Triv03 2016

40
- Trivizier Dramatische dekkingsgraad ABP --------------------- PX-10 onderzoek schiet tekort --------------------- EU-DIGID voor ABP? --------------------- Diensteindestelsel: afspraken staan! jaargang 70 nummer 3 maart 2016

description

Verenigingsblad voor leden van de vakbond voor burger en militair defensiepersoneel VBM Bond, defensie, leden, burgers, militairen

Transcript of Triv03 2016

Page 1: Triv03 2016

-

Trivizier Dramatischedekkingsgraad

ABP---------------------

PX-10 onderzoek

schiet tekort---------------------

EU-DIGIDvoor ABP?

---------------------

Diensteindestelsel: afspraken staan!

jaargang 70 nummer 3 maart 2016

001_TJ03.indd 1 18-2-2016 10:24:50

Page 2: Triv03 2016

Dekkingsgraad ABPNet als bij andere pensioenfondsen zakte de dekkingsgraad van het ABP door het ijs. Waardoor gebeurt dat? Wat betekent dat voor u?

| Lees verder op pagina 6

AfdelingsvergaderingenMoet Defensie een einde maken aan leeftijdsdiscriminatie? Moet Defensie met een goed cao-bod voor 2017 komen? Bezoek uw afdelingsvergadering!

| Lees verder op pagina 9

PX-10 onderzoekHet RIVM erkent op 28 januari dat er bij het onderzoek in 2011 niet is gekeken naar ‘het geheel’ van de arbeidsomstandigheden.

| Lees verder op pagina 16

EU-DIGID bij ABP?Om in te loggen op MijnABP moet je een digid hebben. EU-regels maken het mogelijk om ook een digid uit een ander EU-land te gebruiken.

| Lees verder op pagina 17

Krijgsmansgeluk?Bij de gevechten tegen de Japanners op Oost-Java in 1942 gebruikten mariniers nieuwe tactieken. En een jonge luitenant toonde onorthodox leiderschap.

| Lees verder op pagina 28

Trivizier 70 jaarAl 70 jaar houdt uw vakbond u met een tijdschrift op de hoogte van ontwikkelingen in uw rechtspositie. Tijd voor een terugblik in 10 stappen. Deze keer: 1953.

| Lees verder op pagina 35

@mijnvbm:Ook RIVM erkent de beperkingen van het PX-10 onderzoek. Druk op de minister neemt toe.

Bekijk ook eens de digitale versie van de Trivizier op onze websites

In deze Trivizier vindt u op verschillende pagina’s QR-buttons. Scan deze buttons met de QR-reader op uw smartphone/tablet. Nog niet op uw device, download dan de (I-nigma)app.

facebook.com/mijnvbm

www.vbm.info

twitter.com/mijnvbm

Verschijnt 10 maal per jaar issn 0925–6237. Te controleren minimale oplage: 24.000 exemplaren

REDACTIEHenri Lansink en Peter Visser@: [email protected]

REDACTIEMEDEWERKERSJacques van Hulsen, Flip Lodesteyn, Louis Schipper en Jef Stassen

VORMGEVINGStudio VBM

DRUKSenefelder Misset, Doetinchem

VERANTWOORDELIJKHEIDHet Algemeen Bestuur is verantwoordelijk voor de inhoud en gevolgen van redactionele artikelen. De redactie behoudt zich het recht voor om niet-redactionele artikelen in te korten of te weigeren. Aan de inhoud van de Trivizier kunnen geen rechten worden ontleend. Overname van artikelen alleen na verkregen toestemming van de redactie en met bronvermelding.

LIDMAATSCHAPLeden van de VBM kunnen op elk gewenst moment hun lidmaatschap opzeggen. Bij een opzegging voor 1 december van een jaar eindigt het lidmaatschap op 31 december van dat jaar. Opzeggingen die in de maand december worden ontvangen worden pas op 31 december van het daaropvolgend jaar geëffectueerd.

ABONNEMENTENAbonnementen voor-niet-leden van de VBM kosten € 9,65 per kwartaal (bij vooruitbetaling).

VBM DEN HAAG (BEZOEKADRES)Ametisthorst 20 2592 HN Den Haag

VBM DEN HELDER (BEZOEKADRES)Havengebouw, kamer 4-12Het Nieuwe Diep 331781 AD Den Helder

POSTADRESPostbus 930372509 AA Den Haag

SOCIALE MEDIAtwitter.com/mijnvbmwww.facebook.com/mijnvbm

TELEFOON/E-MAILADRES070 3155111 of MDTN (sterretje dan nummer) *06 546 66156 Fax 070 3837000@: [email protected]

ADRESWIJZIGINGEN@: [email protected]

COLOFON SOCIALE MEDIA KOPPEN SNELLEN

Aangesloten bij het Ambtenarencentrum (AC)

001_TJ03.indd 2 18-2-2016 10:24:33

Page 3: Triv03 2016

7 In Memoriam Fons KraaikampOp 27 januari overleed plotseling Fons Kraaikamp (64 jaar). We verloren een fijne collega. En veel VBM-leden zullen het zonder hun vaste financiële (belasting-)vraagbaak moeten stellen.

20Voorziening of uitkering?Wie bij Defensie een UGM-, FLO- of wachtgelduitkering heeft, kan kiezen voor een ‘voorziening’ vanaf zijn/haar 65e. Maar wettelijk gezien mag Defensie de uitkering niet stoppen vanwege het bereiken van die leeftijd.

18DiensteindestelselDe afspraken over het toekomstige diensteindestelsel staan niet ter discussie. Dat geldt voor de bonden, maar ook voor de minister van Defensie. Een uitvoerende dienst van het ministerie mag daarom die afspraken niet in twijfel trekken.

04 Kort05 Debies visie08 Lodesteyns column 10 Memo, reünies en betaaldata12 Medezeggenschap13 Juridische zaken14 Geachte redactie22 Overleg CLAS23 Overleg DMO24 Overleg Defensie26 Overleg CZSK32 Column Bax33 Familieberichten36 Belastingbon38 Vraag en aanbod39 Puzzel40 Wat doet uw bond voor u?

Rubrieken:

IN DEZE TRIV IZ IER

65 67 ?

?

?

001_TJ03.indd 3 18-2-2016 10:24:42

Page 4: Triv03 2016

4 | Trivizier | 3 - 2016

KORTE BERICHTEN

Veteranen, dienstslachtoffers en hun relaties overal in Nederland de meest geëigende zorg bieden bij uitzend-gere-lateerde psychosociale problemen. Dat is het doel van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV).Het LZV gaat uit van eigen verantwoordelijkheid en actieve deelname in het herstelproces. Het LZV is een civiel-militaire ketenzorgorganisatie De zorg van het LZV wordt geboden achter de toegangspoort van het Veteranenloket.Zie voor meer info: www.lzv-groep.nl.

De VBM partner Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV)

De VBM-adviesgroep CLAS is op zoek naar met name actief-dienende medewerkers van CLAS, zowel burgers als militairen. Meer informatie geeft Adri van der Veer, e-mail: [email protected] en adviesgroepen zijn belangrijk voor de vorming van standpunten die de VBM in het overleg inneemt. VBM biedt een reiskostenvergoeding. Als lid van een adviesgroep bent u altijd op de hoogte van de nieuwste ont-wikkelingen. Dus: doen!

Leden VBM-adviesgroep CLAS gezocht!

Op 15 maart 2016 zal het Korps Commandotroepen (KCT) de Militaire Willems-Orde ontvangen. Het Korps is de 13e eenheid die deze eer te beurt valt sinds de instelling van deze militaire dapperheidsonderscheiding in 1815. Aan een eenheid wordt sinds 1940 altijd een ridderkruis der vierde klasse toegekend.Nog bestaande Nederlandse regimenten/eenheden die de orde dragen zijn het Regiment van Heutsz, de Koninklijke Luchtmacht, het Garderegiment Fuseliers ‘Prinses Irene’, het Korps Mariniers en de Onderzeedienst. Vanaf 15 maart a.s. dus ook het Korps Commandotroepen. Overigens ontving ook de Marine Luchtvaartdienst (tegenwoordig een ‘groep’ binnen DHC) de orde.

Militaire Willems-Orde voor KCTMerendeel claims chroom-6 afgewezenMinister Hennis van Defensie schrijft op 29 januari aan de Tweede Kamer dat aan 212 medewerkers een schadevergoe-ding is toegekend. In al die gevallen is een verband vastge-steld tussen een aandoening en het werken met chroom-6 houdende verven. In totaal hebben tot eind januari 630 (oud-)medewerkers een beroep op de coulanceregeling gedaan.Het merendeel (379) van de aanvragen is dus afgewezen. 39 zijn er nog in behandeling.Tegen de afwijzing zijn 108 (oud-)medewerkers in bezwaar gegaan. Defensie roept de hulp in van externe expertise bij de behandeling van bezwaren Bij bezwaren die zich richten op de functie die men had of op de duur van de blootstel-ling, onderzoekt Defensie samen met de (oud-)medewerker welke werkzaamheden feitelijk zijn verricht en hoe lang. De 108 bezwaarprocedures zijn nog niet voltooid.N.B. Indien u lid bent van de VBM en BBTV, krijgt u juri-dische ondersteuning bij het indienen van een claim en bij de eventueel daarna benodigde bezwaarprocedure.(Oud-)medewerkers die met chroomhoudende verf hebben gewerkt en een aandoening hebben die mogelijk verband houdt met blootstelling aan chroom-6, kunnen nog steeds een beroep doen op de coulanceregeling die in maart 2015 is ingegaan.

Meer weten over de coulance-regeling? Zie: http://www.vbm.info/component/k2/item/2001-eindelijk-tegemoetkomingsregeling-chroom-6.htmlofhttp://bit.ly/1SQ8LdJof

Waar zat chroom-6 in?In vrijwel alle voorwerpen van metaal die met camouflageverf zijn behandeld. Zoals: gamellen, MB’s, Laro’s, YPR’en enz. Moest u boren of schuren in dergelijke oppervlakken? Dan kunt u stof met chroom-6 binnen hebben gekregen. Ook de verf waarmee andere systemen werd beschermd (luchtvaartuigen, schepen enz.) bevatte vaak chroom-6. Onlangs is chroom-6 aangetrof-fen in stofmonsters bij de afdeling Klein Boven Water van het Marinebedrijf (Den Helder).

DOEN!

004_TJ03.indd 4 18-2-2016 10:32:55

Page 5: Triv03 2016

KORTE BERICHTEN

JEAN DEBIE

[email protected]

DEFENSIE, PROBEER EENS WEG TE KOMEN VAN HET ACHTERAF EN AD HOC REAGEREN!

Arbo: regiefunctionaris en inspecteur noodzakelijk!

De afgelopen jaren meldden zich honderden militairen en burgers met gezondheidsklachten door onbeschermd of onvoldoende beschermd werken met giftige stoffen of straling. Voorbeelden zijn er genoeg: asbest, straling van het HAWK-wapensysteem, verarmd uranium, PX-10, Chemical Agent Resistent Coating (CARC), chroomhoudende verf en andere zware metalen zoals cadmium, lood, kwik, dieselmotoremissie (DME) … Ook gezonde medewerkers maken zich terecht grote zorgen over de risico’s voor hun gezondheid.Beschermingsmiddelen waren vaak niet of nauwelijks aanwezig. Werkinstructies waren niet bekend. Infrastructuur en technische voorzieningen in werkplaatsen en in spuiterijen schieten tekort, zoals uit de rapportage quick scan van het Coördinatie- en Expertisecentrum Arbeid en Gezondheid (CEAG) van 23 april 2015 bleek. Dat blijkt ook uit de focusgesprekken (PX-10 onderzoek en het nog lopende onderzoek van het RIVM naar chroom-6 blootstelling op de POMS-sites). Dat leidt tot woede, frustratie en wantrouwen tegenover de werkgever. Het persoonlijk leed onder de zieke mede-werkers is groot.Er zijn allerlei onderzoeken uitgevoerd. Daar valt op af te dingen, maar de bereidheid om terug te kijken is te waarderen. Toch moet het anders, vind ik. Defensie, probeer eens weg te komen van het achteraf en ad hoc reageren! Verlies de aandacht voor het verleden niet, maar zet ook de focus eens structureel op de toekomst.In mijn optiek moet Defensie op hoog ambtelijk niveau een functionaris aanstellen die de regie moet gaan voeren over alles wat te maken heeft met veiligheid, arbeids-omstandigheden, opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen en daarbij behorende beschermingsmiddelen, de infrastructuur en de technische voorzieningen. Verder moet hij/zij alle aanbevelingen uit rapporten monitoren op uitvoering en kunnen ingrij-pen als dit niet gebeurt. De bedoeling is toch dat we lessen trekken uit het verleden! In de tweede plaats pleit ik voor een eigen inspectiedienst. Waarom wel een Inspecteur Militaire Gezondheidszorg en geen inspecteur ARBO, Veiligheid en Milieu? Wat komt er nou in praktijk van het beleid terecht? Om effectief te kunnen zijn moet deze de bevoegdheid hebben om inspectieteams samen te stellen en de organisatie in te stu-ren. Zij moeten rechtstreeks aan de Minister kunnen rapporteren.Vooruitlopend hierop zou de defensieleiding als eerste moeten besluiten om geen enkele inspectie meer aan te kondigen. Met regelmaat klinkt: ‘van de week hebben we controle, zorg ervoor dat we alles ARBO-proof hebben’. Die opdracht impliceert dat het gisteren en vandaag niet deugt, dat dit bekend is en dat de uitkomst weinig waarde heeft. Financiering kan plaatsvinden vanuit de Van der Staaij gelden. In het belang van de veiligheid en de gezondheid van alle defensiemedewerkers zou de Minister hieraan hoge prioriteit moeten geven.

CZSK Koninklijke Marine Technische Opleidingen1 maart 2016

CLASLand Warfare Centre9 maart 2016

HQ Operationeel Ondersteuningscommando Land16 maart 2016

13 Geneeskundige Compagnie18 maart 2016

Land Training Centre29 maart 2016

CDCParesto1 maart 2016

DCIOD9 en 10 maart 2016

VERKIEZINGSDATA MEDEZEGGENSCHAP

004_TJ03.indd 5 18-2-2016 10:33:04

Page 6: Triv03 2016

6 | Trivizier | 3 - 2016

PENSIOENEN

De dekkingsgraad van het pensioenfonds ABP is eind januari 2016 gedaald naar 91,2 procent. Dat betekent dat het vermo-gen van het fonds niet groot genoeg is om over een periode van 40 jaar na nu aan alle verplichtingen (de uit te keren pen-sioenen) te voldoen.

Wat is de oorzaak van die lage dekkingsgraad? De dekkingsgraad is verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen. De dekkingsgraad verandert wanneer het vermogen en/of de verplichtingen veranderen. De dekkingsgraad wordt beïnvloed door verschillende facto-ren. De rente is een van die factoren. Dat de dekkingsgraad onderuit zakt komt hoofdzakelijk door de lage rentestand.

Hoe zit dit precies?Om de hoogte van de verplichtingen te bepalen, moeten pen-sioenfondsen gebruikmaken van de rekenrente. Die wordt vastgesteld door De Nederlandsche Bank (DNB). Onder de verplichtingen vallen niet alleen de pensioenen die ABP op dit moment uitbetaalt, maar ook de pensioenen die in de toe-komst uitbetaald moeten worden.Als de rente laag is, is het verwachte rendement laag. Daardoor zal het vermogen minder toenemen. Dat betekent dat pensioenfondsen nu meer geld moeten reserveren om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Met andere woorden: er moet meer geld worden gereser-veerd. Simpel gesteld, als er over 40 jaar een bedrag X in kas moet zitten dan is om dat te halen nu minder geld nodig als gerekend mag worden met een rente van 4 % in plaats van 3, 2 of 1 procent.Daarnaast drukt ook de steeds hoger wordende levensver-wachting van de deelnemers de dekkingsgraad. Het zit de pensioenfondsen ook niet mee als het gaat om het boeken van vermogensgroei door beleggingen. Het ABP-vermogen groeide in 2015 met een kleine 2%. De ambitie van het ABP is een rendement op vermogen van 7% per jaar. Over

Dekkingsgraad ABP daalt dramatisch

de laatste jaren gezien, haalt het ABP dat. Maar rendements-ontwikkelingen kunnen het rente-effect in de toekomst onvoldoende compenseren. En zelfs als dat zou lukken, dan nog stijgt de dekkingsgraad niet.Volgens ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool wordt ‘de kans dat we <als ABP> moeten gaan korten in 2017 … wel groter’. De roep om hervorming van het pensioenstelsel wordt ook steeds groter. Maar of dat de echte oplossing is, is maar de vraag. Linksom of rechtsom draait het om de ambitie (wat zeggen we toe), de prijs (wat zijn we bereid te betalen) of de zekerheid (hoe haalbaar is het).

VOLGENS ABPBESTUURSVOORZITTER CORIEN WORTMANNKOOL WORDT ‘DE KANS DAT WE <ALS ABP> MOETEN GAAN KORTEN IN 2017 … WEL GROTER’.

daalt dramatisch

006_TJ03.indd 6 18-2-2016 10:35:43

Page 7: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 7

VERENIGINGSNIEUWS

Het bestuur van de VBM heeft de droevige plicht om u met pijn in het hart te laten weten dat op 27 januari 2016 Fons Kraaikamp op 64-jarige leeftijd is overleden. Fons was na een hartstilstand in de vroege morgen van de 25e januari opge-nomen in het ziekenhuis. Fons’ overlijden is een grote klap voor alle nabestaanden. Wij wensen hen veel sterkte met dit plotselinge verlies. Dat is ook groot voor zijn collega’s en alle vrijwilligers van het VBM-belastingserviceteam.Fons Kraaikamp was van 1993 tot op de dag van zijn over-lijden de belangrijkste man op de financiële administra-tie van de VBM. Onder zijn leiding kon de VBM een goed lopende belastingservice opzetten en daarmee veel leden een belangrijke steun bieden bij het invullen van hun belastingformulieren. Fons heeft als korporaal der eerste klasse (chauffeur/rij-instructeur) Defensie verlaten. Hij heeft de medaille voor 24 jaar trouwe dienst ontvangen.Toen hij bij de VBM kwam werken, had hij zijn sporen al ruimschoots verdiend als penningmeester van de in 1996 opgeheven Landelijke Korporaals Vereniging (LKV). Ook binnen de VBM laat hij een grote leegte achter. We zul-len niet alleen zijn onverwoestbare optimisme missen. Maar ook zijn geduld en humorvolle kijk op al het ‘gedoe’ om hem heen.

Onder grote belangstelling heeft op 2 februari jl. de uitvaart van Fons plaatsgevonden. Sprekers herinnerden Fons als een warm en betrokken persoon, die regelmatig geen blad voor de mond nam bij zijn oordelen. Of zoals Jan Bongers, de laatste voorzitter van de Landelijke Korporaals Vereniging memoreerde: een man met altijd het goede antwoord. Ook al was het dan wellicht een antwoord dat niet iedereen met-een begreep …Ook in de schriftelijke reacties die de VBM heeft ontvan-gen en de reacties op de facebook-pagina van de VBM klinkt,

naast de dankbaarheid voor zijn persoonlijke inzet, dat geluid door. Warmte, betrokkenheid en openhartigheid ken-merkten de mens Fons Kraaikamp. Zo zullen we hem blijven gedenken.

In Memoriam Fons Kraaikamp

Foto hierboven de nabestaanden.Links Jean Debie, voorzitter VBM en hieronder oud-voorzitter van de LKV, Jan Bongers houden hun toespraak.

007_TJ03.indd 7 18-2-2016 10:39:48

Page 8: Triv03 2016

8 | Trivizier | 3 - 2016

COLUMN LO

DE

ST

EY

NLSnel vergeten

Deze dagen ontvangen enkele honderden voormalige KNIL-militairen en voorma-lig rijksambtenaren een genoegdoening van 25.000 euro netto in het kader van de ‘backpay-regeling’. Daarmee wordt 70 jaar na dato eindelijk het achterstal-lige loon gecompenseerd dat ze niet kre-gen uitbetaald tijdens hun detentie in Jappenkampen. De tijd van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië én die van de daar snel op volgende Politionele Acties is voor veel oud-strijders nog altijd een open wond. Duizenden Indië-veteranen kregen bij thuiskomst een voorschotje op de koele ontvangst die Vietnam-strijders jaren later ten deel zou vallen in de VS. Voor verliezers immers geen erehaag of tickertape-parade. Snel vergeten die zwarte bladzijde, zo luidde het devies in herrijzend Nederland. De strijd die ons land in het verre oosten voerde om de koloniale macht te behou-den, is niet de meest geanalyseerde epi-sode van de vaderlandse geschiedenis. Waar over de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog of zelfs de ‘middel-eeuwse’ Tachtigjarige Oorlog nagenoeg elk detail bekend is, blijft de episode van het afscheid van Nederlands-Indië sterk onderbelicht. Hooguit een hoofdstukje erover in de geschiedenisboeken op de middelbare school en een wat weinig uit-gediepte bijdrage van wijlen staatshisto-ricus Lou de Jong; daarmee hebben we het wel gehad.Veel inmiddels bejaarde Indië-veteranen uit zowel de tijd van de Japanse bezet-ting als de latere politionele acties klagen al decennia over gebrek aan aandacht én waardering voor hun inzet. Als in een spa-gaat, reageren ze echter steevast als door een adder gebeten zodra zaken aan het

licht komen die hen minder welgevallig zijn. Toen de Volkskrant vorig jaar opge-doken foto’s publiceerde van executies van dorpelingen door Nederlandse sol-daten, klonk alom geweeklaag met als teneur ‘ze moeten ons weer hebben’. De geschiedschrijving over het KNIL blijft een ingewikkelde.Dat blijkt ook nu weer bij de uitbetaling van de ‘backpay’ die VWS-staatssecretaris Van Rijn heeft toegezegd. Daarmee wordt, na langdurige inzet van de koe-pelorganisatie Indisch Platform, einde-lijk een schandvlek uitgewist. Daarover toonden veel veteranen zich zeer ver-heugd. Maar dat veranderde spoorslags toen een smetje opdook. Bij het analyse-ren van de aanvragen, ontdekte het plat-form dat het KNIL lokale kindsoldaten

heeft gerekruteerd. Enkele krijgsgevan-gen van Indische afkomst waren tijdens de Japanse bezetting nog niet eens 10 jaar oud. Toen media hierover bericht-ten, waren de reacties weer eens sterk afwijzend: of de Hoekse en Kabeljauwse twisten ook eens zo diepgaand kunnen worden onderzocht, net als de moord op Bonifatius bij Dokkum, zo klonk het cynisch op social media. Kortom: posi-tieve aandacht is prima, maar wanklan-ken zijn taboe. Aan waarheid bestaat bij sommigen geen behoefte. Het devies bij thuiskomst van ‘snel vergeten’, waardoor lang niet alle feiten naar boven zijn geko-men, was voor deze groep achteraf gezien wel zo veilig en rustig.

Flip Lodesteyn

De tijd van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië én die van de daar snel op volgende Politionele Acties is voor veel oud-strijders nog altijd een open wond.

008_TJ03.indd 8 18-2-2016 10:40:54

Page 9: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 9

AFDEL INGSVERGADERINGEN

Afdeling Den Helder DINSDAG 22 MAART 2016Aanvang 20.00 uurPlaats: Havengebouw|Het Nieuwe Diep 33, Den Helder

Afdeling FrieslandDONDERDAG 31 MAART 2016Aanvang 19.00 uurPlaats: M.F.C., It Maskelyn|Easteromwei 5, Hurdegaryp

Afdeling Havelte/SteenwijkMAANDAG 4 APRIL 2016Aanvang 19.30 uurPlaats: Echos Home Havelte| Joh. Postweg 5, Havelte

Afdeling ValkenburgDINSDAG 5 APRIL 2016Aanvang 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)Plaats: Hotel Wassenaar|Katwijkseweg 33, Wassenaar

Afdeling EindhovenWOENSDAG 6 APRIL 2016Aanvang 19.00 uurPlaats: Echos Home Oirschot|Eindhovensedijk 33, Oirschot

Afdeling AmsterdamMAANDAG 11 APRIL 2016Aanvang: 19.00 uurPlaats: Marinekazerne EVC|Amsterdam

Afdeling Amersfoort/UtrechtDINSDAG 12 APRIL 2016Aanvang 19.30 uurPlaats: Sporthal Rustenburg|Fürglerplein 3, Amersfoort

Moet Defensie snel een einde maken aan de leeftijdsdiscriminatie van zijn medewerkers? Vindt u ook dat Defensie met een goed cao-bod voor 2017 moet komen? Laat uw stem horen en bezoek uw afdelingsvergadering!

Bezoek uw Afdelingsvergadering

Afdeling Zwolle DINSDAG 12 APRIL 2016Aanvang 19.30 uurPlaats: Gebouw 150 Tonnetkazerne|Eperweg 141, ’t Harde

Afdeling Doorn DONDERDAG 14 APRIL 2016Aanvang 10.00 uurPlaats: VBH-kazerne Gouden Bal|Oude Arnhemse Bovenweg 1D, Doorn

Afdeling Volkel/de PeelDONDERDAG 14 APRIL 2016Aanvang 20.30 uurPlaats: Scouting gebouw “de Pionier”|Hulsheuvel 15, 5404 PR Uden

Afdeling ZeelandMAANDAG 18 APRIL 2016Aanvang 20.00 uurPlaats: Marinekazerne Vlissingen

Afdeling RotterdamMAANDAG 18 APRIL 2016Aanvang 15.30 uurPlaats: Echos Home “het Anker”|Van Ghentkazerne Rotterdam

Afdeling West Brabant DINSDAG 19 APRIL 2016Aanvang 19.30 uurPlaats: Polski Dome, geb-D “Onder de Toren” Trip van Zoudtlandt kazerne|de la Reijweg 195, Breda

Afdeling LimburgDINSDAG 19 APRIL 2016Aanvang 20.00 uurPlaats: Brasserie MINLI Strijthagen BV| Einsteinstraat 5, Landgraaf

Afdeling DuitslandWOENSDAG 20 APRIL 2016Aanvang 18.30 uurPlaats: NSE-gebouw Ramstein

Afdeling ApeldoornDONDERDAG 21 APRIL 2016Aanvang 20.00 uurPlaats: Bestuurskamer Tennisclub Sprenkelaar| Nocturnestraat 1, Apeldoorn

Afdeling AssenDONDERDAG 21 APRIL 2016Aanvang 19.30 uurPlaats: Brammert|Johan Friso Kazerne|Balkenweg 3, te Assen

Afdeling Den HaagMAANDAG 25 APRIL 2016Aanvang 19.30 uurPlaats: Gebouw VBM|Ametisthorst 20, Den Haag

Afdeling Twente/EibergenMAANDAG 25 APRIL 2016Aanvang 19.30 uurPlaats: Hotel AC|Langstraat 22, 7451 ND Holten

Afdelingsvergaderingen t.b.v. de Algemene Vergadering op vrijdag20 mei 2016

009_TJ03.indd 9 18-2-2016 10:52:01

Page 10: Triv03 2016

10 | Trivizier | 3 - 2016

REÜNIES+ MEMO

REÜNIESOP woensdag april wordt de jaarlijkse Contactdag oud-onderofficieren Marinevliegkamp Valkenburg gehouden. Alle oud collega’s en hun echtgenotes/partners zijn van harte uitgenodigd. Dit jaar vindt de ontmoeting plaats in de kantine van F.C. Rijnvogels, Sportpark Kooltuin, (ingang vliegveld), 1e Mientlaan, 2223 LC Katwijk. Aanvang 10.00 uur, 12.45 uur Chinese maaltijd en 16.00 uur sluiting. De kosten voor deelname bedragen € 26 per persoon. Deelnemers worden verzocht het inschrijfgeld o.v.v. naam en adres vóór 8 april over te maken aan de penningmeester Sjef Rooyakkers te Katwijk op bank rekening:NL 23 RABO 0331 70 8892.

Vragen? Bel of mail dan met:Sjef Rooyakkers, telefoon 071 401572 of [email protected]

Henk van Beek, telefoon 071 4022245 of [email protected]

Hans Dijkers, telefoon 071 8883590 of [email protected]

BETAALDATADefensie maakt de salarissen over op don-derdag 24 maart 2016. Bijschrijving op uw bankrekening volgt meestal de volgende werkdag. Het ABP stort de uitkeringen op woensdag 23 maart 2016.

KOOY-SYMPOSIUM 2016‘Artifi cial intelligence’ en ‘big data’ gaan de krijgsmacht totaal veranderen. Enorme hoeveelheden data over terrein, perso-nen, dreigingen en doelen moeten worden geanalyseerd, gecombineerd, geïnterpre-teerd, gevalideerd en vervolgens gebruikt voor inzet. Artifi cial Intelligence en vooral zelfl erende systemen gaan daarbij helpen. Tijdens het Kooy symposium 2016 probeert men de vraag te beantwoorden wat er op ons af komt en hoe we ons aan deze razend-snelle ontwikkelingen kunnen aanpassen.Het symposium wordt gehouden op woensdag 6 april 2016 in het Auditorium van de Gen.Maj. Koot kazerne, Wolweg 100, 3776LR Stroe, Gelderland. Toegang is gratis, maar registratie vooraf is noodzakelijk. Ga naar http://www.kivi.nl/dv voor meer infor-matie en registratie.

AGENDA BRONBEEKDeterminatiemiddag foto’s uit Nederlands-Indië, zaterdag 12 maart 2016Iedereen kan van 12.00 tot 17.00 uur bij een team van experts terecht met vra-gen over (familie)foto’s die betrekking heb-ben op Nederlands-Indië en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Behalve foto’s zijn ook documenten, onderscheidin-gen en (delen van) uniformen welkom om te laten bekijken. Indien gewenst kan men advies en informatie krijgen over nader (genealogisch) onderzoek in het Nationaal Archief. Reserveren is noodzakelijk, via [email protected]

Themazondag ‘Vrouwen in Nederlands-Indië’, 20 maart 2016Sprekers: Dineke Stam, Adrienne Zuiderweg, Ellen van Os en Elsbeth Locher Scholten. Dagvoorzitter is Sidonie Refuge. Thema is de inzet van Indonesische en Nederlandse vrouwen en de positieverbetering van de vrouw in Nederlands-Indië. Het betrof niet alleen Javaanse en Sumatraanse vrouwen, maar ook vrouwen in de overige gebieden van de Indische archipel. Ontvangst vanaf 10.00 uur, zaal open 10.30 uur, het pro-gramma duurt van 11.00 tot 15.00 uur, inclusief pauze met Indisch lunchbuf-fet. Toegangsprijs € 27,50. Inschrijven is vereist. Dit kan alleen met een inschrij� ormulier, aan te vragen bij het Bedrijfsbureau Bronbeek, e-mail: [email protected] Bronbeek, Velperweg 147 Arnhem

010_TJ03.indd 10 18-2-2016 10:57:55

Page 11: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 11

AGENDA NATIONAAL MILITAIR MUSEUM‘Nacht van de Militaire Muziek’, 19 maart 2016 30 ensembles geven korte concerten op 8 podia in het museum, van klarinet tot steel-band. De ensembles zijn samengesteld door militaire musici. De optredens bestaan uit vele genres, stijlen en thema’s. Van Dukas tot Bach. Van Brecker tot Hazes. Om 18.30 uur is er een proloog: het verhaal van veteranen. Vanaf de parkeerplaats vertrekt er muziek naar het monument in de stilte tuin naast het museum. Bezoekers mogen achter de muziek aan meelopen. Bij het monument wordt muziek gespeeld en worden er verha-len en gedichten voorgedragen.Programma: 18:30 uur: proloog / 18:30 uur: deur open / 19:00 uur: zalen museum open / 19:25 uur: aanvang programma / 23:00 uur: einde hoofdprogrammaVerlengde Paltzerweg 1 Soest, www.nmm.nl

AANMELDEN NEDERLANDSE VETERANENDAG 2016Wie wil deelnemen aan een activiteit op Nederlandse Veteranendag (25 juni 2016) kan zich digitaal aanmelden. Dat geldt in ieder geval voor deelname aan het defi lé (lopend of meerijdend op een historisch voertuig voor mindervaliden). Ook voor een tribuneplaats langs de route van het defi lé voor hen die hier niet meer actief aan kun-nen deelnemen, moet men zich vooraf aanmelden. Het Veteranen Platform (VP) coördineert deze aanmeldingen voor alle veteranen. Dat kan via de website van het Veteraneninstituut (ga naar www.veteraneninstituut.nl/diensten/direct-regelen).Let op: Indien u lid bent van een vete-ranenorganisatie, aangesloten bij het VP en u ook onder hun naam en super-visie wilt deelnemen aan het de� lé of in aanmerking wilt komen voor een tri-buneplaats, is met ingang van dit jaar (2016) de inschrijvingswijze gewij-zigd. Ook u dient zich dit jaar digitaal in te schrijven via de website van het Veteraneninstituut (ga naar www.veteraneninstituut.nl/diensten/direct-regelen) voor deelname en ver-volgens doorlinken naar Mijn Vi.Indien het voor u niet mogelijk is om digitaal in te schrijven, dan kunt u uw opgave telefonisch doen bij het Veteraneninstituut te Doorn op werk-dagen tussen 09.00 en 17.00 uur, tele-foon 088 3340050.Uw aanmelding moet vóór 15 april 2016 via de website van het Veteraneninstituut door Bureau VP zijn ontvangen.

VETERANEN RADIOZENDER?Diverse veteranenorganisaties proberen kennis en feiten over veteranen te versprei-den, zodat er een genuanceerd beeld in de samenleving ontstaat over onze Nederlandse veteranen. Naast de vele geschreven media zou een radiozender een goede aanvul-ling kunnen zijn. Zo’n veteranen radiozen-der kan bij actuele situaties veteranen zelf aan het woord laten en experts interviewen. Het vfonds wil graag weten, in samenwer-king met het Veteranen Platform, of er bin-nen de Nederlandse veteranengemeenschap behoefte bestaat aan zo’n zender. U kunt uw mening geven via een online enquête. De link naar de enquête is: http://veteranenplatform.nl/veteranenradio/

KRUISWEG VOOR VETERANEN OP GOEDE VRIJDAGOp Goede Vrijdag 25 maart 2016 organi-seren het Nationaal Katholiek Thuisfront en de dienst Rooms Katholieke Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht voor militairen, veteranen en hun gezinnen een Kruisweg in het Kruiswegpark in Roermond. De tocht start om 15.00 uur in de Kapel in ’t Zand, Parklaan 3 in Roermond. Als u wilt deel-nemen wilt u zich dan opgeven vóór 18 maart aanstaande. Aanmelden kan via e-mail: [email protected] of telefonisch: 06 54796857.

010_TJ03.indd 11 18-2-2016 10:58:03

Page 12: Triv03 2016

12 | Trivizier | 3 - 2016

MEDEZEGGENSCHAP

Vervolgens na een korte tijd weer dezelfde handelswijze toepassen

en weer minder dan 5 arbeidsplaatsen

reorganiseren enzovoort.

Tekst: Louis Schipper

De regeling URD beschrijft de rol van aan de ene kant Defensie en aan de ander kant de medezeggenschap en de bonden. De laatste tijd bereiken ons signalen dat er leidinggevenden/projectleiders zijn die reorganisatieprocedures maar lastig vin-den en die hun uiterste best doen om de regeling URD te omzeilen. Zij besteden veel tijd aan het vooral níet betrekken van medezeggenschap en de bonden zoals dit in de regeling URD is vastgelegd. De regeling URD is van toepassing bij een wijziging in de structuur en/of omvang van de vredesorganisatie of een deel daar-van, die betrekking heeft op ten minste 5 arbeidsplaatsen.Indien het gaat om een organisatiewij-ziging van 4 arbeidsplaatsen of min-der, dan hoeft de regeling URD niet gevolgd te worden. Maar: in beide geval-len blijft het een wijziging in de orga-nisatie en moet conform het Besluit Medezeggenschap Defensie (BMD) over-leg worden gevoerd met de betrokken medezeggenschapscommissie(s).De vraag is of door het toepassen van de regeling URD het overleg nu wel – of niet langer duurt. Er zijn projectleiders die eerst tijd verspillen met het be-denken van alternatieven om onder- de

regeling URD uit te komen. De angst is vaak dat het anders te lang duurt. Tijd is dan belangrijker dan draagvlak en het op een verantwoorde wijze reorganiseren. Duurt het dan zo lang, zo’n URD proce-dure? Dat kan, maar je kunt ook afspraken maken met de medezeggenschap en bon-den om de tijdsduur te beperken. Wat je ziet gebeuren is dat projectleiders/hoofden van dienst proberen om de reor-ganisatie op te knippen in deeltjes en zo het aantal functies voor de voorgenomen organisatiewijziging te beperken tot min-der dan 5 arbeidsplaatsen. Vervolgens na een korte tijd weer dezelfde handelswijze toepassen en weer minder dan 5 arbeids-plaatsen reorganiseren enzovoort. Niet intrappen, informeer de VBM hierover!

De VBM constateert ook dat men wel erg makkelijk overgaat tot het instellen van een werkorganisatie. Soms is het wense-lijk dat een feitelijke verandering in de organisatie deels of in zijn geheel wordt doorgevoerd, terwijl de formele besluitvor-ming over een (re)organisatie nog niet aan de orde is. Indien er bijvoorbeeld sprake is van een belemmering van de bedrijfs-voering, kan er tijdelijk een werkorgani-satie worden ingesteld. Bij het instellen van een werkorganisatie dient echter wel overeenstemming te worden verkregen met de medezeggenschap! Het begrip ’werkorganisatie’ is een onderdeel van de regeling URD. Het instellen hiervan kan slechts bij uitzondering en op grond van zwaar wegende omstandigheden.

Bij de KMar buigt men vaak het begrip werkorganisatie om in allerlei andere begrippen als ‘projectorganisatie’ of ‘pilot’. Feitelijk viespeukt de KMar dan ten opzichte van de afspraken in de URD. Ook bij DMO horen wij van personeel, dat ze tijdelijk andere werkzaamheden uit-voeren zonder dat hiervoor de overeen-gekomen procedures in de regeling URD wordt doorlopen. Niet intrappen, infor-meer de VBM hierover!

De regeling ’Uitvoering Reorganisaties Defensie’ (URD) dient

als leidraad om reorganisaties binnen Defensie in goede banen

te leiden. Lange tijd ging dat goed, maar de VBM krijgt nu

zorgwekkende signalen uit de achterban.

Waarschuw de VBM!Wordt er geviespeukt?

012_TJ03.indd 12 18-2-2016 10:59:10

Page 13: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 13

JURIDISCH

Voor de toekenning van het Draaginsigne Gewonden (DIG) gelden bepaalde voor-waarden. Deze voorwaarden zijn neer-gelegd in het ‘Besluit Draaginsigne Gewonden’ en de ‘Richtlijnen met betrekking tot toekenning Draaginsigne Gewonden’ (hierna: de richtlijnen). In de richtlijnen zijn de volgende toekennings-criteria opgenomen:

1. er moet sprake zijn van een ernstig lichamelijke verwonding en/of een psychisch letsel of een daarmee ver-gelijkbare aandoening met blijvende gevolgen;

2. het voorval moet hebben plaatsge-vonden tijdens plichtsvervulling als militair;

3. er moet sprake zijn (geweest) van oorlogsomstandigheden of daar-mee overeenkomende situaties (zoals crisisbeheersing);

4. de rechthebbende moet in leven zijn op het moment van uitreiking.

Een militair, lid van de VBM, had een aan-vraag ingediend om toekenning van het

Draaginsigne Gewonden. Hij had tijdens tal van uitzendingen meerdere traumati-sche ervaringen meegemaakt, als gevolg waarvan hij met lichamelijke en psychi-sche klachten kampte. Volgens hem voldeed hij aan alle in de richtlijnen opgenomen toekenningscriteria. Defensie vond echter dat geen sprake was van een ernstig klachtenpatroon, in de zin van het eerste toekenningscriterium, en wees de aanvraag af. Het VBM-lid was het niet eens met de afwijzing en maakte bezwaar. In de bezwaarfase kwam Defensie tot het oor-deel dat hij niet aan het derde toetsings-criterium voldeed. Zijn lichamelijke en psychische klachten waren name-lijk niet een direct gevolg van een acti-viteit of invloed van strijdende partijen. Defensie verklaarde het bezwaar dan ook ongegrond. Samen met de VBM stelde hij vervolgens tegen de beslissing van Defensie beroep in bij de rechtbank. De rechtbank verklaarde dit beroep ongegrond, omdat – hoewel inmiddels was vastgesteld dat sprake was van PTSS – niet was komen vast te staan dat de PTSS het direct gevolg was van een aan geweld gebruik gerelateerde activi-

teit of invloed van strijdende partijen in uitzendgebied.Tijdens de beroepsprocedure had de militair, vanwege de in de bezwaar- en beroepsfase gegeven nadere toelichting op het derde toekenningscriterium, een nieuwe aanvraag om toekenning van het DIG ingediend. Bij deze aanvraag had hij medische stukken gevoegd, waaruit volgde dat sprake was van uitzendgerelateerde PTSS. Toch meende Defensie dat hiermee nog niet was voldaan aan het gestelde in het derde toekenningscriterium. Het VBM lid diende aan te tonen dat de PTSS een direct gevolg was van een tegen hem gerichte gevechtshandeling. Indien de PTSS enkel was veroorzaakt door het zien van schokkende beelden had hij geen aanspraak op het Draaginsigne Gewonden. Gelukkig kon de militair een uitvoerig verslag overleggen van de traumatische ervaringen die hij tijdens de uitzendin-gen had meegemaakt. Op basis van dit verslag en de ingediende medische stuk-ken kwam Defensie tot de conclusie dat de militair ook aan het derde toekenningscri-terium voldeed en dat het Draaginsigne Gewonden daarom alsnog aan hem diende te worden toegekend.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor het

Draaginsigne Gewonden lijken op het eerste gezicht duidelijk. Bij

toetsing of een militair aan de voorwaarden voldoet, blijkt echter

pas wat met één van de voorwaarden precies wordt bedoeld.

Tekst: mr. Marjorie van Breet

van een Draaginsigne Gewonden!Toch toekenning

013_TJ03.indd 13 18-2-2016 11:00:08

Page 14: Triv03 2016

14 | Trivizier | 3 - 2016

Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

GEACHTE RED CT IE

PENSIOEN NA ECHTSCHEIDINGIk heb in de Trivizier /– het stuk gelezen ‘ feiten over pensioen na echt-scheiding’. Alle punten die jullie aange-ven zijn juist, maar wat ik heb gemist is een aanvulling hoe je met het ABP kan regelen dat de ex-partij afstand kan doen van het nabestaandenpensioen. Ik ben zelf gescheiden en inmiddels weer her-trouwd. Ik had in mijn scheidingcon-venant staan dat we afzien van elkaars pensioenrechten. Ik kwam er later ach-ter dat dit niet geldt voor het nabestaan-denpensioen omdat je daar een aparte afstandsverklaring voor moet hebben. Ik heb na jaar contact gezocht met mijn ex-partner en gevraagd of zij afstand wilde doen van het nabestaanden-pensioen en mijn ex-partner ging daarmee akkoord. Via het ABP een afstandsverklaring aangevraagd en deze hebben we beide ondertekend en een kopie van de identiteitsbewijzen erbij en mijn huidige partner heeft nu volle-dig recht op mijn nabestaandenpensioen. Ik denk dat het voor vele collega’s een waardevolle aanvulling had kunnen zijn op het artikel. Natuurlijk moeten beide partijen wel akkoord gaan maar het is het proberen waard.Eric Koopman

Reactie redactie:Wie kiest voor 'conversie' verdeelt zowel het ouderdoms- als het nabestaandenpensioen. Bij een convenant moet inderdaad de verdeling van beide pensioenen uitdrukkelijk geregeld worden.

DAKOTA 079Uit door mij ontvangen informatie over ervaringen tijdens of na de crash van de Dakota in Biak, heb ik geciteerd dat de echtgenote van omgekomen Rein Mulder in verwachting was. (Trivizier

/– ‘Nogmaals Dakota , janu-ari ’.)Deze informatie blijkt onjuist te zijn. De echtgenote van de omgekomen LTZV Ben Smits was in verwachting. In Nederland is op april zoon Ben geboren.De lezer, die dochter Willy van Gerrit Bontius attendeerde op mijn eerste arti-kel over de Dakota-crash, januari , was de zoon van de eveneens omgeko-men Frits Immers.Met dank voor alle reacties, ben ik van mening dat we de discussie over deze ramp via ‘Trivizier’ hiermee kunnen afsluiten.Mees Bax

PX-10Ik kwam voor het eerst met PX- in aanraking in Nederlands-Nieuw-Guinea waar ik, als marineman, van ‘ – ‘ ruim maanden geplaatst was op Mar. Kaz. Sorido bij de afdeling mariniers. Als de klassertje aan mij de schone taak om de handvuurwapens schoon te maken samen met KPLMARNS Peel.Soms werd ik uitgeleend aan de mari-niers te Hollandia en incidenteel aan Manokwari waar ik ook ‘bare handed and mouth’ bloot stond aan de PX-. Ik heb drie maanden langer in NNG gezeten en met PX- gewerkt omdat mijn aflosser ziek werd en ik op de vervanger moest wachten voordat ik naar huis mocht.

Kleine in de lengte doorgezaagde meta-len vaatjes waarin het spul werd gegoten. Met blote handen en zonder adembe-scherming werd er gewerkt.

Later werd ik in Doorn geplaatst waar ik ook in de wapenkamer terechtkwam evenals op de Van Ghentkazerne. Na wat omzwervingen nogmaals x in Doorn terechtgekomen en was ik wederom vaak

in de wapenkamer te vinden. Ook op de kruisers ZEPROV en RUYT met PX- omgegaan, tewerkgesteld in de torpedo-werkplaats. Naar schatting een kleine jaar in rechtstreeks contact geweest met PX- totdat ik sergeant werd.

Ook was er geen afzuiging van gevaar-lijke dampen.Voor zo ver ik kan nagaan heb ik er per-soonlijk gelukkig geen gevolgen van ondervonden. Naar mijn bescheiden mening zijn er mensen die er overgevoe-lig of allergisch voor zijn. Maar benzeen is voor geen enkel mens goed. Ik wens alle slachtoffers heel veel sterkte.

Geëxtraheerd uit de literatuur:Benzeen is een carcinogene stof, kankerver-

wekkend! De verbinding op zich is erg sta-

biel en vormt voor het leven geen gevaar.

Benzeen is lichaamsvreemd en oplosbaar

in olie. In het lichaam wordt het omge-

zet tot een polair molecuul waardoor de

oplosbaarheid in water groter wordt, zodat

het via de urine kan worden afgevoerd.

Opgenomen benzeen wordt ook voor een

deel via de longen weer uitgeademd. Op

langere termijn is de meest voorkomende

vorm van kanker ten gevolge van benzeen

leukemie. Op de lange duur kan het bloot-

stellen aan zelfs geringe hoeveelheden

fysieke en mentale schade aan het lichaam

toebrengen.

Ab Knipper, ooff. KM b.d., Opa Locka, Fla. USA

Marinekazerne Sorido te Biak.

014_TJ03.indd 14 18-2-2016 11:17:54

Page 15: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 15

AANMEREN OF AFMEREN?Naar aanleiding van het artikel ‘Jeukwoorden’(of militaire begrippen die leken altijd fout zeggen) kreeg de redactie een telefoontje van een oud-marineman. Volgens hem kan je niet zeggen dat een schip ‘aanmeert’. Bij de marine is het ‘afmeren’. Maar wat is correct Nederlands? De grootste vraagbaak op dat gebied, de website van ‘Onze Taal’ zegt het volgende:

“Aanmeren/afmerenKun je zeggen dat een schip is aange-meerd, of is het afgemeerd?Aanmeren en afmeren kunnen hier allebei;

ze betekenen ‘een schip vastleggen aan de

wal, aan een kade, steiger, etc.’. Als er al een

verschil is, is dat subtiel: veel ‘leken’ op vaar-

gebied denken bij afmeren vooral aan het

schip zelf, dat de reis onderbreekt en aan de

kant wordt vastgemaakt, en bij aanmeren

aan wat er vervolgens op de kade gebeurt

en aan de passagiers die aan land gaan.

Bijvoorbeeld:

• Het schip mag na het afmeren geen gevaar

opleveren voor andere vaartuigen.

• Als het cruiseschip is aangemeerd, gaat

zo'n tachtig procent van de passagiers

aan wal.

Hedendaagse woordenboeken zien aanme-

ren en afmeren als synoniemen. Het histori-

sche Woordenboek der Nederlandsche Taal

(WNT) vermeldt dat aanmeren bestaat uit

aan en het werkwoord meren. Aan bena-

drukt dat het schip wordt vastgemaakt, al

zit die betekenis eigenlijk ook al in het werk-

woord meren zelf. Dat betekent namelijk:

"Een schip in eene haven voor en achter vast-

leggen aan palen of dukdalven (ook wel

aan ringen of aan uitgebrachte ankers); ook

wel (...): aanleggen." Af heeft in afmeren vol-

gens het WNT de betekenis 'ten einde toe',

net als in afwerken. Ook af is volgens het

WNT dus een versterking van meren.

Het werkwoord meren wordt gebruikt in het

Binnenvaartpolitiereglement; daarnaast

komt het voor in samenstellingen, zoals

meerboei, meerpaal en meermast.”

Conclusie redactie Trivizier: bij de marine gebruiken ze de term afmeren terecht omdat je daarbij eerder aan het schip zelf denkt en omdat ‘afmeren’ in ieder geval duidelijk maakt dat het schip voorlopig aan de kade blijft.

Ben ik nu aan- of afgemeerd?

014_TJ03.indd 15 18-2-2016 11:18:03

Page 16: Triv03 2016

16 | Trivizier | 3 - 2016

PX-10

Op 28 januari hielden Defensie en het RIVM een informatie-bijeenkomst over het in 2011 verschenen RIVM-onderzoek naar PX-10. De stof benzeen in PX-10 is de verwekker van leukemie. Het is terecht dat de druk op Defensie toeneemt om een nader onderzoek te doen. Bij dat onderzoek moet Defensie vooral kijken naar de groep die gezondheidsklach-ten meldt. En vervolgens kan dan een vergelijking worden gemaakt met de omstandigheden waarin ze gewerkt hebben.

Het RIVM lichtte op 28 januari de aanpak van het onderzoek uit 2011 toe. Daarbij werd ingegaan op:• het literatuuronderzoek naar de samenstelling van PX-10

en de gezondheidseffecten• de gevoerde gesprekken met de focusgroepen over

werksituaties• het laboratoriumonderzoek van verdamping van benzeen

in de werksituatie• de gebruikte modellen om de blootstelling te berekenen en• de gemaakte kansberekening van het krijgen van leukemie

als gevolg van het gebruik PX-10.

Ook gaat het RIVM uitgebreid in op de kritiek die via de media, letseladvocaten en een deskundige werd geuit.Na deze presentatie kregen de ruim 80 aanwezigen ruim-schoots de gelegenheid om hun vragen te stellen.Daaruit blijkt onder andere dat het RIVM niet alle arbeids-omstandighedenrapporten die in het verleden binnen de krijgsmachtdelen zijn opgesteld, had gekregen. Hierin is Defensie dus tekort geschoten.Veel vragen zijn er ook over waarom een groepsonderzoek is ingesteld en geen individueel onderzoek. Ook stelt men vra-gen over de samenstelling van PX-10 vóór 1970 en in de peri-ode tot 1996 en hoe het RIVM dit in het laboratorium heeft getest.Een aantal mensen herkent zich absoluut niet in de conclu-sies van het RIVM-onderzoek, omdat zij dag in dag uit jaar in jaar uit, zoals in de wapenwerkplaatsen, zijn blootgesteld aan

PX-10:nader onderzoek nodig

hoge concentraties PX-10. Terwijl daar nauwelijks bescher-mingsmiddelen of ventilatie aanwezig waren.De VBM vindt dat er met name goed onderzoek gedaan moet worden naar deze situaties. Het kan veel verschil maken of je incidenteel (eenmalig) of langdurig bent blootgesteld aan een hoge dosis benzeen.Het RIVM erkent tijdens die bijeenkomst op 28 januari dat er bij het onderzoek niet is gekeken naar ‘het geheel’ van de arbeidsomstandigheden. Het RIVM heeft ook niet de exacte samenstelling van PX-10 over de afgelopen decennia kunnen achterhalen. Bij de vaststelling van het gehalte benzeen in PX-10 is het RIVM uitgegaan van een aanname.Volgens het RIVM is het de vraag ‘of we er meer chocola van hadden kunnen maken’ (bij het onderzoek in 2011). Maar intussen luidt de harde conclusie van toen nog steeds: ‘Leukemie door PX-10 is onwaarschijnlijk’. En daar beroept de minister zich ook nog altijd op.Het is dus volgens de VBM niet verbazingwekkend dat de druk op de minister om een nader onderzoek te houden, toe-neemt. Bij dat onderzoek moet Defensie vooral kijken naar de groep die gezondheidsklachten meldt. En vervolgens kan dan een vergelijking worden gemaakt met de omstandighe-den waarin ze gewerkt hebben. Op die manier kun je een degelijker oordeel vellen over de waarschijnlijkheid van het verband tussen het gebruik van PX-10 en de mogelijke schade voor de gezondheid. Tevens is de VBM er voorstander van om alle rapporten van Defensie en de onderzoeksgegevens van het RIVM openbaar te maken.

De stof benzeen in PX-10 is de verwekker van leukemie.

H H

H

HH

H C

C C

C

CC

016_TJ03.indd 16 18-2-2016 11:21:01

Page 17: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 17

NIEUWS

Het lijkt erop dat het nog dit jaar gaat lukken om met een DIGID van een ander EU-land in te gaan loggen bij diverse instanties. Steeds meer organisaties gebruiken de DIGID voor contact met klanten en aanvragers. Niet alleen gemeenten en andere overheidsinstellingen, maar ook ziektekostenverzeke-raars en pensioenfondsen geven toegang tot uw persoonlijke gegevens via de DIGID.Maar wie als Nederlander in het buitenland woont heeft het niet gemakkelijk. Het aanvragen van een DIGID kan op steeds meer plaatsen (https://www.digid.nl/over-digid/digid-via-balieuitgifte/), maar is procedureel niet erg gebruiksvriendelijk. Men moet als aanvrager daar bewust mee bezig zijn en tijdig actie nemen. Voordat hij op reis gaat moet hij zich de vraag stellen: kom ik in de buurt van een van de balies en zo ja, dan moet hij op tijd een aanvraag inschieten. Een aantal leden van de VBM stuitte op toegankelijkheidsproblemen toen het ABP besloot om over te stappen op een systeem waarbij je alleen kunt inloggen op MijnABP met een DIGID.Het lijkt erop dat er dit jaar een betere oplossing kan komen voor dat probleem. Althans: voor de Nederlanders die in de EU

wonen. Want veel EU-landen kennen een soortgelijk systeem als het Nederlandse DIGID. Al in 2014 is een EU-verordening van kracht geworden, waardoor EU-lidstaten sinds septem-ber 2015 kunnen besluiten elkaars vertrouwde elektronische identiteiten te accepteren. Lidstaten zijn dit zelfs vanaf 18 sep-tember 2018 verplicht als een andere lidstaat dat identiteits-middel heeft laten ‘notificeren’ in Brussel. De EU-richtlijn maakt aanpassing van enkele wetten nood-zakelijk. Een wetsvoorstel is eind december 2015 aangeboden aan het parlement. Het voorstel staat op de lijst spoedeisende wetsvoorstellen. Volgens die lijst zou de uitvoering van de richtlijn (en dus de erkenning van ‘genotificeerde’ andere EU systemen) na 1 juli van dit jaar in Nederland wettelijk gere-geld moeten zijn.De vraag is dan: wat doen de verzekeraars en wat doen de pen-sioenfondsen zoals het ABP? De desbetreffende EU-richtlijn schrijft niet voor dat ook organisaties als het ABP deze Europese elektronische identiteitsmiddelen moeten toestaan. Trivizier heeft deze vraag neergelegd bij het ministerie van Economische Zaken. Het antwoord: nee, ziektekostenverzekeraars en pensioenfond-sen zijn dit niet verplicht. Want: “Ziektekostenverzekeraars en pensioenfondsen zijn geen openbare instanties als bedoeld in de verordening elektronische identiteiten en vertrouwens-diensten. Ze zijn dan ook niet verplicht om elektronische iden-titeiten van burgers of bedrijven uit andere EU-lidstaten te accepteren. De verordening biedt ziektekostenverzekeraars en pensioenfondsen wel de ruimte om elektronische identitei-ten van burgers en bedrijven uit andere lidstaten te erkennen. Als deze instanties dit willen, is aansluiting op de infrastruc-tuur nodig die grensoverschrijdend gebruik van elektronische identiteiten mogelijk maakt. In Nederland kan dit door aan-sluiting op Idensys waarmee ook identificatie en authenticatie van Nederlandse burgers en bedrijven gebeurt.” Dit nieuwe systeem verkeert momenteel in een testfase (www.idensys.nl).Volgens de VBM moet het ABP die aansluiting zoeken.

EU-DIGIDook in Nederland te gebruiken?

017_TJ03.indd 17 18-2-2016 11:23:11

Page 18: Triv03 2016

18 | Trivizier | 3 - 2016

NIEUWS

Op 16 april 2015 sloten de bonden en de Minister van Defensie een arbeidsvoorwaarden deelresultaat. Daarin staan behoorlijk wat afspraken waarvan de concrete invulling op termijn is gezet. Eén van die afspraken ging over het toekom-stige diensteindestelsel. Wat waren in het kort de afspraken? Er komt een nieuw diensteindestelsel dat uitgaat van een recht op een UGM-uitkering die 5 jaar voor de AOW-datum ingaat. Over hoe dat stelsel er precies komt uit te zien zou volgens de afspraken verder worden gesproken. In elk geval zou dat stelsel flexibi-liteit kennen; een eerder of later vertrek uit de actieve dienst zou tot de mogelijkheden behoren. De noodzakelijke dui-

delijkheid over de concrete invulling zou er op een zo danig moment moeten zijn dat introductie op 1 januari 2017 op ver-antwoorde wijze kan plaatsvinden.Ook werd afgesproken: “Partijen komen overeen dat in ieder geval de rechten van militairen die nu nog in het overgangs-regime zitten zullen worden gerespecteerd. … Deze groep heeft echter het recht om, op eigen verzoek, onder de hui-dige diensteinderegeling te blijven vallen”.Tijdens onze achterbanraadpleging over het (eerste) deel-akkoord hadden veel leden vragen over de nadere uitwerking van het stelsel. Waarheidsgetrouw konden we toen de hoofd-lijnen en gedachten schetsen, maar niet de gevraagde (indivi-

diensteindestelsel staan niet ter discussie

De afspraken over het toekomstige

diensteindestelsel staan niet ter

discussie. Dat geldt voor de bonden,

maar ook voor de minister van Defensie.

Een uitvoerende dienst van het

ministerie mag daarom die afspraken

niet in twijfel trekken.

... DAT DE GROEP MILITAIREN DIE ONDER DE OVERGANGSMAATREGEL VALLEN ONDER HET HUIDIGE DIENST-EINDESTELSEL BLIJVEN VALLEN, ALS ZIJ DAT KENBAAR MAKEN.

Afspraken

018_TJ03.indd 18 18-2-2016 11:24:15

Page 19: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 19

duele) duidelijkheid geven. Dat de uitwerking een belangrijk thema was, de gemoederen bezighield, was toen al duidelijk. De vraag om duidelijkheid leeft nog steeds en wordt gesteld.Dan nemen we kennis van het volgende antwoord van een uitvoerende dienst in het oosten van het land, die deze dui-delijkheid graag wil geven en dus stelt:

“Naar aanleiding van uw vraag betreffende case …, met het onder-werp Respecteren overgangsmaatregel FLO leeftijd conform AMAR art 39a , het volgende: Het is juist dat in het eerste deelakkoord is opgenomen dat de rech-ten van militairen die nu in het overgangsregime zitten zullen wor-den gerespecteerd. Echter eea is nog steeds onderwerp van overleg tussen Defensie en de bonden. Zolang er geen definitief akkoord is, is niet te zeggen of eerdere afspraken worden aangehouden of dat deze alsnog worden aangepast.”

Leuk toch, spreken namens de minister?Nou gaat iedereen over zijn eigen communicatie. Maar mogen anderen, zeker als zij daarbij betrokken zijn, daar iets van vinden. De VBM heeft samen met twee andere bonden en met de minister op basis van achterbanraadpleging een handte-kening gezet onder de afspraak dat de groep militairen die onder de overgangsmaatregel vallen onder het huidige dienst eindestelsel blijven vallen, als zij dat kenbaar maken.

Wij staan nog steeds achter, voor en naast de afspraak. Zoals ook de minister of - namens haar - uitvoeringsorganisaties zouden moeten doen. De suggestie dat in een definitief akkoord artikel 39a negatief zou kunnen worden veranderd

of niet minimaal het overgangsregime zou worden gerespec-teerd is dan ook volstrekt misplaatst. Wij realiseren ons dat er rondom het nieuwe diensteindestel-sel nog veel onduidelijk is. Over de invulling daarvan zouden wij, defensie en bonden, conform de afspraken in het eer-ste deelresultaat, met elkaar het gesprek aangaan. Wij stel-len vast dat deze trein nog niet op stoom gekomen is, terwijl er wel een afspraak gemaakt is over tijdige duidelijkheid. De onduidelijkheid over het toekomstige stelsel kan echter nim-mer een reden zijn om de duidelijkheid over de bestaande spelregels voor hen die daarvan gebruik willen maken ter dis-cussie te stellen.

diensteindestelsel staan niet ter discussie

DE VRAAG OM DUIDELIJKHEID LEEFT NOG STEEDS EN WORDT GESTELD.

??

?

018_TJ03.indd 19 18-2-2016 11:24:23

Page 20: Triv03 2016

bij wachtgeldregeling (burgers)

20 | Trivizier | 3 - 2016

Op 11 februari staat een groot aantal gedupeerde wachtgelders voor de Centrale Raad van Beroep, het hoog-ste beroepsorgaan in bestuursrechtszaken in Nederland. Want: Defensie wil hun wachtgelduitkering stopzet-ten op het moment dat zij 65 jaar worden.Diverse rechtbanken hebben, in navolging van een door de VBM gevraagde uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, al laten weten dat het stopzetten van een uitkering op grond van een willekeurige leeftijd ‘leeftijdsdiscriminatie’ is.Want: je kunt ook – om het simpel te zeggen – niet zo maar de uitkering van een 50-jarige burgerambtenaar stopzetten omdat hij of zij die leeftijd bereikt.Defensie verweert zich daar regelmatig tegen met een beroep op de mogelijk-heid dat een 65-jarige gebruik kan maken van de ‘versleepregeling’ van het ABP. Daarbij haal je het pensioen ‘naar voren’. Maar dan betaal je wel meer

inkomstenbelasting (in feite met name de AOW-premie). Bovendien gaat het ten koste van de hoogte van je uit-

eindelijke pensioenuitkering. Ook op dit punt is trouwens het standpunt

van de rechter duidelijk: dit argument is niet in lijn, dan wel in strijd met Europese regelgeving. Het feit dat je een pensioenuitkering kunt ontvangen, betekent niet dat je daarmee het recht op de wachtgelduit-kering verspeelt.Vervolgens is dan de vraag: wat moet Defensie doen? De wachtgelduitkering verlengen totdat betrokkenen de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken of een (andere) voorziening treffen?Op dat punt doen verschillende rechtbanken verschillende uitspraken. De rechtbanken Gelderland en Overijssel dwingen Defensie om de wachtgelduitkering te verlengen tot-dat betrokkenen de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Met name tegen deze bepaling gaat Defensie in hoger beroep.Maar de rechtbank Den Haag komt met een alternatief. Want, zo stelt deze rechtbank,

AOW-gat

020_TJ03.indd 20 18-2-2016 11:26:03

Page 21: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 21

Defensie heeft de ‘beleidsvrijheid’ om zelf een overbruggingsregeling – vanaf de leeftijd van 65 jaar tot de AOW-gerechtigde leeftijd – te maken ter compensatie van het inko-mensverlies van de gedupeerden. Bovendien, zo stelt deze rechtbank, is Defensie al in onderhandeling met de bonden over zo’n overbruggingsregeling. Zodra die regeling er is kan Defensie voor de gedupeerden die de procedures voeren, een nieuwe beslissing nemen over de vraag wat zij zullen ontvangen vanaf hun 65e. Tegen deze bepaling gaat

onder meer de VBM in hoger beroep.Het is nu aan de Centrale Raad van Beroep (CRvB) om hier duidelijkheid in te scheppen.

Dat lijkt niet op korte termijn te gaan gebeuren. Een uitspraak valt doorgaans 6 weken na de zitting te verwachten. Het is onduidelijk of de CRvB in deze zaak die termijn haalt.

Er lopen ook nog rechtszaken waarbij gedupeerden werk hebben gemaakt van het ontnemen van een eigendomsrecht (zijnde: het recht om op 65-jarige leeftijd een AOW-uitkering te gaan ontvangen). De meervoudige kamer van de CRvB laat op 11 februari in ieder geval weten dat

deze rechtszaken het uiteindelijke oordeel voor de gedupeerden die op dat moment hun zaak bepleiten, kan vertragen.

Veel gedupeerde wachtgelders maken zich ernstig zorgen over de financiële gevolgen van de halsstarrige weigering van Defensie om een onwettige

bepaling (de leeftijd van 65 jaar bereiken als moment om de uitkering te staken) in de regeling aan te pakken.

De meervoudige kamer van de CRvB gaf alle betrokke-

nen op 11 februari volop de gelegenheid om hun zienswijze naar voren te brengen. En ook al voelt Vrouwe Justitia zich bij tijd en wijle net zo hulpeloos als het beeld

van de geblinddoekte vrouw voor de ingang van het gerechtsgebouw in Utrecht, de meervoudige kamer kan de schrijnende problematiek van de gedupeerden niet ontgaan zijn.En als het om juridische argumenten gaat: de procedure die de VBM in 2014 bij het College voor de Rechten van de Mens is gestart en die heeft geleid tot een intussen door veel rechters bevestigd oordeel, zou veel gedupeerden wel eens het belangrijkste argument kunnen geven om zich effectief te weer te stellen tegen het onrechtmatig stopzetten van hun uitkering bij het bereiken van een willekeurige leeftijd.

020_TJ03.indd 21 18-2-2016 11:26:13

Page 22: Triv03 2016

22 | Trivizier | 3 - 2016

OVERLEGOVERLEGCLASCLAS

De brigadehoofdkwartieren bij de landmacht worden gere-organiseerd. De bonden hebben een aantal opmerkingen gemaakt over het reorganisatieplan. De VBM heeft nadruk-kelijk gevraagd of de wijziging van de gezagsgebieden 2013 / 2015 consequenties heeft voor het betrokken personeel. Volgens het CLAS zijn er geen personele consequenties en blijft het personeel zitten waar het zit. Ook is gevraagd naar de mogelijke consequenties voor het Natres-personeel bij inzet. Het CLAS gaf aan dat mogelijke consequenties in het cVRP Natres (concept voorlopig reorganisatieplan) moeten worden meegenomen.In het reorganisatieplan van de brigadehoofdkwartieren wordt een aantal KMar-functies geblokkeerd, ondanks het feit dat deze functies in de huidige situatie voorkomen. Deze functies zijn blijkbaar door de KMar jaren niet gevuld. De CLAS zegde toe hiernaar te kijken en het op te lossen. Met inachtneming van de gemaakte opmerkingen zal het reorganisatieplan in het verdere overleg ‘ter kennisneming’ worden aangeboden.

WIJZIGING GEZAGSGEBIEDEN HEEFT GEEN GEVOLGEN VOOR PERSONEEL

KRITIEK OP REORGANISATIEPLAN ROLE 2

Zoals bekend wordt de gezondheidszorg binnen Defensie ver-regaand gewijzigd. Ook de operationele tweedelijns gezond-heidszorg wordt gereorganiseerd en ondergebracht bij het CLAS in een Single Service Management (SSM) constructie. 400 Gnbat wordt afgeslankt en gereorganiseerd tot een SSM-eenheid, en zal na de reorganisatie de operationele tweede-lijns (Role 2) geneeskundige ondersteuning binnen de totale krijgsmacht gaan uitvoeren.Bij de bespreking van deze reorganisatie hebben de bonden een aantal opmerkingen gemaakt. Allereerst zijn er twijfels over het advies vanuit de TRMC (Tijdelijke Reorganisatie Medezeggenschapcommissie). Vanuit de TRMC komen berichten dat het voorliggende plan op een negatief advies kan rekenen als het als zodanig wordt aangeboden. En welke van de betrokken onderdelen zijn nu wel of niet echt ‘betrok-ken’ bij de reorganisatie? Een aantal specifieke onderwerpen is aan de orde gekomen, zoals het opbouwen van tenten. Wie doet dit? Gaan ook de chirurgen zich bezig houden met het opbouwen van tenten, in plaats van zich maximaal te kunnen bezighouden met hun specifieke werk? Hier is volgens de bonden niet echt over nagedacht. Het belangrijkste punt van zorg bij bonden is het feit dat er bij een noodzakelijke operationele inzet, vanuit de Role 2 perso-nele claims worden gelegd op het Eerstlijns Gezondheidszorg Bedrijf (EGB) en de Defensie Tandheelkundige Dienst (DTD). Maar het CLAS weet niet wat de consequenties zijn voor het voorzieningenniveau bij het EGB, als daar tijdelijk personeel wordt weggehaald. Daarnaast wordt in het cVRP (concept voorlopig reorgani-satieplan) aangegeven dat er geen verhuisproblematiek aan de orde is, terwijl dit volgens de bonden wel degelijk aan de orde is. Dit is door het CLAS ook bevestigd; het zal in het cVRP aangepast worden. Op grond van de vele onduidelijk-heden heeft het CLAS het cVRP teruggenomen. Het zal nog wat meer tijd kosten om het cVRP op orde te krijgen en als-nog aan het overleg aan te bieden. Het personeel zal worden ingelicht over de wijze van voortgang.

Een aantal specifieke onderwerpen is aan de orde gekomen, zoals het opbouwen van tenten. Wie doet dit?

022_TJ03.indd 22 18-2-2016 11:32:09

Page 23: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 23

OVERLEG OVERLEG

Loui

s Sch

ippe

r Jef Stassen

DMO

OVERLEGDMO

Volgens de projectleider Vervanging Walrus-Klasse Onderzeeboot, kapitein-ter-zee Van Zaalen, is het noodza-kelijk de projectorganisatie binnen DMO uit te breiden met een redelijk (26+) aantal (project)functies.Dat kan gefaseerd, maar het is wel essentieel dat het snel gebeurt. Dit omdat je in dit complexe proces zorgvuldige afwegingen moet maken voor goede besluitvorming. Daarom stelt DMO de bonden voor het bijbehorende reorga-nisatieproces versneld schriftelijk af te doen maar de bonden willen vasthouden aan bestaande processen. Wellicht dat het mogelijk is om binnenkort een overleg in te lassen over dit reorganisatieplan. Wordt vervolgd.

AFRONDING SOURCING MAINFRAME

Op 12 januari hebben bonden en Defensie Materieel Organisatie (DMO) afgesproken dat de 7 medewerkers van ‘Mainframe’ maatwerkoplossingen aangeboden zullen krijgen. Met name de VBM vindt dat het project al veel te lang loopt en dat het veel te lang heeft geduurd voordat het personeel definitieve duidelijkheid heeft gekregen. De medewerkers gaan op detacheringsbasis vanuit Defensie werkzaamheden bij IBM uitvoeren. DMO zal in overleg met de bonden de maatwerkafspraken nader uitwerken en voorleggen aan het personeel.Hiermee komt hopelijk een einde aan dit moeizaam verlopen sourcingstraject. De VBM hoopt dat Defensie heeft geleerd hoe je in de toekomst dit soort trajecten niet moet doorlopen.

De Defensie Materieel Organisatie gaat binnenkort 5 reorga-nisatieplannen opstellen. Het gaat daarbij om plannen voor te reorganiseren ‘elementen’ in de eerste fase. Voor het IT- domein zullen daarna zeker meer fasen en reorganisatieplan-nen volgen.Vooruitlopend op de bespreking van die plannen met mede-zeggenschap en bonden heeft DMO al zogeheten knelpunt-categorieën aangewezen en ‘opengesteld’.Een knelpuntcategorie (KPC) is een nauwkeurig omschre-ven (gedefinieerde) categorie personeel. Om overtolligheid zoveel mogelijk te voorkomen stimuleert men het vrijwillig vertrek van medewerkers die behoren tot een vastgestelde knelpuntcategorie. Desgevraagd laat DMO op 15 januari weten dat 57 medewer-kers al gebruik hebben gemaakt van dit instrument. De bon-den vinden dit positief. In reorganisatieprocessen als deze heeft het instrument vaker zijn toegevoegde waarde bewezen.De VBM wil, gesteund door alle andere bonden, het instru-ment van de knelpuntcategorieën breder openstellen zodat meer personeel hiervan gebruik kan maken. DMO moet zich hierover intern beraden en heeft drie weken de tijd nodig voor besluitvorming. De bonden geven DMO die tijd, maar mocht blijken dat DMO niet meewerkt dan zullen de bonden een brief schrijven waarin zij Defensie zul-len oproepen om de bredere openstelling zo spoedig moge-lijk te realiseren.

UITBREIDING PROJECTTEAM VERVANGING ONDERZEEBOTEN

AANWIJZING KNELPUNTCATEGORIEËN DMO

022_TJ03.indd 23 18-2-2016 11:32:23

Page 24: Triv03 2016

24 | Trivizier | 3 - 2016

OVERLEGDEFDEF

Op 14 januari mocht de Defensie Materieel Organisatie (DMO) het spits afbijten, want de VBM accepteert het niet dat OPCO’s zonder overleg zogeheten ‘datum tot en met-functies’ (DTM-functies) verlengen. Dit zijn tijdelijke func-ties die nog even in de organisatie worden aangehouden voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. De meeste DTM functies bij DMO zouden volgens de plan-nen per 31-12-2015 vervallen. DMO heeft besloten een aan-tal langer aan te houden (2016 en langer) en voor de VBM is deze eenzijdige verlenging een brug te ver. In de Begeleidingscommissie Personele Implementatie (BCO PI) zijn met de bonden afspraken gemaakt over de vulling van DTM-functies en de gevolgen ervan voor het personeel. Indien Defensie eenzijdig DTM-functies verlengt, heeft dit ook gevolgen voor het personeel. De VBM, gesteund door alle andere bonden, heeft op 12 januari aangegeven dat DMO inzichtelijk moet maken hoeveel DTM-functies zijn verlengd en wat met het personeel op deze functies gebeurt. Vervolgens moet DMO deze inventarisatie met de bonden bespreken zodat die kunnen toetsen of de afspraken die gemaakt zijn in de BCO PI nog passen of niet. De VBM weet dat het verlengen van DTM-functies niet alleen bij DMO gebeurt maar dat ook andere OPCO’s dit doen zon-der de bonden hierover te informeren. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de VBM en ook bij de andere OPCO’s zal de VBM hierop terug komen.

De VBM heeft grote moeite met de wijze waarop de reorga-nisatie van de Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) wordt aangepakt. De pijn zit vooral bij de functies van de onder-steuners en in het bijzonder de groep ‘aan het ambt gerela-teerde’ burgerfuncties.

Bij het voorlopig Reorganisatieplan was het advies van de medezeggenschap (MC DGV )gevoegd. Daaruit bleek dat er weliswaar een positief advies is gegeven, maar wel met de nodige verzoeken. Eén van de verzoeken was bijvoorbeeld, om een second opinion te laten uitvoeren – door een extern bureau – ten aanzien van de weging van de oude en nieuwe functiebeschrijving van de direct aan het ambt gerelateerde ondersteuning.Dit uit het oogpunt van zorgvuldigheid. De MC wil zeker weten of er wel- of niet sprake is van een wijziging van 20%. Dit heeft immers invloed op de transitiecode! Op de vraag in hoeverre dit was gehonoreerd, was het ant-woord dat Defensie hier niet mee heeft ingestemd. Op grond van dit antwoord hebben de bonden geconcludeerd dat het advies van de MC moet worden beschouwd als negatief. En dus kan het Reorganisatieplan niet worden behandeld. Eerst moet er duidelijkheid komen over de status van het advies en in het bijzonder de status van de ondersteuners. Defensie heeft het reorganisatieplan teruggetrokken, het is niet ver-der behandeld.

DEFENSIE WEIGERT SECOND OPINION FUNCTIES DGV

VBM WIL VERLENGEN ‘DATUM TOT EN MET-FUNCTIES’ BESPREKEN

022_TJ03.indd 24 18-2-2016 11:32:31

Page 25: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 25

OVERLEG OVERLEG

Loui

s Sch

ippe

r Jef Stassen

gezegd dat in de toekomst anders naar dit soort processen gekeken zal worden.

Er is ook gesproken over het feit dat er geen operationeel toe-zicht was vanuit de Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA). Op dat punt heeft Defensie concrete toezeggingen gedaan. Inmiddels is vanuit de MLA ook capaciteit beschikbaar gesteld voor het operationeel toezicht van zowel de fixed als rotary wing vliegtuigen van de kustwacht in het Caribisch gebied. Op de vraag van de VBM of Defensie ook de vlieg-medische keuringen van de militaire vliegtuigbemannings-leden zelf gaat uitvoeren, werd geantwoord dat Defensie daar nog over moet nadenken. De VBM heeft nogmaals met nadruk gewezen op het feit dat dit een veiligheidsaspect betreft! Defensie is verantwoordelijk voor het betreffende personeel. Defensie heeft hiervoor de kennis en kunde in huis en zou die moeten inzetten.De VBM heeft Defensie verzocht de vliegmedische keuringen weer uit te voeren zoals dit in het verleden ook werd gedaan en wel volgens de eisen die hieraan gesteld zijn en met capa-citeit (militaire vliegmedische artsen) vanuit Nederland.

Wordt weer vervolgd …

NEDERLANDSE REGISTRATIE DASH 8

Zal het vanuit Canada geleasete patrouillevliegtuig Dash 8 dit jaar eindelijk zijn Nederlandse registratie krijgen? In december 2015 is een delegatie van Defensie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) afgereisd naar Canada om daar persoonlijk overleg te voeren met de Canadese toezicht-houder ‘Transport Canada’ en met Northeast Engineering. De bijeenkomst heeft er in ieder geval toe geleid dat op korte termijn door de juiste instanties bezien wordt, of de modifi-caties die zijn uitgevoerd aan het Dash 8 kustwachtvliegtuig voldoen aan gestelde eisen, en een certificering hiervan kan plaatsvinden.

Volgens Defensie zou het Canadese certificeringsproces, als alles goed gaat, aan het einde van het eerste kwartaal in 2016 afgerond kunnen worden. Daarna zal Transport Canada op het net komen bij de ILT en vervolgens zal binnen een termijn van 8 weken bezien worden of een herregistratie (Canada naar Nederland) plaats kan vinden. De VBM is teleurgesteld dat de herregistratie na een peri-ode van 8 jaar nog steeds niet heeft plaatsgevonden. De vliegtuigen zijn op 17 februari 2008 (!) overgedragen aan de Kustwacht en het contract met het Canadese bedrijf Provincial Airlines loopt over 2 jaar af. Defensie heeft toe-

022_TJ03.indd 25 18-2-2016 11:32:43

Page 26: Triv03 2016

26 | Trivizier | 3 - 2016

OVERLEGCZSK

FYSIEKE BELASTING BIJ ONDERHOUD A/B ONDERZEEBOOT VALT WEL MEE …

Het onderhoud aan boord van een onderzeeboot gebeurt voor het merendeel in kleine en gesloten ruimtes. Uit een onderzoek, gehouden in februari en maart 2012, blijkt dat veel medewerkers dit als verzwarend (bij de uitvoering van de werkzaamheden) ervaren.De VBM heeft sinds het verschijnen van het rapport regel-matig gevraagd hoe CZSK om gaat met de aanbevelingen van het rapport. Het rapport zou met de medezeggenschap besproken worden en onduidelijk is of dit ook daadwerke-lijk is gebeurd. Op 29 januari heeft het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) laten weten dat een aantal knelpunten inmiddels is opgelost. Het gereedschap wordt nu tijdig gekeurd. Voor het werken in krappe ruimtes is meer tijd beschikbaar. Volgens CZSK krijgt het betreffende personeel, overeenkomstig het gestelde in artikel 5 toelage bezwarende omstandigheden, de hoogste toelagecategorie terwijl CZSK volgens deskundigen voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden ook voor de laagste categorie had kunnen kiezen. Alles op een rijtje gezet is CZSK van mening dat alles formeel goed is geregeld. Het probleem met de overschrijding van het maximaal toe te kennen uren in vergoeding (360 uur per jaar) dient de Directie Materiële Instandhouding (DMI), indien men dit nodig acht, op te pakken. DMI heeft bepaalde bevoegdhe-den toegekend gekregen zoals het toekennen van bindings-premies. CZSK zal zich niet met de interne besluitvorming hierover bemoeien. Wat nog opvalt, volgens CZSK, is dat er weinig ziekteverzuim is bij betrokken medewerkers. En de medezeggenschap? De VBM weet dat inmiddels ook de medezeggenschap aandacht heeft voor dit rapport en hier-over met DMI in gesprek is gegaan.

026_TJ03.indd 26 18-2-2016 11:34:14

Page 27: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 27

OVERLEG OVERLEG

Loui

s Sch

ippe

r Jef Stassen

REORGANISATIE TECHNISCH DOMEIN WORDT VERVOLGD …

Op 29 januari zijn Defensie en bonden niet tot overeen-stemming gekomen over het bijgestelde reorganisatieplan Technisch Domein CZSK.De VBM maakt zich zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen van de overgang van personeel. Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) heeft, mede naar aanleiding van die signalen, een nieuw hoofdstuk algemene personele aspecten opgesteld en ter behandeling voorgelegd. Volgens de VBM dekt de aangeboden tekst onvoldoende de lading. In het plan is opgenomen dat ook het personeel van het Maritieme Technische Luchtvaartdomein ceremonieel is samengegaan in één dienst, de nieuwe Technische Dienst. In het reorganisatieplan is verder aangegeven dat de samenvoe-ging voor dit personeel geen gevolgen heeft, alles blijft daar zoals het was. De VBM vraagt zich dan ook af waarom ook deze medewerkers zijn samengevoegd. Het heeft geen toege-voegde waarde. Een ander belangrijk aandachtspunt van de VBM is de wijzi-ging van een korps/subdienstgroep gebonden functiestructuur naar een structuur op basis van de benodigde kennis, ervaring en competenties. In het evaluatieplan van de uitgevoerde pilot aan boord van twee schepen is opgenomen dat het plaatsen van TD officieren en de Chef TD binnen de nieuwe TD orga-nisatie een zorgvuldige afweging op basis van competenties, vaardigheden en kwalificaties vereist. De VBM wil garanties inbouwen zodat personeel dat opteert op een functie Hoofd TD of Chef TD in voorkomend geval altijd over de benodigde kennis, ervaring en competenties beschikt. Het personeel afkomstig uit de voormalige sub-dienstgroepen moet gelijke kansen krijgen. De VBM begrijpt van haar achterban dat de ‘span of control’ voor de functie HTD/CTD veel te groot is en het betreffende personeel moeite heeft het hoofd boven water te houden. De opleidingen wor-den steeds korter en het technisch werkgebied wordt steeds complexer. Een ander onderwerp van gesprek was de toepas-sing van artikel 12a, wijziging van bestemming en indeling, uit het AMAR. In dit artikel is opgenomen dat de militair kan wor-den bestemd voor een andere functie of groep van functies dan waarvoor hij tot dan toe was bestemd. Na een uitvoerige discussie werd op 29 januari duidelijk dat de bonden en CZSK meer tijd nodig hebben om hierover van gedachte te wisselen. Wordt vervolgd …

Al in 2014 heeft de SGP het kabinet opgeroepen om de inzet-baarheid van de materiele en personele middelen te verbete-ren. De motie Van der Staaij kreeg veel steun in de Tweede Kamer. Er is (iets) meer geld beschikbaar voor de krijgsmacht. De vraag is: wat gebeurt daarmee?Op verzoek van een van de bonden heeft het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) op 29 januari aan de hand van een presentatie toegelicht wat CZSK heeft gedaan met het beschikbare geld. CZSK heeft zich daarbij gebaseerd op de uitgangspunten van de evaluatie van de reorganisatie CZSK 2013, aangevuld met extra behoeften. Het betreft een trapsgewijze formatie uit-breiding van ongeveer 225 arbeidsplaatsen in een periode van 5 jaar. Deze arbeidsplaatsen zijn verdeeld over de directies en de medezeggenschap is betrokken bij de opzet, de verdeling, de uitvoering en de realisatie. Op verzoek van de bonden zal CZSK in een nota nader spe-cificeren waar de formatie-uitbreiding plaatsvindt en wie betrokken is. Tevens zal CZSK aangeven waar het de uitbrei-ding volgens het URD-traject zal doorlopen en waar men gebruik maakt van kleinschalige formatie aanpassingen (minder dan 5 arbeidsplaatsen).

MOTIE VAN DER STAAIJ: 225 EXTRA ARBEIDSPLAATSEN

026_TJ03.indd 27 18-2-2016 11:34:04

Page 28: Triv03 2016

28 | Trivizier | 3 - 2016

BOEKBESPREK ING

Titel: Marinebataljon Oost-Java, maart 1942

Auteur: Jan Nuis

ISBN: 978-90-802825-0-6

Prijs: EUR 15,00 (in de winkel van het Mariniersmuseum te Rotterdam)

Krijgsmansgeluk en –pech… of gewoon gezond verstand?Kun je geluk afdwingen? In ieder geval is het de toenmalige eerste luitenant der mariniers J.G.M. Nass (de latere generaal-majoor en van 1960 – 1967 comman-dant van het Korps Mariniers) drie keer gelukt om begin 1942 als commandant van een detachement mariniers op Oost-Java uit te breken uit een vijandelijke omsingeling. En bij de derde keer, op 5 maart 1942, wist zijn detachement bij een tegenstoot de ook volkomen verraste Japanners zware verliezen toe te brengen nabij Kertosono (Oost-Java).In de fi lm ‘Kagemusha’ van de Japanse regisseur Akira Kurosawa zie je hoe een dubbelganger van een ‘daimyo’ (Japanse krijgsheer) tijdens een veldslag opstaat omdat hij in paniek raakt als de zaken mislopen. Onmiddellijk drukt een adjudant hem weer op zijn zitplaats terug. De bevelhebber blijft in alle omstandigheden koel op zijn plaats zitten …Maar Nass bleef met zijn rijzige gestalte tijdens de derde actie bij Kertosono vooral rechtop staand en lopend zijn bevelen geven. Zijn kolonne moest op een smalle weg keren. Een ‘overvalwagen’ was beschadigd en had een lekke benzineleiding. Die moest eerst van de weg af, daarna konden de andere voertuigen er langs. Zouden de Japanners zich niet hebben kunnen voorstellen dat het de comman-dant zelf was die gewoon op het gevechtsveld rondliep?Hoe dan ook: het detachement Nass (63 man) van het Marinebataljon op Oost-Java kwam zo voor de derde keer succesvol weg uit een omsingeling tijdens de Japanse tegenaanval. Het verhaal heeft Jan Nuis in een uitgave van het Mariniersmuseum gedetailleerd en spannend beschreven. Het was een vorm van nieuwe – beweeglijke - oorlogvoering die het Marinebataljon in 1942 op Java onder handen kreeg. Gemotoriseerd (soms licht bepantserd), lichtbewapend (het zwaarste wapen was een 3,7 mm kanon afkom-stig van een oude landingssloep) en zonder mortieren probeerde het bataljon met snelle gerichte acties de Japanse opmars te vertragen. Maar wie in een bewe-gingsoorlog veelal afhankelijk is van ordonnansen of die verstoken van de juiste inlichtingen gaat ‘verkennen’, komt regelmatig voor (onaangename) verrassin-gen te staan.Dat laatste overkwam eerste luitenant H.S. den Hartog, commandant van de naar hem vernoemde compagnie. Den Hartog had als informatie dat Kertosono nog in eigen handen was. Zijn compagnie was op dat moment de grootste een-heid binnen het Marinebataljon met een bemanning van 110. Zeker 37 van hen

028_TJ03.indd 28 18-2-2016 11:37:43

Page 29: Triv03 2016

4 - 2015 | Trivizier | 29

BOEKBESPREK ING

kwamen om het leven of staan te boek als vermist na de confrontatie met de Japanners, die al in de stad bleken te zijn.Een belangrijke bijdrage aan de inhoud van het boek levert de LTZVK2OC b.d. Felix Bakker (inmiddels 90 jaar). Door zijn naspeuringen in Java is bekend waar de krijgsgevangenen van de com-pagnie Den Hartog naar toe gebracht zijn. Ook vond hij de waarschijnlijke laatste rustplaats van de gesneuvelden. Nuis schrijft aan Bakker een persoonlijke noot toe in zijn oordeel over het optre-den van zijn commandant. “Nass gaf Bakker als jonge marinier een gevoel van vertrouwen, ja zelfs het gevoel van onoverwinnelijkheid.” Het boek eindigt met een herinnering van W.J.A. Roelofsen jr., zoon van de bataljonscommandant. Hij blijkt door zijn vader in 1942 aange-steld te zijn als ‘marinier der derde klasse’ zonder soldij. Hij kreeg een persoonlijk wapen (9 mm pistool). Junior was toen 12 jaar. Hij over-leefde de oorlog en ging uiteindelijk als offi cier de dienst uit. Hij is in 2004 overleden.Al met al is het boek van Jan Nuis, kapitein der mariniers KMR b.d., een veelzijdig document over een bijzondere bladzijde uit de geschiede-nis van het Korps Mariniers. Als redactie Trivizier veroorloven we ons wel een aanvulling.Onder de slachtoff ers in Kertosono waren zeker vier zeer jonge mili-

tairen (met recht op soldij). De 17 jarige J. Brunt (MATR3) en de 16 jarige G.A. Paap (MARN3) sneuvelden tijdens de gevechtshandelingen op 5 maart. De 17 jarige J.H. Fial (MARN3) en de 16 jarige MARN3 L.B. van Domburg waren bij de 10 krijgsgevangenen die op 6 maart 1942 door de Japanners werden gemarteld en vermoord. Van Domburg is nog altijd ‘vermist’. Op 6 maart 1942 overleed de 15 jarige J.P.A Letsch (MARN3) aan zijn verwondingen.Volgens een in opdracht van de VBM uitgevoerd onderzoek uit 1998 had-

den zij niet gerekruteerd en ingezet mogen worden als militair bij gevechtshandelingen. Ook de voorschriften die toentertijd golden in Nederlands Oost-Indië verboden dat. In antwoord op Kamervragen in het jaar 2000 stelt de toenmalige staats secretaris van Defensie (Van Hoof ) dat het in 1942 weliswaar niet toegestaan was om militairen jon-ger dan 16 jaar in dienst te nemen, maar dat de minister van Defensie de bevoegdheid had om van deze leeftijdseis af te wijken. De leeftijds-grens ligt tegenwoordig – terecht – op 18 jaar.

028_TJ03.indd 29 18-2-2016 11:37:56

Page 30: Triv03 2016

" De schadevergoeding die Europrotector voor hem uit de wacht sleept, verzacht

de pijn"

ADVERTORIAL

30 | Trivizier | 3 - 2016

Wat doet Europrotector voor u als

VBM-lid? In deze en komende edities

van de Trivizier geeft Europrotector

een paar praktijkvoorbeelden. Bij

letselschade, opgelopen op uw werk

of daarbuiten, heeft u als VBM-lid via

Europrotector altijd een achtervang.

In de training van de marechaussee worden de dames en heren uitgedaagd om houten plankjes door midden te slaan. Niet al te dikke plankjes want dat is nergens voor nodig. Het gaat om de snelheid en spierbeheersing. Er zijn natuurlijk altijd stoere mannen die hun best doen om zo veel mogelijk plankjes door te slaan. Zo’n man is Henk ook. Hij weet zijn collega’s te imponeren met zijn welgemikte slagen. Henk is niet heel bescheiden. Hij staat tegen wie het horen wil over zijn kunsten op te scheppen. Dat vraagt natuurlijk om een collegiale reactie. Die komt er ook. Doorslaan van plankjes gaat alleen met de draad van het hout mee. De trainer houdt Henk, zonder dat hij het kan zien, een plankje voor met de draad van het hout in de breedte. Doorslaan zou niemand lukken dus ook Henk niet. Lachen dus!Die middag wil Henk zijn verwoestende kracht weer tonen. Natuurlijk laat Henk zich niet kennen. Ten koste van gebro-ken middenhandsbeentjes, dat wel natuurlijk …Na een langdurige revalidatie moet helaas de conclusie zijn dat de rechterhand blijvend functieverlies heeft. Voor een burger zou dat vervelend zijn. Voor marechaussee Henk is het veel erger. Hij kan namelijk niet meer schieten. Henk krijgt uiteindelijk een bureaubaan. Niet zijn keus, maar het is niet anders. Ondanks dat hij zelf zijn hand had verwoest, levert het gein-tje van de trainer na een lange discussie toch aansprakelijk-heid op. De schadevergoeding die Europrotector voor hem uit de wacht sleept, verzacht de pijn van het niet meer in het veld actief zijn en de financiële schade enigszins.

Een leuk geintje?

030_TJ03.indd 30 18-2-2016 11:50:02

Page 31: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 31

Korting op KRAS-reizen voor VBM- en BBTV-ledenMet ingang van 15 januari 2016 kunt u als lid van de VBM en BBTV bij Kras een reis boeken met korting. Deze korting bedraagt 3,5% op de basisreissom. De basisreissom voor deze kortings regeling is de aanbie-dingsprijs (exclusief niet bij de prijs inbegrepen toe-slagen, verzekeringen en dergelijke). Uitgezonderd zijn: dagdeals, dagtochten, huurauto’s en losse vliegtickets. Kortingen kunnen niet cumuleren met andere kortingen.

De korting wordt uitsluitend verstrekt voor zover u als lid hoofdboeker bent voor de reis en u bij boe-king het lidmaatschapsnummer (= werknemers-/registratie nummer) opgeeft. KRAS gebruikt het werknemers-/registratienummer om te controleren of u lid bent van de VBM/BBTV. VBM en BBTV beves-tigen alleen het lidmaatschap en verstrekken geen andere persoonlijke gegevens.De reservering moet rechtstreeks bij Kras worden gemaakt via www.kras.nl. Na de boeking stuurt u een mail naar [email protected] met de vermelding van het werk-nemers-/registratienummer en het reserverings-nummer van de boeking bij Kras. Uw korting wordt dan door Kras in de reservering verwerkt. U kunt natuurlijk ook Kras bellen op 0900 9697 (70 cent per gesprek).

voor VBM- en BBTV-leden

korting op de basisreissom

-

031_TJ03.indd 31 18-2-2016 11:56:20

Page 32: Triv03 2016

32 | Trivizier | 3 - 2016

HUMAN INTEREST

Defensiewoningen en sociale zorg

In 1962 werd duidelijk dat onze zoon scholing moest krij-gen bij het Blinden en Slechtzienden Instituut ‘Bartiméus’ in Zeist.De toelating kon toen alleen plaatsvinden als externe leer-ling. Dat betekende dat wij in Zeist moesten gaan wonen, want het enige vervoermiddel wat toen bij onze financiële leefomstandigheden paste, was de fiets. De gemeente Zeist beschikte over 2 defensiewoningen.Maatschappelijk werk van de Koninklijke Marine en die van de gemeente Zeist gingen beiden aan het werk en ontdek-ten dat 1 defensieflat in Zeist op termijn beschikbaar zou komen. In die flat woonde een marine-gezin, waarvan de heer des huizes varende was en derhalve geplaatst was in Den Helder. Het gezin had al eerder een flat in Den Helder aangeboden gekregen, maar de echtgenote had die meerdere malen geweigerd. Het echtpaar had 2 heel jonge kinderen en de ervaring was dat deze kinderen zelden vanaf 4 hoog buiten kwamen. De flat had geen lift en de vele traptreden naar beneden en weer naar boven was voor de echtgenote alleen niet doenlijk om de kinderen tegelijk via al die treden veilig naar beneden of naar boven te krijgen. Deze ervaring wilde zij niet nogmaals in Den Helder hebben. De huizen met tuin c.q. begane grond werden destijds toegewezen aan gezinnen met meer dan 2 kinderen, zoals ik toen heb begrepen. (?)Maar ja, aan de situatie van onze zoon was weinig te veran-deren, voor hem was ‘Bartiméus’ Zeist toen zijn enige scho-lings-mogelijkheid. Er werd in Den Helder ijverig gelobbyd en door maatschappelijk werk wat meer druk uitgeoefend op de huisvestings-autoriteiten om de gewenste woonvorm in Den Helder beschikbaar te krijgen, hetgeen uiteindelijk lukte.Wij verhuisden van Schiedam naar Zeist en zij naar Den Helder. Iedereen happy! Na 3 jaar woongenot in de Zeister flat werd het ook voor ons medisch noodzakelijk uit te zien naar een beneden woning. De zoon kreeg epilepsie, dus de trappen werden gevaarlijk.

Dezelfde redenen als in Den Helder deden ook opgeld in Zeist. Ondanks de medische urgentie, geen toewijzing een-gezinswoning. Bij toeval kwam ik te spreken met de nieuwe wethouder van huisvesting. Hij was ex-verzetsstrijder en had wel wat op met militairen, “mede hoeders van de zwaar bevochten vrijheid”, zei hij.Wij kregen een eengezinswoning en Defensie een extra defensiewoning.Onze zoon woont inmiddels alweer enige jaren in het Instituut voor meervoudig gehandicapte blinden en slecht-zienden ‘Bartiméus’ in Doorn en dit tot zijn en onze tevredenheid.Zoveel als nodig en mogelijk hebben wij ook daar onze taken als ondersteuners.Op weg naar hem in Doorn, fiets ik in Driebergen door de wijk/straat Groenhoek en herinner mij dan al die collegae die daar destijds in een van de ‘defensieflats’ woonden.Defensiewoningen ... verleden tijd.De flats staan er nog steeds, nu met grote schotels aan de balkons en de geraniums in de bloembakken zijn vervangen, ik denk door uien.

Mees Bax

032_TJ03.indd 32 18-2-2016 11:59:07

Page 33: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 33

FAMIL IEBERICHTEN

Postbus 93037 2509 AA Den Haag, email: [email protected]

OVERLEDENNovember - C.A. de Viet-de Lange ( jaar) Corr.: Koningin Emmastraat BW Castricum

- J.H. Peters ( jaar) AOOBDMZKT b.d. Haalderen EP ’s-Hertogenbosch

- W.B.F. Schut-Niesen ( jaar) Corr.:Willem Bontekoestraat NC Almere

December - R.G. Vonken ( jaar) SMJRVLKNST b.d. Jan Bijlstraat WV Den Helder

- J.C. de Wilde ( jaar) LTZVKOC b.d. Maartenshof HV Sint Maartensdijk

- T. van Deurzen ( jaar) LTZVK b.d. Christoffelhof HX Schagen

Januari - A. van Schaik ( jaar) OPPKOK b.d. Hofplein ZB Woerden

- J.G. Schoemaker ( jaar) KPL KL b.d. Molenstraat-Centrum XN Apeldoorn

- H. Stedema ( jaar) BURGER CZSK Landmetersweg HD Den Helder

- F.A. Scheffer ( jaar) Onbekend KL b.d. Kamerlingh Onnesstraat HL Nijmegen

- C.J.M. Mostert ( jaar) gepensioneerd BURGER Rietgorslaan ZK Anna Paulowna

- G.H. Zimmerman ( jaar) OPPKOK b.d. Van Galenstraat EZ Den Helder

- G.A. Paap ( jaar) MATR b.d. corr: Laakse Oever NK Zutphen

Februari - B.P.L. Hutter ( jaar) LTZOCVK b.d. Hendrik Baskeweg MC Den Helder

DANKAl uw blijken van medeleven tijdens de

ziekte en na het overlijden van onze lieve

Hans Adriaan Hartman heeft ons veel

steun gegeven, waarvoor onze hartelijke

dank.

Immy Hartman Ronk

Saskia

Julianadorp, januari

Voor alle hartverwarmende belangstelling,

de vele kaarten, de mooie bloemen en

uw aanwezigheid bij het afscheid van

Hendrik Klein (‘Henk’) wil ik u hartelijk

danken. Het heeft mij enorm gesteund.

Lia Klein-Bak

Den Helder, februari

50 JA AR L IDSGTHOFM b.d. J. Koole heeft, op ver-zoek van nabestaanden, postuum de speld voor langdurig lidmaatschap ont-vangen. De VBM is de heer Koole dank-baar voor zijn trouwe steun.

033_TJ03.indd 33 18-2-2016 12:00:18

Page 34: Triv03 2016

VERENIGINGSNIEUWS SERVICE

34 | Trivizier | 3 - 2016 34 | Trivizier | 3 - 2016

a

De VBM is een samenwerkingsverband aangegaan met Aon. Aon is een grote verzekeringsmakelaar, die onderhandelt met diverse verzekeraars om de beste (polis)voorwaarden en de hoogste kortingen te krijgen. Zo kunt u als VBM-lid zorgvuldig samen-gestelde verzekeringen afsluiten tegen aantrekkelijke premies.Aon biedt allerlei schadeverzekeringen aan, zoals een autover-zekering en aansprakelijkheidsverzekering. Informatie hierover vindt u op www.viamijnwerk.nl/vbm. Hier kunt u uw premie berekenen voor diverse verzekeringen. (Tip: let op of de assuran-tiebelasting en eventuele bijkomende kosten zijn meegerekend.)

Militair buitenhuisdekkingNaast deze schadeverzekeringen heeft Aon voor actief die-nende militairen, in samenspraak met de VBM, een speciale en uitgebreide dekking voor uw persoonlijke bezittingen op de kazerne/compound (militair buitenhuisdekking) geregeld. Kostbaarheden, zoals muziekinstrumenten, parachute- en duik-sportuitrustingen zijn gedekt tot maximaal € 7.000. Voor sie-raden, laptops, portable audio-, foto- en videoapparatuur en beeld- en geluidsdragers (inclusief accessoires) wordt een dek-king geboden tot maximaal € 1.000.Deze militair buitenhuisdekking zit standaard in de inboedelverzekering.Woon je nog thuis of wil je alleen de speciale kazernedekking: ga naar www.viamijnwerk.nl/vbm. Klik op ‘inboedel’, vul onder ‘bereken uw premie’ uw postcode in en klik op ‘premie berekenen’. Kies in het volgende scherm bij ‘type woning’ voor ‘kazerne’ en klik op ‘premie berekenen’.

Collectieve ongevallenverzekeringDe VBM heeft voor al haar actief dienende leden een unieke collectieve ongevallenverzekering afgesloten. Deze ongeval-lenverzekering geeft dekking in de hele wereld en ook tijdens missies gedurende 24 uren per dag, 7 dagen per week en gedu-rende het hele jaar.Deze verzekering is voor leden van de VBM gratis, u hoeft hier-

voor zelf géén actie te ondernemen. Deze verzekering biedt een dekking van:• € 2.500 bij overlijden als gevolg van een ongeval;• € 6.000 in geval van algehele blijvende invaliditeit door een ongeval. Bij gedeeltelijke blijvende invaliditeit door een onge-val een evenredig percentage van € 6.000.Het bijzondere van deze verzekering is dat niet alleen ongevallen tijdens missies zijn verzekerd maar ook alle andere ongevallen die plaatsvinden tijdens de uitoefening van uw werkzaamhe-den als militair in en buiten Nederland, waaronder oefeningen en grensverleggende activiteiten, maar ook ongevallen die tij-dens uw woon-werkverkeer plaatsvinden. De verzekering kent ook uitsluitingen, gebeurtenissen die niet onder de dekking val-len. Zo zijn berg-, onderwater- en wintersportactiviteiten als zij niet als onderdeel van uw werkzaamheden als militair wor-den uitgevoerd, niet verzekerd.

Aanvullend verzekeren voor persoonlijke ongevallenBovenstaande bedragen kunnen ontoereikend zijn. U kunt naast de collectieve ongevallenverzekering ook een persoon-lijke ongevallenverzekering voor u en uw gezinsleden via Aon afsluiten Dan verzekert u zich van een kapitaalsuitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit.In de persoonlijke ongevallendekking voor de militairen zijn ongevallen, veroorzaakt in oorlogssituatie, of blijvende schade door post traumatische stress eveneens verzekerd. Kijk voor polisvoorwaarden en aanmeldformulier op www.vbm.info en klik op de AON-app.

De premies voor de ongevallenverzekering zijn de daadwerkelijke kosten. Er hoeft geen 21% assurantiebelasting te worden betaald en er komen geen bijkomende kosten bij. Let op: dit geldt niet voor andere verzekeringen!

Verzekeringen voor VBM-leden

Scan de code en ga direct naar de Aon app op onze site (http://bit.ly/1nMK1hX)

034_TJ03.indd 34 18-2-2016 12:01:34

Page 35: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 35

1946-2016

70 jaar VBM-blad1953 Vrijheid van meningsuiting

1953 is niet alleen het jaar van een verwoestende watersnood (in de nacht van 31 januari op 1 februari; het VBZ-bestuur schenkt 10.000 gulden aan het Nationaal Rampenfonds). Ook worden twee kruisers in dienst gesteld. Twee schepen varen naar Korea en Hr.Ms. Piet Hein keert op 4 maart terug na een oorlogsmissie van 14 maanden.Het Algemeen Marine Week-blad heeft aan het eind van dat jaar een oplage van 11.100 exemplaren. Het ledental gaat over de 10.000 in 1953. De vereniging is in 1952 begon-nen met de Gezinsverzorging. Leden van die organisatie heb-

ben recht op huishoudelijke hulp als vader op zee is en moe-der wegens ziekte hulp nodig heeft in haar huishouding.De inhoud van het blad is gevarieerd. Naast artikelen over technische ontwikkelin-gen (solderen met onhoorbaar geluid!) vind je veel verslagen van afdelings- en bestuursver-gaderingen. En de wekelijkse berichten van de confessionele groepen. Kardinaal Alfrink geeft de rooms-katholieke militairen vrijstelling van het vastengebod. Maar: “Eenie-der die van deze dispensa-tie gebruik maakt, zorge er voor … de christelijke geest van versterving te beoefenen”.Er verschijnen regelmatig

reportages met veel foto’s. Zoals van de grondige schoonmaak- en opknap-beurt die Marinekazerne Suf-fisant op Aruba krijgt als daar de mariniers intrekken. In dezelfde editie (10 april) zien we ook een foto van kor-poraal vuurleidingmonteur J. Kuus en de hoofdmarva III L. Apell, beide in tenue, die op 1 april van dat jaar in het huwelijk zijn getreden en die het – sinds 1950 – vereni-gingsgebouw in Den Helder als hun trouwzaal gebruiken. In de editie van 10 april 1953 wordt melding gemaakt van de instelling van een staats-commissie die gaat onderzoe-ken of ‘de bijzondere status der ambtenaren op het gebied van hun rechtspositieregelin-gen’ nog wel noodzakelijk is. Sommige veranderingen heb-ben blijkbaar veel tijd nodig. Ook toen al werd er geklaagd over te weinig bezoek aan afde-lingsvergaderingen. Er is ruimte voor een kruiswoordpuzzel. Heftige discussies zijn er via artikelen over kledingvoor-

schriften bij bepaalde gebeur-tenissen (zoals bij een ‘alle hens’) en de plaats van de kor-poraals daarbij (links of rechts van de offi cieren?). Ook van alle tijden: leden die zich zo ergeren aan de mening van een auteur in een artikel hierover dat zij aangeven hun lidmaat-schap op te zeggen. Waarop de redactie dan in een verweer een beroep doet op de vrijheid van meningsuiting, zoals in de editie van 30 oktober (toen nog als october geschreven).De contributie was 2 gulden per maand voor onderoffi cie-ren, 1 gulden en 50 cent voor korporaals en 1 gulden en 25 cent voor manschappen (was in 1946 1,50, 1,25 en 1 gul-den). Voor 14 gulden kocht een marinier een groene werk-broek. Een paar wollen sokken kostte 2 gulden en 75 cent. Een Milva van 20 jaar verdiende 60 gulden en 50 cent per maand. Een sergeant van 30 jaar (!) 212 gulden en 50 cent.

Nog een goede tip uit 1953: Houdt uw strafregister blanco!

Trivizier beleeft in 2016 zijn 70e jaargang. Voldoende reden om deze en komende edities terug te kijken naar 10 eerdere jaar-gangen. Dit keer zijn we in 1953 beland, het watersnoodjaar.

035_TJ03.indd 35 18-2-2016 12:09:29

Page 36: Triv03 2016

36 | Trivizier | 12 - 2015

BEL AST INGSERVICE 2016

Onze GRATIS belastingservice is al jarenlang een groot succes.Wij verzorgen de aangifte 2015 voor u en thuiswonende gezinsleden. Meld u snel aan, de belangstelling is zeer groot en vol is vol…!

Stuur deze pagina voor 28 februari 2016 gefrankeerd terug naar:

VBM Belastingservice Postbus 93037

2509 AA Den Haag

Spelregels

En verder

Deadline internet

Deadline bon

Antillengangers opgelet!

• uitsluitend particuliere aangiftes (géén winstaangiften)• aanmelden via internet 1)

• kunt u vóór 1 mei 2016 geen aangifte doen, dan dient u ZELF tijdig uitstel aan te vragen bij de Belastingdienst: 0800-0543

1) Als u geen computer heeft kunt u de bon invullen

• wij vragen van u geen DigiD-code, alle aangiften wor-den met onze eigen code verzonden

• de belastingservice is altijd overdag, alleen in Den Helder zijn avondafspraken mogelijk

Tot 1 april 2016

Tot 28 februari 2016

Bij uitzending naar de Antillen wordt u uitgeschreven uit de Gemeentelijke Basisadministratie. Van de Belastingdienst ontvangt u dan een vragenbrief “Verzoek om informatie bij emigratie”.Het is van groot belang dat u die vragen zorgvuldig beant-woordt en aangeeft militair te zijn!Indien u dat niet doet of u heeft geen formulier ontvangen, dan beschouwt de Belastingdienst u als emigrant en ont-vangt u het zgn. M-formulier en is het onmogelijk om op de normale manier belastingaangifte te doen. Geef u dan op voor de belastingservice op de Antillen (zie aanmelden buitenland).

Ga naar www.vbm.infoen klik op de belasting-button (o.a. onder de tab ledenservice). Bent u nog in het bezit van uw lidmaatschapnummer en wachtwoord, dan kunt u zich gelijk aanmelden/inloggen. Volg anders onderstaande stappen voor het opzoeken en aan maken van uw lidmaatschapnummer en wachtwoord. Aanmelden via internet kan tot 1 april 2016. Zolang er plaats is!

Klik op ‘lidmaatschapnummer zoeken’. Vul uw achternaam en geboortedatum in (xx-xx-xxxx = dag-maand-jaar). Klik op zoeken.

U bent gevonden. Klik op het lidmaat-schapnummer om door te gaan.

Vul de ontbrekende gegevens in. Maak zelf uw wachtwoord aan. E-mail, telefoonnummer en/of mobiel zijn ook verplichte velden. Klik dan op aanmelden.

Bevestig de ontvangen e-mail door op de activatielink te klikken in dit bericht. Klik in dit scherm op HIER om in te loggen.

Log in met uw lidmaatschapnummer en wachtwoord.

Selecteer hier de locatie, datum en tijdstip.

Voor de leden die ge-plaatst zijn in het buiten-land, te weten Curaçao, Aruba en Ramstein /Heidelberg / Münster, geldt het volgende:

Vlb. Ramstein/HeidelbergU kunt zich aanmelden bij:Dhr. H. Klappers 0049 159 02 85 35 99@ [email protected]

MünsterU kunt zich aanmelden bij:Belastingservice 0031 703 15 51 03@ [email protected]

CuraçaoU kunt zich aanmelden bij:SGTLDA S.A. Hop 4637207@ [email protected]

ArubaU kunt zich aanmelden bij:SGTLDA M. Hanenburg, via 522 54 17 @ [email protected]

Aanmelden buitenland

Tevens willen wij opmerken dat wanneer u gebruik maakt van de belastingservice van de VBM, u geen DigiD-code nodig heeft. De belastingservice heeft van de Belastingdienst een eigen belastingconsulenten-code ontvangen, waardoor wij alle aangiften onder deze code kunnen verzenden.

036_TJ12.indd 36 10-12-2015 12:28:52

Page 37: Triv03 2016

12 - 2015 | Trivizier | 37

S.V.P. DE HELE PAGINA OPSTUREN

Stuur deze pagina voor 28 februari 2016 gefrankeerd terug naar:

VBM Belastingservice Postbus 93037

2509 AA Den Haag

Naam en voorletters

Adres

Postcode + plaats

Telefoon privé (verplicht)

Telefoon werk

Registratienummer/werknemersnummer

E-mail

Op welke werkdagen tussen 22 februari en 7 april bent u verhinderd?

Waar kunnen wij u deze service verlenen? Zet een kruisje bij de plaats waar u geholpen wilt worden.

Voor de leden die ge-plaatst zijn in het buiten-land, te weten Curaçao, Aruba en Ramstein /Heidelberg / Münster, geldt het volgende:

Vlb. Ramstein/HeidelbergU kunt zich aanmelden bij:Dhr. H. Klappers 0049 159 02 85 35 99@ [email protected]

MünsterU kunt zich aanmelden bij:Belastingservice 0031 703 15 51 03@ [email protected]

CuraçaoU kunt zich aanmelden bij:SGTLDA S.A. Hop 4637207@ [email protected]

ArubaU kunt zich aanmelden bij:SGTLDA M. Hanenburg, via 522 54 17 @ [email protected]

Amersfoort Amsterdam Apeldoorn Assen Bergen op Zoom Breda Den Bosch Den Haag Den Helder (overdag) Den Helder (avond) Doorn Ede/Harskamp Eindhoven Emmen Enschede/Twenthe Ermelo ‘t Harde Havelte Heerlen Katwijk (ZH) Leeuwarden Nijmegen Rotterdam Schaarsbergen Sluiskil Venlo Vlissingen Weert

Aanmelden buitenland

Tevens willen wij opmerken dat wanneer u gebruik maakt van de belastingservice van de VBM, u geen DigiD-code nodig heeft. De belastingservice heeft van de Belastingdienst een eigen belastingconsulenten-code ontvangen, waardoor wij alle aangiften onder deze code kunnen verzenden.

Alléén als u geen computer heeft.S.v.p. zo veel mogelijk gegevens invullen en de hele bon opsturen.

Aanmeldbon

036_TJ12.indd 37 10-12-2015 12:28:59

Page 38: Triv03 2016

VR A AG EN A ANBODPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

NazorgDe Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM verleent nazorg bij overlijden. Wij kunnen u doeltreffend ondersteunen. U kunt ons helpen door al uw gegevens te ordenen. Vraag bij de VBM naar de handleiding voor nabestaanden. Of kijk op www.vbm.info bij ‘ledenservice’.

Stichting MSF(sociaal fonds)Johan Liekens 0223 615885. Bereikbaar op dinsdag en vrijdag van 09.00-16.00 uur.Tevens te bereiken via e-mail: [email protected].

Collectieve ongevallen-verzekeringDe VBM heeft voor alle actief dienende leden (militairen en burgers) een unieke ongevallenverzekering afgesloten.Deze ongevallenverzekering geeft dekking in de hele wereld, ook tijdens missies, gedurende 24 uur per dag, 7 dagen per week en gedurende het hele jaar. De ongevallenverzekering vervangt de woon-werkverkeerverzekering en het uitzendcertificaat. U hoeft dus géén uitzendcertificaat meer in te vullen als u op uitzending gaat.

Adreswijziging/ledenadministratieGaarne doorgeven aan: 070 3155111 of [email protected]

Belastinginfo en [email protected]

HelpdeskTon van ElstAdri van der Veer070 3155111 of vul formulier in op onze website

NabestaandenzorgRené [email protected]

Vraag naar onze last minute prijzen!

TE HUURCuraçao (Bottelier, omgeving Jan Thiel) 6-pers.

Vakantievilla, met uniek uitzicht over het eiland. Altijd een heerlijke verkoelende bries. Het is gelegen in de prachtige, chique wijk Bottelier, vlakbij het Lagun van Jan Thiel en op 5 min. van de stranden Mambo Beach, Seaquarium en 10 min. van Willemstad. Grote woonkamer met een open, volledig ingerichte keuken met bar. Daarnaast 3 slaapkamers, 2 badkamers en 2 grote porches. Info: www.casadonpedro.com, e-mail: [email protected] telefoon 0622112330 (ex sgt. Marns. Alg. Piet de Ridder).

TE HUURIn Zuid-Frankrijk: ruime studio 33m2,

tot 4 pers. in La Croix-Valmer/St.Tropez. Woonkamer met slaapbank, tv, keuken met inbouwapp. Terras op zuiden met BBQ. Hal/slaapkamer 2 pers., badka-mer/wc, collectief zwembad/tennis/parkeerplaats op afgesloten terrein. Info Nederlands:[email protected] of 0033 674581521.

TE KOOP• digitale fotolijst, merk HAMA 8 inch,

met afstandsbediening en netvoe-ding. € 25,00.

• tablet-PC, merk EMPIRE M805 8 inch. € 25,00.

Telefoon 0223 636288.

Semi-bungalow. Indeling als volgt: grote hal met wc, meterkast, trapop-gang naar boven. Grote woonkamer, eetkeuken, bijkeuken, tuinkamer, gara-ge inpandig, grote kelder.Boven vier grote slaapkamers, grote overloop, grote badkamer. Tuin voor en achter, met grote berging en tuinhuis. Totale oppervlakte 850 m2. Vraagprijs € 369.000 k.k.G.J. v/d Berg, Kerkstraat 75, 6104 AB KoningsboschTelefoon 0475 300689

TE HUUR4 Persoons vakantiewoning, honden welkom. U kunt bij ons het hele jaar door, een ontspannen vakantie vieren. In de omgeving kun je rustig wande-len, fietsen, waterskiën, duiken etc. Wij wonen in Noordelijk Emsland, direct aan de Nederlandse grens, 6 km vanaf Bourtange en maar 4 km van de A31 ver-wijderd. Het is een rustige lande lijke omgeving, vlak bij een bos. Hier heb je de schoonste lucht van Europa. De woning is voor 4 personen , ca. 60 m2 groot en voorzien van plavuizen en alles is gelijkvloers. Woonkamer met zit- en eethoek, open keuken met apparatuur. Badkamer met douche, wastafel en toilet. 2 slaapkamers; 1 met 2-persoons bed en 1 met 2 x 1-persoons bedden. U beschikt over een ruime 1,5m hoog omhein-de tuin en eigen parkeerplaats. Kijk op de website voor meer details prijzen en beschikbare periodes. Inlichtingen of boekingen: Peter en Ineke Houniet, Ned. mobiel: 06 51730580. E-mail: [email protected]. www.vakantiewoninghouniet.eu

038_TJ03.indd 38 18-2-2016 12:15:31

Page 39: Triv03 2016

3 - 2016 | Trivizier | 39

PUZZELPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]

3 - 2016 | Trivizier | 39

PUZZELPostbus 93037 2509 AA Den Haag, e-mail: [email protected]@mijnvbm.nl

KRUISWOORDPUZZEL UIT DE OUDE DOOSBreng de gevraagde letters over naar de oplossingsbalk.Stuur de oplossing vóór 14 maart 2016 naar:

Redactie Trivizier (puzzel)Postbus 930372509 AA Den Haag of

E-mail: [email protected] niet uw adres te vermelden!

Onder de goede inzendingen worden een VVV-iris-cheque t.w.v. € 25,- en twee VVV-iris-cheques t.w.v. € 12,50 verloot. (Alleen inzendingen door leden loten mee). Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Oplossing Trivizier 1/2 2016:Praalwagen

De winnaars zijn (na loting):F. van Doremalen, TilburgE. Kneefel, Scherpenzeel (Gld)M.W.J. Verhoeven, Molenhoek

HORIZONTAAL1 bolgewas; 3 lang houterig per-soon; 6 vlekje; 9 gem. in N. Brab. bij Vechel; 11 karwats; 13 plaats voor dieren; 14 antitankwapen;15 rij; 17 gedikt vruchtensap;19 kleinigheid; 22 broeder van Kaïn; 23 melaatsheid; 24 bijzonder leuk; 25 iemand van zeldzame grootte; 27 gebeurtenis; 29 grote zak; 30 vrijbuiter, boekanier;31 smidshamer; 33 werpstrik;35 opschrift op een enveloppe;38 weg met bomen; 39 deel van een klavier; 40 bekendheid;41 soldij van zeelieden; 42 lange stok met voettrede; 43 as;

VERTICAAL1 foefje; 2 hijswerktuig; 4 kraam;5 bloedbuis; 7 klap, slag; 8 Indone-sisch touw; 10 deel van vinger;11 een fl inke vent; 12 aardkleur;13 schoen met wieltjes eronder;16 ronde staaf van was met pit van katoen; 17 fortuin; 18 elk; 19 tent;20 deel van een gitaar; 21 kleine zoogdieren met stekels; 26 duivel;27 bovenaards wezen; 28 bouw-keet; 29 drinkgerei; 32 klap; 33 tegenstelling van kort; 34 tegen-stelling van west; 35 koraalrif;36 vloeibare spijs; 37 tegenstelling van breed.

A

B

C

D

E

F

G

A B C A D E F B C GOplossing:

039_TJ03.indd 39 18-2-2016 12:28:40

Page 40: Triv03 2016

of via MDTN (sterretje dan nummer) 0654666156

Een militair heeft tijdens zijn uitzending naar Afghanistan letsel opgelopen. Dat gebeurde tijdens het (met spoed en in de nacht) laden en lossen van een vrachtvliegtuig. Door een ongecontroleerd schuivende lading liep de militair letsel aan zijn rug op. In eerste instantie wil het ABP dit niet aanmerken als dienstongeval. Een jurist van de VBM maakt bezwaar tegen deze beslissing. Het aanmerken van een gebeurtenis als dienstongeval, kan recht geven op financiële aanspraken, zoals een militair invaliditeitspensioen. Het bezwaar is gegrond verklaard en het ongeval is alsnog aangemerkt als dienstongeval.

(Foto: De persoon afgebeeld op de foto heeft niets met dit artikel te maken)

Wel of geen dienstongeval?

In 2013 wordt het vlieggeld van drie VBM-leden bij het Mobile Air Operations team op de vliegbasis Gilze-Rijen deels stopgezet. Eén van hun taken is het beladen en ontladen van helikopters tijdens operaties (underslung). Riskant werk waarvoor goede opleiding, procedures en training onmisbaar zijn. Volgens de luchtmacht is de regelgeving onjuist geïnterpreteerd en bestaat er alleen aanspraak op vlieggeld indien zij op basis van een vluchtopdracht met de helikopter meevliegen. De VBM gaat in bezwaar en later in beroep. Vanwege een eerdere uitspraak van de Rechtbank Den Haag maakt de VBM met Defensie afspraken over een afbouwregeling. De leden zijn hier op zich tevreden mee. Wel vinden zij, naar ons oordeel terecht, dat Defensie serieus moet bezien of hun gevaarlijke werk een tegemoetkoming rechtvaardigt.

Afbouwtoelage voor VBM-leden

Nog geen lid?Meld u aan op www.vbm.info

-

WAT DOET UW BOND VOOR U?

040_TJ03.indd 40 18-2-2016 12:29:18