Trialoog uitgave 3, 2014

20
350 vrijwilligers pg 12 1 januari, de gemeenten aan zet pg 8 ‘De kantine is een leuke ontmoetings- plek’ pg 14 Nummer 3, oktober 2014

description

Headlines: 'De kantine is een leuke ontmoetingsplek' 350 vrijwilligers 1 januari, de gemeenten aan zet

Transcript of Trialoog uitgave 3, 2014

Page 1: Trialoog uitgave 3, 2014

350 vrijwilligerspg 12

1 januari, de gemeenten aan zetpg 8

‘De kantine is een leuke ontmoetings-plek’pg 14

Nummer 3, oktober 2014

p001_Cover.indd 1 20-10-14 13:27

Page 2: Trialoog uitgave 3, 2014

2

2 ColumnHet is bijna januari 2015

4 Mijn prettige plekWendy luistert op Rondo graag naar muziek

6 Cliëntenraad en nieuws in het kort 8 Gemeenten aan het woord

10 FotopaginaHeerlijk, mijn eigen plek!

12 Triade zet zich in voor… Vrijetijdsbesteding

13 Expertise vanTineke Rozendaal, cliëntcoach

14 Mijn volgende stap2 banen

16 Vraag en Antwoord Oproepjes en weetjes

17 SamenEen geslaagde klus

18 Gespot bij Eerlijk GemaaktAdopteer een huisdier

20 Waar ben je trots opArjen is trots op zijn gedichtenbundel

De voorbereidingen van de transities Jeugdzorg en AWBZ zijn in volle gang. De inkooptrajecten lopen. Dit betekent dat de gemeenten beslissen welke organisaties in de gemeenten de zorg gaan leveren. Het is voor alle betrokkenen wennen. Wat wordt er verwacht? Kloppen de gegevens? Hoe geven we cliënten goede informatie over wat er gaat veranderen?Met veel inzet beantwoorden we de vragen van de gemeente en vormen we met elkaar een beeld over 2015. Door goed met cliënten, gemeenten en andere organisaties in gesprek te blijven, kunnen we deze transitie laten slagen. Daarom zijn we blij dat de zes gemeenten in de Provincie Flevoland hun boodschap laten horen in deze Trialoog (pagina 8). Goede voorbeelden van de transitie zijn er al. Deze zomer verhuisden bijvoorbeeld 30 cliënten van Triade naar een locatie van de Tomingroep in Almere. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. De cliënten zijn nu onderdeel van een groter leer/werk bedrijf, waardoor er meer werk voorhanden is. En voor de organisaties levert het een kostenbesparing op door gezamenlijke huisvesting. Door dit soort samenwerkingen kijken wij met vertrouwen uit naar 2015. We realiseren ons dat er nog veel moet gebeuren voordat voor iedereen duidelijk is hoe de ondersteuning, jeugdzorg en dagbesteding in 2015 geregeld wordt. De gemeenten en het ministerie van VWS zullen u de komende maanden daarover informeren. VWS heeft een website gelanceerd ‘De zorg verandert mee’. (www.dezorgverandertmee.nl). Triade zal op haar beurt ook voorlichting en hulp bieden om de overgang goed te laten verlopen.

Micky AdriaansensBestuurder Triade

‘We kunnen deze transitie laten slagen’

p002_003_Column_Micky_Inhoud.indd 2 20-10-14 13:32

Page 3: Trialoog uitgave 3, 2014

12

10

15

20

Inhoud

Triade biedt gehandicaptenzorg, jeugdzorg en

GGZ(care) in en om Flevoland. Triade helpt je

ontdekken wat je kan. Want hoe meer je zelf kan, hoe

beter je jezelf voelt. Vanuit een vertrouwde situatie laten

we je ervaren hoe leuk het is om nieuwe dingen te doen en

leren. Onze medewerkers zijn opgeleid in wetenschappelijk

bewezen methodieken en coachen je naar jouw doel. Hoe

groot of klein de uitdaging ook is. 3

Vrije tijd blijft

belangrijk

Genieten op de dorpsboerderij

Mooie gedichten

Zelfstandig leven geeft vrijheid

8

Gemeenten aan het woord

p002_003_Column_Micky_Inhoud.indd 3 20-10-14 13:33

Page 4: Trialoog uitgave 3, 2014

Mijn prettige plek

4

‘Muziek is mijn passie’

p004-005_MijnPrettigePlek.indd 4 20-10-14 13:35

Page 5: Trialoog uitgave 3, 2014

Wendy Slotema (35) heeft het leuk bij activiteitencentrum Rondo in Almere. Ze heeft er veel contacten en is een gezellige aanvulling op de groep. Je ziet haar stralen!

Muziek ‘Ik vind het gezellig als Inge en Celeste werken, dan luister ik naar muziek. Muziek vind ik leuk, net als dansen. Ik luister graag naar Nederlandse muziek en kinderliedjes. Jan Smit is de beste. Daar ga ik komend weekend naartoe, samen met mijn neefjes. Ik denk dat ik wel vooraan mag zitten,’ glundert Wendy, ‘want ik zit in een rolstoel.’ Maar muziek luisteren is natuurlijk niet het enige wat ik doe. ‘We gaan ook wel zwemmen; dan krijg ik vleugels om mijn armen. Het zwemmen doe ik met mijn handen.’ Er op uitWendy gaat er graag op uit. ‘Met Elenoor doe ik leuke dingen en ga ik weg. Bijvoorbeeld naar de brandweerdag of naar “Maak je droom waar”. Ik heb ook een maatje. Dat is Sylvia. Daarmee ga ik bijvoorbeeld naar de dierentuin. Dat vind ik leuk.’

En mijn droom? Dat vind ik moeilijk. Wat ik graag wil? Ik zou graag een eigen walkman willen, om nog meer naar muziek te luisteren.

5

p004-005_MijnPrettigePlek.indd 5 20-10-14 13:37

Page 6: Trialoog uitgave 3, 2014

6

Het zijn turbulente tijden in de zorg. Veranderingen in de langdurige zorg en de invoering van de WMO. En daarnaast heeft Triade intern ook een aantal veranderingen doorgevoerd. De gevolgen worden steeds duidelijker. De nieuwe regiomanagers zijn benoemd en bij wonen, is bekend wie de persoonlijk ondersteuners zijn. Er zijn locaties gesloten en cliënten verhuisd. Voor sommige cliënten verandert er veel en voor anderen weinig.

In deze onzekere tijden is goede communicatie van het allergrootste belang. Wij benadrukken dit steeds

als we met Triade in gesprek zijn. Cliënten en vertegenwoordigers willen weten hoe het zit en wat ze kunnen verwachten. De CCR dringt er bij Triade op aan dat zij goede informatie geven. We blijven hierover met Triade in gesprek.

Geef uw meningDe centrale cliëntenraad hoort graag van u wat u van de veranderingen merkt. En of u tevreden bent over de communicatie. Als we horen wat er speelt in de praktijk van alledag, dan kunnen we onze adviezen hierop afstemmen.

Op zoek naar voorzitterOok intern staan we als raad voor een grote verandering. We zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter. Omdat het niet is gelukt om intern een geschikte kandidaat te vinden, zijn we op zoek gegaan naar een onafhankelijke voorzitter van buiten Triade. We hopen dat onze zoektocht positief verloopt en dat wij onze nieuwe voorzitter in de volgende Trialoog aan u voor kunnen stellen.

Voor suggesties en reactie kunt u mailen naar centraleclientenraad@triade-fl evoland.nl

Ook dit kwartaal is er weer veel hulp en sponsoring geweest.

• Onze afvalinzamelaar Beelen voelt zich maatschappelijk betrokken. Voor de Bachweg gingen ze klussen. Zij knapten daar ook de blokhut op, waardoor de Zomeractiviteiten zeer succesvol waren.

• Ruim een jaar geleden lag de tuin van Dagactiviteitencentrum Peppelrode in Emmeloord volledig overhoop. Een jaar later zien we het resultaat van alle inspanningen.

• Op de Stek in Almere worden de toiletten opgeknapt. Gamma Almere Buiten nam de verf al voor

haar rekening en de vele tegels zijn gesponsord door G.J. Meijer.

• Bij Phoenix in Emmeloord wordt er weer volop gefi etst. Zij hebben door de Lionsclub en SBBK een duofi ets met trapondersteuning aan kunnen schaffen.

Aan alle sponsoren: hartelijk dank!!!

Sponsorgelden en helpende handen

De centrale cliëntenraad

p006_007_NieuwsInHetKort_2.indd 6 20-10-14 13:40

Page 7: Trialoog uitgave 3, 2014

Nieuws in het kort

Vrijwilligers-coördinatieVrijwilligers zijn onmisbaar in de zorg. In de nabije toekomst worden ze steeds belangrijker. Ruim 350 vrijwilligers zetten zich in voor onze cliënten. Veel locaties zijn goed bezig op het gebied van werven en ondersteunen van vrijwilligers. Om alle goede dingen te verbinden, is er een centrale coördinator voor vrijwilligers aangesteld.

Lyda van der Wal gaat deze uitdaging aan en is sinds 1 juli 2014 coördinator van de vrijwilligers. Wat gaat zij doen? Lyda vertelt: ‘De focus ligt de komende tijd op kennismaken, inventariseren, coördineren en het opbouwen van een netwerk, maar ook het werven en plaatsen van vrijwilligers. Hierdoor krijg ik inzicht hoe en waar we de werkwijze en processen moeten aanpassen om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. Want dat we niet zonder vrijwilligers kunnen, is wel duidelijk!’

Heb je vragen over vrijwilligers, goede ideeën of krijg je een aanmelding van een vrijwilliger, mail dan naar vrijwilligers-triade@triade-fl evoland.nl.

7

In het Zonnetje:Hennie Bekendam12½ jaar in dienstHennie werd verrast tijdens een teamoverleg met een zilveren speldje en een mooi boeket bloemen. Collega’s en cliënten hebben gewerkt aan een bord. Na het teamoverleg was het tijd voor een heerlijke High-Tea.

GebarencursusHerken je het gevoel dat je elkaar niet begrijpt? Eenvoudigweg omdat er geen taal gebruikt wordt die jullie beiden spreken? Voor het aanleren en toepassen van de meest voorkomende gebaren van de gesproken taal organiseert Triade de cursus ‘Ondersteunende gebaren’. Aanmelden voor een opfrisles is ook mogelijk als je de basiscursus eerder gevolgde. Voor data en informatie kun je mailen naar training-opleiding@triade-fl evoland.nl

tijdens een teamoverleg met een zilveren speldje

p006_007_NieuwsInHetKort_2.indd 7 20-10-14 13:44

Page 8: Trialoog uitgave 3, 2014

‘We zetten in op de eigen kracht van het gezin’‘Ik wil dat

ieder kind in onze gemeente harmonieus kan opgroeien. En voorkomen dat kinderen door de veranderingen per 1 januari tussen wal en schip vallen. Lelystad kijkt goed naar wat gezinnen zelf nog kunnen. Dat noemen we de eigen kracht. We werken volgens het principe “één gezin, één plan”. Met de juiste ondersteuning of zorg is het mogelijk om kinderen of jongeren zoveel mogelijk in het eigen gezin te helpen. Alleen als het echt nodig is, wordt meer specialistische zorg ingezet óf naar een oplossing buitenshuis gezocht.’Elly van Wageningen, wethouder Lelystad

‘In samen-spraak een plan van aanpak op-stellen’

‘De Gemeente Dronten zet in op een aanpak die dichtbij en per-soonlijk is en neemt contact op met inwoners die in 2015 nog een geldig indicatiebesluit heb-

ben voor hulp en ondersteuning. In Dronten zijn begeleiders werk-zaam in de wijken/dorpen om deze gesprekken, waar nodig, te voeren. Samen met de inwoner kijken we in het gesprek naar de hulpvraag en stellen we hiervoor een passend “plan van aanpak” op. Tijdens de uitvoering van het plan van aanpak kan er zo nodig contact zijn tussen de inwoner en de begeleider over de voortgang. De gesprekken vinden zoveel als mogelijk thuis plaats.’ Peter van Bergen, wethouder Dronten

‘Goed kijken wat iemand é cht nodig heeft’‘Sinds een

paar maanden ben ik nu wethouder en behoren de transities tot mijn takenpakket. Op Urk wordt wel gesteld: “de participatiesamenleving bestaat bij ons al. Voor elkaar zorgen is toch normaal?” We willen ervoor zorgen dat iedereen op Urk mee kan doen en langer zelfstandig kan leven en wonen. Ik wil beleid voeren, waarbij met minder middelen vanuit het Rijk toch de zorg terecht komt,

waar die hard nodig is. Daar zet ik mij graag voor in, daar ligt mijn én onze prioriteit. Samen met het transitieteam zorgen we ervoor dat alle betrokken doelgroepen op interactieve wijze worden bijgepraat over de laatste stand van zaken. Dat kan zijn door een persoonlijk werkbezoek van mij aan bijvoorbeeld een jeugdinstelling of door bijeenkomsten op het gemeentehuis.’Freek Brouwer, wethouder Urk

‘De regels veranderen en dat kan voor u als inwoner

soms best lastig zijn’‘In Zeewolde wordt alle ondersteuning geregeld vanuit de gemeente. Consultatiebureaus, huisartsen en Maatschappelijk Werk zijn de centrale fi guren voor het aanvragen van hulp. Weet u nog niet wat u nodig heeft en waar u moet zijn, dan kunt u via de gemeentelijke servicebalie contact zoeken met een onafhankelijk cliëntondersteuner.’ Winnie Prins, wethouder Zeewolde

De transitie 2015 de gemeente aan zet2015 komt snel dichterbij. Een jaar waarbij de gemeenten verantwoordelijk worden voor bijna alle

ondersteuning op het gebied van werk en inkomen, zorg en welzijn en opvoeding. Ze moeten hun

nieuwe taken met minder geld uit voeren. Hoe zien gemeenten hun nieuwe taak en waar kun je als

client terecht met vragen? Wethouders van de 6 gemeenten in Flevoland aan het woord.

8

p008_009_Informatief_Hoofdartikel.indd 8 20-10-14 13:53

Page 9: Trialoog uitgave 3, 2014

9

‘Het is belangrijk om zorg dicht bij huis te

organiseren’‘Ergens medio 2013 was ik op werkbezoek bij een jongerencentrum in Emmeloord. Ik raakte in gesprek met een stel meiden en vroeg hun naar ervaringen met jeugdzorg en vooral wat wil je mij als wethouder meegeven. Wat moet straks in ieder geval anders? Het verhaal van één meisje raakte me in het bijzonder. “Ik moest na een melding kindermishandeling voor een gesprek naar Almere”, zei ze. “Vreselijk vond ik het. Mijn moeder ging gelukkig met mij mee. Alleen kan ik die reis niet maken. Toen kwam ik in zo’n groot gebouw en moest ik mee naar een kamertje. Mijn moeder moest buiten blijven wachten. Ik vond het verschrikkelijk”. In de jeugdzorg moeten we veel organiseren. Zo’n verhaal blijft je dan bij. Daarom vind ik het belangrijk om zorg aan onze

kinderen, jongeren en hun families zo dicht mogelijk bij huis te organiseren. Gelukkig kan dat ook met onze partners die regionaal werken!’Hennie Bogaards – Simonse, wethouder Noordoostpolder

‘Meedoenin desamen-leving’‘Ik vind

het belangrijk dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. “Meedoen” varieert van het hebben van een zinvolle dagbesteding tot het hebben van een betaalde baan of andere actieve rol in de maatschappij. Iedereen wil dat zoveel mogelijk op eigen kracht kunnen doen - niemand is graag afhankelijk van een ander. Daar waar nodig, organiseren we zorg die mensen helpt zelfstandig te zijn.’ René Peeters, wethouder Almere

Wordt alles anders per 1 januari? Nee. 2015 is een overgangsjaar. Wie nu al zorg ontvangt, behoudt die zorg zolang een indicatie of beschikking geldt en tot uiterlijk 1 januari 2016. Per gemeente en persoon wordt bekeken wie de zorg behoudt en wie niet.

Ik heb gehoord over het keukentafelgesprek,wat is dat?Gaat u straks over naar de jeugdhulp of Wmo van de gemeente? Dan neemt de gemeente contact met u op. Die bespreekt met u wat u nodig heeft en welke ondersteuning u kunt krijgen. Wat er precies verandert, verschilt per persoon. Algemeen geldt: zorg wordt meer op maat aangeboden. Ook wordt meer gekeken naar wat u zelf nog kunt doen. Maar ook of uw familieleden, vrienden of bekenden kunnen bijspringen.

Meer weten over de veranderingen in uw gemeente?Misschien is het je al opgevallen: VWS besteedt aandacht hieraan via radio, tv en website. Kijk voor meer informatie op www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl. Maar waar kun je terecht met vragen aan de gemeente waar je in woont? Hieronder staat per gemeente waar je terecht kan:

Gemeente LelystadKijk op www.lelystad.nl of welzijnindewijk.nl,bezoek een wijkinformatiepunt of bel met Welzijn Lelystad, 032-0707159.

Gemeente ZeewoldeBel de servicebalie Zeewolde, tel. 036-5229522 of kijk op www.zeewolde.nl/hulpwijzer.

Gemeente AlmereKijk op www.almere.nl/almerekracht.

Gemeente DrontenKijk op www.dronten.nl/sociaaldomein of mail naar [email protected], [email protected] of [email protected].

Gemeente NoordoostpolderKijk op www.noordoostpolder.nl onder het kopje ‘Doe mee & Maak elkaar sterk!’ Of bel 0527 633 911; email [email protected]. Spreekuur op maandag en woensdag van 8.00 - 12.00 uur.

Gemeente UrkKijk op www.urk.nl/veranderendezorg. Urk zet ook twitter in.

‘Hoe zien gemeenten hun taak en waar kun je terecht’

p008_009_Informatief_Hoofdartikel.indd 9 20-10-14 13:53

Page 10: Trialoog uitgave 3, 2014

Johan Polderman Wonen met plezier

Tim Flipphi geniet op de Dorpsboerderij

Pablo geniet van het weekend van een filmpje

10

Henk Sallander puzzelt

Giomar voelt zich thuis op de Geldersehout

p010_011_Fotopagina.indd 10 20-10-14 13:54

Page 11: Trialoog uitgave 3, 2014

Een heerlijke appeltjesdag op het Eksternest

Esther en Giomar genieten in de zon

Sandra tekent op haar heerlijke plek

Deze foto’s zijn ingestuurd door medewerkers en cliënten van Triade. De foto met Jan Polderman is door de redactie verkozen tot de mooiste foto. Jan Gefeliciteerd!!

Heerlijk mijn eigen plekje. Woon jij ook zo lekker?

11

Het thema voor de volgende keer is ‘Selfi e’. Heb jij een leuke selfie en wil je die met ons delen? De Redactie kiest de mooiste foto en beloont deze met een presentje. Stuur je foto naar [email protected] en wie weet staat hier de volgende keer jouw foto!

Cadeautje voor de mooiste foto 'een pondje papier’.

Heb jij een leuke selfie en wil je die met ons delen? De Redactie kiest de mooiste foto en beloont deze met een presentje. Stuur je foto naar [email protected] presentje. Stuur je foto naar [email protected]

p010_011_Fotopagina.indd 11 20-10-14 13:55

Page 12: Trialoog uitgave 3, 2014

12

Triade zet zich in voor...

Dat doen, wat je zélf graag wilt doen. Ook in je vrije tijd. De

afdeling Meedoen & Sport probeert - met

inzet van een groot aantal vrijwilligers - zoveel mogelijk

cliënten actief te laten zijn in hun vrije tijd. Cliënten kunnen zich bij

reguliere verenigingen aansluiten of meedoen met activiteiten in de wijk. De een heeft daar een vrijwilliger bij nodig. En de ander kan juist als vrijwilliger aan de slag.

Vrijwillige inzet

Neem als voorbeeld Anita Koning uit Emmeloord. ‘Het bleek dat de plaatselijke tennisvereniging Emelwerth een groot vrijwilligerstekort had bij toernooien. Toen ik dat hoorde ben ik samen met nog 7 andere vrijwilligers vanuit Triade daar gaan helpen. We hebben geholpen bij het koffi e zetten, drankjes schenken, broodjes smeren en patat bakken. Het ging bij het eerste toernooi zo goed, dat we vaker zijn gaan helpen. En daar kregen we ook wat voor terug. Bijvoorbeeld de cursus van Carrefour over het schenken van alcohol. Zo leren we er wat van, en het is nog leuk ook,’ besluit de enthousiaste Anita.

Groeiende deelname

Naast de inzet van de wijkteams zoekt ook

afdeling Meedoen & Sport voortdurend de samenwerking met verenigingen en organisaties op om deelname van cliënten aan vrijetijdsbesteding en evenementen te stimuleren. Projecten als Super Cool en jaarlijkse evenementen als het Muziekfestival, de Burendag, NL Doet en het Sinterklaasfeest in Almere werpen hun vruchten af. Ieder jaar zijn er meer deelnemers en groeit het aantal cliënten binnen verenigingen.

Netwerkstudent

Daarnaast zien we dat ouders en verwanten activiteiten voor cliënten gaan organiseren. ‘Wij ondersteunen hen hierbij, zoals bijvoorbeeld bij de Paasdienst en de Kerstviering op Schoener 40 in Lelystad,’ vertelt René Langeslag, coördinator Meedoen & Sport bij Triade. ‘Het belang van een netwerk om de cliënt heen, wordt steeds belangrijker. Vandaar dat wij in 2015 een project met 10 studenten van Windesheim gaan inzetten. Het resultaat van dit project is erop gericht dat we voor iedere cliënt inzichtelijk krijgen hoe het netwerk ingezet kan worden op vrijtijdsbesteding. De studenten worden één-op-één gekoppeld aan een cliënt en zij gaan samen dingen doen. Zo komen ze er via de praktijk achter wat er aan vrijetijdsbesteding is en wat het beste past bij de wens van de cliënt. Ook zoeken ze naar eventuele uitbreiding van het netwerk. Het kan dan gaan om een maatje om samen te fi etsen of vervoer naar onze koffi ecafés.’

...vrijetijds-besteding

voor cliënten

p012_TriadeZetZichInVoor.indd 12 17-10-14 12:44

Page 13: Trialoog uitgave 3, 2014

13

Expertise van...

Tineke Rozendaalis coach medezeggenschap bij Triade. Met de ondersteuning van een coach medezeggenschap kunnen cliëntenraden optimaal gebruik maken van hun adviesrecht. De coach geeft informatie over medezeggenschap en ondersteunt alle cliëntraden bij het vergaderproces. ‘Cliënten hebben zo veel mogelijk invloed op het cliëntbeleid en de afspraken binnen Triade,’ vertelt Tineke.

‘Het proces van advisering is voor de raadsleden soms best ingewikkeld. Dus stel ik ze veel vragen over de inhoud, zet ze aan het denken en laat ze kritisch zijn. Daarbij zorg ik dat iedereen betrokken wordt. Samen met de andere coaches verzamelen en ontwikkelen we hulpmiddelen voor de cliëntmedezeggenschap. Al deze hulpmiddelen zijn terug te vinden in een toolkit op intranet.’ Marcia Stevenaart is als voorzitter cliëntenraad Dronten-Zeewolde blij met de ondersteuning van Tineke. ‘Zij is

altijd bij de vergaderingen en helpt me als ik het niet snap. Tineke legt het dan zo uit dat ik het begrijp. Want als ik niet goed weet waar het over gaat, kan ik ook geen mening geven.’

Marcia is ook voorzitter van het huiskameroverleg op haar woning. ‘Ik vind het belangrijk dat dit overleg er is. Door goed met elkaar en de begeleiders te praten, kun je problemen voorkomen en leer je van elkaar.’

Loopt het huiskameroverleg niet goed? Wil je op de dagbesteding een werkoverleg starten? Weet je niet goed wat cliëntmedezeggenschap inhoudt? Wil je meer weten over rechten van cliënten? Neem dan contact op met de coaches medezeggenschap Bert Heere (bheere@triade-fl evoland.nl) of Tineke Rozendaal (trozendaal@triade-fl evoland.nl).

‘Het huiskamer overleg is belangrijk.’

p013_ExpertiseVan.indd 13 20-10-14 13:40

Page 14: Trialoog uitgave 3, 2014

14

Mijn volgende stap

’Ik leid best een

zelfstandig leventje.’

p014_015_MijnVolgendeStap.indd 14 20-10-14 13:32

Page 15: Trialoog uitgave 3, 2014

15

Daniël van der Belt (21) heeft al heel wat stappen naar zelfstandigheid gezet. Tijdens zijn schooltijd volgde hij een groenopleiding in Harderwijk. Nu heeft hij 3 banen in het groen. Zijn volgende stap? ‘Twee banen, dan hoef ik niet zo veel meer te schakelen.’

MMM ZorgboerderijDrie jaar woont hij nu in de MMM Zorgboerderij en op hetzelfde terrein doet hij twee dagen in de week allerlei technische klusjes, samen met zijn begeleider Dick. ‘Als hobby onderhoud ik de biologische tuin, waarvan de groente en bloemen in de boerderijwinkel worden verkocht. Er is zelfs een pluktuin waar mensen zelf het fruit plukken.’ Bij de spruitenboer en de koeienboer ...‘Naast de zorgboerderij werk ik in de

spruiten en bloemkool bij een tuinder in Zeewolde. En op donderdag werk ik bij een veehouder. Ik help daar met allerlei klusjes in de stallen. Het zijn soms best lange dagen, 4 dagen werk ik tot vier uur en soms tot vijf.’

Een zelfstandig leventje‘Ik leid best een zelfstandig leven. Hiervoor woonde ik in Ermelo in gezinsverband en had daar minder vrijheid. Ik zie deze vrijheid nu echt als iets positiefs! Op de zorgboerderij heb ik dezelfde collega’s als de mensen met wie ik woon. Door mijn banen buiten MMM, kom ik veel andere mensen tegen en dat vind ik nog leuker. Ik kan terugvallen op mijn werkcoach, Martine van den Elsacker en dat geeft mij veiligheid die goed werkt.’

p014_015_MijnVolgendeStap.indd 15 20-10-14 13:32

Page 16: Trialoog uitgave 3, 2014

Heb je een vraag ? Of heb je een oproep? Laat het ons weten. Stuur jouw vraag of oproep naar redactie@triade-fl evoland.nl. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag in de volgende Trialoog.

Vraag en antwoord

16

Tips: zuinig omgaan met energieSteeds meer cliënten wonen in een eigen huis of appartement. Dit bracht Arjan van der Brug op het idee om goede tips verzamelen over het zuinig omgaan met energie. Met kleine aanpassingen kun je een hoop geld besparen. De tips zijn terug te lezen op het intranet van Triade. Je begeleider kan de tips downloaden onder de knop: informatie voor cliënten.

Een groeiend aantal bedrijven biedt werkervaringsplekken aan voor mensen met een beperking (zonder loonbasis). Dat is goed nieuws. Dit biedt kansen aan cliënten om werkervaring op te doen. Ben of ken je iemand die op zoek is naar leuk en passend werk? Of weet je een bedrijf of instelling waar cliënten werkervaring op kunnen doen? Neem dan contact op met Chantal Snoek, csnoek@triade-fl evoland.nl, of Martine van Elsacker, mvsacker@triade-fl evoland.nl, jobcoaches. Of kom naar onze inloopmiddag op donderdag 13 november om 15 uur op het Centraal Bureau van Triade, Grietenij 17-05 in Lelystad. Dan geven we antwoord op vragen en gaan we met jou in gesprek rondom jobcoaching!

Op zoek naar vrijwilligerHallo. Ik ben Moenirah Bechan en vind het leuk om te fi etsen, naar de dierentuin te gaan, te winkelen in de stad of dat iemand gezellig bij mij op bezoek komt. Daarom zoek ik een vrijwilligster die dit samen met mij wil gaan doen. Ik woon op de Geldersehout in Lelystad. Heb je belangstelling? Bel 0320 – 280 925 (Lyda van der Wal) of mail naar vrijwilligers-triade@triade-fl evoland.nl

Tip: Handboek verstande lijke beperking

In juli 2014 verscheen het ‘Handboek Verstandelijke Beperking’ met 24 succesvolle begeleidingsmethodieken. Ook Vlaskamp, Bol/EIM en Triple C, de door Triade gebruikte begeleidingsmethoden worden in dit boek beschreven. - In het boek zijn Johan Timmer en Astrid de Vries, gedragsdeskundigen bij

Triade, onder andere aan het woord. Zowel voor medewerkers als wettelijk vertegenwoordigers een aanrader!! Het is te bestellen via: www.boompsychologie.nl/product/2405/Handboek-verstandelijke-beperking

In juli 2014 verscheen het

Jobcoach: een unieke kansCreatieve oplossing: een verzwaringsdekenIn de begeleiding van cliënten stuit je nog wel eens op “moeilijke vragen”. Dat daagt je uit om creatief te denken.

Een praktijkvoorbeeld: Een bewoner die ‘s nachts onrustig is in zijn motoriek en maar blijft woelen. Zijn lichaam moet wel rusten....maar het lukt maar niet. Na zo’n rusteloze nacht staat hij extra vermoeid op....en voelt zich niet uitgerust of fris, laat staan vrolijk. De vakgroep ergotherapie is gespecialiseerd om mee te denken en te zoeken naar passende oplossingen. Bij deze vraag werd een verzwaringsdeken als oplossing bedacht:een deken van 1.40 meter bij 2.00 meter in kleine vierkante vakken gevuld met erwten. De deken biedt een druk die de onrustige motoriek tot rust brengt. De deken is fraai uitgevoerd in spijkerstof, maar kan ook in andere uitvoeringen worden gemaakt. Binnen de jeugdzorg en in een gezinshuis is hier succesvolle ervaring mee opgedaan. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ergotherapeute Yvette Doeze-Jager. E Ydoeze@triade-fl evoland.nl.

Heb jij een goede besparingstip? Laat het weten!

De beste tip wordt beloond met een leuke verrassing.

Stuur je tip naar avdbrug@triade-fl evoland.nl.

p016_VraagEnAntwoord.indd 16 17-10-14 12:45

Page 17: Trialoog uitgave 3, 2014

‘Huubgluurde tijdens

het klussen telkens door

de ramen naar opa.’

Samen

Samen kunnen we meer dan alleen. En dat is wel

gebleken bij het opknappen van het nieuwe lokaal

van de groep Houthakkers op de Paddestoel in

Emmeloord. Johnny Jager, vader van Lars (10),

Gerard de Kievit, opa van Huub (6) en mevrouw

Pasterkamp, pleegmoeder van Nick zijn drie van

de acht vrijwilligers die hierbij hun handen uit de

mouwen hebben gestoken.

Gerard kijkt terug op een geslaagde klus.’Ik

ben enige tijd geleden met vervroegd pensioen

gegaan. Dat ik mijn tijd nuttig kon besteden voor

Huub zijn lokaal gaf me een goed gevoel. De

wanden en het plafond moesten opnieuw gesausd

worden. De moeders deden de muren en ik het

plafond, omdat daar een ladder aan te pas kwam.

Ook heb ik nog twee grote kisten opknapt waar de

kinderen zich in kunnen

verstoppen. ‘Tijdens het

klussen gluurde mijn kleinzoon

Huub steeds door de ramen, om te kijken naar mij

en hoe het nieuwe lokaal opgeknapt werd. Dat was

zo lief om te zien!’

Johnny heeft ook geschilderd, maar zijn bijzondere

klus was het maken van een waterzuil. ‘Voor

het maken hiervan keek ik af van een bestaand

ontwerp en dat heeft geleid tot een prachtige zuil.

De kinderen zijn er duidelijk heel blij mee! Ik vind

het leuk om me voor de kinderen in te zetten. Zo

ben ik ook betrokken bij schoolreisjes en voor

vervoer van de kinderverjaardagen. En nog extra

bij deze klus: de kinderen en begeleiding zijn heel

blij in hun nieuwe ruimte!’

17

p017_SamenGezelligheid.indd 17 20-10-14 13:28

Page 18: Trialoog uitgave 3, 2014

RedactieAnnelies ten HoeveEls HarderFrans van RijnsoeverHedy PieterHerman van den BrinkJan BleiTeuni van Garderen

EindredactieAnnelies ten HoeveEls Harder

CorrectieHenri Kunne

Vormgeving100% Ontwerpen & Edson Goes

Inpakken/verzendingKleurKracht Print

DrukwerkDrukkerij ’t Venhuis, Hem

Fotografi eEljee Bergwerff

Oplage5.200 exemplaren

Volgende uitgaveDecember 2014. Deadline voor de kopij is 3 november 2014.

Heeft u ideeën, onderwerpen, tips of reacties?Neem contact op of mail naar:Redactie TrialoogPostbus 144, 8200 AC LelystadT (0320) 28 09 25redactie@triade-fl evoland.nl

18

Colofon

Spiegeltje, spiegeltje aan de wandJe dag begint goed na een blik in deze spiegel!Kleurkracht € 9,95

Zoek het uit!Wil jij de keuze voor een kado liever overlaten aan de ontvanger? Denk dan aan de leukste kadobon van Flevoland: de eerlijkgemaakt kadobon. Kijk voor verkrijgbaarheid en aangesloten locaties op www.eerlijkgemaakt.nl

9,95

p018_019_Colofon_GespotBijEerlijkGemaakt_v2.indd 18 20-10-14 13:26

Page 19: Trialoog uitgave 3, 2014

19

Gespot

Adopteer een dier!Geen ruimte of tijd om zelf een dier in huis of tuin te hebben? Adopteer dan een dier van Kinderboerderij en manege De Stek in Almere. Je kunt al een eend voor 20 euro per jaar adopteren. Het geld komt de dieren rechtstreeks ten goede. Voor onderhoud, dierenverblijven, eten, hoefsmid of dierenarts.www.kinderboerderij-destek.nl

19

hoefsmid of dierenarts.hoefsmid of dierenarts.www.kinderboerderij-destek.nlwww.kinderboerderij-destek.nl

7,95

Veelzijdig huisjeVan vogelvoederhuis tot kerststalletje. Veel creativiteit is mogelijk. Kleurkracht € 7,95

p018_019_Colofon_GespotBijEerlijkGemaakt_v2.indd 19 20-10-14 13:27

Page 20: Trialoog uitgave 3, 2014

Waarben je trotsop?

‘Het begon in 2007 toen ik een beetje vastliep’, vertelt Arjen van derBrug. ‘Op de woning gaven ze de tip om te schrijven. Dus dat ben ik gaan doen. De eerste losse fl odders tekst gingen zo de prullenbak in. Maar op een gegeven moment lag ik in bed en kreeg ik een zin in mijn hoofd. Ik dacht: Wat is dit? En toen nog een zin. Meteen pakte ik pen en papier en binnen 20 minuten had ik een gedicht. Zo is het begonnen.’

De essentie‘Gewoon over mijn gevoel praten kan ik vaak niet, maar door een klein stukje tekst kan ik vaak precies de essentie pakken in wat ik denk en voel.’ Zo snijdt het mes aan twee kanten. Arjen kan via zijn gedichten zijn emoties uiten. En poëziefanaten kunnen genieten van een mooie gedichtenbundel, die Arjen in september 2014 uitbracht. Nieuwsgierig naar de gedichten van Arjen? Op het Centraal Bureau in Lelystad ligt een inkijkexemplaar. Of bestel de bundel via [email protected].

Arjen istrots op zijn gedichten-bundel

p020_WaarBenJeTrotsOp.indd 20 20-10-14 17:13