Verslag Doof studeren bijeenkomst 22 januari 2011

3
Kort verslag Doof studeren bijeenkomst 22 januari 2011, Hogeschool Utrecht ca. 80 deelnemers Intro dagvoorzitter: Jan Willem Alphenaar (JW) Intro Beppie van den Bogaerde (BB): programma bespreking Interview (film) prof dr Jenny Goldschmidt, UU PMI (Plus Minus Interesting activiteit) JW slingert de discussie aan met de vraag of het lastig is voor d/sh studenten dat er vaak iemand (Tolk) tussen zit als je met iemand wilt praten. Er komt reactie vanuit de zaal, -dat er vaak lagere eisen aan d/sh studenten worden gesteld, of -dat er voor ze beslist wordt (doe die studie nu maar niet, is vast te moeilijk voor je) -dat d/sh studenten niet goed voorbereid worden op mbo/hbo/wo door het speciaal onderwijs -docenten uit onbegrip/onwetendheid wel willen maar niet kunnen ondersteunen op de juiste manier -dat er NGT op de scholen zou moeten worden onderwezen, omdat NGT cool is en de meeste horenden het leuk vinden om te leren: dus keuzevak op havo, vwo. De aanwezigen vullen kaartjes in met wat zij goed, minder goed en interessant vinden aan doof studeren. Deze worden verzameld, en JW probeert snel wat reacties op een rijtje te zetten, zoals: PLUS: er zijn goede tolkvoorzieningen in Nederland; MIN: Er zijn ook kaartjes zonder een enkel pluspunt INTERESTING: Tekstbalk zichtbaar maken bij degene die aan het woord is/lesgeeft (online of met led-verlichting); voicemailberichten omzetten naar tekst; Je krijgt wel boven de 30 tolkvergoeding voor studie als je een arbeidsgehandicapte statue hebt, die kun je aanvragen; online studiemateriaal is heel

description

Kort verslag van de landelijke bijeenkomst van het Doof studeren netwerk, 22 januari 2011, Hogeschool Utrecht.

Transcript of Verslag Doof studeren bijeenkomst 22 januari 2011

Page 1: Verslag Doof studeren bijeenkomst 22 januari 2011

Kort verslag Doof studeren bijeenkomst22 januari 2011, Hogeschool Utrecht ca. 80 deelnemers

Intro dagvoorzitter: Jan Willem Alphenaar (JW)Intro Beppie van den Bogaerde (BB): programma besprekingInterview (film) prof dr Jenny Goldschmidt, UU

PMI (Plus Minus Interesting activiteit)JW slingert de discussie aan met de vraag of het lastig is voor d/sh studenten dat er vaak iemand (Tolk) tussen zit als je met iemand wilt praten.

Er komt reactie vanuit de zaal, -dat er vaak lagere eisen aan d/sh studenten worden gesteld, of -dat er voor ze beslist wordt (doe die studie nu maar niet, is vast te moeilijk voor je)-dat d/sh studenten niet goed voorbereid worden op mbo/hbo/wo door het speciaal onderwijs-docenten uit onbegrip/onwetendheid wel willen maar niet kunnen ondersteunen op de juiste manier-dat er NGT op de scholen zou moeten worden onderwezen, omdat NGT cool is en de meeste horenden het leuk vinden om te leren: dus keuzevak op havo, vwo.

De aanwezigen vullen kaartjes in met wat zij goed, minder goed en interessant vinden aan doof studeren. Deze worden verzameld, en JW probeert snel wat reacties op een rijtje te zetten, zoals:

PLUS: er zijn goede tolkvoorzieningen in Nederland; MIN: Er zijn ook kaartjes zonder een enkel pluspuntINTERESTING: Tekstbalk zichtbaar maken bij degene die aan het woord is/lesgeeft (online of met led-verlichting); voicemailberichten omzetten naar tekst; Je krijgt wel boven de 30 tolkvergoeding voor studie als je een arbeidsgehandicapte statue hebt, die kun je aanvragen; online studiemateriaal is heel belangrijk – al het visuele materiaal (youTube) zou ondertiteld moeten worden.

Lezing door Ernst Thoutenhoofd

(Zie powerpoint op LinkedIn, Facebook en Slideshare)Ernst deed een oproep om actief deel te nemen aan het netwerk op Facebook of LinkedIn om dit een succes te maken. Dus stel je vragen vooral daar, geef commentaar, biedt je hulp aan bij vragen, en wees kritisch over wat er gebeurt met het onderzoek of het project. Voor een aantal van jullie vragen over studeren is wellicht al een antwoord ergens binnen het netwerk zelf.

Page 2: Verslag Doof studeren bijeenkomst 22 januari 2011

Feedback uit de zaal: er zijn voorbeelden van alternatieve toetsing – gebarenpoëzie ipv muziekles; bij Engels geen gesproken maar een geschreven opdracht; examen op het werk doen ipv in school; gebaren afspreken voor vaakgebruikte termen; teamtolken gebruiken! In Engeland werken studenten en tolken soms in de zomer veelgebruikte vakinhoudelijke termen uit en maken filmpjes van de BSL gebaren, zodat in het nieuwe jaar snel overeenstemming is tussen tolken en dove studenten over de gebruikte termen.

N.a.v. de opmerkingen in de zaal zal de persoon die bij UWV werkt e.e.a. aankaarten. Zo gaven deelnemers aan graag een NGT tolk en een gebarentolk samen te gebruiken voor studie. Dit netwerk kan helpen om samen met UWV tot daden te komen. Verlanglijstjes inleveren bij UWV helpt meestal niet: we moeten samen en in overleg met UWV het aanbod afstemmen op gedeelde behoeften.Ernst vertelt ook over onderzoek van Al Gehoord? en van Isabelle Smessaert (zie verder op het online netwerk).

Hugo vraagt of we ook op Hyves en twitter kunnen? Ja dat kan. Hugo belooft het te regelen. DANKJEWEL HUGO.

Presentatie

SES Bernd Mojet – studentenvereniging. Word lid en ondersteun elkaar. Samen staan wij sterk.

Presentatie h&s: Anita van Boxtel

Anita geeft tips en een kort overzicht van relevante wetten deels gericht op toegankelijk studeren (WHW, WSF2000, Wajong, WGBh/cz), inclusief d/sh studenten. De presentatie wordt verspreid via de social media: zie het netwerk.

Feedback uit de zaal: de informatie die je nodig hebt in het hbo/wo moet ook in het vmbo of middelbaar onderwijs juist worden verspreid ter voorbereiding, zodat d/sh jongeren weten wat ze te wachten staat, en hoe zij studeren goed kunnen aanvangen. Hier ligt een taak voor het hele netwerk.

Hierop volgt een korte discussieWat voor het middelbaar onderwijs geldt, geldt natuurlijk ook voor voor de afgestudeerden: hoe gaat het verder als je aan het werk gaat? Voorlichting, en d/sh studenten die zelf pro-actief zijn, die het heft in handen nemen, weten waar ze recht op hebben en wat hun plichten zijn – alleen zo kunnen we de wereld veranderen.

Hoe groter het Netwerk Doof studeren wordt, des te zwaarder telt onze stem: activeer je medestudenten en laat ze lid worden van het netwerk. Wees actief hierin, deel je zorgen en oplossingen, geef elkaar advies en blijf elkaar steunen.

De presentaties worden z.s.m. op Facebook, LinkedIn gezet (hopelijk volgt Hyves binnenkort).