Van Marcke College - opleidingen 2e semester 2015

88
Beheer vanaf nu je opleidingen online!

description

 

Transcript of Van Marcke College - opleidingen 2e semester 2015

  • Beheer vanaf nu je opleidingen online!

  • Welkom 3

    WelkomVan Marcke College staat voor:

    Ruim aanbod opleidingen: sanitair - HVAC - elektriciteit - diensten vaardigheden

    Veel leren op korte tijd (een halve tot volledige dag): hoe een product te berekenen, installeren, onderhouden, herstellen en verkopen alles over wetgeving en subsidies technische basisopleidingen om je algemene kennis en werkterrein te verruimen verworven kennis is onmiddellijk toepasbaar

    Lesgevers met uitgebreide & up-to-date praktijkervaring

    3 praktijkcentra met toestellen in werking te Kortrijk, Zaventem en Luik

    Wissel ervaringen uit met je collega's tijdens de door ons aangeboden lunch

  • 4 Index & legende

    Index

    Legende

    Welkom 3Beheer je opleidingen online 5EcoDesign 6Niet te missen - Certificatie 7Overzicht opleidingskalender 10

    Opleidingen in detail

    sanitair 14

    technisch sanitair 19

    HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 28

    allerlei 75

    diensten 81

    Algemene voorwaarden 83Waar vind je ons? 84Vraag je premie 86Maak je gebruik van de kmo-portefeuille? 87

    Doelgroep

    Duur

    Kostprijs

    Lesgever(s)

    Nieuwe opleiding

    Vernieuwde opleiding

    EcoDesign (zie p. 6)

  • Beheer je opleidingen 5

    Beheer je opleidingen onlineVanaf het tweede semester kun je via het digitale platform van Van Marcke College zelf je opleidingsplan beheren.Ga naar www.vanmarckepro.be of blueportal.vanmarcke.com waar je zal worden doorverwezen naar ons nieuwe platform.

    Hier kun je : ons volledig opleidingsaanbod en de kalender raadplegen info terugvinden over de inhoud van onze opleidingen jezelf in- en uitschrijven voor onze opleidingen je interesse doorgeven voor niet-geplande opleidingen consulteren welke opleidingen je bij ons reeds volgde de laatste nieuwtjes over Van Marcke College te weten komen

    Firma's met meerdere deelnemers aan onze opleidingen kunnen zelf een verantwoordelijke aanduiden die de inschrijvingen voor alle medewerkers beheert. Superhandig & overzichtelijk!

    Inloggen gebeurt met je klantnummer en postcode waar je bedrijf gevestigd is. Dit paswoord kan je zelf aanpassen.

  • 6 EcoDesign

    Ecodesign: energielabeling en ErPVanaf 26 september 2015 moeten boilers, warmtepompen, micro-warmtekrachtkoppelingssystemen, waterverwarmers en warmwatertanks voldoen aan de minimumnormen voor energie-efficintie. De naleving van deze minimum-normen wordt een voorwaarde om het CE-label op producten te kunnen aanbrengen, iets wat noodzakelijk is om producten op de Europese markt te kunnen verkopen.

    Het productlabel Vermeldt de classificaties voor ruimteverwarming en warmwaterproductie. Sommige producten zullen beide vermelden, andere slechts n. Klassen A. A+ en A++ zijn de producten met de beste energie-efficintie. Hiernaast een overzicht van de informatie die je op het productlabel terugvindt.

    Het systeemlabel Systeemoplossingen, dwz combinaties van verschillende producten en accessoires zoals bijvoorbeeld thermische zonne-installaties, moeten naast een label voor individuele producten, een aan vullend systeemlabel hebben. Verkopers van systeemoplossingen moeten de gerealiseerde prestaties via een vooraf gedefinieerd algoritme vermelden en de klant dus informeren. Van Marcke helpt je hierbij. Meer informatie bij je VM contactpersoon.

    In alle opleidingen waarbij dit logo staat vermeld, wordt ingegaan op de gevolgen van deze Europese verordening.

    EcoDesign

  • Niet te missen: certificatie 7

    Bereid je voor op de toekomst:Certificatie installateurs hernieuwbare energie

    Op aansturen van Europa organiseren de 3 gewesten in Belgi een systeem van certificatie voor installateurs van hernieuwbare energie. Bedoeling is om een officieel certificaat van bekwaamheid af te leveren aan installateurs die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om dergelijke installaties op een kwaliteitsvolle manier te plaatsen.In eerste instantie start dit systeem van certificatie op vrijwillige basis. Maar door communicatie vanwege de overheid en het koppelen aan het verkrijgen van subsidies voor investeringen in dergelijke technieken, zal het certificaat in de nabije toekomst een noodzaak worden.Het certificaat bekomt men op persoonlijke basis en blijft 5 jaar geldig. Nadien zal het certificaat kunnen verlengd worden mits het volgen van bijscholing.

    Over welke technieken gaat het?Het certificaat is enkel voor residentile installaties. Momenteel zijn er 6 mogelijke certificaten te behalen:

    1.Thermische zonne-energiesystemen voor de productie van sanitair warm water max. 50 kW, incl. integratie in en op daken (zie p. 28) 2.Thermische zonne-energiesystemen voor gecombineerde productie van sww en ondersteuning voor verwarming, max. 50kW (deze module kan pas gevolgd worden wanneer de voorgaande met goed gevolg werd afgerond) 3. Fotovoltasche zonne-energiesystemen max. 10 kW AC-vermogen, incl. integratie in en op daken 4.Biomassaketels productie van sww en/of verwarming, max. 100 kW 5. Warmtepompen max. 50kW (zie p. 30) 6. Ondiepe geothermie (putboringen en bodemcollectoren) max. 50kW

    Niet te missen - Certificatie

  • 8 Niet te missen: certificatie

    Hoe kun je je certificaat bekomen ?Je voldoet aan een aantal basisvereisten Toegang hebben tot een bepaald beroep (voor thermische zonne-systemen bijvoorbeeld moet je chauffagist of dakwerker zijn). (*) Minstens 3 jaar relevante beroepservaring kunnen voorleggen. (Heb je nog geen 3 jaar beroepservaring dan kun je nog steeds een Bewijs van bekwaamheid als aspirant behalen.) (*) Je volgt een opleiding in de categorie voor dewelke je een certificaat wenst te behalen. En je slaagt in het examen. (*)Op de Van Marcke College site kun je je kennis testen. Zo weet je onmiddellijk of deze voldoende is om n van de opleidingen aan te vatten. Uiteraard is dit volledig vrijblijvend en beslis je zelf om onmiddellijk de opleiding tot certificatie te volgen of eerst nog een voorbereidende dagopleiding te nemen.

    Waarom deze opleidingen bij Van Marcke College volgen ? Van Marcke College heeft zeer competente lesgevers die steeds over de meest recente informatie beschikken. In onze opleidingscentra hebben we up-to-date technische installaties die het mogelijk maken om alles zeer goed te illustreren en zeer praktijkgerichte opleidingen te verzekeren. Indien je een eerste maal niet zou slagen voor het examen, geven we GRATIS een persoonlijke begeleiding. In 2 uur tijd overlopen we het voorbije examen om te zien waar er extra oefening nodig is. Indien uit de pre-test (*) zou blijken dat je voorkennis onvoldoende is om de opleidingen met succes te volgen, kun je een inleidende basisopleiding volgen bij Van Marcke College. Na de test krijg je van ons een advies op basis van je resultaat. Uiteraard beslis je zelf of je dit advies volgt of niet. Van Marcke College biedt je een unieke gemaksformule. We helpen je administratief bij de aanvraag van je certificaat. Na het slagen voor het examen, nemen we zelf contact op met het certificatie-organisme. Er zal enkel nog gevraagd worden om 250 (excl. btw) te storten naar RESCert, de instantie die zorgt voor het afleveren van het certificaat. (*) Ook qua organisatie verloopt alles vlotjes. Zo worden opleiding en examen in n en hetzelfde centrum georganiseerd. Zo blijf je voor het examen in een voor jou vertrouwde omgeving. De lessen zijn zeer intensief. Daarom organiseren we deze overdag, want na een lange en volle dagtaak is het niet altijd evident om nog eens 4 uur aandachtig les te volgen. Wel een noodzaak als je goed wil voorbereid zijn op het examen. Volg je opleiding via Van Marcke College dan kun je beroep doen op de kmo-portefeuille, waardoor je de helft van je inschrijvingsgeld voor de opleiding terug krijgt van de overheid. Van Marcke College verwent extra en voorziet catering tijdens de opleiding.

  • Niet te missen: certificatie 9

    Praktisch De opleidingen bestaan uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte De systemen waarover het gaat, zijn huishoudelijke installaties De opleidingen duren 4 dagen en worden telkens gevolgd door een examen ( dag). De opleiding volgen zonder examen af te leggen kan ook.

    Prijs 822,8 (incl. btw) - Inbegrepen in prijs: opleiding 32 u + examen 4 u + syllabus + broodjes, 1 lunch en dranken tijdens de opleidingen + individuele bijscholing 2 u (indien je voor het eerste examen niet slaagt).

    Marcke College biedt je een unieke gemaksformule. We helpen je administratief bij de aanvraag van je certificaat. Na het slagen voor het examen, nemen we zelf contact op met het certificatie-organisme om het certificaat aan te vragen. Er zal enkel nog gevraagd worden om 250 (excl. btw) te storten naar RESCert, de instantie die zorgt voor het afleveren van het certificaat.

    Met kmo-portefeuille krijg je 50 % terug. (zie p. 87)

    (*) meer info ? zie onze site op vanmarckepro.com/nl-be/certificatie

  • 10 Opleidingskalender

    Nr. Opleiding Kortrijk Zaventem Wijnegem P.

    Sanitair

    S1 Basis sanitair 1 13/10 01/10 24/09 14

    S3 Aangepast sanitair voor 60-plussers en andersvaliden 1 02/10 12/10 15

    S2 Wedi Prefabelementen voor het plaatsen van waterdichte inloopdouches en andere sanitaire toepassingen 1/2 15/09 18/11 16

    S4 Grohe De perfecte douche 1 19/10 17/11 17

    S5 Grohe Kitchen Innovations 1/2 26/11 13/10 18

    Technisch sanitair

    T8 Regelgeving voor een correcte realisatie van drinkwaterinstallaties in Vlaanderen 1/2 17/11 30/09 19

    T2 Pompen en regenwaterrecuperatie 1 29/10 24/09 20

    T5 Waterbehandeling 1/2 16/10 13/11 21

    T3 Rinnai Condenserende gasgeisers 1 22/09 30/11 22

    T11 Junkers warmwaterbereiding 1 09/11 09/10 23

    T13 Twido Elektrische boilers, intelligent en functioneel nieuw 1 24/11 23/11 24

    T12 Franke : Legionallepreventie & intelligent waterbeheer met AQUA 3000open vernieuwd 1/2 05/10 21/09 25

    T9 Tece Inbouwsystemen en intelligente installatietechnieken 1/2 30/09 06/10 19/10 26

    T10 Basis leidingstechnieken 1 1 09/12 02/09 27

    HVAC : verwarming koeling ventilatie

    C1 Certificatie Thermische Zonnesystemen voor sanitair warm water4+1/2

    3/09, 10/09, 1/10, 8/10, 15/10 (examen)

    2/09, 9/09, 30/09, 7/10, 14/10 (examen)

    28

    C2 Certificatie Warmtepompen 4+1/2

    22/10, 29/10, 19/11, 26/11, 10/12 (examen)

    21/10, 28/10, 18/11, 25/11,9/12 (examen)

    30

    K1 Verwarming: module 1 : installatie en componenten 1 08/09 14/09 35

    K2 Verwarming: module 2: eenheden-principes-berekeningen 1 05/10 13/10 36

    K3 Hydraulica in de centrale verwarming 1 17/11 17/12 37

    K10 Wolf - Condenserende gaswandketels TGC/W/S + WRS regeling 1 14/9-30/11 23/09 38

    K42 Wolf - Condenserende stookolieketel COB + WRS regeling 1 08/12 39

    K67 Wolf - Condenserende gasvloerketels MGK + WRS regeling 1 08/09 20/11 40

    K72 De Dietrich Condenserende gaswandketels Naneo en Vivadens vernieuwd 1 12/10 22/09 41

    K39 De Dietrich - Condenserende gasketels met DIEMATIC iSystem regeling 1 20/11 26/10 42

    Kalender

  • Opleidingskalender 11

    K74 De Dietrich: Stookolieketels NeOvo en Modulens O vernieuwd 1 24/11 07/12 43

    K79 Bulex - Condenserende gaswandketels Thermo Master 1 06/10 16/11 44

    K80 Bulex - Condenserende gaswandketels Thema Condens en Isotwin Condens 1 13/11 28/10 45

    K89 Junkers - Condenserende gaswandketels - basis 1 12/11 25/09 46

    K87 Junkers - Condenserende gaswandketels niveau 2 1 12/10 23/11 47

    K102 De Dietrich Quadralis pelletkachels nieuw 1/2 16/10 27/10 48

    K73 Zaegel-Held Ketels op biomassa (hout en pellets) 1 27/10 24/11 49

    K44 Basis warmtepompen 1 07/12 14/12 50

    K58 Basis warmtepompboilers 1/2 02/10 16/11 51

    K88 Wolf Warmtepompen BWL/BWS 1 15/12 05/10 52

    K45 De Dietrich Warmtepompen en warmtepompboilers 1 21/09 18/11 53

    K70 Bulex - Warmtepompen en warmtepompboilers 1 13/10 20/11 54

    K76 Stiebel Eltron Warmtepompen : types, planning en installatie 1 22/09 01/10 55

    K77 Stiebel Eltron Warmtepompen : regeling en indienststelling 1 28/10 24/11 56

    K86 Junkers Hybride en warmtepompen 1 02/10 16/10 57

    K81 CTC Multi-energie met de EcoZenith i550 PRO 1/2 06/10 16/11 58

    K82 Nest De intelligente thermostaat 1/2 28/09 02/10 27/11 59

    K83 Honeywell evohome wifi: draadloze zoneregeling 1/2 19/10 29/09 22/09 60

    K103 Netatmo - De thermostaat voor Smartphone nieuw 1 14/10 15/10 61

    K48 Basis thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming 1 21/09 62

    K32 Wolf - Thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming+ WRS regeling 1 27/10 29/10 63

    K7 De Dietrich - Thermische zonne-energie voor sanitair en verwarming 1 07/10 06/10 64

    K71 Bulex - Thermische zonne-energie 1 01/10 09/10 65

    K4 Basis woningventilatie 1 16/11 22/09 66

    K75 Woningventilatie : een installatie berekenen 2 10 & 14/12 26/11 & 3/12 67

    K84 Wolf Woningventilatie CWL/CWL-Excellent 1/2 10/11 25/11 68

    K85 Duco Vraaggestuurde natuurlijke ventilatiesystemen 1 15/10 09/11 69

    K31 Schtz - Vloerverwarming 1 01/10 29/10 70

    K12 Winterwarm - Direct en indirect gestookte luchtverwarmers voor grote en kleine ruimtes 1 23/11 20/11 71

    Nr. Opleiding Kortrijk Zaventem Wijnegem P.

  • 12 Opleidingskalender

    K13 Rinnai - Gasconvectoren 1 09/10 17/12 72

    K16 Alfa Laval - Platenwarmtewisselaars in sanitaire en verwarmingsinstallaties 1 16/11 08/10 73

    K52 MiniCity van Alfa-Laval 1/2 08/12 19/11 74

    Allerlei

    A1 Rookgasafvoer van verwarmingsketels en sanitair warmwatertoestellen 1 06/10 08/12 75

    A4 Basis elektriciteit 1 06/11 15/09 76

    A2 Bepalen van binnenleidingen voor gas en plaatsing van verbruikerstoestellen NBN D51-003 4de editie 1 24/11 77

    A11 Euro-Index Fotovoltasche zonnesystemen monitoren en onderhouden 1/2 08/10 78

    A12 Euro-Index Rookgasanalyse, een verplichting tijdens het onderhoud van een verwarmingstoestel met vele voordelen 1 17/11 12/10 79

    A13 Euro-Index De vele toepassingen en mogelijkheden van een warmtebeeldcamera voor installateurs 1/2 05/10 02/12 80

    Diensten

    D1 Blue Hoe vlot werken met e-commerce 1/2 01/09 09/10 29/09 81

    D3 Bouw je eigen website 1/2 09/11 25/11 82

    Nr. Opleiding Kortrijk Zaventem Wijnegem P.

    De meeste opleidingen starten om 9.30u, tenzij anders vermeld op je inschrijvingsbevestiging.

  • Opleidingen in detail

  • 14 Opleidingen Sanitair Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Terugstroombeveiliging Tweede watercircuit Filters Drukverminderaars Waterbehandeling Warmwaterproductie

    (elektrisch, gas) Elektriciteit en ventilatie

    in de badkamer Toestellen en toebehoren:

    Wastafel Badkamermeubels Bidet Douche Bad Wellness WC Urinoir Spoeltafels

    Water dat door de watermaatschappij aan huis wordt geleverd, passeert binnenshuis verschillende toestellen en kan meerdere behandelingen ondergaan alvorens via de sanitaire toestellen bij de gebruiker terecht te komen.

    Het is de bedoeling van deze opleiding om al deze behandelingen te benoemen, hun functie duidelijk te omschrijven, eventuele wettelijke verplichtingen aante halen en een eerste uitleg te geven betreffende de verschillende producten die kunnen gebruikt worden.

    In een tweede deel van de opleiding worden alle sanitaire producten benoemd die men in een huis aantreft. Het gaat hier zowel om producten uit debadkamer als uit de keuken. Hun functie wordt uitgelegd en de cursist krijgt een eerste inzicht in de technische en commercile criteria, wat een specifieke en bewuste keuze van producten toelaat.

    INHOUD

    S1 Basis Sanitair

    Beginnende medewerkers die geenkennis hebben van de voorbereiding diesanitair water ondergaat vooraleer het ineen sanitair toestel terecht komt en dieeen eerste inzicht willen verwerven in defuncties van sanitaire toestellen.

    1 dag

    133,10 ( 110 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Peter Savels

  • Opleidingen Sanitair 15Data en locaties: zie p. 10-12

    SANITA

    IR

    Een Belg wordt gemiddeld 79 jaar en blijft hetliefst zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving wonen. Om thuis veilig en comfortabel te kunnen blijven functioneren is het plaatsen van aangepast sanitair vroeg of laat noodzakelijk.Ook families met kleine kinderen en personen met een beperkte mobiliteit kunnen profiteren van het ruime gamma aangepaste sanitaire producten op de markt. In deze opleiding wordt een overzicht gegeven van alle sanitaire producten en hoe die kunnen worden toegepast om een veilige en comfortabele badkamer te ontwerpen die voldoet aan de noden van de klant. De federale en gewestelijke regelgeving komt ook aan bod. De installateur weet na deze opleiding met welke voorschriften en beperkingen hij rekening moet houden om een badkamer aan te passen aan de gebruiker met een beperking. Hij weet welke reglementering er bestaat en weet waar bijkomende inlichtingen en advies te verkrijgen zijn.

    Voor wie? Hoe correct plaatsen en monteren? Plaatsingsvoorschriften Reglementering Produktoverzicht

    S3 Aangepast sanitair voor 60-plussers en andersvaliden

    Professionele installateurs die kennis willen verwerven over levenslang wonen in eigen huis.

    1 dag

    133,10 ( 110 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Peter Savels

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • 16 Opleidingen Sanitair Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Korte voorstelling van de firma Uitleg van het gebruikte materiaal en de voordelen Beschikbare modellen voor inloopdouches en de

    toepassingen Plaatsing van douchevloerelementen Overzicht van andere prefabelementen en hoe

    deze te verwerken

    Installateurs worden meer en meer geconfronteerd met de vraag om badkamers zo praktisch mogelijk maar ook op maat in te richten. En van de producten die daarbij steevast aan bod komen zijn drempelloze inloopdouches. Maar dit plaatst de installateur soms voor de essentile vraag: hoe zo'n inloopdouche waterdicht installeren?De wedi Fundo douchevloerelementen staan in de markt bekend als een betrouwbare en rendabele oplossing voor het maken van lekvrije inloopdouches. Met zijn waterdicht gemonteerde vloerafvoer, een extra waterdichte betegelbare coating en het juiste afschot, vragen de wedi douchevloerelementen aanzienlijk minder werk op de bouwplaats. Hierdoor wordt niet alleen veel tijd bespaard maar worden ook mogelijke technische fouten voorkomen. De waterdichte douchevloeren bieden praktisch onbeperkte mogelijkheden qua vormgeving in badkamers en vochtige ruimtes.De wedi bouwplaat is gemaakt uit een blauwe kern van (H)CFK-vrij, vochtongevoelig en waterdicht gextrudeerd polystyreen hardschuim. Het hardschuim is dubbelzijdig gewapend met glasvezel en eveneens dubbelzijdig voorzien van een met kunststof veredelde mortellaag. De plaat is en blijft een echte allrounder waar je op kan bouwen.Deze sessie overloopt de mogelijkheden in theorie en bespreekt de plaatsing van dergelijke prefabelementen. Het plaatsen, verzagen en het waterdicht verlijmen van wedi bouwplaten komen aan bod in het praktische gedeelte.

    S2 wedi: Prefabelementen voor het plaatsen van een waterdichte inloopdouche en andere sanitaire voorzieningen

    Alle installateurs die de mogelijkheden willen leren van het ruime wedi assortiment, alsook willen leren hoe deze elementen dienen geplaatst te worden op een waterdichte en duurzame manier. Dit zowel in nieuwbouw als renovaties.

    1/2 dag

    Gratis

    Roel Beernaert

  • Opleidingen Sanitair 17Data en locaties: zie p. 10-12

    SANITA

    IR

    Mooie inloopdouches worden steeds groter en worden best op maat gemaakt naar de wensen van de klant.In deze sessie leer je welke bouwstenen GROHE biedt om de ultieme douche te maken, eventueel aangevuld met klank, licht en stoom. Je raakt een heel stuk wijzer wat betreft debietberekening. Welke is de ideale uitlijning van de verschillende elementen, eventueel bediend vanop afstand voor een perfect gemak in gebruik.Geef de klant het gevoel dat zijn douche de allerbeste is. Wees fier dat jij die mocht maken!

    Een thermostatische kraan: hoe werkt ze? Welke omgevingsfactoren kunnen problemen stellen? Demonteren en herstellen Inbouwthermostaat: hoe hem aansluiten +

    oefeningen Basisberekening debiet voor douche Afmetingen van een douche inbouwhoogtes We voegen hier nu de dimensie klank en licht aan

    toe. (+ stoom) Onderdelen hiervan + montage praktijk Waarop letten bij het ontwerp van een

    stoomcabine Voorbeeld van berekening + offerte (met hulp van

    rekenblad) Douche bedienen met afstandsbediening

    S4 Grohe: de perfecte douche

    De installateurs, totaalafwerkers die naar de perfecte douche streven.

    1 dag

    Gratis

    Jan Fontaine

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • 18 Opleidingen Sanitair Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Red Technologie voor kokend water: de verschillende aansluitmogelijkheden Blue Technologie voor gefilterd gekoeld en

    eventueel bruis: waarop letten + leren instellen Touch Technologie: waarop letten bij de montage Keukenkranen, ngreeps met of zonder sproeier:

    waarop letten bij het vervangen van de dichtingen. Storing-oorzaak-actie voor deze kranen.

    De moderne keuken wordt meer en meer voorzien van inbouwapparatuur. Het keukenkraanwerk kan hier niet in achterblijven. Welke zijn de troeven van kokend waterkranen, van gekoeld- en bruisend waterkranen. Van kranen die kunnen bediend worden door aanraking.Na deze sessie ben je weer helemaal mee. En weet je welke de troeven en de weetjes hierrond zijn die van jou de perfecte keukenkraan specialist maken.

    S5 Grohe: Kitchen Innovations

    Keukenplaatsers, installateurs die de betere keukenkranen willen onderhouden. Keukenverkopers die ook de techniek willen kennen.

    1/2 dag

    Gratis

    Jan Fontaine

  • Opleidingen Technisch Sanitair 19

    TECHN

    ISCH SA

    NITA

    IR

    Data en locaties: zie p. 10-12

    Vandaag worden installateurs meer en meer geconfronteerd met allerlei richtlijnen en wetgeving waaraan sanitaire installaties moeten voldoen.Tijdens deze cursus wordt de wetgeving duidelijk en praktisch toegelicht zodat er zich bij oplevering en keuring van drinkwaterinstallaties geen problemen voordoen.

    Het Nieuw algemeen waterverkoopreglement (dd:01-07-2011) Overzicht van de verschillende wetgevingen

    Belgaqua technische voorschriften inzake aanleg huishoudelijke(HH) en niet huishoudelijke installaties (NHH) Legionellawetgeving en de BBT Aanleg gescheiden rioleringsstelsels (verplichte keuring sinds 1 juni 2011) Bespreking Belgaqua regelgeving met praktische

    voorbeelden van HH en NHH Bespreking Legionellawetgeving en de BBT met

    voorbeelden Aanleg gescheiden rioleringsstelsels Keuringsmodaliteiten voor rioleringen en

    drinkwaterinstallaties Toestellenlijst Belgaqua info en hoe te gebruiken

    T8 Regelgeving voor een correcte realisatie van drinkwaterinstallaties in Vlaanderen

    Iedere installateur die regelmatig sanitaire installaties plaatst en wil weten aan welke eisen deze installaties dienen te voldoen om goedgekeurd te worden door de Vlaamse drinkwater-maatschappijen.Een voorkennis van sanitaire installaties is noodzakelijk.

    1/2 dag

    66,50( 55 excl. BTW)

    Luc Mouton, TMVW

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • 20 Opleidingen Technisch Sanitair Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Belangrijke theoretische begrippen, omgaan met pompgrafieken, berekenen van leidingsverliezen etc. Overzicht van het volledige assortiment

    van pompen voor watervoorziening (toevoer), zuigerpompen, jetpompen, meercellige pompen, ondergedompelde pompen, etc. Drukverhoging: wanneer en hoe toe te passen Waterafvoer: mogelijkheden en soorten pompen Bij regenwaterrecuperatie zullen de volgende

    zaken aan bod komen: Voorbehandeling Regenwaterput Pompen Nabehandeling

    Deze dagopleiding is meer dan een basiscursus. Zowat alle types van pompen komen aan bod, zowel voor watervoorziening aan tappunten als voor afvoer van (vervuild) water. Naast wat hoogst noodzakelijke theorie wordt vooral aandacht geschonken aan de praktijk, de selectie en de installatie van diverse types pompen, zodat je naargelang de toepassing en situatie, steeds de juiste pomp weet te kiezen.

    Ook pompsystemen voor de recuperatie van regenwater komen ruimschoots aan bod. Vanuit verschillende invalshoeken (gezinnen, overheid,...) wordt er aandacht aan besteed. Je kunt aan het einde van de rit zelfs tot de helft besparen op je drinkwaterfactuur. We zullen bekijken hoe de ideale installatie voor regenwaterrecuperatie eruit ziet. En je wordt gewezen op de geldende normen voor het correct aansluiten van dergelijke producten op het leidingnet, zodat mogelijke vervuiling van het drinkwater uitgesloten is.

    Na deze opleiding kent de wereld van de residentile pompen geen geheimen meer voor jou. Je kunt de perfecte pomp berekenen voor de gevraagde toepassing, je leert het ruime Van Marcke assortiment kennen en je weet hoe een (regenwater)pomp op reglementaire wijze aan te sluiten.

    T2 Pompen en regenwaterrecuperatie

    Installateurs met een basiskennis sanitair

    1 dag

    Gratis

    Walter Pelgrims

  • Opleidingen Technisch Sanitair 21

    TECHN

    ISCH SA

    NITA

    IR

    Data en locaties: zie p. 10-12

    Van Marcke heeft binnen zijn assortiment een ruim aanbod aan producten die de kwaliteit van het water kunnen verbeteren. Hierdoor wordt enerzijds het comfort van de gebruiker verhoogd (zoals bij zacht water), maar wordt ook de levensduur van de installatie en de aangesloten toestellen verlengd.

    In deze opleiding worden de technieken besproken die enerzijds de kwaliteit van het water (stads-, regen- of putwater) verbeteren en/of anderzijds de sanitaire installaties beschermen tegen vuil, kalkafzettingen en corrosie. De cursist leert de beschikbare oplossingen kennen en dit zowel op residentieel vlak alsook voor grotere projecten (publieke sector).

    Chemie van het water Filtratie Ontharding Dosering Omgekeerde osmose (RO) Ultraviolet-desinfectie Keukentoepassingen (point-of-use) Ontijzering

    T5 Waterbehandeling

    Installateurs met een basiskennis sanitair.

    1/2 dag

    Gratis

    Walter Pelgrims

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • 22 Opleidingen Technisch Sanitair Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Overzicht van het assortiment en de specifieke technische karakteristieken Envirosmart 32i Envirosmart 26i Rinnai Infinity 16i Werking van de afstandsbediening Installatie cascade-aansluiting van verschillende

    geisers voor grote capaciteit Onderhoud en herstellen van de toestellen

    De Japanse gasgeisers van Rinnai zijn dankzij hun vooruitstrevende technologie de meest performante en gebruikersvriendelijke op de markt. Deze badverwarmers op gas, met gesloten vuurhaard en perfect instelbare temperatuur, bieden een ongevenaard warmwatercomfort. Het toestel laat zich installeren zoals een klassieke geiser, maar biedt, bovenop het enorme vermogen, ook de mogelijkheid de temperatuur van op afstand in te stellen.

    Na deze cursus ken je het assortiment van de Rinnai waterverwarmers, ken je de technische aspecten en weet je deze te vertalen in commercile argumenten. Je leert het toestel installeren en onderhouden, de afstandsbediening te gebruiken en hoe meerdere toestellen in cascade aan te sluiten.

    T3 Rinnai: Condenserende gasgeisers

    Iedere professionele installateur die genteresseerd is om de performante en gebruikersvriendelijke gasgeisers van Rinnai te leren kennen.

    1 dag

    Gratis

    Kamiel Eeckhout

  • Opleidingen Technisch Sanitair 23

    TECHN

    ISCH SA

    NITA

    IR

    Data en locaties: zie p. 10-12

    Junkers heeft een rijke geschiedenis in water- en badverwarmers en innoveert ook op vandaag met onder meer de Junkers Hydrocompact (de meest compacte badverwarmer in zijn soort) en de ecologische sanitaire warmtepompboiler SupraEco W. In deze opleiding wordt het volledige gamma Junkers badverwarmers en sanitaire warmtepompboilers bekeken. De werking en bediening wordt besproken, de verschillende onderdelen worden overlopen, evenals de manier van onderhoud en herstelling. De namiddag is voorbehouden voor praktijkoefeningen.

    Gamma Werking Bediening Onderdelen Diagnosecodes CO2 afstellen Onderhoud Praktijk

    T11 Junkers: warmwaterbereiding

    Installateurs die reeds water- en badverwarmers plaatsen en zich willen verdiepen in het Junkers gamma of meer willen bijleren over onderhoud en/of herstelling van Junkers toestellen.

    1 dag

    Gratis

    Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • 24 Opleidingen Technisch Sanitair Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Voorstelling van Twido Concept/Technologie Bediening van een Twido

    Via internet, Inleiding Mytwido.com Bediening in lokale modus - Met AP (Lokale Wifi) - Met drukknop Installatie van een Twido (praktijkvoorbeelden)

    Voorbereiding van de installatie Eenvoudige installatie Installatie met demontering Opstelling en afwerking Hoe een Twido G2 aansluiten op fotovoltasche zonnepanelen

    De tijd dat elektrische boilers veel te veel plaats innamen en er dikwijls niet al te fraai uitzagen is voorbij. Twido heeft het warm water opnieuw uitgevonden en lanceert een nieuwe generatie elektrische boilers met niets dan voordelen. Door zijn compacte vorm is hij plaatsbesparend en zelfs in de kleinste ruimtes integreerbaar. Twido is de nieuwe esthetische troef in huis, je kan er je eigen persoonlijk karakter aan geven en hij past perfect bij elke stijl, van klassiek tot design. Het systeem is intelligent en internetgestuurd, waardoor het warmwaterverbruik gemakkelijk en nauwkeurig wordt gecontroleerd en verminderd, wat een aanzienlijke energiewinst betekent.

    T13 Twido Elektrische boilers, intelligent en functioneel

    Installateurs die de elektrische boilers van Twido willen leren kennen en hun klanten willen overtuigen van deze nieuwe aanpak op vlak van technologie, Design en gebruiksvriendelijkheid.

    1 dag

    Gratis

    Twido

  • Opleidingen Technisch Sanitair 25

    TECHN

    ISCH SA

    NITA

    IR

    Data en locaties: zie p. 10-12

    BBT (Best Beschikbare Techniek) legionellawetgeving in de praktijk. Opbouw van de installatie (douche, wc, urinoir, ...). Verschillende mogelijkheden van automatische

    spoelingen. Thermische desinfectie.

    Als fabrikant is Franke reeds vele decennia betrokken bij het ontwikkelen van duurzame & intelligente systemen die hun toepassing kennen in zeer uiteenlopende markten.Het doel van deze opleiding is om via een praktisch benadering het waterbeheersysteem AQUA 3000open verder uit te diepen. Praktijkgerichte oplossingen voor het aansturen van douches, urinoirs, wastafelkranen, wcs, ...BBT wetgeving, hyginische spoelingen, thermische desinfectie, waterbesparing, waterhygine, ... Het zijn slechts enkele begrippen die tijdens deze opleiding zullen worden besproken.

    T12 Franke: Legionallepreventie & intelligent waterbeheer met AQUA 3000open

    Iedere installateur met voorkennis en ervaring in de sanitaire branche, actief in kleine of grotere projecten (collectiviteiten) met zin om nieuwe technieken te ontdekken

    1/2 dag

    Gratis

    Stijn Willekens

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • 26 Opleidingen Technisch Sanitair Data en locaties: zie p. 10-12

    Time is money!Leer werken met de intelligente inbouwsystemen van TECE die talrijke mogelijkheden bieden om op ieders behoefte en iedere situatie in te spelen. De voorwandsystemen werken snel en efficint. En ze bieden de mogelijkheid om het eigen werkterrein uit te breiden. Van installateur van enkel sanitaire toestellen word je meester over de complete inrichting van een badkamer.

    Leer tijdens deze opleiding de vele mogelijkheden en voordelen van de TECE-inbouwsystemen en voorwandoplossing. Ga zelf aan de slag met deze intelligente technieken en ontwerp volledige installaties.

    Korte voorstelling van de TECE groep Het TECE-profiel - bewezen voorwand-technologie Spoelsystemen en duwplaten - assortiment,

    installatie, werking Mogelijkheden van het TECE-profiel, ontwerp van

    een installatie en montage Hoe TECE producten en het concept van

    voorwandsystemen verkopen Voorstelling van TECElux - het toilet van de

    toekomst

    T9 Tece: Inbouwsystemen en intelligente installatietechnieken

    Installateurs met een basiskennis sanitair.

    1/2 dag

    Gratis

    Jasmin Kiekens

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • Opleidingen Technisch Sanitair 27

    TECHN

    ISCH SA

    NITA

    IR

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Een leiding kan maar correct functioneren als ze juist geplaatst is en correct gedimensioneerd is. Daarom wordt aandacht besteed aan het berekenen van leidingen. Op het plan van een eenvoudige installatie wordt getoond welke impact de keuze voor een leidingsysteem heeft op de berekeningen.

    In de namiddag wordt in het magazijn van het nabij gelegen verkooppunt kennis gemaakt met de verschillende assortimenten aan de hand van het beschikbare materiaal. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om enkele technieken te proberen.

    In deze opleiding wordt een overzicht gegeven van de meest courante leidingsystemen. Zo'n systeem is uiteraard meer dan enkel een buis. Ieder systeem heeft zijn 'handleiding': voor welke materie mag je deze buis gebruiken, waar liggen de grenzen van het systeem, waar moet je op letten bij de plaatsing, kan je combineren met andere systemen,...Waar nodig wordt aandacht besteed aan de regelgeving.

    T10 Basis leidingtechnieken

    Installateurs en administratief medewerkers die een overzicht willen over de verschillende soorten leidingen en de mogelijke manieren om leidingen te plaatsen en te verbinden.

    1 dag

    133,10 ( 110 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Peter Savels

  • 28 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    De bedoeling van deze opleiding is de kwaliteit van de installaties te verhogen en ervoor te zorgen dat vooropgestelde energiebesparingen ook effectief gerealiseerd kunnen worden. Na een algemene inleiding focust de opleidng vooral op de verschillende systemen, de bepaling, berekening en aansluiting van die systemen en het afleveren van de installatie aan de particuliere eigenaar.Na het slagen voor het praktisch en theoretisch examen krijgt men een certificaat dat 5 jaar geldig is. Dit certificaat wordt erkend in de 3 gewesten in Belgi en zelfs eventueel op Europees niveau (aanvraag via RESCert).

    Module 1 Globaal kader voor de ontwikkeling van hernieuwbare energieDeze module geldt voor alle opleidingen.

    Het is de bedoeling om installateurs een overzicht te geven van de verschillende energiebronnen, alsook van de elementen in het energie- en milieubeleid die de ontwikkeling van bronnen voor de productie van hernieuwbare energie omkaderen en stimuleren.

    Onderdelen van Module 1: De hernieuwbare energiebronnen Elementen van het energiebeleid Elementen van het milieubeleid Normalisering, markering, labels & certificering

    Module 2 Reglementering & ondersteuningsmechanismenDeze module geeft een overzicht van de reglementaire aspecten (stedenbouwkundige regels) en van de subsidie- en ondersteuningsmechanismen voor de installatie van zonnewarmtesystemen in de drie gewesten.

    Onderdelen van Module 2: De stedenbouwkundige reglementering Subsidies voor de installatie van een zonnewarmtesysteem

    Module 3 Introductie tot de technologie van de zonneboilerDeze module vat de basisprincipes samen van de werking van een huishoudelijke installatie voor de productie van sanitair warm water. Ze vormt een introductie op de twee volgende modules, die het hoofddeel van de technische opleiding uitmaken: Ontwerp van de installatie (Module 4) Uitvoering van de installatie (Module 5)

    INHOUD

    C1 Certficatie Thermische zonne- energie voor sanitair warm water

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 29

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    Iedere professionele installateur die een certificaat wil behalen voor het plaatsen van een thermische zonne-installatie.

    4 dagen + 1/2 dag examen

    822,80 ( 680 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en lunch inbegrepen.

    Daniel Kpper

    Onderdelen van Module 3: Het zonne-energieaanbod in Belgi Toepassingen van zonnewarmte-energie in Belgi Werkingsprincipe van een zonneboiler Specifieke montagekenmerken Kenmerken van het gebouw voor een optimale

    werking van de installatie Gemiddelde kostprijs van een huishoudelijke

    zonne-installatie voor de productie van sanitair warm water

    Module 4 Ontwerp van een zonnewarmte-installatieDeze module is bedoeld om de vaardigheden van de installateur inzake ontwerp, dimensionering, afstelling en optimalisatie van de prestaties van zonnewarmtesystemen voor de productie van sanitair warm water te verbeteren en te consolideren.

    Onderdelen van Module 4: Typologie van de zonneboilersystemen Verbinding tussen de zonneboiler en het

    bijverwarmingssysteem Componenten van de zonnewarmte-installatie

    voor SWW-productie Te respecteren normen bij het ontwerp van de

    installatie De zonneregeling Prestaties van een zonneboiler Dimensionering van de installatie Kosten-batenanalyse Impact van de installatie op het milieu

    Module 5 Uitvoering van een zonnewarmte-installatieDeze praktijk gerichte module is bedoeld om de vaardigheden van de installateur inzake prognose, planning en beheer van de verschillende uitvoeringsfasen bij de installatie van een zonneboiler te verbeteren of te consolideren, en ook om bijkomende specifieke technische vaardigheden voor de montage van een zonneboiler te verwerven.

    Onderdelen van Module 5: Montage van de installatie Oplevering & inbedrijfstelling van de zonneboiler Instandhouding & onderhoud van de zonne-installatie Opvolging van de prestaties van de installatie Overzicht van de klassieke fouten en identificatie

    van storingen

  • 30 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Module 1 MarketingDeze module leert de deelnemer de basisprincipes van marketing.

    Marketing is de algemene definitie voor verschillende activiteiten die op slechts n resultaat gericht zijn: Meer winst maken Meer klanten werven Het profiel van een bedrijf versterken

    Onderdelen van Module 1: Verkoopgesprekken en -technieken, klantenrelaties De belangrijkste redenen om een warmtepomp te installeren en overtuigende

    argumenten, verantwoordelijkheden in een verkoopgesprek, gevolgen van een verkeerde uitleg Richtlijnen voor de voorbereiding van offertes Richtlijnen voor de voorbereiding van een beurs

    Module 2 Kosten verbonden aan de investering in een WarmtepompDe installateur moet de klant overtuigen dat het warmtepompsysteem de beste prijs/kwaliteitsverhouding biedt zelfs al zal het waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing zijn. Dat kan door de totale levensduurkosten van de alternatieve verwarmingssystemen te berekenen en de klant te tonen dat de keuze voor een warmtepomp op lange termijn financieel voordelig is.

    Onderdelen van Module 2: Investeringskosten, gebruikskosten, levensduurkosten en terugverdientijd van

    warmtepompen in vergelijking met andere klassieke verwarmingssystemen. Berekening van de kapitaalvereisten voor een verwarmingssysteem waarmee moet

    rekening gehouden moet worden) Beoordeling van bestaande kostenvergelijkingen, waarmee moet rekening gehouden

    worden

    De bedoeling van deze opleiding is de kwaliteit van de installaties te verhogen en ervoor te zorgen dat vooropgestelde energiebesparingen ook effectief gerealiseerd kunnen worden. Na een algemene inleiding focust de opleidng vooral op de verschillende systemen, de bepaling, berekening en aansluiting van die systemen en het afleveren van de installatie aan de particuliere eigenaar.Na het slagen voor het praktisch en theoretisch examen krijgt men een certificaat dat 5 jaar geldig is. Dit certificaat wordt erkend in de 3 gewesten in Belgi en zelfs eventueel op Europees niveau (aanvraag via RESCert).

    INHOUD

    C2 Certificatie Warmtepompen

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 31

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    Module 3 EnergieDeze module focus op het begrip 'Energie'. Het is een drijvende kracht achter onze maatschappij en het is een sleutelfactor in onze economische ontwikkeling.Toch worden we geconfronteerd met fundamentele kwesties die onvermijdelijk ons energieverbruik zullen benvloeden: energievoorzieningszekerheid, uitputting van olie en de klimaatverandering.

    Onderdelen van Module 3: Vertrouwd zijn met de milieukosten en -voordelen van warmtepompen en in staat zijn om

    deze te communiceren Begrijpen welke gevolgen het gebruik van een warmtepomp heeft voor het milieu. Weten welke koelmiddelen een beperkte invloed op het milieu hebben.

    Module 4 GeologieDeze module is bedoeld om de mogelijkheden te leren van een geothermische warmtepomp. Deze haal zijn energie uit de bodem en in deze module komen zowel horizontale als ondiepe verticale collectoren aan bod.

    Onderdelen van Module 4: Geothermische bronnen in Belgi Grondwater Richtlijnen in Belgi Nationale ontwerptemperaturen Bepaling van de bodemomstandigheden voor horizontale collectoren

    Module 5 Energiezuinige gebouwenAls u een slecht gesoleerd huis heeft, is het aan te raden om eerst de isolatie te verbeteren. De energiebesparing zal veel hoger zijn dan de investeringskosten door isolatiewerken uit te voeren dan door een oud verwarmingssysteem te vervangen door een warmtepomp.

    Onderdelen van Module 5: Gedeeltes van het bouwvoorschrift die op warmtepompen betrekking hebben,

    afhankelijk van het land in kwestie (maximale aanvoertemperatuur, elektrische aansluiting, ventilatie, enz.) Basismogelijkheden om warmteverlies te verminderen Thermisch comfort Gecontroleerde ventilatie Andere hernieuwbare oplossingen

    Module 6 Technische detailsIn module 6 herhalen we de basiseenheden en -begrippen die nodig zijn om het functioneren van warmtepompen te begrijpen. Er wordt ingegaan op het meten en vergelijken van prestaties van warmtepompen (efficintie) en de onderdelen van een warmtepomp worden ontleed.

    Onderdelen van Module 6: Fysische principes Werking van een warmtepomp Kenmerken van de warmtepompcyclus Bepaling van de COP en SPF Kennis van de verschillen tussen testvoorwaarden voor warmtepompen, invloed van

    meetpunten op de testresultaten

  • 32 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    Onderdelen van een warmtepomp : compressor, expansieventiel, verdamper, condensor, hulpstukken en fittings, smeerolie, koelmiddel Oververhitting en nakoeling Meting van de warmtepompcyclus

    Module 7 Warmte- en koeldistributiesystemenBij de installatie van een warmtepomp is het bijzonder belangrijk dat de grootte (het vermogen) nauwkeurig ingeschat wordt. Te grote warmtepompen zorgen voor onevenredig hoge aankoop- en installatiekosten en verkorten de levensduur van het systeem.

    Onderdelen van Module 7: Bepaling van de warmtebelasting van gebouwen Bepaling van de capaciteit van de warmtepomp Aanvoertemperatuur Warmtedistributie Buffertank: Hydraulische integratie Hybride hydraulische schema's Koelmogelijkheden met warmtepompen

    Module 8 WarmtebronnenBij de keuze van de meeste geschikte warmtebron, moet er, afhankelijk van de situatie, rekening gehouden worden met een aantal factoren, zoals de energiebehoefte van het huis, welk type verwarmingssysteem er gebruikt wordt, de geografische ligging van het huis en welke bronnen er beschikbaar zijn rond het huis. Wetten en richtlijnen in de plaatselijke regio kunnen ook bepalend zijn bij de keuze van een warmtebron.

    Onderdelen van Module 8: Mogelijke systemen: overzicht over de verschillende warmtebronnen. Brinesystemen Lucht: Afvoerluchtwarmtepompen Innovatieve systeemoplossingen Water Directe expansie Oppervlaktewater

    Module 9 WerkwijzenHet warmtepompsysteem kan ontworpen worden zodat het verschillende werkwijze heeft. Alles hangt af van de keuze van de warmtebron, de grootte van de warmtepomp, het verwarmingssysteem en het werk dat de warmtepomp moet verrichten.

    Onderdelen van Module 9: Op de hoogte zijn van de werkwijzen (monovalent, bivalent-alternatief, bivalent-parallel),

    technische voorschriften, voor- en nadelen. De meest geschikte werkwijze bepalen. Het bivalent punt bepalen. De warmtebelasting van de tweede verwarmer bepalen. De meest geschikte regelstrategie bepalen naargelang het hydraulische systeem en het

    gebouw, voor- en nadelen van de verschillende strategien. Bepaling van de verwarmingscurve. Productie van sanitair warm water met warmtepompen

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 33

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    Module 10 Locatie beoordelenDe beoordeling van de locatie heeft als doel om gedetailleerde informatie te verzamelen over het gebouw, het bestaande verwarmingssysteem, de verwarmingsbelasting en beperkingen wat betreft de installatie van het warmtepompsysteem. Die informatie vormt de basis voor de keuze, de grootte en de prijs van de warmtepompinstallatie.

    Onderdelen van Module 10: Bepalen of het gebouw geschikt is voor een warmtepompsysteem. Bepalen welke warmtebronnen er mogelijk zijn In overleg met de huiseigenaar bepalen welk systeem het best is. In overleg met de huiseigenaar bepalen welk warmtedistributiesysteem het best is (in het

    geval van nieuwe gebouwen) . Bepalen waar de warmtepomp het best genstalleerd wordt (niet in de buurt van

    leefruimtes, enz.). Het aantal bewoners en hun gebruikspatronen bepalen Bepalen hoe de veiligheid van de locatie in gevaar kan worden gebracht of welke andere

    problemen de installatie van het warmtepompsysteem met zich mee kan brengen . Andere beperkingen en mogelijkheden voor de installatie bepalen, inclusief het vereiste

    lokale bouwvoorschrift of het bouwvoorschrift in Belgi. Samen met de huiseigenaar nagaan of de voorgestelde locatie van de collector en andere

    grote onderdelen geschikt is.

    Module 11 Installatie & indienststellingTijdens deze module komen alle stappen aan bod die tijdens de realisatie en indienststelling van het warmtepompsysteem dienen doorlopen te worden.

    Onderdelen van Module 11: De ruimte klaarmaken voor de installatie van de warmtepomp Controleren of de verzamelleidingen niet aangetast kunnen worden. De warmtepomp met de warmtedistributiesystemen en de warmtebron verbinden Indien nodig de warmtepomp in de leidingwatervoorziening integreren. Het verwarmingssysteem met water vullen. De warmtebron met brine vullen volgens de montagehandleiding van de fabrikant

    Bepalen welke extra onderdelen een warmtepompsysteem nodig heeft: terugslagventielen, aftapventielen, isolatieventielen, overdrukventielen, temperatuursensoren en manometers, enz. De plaats van de brinepomp bepalen . Controleren of de leidingen van het systeem correct genstalleerd zijn. Lekdruk van het verwarmingssysteem testen. Lekdruk van de warmtebron testen. Het systeem in werking stellen en het massadebiet in de warmte- en koudebron meten of berekenen.

    Module 12 Basis elektriciteitElektriciteit kan dodelijk zijn. Maatregelen ter bescherming van mensen, kabels en motoren moeten nageleefd worden. Enkel personen die een passende opleiding hebben gekregen mogen elektrisch werk uitvoeren.

    Onderdelen van Module 12: Veiligheidsvoorschriften - maatregelen ter bescherming van mensen. Bedradingsschema. Warmtepompen met soft-start.

  • 34 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    Iedere professionele installateur die een certificaat wil behalen voor het installeren van warmtepompen.

    4 dagen + 1/2 dag examen

    822,80 ( 680 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en lunch inbegrepen.

    Daniel Kpper

    Aan de elektricien uitleggen aan welke vereisten de elektrische verbinding moet voldoen (volgens een checklist).

    Module 13 KlantenoverdrachtAlle warmtepompinstallaties hebben na de inbedrijfstelling een soort onderhoud en/of afstelling nodig. Door de klant in te lichten en de meest voorkomende storingen te beschrijven, kan de klant zelf de meeste onderhoudsproblemen oplossen die met het opstarten verbonden zijn.

    Onderdelen van Module 13: Aan de eigenaar tonen hoe het systeem werkt en

    functioneert, hoe het systeem aan- en uitgezet moet worden. Aan de eigenaar gemakkelijke onderhouds- en

    diagnosemethodes tonen, alle opschriften en labels uitleggen voor het onderhoud en interactie met de eigenaar. Aan de eigenaar alle veiligheidsvoorschriften

    uitleggen die met het gebruik en het onderhoud van het systeem verbonden zijn.

    Module 14 OnderhoudOnderhoud heeft tot doel om: een optimale prestatie te bieden; de levensduur van de apparatuur te verlengen; het beste comfort voor de klant te behouden op

    lange termijn.

    Onderdelen van Module 14: Een onderhoudsprogramma voor een

    warmtepompsysteem opstellen. Een klant een geschikt onderhoudscontract

    aanbieden. Preventief, regelmatig of herstellend onderhoud

    uitvoeren.

    Module 15 Veel voorkomende foutenIn deze module komen de meest voorkomende fouten aan bod en hoe deze te voorkomen/op te lossen.

    Onderdelen van Module 15: Typische fouten herkennen. De meest gemaakte fouten voorkomen. De oorzaken van de meest gemaakte fouten

    bepalen.

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 35

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Deze opleiding richt zich tot mensen die geen technische vorming verwarming hebben genoten, maar toch actief zijn binnen de sector (secretariaat, onthaal, offertedienst, voorraadbeheer, leerjongen, iemand met een sanitaire vorming omscholen naar verwarming, enz.). Het is de bedoeling hen een basiskennis aan te reiken zodat ze in staat zijn een gesprek te voeren met een professioneel (bv. bij het noteren of behandelen van een bestelling of offerte), of om te kunnen antwoorden op basisvragen van een particulier.

    De opleiding is puur gericht op de vraag: Wat is een verwarmingsinstallatie?. Komen onder meer aan bod: de werking, de plaatsing en de rol van de verschillende componenten van dergelijke installatie.

    Deze cursus wordt gevolgd door een tweede module (M2) waarin de basisprincipes van verwarming worden uitgelegd en een eerste eenvoudige berekening van een installatie wordt gemaakt. Deze tweede module beoogt een beter begrip van de verwarmingtechniek.

    De verschillende types energie De werking van de centrale verwarmingsinstallatie De studie van de verschillende componenten

    afzonderlijk (rol, plaatsing en werking) Individuele verwarming

    INHOUD

    K1 Verwarming module 1: Installatie en componenten

    Deze cursus richt zich tot personen die geen enkele vorming in verwarming genoten en die de werking van een verwarmingsinstallatie en de componenten willen kennen.

    1 dag

    133,10 ( 110 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Daniel Kpper

  • 36 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Technische basisnoties Basisformules van berekeningen Praktische oefeningen en metingen Eenvoudige berekening van de warmteverliezen

    van een huis aan de hand van oefeningen

    In module 2 van onze Basiscursus Verwarming is het de bedoeling kennis op te doen omtrent de basisprincipes, formules, berekeningen en eenheden, die regelmatig worden gebruikt in de verwarming.

    De cursus bevat een praktisch gedeelte, dat toelaat vertrouwd te worden met technische termen, onder de vorm van oefeningen, de verschillende metingen die gedaan worden op de toestellen, evenals een basismethode voor de berekeningen van de warmteverliezen.

    Deze opleiding volgt op de eerste module en zal de deelnemer toelaten zich nog beter in te leven in de verwarmingswereld om zodoende te kunnen antwoorden op elementaire technische vragen van de installateur of de particulier.

    INHOUD

    K2 Verwarming module 2: Eenheden - principes - berekeningen

    Deze cursus is een perfecte aanvulling op de basis module 1 omdat men de technieken, die een rol spelen in de verwarming, gemakkelijker zal begrijpen, door de metingen en de praktische oefeningen. Hij richt zich tot personen, met enige voorkennis in verwarming, of personen die module 1 (K1) volgden.

    1 dag

    133,10 ( 110 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Daniel Kpper

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 37

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Een goed uitgebalanceerde installatie van centrale verwarming garandeert een goede werking, een beter comfort en daarenboven een lager verbruik.Doel van deze opleiding is de berekeningsmethodes te leren en de verschillende componenten op een eenvoudige manier te kunnen dimensioneren.Er wordt eveneens op gewezen dat een goede regeling cruciaal is voor de werking van de installatie. Hiertoe wordt de keuze van de regeling in functie van het type van installatie (vloerverwarming, cascade, ...) uitgelegd.De theorie wordt in de praktijk toegepast aan de hand van een paar voorbeelden en met een didactisch hydraulisch paneel.

    Herhaling en beantwoorden van vragen basismodules 1 en 2 Eisen i.v.m. gebruikte materialen volgens NBN

    D51-003 (4 ed.) Aandachtspunten bij installatie van een

    condenserende ketel, storingsfactoren en oplossingen Berekening van het debiet in functie van het

    vermogen van de installatie (traditioneel of vloerverwarming) Bepaling van de diameters en drukverliezen van

    de leidingen en componenten Berekening en plaatsbepaling van de pompen Berekening en plaatsbepaling van het expansievat Berekening en plaatsbepaling van de

    veiligheidsklep en drukverschilregelaar Uitleg betreffende de traditionele installaties, de

    vloerverwarming, de sanitair warmwater prioriteit en ketels in cascade Berekening van de kranen, shunt-pompen en

    evenwichtsflessen Bepaling en instelling van de regeling

    INHOUD

    K3 Hydraulica in de centrale verwarming

    Deze opleiding richt zich tot personen met een basiskennis van centrale verwarming (basisopleiding + ervaring) die de basiskennis willen aanleren om zelf centrale verwarmingsinstallaties te ontwerpen, te berekenen en in te stellen ten einde een zekere en optimale werking te garanderen.In die zin is deze opleiding een heel goed vervolg op de basismodules centrale verwarming 1 en 2.

    1 dag

    133,10 ( 110 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Daniel Kpper

  • 38 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Overzicht en uitleg van de vele troeven van de condenserende gaswandketels TGC(K)/TGS/TGW/ CSZ Principe en voordelen van de ingebouwde SWW-

    boilers met stratificatie Elektrische en hydraulische aansluitingen Onderhoud en herstellingen WRS-regeling in functie van de TGC/W/S

    Wolf is een Duitse ketelfabrikant die garant staat voor kwaliteit en voortdurend streeft naar producten met een hoog rendement en zorg voor het milieu.In deze opleiding wordt het complete Wolf-gamma van condenserende gaswandketels onder de loep genomen, met uitleg omtrent de vele troeven van elk apparaat.Ook wordt het stratificatieprincipe van de ingebouwde SWW-boilers uitgelegd. Hierdoor is het mogelijk dat een stratificatieboiler van 90 liter het equivalent aan SWW biedt van een traditionele boiler van 200 liter.In de Stiftung Warentest is de TGS 24/200 uitgeroepen tot beste condensatieketel met ingebouwde boiler.Drie grote voordelen komen aan bod in deze opleiding: eenvoudige installatie, eenvoudig onderhoud en eenvoudige bediening.Onderhoud kan zeer snel gebeuren daar een uniek kantelende branderkamer. Zonder aflaten van water of druk.De bediening gebeurt via de WRS-regeling, een heel uitgebreide regeling waarvan het gebruik toch eenvoudig en overzichtelijk gehouden is.Aan de hand van case-studies bekijken we verschillende installaties en hun benodigde parameters.Na deze opleiding kent men alle voordelen van het gamma condenserende gaswandketels van Wolf en kan men werken met de WRS-regeling.

    INHOUD

    K10 Wolf: Condenserende gaswandketels TGC/W/S en de WRS-regeling

    Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die genteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap.

    1 dag

    Gratis

    Geert Paelinck

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 39

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Verwarmingstechniek 'Made in Germany' voor de toekomst. Voordelen voor iedereen!In deze opleiding ontdek je de condenserende stookolieketel COB Comfortline.Deze ketel werkt zowel op klassieke en zwavelarme stookolie, maar is ook klaar voor bio brandstof.Verkrijgbaar in een vermogensbereik van 15 tot 40 kW en met zijn compacte opbouw integreert hij eenvoudig in zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt.Standaard gecombineerd met een stratificatieboiler van 160 liter, kan deze ook perfect samenwerken met traditionele boilers en zonneboilers.Verder hanteert de Wolf COB ook de rode draad doorheen het gamma van Wolf: compleet en eenvoudig in zijn montage, onderhoud en bediening.Na deze opleiding ben je dan ook al deze voordelen machtig.

    Ontwerp van de COB Comfortline condenserende stookolieketel Uitleg omtrent de werking van de ingebouwde

    stratificatieboiler van 160 liter (equivalent van een traditionele boiler van 240/260 liter) Aandachtspunten montage Indienststelling en onderhoud van de ketel Bespreking van de elektrische en hydraulische

    aansluitingen Uitleg omtrent de WRS-regeling in functie van de

    COB

    INHOUD

    K42 Wolf: Condenserende stookolieketel COB + WRS-regeling

    Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die genteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap.

    1 dag

    Gratis

    Geert Paelinck

  • 40 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Overzicht van onderdelen in een stookplaats voor middelgrote vermogens Overzicht van het MGK-assortiment en alle

    toebehoren (o.a. rookafvoer en condenspomp) Regeling van de ketels (individueel en in cascade) Hydraulische schema's (individueel en in cascade) Aandachtspunten bij het opstarten van een

    installatie en onderhoud WRS-regeling in functie van de MGK

    De MGK van Wolf is een condenserende gasvloerketel met middelgroot vermogen (170 tot 300 kW).De ketel verenigt de gekende voordelen van andere Wolf ketels: kwaliteit, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid.Deze ketels kunnen als stand alone geplaatst worden (max. 300 kW) of in cascade (max. 4 stuks, tot 1,2 Mega Watt).Naast alle technische aspecten van de ketel wordt deze opstelling (cascade) uitvoerig besproken. Een cascade van meerdere ketels biedt namelijk enorme voordelen in bedrijfszekerheid, maar evenzeer in modulatievermogen.

    INHOUD

    K67 Wolf: Condenserende gasvloerketels MGK + WRS-regeling

    Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die verwarmingsketels met middelgroot vermogen plaatst.

    1 dag

    Gratis

    Geert Paelinck

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 41

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    De populaire Naneo Plus wandketel met Al-Si ketellichaam bezit enkele sterke troeven. Door het integreren van gasblok, venturi, ventilator,ontstekingstransfo en centrale regeling in n enkelonderdeel is de Naneo een van de lichtste encompactste wandketels op de markt. De Vivadens Plus met inox-ketellichaam werd aangepast om te voldoen aan Ecodesigneisen.Hoofddoel van de opleiding is het behandelen van de technische aspecten van de toestellen: indienststelling, onderhoud,parameterinstellingen, opstart en foutzoeken.

    Situering van Naneo en Vivadens condenserende gasketels binnen het assortiment De Dietrich Voorstelling assortiment, toebehoren en

    hydraulische mogelijkheden Ecodesign: labeling en pakketlabeling Bedieningsbord: gebruik en elektrische

    aansluitingen Parameterinstellingen, alarm- en

    blokkeringscodes Praktijk op de demoborden Naneo: instellen

    parameters, gebruik servicetool, instellen VivaTherm ruimtethermostaat Opstart, controle verbranding en onderhoud Foutzoeken en controle van onderdelen Demonteren van alle onderdelen op de demo-

    ketels Wisselstukkenkoffers Toelichting van de PRO-website

    (www.dedietrich.be): online onderdelen opzoeken, online SAV-tool, online tool voor Ecodesign pakketlabeling

    INHOUD

    K72 De Dietrich: Condenserende gaswandketels Naneo en Vivadens

    Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van verwarming, die de condenserende gaswandketels Naneo en Vivadens van De Dietrich door en door wil kennen.

    1 dag

    Gratis

    Tim Heymans & Tom Verbanck

  • 42 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Voorstelling van de ketels en warmtepompen uitgerust met Diematic iSystem Ecodesign: labeling en pakketlabeling Hydraulische mogelijkheden en

    installatievoorbeelden Praktijk op demoborden Diematic iSystem:

    parameterinstellingen en bediening ruimtevoeler Elektrische aansluitingen Opstart, controle verbranding en onderhoud Foutzoeken en controle van onderdelen Toelichting van de PRO-website

    (www.dedietrich.be): online onderdelen opzoeken, online SAV-tool, online tool voor Ecodesign pakketlabeling

    In deze opleiding komt u alle technische aspecten te weten van de DIEMATIC iSystem weersafhankelijke regeling en de condenserende gasketels INNOVENS MCA, MCA PRO en de MODULENS AGC.

    Troeven van de DIEMATIC iSystem: Mogelijkheid 3 verwarmingskringen aan te sturen

    en een boilerkring Zeer eenvoudige bediening en instelling dankzij

    draaiknop en groot display Gentegreerde cascaderegeling

    INHOUD

    K39 De Dietrich: Condenserende gasketels met DIEMATIC iSystem regeling

    Iedere professionele installateur met een goede basiskennis verwarming, die de condenserende gasketels met Diematic iSystem regeling door en door wil kennen.

    1 dag

    Gratis

    Tim Heymans & Tom Verbanck

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 43

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    In deze opleiding behandelen we uitgebreid de technische aspecten van volgende stookolieketels.Modulens O: Een compacte condenserende stookolieketel met inox ketellichaam en traploos modulerende brander.NeOvo Condens: Een budgetvriendelijke condenserende stookolieketel met gietijzeren ketellichaam en keramische condensor gecombineerd met een 1-traps brander.NeOvo EcoNox: Een laag-temperatuur stookolieketel met gietijzeren ketellichaam en 1-traps brander. Uniek is het Ecodesign B-label die gehaald wordt met deze niet-condenserende ketel.

    Overzicht assortiment condenserende stookolieketels: NeOvo Condens, Modulens O, GTU C 220 en GTU C 330. Overzicht assortiment niet-condenserende

    stookolieketels NeOvo EcoNox, GT 220-330-430- 530. Hydraulische mogelijkheden Ecodesign: labeling en pakketlabeling Bedieningsbord: gebruik en elektrische

    aansluitingen Praktijk op de demoborden NeOvo: instellen

    parameters B-Control en IniControl 2, instellen VivaTherm ruimtethermostaat Praktijk Modulens O: afregeling van de

    modulerende brander via het Diematic iSystem regelbord. Opstart, controle verbranding en onderhoud Foutzoeken en controle van onderdelen Toelichting van de PRO-website

    (www.dedietrich.be): online onderdelen opzoeken, online SAV-tool, online tool voor Ecodesign pakketlabeling

    INHOUD

    K74 De Dietrich: Stookolieketels NeOvo en Modulens O

    Iedere professionele installateur met een goede basiskennis verwarming, die de stookolieketels van De Dietrich door en door wil kennen.

    1 dag

    Gratis

    Tim Heymans & Tom Verbanck

  • 44 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Korte inleiding condensatietechniek Voorstelling van de Thermo Master Onderdelen van de gaswandketels Toebehoren in het Bulex assortiment Hydraulische en elektrische aansluitingen Parameters, foutcodes en testmenus Thermostaten en regelingen

    Bij deze opleiding zal verder ingegaan worden op de populaire condenserende gaswandketel Thermo Master van Bulex met aluminium/silicium verwarmingslichaam. De verschillende onderdelen en mechanismes zullen worden toegelicht. Dit zowel in theorie als in de praktijk. Tijdens de praktische sessies zal ook verder ingegaan worden op de hydraulische en elektrische aansluitingen. Daaropvolgend zal het toestel in werking worden gezet en zullen de cursisten in aanraking komen met de parameters, testmenus en mogelijke foutcodes. Op het einde van de cursus zal ook de regeling besproken worden. Dit met buitenvoeler en met alle mogelijke kamerthermostaten.

    INHOUD

    Installateurs met een baskennis van verwarming en gaswandketels die de Bulex condenserende gaswandketels door en door willen leren kennen.

    1 dag

    Gratis

    Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele,Marc Guilaume

    K79 Bulex: Condenserende gaswandketels: Thermo Master

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 45

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Bij deze opleiding zal verder ingegaan worden op de populaire condenserende gaswandketels Thema Condens en Isotwin Condens van Bulex met Inox verwarmingslichaam. De verschillende onderdelen en mechanismes zullen worden toegelicht. Dit zowel in theorie als in de praktijk. Tijdens de praktische sessies zal ook verder ingegaan worden op de hydraulische - en elektrische aansluitingen. Daaropvolgend zal het toestel in werking worden gezet en zullen de cursisten in aanraking komen met de parameters, testmenus en mogelijke foutcodes. Op het einde van de cursus zal ook de regeling besproken worden. Dit met buitenvoeler en met alle mogelijke kamerthermostaten.

    Korte inleiding condensatietechniek Voorstelling van de Thema Condens en Isotwin

    Condens Onderdelen van de gaswandketels Toebehoren in het Bulex assortiment Hydraulische en elektrische aansluitingen Parameters, foutcodes en testmenus Thermostaten en regelingen

    INHOUD

    K80 Bulex: Condenserende gaswandketels: Thema Condens en Isotwin Condens

    Installateurs met een baskennis van verwarming en gaswandketels die de Bulex condenserende gaswandketels door en door willen leren kennen.

    1 dag

    Gratis

    Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele,Marc Guilaume

  • 46 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Gamma Ingebouwde boilers Componenten Hydraulische schemas Boilers Rookgasafvoer Regelaars Onderhoud CO-2 afstellen Praktijk

    In deze opleiding wordt zowel het gamma ketels met doorstromers als ketels in combinatie met een boiler besproken. In het theoretische gedeelte bekijken we de verschillende componenten en hydraulische schemas, alsook de rookgasafvoer, regelingen en CO2 afstellingen. Ook de bedieningspanelen Heatronic III en Heatronic IV komen aan bod. De namiddag is voorbehouden voor praktijk. Na de opleiding zijn de deelnemers in staat om zelfstandig een Junkers condensatieketel te plaatsen, te onderhouden en de meest frequente foutmeldingen op te lossen.

    INHOUD

    K89 Junkers: Condenserende gaswandketels: basis

    Voor installateurs die al een kennis hebben van condensatieketels, maar nog niet voldoende vertrouwd zijn met het Junkers gamma en de specifieke bediening.

    1 dag

    Gratis

    Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 47

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Tijdens deze opleiding wordt vooral gefocust op praktijkgerichte oefeningen: alle mogelijke foutcodes worden overlopen en de oorzaak en oplossingen ervan worden uitvoerig besproken. Ook de eerste inwerkingstelling van een toestel wordt bekeken. Tijdens het theoretisch gedeelte worden de verschillende componenten, warmtewisselaars en parameters van de bedieningspanelen Heatronic III en Heatronic IV besproken, ook de mogelijkheden van de rookgasafvoer en de regelingen worden nader bekeken. Na de opleiding zijn de deelnemers in staat om zelfstandig een Junkers ketel te installeren, onderhouden en depanneren.

    Gamma Boilers Regelingen Opstarten Foutcodes: oorzaken en oplossingen Praktijk

    INHOUD

    K87 Junkers: Condenserende gaswandketels: niveau 2

    Installateurs die bekend zijn met het Junkers gamma condensatieketels en zich willen bijscholen.Om deel te nemen aan deze cursus dient men over voldoende kennis te beschikken van het huidige Junkers assortiment of eerst de basisopleiding condensatieketels te volgen.

    1 dag

    Gratis

    Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees

  • 48 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    Overzicht assortiment Quadralis pelletkachels Algemeenheden pellets Aandachtspunten bij plaatsing Mogelijkheden schoorsteenaansluiting Bediening van de regeling (demobord) Toelichting werkingscylcus Praktijk: opstart van een Quadralis pelletkachel Onderhoud door gebruiker Onderhoud installateur Toelichting van de PRO-website

    (www.dedietrich.be): online onderdelen opzoeken, online SAV-tool

    De Quadralis pelletkachels combineren gezellige warmte met een strak design. Deze kachels zijn ideaal als decentrale verwarming of als bijverwarming. Kom in deze opleiding alles te weten over plaatsing, regeling en onderhoud.

    INHOUD

    K102 De Dietrich: Quadralis pelletkachels

    Iedere professionele installateur die pelletkachels wenst te plaatsen en te onderhouden.

    1/2 dag

    Gratis

    Tim Heymans & Tom Verbanck

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 49

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    Wat men moet weten om met hout of pellets te stoken! Keuze van keteltype Bepaling van het vermogen Bepaling van een buffer Koppeling van biomassaketels met andere

    energiebronnen Type Zaegel Held biomassa ketels

    Werkingsprincipe Hoofdeigenschappen Hydraulische aansluiting De regeling Voorbeeld van installaties

    De overname van de biomassaketel door een andere ketel De schakeling de ene OF de andere ketel (bivalent alternatief) De schakeling de ene EN de andere ketel (bivalent parallel) Cascade van biomassa ketels Volgorde van koppeling van ketels (houtblokken pellet gas / stookolie ketel)

    Met mr dan 60 jaar ervaring in de verwarmingsindustrie legt Zaegel-Held zich meer en meer toe op producten, die hernieuwbare energiebronnen gebruiken, vooral houtenergie.

    Door goed ontworpen toestellen te gebruiken, is de uitstoot van onverbrande deeltjes bij houtverwarming nagenoeg onbestaande. Dus geen verspilling. Je moet er enkel op toezien steeds goed droog brandstof te gebruiken in de vorm van blokken, houtchips of korrels (samengesteld uit samengeperst zaagsel). De natuurlijke energiebron, hout, geeft weinig CO2 vrij tijdens zijn verbranding.

    K73 Zaegel-Held: Ketels op biomassa (hout en pellets)

    Iedere professionele installateur met kennis van verwarming die genteresseerd is om zijn werkterrein uit te breiden en tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar biomassa ketels.

    1 dag

    Gratis

    Jean-Pierre Herssens

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • 50 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    Het werkingsprincipe van een Warmtepomp (WP) begrijpen. De verschillende types warmtepompen en de verschillende bronnen waaruit ze hun energie halen. De voor- en nadelen, toepassingsgebieden (sanitair en/of verwarming), nieuwbouw en renovatie. Als monovalent systeem (WP alleen) of ondersteund door een andere energiebron (bivalent). Hoe een installatie opbouwen.

    Korte herhaling van een aantal eenheden Werking van een WP, verschillende types

    (bronnen) en componenten van een WP Uitleg omtrent begrippen zoals COP, SPF en

    graaddagen. Monovalent en bivalent Ontwerp van een installatie voor SWW en/of CV Keuze van het type WP, voor- en nadelen Speciale aandacht voor WP in combinatie met

    woningventilatie Invloed van het warmte-afgifte systeem op het

    rendement van een WP Dimensionering van een WP en

    haalbaarheidsstudie; manueel en via software van de leveranciers Hydraulische schemas:

    WP + verwarmingsketel (CV en SWW) WP + SWW + zonne-installatie (thermisch) WP + verwarmingsketel + zonne-installatie Regeling van de installatie Veel voorkomende fouten Premies en subsidies Rendabiliteitsberekening Eisen voor installateur Conclusies Overzicht van het assortiment

    K44 Basis warmtepompen

    Iedere professionele installateur met kennis van verwarming die genteresseerd is om zijn werkterrein uit te breiden en tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar warmtepompen. Deze opleiding dient als noodzakelijke introductie op de andere cursussen omtrent warmtepompen voor installateurs zonder ervaring in deze materie.

    1 dag

    133,10 ( 110 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Daniel Kpper

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 51

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Principe van een warmtepompboiler Meest gebruikte warmtetransport-middelen Eigenschappen van R134A Praktische werking, bediening en instellingen Installatie Aansluiten van een thermische

    zonne-installatie op een warmtepompboiler Aansluiten van een warmtepompboiler op een

    ventilatie-installatie systeem C.

    We staan aan de vooravond van een aardverschuiving: de elektrische boiler verdwijnt uit de Europese markt. De EcoDesign richtlijn van Europa laat vanaf 26 september enkel nog intelligente boilers toe. Om waarschijnlijk enkele jaren later ook deze te verbieden en alleen nog maar warmtepompboilers toe te laten. De warmtepompboiler is zeer efficint en de installatie is relatief gemakkelijk uit te voeren. Het gebruik van dit toestel levert een bijdrage aan de beperking van de CO2-uitstoot en het broeikaseffect.

    K58 Basis warmtepompboilers

    Iedere professionele installateur met een basiskennis warmtepompen die wil weten hoe een warmtepompboiler werkt en welke modellen er beschikbaar zijn.

    1/2 dag

    66,50 ( 55 excl. BTW)

    Cursusmateriaal, drank en warme maaltijd inbegrepen.

    Kamiel Eeckhout

  • 52 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    Wolf warmtepompen zijn beschikbaar in een vermogensbereik van 6 tot 21 kW verwarmingscapaciteit en in 18 varianten. Zo zijn er lucht/water-warmtepompen die binnen of buiten genstalleerd kunnen worden. En de bodem/water-warmtepompen zijn geschikt voor het verwarmen van water tot 63 C. Ze kunnen daarenboven zowel monovalent als bivalent opgesteld worden.

    Naast energie-efficintie overtuigen de nieuwe Wolf warmtepompen in het bijzonder door het lage geluidsniveau en hun installatie- en bedieningsgemak.

    Na deze cursus ken je de mogelijkheden van de Wolf warmtepompen en weet je welk type wanneer aan te bieden. Je kunt de toestellen perfect aansluiten op een verwarmings- en SWW installatie en de regeling van de warmtepomp kent voor jou geen geheimen meer.

    Productoverzicht BWL/BWS Functioneringsprincipe en bepaling van

    onderdelen in een installatie Aandachtspunten montage Indienststelling van de warmtepompen Uitleg over de regeling in functie van de BWL/BWS

    K88 Wolf Warmtepompen BWL/BWS

    Iedere professionele installateur met een goede basiskennis van warmtepompen, die genteresseerd is om kennis te maken met degelijk Duits vakmanschap.

    1 dag

    Gratis

    Geert Paelinck

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 53

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Overzicht gamma warmtepompen Keuze en dimensionering van de warmtepomp Mogelijkheden naar sanitair warmwaterproductie Uitwerking van complete oplossingen aan de hand

    van hydraulische schemas Mogelijkheden en instelling van de regelingen Richtlijnen en aandachtspunten bij plaatsing Praktijk: opstart van een Alezio warmtepomp Overzicht gamma warmtepompboilers Aandachtspunten bij installatie en opstart van een

    warmtepompboiler Praktijk: opstart KALIKO warmtepompboiler Toelichting van de PRO-website

    (www.dedietrich.be): online onderdelen opzoeken, online SAV-tool, online tool voor Ecodesign pakketlabeling

    In deze opleiding behandelen we de split warmtepompsystemen Alezio Evolution en HPI Evolution. Volgende aspecten komen aan bod: dimensionering, hydraulische opbouw, installatie, regeling en opstart.De Dietrich biedt een uitgebreid gamma warmtepompboilers aan: Kaliko, Kaliko Essentiel en Kaliko Split. Voor elke toepassing en situatie kan zo een gepaste oplossing geboden worden. De aandachtspunten bij plaatsing en opstart worden uitgebreid besproken.De warmtepompen en warmtepompboilers kunnen gecombineerd worden met een zonnesysteem of gas- en stookolieketels.De mogelijkheden van deze hybridesystemen worden toegelicht aan de hand van hydraulische schemas.

    K45 De Dietrich: Warmtepompen en warmtepompboilers

    Iedere professionele installateur die interesse heeft in warmtepomp-systemen.Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan eerst de algemene basisopleiding warmtepompen K44 te volgen als voorbereiding op deze opleiding.

    1 dag

    Gratis

    Tim Heymans & Tom Verbanck

  • 54 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    Tijdens deze opleidingen zullen de warmtepompsystemen van A tot Z worden uitgelegd. Dit gaande van een overzicht van de verschillende energiebronnen (bodem, water, lucht) tot technische termen zoals COP, SPF, monovalant en bivalent. Daarna wordt het Bulex assortiment van lucht/water warmtepompen met hun intelligente sturing (Examaster) verder besproken.Verder zullen de diverse componenten, aanwezig in de warmtepomp, worden toegelicht.Dit betekent de verschillende modules, de hydraulische aansluitingen en de installatiemogelijkheden. Na deze opleiding moet elke installateur in staat zijn om warmtepompen correct te plaatsen, te bedienen en op te starten. Op het einde van de cursus zal ook de nieuwe, efficinte warmtepompboiler (Magna AQUA) toegelicht worden.

    Inleiding warmtepompen Verschillende types

    (bodem, water, lucht) Bulex assortiment van warmtepompen (Genia AIR) Onderdelen van warmtepompen Hydraulische en elektrische aansluitingen Toebehoren in het Bulex assortiment Nieuwe warmtepompboiler

    (Magna AQUA)

    K70 Bulex: Warmtepompen en warmtepompboilers

    Elke installateur met kennis van verwarming die specialist wil worden in het plaatsen van warmtepompen en die voor elke woning het juiste systeem wil leren voorzien.Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan eerst de algemene basisopleiding warmtepompen K44 te volgen als voorbereiding op deze opleiding.

    1 dag

    Gratis

    Dirk Vanobberghen, Jens Dewaele Marc Guilaume

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 55

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Kort gamma overzicht De warmtepompinstallatie van A tot Z Praktische installatietips (dos en don'ts) Vermogens / Werking in bivalentie Studies met de warmtepompnavigator Tools: Heat Pump Navigator, selectietabellen,

    COP-tabellen, formulieren, vakpartnerportaal

    Het gamma van Stiebel Eltron biedt voor elk gebouw de gepaste oplossing om te verwarmen, koelen en ventileren met duurzame energie. De monobloc warmtepompen van Stiebel Eltron zijn de ideale oplossing voor een eenvoudige installatie zonder tussenkomst van een koeltechnieker.Tijdens deze opleiding krijgt u de gelegenheid om dieper in te gaan op de verschillende Stiebel Eltron warmtepompinstallaties met behulp van handige en professionele tools. Deze opleiding biedt u zowel de theoretische als praktische kennis die u nodig hebt om deze installaties vlot uit te voeren.Stiebel Eltron, pionier in het hoger marktsegment, deelt graag 37 jaar ervaring in warmtepompen met u tijdens deze opleiding.

    K76 Stiebel Eltron: Warmtepompen: types, planning en installatie

    Installateurs die al een basiskennis hebben over de werking en de voordelen van de warmtepomp en die als warmtepomp-installateur willen starten of een eerste werkervaring hebben als warmtepomp-installateur. Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan om eerst de algemene basisopleiding Warmtepompen (K44) te volgen als voorbereiding op deze opleiding.

    1 dag

    Gratis

    Luc Charlier

  • 56 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    Door hun technische uitmuntendheid en hoge kwaliteit hebben de Stiebel Eltron warmtepompen een uiterst efficinte werking en bijgevolg een zeer hoge COP (performantiecofficint). De efficintie in rele situaties (SPF seasonal performance factor) zal echter pas maximaal zijn als de regeling en indienststelling van de warmtepomp met het nodig inzicht en een grote precisie uitgevoerd zijn en als de instellingen tijdig geoptimaliseerd worden. Deze opleiding geeft u als warmtepompinstallateur inzicht in deze materie, die van het grootste belang is om uw installaties met het hoogst mogelijke rendement te laten functioneren en zo het elektrisch verbruik tot een minimum te beperken en de voorziene terugverdientijd te realiseren.Stiebel Eltron, warmtepompspecialist sinds 1976, deelt graag zijn jarenlange praktische ervaring met u tijdens deze opleiding.

    De regeling van de warmtepomp met de manager Voorbereiding van de indienststelling van de

    warmtepomp Oplossing van storingen

    K77 Stiebel Eltron: Warmtepompen: regeling en indienststelling

    Installateurs met een goede basiskennis van de warmtepomp, bij voorkeur met een eerste werkervaring als warmtepomp-installateur, die Stiebel Eltron warmtepompen willen plaatsen en die reeds de K76 volgden.Voor wie warmtepompen een totaal nieuw gegeven is, raden wij aan om eerst de algemene basisopleiding Warmtepompen (K44) te volgen als voorbereiding op deze opleiding.

    1 dag

    Gratis

    Luc Charlier

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 57

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Algemeen: werking warmtepomp Beschrijving gamma Per Product:

    Productbeschrijving Werking Technische gegevens Installatiedetails Hydraulische schemas Bedrading Toebehoren Praktijk

    Hybride toestellen combineren het beste van twee werelden: de warmtepomp haalt de ecologische en duurzame warmte uit de lucht en de condensatieketel zorgt voor de gekende betrouwbaarheid. Bovendien zorgt de ingebouwde OptiEnergy regeling ervoor dat er steeds de meest zuinige verwarmingsmodus gekozen wordt. Tijdens het theoretisch gedeelte wordt verder ook nog de specifieke werking van een hybridetoestel verduidelijkt, de installatiedetails bekeken, enzDe namiddag wordt voorbehouden voor praktijkoefeningen op de toestellen.Doel is een algemene kennis van de werking van een warmtepomp te verkrijgen (al dan niet in combinatie met een condensatieketel) en het leren plaatsen en onderhouden van warmtepompen en hybridesystemen.

    K86 Junkers - Hybride en warmtepompen

    Installateurs met kennis van condensatieketels die ook de basis van warmtepompen reeds beheersen (door ervaring of het volgen van de opleiding Basis Warmtepompen (K44)), en die willen bijleren over de hybride systemen en/of warmtepompen van Junkers.

    1 dag

    Gratis

    Frank Verhasselt, Rudy Van Machelen, Bert Mees

  • 58 Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie Data en locaties: zie p. 10-12

    CTC is fabrikant van warmtepompen en multi-energie oplossingen en is meer dan 90 jaar actief op de verwarmingsmarkt. In Zweden kan het wel eens barkoud worden in de winter. Dit klimatologisch feit gecombineerd met een uitstekende reputatie in industrile competentie en traditioneel vakmanschap hebben geleid tot een van de meest betrouwbare verwarmingsproducten van de wereld.

    Met de EcoZenith i550 PRO heeft CTC een unieke multi-energie oplossing. Een intelligent buffervat dat de sturing van allerhande verwarmingsbronnen voor zijn rekening neemt. Zowel warmtepomp, ketel, houtketel als zon kunnen gestuurd worden door dit slim vat. Daarnaast regelt de EcoZenith ook tot 3 verwarmingskringen en een zwembad. Het systeem is EnergyFlex wat wil zeggen dat je het kan uitbreiden wanneer jij dat wilt.

    Intro CTC Mogelijkheden EcoZenith i550 Pro Opbouw/samenstelling van het buffervat Werking in detail opgesplitst

    Verwarming Sanitair warm water Warmtepomp Cascade warmtepompen Houtketel (houtkachel) Ketel (mazout, gas, pellets) Zonne-energie Extra buffervat(en) Hydraulische voorbeelden Regeling (touchscreen) Kort overzicht gamma CTC warmtepompen

    K81 CTC- Multi-energie met de EcoZenith i550 PRO

    Iedere professionele installateur met kennis van verwarming die genteresseerd is om zijn werkterrein uit te breiden en tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar multi-energie oplossingen.

    1/2 dag

    Gratis

    Danny Dierckens

    DOELSTELLING

    INHOUD

  • Opleidingen HVAC: verwarming - koeling - ventilatie 59

    HVAC

    Data en locaties: zie p. 10-12

    DOELSTELLING

    INHOUD

    Voorstelling van de NEST thermostaat, eigenschappen en voordelen Technische uitleg van aansluiting in nieuwe en

    bestaande installaties Voorstelling van de Home protect van NEST Hoe verloopt de communicatie tussen

    thermostaat en Home protect en wat zijn de andere mogelijkheden (apps) Hoe deze producten verkopen?

    De producten van NEST zijn een revolutie in hun domein.De intelligente thermostaat leert uit het gedrag van de particulier en stemt zijn werking perfect af op zijn comfort e