uitgeverij IJzer - nieuwe boeken voorjaar 2014

2
Aanbieding IJzer - voorjaar 2014 84 Namen (Een filosofiegeschiedenis) van R.P. Bosch 84 Namen is een enerverende speurdersroman en een filosofiegeschiede- nis in één. Het is een uitgelezen achtergrondboek voor middelbare scholieren met filosofie in hun pakket en een aanrader voor iedereen die zich wijsgerige basiskennis wil eigen maken. Vertegenwoordiging: EPO, Lange Pastoorstraat 25-27, 2600 Berchem Atwerpen Uitgeverij IJzer [email protected] 030 252 17 98 Een filosofiecursus was niet haar eerste keuze, maar naarmate de achttienjarige Naomi Wijs- man meer leert over de geschiedenis van het westerse denken, begint ze steeds duidelijker raakvlakken te ontdekken met haar eigen leven. Haar identiteit als adoptiekind, het belang van haar naam en de manier waarop ze met haar emoties omgaat – al die kwesties blijken won- derwel aan te sluiten bij vraagstukken waar- over de oude filosofen zich hebben gebogen. Alleen die ene grote dreiging in Naomi’s leven, de reeks vreemde ongelukken die haar col- lega’s bij aardewerkfabriek Warchums Steen- goed treft, zal de filosofie ook daarop meer licht kunnen werpen? Plato en Aristoteles, Seneca en Augustinus, Descartes en Spinoza, de ideeën van deze en andere kopstukken van de westerse filosofie worden helder en speels over het voetlicht gebracht. R.P. Bosch is ideeënhistoricus en filosofiedocent. ISBN 978 90 8684 104 2 Roman. 509 pagina’s. Winkelprijs: 22,50 zoz

description

uitgeverij IJzer - nieuwe boeken voorjaar 2014

Transcript of uitgeverij IJzer - nieuwe boeken voorjaar 2014

Aanbieding IJzer - voorjaar 2014

84 Namen (Een filosofiegeschiedenis)

van R.P. Bosch

84 Namen is een enerverende speurdersroman en een filosofiegeschiede-nis in één. Het is een uitgelezen achtergrondboek voor middelbare

scholieren met filosofie in hun pakket en een aanrader voor iedereen die zich wijsgerige basiskennis wil eigen maken.

Vertegenwoordiging: EPO, Lange Pastoorstraat 25-27, 2600 Berchem Atwerpen

Uitgeverij [email protected]

030 252 17 98

Een filosofiecursus was niet haar eerste keuze, maar naarmate de achttienjarige Naomi Wijs-man meer leert over de geschiedenis van het westerse denken, begint ze steeds duidelijker raakvlakken te ontdekken met haar eigen leven.Haar identiteit als adoptiekind, het belang van haar naam en de manier waarop ze met haar emoties omgaat – al die kwesties blijken won-derwel aan te sluiten bij vraagstukken waar-over de oude filosofen zich hebben gebogen.Alleen die ene grote dreiging in Naomi’s leven, de reeks vreemde ongelukken die haar col-lega’s bij aardewerkfabriek Warchums Steen-goed treft, zal de filosofie ook daarop meer licht kunnen werpen?

Plato en Aristoteles, Seneca en Augustinus, Descartes en Spinoza, de ideeën van deze en andere kopstukken van de westerse filosofie worden helder en speels over het voetlicht gebracht. R.P. Bosch is ideeënhistoricus en filosofiedocent.

ISBN 978 90 8684 104 2 Roman. 509 pagina’s. Winkelprijs: 22,50

zoz

Aanbieding IJzer - voorjaar 2014

Escal-Vigorvan Georges Eekhoud

Na twintig jaar afwezigheid keert dijkgraaf Henry de Kehlmark terug naar het Escal-Vigor, de voorouderlijke burcht in Klaarvatsch, een dorpje op het idyllische eiland Smaragdis. Hij geeft een groot feest waarop alle bewoners – rijk en arm, jong en oud – worden uitgenodigd, en maakt er kennis met Claudie, de dochter van burgemeester en herenboer Govaertz, en met haar broertje Guido – de zondenbok van het gezin, een dro-merige nietsnut die dan maar koeien moet hoeden op de heide. Claudie heeft haar zinnen gezet op Kehlmark en droomt ervan gravin te worden, maar Kehlmark zelf heeft alleen oog voor de jonge koewachter, in wie hij een zielsgenoot herkent. Hij krijgt de burgemeester en zijn dochter zo ver dat Guido op het kasteel mag komen wonen.Met Escal-Vigor schreef Georges Eekhoud (1854-1927) een verhaal waarin, voor het eerst in de Westerse mo-derne literatuur, homoseksualiteit op een onverbloemd positieve manier aan bod komt. De symbolistische roman, waarin de auteur een oprecht pleidooi houdt voor de gelijkwaardigheid van elke vorm van liefde, is tegelijk een aanklacht tegen discriminatie op grond van afkomst, sociale rang of geloof. Tegelijkertijd handelt het boek over de strijd tussen goed en kwaad en hoe weinig er nodig is om utopie in gruwel te laten omslaan.Escal-Vigor veroorzaakte heel wat deining toen het in 1899 verscheen bij Mercure de France. In 1900 moest de auteur zich verantwoorden voor het Assisenhof van Brugge. Er kwam een steunactie op gang, die door meer dan 200 Franse en Belgische auteurs werd ondertekend. Eekhoud werd uiteindelijkvrijgepleit.

ISBN 978 90 8684 105 9 Roman. Uit het Frans door Katelijne De Vuyst.238 pagina´s. Winkelprijs ca.: 17,50

De filsofie van het alsof van Hans Vaihinger

Er zijn dagen dat ik alleen maar naar de inhoudsopgave van De filosofie van het alsof hoef te kijken om er weer tegen te kunnen. Dit is nou echt een ‘vrolijke wetenschap’. (Connie Palmen)

Een van de meest intrigerende titels uit de geschiedenis van de filosofie (Ger Groot, NRC)

Paperback editie. ISBN 978 90 8684 106 6 464 pagina’s. Winkelprijs: 39,50

Cliché & organisatie(Denken met Deleuze en film)

van Luc PetersOrganisaties zitten gevangen in clichés. Dit betekent dat ze niet meer denken, maar alleen nog kopiëren. Het is een wereld die kenbaar, voorspelbaar en maakbaar pretendeert te zijn. Een wereld waarin clichés als efficiency, transparantie, doelgerichtheid of de sterke leider, kritiekloos gebruikt worden. Hierdoor raken organisaties in conflict met zichzelf en ontstaat er een crisis die onoplosbaar schijnt te zijn. Film kan ons een heel andere wereld laten zien. Ze heeft een subversieve potentie,de film toont een wereld die we niet meer kunnen waarnemen en waarvan we vervreemd zijn geraakt. We zien de wereld weer zoals ze is en worden in staat gesteld clichés te doorbreken en het vertrouwen in deze wereld terug te krijgen.

Cliché & Organisatie is een ongebruikelijk boek dat een kritische houding inneemt ten opzichte van andere boeken over organisaties. Het is noodzakelijk omdat onze wereld door organisaties wordt gedomineerd. Het is anders omdat meer van hetzelfde ondraaglijk wordt.

ISBN 978 90 8684 102 8 Ca.: 320 pagina’s. Winkelprijs ca.: 29,95

zoz