Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

22
Verkiezingsprogramma 2010 – 2014 Gemeenteraadsverkiezingen VVD Arnhem VVD Kiest! Arnhem Beter Kiest VVD!

description

 

Transcript of Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Page 1: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010 – 2014

Gemeenteraadsverkiezingen

VVD Arnhem

VVD Kiest!Arnhem Beter

Kiest VVD!

Page 2: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Inhoud

Inleiding 3

1. Veilige & leefbare stad 4

2. Aantrekkelijke stad 6

3. Sociale stad 9

4. Groene stad 12

5. Bereikbare stad 14

6. Betrouwbare stad 16

7. Financieel gezonde stad 17

Index 20

Resultaten VVD Arnhem 2006-2010 21

Page 3: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 3

Arnhem Beter

Gelukkig zijn er in 2010 weer verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad in Arn-hem. Dat geeft de kans de koers te verleggen. De kans op een beter Arnhem. Met deVVD. In dit programma legt de VVD uit waarom dat belangrijk is en wat we – ophoofdlijnen – willen. En waarom we u vragen op de VVD te stemmen. Voor een beterArnhem.

Het gaat niet goed in Arnhem! De Eusebius stort in, het station is al jaren een bouw-put, de sociale structuur blijft zwak, grote bedrijven vertrekken, bezoekers verdwa-len in het verkeer en rijden weer weg omdat parkeren niet kan en nog veel meerdingen die beter kunnen.Terwijl we zoveel moois en goeds hebben: trotse Arnhemmers, goede ligging, prach-tige parken, cultuur en sport op topniveau, Living Statues, Mode Biënnale, Sonsbeeken meer.

Diep in hun hart weten echte Arnhemmers dat het beter kan. De VVD wil die hooprealiseren.Waarom loopt het dan niet lekker? De plannen zijn niet realistisch! De ambities tehoog. Te mooi. Het lukt de gemeente –dus – niet ze uit te voeren. Te laat en veel teduur. De politiek verzuurt. Burgers worden er moedeloos van. Keren zich af. Jammer,maar wel begrijpelijk.De afgelopen 4 jaar is alle financiële reserve van de gemeente verteerd en er komennog grote kosten aan. Het moet anders. Het moet beter. De VVD wil zich daarvoorinzetten. Met u. Minder beter doen. Betrouwbaar. Bestuurbaar. Kiezen. Soms gas ge-ven, soms remmen. Beter.

In dit programma ziet u voor 7 thema’s wat de VVD kiest en hoe ze daar denkt tekomen. Op hoofdlijnen. De richting is duidelijk: naar een beter Arnhem: beheersbaar,bestuurbaar en betrouwbaar. Veel keuzes kunnen pas later gemaakt worden en danzullen we kiezen. Met kennis van zaken. Op financieel degelijke manier. Helder conse-quenties aangeven.Leiden en kiezen is niet makkelijk, maar de VVD zal het doen.

Het programma is tot stand gekomen door inbreng van veel actieve leden en niet-leden. Een intensieve belronde langs de leden, werkbijeenkomsten met politici enexterne deskundigen, discussie tijdens algemene ledenvergaderingen, overleggenmet ondernemers, wijkplatforms etcetera heeft veel informatie opgeleverd; veeldank daarvoor. Ook de programmacommissie (Dineke Duthler, Wieneke Groot enLeendert Combée -voorzitter-) voor het schrijf- en denkwerk.

Naast het voorliggende programma komt er nog een verkiezingskrant (medio februa-ri) waar een selectie van onderwerpen op een meer wervende wijze zal worden ver-woord.

Voor reacties: www.VVDarnhem.nl

Kees den Blanken 15 september 2009Voorzitter Bestuur VVD Arnhem

Page 4: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 4

1. Veilige & leefbare stad

In veel wijken en plekken in Arnhem zijn bij bewoners en bezoekers gevoelens vanonveiligheid en wensen voor een betere leefbaarheid1. De VVD staat voor een stadwaarin we niet tolereren dat mensen veel overlast veroorzaken of zich misdragen2.Vrijheid blijheid maar de mensen die de overlast veroorzaken zullen we aanpakken.Natuurlijk is preventie van belang, dat gebeurt ook al in ruime mate. Als de VVD hetvoor het zeggen heeft zorgen we eerst voor een goede handhavingsmachine: ruimtegeven door grenzen te stellen. Doel is dat Arnhemmers zich veilig voelen. De oorza-ken (zie ook hoofdstuk 2) moeten worden weggenomen.In een veilige stad wordt niet bezuinigd op politie en is politie zichtbaar op straataanwezig. Wijkagenten en surveillanten kennen de buurt als hun broekzak en zijnmakkelijk bereikbaar.In de leefbare stad is verslonzing niet meer aan de orde omdat zwerfvuil en honden-poep zijn aangepakt en vernielingen snel hersteld worden.Voor een veilige en leefbare stad moet er meer geld naar handhaven in Arnhem.

Wat wil de VVD voor Arnhem

Overlast is niet gewoon, het moet zin hebben om het te melden- Politie (blauw) zichtbaar op straat; eventueel uitgebreid met cameratoezicht. Niet

alleen in probleemwijken, maar in alle wijken van Arnhem;

- Meer toezicht (lichtblauw) op straat. Deze gemeentelijke toezichthouders kunnenoptreden tegen allerlei ergernissen als vuil op straat, hondenpoep, geluidsover-last, bekladding, wildplassen, overlast coffeeshops Hommelseweg (Sonsbeekkwar-tier) etc.

- Bestuurlijke boete zo snel mogelijk en ruim invoeren om de overlastgevers te la-ten merken dat hun gedrag niet wordt geaccepteerd.

Handhaven mag geld kosten; het resultaat telt- Het beboeten van overlastgevend gedrag kost volgens het College van B&W op

dit moment meer aan administratieve rompslomp dan het oplevert en is om diereden stilgelegd. Dat kan veel efficiënter. De VVD wil doorgaan met het opleggenvan boetes aan overlastgevers door toezichthouders. Het resultaat (minder over-last) telt en mag zelfs geld kosten.

Aanpak van de harde kern; meer nodig dan blauw op straat- Gericht kijken naar de wijken met de problemen en nog preciezer: de personen

die ze veroorzaken en deze aanpakken De raddraaiers zijn in de wijken bekend.We kunnen dus gericht te werk gaan;

1 Dit blijkt ook uit onderzoek van Marlet (Leefbaarheid doorgrond) en het Nicis Institute (oplossingen voor grootstedelijkevraagstukken). Analyses die -soms één op één- ook als informatiebron voor het programma hebben gediend.

2 Onveiligheid doet iets met je stad….en heeft een oorzaak- Arnhem staat op 5e plaats van de “misdaadmonitor” (uit Algemeen Dagblad juni 2009);

- In onze stad wonen 17.380 Arnhemmers in een woonomgeving met grote leefbaarheidproblemen. Dat is ruim 12% van deArnhemmers. De belangrijkste problemen zijn: overlast door dronken mensen (in/rond uitgaansgebieden), overlast doordrugsgebruik, overlast jongeren, vernieling openbare werken, rommel op straat, overlast omwonenden, bekladding;

- Veel sociale huurwoningen (of het gebrek aan koopwoningen ) en een gebrekkige kwaliteit van de woningen en openbareruimte zijn een belangrijke verklaring voor leefbaarheidproblemen. Er is in veel Arnhemse wijken een gebrek aan hogereinkomensgroepen, gezinnen met kinderen en ouderen. Juist zij vormen een bindende factor, zijn goed voor de noodzakelij-ke sociale controle (zie ook hoofdstuk 2 de aantrekkelijke stad).

Page 5: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 5

- Voor de hotspots van overlast en geweld in Arnhem wil de VVD een Buiten Ge-woon Veilig Programma. De VVD wil dat de politie ook daar de baas is op straat.Dat vergt de inzet van een specifiek team dat opgeleid is om effectief en snel opte kunnen treden zonder dat de zaak escaleert. Maar het team kan bijvoorbeeldook verkeerscontroles uitvoeren;

- Er is meer nodig dan de politie alleen. Het is van belang om de oorzaken aan tepakken (zie ook hoofdstuk 2 en 3). Het gaat ook om:

o een veel betere informatie-uitwisseling tussen politie, Openbaar Ministerie,gemeentelijke diensten, Jeugdzorg etcetera (Veiligheidshuis);

o gecombineerde inzet van alle overheidsdiensten zoals belastingen, vreem-delingenpolitie, brandweer en gemeente;

o investeren in de openbare ruimte: verkeersaanpassingen, parkeren oplos-sen, intensief beheer (schoonhouden en heel laten; bijvoorbeeld bij de AKUfontein dreigt een neerwaartse spiraal), leegstand van panden voorkomen(woningbouwcorporaties) etcetera.

Sobere opvang drugsverslaafden- Voor de VVD is soberheid bij dit onderwerp het uitgangspunt. Er zijn grenzen aan

de kosten voor de opvang van verslaafden en overlastplegers. Arnhem geeftmomenteel bovengemiddeld veel geld uit aan verslavingszorg. Ten opzichte vansommige vergelijkbare steden zelfs het dubbele;

- Optimaal gebruik maken van (landelijke) maatregelen om problemen echt aan tepakken zoals de ISD-maatregel (Inrichting Stelselmatige Daders)3. Als er te weinigISD-plaatsen zijn (cellen en/of begeleiding) zal de VVD er via haar collega’s in DenHaag alles aan doen om het aantal op het juiste peil te brengen;

- Het is –met de ISD-maatregel- van belang om het uitzichtloze patroon van vastzit-ten, vrijkomen en terugvallen te doorbreken; perspectief bieden;

- Overlast rondom verslaafdenopvang (met name de Verschuerwijk) door strengtoezicht voorkomen. Ook rond de heroïneverstrekking bij Rijnstate (geringe) over-last aanpakken (t.b.v. inwoners van Alteveer, ’t Cranevelt, Hazegrietje).

3 De maatregel richt zich op het terugdringen van criminaliteit en onveiligheid veroorzaakt door de veelplegers en op de hulpvan veelplegers.

Page 6: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 6

2. Aantrekkelijke stad

Wonen, werken, leven en recreëren in Arnhem kan nog zoveel beterDe VVD wil de stad nog aantrekkelijker maken voor ondernemers (inclusief publiekeen semi-publieke instellingen zoals zorginstellingen, onderzoeksinstituten en dergelij-ke). Arnhem profileren als echte ondernemersstad. De toename van de bevolking isgeen motor meer van economische groei. Er is één motor over: ondernemerschap &innovatie. Voor innovatie moeten we bestaande hoogwaardige instellingen koesterenen zorgen dat andere naar Arnhem komen door aantrekkelijke randvoorwaarden.

Bouwen voor middeninkomens is op drie fronten aantrekkelijk voor de stad:

- een grote verscheidenheid in woningvoorraad heeft een positieve invloed op hetaanbod van arbeid (werken volgt wonen);

- dat levert bedrijvigheid (vraag naar arbeid);

- ook is een evenwichtige bevolkingssamenstelling in de wijken van belang voor deleefbaarheid.

Naast bouwen voor de middeninkomens is voor een aantrekkelijke stad een goedeonderwijs/onderzoeksinfrastructuur, cultureel aanbod en veiligheid van groot be-lang.Voor vrijetijdsbesteding geldt nadrukkelijk “wat sterk is, sterk houden” (evenemen-ten, parken). Cultuur breed houden en nadrukkelijk inzetten op voorzieningen voorZuid. Op sportgebied kansen grijpen; rolmodel Vitesse beter benutten, Arnhem-Papendal als spil in de topsportontwikkeling.

Wat wil de VVD voor Arnhem

Faciliteer en motiveer de ondernemers- Vermindering van regeldruk door de geldigheidsduur van vergunningen te verlen-

gen. Ook automatische verlenging voor meerdere soorten vergunningen (tegenkostprijs);

- Ondernemersinitiatieven ruim baan geven;

- De VVD wil de winkelsluitingstijden verruimen. De VVD is voorstander van koop-zondagen voor de hele stad. Het moet wel een eigen keuze van de individuele on-dernemer zijn om op de koopzondagen open te zijn. Voor de winkelcentra moetde gemeente met fysieke maatregelen de bezoekersstroom op gang brengen4;

- Sluitingstijden horeca in het centrum gelijktrekken;

- Versneld uitvoeren BGB (Buiten Gewoon Beter)-projecten in verband met beno-digde werkgelegenheid. Er liggen tientallen miljoenen op de plank. BGB kan snelleren efficiënter. Mouwen opstropen en aanpakken;

- Instellen van een Stedelijke Economische Raad (SER) met de eindverantwoordelij-ken van de 10 grootste bedrijven, met als doel om de economische kracht vanArnhem te versterken door wensen te formuleren (logistiek, research & develop-ment, onderwijs, cultuur en sport) en met de gemeente acties in gang te zetten;

4 Het belang van (ruimte voor) ondernemersDe gemeente moet zich niet bemoeien met de (gewenste) branchering om zo het midden en kleinbedrijf te stimuleren tot eengevarieerd en veelzijdig winkelaanbod te komen. Dit beleid heeft in de (dure) winkelstraten geen enkel effect gehad. Het MKB isvrijwel van alle A-lokaties verdwenen. Daarentegen zijn er veel leuke nieuwe ontwikkelingen in de zijstraten door de juistevoorwaarden te scheppen en aan de markt over te laten wie er in de niche springt. Door de modebiënnale en de internationalefaam van de academie, in combinatie met het opknappen van de zijstraten (bijvoorbeeld Kerkstraat en het Eiland) zie je daarnieuwe initiatieven ontstaan die werkelijk iets toevoegen aan het winkelaanbod. Dus de gemeente moet (met visie op kansenvoor een gebied) door aandacht voor bestrating, verlichting, bewegwijzering zorgen dat er een bezoekersstroom op gang komt.

Page 7: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 7

- Veel energie steken in citymarketing; mode en vormgeving (in samenwerking metAmsterdam, Düsseldorf/Keulen), EMT (energie-, en milieutechnologie), sport (Gel-redome, Arnhem-Papendal), en groen recreëren (de unieke combinatie van een le-vendige binnenstad in een groen decor beter benutten). Daarnaast de blik na-drukkelijk richten op het oosten….

De wijzen kijken naar het oosten- De VVD wil nadrukkelijker óók naar het oosten (bijvoorbeeld Twente en Ruhrge-

bied / Nordrhein-Westfalen) kijken. Bijvoorbeeld naar:o Onderwijs-infrastructuur. De komst van een dependance van een extra

hoogwaardige onderwijsinstelling / universiteit (bijv. Twente of Wagenin-gen) zal de economische aantrekkingskracht van Arnhem versterken enleiden tot vestiging van meer hoogwaardige bedrijven en instellingen;

o Warenmarkt. De kwaliteit en kwantiteit van de Arnhemse warenmarkt ver-groten. Vroeger trok de Arnhemse warenmarkt veel meer Duitsers dan te-genwoordig (in andere grenssteden als Enschede en Venlo lukt dat beter);

o Toerisme. Citymarketing over de lands- en provinciegrens. Grensoverschrij-dende samenwerking met onder meer Duitse steden (bijvoorbeeld mode-steden Düsseldorf en Keulen);

- Bezoekers die zich welkom voelen geven geld uit en komen graag nog eens terug(bereikbaarheid centrum, bewegwijzering, parkeren; zie hoofdstuk 5).

Bouwen voor de middeninkomens- Bouwen van koopwoningen voor het middensegment5;

- Versneld en massief inzetten op de kwaliteit van de bestaande woningen enwoonomgevingen; ook weer voor de middeninkomens. Dit geeft een verbeterdedoorstroming (vermindert scheefwonen) en geeft een gedifferentieerde bevol-kingssamenstelling in de betreffende wijken. De onevenwichtige sociale structuuris voor een aantal wijken een sleutelprobleem en de basis voor leefbaarheidpro-blemen;

- De betere doorstroming vraagt een regionale aanpak (Stadsregio). De goedkoperewoningen moeten vooral ook elders in de regio komen;

- De VVD wil dat de gemeente gronden aanbiedt aan woningbouwcorporaties tegenmarktconforme tarieven (nu zijn die tarieven lager). Dat levert de gemeente meergeld op en de corporaties bouwen op die duurdere grond “automatisch” voor hetbelangrijke (gezien de samenstelling van de woningvoorraad) duurdere segment.

5 Het belang van extra koopwoningenDe grote vraag naar goedkope huurwoningen (vooral voor starters op de woningmarkt) zullen we niet ontkennen. Er zijn echterruim voldoende woningen in deze sector in Arnhem. Het probleem is dat deze niet door de doelgroep worden bewoond, maardoor mensen met een hoger inkomen dan waarvoor deze woningen zijn bedoeld; het zogenaamde scheefwonen. Woningbouw-corporaties zetten nu stappen om deze scheefbewoning tegen te gaan, bijvoorbeeld door het te koop aanbieden van woningenen door in het wat hogere segment te bouwen. Prima initiatieven in de ogen van de VVD. Voor Arnhem zijn koopwoningen voorhet middensegment van groot belang. Als het uitgangspunt is dat Arnhem de top van de vergelijkbare steden wil behalen moetArnhem van het huidige percentage van ca. 40 % koopwoningen stijgen naar ca. 58% koopwoningen. Als vanaf vandaag allenieuw te bouwen woningen koopwoningen zouden zijn, is dat pas in 2039 gerealiseerd!

Page 8: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 8

Grote projecten: minder, beter doen- Rijnboog is niet meer… er moeten hapklare brokken resteren die afzonderlijk van

elkaar financieel gedekt zijn:o station moet snel af! Eventueel door bezuinigingen elders;o Eusebius restaureren en exploiteren;o als de technische en financiële haalbaarheid van de haven vóór zomer 2010

niet gegarandeerd kan worden, geen Havenkwartier maar een Waterkwar-tier. In samenhang met de Jansbeek en een iets verdiepte Weerdjesstraatwaardoor voetgangers eenvoudig over kunnen steken richting Rijnkade;

o cultuurcluster aan de Rijn als dat financieel solide kan. Anders schouwburgop huidige locatie vernieuwbouwen met hotel en congresfunctie en hetMuseum voor Moderne Kunst handhaven op huidige locatie;

o Coehoornkwartier.

Cultuur voor iedereen en vooral ook Zuid niet vergeten- Het culturele aanbod moet breed en divers blijven. Voor elk wat wils: van Franz

Schubert en Frans Bauer tot Lange Frans;

- De VVD heeft een motie mee ingediend voor meer cultuur (podia en opleiding) inZuid. In Zuid kennen we de Maltburg en het Matserhuis, maar er zijn ook oefen-ruimtes nodig voor theater, dans, zang en bands. Ook multifunctionele ruimtes alshart van de wijk zoals in Elderveld worden door de VVD ondersteund;

- Podiumkunsten: zorg dat belangrijke instellingen zoals bijvoorbeeld het Postthea-ter met het nieuwe subsidiesysteem goede kwaliteit leveren. Dit volgen (helderecriteria) en subsidie indien nodig intrekken;

- Creatieve ruimten: Arnhem is een stad voor kunstenaars. De VVD wil nadrukkelijkeen koppeling maken tussen het beschikbaar stellen van woon- en werkruimte (intijd beperkte opstartsubsidie) en het zelfstandig ondernemerschap;

- Mooie, onderscheidende architectuur (als cultuurpijler) voor nieuwbouwprojecten.En waar mogelijk het beeldbepalende in stand houden zoals bijv. de St. Jansschool(Klarendal), het dorpse karakter van Elden en Musis Sacrum in oude luister terug-brengen. Ook het gevoel voor historie bewaken (bijv. Middeleeuws stratenplan).

Investeren in topsport en breedtesport- Sport in de wijken: zorg voor kleine sportaccommodaties in de directe woonom-

geving (met voldoende parkeermogelijkheden). Sportpark ‘t Cranevelt is bijvoor-beeld een unieke plaats om overdekt te schaatsen. Het pleintje tussen De Palatijnen het hertenkamp in park Sonsbeek is wat ons betreft een goede plaats vooreen skateplein.

- Er moeten voldoende speelvelden zijn, zeker in wijken met weinig groen;

- De rol van sportverenigingen is ook zeer groot als het gaat om sociale cohesie.Om die reden voorzien van extra financiële middelen (zie hoofdstuk 3 en 7);

- Vitesse. Geen exploitatiesubsidies naar Vitesse;

- Het is van belang dat Arnhem-Papendal blijft beschikken over moderne topsport-accommodaties. Goede topsport en sportieve successen stimuleren anderen omaan sport te gaan doen. De VVD wil onderzoeken hoe Arnhem zich kan profilerenin de richting van de olympische spelen 2028. Arnhem-Papendal als één van devier landelijke olympische steunpunten. Met een focus op de gehandicaptensportomdat Arnhem ten aanzien van de zorg voor mensen met een functiebeperking,een naam heeft hoog te houden (specifieke zorginstellingen en opleidingen).

Page 9: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 9

3. Sociale stad

Door werk contact en sociaal verband vinden, en daarmee zin en plezier in het leven,kan voor meer mensen in Arnhem beter gerealiseerd worden. Als ze het zelf willen…De VVD gaat er vanuit dat iedereen iets van zijn of haar leven wil maken. De VVD gaatuit van de eigen kracht van ieder individu: “wat heb ik nodig om mee te kunnen doen”(ook het uitgangspunt van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het hebben vanbetaald en/of onbetaald werk is één van de belangrijke pijlers. Er is maar één partijvan de arbeid en dat is de VVD. Werkelozen aan het werk bij een werkgever of se-cond best met behoud van uitkering nuttige dingen voor de stad doen. Natuurlijk wilde VVD voor een beperkte groep een degelijk sociaal vangnet.De aandacht moet voor een belangrijk deel uitgaan naar de jeugd. Niet alle energieen (te)veel geld richten op de problemen maar investeren: talentontwikkeling! Dusmeer geld naar onderwijs, sport(verenigingen) en cultuur voor de jeugd (ook in Zuid!)en minder geld naar allerlei welzijnsprojecten.

Wat wil de VVD voor Arnhem

Werkelozen aan het werk!- Arnhem kent veel regelingen en instrumenten om werkelozen (NWW-ers: niet-

werkende werkzoekenden) aan het werk te helpen6. De VVD wil zoveel als moge-lijk toe naar het inschakelen van gespecialiseerde private detacheerders (make-laars in werk). De detacheerder werft werkgevers binnen specifieke branches. Natraining en een stage bij een van deze werkgevers komen ze voor één jaar indienst bij de detacheerder. Deze detacheert ze vervolgens weer bij de potentiëlewerkgever. Na afloop van het dienstverband met de detacheerder komen demensen in dienst bij de inlenende werkgever of een ander deelnemend bedrijf.Het voordeel van deze aanpak is dat er sneller een werkgever-werknemer relatieontstaat (en geen gemeente/klant-relatie), waarbinnen veel directer gestuurd,beloond en gesanctioneerd kan worden. Intensieve begeleiding, óók buiten kan-toortijden is de sleutel tot het succes. Dat kan (alleen) een private detacheerderbieden;

- Second-best is het werken met behoud van uitkering. Veel uitkeringsgerechtigdenkunnen hiermee direct aan de slag. Zij leveren dan een nuttige prestatie voor eenaantal dagen in de week. Bijvoorbeeld als toezichthouder in de openbare ruimte,beheerder openbare ruimte of als ondersteuning bij de naschoolse opvang, hulp-conciërge of huismeester, als extra begeleider in een stads-bus/leerlingenvervoerbus, informant/wegwijzer voor bezoekers aan de binnen-stad. Voordeel hiervan is successen op korte termijn die gunstig uitwerken voorde leefbaarheidssituatie. Nadeel is dat met gesubsidieerde arbeid de structureleproblemen op de arbeidsmarkt niet worden aangepakt;

- Stop de armoedeval. Betaald werk moet ook echt lonen. De zogeheten armoede-val, waarbij aanvaarding van betaald werk feitelijk leidt tot minder netto inko-

6 - Bij het aan het werk helpen van (langdurig) werkelozen worden er in Arnhem veel instrumenten ingezet: ArbeidsTrainingCen-trum (werknemersvaardigheden oefenen), werkgeversservicepunt (voor match tussen vraag en aanbod), Individuele Plaatsings-subsidie (om plaatsing op regulier werk te faciliteren voor 1 en max. 3 jaar), opstapbanen (werkervaringsbaan, loon wordt volle-dig vergoed door de gemeente), werken met behoud van uitkering (er wordt een subsidie beschikbaar gesteld om met behoudvan uitkering nuttige werkzaamheden te verrichten. Bedoeld voor participatie van bijstandsgerechtigden die geen kans hebbenop regulier werk);- Per oktober 2009 is de Wet Investeren In Jongeren (WIJ) van kracht. Vanaf die datum hebben jongeren tot 27 jaar die vanschool komen in principe geen recht meer op een uitkering maar wel op ondersteuning bij het vinden van werk of passendescholing.

Page 10: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 10

men, moet daarom worden voorkomen7;

- Uitdaging is om (langdurig) werkelozen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt enom het aanbod van banen te vergroten8. Daarom wil de VVD het vestigingsklimaattegen het licht houden voor bestaande en nieuwe vestigingen.

Niet staren naar de problemen, maar talentontwikkeling bij de jeugd- Zo min mogelijk geld naar aparte voorzieningen en projecten om problemen op te

lossen maar geld steken in het aantrekkelijker maken van de “eerstelijnsvoorzie-ningen” (sportvoorzieningen, werk, onderwijs, cultuur [muziek/dans] ). Voor allejeugd in alle wijken. Bijvoorbeeld sportverenigingen beter faciliteren (kennis engeld), brede scholen faciliteren als zij bijvoorbeeld oefenruimtes voorbands/poppodia in willen richten. Ook de multifunctionele (woonzorg)centra(MFC’s) kunnen hier een belangrijk rol spelen. Deze moeten dus niet verkleind ofversoberd worden gebouwd (Elderveld) maar juist ook zo multifunctioneel moge-lijk waardoor ook op andere plekken in de wijk de situatie verbetert (in Klarendalis de wens van de wijk om de sporthal aan de Neerlandstuinstraat te laten verval-len en deze onder te brengen in het MFC);

- Daar waar nog sprake moet zijn van specifiek jongerenwerk vindt de VVD dat eralleen geld moet gaan naar projecten die zeer gericht werken en -binnen een re-delijke termijn- effectief blijken (bijvoorbeeld: straatcoaches);

- Voorbeelden van ex-probleemjongeren die er zelf uiteindelijk iets moois van heb-ben gemaakt, als rolmodel afficheren.

De blik op onderwijs verruimen- Doe wat je kan om jongeren tenminste aan hun startkwalificatie (MBO-II niveau) te

helpen9, door:o VMBO en MBO in één gebouw onder te brengen (zoals bijv. Leerpark Arnhem).

Juist op de overgang van VMBO-MBO vallen de meeste leerlingen uit;o bij absentie direct een leerplichtambtenaar er boven op;o spijbelbattle introduceren; prijs voor de klas die het minst spijbelt;

- Extra aandacht voor leerwerktrajecten. De gemeente kan in de eigen organisatieen diensten, bij maatschappelijke organisaties waarmee ze een subsidierelatieheeft en bij ondernemers waarmee ze zaken doet bevorderen dat er meer leer-werkplekken tot stand komen;

- Gebouwen beschikbaar stellen voor vakscholen (Commissie Bakker); ook woning-corporaties hier een rol in geven;

- Grote variatie in onderwijsinstellingen bevorderen. Investeer mee of faciliteerparticuliere initiatieven. Stimuleer de ontwikkeling van brede scholen (start deontwikkeling van de Pieter Breughelschool tot bredeschool met wijkvoorzienin-gen en ‘Huisartsen Onder Een Dak‘), zaterdagscholen, weekendscholen en voor-scholen om de leertijd voor leerlingen met een achterstand te kunnen vergroten;

- Gebruik extra geld om de prestaties van bepaalde scholen en onderwijsteams tebelonen;

- Financier beloningsdifferentiatie om de beste leerkrachten aan te kunnen trekkenop Arnhemse scholen.

7 Maatregelen die de armoedeval in de hand werken moeten als het aan de VVD ligt worden gestopt. Het kwijtscheldingsbeleiden de bijzondere bijstand zullen om die reden kritisch tegen het licht worden gehouden. Voor sommige Arnhemmers is kwijt-schelding van gemeentelijke belastingen onontkoombaar.

8 Meer laagopgeleiden dan banen voor laagopgeleiden: per laagopgeleide Arnhemmer is er minder dan één baan beschikbaar.Een mismatch tussen vraag en aanbod; in Arnhem is 34% van de beroepsbevolking laaggeschoold.

9 Ruim de helft van de niet-werkende werkzoekenden heeft basisschool of VMBO; dus géén startkwalificatie.

Page 11: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 11

Wat moet het WELzijn?- Er gaat als het aan de VVD ligt meer geld naar de basisvoorzieningen als onder-

wijs, sportverenigingen, arbeidsparticipatie en cultuur. Welzijn en sociaal beleidbegint met goed onderwijs en werk;

- Geen duidelijk effect, dan geen subsidie. De VVD wil af van het stapelen van aller-lei op zichzelf goede initiatieven. De VVD wil heldere prestatieafspraken met (wel-zijns- en zorg)instellingen en transparante toetsing. Is het effect onvoldoende danstoppen we er mee10. Het is van belang een beperkt aantal zeer kwetsbare bur-gers te ondersteunen terwijl andere groepen juist op hun eigen verantwoorde-lijkheden worden aangesproken;

- Zorg dat er ook in de toekomst voldoende mantelzorgers zijn11;

- Integratiebeleid op basis van de wet. Niet meer en niet minder;

- De VVD wil een seniorenbeleid dat er op gericht is om de vitaliteit te stimuleren.Dit betekent o.a. een regionaal adequaat woningaanbod, een veilige woonomge-ving met voor ouderen bereikbare voorzieningen met zorgplaatsen. De seniormoet zo lang mogelijk in zijn/haar eigen woonomgeving kunnen blijven wonen;

- Goede voorzieningen gehandicapten. Ook mensen met een lichamelijke en/ofgeestelijke functiebeperking moeten vanzelfsprekend zo zelfstandig en actiefmogelijk aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen. Openbare gebouwen,recreatie-, sport-, en groenvoorzieningen, winkelcentra (incl. openbare toiletten)en openbaar vervoer dienen toegankelijk en bruikbaar te zijn voor mensen meteen lichamelijke en/of visuele functiebeperking. De uitkomsten van de jaarlijkseschouw (in overleg met het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicap-ten; APCG), moeten snel worden uitgevoerd;

- De VVD is voor het zo snel mogelijk invoeren van een SMS alert systeem. Voorlich-tingscampagnes van de gemeente en belangrijke informatie over openbare ordeen veiligheid moeten iedereen bereiken, dus ook mensen met een visuele of audi-tieve functiebeperking. Als je doof bent heb je niets aan een sirene.

10 Effecten welzijnszorg niet duidelijk

- Het welzijnsbeleid is versnipperd over verschillende beleidsnotities en instellingen;

- Er is geen samenhangend overzicht van doelstellingen op het gebied van welzijn;

- Heldere prestatieafspraken verbonden aan verstrekte subsidies worden lang niet altijd vastgelegd;

- De bijdrage die welzijnsinstellingen leveren aan gewenste maatschappelijke effecten blijven buiten beeld; er is onvoldoen-de zicht op de prestaties.

- Bijvoorbeeld : de uitgaven aan sociale voorzieningen en aan het minimabeleid zijn aanzienlijk als het wordt afgezet tegenuitgaven en resultaten in vergelijkbare steden. Is het beleid voldoende effectief en doelmatig?

11 Er is landelijk een afname van het aantal vrijwilligers en het aantal mantelzorgers. De mensen die onbetaald werk doen, doendat in toenemende mate alleen nog maar als het werk uitdagend is, als men iets leert of als men zijn of haar sociaal netwerkhiermee kan uitbreiden. De gemeente kan aan deze aspecten meer aandacht besteden. Ook moet meer gebruik gemaaktworden van de grotere groep vitale ouderen. Dat er in de toekomst voldoende mantelzorgers zijn, is voor de betaalbaarheiden kwaliteit van de zorg van groot belang. Beleidsmogelijkheden om mantelzorgers te ondersteunen met advies, opleidingen,het uit handen nemen van regelwerk en met respijtzorg moeten optimaal ingezet gaan worden.

Page 12: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 12

4. Groene stad

Dankzij ligging, natuur, kennis- en bedrijfskracht heeft Arnhem een prima positie omzich te ontwikkelen tot een voorbeeldige groene stad.Duurzaamheid moet geen leeg begrip zijn. Arnhem moet dus -met gezond verstand-haar nek uit durven te steken bij het faciliteren van nieuwe ontwikkelingen; goedvoor het milieu en ook goed voor de economie.In de groene stad is medegebruik en toegankelijkheid van natuurgebieden goed ge-regeld, worden regionale initiatieven ontplooid, is geluidhinder verminderd en deluchtkwaliteit verbeterd. Zonder dat de gemeente eisen stelt die boven wettelijkenormen liggen.En over groen gesproken….Meinerswijk moet groen blijven; een investering voor detoekomst!

Wat wil de VVD voor Arnhem

Arnhemse innovatiesArnhems unieke positie op energie- en milieugebied moet en kan verder worden ver-sterkt.

- De VVD stelt voor een Milieuraad op te richten. De Arnhemse Milieuraad vormt eenraad van Advies met de Arnhemse energie / klimaat / infrastructuur bedrij-ven (Essent, Alliander, KEMA, Arcadis, Akzo Nobel, Teijin, Vitens etc). Zij wordenuitgenodigd en gestimuleerd om van Arnhem echt een voorbeeldstad te makenals het gaat om de besparing van brandstof en het beperken van de uitstoot. Erkan samenwerking worden gezocht met de HAN en de stichting KIEMT;

- Duurzame innovaties bevorderen door stimuleringsprogramma’s voor het be-drijfsleven:

o Arnhem moet de vanzelfsprekende plek worden waar (met rijksgeld) expe-rimenten met vervoer worden uitgevoerd;

o niet alleen waterstof, maar allerlei mogelijkheden verwelkomen die bijdra-gen aan Arnhem duurzame / groene/ energiestad. Zo is de gemeente metopenbare verlichting zelf grootverbruiker. Doel: 100% ledlampen in open-bare verlichting en verkeerslichten;

o ontwerpen, ontwikkelen en aanleggen van laadpunten voor elektrische au-to’s en brommers;

o ontwerpen, ontwikkelen en aanleggen van ultramoderne transferia.

Groen, groener …..- Geen bebouwing in groene vingers. De groene longen van Arnhem (waaronder ook

Lingezegen) koesteren maar ook veel aandacht aan stedelijk groen. De focus ver-leggen van de grote parken naar binnenstedelijk groen. Groen is in sommige wij-ken/straten (te) weinig zichtbaar of onvoldoende toegankelijk (Schuytgraaf);

- Niet bouwen in Meinerswijk. Stadsblokken mag bebouwd worden maar als voor-beeldwijk op het gebied van duurzaamheid. Stadsblokken als voorbeeld van emis-sieloos of energieopleverend eiland;

- De watersport/waterrecreatie concentreren rond/in Stadsblokken en Meiners-wijk. Met onder meer een aantrekkelijke route/tocht voor niet-gemotoriseerdewaterrecreatie;

- Extra stimuleren hergebruik restwarmte (zwembaden);

Page 13: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 13

- Uitbreiden toepassingen zonne-energie (bijvoorbeeld bij nieuwe projecten als deoverkapping van de A12);

- Bij stadsvernieuwing nieuwe inzichten toepassen: stadsverwarming, zoveel moge-lijk zelfvoorzienend (bijvoorbeeld Akzo-terrein Velperweg).

Duurzame mobiliteit- Trolleynetwerk behouden en ook rijden met bijvoorbeeld waterstofbussen;

- Overkappen A12 en spoor Arnhem-West. Arnhem moet zich enorm inzetten omdergelijke zaken serieus onderzocht te krijgen door de Rijksoverheid. Hierbij hoortook de verlegging van het rangeerterrein naar buiten de stad. Daar kan gekekenworden naar overkapping in combinatie met kantoorbouw.

Page 14: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 14

5. Bereikbare stad

Arnhem is van oudsher een trefplaats van mensen op een knooppunt van handels-routes. Ons succes was eeuwenlang bereikbaarheid. Nu winkelt men elders en groeienApeldoorn en Ede ons voorbij.Het begint met goede ontsluiting van de stad Arnhem en haar centrum Aangekomenin de stad moeten bewegwijzering en parkeervoorzieningen (betalen op basis vanwerkelijke tijd!) maken dat je je welkom voelt!Daarnaast wil de VVD nadrukkelijk ook aandacht voor:

- integraal mobiliteitsplan voor Arnhem e.o.; voor nu en voor over 5 en 20 jaar;

- goede ontsluiting van met name nieuwe wijken (bijvoorbeeld: Schuytgraaf);

- grotere parkeerdruk in en om centrum door komst van meer woon- en werkloca-ties in centrum;

- snelle fysieke uitwisseling tussen onderwijsinstellingen in Arnhem met Nijmegen,Wageningen en Enschede;

- evenementen en toerisme die om perfecte bereikbaarheid vragen.Bereikbaarheid is de smeerolie van de stad

Wat wil de VVD voor Arnhem

Parkeren: bekijk het per wijk- Maatwerk is noodzakelijk. Arnhem is een wijkenstad daar hoort dus ook een par-

keeraanpak per wijk bij. Problemen in de wijken zijn zo verschillend dat er geenuniforme regeling op te leggen is. Per wijk moet onderzocht worden welke par-keeroplossing het beste is: blauwe schijf of kaartje kopen? Overdag of ook ’savonds? Voor het Sonsbeekkwartier en/of Spijkerkwartier is het wellicht de besteoplossing om kaartjes te verkopen en de opbrengst te oormerken voor een ge-bouwde parkeervoorziening. In andere wijken speelt een periodieke parkeerdruktijdens evenementen in bijvoorbeeld het Gelredome weer een hoofdrol (Baken-hof/Malburgen, Alteveer/ Cranevelt). Of de parkeerdruk vanuit een kantorenge-bied (bijvoorbeeld Rijnpoort: Holthuizen/Vredenburg/Kronenburg/Rijkerswoerd);

- Parkeeropbrengsten moeten ten goede komen aan nieuwe parkeeroplossingen12;

- Parkeren betalen op basis van de werkelijke tijd;

- De VVD stelt ook voor om bijvoorbeeld dinsdagochtend gratis te kunnen straat-parkeren in Arnhem centrum. Voor veel potentiële bezoekers van de stad zijn dedorpen rond Arnhem nu namelijk een aantrekkelijk alternatief (parkeren voor dedeur voor een ander tarief);

- Mogelijkheden voor extra transferia onderzoeken. Daarbij vooral kijken naar eenzo snel mogelijke verbinding tussen transferium en binnenstad. Dat maakt hetaantrekkelijk en goedkoper dan parkeren in de stad. Een busstation in Noord eneen busstation in Zuid gecombineerd met een transferium kan een oplossing zijn.Gecombineerd met een snelle verbinding via het centrum tussen Noord en Zuid;dan hoeven ook niet alle bussen het centrum in. Een mogelijke optie in Zuid isStadsblokken (onderlaag parkeren en daar bovenop bouwen);

- Parkeren bij sportaccommodaties: zorg voor voldoende parkeerplaatsen;

- Parkeren bij scholen: kiss en ride stroken bij elke basisschool.

12 Nu worden slecht lopende parkeergarages gefinancierd door straatparkeren en de geplande nieuwe parkeerregimes.

Page 15: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 15

Duidelijke bewegwijzering voor bezoekers- Geef de centrumring een kleur; dan is duidelijk of je er op zit of niet. Nu raken

mensen het spoor bijster en belanden ongewild in Zuid of rijden richting haven.De bewegwijzering in Arnhem is onder de maat (heeft u een bezoeker wel eensuit proberen te leggen hoe hij/zij met de auto bij de schouwburg komt?!).

Goed OV- Station moet als eerste af (zie ook hoofdstuk 2 de aantrekkelijke stad). Dat gaat

met de VVD zeker gebeuren;

- Snelle verbinding maken tussen HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) en RadboudUniversiteit. Ook tussen ziekenhuis Rijnstate en ziekenhuizen Nijmegen;

- De VVD wil er alles aan doen om het nachtnet (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht)door te trekken naar Arnhem/Nijmegen;

- Maar ook op wijkniveau: handhaaf de route van lijn 2 tot in Schaarsbergen.

Regionale/stedelijke ontsluiting- Met de ontwikkeling van Schuytgraaf en de realisatie van het Havenkwartier /

Waterkwartier wordt de noodzaak om te komen tot een goede Zuid-Noord ver-binding aan de westzijde steeds groter. Het ontbreken van een ringweg aan dewestzijde van Arnhem leidt met toenemende regelmaat tot overbelasting van deSchelmseweg, Oranjestraat, Onderlangs en de woonwijken van Arnhem-West. Sa-men met Oosterbeek (gemeente Renkum) en de provincie Gelderland moet naaroplossingen worden gekeken. Waarbij de kwetsbare natuurgebieden gespaardmoeten worden;

- A15 zo spoedig mogelijk doortrekken van knooppunt Ressen (bij Bemmel) naar deA12;

- Ook de ontsluiting per fiets goed onder de loep nemen. Veilige en goed verlichtefietspaden (bijvoorbeeld het fietspad over de dijk naast de Eldenseweg beter ver-lichten en verbeteringen in de Schuytgraaf in de directe omgeving van het Sport-park & de route naar de Salamander [bijvoorbeeld kruising Reine Clau-de/Koningskers]);

- Verbinding maken tussen toeristische trekpleisters aan de Schelmseweg (BurgersZoo, Nederlands Openluchtmuseum, Nationaal Historisch Museum) en het centrum.Met bijvoorbeeld een stille supersonische kabelbaan verweven in het landschap;de gemeente faciliteert. Goed kijken naar de verkeersafwikkeling en het parke-ren, dit levert nu al regelmatig overlast op voor de omliggende wijken (’t Crane-velt / Alteveer / Hazegrietje).

Page 16: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 16

6. Betrouwbare stad

Vertrouwen moet verdiend worden. Door betrouwbaarheid.In een betrouwbare stad hebben bestuurders het vertrouwen van de Arnhemmersen beschamen dat niet. Voor een aantal onderwerpen is het van belang om in eenvroeg stadium écht naar de direct betrokken Arnhemmers te luisteren. Maar beslui-ten worden in de ogen van de VVD door het bestuur genomen (vertegenwoordigendedemocratie); zonder (p)referenda. Daar staat de VVD voor. De VVD-bestuurders zullende stad altijd uitleggen waarom ze iets doen of iets niet doen.

Wat wil de VVD voor Arnhem

Burgerparticipatie: ALS je het doet, doe het dan goed- Duidelijke uitleg en afspraken vooraf. Echte participatie in de beginfase. Juist op

dat moment heel goed luisteren naar de écht direct betrokken Arnhemmers.Daarna de betrokkenen blijven informeren;

- Geen zinloze (p)referenda en enquêtes!

- Geen meningsvormende ronde meer in de cyclus van raadsvergaderingen (alleeninformatief en besluitvormend) met meer tijd daartussen zodat raadsleden -nogmeer dan nu- ook zelf op onderzoek uit kunnen.

Open en transparant stadsbestuur- De burger moet weten waar het geld vandaan komt en waar het naar toe gaat

(zie ook hoofdstuk 7 de financieel gezonde stad);

- Blijven aandringen op de actieve informatieplicht van het College van B&W. Deraad wordt nu te vaak half, niet volledig en/of niet tijdig geïnformeerd. Cultuur-omslag is nodig. Blijven de verantwoordelijken in gebreke, dan moeten ze weg.Dat begrijpt de kiezer;

- De portefeuillehouder dient de ambtenaren aan te sturen en niet andersom;

- Er moet een raadsprogramma komen op basis waarvan de Collegedragende par-tijen een Collegeakkoord maken. Dit is onder meer van belang om te benadrukkendat het in de gemeente gaat om collegiaal bestuur; dat we gezamenlijk de stadverder willen helpen. De VVD zal compromissen moeten sluiten in onderhandelin-gen met andere partijen. Na het sluiten van compromissen komt de VVD vanzelf-sprekend terug naar de eigen achterban om de keuzes uit te leggen.

Stadsbestuur met “een rechte rug”- Uitleggen wat je doet en ook uitleggen wat je NIET doet. Duidelijke communicatie;

- Afmaken waar je mee begonnen bent. Vooral niet allerlei nieuwe plannen opstar-ten;

- Leveren investeringen niet op wat ermee is beoogd, dan beleid ter discussie dur-ven stellen. Durven stoppen of veranderen;

- Afspraken en toezeggingen moeten worden nagekomen.

Page 17: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 17

7. Financieel gezonde stad

Financieel staat Arnhem er slecht voor13. Niet door uitgaven en hogere belastingmaar door bezuinigen en budgetneutrale verschuivingen moet het beleid anders. Fi-nanciële discipline brengt naast de nodige reserves ook het sterk noodzakelijk realis-me terug.De VVD wil een stad waar een solide financieel beleid wordt gevoerd. Een financieelgezonde stad geeft niet meer geld uit dan nodig is en heeft als motto: ‘eerst verdie-nen, dan uitgeven’. Zo’n stad heeft een sterke, efficiënte en kleine organisatie diezichtbaar en aanspreekbaar is.Een financieel gezonde stad gebruikt de OZB niet als melkkoe om gaten te vullen. Ineen gezonde stad wordt ook geen inkomenspolitiek gevoerd op gemeentelijk niveau.Als (stadsontwikkelings)plannen door de economische crisis niet haalbaar zijn danworden in de financieel gezonde stad bestaande plannen gewijzigd.Geen symboolpolitiek in de financieel gezonde stad als het om de recessie gaat. Opkorte termijn reëel kijken naar gemeentelijke mogelijkheden maar belangrijker, voorde middellange termijn: scholing, scholing, scholing…14

Al dan niet ingegeven door de recessie zullen de inkomsten (ook vanuit het rijk) af-nemen. Er moeten keuzes worden gemaakt om de tering naar de nering te kunnenzetten.

Wat wil de VVD voor Arnhem

Nieuw beleid met oud geldDoor bezuinigingen en budgetneutrale verschuivingen moet het beleid anders; beter.Niet door het stapelen van nieuw beleid maar nieuw beleid met oud geld.De VVD stelt een aantal bezuinigingen en verschuivingen voor. De omvang daarvan isuiteraard afhankelijk van de actuele financiële situatie in 2010.

Extra geld naar:+ Veiligheid, bestuurlijke boetes, toezichthouders (hoofdstuk 1);+ “De basis”: sportverenigingen, onderwijs, cultuur voor de jeugd, MFC’s (hfdst. 3);+ Sociale recherche (verderop in dit hoofdstuk);+ Bereikbaarheid/bewegwijzering van de stad en betaald parkeren op basis van

werkelijke tijd (hoofdstuk 5).

13 Weg (spaar)geld!

- de financiële reserves van Arnhem drogen steeds verder op (de teller staat nu op € 0) en er staan nog grote uitgaven tewachten;

- de uitkeringen uit het Gemeentefonds gaan omlaag (door recessie). Tegelijkertijd zullen de uitgaven aan uitkeringen stij-gen (compensatie door het Rijk is nog ongewis), schuldhulpverlening zal zeer waarschijnlijk toenemen en we ontvangenminder inkomsten uit bouwen (inkomsten van het grondbedrijf lopen terug door minder transacties en minder bouwbe-wegingen). Dit alles kan oplopen tot 25 miljoen op jaarbasis (is circa 4 % van de begroting)

14 Naast de vele noodzakelijke inspanningen die de VVD in Arnhem wil plegen is het ook reëel om te constateren dat het lande-lijk beleid in belangrijke mate het vestigingsklimaat bepaalt. Het is niet ondenkbaar dat het verlagen van de vennootschapsbe-lasting met twee procentpunt of het verhogen van de kleine ondernemersaftrek meer effect hebben op de lokale economiedan stedelijke impulsen. Dus naast een sterke lokale VVD is ook een sterke landelijke VVD van belang.

Page 18: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 18

Minder geld naar:- Niet effectieve welzijnsprojecten (hoofdstuk 3);

- Onterecht betaalde uitkeringen (verderop in dit hoofdstuk);

- Woningbouwcorporaties die niet de marktconforme grondprijs betalen (hoofd-stuk 2);

- (P)referenda (hoofdstuk 6);

- “Grote”projecten, door goed projectmanagement en regierol ambtelijk apparaat(verderop in dit hoofdstuk);

- Niet effectieve uitgaven op de automatische piloot (onder andere doorlichtengemeenschappelijke regelingen) (verderop in dit hoofdstuk).

Afschaffen automatismen:in het verleden ingezet beleid is geen garantie voor de toekomst- Een grondige herprioritering is nodig. De uitgaven moeten goed en zakelijk tegen

het licht worden gehouden;

- Gemeenschappelijke regelingen doorlichten: wat is de bijdrage van Arnhem enwat komt er voor terug. Ook hier moet de bezem door een grote hoeveelheidvanzelfsprekendheden (de kredietcrisis is daar een goed moment voor).

Solide financieel beleid- Solide financieel beleid begint bij het beperken van de risico’s door:

o goed projectmanagement van de grote projecten (Centraal station, Rijn-boog, Eusebius etc.). Daar hoort een duidelijke en kwalitatief goed ingevulderegierol van de gemeente bij. Het ambtelijk apparaat moet op die vraagworden aangepast;

o betere risicoanalyse van projecten met duidelijkere consequenties voor hetfinanciële weerstandsvermogen van de stad;

o transparantie en een zorgvuldige controle op doelbereiking (geldt voor pro-jecten en taken in alle gemeentelijke sectoren);

o wethouder financieel betrokken en verantwoordelijk laten zijn op elk dossiervan zijn/haar portefeuille. De portefeuillehouder financiën heeft de control-functie;

o derden aansprakelijk durven stellen; zakelijk en professioneel;o marktwerking en projectontwikkelaars daar waar nodig en mogelijk. Musis

Sacrum, Luxor (exploitatie met commerciële ondernemer);o geen tussentijdse “extra eisen” toevoegen. Dát veroorzaakt overschrijdingen.

Geld is van de Arnhemmers; wees transparant en vooral zuinig!- Inzichtelijk maken voor de burger waar het geld naar toe gaat15. Wat draagt de

Arnhemmer (per persoon per jaar) bij aan een bepaalde uitgave van de gemeente;

- De VVD streeft er naar om de OZB en Rioolbelasting niet te verhogen;

- Rioolheffing: niet de heffing op basis van de waarde van de woning maar op basisvan watergebruik;

- Voor ondernemers: afschaffen toeristenbelasting, precario etcetera. Onderne-mers via OZB één keer laten betalen en dat storten in Ondernemersfonds;

15 Geen transparantieZolang belangrijke uitgaven zoals herstel Eusebiustoren (inclusief het in de steigers zetten) en de aanleg van park Lingezegenniet tijdig in de perspectiefnota of meerjaren programmabegroting staan is het beeld onvoldoende compleet en is de gemeen-teraad overgeleverd aan de waan van de dag.

Page 19: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 19

- Hondenbelasting (ca. 4 ton/jaar) moet doelbelasting worden zodat het geld wer-kelijk gaat naar controle en uitlaatveldjes. Anders afschaffen;

- Leges mogen niet hoger zijn dan de kosten die er op het stadhuis voor wordengemaakt;

- Er is 25 miljoen teveel betaald aan uitkeringen, waarvan 10 miljoen bij 100 klan-ten. Sociale recherche op anonieme tips levert veel op. Capaciteitsprobleem:slechts een kwart van alle tips is na te trekken. De VVD wil die ambtelijke capaci-teit uitbreiden en door die scherpere handhaving meer onterecht betaalde uitke-ringen terug in de gemeentekas;

- Grond is (g)een geldmachine: lagere bebouwingsdichtheid is nu duur, maar na velejaren blijken deze wijken de parels van de stad te zijn en leveren deze wijken dehoogste bijdrage aan de uitstraling van de stad en zijn het gewilde woonomge-vingen. De bouw mag compact als er maar een goede mix is tussen bouwen en in-vesteren in de openbare ruimte/groen. Geef ruimere grondkavels uit; dat groenbeheren de eigenaren zelf en vermindert de gemeentelijke beheerkosten.

Ambtenarenapparaat aanpassen op de huidige vraag- Meer toe naar een regiegemeente met een kwalitatief hoogwaardig ambtelijk

apparaat en daar waar mogelijk de echt uitvoerende werkzaamheden extern ver-zelfstandigen. De VVD is reëel ten aanzien van de complexiteit van zaken. Als jezaken wilt doen met bijvoorbeeld projectontwikkelaars, corporaties etcetera gaatdat alleen goed als je op het gemeentehuis in ieder geval even veel kennis in huishebt als de externe partijen. Daar moet het ambtelijk apparaat op worden aange-past. Deels kan de efficiency ook worden vergroot door werk te doen (betaald)voor kleinere gemeenten (op gebied van controle, inspectie, stadsbank, bouwin-spectie etc.);

- Geen rigide formatieve taakstelling in de zin van 5 of 10% weg. Wel zorgen dathet stadsbestuur geen ambities blijft stapelen. Voor TEveel ambitie heb je TEveelambtenaren nodig. Door het op onderdelen reduceren van de ambitie én door hetextern verzelfstandigen van de sec uitvoerende werkzaamheden, kan het aantalambtenaren volgens de VVD worden gereduceerd;

- Handhaving zit nu bij drie diensten. Centraliseren is efficiënter. Bovendien kunnenmeervoudige ontduikers beter worden opgepakt. Fraudebestrijding (sociale re-cherche) levert geld op. Dat kunnen bouwinspecteurs (die tijdelijk minder werkhebben i.v.m. de recessie) ook.

Page 20: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 20

Index‘t Cranevelt....................................8A12 ......................................... 13, 15A15 .................................................15AKU fontein ...................................5Alteveer ............................5, 14, 15Ambtenarenapparaat...............19armoedeval....................................9Bakenhof ......................................14beloningsdifferentiatie............10bereikbaarheid................7, 14, 17bewegwijzering..6, 7, 14, 15, 17BGB ...................................................6boetes ......................................4, 17brede scholen .............................10Burgerparticipatie .....................16Burgers Zoo .................................15centrum.......................6, 7, 14, 15centrumring ................................15Citymarketing...............................7cultuur..............6, 8, 9, 10, 11, 17cultuurcluster ...............................8drugsverslaafden.........................5Duurzaamheid.............................12Elden ................................................8Elderveld..................................8, 10EMT...................................................7Eusebius...................................8, 18evenementen.........................6, 14financieel beleid.........................18Fraudebestrijding ......................19functiebeperking..................8, 11gehandicapten............................11gehandicaptensport ...................8Gelredome...............................7, 14gemeentelijke belastingen.....10HAN......................................... 12, 15Havenkwartier .......................8, 15Hazegrietje .............................5, 15heroïneverstrekking...................5Holthuizen ....................................14Hommelseweg ..............................4Hondenbelasting........................19hotspots .........................................5huurwoningen ......................... 4, 7innovatie.........................................6Integratiebeleid..........................11ISD-maatregel................................5Jansbeek.........................................8jeugd..................................9, 10, 17Jeugdzorg ......................................5jongerenwerk .............................10

kiss en ride stroken ..................14Klarendal..................................8, 10koopwoningen......................... 4, 7Kronenburg..................................14ledlampen.....................................12Leefbaarheid .................................4leerplichtambtenaar.................10leerwerkplekken ........................10leerwerktrajecten .....................10Leges..............................................19Lingezegen........................... 12, 18Luxor..............................................18Malburgen ....................................14Maltburg .........................................8mantelzorgers ............................11Marlet ..............................................4Matserhuis .....................................8Meinerswijk..................................12MFC......................................... 10, 17Milieuraad.....................................12Musis Sacrum .........................8, 18nachtnet.......................................15Nationaal Historisch Museum.15Nederlands Openluchtmuseum

...................................................15Neerlandstuinstraat..................10Nicis ..................................................4Nijmegen .............................. 14, 15olympische spelen .......................8Ondernemers ..............................18Ondernemersfonds ...................18Onderwijs .......................................7Openbaar Ministerie....................5openbaar vervoer......................11oud geld........................................17Overlast...................................... 4, 5OZB ......................................... 17, 18Papendal ................................6, 7, 8parken ......................................6, 12Parkeren .......................................14Pieter Breughelschool ..............10Podiumkunsten ............................8Politie...............................................4raadsprogramma .......................16recessie ................................. 17, 19referenda ............................. 16, 18regeldruk........................................6regiegemeente...........................19Rijkerswoerd ...............................14Rijnboog...................................8, 18Rijnkade ..........................................8

Rioolheffing ................................ 18Ruhrgebied.....................................7Schaarsbergen ........................... 15Schuytgraaf..................12, 14, 15seniorenbeleid............................ 11SMS alert...................................... 11Sociale recherche............... 17, 19Sonsbeek ........................................8Sonsbeekkwartier.................4, 14spijbelbattle................................ 10Spijkerkwartier.......................... 14sportaccommodaties...........8, 14sportverenigingen. 8, 10, 11, 17St. Jansschool................................8Stadsblokken....................... 12, 14Stadsregio ......................................7startkwalificatie........................ 10Station.......................................... 15Stedelijke Economische Raad ..6surveillanten..................................4talentontwikkeling...............9, 10toezichthouder.............................9transparant................................. 18Trolleynetwerk.......................... 13Universiteit ................................. 15vakscholen .................................. 10Veiligheid ..................................... 17vergunningen................................6verkiezingskrant ..........................3Verschuerwijk ...............................5vestigingsklimaat............... 10, 17Vitesse........................................ 6, 8Vredenburg................................. 14Warenmarkt ..................................7watersport.................................. 12waterstof .................................... 12Weerdjesstraat.............................8welzijnsinstellingen .................. 11welzijnsprojecten ................9, Ziewelzijnszorg................................ 11werk .................................. 9, 10, 11Werkelozen ....................................9Wijkagenten ..................................4winkelaanbod................................6winkelsluitingstijden...................6woningbouwcorporaties ...... 5, 7woningvoorraad...................... 6, 7zorginstellingen....................... 6, 8Zuid...........................6, 8, 9, 14, 15zuinig............................................. 18

Page 21: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 21

Resultaten VVD Arnhem 2006-2010

WAT IS ER BEREIKT (MEDE) DANKZIJ DE VVD OP HET GEBIED VAN:

Financiën/Veiligheid/Stadsbestuur:- Meldpunt voor inwoners om hun ervaringen met vergunningen/regels aan te geven

met als doel: verbetering.

- De Kafka-knop: ambtenaren uitdagen vanuit hun expertise met verbetervoorstellen tekomen voor de dienstverlening aan de burger.

- Minder stijging Riooltarieven.

- Bouwleges omlaag, overige leges slechts kostendekkend.

- Tegen de verplaatsing van de Boei.

- Wijksurveillanten aanstellen.

- Tegen de 12 miljoen voor Vitesse.

- Spelregels voor een goed ambtelijk apparaat.

- Geen lijsten gebruiken die Berbernamen verbieden.

Bouwen/Repareren/Groen:- Verbouw Bezoekerscentrum Sonsbeek.

- Tegen de vestiging van Bruil.

- Aandacht voor de gevolgen van de kredietcrisis.

- Extra Rijkssubsidie voor restauratie Eusebius in het jaar van het religieuze erfgoed.

- Behoud Meinerswijk als natuurgebied.

- Aandringen op maatregelen in verband met de slechte staat van de Rijnkade.

Burgerparticipatie:- Asfaltering van Heemstralaan.

- Uitkomsten enquêtes tellen eerlijk mee.

- Een kleinere moskee in Klarendal.

- Wijkgerichte oplossingen voor het parkeren.

- De inwoner kenbaar maken waar politieke partijen voor staan middels Arnhemse Koe-rier.

- Het stadhuis voor alle Arnhemmers, dus multifunctioneel gebruik.

Verkeer/Parkeren:- Steun aan de stichting duurzame A12 (overkapping/verminderen overlast A12 voor de

Arnhemse inwoners).

- Aandacht voor veilige fietsroutes van en naar school en sportlocaties.

- Fietsenstalling achter het station.

- Aandacht voor de overlast van Sporen in Arnhem.

- Stimulering doortrekking A15.

- Verdwijnen verkeerslichten Oranjewachtstraat.

- Aandacht voor parkeeroverlast rond ziekenhuis Rijnstate.

- Behoud van historische straatnamen.

- Aandacht voor invalidenparkeerplaatsen en -toiletten.

Sport/Cultuur/Erfgoed:- Kunstgras voor voetbalclubs Eldenia en Presikhaaf en voor hockeyclub Upward

Page 22: Verkiezingsprogramma VVD Arnhem 2010-2014

Verkiezingsprogramma 2010-2014 VVD Arnhem 22

- Behoud Posttheater.

- Bijdrage restauratie IJskelder Sonsbeek.

- Kunstwerk Johnny van Doorne, wordt nu uitgevoerd.

- AKU fontein gemeentelijk monument.

- Trappen Defensiedijk Elden.

- Cultuur aan de Rijn in het Waterkwartier.

- Aandacht voor Musis Sacrum.

- Openstelling stadhuis tijdens landelijke monumentendag.

- Behoud beeldbepalende panden Sint Marten, o.a. Jan Nuldehofje.

- Behoud Maycretewoningen Alteveer.

- Behoud van historische straatnamen.

- Het Bram Som-ommetje.

- Behoud koepeltje station, wordt nu herbouwd in Presikhaaf.

Onderwijs/Werk/Welzijn- 50 stageplaatsen voor jongeren tot 23 jaar die dit nodig hebben voor hun kwalificatie.

- Stimulering jongerenwerk in de wijken.

- Jongeren zonder startkwalificatie een tweede en laatste kans bieden.- Prestatieafspraken met welzijnsinstellingen.