Uit de economist van 1852

1
480 gekeerd. In een bijlage zijn het nationale budget voor 1952 (vol. gens verschillende alternatieven) alsmede de voerlopige realisa- tiecijfers voor 1951 opgenomen. United Nations. Department of Public Information. United Nations in Pictures. New York 1952. 47 blz. Foto's van vergaderingen van de Vet. Naties, de actie in Korea, technische hulp, gezondheidszorg, hulp aan r~fugi6's enz. United Nations. Department of Public Information. Looking at the United Nations. New York 1952. 29 blz. Ook deze uitgave bevat een verzameling foto's van de werk- zaamheden van de Ver. Natles. Landbouw-economisch Instituut. Jaarverslag 1951. 71 blz. Uit De Economist van 1852 In den loop van dit jaar is eerie gewigtige verandering in het Neder- landsche belastingstelsel gebragt. Eene verandering die gewigtig is, niet zoo zeer om de grootheid der sommen welke daarmede gemoeid zijn, als wel om het heilzame beginsel dat in de wet ligt besloten. Wij bedoelen de afschaffing van den accijns op het geslagt, voor zooveel de varkens en schapen betreft. Reeds vroeger, bij de bepalingen der Gemeentewet omtrent plaatselijke Belastingen, was her grondbeginsel vastgesteld geworden, dat schapen en varkensvleesch geen voorwerpen van gemeente-accijns zouden kunnen uitmaken, en geheel daarmede overeenkomstig is de nieuwe bepaling die de belangrijke verandering brengt in het stelsel onzer rijksbelastingen, en her vooruitzicht geeft dat de productie van varkens en schapenvleesch binnen eenigen tijd geheel onbelast zal zijn. Een groote vraag doet zich bij dit onderwerp voor, zij is deze: zal het volk wezenlijk bij deze accijns-afschaffing gebaat worden? Zal de prijs van het vleesch zooveel dalen als thans de accijns bedraagt? En zulien niet de slagers door onderlinge zamenspanning het bedrag der belastingen in de beurs houden, terwijl zij de verbruikers evenveel doen betalen als vroeger? ( ......... ) Maar dan vrage men in gemoede: ,,zal de spekslager in de steden den accijns in den zak kunnen houden tegenover die van al de om- ringende dorpen, die het vleesch, aldaar op zooveel voordeeliger wijze voortgebragt, zonder eenige formaliteit, zonder eenige risico, op alle markten kunnen aanbieden? Zouden, bij hooge prijzen, b.v. de spekslagers te Amstel'dam, den accijns in den zak kunnen houden tegenover zooveel goedkooper var- kensvleesch, dat misschien dagelijks uit de landprovinci~n tot provisie der hoofdstad zou kunnen aangevoerd worden? -- Zouden al de spekslagers, in een woord, den accijns in den zak kunnen houden tegenover al de arbeiders-huishoudens, die zelfs kunnen mesten en slagten, zonder eenige formaliteit of kosten, en die dit zullen doen, zoodra de prijs dien de spekslager eischt iets meer is dan de billijke prijs ? Zouden al de spekslagers in geheel Nederland den accijns in den zak kunnen houden, tegenover al de spekslagers van Cincinnati? RED., Over spek (blz. 213, 227).

Transcript of Uit de economist van 1852

480

gekeerd. In een bijlage zijn het na t ionale budget voor 1952 (vol. gens verschil lende a l te rna t ieven) alsmede de voerlopige realisa- tiecijfers voor 1951 opgenomen.

U n i t e d N a t i o n s . D e p a r t m e n t of P u b l i c I n f o r m a t i o n . U n i t e d

N a t i o n s in P i c t u r e s . N e w Y o r k 1952. 47 blz.

Foto's van vergader ingen van de Vet. Naties, de actie in Korea, technische hulp, gezondheidszorg, hulp aan r~fugi6's enz.

U n i t e d N a t i o n s . D e p a r t m e n t of P u b l i c I n f o r m a t i o n . L o o k i n g a t

t h e U n i t e d N a t i o n s . N e w Y o r k 1952. 29 blz.

Ook deze ui tgave bevat een verzamel ing foto's van de werk- zaamheden van de Ver. Natles.

L a n d b o u w - e c o n o m i s c h I n s t i t u u t . J a a r v e r s l a g 1951. 71 blz.

Uit D e E c o n o m i s t van 1852

In den loop van dit j aa r is eerie gewigtige verander ing in het Neder- landsche belastingstelsel gebragt. Eene verander ing die gewigtig is, niet zoo zeer om de grootheid der sommen welke daarmede gemoeid zijn, als wel om het heilzame beginsel dat in de wet ligt besloten. Wij bedoelen de afschaffing van den accijns op het geslagt, voor zooveel de varkens en schapen betreft. Reeds vroeger, bij de bepal ingen der Gemeentewet omtren t plaatselijke Belastingen, was her grondbeginsel vastgesteld geworden, dat schapen en varkensvleesch geen voorwerpen van gemeente-accijns zouden k u n n e n ui tmaken, en geheel daarmede overeenkomstig is de nieuwe bepaling die de belangrijke verander ing brengt in het stelsel onzer r i jksbelast ingen, en her vooruitzicht geeft dat de productie van varkens en schapenvleesch b innen eenigen tijd geheel onbelast zal zijn. Een groote vraag doet zich bij dit onderwerp voor, zij is deze: zal het volk wezenlijk bij deze accijns-afschaffing gebaat worden? Zal de prijs van het vleesch zooveel dalen als thans de accijns bedraagt? En zulien niet de slagers door onderl inge zamenspann ing het bedrag der belast ingen in de beurs houden, terwijl zij de verbruikers evenveel doen betalen als vroeger? ( ......... )

Maar dan vrage men in gemoede: ,,zal de spekslager in de steden den accijns in den zak k u n n e n houden tegenover die van al de om- r ingende dorpen, die het vleesch, a ldaar op zooveel voordeeliger wijze voortgebragt, zonder eenige formaliteit , zonder eenige risico, op alle mark ten k u n n e n aanbieden?

Zouden, bij hooge prijzen, b.v. de spekslagers te Amstel 'dam, den accijns in den zak k u n n e n houden tegenover zooveel goedkooper var- kensvleesch, dat misschien dagelijks uit de landprovinci~n tot provisie der hoofdstad zou k u n n e n aangevoerd worden? - -

Zouden al de spekslagers, in een woord, den accijns in den zak k u n n e n houden tegenover al de arbeiders-huishoudens, die zelfs k u n n e n mes ten en slagten, zonder eenige formali te i t of kosten, en die dit zullen doen, zoodra de prijs dien de spekslager eischt iets meer is dan de billijke prijs ?

Zouden al de spekslagers in geheel Nederland den accijns in den zak k u n n e n houden, tegenover al de spekslagers van Cincinnat i?

RED., Over spek (blz. 213, 227).