Vlam Januari 2016

12
JANUARI 2016 Nummer 460 Jaargang 45 Maandblad van het GEMEENSCHAPSCENTRUM OP-WEULE Sint-Lambertusstraat 91 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe Afgifte Brussel X Toelatingsnr.: P2A9647 bpost PB-PP | B-14537 BELGIE(N)-BELGIQUE Gelukkig Nieuwjaar! Bonne Année! Happy New Year! 10 januari 2016 Welkom op onze nieuwjaarsreceptie Nieuw cursusaanbod voorjaar 2016 Nieuwjaarsbrief van de voorzitter

description

Nieuwjaarsbrief van de voorzitter en een gloednieuw cursusaanbod.

Transcript of Vlam Januari 2016

Page 1: Vlam Januari 2016

1 Vlam |

JANUARI 2016 • Nummer 460 • Jaargang 45Maandblad van het GEMEENSCHAPSCENTRUM OP-WEULE

Sint-Lambertusstraat 91 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Afgifte Brussel XToelatingsnr.:

P2A9647 bpost

PB-PP | B-14537BELGIE(N)-BELGIQUE

Gelukkig Nieuwjaar!Bonne Année!

Happy New Year!

10 januari 2016 Welkom op onze

nieuwjaarsreceptie

Nieuw cursusaanbod voorjaar 2016

Nieuwjaarsbrief van de

voorzitter

Page 2: Vlam Januari 2016

2 | Vlam

Prikbord

Tweedehandskledij en speelgoed in je kast?

Graag zouden wij een beroep doen op alle mensen die over oude, degelijke kledij voor

kinderen of volwassenen beschik-ken! Bezorg deze kledij aan ons en wij brengen ze bij de juiste mensen: Poverello en het Leger des Heils. Zo maak je je kleerkast wat lichter en

help je tevens je medemens die het wat moeilijker heeft. Ook oud speel-goed is welkom! Alle informatie is te verkrijgen bij Georges De Smul op het nummer 0496/12.23.61 of via [email protected]. Harte-lijk dank!

GEMEENSCHAPSCENTRUM OP-WEULE vzwSint-Lambertusstraat 911200 Sint-Lambrechts-Woluwe

T.: 02/775.92.00 - F. 02/779.53.18

[email protected]

www.opweule.be

de balie is open ma/di/wo/do 9u - 12u / 13u - 17u vr tot 15u

Vlam verschijnt maandelijks behalve in augustusV.U. K. Deswert / Sint-Lambertusstraat 91 – 1200 Brussel

Het Gemeenschapscentrum Op-Weule respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u Vlam toe te zenden en u op de hoogte te houden van de activiteiten van het gemeenschapscentrum en van de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

StartJe leert nog maar pas Nederlands.Je begrijpt nog niet zo veel.Er zijn toch activiteiten voor jou.Als je ziet, kan je zeker meedoen.

MakkelijkJe hebt al wat lessen Nederlands gevolgd.Je begrijpt al een beetje Nederlands.Praten is nog moeilijk.Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

GevorderdJe volgt al langer lessen Nederlands.Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen.Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig.Je kan meedoen aan activiteiten met

MoeilijkJe hebt al een hoog niveau Nederlands.Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen.Je kan aan alle activiteiten deelnemen.Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jouw taalniveau.

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Schrijf uw kind vanaf 4 januari in in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.Inschrijven in een Nederlandstalige kleuter- en lagere school in Brussel - schooljaar 2016-2017?

Je kind inschrijven in een Neder-landstalige kleuter- en lagere school in Brussel? Informeer je

op tijd! Meld je kind aan in januari 2016 en registreer je schoolkeuze. Alle informatie vind je op de website inschrijveninbrussel.be.

Vakantie

Het secretariaat van het Gemeen-schapscentrum Op-Weule is nog gesloten tot en met vrijdag

1 januari 2016. De bistro Op-Weule is nog

gesloten tot en met maan-dag 4 januari 2016. De bib is gesloten tot en met zondag 3 januari 2016.

Personalia

Op 21 november ll. overleed te Overijse mevrouw Aline Brems (geboren te Sint-Lam-

brechts-Woluwe op 6 september 1924). Aline Brems was weduwe van Pierre Famaey (+2013). Wij bieden onze oprechte deelneming aan aan de familie.

Op 24 november ging mevrouw Marie-Louise Volckaert van ons heen. Marie-Louise Volckaert werd gebo-ren te Sint-Pieters-Woluwe op 5 mei 1929; zij overleed te Vilvoorde. Wij bieden ons oprecht medeleven aan aan haar familie.

SECUNDAIRONDERWIJS

SCHOOLJAAR2016 - 2017

Je kind inschrijven in een Nederlandstalige secundaire school in Brussel? Je vindt alle informatie op inschrijveninbrussel.be.

KLEUTER EN LAGER

ONDERWIJSSCHOOLJAAR2016 - 2017

Je kind inschrijven in een Nederlandstalige kleuter- of lagere school in Brussel? Meld je kind aan op inschrijveninbrussel.be, tussen 4 januari en 29 januari 2016. Meld ook kinderen aan, geboren in 2014. Ook als ze pas naar school gaan vanaf 1 september 2017.Meer informatie over de procedure? Informatie over het kleuter-, lager en secundair onderwijs? Surf naar inschrijveninbrussel.be.

OOK VOOR ALLE KINDEREN

GEBOREN IN 2014

Inschrijven in een Nederlandstalige secundaire school in Brussel - schooljaar 2016-2017?

Je kind inschrijven in een Neder-landstalige secundaire school in Brussel? Informeer je op tijd! De

inschrijvingsprocedure kan verschillen per school. Wil je je kind inschrijven in het 1e leerjaar A? Dan moet je in som-mige scholen je kind eerst aanmelden:- registreer je schoolkeuze op inschrij-

veninbrussel.be, in januari 2016- en registreer de tijd online, op 24

februari 2016Voor andere scholen en andere leer-jaren kan je direct inschrijven in de

school, op specifieke momenten. Meer informatie? Kijk op de website inschrijveninbrussel.be. Voor meer info kan je ook terecht bij de balie van Op-Weule.

Page 3: Vlam Januari 2016

3 Vlam |

Hoe is het nog met... de vrede?

je die, om ze te kunnen zien, moest laten ‘ontwikkelen’. (Als je toevallig je filmrolletjes verkeerd manoeuvreerde en aan licht blootstelde, was je hele filmrolletje (waar slechts een beperkt aantal foto’s op konden) om zeep.

We hebben ons relatief makkelijk aangepast aan de techniek. Maar om onze mentale horizon aan te passen, dat vergt meer tijd. Het is een feno-meen dat in de geschiedenis telkens terugkomt. Grote wetenschappelijke vooruitgang gaat steeds gepaard met sociale ‘groeipijnen’. Dat uit zich niet zelden in een terugtrekken op zichzelf, in een gevoel van vervreem-ding. En vervreemding leidt tot angst. En angst, volgens één van de groot-ste filosofen aller tijden, de kleine groene Yoda uit Star Wars, leidt tot boosheid...

In verwarrende tijden is het essenti-eel dat we, om het met een filosoof van een vergelijkbare grootteorde te zeggen; ‘Il faut cultiver notre jardin’. Voltaire bedoelde daarmee dat we elk een verantwoordelijkheid hebben om ons stukje van de wereld - die mis-schien niet perfect is - te verzorgen. En dat we dat doen op de manier

die het best bij ons past. Door les te geven bijvoorbeeld en kinderen het verschil tussen goed en kwaad bij te brengen, door zwerfvuil op te rapen of door in een rubberbootje walvisja-gers en illegale olieboorders te lijf gaan. Er bestaan honderdduizenden verschillende manieren.

Een actieve inzet, een actief bouwen aan onze omgeving is nodig om van de wereld een betere plaats te maken. In Op-Weule proberen we dat (beschei-den) te doen door mensen samen te brengen en door zo te snijden in de verzuring. We trachten een ‘echt’ en waardevol sociaal netwerk uit te bou-wen. Klinkt dat allemaal wat naïef en idealistisch? Wel, daarvoor pleiten wij graag schuldig. Ook in 2016.

Ik wens u in elk geval ook nog een prettig begin van het nieuwe jaar en zie u in dit komende jaar graag terug in ons klein warm nest dat Op-Weule heet.

Uw liefhebbende voorzitterKurt Deswert

Beste vrienden,

Het lijkt, na de gebeurtenis-sen van de afgelopen maand, gepast dat ik u één zaak toe-

wens voor het komende jaar; vrede in alle maten en gewichten! Wereld-vrede uiteraard, maar ook huis-, tuin- en keukenvrede. Misschien lijkt dat allemaal een beetje zwaar op de hand, maar een ‘heel klein beetje vrede’ zou ons allen goed doen.

Het afgelopen decennium heeft veel veranderingen met zich meegebracht. Ons referentiekader is helemaal ver-anderd. De impact van sociale media en de digitale evolutie is enorm. Herinnert iemand zich de tijd, nog niet eens zo lang geleden, dat de voornaamste correspondentie tus-sen mensen niet via e-mail maar per brief verliep? Of dat telefooncellen -niet zelden gevandaliseerd- in het straatbeeld de normaalste zaak ter wereld waren? (Waar moet super-man zich tegenwoordig omkleden?) En dat, als je het had over een tele-foonkaart, je dan niet sprak over een koperen chipje maar over een meta-len kaart, ongeveer zo groot als een bankkaart? Herinnert er zich iemand de tijd nog dat je op een jaar slechts een tien, twintigtal foto’s nam en dat

Page 4: Vlam Januari 2016

4 | Vlam4 | Vlam

Poëzie met de bibBeste Hartensteler,Waar droom je van?Wat wens je de mensen toe die je kent of de mensen heel ver weg in de wereld?Zeg het op rijm.Zeg het met ritme. Schreeuw het uit of zeg het juist heel stil.Zeg het met één woord.Stop het in een bericht.Stuur per sms.Of doe de boodschap in een fles.

Openingsuren Maandag van 15u tot 17u Woensdag van 12u tot 18uDonderdag van 16u tot 21uZondag van 10u30 tot 12u30

Ter herinnering: sluitingsdagen KerstvakantieDe bibliotheek is gesloten van 23/12/2015 t/m 03/01/2016.

Contact Sint-Lambrechtsbibliotheek0471/344 818bibliotheek@woluwe1200.bewww.sintlambrechtsbib.beSint-Lambertusstraat 911200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Januari is de maand van (nieuwjaars)wensen, wij pakken dat dit jaar aan met een poëtische inslag.We sturen onze wensen massaal de wereld in op Gedichtendag, 28 januari. Word jij graag verrast met een origineel sms-gedicht? Stuur dan je gsm-nummer naar [email protected] met de vermelding Gedichtendag. Wil je je eigen wens de wijde wereld insturen? Doe dan mee aan onze poëzieworkshops.Ben je tussen de 10 en 15 jaar? Kom dan proeven van poëzie in het gemeenschapscentrum Op-Weule. In januari organiseren we 3 workshops voor kinderen van 10 tot 15 jaar.De workshops worden gegeven door Mieke De Veuster van creatief schrij-ven in samenwerking met Aafke Bruining, actrice en docente aan de Academie voor Muziek en Woord.

Voor poëzieliefhebbers van 16 tot 99 jaar zijn er ook drie workshops. Jan Ducheyne neemt je mee op een won-derlijke reis naar een plaats waar de drukke hedendaagse mediawereld en poëzie elkaar kruisen. Er zijn maar een beperkt aantal plaat-sen! Wie weet kan je er nog bij! De kinderen zijn welkom in Op-Weule op woensdag 6 januari van 14u tot 17u, zaterdag 9 januari van 10u tot 12.30u en woensdag 13 januari van 14u tot 17u.

De (jong-)volwassenen zijn welkom in Op-Weule op zaterdag 9 januari, zaterdag 16 januari en zaterdag 23 januari, telkens van 10u tot 12u30. Het project wordt afgesloten met een feestelijk toonmoment op zon-dag 31 januari in GC Op-Weule en later in Zinnema (Anderlecht). Het is een samenwerking met Zinnema, de Sint-Lambrechtsbib en de Gemeente-lijke Academie voor Muziek & Woord Sint-Lambrechts-Woluwe & Ukkel.

Inschrijven kost € 10,00 per reeks en kan via GC Op-Weule, Sint-Lambertusstraat 91, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, [email protected] of 02/775.92.00.

VoorlezenKou, nat, vies en ongezellig. De win-ter lijkt veel te lang. In de bib weten we wel wat te doen. Kruip gezellig allemaal bij elkaar en luister naar de verhalen van de Verhalenparade.De start van het nieuwe jaar betekent in de bib ook de start van een nieuw voorleesjaar. Onze vrijwilligers schieten in actie en verhalen jullie elke laatste woensdag van de maand op de wonderlijkste vertelsels.

Voor de Verhalenparade van januari staat Cécile vol verwachting klaar om voor te lezen. Kom mee luisteren op 27 januari om 14u in de kinderbib!

Page 5: Vlam Januari 2016

5 Vlam |

TAAL

Conversatietafel Engels Je Engels oefenen en verbeteren, daar gaat het in deze conversatietafel om. We werken in een kleine groep en praten telkens over andere onderwerpen. Wekelijks op dinsdagnamiddag. Lesgever: Claudia Martinello.

Taalniveau: een basiskennis van het Engels is noodzakelijk.

Van 12 januari tot 21 juniOp dinsdag van 14u tot 15u30.Niet in schoolvakanties.Prijs: € 2 per sessie of € 15 voor een 10-beurtenkaart.

NT2-lessen Nederlands Het Centrum voor Volwassenenonderwijs Brus-sel (CVO Brussel), afdeling NT2, organiseert Nederlandse taallessen op verschillende niveaus voor volwassenen (vanaf 15 jaar). Elke module omvat 120 lesuren. De lessen vinden plaats in verschillende gemeenschapscentra in Brussel. Er zijn dag- en avondcursussen. De klemtoon ligt op de mondelinge communicatie en het alledaagse taalgebruik.

In Op-Weule loopt er een dag- en een avondcur-sus. De dagcursus begon in het najaar en loopt door tot 21 mei. Daar kan je dus niet meer voor inschrijven. Maar inschrijven kan wel nog voor de nieuwe avondcursus:

Avondcursus: module 1.1. Lesdagen: dinsdag en donderdag, telkens van 18u tot 21u30.Deze nieuwe module begint op dinsdag 2 februari en loopt door tot 7 juni.

Voor alle NT2-lessen Nederlands, ook voor die in Op-Weule, schrijf je in via het Huis van het Nederlands, niet via Op-Weule. Meer info: Huis van het Nederlands, Philippe de Champagnestraat 23, 1000 Brussel – 02 501 66 60 – [email protected]: ma 14u -19u, di 9u -12u en 14u -16u, woe 9u -12u en 14u -19u, do 9u -12u en 14u -16u, op vrij gesloten.

Afdeling regio Brussel-Oost: GC Elzenhof, Kroon-laan 12-14 in Elsene. Open: di van 13u tot 19u.

Leer het in Op-Weule Cursusaanbod voorjaar 2016Een greep uit het educatieaanbod van Op-Weule dit voorjaar 2016. Neem het eens rustig door. In volgende Vlamnummers lees je meer, vooral over activiteiten op het vlak van animatie, muziek, amateurtheater enz. Tot binnenkort !

“In november organiseerde het gemeenschapsforum van Op-Weule een brainstormsessie rond vorming. Een twintigtal mensen kwam samen om het vormingsaanbod voor de komende jaren uit te werken. Wat moet er allemaal aan bod komen? Welke cursussen moet Op-Weule in de toekomst organiseren? Dat leverde zeer nuttige ideeën op die in de komende maanden uitgewerkt en georganiseerd zullen worden. Als u zelf nog ideeën of interesses hebt, laat het ons weten! Vanaf januari kan u in Op-Weule alvast terecht voor de cursussen op volgende pagina’s.”

Praktische informatie over vorming: zie p. 8.

Conversatietafel ItaliaansPlan je een vakantie in Italië en wil je wat “Italiaans voor op reis” leren? Of wil je wat regelmatiger je Italiaans oefenen? Deze conversatietafel is daar-voor een uitstekende gelegenheid ! We werken in kleine groep; er komen diverse onderwerpen aan bod. Wekelijks op woensdagnamiddag. Lesgever: Astrid De Jong.

Taalniveau: een basiskennis van het Italiaans is noodzakelijk.

Van 13 januari tot 22 juni. Op woensdag van 14u tot 15.30u.Niet in schoolvakanties.Prijs: € 2 per sessie of € 15 voor een 10-beurtenkaart.

Conversatietafel Nederlands Dit is de kans om je kennis van het Nederlands op een leuke manier uit te breiden. De begeleider helpt je om het juiste Nederlandse woord te vin-den en correcte zinnen te bouwen.Op aanvraag van een aantal deelnemers vindt deze conversatietafel plaats op maandagnamid-dag in plaats van op donderdag. We beginnen ook iets vroeger, om 13.30u, maar wie wil kan om 14u nog aansluiten. Lesgever: Hilde Tanghe.

Taalniveau: basiskennis Nederlands.

Van 11 januari tot 30 mei.Op maandag van 13u30 tot 16u.Niet in schoolvakanties.Prijs: € 2 per sessie of € 15 voor een10-beurtenkaart.

Page 6: Vlam Januari 2016

6 | Vlam

Cursusaanbod voorjaar 2016

KOKEN, GEZONDHEID EN VERZORGING

Mannen aan de pannenEen klassieker in het aanbod van KWB Sint-Lambrechts-Wo-luwe, open voor iedereen: de reeks Mannen aan de Pan-nen. Of: kookavonden voor mannen. Ook dit voorjaar besteden we extra aandacht aan gezond koken. De lessen vinden plaats in de keuken van Op-Weule. Vooraf inschrijven bij Raf Beyns!

Vrijdag 22 januari, 19 februari, 18 maart, 15 april 2016 – telkens om 19u30. Vrijdag 20 mei: afsluitingsfeestje.

Prijs per avond: € 5, mogelijk met supplement kookkosten (ong. € 10 per avond)Inschrijven bij Raf Beyns, 02/771.58.74 of 0478/67.96.11 (sms of voicemail mogen ook) of via [email protected] in ten laatste op de zondag voor de kookavond. I.s.m. KWB Sint-Lambrechts-Woluwe.

Granen, coctails en kruidenDrie lezingen over genieten in de keuken en in de natuur. In de keuken hebben we het over het gebruik van supergranen om heerlijke gerechten te bereiden. Tijdens de tweede activiteit trekken we de natuur in op zoek naar alle mogelijk plant-jes en kruiden waarmee we onze gezondheid kunnen ondersteunen. Tijdens de derde avond keren we terug naar de keuken om er lekkere coc-tails te leren maken.

Heerlijke gerechten met supergranenMaandag 29 februari om 19u30.voor Femma-leden: gratis, niet-leden betalen € 5

Kruidenwandeling met plukgelegenheid Dinsdag 26 april om 13.30u.voor Femma-leden: gratis, niet-leden betalen € 8Afspraak : via inschrijving

Maak je favoriete coctailMaandag 23 mei om 19.30u.voor Femma-leden: gratis, niet-leden betalen € 8

Inlichtingen en inschrijvingen bij Betty Van Poucke: 02/763.07.68; mail: [email protected]. Femma Sint-Lambrechts-Woluwe.

Rug in bewegingRugklachten zijn de meest voorkomende gezond-heidsklachten in de Westerse samenleving. 80% van alle mensen heeft er ooit wel eens last van en bij meer dan de helft is het een regelmatig terug-kerend of blijvend probleem. Met deze cursus helpen we je op weg om rugproblemen te voor-komen en/of op een goede manier aan te pakken.

Rug in bewe-ging bestaat uit 4 avonden met telkens een ander thema. Elk thema start met een theoretische inlei-

ding. Daarna gaan we dieper in op het onderwerp van die avond: hoe moet ik rugvriendelijk staan en zitten, wat zijn de alternatieven voor een stoel, in welke houding slaap ik het beste? We sluiten de avond af met verstevigende oefeningen.

Vrijdagen 26 februari, 4, 11 en 25 maart om 20uInschrijven bij Raf Beyns, 02/771.58.74 of 0478/67.96.11 (sms of voicemail mogen ook) of via [email protected]

Prijs: € 45, € 25 voor KWB- leden, Femma-le-den en CM-leden. I.s.m KWB en Femma Sint-Lambrechts-Woluwe

Drankje na de cursus?

BISTRO OP-WEULEVoor een snack,

een praatje, een ambachtelijk biertje, …

Openingsuren:zondag: 10.30u.-13u.maandag: 11u.-15u.

dinsdag t.e.m. vrijdag: 11u.-23.30u.Gesloten op zaterdag.

Keuken openvan 12u. tot 14u., van 18u. tot 20u.

(niet op zon- en feestdagen).

Sint-Lambertusstraat 95Tel. 02/770.20.66

De Bistro is nog gesloten tot en met maandag 4 januari!

De Bistro heet u van harte welkomop de nieuwjaarsreceptie opvrijdag 8 januari vanaf 19u!

Page 7: Vlam Januari 2016

7 Vlam |

Cursusaanbod voorjaar 2016

Far from the Madding CrowdBathsheba Everdene (Mulligan) is een mooie, trotse vrouw met een onafhankelijke geest. Ze wordt door drie zeer verschillende mannen het hof gemaakt: Gabriel Oak (Schoenaerts), een schapenhouder, Frank Troy (Sturridge), een roeke-loze sergeant en William Boldwood (Sheen), een welgestelde en wat oudere vrijgezel. Prachtige film uit 2015 voor wie romantisch is aangelegd.

maandag 18 januari om 14.30uPrijs: gratis

SPORT

Tai chiTai chi is goed voor je coördinatie, ademhaling, spierkracht en evenwicht. Elke beweging voer je uit met gerichte aandacht. Er is een continue wis-selwerking tussen lichaam, aandacht en voelen. Tai chi geeft een gevoel van innerlijke rust. Een tegengif voor stress? Wekelijks op maandagvoor-middag. Lesgever: Bernadette Cartrysse.

Van 11 januari tot 27 juni. Op maandag van 9.15u tot 10.30u of van 10.30u tot 11.30u.Niet in schoolvakanties.

Minimum 12, maximum 15 deelnemers per groep.Prijs: € 3 per keer of € 20 voor een10-beurten-kaart; leden Tai chi Op-Weule: € 2,50 en € 16. I.s.m. Tai chi Op-Weule en de VGC-sportdienst.

YogaYoga zorgt voor meer soepelheid, kracht en even-wicht en helpt tegen stress, je komt dus meer in balans. Voor wie behoefte heeft aan gezond en bewust bewegen en tegelijk kracht en uithouding wil uitbouwen.

Van 20 januari tot 29 juni.Op woensdag van 19u tot 20u.Niet in schoolvakanties.

Minimum 8, maximum 15 deelnemers per groep.Prijs: € 6 per keer of € 40 voor een 10-beurtenkaart.I.s.m. de VGC-sportdienst.

BBB - Core Stability TrainingBBB is een zogenaamde ‘low impact’-fitness- training. Er wordt vooral met grondoefeningen gewerkt, waardoor je gewrichten minimaal belast worden. Deze spieroefeningen zijn vooral gericht op de dieper liggende spieren van de buik, billen en benen. De basisspanning wordt vergroot en dat heeft zijn effect op je figuur. Verder worden je spieren soepel en sterk en zal je leniger worden. Wekelijks op woensdagavond.

Van 13 januari tot 29 juni.Op woensdag van 20u10 tot 21u10.Niet in schoolvakanties.

Minimum 8, maximum 15 deelnemers.Prijs: € 3 per sessie of € 20 voor een 10-beurten-kaart (€ 17 voor Femma-leden).I.s.m. de VGC-sportdienst en Femma Sint-Lambertus

Qi Gong op en rond een stoel Qi Gong is een training voor lichaam en geest. Een deel van de bewegin-gen wordt rechtopstaand uitgevoerd en een deel zit-tend op een stoel. De stoel maakt de oefeningen minder belastend. Qi Gong is geschikt voor alle leeftijden. Een aanrader voor mensen met rugklachten of evenwichts-problemen. Wekelijks op donderdagnamiddag. Lesgever: Bernadette Cartrysse. Van 14 januari tot 30 juni. Op donderdag van 14u tot 15u15.Niet in schoolvakanties.

Minimum 8, maximum 15 deelnemers per groep.Prijs: € 3 per keer of € 20 voor een 10-beurtenkaart.I.s.m. de VGC-sportdienst.

FILM

Page 8: Vlam Januari 2016

8 | Vlam

Cursusaanbod voorjaar 2016

CREATIEF

Juwelen maken: shamballa armbandenShamballa-armbanden zijn trendy handge-knoopte bedelarmbanden. De armbanden vinden hun oorsprong in het Tibetaans boeddhisme en geven een boodschap mee van liefde en vrijheid. We leren er op deze avond zelf eentje te maken.

Maandag 1 februari om 19u30voor Femma-leden: gratis, niet-leden betalen € 3 en onkosten voor het materiaal.Inschrijven verplicht voor 26 januari bij Veronique Dereere: 02/783.12.55

BoekbindenEen boekbinder met ervaring leert je de techniek van het boekbinden. In het atelier is alle materi-aal voorhanden. Je hoeft alleen een boek of losse bladen mee te brengen. Wekelijks opdonderdagvoormiddag in het Roodebeekcen-trum. Lesgever: Pierre Van Nieuwenhove.

Dit najaar vanaf 7 januari. Op donderdag van 9u tot 12u.Niet in schoolvakanties.

Plaats: Grafiekatelier van het Roodebeekcen-trum, Roodebeeksesteenweg 270, 1200 SLW.Prijs: € 6 (per sessie) of € 25 (vijfbeurtenkaart).Inschrijven rechtstreeks bij lesgever Pierre Van Nieuwenhove, tel. 02/640.22.71 of 0475/83.19.85.I.s.m. het Boekbindatelier Roodebeekcentrum.

TextielHandenarbeid en textiel staan weer in de belang-stelling. Kan je al breien, kantklossen, borduren of appliqueren, dan kan je bij ons leren WEVEN. Na tien lessen ken je de beginselen van de weef-kunst en heb je een matje, sjaal of draagzak naar eigen ontwerp gemaakt en dat allemaal onder professionele begeleiding. Wekelijks op dinsdagvoormiddag in het Roodebeekcentrum. Lesgeefster is Ans van Rijn en An De Maegd.

Kan jij al weven en heb je zin om dat wekelijks samen met andere fanaten te doen, dan kan dat ook. We vervaardigen zowel gebruiksvoorwer-pen als decoratieve weefsels. Op het programma van het Textielatelier staan verder bezoeken aan etnografische en textieltentoonstellingen in bin-nen- en buitenland. Start op 12 januari. Men kan op elk ogenblik tijdens het schooljaar aansluiten. In dat geval zal er een extra begelei-ding gegeven worden. Op dinsdag van 8u30 tot 12u30.Niet in schoolvakanties. Plaats: Textielatelier van het Roodebeekcentrum, Roodebeeksteenweg 270, 1200 SLW.Prijs: € 100 voor 20 lessen incl. onkosten en gebruik weefgetouw.Info: Roodebeekcentrum: 02/770.64.48 of bij lesgeefster An De Maegd: 02/215.06.58 (’s avonds of weekend).I.s.m. het Textielatelier Roodebeek en [email protected]

KINDERAANBOD

Kleutersport Al spelend ontwikkelen kleuters lichaam en geest. Hier zullen ze ravotten, springen, rennen, vallen, opstaan ... en zich amuseren! Sport op kleuterniveau en dat op een creatieve manier. Wekelijks op woensdagnamiddag in de basis-school Floralia. Open voor iedereen !

10 sessies, van woensdag 17 februari tot en met woensdag 29 juni. Voor kinderen van 4 en 5 jaar: van 14u tot 15u.Voor kinderen van 3 jaar: van 15u tot 16u.Niet in schoolvakanties.

12 tot 20 deelnemers per groep.Prijs: € 25; € 20 voor het tweede kind uit hetzelfde gezin. Plaats: turnzaal van de Basisschool Floralia, Floraliënstraat 29, 1200 SLW.Inschrijven t.e.m. woensdag 30 september.I.s.m. Basisschool Floralia, Vriendenkring Floralia en Vlabus.

Vorming in Op-Weule – algemene informatie• De activiteiten vinden plaats in GC Op-Weule, tenzij anders vermeld.• Gelieve vooraf in te schrijven, tenzij anders vermeld.• Schrijf in aan de balie of telefonisch : 02/775.92.00

per e-mail : [email protected] per post of fax: 02/779.53.18

• De inschrijving is effectief na betaling van het inschrijfgeld. Dit kan contant aan de balie of per overschrijving op het nieuwe rekeningnummer, in gebruik sinds het voorjaar 2014: 731-0302612-44 of BE55 7310 3026 1244 - (BIC-begunstigde: KREDBEBB) van Gemeen-schapscentrum Op-Weule, 1200 Brussel. Vermeld daarbij de cursus waarvoor je inschrijft! Wie eerst betaalt, is eerst ingeschreven.

• Indien vermeld bij de cursus ontvang je van ons een bevestiging (indien de inschrijving tijdig gebeurd is).

• Kan je de cursus toch niet volgen? Je krijgt je inschrijvingsgeld terug als je minstens één week voor de aanvang verwittigt.

• Cursussen vinden niet plaats in de schoolvakanties.• Verzekering van de deelnemers: via Op-Weule of de partner-vereniging zoals CVO Brussel,

Femma, KWB e.a.• Paspartoe Spaar bij elke activiteit in Op-Weule (bij een les, een concert, een voorstelling, …) een punt

met je Paspartoe. Dat kan aan de onthaalbalie. Bij bepaalde activiteiten zullen we aan Paspartoe-houders in ruil voor spaarpunten een kor-

ting aanbieden. Meer nieuws in ons maandblad Vlam en op de website. Wie een Paspartoe aan reductieprijs heeft, krijgt bij activiteiten in Op-Weule korting op ver-

toon van de Paspartoe.

Gelieve geen eigen drank in Op-Weule te verbruiken; drank kan in de Bistro Op-Weule gekocht worden.

Page 9: Vlam Januari 2016

9 Vlam |

Zoniënzorg NoordAgenda

Januari 2016Di 5 14u Bridgeclub GC

20u Jazzgeno(o)tschap GC

Woe 6 14u Workshop poëzie GC

Do 7 9u Start vorming Boekbinden GC

Vrij 8 19u Receptie Bistro Op-Weule GC

Za 9 10u Workshop poëzie GC

13u/14u Driekoningentocht - KWB

Zo 10 11u Nieuwjaarsreceptie GC Op-Weule GC

Ma 11 9.15u/ 10.30u

Start vorming Tai Chi GC

13.30u Start vorming conversatietafel Nederlands

GC

Di 12 8.30u Start vorming Textiel GC

14u Start vorming conversatietafel Engels

GC

14u Bridgeclub GC

19u Vorming ‘Creatief Schrijven’ GC

Woe 13 14u Start vorming Conversatietafel Italiaans

GC

14u Workshop Poëzie GC

20.10u Start vorming BBB GC

Do 14 14u Start vorming Qi Gong GC

Vrij 15 16u Receptie Expo - Zoniënzorg Noord 1

Za 16 10u Workshop poëzie GC

Ma 18 Start inzamelactie gsm’s + speel-goed - KWB

GC

14.30u Filmvoorstelling ‘Far from the mad-ding crowd’

GC

Di 19 14u Bridgeclub GC

19u Vorming ‘Creatief Schrijven’ GC

20u Jazzgeno(o)tschap GC

Woe 20 19u Start vorming Yoga GC

Vrij 22 13u Nieuwjaarsreceptie - Zoniënzorg 1

19u Nieuwjaarsconcert Academie Muziek en Woord

GH

19.30u Mannen aan de pannen GC

Za 23 10u Workshop poëzie GC

Zo 24 10u Toast Literair GC

Di 26 14u Bridgeclub GC

Woe 27 14u Voorlezen in de bib GC

Do 28 Gedichtendag - bib

14u De lettertuin - Zoniënzorg 2

Zo 31 Toonmoment workshops poëzie GC

1 = GC Kontakt

2 = Bib SP

De dienstverlening van lokaal dienstencentrum

Zoniënzorg Noordin Sint-Pieters- en Sint-Lambrechts-Woluwe

Zoniënzorg Noord wenst u een fantastisch nieuw jaar en staat in 2016 graag weer voor u klaar met onze diensten!

Voor welke diensten kunt u bij ons terecht?Verzorging, maaltijden, sociaal vervoer, diabetespunt, bood-schappenhulp, klusjesdienst Don Bosco, buurtconciërge, infosessies, activiteiten (beweging, ontspanning, ontmoe-ting, intergenerationeel) uitstappen, doorverwijzing naar andere diensten en ondersteuning in de regio.

Wat is er nieuw? Sinds september bieden we in samenwerking met GC Kon-takt en Don Bosco CLW maaltijden aan van ‘Don Bosco kookt’! Fantastische drie-gangen-menu’s voor € 7,00 op maandag en donderdag om 12u. Reservaties zijn al snel compleet, dus wees er snel bij voor januari en februari!

Het Don Bosco Internaat heeft nu ook een klusjesdienst ter ondersteuning van het fonds kansarmoede. Jongeren doen voor € 7,50 per uur kleine klusjes in en rond het huis, op de computer, of houden u gezelschap. U kunt hiervoor contact opnemen met Het Don Bosco Internaat 0473/25.81.54.

De pedicure Noord in Sint-Lambrechts-Woluwe (in Gemeen-schapscentrum Op-Weule) zal vanaf januari plaatsvinden op de eerste woensdag van de maand, in de voormiddag vanaf 12.15u tot 15.45u. In Sint-Pieters-Woluwe blijft dit op maan-dagochtend (tot de middag. Ook wijzigen de prijzen van de pedicure vanaf januari:

Gelaatverzorging 60 euroOntharing bovenlip en wenkbrauwen (tailleren) 8 euroKleuren van wenkbrauwen 10 euroKleuren van wenkbrauwen en wimpers 15 EuroMedische voetverzorging 20 euro, 17 euro omnio-statuutHandverzorging 12 Euro

Heb je nog vragen? Contacteer dan Maria Godschalk, tel. 0471/79.19.77 of [email protected]

Page 10: Vlam Januari 2016

10 | Vlam

Nieuwjaarswensen voor Woluwe!Welke gebeurtenis van 2015 heeft indruk op je gemaakt?

Wat wil je in 2016 realiseren / Welke droom wil je in 2016 waarmaken?

Wat wens je Sint-Lambrechts- Woluwe (en Op-Weule) voor 2016?

Carlos en Jacqueline, conciërge Op-Weule

Het onvoorziene afscheid van Rob Theys (centrumverantwoor-delijke) heeft ons diep geraakt. Nooit heeft Rob ons weder-zijds vertrouwen geschonden. Bedankt!Dit voorbije jaar zijn veel zeker-heden op de helling komen te staan en dat heeft een gevoel van onmacht veroorzaakt. Alleen liefde, vriendschap, menselijk-heid op basis van wederzijds respect kan de oplossing bieden.

Samen onze kleinkinderen ver-troetelen, hen geborgenheid en een warm nest bieden als ze langskomen. We dromen ervan veel hartelijke en gevoelige mensen te mogen ontmoeten die steeds bereid zijn zich in te zetten voor anderen, omdat vriendschap zo belangrijk is.

Voor onze mooie gemeente wen-sen we de goede verstandhouding tussen alle gemeenschappen te behouden en te bevorderen. Meneer de burgemeester, neem de rechten van al uw burgers ter harte. Zo zijn en blijven we bondgenoten. Een vernieuwde Raad van Bestuur olv Kurt en een verjongde ploeg medewerkers olv Tatjana staan borg voor een hoopvolle toekomst. Op-Weule is klaar de omslag naar 2020 te maken. Onze wens is om nog lang deel uit te maken van het team en om met volle goesting en inzet onze bijdrage te kunnen leveren voor Op-Weule.

Karen Luyckfasseel, voorzitter Roodebeekcentrum

Het terreurdreigingsniveau 4 in Brussel heeft mij persoonlijk erg geraakt. Daardoor hebben we onder andere het feest voor 50 jaar jeugdhuis De Schakel moeten uitstellen. De raad van bestuur en een aantal oud-PV’s hebben heel hard gewerkt aan de voorbereidingen, iedereen keek er zo naar uit... Gelukkig werd er intussen een nieuwe datum gevonden (23 april 2016). Bovendien werden de Brusselse scholen 2 dagen gesloten, waar-onder ook de school waar ik zelf directeur ben in Etterbeek. Ik heb dit op mijn bijna 20-jarige carrière in het Brusselse onder-wijs nog nooit meegemaakt en ga dat zeker niet snel vergeten.

Ik zou heeeeeel graag willen dat ons huis eindelijk af geraakt in 2016. We kochten ons huis in 2011 in Kampenhout en zijn nu 4,5 jaar aan het verbouwen. Er gaat heel veel van onze vrije tijd naartoe (vooral van mijn man Tommy, omdat hij alles zelf doet). We wonen hier wel heel graag, hebben ook nieuwe vrien-den leren kennen via de school van onze kinderen. In de zomer van 2016 plannen we een groot tuinfeest. Ik word in september 40 jaar, mijn man en ik zijn in augustus 10 jaar getrouwd (we deden onze viering trouwens in de loods van Op - Weule) en we wonen tegen dan ook 5 jaar in ons huis. Hopelijk is het tegen dan helemaal klaar, zodat we meer tijd krijgen om te genieten van elkaar, van onze kinderen, vrienden en familie. 2016 wordt dus een bijzonder jaar voor ons.

Ik wens voor Op-Weule vele leuke ontmoetingen tijdens de kinderdag, het Sinterklaasfeest, carnaval, ... Dit zijn momenten waarop ik met mijn gezin pro-beer aanwezig te zijn (als het in onze planning past). Ook al wonen we in Kampenhout, we voelen ons hier echt thuis! Nadien keren we steeds met een warm gevoel terug naar huis. We komen hier telkens heel wat fijne mensen tegen. Ik wens jullie dan ook toe dat deze momenten veel mensen aantrekken!

Gill Boeckmans, docente NT2 CVO Brussel

De eerste verkiezingsoverwin-ning van Syriza in Griekenland, januari 2015 én de uitslag van het referendum in juli met een overtuigend OXI.De grote vluchtelingenstroom van de laatste maanden en hoe Angela Merkel reageerde met: ‘Wir schaffen das’.

Ik wil graag een bijdrage leveren tot een gastvrije wereld waarin geen plaats is voor gelijk welke vorm van discrimatie (ras, gen-der, …), door mee te werken aan een steeds betere communicatie als TAALleerKRACHT en dan kunnen mee zingen met Bram Vermeulen “Ik heb een steen verlegd in een rivier op aard”

Een goed gevoel bij een kwali-tatief goede werking met een (bijna) volledig nieuwe ploeg? SUCCES met het realiseren van jullie opdracht; met name ‘een open, vrije en progressieve samenleving mee helpen stimu-leren en realiseren’.

Rob Theys, centrumverantwoordelijke op rust

Je kan er niet omheen: de oor-log in Syrië met de dagelijkse hel voor de mensen daar, de dra-ma’s van de bootvluchtelingen en de eindeloze stroom vluchte-lingen, op zoek naar veiligheid en naar een beter leven. Wat me evenveel getroffen heeft: het meedogenloze cynisme en machtsspel van politieke leiders, aan welke kant ook.

Na 56 jaar, het begon met de lagere school, kan ik vanaf april 2016 zelf beslissen hoe ik een dag invul. Kan ik werk maken van wat voorheen maar na de werkuren kon. Een nieuwe job. Met een klok zonder wijzers aan de muur.

In 2014 is het bestuur van Op-Weule vernieuwd en, gedeeltelijk, ver-jongd. In het najaar 2015 is er een nieuwe, jonge centrumverant-woordelijke aan het werk gegaan. Aan energie zal het voorzitter Kurt Deswert en cv Tatjana Eekman niet ontbreken. Ik wens hen toe dat zij de plannen van Op-Weule samen met een ganse groep van vrijwil-lige en professionele medewerkers kunnen realiseren. Werken in een gemeenschapscentrum wordt dan een bijzondere ervaring.

Page 11: Vlam Januari 2016

11 Vlam |

Activiteiten verenigingenAcademie voor Muziek en Woord‘Podiumervaring: faalangst en succesdrang’

Het kan een enge ervaring zijn om voor het eerst het podium te betre-den. Je moet vertrouwen hebben in wat je wil doen. Natuurlijk heb ik ooit faalangst gehad. Het is iets waar je mee om moet leren gaan. Hoe je het ook draait of keert: je geeft jezelf bloot als je op een podium gaat staan. Je staat daar met een zekere preten-tie. “Stil zijn en luisteren want ik heb iets te zeggen.” Je positioneert je heel hoog met het gevaar dat je natuurlijk diep kan vallen. Het blijft steeds span-nend. Zelfs na 30 jaar.

Je verlangt ook naar applaus. Als je op een podium gaat staan, verlang je dat ze je over je bol aaien en zeg-gen: ‘Fantastisch, je hebt me echt geraakt’. Dat moet geen zaal van achthonderd man zijn. Je moet wel ergens enthousiasme van het publiek voelen, anders hou je het naar mijn mening niet vol. Ooit heeft men mij gezegd dat ik geen talent had, maar ik ben gewoon blijven verder doen. Dat heeft uiteindelijk vruch-ten afgeworpen. Het heeft heel vaak te maken met doorzetten en blijven proberen.

Komende activiteiten: nieuwjaars-concert op vrijdag 22 januari om 19u in het gemeentehuis, P. Hymanslaan 2. SMS-poëzie op zondag 31 januari om 11u in GC Op-Weule Sint-Lam-bertusstraat 91. Meer info bij Rudy Croon, tel. 0476/73.98.81.

Roodebeekcentrum

’t Frank ModelJeugdatelier voor kinderen van 6 tot 12

Elke woensdagna-middag van 14u tot 16u (uitgezonderd schoolvakanties).

Deelnameprijs: € 10,00 per trimester; 2de kind uit 1 gezin tegen halve prijs). Info en inschrijvingen:Ilse Willebrords en Elke Desutter [email protected] of frankmodel@ Roodebeekcentrum, tel. 02/770.64.48.

Noteer al voor krokusvakantie februari:‘De Mediaplaneet’ van 8 tot 12 februariVoor kinderen van 8 tot 12 jaarDeelnameprijs: € 55,00; 2de kind van hetzelfde gezin € 45,00; omnio € 30,00Info en inschrijvingen: Roodebeekcen-trum, tel. 02/770.64.48.

Vlieg je mee naar de knotsgekke media-planeet? Je zal er wat beleven! We gaan werken met special effects ! bliepbliep-bliep! Nu ben je in de ruimte! Hoe zou het nieuws in de ruimte eruit zien? Alles in slow motion of fast forward, foto’s op zijn kop of juist achterstevoren? Hoe zotter hoe beter. Met jouw creativiteit kunnen we de planeet redden!

Driekoningentocht

Zaterdag 9 januari. De ‘driekoningen-tocht’ van KWB en Tochten van Hoop wil via een wandeling mee ijveren voor een sociale samenleving. Dit jaar bezoe-ken wij de wijk Kuregem, gelegen in de gemeente Anderlecht. De wandeling zal ons dingen leren over Jodenvervolging, vernedering en uitsluiting van mensen maar evenzeer over de opbouw van

een geglobaliseerde stad. Na de wan-deling wordt een warm drankje en een kramiekboterham aangeboden. Vertrek is mogelijk tussen 13u en 15u aan het Zuidstation. Wie in Woluwe woont, kan samen vertrekken vanuit metrostation Tomberg om 14u. De deelnameprijs bedraagt € 5,00 voor KWB’ers en fami-lieleden en € 7,00 voor niet-leden. Graag inschrijven bij Kristel Van Tuy-com, tel. 02/246.52.33; e-mail: [email protected]. Meer info vind je ook op www.tochtenvanhoop.eu en www.kwb.be.

Inzamelactie gsm’s en oud speelgoed van 18 januari tot en met 31 januari in Op-Weule! Gedurende twee weken kan je je met je oude gsm’s terecht in GC Op-Weule. De gsm’s worden dan opgehaald door een erkende recyclagefirma. Door je oude gsm en gsm-lader te laten verwerken, draag je bij tot een duurzame wereld!

In dezelfde periode kan je ook oud speelgoed bezorgen in Op-Weule. Wij zorgen er dan voor dat het speelgoed terechtkomt bij kindjes die geen of bijna geen speelgoed hebben.

Beide acties zijn een samenwerking van Op-Weule en KWB SLW. Meer info over deze 2 acties kan je krijgen bij Raf beyns, tel. 02/771.58.74 of 0478/67.96.11; e-mail: [email protected].

Over ‘Van den Vos Reynaerde’René Broens zal ons verrassen met een uiterst frisse kijk op dit eeuwenoude volksverhaal. In zijn thesis toont René Broens immers aan dat je dit verhaal kan lezen als een sociale parodie op Lodewijk IX en zijn politieke raadgevers. In deze interpretatie zou de auteur van ‘Van den Vos Reynaerde’ zeggen dat Lodewijk IX en zijn politieke raadgevers hun macht uitbreidden onder het mas-ker van heiligheid. Krijg jij ook al zin om mee te smullen van dit verhaal? Kom dan op zondag 24 januari om 10u naar GC Op-Weule! Dit is een taalactiviteit gekoppeld aan een gezellige maaltijd! Meer info kan je verkrijgen bij Mich of Edith Meyfroots, tel. 02/771.46.48 of 0486/50.11.17; e-mail [email protected]. In het kader van ‘Toast Literair’ van Davidsfonds.

Page 12: Vlam Januari 2016

Op-Weule opent het nieuwe jaar feestelijk

Op zondag 10 januari klinken we op een schitterend 2016. Kom tussen 11u en 13u met ons vieren en genieten van een drankje,

een hapje, gezellige muziek, de uitreiking van de eretekens voor de verdienstelijke Woluwenaars en de nieuwjaarsbrief van de voorzitter.