden de locaties bepaald. In 2013wordt dit project tot uitvoering gebracht, zodat de eerste auto’s er al in 2014gebruik van kunnen maken.

Accuwisselstations Better Place ontwikkelde een techniek om een lege accu in een paar minu-ten om te wisselen voor een volle. Daarvoor wordt nu een Renault Fluencegebruikt. De accuwisselstations richten zich eerst op taxi’s en later op lease-rijders. In september 2012 werd op Schiphol het eerste accuwisselstation van Ne-derland geopend. Naar verwachting komt er in 2013 in Amsterdam eentweede accuwisselstation. MRA-E onderzoekt of we in samenwerking metBetter Place andere mogelijke locaties in de regio kunnen realiseren zoalsbijvoorbeeld in Almere en Haarlem. Met deze accuwisselstations kunnen deelektrische taxi’s een groot deel van de metropoolregio bestrijken.

Page 11: Werkprogramma 2013

11

Stimuleren van elektrische auto’s

MRA-E stimuleert bedrijven en gemeenten om elektrische auto’s aan teschaffen en richt zich in 2013 op:

1) elektrische taxi’s2) bestelauto’s 3) eigen wagenpark

Het Rijk heeft in 2012 een subsidie van € 3.000 voor de aanschaf van eenelektrische taxi of bestelauto ingesteld. Voor gemeenten die grenzen aanAmsterdam is bovendien een bedrag van € 2.000,- extra beschikbaar omdatAmsterdam moet voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsdoelstellingen in2015. Met deze subsidie wordt het voor bedrijven in de MRA een stuk inte-ressanter om een elektrische taxi of bestelauto aan te schaffen. MRA-E wildeze subsidie actief promoten onder taxibedrijven, koeriers, bedrijven metbestelauto’s en gemeenten.

Het schoner maken van auto’s bij bedrijven die veel kilometers maken heefteen groot effect op de luchtkwaliteit en zorgt voor minder uitstoot van CO2.

Elektrische taxi’sTaxi’s lenen zich bij uitstek voor een overstap naar elektrische modellen wanthet effect op de stedelijke luchtkwaliteit is naar verhouding groot. Taxi’s makenveel kilometers en stoten relatief veel uit. Het effect van één elektrische taxi iseven groot als 35 gewone auto’s die overstappen op elektrisch vervoer.

Elektrische taxi’s zijn ook belangrijk voor de zichtbaarheid van elektrisch ver-voer op de weg en zijn het ideale vervoermiddel om mensen in contact tebrengen met elektrische auto’s. Door gebruik te maken van accuwisselstati-ons of snellaadpunten kunnen taxichauffeurs op een eenvoudige en snellemanier weer met een vol accupakket verder rijden. MRA-E werkt samen metde taxibranche aan de komst van meer elektrische auto’s in de metropool-regio Amsterdam.

Page 12: Werkprogramma 2013

Elektrische bestelauto’s Voor veel bedrijven met bestelauto’s is het interessant om over te stappenop elektrisch rijden. Veel bestelauto’s rijden elke dag dezelfde route metvaste rustmomenten. Het inzetten van elektrische bestelauto’s is daaromgoed mogelijk. De elektrische bestelauto’s schelen veel geld in brandstof-verbruik en zijn goedkoper in onderhoud. Door de vele kilometers die dezeauto’s maken, ontstaat er een interessante businesscase, die kan concurrerenmet rijden op diesel.

Eigen wagenpark elektrischDe gemeenten en de provincies in de Metropoolregio Amsterdam hebbenelk een eigen wagenpark. Deze auto’s worden met name gebruikt voor korteritten binnen de eigen gemeente en zijn daarom ideaal om over te stappenop elektrisch vervoer. Lokale overheden hebben ook een voorbeeldfunctieen kunnen zichtbaar maken dat elektrisch rijden kan. Gemeenten hebbenvaak een eigen terrein waar ze de auto’s kunnen opladen.

Er rijden nu zo’n 8.000 elektrische auto’s door het land, die terechtkunnen bij circa 3.500 (semi) openbare oplaadpunten en 5.000 privateoplaadpunten. Agentschap.nl deed eind 2012 voor het Ministerie vanEZ nader cijferonderzoek. Een belangrijke constatering is dat er vooralin 2012 een explosieve groei was van zowel elektrische auto’s als op-laadpunten (zie de hieronder afgebeelde groeicurve). Goed nieuwsvoor het Plan van aanpak 2011- 2015 ‘Elektrisch rijden in de Versnel-ling’ van het rijk, dat in 2015 streeft naar 20.000 auto’s en in 2025 maarliefst een miljoen.

Groeicijfers elektrisch vervoerin Nederland

Bron: A

gen

tsch

ap.nl

12

Motorfiets

Driewielig

Bus

Bedrijfsauto >3500

Bedrijfsauto <3500

Personenauto PHEV, E-REV

Personenauto FEV

Page 13: Werkprogramma 2013

Nationale en Europese samenwerking

MRA-E is inmiddels ook een gewaardeerd partner in een aantal nationaleen Europese samenwerkingsverbanden, waaronder Interreg, Life+ en deGreen Deal.

InterregMRA-E is partner in het Europese E-Mobility NSR project en verantwoordelijkvoor de ontwikkeling van een virtueel kennis-en informatiecentrum over elek-trisch vervoer. Het project maakt deel uit van het overkoepelende InterregIVB North Sea Region Programme waarin ook de provincie Noord-Hollandis vertegenwoordigd. Er wordt samengewerkt met elf andere Europeseregio’s in zeven landen die te maken hebben met vergelijkbare beleids- enuitvoeringsvraagstukken op het gebied van elektrische mobiliteit. Het doel van het informatiecentrum is om kennis over elektrisch vervoer tedelen en daarmee beleidsmakers te ondersteunen. Naast het ondersteunenvan de overheden in de MRA zijn het afgelopen jaar ook diverse groepen uitde Noordzeeregio ontvangen die meer wilde weten over de wijze waaropelektrisch vervoer kan worden gestimuleerd. Dit heeft ertoe geleid dat metDenemarken een intensieve samenwerking is gevonden, waarin MRA-E is ge-vraagd strategisch advies te geven aan de regio Kopenhagen. Ook in 2013staan weer een aantal bijeenkomsten en ontvangsten op stapel. Het Science-centrum NEMO functioneert daarbij als de locatie voor ontvangsten temeeromdat hier de tentoonstelling “Iedereen elektrisch” is die erop gericht is eengroot publiek te informeren over elektrisch rijden. De expositie wordt in 2013geactualiseerd.

In oktober 2013 organiseert de provincie Noord-Holland het internationalecongres waar de resultaten van alle werkpakketten worden gedeeld en ge-presenteerd aan een groot publiek. MRA-E treedt op als medeorganisator.

Life+ In 2012 heeft MRA-E een Europese subsidie verkregen voor het plaatsen vansnellaadpunten. De aanvraag is gezamenlijk gedaan met de gemeente Rot-terdam en de gemeente Utrecht. Beide gemeenten zijn ook actief betrokken

bij het uitrollen van elektrisch vervoer. Het is belangrijk dat Europa dit projectsteunt en daarmee het belang van elektrisch vervoer erkent. Ook kunnen wijmet dit project aan Europa laten zien hoe belangrijk elektrisch vervoer is.

Green DealIn 2012 is een Green Deal gesloten tussen de Metropoolregio Amsterdam enhet Rijk om elektrisch vervoer te stimuleren. Het doel is om met financiering vanhet Rijk samenwerking en kennisdeling tussen overheid en bedrijven die betrok-ken zijn bij elektrisch vervoer te stimuleren. De doelstellingen uit de Green Dealsluiten perfect aan op de plannen van de Metropoolregio Amsterdam:

• Er wordt ingezet op het stimuleren van bedrijven (commerciële, maar ooknon-profit organisaties, instellingen) om elektrisch te gaan rijden. MRA-Ericht zich met name op taxi’s, bestelauto’s en de wagenparken van betrok-ken overheden;

• Het bouwen aan een goede laadinfrastructuur is zeer belangrijk. Hoewelde actieradius van elektrische auto’s toeneemt, is een fijnmazig net vanstrategisch geplaatste oplaadvoorzieningen van doorslaggevend belang.MRA-E zet daarom in op de groei van oplaadpunten, snellaadpunten enaccuwisselstations voor taxi’s.

• Bedrijven noch overheden kunnen in hun eentje zorgen voor een doorbraakvan elektrisch rijden. Onderlinge samenwerking en verbinding is een ab-solute voorwaarde voor succes. MRA-E richt zich op meer samenwerkingtussen overheden, investeerders, energiebedrijven, netwerkbeheerders enleveranciers van laadinfrastructuur. Daarbij bewaakt MRA-E ook de unifor-miteit van afspraken over standaarden, voorwaarden en financiering vanlaadinfrastructuur en parkeervoorzieningen.

Uitwisseling met de VSVanuit het project Coast to Coast E-mobility Connection zal Peter van De-venter in 2013 een ambassadeursrol vervullen in de samenwerking tussenelektrisch rijden aan de westkust van de Verenigde Staten en de Metropool-regio Amsterdam.

13

Page 14: Werkprogramma 2013

4. Communicatie

Page 15: Werkprogramma 2013

Communicatie is een cruciaal onderdeel van het werkprogramma vanMRA-E. MRA-E stimuleert en faciliteert anderen om de overstap te makennaar elektrisch vervoer, door middel van informeren, kennisdelen, over-tuigen, bemiddelen, bruggenbouwen, draagvlak verwerven, kortom –communicatie.

De kern van de strategie is dat bedrijven die veel kilometers maken, zoalstaxi en bestelauto’s worden gestimuleerd om over te stappen op elektrischvervoer. MRA-E legt in overleg met gemeenten in de MRA contact met be-drijven. Als zij overstappen op elektrisch rijden zorgen zij bovendien vooreen grote zichtbaarheid van elektrisch vervoer op straat. Daarbij wordt ge-bruik van het bestaande e-logo actief gepromoot. Bedrijven en gemeentendie elektrisch gaan rijden kunnen het logo eenvoudig aanpassen aan huneigen bedrijfsnaam.

MRA-E onderhoudt daarnaast een uitgebreid netwerk van contacten met be-drijven die betrokken zijn bij elektrisch vervoer, waaronder Nissan-Renault,Opel, Betterplace, leasemaatschappijen en Car2go.

CommunicatiekanalenMRA-E organiseert een keer in de twee maanden een bijeenkomst met degemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam. In 2013 wordt ook een filmgemaakt, waarin wordt ingezoomd op de kansen voor elektrisch rijden in demetropoolregio.

MRA-E heeft een eigen nieuwsbrief. Begin 2013 is een blog opgezet (mra-elektrisch.blogspot.nl) en medio dit jaar gaat de nieuwe MRA regiowebsitein de lucht, met een aparte plek voor MRA-E (www.mraelektrisch.nl). Ooklevert MRA Elektrisch een bijdrage aan de website Nederland Elektrisch, déoverheidsportal voor elektrisch vervoer. Tijdens events als Ecomobiel wordtde MRA gepromoot als dé plek voor initiatieven op gebied van elektrischvervoer.

Tot slot communiceert MRA-E via Twitter en worden berichten en artikelenaan landelijke media aangeboden.

15

Communicatiekalender 2013

5 februari Projectbijeenkomst MRA-E voor gemeenten

7 februari MRA congres 2013 Eye on the future

17-20 november EVS 27 Barcelona 2013

2 april Projectbijeenkomst MRA-E voor gemeenten

30 mei Congres Formule E-team gekoppeld aan

fleetmanagementbeurs in Nieuwegein

4 juni Projectbijeenkomst MRA-E voor gemeenten

3 september Projectbijeenkomst MRA-E voor gemeenten

8 en 9 oktober Ecomobiel in Rotterdam

8, 9 en 10 oktober E-Mobility in NSR: Policy, Practice, Profitability

5 november Projectbijeenkomst MRA/E voor gemeenten

Page 16: Werkprogramma 2013

5. Organisatie

Page 17: Werkprogramma 2013

17

Metropoolregio Amsterdam Elektrisch (MRA-E) is in 2012 officieel vanstart gegaan. Gedeputeerde Elisabeth Post is bestuurlijk opdrachtgevervoor MRA-E en Peter Paul Horck de ambtelijk opdrachtgever. De provin-cie Noord-Holland, de provincie Flevoland, Rijkswaterstaat, de Stadsre-gio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de gemeente Almereleveren een financiële bijdrage aan het project. Ten behoeve van het pro-ject is een projectgroep opgericht. De MRA gemeenten komen hier amb-telijk een keer in de twee maanden bij elkaar om kennis te delen engezamenlijke projecten te definiëren. De bestuurlijke besluitvorming vanMRA-E vindt plaats in het Platform Bereikbaarheid MRA, Besluitvormingloopt via het Directeurenoverleg Metropoolregio Amsterdam (DOMA) enwordt voorbereid door het kernteam MRA-E. Het kernteam van MRA-Ebestaat uit de volgende disciplines:

• Projectmanager

• Twee assistent-managers

• Een assistent-manager vanuit de provincie Noord-Holland

• Een communicatieadviseur

Maarten Linnenkamp is de projectmanager voor MRA-E. Hij geeft concreet vormaan de MRA-E projecten. Daarnaast zit hij namens lokale overheden in delandelijke Taskforce en is voorzitter van het G4 overleg over elektrisch vervoer.

Het team was in 2012 gehuisvest in het Nemo Science Center in Amsterdam.Vanaf 2013 is nieuw onderkomen gevonden op de De Ruyterkade. Nemoblijft wel beschikbaar voor bijeenkomsten.

Formule-E team, Taskforce en G4Op landelijk niveau is het formule E-team in 2010 opgericht om vorm te gevenaan elektrisch vervoer in Nederland. Het team onder leiding van de heer vanWoerkom van de ANWB bestaat uit bestuurders van alle partijen die betrokkenzijn bij elektrisch vervoer: de RAI vereniging, BOVAG, een vertegenwoordigeruit het bankwezen, Stichting Natuur en Milieu, het Ministerie van Economie,Energie NL, Netbeheer NL en een vertegenwoordiger van de G4.De Taskforce elektrisch rijden is een landelijk team dat de verdere uitrol enontwikkeling van elektrisch vervoer wil faciliteren en stimuleren. Het teambestaat uit deskundige portefeuillehouders met expertise op alle deelterrei-nen van elektrisch rijden, zoals voertuigen, laden & betalen, dienstverlening,lokale overheden en de centrale overheid. Maarten Linnenkamp maakt sinds2012 als vertegenwoordiger van de lokale overheden onderdeel uit van deTaskforce.

MRA-E verzorgt de G4 samenwerking op het gebied van elektrisch vervoer.Het aanboren van aanvullende Europese financieringsbronnen die kunnenworden benut voor gezamenlijke projecten van de lokale overheden is eengoed voorbeeld. Een ander voorbeeld is het gezamenlijk ontwikkelen vankansrijke projecten zoals het in samenwerking met marktpartijen realiserenvan snellaadstations, accuwisselstations, het opschalen van elektrisch taxi-vervoer en het elektrisch autodeelproject Car2go.

Page 18: Werkprogramma 2013

Platform Bereikbaarheid MRAElisabeth Post

(bestuurlijk opdrachtgever)

DOMAPeter Paul Horck

(ambtelijk opdrachtgever)

MRA-E kernteam & projectgroepMaarten Linnenkamp

(projectmanager)

Interreg Life+ Oplaad infrastructuur Stimuleren e- auto’s Green Deal

Formule E-team

Taskforce elektrisch rijden

'Organisatorische configuratie van het MRA-E project in 2013'

18

Page 19: Werkprogramma 2013
Page 20: Werkprogramma 2013

6. Financiën

Page 21: Werkprogramma 2013

Om de uitrol van elektrisch vervoer in de regio succesvol te laten verlo-pen is het project MRA-E gestart. Door als regio gezamenlijk te investe-ren en samen te werken kunnen we zorgen voor een snellere enkostenefficiëntere uitrol van elektrisch rijden.

Gezamenlijke bijdragen Het MRA-E budget wordt samengebracht door de provincie Noord-Holland,provincie Flevoland, Stadsregio Amsterdam, Gemeente Amsterdam en Ge-meente Almere. Het Rijk heeft het belang van de samenwerking in de MRAonderstreept door een Green deal te sluiten met de regio. Daarnaast leverenhet Europese subsidies Life+ en het Interreg IVB North Sea Programme eenfinanciële bijdrage.

InvesteringenDe investeringen in 2012 zorgde er ondermeer voor dat de acties uit deGreen Deal, E-mobility en snellaadprojecten nu al voluit kunnen draaien. Deambitie in 2013 blijft groot en wordt zichtbaar in het starten van nieuwe ini-tiatieven. Zo start MRA-E een aanbesteding voor oplaadpunten. Dat leidtnaar verwachting tot bijna € 6.000.000 aan investeringen. De uitgaven be-staan verder uit de personeelskosten voor MRA-E projectmedewerkers, uit-gaven voor onderzoek en advies om bestaande activiteiten te ondersteunenen nieuwe te ontwikkelen.

21

Page 22: Werkprogramma 2013

Colofon

Dit is een uitgave van de Metropoolregio Amsterdam Elektrisch(MRA-E). Meer informatie kunt u vinden op onze website:www.mraelektrisch.nl en op twitter: #mraelektrisch.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?Neem dan contact op met Pieter Habets:[email protected], 06 11 927 335of met Christine van ’t Hull:[email protected], 06 51 914 135.

Bezoekadres MRA-E :De Ruyterkade 128, Amsterdam.

Vastgesteld in DOMA 28 januari 2013

22

Page 23: Werkprogramma 2013
Page 24: Werkprogramma 2013