Week van het Badminton 2012

7
Badminton 2012 De week in feiten De week in beeld De week van de ambassadeur De week bij de vereniging De week per dag Week van het

description

Het verhaal van de Week van het Badminton 2012 | 18 - 23 september

Transcript of Week van het Badminton 2012

Page 1: Week van het Badminton 2012

Badminton 2012De week

in feitenDe week

in beeld

De week van de

ambassadeurDe week bij de

vereniging

De week

per dag

Week van het

Page 2: Week van het Badminton 2012

tweets tweets

Week van het

Badminton 18 | 23 SEPT 2012

in feitenDe

‘Wij kunnen terugkijken op een geweldige week. Overal waar ik deze week was ervoer ik een positieve spirit om onze sport weer op de kaart te zetten. In aanloop naar deze week gaf ik aan dat badminton weer moet gaan glanzen. Wij, bondsbestuur én verenigingsbesturen, moeten ons realiseren dat de organisatie en promotie van onze sport op een hoger niveau gebracht moet worden. Daarvoor is wel een cultuuromslag in badmintonnend Nederland nodig. Afgelopen week heb ik met eigen ogen gezien dat dit gaat lukken: het was het eerste bewijs dat wij onze bescheidenheid kunnen laten varen.

Met deze Week laten wij verschillende facetten van de badmintonsport zien; dat geldt niet alleen voor de snelheid van de sport, maar ook voor de maatschappelijke en sociale functie die badmintonverenigingen hebben. Ik heb genoten van alle activiteiten. Van de grootse opening van de Week tot het bezoeken van de Eredivisiewedstrijd in Slotermeer. Zelf heb ik deze week ook een shuttletje geslagen bij BC Alouette op de Dag van de Vrijwilliger. Het was fantastisch om te zien hoe ze daar een groot schalig netwerk van vrijwilligers hebben opgezet.

Wij moeten een krachtig tegenoffensief beginnen tegen de daling van onze ledentallen en de Week van het Badminton wordt een jaarlijks evenement dat daaraan bijdraagt. De afgelopen week heb ik bij elke activiteit die ik bezocht ongekend veel inspiratie opgedaan en die neem ik in 2013 weer mee.’

Clemens Wortel

Voorzitter Badminton Nederland

De Week van het Badminton is een initiatief van Badminton Nederland en heeft tot doel om badminton lokaal en landelijk publicitair onder de aandacht te brengen. Het is een concept waar Badminton Nederland landelijke activiteiten organiseert en waar badmintonverenigingen zich lokaal bij aansluiten door zelf activitei-ten in hun sporthal te organiseren. De Week van het Badminton is een platform om meer leden aan de vereniging te binden en zicht-baar te zijn voor de directe omgeving.

Verenigingspakket en promotiepakketSpeciaal voor de editie van 2012 is er een digitaal verenigingspakket ontwikkeld. Hiermee werden de clubs ondersteund bij het promoten en organiseren van de activiteiten in deze bijzondere week (inhoud: draaiboek open dag, stappenplan ‘van open dag naar lid’, voorbeeld-brieven samenwerking met andere organisaties, communicatietips en persberichten). Tevens was er een promotiepakket beschikbaar, waarin een poster, flyer, banner en foto voor bij de persberichten zat. Promotie via www.badminton.nlDe activiteit van de vereniging werd ook op de website van Badminton Nederland gepubliceerd (met een directe link naar de website van de vereniging).

week

76 inschrijvingenvoor Trainersbijeenkomst, waar helaas voor maar 50 deelnemers plek was

tweets met

#wvhb12 van

10 t/m 23

september

spelers namen deel aan de unieke badminton-simultaanwedstrijd

48 80deelnemende verenigingen

badminton-vrijwilligers zijn door hun verenigingpersoonlijk bedankt1098

mentions @badm_nederland 228

kaarten om uit te kiezen bij Actie Vrijwilliger Bedankt

3

338

getwitterde foto’s/filmpjes o.v.v. #wvhb1230

Er zijn 4 fotoboeken op Facebook geplaatst die

door mensen zijn

bekeken1325

verenigingen deden mee aan de Actie Vrij-williger Bedankt

43

Via Facebook zijn in de WvhB in totaal circa mensen bereikt2000

steden in Nederland waar een

open dag van een badmin-tonvereniging is geweest

68

lancering van een nieuwe jeugd-website (gastheer BAN Hoogland)1

minuten START-training in Breda (gastheer RBB)60

Page 3: Week van het Badminton 2012

tweets tweets

In Utrecht gingen Utrechtse badmintonners in een unieke badmintonsimultaanwedstrijd de strijd aan met Yao Jie, Eric Pang, Ruud Bosch en Lotte Jonathans.

Geen badmintonwedstrijd zonder warming-up. Olympiër Yao Jie

voert de Chinese slang aan.

In het hele land werden er veel clinics gegeven, waarbij een afsluitende groeps-foto natuurlijk niet kon ontbreken.

week in beeldDe

Voorafgaand aan de Eredivisiewedstrijd tegen TFS Baren drecht gaven de spelers van Dekker Almere een clinic.

Bij SV Vridos uit Giessenburg speelde ambassadeur

Lotte Jonathans op de open avond een shuttle mee!

Met een klein gebaar verstuurden 44 verenigingen

hun vrijwilligers een persoonlijk bedankje voor hun

grote bijdrage aan het afgelopen seizoen. De Carlton Eredivisie is het hoogste competitieniveau en biedt aantrekkelijk topbadminton.

In Geldrop werd een clinic aangepast badminton

gegeven door nationale toppers.

Het www is een nieuwe website rijker: de jeugd-website van Badminton Nederland is dé badminton-site voor kinderen.

De Week van het Badminton werd officieel geopend door de voorzitter van Badminton Nederland, Clemens Wortel.

Page 4: Week van het Badminton 2012

tweets tweets

per dagSpetterende

opening

Met een unieke badmintonsimultaan werd in sporthal Lunetten in Utrecht het startsein ge-geven voor de eerste Week van het Badminton. Na het openingswoord van bondsvoorzitter Wortel speelden tientallen spelers van ver-schillende niveaus mee in de simultaan tegen nationale topspelers. Het enthousiasme spatte er van af. Casper Juijn van USV Hercules stapte met een glimlach van baan. ‘Je speelt niet elke dag tegen zulke toppers.’ De avond werd afge-sloten met een demonstratiewedstrijd.

Eredivisie+Vijf Eredivisieclubs organiseerden in het eerste dubbelweekend extra activiteiten om meer publiek te trekken naar hun wedstrijden. Bij Dekker Almere verzorgden spelers van het eerste team een clinic, bij Amersfoort was er een loterij en bij Slotermeer werden jeugdleden uitgenodigd om een vriend of vriendin mee te nemen. Victoria reikte ter gelegenheid van deze dag een supportersprijs uit en het Haagse DKC organiseerde de officiële aftrap van Haags Goud. Door deze extra initiatieven trokken de verenigingen meer bezoekers.

Actie Vrijwilligers Bedankt! Ruim 40 verenigingen hebben op donderdag samen meer dan 1.000 vrijwilligers een bedankkaart gestuurd. Met een persoonlijke boodschap is elke vrijwilliger bedankt voor zijn of haar bijdrage voor de vereniging in het afgelopen seizoen. Voorzitter Wortel bezocht op deze dag één van de deelnemende verenigingen, BC Alouette, en overhandigde daar aan één van de vrijwilligers een bloemetje. Deze werd door haar met een grote glimlach in ontvangst genomen.

Jeugdpremière Op woensdagmiddag is de gloednieuwe website voor de badmintonnende jeugd gelanceerd met een ware jeugdpremière. Dit gebeurde in sporthal ICOON in Amersfoort waar BAN de gastheer was. Zo’n zestig jeugdleden tussen de 8 en 16 jaar van BAN woonden de lancering bij. Daarna gingen de kinderen de baan op voor een clinic van Lotte Jonathans. Bestuurslid van BAN, Ton Linders, keek vanaf de tribune met een ontspannen blik toe. ‘Geweldig toch? Ik vind de Week van het Badminton ook een goed idee. Het genereert een stukje attentie, ook bij de ouders.’

De week

Lancering START-training Badminton Nederland lanceerde deze dag in Breda de START-training. Dit is een training specifiek gericht op recreatieve spelers, want in twaalf trainingen worden de fijne kneepjes van het badminton geleerd en staan fitheid en gezelligheid centraal. ‘Het is een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met badminton’, was de reactie van Rosemarijn de Regt. Na de training wisselden de deelnemers hun ervaringen uit met Hans Emmerik (voorzitter Recreatieve Badmintonbond Breda), Henkjan Woltinge (bestuurslid Badminton Nederland), Lotte Jonathans (ambassadeur) en Bob Bergkamp (wethouder Sport van gemeente Breda).

PapendalHet trainersgilde uit de badmintonwereld kreeg de kans om een bezoekje te brengen aan het nationale trainingscentrum Papendal. Daar waar de beste badmintonners dagelijks onder handen worden genomen door de beste Nederlandse trainers. Vijftig trainers kregen een rondleiding over het complex door Lotte Jonathans, bezochten de training van de Nederlandse selectie (gesponsord door Yonex) en volgden een workshop van Stichting Positief Coachen.

Zondag 23 september Wedstrijdbadminton

Woensdag 19 september Dag van de Jeugd

Dinsdag 18 september Dag van de Recreant

Vrijdag 21 september Dag van de Trainer

Donderdag 20 september Dag van de Vrijwilliger

Kijkje in de keuken op

Zaterdag 22 september Dag van de Veteraan

Veteranen hebben de toekomstJaarlijks organiseert Badminton Nederland in samenwerking met BC Amersfoort de Carlton Nederlandse Veteranen Kampioenschappen. In leeftijdscategorieën van 35 tot 65+ wordt er dan gestreden om de titels. “Uit alles blijkt de grote behoefte van bijna 20.000 veteranen om elkaars krachten en vaardigheden te blijven meten. In samenwerking met de re-gio’s wordt er de komende jaren gewerkt aan een compleet wedstrijdaan-bod’, aldus bondsvoorzitter Wortel.

Page 5: Week van het Badminton 2012

‘Badminton is alive’Actief het land door18 | 23 sept 2012

De week van de ambassadeur

Wat vond je van het twitter-interview?‘Het begon wat aarzelend, maar uiteindelijk heb ik een vol uur vragen beantwoord. Aangezien ik nog nooit een Twitter-interview gedaan had, vond ik het best spannend eigenlijk! Uiteindelijk was het alleen maar leuk, ook omdat de vragen erg herkenbaar zijn voor me. Ik heb blijkbaar veel kilometers gemaakt in de sport, want alle vragen heb ik beantwoord door uit mijn eigen ervaringen te putten. En wanneer ik daar dan iemand weer een stap mee op weg help, geeft dat helemaal voldoening natuurlijk.’

Wat vond je het leukst om te doen?‘Er is niet iets wat er uitspringt. Ik vond het inspirerend om elke keer op bezoek te gaan bij een vereniging! Voor mij is het bijvoorbeeld erg leuk geweest om een club te mogen bezoeken waar ze al jaren met 30 spelers op 4 banen met veel plezier badmintonnen. Badminton Nederland en de verenigingen kampen met een terugloop van leden, maar ik heb gezien; Badmin-ton is alive, we moeten het alleen wel voeden!’

Had de badmintonsport dit nodig?‘Dit is onder andere iets wat we nodig hebben, dit is pas een kleine stap, maar wel een juiste. Daarnaast heeft het badminton vooral goede prestaties vanuit een goede generatie nodig. Nu zijn de uitschietende prestaties te sporadisch. Als de prestaties uitblijven, dan moet je het van andere dingen hebben, en daar wordt dus ook aan gewerkt. Maar het presteren van spelers die daardoor uitgroeien tot topsporthelden, dat is heel belangrijk voor een sport. Ik hoop dat we met dit soort initiatieven het beeld van de sport weer een klein beetje kunnen verbeteren en dat badminton een laagdrempelige sport is en toegankelijk is voor werkelijk iedereen.’

tweets

Lotte Jonathans reisde tijdens de eerste Week van het Badminton het land door

om verenigingen en activiteiten te bezoeken. Als ambassadeur van een spetterende

week promootte zij vol overgave de badmintonsport en speelde ze zelf regelmatig

een shuttle mee. ‘Ik heb een heel positief gevoel overgehouden aan deze week!’

Waarom ben je ambassadeur geworden?‘Het is leuk om ambassadeur te zijn en het is leuk om ervoor gevraagd te worden. Ik vind het zelf erg logisch om wat terug te doen voor je sport. Die verantwoorde-lijkheid heb ik als topsporter altijd gevoeld. Los daarvan ben ik nog altijd dankbaar richting mijn sponsoren, Badminton Nederland en alle mensen die mij altijd geholpen hebben om op een hoog niveau te presteren. Het ambassadeurschap is een goede manier om iets terug te geven. Toen ik werd gevraagd, heb ik dus ook meteen positief gereageerd.’

Wat zijn je ervaringen na de eerste Week van het Badminton?‘Ik heb een heel erg positief gevoel over gehouden aan deze week. Ik vond het ontzettend leuk om kennis te maken met badmintonnend Nederland. Ik heb vooral de laatste jaren alleen maar de topsporttak meege-maakt, maar heb ook gezien wat er wekelijks in kleinere badmintonhallen afspeelt. Dat is erg leuk. Zeker als ik zie hoe badminton wordt gespeeld en beleefd bij de verenigingen. Daarnaast heeft de week me nog meer gesterkt in de overtuiging van het feit dat badminton een heel hoog sociaal gehalte heeft.’

Hoe heb je jouw rol als ambassadeur ervaren?‘Ik heb de rol met trots de gehele week vervuld. Overal waar ik kwam werd ik met veel respect en open armen ontvangen. Je merkt dan toch dat je een naam hebt opgebouwd in de badmintonwereld. Ik heb geprobeerd om goed naar de mensen en hun ervaringen te luisteren, en deze vervolgens over te brengen aan Badminton Nederland. In zo’n week ben je ook een soort aanspreekpunt voor de mensen, en daar hebben velen handig gebruik van gemaakt!’

Utrecht

Hoensbroek

Breda

Best

Renswoude

Nijmegen

Harderwijk

Arnhem

Den Haag

Geldrop

GiessenburgTiel

Zevenbergen

Amsterdam

Noordwijk

Woerden

HengeloHuizen

Groesbeek

Amersfoort

Lotte Jonathans

Clemens Wortel

De ambassadeur, de bondsvoorzitter en

medewerkers van het bondsbureau

zagen met eigen ogen dat verenigingen

inspirerende activiteiten organiseerden

om de badmintonsport te promoten.

Almere

Page 6: Week van het Badminton 2012

tweetstweets

Renswoude Wezep

Dedemsvaart

Nieuwsgierige kinderenHet bestuur en activiteitencommissie van Badminton ’80 Wezep greep de Week van het Badminton aan om een open avond te organiseren voor zowel jeugd als volwassenen.

De combinatiefunctionaris Sport van de gemeente Oldebroek werd ingezet om te flyeren bij scholen om zoveel mogelijk jeugd te bereiken. Om de instuif nog specialer te maken, besloot het bestuur om er een leuke actie aan te verbinden: iedereen die minimaal 1 jaar lid zou worden kreeg een gratis racket van de vereniging!

Om 18.00 uur begonnen zes nieuwsgierige kinderen aan de warming up en vervolgens leerden ze spelenderwijs de sport. Op de andere banen lie-ten de huidige jeugdleden zien wat zij al geleerd hadden. De instuif werd tegen 19.00 uur afgesloten met een wedstrijdje, waarna alle aanwezige ouders de aanmeldingsformulieren kwamen halen. Na de jeugdinstuif begon de open avond voor de volwassenen, maar die opkomst viel tegen (ook door de onweersbuien). Er zat wel een oud-lid bij, die weer lid wilde gaan worden, dus dat was een mooie verrassing.

Leuke instuifavondOnder het motto ‘Doe gewoon een keertje mee’ werd donderdagavond 20 september een instuifavond bij Badmintonvereniging FairPlay DAC gehouden. Zowel jeugd als senioren kwamen naar de Citadel in Dedems-vaart, waardoor de instuifavond een leuke opkomst telde. Na een aantal oefeningen konden een paar partijen gespeeld worden.

Zwolle

Geldrop

Clinic aangepast badmintonOp zaterdag 22 september organiseerde BC Geldrop een clinic Aangepast Badminton. Leden en belangstellenden speelden tegen toppers als Ilse van de Burgwal, Inge Bakker, Timo Bakker en Jordy Brouwer. De toeschouwers werden getrakteerd op ware topsport en kregen te zien hoe behendig en snel de topsporters zijn en hoeveel mogelijkheden je als sporter op de baan hebt. Het fanatisme was ongekend en dat zorgde voor enthousiaste sfeer in de hal. Het aangepast badminton heeft bij BC Geldrop een vaste plaats binnen de vereniging en brengt het motto van de vereniging ‘voor elk wat wils’ goed in beeld.

Gezamenlijke promotie

In Zwolle bestaat sinds 2008 het Zwols Badminton Overleg. Alle vier clubs in de stad Zwolle hebben in de Week van het Badminton de handen ineengeslagen. Samen hebben ze de promotie van badminton opgepakt en publiekelijk gemaakt dat het in die week voor iedereen mogelijk is om gratis deel te nemen aan een training of een speelavond.

Yonex Kids Games,met vriendjesBadminton Renswoude organiseerde op donderdagavond de Yonex Kids Games. Zij nodigde haar eigen jeugd tot 14 jaar uit om een vriendje of vriendinnetje mee te brengen om samen deze Games te spelen.

Volgens Christianne Geerdes (coördinator Jeugd) werd hier goed gehoor aan gegeven: ‘Sporthal de Hokhorst was deze avond gevuld met 32 kids, die in vijf groepen zes spel onderdelen afwerkten. Hierbij werd onder andere gedart met shuttles en op blikken gemikt. In de pauze genoten de deelnemers van een snoepje en een pakje drinken. De Yonex Kids Games werden afgesloten met een rondom-het-net, wat met 32 kinderen extra spannend is’. Van Badminton Nederland kregen alle kinderen een deelnamecertificaat.

NederlandBadmintonverenigingen in de krant

bij de vereni gingDe

week