Trialoog uitgave 2, 2014

of 20 /20
Vakmanschap op het Geldersehout pg 20 Samenwerken met het MBO pg 7 Een externe vertrouwenspersoon werkt! pg 8 700 handtekeningen tegen de bezuinigingen pg 12 Nummer 2, juni 2014

Embed Size (px)

description

Headlines: Een externe vertrouwenspersoon werkt! Vakmanschap op het Gelderse Hout Samenwerken met het MBO 700 handtekeningen tegen de bezuinigingen

Transcript of Trialoog uitgave 2, 2014

 • Vakmanschap op hetGeldersehout pg 20

  Samenwerkenmet het MBO pg 7

  Een externever trouwenspersoon werkt! pg 8

  700 handtekeningen tegen de bezuinigingen pg 12

  Nummer 2, juni 2014

  p001_Cover.indd 1 10-06-14 14:30

 • 22 ColumnVragen van onze clinten zichtbaar maken

  4 Mijn prettige plekBenno Bakker woont zelfstandig aan de Ambachtsmark.

  6 Nieuws in het kort 8 Een externe

  vertrouwenspersoon werkt!

  10 FotopaginaIn het zonnetje

  12 CCR zet zich in voorMensen met een beperking en ouderen

  13 Expertise vanDiana Baarda, logopediste

  14 Mijn volgende stapSamenwonen met mijn meisje

  16 Vraag en Antwoord Oproepjes en weetjes

  17 SamenEen fl inke opknapbeurt voor de tuin aan de Schoener

  18 Gespot bij Eerlijk GemaaktZomerse aspergesoep en uniek ontbijtservies

  20 Waar ben je trots opLucas is trots op zijn vakwerk!

  De gemeenten zijn begonnen met de voorbereidingen voor de inkoop van de zorg. De nieuwe wethouders zijn genstalleerd en de ambtenaren zijn druk bezig met het bepalen van de voorwaarden voor die inkoop. Dat betekent dat we goed moeten nadenken over wat Triade in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de nieuwe Jeugdwet kan doen. We laten aan de gemeenten zien welke ondersteuningsbehoeften clinten hebben en waar de medewerkers van Triade goed in zijn.

  Triade biedt mensen alleen professionele zorg en ondersteuning als er een aantoonbare toegevoegde waarde is n familie, vrienden en buurtbewoners de zorg of ondersteuning zelf niet kunnen organiseren of als de lokale voorzieningen niet toereikend zijn.

  In deze fase doen we ook mee in wijkteams. We willen oefenen en meedenken over de nieuwe manier van werken in de wijk. Zo kunnen we vragen van onze clinten zichtbaar maken en ervoor zorgen dat er in 2015 geen mensen buiten de boot vallen. Dat vraagt veel van onze medewerkers. Maar zij zien het als een uitdaging om oplossingsgericht te blijven werken, samen met andere welzijns- en zorgaanbieders.

  Wij willen u zo goed mogelijk over de ontwikkelingen informeren. Zodra duidelijk is wat de inkoop door gemeenten voor onze clinten betekent, dan laten wij het u weten.

  Micky Adriaansens Bestuurder Triade

  We willen vragen van onze clinten zichtbaar maken en er voor zorgen dat er geen mensen buiten de

  boot vallen!

  p002_003_Column_Micky_Inhoud.indd 2 10-06-14 14:29

 • 14

  5

  8

  12

  Inhoud

  Triade biedt gehandicaptenzorg, jeugdzorg en

  GGZ(care) in en om Flevoland. Triade helpt je

  ontdekken wat je kan. Want hoe meer je zelf kan, hoe

  beter je jezelf voelt. Vanuit een vertrouwde situatie laten

  we je ervaren hoe leuk het is om nieuwe dingen te doen en

  leren. Onze medewerkers zijn opgeleid in wetenschappelijk

  bewezen methodieken en coachen je naar jouw doel. Hoe

  groot of klein de uitdaging ook is. 3

  Ik wil samen wonen met

  mijn meissie

  Een stapje voorwaarts

  Stop de bezuinigingen: clinten naar Den Haag

  Een externe vertrouwens-persoon werkt!

  ZOMERFEESTnet als vorige jaren bent u welkom op het

  zomerfeest van Geldersehout op

  28 JUNI 2014VAN 14:00 - 17:00 UUR

  Met muziek wordt u warm ontvangen

  12

  p002_003_Column_Micky_Inhoud.indd 3 10-06-14 14:29

 • Hier wonen zie ik als een stapje voor-waarts in

  mijn leven

  Mijn prettige plek

  4

  p004-005_MijnPrettigePlek.indd 4 10-06-14 14:28

 • Benno Bakker (33) woont sinds april in zijn nieuwe appartement aan de Ambachtsmark in Almere. Daar woont hij met veel plezier omdat hij daarmee zijn zelfstandigheid heeft bewezen. Zelf boodschappen doen, eten koken en vrienden en familie ontvangen.

  Wonen aan de AmbachtsmarkHet wonen aan de Ambachtsmark zie ik als een

  stapje voorwaarts in mijn leven, vertelt Benno

  zijn verhaal. Het fl atje op de 3e verdieping oogt

  gezellig. Woonkamer met keuken, badkamer en

  een ruime slaapkamer. En keer per week doe

  ik boodschappen voor een paar dagen en dan

  kook ik voor mezelf. Op andere dagen eet ik met

  de bewoners, want ik kom pas om 6 uur thuis

  van mijn werk. Met mijn poer Larissa bespreek ik

  iedere week de dagelijkse dingen zodat ik die dan

  verder zelfstandig kan doen.

  Zingen en salsaIn mijn vrije tijd ga ik naar de fi lm met vrienden

  of buiten voetballen met mooi weer. Ik zit op

  zangkoor, het Talentenpallet. Wij zingen zowel

  Nederlandstalig als Engelstalige liedjes en een

  paar keer per jaar hebben we een optreden.

  Ook dansen vind ik leuk. Na een aantal jaren

  stijldansen, ga ik voortaan op woensdagavond

  salsadansen. Ik kan hier echt enorm van

  genieten.

  Wat ik over 5 jaar ga doen, kan ik nog niet

  zeggen. Maar als deze woonplek op de

  Ambachtsmark zo prettig blijft dan denk ik dat

  ik hier over 5 jaar nog woon. 5

  p004-005_MijnPrettigePlek.indd 5 10-06-14 14:27

 • CCR Spannende tijdenBezuinigingen van het kabinet en de invoering van de WMO. Veranderingen in de langdurige zorg. We hebben er allemaal mee te maken. Het zijn ingrijpende veranderingen die wij uitvoerig bespreken met Triade.

  Verhuizen omdat een groepswoning sluit. Je vertrouwde dagverblijf wordt samengevoegd met anderen in een ander gebouw. Steeds meer kinderen krijgen op gewone scholen begeleiding in plaats van in een gebouw van Triade. Clinten die zelfstandig gaan reizen omdat het busvervoer stopt. En soms is er veel wisseling

  van begeleiders, omdat Triade reorganiseert en medewerkers moet ontslaan. Om nog maar te zwijgen over de fi nancile gevolgen voor clinten en gezinnen. Wij maken ons zorgen. De impact is groot en er is onrust bij clinten en ouders. De CCR dringt er bij Triade op aan dat zij goede informatie geven. Zo blijven ouders en clinten op de hoogte. Dat is nu nog belangrijker dan ooit. Maar volgens ons is hierin nog veel te verbeteren. We blijven hierover met Triade in gesprek.

  De raad van Almere ging naar Den Haag om haar zorgen te uiten.Lees snel verder op pg 12.

  Verbinding in de buurtBuurtbewoners van Tussen de Vaarten willen meer in verbinding staan met elkaar. Samen kwamen zij op het idee om een kunstwerk te maken dat symbool staat voor verbinding en meteen een mooie ontmoetingsplek is in de wijk. De Almeerse kunstenares Mira Ticheler (AlaMira) werd aan het werk gezet voor een ontwerp. Zaterdag 10 mei was het zover en maakten de bewoners van boomstammen een brug. Bewoners van de Jacob van Ruysdaelstraat waren van de partij. Op 6 juni heeft de burgemeester van Almere het kunstwerk onthuld.

  Koninklijk bezoekGeloof het of niet, maar 8 mei bracht koning Willem-Alexander onverwacht een bezoek aan Super Cool! Super Cool is een project dat Triade samen met de Almeerse schaatsvereniging VMCA als onderdeel van het Oranjefonds draait, vertelt een enthousiaste Ren Langeslag. Clinten kunnen lekker schaatsen en skeeleren en leren zo steeds meer mensen kennen, waardoor eenzaamheid wordt voorkomen. En dat gebeurt allemaal onder leiding van vrijwilligers. Shian was bij het bezoek: Ik vond het echt supertof dat wij de koning ontmoetten. Hij gaf het startsein en daarna gingen we skeeleren. Ook mocht ik even met hem praten. Wat een verrassing was dit, zeg!

  6

  Het mooie weer komt er weer aan, dus het is weer tijd voor een gezellig feestje!! De afgelopen 2 jaar, was dit een GROOT succes, dus ook dit jaar organiseert het Geldersehout weer een zomerfeest. Ook iedereen die niet direct aan het Geldersehout verbonden is maar zin heeft

  in een zomers feestje is van harte welkom om te komen en de gezellige sfeer op het Geldersehout te proeven. Met een hapje, drankje en gezellige muziek, gaan wij er vanuit dat het Zomerfeest ook dit jaar weer een groot succes zal zijn! Feestelijke groet, de familiegroep

  Zomerfeest Geldersehout 28 juni van 14.00 17.00 uur

  p006_007_NieuwsInHetKort.indd 6 10-06-14 14:27

 • Denkt u erover om zelf een woonvorm te starten? Praat dan mee! Er zijn ouders die zelf de regie willen in de zorg voor hun kind. Zij willen een woonvorm starten die past bij hun wensen.

  En vragen aan Triade om hen hierbij te ondersteunen. Triade is al

  met verschillende ouders in gesprek over wat zij belangrijk vinden en welke hulp

  zij nodig hebben om hun idee vorm te kunnen geven.Triade organiseert over dit onderwerp een ouderavond. De datum is nog niet bekend, dat bepalen we samen met de ouders. Enkele ouders hebben zich al aangemeld. Maar we willen graag meer ouders de gelegenheid geven om mee te doen. Bent u zelf een ouder of verzorger met een wens op dit gebied? Of wilt u graag meepraten over dit onderwerp? Laat het ons weten. U kunt zich aanmelden via [email protected] evoland.nl o.v.v. Ouderavond.

  Nieuws in het kort

  VaryoDeze nieuwste locatie van Triade startte op 7 april op de Grietenij in Lelystad. Capro, Superwerk, ATC en Werfplaats hebben hun krachten samengevoegd in deze nieuwe locatie aan het Centraal Bureau.

  Rumeysa werkt sinds 1994 al bij de locaties van Triade. Ik doe diverse in- en ompakwerkzaamheden, papier sorteren voor dossiervernietiging. Maar wat ik ook heel leuk vind, is dat ik regelmatig meega naar bedrijven om papiercontainers op te halen. Bij Varyo kan ik ook creatief aan het werk. Daar doe ik dan het liefst de fi jne werkjes. Werken met kralen, knipwerk, kleine vlaggetjes vouwen en aan een lijn zetten. Het is hier gezellig en we maken heel wat grapjes met elkaar. Ook nieuwsgierig naar de werkzaamheden van Varyo? Kijk dan op www.varyo.nl en houd de open dag de komende zomer in de gaten.Wilt u

  zelf een woonvorm starten?

  7

  Convenant MBO College Almere en TriadeDe directies van Triade en ROC van Flevoland MBO College Almere hebben een overeenkomst getekend dat het programma Zo Actief in de beide organisaties borgt en aangeeft dat ze samen blijven werken. Zo Actief is de afgelopen zeven jaar succesvol ingezet voor de clinten van Triade. In dit programma geven 10 tot 14 studenten die de opleiding tot Bewegingsagoog volgen, bewegingsactiviteiten aan de clinten van Triade, legt Ren Langeslag, cordinator Sport bij Triade, uit. De studenten brengen per week zon 200 clinten van Triade in beweging. Voor de studenten levert het ervaring in het vak bewegingsagogie en ervaring in het werken met mensen met een beperking op. Door de overeenkomst blijft dit nu bij beide organisaties in stand.

  Zomerfeest Geldersehout 28 juni van 14.00 17.00 uur

  p006_007_NieuwsInHetKort.indd 7 10-06-14 14:27

 • Van januari tot december 2013 hebben clinten 90 vragen en klachten besproken met de vertrouwenspersoon. De meeste vragen of klachten gingen over gebouwen, de behandeling (zorg), bejegening, hotelfunctie en overige zaken. Het is goed merkbaar dat er binnen Triade veel energie wordt gestoken in het omgaan met dwang en vrijheidsbeperkingen, want hier zijn nauwelijks vragen over gekomen, vertelt Ria Weitkamp.

  Een vak apartClintenvertrouwenspersoon is een vak apart, volgens Henk. Vanuit de stichting PVP hebben wij bijvoorbeeld specifi eke gedragsregels, krijgen wij scholing, ondersteuning bij communicatie en juridisch advies. Het is anders dan het werk van een zorgprofessional en hoe hij/zij in zijn vak staat. Zorgprofessionals gaan, zoals het hoort, uit van het zorgbelang van de clint. Het verschil met een clintvertrouwenspersoon is dat hij of zij het verhaal / perspectief van de clint centraal stelt. En uitgaat van het belang van de clint, zoals de clint datzelf ziet.Ria vult aan: Omdat het om een andere invalshoek gaat, hechten wij grote waarde aan iemand van buiten. Iemand die in dienst is van Triade zou in de valkuil kunnen stappen alles nog een keer uit te leggen vanuit het belang van de clint en de organisatie. Terwijl de clint daar juist niet op zit te wachten.

  Spiegel voorhoudenVoor een clint is het niet altijd makkelijk om zich te uiten over de manier van werken van begeleiders. Want je hecht waarde aan een goede relatie met elkaar. Henk: Soms komt een clint bij mij en geeft aan dat iets niet ok is. Ik houd dan vast aan het perspectief van de client zoals hij of zij het ziet. Samen stappen we dan naar een medewerker. De medewerker vraagt: Maar daar hebben we nu toch duidelijke afspraken over gemaakt? In het gesprek bleek dat de afspraken niet zo duidelijk waren en werd er alsnog een goede oplossing gevonden. Het is een signaal dat de medewerker van Triade dingen onvoldoende met de clint heeft besproken of niet goed naar de clint heeft geluisterd. Het mooie van mijn externe blik is dat ik samen met de clint een spiegel voorhoud aan de medewerker of de organisatie en de vraag stel: Hoe kan Triade nog zorgvuldiger communiceren zodat ze de clint beter begrijpen? Dan heb je winst niet alleen voor nu maar, ook voor later.

  Vertrouwd gevoelIk merk dat het voor de clint prettig is dat ik van buiten ben, geeft Henk aan. Het geeft een vertrouwd gevoel en meer privacy. Mevrouw Korevaar, moeder van Remco (woont bij Triade, red.) beaamt dit. `Iemand van buiten maakt een groot verschil. Ik was niet op Henk afgestapt als hij van Triade was. Dan heb je toch het gevoel van

  Een externe vertrouwens-persoon werkt!

  8

  Stichting PatintenVertrouwensPersoon (PVP) en Triade gingen vorig jaar een samenwerking aan.

  Beide organisaties vinden het belangrijk dat clinten op kunnen komen voor hun belangen. Zij zijn

  ervan overtuigd dat iemand die niet in dienst is van Triade dus onafhankelijk is, zuiverder kan opkomen

  voor het standpunt van de clint als dat nodig is. Sinds anderhalf jaar werkt Henk van Dijk als externe

  clintvertrouwenspersoon voor Triade. Aan het woord zijn Henk , Ria Weitkamp, manager zorg en

  mevrouw Korevaar moeder van Remco (clint van Triade, red).

  p008_009_Informatief_Hoofdartikel.indd 8 10-06-14 14:26

 • 9ons kent ons. Iemand die buiten de organisatie staat, heeft een andere kijk op de zaken. Ik voelde me beter gehoord. Henk snapte waar ik bij Triade op stuk liep en hij kreeg ingangen. Het gaat stukken beter. Het is nog steeds niet helemaal afgerond, maar de steun, hulp en het feit dat Henk er altijd is, doen goed.

  Kijken in de keukenHenk: Belangrijk is dat ik barrires wegneem bij het personeel. Sommige medewerkers kunnen het ervaren als: hij komt in mijn keuken kijken. Door naar medewerkers en clinten toe te stappen en uit te leggen wat de functie van een clintenvertrouwenspersoon is, merk ik dat medewerkers meer ontvankelijk zijn.

  Zichtbaar zijnOnlangs deed Hogeschool Windesheim onderzoek bij Triade in Almere naar de bekendheid van de externe clintenvertrouwenspersoon. Wat bleek? Clinten weten Henk goed te vinden. Maar daar moet hij wel in investeren. Dat betekent zichtbaar zijn en duidelijk maken waar de functie voor staat, licht Henk toe. Dat doet hij bijvoorbeeld door aan te schuiven bij huiskameroverleggen en posters op de locaties te hangen. Het onderzoek wees ook uit dat clinten weten wat de functie inhoudt en wat de vertrouwenspersoon voor hen kan betekenen. `Een reactie uit het onderzoek was: Bij de clintenvertrouwenspersoon kun je terecht met je geheim! Dat zie ik als compliment.

  Voorloper Wet zorg en dwangTriade loopt met de externe clintenvertrouwenspersoon voor op de nieuwe Wet zorg en dwang. Deze wet verplicht zorgorganisaties medio 2015 om een vertrouwenspersoon van buiten aan te stellen. Het is fi jn dat wij als organisatie op dit onderdeel al goed voorbereid zijn en onze ervaringen en kennis kunnen delen, sluit Ria Weitkamp af.

  Meer weten?Wilt u een vraag stellen aan de clintenvertrou-wenspersoon? Neem dan contact op met Henk van Dijk. Hij is te bereiken via telefoonnummer 06-29103346 of e-mail [email protected]

  Bij de clintver-trouwenspersoon kun je terecht met je geheim

  p008_009_Informatief_Hoofdartikel.indd 9 10-06-14 14:26

 • Wandelen 'in het zonnetje' Azorenweg

  Linda 'in het zonnetje'Zes zonnetjes in n straat

  Paddestoelenplein

  10

  p010_011_Fotopagina.indd 10 10-06-14 14:25

 • Turf 2014 op de Schoener

  Wilma te Winkel 25 jaar in dienst

  De Parel

  Deze fotos zijn ingestuurd door medewerkers en clinten van Triade. De foto Linda in het zonnetje is door de Redactie verkozen tot de mooiste foto.Marcia gefeliciteerd!!!

  In het zonnetje

  11

  Heerlijk mijn eigen plekje. Woon jij ook zo lekker?

  Laat het ons zien. De Redactie kiest de mooiste

  foto en beloont deze met een presentje.

  Stuur je foto naar [email protected]

  fl evoland.nl en wie weet staat hier

  de volgende keer jouw foto!

  In het zonnetjezonnetje

  Turf 2014 op de Schoener

  Heerlijk mijn eigen plekje. Woon jij ook zo lekker?

  Laat het ons zien. De Redactie kiest de mooiste

  foto en beloont deze met een presentje.

  Stuur je foto naar [email protected]

  fl evoland.nl en wie weet staat hier

  In het zonnetje

  Heerlijk mijn eigen plekje. Woon jij ook zo lekker?

  Laat het ons zien. De Redactie kiest de mooiste

  foto en beloont deze met een presentje.

  fl evoland.nl en wie weet staat hier

  p010_011_Fotopagina.indd 11 10-06-14 14:24

 • 12

  Lokale clintenraad Almere zet zich in voor...

  Maurice, voorzitter van de lokale clintenraad Almere, vertelt. Nadat wij het nieuws hoorden over de bezuinigingen, ontstond er binnen de clintenraad veel discussie. Wat gebeurt er en wat moeten we hier nou mee? We bedachten dat het tijd was voor een handtekeningenactie. Zo gezegd, zo gedaan. Met een doek, een pot verf en veel enthousiasme maakten we een spandoek. Samen met het spandoek en de fl yers vroegen we in Almere aandacht voor onze boodschap: Stop de bezuinigingen op de ouderen- en gehandicaptenzorg. De handtekeningen werden op verschillende plekken verzameld. Zelf leek mij

  het gemeentehuis, waar toen een politieke markt was, wel een goede plek. Er werd enthousiast gereageerd en al snel waren we door de handtekeningformulieren heen. Dus moesten er meer komen. Op een gegeven moment dacht ik: Wow, waar ben ik aan begonnen?!

  700 handtekeningenUiteindelijk haalden we ruim 700 handtekeningen op. Tijdens een landelijke actiedag in Den Haag hebben we ze op het podium aan de fractievoorzitter van GroenLinks overhandigd. Op het podium dacht ik bij mezelf: Is dit echt waar? Het publiek reageerde erg enthousiast en we kregen een groot applaus. Onze boodschap is gehoord.

  Den Haag wakker schuddenNa deze prestatie gingen we met het team van

  de clintenraad Almere lekker wat eten en napraten. Het doel was om

  Den Haag wakker te schudden en dat is gelukt! Dat hebben

  we maar mooi gedaan met zn allen. We zijn trots op elkaar!

  OproepTot slot wil Maurice andere clinten oproepen

  om deel te nemen aan de clintenraad, omdat het

  belangrijk is om mee te praten en je mening te laten horen!

  mensen met een

  beperkingen ouderen

  p012_TriadeZetZichInVoor.indd 12 10-06-14 14:23

 • 13

  Expertise van...

  Diana Baarda werkt al 23 jaar als logopediste op de Paddestoel in Emmeloord. Wat opvallend is in de zorg, is dat ouders, verzorgers, begeleiders en leerkrachten vaak veel te vlug praten en handelen voor kinderen. We zijn geneigd om veel al in te vullen, zonder dat het kind er zelf over na kan denken. Dit terwijl er door zelf te ontdekken, ervaren en doen, juist heel veel te leren valt! Sinds een aantal jaren houdt Diana zich daarom bezig met de Denkstimulerende GespreksMethodiek (DGM). Diana begeleidt kinderen

  zowel in groepjes (van drie vier) als individueel met DGM.

  Wat houdt de DGM in?Met deze methodiek leren kinderen, hun ervaringen te structureren door middel van taal. De kern van deze methode vormt het denkgesprek. De DGM helpt een kind, meer grip op zijn ervaringen en waarnemingen te krijgen. Het kind leert te organiseren, reguleren en ordenen. Zo kan hij meer structuur aanbrengen in de wereld om zich heen, zodat die overzichtelijker en veiliger wordt

  en daardoor verder op onderzoek uitgaat. Het kind is gemotiveerder om nieuwe ervaringen op te doen en leert daardoor makkelijker. Het kind wordt gestimuleerd om zelf na te denken en niet zonder meer af te gaan op wat een ander zegt.

  Voor wie is de DGM?Voor kinderen die de taal niet of onvoldoende begrijpen en gebruiken en voor kinderen die onvoldoende in staat zijn orde en structuur te scheppen in gebeurtenissen. Maar eigenlijk is het een basishouding die voor alle kinderen goed is!

  Wat merk je in de praktijk van deze methode?Door goede vragen te stellen komen we er achter wat het denkniveau van het kind is. En kunnen we helpen het kind zelf een antwoord te laten geven.

  Zelf ontdekken, ervaren en doen

  Heb je goede tips voor begeleiders? Wees niet te verzorgend; geef kinderen de ruimte en laat ze zelf de

  wereld ervaren. Ga af en toe eens achteruit handen. Situaties mogen mis gaan; van daaruit kun je tot oplossingen komen. Wat als je meer wilt weten?Als je meer wilt weten over de Denkstimulerende Gespreksmethode, kun je contact opnemen met Diana Baarda via [email protected] evoland.nl

  p013_ExpertiseVan.indd 13 10-06-14 14:22

 • 14

  Mijn volgende stap

  Samenwonen met mijn vriendinIk ben hier heel gelukkig, zegt Stefan. Ik vind de begeleiders leuk en we wonen samen met zijn zessen. Alleen n huisgenoot is af en toe een beetje druk.Maar dat ben ik ook wel eens, lacht Stefan. Ik zougraag zelfstandig willen wonen, samen met mijn meisje Nikki, zegt Stefan. Nu komt Nikki een paar keer in de week langs. Als we samenwonen dan kan ik haar veel vaker zien.

  Leren voor mezelf zorgenIk kan al veel zelf, zegt Stefan. Ik doe zelf de was en stofzuig mijn kamer, maar ik kan nog niet alles. Gelukkig leer ik nieuwe dingen van mijn begeleiders en ook doordat we elke week in huis andere taken hebben. Vandaag heb ik de tafel afgeruimd en morgen ga ik de vaatwasser in- en uitruimen. Zo leer ik steeds iets meer. In het begin had ik niet direct door hoe ik mijn kleding moest wassen. Maar na meerdere keren oefenen en wat hulp weet ik hoe het moet en kan ik het zelf!

  Ik wil samenwonen

  met mijn meisje Nikki

  p014_015_MijnVolgendeStap.indd 14 10-06-14 14:22

 • 15

  Eten kokenAls ik nu zou gaan samenwonen, dan moeten anderen hier voor het eten zorgen, lacht Stefan. Als ik eten kook dan laat ik soms het eten aanbakken of gebruik te veel peper of zout. Maar gelukkig leer ik wel steeds beter koken. Laatst heb ik voor mijn huisgenoten een driegangen diner gemaakt. Ik had per ongeluk de saus van de gehaktballen bij de groente gedaan. Maar gelukkig vonden mijn huisgenoten en de begeleiding het wel lekker!

  Mijn volgende stapAls volgende stap zou ik meer willen leren over het koken. Vooral over hoeveelheden en volgorde. Recepten volgen is nu nog lastig, want ik weet niet wat een milliliter is. Dat zou ik graag willen leren.

  Hennie Bekendam, poer van Stefan verteltSamen met Stefan hebben we een overzicht opgesteld, zodat hij per dag weet wat hij moet doen en dat bekijkt hij dan ook per dag. Zo werkt hij keurig iedere dag zijn takenlijst af. Dat werkt goed en geeft hem een goed gevoel. Stefan heeft hulp nodig bij het maken van deze lijst, want hij houdt van duidelijkheid. Bij het koken gaat hij steeds een stap verder in het zelfstandig zijn. Hij kookt nu soms ook al samen met zijn vriendin in haar appartement.

  Stefan zijn droom. Samenwonen met zijn vriendin. Stefan woont aan de Govert Flinckstraat en oefent vast voor straks.

  p014_015_MijnVolgendeStap.indd 15 10-06-14 14:22

 • Heb je een vraag en wil je graag antwoord? Of heb je een oproep? Laat dan hier je oproep of vraag plaatsen. Dit kun je doen door jouw vraag of oproep door te geven aan [email protected] evoland.nl. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag in de volgende Trialoog.

  Vraag en antwoord

  Werkgroep Seksualiteit en Intimiteit zoekt ledenDe werkgroep Seksualiteit en Intimiteit geeft voorlichting en uitleg aan teams. Er is veel behoefte aan goede begeleiding van clinten bij vragen over vriendschappen en het ontwikkelen van een betrouwbaar netwerk. De werkgroep wil uitbreiden en is op zoek naar nieuwe leden. Of je nu ouder bent of medewerker, jouw bijdrage is van harte welkom. Ben jij genteresseerd, dan kun je informatie opvragen bij Bert Heere of Anneke Grinwis via email: [email protected] evoland.nl

  16

  Oproep zwemvrijwilliger voor PeterIk ben Peter Steinen en ik ben 29 jaar. Ik woon in Dronten en houd van zwemmen. Ik zoek een vrijwilliger die met me meegaat! Als jij ook van zwemmen houdt en het gezellig vindt om dit samen te doen, neem dan contact op met Mergelland 53/61 in Dronten via telefoonnummer 0321-316366. Je kunt vragen naar Anita Rijsemus.

  Geef je mening:

  In de Trialoog verwijzen we regelmatig voor handige tips of goede artikelen door naar een website. Maak je daar gebruik van?

  1) Ja, dat doe ik altijd en het helpt me2) Ja, dat doe ik soms3) Nee, dat doe ik niet

  Geef je antwoord door op de Facebookpagina van Triade.

  Oproep zwemvrijwilliger

  Vrijwilligers gezocht voorKoffi ecaf LelystadBij AC De Schoener in Lelystad wordt elke vrijdagavond van 19.30 21.30 uur het koffi ecaf gehouden. Wij zijn opzoek naar vrijwilligers die ons willen helpen!Laat ons niet hoeven stoppenmet dit caf, meld je aan!Stuur een email naarkoffi [email protected]

  p016_VraagEnAntwoord.indd 16 10-06-14 14:20

 • Het geeft voldoening

  wanneer een gezamenlijke

  aanpak slaagt.

  Samen

  Aaltje en Jan Kuik, zijn de ouders van Dorine.

  Dorine woont op de Schoener 40-10a in Lelystad.

  De tuin was al een tijdje verwaarloosd en Aaltje en

  Jan namen het initiatief om de tuin rond het huis

  een inke opknapbeurt te geven!

  Jan vertelt: Met andere ouders, vrijwilligers en

  met hulp van Arjan, Rob en Danille, bewoners

  van de Schoener, hebben we de handen uit de

  mouwen gestoken. Boenen, wieden, opruimen,

  plantjes poten, schuur leegruimen en bankjes

  plaatsen. We hebben alles aangepakt. De

  begeleiders hebben de harde werkers voorzien van

  kof e en thee met lekkere broodjes. Vrijwilligster

  Bouchien had een grote pan soep gemaakt. Het

  was echt heel gezellig, vertellen Loes en Willeke,

  medewerkers van de Schoener. Het meeleven met

  onze bewoners en het onderling contact tussen de

  ouders en de groep is geweldig om te zien. Je ziet

  de bewoners duidelijk genieten van alle reuring

  om hen heen. Maar vooral met het resultaat zijn

  we zo blij! We kunnen nu makkelijker naar buiten

  en het is veel aantrekkelijker geworden om buiten

  te gaan zitten. Jan Kuik vult nog aan: Het geeft

  veel voldoening, een gezamenlijke aanpak van

  vrijwilligers, ouders en Triade te zien slagen.

  17

  p017_SamenGezelligheid.indd 17 10-06-14 14:19

 • RedactieAnnelies ten HoeveEls HarderFrans van RijnsoeverHedy PieterHerman van den BrinkJan BleiTeuni van GarderenVera van Heerde

  EindredactieAnnelies ten Hoeve

  CorrectieHenri Kunne

  Vormgeving100% Ontwerpen & Edson Goes

  Inpakken/verzendingKleurKracht Print

  DrukwerkDrukkerij t Venhuis, Hem

  Fotografi eEljee Bergwerff

  Oplage5.200 exemplaren

  Volgende uitgaveOktober 2014. Deadline voor de kopij is 18 september 2014.

  Heeft u ideen, onderwerpen, tips of reacties?Neem contact op of mail naar:Redactie TrialoogPostbus 144, 8200 AC LelystadT (0320) 28 09 [email protected] evoland.nl

  18

  Colofon

  100% Ontwerpen & Edson Goes100% Ontwerpen & Edson Goes

  49,95

  Set (6 bordjes

  en 6 bekers)

  NL aan tafelEen prachtige ontbijtset met de typeringen van alle provincies erin verwerkt. Patricia van Klooster van het Atteljee maakte het ontwerp voor n van de bekers Windmolens. Set (6 bordjes en 6 bekers) voor 49,95. Voorverkoop is gestart bij het Atteljee!

  p018_019_Colofon_GespotBijEerlijkGemaakt_v2.indd 18 10-06-14 14:19

 • 19

  Gespot

  Zomerse aspergesCoen Blom, onze creatieve kok van het Eksternest en het restaurant op het Centraal Bureau, bedacht speciaal voor de lezers van de Trialoog een lekker zomers gerecht. Coen geeft zijn kookgeheim, een aspergesoep, prijs! Geen zin om dit zelf te maken? Kom het dan proeven op het Centraal Bureau.

  Coen: Het leuke aan asperges is dat je alles kan gebruiken. De schillen zijn een prachtige basis voor aspergesoep of aspergesaus. De asperges zelf kun je gebruiken voor een salade met gerookte zalm en citrusdressing of voor gekookte asperges met ham, ei, peterselie, kriel en botersaus. Hiernaast de bereidingswijze voor de aspergesoep. Veel kookplezier!

  AspergesoepIngredinten: 1 liter

  aspergevocht 1 liter sojaroom 40 milliliter

  groenten- of kippenbouillon

  Gesnipperde eien ham

  Half bosje peterselie

  Peper en zout

  Schil de asperges en doe de schillen in de pan met koud water. Zet het op het vuur en breng het even aan de kook. Daarna op laag vuur circa 20 minuten laten trekken. Let op: niet meer laten koken, want daar wordt de soep bitter van. Voeg daarna blanke sojaroom toe. Laat het geheel inkoken totdat de soep lobbig is. Breng het op smaak met groenten- of kippenbouillon. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Schep de soep in een kom en garneer met gesnipperde ei en de reepjes ham. Strooi als laatste de gehakte peterselie over het geheel. Eet smakelijk.

  Coen: Het leuke aan asperges

  Gespot

  aspergeskok van het Eksternest en het

  Bureau, bedacht speciaal voor de lezers van de Trialoog een lekker zomers gerecht. Coen

  aspergesoep, prijs! Geen zin om dit zelf te maken? Kom het dan proeven op het Centraal

  Coen: Het leuke aan asperges

  aspergeskok van het Eksternest en het

  Bureau, bedacht speciaal voor de lezers van de Trialoog een lekker zomers gerecht. Coen

  aspergesoep, prijs! Geen zin om dit zelf te maken? Kom het dan proeven op het Centraal

  Coen: Het leuke aan asperges Aspergesoep

  12,50

  Groene vingers kweek je zelfMobiel kruidenbakje (Kemphaan Almere) 9,95 naturel 12,50 white wash.

  Schil de asperges en doe de schillen in de pan met koud water. Zet het op het vuur en breng het even aan de kook. Daarna op laag vuur circa 20 minuten laten trekken. Let op: niet meer laten koken, want daar wordt de soep bitter van. Voeg daarna blanke sojaroom toe. Laat het geheel inkoken totdat de soep lobbig is. Breng het op smaak met groenten- of kippenbouillon. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Schep de soep in een kom en garneer met gesnipperde ei en de reepjes ham. Strooi als laatste de gehakte peterselie over het geheel. Eet smakelijk.

  p018_019_Colofon_GespotBijEerlijkGemaakt_v2.indd 19 10-06-14 14:19

 • Lucas is trots op zijn houten vakwerkSinds 2013 woont Lucas Smits

  aan de Wisentweg in Dronten.

  Lucas is 17 jaar, wil veel leren

  en actief bezig zijn. Vandaar dat

  hij overdag werkt in de groene

  schuur op het Geldersehout in

  Lelystad.

  Lucas en zijn persoonlijk

  ondersteuner gingen aan

  de slag. Want werken met

  elektrische apparaten vraagt om

  een zorgvuldige aanpak. Stap

  voor stap leerde Lucas op een

  veilige manier te werken met de

  decoupeerzaag en boormachine.

  En met succes! Lucas vertelt: Ik

  maak spullen van hout. Kippen,

  harten, uilen. Dieren zijn leuk. In

  de winkel koop je de dieren. Kom

  maar kijken. Dat is leuk. Lucas is

  er trots op en in de winkel aan het

  Geldersehout 1 in Lelystad kun je

  naast de spullen van Lucas, ook

  nog andere leuke dingen kopen!

  Waarben je trotsop?

  p020_WaarBenJeTrotsOp.indd 20 11-06-14 15:13

  Cover_pagina_01pagina_02pagina_03pagina_04pagina_05pagina_06pagina_07pagina_08pagina_09pagina_10pagina_11pagina_12pagina_13pagina_14pagina_15pagina_16pagina_17pagina_18pagina_19pagina_20