Vrijwilligersbrochure 2015

28
1 LAARNE INFORMEERT VRIJWILLIGERSBROCHURE GEMEENTE EN OCMW 2015 EXTRA EDITIE - MAART 2015 Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Extra editie I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent vrijwilligerswerk

description

 

Transcript of Vrijwilligersbrochure 2015

Page 1: Vrijwilligersbrochure 2015

1

LAARNE INFORMEERTVRIJWILLIGERSBROCHURE GEMEENTE EN OCMW 2015

EXTR

A EDIT

IE - M

AART

2015

Verantwoordelijke uitgever: Alex De Smet I Dorpsstraat 2 I 9270 Laarne I Extra editie I Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent

vrijwilligerswerk

Page 2: Vrijwilligersbrochure 2015

VOORWOORD

Beste inwoner ,

Vrijwilligerswerk is het kloppende hart van onze samenleving en draagt bij tot de

verbondenheid tussen onze inwoners. Daarom wil het bestuur de rol van de

vrijwilliger echt naar waarde schatten en een ambitieus vrijwilligersbeleid uitwerken.

Met deze vrijwilligersbrochure willen we U informeren en wegwijs maken in het aanbod

aan vrijwilligerswerk in al onze diensten van het OCMW en gemeente .

Beschikt U over een beetje vrijgekomen tijd en wilt U die zinvol invullen?

Hebt U een heel drukke job maar wilt U zich daarnaast sociaal engageren?

Gaat U met pensioen en wilt U graag ergens een handje toesteken?

Dan bent U hartelijk welkom als vrijwilliger!

U, als vrijwilliger, verdient onze waardering en onze erkenning!

Tot ziens,

hopelijk tot op een van onze activiteiten met VRIJWILLIGERS.

Monique Van Acker, Gerda Van Hulle,

OCMW-voorzitter Schepen van welzijn en gezondheid

2

Page 3: Vrijwilligersbrochure 2015

WZC

- D

VC

WOONZORGCENTRUM HOF TEN KOUTER EN DAGVERZORGINGSCENTRUM DE DAGVLINDER

Korte omschrijving van de dienst:

Het Woonzorgcentrum Hof ten Kouter biedt een warme thuis aan 99 zorgbehoevende ouderen in een kleinschalige woonomgeving, met een open en gezellige sfeer. Naast kwalitatieve totaalzorg en aandacht voor de mogelijkheden van elke bewoner, tracht het Woonzorgcentrum de betrokkenheid bij het maat-schappelijk leven te verhogen door sociale contacten te stimuleren en door aangepaste activiteiten en een ruim aanbod aan zinvolle tijdsbesteding aan te bieden.

In het Dagverzorgingscentrum verblijven mensen die overdag behoefte hebben aan begeleiding, verzorging, sociaal contact en gezelschap binnen een huiselijke en veilige leefomgeving. Gezelschaps- spelen, kook- en bewegingsactiviteiten of de krant voorlezen zijn slechts enkele van de vele activiteiten die hier georganiseerd worden. Onze doelstelling is dat onze daggasten langer thuis kunnen blijven wonen. Door overdag de zorg over te nemen krijgt de familie/mantelzorger bovendien ook de nodige ondersteuning en een adempauze.

In het Woonzorgcentrum en het Dagverzorgingscentrum zetten vele vrijwilligers zich dagelijks in voor een kwaliteitsvolle zorg, het behouden of verbeteren van de mogelijkheden van de bewoners of voor een grotere betrokkenheid bij het maatschappelijk leven.

3 Barvrijwilliger Woonzorgcentrum

Korte omschrijving van het profiel:

U bent een sociaal persoon die goed kan omgaan met 65-plussers, die gezelligheid en vriendelijkheid uitstraalt, maar eveneens belang hecht aan hygiëne en netheid? Dan bent u misschien de nieuwe barmedewerker in het Woonzorgcentrum. Als barmedewerker serveert u met de glimlach en maakt u de cafetaria tot een gezellige plek voor bewoners en familie. Geïnteresseerd? Laat het ons zeker weten!

3

Page 4: Vrijwilligersbrochure 2015

WZC

- D

VC

3 Rolwagenbegeleider voor uitstappen

Korte omschrijving van het profiel:

U gaat graag om met 65-plussers, bent sociaal ingesteld en houdt van uitstapjes en wat beweging? Dan is rolwagenbegeleiding misschien iets voor u! Als rolwagenbegeleider bezorgt u zorgbehoevende ouderen een toffe ervaring in de buitenlucht tijdens uitstappen of korte wandelingen in de buurt van het WZC Hof ten Kouter.

3 Begeleider van activiteiten

Korte omschrijving van het profiel:

U bent creatief aangelegd, hebt een hart voor ouderen en bent sociaal ingesteld? Waarom wordt u dan geen activiteitenbegeleider in het Woonzorgcentrum of het Dagverzorgings- centrum? Als begeleider interne activiteiten begeleidt u daggasten of bewoners bijvoorbeeld bij een quiz, het bloemschikken, koken, een krantenuurtje, een kaartgroepje of een computerles. Met uw hulp bezorgen we hen een zinvolle en leuke dag.

4

Page 5: Vrijwilligersbrochure 2015

WZC

- D

VC

3 Maaltijdbegeleider

Korte omschrijving van het profiel:

Ouderen in het Woonzorgcentrum of Dagverzorgingscentrum kunnen niet altijd meer op een vlotte ma-nier zelfstandig eten. Dan springen onze maaltijdbegeleiders in de bres en ondersteunen de bewoners of daggasten bij het nuttigen van de maaltijd. Hierdoor kunnen bewoners en daggasten op een aangename manier blijven genieten van een kwaliteitsvolle maaltijd. Heeft u een hulpvaardige en sociale instelling, een hart voor ouderen, en aandacht voor het welbevinden van de persoon? Dan is maaltijdbegeleiding vast iets voor jou!

3 Vrijwilliger dienst vervoer

Korte omschrijving van het profiel:

Voor het dagelijks vervoer naar het Dagverzorgingscentrum en voor grotere uitstappen met bewoners in het Woonzorgcentrum doen wij een beroep op enthousiaste vervoersvrijwilligers. Dankzij hen krijgen onze bewoners een onvergetelijke ervaring en de daggasten de dienstverlening die ze nodig hebben. Hebt u een grote verantwoordelijkheidszin? Rijdt u graag met de auto of een busje? Bent u sociaal en houdt u van het contact met 65-plussers? Dan bent u misschien onze nieuwe vervoers-vrijwilliger.

3 Pastorale vrijwilliger

Korte omschrijving van het profiel:

Vindt u het belangrijk dat ook minder mobiele bewoners van het Woonzorgcentrum nog naar de misdienst kunnen? Hebt u een hart voor ouderen en bent u hulpvaardig ingesteld? Als pastorale vrijwilliger ondersteunt u de bewoners bij de verplaatsing van en naar de stille ruimte in ons Woonzorgcentrum zodat ze de dienst kunnen bijwonen. Als vrijwilliger helpt u ook mee zodat bewoners ook op hun kamer de communie kunnen ontvangen. Spreekt dit profiel u aan? Contacteer ons dan gerust!

5

Page 6: Vrijwilligersbrochure 2015

WZC

- D

VC

3 Gastheer / gastvrouw

Korte omschrijving van het profiel:

Bent u zorgend en open en hebt u affiniteit met ouderen? Dan is gastheer/-vrouw zijn misschien wel iets voor u. Een gastheer/-vrouw is een vrijwilliger die gedurende een halve dag ondersteuning biedt aan daggasten in het Dagverzorgingscentrum De Dagvlinder. Het gevarieerd takenpakket bestaat uit onthalen, koffie inschenken, dag-gasten helpen, begeleiding bieden tijdens activiteiten, luisteren, een gesprek aanknopen,… Met andere woorden: een veelzijdige job waar het welbevinden van de daggast centraal staat. Geïnteresseerd? Laat gerust iets weten!

3 Vrijwilliger met muzikaal talent

Korte omschrijving van het profiel:

Hebt u een muzikaal talent, hebt u een hart voor ouderen, en bent u daarenboven nog eens sociaal ingesteld? Als begeleider of dirigent van een zangkoor, als DJ bij feestelijkheden of als begeleider bij dans-namiddagen bezorgt u de bewoners van het Woonzorgcentrum prachtige en muzikale namiddagen! Voelt u zich aangesproken, aarzel dan niet om ons te contacteren!

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Filip De Lausnay (coördinator vrijwilligerswerk Woonzorgcentrum) 0474 82 42 [email protected]

6

Page 7: Vrijwilligersbrochure 2015

DIE

NST

ENC

ENTR

UM

DIENSTENCENTRUM Korte omschrijving van de dienst:

Het lokaal dienstencentrum is een ontmoetingsplaats, waar je kunt komen kaarten, breien, turnen, een taal aanleren en bloemschikken. Je kunt er in gezelschap van anderen komen eten in ons buurtrestaurant of langsgaan bij de pedicure of bij de diëtiste. Regelmatig geven we ook info over allerlei ziektes, gezonde voeding, over hoe je je huis zo veilig mogelijk kunt inrichten om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Bij ons kan iedereen terecht die behoefte heeft aan gezelschap, die eenzaam is of gewoon graag onder de mensen is. Want hoe meer mensen je kent, hoe sterker je in het leven staat.

3 Vrijwilliger buurtrestaurant

Korte omschrijving van het profiel:

Werkt u graag in de keuken en draag je hygiëne en netheid hoog in het vaandel? Misschien spreekt vrij-willigerswerk in het buurtrestaurant u dan wel aan. Samen met de vaste restaurantmedewerker helpt u bij het bedienen, afruimen en afwassen en bij het organiseren en onderhouden van de keuken en het keukenmateriaal. Zo zorgt u er mee voor dat de be-zoekers van het restaurant in een gezellige en sociale sfeer kunnen genieten van een gezonde maaltijd!

3 Barvrijwilliger dienstencentrum

Korte omschrijving van het profiel

U bent een sociaal persoon die gezelligheid en vriendelijkheid uitstraalt, iemand die graag een praatje slaat en aandacht heeft voor het welbevinden van de gebruikers. Herkent u zich daar in? Dan bent u de nieuwe barmedewerker waar we op zoek naar zijn . Als barmedewerker serveert u met de glimlach en maakt u de cafetaria tot een gezellige plek voor bezoekers van het dienstencentrum. Daarnaast heeft u ook een signaalfunctie voor mogelijke problemen bij gebruikers. Geïnteresseerd? Laat het ons zeker weten!

7

Page 8: Vrijwilligersbrochure 2015

DIE

NST

ENC

ENTR

UM

3 Vrijwilliger brochures verdelen

Korte omschrijving van het profiel:

Maak je vlot contact met anderen, kom je graag buiten en ken je jouw buurt? Wel, op regelmatige basis zoeken we medewerkers om ons huiskrantje “De Palto”, affiches en/of flyers rond te delen in de gemeente. Zie jij dit op occasionele basis zitten om voor een goede verspreiding te zorgen van de activiteiten van het dienstencentrum? Neem dan zeker contact op!

3 Creatieve vrijwilliger

Korte omschrijving van het profiel:

Maandelijks organiseert het dienstencentrum ’t Binnenhof creatieve workshops (bv. handwerk, bloem-schikken,…) voorgesteld en begeleid door bedreven vrijwilligers die hun passie willen delen met de bezoekers van het dienstencentrum (65-plussers, mensen die gezelschap zoeken of bij wie het moeilijk wordt om zelf te koken, …). Heb jij aandacht voor het welzijn van anderen? Ben je zelf ook creatief aange-legd en wil je je passie delen in het Dienstencentrum? Neem dan zeker contact met ons op!

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienstencentrum ’t Binnenhof , Molenstraat 35a, 9270 Laarne Centrumleider Nathalie Van Achte09 368 22 [email protected]

8

Page 9: Vrijwilligersbrochure 2015

SOCI

ALE D

IENS

T

3 Medewerker sociale kruidenier

Korte omschrijving van het profiel:

Het project Slaatje Praatje doet beroep op ervaringsdeskundigen die helpen bij het in- en uitladen van de markt-wagen, maken van groentepakketten, stockagebeheer, organiseren van kook- en nevenactiviteiten. Heb je erva-ring met armoede en wil je de handen uit de mouwen steken voor Slaatje Praatje? Neem dan zeker contact met ons op!

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Sociale dienst OCMW Laarne, Colmanstraat 51, 9270 LaarneAurelie Vancauwelaert09 365 46 90

SOCIALE DIENST: PROJECT ‘SLAATJE PRAATJE’ Korte omschrijving van de dienst:

Slaatje Praatje is een alternatief voor de zuivere voedselbedeling. Het is een uniek project! We bieden verse groenten en fruit, verzorgings- en hygiëneproducten aan tegen een scherpe prijs en afhankelijk van het aanbod ook gratis voedingswaren. We willen geen klassieke supermarkt zijn, maar een ontmoetingsplek om sociaal isolement tegen te gaan. Ruime tijd voor opening staan cliënten met elkaar een praatje te maken. Op deze manier worden ervaringen en inzichten gedeeld. Ook een maatschappelijk werker neemt even tijd om een koffie mee te drinken. Zo komt hij/zij eens op een andere, niet formele manier, in contact met de cliënt.

9

Page 10: Vrijwilligersbrochure 2015

MIN

DERM

OBIE

LENV

ERVE

RVOE

R

10

MINDERMOBIELENVERVOER

Korte omschrijving van de dienst:

Een groep enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers organiseert sinds diverse jaren het vervoer voor minder mobiele personen uit Laarne en Kalken, met steun van het gemeentebestuur. Iedereen die niet over een eigen wagen beschikt of er tijdelijk geen gebruik van maakt, maar wel nog zonder hulp zich kan verplaatsen én in en uit de wagen kan bewegen, kan (mits het naleven van een aantal bijkomende voor-waarden) van deze dienst gebruik maken. De mindermobielenchauffeurs verzorgen in hoofdzaak vervoer om medische redenen (een ziekenhuisbezoek, een opvolgsessie bij de kinesist, een doktersbezoek, …) , maar sinds kort kan je ook gebruik maken van het MMV voor andere doeleinden zoals het bezoeken van een familielid, het bijwonen van een activiteit in het dienstencentrum of in de bibliotheek, …

3 Chauffeur Mindermobielenvervoer

Korte omschrijving van het profiel:

Bent u bereid om onze ploeg chauffeurs te versterken en uw mindermobiele medemens letterlijk de weg op te helpen met uw auto? Doorbreekt u op deze wijze het isolement en brengt u de mensen op hun gewenste bestemming ? Een tussenkomst in uw onkosten wordt uiteraard ten laste genomen van het gemeentebestuur.

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Wonen en welzijn, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected] • www.meermobiel.be

Page 11: Vrijwilligersbrochure 2015

11

BIB

LIO

THEE

K

BIBLIOTHEEK Korte omschrijving van de dienst:

De openbare bibliotheek streeft ernaar een dienst te zijn waar de gehele bevolking terecht kan voor haar behoefte aan informatie en biedt ook een ruim aanbod aan ontspanningsmogelijkheden. Naast haar functie als leverancier van literatuur en andere geschreven teksten, kan de bevolking er ook digitale media ontlenen en gebruik maken van het internet en worden al dan niet in samenwerking met het Gemeenschapscentrum vormende en ontspannende activiteiten aangeboden aan kinderen en volwassenen.

3 Vrijwilliger krantenhoek

Korte omschrijving van het profiel:

Ben je geïnteresseerd in de bibliotheekwerking? Wil je graag mensen die de hoofdbibliotheek bezoeken om de krant te lezen, kopies te nemen of gebruik te maken van de zelfuitleenbalie helpen en dit op vastomlijnde uren waarop geen bibliotheekpersoneel in de bib zelf aanwezig is? Ben je vrij op dinsdag-, woensdag-, donderdag- of vrijdagvoormiddag en zoek je een interessant tijdverdrijf om deze voormid-dagen te vullen tussen 10u. en 12u.? Dan ben jij de geschikte persoon!

3 Begeleider Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Korte omschrijving van het profiel:

Wil je graag met kinderen tussen 6 en 12 jaar boeken op een creatieve manier bespreken? Dan ben jij de ideale KJV-begeleid(st)er. We vragen dat je 10 jeugdboeken leest en je tussen de maanden oktober en april om de vijf weken een uurtje vrijmaakt om een KJV-vergadering te leiden.Jij hoeft enkel de besprekingen voor te bereiden en uit te voeren, de bib zorgt voor de organisatie (aanleveren boeken, kalender opstellen, publiciteit maken,…)

Page 12: Vrijwilligersbrochure 2015

BIB

LIO

THEE

K

12

3 Begeleider voorlees- en vertelprojecten

Korte omschrijving van het profiel:

Kan je boeiend en expressief een verhaal brengen? Lijkt het je leuk om voor kinderen en/of volwassenen voor te lezen? De bib is op zoek naar voorlezers en vertellers voor tal van projecten: we starten op woens-dagnamiddag of zaterdagvoormiddag met voorleessessies voor kinderen, we hebben af en toe nood aan voorlezers en vertellers voor volwassenen en overwegen een voorleesproject voor ouderen in bijvoor-beeld het rustoord.

3 Boeiende vertellers en ‘knoppeliers’ voor lezingen- en expertisereeks

Korte omschrijving van het profiel:

Heb je een bijzondere passie of hobby en ben je bereid die met anderen te delen? In samenwerking met het Gemeenschapscentrum organiseert de bib een maandelijkse lezingenreeks op donderdagavond en een expertenreeks op zaterdag. Misschien past jouw kennis prima binnen deze reeks? In het kader van de uitbouw van een repair-café binnen de bib zijn we ook op zoek naar “Knoppeliers” of mensen met een bijzondere passie voor techniek, pc-kennis, een doorgedreven kennis van gebruik van gsm of I-pad, materialen of toestellen. Ben jij bereid jouw kennis te delen met mensen die hier net iets minder van af weten, maar die jij misschien verder op weg kan helpen …. Dan bent u de ‘geknopte’, -euh-, ‘geknipte’ persoon!

3 Medewerker tijdens lezingen- en expertisereeks

Korte omschrijving van het profiel:

In samenwerking met het Gemeenschapscentrum organiseert de bib maandelijks op regelmatige tijdstip-pen lezingen en vormingsmomenten. We zoeken nog hulp bij het klaarzetten en het opruimen van de zaal en bij het bedienen van de drank tijdens de pauze of achteraf. Ben jij die bezige (lees)bij die zich hiervoor wil inzetten?

Page 13: Vrijwilligersbrochure 2015

BIB

LIO

THEE

K

13

3 Vrijwilliger voor huisbezoeken bij ouderen of zieken

Korte omschrijving van het profiel:

Als echt leesbeest kan je je jouw wekelijkse uitstapje naar de bib niet missen. Maar als je plots een dagje ouder wordt en minder mobiel of (tijdelijk) gekluisterd bent aan bed omwille van ziekte, dan doet het deugd als je jouw favoriete tijdschrift, dat spannende nieuwe boek of die leuke film alsnog thuis kan le-zen, respectievelijk bekijken. Wil jij die vrijwilliger zijn die even langs gaat, contact maakt en met literatuur het leven verrijkt van de oudere of zieke medemens ?

3 Taalvrienden

Korte omschrijving van het profiel:

We zijn op zoek naar mensen met een doorgedreven kennis van een vreemde taal, die hun passie hier-voor wensen te delen met anderen die deze taal leren of wensen te leren. Bedoeling is dat door middel van conversatie, de vreemde taal versterkt wordt bij geïnteresseerden.Ben je “native speaker” of heb je door je specifieke diploma of buitenlandse ervaring een doorgedreven kennis van een vreemde taal, laat het ons dan weten. Dan zoeken we naar jouw match!

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Bibliotheek Laarne, Keistraat 5 te Laarne09 368 13 95 (Laarne) of 09 367 43 64 (filiaal Kalken) [email protected] http://bibliotheeklaarne.blogspot.com

Page 14: Vrijwilligersbrochure 2015

VR

IJE

TIJD

& C

ULT

UU

R

14

VRIJE TIJD & CULTUUR Korte omschrijving van de dienst:

Ook al is er in Laarne geen echt cultuur-centrum met een uitgebreide program-matie, toch is er in onze gemeente heel wat in beweging op cultureel vlak! De talrijke verenigingen, die sinds kort ook een forum aangeboden krijgen in het kader van het gemeenschapscentrum De [2] Dorpen, worden als waardevolle socio-culturele part-ners aanzien bij de uitbouw van een gemeentelijk cultuurbeleid. Cultuur is dan ook meer dan podiumkunsten, tentoonstellingen, ... maar is in eerste instantie gemeenschapsvormend.

De cultuurdienst ondersteunt de sociaal-culturele verenigingen en organiseert of begeleidt verschillende projecten en evenementen, zoals Gedichtendag, de Zomerzonnewende, (foto)tentoonstellingen, Week van de Amateurkunsten, Kunstenweekend, Open Monumenten Dag, … .De uitleendienst is het contactpunt voor inwoners en bezoekers van de gemeente die vragen hebben over het uitgebreide verenigingsleven binnen de gemeente. Deze dienst biedt ondersteuning aan alle erkende verenigingen: het ontlenen van materiaal en het huren van gemeentelijke zalen en allerlei informatie voor verenigingen. Deze dienst wordt bemand door de medewerkers van de dienst Vrije tijd & Jeugd.

3 Evenementenvrijwilliger

Korte omschrijving van het profiel:

Wens jij als vrijwilliger in het cultuurbeleid:• in te staan voor voorleessessies of het aanbieden van een workshop?• praktische ondersteuning te bieden door o.m. de verkoop van folders, het nemen van foto’s, het openhouden van een tentoonstelling, het voeren van promotie, een helpende hand te bieden bij het opstellen van de organisatie, het uitschenken van een drankje, …• je woning/atelier open te stellen om ons kennis te laten maken met jouw vaardigheden of mogen we jouw vensterraam of tuin gebruiken in het kader van een tentoonstelling?• jouw talent te exposeren in één van onze gemeentelijke ruimtes?

Page 15: Vrijwilligersbrochure 2015

VR

IJE

TIJD

& C

ULT

UU

R

15

3 Medewerkers voor promotiecampagnes

Korte omschrijving van het profiel:

Ben je van het avontuurlijke type? Ben je sociaal en ken je jouw buurt? Op regelmatige basis zoeken we medewerkers om affiches en/of flyers rond te delen bij plaatselijke handelaars. Wens je op occasionele basis mee te zorgen voor een goede voorbereiding en bekendmaking van onze activiteiten? Neem dan zeker contact op.

3 Medewerkers uitleendienst

Korte omschrijving van het profiel:

Hou je van administratief werk? Werk je graag in een klein en dynamisch team? Als vrijwilliger bied je administratieve ondersteuning aan de gemeentelijke uitleendienst. Je wordt betrokken bij de onder-steuning van het rijke verenigingsleven van de gemeente.

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Vrije Tijd & Jeugd, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected] • www.laarne.be

Page 16: Vrijwilligersbrochure 2015

JEU

GD

16

JEUGD Korte omschrijving van de dienst:

De jeugddienst is dé gemeentelijke dienst bij uitstek voor kinderen en jeugd.Zij volgt het jeugdbeleid op in de gemeente, verzorgt allerlei jeugdadministratie, onder-steunt de jeugdraad, organiseert Grabbelpas, helpt actief bij de organisatie van de gemeentelijke speelpleinwerking Rollebolle, is het verzamelpunt voor allerlei vragen van en voor de jeugd in de gemeente, ... Daarnaast staat de jeugddienst ook in voor de ondersteuning van het lokale jeugdwerk met praktische hulp, het opvolgen van subsidiedossiers, het organiseren van vorming, het organiseren van de uitleendienst,...

De speelpleinwerking is een open vakantie-initiatief dat overdag, onder deskundige begeleiding van een aantal animatoren kinderen tussen 3 en 15 jaar zo ruim mogelijke speelkansen biedt. Daarvoor organiseert het speelplein een functionele infrastructuur, aangepast spelmateriaal en een gevarieerd open speelaan-bod, waarbij onze speelkameraden vrij kunnen kiezen uit een uitdagend aanbod van allerlei speelimpul-sen zoals een speelwinkeltje, een bouwdorp, een gocartparcours, een leuk buitenterrein, een apart inge-richt kleuterdorp, …Bij de jeugddienst kan je terecht voor informatie over het jeugdwerk (jeugdverenigingen zoals Chiro,KSJ, …), jeugdbeleid, speelpleinwerking, jeugdraad en kinderopvang. De jeugddienst organiseert o.m. de grabbelpas activiteiten en de speelpleinwerking Rollebolle.

3 Speelpleinanimatoren, animatoren Grabbelpas of ondersteuner bij andere jeugdactiviteiten

Korte omschrijving van het profiel:

Een team van een 16-tal enthousiaste speelpleinanimatoren staat elke dag in juli paraat om alle kinderen te trakteren op een leuke speeldag vol creatieve activiteiten, toneeltjes, muziek, ...Wil jij deze enthousiaste groep animatoren van de speelpleinwerking vervoegen ? Kunnen wij je aanmoe-digen om een cursus ‘animator in het jeugdwerk’ te volgen om je goed voorbereid aan de start te laten komen én je volop te kunnen “smijten” in de speelpleinwerking ? Je kan alvast rekenen op een vergoeding voor je inzet.Ben je dus beschikbaar tijdens de maand juli of in de kortere schoolvakanties ? Of wens je enkel occasi-oneel ondersteuning te bieden bij de organisatie van een buitenspeeldag ? Ben je bereid om creatief en zorgzaam om te gaan met kinderen bij de begeleiding van workshops, activiteiten of om zelf vernieuwen-de speelideeën uit te denken. Spring dan zeker eens langs en bespreek met ons jouw en onze voorwaar-den! De deur van onze jeugddienst staat reeds op een kier, aan jou om hem open te duwen.

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Vrije Tijd & Jeugd, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected] • www.laarne.be

Page 17: Vrijwilligersbrochure 2015

SPO

RT

17

SPORT Korte omschrijving van de dienst:

De sportdienst wil iedere bewoner, groot en klein, de kans geven om regelmatig te sporten. Sporten kan in het sportcentrum Veldmeers zowel indoor als outdoor, zowel privé, op basis van eeninitiatief van de sportdienst of door aansluiting bij één van de vele sport- en recreatieclubs, die er actief zijn.

3 Sportmonitor sportkampen

Korte omschrijving van het profiel:

Tijdens de schoolvakanties worden diverse sportkampen georganiseerd. Daarvoor zoekt de sportdienst sportmonitoren die willen les geven aan ofwel kleuters, ofwel lagere schoolkinderen.Er wordt geopteerd voor personen met een pedagogisch diploma of in opleiding (Regenten / licentiaten Lichamelijke Opvoeding, kleuteronderwijs, lagere school,…) U ontvangt hiervoor een monitoren-vergoeding.

3 Toezicht tijdens opvang sportkampen voor en na

Korte omschrijving van het profiel:

Tijdens de schoolvakanties worden sportkampen georganiseerd. Voor en na de sportkampen wordt er op-vang voorzien voor de kinderen. Deze opvang gaat door van 7u30 – 9u15 ( tot de start van het kamp dat om 9u30 begint) en ’s avonds direct na het kamp van 16u00 – 17u30.De opvang gaat door in het sportcentrum Veldmeers te Laarne. Bedoeling is dat de kinderen worden op-gevangen en dat ze creatief-sportief zich kunnen bezig houden (spelen met ballen in de zaal, tekenen in de vergaderzaal, …). We zoeken personen die :

• Sensitief en responsief met kleuters / kinderen( lagere school) kunnen omgaan• Inventief en enthousiast zijn om de kinderen te amuseren tijdens het opvangmoment• Minimumleeftijd: 16 jaar• Verantwoordelijkheidszin hebben

Page 18: Vrijwilligersbrochure 2015

SPO

RT

18

3 Medewerkers organisatie evenementen

Korte omschrijving van het profiel:

De sportdienst houdt op regelmatige basis sportevenementen zoals de tombolarun, scholenveldloop, sportdagen voor kinderen, volwassenen, 50+ of andersvaliden.Voor een goede organisatie van deze evenementen zoeken we vrijwilligers voor allerlei opdrachten: het opstellen van materialen, uitdelen van zakjes, aangeven van water aan lopers,… . Zie jij het zitten om ons hierbij te ondersteunen?

3 Medewerkers onthaal en administratie

Korte omschrijving van het profiel:

Helpers voor onthaal kunnen volgende occasionele opdrachten vervullen: vervanging van zaalwachter ( opnemen telefoon, bediening verlichting, …), hulp bij inschrijving van sportkampen, verwerking van bepaalde administratieve gegevens,…

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Sportdienst Laarne, Leeweg 25, 9270 Laarne09 369 16 [email protected] * http://www.bloggen.be/sportdienstlaarne/

Page 19: Vrijwilligersbrochure 2015

MIL

IEU

EN

NA

TUU

R

19

MILIEU EN NATUUR Korte omschrijving van de dienst:

In samenwerking met het Regionaal Landschap Schelde-Durme, werkt de gemeente Laarne (milieudienst) sinds 2013 met een peter- en me-tersysteem voor de controle van de trage wegen die recent hersteld of heropend zijn. We willen nu graag nog een stapje verder gaan. Voor alle toe-gankelijke trage wegen zoeken we enthousiaste vrijwilligers om de toestand op terrein te ‘spotten’.

In opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen is een mobiele applicatie ontwikkeld waardoor eventuele knelpunten of andere informatie vlot en efficiënt kunnen worden gesignaleerd aan de gemeente. De gemeente op haar beurt gebruikt het meldingssysteem om de vrijwilligers op de hoogte te brengen wanneer het knelpunt in behandeling / opgelost is. Kortom, het bestaande peter- en metersysteem wordt uitgebreid en krijgt de naam ‘wegspotters’!

3 Wegspotter

Korte omschrijving van het profiel:

Hou je van wandelen en ben je bereid om een tweetal keer per jaar één of meerdere trage wegen te controleren op gebreken? Dan ben jij wellicht de ‘wegspotter’ die we zoeken! Samen met jou bouwen we aan een kwaliteitsvol trage wegennetwerk in Laarne.

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Milieu, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected] • www.rlsd.be

Regionaal Landschap Schelde-Durme Katrijn Loosveldt052 33 89 14 [email protected]/wat_doen_we/recreatie> trage wegenHet project ‘wegspotter’ is een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met Trage Wegen vzw, Regionaal Landschap Schelde-Durme en de gemeente Laarne.

Page 20: Vrijwilligersbrochure 2015

GR

OEN

20

GROEN Korte omschrijving van de dienst:

De dienst facility staat in voor het onderhoud van de gemeentelijke gebouwen, de wegen die ons grondgebied doorkruisen en het groenonderhoud van het openbaar domein. Vooral dit laatste is een intensieve klus, gezien de gemeente reeds diverse jaren het openbaar domein onderhoudt zonder inzet van pesticiden.

3 Vrijwilliger groenonderhoud openbaar domein

Korte omschrijving van het profiel:

Wenst u ons te ondersteunen om een stukje van het openbaar groen te onderhouden in uw buurt ? Ziet u het zitten om in de periode van 1 april tot 30 september perkjes of parkjes van onkruid te ontdoen en overtollig afval, maaisel, bladeren en groenafval te verwijderen?

Bent u die handige Harry of Henriëtte die samen met ons fier wil zijn op een nette en propere gemeente en hiertoe actief wil bijdragen? Dan bent u die vrijwilliger die we zoeken!

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Grondgebiedszaken, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected]

Page 21: Vrijwilligersbrochure 2015

ON

DER

WIJ

S

ONDERWIJS Korte omschrijving van de dienst:

De Gemeentelijke Basisschool De Windwijzer, met vestigingen in Laarne en Kalken, bestaat uit een team van enthousiaste leerkrachten die voortdurend werken aan de realisatie van het pedagogisch project van onze gemeenteschool. Als school staan we open voor alle leerlingen en streven we naar een totale ont-plooiing van elk kind om hen zo de mogelijkheid te geven in elk onderwijsnet, ieder naar zijn mogelijkhe-den en keuze, verder te studeren.

3 Middagtoezichter / gemachtigd opzichter

Korte omschrijving van het profiel:

Helpende handen om kleine handjes verder op weg te helpen: daar zijn we steeds op zoek naar als school.Help je graag mee om tijdens de middag toezicht te houden tijdens het eet- en speelmoment ? Of ben jij begaan met verkeersveiligheid? Ligt de veiligheid van onze kinderen in het verkeer jou nauw aan het hart? Kan je af en toe wat tijd vrijmaken om onze kleuters en kinderen van het lager onderwijs te helpen in het verkeer? Dit vooral ’s morgen vóór de school begint en in de namiddag als de school uit is.

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

GBS De Windwijzer, Schoolstraat 8, 9270 Laarne09 369 25 [email protected]: www.gbsdewindwijzer.be

21

Page 22: Vrijwilligersbrochure 2015

TOER

ISM

E

22

TOERISME Korte omschrijving van de dienst:

De dienst toerisme houdt de vinger aan de pols wat betreft de toeristische actualiteit en onderhoudt ook contacten met Toerisme Scheldeland, Toerisme Oost-Vlaanderen, … Verder zorgt de dienst toerisme voor de opvolging van de toeristische brochures (interne en externe) en digitale informatie. Ze ondersteunt ook het gemeentelijk toeristisch beleid en onderhoudt mede de vriendschapsbanden met zustersteden Gagnières (Frankrijk) en Fényeslitke (Hongarije).

3 Wandel- of fietspeter / meter

Korte omschrijving van het profiel:

Talrijke fiets- en wandelwegen doorkruisen onze gemeente: Heksenpad, Kruidenpad, Monumentenpad, Ridder- en Reigerpad, diverse mountainbikeroutes, … . Een goede ontsluiting van deze wandel- en fiets-wegen is cruciaal zodat toeristen en recreanten onze mooie landelijke gemeente kunnen ontdekken.

Wenst u de zorg op zich te nemen over één van deze fiets- en wandelroutes door haar jaarlijks te in-specteren en aan te geven waar het beter kan? Bent u bereid om dus een of meerdere keren per jaar die wandelschoenen aan te trekken of een route af te fietsen voor het goede doel? De schitterende gemeen-telijke pareltjes optimaal te laten ontdekken door iedere geïnteresseerde?

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Toerisme, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected]/toerisme

Page 23: Vrijwilligersbrochure 2015

23

ONTW

IKKE

LINGS

SAM

ENW

ERKI

NGONTWIKKELINGSSAMENWERKING Korte omschrijving van de dienst:

De dienst Ontwikkelingssamenwerking wil de betrokkenheid van de Laarnse bevolking bij de derde- wereldproblematiek verhogen door o.m. het ondersteunen van derdewereldprojecten. Ook de aandacht vestigen op duurzame ontwikkeling en eerlijke producten staat hierbij centraal. Denk maar aan de verkoop van fairtrade-producten in de Wereldwinkel en bij diverse lokale handelaars. Al deze projecten worden gedragen door vrijwilligers.

3 Geëngageerde vrijwilliger

Korte omschrijving van het profiel:

Heb je zin om het team van de Wereldwinkel te vervoegen en fairtrade-producten te promotenonder de Laarnse bevolking? Of heb je zin om het 11.11.11-team te ondersteunen bij activiteiten of ondersteuning te bieden bij lokale initiatieven die de derdewereld in de kijker plaatsen? Dan zoeken we jou!

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Ontwikkelingssamenwerking, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected] • www.laarne.be

Page 24: Vrijwilligersbrochure 2015

SEN

IOR

EN

24

SENIOREN Korte omschrijving van de dienst:

De gemeentelijke dienst voor senioren ondersteunt de werking van de seniorenraad en helpt bij de orga-nisatie van het jaarlijkse Seniorenfeest, Lentefeest, …

In nauwe samenwerking werden initiatieven als de Seniorengids, Veiligheidspas en de Meterkastkaart gerealiseerd. De dienst is voor alle senioren het aanspreekpunt, met eventuele doorverwijsfunctie betref-fende het aanbod aan seniorenvoorzieningen van het OCMW: Dienstencentrum ‘t Binnenhof, Woonzorg-centrum Hof ten Kouter, Centrum voor kortverblijf, Dagverzorgingscentrum, bejaardenwoningen, poetsdienst, maaltijden aan huis.

3 Medewerker Seniorenfeest, Lentefeest

Korte omschrijving van het profiel:

Voor onze seniorenactiviteiten, zijn we steeds op zoek naar geïnteresseerden om te bestellen, te bedienen en te assisteren, zowel voor als achter de toog.

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Senioren, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 [email protected]

Page 25: Vrijwilligersbrochure 2015

AR

CH

IEF

25

ARCHIEF Korte omschrijving van de dienst:

Het gemeentearchief bewaart documenten die voortvloeien uit activiteiten van de gemeentelijke administratie. Niet enkel geschreven of gedrukte documenten, ook film- en geluidsbanden, foto’s, plannen, tekeningen, prenten enzovoort. Ze vormen het collectieve geheugen van de Laarnse gemeenschap; het zijn getuigenissen uit ons verre of nabije verleden. De gemeente heeft de bedoeling het archief naar behoud en beheer toe te optimaliseren.

De erfgoedcel Land van Dendermonde heeft sinds 1 april 2014 een intergemeentelijke archivaris in dienst die instaat voor de basisarchiefzorg in zeven gemeenten zonder een archiefdienst.

3 Vrijwilliger Archiefdienst

Korte omschrijving van het profiel:

Ben je praktisch aangelegd? Dan kan je als vrijwilliger betrokken worden bij het opschonen en optimaal bewaren van de archieven en bij de archiefselectie. Heb je echt interesse in geschiedenis en genealogie? Dan kan je stambomen opmaken of waarom ook niet, een klein artikeltje schrijven over een onderwerp naar keuze. Werk je graag aan de computer? Dan kan je ons misschien helpen bij het inventariseren of het inscannen van documenten of foto’s.

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Dienst Burgerzaken, Dorpsstraat 2, 9270 Laarne09 365 46 01 [email protected]

Erfgoedcel Land van Dendermonde, Nijverheidsstraat 3, 9200 DendermondeFrauke De Wilde, intergemeentelijke archivaris0471 60 53 [email protected]

Page 26: Vrijwilligersbrochure 2015

GEM

EENT

ELIJK

E AD

VIES

RADE

N

26

GEMEENTELIJKE ADVIESRADEN Korte omschrijving van de dienst:

De meest gangbare vorm van deelname aan de lokale besluitvorming is lidmaatschap van een adviesraad of -commissie. Het gemeentebestuur laat zich immers adviseren door een aantal gemeentelijke raden, zoals bv. de Cultuurraad, Jeugdraad, Seniorenraad, Sportraad, …In principe kan iedereen lid worden van een adviesraad. Meestal is een raad samengesteld uit mensen die interesse hebben in een bepaald domein van het beleid of in een bepaalde doelgroep. De adviesraden worden ondersteund door de gemeentelijke diensten die werken rond de beleidsmaterie.

3 Gemeentelijke adviesraden

Korte omschrijving van het profiel:

Wenst u deel uit te maken van een gemeentelijke adviesraad vanwege uw uitgesproken expertise of interesse ? Bent u bereid om, conform de statuten van elke adviesraad, uw gefundeerde mening te delen met het bestuur en om in de praktijk een handje toe te steken bij de organisatie van door de adviesraad georganiseerde of gemeentelijke initiatieven?

➽ Meer informatie of kandidaat stellen?

Een opsomming van alle adviesraden en -commissies en contactgegevens vindt u op www.laarne.be onder de afdeling Bestuur > Adviesorganen en commissies

Eerstkomende activiteiten: - 18 maart 2015: Verjongen en vernieuwen van je vereniging 19u30 tot 22u00 in de polyvalente zaal Keistraat 5 te Laarne. Maximum 15 personen. Inschrijven via [email protected] - 21 april 2015: Gratis vormings- en denkmoment voor leden van adviesraden over “Adviesraden en kwetsbare doelgroepen”. Inschrijven via [email protected]

Page 27: Vrijwilligersbrochure 2015

27

NAWOORDWIST JE DAT …

• er een vrijwilligerswet is die de rechten en de plichten van de vrijwilliger bepaalt?

• niet iedereen zomaar vrijwilligerswerk mag doen? Zo bestaan er o.a. regelingen voor werknemers, mensen met een handicap, mensen die een leefloon ontvangen, gepensioneerden en zelfstandigen.

• vrijwilligerswerk per definitie bestaat uit niet betaalde activiteiten? De vergoeding die eventueel betaald wordt is een kostenvergoeding. Prestaties worden nooit vergoed.

• vrijwilligerswerk, hoewel uitgevoerd uit vrije wil, toch niet zo vrijblijvend is en een zeker engage-ment inhoudt?

• de Koning Boudewijnstichting bracht naar aanleiding van de Wet betreffende de rechten van vrijwilligers een uitgebreide brochure uit. Deze praktische gids maakt de wet toegankelijk en hanteerbaar en met talloze voorbeelden wordt uitgelegd wat het vrijwilligerswerk inhoudt en wie vrijwilligerswerk mag doen. In deze gids gaat men ook dieper in op het vraagstuk van de aansprakelijkheid en de verschillende verzekeringen. Tenslotte besteedt men ook ruime aandacht aan de problematiek van de onkostenvergoedingen en de informatieplicht. U kan deze interessante gids “Vrijwilligerswerk – De Wet – praktische vragen en antwoorden” downloaden van de website van de Koning Boudewijnstichting of via de gemeentelijke website. (Thema Vrije tijd en verenigingen > Cultuur > rubriek Vrijwilligersloket).

• je ook bijkomende informatie kunt vinden in de brochure “De Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger”, een uitgave van Het Punt vzw – Brussel, de Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw. Deze gids kan gedownload worden op www.vrijwilligerswerk.be : dé portaalsite voor het vrijwilligerswerk. U vindt in deze gids een kort en praktisch overzicht van de wet betreffende de rechten van de vrijwilliger.

• je ook terecht kunt op de volgende adressen en websites:

• Provinciaal steunpunt vrijwilligerswerk Oost-VlaanderenPAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent09 267 75 [email protected]/vrijwilligerswerk

• Vlaams steunpunt vrijwilligerswerk VZWAmerikalei 164, 2000 Antwerpen03 218 59 [email protected] of www.vrijwilligersweb.be

• Koning BoudewijnstichtingDe volgende brochures kan je gratis downloaden op de website van de Koning Boudewijnstichting:➢ Vrijwilligerswerk. De wet.➢ Niet zomaar. Over vrijwilligerswerk in Vlaanderen

Page 28: Vrijwilligersbrochure 2015

Etienne Poté, meest verdienstelijke inwoner 2014