People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

84
Nieuwe FORMULE Mr. Frank Klemann “Labor mihi otium, ik werk voor mijn plezier.” Zwolle MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS MAART 2014 HUMBERTO TAN Kijkcijfers vind ik totaal niet belangrijk. Ik wil vooral van het programma ‘Late Night’ kunnen genieten. RON JANS Over zijn werkzaamheden bij PEC Zwolle: “Als het wat min- der gaat, zijn je capaciteiten als leider het hardst nodig” HUMPHREY V.D. LAAN Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten! THOUGHT LEADERS When we tell people to do their jobs, we get workers. When we trust people to get the job done, we get leaders.

description

 

Transcript of People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Page 1: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Nieuwe FORMULE

Mr. Frank Klemann“Labor mihi otium,

ik werk voor mijn plezier.”

Zwolle

MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS • MAART 2014

HUMBERTO TANKijkcijfers vind ik totaal niet belangrijk. Ik wil vooral van het programma ‘Late Night’ kunnen genieten.

RON JANSOver zijn werkzaamheden bij PEC Zwolle: “Als het wat min-der gaat, zijn je capaciteiten als leider het hardst nodig”

HUMPHREY V.D. LAANAls je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten!

THOUGHT LEADERSWhen we tell people to do their jobs, we get workers. When we trust people to get the job done, we get leaders.

Page 2: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

accountants / adviseurs

‘Mijn schoonzoon? Dat wordt niets…’

Het zal je gebeuren: na jaren hard ploeteren laat de gedroomde opvolging u in de steek. Gelukkig hoeft dat géén reden te zijn om nog een paar jaar door te buffelen. De accountants en adviseurs van Brouwers zijn precies de mensen die u in dat geval kunnen laten excelleren in het staartje van uw ondernemerschap. De intensieve begeleiding tijdens opvolgingstrajecten bestaat bijvoorbeeld uit prognoses, management-overeenkomsten, verkoopcontracten, zelfs het zoeken en selecteren van kandidaten. Brouwers doet dus véél meer dan alleen aangiftes, jaarrekeningen en salarisadministraties. Ook voor ondernemers die aan iets nieuws toe zijn is Brouwers bijzonder breed. En altijd to the point. Bel maar eens…

T / 038 851 52 00 E / [email protected] W / www.brouwers.nl V / Zwolle / Deventer / Arnhem / Genemuiden

120178_Brouwers_ADV_A4_aflopend_Zwolle.indd 5 21-05-12 13:27

Page 3: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 3

In uw handen heeft u het (ver)nieuwde regionale Business magazine met de veelzeggende titel People’s Business. Het magazine is onderdeel van onze netwerk- en communica-tieformule voor ondernemers en ondernemende mensen. Ondernemen draait om passie, inspiratie, doorzettings-vermogen, vernieuwingsdrang, perfectionisme… en nog zo oneindig veel meer. Ondernemingen worden gedreven door ondernemers. Je kunt al op jonge leeftijd beginnen (denk aan Ben Woldering die op 13 jarige leeftijd zijn telecomvergelijkingswebsite begon) en je kunt tot op hoge leeftijd doorgaan. Ondernemers zijn boeiende mensen. Ze hebben een droom en een drive om iets te bereiken. Het ondernemerschap verrijkt doorgaans hun leven. Wij vinden het geweldig om mooie verhalen te publiceren over ondernemers die een voorbeeld en/of inspiratiebron zijn voor anderen. Ondernemers die een vernieuwende visie hebben en met hart en ziel gaan voor dat hogere doel. Die publicaties maken wij voor u en bieden we u multimediaal aan. Via dit gave magazine en via onze hypermoderne website. Voor ons draait ondernemerschap om mensen. We zien de nieuwe naam People’s Business daarom als vanzelfsprekend.

Ondernemers kunnen elkaar helpen. Ze kunnen elkaar helpen door kennis te delen, door elkaar opdrachten te verstrekken en door elkaar de juiste contacten aan te wijzen. Het persoonlijk netwerk van een ondernemer is een belangrijke basis onder het bestaansrecht van de onderneming. People’s Business is voor u een organisatie die u helpt andere ondernemers te leren kennen. Uw netwerk actief uit te bouwen. Wij organiseren voor u in 2014 minimaal 25 netwerkbijeenkomsten. En tijdens deze bijeenkomsten staan zowel kennisdeling als persoonlijke kennismaking centraal. Wij nodigen u uit gebruik te maken van People’s Business!

Laat zien en vertel waarom u een geweldig bedrijf heeft. Wij kunnen u daarbij helpen en zetten al onze ervaring en expertise in om hierbij succes te boeken. Het is onze specialiteit… dat hebben we inmiddels bewezen.

Remco VoornOndernemer

ColofonJaargang 30 Editie 1, maart 2014

REDACTIE ADRESPostbus 257 8530 AG LemmerTel. 0514 - 560166E-mail [email protected] www.peoples-business.nl

UITGEVERRemco VoornE-mail [email protected]

DIRECTIEGerda VoornE-mail [email protected]

TRAFFIC & COÖRDINATIELaura KuiperE-mail [email protected]

REDACTIERemco Voorn | Thijs Wartenbergh Ronella Bleijenburg | Gerda Voorn Gerda Remmers

FOTOGRAFIEEbel-Jan Schepers | Frans Davids

Opmaak & VORMGEVINGLinda Havelaar-VerhageE-mail [email protected]

SOCIAL MEDIALaura KuiperE-mail [email protected]

ADVERTENTIE- EXPLOITATIE Gerda VoornE-mail [email protected] 06-41480711

DRUKSMG Groep - Hasselt

Word ‘Vriend van People’s Business’Kijk voor uitgebreide informatie op www.peoples-business.nl.Persoonlijk lidmaatschap: 250 euro p/jrBedrijfs lidmaatschap: 375 euro p/jr

Abonnementen 25,00 euro per jaar E-mail [email protected]

Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,50 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

WAAROM WIJ DOEN WAT WIJ DOEN?

Remco Voorn, [email protected]

Ondernemen draait om passie, inspiratie, doorzettingsvermogen, vernieuwingsdrang, perfectionisme… en nog zo oneindig veel meer.

Page 4: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS4

Hoe zelfverzekerd hij ook over komt, soms blijkt Humberto Tan (48) een klein hartje te hebben. Ook als hij over zijn overleden moeder praat, wordt bij hem een gevoelige snaar geraakt. De Surinamer van geboorte voelt zich inmiddels, na vier maanden het praatprogramma gepresenteerd te hebben, als een vis in het water. “Ik trek me niets aan van kijkcijfers”, zegt hij.

Coverstory Onze vaste columnist Humphrey G. van der Laan had onlangs een diepte-interview met een interessante ondernemer, de bekende Zwolse advocaat mr. Frank Klemann (56). In de eerste plaats ondernemer met een persoonlijke drive en een onderscheidende visie.

“Kijkcijfers totaal niet belangrijk”

COLUMNS

Ali Arslan 11

Mea Schutte 18

Eddy van Hijum 35

Gonnie Klein Rouweler 54

Humphrey van der Laan 70

INTERVIEWS

Ron Jans, PEC Zwolle 06

Humberto Tan 22

Milco Schildkamp, Payroll Intermediar 42

Jan des Bouvrie 50

INHOUDSOPGAVE

42 19

76

29 60

14

22

Page 5: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 5

Inhoud

REPORTAGES

Rijimpressie Lexus GS 300h 36

SAM Event 46

RUBRIEKEN

De mens achter... Frank Klemann 14

Culinair Bij Broeders 19

Wie = wie Internationaal Ondernemen 20

Thought Leaders Inspirerende quotes 58

Business en sport Dakar Rally 60

De vijf... Duurzaam Ondernemen 72

Made in Holland J-Class 76

58

50

6655

36

Page 6: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS6

OVER ZIJN WERKZAAMHEDEN BIJ PEC ZWOLLERON JANS

V

Page 7: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 7

“Vooral de ambitie die het bestuur uitsprak, trok me aan. Inhoudelijk was het een goed verhaal. Ik wist het zeker:

met deze mensen wilde ik verder”, vertelt Jans, terugkijkend op die contractbesprekingen.  

Inmiddels zijn beide partijen zo tevreden met elkaar dat het eenjarige contract met eenzelfde peri-ode is verlengd. Jans: “Dat ging bij FC Groningen ook zo, ik heb daar uiteindelijk acht jaar gezeten. Voor mij is het dus niet vreemd om er steeds een korte periode aan vast te plakken.”PEC Zwolle is bekend terrein voor hem. Na begonnen te zijn bij RKSV Zwolle werd hij, nog jeugdspeler, overgenomen door PEC Zwolle. In het seizoen 1976-1977 debuteerde hij in het eerste elftal. De club speelde toen in de eerste divisie.

Pratend in het spelershome van de club wordt nog even zijn korte periode bij het Belgische Standard Luik aangehaald. Toen de resultaten uitbleven  ont-stond er wrijving tussen hem en het clubbestuur. Hij werd na elf competitiewedstrijden de laan uitgestuurd, een primeur rijker: voor de eerste maal in zijn 15-jarige trainersloopbaan was hij niet meer welkom bij een club. “Dat was de eerste en meteen de laatste keer”, zegt hij vastberaden, daarbij mis-schien voor het gemak vergetend dat je in het voet-bal de ene keer de keizer bent en een paar maanden later verguisd kan worden. Het opportunisme wil er nogal eens hoogtij vieren.

Terugkijkend op zijn bezoek aan onze zuiderburen, zoekt hij naar de reden van het uit elkaar groeien: “Misschien hebben we vooraf, tijdens de contract-besprekingen, te oppervlakkig gesproken over het leiden van de club.” Maar toch zegt hij, enigszins verrassend: “Ik zou

het zo weer overdoen. Ik vind niet dat ik een ver-keerde keuze heb gemaakt. Het was een geweldige ervaring. Standard Luik is in principe nog steeds een mooie club.” Hij trof het in ieder geval niet dat hij er te maken had met de eigenzinnige voorzitter, Roland Duchâtelet.

WaarderingMaar dat is geweest. De wederzijdse waardering die in Luik ontbrak, en er bij eerdere clubs die hij onder zijn hoede had, zoals zijn succesvolle verblijf bij FC Groningen (met het behalen van onder andere de play-offs voor de Champions League) en – misschien wat minder – bij Heerenveen wel was, is in Zwolle eveneens voelbaar. De eerder vermelde contractverlenging is er het bewijs voor.

Wat wilt u op de wat langere termijn bereiken met PEC Zwolle?Jans: “Voor de duidelijkheid: niet alleen ik, de hele club. We willen een vaste waarde voor de eredivisie worden. Dat is ambitieus, daar hebben we ook over gesproken voordat ik hier begon. Bij die ‘vaste waarde’ wordt een notering beoogd die aan het eind van de competitie tussen de zesde en twaalfde plek uitkomt. Ik denk dat een wat voorzichtiger prognose, met een positie tussen acht en veertien, realistischer is. Je kunt zeggen: een duurzame mid-denmoter worden is ons doel.”

PEC Zwolle speelt op een duurzaam kunstgrasveld, geproduceerd op basis van geoctreerde, recyclebare 3D kunstgraspollentechniek van Ten Cate, staat in het clubblad. Niet iedereen is dol op kunstgras.Jans: “Dat komt omdat velen moeite hebben met veranderingen. Kort gemaaid, echt gras, dat net een sproeibeurt heeft gehad blijft het mooiste, maar de kwaliteit van kunstgras wordt steeds beter. In

Gaandeweg de drie gesprekken die hij had met de clubleiding van PEC Zwolle, begin 2013, werd het voor trainer Ron Jans steeds duidelijker. Na het afsluitende overleg gaven de betrokkenen rondom de tafel elkaar de hand: de geboren Zwollenaar zou het stokje overnemen van Art Langeler, die eerder zijn vertrek had aangekondigd.

“Als het wat minder gaat, zijn je capaciteiten als leider het hardst nodig”

COVERSTORY

V

Page 8: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS8

ons stadion ligt een prima mat. Over een paar jaar gebruiken veel clubs kunstgras als ondergrond.” BeschaafdU wordt door velen gezien als een beschaafde coach, die zich netjes gedraagt en zijn spelers niet makkelijk zal afvallen in het openbaar.Jans: “Dat is prettig om te horen.  Spelers hoor je niet neer te sabelen na afloop van een wedstrijd die niet goed verlopen is. Dat is mijn mening. Die blijf je steunen. Ik probeer in mijn gedrag overigens geen voorbeeld voor anderen te zijn. Daar ben ik niet zo mee bezig. Je behoorlijk gedragen zit er kennelijk bij mij van nature in .”

Op die ene keer na dan, tijdens een thuiswedstrijd van FC Groningen, toen u uw middelvinger opstak na een beslissing van de scheidsrechter, meen ik. Dat was zeer on-Jans.Jans: “Ja, dat was een eenmalige uitglijer. Dat moest niet meer gebeuren, nam ik me voor. Dat zeiden mensen binnen de club ook, liever maar niet meer.”

Hamert u bij uw spelers op een sportieve instelling?Jans: “Zeker. Je praat met elkaar, hoe ga je spelen (wat mij betreft niet te veel Engels voetbal, ofwel veel ballen door de lucht), je stelt doelen vast – zoals je  minimaal handhaven in de eredivisie – en kijkt hoe je dat met elkaar kunt bereiken. Hoe ga je met elkaar om, ook zoiets belangrijks. Bij bedrijven heb je ook kernwaarden, die de cultuur binnen een organisatie omschrijven. Die krijg je echter meestal opgedrongen. Wij praten er samen over.”

Hoe heeft u dat aangepakt toen u hier kwam?Jans: “Ik weet niet of je je de toespraak herinnert die general b.d. Peter van Uhm hield tijdens de dodenherdenking op de Dam, vorig jaar. Hij had het erover dat de mooiste dingen niet ontstaan uit ‘ik’ en ‘zij’, maar vanuit ‘wij’. Dat heeft me erg aangegrepen. Ik was het daar volledig mee eens. Ik heb de spelers dat niet alleen gezegd, maar hen ook de beelden getoond waarbij Van Uhm zijn woorden sprak.”

Hard werken voor elkaar is prima. Het is wel mooi als je één sterspeler hebt die er bovenuit steekt en het verschil kan maken. Messi, Ronaldo, Van Persie zijn daar voorbeelden van.Jans: “Je maakt je daarmee wel afhankelijk van een voetballer. Als die een tijdje geblesseerd is, Messi vorig seizoen en Van Persie de afgelopen weken, dan pres-teer je als team meteen een stuk minder. Dat moet je tegen elkaar afwegen.”

Wanneer zijn uw leiderscapaciteiten het hardste nodig?Jans: “Als je in een mindere periode zit. Na de vliegende start, met vier over-winningen, was het uiteraard hallelujah. Wat daarna volgde was geen slechte fase, maar het zat even tegen, met – wat toen werd gezien als een cruciale partij – een verliespartij tegen GA Eagles. December was een slechte  maand. In zo’n fase met tegenvallers en het uitblijven van overwinningen, kijkt men naar de coach. Die moet de rust bewaren, het team inspireren en de weg wijzen naar herstel. Wat ik gedaan heb is individuele gesprekken voeren, kijken op welke punten spelers zich kunnen verbeteren, video’s van onze wedstrijden doorne-men. Een valkuil voor een trainer in zo’n fase is dat hij wat fout gaat nog eens uitvergroot. Hij moet juist aan oplossingen gaan werken. Dat kan even duren, maar verbetering komt er. Zo wonnen we bijvoorbeeld 25 januari uit bij NAC met 1-2.

Waarom bent u destijds trainer geworden? Jans: “Toen ik 32 was, raakte ik behoorlijk geblesseerd. Ik was er een tot anderhalf jaar uit. Ik miste het voetbal echter. Ik ben toen een trainerscursus gevolgd, gewoon om te kijken of ik dat leuk vond. En dat was zo. Ik ben een jeugdteam gaan trainen en ben daarna bij SJS uit Stadskanaal gevraagd om trainer te worden. Toen is het balletje gaan rollen. Het werd vervolgens mijn beroep. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn besluit het trainersvak in te duiken. Het mooie is dat je met z’n allen, als één team, een gezamenlijk doel voor ogen hebt. Daar werk je samen keihard aan. Ik vind het leuk om met groepen te werken. Ik heb destijds niet voor niets Duits gestudeerd en als leraar voor de klas gestaan.”

Denkt de buitenwacht wellicht te makkelijk over het vak van trainer/coach? Hij is lekker bezig in de buitenlucht, een paar uurtjes trainen per dag en hup, naar huis en ook nog eens goed verdienen…Jans: “Financieel heb ik zeker niets te klagen. Ons beroep is echter wel geëvolueerd. Vroeger trainde je de groep, maakte de opstelling, ging even bij de medische staf langs en klaar was Kees. Nu ben je tevens manager: je hebt invloed op het beleid, je praat mee over de uitbreiding van de tribunes, je representeert meer dan ooit de club naar buiten, je hebt intensief overleg met de medici, de teammanager, de assistent-trainers, je bent nauw betrokken bij een aan- of verkoop en noem maar op.Over management gesproken, onontbeerlijk is daarbij het lezen van boeken over dat onderwerp. Ik ben weg van Gung Ho! Van Ken Blanchard:  hij heeft het over persoonlijke betrokkenheid van medewerkers, gemotiveerd en enthou-siast zijn en zo het team naar een hoger peil brengen. Dat spreekt me erg aan: daar heb je het weer, die samenwerking, allemaal de schouders eronder zetten… 

Ons landLonkt over een paar jaar misschien nog eens een buitenlands avontuur? De Premier League lijkt me een mooie competitie.Jans: “Laat mij maar in ons land blijven. Dat bevalt me het beste. Trouwens, wie kent in Engeland Ron Jans? Ik denk dat ik daar rustig over straat kan lopen.

Samenvattend kunnen we stellen dat u zich in Zwolle helemaal thuis voelt?Jans: “Zo is het maar net. Ik ben blij dat ik terug ben.”

‘Stabiele middenmotor worden is ons doel’

COVERSTORY

Page 9: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 9

Page 10: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

MAKELAARS IN ASSURANTIËNPENSIOENCONSULTANTSFINANCIEEL PLANNERSHYPOTHEEKADVISEURS

ADVISEURS IN FINANCIELE ZEKERHEID

ALLEEN VOOR UVeldhuis Adviesgroep heeft een naam hoog te houden als het gaat om gespecialiseerd advies aan ondernemers en particulieren over verzeke-ringen, pensioen en hypotheken.

DAARBIJ LUIDT ONS MOTTO: ‘ALLEEN VOOR U’.Want dat is wat we doen: úw financiële belangen behartigen. En van niemand anders!

Telefoon (0578) Schaderegeling 699 777 Particulieren 699 799 Bedrijven 699 789 Financieel advies 699 769 Algemeen 699 760 www.veldhuisadvies.nl [email protected] Sportlaan 4a, Postbus 1, 8180 AA Heerde

Beglazing, wandafwerking -

stucen, behangen, spacken - en

schilderwerk. Wij leveren een

totaalpakket voor

vastgoedonderhoud. En het

Meerjaren Onderhoudsplan

(MJOP) is dé tool voor het

beheersen van uw

onderhoudskosten. Informeer

naar onze mogelijkheden!

Schunselaar’s Schildersbedrijf B.V. Zwolle en Dronten (038) 465 97 00 / (0321) 38 11 85

www.schunselaar.nl

De Glasservice-Express B.V.Zwolle en Dronten (0800) 0240123

www.glasservice-express.nl

� SchunselaarsSchildersbedrijf@SchunselaarsLid van Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle �

Kleurrijk en helder

Onlangs gerealiseerd: totale binnenschilderwerk van

de IJsseltoren in Zwolle. Meer projecten op Schunselaar.nl

Page 11: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 11

COLUMN

Sinds 2004 zijn wij, Arslan & Ter Wee advocaten, als advocatenkantoor actief in Zwolle e.o. In de afgelopen jaren hebben wij als kantoor veel particuliere- en zakelijke cliënten bijgestaan met juridisch advies. In veel gevallen hoorden wij van onze cliënten dat de drempel om naar een advocaat te gaan hoog is. Cliënten vonden de stap hoog om zomaar bij een advocaat binnen te lopen omdat zij geen advocaat kenden of bang waren voor de kosten die daarmee gemoeid zijn.

Ons kantoor doet er dan ook alles aan om die drempel voor onze (potentiële) cliënten te verlagen. Dat proberen wij te doen door betrokken te zijn met de omgeving waarin wij werken. Dat doen wij door evenementen, organisaties en clubs te sponseren. Maar ook inloopdagen en spreekuren te houden, columns te schrijven of artikelen te publiceren. Daarin geven wij op redelijk eenvoudige wijze uitleg hoe een bepaald probleem juridisch opgelost zou moeten of kunnen worden. Tevens organise-ren wij workshops waarin wij laten zien hoe bijvoorbeeld een rechtszaak verloopt.

Voor onze vaste cliënten organiseren wij met regelmaat workshops en informatiemid-dagen/avonden, waarin wij hen bijpraten over verschillende onderwerpen waarmee zij in de praktijk te maken hebben of te maken kunnen krijgen. Enerzijds verlagen wij op die manier de drempel en anderzijds delen wij onze kennis met cliënten. Vooral dat laatste vinden

wij belangrijk. Wij willen graag dat onze cliënten zaken signaleren zodat zij ons op tijd inschakelen. Want keer op keer blijkt dat als wij eerder betrokken zouden zijn, het juridisch probleem veel minder groot zou zijn.

Samen met People’s Business hebben wij het idee opgevat om voorafgaand aan de bijeen-komsten die People’s Business organiseert, workshops/masterclasses te houden. Om de drempel zo laag mogelijk te houden en u de mogelijkheid te geven kennis te maken met ons zullen wij, voorafgaand aan elke bijeenkomst, een inloopspreekuur houden.

Tijdens dat inloopspreekuur zal een team van 5 advocaten van ons kantoor aanwezig zijn dat u op verschillende (vak)gebieden over diverse onderwerpen kan en wil adviseren. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan onderwerpen op het gebied van arbeidsrecht zoals arbeidscontracten, algemene voorwaar-den, samenwerkingscontracten, huurcontrac-ten, etc.

Tijdens het inloopspreekuur kunt u al uw vragen voorleggen aan ons en wij zullen u zo veel mogelijk ter plekke (juridisch) advise-ren. Wanneer de vraag wat ingewikkelder is, nemen wij voor de beantwoording graag wat meer tijd en nodigen wij u uit voor een afspraak bij ons op kantoor waar wij u verder kosteloos over dat onderwerp zullen advise-ren. Dit alles met de achterliggende gedachte

ALI ARSLAN, ARSLAN & TER WEE ADVOCATEN

Kennismakingdat wij er zijn voor onze cliënten en dat wij van mening zijn dat de drempel om bij ons binnen te lopen, zo laag mogelijk moet zijn en blijven.

Graag tot ziens!!

RECHT ONDERNEMEN

[email protected]

Page 12: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS12

Page 13: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 13

Sinds 1982 is Nijwa gevestigd in Zwolle als Volvo Truck dealer. In al die jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een gerenommeerde partij. Financiering, leasing, verzekering, onder-houd, wagenparkbeheer: Nijwa heeft de speci-alisten in huis om een totaalpakket te realiseren voor haar klanten. En nou juist die kennis en ervaring uit het verleden is de basis om het huidige assortiment van Volvo-trucks uit te brei-den met een breed scala aan bedrijfswagens en lichte trucks van het merk Renault (tussen de 2,8 en de 7,5 ton). “Die twee merken gaan goed met elkaar samen”, zegt Michiel Poel, Directeur Nijwa Groep. “Beide merken behoren namelijk tot hetzelfde moederbedrijf. Al onze specialisten hebben opleidingen gevolgd om de specifieke Renault-kennis eigen te worden.”

Ontzorgen Darko van Pijkeren, Accountmanager, is aangetrokken om de assortimentsuitbreiding van Nijwa tot een succes te maken. Een marktaandeel van 20 procent in Noord- en Oost Nederland is het doel, net als Nijwa dat nu heeft met de Volvo trucks. “Ja, het is een nieuwe tak van sport en een nieuwe doelgroep, maar wij hebben een jarenlange en uitgebreide kennis van de vervoersmarkt in al haar facet-ten. Dat is een pre.” De huidige klanten van Nijwa waarderen de service, de kwaliteit en de betrokkenheid van het bedrijf, geeft hij aan. “Je kiest namelijk niet alleen voor een specifiek automerk, je kiest vooral ook voor het bedrijf achter dat merk. Want na de aankoop begint de relatie met de

klant pas echt. Onze klanten zijn ondernemers die vaak afhankelijk zijn van hun wagenpark, dus hebben wij ruime openingstijden (van 8 tot 22 uur) én een 24-uurs service. Bereikbaarheid, het nakomen van de afspraken, een juiste prijskwaliteitverhouding, een breed pakket aan diensten; wij zijn sterk in het ontzorgen van onze klanten.”

Vertrouwen Door de nieuwbouw krijgt Nijwa ruim 700 m2 meer garageoppervlakte dan in het huidige pand. Het nieuwe pand krijgt een gecombineerde uitstraling van Volvo én Renault en heeft voor beide merken aparte onderhoudsstraten ingericht. State of the

art en gericht op efficiency. “In een economisch lastige tijd kunnen wij groei realiseren, omdat wij geloven in de toekomst en omdat wij geloven dat de markt van het goederen- vervoer weer zal aantrekken. Vanaf januari bieden wij de ondernemers in Noordoost-Nederland een nog breder scala aan bedrijfswagens aan.”

Nijwa Zwolle:

Master in Transport

Nijwa Zwolle, officieel dealer van Volvo Trucks in Noord- en Oost Nederland, is bezig met nieuwbouw voor haar vestiging in Zwolle. Naast haar bestaande pand aan de Hoekerweg in Zwolle bouwt Nijwa een nieuw pand waar het in de zomer van dit jaar naar toe verhuist. Per januari van dit jaar is Nijwa namelijk ook officieel bedrijfswagendealer van de Renault LCV Trucks (light commercial vehicle). “Een mooie aanvulling op het reeds complete assortiment.”

MICHIEL POEL (L), DIRECTEUR NIJWA GROEP EN DARKO VAN PIJKEREN, ACCOUNTMANAGER

Nijwa Zwolle Hoekerweg 20, 8042 PH ZWOLLETel: 038-4225222www.nijwa.nl

“WIJ KUNNEN GROEIEN OMDAT WE IN DE TOEKOMST GELOVEN”

BEDRIJFSPRESENTATIE

Page 14: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS14

DE MENS ACHTER DE ZWOLSE ADVOCAAT MR. FRANK KLEMANN

Page 15: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 15

F Frank is in elke vezel advocaat en van daaruit doet hij nog meer. Hij was voorzitter Jonge Balie, lid van de Raad

van Toezicht, waarnemend deken en nu lid van de Raad van Discipline en diverse juridische commissies (arrondissement Overijssel). Hij geeft civielrechtelijke cursussen aan advocaten, notarissen en vastgoedmakelaars en is lid van diverse Raden van Advies van middelgrote bedrijven.

Labor mihi otium, ik werk voor mijn plezier, daar moest ik aandenken toen ik mijn aante-keningen uitwerkte! Zijn voeten volgden zijn hart en zijn hoofd. Frank verliet op zijn 56e een seniorfunctie bij het grote Zwolse Dommerholt Advocaten waar hij vanaf zijn 24e als advocaat aan verbonden was. Hij opende op 1 juli 2013 Klemann Advocaten aan de Ter Pelkwijkstraat 11 in Zwolle voor ondernemende cliënten met privaatrechtelijke geschillen, strafrecht. Per 1 januari 2014 ook bestuursrecht door de nieuwe daarin gespecialiseerde ervaren compag-non, mr. Juliëtte Pinners.Hij wil plezier in zijn werk behouden en kan daar een redelijk uurtarief voor berekenen aan ondernemers door het kostenpatroon dat aan-zienlijk lager is vergeleken met zijn voormalige uurtarief. Hij heeft er weer zin in want advocaat zijn voor ondernemers is zijn passie.

Ik interviewde Frank op 9 januari 2014 tijdens een diner bij Bistronomie Vidiveni op de Jufferenwal in Zwolle, waar naar ik mij herinner vroeger een dansschool gevestigd was.Ruimte en hoogte, dat gevoel krijg ik ook bij Frank als ik mijn aantekeningen zo terug lees.Frank Klemann is de oudste van vier kinderen. Broer Paul (notaris geweest bij De Brauw Blackstone Westbroek, ’s-Gravenhage),

broer Ernst met diens tweelingzusje Linda. Zijn moeder werd in Indië geboren en zijn vader in ’s-Gravenhage. Frank is na zijn gymnasium rechten gaan studeren in Groningen en later aansprakelijkheidsrecht voor bedrijven bij de Grotius Academie. Eén van de grootste belevenissen in zijn leven was op zijn 24e de beëdiging tot advocaat. Hij herinnert elk detail als de dag van gister. Toegelaten worden in een besloten groep waar hij zijn kennis en kunde kwijt kon. En de dag erna werd hij al benoemd tot curator in een belangrijk faillissement. Het voelde als een rijbewijs halen waardoor je helemaal alleen zelf met de auto de weg op mag.Bij Dommerholt Advocaten nam Frank de procespraktijk van senior partner mr. Ger van Dijk over, die een echte zakenman en dus schik-ker was. Frank leerde dat een compromis meestal te verkiezen is boven procederen. Dat komt pas in beeld als alle andere rechtsmiddelen zijn uitgeput. Procederen is een ultimum remedium, het uiterste redmiddel als er geen andere oplossing meer gevonden kan worden. Frank kan je dan ook als een echte geschillenboer typeren en dat gevoel heeft hij dan ook overgebracht tijdens zijn taak als opleider van de tientallen jonge juristen die werden aangenomen. Zijn kamer is een zoete inval voor advocaten die een advies nodig hebben.Frank is eigenlijk een renaissanceman en wil alles van alles weten. Rond 1600 kon dat nog. Maar nu moet hij beslissen waar hij iets niet van wil weten, zoals bijvoorbeeld pachtrecht.

Als kind las hij al graag en hij leest nog steeds fanatiek. Als student werd hij begeesterd door één van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw, de Argentijns dichter en schrijver Jorge Luis Borges, die de lezer vaak misleidt en 'op het verkeerde been zet'. Fantasie en werkelijkheid lopen voortdurend door elkaar. Bewust schept deze een nieuw perspec-tief op de werkelijkheid, onder meer door een vermenging van bronnen waarop hij zich beroept. Sommige daarvan zijn makkelijk te achterhalen, andere zijn volkomen apocrief of zo moeilijk op te sporen dat de lezer voortdurend twijfelt aan de authenticiteit. Met regelmaat stopt hij com-plexe wiskundige concepten in zijn werk en grijpt hij terug op de verzame-lingenleer. Dat paste precies bij Frank en zijn rol als pleitbezorger.

DE MENS ACHTER...

Onze vaste columnist Humphrey G. van der Laan had onlangs een diepte-interview met een interessante ondernemer, de bekende Zwolse advocaat mr. Frank Klemann (56). In de eerste plaats ondernemer met een persoon-lijke drive en een onderscheidende visie. Frank leerde ik kennen als iemand die in staat is zijn ambities te realiseren. In dit interview gaat het vooral over de persoon van mr. Frank Klemann en leert u hem een stukje beter kennen.

Labor mihi otium, ik werk voor mijn plezier. Zijn voeten volgden zijn hart en zijn hoofd.

Page 16: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS16

En Frank wilde dat als student graag in de oor-spronkelijke taal lezen en begrijpen en studeerde dus tegelijkertijd met het Nederlands Recht, serieus Spaans en daarnaast ook nog de bijvak-ken filosofie en psychologie.

Omdat hij niet alles kon weten gaf Frank in de loop der tijd een aantal rechtsgebieden prijs. Vooral die waar de emoties hoog oplopen en voor hem niet juridisch uitdagend genoeg waren zoals bijvoorbeeld familierecht en arbeidsrecht. Frank houdt van ondernemers en is dus meer de man van de zakelijke inslag en als het niet anders kan, het juridische gevecht.Dat had hij al tijdens zijn studie toen hij zich een carrière in de bedrijfsleiding van een mid-delgroot kantoor voorstelde. Met name het aanpakken en het resultaat gericht werken vindt hij leuk en die twee eigenschappen zijn eigenlijk altijd wel bij Frank gebleven.

Hij wentelt zich in zijn rol als raadgever van een ondernemer. Ergert zich niet als zijn raad niet wordt opgevolgd, maar ziet zichzelf daarbij als een oude wijze man. Laat die ondernemer vooral zelf kiezen.Je moet bij hem komen als het probleem smeult, dat vindt hij het prettigst en wacht vooral niet tot de vlammen uit het dak slaan. Het eerste is effectiever en Frank vindt dat veel leuker om te doen. Hij kijkt naar het probleem achter het direct voorliggende juridische probleem.

Frank heeft een zakelijke partner, mr. Jantina Rump (als advocaat gespecialiseerd in het strafrecht). Frank heeft Jantina 17 jaar geleden nog aangenomen als advocaat-stagiaire. Frank besteedt 80% van zijn tijd aan civielrecht, fraude, aansprakelijkheidsrecht voor bedrij-ven, ontbinding van maatschappen, VOF's en vastgoedrecht, maar 20% van zijn tijd besteedt Frank aan (economisch) strafrecht en verkeers-recht waar ondernemers in terecht kunnen komen. Volgens de statistieken wordt 6% van de verdachten in rechte vrijgesproken. Controle leerde mij dat deze score bij Frank veel hoger ligt. Gerechtvaardigd kan je daarin dus van een passie spreken.

Na vele jaren te hebben samengewerkt met Jantina sloeg de ‘vonk’ over en ze zijn inmiddels twaalf jaar ook elkaars privépartner. “En wat fantastisch is, is dat Jantina nu tweeënhalf maand zwanger is en ik dus - zeer gewenst – vader wordt”, vertelt Frank mij vol trots.

Frank wordt ook veel gevraagd door de deken en de KvK etc. als juridisch arbiter, als bedrijven er een potje van gemaakt hebben, omdat de praktijk uitwijst dat hij partijen redelijk goed bij elkaar kan brengen met een heldere analyse van het voorliggende probleem. Met name in algemeen civiel rechtelijke zaken.

Als zijn sterke punt noemen vriend en vijand, Frank’s intelligentie en belezenheid. Zijn talent bij het procederen is om tijdens zittingen de rechter te verleiden, door plausibele argumenten en een goede presen-tatie voorzien van een grapje, om ten gunste van zijn cliënt te beslissen. Hij heeft er een hekel aan om een machtswoord uit te spreken, je moet, je zal! Hij verpakt het liever in een logisch klinkende vraag en zijn ervaring is dan dat mensen dan graag doen wat hij wil.

Frank heeft zich voorgenomen om nog eens een proefschrift te schrij-ven over het snijpunt van recht en psychologie.

Het grootste dieptepunt, althans gebeurtenis die Frank meemaakte in zijn leven, was dat zijn broer Paul door een hartaanval op 49-jarige leeftijd, overleed. Dat heeft Frank aangezet tot nadenken over het einde der dingen en zijn eigen sterfelijkheid.Frank leerde daarvan dat hij dingen die hij belangrijk vindt, direct moet doen en niet uitstellen. Zo heeft hij spijt dat hij niet met zijn moeder naar Indië is gegaan om met haar eens op Java te kijken hoe

Frank’s intelligentie en belezenheid zijn zijn sterke punten.

Page 17: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 17

haar jeugd was. Toen hij daarvoor eindelijk tijd nam was haar gezondheid daarvoor te slecht en nu is het daar definitief te laat voor omdat zij al overleden is. Op tijd is bij Frank bijna een synoniem geworden voor vroegtij-dig, net als zijn advies aan ondernemers. Pak een sluimerend juridisch probleem vroegtijdig aan, dat kost minder en levert meer op!

Hobby’s Naast lezen had hij als kind schaken als hobby en doet dat nog steeds heel graag. Bij schaken gaat het ook typisch om de strategie en de mooie doordachte openingen van het spel. Daardoor kun je de tegenpartij aan het wankelen brengen. Hij heeft dat zijn levenlang al als clubschaker gedaan.Hij geniet van mooie stellingen en de strijd van het schaken en de strijd van de advoca-tuur, waar je de mogelijkheid hebt om te winnen, te verliezen of een remise overeen te komen. Je wordt op het resultaat afgerekend.

Als belangrijkste waarde noemt Frank betrouwbaarheid, geven en krijgen. Je naasten (en cliënten) moeten op je kunnen rekenen. En Frank wil zelf ook op mensen kunnen rekenen.Zijn passie op dit moment, naast zijn werk,

is boeken, zijn lief én zijn aanstaande kindje, waar Frank op dit moment al een beetje zenuwachtig over is.

Een interview met een ondernemende en erudiete  Zwolse advocaat die van mening is dat het nooit het verkeerde moment is om de juiste dingen te doen, en waarmee samen werken en praten geen moment saai wordt. Ik dank Frank, mede namens onze lezers, voor zijn openhartigheid en wensen hem alle goeds in de toekomst.

Frank geniet van de strijd in de advocatuur waar je de mogelijkheid hebt om te winnen, te verliezen of een remise overeen te komen

DE MENS ACHTER...

Page 18: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS18

COLUMN

Met grote steun vanuit de Tweede Kamer is het wetsvoorstel voor Werk en Zekerheid van Minister Asscher aangenomen. Deze wet moet gaan zorgen voor een fatsoenlijke arbeids-markt voor zowel vast als flex. De arbeids-markt is momenteel veel dynamischer, wat vraagt om aanpassing van de wetgeving.De aanpassingen zijn doorgevoerd op een viertal gebieden, te weten:• Flexwerkers• Ontslag• Transitievergoeding• WW

Hoewel niet volledig noem ik graag een aantal belangrijke wijzigingen uit dit wetsvoorstel, wat nog goedgekeurd dient te worden door de Eerste Kamer.

FlexwerkersVanaf 1 juli 2015 krijgt de medewerker eerder een vast dienstverband. Worden contracten verstrekt die elkaar binnen zes maanden opvolgen, dan ontstaat na een periode van twee jaar een vast contract. Momenteel is de opvolgingsperiode nog drie maanden en een totale periode van drie jaar.

OntslagDe preventieve ontslagtoets blijft, en er komt een vastgestelde route. Ontslag om bedrijfseconomische redenen en na langdu-rig arbeidsongeschiktheid loopt vanaf 1 juli volgend jaar via het UWV. Ontbinding via persoonlijke redenen zullen via de kanton-rechter lopen. Beide routes zijn verplicht als

de werknemer niet instemt met het ontslag. De bedoeling is dat ontslagaanvragen binnen vier weken worden afgehandeld. Bij de kan-tonrechter dient de behandeling binnen vier weken te starten.

TransitievergoedingWerknemers krijgen na een dienstverband van minimaal twee jaar recht op een trans- itievergoeding die gebruikt kan worden voor scholing, en om over te stappen naar een andere baan of beroep. De hoogte van vergoeding is afhankelijk van het salaris, de gewerkte dienstjaren en bedraagt maximaal € 75.000 of, indien hoger, een jaarsalaris. Voor kleine bedrijven tot 25 medewerkers volgt een overgangsregeling, zij mogen tot 2020 een lagere vergoeding betalen, indien zij om bedrijfseconomische omstandigheden gedwongen zijn om personeel te ontslaan.

WWDe maximale duur van de door de overheid betaalde WW wordt van 1 januari 2016 tot 2019 stap voor stap teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Werkgevers en werknemers kunnen in de CAO afspraken maken om deze missende maanden aan te vullen. Doel is om mensen zo snel mogelijk naar een andere baan te begeleiden. Van mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, wordt verwacht ze al het beschikbare werk aanvaar-den. Als mensen minder loon krijgen dan de WW-uitkering, wordt dat bedrag aangevuld vanuit de WW, zodat werken vanuit de WW altijd loont.

MEA SCHUTTER, BROUWERS ACCOUNTANTS

Op naar een nieuwe arbeidsmarkt

Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid is bedoeld om het ontslagrecht sneller en goed-koper te maken, de rechtspositie van flexwer-kers te versterken en meer mensen uit de WW aan het werk te krijgen.

ADVIES ACCOUNTANCY

[email protected]

Page 19: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 19

Bij het gezellige Bethlehemkerkplein wordt ieder-een verwelkomd ‘Bij Broeders’. Een gemoedelijke sfeer en de goede kwaliteit van zowel het eten als de service zorgen ervoor dat iedereen kan genie-ten van lunch of diner bij het restaurant van de twee broers Sven en Bjorn. Een half jaar geleden is het restaurant ‘‘Bij Broeders’’ opgericht.Beiden hebben ruime ervaring in de horecawe-reld, onder andere opgedaan bij het bekende restaurant de Librije. De één als gastheer en sommelier en de ander als chefkok. ‘Bij Broeders’ is een restaurant voor iedereen, kwa-liteit staat voorop, gevolgd door een uitstekende service en toegankelijkheid.

In het pand aan het Bethlehemkerkplein was voorheen het restaurant ‘De keuken van Os & Peper’ gevestigd. Zowel Bjorn als Sven hebben hier gewerkt. Beiden liepen al langer rond met het idee om een eigen restaurant te beginnen, maar zoals ze zeggen was het niet de tijd om echt op te zoek te gaan. Wanneer je dat doet is de kans groot, dat je genoegen neemt met iets wat niet

helemaal is zoals jij het wilt hebben. Uiteindelijk kregen zij een aanbod om het mooie pand over te nemen, hier hoefden ze niet lang over na te denken. ‘Bij Broeders’ was geboren.

Het pand van ‘Bij Broeders’ is ingericht voor zowel lunch als diner, hierbij wordt geen gebruik gemaakt van duur linnen. Het pand is niet te groot en daardoor snel gezellig vol. Het interieur is strak, no nonsens. De nadruk wordt hier vooral gelegd op kwalitatief goed eten én uitstekende service. In de zomer is er ook een terras op het Bethlehemkerkplein ingericht waar gasten culinair kunnen genieten van het zonnetje en de fraaie sfeer van de Zwolse binnenstad.

Zoals gezegd staat kwaliteit voorop ‘Bij Broeders’. Dit garanderen zij door elke dag verse producten van streekleveranciers te gebruiken. Dit zorgt voor goede eerlijke producten, maar ook voor afwisseling. Het menu wordt elke twee weken veranderd. Ook leveranciers denken actief mee over welke producten gebruikt kunnen worden. De wijnkaart van ‘Bij Broeders’ is erg gevarieerd, voor ieder is er wat wils. Van een lekkere toegankelijke huiswijn, maar ook champagne en bekende namen uit de wijnwereld, alles is moge-lijk. Hierbij adviseert het personeel u graag over welke wijn het beste bij welk gerecht past. Mocht u meer van bier houden, dan is dit uiteraard ook beschikbaar. De beste bieren uit het fust worden u graag geserveerd.

Naast kwaliteit en service is toegankelijkheid een speerpunt van het restaurant. Voor ieder-een is er wel iets. Of u nu een plek zoekt voor een familiediner, of juist lekker met zijn tweeën uit eten wilt. Iedereen is en voelt, zich welkom. Zeven dagen in de week. Ook voor een zakelijke afspraak is ‘Bij Broeders’ zeer geschikt. Door de kleinschaligheid is het al snel gezellig en voelt iedereen zich op zijn gemak.

‘Bij Broeders’

Restaurant ‘Bij Broeders’ Bethlehemkerkplein 32, 8011 PH ZwolleTel: 038-8530777 [email protected]

Open lunch: van 12:00 tot 16:00 uurdiner: van 18:00 tot 21:30 uur

Suggestie van de kaart

Elke twee weken staan er weer an-dere, heerlijke, gerechten gemaakt van streekproducten op de kaart. U kunt kiezen voor een menu samengesteld door de kok, maar een à la carte menu is ook beschikbaar. Voor een goede wijn kunt u het ervaren personeel gerust vragen om advies.

CULINAIR

Kwaliteit, (h)eerlijke producten en toegankelijkheid

Page 20: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS20 People’s BUSINESS20

‘Wie = Wie’ is een rubriek waarin verschillende ondernemers onder de loep genomen worden. Deze keer hebben wij internationale ondernemers benaderd met een aantal vragen. Waarom zijn zij internationaal gaan ondernemen en waarom juist in die landen? Wat brengt het de bedrijven om in meerdere landen actief te zijn? Ook geven zij enkele tips voor ondernemers die graag de internationale markt willen betreden.

Internationale ondernemer ALMI Wereldwijd actief

WIE IS WIE...

INTERNATIONAALONDERNEMEN

VAN LINKS NAAR RECHTS DE HEREN FRANK LANDHUIS (ALMI), DE HEER GÜNTER PETERS (MASCHINENBAU PETERS) EN JOOP DONKERVOORT (DONKERVOORT)

ALMI is wereldwijd actief met de productgroepen steenknippers, pijpuitslijpers en pijpuitklinkers. Deze producten worden verkocht via een netwerk van agenten die gespecialiseerd zijn in de betreffende markten. Op het gebied van toelevering werkt ALMI voor relaties in exportmarkten als Frankrijk en Duitsland.

De productgroepen steenknippers, pijpuitslijpers en pijpuitklinkers zijn dermate gestandaardiseerd dat verkoop en marketing op een brede internationale basis gewenst is. In de toeleveringsmarkt kiest ALMI bewust voor landen en bedrijfstakken waar er een juiste afstemming bestaat met het eigen machinepark. Zo werken zij voor verschil-lende producenten van landbouwwerktuigen. Door internationaal te ondernemen kan ALMI schaalgrootte realiseren. Met als resultaat concurrentiekracht door een scherpe inkoop en serieproductie. Op het gebied van toelevering werkt ALMI binnen een netwerkstructuur zoals bijvoorbeeld het GMA-netwerk. Dit is een samenwerkingsverband van euregionale bedrijven in de maakindustrie. Hieruit is een strategisch partnerschap ontstaan met het bedrijf Maschinenbau Peters in het Duitse Twist. Beide bedrijven vullen elkaar aan als het gaat om bewerkingsmachines en klantenpotentieel aan weerszijden van de grens.Tijdens het exporteren naar andere landen zijn er zeker verschillen te constateren. Voor een aanzienlijk deel heeft dit te maken met de bestaande zakenculturen. En verder is natuurlijk taalbeheersing – ook technisch jargon – van belang. Deze verschillen zijn echter minder relevant zodra een klant in de praktijk ervaart, dat ALMI met haar bewerkingsmachines een directe toegevoegde waarde kan bieden voor het eigen productieproces. Belangrijk bij internationaal ondernemen is focus: bewuste keuzes maken als het gaat om bedrijfstakken en landen. Vervolgens diepgaand deze sectoren in kaart brengen en de klantbehoeftes vastleggen. Dan ontstaat het inzicht welke toegevoegde waarde concreet geboden kan worden. Dit is dan de basis voor de verdere klantbenadering. Zo heeft ALMI voor de komende Hannover Messe heel gericht enkele potentiële relaties uitgenodigd die qua producten aansluiten op de bewerkingsmachines van ALMI.

Focus is belangrijk, bewuste keuzes maken

als het gaat om bedrijfstakken en landen

Page 21: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 21

Internationale ondernemer ALMI Wereldwijd actief

ADLER Arbeitsmaschinen Internationale beurstopper

Tip: Zorg voor een goede internetsite in verschil-lende talen. Wees online goed vindbaar door- middel van het vertalen van het vakjargon

Door internationaal te ondernemen heeft de firma haar afzetgebied aanzienlijk kunnen vergroten en is er meer verscheidenheid in de uitvoering van de producten van ADLER Arbeitsmaschinen. Tevens zorgt internationaal ondernemen ervoor dat, als een land in crisis is, andere landen toch investeren in de machines van de firma. Hierdoor wordt een grote omzet daling vermeden. Tijdens het internationaal ondernemen zijn er veel verschillen te merken in de contacten met de verschillende landen. Zo is het in Zwitserland normaal dat de bruto prijslijst aangepast wordt naar boven en in Rusland zijn ze, net als in Nederland, vooral gek op korting. ADLER Arbeitsmaschinen werkt met importeurs, hierdoor krijgt zij niet heel veel mee van wat er in andere landen speelt. Wanneer u internationaal wilt ondernemen is het belangrijk om een goede internetsite in verschillende talen op te zetten. Zo heeft ADLER Arbeitsmaschinen een site in het Duits, Engels en Nederland. Daarnaast is het zeer belangrijk om ook online goed vindbaar te zijn. Hierbij is het raadzaam om het vakjargon goed te vertalen. Een voorbeeld is België, daar noemen ze een veegmachine een borstelmachine of een rolveger. Gebruik je deze woorden op jouw site, dan krijg je vanzelf contacten uit België. Voor de firma is marktplaats.nl ook heel belangrijk, ondanks dat ADLER Arbeitsmaschinen geen gebruikte machines verkoopt. Men gaat op zoek naar een gebruikte machine op marktplaats,

maar vindt dan ook informatie over ADLER Arbeitsmaschinen. Met een link naar de website van de firma komt de consument als gauw waar zij ze hebben willen. Naast marktplaats.nl is ook mascus.nl erg belangrijk. Dit is een internetsite die door de hele bouw- machinewereld wordt bekeken. Via deze site heeft ADLER Arbeitsmaschinen contact opgedaan met partijen in het Midden-Oosten. Nog een laatste tip is presentatie op internationale beurzen. Zorg dat belangrijke partijen jouw bedrijf hier ook kunnen vinden: de Bauma in München is de grootste vakbeurs ter wereld voor bouwma-chines en de Agritechnica in Hannover voor de agrarische sector.

De firma ADLER Arbeitsmaschinen is actief in Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Groot Brittannië, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Tsjechië en Rusland. De firma is actief in deze landen doordat handelaren/importeuren uit deze landen ADLER Arbeitsmaschinen actief hebben benaderd op internationale beurzen.

Presenteer je bedrijf op internationale beurzen

Page 22: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS22

Hoe zelfverzekerd hij ook over komt, soms blijkt Humberto Tan (48) een klein hartje te hebben. Dat bleek tijdens een uitzending waarin bekend werd gemaakt dat Mandela was overleden. De presentator van RTL Late Night had het toen even te kwaad en gaf later toe gehuild te hebben bij het vernemen van dat wereldnieuws. Ook als hij over zijn overleden moeder praat, wordt bij hem een gevoelige snaar geraakt. De Surinamer van geboorte voelt zich inmiddels, na vier maanden het praatprogramma gepresenteerd te hebben, als een vis in het water. “Ik trek me niets aan van kijkcijfers”, zegt hij.

Page 23: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 23

Page 24: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS24

Dat mag zo zijn, de getallen over het aantal mensen dat op jouw show afstemmen zijn veelal bepalend of je

mag blijven of niet. Dat is de keiharde realiteit. De eerste drie maanden, tot de winterstop, eindigden voor Tan crescendo. Na een aanvan-kelijke, forse achterstand op dé concurrent rond dit tijdstip, Pauw & Witteman, werden de rollen langzaam maar zeker omgedraaid. Het duo, altijd wel goed voor ruim 1 miljoen belangstel-lenden per avond, moest nu angstig omkijken. Wat deed die dekselse Tan? RTL Late Night bleek steeds meer kijkers weg te snoepen van de twee geroutineerde interviewers op Nederland 1.

Kijkcijfers zijn toch als de peilstok in je auto die aangeeft of er voldoende olie in zit: als er te weinig van is, rijdt de auto niet meer.Tan: “Ja, dat is de algemene gedachte. In Hilversum vooral, waar iedere dag gemeten wordt hoeveel kijkers een bepaald programma aanklikken via de afstandbediening (die controle over kijkcijfers gebeurt automatisch via een paar duizend kijkers, bij wie op afstand via een kastje kan worden ingelezen hoe laat ze naar welk programma kijken, red.). Bij RTL Late Night zijn die getallen niet vanaf het begin de leidraad geweest. We wilden eerst eens onderzoeken of er behoefte was aan zo’n talkshow bij RTL. Zoiets was er niet, dus het was niet bekend hoeveel mensen daar naar zouden willen kijken. Ik kreeg in ieder geval de kans om tot eind december, vlak voor de kerstdagen, door te gaan.

Dan zouden we gaan evalueren. Ik ben niet zo van de dagkoersen: de ene dag zoveel, een dag later wat meer of minder kijkers. Je kunt dat beter over een wat langere tijd bezien.”

AmbitieusEn de kijkcijfers bleken er goed uit te springen.Tan: “Zeker, daar ben ik blij mee, ik ben ambitieus en wil goede resulta-ten behalen. Die aantallen zijn voor mij echter niet het allerbelangrijkste. Ik wil van dit programma kunnen genieten, wil in een leuke sfeer gasten ontvangen, een goed gesprek met ze hebben en als er dan gaandeweg steeds meer mensen nieuwsgierig naar RTL Late Night kijken omdat het een goed programma is en vanaf half elf ’s avonds willen weten wat er bij ons gebeurt, dan is dat mooi mee genomen.”

Wanneer is er naar jouw idee sprake van een goed gesprek?Tan: “Laatst had ik Xandra Niehe bij ons aan tafel. Haar man heeft de afgelopen paar jaar aan de dodelijke spierziekte ALS geleden. De stichting ALS heeft, met toestemming van in december overleden man Weert-Jan, bij bushokjes een poster van hem opgehangen. Daarop staat groot zijn hoofd afgebeeld en de begeleidende tekst luidt: ‘Ik ben inmiddels over-leden’. Op weg naar de studio in het Amsterdamse American Hotel zag ze zijn foto nog in een abri hangen. Xandra heeft bij ons een aangrijpend verhaal verteld hoe het is om haar man nog steeds op straat tegen te komen, als het ware. Ze was na afloop blij dat ze in een prettig gesprek haar verhaal heeft kunnen doen. Met zo’n opmerking ben ik heel tevre-den. Het betekent dat ze kennelijk in de ambiance van dit programma heeft kunnen vertellen wat ze kwijt wilde.”

GoudHet lijkt trouwens wel dat alles wat je aanraakt in goud verandert. Bij diverse sportprogramma’s ben je actief geweest, je hebt een ochtend-programma op de radio bij BNR gepresenteerd, evenals RTL Boulevard. Dan hebben we het nog niet gehad over je eigen kledinglijn en de

Presentator van RTL Late Night, Humberto Tan:“KIJKCIJFERS VIND IK TOTAAL NIET BELANGRIJK”

INTERVIEW

D

Page 25: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 25

“Ik ben ambitieus en wil goede resultaten behalen. Die aantallen zijn voor mij echter niet het allerbelangrijkste. Ik wil van dit programma kunnen genieten.”

Page 26: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS26

presentaties die je in het land verzorgt. Tan: “Ik vind het leuk dat je me zoveel eer toezwaait, maar het is niet helemaal waar wat je zegt. Er gaat ook wel eens wat mis. ‘Mijn man kan niet dansen’ bijvoorbeeld, werd in 2008 al na een paar uitzendingen van de buis gehaald. De show trok te weinig kijkers. Over kijkcijfers gesproken… Maar kennelijk zijn velen dat alweer vergeten. Gelukkig maar, zou ik zeggen.”

Heb je van jongs af aan al in de belang-stelling willen staan? Wilde je beroemd worden?Tan: “Alles behalve dat, zou je kunnen zeg-gen. Ik wilde aanvankelijk bioloog worden, of diplomaat. Nu niet direct beroepen waarbij half Nederland je kent, hoewel er natuurlijk

wel biologen zijn die je regelmatig op radio of tv hoort en ziet. Maar bekend worden stond niet op mijn netvlies. Ik heb, na het Berlage Lyceum doorlopen te hebben, rechten gestudeerd en kwam in 1991 bij Forza TV terecht als redacteur. Daarna kon ik terecht bij Studio Sport en is het bal-letje verder gaan rollen. Ik kreeg zo’n kans als bij Forza TV min of meer in de schoot geworpen. Ieder mens krijgt kansen in zijn leven. Meestal komt zoiets maar een enkele keer langs. Het is dan de kunst om zo’n gelegenheid te herkennen en, het allerbelangrijkste, te grijpen. Dat heb ik gelukkig gedaan.”

TrotsBeschikken over geloof in jezelf is daarbij wel essentieel, lijkt me. Tan: “Wat dat betreft heb ik veel aan mijn moeder, Hilly Axwijk, te danken. Zij heeft het niet makkelijk gehad door vanuit Suriname naar Nederland te komen. Alleen, zonder man, wel te verstaan, want ze was gescheiden, en met vier kleine kinderen. Ze ging werken, was politiek actief, studeerde daarbij ook nog eens – om een betere baan te kun-

“‘De beste uitzending moet nog komen’. Vind ik een mooie opmerking. Het is mooi om daar naar te streven.”

Page 27: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 27

zus hebt. Dat hebben zij waarschijnlijk niet. Zo werd ik sterk. Zij draaide het om en maakte van een ogenschijnlijke zwakte, geen vader, de Bijlmer, gediscrimineerd worden, een kracht. Ze heeft me er vaak doorheen gesleept als het moeilijk werd. Dat heeft me later veel geholpen. Zo ben ik een knokker, in de positieve zin van het woord, geworden en heb ik veel kunnen bereiken.”

Ze heeft je duidelijk geïnspireerd en het doet ook wel wat met je als je over haar praat.Tan: “Ze is al enige tijd dood, dus het is wat makkelijker om het over haar te hebben, maar het was simpelweg een erg moedige vrouw. Geïnspireerd heeft ze me zeker, en ik hoop die goede dingen ook weer op mijn kinderen over te brengen. Ik hed eerder het boek ‘Rondom Tan’ geschreven, waarin ik tien interviews had met mannen die een inspiratiebron voor mij zijn geweest. Door de manier waarop ze leefden, wat ze bereikt hadden, hun krachtige persoonlijkheid etc. Dat waren onder anderen John de Mol, Kees Jansma, Ruud Gullit en Robert Geerlings. Die laatste ken ik al vanaf mijn vierde. Geweldige vent, deze advocaat, iemand die altijd in oplossingen denkt.”

En dat andere boek?Tan: “Nu komt er – onder dezelfde titel - een boek uit over vrouwen die me inspireerden. Daarbij mag mijn moeder, als grootste inspiratiebron voor mij, niet ontbreken uiteraard. Ik stuur haar postuum een brief, dat ze zo geweldig was en dat ik me er nog steeds voor schaam dat ik het haar kwalijk nam dat ze zo verdrietig was toen haar zoon, mijn broer, in 1992 overleed. Ik vond dat ze sterk moest zijn op zo’n moment. Die opstelling van mij, realiseerde ik me later, was naïef, egoïstisch en dom. Dat schrijf ik haar. Ik bied haar op deze manier mijn excuses aan.”

Nog even terug naar RTL Late Night. Wat was je beste uitzen-ding tot nu toe?Tan: “Die met Anouk, waarin ze een optreden verzorgde, was memo-rabel. Die met Jörgen Raymann ook. Daar kijk ik met plezier op terug, maar op meer afleveringen, hoor. We blijven echter, samen met de andere medewerkers, steeds weer kijken waar het beter kan. Wat dat betreft moet je altijd bezig blijven. Ze zeggen overigens wel eens: ‘De beste uitzending moet nog komen’. Vind ik een mooie opmerking. Het is mooi om daar naar te streven.”

Veel mensen vinden je nogal ijdel. Dat klopt?Tan: “Ik zie er graag verzorgd uit, daar is niet zoveel mis mee. Ik ben ooit tot de beste geklede man van Nederland gekozen. Als je zegt: je bent ijdel alleen maar om dat aan de buitenkant te laten zien, dan ben ik dat niet. Als je bedoelt ijdel in de betekenis van er verzorgd uit willen zien, dan ben ik dat wel. Ik zorg er overigens ook voor dat mijn hoofd netjes gladgeschoren is. Doe ik zelf.”

nen krijgen – en deed alles om de positie van alleenstaande vrouwen te verbeteren. Ze was een voorbeeld voor anderen. Voor die inzet is er later in de Bijlmermeer een plantsoen naar haar vernoemd. Ik denk met veel trots aan haar terug. En het bijzondere was dat ze nooit klaagde. Dat deed ze niet omdat ze zich realiseerde dat het haar eigen keuze was geweest om naar Nederland te komen. Maar toch. Stel je voor: zonder man in Nederland, woonachtig in de Bijlmer met al haar stigma’s, discriminatie lag overal op de loer, kinderen die op school gepest worden om hun huidskleur. Ik ook.

Hoe werd je daar dan sterk van?Tan: “Ik kwam wel eens klagend en soms hui-lend uit school als ik vanwege mijn huidskleur geplaagd was, of omdat ik geen vader had. Ze zei dan: ‘Vertel ze maar dat je wél een vader hebt. Hij woont alleen niet hier, maar in Suriname. En geef ze ook mee dat je twee broers en een

INTERVIEW

“Mijn moeder was mijn grootste inspiratiebron, Ze heeft me er vaak doorheen gesleept als het moeilijk werd. Dat heeft me later veel geholpen.”

Page 28: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS28

Schunselaar’s Schildersbedrijf B.V. Zwolle Tel: 038-4659700, Dronten Tel: 0321-381185www.schunselaar.nl

Glasservice-Express B.V. Zwolle en DrontenTel: 0800-0240123 (gratis)www.glasservice-express.nl

BEDRIJFSPRESENTATIE

Kleurrijk en helder. Dat is waar Schunselaar’s Schildersbedrijf voor staat. Kleurrijk omdat het een schilderbedrijf is met een breed pallet aan opdrachtgevers en een breed pallet aan werkzaamheden. Het zijn namelijk niet alleen de schilderklussen die de allround vakspe-cialisten van Schunselaar’s Schildersbedrijf voor hun rekening nemen, maar zij leveren een totaalpakket van vastgoedonderhoud én schilderwerk, al dan niet met vaste partnerbedrijven. Dat doen zij in de particuliere sector, in de zorg en in het vastgoed. Maar ook voor de Rijksgebouwendienst, voor Vereniging van Eigenaren en Monumentenzorg. Daarbij komt ook de glasservice van het bedrijf goed van pas. De Glasservice-Express van Schunselaar’s Schildersbedrijf staat zeven dagen in de week en 24 uur per dag voor haar klanten klaar. Glasschade, maar ook regulier beglazingswerk wordt vanuit deze tak opgepakt.

Ontzorgen Kleurrijk en helder. Dat is waar Schunselaar’s Schildersbedrijf voor staat. Helder, omdat Schunselaar’s Schildersbedrijf gaat voor heldere afspraken met haar klanten en relaties. De wil om de klant te ontzor-gen ligt ten grondslag aan die heldere afspraken. “Vanaf de basis willen we een opdracht goed aanpakken. Dat begint bij de aanname van een offerte en het maken van een werkplan en eindigt bij de aflevering van een goede dienst met kwalitatief hoogwaardige producten door echte vakspecialisten”, zegt Arnold de Vries, die samen met Rob de Vries de directie vormt van Schunselaar’s Schildersbedrijf en van de

Schunselaar’s Schildersbedrijf heeft vestigingen in Zwolle en Dronten en er werken zo’n 60 vakspecialisten. Het is een bedrijf dat zich richt op schilderwerk, onderhoud en beglazing, want een goed onderhouden pand met kwalitatief hoogwaardige producten behoudt zijn waarde.

Kleurrijk en helder

Schunselaar’s Schildersbedrijf:

Glasservice-Express. “We realiseren ons ook dat we de dagelijkse routine van onze klanten best een beetje verstoren”, aldus Rob de Vries. “Daar houden we zoveel mogelijk rekening mee door schoon en efficiënt te werken. Veiligheid en opruimen is het devies van onze medewerkers.” Zo sluit het bedrijf ook (meerjarige) onder-houdscontracten met haar klanten, omdat dit nu eenmaal ook bij het ontzorgen van klanten hoort. De klant hoeft op die manier niet meer om te kijken naar het onderhoud en heeft tegelijkertijd wel duidelijkheid in de kosten. Zo gaat Schunselaar’s Schildersbedrijf voor leefbaar-heid, woongenot en veiligheid en dat levert elke keer weer een kleurrijk eindresultaat op.

Page 29: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

BIJZONDERE WERKPLEK

Fris, energiek en bezield

BIJZONDERE WERKPLEK Droom van Zwolle haalde de werkplek van de toekomst naar het nu. Een unieke plek in de Zwolse binnenstad waar ondernemende en bevlogen professionals werken en elkaar ontmoeten. Fris, energiek en bezield. Hier wordt met toewijding en hartstocht gewerkt. Hier wakkert Droom van Zwolle dromen aan. Sporen ze aan om te doen. Maakt Droom van Zwolle ruimte voor echte ontmoetingen; voor talent en voor de dynamiek van het hart en hoofd.

Dit alles doen zij heel concreet door een gastvriendelijke en professionele omgeving te bieden waar men af en toe of regelmatig kan werken, trainingen of workshops kan geven of met klanten af kan spreken. Maar bovenal door inspiratie en een speelplek te bieden, tijdens de droomborrels, workshops en bijeenkomsten en al die prachtige ontmoetingen ‘zomaar’ tussendoor.

Page 30: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Nieuwe FormuleOver ‘People’s Business’

People’s Business biedt een multimediaal platform waar onderne-mers contacten kunnen leggen op het juiste niveau. Met People’s Business combineren we zakenmagazines, internet, netwerkevents, video en social media. We zetten sterk in op persoonlijke verbin-ding.

Because…. in business, it’s all about the People!

Page 31: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 31

Waarom?People’s BUSINESS

1. Ontmoet andere ondernemers

2. Creeer zakelijke kansen

3. ONTWIKKEL EN VERGROOT KENNIS

4. Bezoek inspirerende locaties en bijeenkomsten

5. Vind een klankbord in gelijkgestemde mensen

Meld u nu aan voor een per-soonlijk lidmaatschap of een be-drijfslidmaatschap. Alle nieuwe leden worden uitgenodigd voor een toparrangement bij een thuiswedstrijd van FC Twente of Pec Zwolle naar keuze.

U verkeert uiteraard in goed gezelschap van andere nieuwe leden van People’s Business!

aanbod voor:

NIEUWEleden

meer informatie: www.peoples-business.nl

Page 32: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS32

People’s Business presenteert u hier met trots de partners die ervoor kiezen hun bedrijfsactivitei-ten zowel online, via print, via de evenementen, via video én via social media in beeld te brengen. De partners zijn deskundig in hun vakgebied en kunnen u uiteraard van dienst zijn bij het uitoefenen van de bedrijfsvoering.

De partners van People’s Business kunt u aanspreken op de bijeenkomsten. Wij kunnen u desgewenst persoonlijk met ze in contact brengen. U kunt ook via de hiernaast getoonde contact-informatie zelf meer informatie inwinnen. Verschillende bedrijven hebben een bedrijfsvideo op onze website aan de hand waarvan u een eerste indicatieve indruk krijgt van deze bedrijven.

Wilt u zelf als partner verbonden zijn aan People’s Business?Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 0514-560166. Wij maken graag een afspraak met u om uit te leggen waarom, en hoe People’s Business meerwaarde aan bedrijven biedt binnen een partnership.

SMG GroepContactpersoon: Dhr. Evert FeithRandweg 10-128601 RW HasseltBranche: Marketing, Reclame, MediaNetwerkregio: OverijsselTelefoon: 038-4778877Internet: www.smg-groep.nl

Bekijk de bedrijfsvideo vanSMG Groep:

Arslan & Ter WeeContactpersoon: Dhr. Ali ArslanBurgemeester van Roijensingel 18011 CS ZwolleBranche: JuridischNetwerkregio: OverijsselTelefoon: 038-4600111Internet: www.atwadvocaten.nl

Bekijk de bedrijfsvideo vanArslan & Ter Wee:

VoiperatorContactpersoon: Dhr. Hans BlomEymerstraat 5b8013 RR Zwolle Branche: ICTNetwerkregio: OverijsselTelefoon: 088-8647111Internet: www.voiperator.nl

BrouwersContactpersoon: Dhr. Han BrouwersVan Nahuysplein 128011 NB Zwolle Branche: AccountancyNetwerkregio: heel NederlandTelefoon: 038-8515200Internet: www.brouwers.nl

Bekijk de bedrijfsvideo vanBrouwers:

Maak kennis met:

Page 33: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 33

MAKELAARS IN ASSURANTIËNPENSIOENCONSULTANTSFINANCIEEL PLANNERSHYPOTHEEKADVISEURS

ADVISEURS IN FINANCIELE ZEKERHEID

ALLEEN VOOR UVeldhuis Adviesgroep heeft een naam hoog te houden als het gaat om gespecialiseerd advies aan ondernemers en particulieren over verzeke-ringen, pensioen en hypotheken.

DAARBIJ LUIDT ONS MOTTO: ‘ALLEEN VOOR U’.Want dat is wat we doen: úw financiële belangen behartigen. En van niemand anders!

Telefoon (0578) Schaderegeling 699 777 Particulieren 699 799 Bedrijven 699 789 Financieel advies 699 769 Algemeen 699 760 www.veldhuisadvies.nl [email protected] Sportlaan 4a, Postbus 1, 8180 AA Heerde

FlevoniceContactpersoon: Mevr. Kristel PinksterStrandgaperweg 208256 PZ Biddinghuizen Branche: Events & LeisureNetwerkregio: heel NederlandTelefoon: 0321-335099Internet: www.flevonice.nl

Bekijk de bedrijfsvideo vanDaxxa:

Bekijk de bedrijfsvideo vanPayroll Intermediar:

De HavixhorstContactpersoon: Dhr. Jos WijlandDe Schiphorsterweg 34-367966 AC SchiphorstBranche: Zakelijke dienstverleningNetwerkregio: heel NederlandTelefoon: 0522-441487 Internet: www.dehavixhorst.nl

Veldhuis AdviesContactpersoon: Dhr. Dick VosSportlaan 4a8181 BE HeerdeBranche: FinanceNetwerkregio: heel NederlandTelefoon: 0578-699769Internet: www.veldhuisadvies.nl

DaxxaContactpersoon: Mevr. Gemma WesterinkOostelijke Havendijk 13d4704 AD RoosendaalBranche: Human Resources ManagementNetwerkregio: heel NederlandTelefoon: 0165-520200Internetadress: www.daxxa.nl

Payroll IntermediarContactpersoon: Mevr. Gemma Westerink Borchwerf 24704 RG RoosendaalBranche: Zakelijke dienstverlening Netwerkregio: OverijsselTelefoon: 088-0027350Internet: www.payroll-intermediair.nl

PEC ZwolleContactpersoon: Dhr. Dave FitschStadionplein 18025 CP ZwolleBranche: OverigNetwerkregio: OverijsselTelefoon: 038-4534948Internet: www.peczwolle.nl

meer informatie: www.peoples-business.nl

Page 34: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Bel nu Voiperator!

Telecom operaTor | SIp TrunkS | HoSTed VoIp | ISdn2 | ISdn30 |

0800, 090X | VdSl-adSl | GlaSVezel | Vpn oploSSInGen |

20 tot 50% kostenBesparing!

Voiperator BVEymerstraat 5b | 8013 RR Zwolle088-8647111 | www.voiperator.eu

gratis lokaal bellen?

www.companytranslations.nl

Your global translation partner

halve_pag _adv.indd 1 17-02-2010 13:37:01

Page 35: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 35

COLUMN

In de Tweede Kamer wordt regelmatig gedis-cussieerd over het belang van ondernemer-schap voor de economie en de samenleving. Hierbij wordt doorgaans weinig onderscheid gemaakt tussen de ontwikkelingen in kleinere en grote bedrijven. Ook onze wet- en regel-geving op het terrein van sociale zekerheid of op fiscaal gebied maakt geen onderscheid naar bedrijfsgrootte. Sommige wetten kennen uitzonderingsbepalingen voor bedrijven met minder dan 10 werknemers, maar daar houdt het dan ook wel zo’n beetje mee op. Voor onze werkgelegenheid zijn natuurlijk zowel de kleine ondernemer als de multina-tional van belang. Maar de gevolgen van het overheidsbeleid drukken soms wel extra zwaar op het midden- en kleinbedrijf. Grote onder-nemingen kunnen de vele complexe wetten en regels van overheidswege gemakkelijker implementeren, door hiervoor gespecialiseerde medewerkers in dienst te nemen. Denk bij-voorbeeld aan de regels voor loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte. Ook blijken grote bedrijven beter in staat om de mazen van fiscale wetgeving te vinden en hun effectieve belastingdruk te verlagen. Als het gaat om regelingen voor innovatie, is een veelgehoorde klacht dat deze voor MKB-bedrijven moeilij-ker toegankelijk zijn. En voor de kredietver-lening door banken geldt dat vooral voor het MKB de drempels – zeker sinds de financiële crisis – erg hoog zijn geworden. De betekenis van kleinere ondernemingen voor de werkgelegenheid is echter enorm. Uit

de CBS-statistieken blijkt dat er in 2012 in totaal 1.247.445 ondernemingen actief waren. Hiervan is 70% zelfstandige en valt 29% in de categorie ‘bedrijven met minder dan 50 werknemers’. Kortom, 99% van alle bedrijven in ons land heeft minder dan 50 werknemers in dienst. Deze groep ondernemingen biedt werk aan 3,1 miljoen werknemers, dat is ruim 52% van de banen in de marktsector. Ik wil daarom een lans breken voor meer maatwerk in de wet- en regelgeving voor MKB-bedrijven. Zo wordt de dooront- wikkeling van een zelfstandig ondernemer tot een bedrijf met werknemers in loondienst momenteel niet echt gestimuleerd. Ook de financiële risico’s die het in dienst nemen van personeel met zich meebrengt (twee jaar loondoorbetaling bij ziekte, ontslag- recht, …) staan deze doorgroei in de weg. En de mogelijkheden om de lastendruk effectief te verlagen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van innovatieregelingen, kan beter worden toegesneden op MKB-bedrijven. De motor van de economie kan weer echt gaan draaien als we op deze terreinen beter inspelen op de behoefte van het MKB.

EDDY VAN HIJUM, TWEEDE KAMERLID CDA

Oog voor het midden- en kleinbedrijf

POLITIEK ONDERNEMEN

De betekenis van kleinere ondernemingen voor de werkgelegenheid is enorm.

@vanHijum

[email protected]

Page 36: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS36

We hebben vandaag een hele dag de nieuwe Lexus GS 300h meegekregen. Precies als ik me lekker aan het installeren ben in de auto hoor ik op de boordradio dat het Blue Monday is? Blue Monday?.. Ja, deze dag wordt ken-nelijk de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. Maar kent u dat gevoel dat je voor het eerst in je compleet nieuwe auto stapt. Dat je verheerlijkt om je heen kijkt naar dat nieuwe interieur. Dat je de geur van nieuw leer ruikt. En dat je alle knopjes uitprobeert om je alvast een beetje thuis te voelen voordat je de eerste kilometers gaat maken. Haha… Blue Monday gaat aan deze jongen vandaag compleet voorbij. Want het eerste gevoel bij deze Lexus is lekker!

RIJIMPRESSIE

People’s BUSINESS36

Page 37: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 37

LEXUS GS 300HMet een grote grijns door het verkeer

Page 38: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS3838

Lexus zet de GS 300h in de markt als een nieuwe Lexus. Helemaal correct is dat niet want eigenlijk

is het een afgeleid model van de bestaande GS 450h. Lexus breidt dus het GS-gamma uit. Naast de reeds eerder gelanceerde GS 450h komt nu een tweede krachtbron. Dat is evenmin een benzine of diesel, maar wederom een hybride. En dat is zeer uniek. Het is voor het eerst dat een constructeur meer dan één hybridevariant van hetzelfde model aanbiedt. Hiermee heeft Lexus een sterke troef in han-den want deze GS 300h is geze-gend met slechts 20% bijtelling. Cruciaal in de zakelijke markt. Lexus gaat met dit model zijn pijlen richten op de BMW 5-Reeksen, Audi A6 of Mercedes E-Klasses van deze wereld. Zijn troeven zijn de lage bijtel-ling, de scherpe instapprijs van € 46.390,00, het Lexus Red Carpet treatment en zijn Japanse betrouwbaarheid. En dat is iets anders dan Duitse degelijkheid.

Vraag maar eens aan een Lexus rijder in uw zakelijk netwerk. Gaat deze Lexus slagen in zijn opzet? Dat is een lastige vraag maar er zijn zeker argumenten die voor hem pleiten.

UitstralingHet lijnenspel van de GS 300h is anders dan we van Lexus gewend zijn. Je kan het design zeker dynamisch noemen, enigszins sportief zelf. In het begin moest ik er zelf even aan wennen. Vooral aan de uitgesproken voorzijde. De achterkant is wat behoudender maar het geheel is erg in balans. Het is een moderne auto met een tijdloos karakter. De kleur bepaald sterk zijn uitstraling. Als je kiest voor een grijze basis-uitvoering (zoals wij die hebben gereden) dan zie je een ingetogen zakenlimousine. Kies je echter voor een zwarte auto met F Sport Line dan trekt deze wagen zeker meer aandacht. Een echte ‘headturner’ is het niet. Het is een auto die succes en klasse uitstraalt. Het rijden in een Lexus is verantwoord. Het merk staat nog steeds voor duurzaamheid en heeft op dit vlak een onbetwiste reputatie.

Het interieur van de Lexus doet mij denken aan dat van de BMW 5 serie. Wat direct opvalt is de enorme ruimte om je heen. Je waant je echt in een grote auto. Het interieur van deze GS is lastig te beschrijven. Het is strak, zakelijk en modern. In eerste instantie had ik er zelf iets meer van verwacht. Je voelt een zekere beschei-denheid. De lederen stoelen zitten geweldig en zijn voorzien van fraai geperforeerd leder van een mooie kwaliteit.

In de brochure heb ik gezien dat je eindeloos kunt combineren met interieurlijsten, kleu-ren en leder. Dus je kunt de auto helemaal in je persoonlijke stijl laten bouwen door de Japanners. En dat kunnen ze wel. Het ziet er allemaal perfect uit en functioneert dito. Als je eenmaal een uurtje aan het rijden bent en de eerste onwennigheid van je af hebt geschud, ervaar je dat alles op de juiste plek zit. En dat het intuïtief functioneert. Ik heb erg genoten van het sublieme audiosys-teem en het multimedia systeem met ‘remote touch controller’. In ‘mijn’ auto zit een Lexus

Het volume gaat omhoog bij Bonfire Heart… echt volop genieten!

RIJIMPRESSIE

Page 39: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 3939

premium audio systeem met 17 luidsprekers. Daarom geen Business News Radio vandaag maar de nieuwe cd van James Blunt vanaf mijn iPhone, die je snel en eenvoudig koppelt. Het volume gaat omhoog bij Bonfire Heart… echt volop genieten! Lexus voorziet de GS 300h van een 12.3” multimedia display. Het display staat uiteraard centraal in het dashboard en heeft fraaie graphics. Het systeem biedt enorm veel informatie over de aandrijving, het verbruik en de technologie van de auto. Lexus kiest een eigen weg met een muis-achtig-bedieningsor-gaan waarmee je door de schermen en infor-matiedisplays navigeert. Dat systeem werkt goed en is nog het beste te vergelijken met dat van een computermuis. Daardoor went het snel.

TechniekDe 2,5l viercilinder benzinemotor met directe injectie levert 181pk en 221Nm, terwijl de elektromotor 143pk en 300Nm opwekt. Dat betekent evenwel niet dat de cijfers van beide bij elkaar opgeteld mogen worden, ondanks de schakeling in serie. De aandrijflijn verwerkt

nooit meer dan 223pk en de maximale trek-kracht bedraagt 300Nm. De honderdsprint kan in 9,2 seconden en de topsnelheid is afgeregeld op 190km/u. Cijfers die gevoelig minder over-tuigen dan het opgegeven verbruiksgemiddelde van 4,7l/100km of de CO2-uitstoot van amper 109gr/km. De prestaties vallen in de praktijk evenwel beter uit dan verwacht. De aandrijflijn gaat met zo veel overgave te werk dat de wagen op geen enkel ogenblik ondergemotoriseerd aanvoelt. En er wordt toch steevast meer dan 1,7 ton verplaatst. Dat alleen is al een prestatie.

De instapdiesels van de BMW 5-Reeks, Mercedes E-Klasse en Audi A6 zijn de gedood-verfde concurrenten en Lexus doet z'n best om aan te klampen. Op vlak van uitstraling en afwerking lukt dat. Het interieur mist voor mij iets aan karakter. Dat betekent echter niet dat je in de GS slecht zou zitten. Meubilair en ergono-mie zijn erg goed. En het audio en multimedia systeem onovertroffen.Qua beleving heeft deze Lexus mijn verwachtin-gen overtroffen. Hij heeft ‘iets’. Iets speciaals dat

Het is voor het eerst dat een constructeur meer dan één hybride-variant van hetzelfde model aanbiedt

je gaat waarderen als je wat langer in de auto onderweg bent. Je voelt je makkelijk thuis in deze auto. Op deze Blue Monday heb ik er volop genoten en met een grote grijns me door het Nederlandse verkeer bewogen. Mensen die last hebben van deprimerende gevoelens kun-nen wat dat betreft het beste eens met de Lexus dealer gaan praten!

De GS 300h is zeker niet voor iedereen. Het model speelt immers in een segment waarin 80% wordt uitgemaakt door leasingwagens, 91% diesel door de cilinders jaagt en 57% een break is. Maar Lexus tovert ook enkele sterke tegenzet-ten uit de mouw. De prijs vanaf € 46.390,00 is dankzij flink gespekte uitrustinglijsten erg competitief, en het model is fiscaal gunstiger dan het gros van de diesels.

Page 40: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS40

Om haar ambities te kunnen waarma-ken, verhuist Eurol Lubricants naar

het Almelose XL Businesspark. Dankzij de logistieke voordelen van de nieuwe laad- en loskade kan de Nijverdalse smeermidde-lenproducent z’n capaciteit voor productie, opslag en transport verdubbelen. Ook krijgt Eurol er ruimte voor verdere groei in omvang, aantal producten en aantal exportlanden. De verhuizing heeft nog wel wat voeten in de aarde. Op dit moment wordt de laad- en loskade aangelegd en lopen de voorbereidingen voor het vergun-ningentraject. Als dit traject zon-der vertraging verloopt, kan de bouw eind 2014 starten, waarna

Directeur Martijn Pfeiffer:

“Eurol investeertin de toekomst”

het bedrijf naar verwachting in 2016 volledig operationeel zal zijn op de nieuwe plek. “Het overhevelen van de productie neemt bijna een half jaar in beslag. Het goed inregelen van alle leidingwerk voor de tanks, de vulsystemen en de machinerie moet zorgvuldig gebeuren en dat kost tijd. Als eerste gaat de produc-tieplant over. Hierna volgen de twaalf volledig geautomatiseerde vullijnen. De bedrijfsruimte krijgt een oppervlakte van 15.000 m2, het kantoordeel 3.000 m2. Het geheel wordt in rechthoekige delen opgebouwd zodat alle afzonderlijke bedrijfsonderdelen in de toekomst ter plekke kunnen worden uitgebouwd zonder onderbreking van de logis-tieke stroom”, vertelt Martijn Pfeiffer, die de bedrijfsleiding in 2011 overnam van zijn nog altijd voor Eurol actieve vader Johan, die het bedrijf in 1977 startte.

CorebusinessCorebusiness is nog altijd het mengen van oliën op recept. Het mengen van basisoliën, de voornaamste grondstof, met additieven heeft inmiddels geleid tot meer dan 500 verschillende mengsels die worden geleverd van bulk tot kleine flacons: smeermiddelen, rem-, koel-, reinigings-, ruitensproeier- en metaalbewerkingsvloeistoffen voor onder meer auto’s, tractoren, installaties en draai-ende machines onder meer in de foodsector. Daarbij richt Eurol, dat nu 145 medewerkersheeft, zich op de automotive sector, tweewie-ler- en motor sector, industrie, landbouw engrondverzet, scheepvaart en watersport.

Kwaliteit en serviceNaast het ontwikkelen en leveren van pro-ducten onderscheidt Eurol zich vooral door

Op het XL Park is ruimte om te groeien.

Page 41: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 41

haar goede serviceverlening. Pfeiffer: “We zijn dienstbaar en atletisch. Als fabrikant kunnen we flexibel, snel, slim en op maat leveren en bedrijven ook snel en vakkundig voorzien van technisch advies. Door een slimme en efficiënte productie en logistiek volgens het World Class Manufacturing concept leveren we een constante kwaliteit. Monstercontroles zijn constant en altijd goed. We doen veel research om steeds nieuwe en betrouwbare producten te leveren en zorgen voor optimale kwaliteitsborging. Ons laboratorium contro-leert bij binnenkomst van stoffen, bij opslag, bij verwerking/blending, bij het vullen van de tanks en bij de afvullijnen. Dit garandeert een 100% goed product. Bovendien hebben we een degelijke en aantrekkelijke verpakking, die nu helaas wel exact wordt nagemaakt in Turkije. De verwarring die dit veroorzaakt, is heel vervelend.”

Duurzaam en energiezuinigDe nieuwe huisvesting voldoet aan de criteria van het Breeam bouwsysteem, een Engelse methode voor het bepalen van de duurzaam-heidprestatie van nieuwe gebouwen, waar het gaat om gebouw, beheer en gebruik. Pfeiffer: “Het gebruik van duurzame materialen en energiezuinige installaties zorgt dat we straks vrijwel energieneutraal kunnen produceren. Daarnaast wordt ook de directe omgeving milieuvriendelijk en duurzaam ingericht. Met deze nieuwe locatie aan het Twentekanaal verdubbelt de productiecapaciteit en beschikt Eurol over de modernste technieken op het gebied van productie, kwaliteit, milieu, brandveiligheid en World Class Manufacturing. Waar mogelijk worden productieprocessen geautomatiseerd. Zo komt er een automatisch magazijn waar kranen de onderdelen scannen en transporteren. Dat gaat veilig en foutloos op basis van een Warehouse Management Systeem. Ook kunnen we daar een groot deel van ons transport overhevelen van vrachtwa-gens naar schepen, wat een snellere, goed-kopere , milieuvriendelijker en veiliger levering mogelijk maakt. De verruiming en verdieping maakt de Twentekanalen bevaarbaar voor grotere schepen. Dat was voor ons doorslag-gevend voor de vestiging op het XL Park.”

ProductontwikkelingHet laboratorium is een belangrijk en innova-tief onderdeel van Eurol. “Daar ontwikkelen

we nieuwe highgrade (smeer)middelen. Zoals smeermiddelen voor de machines in de foodindustrie, die veel langer meegaan dan gangbare middelen. We willen ons meer gaan toeleggen op het ontwikkelen van chemische specialties. Die worden in de toekomst nog veel belangrijker. Verder is automatisering tegenwoordig een must vanwege de snelheid, foutloosheid en betrouwbaarheid, de perma-nente werking dag en nacht. Het systeem kan straks ‘s nachts leveringen klaar zetten die dan ’s morgens in containers mee kunnen met schepen en vrachtwagens. Ook hebben we onlangs geïnvesteerd in de professionali-teit van onze marketing. Onze beste marke-tingexposure hebben we bij de Dakar-rally’s.”

Groeiambitie“Op het XL Park hebben we ruimte om te groeien. Als wereldspeler streven we naar een groter aandeel omzet en willen we van 70 exportlanden nu toegroeien naar 100 landen in de toekomst. We willen naar alle continenten onze producten exporteren. Men moet ons overal tegenkomen. Daarin ligt onze bestaansreden als olieproducent. In de wereld liggen nog zoveel kansen om zaken te doen. Die moeten we zien op te pakken, in alle marktsegmenten. Groei maakt ons ook voor leveranciers van grondstoffen en verpakkingen aantrekkelijker en geeft ons bedrijf en onze medewerkers extra zekerheid”, besluit Pfeiffer.

www.eurol.com

EUROL & DAKAR

Pfeiffer: “De Dakar Rally is een belangrijk evenement voor ons. Het geeft ons merk veel exposure, maar belangrijk is ook het fysieke bewijs en de technische terugkop- peling van de teams. Onder de zwaarste omstandigheden wordt het uiterste gevergd van onze oliën en koelmiddelen. Dakar is dé plek waar de met Eurol gesmeerde motoren topprestaties moeten leveren. Dit jaar zijn we er met 35 gasten en vijf medewerkers bij geweest. Een geweldige reis en happening! En het heeft al diverse uitnodigingen opgeleverd om tot zaken te komen. Dakar levert dus exposure, toegan-kelijkheid en dienstbaarheid. Zo betalen de investeringen zich terug.” Eurol sponsort een flink aantal Dakarteams met bekende namen: het Eurol VEKA team met Peter Versluis, Marcel van Vliet en René Kuipers; het Mammoet team met Pascal de Baar en Martin van de Brink, Maxxis Dakar met Tim Coronel, Kees Koolen en Sebastiaan Hoesseini en het Riwald team met Erik Wevers, Bernhard ten Brinke en Ewald Huzink. Het Go2Dakar team met Willem Kien enHenk Theunissen. Onder de motorrijderssponsort Eurol onder meer Henk Knuiman, Hans Vogels en de jonge Robert van Pelt, de jongste Dakar-finisher ooit.

“We zijn dienstbaar en atletisch. Als fabrikant kunnen we flexibel, snel, slim en op maat leveren”

BEDRIJFSPRESENTATIE

Page 42: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS42

Milco Schildkamp is gek op overzichten. Alles wil hij onder controle hebben. Hij wil elke minuut van de dag inzicht heb-ben in de gegevens van zijn organisatie. “Ik ben Amerikaans opgevoed bij XEROX . Daar is het PADACO systeem er in

geslagen en dat is er nooit meer uitgegaan.” PADACO is een salesmethode die aan de hand van een aantal stappen tot een geslaagde order moet leiden. “We zijn heel consistent in het volgen van dit concept want het werkt gewoon heel goed. Zien we bijvoorbeeld dat een van onze agenten na een bepaalde stap niet verder komt met een contact, dan gaan we daarmee aan de slag. We delen alle kennis van al onze agenten met elkaar. Van elkaar kun je heel veel leren. Daardoor kun je synergie creëren in je organisatie. Elkaar versterken en helpen en vertellen hoe je het doet. Zo worden we met z’n allen succesvoller.”

Succesvoller worden wil Schildkamp ook graag voor zijn klanten. Zijn bedrijf is succesvol in ruim twintig branches. Elke zes weken worden door het hele land kennissessies georganiseerd, gericht op elke branche. “Al onze agenten hebben hun eigen specialisme . Zij zijn allemaal werkzaam geweest als zelfstan-dig ondernemer en snappen hoe ondernemers denken.”

“In elke branche waar wij actief in zijn, werken wij met specialisten, zoals in de bouw, transport, metaal, horeca of zorg. Per branche weten wij exact alles over het product maar juist ook over regelgeving, cao’s, loonadministratie en alles wat er bij hoort. Wij hebben ons daar volledig in gespecialiseerd, een meerwaarde die wij kunnen bieden. Dat maakt dat wij klanten aan ons weten te binden. Wij weten precies waar we over praten en delen deze kennis vrijblij-vend met onze opdrachtgevers.”

Schildkamp vertelt dat ze eigenlijk een nog relatief onbekend product hebben. Nog lang niet iedereen weet wat payrollen inhoudt. “De afgelopen jaren is monnikenwerk verricht maar wel met succes. Door heel Nederland wordt gewerkt vanuit 6 regiokantoren. Dagelijks wordt op verschillende wijze het contact met de markt onderhouden.”

Hoe hoger de flexibiliteit van het bedrijf, hoe hoger de stabiliteit

In de eerste maand van het jaar heeft het bedrijf al 30% groei gerealiseerd ten opzichte van de 1e periode van 2013. Payroll Intermediair heeft dus opnieuw een flink aantal nieuwe medewerkers kunnen toevoegen aan de ca. 1.000 medewerkers die reeds op de loonlijst staan. En de verwachting voor dit jaar is groot. Het vierde jaar op rij hopen ze de omzet van de groep, ruim 22 miljoen euro, te verdubbelen. We zijn in gesprek met Milco Schildkamp, commercieel directeur en eigenaar van het bedrijf Payroll Intermediair.

Het niveau van hun kennis valt op en zelfs Uitzendorganisaties en Werving & Selectiebureaus schakelen Payroll Intermediair in. Ze werken zelfs in-house bij bedrijven indien gewenst. Ze zijn een payroll organisatie maar dan met een uitgebreidere dienstverlening.

“Ondernemers hebben moeite met de wirwar aan regelgeving. Vraag een ondernemer naar de wet BEZAVA en een groot deel heeft geen idee wat deze wet inhoudt. Maar deze wet is wel vorig jaar door de 1ste Kamer goed gekeurd. Deze wet heeft te maken met het doorbetalen van medewerkers die ziek uit dienst gaan. En dat is maar liefst twaalf jaar! Als ondernemer heel belangrijk om te weten hoe te handelen. Eén van de grote voordelen van Payroll Intermediair is dat het risico voor werkgevers komt te liggen bij ons als organisatie. Wij nemen het werkgeversrisico over door medewerkers van bedrijven in loondienst te nemen, terwijl ze gewoon voor uw bedrijf werken met alle arbeidsvoorwaarden die bij u gelden. Wij worden op papier de juridische werkgever met alle bijbehorende risico’s voor ziekte en ontslag. Het bedrijf werft en selecteert zijn eigen medewerkers, bepaalt het salaris en de arbeidsvoorwaarden alsook al het contact. U als werkgever heeft 1-op-1 contact met de werknemer. Zij staan echter bij ons op de loonlijst. Wij betalen het salaris uit, zorgen voor de loonadministratie en loonbelasting en het loon-strookje, etc. Neem het proactief begeleiden van verzuim of het nakomen van re-integratieverplichtingen met Poortwachtergarantie. Of het doorbetalen van loon bij kort verzuim, bijzonder verlof, wettelijke feestdagen of ziekte. Het is maar een greep van alles wat wij, op het gebied van personeelszaken uit handen kunnen nemen. Het bedrijf wordt zodoende verlost van alle adminis-tratieve rompslomp en werkgeversrisico’s. Het ontzorgt ondernemers én zij hoeven zich niet te verdiepen in de wirwar aan wet- en regelgeving. Daar zijn wij immers experts in.”

Hoe hoger de flexibiliteit van het bedrijf, hoe hoger de stabiliteit. Hoe flexibe-ler een ondernemer kan opereren, hoe meer kansen gecreëerd kunnen worden. “Het is mogelijk dat bedrijven bijvoorbeeld 65% van de werknemers

DIEPTE INTERVIEW

Page 43: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 43

INTERVIEW

MILCO SCHILDKAMP

“Elkaar versterken, helpen en vertellen hoe je het doet. Zo worden

we met z’n allen succesvoller.”

Page 44: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS44

in vaste dienst heeft en 35% flexibel. Voor die 35% is Payroll Intermediair dan een mooie partner want de mogelijkheden zijn veel ruimer. We zien in veel branches dat bedrijven helemaal geen mensen meer in vaste dienst nemen, zoals in de retail. Deze mensen worden via Payroll verloond. Aantrekkelijk kan zijn dat een bedrijf zelf geen salarisadministra-teur in dienst hoeft te nemen omdat wij alles voor ze verzorgen. Tegelijkertijd zien we juist bij grote bedrijven dat wij een verlengstuk zijn van de salari-sadministrateur. Vooral door onze kennis maar ook door de manier van werken. Wij kunnen voor een onderneming een extra stuk flexibiliteit creëren.”

In feite is het werken met Payroll interessant voor iedere organisatie die met personeel werkt vanwege de verhoogde flexibiliteit, het gemak, het beperkte risico en het financiële voordeel dat je kunt behalen door efficiënter in te kopen. Het maakt daarbij niet uit of het een kortlopend project of een langeter-mijntraject betreft. Momenteel zijn er meer dan 155.000 medewerkers via Payroll werkzaam in Nederland.

Het enthousiasme van Schildkamp is aanstekelijk. Hij vindt het een prachtig bedrijf, dat ’s morgens om 06.00 uur begint en om 23.00 uur eindigt. Ze groeien enorm, in elke branche maar ook in aantal regio’s. Het komt geregeld voor dat zij leads via bestaande relaties krijgen, en dat zegt meer dan genoeg. Vier jaar geleden werd hij gevraagd om eens mee te denken over de fusie van twee

bedrijven. Dat wilde hij, en na een aantal gesprekken kwamen ze tot dit concept. Kort daarna lag hij in het ziekenhuis voor een chemobehandeling voor kanker. Zijn blik op de wereld veranderde daarmee. De druk is er af. Hij voelt niet de druk om iets te moeten, maar hij wil het gewoon zelf heel graag. Hij wil bedrijven ondersteunen door middel van kennis. Inmiddels staat er een prachtig bedrijf dat ook dit jaar weer flink zal toenemen.

www.payroll-intermediair.nl

Wat zijn de voordelen van Payroll Intermediair

• Je weet vooraf wat de personele kosten zullen zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden in jouw berekeningen.• Je betaalt een vast tarief en ontvangt periodiek één factuur. Zo heb je een zeer nauwkeurige inzage in de totale salaris- en personeelskosten.• Facturen en/of aangiften van instanties zoals het UWV, de Belastingdienst, diverse pensioen- en aanverwante verzekeringen, de Arbo-dienst, de verzuimverzekering en accountants (met betrekking tot salaris- en personeelsadministratie) ontvang je niet meer.• De financiële administratie wordt hierdoor beperkter en veel inzichtelijker, waarmee je direct een aanzienlijke kostenbesparing kunt realiseren.• Voor medewerkers verandert er feitelijk niet veel, behalve dat zij kunnen terugvallen op een professionele dienstverlener op het gebied van personeel en organisatie.• Diepgaande kennis inzake wetgeving, cao’s, belastingafdracht etc. in meer dan 20 branches.• Bij Payroll Intermediair komt u nooit voor verrassingen te staan en weet u op elk gewenst moment hoe uw loonkosten zich verhouden ten opzichte van uw omzet.• De ondernemer wordt ontzorgd van veel administratieve en juridische zaken en kan zich weer focussen op zijn kernkwaliteiten.• Overname ziektewetrisico (BEZAVA).

Vraag een ondernemer naar de wet BEZAVA en een groot deel heeft geen idee wat deze wet inhoudt.

Creatie en Design ICT Services Print en Drukwerk Fulfilment en Warehousing

Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk,

opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in

cross media. Hoe u ook wilt communiceren, wij maken

het mogelijk! Deskundig en betrokken, van advies tot

duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner

mag verwachten. Meer weten? Neem dan contact

op met Arend Hartlief ([email protected]) of

Evert Feith ([email protected])

www.smg-groep.nl

Randweg 12, 8061 RW Hasselt, Tel. 038-4778877 • De Kuinder 1, 8444 DC Heerenveen, Tel. 0513-630630

www.smg-groep.nl

473337 SMGad_RECHTS_F1.indd 1 20-02-14 14:11

Page 45: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Creatie en Design ICT Services Print en Drukwerk Fulfilment en Warehousing

Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk,

opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in

cross media. Hoe u ook wilt communiceren, wij maken

het mogelijk! Deskundig en betrokken, van advies tot

duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner

mag verwachten. Meer weten? Neem dan contact

op met Arend Hartlief ([email protected]) of

Evert Feith ([email protected])

www.smg-groep.nl

Randweg 12, 8061 RW Hasselt, Tel. 038-4778877 • De Kuinder 1, 8444 DC Heerenveen, Tel. 0513-630630

www.smg-groep.nl

473337 SMGad_RECHTS_F1.indd 1 20-02-14 14:11

Page 46: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS46

W e werden ontvangen in het Atrium van Hogeschool Windesheim door André Tertoolen en Richella Bouwheer. Na een korte toespraak over hoe het

event tot stand is gekomen gaven zij het woord aan moppen-topper Jeroen Smits. Na een hoop grappen over zijn vrouw en zichzelf was het publiek opgewarmd en was het tijd voor de work-shops. In drie rondes gaven verschillende sprekers uit de industrie een workshop over customer experience, business, social media, online marketing of your mix. People’s Business was aanwezig bij de workshops over social media en online marketing.

Spice up your social mediaSprekers Roderick Cremers, eigenaar van FreshBridge

It’s time to ‘Spice up your marketing!’

Januari 2014, het is tijd voor het State of the Art, oftewel SAM event. Een evenement waarbij diverse sprekers inzichten geven in het onderwerp marke-ting. Het thema van dit jaar was ‘Spice up your marketing’. People’s Business had het geluk om tachtig vrijkaarten aan haar leden te mogen weggeven voor dit evenement, uiteraard waren wij zelf ook aanwezig en hebben we de nodige inspiratie uit de workshops gehaald.

marketing, Menno Beker en Jordi van de Bovenkamp verzorgden de workshops over social media. Alle drie erg inspirerende en interessante verhalen. Hoe kunnen bedrijven social media inzetten? Welke kanalen moet je dan gebruiken, welke content werkt het beste. Op deze vragen werd in alle drie de workshops antwoord gegeven. Moraal van de verhalen? Weet waar je doelgroep zit en wat ze interesseert. Maar weet vooral waar jij voor staat, waarom jij doet wat je doet en gun de fans een kijkje achter jouw schermen.

Page 47: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 47

Roderick Cremers# Social media voor B2BDeze workshop werd geopend met een zeer inspirerende video van Volvo. The epic split feat. Van Damme. Een heel goed voorbeeld van B2B content creatie en inzet van social media. Voor B2C zijn er talloze voorbeelden te bedenken van bedrijven die social media inzetten om hun doelgroep te bereiken. Maar hoe kan je dat doen voor de B2B sector? Goede voorbeelden van bedrijven die het erg goed doen in de B2B sector zijn Volvo, Maersk, General Electric, Dell en Hubspot.

Wat deze bedrijven anders doen? Zij weten waar hun doelgroep zit, welke content goed opgepikt wordt en hoe diverse kanalen elkaar kunnen versterken. En wat kunnen wij hiervan leren? Voor het B2B segment zijn er enkele stappen die gevolgd kunnen worden:• Vind je doelgroep, waar zitten zij? (vraag het ze, zoek het op op internet)• Bouw een relatie op met je fans (word geen advertentiekanaal)• Zorg dat er genoeg te vertellen is (het is hierbij handig om met thema’s te werken)• Zorg dat er genoeg te vinden is (maak alles zo goed mogelijk vindbaar)• Laat ook andere mensen over jou vertellen, bijvoorbeeld medewerkers of klanten. Dit geloven mensen eerder dan wanneer jij zelf iets verteld over het bedrijf. (social proof)

Een goede vergelijking van social media is die met een supermarkt of een magazine. Je hebt vaste rubrieken, vaste plekken voor producten. Maar daarnaast heb je korte acties, tijdelijke rubrieken. Probeer zo ook de social media kanalen in te richten. In zijn presentatie op SlideShare zie je hier een goed template voor: Strategy to Conversation calendar.

Menno Beker # Social media vanuit een loyalty gedachte

Hoe kun je klantbeleving beter organiseren en wat betekent sociale media voor organisaties en hun cultuur? Sociale media is een container begrip maar hoe krijg je hier vat op? Vragen waar-op Menno Beker een antwoord heeft gegeven in zijn workshop.

Menno Beker leeft in een wereld van verrassingen. Hij is sinds 2001 als internetondernemer actief en vind vooral beleving cruciaal. “Een lach brengt veel te weeg. Realiseer je wie je klanten zijn en probeer zo veel mogelijk emotie toe te voegen op sociale media. Het is een feit dat 62% van de klanten op internet afhaakt bij het winkelmandje. Realiseer je dit en probeer zaken anders te doen. Zo kwam ik eens in een restaurant waar de ober zich aan tafel eerst eens per-soonlijk voor kwam stellen. Waar zie je dit? Terwijl het eigenlijk toch

EEN GOEDE VERGELIJKING VAN SOCIAL MEDIA IS DIE MET EEN SUPERMARKT OF EEN MAGAZINE. JE HEBT VASTE RUBRIEKEN, VASTE PLEKKEN VOOR PRODUCTEN.

KENNIS EVENT

Page 48: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS48

heel gewoon is” aldus Beker. “Door unieke momenten te creëeren, ik noem ze momenten van de waarheid, bind je de klant aan je.”Bleker is een man van fraaie oneliners en pre-senteert zich met enige bravoure die we wel vaker zien bij de jonge internetondernemer. ‘Customer experience kan enorme impact hebben’, ‘de peak end rule toepassen’ en ‘Zonder een beetje bluf is alles suf!’ zijn enkele van zijn kreten tijdens deze workshop.Hij sluit af met een mooie statement die blijft hangen. ‘Van hoofd naar hart... Is slechts 25 cm!!!’. Wat hij hier probeert te zegen dat de afstand van hoofd naar hart slechts kort is. als je deze weet te overbruggen dan heb je de klant gewonnen.

Jordi v.d. Bovenkamp# Het creëren van social contentBouwkundig ingenieur turned Art Director. Visueel gezien de meest inspirerende workshop van dit evenement. Jordi van de Bovenkamp van Boomerang Create sprak over content creatie en maakte daarbij vooral gebruik van voorbeelden die door medewer-kers van Boomerang Create gemaakt zijn. Doordat zij een klein bureau zijn kunnen ze snel reageren op actualiteiten, en door de korte lijnen met de klanten kan alles snel gekeurd en geplaatst worden. De com-municatie gaat vaak via Whatsapp, snel en gemakkelijk. Er kwamen voorbeelden voorbij waar veel tijd in zat, maar ook content die in 12 minuten gecreëerd was. Voornamelijk

content met een scheutje humor, want humor werkt!

Spice up your online marketingDe andere rondes die People’s Business heeft bijgewoond gingen over online marke-ting. Deze workshops werden verzorgd door Willemien de Bruin en Patrick Petersen. Wat er vooral uit deze verhalen gehaald kan wor-den is dat het belangrijk is om te weten wie je zelf bent als organisatie, waarom doe je wat je doet? En daarnaast, online marketing is van deze tijd, ben jij nog niet begonnen? Dan is het tijd om gas te geven. Zit social media en online marketing echter niet in het onderne-mers DNA? Houd er dan rekening mee dat het veel tijd gaat kosten voordat dit wel het geval is. Cultuur verander je niet zomaar, dit kost tijd.

Willemien de Bruin# Positioneren en bouwen van uw eigen merk

Met verrassende strategieën en creatieve concepten is JOUW er voor organisaties en merken met ambities! Willemien heeft veel ervaring op het gebied van strategie, concept en creatie.

Er is eigenlijk niet zoveel veranderd in de wereld van marketing, er zijn alleen andere kanalen bijgekomen. Wat hetzelfde blijft is dat het gaat om de boodschap die je brengt naar verschillende doelgroepen. En in deze boodschap moet je zelf geloven. Kijk daarom

VAN BOVEN NAAR BENEDEN: RODERICK CREMERS, MENNO BEKER, JORDI VAN DER BOVENKAMP EN

PATRICK PETERSEN.

WOUTER DE VRIES

KENNIS EVENT

Page 49: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 49

vooral eerst goed naar jezelf, wie ben je als organisatie en waarom doen jullie wat jullie doen? Ons grote voorbeeld werd ook hier genoemd, Simon Sinek met de Golden Circle Theory.

Vooral de veelheid aan kanalen maakt marke-ting complex. In de basis draait het altijd om een goed verhaal. Corporate stories geven kleur aan merken. Een goede techniek is het creëren van ambassadeurs die je helpen om je verhaal over de buhne te brengen.Twee tips van Willemien zijn:1. Stel de klant centraal. Hiervoor kun je de Empathy-map gebruiken.2. Focus op je verhaal. Waarom doe je wat je doet?In onze aan JOUW aanpak is het Merkmanifest van een bedrijf het uitgangs-punt. Het echte verhaal van je bedrijf moet de basis vormen.

Patrick Petersen# Online marketing 3.0 or die!De online marketeer en echte ADHD-er zoals hij zichzelf presenteert. Patrick Petersen is naast docent aan Windesheim een veelge-

vraagd spreker, en online marketing specialist en auteur van verschillende boeken. Hoewel de boodschap inhoudelijk niet veel inhield, was deze wel helder en duidelijk. Het is tijd om gas te geven. Dit geldt voor alle bedrij-ven, en zeker voor de bedrijven die denken dat online marketing en social media nu pas komen. Hier had je al veel eerder mee moeten beginnen, en daarom is het tijd om heel hard gas te geven. Een social business word je niet zomaar, dit moet in je DNA zit-ten. Zit social niet in het DNA van je bedrijf? Bereid je dan voor op een lang proces van cultuurverandering.

Na een korte pauze was het tijd voor de Keynote spreker. Wouter de Vries. Bekend van onder meer de bestseller Blauwe Bananen en zijn werk in de dienstenmarke-ting. De keynote was een zeer inspirerend verhaal over hoe je unieke kernvaardigheden kunt creëren en daarmee de klant beter van dienst te zijn. Met voorbeelden als Clarence Seedorf en een van de studenten van Wouter, die een boek heeft geschreven over crowdsourcing, liet hij zien dat het belangrijk is om een vaardigheid te vinden waar je goed in bent en deze vervolgens te blijven oefenen.

Blijf geen gele banaan, maar val op. Wordt een blauwe banaan!

Het SAM event was een zeer inspirerend event met goede sprekers en workshops. Complimenten aan de studenten van Windesheim die dit hele evenement hebben georganiseerd. Wij zijn benieuwd naar de editie van 2015.

WILLEMIEN DE BRUIN VAN JOUW RECLAMEMAKERS

HET IS TIJD OM GAS TE GEVEN. DIT GELDT VOOR ALLE BEDRIJVEN, EN ZEKER VOOR DE BEDRIJ-VEN DIE DENKEN DAT ONLINE MARKETING EN SOCIAL MEDIA NU PAS KOMEN.

Page 50: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS50

Page 51: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 51

Een man die nauwelijks introductie behoeft, van geen ophouden weet en voorzien is van een nieuwe uitda-

ging. Hij heeft nog niets van zijn enthousiasme voor zijn vak verloren enj gaat een nieuwe uitdaging aan: houten vakantiewoningen voor Narvic Homeparcs ontwerpen.

Jan des Bouvrie: wie kent hem niet. Hij leerde Nederland kennismaken met wit als basis voor het interieur én daardoor ook met licht. Waar kom je zijn bank, lamp of tafel niet tegen? In feite overal. Of het nu een rijtjeswoning is, een leuke vrijstaande woning of een kapitale woning: de ‘hand’ van Jan des Bouvrie is simpelweg alom vertegenwoordigd. Hij ont-werpt voor iedereen. Als het kan wil hij er ook een kunstwerk bij doen, om boven die bank te hangen. Hij mag zichzelf een kunstken-ner noemen en heeft in de loop der jaren een grote kunstverzameling bijeengebracht.

Hij is, al met al, meer dan 40 jaar niet meer weg te denken uit de Nederlande huiskamer, letterlijk en figuurlijk. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij leeft ruimbehuisd, een understatement, in Naarden met zijn Monique. Zijn tv-optredens destijds (in het programma TV Woonmagazine) maakten hem tot een bekende verschijning, die graag

in het uitgaansleven opdook. Daar dreef Gert-Jan Dröge nogal eens de spot met hem in het tv-programma Glamourland (‘Daar zijn de Bouvrietjes weer’). Geen probleem voor Des Bouvrie, die daarmee alleen maar nòg bekender werd.

Hij was recentelijk te vinden op de beurs ‘Masters of Luxury’. Daar konden de liefheb-bers zich niet alleen vergapen aan nieuwe boli-des maar ook een kijkje nemen bij prachtige klassiekers, bijeengebracht door The Gallery Brummen. Voor de autofan was het smul-len geblazen met een Aston Martin, Morgan, Jaguar, Ferrari, Mercedes, Fiat, Porsche, Rolls Royce, Austin Healey, MG, Triumph, om er een paar te noemen.

U waande zich waarschijnlijk in een snoepwinkel: u bent immers gek op vintage cars, de oudere modellen dus.

Jan: “Ik ben eigenlijk van jongs af aan al geïnteresseerd in auto’s. Dat kwam mede door mijn vader die een meubelzaak had. Ik heb daar ook enige tijd gewerkt. Die hield er nogal van om van auto te wisselen. Vooral als hij goede zaken had gedaan. Zo zaten we de ene keer in een 2CV en dan weer in een veel grotere auto. De 2CV vond ik trouwens een prachtige auto, met die aparte stoeltjes

INTERVIEW

Hoe beleeft een ondernemer de financiële crisis? De een heeft moeite het hoofd boven water te houden of gaat, nog erger, daadwerkelijk kopje onder. De ander put er juist kracht uit, ziet nieuwe mogelijkheden en houdt zijn schip tijdens deze periode met woeste golfslag, onder controle. Tot die laatste categorie behoort interieurontwerper Jan des Bouvrie (71).

JAN

DES

BOUV

RIE

Interieurontwerper weet niet van ophouden

E

Page 52: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS52

en die raampjes die je naar buiten kantelt. Dat was in die tijd bijzonder en roept nog steeds een bepaalde vertedering op.”

U ging dus wel steeds meer op auto’s letten?Jan: “Toen ik op Rietveldacademie – toen nog Kunstnijverheidsschool - zat, zag ik in de Amsterdamse Van Baerlestraat vaak een Porsche 356 staan. Daar was ik helemaal kapot van. Ik kon daar soms wel tien minuten omheen lopen en er naar blijven kijken. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Dat is een auto zoals die eruit moet zien: een model dat de tand des tijds kan doorstaan, een tijdloze auto dus. Ik wilde op een bepaald moment zes auto’s van grote merken gaan verzamelen. Dat is me gelukt, met uiteraard een Ferrari. Die hoort in zo’n rijtje thuis.”

Zo denkt u toch ook over uw eigen ontwer-pen, wat betreft het tijdloze karakter?Jan: “Jazeker, tijdloosheid staat bij mij hoog in het vaandel. Het moet zó’n kwaliteit hebben dat je er vele jaren later nog steeds van onder de indruk bent. Dat probeer ik steeds te bereiken.”

En als het kan moet dan ook de tint wit dominant aanwezig zijn.Jan: “Wit is geen kleur, dat klopt. Wit blijft de tijd-loze basis die rust en harmonie geeft. Wit inspi-reert tot combineren, waarbij iemand een sfeer kan creëren die past bij de jaargetijden bijvoor-beeld. Iemand kan er zijn eigen stijl aan geven, zich uitleven in de ideeën die bij deze persoon over een interieur leven. Ik durf wel te beweren dat ik degene ben geweest die Nederland uit ‘het donker’ heeft gehaald en kennis heeft laten maken met licht, wit, ruimte en helderheid. Toen ik voor mezelf begon, eind jaren 60, was het een periode waarin het hele interieur er donkerbruin uit zag. Niet alleen het meubelair had die kleur, ook de deurstijlen, keukenkastjes, etc., zagen er donker uit. Dat vond ik maar niets. Er sprak een grote somberheid uit. Dat moest anders, vond ik. Het moest allemaal lichter, en daarmee meteen een stuk vrolijker. Daarvoor gebruikte ik wit”.

“Ik ben trots dat ik de Nederlanderanders heb leren wonen”

Page 53: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 53

INTERVIEW

Dat heeft u niet meer losgelaten.Jan: “Dat werd mijn handelsmerk, dus er is veel van mij te vinden in wit. Maar dat niet alleen natuurlijk. Ik heb heel wat bedacht waarin allerlei felle kleuren de boventoon voeren.”

Hoe komt een nieuw design tot stand?Jan: “Ik beschik gelukkig over een heel creatief team. Ik kan uiteraard niet alles alleen doen. Elke dag hebben we ’s ochtends overleg om te zien hoe de stand van zaken is en wat we kunnen doen. Via de ideeën die naar voren worden gebracht kunnen we samen mooie plannen tot stand brengen. De andere medewerkers hebben daar veel inspraak bij. Het is echt niet zo dat ik alles bepaal. Ik denk wel eens, als ik iets teken: ‘Waar haal ik dat vandaan?’ Maar vaak komt dat door alle reizen over de hele wereled die ik heb gemaakt, Daar word ik door geïnspireerd.”

Het klinkt simpel: ‘Even iets ontwerpen’. De buitenwacht zal wel den-ken: ‘Dat is zó gepiept’. Maar de realiteit is totaal anders, lijkt me.Jan: “Zeker, ik heb dat beschreven in een fraai magazine over Het Arsenaal, dat nu 20 jaar bestaat. Een interieurarchitect, zoals ik, heeft een adviserende en verbindende rol. Ik onderneem samen met de opdrachtgever een inspire-rende ontdekkingsreis door een bepaalde ruimte. Ik wil een betrokken advi-seur zijn. De klant weet al wat zij/hij wil, het is aan mij de taak dat concreet te maken. Dat is een proces. We proberen daarbij het ‘hokjes denken’ te doorbreken – dit is de kamer, dat is de keuken. Zo worden letterlijk nieuwe ruimten in woningen gecreëerd. Zo ontstaan ruimten om te leven en ruimten om in te genieten.”

Toch verandert niet alles wat u aanraakt in goud.Jan: “Ik heb ook mijn mislukkingen gekend. Het Arsenaal in Naarden liep en loopt als een trein. De ontwerpstudio en de winkel zijn er gevestigd. Het is mijn visitekaartje. Ik dacht dat ik dit concept ook op andere plekken kon star-ten. Maar dat viel tegen. De vestiging in Grave is inmiddels gesloten. Ik weet de oorzaak er wel van. Ik kon daar niet aanwezig zijn. En dat moet in feite wel. Dan houd je feeling met de mensen en zij komen ten dele ook voor de naam Jan des Bouvrie. Die willen ze ook wel eens in levende lijve zien. Dat kon echter niet, of in ieder geval te weinig, omdat ik er niet altijd kon zijn.”

U mag graag in mondaine oorden vertoeven: in Zuid-Frankrijk, om wat te noemen, in fraaie hotels en restaurants. Jan: “Ja, dat geeft mij, en Monique, veel plezier. Dat mogen we toch wel doen? Ik heb tenslotte wat bereikt. Ik noem een paar van die etablis-sementen waar we geen onbekenden zijn: Hotel Emeraude Plage in St. Barth (eiland in de Caraïbische Zee), Hotel Fasano in Rio de Janeiro, Delano Hotel in Miami, Hotel de Paris in St. Tropez en Club 55 in St. Tropez. Die laatste is een klassieker! Daar proef je de sfeer van Brigitte Bardot, die ik er trouwens een keer heb ontmoet en met wie ik een gezellige tijd heb gehad.”

U woont in een aardig optrekje en u beschikt over een zeker vermogen. Heeft u altijd veel geld willen verdienen? Jan: “Dat is niet mijn opzet geweest. Dat is op den duur vanzelf zo gegaan. Ik zou met aanzien-lijk minder geld ook gelukkig zijn. Mijn ouders waren, met weinig financiële middelen, blij met de manier waarop ze leefden. Ze hadden een klein zaakje. Wat betreft het geld is het bij mij anders gelopen. Mijn opzet was aanvankelijk om met hetgeen ik verdiende kunst te gaan kopen. Geld verdienen was voor mij een tool om een kunstcollectie aan te leggen. Dat is aardig gelukt.”

Die carrière van u, die houdt maar niet op… U bent de 70 gepasseerd. De tijd is nog niet aangebroken om een punt te zetten achter uw werkzame leven?Jan: “Welnee, daar heb ik, eerlijk gezegd, nog geen moment over nagedacht. Het is even wat rustig geweest rond mijn persoontje, door wat lichamelijk ongemak en daarmee een medisch traject dat ik moest volgen, maar ik ga er weer volop tegenaan. Ik voel me namelijk nog erg fit. Ik ben net als veel Italiaanse ontwerpers, die kennen ook geen leeftijdsgrens.”

Waar bent u het meest trots op van hetgeen u heeft gecreëerd? Jan: “Ik kan daar niet meteen iets uit plukken. Ik zou zeggen: mijn totale werk. Waar ik met name met voldoening op terugkijk is dat ik Nederlanders anders heb leren wonen. Het TV Woonmagazine-programma heeft daar een grote bijdrage aan geleverd. En kijkend naar de toekomst is het mooi dat jongeren terecht kunnen bij het Jan des Bouvrie College in Amsterdam en de Jan des Bouvrie Academie in Deventer. Met name die eerste opleiding is bedoeld voor jongeren die niet naar een aca-demie kunnen. Zij krijgen nu de kans om, met hun nodige creatieve bagage, iets met interieur ontwerpen te gaan doen.”

DE ONTWERPSTUDIO EN DE WINKEL ZIJN GEVESTIGD IN HET ARSENAAL IN NAARDEN

Page 54: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS54

COLUMN

Tijdens een netwerkbijeenkomst is het belangrijk dat u in een zogenaamde elevatorpitch, dit wil zeggen in heel korte tijd duidelijk en inspirerend kunt vertellen wie u bent, wat u doet en welke dienst of product u verkoopt. Helaas verslapt de aandacht nog te vaak van menig elevatorpitch. Het is nog te vaak een saaie mededeling die niet aansluit bij de ander. Jammer van elke gemiste kans. Welke criteria zijn belangrijk voor een succesvolle elevatorpitch? Welk doel heeft u met een elevatorpitch en hoe weet u dat succes verzekerd is?Hierbij enkele belangrijke criteria voor een succesvolle elevatorpitch.

Gepaste uitstralingNiet alleen het oor, maar ook het oog wil wat. Dus alvorens u de boodschap ten gehore wilt brengen verdiept u zich eerst in de vraag: “Wat trek ik hierbij aan en hoe zie ik eruit? Ondersteunt mijn uitstraling de boodschap die ik wil overbrengen?” Bij een elevatorpitch dient de eerste indruk positief en onderscheidend te zijn. Als iemand met een vlek op de stropdas, een gekreukt jasje, of met haar uitgroei en onverzorgde make-up het verhaal houdt, leidt dit af en komt de speech niet zoals gewenst over. Een passende uitstraling van top tot teen, waar-mee u positief onderscheidend opvalt, is dus van wezenlijk belang bij een elevatorpitch.

Welke punten wilt u vertellen en met welk doel?Verdiep u in de vraag welk verhaal u wilt overbrengen. Bereid de punten in uw verhaal goed voor, die u de ander in 25 seconden wilt

vertellen. U krijgt maar één keer de kans om het succesvol te doen. Is het belangrijk te vertellen wat u denkt dat goed is om te horen of is het juist belangrijk datgene te vertellen wat de ander graag zou willen horen. Wat wilt u bereiken met de elevatorpitch? Bereikt u met uw verhaal de juiste snaar van de ander?

Verdiep u in een anderIs de ander een visueel ingesteld persoon, of juist auditief of kinesthetisch? Op deze wijze kunt u nog beter uw verhaal afstemmen op de ander, om het verhaal goed over te brengen. Wat kunt u bieden, wat de ander nodig heeft. Dus verdiep u ook in de behoeften van de ander waarin u zou kunnen voorzien.

Gemiste kansOok al voldoet uw elevatorpitch aan de criteria, maar u vindt geen aansluiting in de behoeften van de ander dan heeft u alsnog de boot gemist. Houd 25 seconden lang de aandacht vast van de ander en laat met uw boodschap de ander nog nieuwsgieriger naar u worden.

Aanknopingspunt Zorg ervoor dat uw verhaal bij de ander blijft beklijven. Dit kan met humor in het verhaal, een verrassende opening en einde en iets dat bij de ander op zijn of haar netvlies achterblijft.

Sterke magneet Het is de kunst om de geoefende elevator pitch met bezieling en vanuit het hart te laten overkomen. Dit vergt veel oefening. Immers wilt u heel goed kunnen schieten, moet u ook heel

GONNIE KLEIN ROUWELER, IMAGO EN ETIQUETTE EXPERT IMAGE CONSULTANCY

Elevatorpitch als Cliffhanger

veel oefenen. Het taalgebruik moet aansluiten bij het niveau van de ander. Voorkom dat u op een monotone stem vertelt. Stel die retorische vragen die de ander aan u zou willen stellen en beantwoord deze zodanig dat deze nog meer nieuwsgierigheid naar u opwekt.

Gretigheid opwekkenVerdiep u zodanig in anderen dat u met uw krachtige verhaal hun gretigheid naar meer over u willen weten opwekt. Als de ander een vervolg afspraak met u maakt heeft u het goed gedaan.‘Ik ben degene die’….. ‘O ja? hoe dan, wat dan?’ Graag wil ik u dan uitnodigen voor een vervolggesprek.

Informeer naar onze mogelijkheden voor u via info@imageconsultancy en mis de boot niet. We staan voor u klaar!

STIJL ETIQUETTE

Page 55: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 55

AGENDA

11 maart 2014

Landgoedhotel de WilmersbergAfgelopen jaar is het netwerk van naam veran-derd, BOB = People’s Business. Dit jaar zal ook het magazine BUSINESS onder een andere naam, en in een nieuw jasje, verschijnen. De verschijning van het eerste blad willen wij graag uitgebreid met jullie vieren. In de regio Twente zullen wij dit doen op 11 maart. 1 april 2014

PEC Zwolle (voor alle Business club leden)We zijn trots aan te kondigen dat we de leden van People’s Business én van PEC Zwolle tijdens een maandelijkse netwerkborrel kunnen uitnodigen. Elke eerste dinsdag van de maand gaan we deze bijeenkomsten gezamenlijk organiseren in de Businesslounge van PEC Zwolle. Persoonlijke en zakelijke contacten worden versterkt in deze sportieve omgeving. De netwerkbijeenkomsten zullen een andere opzet hebben dan de reguliere bijeenkomsten van People’s Business. Naast het feit dat niet alleen de leden van People’s Business, maar ook de leden van PEC Zwolle worden uitgenodigd, zullen de borrels van 17:00 – 19:00 duren en zullen de drankjes voor eigen rekening zijn. Hapjes worden wel verzorgd.

Netwerkagenda People’s Business11-03-14 People’s Business Landgoedhotel de Wilmersberg01-04-14 People’s Business PEC Zwolle (voor alle Business club leden)15-04-14 People’s Business Directeurendiner23-04-14 People’s Business AvaTarZ13-05-14 Autotestdag Twente15-05-14 People’s Business Sailing Experience – in professionele wedstrijdboten, veel korte wedstrijden varen!

15 april 2014

DirecteurendinerUw netwerk is cruciaal in de strategie om uw bedrijf te laten groeien. De People’s Business Directeurendiners bieden u daarbij een perfecte setting, die zowel aangenaam als effectief is. Door diverse tafelsettingen komt u in contact met vele eindbeslissers waarmee u op goed niveau een diepgaand gesprek kunt voeren. Geen vluchtige vrijblijvende kennismaking maar ruimte voor een goed gesprek. Chateauhotel- en restaurant De Havixhorst in de Schiphorst is de toplocatie waar de diners gaan plaatsvinden. People’s Business organiseert de Directeurendiners exclusief voor decisionmakers, gepassioneerde ondernemers, bestuurders met visie, inspirerende leidinggeven-den en eigenaren van bedrijven, overheden en (kennis-)instellingen. Mensen als u, met passie voor het ondernemen en actief in het zoeken naar verbintenissen met anderen. 23 april 2014

AvaTarZNamens Business Company en AvaTarZ Nature Park nodigen wij u van harte uit voor de People’s Business Bijeenkomst op 23 april 2014. Een gave middag in een stoere omgeving. Voor zakengroe-pen en personeelsuitjes biedt AvaTarZ een actieve topdag in de natuur. Lekker buiten! Genieten! Toppers in onze activiteiten zijn thans het klim-men, de sagentocht en teambuilding vanuit passie. Het belooft een bijzondere borrel te worden. U wordt hartelijk ontvangen met koffie en wat lek-kers. Vervolgens is het tijd om te klimmen! Bent u niet zo actief? Er zal ook een alternatieve activiteit verzorgd worden. Na de activiteiten zal er een stoere BBQ met lekker drankjes verzorgd worden. 15 mei 2014

Sailing Experience Jaarlijks organiseert People’s Business een speciaal evenement exclusief voor de Vrienden van People’s Business. De afgelopen 2 jaar vond het BOB Golftoernooi plaats. Dit jaar staat de People’s Business Sailing Experience gepland. In professio-nele wedstrijdboten, veel korte wedstrijden varen! Ook wie nog nooit heeft gezeild of beperkte zeil-ervaring heeft kan deelnemen aan dit programma. Op iedere boot is een zeilinstructeur aanwezig die toeziet op de veiligheid, en uiteraard helpt de bemanning helpt u om zo goed mogelijk te presteren. Het dragen van zeilkleding wordt aange-raden en het dragen van een zwemvest is verplicht. Eventueel kan zeilkleding van het Batavia Sailing Center worden gehuurd.Meer informatie: www.peoples-business.nl

Page 56: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS56

Muzikaal genieten tijdens eerste People’s Business bijeenkomst

Kulturhus de Bijenkorf in Borne

Kulturhus de Bijenkorf is het kloppende hart binnen de sociale, culturele en maatschappelijke structuur van Borne. Een goede plek dus voor de eerste People’s Business bijeenkomst van 2014.

De gasten werden ontvangen in de foyer van het Kulturhus, waarna een inspirerende toespraak werd gehou-den door Gerda Voorn van People’s Business en door Frank Droste, de Directeur van het Kulturhus. Na de toe-spraak begon iedereen met een workshop. In totaal werden er vier workshops gegeven door een zzp-er in combinatie met een medewerker van het Kulturhus.

Na de workshops werd iedereen opgewacht in de theater-zaal. Het was tijd voor een mooi staaltje muziek. De Big Band van het Kulturhus bracht drie nummer ten gehore. Hoewel de Big Band nog niet zo lang geleden is opgericht klonk het toch waanzinnig goed. Iedereen genoot en kwam helemaal los. Dit muzikale optreden was een mooie voorbereiding voor het netwerken. Het Kulturhus had een perfect verzorgd buffet gereed staan waar volop van genoten werd.

Er zijn volop nieuwe relaties opgedaan en bestaande relaties onderhouden. Tijdens het diner kwam als verassing het Twentse Voetbalkoor langs. Een groep geheel in club- kleuren gehulde mannen en vrouwen brachten swingend nummers over FC Twente ten gehore.

Al met al was het een zeer geslaagde en feestelijke bijeen-komst die de opening van een nieuw jaar vol met People’s Business bijeenkomsten markeerde.

Kijk op onze netwerkagenda voor de volgende bijeenkom-sten www.peoples-business.nl

NETWERKEN

De eerste bijeenkomst van 2014 vond op 11 februari plaats bij het Kulturhus in Borne. Een uniek pand waarin verschillende functies

samenkomen. Zo is er een bibliotheek, een theater, een muziekschool maar zijn er ook flex-

werkplekken en leslokalen.

Page 57: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 57

Terug- BLIK

Tijdens deze feestelijke opening van het nieuwe jaar, vol met People’s Business bijeenkomsten, zorgde de muziek voor een goede ontspannen sfeer.

Netwerken in een bijzondere ambiance. Dat heeft BOB de afgelopen jaren aangeboden. Op bijzondere locaties komen bijzondere ontmoetingen makkelijker tot stand. Dat blijft het

handelsmerk, ook onder de nieuwe naam People’s Business.

Page 58: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS58

THOUGHT LEADERS

If you can't fly then run, if you can't run then walk, if you can't walk then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward.”

– Martin Luther King, Jr.

People’s BUSINESS58

hen we tell people to do their jobs, we get workers. When we trust people to get the job done, we get leaders.”

– Simon Sinek

W

Thought Leaders zijn experts in bepaalde velden, mensen die andere mensen inspireren. In deze rubriek verzamelen wij quotes van Thought Leaders die ons inspireren en waarvan wij denken dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.

Page 59: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 59

If you aim higher than you expect, you could reach higher than you dreamed of.”

– Richard Branson

Page 60: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Extreme slijtageslag voor mens en machine

Page 61: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014
Page 62: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS62

BUSINESS EN SPORT

De Dakar rally is al jaren een begrip en wordt gezien als de zwaarste rally ter wereld. Het internationale

rallyevenement bestaat sinds 1979. In het begin stonden er 182 voertuigen aan de start in Place du Trocadero.

Dit jaar hebben er 750 voertuigen aan de start gestaan bij de zwaarste rally ter wereld. Een slijtageslag van mens en machine. Het aantal Nederlandse equipes dat jaarlijks aan

de start verschijnt is traditiegetrouw zeer groot en bedroeg dit jaar 49 equipes. Hierbij is

Oost-Nederland sterk vertegenwoordigt. Grote namen uit het bedrijfsleven en uit de rallysport reizen jaarlijks naar

Zuid-Amerika om het avontuur aan te gaan.

De zwaarste rally ter wereld

HET MAXXIS DAKAR TEAM

HET EUROL VEKA MAN RALLY TEAM

Page 63: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 63

I n januari 2014 is de Dakar Rally voor de 6e keer verreden in het Zuid-Amerikaanse continent. Kenmerkend is de lange afstand die afgelegd wordt door extreem zwaar gebied met veel zand, duinen,

gravel en gebergte. Voertuigen krijgen het technisch zwaar te verduren. De deelnemers hebben in totaal een route van maar liefst 8.000 kilometer afgelegd in 15 dagen tijd, met slechts 1 rustdag. Voor het eerst werden de deelnemers gelijk de eerste dagen al zwaar op de proef gesteld met een lange woestijnetappe.

Eurol is al vijf jaar als sponsor betrokken bij Dakar Rally en betrokken bij zes teams en drie motorrijders. Samen met Eurol blikken we terug op een van de zwaarste rally’s van de afgelopen jaren. “De internationale allure in combinatie met de extreem zware omstandigheden van de rally maakt dat de Dakar goed aansluit bij de Eurol’s strategie. Onze ambitie is om een wereldspeler te worden op het gebied van hoogwaardige smeermiddelen. Inmiddels worden Eurol producten geëxporteerd naar meer dan 68 landen over de hele wereld.”

De deelnemers werden gelijk de eerste dagen al zwaar op de proef gesteld met een lange woestijnetappe

Page 64: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS64

In 2009 is Eurol begonnen als sponsor van Arjan Brouwer met zijn buggy. Inmiddels is dit in 2014 uitgegroeid tot het steunen van zes teams en drie motorrijders. Het Eurol logo is voor de volgers van de rally inmiddels een herkenbaar icoon geworden dat trots op de vele rallyvoertuigen prijkt. Met enkele van de deelnemende Nederlandse teams blikken we terug op hun belevenissen en prestaties.

Eurol Veka Man Rally teamHet Eurol Veka MAN Rally team rijdt met drie MAN trucks TGS 480. Het is één van de zeer pro-fessionele teams. De Dakar Rally 2014 was voor het Eurol VEKA MAN Rally Team een succesvolle rally vol uitersten. Peter Versluis, dga VEKA Group en initiatiefnemer van het rallyteam, kende zelf niet zo'n gelukkige Dakar. Veel pech zorgde ervoor dat hij uren achterstand opliep in de diverse

Het aantal Nederlandse equipes dat jaarlijks aan de start verschijnt is traditiegetrouw zeer groot

HET EUROL VEKA MAN RALLY TEAM

HSF LOGISTICS HENSTEK RALLY TEAM, HENK KNUIMAN

MAXXIS DAKAR TEAM

RIWALD DAKAR RALLY TEAM

Page 65: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 65

etappes. Tot grote frustratie van de gedreven coureur uit Werkendam.

Winst in de zesde etappe bracht weer even een glimlach op het gezicht van de kopman van het VEKA Rally Team, maar die is in de nacht van de tiende etappe van Iquique naar Antofagasta verdwenen toen Versluis hard uit de bocht vloog.Het ging Marcel van Vliet beter af, zijn equipe stond al aan het begin van de rally stevig in de top drie en werd al snel gezien als een van de kanshebbers op een podiumplaats.

Uiteindelijk schreef hij de negende positie van het algemeen klassement op zijn naam. René Kuipers reed enorm steady gedurende de hele rally, zijn equipe reed al vroeg de top tien in, om uiteindelijk op een achtste plaats te eindigen.

Riwald Dakar Rally teamDe rally auto van het Riwald Dakar team (powered by Wevers Sport) is een Mitsubishi Racing Lancer met een 5 liter Ford V8 motor die vermogen levert van 345 pk. In dit semi-professionele team is Erik Wevers uit Markelo één van de topcoureurs, naast Bernhard ten Brinke en Gert Huzink. Bernard ten Brinke eindigde de rally als 28e Het team liet zien vooral op de snelle tracks over voldoende snelheid te beschikken om goed mee te kunnen met de top. In de duinen had de auto het zwaar.

Maxxis Dakar Rally teamHet Maxxis Dakar Team kan gerust eigenzinnig genoemd worden net als leadman Tim Coronel. Het team bestond uit een buggy (Tim Coronel), twee Quads (Sebastian Husseini, Mohammed Abu Issa), een Enduro motor (Robert van Pelt) en een vrachtwagen (Kees Koolen). Van Pelt werd in 2014 winnaar in het Kist klassement en Husseini behaalde een mooie 3e plek in het eindklassement. Alle teamleden van het Maxxis Dakar Team Powered by Super B kwamen aan de finish en dat was een unieke prestatie. "Ik ben echt apetrots op het team en als je naar het aantal uitvallers kijkt zie je pas hoe uniek deze prestatie echt is. Het team is er altijd 100% achter blijven staan en dat doet me goed. Als je dan het podium op komt rijden en je hoort dat je ook nog eens twee prijzen in de wacht gesleept hebt dan is dat natuurlijk fantastisch. Het was serieus een verrassing, want ik was al hele-maal niet meer met het klassement bezig. Ik denk dat we terug kunnen kijken naar een geslaagde Dakar ondanks het feit dat we van te voren wat hoger ingezet hadden”, aldus een tevreden Coronel.

Mammoet Rallysport teamHet Harskampse Mammoet Rallysport Team o.l.v. coureur Martin van den Brink vormt samen met Pascal de Baar de slagkracht van het team in twee compleet nieuwe Ginaf X2222 racetrucks. Als twintigste truck naar het podium rijden, was niet wat Martin van den Brink vooraf in gedachten had. “We hadden een andere doelstelling”, zei hij, na de laatste racedag. “Die hebben we gehaald, we konden het alleen niet vasthouden. Daarom moesten we terug naar de basis: de finish halen. Het team heeft er met vereende krachten voor gezorgd dat ik hier sta.”Al jaren hikt Van den Brink aan tegen de top 10. Deze Dakar leek hij ‘m in the pocket te hebben. Maar opnieuw ging het mis. Vorig jaar was het een bijna-crash in de laatste etappe, deze keer een verkeerde koppelingsplaat in de koninginnenrit.

Henk KnuimanHenk Knuiman van het HSF logistics Henstek Rally team reed “Le Dakar 2014” op een KTM 450 cc met 5 versnellingen. Met een 15e plek in het klassement heeft Knuiman een geweldige rally achter de rug. Tevens was dit zijn tiende Dakar op rij die hij uitreed. Hiermee zet deze coureur uit Wijchen een unieke serie in de geschiedenisboeken. Op de motor Dakar uitrijden is absoluut de ultieme challenge voor een motorrijder en veel zwaarder dan in een auto of vrachtwagen. Van de gestarte deelnemers op de motor reed dit jaar slechts 45% de rally uit.

Kenmerkend is de lange afstand die afgelegd wordt door extreem zwaar gebied met veel zand, duinen, gravel en gebergte

BUSINESS EN SPORT

Page 66: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS66

GADGETS

Fabriek als voorbeeld voor vuurkorf Een aparte vuurkorf, dat is het zonder meer. Deze is van cortenstaal gemaakt, kenmerkend daaraan is de bruine roestkleur. De afmeting van deze ‘fabriek’ is 70x73x48 cm. Het idee erachter, bedacht door René Bijsterveld, is dat we in Nederland op veel plekken onder de rook van fabrieken wonen. Weten we echter wel welke risico’s we lopen als er iets mis gaat in die industrie? Is er iets verbeterd na de rampen in Enschede en Moerdijk? Zonder al deze diepzin-nige gedachten kan deze vuurkorf ook prima gebruikt worden, hoor. Info: bijsterveldvormgeving.nl

WIJNKISTJE WORDT WIJNREK

Wel zo handig: een wijnkistje dat na opening

gebruikt kan worden als wijnrek. Je maakt de houten verpakking open, haalt de fles eruit en klapt vervol-gens het houten geheel open. Dan wordt het moge-lijk er zes flessen wijn op neer te leggen. Makkelijk

op tafel te plaatsen bijvoorbeeld.Info: rackpack.nl

Speelse variant VAN AFSLUITDOP

 Je kunt een fles met een simpele, alledaagse dop afsluiten (veelal de dop

die er bij is geleverd), maar er een speelse variant op aanbrengen is wel zo leuk. Zoals de blokhutdop in de foto. Dan heb je eens wat anders. Het

ontwerp is afkomstig van Daphne Laurens.Info: bijzondermooi.nl

‘HANDIG’ die charmante handschoenenNu het wat kouder wordt, is het voor een vrouw wel handig om te beschikken over mooie handschoenen. Bijvoorbeeld wanneer onderweg de alom aanwezige smartphone bediend moet worden. Want, daar kunnen we geen moment buiten….Handschoenen zijn uiteraard bij lagere temperaturen noodza-kelijk op een scooter, zie foto, en iets elegants aan de vingers hebben is daarbij wel zo ‘handig’.Info: FONQ.nl

Page 67: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 67

Bloemenvaas ALS KUNSTOBJECT

Dat is nog eens een vaas. Een die opvalt, tussen alle ronde en ovaalvormige. Het is een waar kunstwerk, ontworpen door Mart van Schijndel.  ‘De Deltavaas’ heet het

idee van deze ontwerper. Het geheim is dat het gaat om drie dunne plaatjes glas waarvan een punt is afgesneden. De stukken glas zijn vervolgens op een vernuftige

manier aan elkaar gelijmd. Meike van Schijndel heeft het voorwerp, veertien jaar na het overlijden van haar vader Mart, opnieuw op de markt gebracht.

Info: deltamart.nl

Douchemat van gebruikte autobanden Recycling op zijn best: een douchemat gemaakt van oude autobanden. De klant kan kiezen uit diverse modellen en kleuren en leeft – bij betreding van de badkamer - in de geruststellende gedachte dat hij/zij ecologisch goed bezig is…Info: manonjuliette.nl

Zet de tablet MAAR IN DE BOOM… Voor alle gadget en Apple geeks onder ons! Een heuse boom waarin de iPad of iPhone geplaatst kan worden en die vervolgens dient als speaker. De boom wordt zorgvuldig uitgezocht in Australië waarna deze volledig naar wens van de koper wordt voorzien van de beste geluidssystemen en een dockingstation. Een custom made designer speaker dus én een echte eye catcher voor elke ruimte.Info: itree.kmkg.org

Page 68: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014
Page 69: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 69

NieuwsABOUT THE BUSINESS

Bedrijven vragen onterecht OM PASPOORT KOPIE

Werkgevers mogen een kopie van het identiteitsbewijs van hun personeel vragen, maar bedrijven die

personeel inhuren of werk uitbesteden mogen dat niet. Toch blijkt dit nog veel te vaak gebeuren. Zo liggen er bij bijvoorbeeld sportscholen stapels met paspoortkopietjes, dit is vragen om iden-

titeitsfraude aldus Wilbert Tomesen van het CPB. De belastingdienst bleek bedrijven zelfs aan te raden om een kopie te vragen, dit is na tussenkomst van het CPB gewijzigd.

ZARA KOMT NAAR ZWOLLE Het winkelhart van Zwolle krijgt een belangrijke impuls door de komst van een ‘full concept’ vestiging van winkelketen Zara. De nieuwbouw van de kleding- en woon- accessoireszaak komt op de plek van de centrale bibliotheek, op de locatie Diezerstraat 80. De bibliotheek heeft goede toekomstkansen op een andere locatie in of bij het Zwolse stadshart. De ‘dubbelslag’ kan uiteindelijk zonder kosten voor de gemeente georganiseerd worden. De uiteindelijke locatiekeuze wordt bepaald door de gemeenteraad. De Overijsselse hoofdstad ziet met de komst van Zara en een nieuwe locatie van de bibliotheek een aantal wensen vervuld. De verwachting is dat van de kledingwinkel een bovenregionale aantrekkingskracht uitgaat. In Zwolle komt op een oppervlakte van ongeveer 4000 vierkante meter het nieuwste winkelconcept van Zara. De Zwolse vestiging wordt de vijfde in Nederland met zo’n uitgebreide en brede opzet. Wat betreft uitstraling en omvang is dit concept uniek voor een ruime regio. De winkel is daarmee een impuls voor de Zwolse binnenstad, omdat de Zara ook voor bezoekers aan andere winkels in het stadshart zorgt.

Online bestellingen afhalen en versturen bij GAMMA- en KARWEI- bouwmarkten

Vanaf januari heeft iedere bouwmarkt van GAMMA en KARWEI in Nederland een pakketpunt van PostNL. Consumenten kunnen online aankopen van diverse

webshops bij GAMMA en KARWEI laten bezorgen en combineren met een bezoek aan de bouwmarkt. Dit is makkelijk door de ruime openingstijden, goede

bereikbaarheid en ruime parkeermogelijkheden. PostNL voegt deze pakketpunten toe aan haar netwerk van 2.600 Postkantoren. De bouwmarkten zijn een ophaal- en afleverpunt voor artikelen die met PostNL worden verzonden. Ook kunnen artikelen

via de pakketpunten bij GAMMA en KARWEI retour worden gezonden naar webshops Ieder pakket tot 10 kg kan daarnaast voor €6,75 naar iedereen in Nederland

worden verzonden. De pakketpunten zijn geïntegreerd in de bestaande servicebalies in de GAMMA- en KARWEI-bouwmarkten.

Page 70: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS70

Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten!

People’s Business Magazine, voorheen BUSINESS magazine geheten, is in een totaal nieuw jasje gestoken. Een nieuwe naam én een nieuw uiterlijk. People’s Business Magazine is hét eerste regionale high-end ondernemersmagazine. Zij wil een klankbord en inspiratiebron voor ambitieuze ondernemers zijn met een passie en wil om te winnen. Daar voel ik mij thuis bij.

Al heel veel jaren schrijf ik in elke uitgave mijn columns en dat doe ik met heel veel plezier. Als reactie heb ik inmiddels heel veel e-mails op mijn tablet beantwoord. Honderden one-liners heb ik daarvoor bedacht en/of gebruikt. Sommige daarvan kom ik als paginagrote advertentie in bijvoorbeeld het Financiële Dagblad tegen, honderden studenten gebruikten ze in hun afstudeeropdracht en veel van mijn columns worden als discussiestuk of leerop-dracht gebruikt. In deze column heb ik dan ook mijn best gedaan om extra veel one-liners te verstoppen.

Je voeten moeten de kant opgaan die je hoofd en je hart als de juiste richting opgeven. Ik probeer ondernemers steeds voor ogen te houden dat het slim is om eerst na te denken alvorens je een beslis-sing neemt. Maar die beslissing moet niet tegen je gevoel in gaan. Als je adviezen die je als ondernemer krijgt tezamen met je verstand dezelfde richting aangeven als je buikgevoel, pas dan neem je die voorgenomen actie. Adviezen lijken vaak goed geformuleerd maar worden vaak verkeerd begrepen, zo dien je een hoofdwasmiddel bij voorkeur ook niet als zodanig te gebruiken hoor! Wat nu als een advies met je verstand wel goed lijkt om te doen, maar je buikgevoel zegt nee!!! Niet doen. En ook

niet doen als je personeel niet vanaf het begin daar-bij betrokken wordt en er zin in heeft.

In mijn juridische praktijk assisteer ik ook bij veel echtscheidingen van ondernemers. Natuurlijk gaat het daar om heel veel belangrijke zaken, maar de centen en het voortbestaan van de onderneming zijn cruciaal. Dat regel ik met veel compassie en levenservaring. Mijn moeder leerde mij, de man is het hoofd van het gezin, de vrouw de nek: indien de nek beweegt, beweegt het hoofd automatisch mee. Het voortbestaan van de onderneming, daar heb-ben beide partijen voordeel van, is dan altijd mijn uitgangspunt. Kom dus om advies als het probleem smeult en niet pas als de vlammen uit het dak slaan!

Dat geldt ook bij het uitgeven van geld. Geen geld uitgeven omdat er bezuinigd moet worden leidt toch altijd tot efficiënter ondernemen? Tja, de veelvuldige aansporing om de buikriem aan te halen zou niet moeten leiden tot een daling in de verkoop maar tot bezuinigingen. Het in beeld brengen van vermijdbare kosten en het daarna nemen van actie levert een blijvend resultaat. Bezuinigingen hebben op zich vaak als resultaat dat er minder in plaats van meer verdiend wordt. Een pot snoep op het bureau maakt dikke vrienden. Maar is dat noodzakelijk

Vraag om advies als het probleem smeult en niet pas als de vlammen uit het dak slaan!

VISIE OP

ONDERNEMEN

Page 71: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 71

Ondernemers, houd je gezicht in de zon, dan valt de schaduw achter je!

Humphrey G. van der LaanOnze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpartners en (ondernemers)huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 11 onder-nemingen met gezamenlijk 4.982 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar [email protected]

of alleen maar leuk, en wat kost dat dan? Als alles om je heen stilstaat, is het tijd om in beweging te komen en plannen voor effectiever ondernemen te smeden.

De digitalisering vraagt om voortdurende actie, snelheid en slagvaardigheid. Daar ligt nou juist meestal niet de kracht van het MKB. Bijvoorbeeld ook niet bij Albert Heijn die een echte duurloper is, goed in projecten van de lange adem. Die tijd krijgen ondernemers in 2014 helemaal niet meer en daarom probeert Van der Laan, de baas van AH, de cultuur te veranderen: van duurloper naar duur-sprinter. De nieuwe tijd eist van de ondernemer dat je steeds kortere sprintjes trekt, dingen probeert en weer opnieuw begint. Trial and error. De succes-volle app Appie is volgens mij een tastbaar bewijs dat de nieuwe manier van werken zijn vruchten afwerpt. Vaak overschatten ondernemers wat er in tien jaar kan gebeuren en onderschatten ze wat in twee jaar gebeurt. Dus ondernemers, kijk niet te ver vooruit, maar gewoon nu handelen.

Bezuinig dan ook niet op communicatie en reclame bijvoorbeeld! Dat begrijpt eigenlijk iedere ondernemer wel. En toch staan dat soort budget-beperkingen bij veel middenstanders op de rol, ik heb het geld gewoon op dit moment niet, hoor ik helaas te vaak. ‘Crisis??? Welkom in de nieuwe tijd!’, liet een bekende ondernemer in zijn ontvangsthal in metersgrote letters aanbrengen. Dat geeft direct aan waar het over moet gaan als je daar als leverancier binnenkomt voor overleg. Problemen zijn niet snel op te lossen. Een knoop moet je ook langzaam ontwarren. In de tijden die achter ons liggen was succes vaak heel gemakkelijk te verkrijgen. Het financieel resultaat van dat succes werd vervolgens meestal niet in de onderneming geïnvesteerd. En nu denk ik niet aan die snelle jongens met hun snelle geld, maar in vet en lui geworden bedrijven. Succes stijgt sommige ondernemers naar het hoofd, maar bij de meeste zakt het naar hun buik, zo constateer ik helaas regelmatig. Zorg dus dat wat je wilt doen in overeenstemming is met jouw gevoel en het past bij de onderneming en jouw personeel. Dat kost tijd, geld en energie. Dat blijkt achteraf steeds goud waard, terwijl het de meeste onderne-mers vooraf meestal tijdverspilling lijkt. Bedenk dan maar dat je bergen verzet door elke dag kleine keien te verplaatsen.

Vanzelfsprekend zijn meer jaren plannen en liqui-diteitsbegrotingen belangrijk, maar zoals ik al eens een column noemde, “veel begrotingen zijn eigen-lijk beknellingen”. Ik beoordeel heel veel van die plannen en financieel economisch kloppen ze echt wel, maar ik mis vaak het gewenste ondernemings-resultaat. Natuurlijk, solvabiliteit is de mooiste tijd!

Wanneer u teveel aandacht besteedt aan de cijfers die zijn opgesteld door financieel deskundigen die ze allemaal heel goed op een rijtje hebben, behoedt u dan voor het domino-effect!Er is nu veel aandacht voor het binden en boeien van medewerkers op basis van gedeelde waarden, want het is zoals Simon Sinek zegt: “People don’t buy what you do but why you do it”. Ik heb goede ervaringen als je tijdens de voorbereiding om je onderneming aan te passen zowel de directie maar vooral alle medewerkers daarbij betrekt. En zorg dan voor een goede communicatie waarin je steeds maar weer blijft herhalen. Veel gedrag ontstaat als een reflectie op het gedrag van de leiding. Als die niet verandert, dan ga je zelf ook niet veranderen. Ondernemers, “houd je gezicht daarbij in de zon, dan valt de schaduw achter je!”.Na het zuur komt het zoet hoorde ik eens een minister-president serieus beweren toen hij extra bezuinigingen, die de bouw platlegde, aan ons voorstelde. Ik dacht toen, tja met je hoofd tegen een muur bonken lijkt op die manier ook zinvol want niets is zo prettig als je daar dan weer mee ophoudt.

Wanneer worden de meeste ijsjes gegeten? Natuurlijk bij mooi weer in de kindervakanties.Wanneer zijn de meeste verdrinkingsgevallen? Natuurlijk bij mooi weer in de grote kindervakan-tie. Veroorzaken ijsjes dan de verdrinkingsdoden? Nee, natuurlijk niet.De denkfout dat er een oorzakelijk verband wordt gelegd tussen slechts gelijktijdige gebeurtenissen, wordt aan de lopende band gemaakt. En zoals mijn goede vriend Jan Landhuis altijd beweert, fouten maken mag heus wel, als je ze maar niet opstapelt.Mislukken en fouten maken in ondernemen is niet het vallen. Mislukken is het vallen zonder

opstaan. Je hoeft tenslotte niet ziek te zijn om beter te worden. Maak maar eens ruzie op de werkvloer. Tenslotte, als je tussen twee vuren zit, zit je heerlijk warm. Maar bereid je communicatie goed op papier voor, want bij zeggen wat je denkt is het belangrijk om het denken niet over te slaan. Vertel wat er voor jouw mensen, klanten en bankier nu beter gaat worden en denk niet altijd aan ‘nemen’ want het omgekeerde van ‘nemen’ is ‘nemen’. Alleen dan is het vaak afnemen. Advies vragen, nadenken, overeenstemming met je gevoel krijgen en dan actie! Als je hoofd en je hart de juiste richting opgaan hoef je je niet druk te maken om je voeten.

VISIE

Page 72: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS72

Storm Financial Recruitment, actief vanuit de kern van MVO STORM Financial Recruitment is opgericht omdat zij geloven in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). STORM gelooft in het “nieuwe” groene onder- nemen, waar aandacht en balans centraal staan. In alle processen blijven zij met passie de balans zoeken tussen People, Planet en Profit. De naam STORM staat voor de huidige stormachtige tijd, een STORM komt niet voor niets en is verfris-send. STORM wil elkaar stimuleren tot duurzaamheid en zichzelf daarin steeds verder ontwikkelen. Ze werken zonder papier, begeleiden continue stagiaires, huren flexibel, rijden zo duurzaam mogelijk en zoeken hierbij steeds naar nog groenere mogelijkheden. Lees meer op onze website.

De Slingerbeurs draagt een steentje bijStichting de slinger is een organisatie die Bedrijven matched met maatschappelijke organisaties.

Wat kunnen zij voor elkaar betekenen? De Slinger is hét merk voor maatschappelijke betrok-kenheid. Naast dat zij het hele jaar door bezig zijn met het versterken van het contact tussen het

bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, organiseert zij ook elk jaar de Slingerbeurs in Hengelo. Bedrijven en ondernemers bieden tijdens deze beurs gratis hun diensten en middelen

aan. Vervolgens kijken lokale maatschappelijke organisaties of zij het aanbod van de bedrijven kunnen gebruiken. Zodra twee partijen elkaar in vraag en aanbod hebben gevonden, spreken we

van een match. Letterlijk een levendige handel tussen vraag en aanbod met gesloten beursBedrijven kunnen tijdens de beurs laten zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen

Lees meer op onze website.

DE VIJF...

‘Balans zoeken tussen People, Planet en Profit’Foto: RG fotowerk

‘MVO en duurzaam ondernemen’ zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het bedrijfs- leven. We moeten rekening houden met onze samenleving, met het klimaat en nog veel meer. In de vijf… leest u over vijf ondernemers die zich bezighouden met MVO of duurzaam ondernemen, of zelfs allebei. Waarom houden zij zich hier mee bezig, en hoe doen ze dat dan? De complete verhalen kunt u vinden op onze website.

DUURZAAMONDERNEMEN

Page 73: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 73

GroenOpgewekt 5.0 Actief bijdragen aan een CO2-neutrale samenleving, dat is wat GroenOpgewekt 5.0 doet. Zij doen dit door het leveren van totaalpakketen, producten en diensten in combinatie met een lage energierekening en minder CO2 uitstoot. Hierbij kan gedacht worden aan complete Europese zonnestroom installaties, LED verlichting, zonneboilers (eventueel) in combinatie met pellet ketels, carports en veranda’s met geïntegreerde zonnepanelen tot kleine windmolens in combinatie met elektrische laadpalen en meer. GroenOpgewekt 5.0 werkt alleen met hoogwaardige kwaliteit producten en hebben al ruim 14 jaar ervaring met duurzame energie, waarvan vijf jaar met zonnestroom. GroenOpgewekt 5.0 wil mensen bewust maken van de mogelijkheden om de CO2 uitstoot te verminderen. Lees meer op onze website.

SMG Groep, de duurzame crossmedia specialist

De SMG Groep is een crossmedia bedrijf, gevestigd in Hasselt en houdt zich bezig met creatie, ICT dienstverlening op het gebied van communicatie, druk- en printwerk, fulfil-

ment, opslag en distributie voor grote en kleinere organisaties. Bij de SMG Groep weegt de verantwoordelijkheid om respectvol met onze omgeving om te gaan zwaar. Aandacht voor de pijlers Mens, Milieu en Maatschappij heeft daarom zijn plek gevonden binnen de bedrijfsvoering. Duurzaamheid is volgens de SMG Groep onlosmakelijk verbonden met MVO. Om te bepalen hoever ze bij de SMG Groep zijn met de integratie van MVO in de bedrijfsvoering worden zij jaarlijks gecertificeerd door de FIRA. Eén van de pijlers onder

het MVO beleid is zo duurzaam mogelijk produceren. Lees meer op onze website.

ThyssenKrupp Liften, superheld in de liftenbranche

ThyssenKrupp Liften richt zich op het installeren, onderhouden, repareren en moderniseren van liften, roltrappen en automatische deuren. In deze sector kan een onderneming zich onderscheiden door vakmanschap: liften, roltrappen en automatische deuren blijven maatwerkproducten. Het woord ‘duurzaam’ zegt het al: “langdurend” als u het opzoekt in het woordenboek. ThyssenKrupp is al sinds 1953 actief in Nederland. Om zo lang succesvol te zijn is duurzaamheid geen modegril maar een absolute voorwaarde. Zodoende is duurzaamheid een pilaar in de bedrijfsstrategie genaamd ‘Sustainable Efficiëncy’. Lees meer op onze website.

‘De verantwoordelijkheid om respectvol met onze omgeving om te gaan weegt zwaar’

Page 74: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

www.daxxa.nl | +31 (0)165 520 200

Personeelsdiensten

DAXXA is een betrouwbare partner

met een eigentijdse visie op werk.

Wij slaan met onze medewerkers en

klanten nieuwe wegen in.

Wij nodigen u uit om samen met

DAXXA nieuwe ideeën te ontwikkelen.

IS DAXXA DE PARTNER VOOR UW BEDRIJF?

Het bedrijf waarVAKMENSEN

zich thuis voelen.Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ook online wilt u de beste zijn

Ondernemen gaat over ambitie. U streeft er naar het beste product

en/of de beste dienstverlening te kunnen bieden aan uw klanten.

In een sterk concurrerende wereld gaat het hierbij om details.

Juist daarom is het essentieel om ook online de beste te willen zijn.

In deze ambitie vindt u ons aan uw zijde. Ons doel is altijd om het

verwachtingspatroon van onze opdrachtgevers te overtreffen.

Page 75: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 75

NieuwsABOUT THE BUSINESS

Auto Palace Groep NEEMT DEALERSCHAP OVER

Auto Palace Groep heeft per januari het dealerschap van de merken Fiat en Alfa Romeo overgenomen van Wensink Automotive B.V. Auto Palace Groep zal de merken Alfa Romeo en Fiat integreren in hun bestaande aanbod voor de regio’s Zwolle, Emmeloord, Dronten, Assen, Meppel en Hoogeveen. Fiat-Chrysler Group heeft in goed overleg besloten Fiat en Alfa Romeo onder te brengen bij Auto Palace Groep. Fiat en Alfa Romeo maken onderdeel uit de Fiat-Chrysler Group, waartoe ook merken, zoals Lancia, Jeep, Ferrari en Maserati behoren.

Wensink geeft aan dat de overdracht van het dealerschap past bin-nen de strategie om zich volledig te focussen op de merken Ford en Mercedes-Benz. Wensink verwacht dat het dealerschap van Alfa Romeo en Fiat in uitstekende handen is bij Auto Palace, mede gezien het feit dat het familiebedrijf reeds meerdere merken verte-genwoordigt, die tot de Fiat-Chrysler Group behoren.

Health Cuisine opgenomen in lesprogramma CSA Health Cuisine, ofwel gezonde gastronomie, is onderdeel geworden van de lessen binnen de Cas Spijkers Academie (CSA) in Twente. Op dinsdag 4 maart 2014 koken studenten van de CSA een zes gangen Health Cuisine menu. De jonge culinaire talenten zullen 40 gasten laten proeven dat gezond & haute cuisine uitstekend samen gaan.

WIFI-TRACKINGJouw data wordt gebruikt

zonder dat je het weet

Mensen die wifi en bluetooth hebben ingeschakeld op hun smartphone lopen kans dat hun gedrag in de winkel wordt getraceerd en dat de data

wordt gebruikt door de winkeliers. Voor de winkeliers erg handig om inzicht te krijgen in het consumentengedrag, maar misschien iets minder

leuk voor de consumenten. Zal dit in de toekomst stoppen? Waarschijnlijk niet, tenzij de consument een tegengeluid laat horen.

Binnenkijken in de vliegtuigenvan Corendon

Altijd al eens binnen willen kijken in de cockpit van een Boeing 737/800? Sinds de aangescherpte veiligheid

is dit tijdens een vlucht zelf niet meer mogelijk, maar Corendon heeft daar verandering in gebracht. Corendon is de eerste Europese luchtvaarmaatschappij met een virtuele tour door haar vliegtuigen in Google Streetview.

Page 76: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS76

J-CLASS HOLLANDS GLORIE OP ZEE

Klassieke giganten trekken weer bewonderende blikken

LIONHEARTDE EERSTE J-KLASSER MET EEN ALUMINIUM ROMP; EEN PROJECT VAN HOEK DESIGN, BLOEMSMA ALUMINIUMBOUW EN CLAASEN SHIPYARDS.

Page 77: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 77

H Het zijn niet alleen prachtige, snelle en sierlijke jachten, ze spreken erg tot de

verbeelding door hun enorme overhangen en indrukwekkende afmetingen. De klasse maakt in korte tijd geschiedenis, vooral in de periode 1930-1937. Niet in het minst door sterke inbreng van vermaarde ontwerpers en bedrijven en niet te vergeten roemruchte eigenaren die een doorslaggevende rol spelen in het peperdure spel der gigan-ten. Ontwerpers als Herreshof, Burgess, Paine, Nicholson, Fife en eigenaren /zeilers als de Engelse koning George V, Sir Lipton, Stephenson, Vanderbilt, Sopwith en de werf Camper & Nicholson... Google en geniet van een zeer rijke geschiedenis!

Oud ijzerTussen 1930 en 1937 worden 22 J-klassers ontworpen waarvan er slechts tien worden gebouwd. Van de oorspronkelijke tien houten en stalen jachten, blijven er drie bewaard: Shamrock V, Velsheda en Endeavour. Zij overleven als enigen de Tweede Wereldoorlog. Andere roem-ruchte J-klassers verdwijnen of worden verkocht, om gesloopt te worden voor het in de oorlog zo begeerde staal. Zo brengt Ranger in 1941 nog net $ 12.000 aan oud ijzer op, terwijl met de bouw van het stalen jacht vijf jaar daar-voor $ 500.000 is gemoeid...

De restauratie van Endeavour vormt halver-wege de jaren 80 de aanzet naar de ople-ving van de fameuze klasse. De Engelsman Richard Amos start enthousiast met de res-tauratie van het vermaarde jacht maar moet stoppen wegens geldgebrek; de Amerikaanse Elisabeth Meyer koopt het jacht en vraagt de Nederlandse werf Royal Huisman in Vollenhove om de restauratie van het histori-sche jacht te doen.

Duizend vierkante meter Historische races, prestigieuze jachten met bij elkaar duizenden vierkante meters en de messcherpe boegen strijdend tot op de finish. Inmiddels strijden de J-klassers weer regelma-tig tegen elkaar in veelal nautische hotspots als St. Tropez, Menorca, Palma en St. Barth. Dit spektakel vindt slechts een enkele keer per jaar plaats, dus als u de kans hebt, ga dan kijken naar deze indrukwekkend zeilbeesten. De maatvoering van werkelijk alles aan een J-klasser is enorm en van groot formaat, van de totale scheepslengte van circa 40 meter, de diepgang van 5 meter, de enorme masthoog-tes tot ruim 50 meter, dertig bemanningsle-den om alles te kunnen handelen, maar liefst duizend vierkante meter zeiloppervlak… en dat is, voor de goede orde, slechts 1 J-klasser. Leg er zes of acht bij elkaar, laat ze tegen elkaar racen in mooie omstandigheden en het plaatje is absoluut adembenemend.

J-Class of... Dutch ClassMet het overbrengen van de bijna originele Endeavour begint de Nederlandse inbreng

J-CLASS HOLLANDS GLORIE OP ZEE

De historie van de J-Class begint eigenlijk al met een wedstrijd in 1851 bij Isle of Wight, die gewonnen wordt door de schoener America. De oorspronkelijke Hundred Guinea Cup wordt daarna omgedoopt tot America’s Cup. Door andere regels, in 1929 bedacht door Herreshof, worden nieuwe snellere ontwerpen toegestaan en wordt ook de America’s Cup daarna gevaren met schepen uit de J-Class.

MADE IN HOLLAND

Spectaculaire wedstrijden en een schitterend schouwspel

Page 78: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS78

in de J- klassers. Ontwerpbureau Dykstra Naval Architects van Gerard Dykstra legt zich in de jaren tachtig samen met Wolfson Unit in Southampton toe op aanpassing van de oude ontwerpregels, om ook nieuwe en in aluminium gebouwde J-klassers officieel in de klasse te kunnen onderbrengen. Ook Hoek Design neemt de afgelopen jaren een groot stuk research naar J-klasse ontwerpen op zich en maakt vertaalslagen naar snelheid voorspellingsprogramma’s.

Dykstra Naval Architects krijgt uiteindelijk tussen 1984 en 1999 te maken met de refits van de drie overgebleven originele J-klassers; na Endeavour volgen Velsheda en Shamrock V. Een historische dag beleeft de zeilwereld als deze drie klassiekers voor het eerst in 60 jaar in april ’99 tegen elkaar strijden in de roemruchte Antigua Classic Week.Het is het begin van de opleving van de J-Class. In de jaren erna worden diverse nieuwe J-klassers gebouwd op basis van originele tekeningen uit de periode 1930-1937. Dykstra Naval Architects en Hoek Design en de werven Huisman, Bloemsma, Claasen en Holland Jachtbouw hebben een stevig aandeel in de diverse

Een J-klasser is in alle opzichten vakmanschap op hoog niveau

HANUMAN OOIT GETEKEND ALS ENDEAVOUR 2, GEBOUWD BIJ ROYAL HUISMAN.

RANGEREEN VAN DE REFITPROJECTEN VAN DIJKSTRA NAVAL ARCHITECTS

Page 79: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 79

refits en nieuwbouwprojecten in opdracht van zowel buitenlandse als Nederlandse eigenaren.

De in 2000 opgerichte J-Class Association JCA is de belangenvereniging, grote promotor van de klasse, de spreekbuis en organisator van de diverse evenementen. Het huidige rijtje jachten in de J-klasse bestaat uit Endeavour, Shamrock V, Velsheda, Rainbow, Ranger (voor de lief-hebber: nu te koop voor bijna € 12 mio), Hanuman, Lionheart en de in aanbouw zijnde Atlantis. De rij kan nog worden aangevuld met de ontwerpplannen die klaar-liggen voor Yankee, Svea en Enterprise.

Nederlandse inbrengHet aanbesteden van een J-klasse project is een kostbare zaak; dat was in de jaren dertig zo en dat is nu niet anders. Er zijn onvoorstelbaar veel uren met een J-klasser gemoeid, met het onderzoek, het ontwerp, de engineering en de bouw in zijn vele facetten. Het is in alle opzichten vakman-schap op hoog niveau. Nederland speelt sinds de jaren tachtig een voorname rol in de J-klasse; we hebben bij de verschillende bedrijven het benodigde vakmanschap, de kwaliteit en klasse in huis om al die schoon-heid en perfectie tot in het kleinste detail op het water te brengen.

Met dank aan de eigenaren, want zonder hen geen J-klassers. Wie zijn het? De eigenaren zijn zeer divers; er zijn een aantal syndicaten of yachtclubs die een J in

eigendom hebben, er zijn ook een aantal particuliere eigena-ren. Het Nederlandse eigen-domsaandeel is relatief hoog. Zo is Lionheart in handen van TomTom oprichter Harrold Goddijn, zijn de rechten op de tekeningen van Svea eigendom van een Nederlandse werf, is Velsheda sinds eind negentig onder Nederlandse vlag en in handen van Ronald de Waal van WE fashion, is Rainbow van Chris Gongriep, tevens eigenaar van Holland Jachtbouw en is Yankee een nieuw Nederlands project onder leiding van Simon Dierdorp namens een Amsterdams zeilsyndicaat. Het begint zoals altijd met eigenaren die dergelijke projecten kunnen aanbesteden en dat gebeurt voor de J-klasse opvallend veel en met veel succes in Nederland. Alle reden voor een overzicht van ontwerpers en werven in de ‘Dutch’ Class.

Dykstra & Partners, Naval Architects: Hanuman, Rainbow, Yankee (Endeavour, Ranger, Velsheda, Shamrock)Gerard Dykstra & Partners werd als eerste Nederlands ontwerpbureau betrokken bij de J-klassers. Het begon, nadat het heel lang stil was geweest rond de J-klassers, met het restauratieproject van Endeavour (1989); in 1996 volgde de refit van de ook nog originele Velsheda, in 1999/2000 de refit van Shamrock V. Daarmee is Dykstra betrokken bij alle drie de originele overgebleven J-klassers. In 2005 volgde de refit van Ranger; het schip is vrij kort na de bouw toe aan een refit, omdat de zeilprestaties achterblijven bij de verwachtingen.In 2009 volgt de nieuwbouw van Hanuman en daarna is het bureau voor de tweede keer betrokken bij de refit van Endeavour. In 2009 begint Jeroen de Vos van GDNP aan tekeningen voor een refit van Endeavour op een Nieuw-Zeelandse werf, twintig jaar nadat het schip bij Huisman van de werf kwam na de restauratie.

Jeroen de Vos is als architect tot nu toe betrok-ken bij alle J-projecten van GDNP.

LIONHEARTVAKMAN-

SCHAP OP LIONHEART

FOTO

RECHTS:HANUMAN

GLIMMENDE ROMP

MET MAT GEPARELDE

KUITRUSTING

ENDEAVOUR HET EERSTE J-CLASS PROJECT

VAN ROYAL HUISMAN

MADE IN HOLLAND

Page 80: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS80

“Endeavour was een gigantisch project, iets heel nieuws, dat ken-den we nog niet, een sloepgetuigd zeiljacht van maar liefst veertig meter, dat was enorm in die tijd. Echt heel bijzonder. Het mooie aan deze projecten is de geschie-denis waarmee je voortdurend bezig bent, het vele onderzoek dat je doet, de eigen identiteit die deze schepen hebben. Na Velsheda en Shamrock is het even rustig geweest, maar zeker toen Ranger eenmaal goed in het water lag en de eigenaren van vooral Ranger en Shamrock echt heel fanatiek tegen elkaar gingen zei-len, wekte dat heel veel enthousi-asme, mensen staken elkaar aan.” “Het werken aan een J-klasser is voortdurend optimaliseren, van werkelijk alles aan boord. Masten, tuigages, dekplannen, ballast, gewichtsverdeling. Bij een J doe je geen enkele concessie op zeilge-bied, het zeilen staat altijd voorop. En het is heel leerzaam, op elk terrein van de jachtbouw, van ontwerp tot testen en bouwen.”

Hoek Design

Lionheart, Atlantis en SveaHoek Design in Edam heeft de

afgelopen jaren veel researchwerk gedaan naar alle mogelijke schepen die binnen de J-klasse gebouwd kunnen worden. Vervolgens is er studie gedaan naar de ‘oude’ ontwerpen die het beste zouden kunnen presteren en zijn diverse tekeningen ingevoerd in snelheid voorspellings-programma’s. Vanuit die research en uitkom-sten zijn door Hoek 3 projecten gerealiseerd, Lionheart, Atlantis en Svea. Lionheart vaart al enige jaren succesvol, de romp van Atlantis is gereed en wordt afgebouwd bij Holland Jachtbouw. Hoek laat tevens weten met Svea bezig te zijn en dat er onderhandelingen lopen het schip in twee versies te bouwen, zowel in aluminium als in hout. Daarnaast is Hoek Design ook nog bezig met de tekeningen voor Enterprise; de ontwerper heeft ook al een klant die de exclusieve rechten heeft gekocht. De opdracht voor de bouw van deze J-klasser is echter nog niet gegeven.

Royal Huisman

Endeavour en HanumanDe Amerikaanse Elisabeth Meyer neemt de Vollenhovense werf Royal Huisman tweede helft jaren tachtig in de arm om de door haar gekochte originele Endeavour geheel te restaure-ren. Een mooi Nederlands project dat samen met het ontwerpbureau van Gerard Dykstra wordt uitgevoerd; met liefde, pijn en onvoor-stelbaar veel inzet zegt hij later. Het is het begin van de opleving van de J-klassers. In 2009 kreeg het J-verhaal bij Royal Huisman een schitterend

vervolg toen het voor een terug-kerende klant, Jim Clarke van Netscape, Hanuman liet bouwen. Dit nieuwe aluminium jacht werd door Dykstra & Partners gebouwd op basis van de teke-ningen uit de jaren dertig van het oorspronkelijke jacht Endeavour 2; het interieur van Hanuman is overigens van Pieter Beeldsnijder. Hanuman wordt gekenschetst als misschien wel de mooiste onder de J-klassers, niet alleen door haar bijzonder fraaie lijnen, maar ook door de wens van de eigenaar een perfect jacht te laten bouwen, met een schier eindeloze aandacht voor details en kwaliteit. Met haar glimmende zwarte romp, een zeer efficiënt en schoon dek en een mat geparelde dekuitrusting, is de J-K6 Hanuman een exceptionele en adembenemende verschijning.

Claasen en BloemsmaLionheart, Atlantis, RainbowClaasen Shipyards, Bloemsma Aluminiumbouw en Jongkind Jachtinstallaties is als groep van bedrijven zowel gezamenlijk als individueel verantwoordelijk voor een aantal geslaagde J-Class pro-

“Het werken aan een J–klasser is voortdurend optimaliseren, van werkelijk alles aan boord. Masten, tuigages, dekplannen, ballast, gewichtsverdeling.”

HANUMANVANUIT DE MAST KIJKEND OP HET

‘SCHONE’DEK VAN HANUMAN

Page 81: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

People’s BUSINESS 81

jecten. De in Makkum bij alumi-niumbouwer Bloemsma gebouwde rompen voor Lionheart, Atlantis , Rainbow en binnenkort hope-lijk Svea, illustreren het succes van de Friese cascobouwer. De Makkummers hebben inmiddels een internationale naam en faam als het gaat om het bouwen van superstrakke aluminium rompen. Rainbow was het laatste J-project in Makkum en alles is gereed voor de volgende: Svea.

Al sinds de oprichting van de J-Class Association in 2000 zijn diverse voorstellen ingediend om SVEA (Tore Holm design uit 1937) te realiseren, maar tot op heden is zij nog niet gebouwd. In 2011 heeft Claasen Shipyards de copyrights gekocht van de erven van Zweed Tore Holm en bezit daarmee het exclusieve recht voor de bouw van dit origineel. Het is het schip dat nog nooit gemaakt is, maar dat volgens uitgevoerde berekeningen en tekeningen een van de snelste zou kunnen worden uit de J-vloot. De tekeningen zijn gereed en zelfs de snijfiles van het originele ontwerp zijn inmiddels al gemaakt door Hoek Design

en volledig goedgekeurd door de J-Class Association en het aluminium is ingekocht door Bloemsma. Het wachten is nu op een consortium dan wel een eigenaar om het project onder haar hoede te nemen, laat managing director Joachim Kieft van Claasen Shipyards weten.

In de zoektocht naar nieuwe J’s vernemen we een goed gerucht afkomstig uit de ontwerp-hoek: er is sprake van dat Svea zowel in hout als aluminium gebouwd gaat worden.

Het houten casco van Svea zou op een nog niet bekend gemaakte werf ‘cold molded’ vervaardigd worden (een composiet methode met verschillende lagen hout) en aansluitend afgebouwd worden bij Claasen. De aluminium romp wordt in elk geval bij Bloemsma gebouwd en afgebouwd bij Claasen Shipyards. Het nieuws over deze dubbelslag met Svea is echter nog niet bevestigd door een van de betrokken werven.

INFORMATIE EN DANKDit artikel is tot stand gekomen dankzij bijdragen van:• Dykstra Naval Architects, Amsterdam: www.gdnp.nl• Hoek Design, Edam: www.hoekdesign.com• Royal Huisman, Vollenhove: www.royalhuisman.com• Claasen Shipyards, Zaandam: www.claasenshipyards.com• Bloemsma Aluminiumbouw, Makkum: www.bloemsma-aluminiumbouw.nl• Holland Jachtbouw, Zaandam: www.hollandjachtbouw.nl

Voor informatie over de klasse, de evenementen en het laatste nieuws, bekijkt u de site van de J-Class Association: www.jclassyachts.com

VELSHEDAIN VOL ORNAAT

RAINBOWPROEFVAART IN APRIL 2012

MADE IN HOLLAND

Page 82: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Zaken doe je met elkaar. In de regio!

People’s Business Twente wordt voor de tweede keer georganiseerd. Een groot evenement waar het totale programma is gericht op kennis-ontwikkeling. Het evenement vindt plaats op de UT in Enschede in gebouw de Waaier. Kennis is macht. Doe er uw voordeel mee! Met kennis heeft u de wereld in handen. Bezoek daarom dit kennis-inhoudelijke symposium op 28 mei a.s.

Registreer uw komst via www.peoples-business.nl

Ontvangst is vanaf 15.00 uur.

Kennis is macht!28 mei 2014

Partners van dit evenement zijn: Studievereniging Communiqué van communicatiewetenschappen / Stress van bedrijfskunde / International Business en Technische

bedrijfskunde / Studievereniging Sirius van bestuurskunde / European Studies / European Public Administration / Gezondheidswetenschappen / Studievereniging Dimensie van de studies psychologie en onderwijskunde / In samenwerking met een hoogleraar, gericht op de ondernemer, worden er diverse interactieve workshops georganiseerd / Human Capital Care zal als

onderwerp hebben de positieve psychologie, het welbevinden van mensen in organisaties / ICT Spirit – Focus op uw business

Wilt ook u een kennis inhoudelijk symposium organiseren? Wij zijn nog op zoek naar partners die op hun eigen vakgebied een kennis inhoudelijk symposium kunnen organiseren. Neemt u hiervoor contact op met Business Company: 0514 – 560166.

Page 83: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

altijd goedkope kantoorartikelen24.000 Kantoorartikelen op voorraad, concurrerende prijsstelling, binnen 24 uur geleverd én persoonlijke service. Dat is wat Jaap van Tiel van Officeman levert. Officeman is gevestigd in Hattem en is al vele jaren een betrouwbare partner voor vele bedrijven. Om te bewijzen dat hij concurrerend is, maakt Van Tiel graag een analyse op uw huidige pakket. Hij weet exact hoe deze markt in elkaar steekt. “Je wordt vaak gepaaid met enkele aanbiedingen, maar als je echt kritisch kijkt, zie je dat het totaal helemaal niet zo goedkoop is. Wij bieden het hele jaar door op alle producten een scherpe aan-bieding. Dat levert een flinke besparing op.”

Altijd goedkope artikelenOmdat Officeman samenwerkt met de grootste inkooporganisatie van kantoorartikelen in Nederland, te weten Quantore, ben ik concur-rerend met veel partijen in Nederland. Om dat aan te tonen kom ik graag langs om een gratis analyse te doen op uw huidige pakket. Laat ons bewijzen dat het u een besparing oplevert. Veel klanten gingen u al voor en zijn nog steeds tot volle tevredenheid klant. Uitgebreid assortimentHet bestelsysteem van Officeman heet Office-Shop. Met 24.000 arti-kelen, die allemaal uit voorraad leverbaar zijn binnen 24 uur, biedt het systeem de klanten een enorm assortiment aan van kantoorartikelen, kantoormachines en facilitaire producten. Denk hierbij aan: printpa-pier, alle merken toners, printers, stoelen, pennen, afvalbakken, ord-ners, koffie, thee, schoonmaakmiddelen enzovoorts. Elke dag komen er ook nieuwe producten en merken bij. De distributie van bestelde goederen vindt plaats vanuit een centraal punt in Nederland. Service!Jaap van Tiel is het gezicht achter Officeman. Als internet ondernemer wil hij graag dat zijn klanten weten wie hij is, want op deze manier kan ik de service bieden die elke klant verdient. Te vaak komt het voor dat de persoon achter een webshop niet goed bereikbaar is voor zijn klanten en zich verschuilt achter een e-mailadres. Dit is niet de manier waar op ik als ondernemer actief wil zijn. Ik wil dat mijn klanten tevreden zijn, en blijven. Daarom staat service hoog in mijn vaandel.

Ga de uitdaging aan!

Vanuit uw (kantoor)stoel kantoorartikelen bestellen uit

een zeer groot assortiment van 24.000 stuks. Uiteraard

tegen concurrerende prijzen en levering binnen 24 uur.

Zeg maar eerlijk: wie wil dat nu niet? Het scheelt u, als drukke

ondernemer, tijd en dus geld. En dat is natuurlijk altijd erg

belangrijk, zeker in deze tijd. Surf snel naar www.officeman.nl,

meld u aan en er gaat absoluut een wereld aan kantoor-

artikelen voor u open. En het maakt niet uit of u een kleine of

grote bestelling plaatst. “Voor mij is iedere klant even belangrijk.”

Heeft u een vraag? Stuur een e-mail of bel mij even.

U heeft altijd direct persoonlijk contact. Dat is voor

u wel zo gemakkelijk!

Officeman - Jaap van Tiel Waalstraat 83 8052 AD Hattem Tel 038-4440404 E-mail [email protected]

www.officeman.nl

Mer

el de

Bru

yn st

udio

24-7

.nl

Page 84: People's Business Magazine Zwolle uitgave 1-2014

Arslan & Ter Wee Advocaten

Burgemeester van Roijensingel 1 - 8011 CS Zwolle

T. 038 4600111 - [email protected]

www.atwadvocaten.nl

De advocaten van Arslan & Terwee staan zowel parti-

culieren als ondernemers, verenigingen en stichtingen

bij op diverse rechtsgebieden. Ongeacht of het nu gaat

om arbeidsrecht, letselschade, bouw- en ondernemings-

recht, huurrecht of familierecht, wij maken uw zaak tot

onze zaak. Waarbij wij op deskundige wijze en met passie

vechten voor uw belangen. Zodat u krijgt, waar u recht op

heeft.

Ook weten wat uw rechten zijn?

Bel voor vrijblijvend advies of een afspraak.

Betrokken, Bevlogen & Strijdlustig

60200104_Adv Peoples Business.indd 1 17-02-14 15:03