Trialoog uitgave 2, 2014

20
Vakmanschap op het Geldersehout pg 20 Samenwerken met het MBO pg 7 Een externe vertrouwenspersoon werkt! pg 8 700 handtekeningen tegen de bezuinigingen pg 12 Nummer 2, juni 2014

description

Headlines: Een externe vertrouwenspersoon werkt! Vakmanschap op het Gelderse Hout Samenwerken met het MBO 700 handtekeningen tegen de bezuinigingen

Transcript of Trialoog uitgave 2, 2014

Page 1: Trialoog uitgave 2, 2014

Vakmanschap op hetGeldersehout pg 20

Samenwerkenmet het MBO pg 7

Een externever trouwenspersoon werkt! pg 8

700 handtekeningen tegen de bezuinigingen pg 12

Nummer 2, juni 2014

p001_Cover.indd 1 10-06-14 14:30

Page 2: Trialoog uitgave 2, 2014

2

2 ColumnVragen van onze cliënten zichtbaar maken

4 Mijn prettige plekBenno Bakker woont zelfstandig aan de Ambachtsmark.

6 Nieuws in het kort 8 Een externe

vertrouwenspersoon werkt!

10 FotopaginaIn het zonnetje

12 CCR zet zich in voor…Mensen met een beperking en ouderen

13 Expertise vanDiana Baarda, logopediste

14 Mijn volgende stapSamenwonen met mijn meisje

16 Vraag en Antwoord Oproepjes en weetjes

17 SamenEen fl inke opknapbeurt voor de tuin aan de Schoener

18 Gespot bij Eerlijk GemaaktZomerse aspergesoep en uniek ontbijtservies

20 Waar ben je trots opLucas is trots op zijn vakwerk!

De gemeenten zijn begonnen met de voorbereidingen voor de inkoop van de zorg. De nieuwe wethouders zijn geïnstalleerd en de ambtenaren zijn druk bezig met het bepalen van de voorwaarden voor die inkoop. Dat betekent dat we goed moeten nadenken over wat Triade in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de nieuwe Jeugdwet kan doen. We laten aan de gemeenten zien welke ondersteuningsbehoeften cliënten hebben en waar de medewerkers van Triade goed in zijn.

Triade biedt mensen alleen professionele zorg en ondersteuning als er een aantoonbare toegevoegde waarde is èn familie, vrienden en buurtbewoners de zorg of ondersteuning zelf niet kunnen organiseren of als de lokale voorzieningen niet toereikend zijn.

In deze fase doen we ook mee in wijkteams. We willen oefenen en meedenken over de nieuwe manier van werken in de wijk. Zo kunnen we vragen van onze cliënten zichtbaar maken en ervoor zorgen dat er in 2015 geen mensen buiten de boot vallen. Dat vraagt veel van onze medewerkers. Maar zij zien het als een uitdaging om oplossingsgericht te blijven werken, samen met andere welzijns- en zorgaanbieders.

Wij willen u zo goed mogelijk over de ontwikkelingen informeren. Zodra duidelijk is wat de inkoop door gemeenten voor onze cliënten betekent, dan laten wij het u weten.

Micky Adriaansens Bestuurder Triade

“We willen vragen van onze cliënten zichtbaar maken en er voor zorgen dat er geen mensen buiten de

boot vallen!”

p002_003_Column_Micky_Inhoud.indd 2 10-06-14 14:29

Page 3: Trialoog uitgave 2, 2014

14

5

8

12

Inhoud

Triade biedt gehandicaptenzorg, jeugdzorg en

GGZ(care) in en om Flevoland. Triade helpt je

ontdekken wat je kan. Want hoe meer je zelf kan, hoe

beter je jezelf voelt. Vanuit een vertrouwde situatie laten

we je ervaren hoe leuk het is om nieuwe dingen te doen en

leren. Onze medewerkers zijn opgeleid in wetenschappelijk

bewezen methodieken en coachen je naar jouw doel. Hoe

groot of klein de uitdaging ook is. 3

Ik wil samen wonen met

mijn meissie

Een stapje voorwaarts

Stop de bezuinigingen: cliënten naar Den Haag

Een externe vertrouwens-persoon werkt!

ZOMERFEESTnet als vorige jaren bent u welkom op het

zomerfeest van Geldersehout op

28 JUNI 2014VAN 14:00 - 17:00 UUR

Met muziek wordt u warm ontvangen

12

p002_003_Column_Micky_Inhoud.indd 3 10-06-14 14:29

Page 4: Trialoog uitgave 2, 2014

“Hier wonen zie ik als een stapje voor-waarts in

mijn leven”

Mijn prettige plek

4

p004-005_MijnPrettigePlek.indd 4 10-06-14 14:28

Page 5: Trialoog uitgave 2, 2014

Benno Bakker (33) woont sinds april in zijn nieuwe appartement aan de Ambachtsmark in Almere. Daar woont hij met veel plezier omdat hij daarmee zijn zelfstandigheid heeft bewezen. Zelf boodschappen doen, eten koken en vrienden en familie ontvangen.

Wonen aan de Ambachtsmark“Het wonen aan de Ambachtsmark zie ik als een

stapje voorwaarts in mijn leven”, vertelt Benno

zijn verhaal. Het fl atje op de 3e verdieping oogt

gezellig. Woonkamer met keuken, badkamer en

een ruime slaapkamer. “Eén keer per week doe

ik boodschappen voor een paar dagen en dan

kook ik voor mezelf. Op andere dagen eet ik met

de bewoners, want ik kom pas om 6 uur thuis

van mijn werk. Met mijn po’er Larissa bespreek ik

iedere week de dagelijkse dingen zodat ik die dan

verder zelfstandig kan doen.”

Zingen en salsa“In mijn vrije tijd ga ik naar de fi lm met vrienden

of buiten voetballen met mooi weer. Ik zit op

zangkoor, het Talentenpallet. Wij zingen zowel

Nederlandstalig als Engelstalige liedjes en een

paar keer per jaar hebben we een optreden.

Ook dansen vind ik leuk. Na een aantal jaren

stijldansen, ga ik voortaan op woensdagavond

salsadansen. Ik kan hier echt enorm van

genieten.

Wat ik over 5 jaar ga doen, kan ik nog niet

zeggen. Maar als deze woonplek op de

Ambachtsmark zo prettig blijft dan denk ik dat

ik hier over 5 jaar nog woon. 5

p004-005_MijnPrettigePlek.indd 5 10-06-14 14:27

Page 6: Trialoog uitgave 2, 2014

CCR Spannende tijdenBezuinigingen van het kabinet en de invoering van de WMO. Veranderingen in de langdurige zorg. We hebben er allemaal mee te maken. Het zijn ingrijpende veranderingen die wij uitvoerig bespreken met Triade.

Verhuizen omdat een groepswoning sluit. Je vertrouwde dagverblijf wordt samengevoegd met anderen in een ander gebouw. Steeds meer kinderen krijgen op ‘gewone’ scholen begeleiding in plaats van in een gebouw van Triade. Cliënten die zelfstandig gaan reizen omdat het busvervoer stopt. En soms is er veel wisseling

van begeleiders, omdat Triade reorganiseert en medewerkers moet ontslaan. Om nog maar te zwijgen over de fi nanciële gevolgen voor cliënten en gezinnen. Wij maken ons zorgen. De impact is groot en er is onrust bij cliënten en ouders. De CCR dringt er bij Triade op aan dat zij goede informatie geven. Zo blijven ouders en cliënten op de hoogte. Dat is nu nog belangrijker dan ooit. Maar volgens ons is hierin nog veel te verbeteren. We blijven hierover met Triade in gesprek.

De raad van Almere ging naar Den Haag om haar zorgen te uiten.Lees snel verder op pg 12.

Verbinding in de buurtBuurtbewoners van Tussen de Vaarten willen meer in verbinding staan met elkaar. Samen kwamen zij op het idee om een kunstwerk te maken dat symbool staat voor verbinding en meteen een mooie ontmoetingsplek is in de wijk. De Almeerse kunstenares Mira Ticheler (AlaMira) werd aan het werk gezet voor een ontwerp. Zaterdag 10 mei was het zover en maakten de bewoners van boomstammen een brug. Bewoners van de Jacob van Ruysdaelstraat waren van de partij. Op 6 juni heeft de burgemeester van Almere het kunstwerk onthuld.

Koninklijk bezoekGeloof het of niet, maar 8 mei bracht koning Willem-Alexander onverwacht een bezoek aan Super Cool! “Super Cool is een project dat Triade samen met de Almeerse schaatsvereniging VMCA als onderdeel van het Oranjefonds draait,” vertelt een enthousiaste René Langeslag. “Cliënten kunnen lekker schaatsen en skeeleren en leren zo steeds meer mensen kennen, waardoor eenzaamheid wordt voorkomen. En dat gebeurt allemaal onder leiding van vrijwilligers. Shian was bij het bezoek: “Ik vond het echt supertof dat wij de koning ontmoetten. Hij gaf het startsein en daarna gingen we skeeleren. Ook mocht ik even met hem praten. Wat een verrassing was dit, zeg!”

6

Het mooie weer komt er weer aan, dus het is weer tijd voor een gezellig feestje!! De afgelopen 2 jaar, was dit een GROOT succes, dus ook dit jaar organiseert het Geldersehout weer een zomerfeest. Ook iedereen die niet direct aan het Geldersehout verbonden is maar zin heeft

in een zomers feestje is van harte welkom om te komen en de gezellige sfeer op het Geldersehout te proeven. Met een hapje, drankje en gezellige muziek, gaan wij er vanuit dat het Zomerfeest ook dit jaar weer een groot succes zal zijn! Feestelijke groet, de familiegroep

Zomerfeest Geldersehout 28 juni van 14.00 – 17.00 uur

p006_007_NieuwsInHetKort.indd 6 10-06-14 14:27

Page 7: Trialoog uitgave 2, 2014

Denkt u erover om zelf een woonvorm te starten? Praat dan mee! Er zijn ouders die zelf de regie willen in de zorg voor hun kind. Zij willen een woonvorm starten die past bij hun wensen.

En vragen aan Triade om hen hierbij te ondersteunen. Triade is al

met verschillende ouders in gesprek over wat zij belangrijk vinden en welke hulp

zij nodig hebben om hun idee vorm te kunnen geven.Triade organiseert over dit onderwerp een ouderavond. De datum is nog niet bekend, dat bepalen we samen met de ouders. Enkele ouders hebben zich al aangemeld. Maar we willen graag meer ouders de gelegenheid geven om mee te doen. Bent u zelf een ouder of verzorger met een wens op dit gebied? Of wilt u graag meepraten over dit onderwerp? Laat het ons weten. U kunt zich aanmelden via info@triade-fl evoland.nl o.v.v. ‘Ouderavond’.

Nieuws in het kort

“Varyo”Deze nieuwste locatie van Triade startte op 7 april op de Grietenij in Lelystad. Capro, Superwerk, ATC en Werfplaats hebben hun krachten samengevoegd in deze nieuwe locatie aan het Centraal Bureau.

Rumeysa werkt sinds 1994 al bij de locaties van Triade. “Ik doe diverse in- en ompakwerkzaamheden, papier sorteren voor dossiervernietiging. Maar wat ik ook heel leuk vind, is dat ik regelmatig meega naar bedrijven om papiercontainers op te halen. Bij Varyo kan ik ook creatief aan het werk. Daar doe ik dan het liefst de fi jne werkjes. Werken met kralen, knipwerk, kleine vlaggetjes vouwen en aan een lijn zetten. Het is hier gezellig en we maken heel wat grapjes met elkaar.” Ook nieuwsgierig naar de werkzaamheden van Varyo? Kijk dan op www.varyo.nl en houd de open dag de komende zomer in de gaten.Wilt u

zelf een woonvorm starten?

7

Convenant MBO College Almere en TriadeDe directies van Triade en ROC van Flevoland MBO College Almere hebben een overeenkomst getekend dat het programma “Zo Actief” in de beide organisaties borgt en aangeeft dat ze samen blijven werken. “Zo Actief” is de afgelopen zeven jaar succesvol ingezet voor de cliënten van Triade. In dit programma geven 10 tot 14 studenten die de opleiding tot Bewegingsagoog volgen, bewegingsactiviteiten aan de cliënten van Triade”, legt René Langeslag, coördinator Sport bij Triade, uit. “De studenten brengen per week zo’n 200 cliënten van Triade in beweging. Voor de studenten levert het ervaring in het vak bewegingsagogie en ervaring in het werken met mensen met een beperking op. Door de overeenkomst blijft dit nu bij beide organisaties in stand.”

Zomerfeest Geldersehout 28 juni van 14.00 – 17.00 uur

p006_007_NieuwsInHetKort.indd 7 10-06-14 14:27

Page 8: Trialoog uitgave 2, 2014

Van januari tot december 2013 hebben cliënten 90 vragen en klachten besproken met de vertrouwenspersoon. De meeste vragen of klachten gingen over gebouwen, de behandeling (zorg), bejegening, hotelfunctie en overige zaken. ‘Het is goed merkbaar dat er binnen Triade veel energie wordt gestoken in het omgaan met dwang en vrijheidsbeperkingen, want hier zijn nauwelijks vragen over gekomen’, vertelt Ria Weitkamp.

Een vak apart‘Cliëntenvertrouwenspersoon is een vak apart’, volgens Henk. ‘Vanuit de stichting PVP hebben wij bijvoorbeeld specifi eke gedragsregels, krijgen wij scholing, ondersteuning bij communicatie en juridisch advies. Het is anders dan het werk van een zorgprofessional en hoe hij/zij in zijn vak staat. Zorgprofessionals gaan, zoals het hoort, uit van het zorgbelang van de cliënt. Het verschil met een cliëntvertrouwenspersoon is dat hij of zij het verhaal / perspectief van de cliënt centraal stelt. En uitgaat van het belang van de cliënt, zoals de cliënt datzelf ziet.’Ria vult aan: ‘Omdat het om een andere invalshoek gaat, hechten wij grote waarde aan iemand van buiten. Iemand die in dienst is van Triade zou in de valkuil kunnen stappen alles nog een keer uit te leggen vanuit het belang van de cliënt en de organisatie. Terwijl de cliënt daar juist niet op zit te wachten.’

Spiegel voorhoudenVoor een cliënt is het niet altijd makkelijk om zich te uiten over de manier van werken van begeleiders. Want je hecht waarde aan een goede relatie met elkaar. Henk: ‘Soms komt een cliënt bij mij en geeft aan dat iets niet ok is. Ik houd dan vast aan het perspectief van de client zoals hij of zij het ziet. Samen stappen we dan naar een medewerker. De medewerker vraagt: ‘Maar daar hebben we nu toch duidelijke afspraken over gemaakt?’ In het gesprek bleek dat de afspraken niet zo duidelijk waren en werd er alsnog een goede oplossing gevonden. Het is een signaal dat de medewerker van Triade dingen onvoldoende met de cliënt heeft besproken of niet goed naar de cliënt heeft geluisterd. Het mooie van mijn externe blik is dat ik samen met de cliënt een spiegel voorhoud aan de medewerker of de organisatie en de vraag stel: Hoe kan Triade nog zorgvuldiger communiceren zodat ze de cliënt beter begrijpen? Dan heb je winst niet alleen voor nu maar, ook voor later.’

Vertrouwd gevoel‘Ik merk dat het voor de cliënt prettig is dat ik van buiten ben,’ geeft Henk aan. ‘Het geeft een vertrouwd gevoel en meer privacy’. Mevrouw Korevaar, moeder van Remco (woont bij Triade, red.) beaamt dit. `Iemand van buiten maakt een groot verschil. Ik was niet op Henk afgestapt als hij van Triade was. Dan heb je toch het gevoel van

Een externe vertrouwens-persoon werkt!

8

Stichting PatiëntenVertrouwensPersoon (PVP) en Triade gingen vorig jaar een samenwerking aan.

Beide organisaties vinden het belangrijk dat cliënten op kunnen komen voor hun belangen. Zij zijn

ervan overtuigd dat iemand die niet in dienst is van Triade dus onafhankelijk is, zuiverder kan opkomen

voor het standpunt van de cliënt als dat nodig is. Sinds anderhalf jaar werkt Henk van Dijk als externe

cliëntvertrouwenspersoon voor Triade. Aan het woord zijn Henk , Ria Weitkamp, manager zorg en

mevrouw Korevaar moeder van Remco (cliënt van Triade, red).

p008_009_Informatief_Hoofdartikel.indd 8 10-06-14 14:26

Page 9: Trialoog uitgave 2, 2014

9

“ons kent ons.” Iemand die buiten de organisatie staat, heeft een andere kijk op de zaken. Ik voelde me beter gehoord. Henk snapte waar ik bij Triade op stuk liep en hij kreeg ingangen. Het gaat stukken beter. Het is nog steeds niet helemaal afgerond, maar de steun, hulp en het feit dat Henk er altijd is, doen goed.’

Kijken in de keukenHenk: ‘Belangrijk is dat ik barrières wegneem bij het personeel. Sommige medewerkers kunnen het ervaren als: hij komt in mijn keuken kijken. Door naar medewerkers en cliënten toe te stappen en uit te leggen wat de functie van een cliëntenvertrouwenspersoon is, merk ik dat medewerkers meer ontvankelijk zijn.’

Zichtbaar zijnOnlangs deed Hogeschool Windesheim onderzoek bij Triade in Almere naar de bekendheid van de externe cliëntenvertrouwenspersoon. Wat bleek? Cliënten weten Henk goed te vinden. Maar daar moet hij wel in investeren. ‘Dat betekent zichtbaar zijn en duidelijk maken waar de functie voor staat,’ licht Henk toe. Dat doet hij bijvoorbeeld door aan te schuiven bij huiskameroverleggen en posters op de locaties te hangen. Het onderzoek wees ook uit dat cliënten weten wat de functie inhoudt en wat de vertrouwenspersoon voor hen kan betekenen. `Een reactie uit het onderzoek was: Bij de cliëntenvertrouwenspersoon kun je terecht met je geheim! Dat zie ik als compliment.’

Voorloper Wet zorg en dwangTriade loopt met de externe cliëntenvertrouwenspersoon voor op de nieuwe Wet zorg en dwang. Deze wet verplicht zorgorganisaties medio 2015 om een vertrouwenspersoon van buiten aan te stellen. ‘Het is fi jn dat wij als organisatie op dit onderdeel al goed voorbereid zijn en onze ervaringen en kennis kunnen delen,’ sluit Ria Weitkamp af.

Meer weten?Wilt u een vraag stellen aan de cliëntenvertrou-wenspersoon? Neem dan contact op met Henk van Dijk. Hij is te bereiken via telefoonnummer 06-29103346 of e-mail [email protected].

“Bij de cliëntver-trouwenspersoon kun je terecht met je geheim”

p008_009_Informatief_Hoofdartikel.indd 9 10-06-14 14:26

Page 10: Trialoog uitgave 2, 2014

Wandelen 'in het zonnetje' Azorenweg

Linda 'in het zonnetje'Zes zonnetjes in één straat

Paddestoelenplein

10

p010_011_Fotopagina.indd 10 10-06-14 14:25

Page 11: Trialoog uitgave 2, 2014

Turf 2014 op de Schoener

Wilma te Winkel 25 jaar in dienst

De Parel

Deze foto’s zijn ingestuurd door medewerkers en cliënten van Triade. De foto Linda ‘in het zonnetje’ is door de Redactie verkozen tot de mooiste foto.Marcia gefeliciteerd!!!

‘In het zonnetje’

11

“Heerlijk mijn eigen plekje. Woon jij ook zo lekker?”

Laat het ons zien. De Redactie kiest de mooiste

foto en beloont deze met een presentje.

Stuur je foto naar redactie@triade-

fl evoland.nl en wie weet staat hier

de volgende keer jouw foto!

‘In het zonnetje’zonnetje’

Turf 2014 op de Schoener

“Heerlijk mijn eigen plekje. Woon jij ook zo lekker?”

Laat het ons zien. De Redactie kiest de mooiste

foto en beloont deze met een presentje.

Stuur je foto naar redactie@triade-

fl evoland.nl en wie weet staat hier

‘In het zonnetje’

“Heerlijk mijn eigen plekje. Woon jij ook zo lekker?”

Laat het ons zien. De Redactie kiest de mooiste

foto en beloont deze met een presentje.

fl evoland.nl en wie weet staat hier

p010_011_Fotopagina.indd 11 10-06-14 14:24

Page 12: Trialoog uitgave 2, 2014

12

Lokale cliëntenraad Almere zet zich in voor...

Maurice, voorzitter van de lokale cliëntenraad Almere, vertelt. “Nadat wij het nieuws hoorden over de bezuinigingen, ontstond er binnen de cliëntenraad veel discussie. Wat gebeurt er en wat moeten we hier nou mee? We bedachten dat het tijd was voor een handtekeningenactie. Zo gezegd, zo gedaan. Met een doek, een pot verf en veel enthousiasme maakten we een spandoek. Samen met het spandoek en de fl yers vroegen we in Almere aandacht voor onze boodschap: “Stop de bezuinigingen op de ouderen- en gehandicaptenzorg.” De handtekeningen werden op verschillende plekken verzameld. Zelf leek mij

het gemeentehuis, waar toen een politieke markt was, wel een goede plek. Er werd enthousiast gereageerd en al snel waren we door de handtekeningformulieren heen. Dus moesten er meer komen. Op een gegeven moment dacht ik: ‘Wow, waar ben ik aan begonnen?!”

700 handtekeningenUiteindelijk haalden we ruim 700 handtekeningen op. Tijdens een landelijke actiedag in Den Haag hebben we ze op het podium aan de fractievoorzitter van GroenLinks overhandigd. Op het podium dacht ik bij mezelf: “Is dit echt waar?” Het publiek reageerde erg enthousiast en we kregen een groot applaus. Onze boodschap is gehoord.

Den Haag wakker schuddenNa deze prestatie gingen we met het team van

de cliëntenraad Almere lekker wat eten en napraten. Het doel was om

Den Haag wakker te schudden en dat is gelukt! Dat hebben

we maar mooi gedaan met z’n allen. We zijn trots op elkaar!

OproepTot slot wil Maurice andere cliënten oproepen

om deel te nemen aan de cliëntenraad, “omdat het

belangrijk is om mee te praten en je mening te laten horen!”

…mensen met een

beperkingen ouderen

p012_TriadeZetZichInVoor.indd 12 10-06-14 14:23

Page 13: Trialoog uitgave 2, 2014

13

Expertise van...

Diana Baarda werkt al 23 jaar als logopediste op de Paddestoel in Emmeloord. Wat opvallend is in de zorg, is dat ouders, verzorgers, begeleiders en leerkrachten vaak veel te vlug praten en handelen voor kinderen. We zijn geneigd om veel al in te vullen, zonder dat het kind er zelf over na kan denken. Dit terwijl er door zelf te ontdekken, ervaren en doen, juist heel veel te leren valt! Sinds een aantal jaren houdt Diana zich daarom bezig met de Denkstimulerende GespreksMethodiek (DGM). Diana begeleidt kinderen

zowel in groepjes (van drie à vier) als individueel met DGM.

Wat houdt de DGM in?Met deze methodiek leren kinderen, hun ervaringen te structureren door middel van taal. De kern van deze methode vormt het denkgesprek. De DGM helpt een kind, meer grip op zijn ervaringen en waarnemingen te krijgen. Het kind leert te organiseren, reguleren en ordenen. Zo kan hij meer structuur aanbrengen in de wereld om zich heen, zodat die overzichtelijker en veiliger wordt

en daardoor verder op onderzoek uitgaat. Het kind is gemotiveerder om nieuwe ervaringen op te doen en leert daardoor makkelijker. Het kind wordt gestimuleerd om zelf na te denken en niet zonder meer af te gaan op wat een ander zegt.

Voor wie is de DGM?Voor kinderen die de taal niet of onvoldoende begrijpen en gebruiken en voor kinderen die onvoldoende in staat zijn orde en structuur te scheppen in gebeurtenissen. Maar eigenlijk is het een basishouding die voor alle kinderen goed is!

Wat merk je in de praktijk van deze methode?Door goede vragen te stellen komen we er achter wat het denkniveau van het kind is. En kunnen we helpen het kind zelf een antwoord te laten geven.

“ Zelf ontdekken, ervaren en doen”

Heb je goede tips voor begeleiders?• Wees niet te verzorgend; geef kinderen de ruimte en laat ze zelf de

wereld ervaren. Ga af en toe eens achteruit handen. • Situaties mogen mis gaan; van daaruit kun je tot oplossingen komen. Wat als je meer wilt weten?Als je meer wilt weten over de Denkstimulerende Gespreksmethode, kun je contact opnemen met Diana Baarda via dbaarda@triade-fl evoland.nl

p013_ExpertiseVan.indd 13 10-06-14 14:22

Page 14: Trialoog uitgave 2, 2014

14

Mijn volgende stap

Samenwonen met mijn vriendin“Ik ben hier heel gelukkig”, zegt Stefan. “Ik vind de begeleiders leuk en we wonen samen met zijn zessen. Alleen één huisgenoot is af en toe een beetje druk.Maar dat ben ik ook wel eens”, lacht Stefan. “Ik zougraag zelfstandig willen wonen, samen met mijn meisje Nikki”, zegt Stefan. Nu komt Nikki een paar keer in de week langs. Als we samenwonen dan kan ik haar veel vaker zien.”

Leren voor mezelf zorgen“Ik kan al veel zelf”, zegt Stefan. “Ik doe zelf de was en stofzuig mijn kamer, maar ik kan nog niet alles. Gelukkig leer ik nieuwe dingen van mijn begeleiders en ook doordat we elke week in huis andere taken hebben. Vandaag heb ik de tafel afgeruimd en morgen ga ik de vaatwasser in- en uitruimen. Zo leer ik steeds iets meer. In het begin had ik niet direct door hoe ik mijn kleding moest wassen. Maar na meerdere keren oefenen en wat hulp weet ik hoe het moet en kan ik het zelf!”

“Ik wil samenwonen

met mijn meisje Nikki”

p014_015_MijnVolgendeStap.indd 14 10-06-14 14:22

Page 15: Trialoog uitgave 2, 2014

15

Eten koken“Als ik nu zou gaan samenwonen, dan moeten anderen hier voor het eten zorgen,’ lacht Stefan. ‘Als ik eten kook dan laat ik soms het eten aanbakken of gebruik te veel peper of zout. Maar gelukkig leer ik wel steeds beter koken. Laatst heb ik voor mijn huisgenoten een driegangen diner gemaakt. Ik had per ongeluk de saus van de gehaktballen bij de groente gedaan. Maar gelukkig vonden mijn huisgenoten en de begeleiding het wel lekker!”

Mijn volgende stap“Als volgende stap zou ik meer willen leren over het koken. Vooral over hoeveelheden en volgorde. Recepten volgen is nu nog lastig, want ik weet niet wat een milliliter is. Dat zou ik graag willen leren.”

Hennie Bekendam, po’er van Stefan vertelt“Samen met Stefan hebben we een overzicht opgesteld, zodat hij per dag weet wat hij moet doen en dat bekijkt hij dan ook per dag. Zo werkt hij keurig iedere dag zijn takenlijst af. Dat werkt goed en geeft hem een goed gevoel. Stefan heeft hulp nodig bij het maken van deze lijst, want hij houdt van duidelijkheid. Bij het koken gaat hij steeds een stap verder in het zelfstandig zijn. Hij kookt nu soms ook al samen met zijn vriendin in haar appartement.”

Stefan zijn droom. Samenwonen met zijn vriendin. Stefan woont aan de Govert Flinckstraat en oefent vast voor straks.

p014_015_MijnVolgendeStap.indd 15 10-06-14 14:22

Page 16: Trialoog uitgave 2, 2014

Heb je een vraag en wil je graag antwoord? Of heb je een oproep? Laat dan hier je oproep of vraag plaatsen. Dit kun je doen door jouw vraag of oproep door te geven aan redactie@triade-fl evoland.nl. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag in de volgende Trialoog.

Vraag en antwoord

Werkgroep Seksualiteit en Intimiteit zoekt ledenDe werkgroep Seksualiteit en Intimiteit geeft voorlichting en uitleg aan teams. Er is veel behoefte aan goede begeleiding van cliënten bij vragen over vriendschappen en het ontwikkelen van een betrouwbaar netwerk. De werkgroep wil uitbreiden en is op zoek naar nieuwe leden. Of je nu ouder bent of medewerker, jouw bijdrage is van harte welkom. Ben jij geïnteresseerd, dan kun je informatie opvragen bij Bert Heere of Anneke Grinwis via email: seksualiteitenintimiteit@triade-fl evoland.nl

16

Oproep zwemvrijwilliger voor PeterIk ben Peter Steinen en ik ben 29 jaar. Ik woon in Dronten en houd van zwemmen. Ik zoek een vrijwilliger die met me meegaat! Als jij ook van zwemmen houdt en het gezellig vindt om dit samen te doen, neem dan contact op met Mergelland 53/61 in Dronten via telefoonnummer 0321-316366. Je kunt vragen naar Anita Rijsemus.

Geef je mening:

In de Trialoog verwijzen we regelmatig voor handige tips of goede artikelen door naar een website. Maak je daar gebruik van?

1) Ja, dat doe ik altijd en het helpt me2) Ja, dat doe ik soms3) Nee, dat doe ik niet

Geef je antwoord door op de Facebookpagina van Triade.

Oproep zwemvrijwilliger

Vrijwilligers gezocht voorKoffi ecafé LelystadBij AC De Schoener in Lelystad wordt elke vrijdagavond van 19.30 – 21.30 uur het koffi ecafé gehouden. Wij zijn opzoek naar vrijwilligers die ons willen helpen!Laat ons niet hoeven stoppenmet dit café, meld je aan!Stuur een email naarkoffi [email protected].

p016_VraagEnAntwoord.indd 16 10-06-14 14:20

Page 17: Trialoog uitgave 2, 2014

“Het geeft voldoening

wanneer een gezamenlijke

aanpak slaagt.”

Samen

Aaltje en Jan Kuik, zijn de ouders van Dorine.

Dorine woont op de Schoener 40-10a in Lelystad.

De tuin was al een tijdje verwaarloosd en Aaltje en

Jan namen het initiatief om de tuin rond het huis

een � inke opknapbeurt te geven!

Jan vertelt: “Met andere ouders, vrijwilligers en

met hulp van Arjan, Rob en Daniëlle, bewoners

van de Schoener, hebben we de handen uit de

mouwen gestoken. Boenen, wieden, opruimen,

plantjes poten, schuur leegruimen en bankjes

plaatsen. We hebben alles aangepakt.” De

begeleiders hebben de harde werkers voorzien van

kof� e en thee met lekkere broodjes. Vrijwilligster

Bouchien had een grote pan soep gemaakt. “Het

was echt heel gezellig,” vertellen Loes en Willeke,

medewerkers van de Schoener. “Het meeleven met

onze bewoners en het onderling contact tussen de

ouders en de groep is geweldig om te zien. Je ziet

de bewoners duidelijk genieten van alle ‘reuring’

om hen heen. Maar vooral met het resultaat zijn

we zo blij! We kunnen nu makkelijker naar buiten

en het is veel aantrekkelijker geworden om buiten

te gaan zitten.” Jan Kuik vult nog aan: “Het geeft

veel voldoening, een gezamenlijke aanpak van

vrijwilligers, ouders en Triade te zien slagen.”

17

p017_SamenGezelligheid.indd 17 10-06-14 14:19

Page 18: Trialoog uitgave 2, 2014

RedactieAnnelies ten HoeveEls HarderFrans van RijnsoeverHedy PieterHerman van den BrinkJan BleiTeuni van GarderenVera van Heerde

EindredactieAnnelies ten Hoeve

CorrectieHenri Kunne

Vormgeving100% Ontwerpen & Edson Goes

Inpakken/verzendingKleurKracht Print

DrukwerkDrukkerij ’t Venhuis, Hem

Fotografi eEljee Bergwerff

Oplage5.200 exemplaren

Volgende uitgaveOktober 2014. Deadline voor de kopij is 18 september 2014.

Heeft u ideeën, onderwerpen, tips of reacties?Neem contact op of mail naar:Redactie TrialoogPostbus 144, 8200 AC LelystadT (0320) 28 09 25redactie@triade-fl evoland.nl

18

Colofon

100% Ontwerpen & Edson Goes100% Ontwerpen & Edson Goes

49,95

Set (6 bordjes

en 6 bekers)

NL aan tafelEen prachtige ontbijtset met de typeringen van alle provincies erin verwerkt. Patricia van Klooster van het Atteljee maakte het ontwerp voor één van de bekers ‘Windmolens’. Set (6 bordjes en 6 bekers) voor € 49,95. Voorverkoop is gestart bij het Atteljee!

p018_019_Colofon_GespotBijEerlijkGemaakt_v2.indd 18 10-06-14 14:19

Page 19: Trialoog uitgave 2, 2014

19

Gespot

Zomerse aspergesCoen Blom, onze creatieve kok van het Eksternest en het restaurant op het Centraal Bureau, bedacht speciaal voor de lezers van de Trialoog een lekker zomers gerecht. Coen geeft zijn kookgeheim, een aspergesoep, prijs! Geen zin om dit zelf te maken? Kom het dan proeven op het Centraal Bureau.

Coen: “Het leuke aan asperges is dat je alles kan gebruiken. De schillen zijn een prachtige basis voor aspergesoep of aspergesaus. De asperges zelf kun je gebruiken voor een salade met gerookte zalm en citrusdressing of voor gekookte asperges met ham, ei, peterselie, kriel en botersaus. Hiernaast de bereidingswijze voor de aspergesoep. Veel kookplezier!”

AspergesoepIngrediënten: • 1 liter

aspergevocht• 1 liter sojaroom• 40 milliliter

groenten- of kippenbouillon

• Gesnipperde eien ham

• Half bosje peterselie

• Peper en zout

Schil de asperges en doe de schillen in de pan met koud water. Zet het op het vuur en breng het even aan de kook. Daarna op laag vuur circa 20 minuten laten trekken. Let op: niet meer laten koken, want daar wordt de soep bitter van. Voeg daarna blanke sojaroom toe. Laat het geheel inkoken totdat de soep lobbig is. Breng het op smaak met groenten- of kippenbouillon. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Schep de soep in een kom en garneer met gesnipperde ei en de reepjes ham. Strooi als laatste de gehakte peterselie over het geheel. Eet smakelijk.

Coen: “Het leuke aan asperges

Gespot

aspergeskok van het Eksternest en het

Bureau, bedacht speciaal voor de lezers van de Trialoog een lekker zomers gerecht. Coen

aspergesoep, prijs! Geen zin om dit zelf te maken? Kom het dan proeven op het Centraal

Coen: “Het leuke aan asperges

aspergeskok van het Eksternest en het

Bureau, bedacht speciaal voor de lezers van de Trialoog een lekker zomers gerecht. Coen

aspergesoep, prijs! Geen zin om dit zelf te maken? Kom het dan proeven op het Centraal

Coen: “Het leuke aan asperges Aspergesoep

12,50

Groene vingers kweek je zelfMobiel kruidenbakje (Kemphaan Almere) € 9,95 naturel € 12,50 white wash.

Schil de asperges en doe de schillen in de pan met koud water. Zet het op het vuur en breng het even aan de kook. Daarna op laag vuur circa 20 minuten laten trekken. Let op: niet meer laten koken, want daar wordt de soep bitter van. Voeg daarna blanke sojaroom toe. Laat het geheel inkoken totdat de soep lobbig is. Breng het op smaak met groenten- of kippenbouillon. Voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Schep de soep in een kom en garneer met gesnipperde ei en de reepjes ham. Strooi als laatste de gehakte peterselie over het geheel. Eet smakelijk.

p018_019_Colofon_GespotBijEerlijkGemaakt_v2.indd 19 10-06-14 14:19

Page 20: Trialoog uitgave 2, 2014

Lucas is trots op zijn houten vakwerkSinds 2013 woont Lucas Smits

aan de Wisentweg in Dronten.

Lucas is 17 jaar, wil veel leren

en actief bezig zijn. Vandaar dat

hij overdag werkt in de groene

schuur op het Geldersehout in

Lelystad.

Lucas en zijn persoonlijk

ondersteuner gingen aan

de slag. Want werken met

elektrische apparaten vraagt om

een zorgvuldige aanpak. Stap

voor stap leerde Lucas op een

veilige manier te werken met de

decoupeerzaag en boormachine.

En met succes! Lucas vertelt: “Ik

maak spullen van hout. Kippen,

harten, uilen. Dieren zijn leuk. In

de winkel koop je de dieren. Kom

maar kijken. Dat is leuk.” Lucas is

er trots op en in de winkel aan het

Geldersehout 1 in Lelystad kun je

naast de spullen van Lucas, ook

nog andere leuke dingen kopen!

Waarben je trotsop?

p020_WaarBenJeTrotsOp.indd 20 11-06-14 15:13