Toerclub Dalfsen september 2010

56
September 2010

Transcript of Toerclub Dalfsen september 2010

Page 1: Toerclub Dalfsen september 2010

September 2010

Page 2: Toerclub Dalfsen september 2010

2

HOOFDSPONSORS:

Page 3: Toerclub Dalfsen september 2010

3

Van de redactie ** INHOUDSOPGAVE **

Beste lezers,

Wauw, wat een bomvol clubblad kunnen we jullie bieden! Heel veel dank voor jullie bijdrage! En danhebben we zelfs nog kopij - na overleg met de schrijver - moeten doorschuiven naar het volgende clubblad. Anders had dit clubblad klem gezeten in jullie brievenbus of had je mailbox vastgelopen.

Dit clubblad lezend, is het haast jammer dat het wegseizoen voorbij is. Dalfsen-Scheveningen, Tour de Rotterdam, Ootmarsum, Uelsen. Alle hoeken van Nederland komen aan bod.

Vergeten jullie niet de datum voor de reanimatiecursus te noteren? Zie pagina 18.En als je zin hebt in een feestje, blader dan even door naar pagina 14 en 15.

Lees ook wat de NTFU voor je kan betekenen op pagina 28. Kortom, ga er maar eens goed voor zitten.Hetzelfde geldt voor het clubblad van volgende maand……….

De redactie

Van de RedactieVan de VoorzitterVan de ToercommissieSchoonmakerslijstFeestavond 8 oktoberPlanning clubblad 2010/2011ReanimatiecursusLange tocht OotmarsumLudieke prijsvraagService bezoekers websiteNTFU nieuwsDalfsen-Pier ScheveningenFinish Dalfsen-ScheveningenToekomstige leden?Driemaal is scheepsrechtLief en LeedVerjaardagen oktoberTour de Rotterdam(1)Derde dinsdag 10 juli Ster van UelsenNogmaals Rotterdam…LedenmutatiesVoorproefje EngelandreisHet Roode Hert maandmenuMM Travel ReizenVrienden van de ToerclubToerclub Dalfsen (gegevens)Uiterste inleverdatum

03040613141618202326283133353637383941444649495051525354

Page 4: Toerclub Dalfsen september 2010

4

Van de voorzitter

InspiratieHet is dinsdagmorgen en ik had eigenlijk al van het weekend mijn tekst in ‘moeten’ leveren. Het ontbreekt me een beetje aan inspiratie, dus ben ik maar gewoon achter de computer gedoken en begonnen met een leeg blad. Inspiratie had ik dus even nodig om een begin te kunnen maken. Degene die het stukje mag schrijven over de tocht naar Scheveningen heeft het een stuk makkelijker, dit was een super evenement met een bijzondere afsluiting. Onderweg is er ook het nodige gebeurd, maar ik zal het gras niet voor zijn/haar voeten wegmaaien, dus jullie zullen hier verderop in het clubblad genoeg over lezen. Morgen gaan de Engelandvaarders op pad, de weersverwachting voor Nederland is iets minder, maar ik hoop dat ze een fijne, maar vooral veilige tocht krijgen. Eigenlijk is september zo’n maand waar alles weer op gang lijkt te komen, de kinderen weer naar school, de vergaderingen gaan weer door nu iedereen terug is van vakantie, kortom; het begint allemaal weer. Bij het fietsen is het wegseizoen echter de laatste maand in gegaan, gisteravond was het om kwart voor negen al bijna donker en voor je het weet wordt de klok weer teruggezet. Gelukkig zijn er ook weer mensendie verlangen om de smalle bandjes te gaan vervangen door de dikke geprofileerde banden, zodat Bertus ook in de komende maanden zijn kantine-omzet kan binnenhalen. Even terugkijken…naar boven, nou dat gaat goed want er ontstaan nu genoeg regels om een voorblad mee te vullen. Ook wilde ik nog terugkijken op een ‘voorval’ tijdens een zaterdagrit. Als ik even in het tourboekje blader, dan was het de tocht naar Emst. We waren met een mooi aantal, zo’n man of 15. We staan bij de pont naar Olst te wachten en ik sta achteraan de groep van de geel/blauwe brigade. Opeens vliegen er een paar gele bananenschillen door de lucht de berm in…ik was toch wel een beetje verbaasd en aangezien we niet alleen stonden te wachten werd er ook door andere fietsers commentaar gegeven. Nodig? Nee, echt niet want je kunt hem gewoon in de zak mee terug naar

Page 5: Toerclub Dalfsen september 2010

5

huis nemen en als je dat niet prettig vindt…op het pontje stond een vuilnisbak. Ik denk dat we dit soort zaken en misschien ook nog ons gedrag op de weg, eens goed moeten bespreken op de evaluatie avond. Er zijn al weer de nodige discussies over de ‘racende’ toerfietsers, dus moeten we ons best doen om ons van de beste kant te laten zien.Gelukkig hebben enkele enthousiastelingen er voor gezorgd dat er een jubileumfeest wordt georganiseerd. Ik hoop niet dat iedereen komt want dan hebben we een probleem (haha), maar een goede opkomst verwacht ik wel, want het is natuurlijk wel een goede reden om een feestje te vieren.Nou, ik wens jullie veel leesplezier en hoop dat de laatste wekenhet weer een beetje mee zit, zodat we het prachtige seizoen goed af kunnen sluiten.

Bert

Page 6: Toerclub Dalfsen september 2010

6

Van de Toercommissie

Val

Afgelopen wegseizoen stond helaas te vaak in het teken van het vallen.In navolging op de val van ons kabinet is helaas ook menig TCD’er niet aan de val ontsnapt. Ondergetekende kan er over meepraten. De teller staat nu op rond 12 valpartijen, een aantal waar we anders zeker 2 seizoenen over doen, meer dan een verdubbeling dus. Opvallend is dat de meeste valpartijen zich voordeden tijdens ontspannen fietsen, dus niet direct in een eindsprint of bij een (te) hoog tempo. Dit is eigenlijk de valkuil van het toerfietsen: je rijdt ontspannen, lekker aan de klets en dan valt het niet mee om scherp te blijven. De moraal van dit verhaal: let goed op en rij niet teveel op de automatische piloot. Dat opletten geldt ook zeker voor de jubileumrit die, wanneer je dit leest, al achter de rug is. Hopelijk zonder valpartijen. Normaal gesproken bevindt ons TCD-kabinet zich rechts (van de weg). In navolging van de kabinetsformatie gaan we het nu eens op links proberen. De 5 formateurs van de organisatiecommissie proberen de 36 leden van de 3 partijen (glooiers, klimmers, superklimmers) tot een eenheid links van de weg in een prachtig deel van het Verenigd Koninkrijk te smeden. Het doel is dat dit tijdens een kabinetsperiode van 3 dagen niet tot een val leidt. De 3 partijleiders hebben bijzondere veiligheidsmaatregelen aangekondigd, zoals achter elkaar in plaats van naast elkaar rijden. In ons volgend clubblad lees je ongetwijfeld hoe het gegaan is.

Het einde van het wegseizoen nadert al weer. (“Het glas is half leeg”) Hopelijk nog een paar mooie ritjes in met Indian Summer weer. We persen er nog 1 bijzondere wegrit uit:

Zaterdag 30 september ErwtensoepritAfsluiting wegseizoen

Gebruikelijke tempogroepen 13.30 of 14.00 uurNa afloop snert in Kadans!!!!!!!!!!!!!!

Het begin van het Mountainbikeseizoen nadert al weer met rasse schreden. (“Het glas is halfvol”)

Page 7: Toerclub Dalfsen september 2010

7

Er kan gemountainbiked worden op:

Vanaf 2 oktober elke zaterdagmiddag 13.30 uur: Tempogroep sportiefVanaf 2 oktober elke zaterdagmiddag 14.00 uur: Tempogroep toerVanaf 2 oktober elke zaterdagmiddag 14.00 uur: Tempogroep recreatiefVanaf 3 oktober elke zondagochtend 09.00 uur: Tempogroep toer.Vanaf 5 oktober elke dinsdagmorgen 09.00 uur: dames Vanaf 5 oktober elke dinsdagmiddag 13.30 uur: 55+

Naast deze vaste programmering zullen we een aantal ritten bijzondere ritten aanbieden, te beginnen met:

Zaterdag 30 oktober 12 Provinciëntocht, 3e etappe.110 km, vertrek 07.00 uur per bus vanaf Kadans.

Terug tegen 21.00 uur

Tijdens de 2 etappe vorig jaar zijn we na een mooie afwisselende route geëindigd in Lemmer. Een aantal van ons hebben met de fiets en de benen in het koude IJsselmeer water gestaan, symboliserend dat onze reis door Nederland in 2010 voortgezet gaat worden aan het IJsselmeer. Omdat we nog geen waterfietsafdeling hebben binnen de TCD, gaan we aan de andere kant verder: in Enkhuizen. Het wordt dus een rit door het voor de meesten van ons onbekende Noord-Holland.De routeverkenners zullen ons laten zien dat deze provincie niet alleen uit water, weide en woonhuizen bestaat. We zullen zeker kennismaken met de verrassende andere kant van deze provincie. Alleszins de moeite waard om je tijdig op te geven voor de 3e editie van deze reeks mountainbiketochten.

Voor regelmatige fietsers in toertempo goed te doen.

Opgave: uiterlijk zaterdag 23 oktober op de lijst in Kadans.Info: Gerard van Bennekom, tel.: 0529-433277 of [email protected]

Daarnaast kun je uiteraard ook alvast weer de traditionele Derde Kerstdagrit in je agenda noteren. Om je een beetje te helpen: 27 december, op een maandag.

Page 8: Toerclub Dalfsen september 2010

8

Zelfs hartje zomer zijn de organisatoren al weer in de weer om er iets moois van te maken, hoewel ze daar wel erg geheimzinnig over doen.

We gaan niet alleen maar fietsen, maar zoals we nu al enkele jaren doen gaan we ook een avondje over ons fietsen met elkaar van gedachten wisselen. En dat is goed. Zo weten we een beetje wat er leeft, waar we eventueel wat moeten bijsturen of wat we wel kunnen laten vallen.(figuurlijk)Daarom:

UitnodigingWoensdagavond 13 oktober: Evaluatieavond TCD

20.00 – 22.00uur in Kadans

* Evalueren wegseizoen 2010* Ideeën voor wegseizoen 2011* Voorbereiding MTB seizoen 2010-2011Omdat we in onze programmering zo nauwkeurig mogelijk proberen aan te sluiten bij de wensen van onze leden, is deze avond voor onze vereniging zeer waardevol.Hopelijk hebben we “breaking news”over ontwikkelingen rond onze Internationale Vechtdaltoer!

Kom dus, als het effe kan!! Zeker ook van belang voor onze nieuwe leden!!

Tenslotte:• Het aantal gasten dat zich opgegeven heeft voor onze

jubileumfeestavond op vrijdag 8 oktober groeit gestaag. Je kunt er nog bij. Er hangt daarvoor een lijst in Kadans.

• Blijf rekening met elkaar houden als het om het tempo gaat. Ook straks in het bos wanneer het voor de meesten van ons weer even wennen is.

Namens de toercommissie,Bert Lindeboomtel. [email protected]

Page 9: Toerclub Dalfsen september 2010

9

Page 10: Toerclub Dalfsen september 2010

10

Dickhof RijwielenHét adres voor al uw nieuwe en gebruikte fietsen. Tevens voor al uw onderdelen op Race, ATB en (stads) fiets gebied.

Dealer op Race gebied van ondermeer: Colnago, Pinarello, Look, Cannondale,

Concorde, Eddy Merckx, Jan Jansen en Batavus

Dealer op ATB gebied van:Be One, Cannondale en American Eagle

Dealer stadsfietsen van: RIH, Batavus, en Peugeot

Service Center van: Shimano, Campagnolo en Mavic

Ook voor al uw wielerkleding en schoenen

Nieuwleusen, Grote Markt 21bTel. (0529) 48 49 63

Dalfsen, Wilhelminastraat 2-4Tel. (0529) 43 03 40

***Mheneweg Noord 208097 PJ OosterwoldeTel. 0525 – 621 456

Openingstijden:Ma t/m Do

08.00 – 19.30Vr. 08.00 – 21.00Za. 08.00 – 16.00

Page 11: Toerclub Dalfsen september 2010

11

Page 12: Toerclub Dalfsen september 2010

12

Page 13: Toerclub Dalfsen september 2010

13

Schoonmakerslijst clubgebouw Kadans

oktober

In oktober zijn de volgende clubleden aan de beurt om het clubgebouw schoon te maken:

Week 39 Jan van Leussen A. Schweitzerstraat 12Week 40 Henk Lina Gentiaan 6Week 41 Jan Lindeboom Hoevenweg 8Week 42 Herman Logtenberg Berkenlaan 7Week 43 Geja van Marle Koesteeg 25Week 44 Harry Meinen A. Schweitzerstraat 10

De sleutel doorgeven aan de volgende op de lijst. Mocht je door omstandigheden niet kunnen dan het vriendelijke verzoek zelf voor een vervanger te zorgen!

ATTENTIE: Het is mogelijk dat degepubliceerde jaarlijst 2010 uit het vorige clubblad wijzigt door een ledenmutatie. Dit maandelijksoverzicht is leidend! Lees deze schoonmakerslijst dan ook telkensintensief!

Page 14: Toerclub Dalfsen september 2010

14

Page 15: Toerclub Dalfsen september 2010

15

Van de feestcommissieEen jubileumjaar is niet compleet zonder een feestavond. Zoals in het clubblad van juli al is genoemd, is de feestavond op:

vrijdag 8 oktober

Reken maar op een supergezellige avond.

Dit mag je niet missen, geef jenu op!

Locatie : Koesteeg 25 (ingang Engelandweg)

Aanvang : 20:30 uur - 0:30 uur

Kosten : € 9,50 per persoon

Voor wie : alle TCD leden + partner

Opgeven via e-mail: [email protected] (of via de lijst in Kadans).

Feestcommissie: Rene Ohms, Gert van Marle, Hendrie van Lenthe en Frans Broeks

Page 16: Toerclub Dalfsen september 2010

16

Planning clubblad seizoen 2010/2011

Het nieuwe clubbladseizoen is weer van start gegaan. Wetend dat jullie reikhalzend uitkijken naar het clubblad, onderstaand de geplande verschijningsdata.

Aanleveren kopij uiterlijk op: Clubblad in je brievenbusc.q. mailbox:

1 oktober 2010 Vanaf 13 oktober1 november 2010 Vanaf 10 november1 december 2010 Vanaf 8 december1 januari 2011 Vanaf 12 januari1 februari 2011 Vanaf 9 februari1 maart 2011 Vanaf 9 maart1 april 2011 Vanaf 13 april1 mei 2011 Vanaf 11 mei1 juni 2011 Vanaf 8 juni 1 juli 2011 Vanaf 6 juli

=======================================Te koop aangeboden

Ik heb fietskleding van de toerclub te koop. Het setje is 4 maal gebruikt. 3 maal tijdens de rit naar Parijs en 1 maal tijdens de terugrit uit Wapeningen bij het ophalen van het bevrijdingsvuur. Dit setje bied ik aan voor € 45,00Shirt korte mouw met korte rits, maat X-largeShirt lange mouw met lange rits, maat X-largeKoersbroek met bovenstuk, maat XPeter BuitenhuisOleanderlaan 64 8024 XZ ZwolleTelf. (038) 4536580

Page 17: Toerclub Dalfsen september 2010

17

Page 18: Toerclub Dalfsen september 2010

18

Herinnering

Reanimatiecursus

Hallo allemaal,

Vanaf eind september vinden de herhalingslessen van de reanimatiecursus weer plaats. Hieronder volgt de indeling voor deze herhalingslessen.Kun je niet op de avond waar jouw naam onder staat, ruil dan met iemand van de andere avonden. Als je ruilt, meldt dit dan op de cursusavond aan de docent.De kosten zijn € 10,- te voldoen op de cursusavond. Vergeet niet je diploma mee te nemen. De cursus wordt gegeven in het clubgebouw en begint om 20.00 uur.

Groetjes, Betsie

Donderdag 30 september Dinsdag 5 oktoberHenk Klein LugtebeldAlexander BouwmanJohan VeldmanHarrie KoerhuisHenk BaarslagWim SchutteJan NijmanRuud RollemaAnneke den BouwmeesterDicky de MaarBertha ReiminkTheo EilertGert Kamermans

Bert LindeboomStiny van VeenJan EleveldMiny van de VegtAnneke van de VegteNico van de VegteDinie NiensIna JansenRené OhmsPaul ScheltensSusan ScheltensBertus PaarhuisGé Paarhuis

Page 19: Toerclub Dalfsen september 2010

19

Donderdag 7 oktoberTonny WinkRia HoltermanDiny RoebertsBetsie BrandwagtHerman HilgenkampAnne-Marie BroeksFrans BroeksHennie EkkelenkampGert DalhuisenGert DuyndamAndries HeibrinkJan LindeboomHenk Hoogeboom

Page 20: Toerclub Dalfsen september 2010

20

31 augustus: lange tocht naar Ootmarsum. Maar 100 km?

En daar zitten we dan, heerlijk op een terras in het centrum van Ootmarsum tegenover de kerk, met de benen in de zon en het gezicht net onder de luifel heerlijk te genieten van koffie met appelgebak èn slagroom. Dat hadden we ook wel verdiend, immers wij, 18 vrouwen en 2 mannen, waren vertrokken om 8.30 uur vanaf Kadans en nu was het al bijna 11.00 uur en ook al 66 km gefietst, dus…

Kort voor we weer opstapten, kreeg ik de vraag of ik een aantal letters op papier wilde zetten over vandaag en vrijwel direct ga ik dan ook “anders kijken”. Het wordt observeren, en onthouden!! Vanuit mijn ooghoeken kon ik nog snel het aantal poaskearls van de beeldengroep tellen, die daar zo schitterend op een rij voor de kerk staan, zeker 8 kearls, mogelijk 9? (zie verder op www. poaskearls.nl)

Fietsend achter in het peloton naast Hanneke hadden we het over het schrijven van…over prachtige columns in de kranten, bijv. over de Koninklijke Bevallingen, die Martin Bril formidabel beschreef, over de kunst van de woordspelingen, de formuleringen en…over de inspiratie die soms moeilijk te vinden is, waar bekende schrijvers ook wel eens last van schijnen te hebben. Sommigen kunnen dat alleen vinden achter een oude schrijfmachine met het geluid van de letterhamertjes op de wals/papier.Wie weet lukt het mij ook op deze manier, dus…ik thuis naar de zolder waar ook nog zo’n oude groene typemachine staat, merk Hermes, met een brede schrijfwals waarop ik in het verleden menig lang/breed/verslag uitgewerkt heb, soms met 3 tot 4 doorslagen!! Natuurlijk het liefst zonder één verkeerde toets aan te raken, want dan had je ècht een probleem. En dan heb ik het niet meer over de pink, die als kleinste toch altijd het hardst moest werken om de meest linkse en rechtse letters mooi op papier te krijgen. Maar voordat ik die zware machine beneden op de tafel

Page 21: Toerclub Dalfsen september 2010

21

zou hebben èn voorzien zou zijn van een goed bruikbaar inktlint èn morgen 1 september moet de kopij al binnen zijn bij de redactie van ons clubblad kreeg ik opeens last van schrijversstress!!! Daarom ben ik toch maar snel achter het beeldscherm gaan zitten.

Kort verslagje dus over de tocht: naar het oosten via de bloeiende heide bij Vilsteren, richting Hancate, Vroomhoop, Geesteren, Tubbergen en over de Kuiperberg van 71 meter hoog met een flink tempo tot centrum Ootmarsum. Terug naar Dalfsen via prachtige fietspaden tot we opeens bijna een botsing hadden met die Deutsche Post (vergeef me het gebruik van het eventuele verkeerde lidwoord). We waren dus in Duitsland en via Uelsen en Heideschlosschen kwamen we in de gemeente Hardenberg, terug in Nederland, via de Duitslandweg richting Brucht, langs maïsvelden die het zicht soms belemmerden, over fietspaden en langs vele lange zandwegen; het was werkelijk genieten!

Trouwens achter in het peloton heb je goed zicht op iedereen, op de fietsstijl, op fietsbroeken met die bijna luierszemenen wat me ook opviel?! Er is geen helm die aan de achterkant op dezelfde manier afgewerkt is! Werkelijk een grappig gezicht. Maar het bleef ook opletten geblazen, want na een “piep-klein-buit-je”-vergeleken met de enorme stortbuien van de afgelopen week- was het hier en daar toch wat glad door het afgevallen blad en ook was het fietspad flink bestrooid met takjes. Diny kreeg zelfs een tak in de derailleur, gelukkig niet gevallen en zo bleef iedereen op de fiets zitten. De beide mannen, Jan en Wim, gingen in de buurt van Hardenberg alleen verder om aldaar eerst een terrasje te pakken om “uitgebreid te gaan rusten en te lunchen”. Dit ivm met Jan, die nog in de opbouw fase zit na zijn heupfractuur, en gehoor moest geven aan zijn bovenbeenspieren die om rust smeekten.

Page 22: Toerclub Dalfsen september 2010

22

Het was prima fietsweer met afwisselend bewolking en een zonnetje. De natuur ligt er rustig bij, nog even wachten, graag, en dan is het alweer herfst. Iemand had zelfs al een rode paddenstoel met witte stippen gezien!!De witte paddenstoelen met rode stippen/letters hebben we ook wel gezien, maar met Miny op kop in het peloton was het niet nodig om te kijken in welke richting we het beste konden gaan. Miny weet gewoon altijd de weg, overal!! Knap hoor.

Met de Dalfser kerktoren in zicht had menigeen zoiets van… pfff we zijn er. Ook ik, want mijn maag voelde héél leeg, de laatste kilometers fietste ik waarschijnlijk nog op een klein restje van de flinke dot slagroom die ik als extra op mijn appelgebak genomen had, gelukkig maar! Thuisgekomen om 14.45 uur was ik toch wel benieuwd of mijn topografische kennis me niet in de steek gelaten had, want Ootmarsum ligt in het mooie Twente toch bijna aan de grens en is ---echtwelmeerdan100 km--- heen en terug.Bewijs is mijn teller: deze gaf aan 136,22 km. met een gemiddelde van 26,24 km. per uur binnen een fietstijd van 5.20 uur.Wellicht toch zinvol om het routeboekje voor 2011 aan te passen:rondje Ootmarsum is ---echt-wel-ruim-130 km---!!!

Nu snel mailen naar de redactie en een stressschrijversfietsgroet van Tonny Wink

Page 23: Toerclub Dalfsen september 2010

23

Ludieke prijsvraagBij de inschrijving voor de Vechtdalfietstocht en de

Internationale Vechtdaltoer wordt aan de deelnemers gevraagd hun e-mailadres op te geven.

Met ingang van 2007 ben ik deze adressen aan het verzamelen, te rubriceren en te gebruiken om de deelnemers uit te nodigen om deel te nemen aan de nieuwste versie van de tochten. Het

bestand bestaat nu uit 405 adressen.

Helaas blijkt, dat het terugkompercentage van de deelnemers niet erg hoog is. Van de gegevens 2010 heb ik een uitgebreide

analyse gemaakt en ter beschikking gesteld aan het bestuur en de toercommissie. Zij maken studie van de resultaten.

Nu de ludieke prijsvraag.

Er zijn twee personen die 4 maal op een rij (2007,2008,2009 en 2010) het adres hebben ingevuld. Ken jij minimaal een van deze

twee namen. Zo ja mail de naam even door naar [email protected]

Onder de goede oplossingen zal een aardigheidje worden verloot.

Nico

Page 24: Toerclub Dalfsen september 2010

24

Page 25: Toerclub Dalfsen september 2010

25

Page 26: Toerclub Dalfsen september 2010

26

Service aan de bezoekers van de website

De Toerclub Dalfsen heeft een interessante internetsite die door veel mensen ook niet club leden wordt bezocht.

Een van de reden om de site te bezoeken is het zoeken naar fietsroutes. Omdat de geschreven versies van de routes zijn verouderd zijn deze van de site gehaald. Daarvoor is in de plaats gekomen een apart formulier die de bezoeker kan invullen om een route om maat te krijgen.

Naam

Emailadres

Startplaats Dalfsen[|Startplaats2|] , namelijk

Afstand

[|Afstand1|][|Afstand2|]60 km[|Afstand4|]

Soort fietsGewoon[|Fiets2|][|Fiets3|]

Routewensen

NatuurCultuurBosVergezichten

Bezienswaardigheden NietHoreca NietOverige wensenDatum en tijd ontvangst

29-Aug-2010 12:51:00 PM

Page 27: Toerclub Dalfsen september 2010

27

Voor deze service bestaat erg veel belangstelling zonder dat dit op enige wijze in de publiciteit is gebracht.

In een halfjaar hebben 31 mensen gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid. De verzoeken beperken zich niet tot startplaats Dalfsen.Bezoekers verzochten om routes in de omgeving van Hellendoorn o.a. als voorbereiding op de Amster Gold Race.Bezoekers verzochten om routes op de Veluwe.Bezoekers verzochten om routes tussen Ommen en Hardenberg.Bezoekers verzochten om routes vanaf Zwolle.

Onder normale omstandigheden krijgen de aanvragers binnen enkele dagen een uitgewerkte route van mij gebruikmakende van het knooppuntensysteem. Ook krijgen de deelnemers hoe het systeem werkt.

De reacties op de routes zijn zeer positief.

De e-mailadressen worden door mij bewaard om ze uit te nodigen voor de Vechtdalfietstocht in mei.

Nico

Page 28: Toerclub Dalfsen september 2010

28

Nieuwe mogelijkheden bij de NTFU

Door de nieuwsbrief naar alle leden te zenden, word je door mij op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen de nationale bond de NTFU.Je kunt merken, dat er jongere mensen op het uniebureau werken. Er wordt alles gedaan om optimaal gebruik te maken van de technische hulpmiddelen die nu voorhanden zijn. Constant zijn ze ook bezig met de mogelijkheden verder uit te breiden.Bij iedere verandering kun je zelf wel beoordelen of je er wat aan hebt. Dat kan ik niet voor je doen.

De site van de Toerclub Dalfsen heeft een tabblad “Mijn NTFU”.Deze site geeft een digitale ondersteuning voor je relatie met de NTFU.Een van de mogelijkheden die te gebruiken is het “logboek”.In dit logboek kun je de plannen voor bv 2010 en 2011 invoeren en daarna aanvullen met de werkelijk gereden tochten. Op je NTFU pasjes staat een streepjescode. Het is de bedoeling om NTFU leden te scannen bij deelname aan een tocht. De organisatie heeft dan alle gegevens. Maar ook wordt jouw site Mijn NTFU aangepast door de gescande tocht als gereden te beschouwen.

Een andere ontwikkeling die verdere groei met zich mee zal brengen is NTFU.TV. Een soort YOU TUBE achtige site waar jij (eigen) fietsfilmpjes op kunt zetten.

Kortom de NTFU gaat met zijn tijd mee.

Nico

Page 29: Toerclub Dalfsen september 2010

29

Page 30: Toerclub Dalfsen september 2010

30

Asselsestraat 164, 7311 EV ApeldoornDirecteur: Huub Peters, Koezenkamp 8, 7721 VD Dalfsen

Tel. (0529) 43 22 89

RADIO-T.V. • VIDEOSERVICE • TELECOM-SERVICE

_________________________

Fijko Drenten / _________________________

Vilstersestraat 1 Tel. (0572) 37 17 43 8152 AA Lemelerveld Fax (0572) 37 27 21

Mob. (06) 53 744 552

Alles op het gebied van • mobilofoons • portofoons • 27 mcverkoop/reparatie

www.fietswereldapeldoorn.nl

Page 31: Toerclub Dalfsen september 2010

31

Dalfsen- Pier van Scheveningen

Zaterdag 21 augustus was het dan zover! Om 6.45 uur meldden zich 39 enthousiastelingen voor deze lange dagtocht. Weersvoorspelling was niet slecht; temperatuur zo’n 23 graden, maar een westenwind,later op de dag aanwakkerend! Een uitdaging dus.De tassen vlot in de aanhanger van de, ons inmiddels zo vertrouwde, vervoerders, Cor en Linda!

Besloten werd om in 3 groepen te rijden; dit uit veiligheidsover-wegingen. De 1e groep zou uit “recreanten” moeten bestaan, zodat die het tempo konden bepalen. Grappig was om te constateren dat er in die groep slechts 2 echte “recreanten” zaten…….Klokslag 7 uur vertrokken wij; eerste deel van de route voerde ons langs vertrouwde dreven: Wijthmen, Zwolle -Zuid, IJsselbrug, Hattemerbroek, Vierhouten, Leuvenum , zo naar Putten, alwaar weonze koffiestop hadden. Voor velen van ons bekend, want twee jaar geleden was dat dezelfde locatie, op weg naar ons clubweekend in Sint Michielsgestel.

Na koffie/thee met heerlijk gebak, vervolgden wij onze tocht; via Nijkerk, Bunschoten, Baarn naar Soestdijk. Vandaar naar Hilversum: het winkelende publiek keek wel even verbaasd op, toen onzegeel/blauwe “trein” zich door de winkelstraten slingerde! Via Kortenhoef en Oud-Loosdrecht kwamen wij vlak bij Loenen, alwaaronze “soepstop” was gepland. Onder dreigende, donkere luchten hebben we de inwendige mens versterk. De wind nam inmiddels fors toe en voor sommigen onder ons was dat, in combinatie met de inmiddels afgelegde afstand, een pittig klusje.

Via waterrijk gebied reden wij naar Vinkeveen, Mijdrecht,Woubrugge,Leiderdorp, Leidschendam,Voorburg, Wassenaar naar de eindbestemming Scheveningen met zijn Pier, alwaar wij tegen vijfen arriveerden, met een heerlijk zonnetje. 190 km op de meeste tellers!! In het laatste deel van de rit, bleek een brug in onze route buiten dienst, zodat wij nog een onverwacht tochtje met een pontjemochten maken!

Page 32: Toerclub Dalfsen september 2010

32

Slechts 1 lekke band, en 2 valpartijen. Eerst heeft Theo O. de wegkant en de beplanting ernaast van nabij geïnspecteerd; gelukkig zonder consequenties! Vervolgens heeft Anton E. de titaniumplaat in zijn schouder aan een buigproef onderworpen: kwam met de schrik vrij!! Hij nam in zijn val nog een “gastrijder”mee, die met fiets en al, kopje onder ging in de sloot naast het fietspad……..! Hij werd vervolgens, toen hij weer bovenkwam, door enkelen van ons op het droge geholpen; hij heeft zich vervolgens weer droog gefietst op zijn vertrouwde plekje, in de luwte van groep3!

Een speciaal woord van dank aan Gert D. voor de fantastische route!!!!In de informatiemail vooraf, was wat cryptisch gedaan over de locatie voor het douchen. Gedurende onze tocht werd toch wel duidelijk dat het in de Scheveningse gevangenis zou plaatsvinden; iedere twijfel verdween toen wij door Nico’s zoon werden begeleid naar de Pier. Hij legde de TCD’ers op foto vast en ging ons voor naar het gevang. Hij werkt daar al zo’n 12 jaar als sportinstructeur en via hem was het mogelijk om deze locatie binnen te komen. Onzegroep werd om praktische reden in tweeën gedeeld : deels douchen deels rondleiding. Zeer informatief en ook zeer bijzonder, zeker omdat wij een unieke kans kregen: we mochten een kijkje nemen in een Rijksmonument: de authentieke dodencel uit de TweedeWereldoorlog!! Voor de meesten van ons een “kippenvelmoment”!!! Indrukwekkend!!!!

Daarna de fietsen in de aanhanger en Linda bracht ons, na knap manoeuvreerwerk om de poort uit te komen, richting Pier; daar hebben wij een gezellige maaltijd genoten en toen weer oostwaarts!!Om half een waren we weer veilig in Dalfsen, na een fantastische dag!!

Namens de groep wil ik Danny, en diegenen die heb daarbij hebben geholpen, van harte danken voor de organisatie van dit clubevenement!!! Mooi werk !!!!

Rob

Page 33: Toerclub Dalfsen september 2010

33

Aan de finish van Dalfsen – Pier Scheveningen

Het was alweer enige maanden geleden dat ik op het terras van mijn ouderlijke woning zat te brainstormen met Nico en Anneke over de tocht die de clubleden gingen fietsen naar de Pier van Scheveningen. Wat zou het toch mooi zijn als we op mijn werkplek (PI Haaglanden, Gevangenis Scheveningen) de deelnemers konden laten douchen. Maar dan moest ik wel over een enorme hindernis heen. De directie zou volgens mij nooit toestemming geven omdat ze geen externe bezoekers binnen willen hebben.Maar ik wilde wel een poging wagen en probeerde al wat voorwerk te doen om al wat collega's te motiveren en enthousiasmeren. Pas toen kon ik naar de directie toe gaan voor de toestemming. Zij stemden in!! Aan de slag dus.Ondertussen had ik met organisator Danny al over en weer gemaild en wat ideeën uitgewisseld. Uiteindelijk toen het groene licht er was konden we spijkers met koppen slaan. We moesten ons wel aan een aantal afspraken houden EN we wilden het geheim houden voor de deelnemers.

Na overleg dat we hebben gehad aan de zondagse keukentafel van huize Kleinlugtenbeld konden we een definitieve lijst maken en de puntjes op de i te zetten. De deal was dat de fietsers zich voor 17.00 uur zouden melden bij de Pier of bajes. Voor de buschauffeuse hadden we een plekje naast de bajes geregeld. Alles qua voorwerk klopte uiteindelijk.De dag was aangebroken dat de mannen en vrouwen zich opmaakten voor de tocht naar de Scheveningse Pier. Daarover zal vast meer geschreven worden in dit clubblad. Buschauffeuse Linda kwam ik om half vijf tegen nabij de inrichting. Na kort overleg met haar kon ze haar bus in de bajes neerzetten. Ze was verrast en vroeg al snel om een foto. Helaas kon dat niet snel geregeld worden want objecten mogen niet gefotografeerd worden. We zouden samen afwachten hoe laat de gele trein uit Dalfsen aan zou komen.

En ja hoor ineens kwamen ze uit het duingebied nabij de Waalsdorpservlakte zetten. Snel zetten ze koers naar de Pier. Effe op de foto en in de houding voor de verrassing. Een aantal fietsers had 190km zitten gissen naar de douchelocatie. Ik kon ze het leuke nieuws vertellen. Verrast was de meerderheid van de groep wel.

Page 34: Toerclub Dalfsen september 2010

34

Aangekomen in de Scheveningse bajes kon iedereen vlot naar binnen en werd de groep opgedeeld in twee groepen. Er waren 10 douches beschikbaar in de oude leegstaande sportzaal van locatie Noord. Een deel van de bajes wat net een jaar leeg staat wegens gebrekkige brandveiligheid. Vorig jaar stond er voor 100 jaar detentie te douchen en nu stond er een deel van de TCD te douchen. Wat een contrast!!

De andere deelnemers kregen een rondleiding door de inrichting uit eind 1800. Na een rondleiding langs de cellengang, strafcellengang en andere plekjes werd het doodstil in beide groepen toen we een uniek beeld konden laten zien. In onze inrichting is een originele Dodencel uit de Tweede Wereldoorlog waar gedurende de oorlog Nederlandse Strijders, nadat ze ter dood veroordeeld werden, konden wachten op hun doodvonnis wat uiteindelijk plaats zou vinden op de Waalsdorpervlakte.

De Dodencel 601 staat op de nationale monumentenlijst maar is bijna nooit open. Voor een heel enkele belanghebbende groep, maar ook voor Toerclub Dalfsen, ging deze cel open. Een unieke inkijk in het leven van oorlogsslachtoffers. Na vele vragen over het leven in een gesloten inrichting en uitleg van hetgeen ik er doe (als sportinstructeur sport geven aan gedetineerden en personeel) konden de leden van de TCD gelukkig weer naar buiten. De biertjes die op de binnenplaats werden gedronken waren bijna net zo uniek als wat er binnen te zien was. Drank is uit den boze, maar de groene koude vrienden werden gretig opgedronken.

Door Danny zijn we tenslotte uitgenodigd om met jullie me te gaan naar de Pier om daar te genieten van een leuk diner in het Pannenkoekenrestaurant. Wij willen jullie daarvoor bedanken en vonden het erg gezellig. Via via is mij ter ore gekomen dat de rondleiding grote indruk heeft gemaakt. Dan is ons doel geslaagd. We wilden laten zien hoe het leven binnen is en daar een kleine kijk op te geven. We zijn blij dat dat is gelukt. Andersom waren de leden van de beveiliging erg onder de indruk van de erg mooie fietsen en onwijs mooie en luxe aanhanger en andere faciliteiten waarover de TCD kan beschikken.Nogmaals dank en wellicht tot een volgende keer, haha.

Daniel en Randi

Page 35: Toerclub Dalfsen september 2010

35

Toekomstige leden?

De kleindochter van Rein Smit mailde het volgende: hallo opa,we vonden het heel gezellig! hier het verhaaltje:

hallo tourclub Dalfsen,

wij(emma en lisanne) hebben twee race fietsen geleend en er ongeveer 80 km op gefietst.we vonden het heel leuk om een keer op een andere fiets te fietsen.bedankt dat we de fietsen mochten lenen.misschien voor een volgende keer hervatbaar.

met vriendelijke groeten:Lisanne en EmmaZwollep.s.

we zijn zo enthousiast geworden over het race fietsen, dat we er zelf ook graag een willen hebben.-----------------------------------------------------------------------------------

Page 36: Toerclub Dalfsen september 2010

36

Driemaal is scheepsrecht Door: Zilla van Dijk

Op 15 juni was het eindelijk zover. Het clubtreffen met TC Dalfsen want dit keer was de ontmoeting wél gezegend met mooi weer. In 2009 nam de Overijsselse toerclub voor het eerst contact op met TTL om gezamenlijk een Utrechtse Heuvelrugronde te trappen. De afspraak die daar uit voortvloeide, viel in het (regen)water. Nu stonden alle seinen op groen.

Alhoewel, voor bovenvermelde contactpersoon liep het in eerste instantie niet geheel volgens plan. Routebouwer Albert bleek met vakantie en zijn back-up Henk Boer was aan het revalideren van een knieoperatie. Daarmee had de bovenge-noemde routeautist met een haperde Garmin een probleem. Toch bleek het eigen

geheugen nog verrassende mogelijkheden te bieden en was Henk van Rooijen als voorrijder ook van de partij.

De Dalfsenaren hebben het goed voor elkaar. Op het afgesproken tijdstip reed een sedan met een grote speciale fietsaanhanger gevuld met aantrekkelijke tweewielers het terrein van Roda op. De blauw-geel geklede renners waren goed gehumeurd. Het fietsfeest kon beginnen.Nog geen 9 km onderweg sloeg het noodlot toe. Voor een scherpe bocht viel een van de heren. In eerste instantie leek het mee te vallen. We reden toch heel rustig door de bocht ? Maar toen de pijn ernstig bleek en aanhield, bestelde ik een ambulance. Voor de vrienden van de onfortuinlijke Jan Lindeboom was de lol er natuurlijk af. Een kleine groep besloot vanuit Leusden naar Dalfsen te koersen. De rest ging naar het ziekenhuis. De diagnose vanuit Zeist was een gebroken heup. In Zwolle werd een geheel nieuwe heup gezet. Een ogenschijnlijk onschuldige val met ingrijpende gevolgen.

Bij het veel eerder dan geplande afscheid werd ons vooral op het hart gedrukt door de sympathieke toerclub met de hartelijke contactpersoon Nico dat wij vanuit Leusden altijd welkom zijn in Dalfsen voor een mooie rit. De Holterberg, de Weerribben? Wij wensen, zij leveren. Wie van TTL heeft een voorstel? Voor wat betreft een derde poging van TC Dalfsen een ronde in onze omgeving te maken……driemaal is scheepsrecht!

Page 37: Toerclub Dalfsen september 2010

37

Lief en leed

Hoi allemaal,

Voor veel van ons zit de vakantie er al weer op, voor je het weet is het al weer voorbij.Maar sommigen hebben het allemaal nog te goed.

Na twee maand vakantie is het gele toerclubblad er weer met het nodige nieuws.

Femmie Prins heeft een kaartje gekregen.Zij heeft een slijnbeursontsteking in haar bovenarm.Aangezien dit pijnlijk is, zat het fietsen er een tijdje niet in…Femmie, een spoedig herstel toegewenst!

Jan Ardesch, nieuw lid van de Toerclub, is tijdens zijn eerste rit met de club gevallen. Hij heeft hierbij zijn schouder gebroken.Namens de club heeft hij een kaartje ontvangen.

Groeten van Margriet

Page 38: Toerclub Dalfsen september 2010

38

VERJAARDAGSKALENDER

De jarigen in de maand oktober

Dick Beens 2Frank Tamis 2Han Koerhuis 6Aart van Dijk 13Betsie Brandwagt 14Gerda de Ruiter 17Egbert Bos 18Roel van de Vegte 19Thies Winkelaar 22Gert Dalhuisen 23Henk Baarslag 24Peter Jochemsen 24Minie van de Vegt 27Rein Smit 29

Namens de Toerclub Dalfsenvan harte gefeliciteerd

Page 39: Toerclub Dalfsen september 2010

39

Tour de Rotterdam 3 juli 2010

Toen medio maart een bericht van het NTFU kwam dat er een wielertocht was op de dag van de proloog van de Tour de France heb ik me gelijk opgegeven. Je kon kiezen uit een vrije tocht van 95 of 140 km of een pelotonstocht van 150 km. Alhoewel me een pelotonstocht wel heel erg leuk leek heb ik toch gekozen voor de vrije tocht van 140 km. Dan kun je tenminste in je eigen tempo fietsen en heb je minder kans op valpartijen met domino-effect.

De datum naderde en het werd nog spannend want het startnummer kreeg ik niet zoals beloofd thuis toegezonden. Maar gelukkig stond ik wel op de lijst en kreeg ik ter plekke mijn startnummer uitgereikt.

Zaterdagmorgen 3 juli was het zover. Om 04:00 uur ging de wekker, en na een bord macaroni (restje van de dag ervoor) zat ik om 05:00 uur met de fiets in de auto. Op naar Rotterdam! Nou ja… Barendrecht. Want daar was de start voor de toerfietsers. Je moest eerst ergens bij The Greenery je auto parkeren en dan was het ruim een kilometer fietsen naar het inschrijfpunt.Het inschrijven ging redelijk vlot. Het rugnummer was zo opgespeld, maar daarnaast kreeg je je handen vol met een informatiepakket en een wieler T-shirt. Aangezien de racefiets geen snelbinders heeft moest ik die spullen eerst weer terugbrengen naar de auto om dan weer terug te fietsen naar de start. Uiteindelijk ben ik rond 07:40 uur met nog wat vrolijke fietsers in een klein groepje vertrokken.

Veel deelnemers hadden het shirt van de Tour de Rotterdam gelijk aangetrokken, maar ik fietste in het tenue van de Tourclub Dalfsen. Daardoor heeft “mijn knecht” mij op de Haringvlietbrug herkend. Stom toeval; hij reed daar in de auto. Onder aan de brug stond hij mij vervolgens:a. aan te moedigenb. op de foto te zettenc. succes te wensen endankzij deze hartverwarmende acties is hij nu gepromoveerd tot superknecht ;-).

Onderweg waren er 3 verzorgingsposten waar we o.a. water, krentenbollen en bananen konden pakken. Dat was echt goed geregeld. Je kon je helemaal vol eten. Maar ik ben een kilometervreter en heb dat gezonde spul maar laten liggen.

De tocht ging vrij veel over smalle wegen en fietspaden. Niet echt handig omdat op sommige stukken ook in tegengestelde richting gefietst werd. Ook de

Page 40: Toerclub Dalfsen september 2010

40

wielerploegen maakten gebruik van die wegen en fietspaden voor hun training/warming-up voor de proloog van die middag.Voor wie deze tocht ook eens wil fietsen: op het kaartje kun je de route zien. Overgens: blauw is 95 km en blauw/rood is 140 km.

Zonder lekke banden en zonder ongelukken was ik met mijn tijdelijke fietsmaatjes zo rond 12:10 uur weer terug bij het startpunt. Het was al met al een lekker stukkie fietsen. Door de rijwind viel de warmt e(slechts 28 graden was het daar) ook nog wel mee. Nog even ter herinnering; eind juni/begin juli hadden we tropische temperaturen (30+) in Nederland.

Alhoewel het leek dat de proloog op korte afstand zou zijn was het toch nog best een stukje weg. Dan moest je vanaf de autoparkeerplaats naar een verzamelpunt fietsen, daar je fiets stallen en vanaf dat punt met een pendelbus naar Rotterdam. Aangezien ik mijn Ridley liever niet in een fietsenrek wilde achterlaten, en ook niet in Rotterdam in de auto, ben ik maar weer naar huis gereden.Toen ’s middags tijdens de Proloog van de Tour de France de donderbuien boven Rotterdam losbarstten, zat ik lekker droog met een pilsje voor de buis te genieten van dat spektakel en na te genieten van de fietstocht.

Foto’s van het evenement zijn te vinden op internet: www.wielercomiterijnmond.nl/fotos.php

Erhard van Apeldoorn

Page 41: Toerclub Dalfsen september 2010

41

Derde dinsdag van de maand

Op 17 augustus, 55 plus gaat de hele dag naar Rolde en omgeving, in het Drentse land. Flip, daar geboren en getogen, zal ons een gedeelte van het mooie Drenthe laten zien.Goedgemutst met 15 man richting Rolde, daar aangekomen eerst gezellig aan de koffie. Na enige tijd kwamen we tot de conclusie dat er ook nog gefietst moest worden, dus op de pendalen in een prachtige omgeving. Niet alles ging vanzelf, een lek bandje voor Rein en toen bleek ook de buitenband niet zo jofel te zijn, bij de eerste de beste fietsenzaak een nieuwe band laten monteren (lekkere koffie hebben ze daar) en daarna op naar een mooie gelegenheid om de lunch te nuttigen,we hadden al 47 km op de teller, lekker toeristisch. De gelegenheid voor de lunch was prima, maar het weer liet ons in de steek. Om een lang verhaal kort te maken: we zijn in de stromende regen teruggekomen bij de auto's en omgekleed heerlijk aan een lekker biertje begonnen. Om niet te laat thuis te komen zijn we toch maar weer richting Dalfsen vertrokken na een leuke dag van ongeveer 63 km fietsen en de vuile was mee voor de vrouwtjes. Flip bedankt voor de goede zorgen en de chauffeurs voor de aan- en afvoer.

Cees

Page 42: Toerclub Dalfsen september 2010

42

Page 43: Toerclub Dalfsen september 2010

43

Page 44: Toerclub Dalfsen september 2010

44

10 Juli, de Ster van Uelsen ( D )

Net terug van vakantie, en te weinig op de racefiets gezeten, omdat ik deze vakantie gekozen had voor de ATB, moest ik toch weer snel wat km in benen zien te krijgen. Het progamma gaf 180 km aan, een mooie voorbereiding dus voor de tocht naar Scheveningen in augustus.Bert kent het gebied van de Vechtdaltoer . We hebben ooit samen veel verkenningen gedaan om het gebied in kaart te krijgen, hij vroeg mij dan ook om het verslag te maken van deze rit. Dus alle mooie klimmetjes zullen er wel inzitten.

Zaterdag morgen 16 man aan de start het zou een mo oie dag worden, volgens de weersvoorspelling, in een rustig tempo richting Ommen en Beerze. Na het oversteken van een wildrooster ging het mis, een buitenband kapot. Zelf had ik een reserve buitenband gewisseld voor een extra bidon, omdat het warm zou worden.Nadat band weer was gerepareerd, door de techneuten onder ons, weer op weg naar Sibculo en Bruchterveld.Hier de groene grens over en via een kleine heuvel naar W ielen. Het gebied is hier nergens meer echt vlak en de warmte ging inmiddels ook een rol mee spelen. Dus tijd voor koffie . Die vonden we nadat we via Getelo uiteindelijk Uelsen binnen kwamen.

Even uitpuffen in de schaduw

Koffie! Een mooi terras midden in het centrum, lekkere koffie en een grote appeltaart mit sahne. Het werd steeds warmer in de zon, het was inmiddels 37

Page 45: Toerclub Dalfsen september 2010

45

graden, Dus bidons werden weer voorzien van vers water en die van Andries werd voorzien van een poedertje dat volgens hem magnesium bevatte tegen kramp.Toen weer op pad, nu kwam dus de ster van Uelsen, ik heb het niet geteld, maar we zijn vele keren weer in de buurt van Uelsen geweest.Door het warme weer en de vele heuvels, werden de benen wat zwaarder, de spieren gingen dus protesteren, dus ben ik maar wat zuinig gaan rijden om de spieren te ontlasten. Het was inmiddels 37 graden, en er waren steeds meer mensen met kramp . Ook de man met het magenesium in zijn bidon? We waren dus toe aan onze pauze, die vonden we in Vasse bij de molen van Bels.Hier veel cola en soep om het zoutgehalte weer omhoog te krijgen. Na enig overleg met de groep besloten om de snelste weg naar huis te gaan.Dus via Geesteren, Vriezenveen, Vroomshoop naar Daarle .Hier nog een laatste stop bij een boer om de bidons te vullen. In een rustig tempo, want steeds meer mensen kregen last van kramp. 16.00 uur weer bij het clubhuis 170 km en extreem warm weer. Een klassieker d,eze houden we er in, Bert.

Gert

Je zou bijna niet meer op de fiets willen stappen na een pauze op zo’n mooie locatie…..

Page 46: Toerclub Dalfsen september 2010

46

Nogmaals Rotterdam…maar dan in peloton

Het is alweer even geleden. Nog voor de zomervakantie. De Tour startte toen in Rotterdam.In het kielzog van de tour waren er allerlei fietsevenementen. Een ervan was “le Tour de Rotterdam”. Je had hier keus uit toertochten van 95 en 140 km en een pelotonstocht (voor amateurs). Het leek mij wel leuk om eens in een andere omgeving te fietsen en ook iets mee te pakken van de toursfeer. Ik had me daarom opgegeven voor de toertocht van 140 km. Op zaterdagmorgen arriveerde ik mooi op tijd op het veilingterrein van Barendrecht, alwaar de tocht zou beginnen. Toen ik op mijn fiets naar de start ging, zag ik veel fietsers, maar nergens pijlen. Ik vroeg verschillende mensen waar de toertocht begon, maar niemand kon me helpen. Wel stond er al een grote groep mensen opgesteld voor de pelotonstocht.Voor deze tocht moest je je apart aanmelden en dan stond er onder je startnummer “peloton”. Met een aantal andere toerfietsers stelden we ons maarachter het peloton op. Als zij gingen starten, konden we wel achter hun aan fietsen en onze eigen route oppakken. Aldus geschiedde. Toen het peloton startte, volgden wij op afstand. Achter het peloton fietsten een groep road captains. Al snel keken ze achterom en zagen ons achter hen fietsen. Ze wilden graag dat we voor hen gingen fietsen. Wij, als gezagsgetrouwe NFTU fietsers, volgden natuurlijk hun verzoek op. En zo zaten we in het peloton. Al snel werd me duidelijk dat dit dus mijn tocht voor vandaag werd. Een andere tocht was namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Nu maakte ik me niet al te veel zorgen over de tocht. Ik had nl. gelezen dat het gemiddelde tempo op 25 km zou liggen en dat op 50 en 100 km een pauze zou volgen. Nou, na Limburgs Mooiste moest dat geen probleem zijn.Het fietsen in het peloton was al meteen een hele leuke ervaring. We reden in een groep van 500 fietsers. Daarvoor volgde nog een groep van 500. Voorop reden motoren van de politie, die de weg overal voor ons vrij maakten. Je kon dus lekker doorfietsen.

Page 47: Toerclub Dalfsen september 2010

47

Tenminste, wat betreft het overige verkeer. Want fietsen in zo’n groep had toch wel wat impact. We kennen allemaal wel het harmonica-effect van het fietsen in een grotere groep. Nou, daar was hier dus echt sprake van. Als bij een bochtje voorin licht geremd werd, snap je wel hoe dat achterin ging. Gelukkig werd je wel op tijd gewaarschuwd. Zodra er maar iets geremd werd, ging er een geluidswave van voor naar achteren: hoooooooooooooooo!Bij elke rotonde of verkeersheuvel stond er vervolgens een man met een vlaggetje en een fluitje. Zo kon je bijna met de ogen dicht nog nergens tegenaan fietsen. Wel moest je enorm oppassen voor alle fietsers links, rechts en voor je. Het tempo lag bij een barriè re erg laag. Je reed dan vaak een heel stuk tussen de 20 en 25 km per uur. Als er dan weer gefietst werd, moest je achterin heel veel tempo maken om weer bij de groep te komen. Het fietsen in zo’n groep was een ware sensatie. Jullie kennen allemaal het verschil van alleen tegen de wind in fietsen of fietsen in de groep. Nou, als je wegbreed fietst, is dit effect nog veel groter. We fietsten met het grootste gemak 40 km per uur. Je werd gewoon meegezogen en hoefde alleen maar te zorgen dat je trappers rond kwamen. Het probleem was echter dat we geen geoefende pelotonsfietsers waren. Je moest heel erg uitkijken. Want fietste je het ene moment nog 40 km per uur, het volgende moment werd er geremd en moest je heel snel reageren. Na zo’n 50 kilometer werd er bij de Grevelingendam gestopt voor een plaspauze. Je kon hier je water lozen. Je kon echter geen nieuw water krijgen. En dat terwijl het wel vrij warm was. Niemand wist precies wanneer er wel gefourageerd kon worden, dus hier moesten we het beste maar van hopen. Gelukkig bleek dit ook te komen. Op 88 kilometer stopten we uitgebreid. Nu konden we bijtanken. Omdat ik het telkens bijfietsen wel wat zat was, zorgde ik hier om voorin het peloton te komen. Nu kon ik met een regelmatig tempo verder gaan.

Page 48: Toerclub Dalfsen september 2010

48

Onderweg was er natuurlijk genoeg tijd voor een praatje. Veel fietsers waren uit de regio. Omdat de fietsmogelijkheden in de Randstad toch wel minder zijn dan bij ons, reden veel van deze fietsers vaak een georganiseerde tocht. Ik sprak heel wat fietsers die om de week een tocht deden. Maar er waren natuurlijk ook fietsers uit de rest van het land. De peddelaars waren present en toerclub Raalte. Diverse fietsers kenden Toerclub Dalfsen.Een fietser uit de Lopikerwaard reageerde heel enthousiast op mijn shirt. Hij had met z’n club eens de Vechtdaltoer gefietst. De volgende dag zijn ze weer huiswaarts gefietst onder begeleiding van een van onze leden. Ik kwam ook een fietser met een Deens shirt aan tegen. Een van hun leden was geboren Rotterdammer. Hij nam een aantal leden mee op sleeptouw naar de Tour. Het fietsen was in hun omgeving behoorlijk populair. Hij woonde in een niet al te grote stad en er waren daar maar liefst 3 fietsclubs. Hij complimenteerde mij met mijn fiets. Ik keek opzij en keek naar mijn eigen fiets! Wel leuk natuurlijk. Hij had z’n fiets via Marktplaats gekocht. Had er een retourtje Nederland voor gemaakt.Nou, met al die verhalen ben je natuurlijk snel weer terug. Inmiddels begon de lucht wat donkerder te worden. En net voor de finish begon het toch nog even hard te regenen.

Bij aankomst bleef mijn teller op 149 km steken. Het gemiddelde lag op 28.2, dus hoger als de beloofde 25 km en mijn max. was 51.9 Ik kon terugkijken op een mooie ervaring.

Kees de Wolff

Page 49: Toerclub Dalfsen september 2010

49

Ledenmutaties

Nieuwe leden

Rik den Broeder Willem DekkerStickerstraat 11 Wilhelminastraat 277721 DN Dalfsen 7721 CD Dalfsen(0529) 400755 Tel. 06-49331777

Jan Ardesch Peter SpierenburgWelsummerstraat 9 Wicherserf 77722 RP Dalfsen 7722 AT Dalfsen(0529) 434191 (0529) 433734

Opzegging Niet verhuisd, wel ander adresMarko Beens J. van TolijPatrijs 17 Oud: Dommelerdijk 27 AGenemuiden Nieuw: Dommelerdijk 27

Vers van de pers: de 1e foto van de Engelandtocht. In het oktobernummer meer!

Page 50: Toerclub Dalfsen september 2010

50

‘Het Roode Hert’ Maandmenu

Het Roode Hert Team presenteert tot het volgende toerclubblad een menu voor leden van de Toerclub Dalfsen (N.T.F.U.pasje op

verzoek kunnen tonen. Maximaal twee personen per pasje.

Gerookte Heilbotof

Soep van de dag* * *

Zalm gebakken in Seranoham metkreeftensaus

ofMixed Grill

met tomatensaus

* * *

Tiramisu met Belgische chocoladeijsof

Koffie van huis

______________________________van € 27,50 voor € 23,50

Telefoon (0529) 43 30 43

Page 51: Toerclub Dalfsen september 2010

51

Op reis met MM Travel

Wij zijn gespecialiseerd in:- groepsreizen- bedrijfsuitjes- busverhuur- fietsreizen

Door onze jarenlange ervaring opgedaan in heel Europa kunnen wij veel kwaliteit leveren.Vertel ons uw wensen en wij maken uw reis geheel op maat. Een dagtochtje in de buurt of een reis tot ver Europa in…….. Onze bestemmingen zijn onbeperkt, net als onze inzet.

Bedrijfsexcursies, teambuilding dag of een personeelsfeest….? In overleg met u maken wij een pasklaar programma. Heeft u zelf een leuk idee? Geen probleem, onze bus brengt u waar u heen wilt.

Tegen uiterst scherpe tarieven kunt u bij ons een bus huren voor “25 tot 75 personen” . Voor informatie kunt u contact opnemen met

MM TravelRozengaardeweg 22

7722 PV DalfsenTel.: 0529-432811

Fax: 0529-432873Mobiel: 0641134529/0629546880

E-mail: [email protected] ook eens op onze website : www.mmtravel.nl

Page 52: Toerclub Dalfsen september 2010

52

Vrienden van de Toerclub Dalfsen

Autoschade Jan Masman

Restaurant "Het Roode Hert''

Taxi Centrale Roesscher

Bouwbedrijf Bongers

Rabobank Vaart en Vechtstreek

Dabeko Banden en automaterialen

Morrenhof-Jansen Installatieburo

Voss & Kool Installatietechniek

Huub Peters

C 1000 Kamphuis

Jan Ardesch

Juwelier & Opticiën Stegeman

Kontrast Sport & Wellness

Schildersbedrijf Grobbee

Klein Meulman Mode

Hiawatha Actief

Page 53: Toerclub Dalfsen september 2010

53

Opgericht : 1985Aantal leden : 212 (per 01-01-2010) 4 ereledenClubkleuren : Geel / BlauwClubhuis "Kadans" : Brethouwerstraat 29, Tel. 433008

7721 XM DalfsenHomepage : www.toerclubdalfsen.comBankrekeningnummer : 31.28.04.032

Bestuur:

Bert van Bruchem : Voorzitter Geerdinkserf 9 Tel. 435306Henk Kleinlugtebeld : Secretaris Pr. Bernardstraat 18 Tel. 430532Jan Holterman : Penningmeester A. Schweitzerstraat 4 Tel. 434341Bert Lindeboom : lid Winkelkamp 6 Tel. 431420Herma Bremmer : lid Teunisbloem 31 Tel. 434157Rieks Mulder : lid Brinkweg 38 Tel. 432217Margriet Westera : lid Stickerstraat 1 Tel. 430210

Redactie Clubblad:

Anneke den Bouwmeester : Opmaak/kopij Ruitenborghstraat 54 Tel. 431440Diny Roeberts : Logistiek Goldkampstraat 1 Tel. 432227Minie van der Vegt : Coördinatrice Kievitsbloem 6 Tel. 433269

Toercommissie:

Bert Lindeboom : Voorzitter Winkelkamp 6 Tel. 431420Gerard van Bennekom : Ter Culenstraat 33 Tel. 433277Anne-Marie Broeks : Bontekamp 9 Tel. 431686Andries Heitbrink : facilitair vervoer Bontekamp 40 Tel. 432273Herma Bremmer : Teunisbloem 31 Tel. 434157Harrie Koerhuis : facilitair borden Grasklokje 5 Tel. 433722Danny Kleinlugtenbeld : Winkelkamp 5 Tel. 435521

Kadans Commissie:

Rieks Mulder : Voorzitter Brinkweg 38 Tel. 432217Bertus Paarhuis : Beheerder Gentiaan 4 Tel. 433185Dicky de Maar : Mussenkamp 37 Tel. 433632Hanneke van der Werf : Grutterserf 13 Tel. 433302Harrie Koerhuis : Grasklokje 5 Tel. 433722Stini van der Veen : Berkenlaan 9 Nieuwleusen Tel. 483752

PR en SponsoringNico van de Vegte : Bontekamp 29 Tel. 434074Wim Aalbers : Boskererf 23 Tel. 4432155

Nuttige e-mailadressen

e-mail redactie : [email protected] toerclub : [email protected] toercommissie : [email protected] voorzitter : [email protected] kleding : [email protected]

Toerclub Dalfsen (gegevens)

Page 54: Toerclub Dalfsen september 2010

54

De uiterste datum voor het inleveren van kopij voor het clubblad voor oktober is:

1 oktober

We zouden de kopij graag ontvangen als word-bestand (indien mogelijk). Wanneer de redactie het ingezonden stuk later ontvangt dan 1 oktober dan is de kans groot dat het niet meer inhet clubblad van de maand oktober komt te staan, maar pas in dievan november.E-mail: [email protected]

Het clubblad vanoktober verschijnt rond 13 oktober.

Page 55: Toerclub Dalfsen september 2010

55

Page 56: Toerclub Dalfsen september 2010

56