Duurzaam dalfsen brochure 2014

9
Een CO 2 -neutrale gemeente in 2025 Samen werken aan een zonnige toekomst

description

Samen werken aan een zonnige toekomst

Transcript of Duurzaam dalfsen brochure 2014

Page 1: Duurzaam dalfsen brochure 2014

“Samen bereik je meer” HENK DE BOER

“Onze energierekening is bijna gehalveerd”

JAAP EN ELLIE DE GROOT

“Het begint met vakkundig advies”

JAAP DE VRIES

“Duurzaam ondernemen is kansen zien”

ELLIE DE GROOT

“Duurzaam is meer dan milieu” HENK DE BOER

Een CO2-neutrale gemeente in 2025

“Duurzaam is meer dan milieu” HENK DE BOER

Een CO2-neutrale gemeente in 2025

Samen werken aan een zonnige toekomst

Page 2: Duurzaam dalfsen brochure 2014

“Samen bereik

je meer”

HEN

K DE BOER

“Onze energierekening

is bijna gehalveerd”

JAAP EN ELLIE

DE GROO

T

“Het begint m

et

vakkundig advies”

JAAP DE VRIES

“Duurzaam ondernem

en

is kansen zien”

ELLIE DE GROO

T

Beste inwoners van Dalfsen,

Dalfsen is een gemeente die de afgelopen vier jaar, in samenwerking met u als inwoners, veel projecten op duurzaamheidsgebied heeft gerealiseerd. Mede door uw inspanningen staat Dalfsen op nummer vijf op de lijst van duurzaamste gemeenten in Nederland. Dit zegt heel veel over hoe u als inwoners omgaat met duurzaamheid.

Als ik kijk naar de projecten van Duurzaam Hoonhorst, Nieuwleusen Synergie, Duurzaam Leefbaar Lemelerveld, dan zijn dit fraaie voor-beelden van burgerparticipatie in de ruimste zin van het woord. Ik hoop het komende jaar Duurzaam Oudleusen en Duurzaam Dalfsen toe te voegen aan dit rijtje, zodat het plaatje compleet wordt!

In deze brochure informeren wij u over de lopende projecten op het gebied van verduur-zaming van bestaande woningen en gebouwen, innovatieve nieuwe woningbouw, aardwarmte en zonne-energie. U leest verder over subsidie-

mogelijkheden en aantrekkelijke leningen die voor u zeer interessant kunnen zijn. Ook hebben we handige tips verzameld waarmee u uw dagelijks leven een duurzamer tintje kunt geven. Kortom, een blad waar u in de praktijk meteen iets mee kunt. De moeite waard om te bewaren.

Als wethouder van de gemeente Dalfsen vind ik niet dat wij onze inwoners moeten opleggen wat wel en niet goed voor hen is. Ik zie meer mogelijkheden in een rol waarbij de gemeente motiveert, stimuleert en daar waar nodig faciliteert.

U bent aan zet. Actief samen aan de slag om je eigen dorp en bijbehorend buitengebied leef-baar, duurzaam en vitaal te houden is toch de mooiste opdracht die er is?

Ik wens u veel leesplezier.

Klaas Agricola, wethouder

INHOUD

Samen actiefaan de slagVoorwoord door wethouder Klaas Agricola

Nieuwleusen SynergieBurgerinitiatiefDuurzaam Dorp

DuurzaambouwenErik en Gery van Zijlin Lemelerveld

GasloosbouwenWonen zonder energielasten!

DuurzaambouwenOndersteuning vanuit de gemeente

DuurzameMFA’sSamen onder éénduurzaam dak

Wat kan ik zelf doen?Tips en uitleg om zelf toe te passen

EnergieneutraalrenoverenProeftuin inDalfsen

ZonnekaartBereken het potentieel van uw dak

2 MW aan zonnepanelenInitiatief in Nieuwleusen

Facebook: /duurzaamdalfsen

www.duurzaamdsz.nl

03.

14.09.

13.

04.

10.

06.

12.

08.

12.

“Duurzaam is meer dan milieu” HENK DE BOER

Een CO2-neutrale gemeente in 2025

“Duurzaam is meer dan milieu” HENK DE BOER

Een CO2-neutrale gemeente in 2025

2 3

Page 3: Duurzaam dalfsen brochure 2014

“Nadenkend over een nieuwe, duurzame bedrijfshal ontstond het idee voor een breder project, waarin we voorzieningen met elkaar verbinden. We zijn naar de gemeente gestapt en dat heeft er toe geleid dat onderzoeksbureau DHV de wensen van de bevolking in kaart heeft gebracht. Uiteindelijk bleven acht projecten over, die we hebben samengebracht in de coöperatie Nieuwleusen Synergie.”

Inmiddels worden de eerste resultaten zichtbaar: kringloopwinkel Deuroe Veuroe werd geopend en bijna zestig adressen zijn voorzien van zonnepanelen.

Luinstra: “De geschiedenis herhaalt zich. In de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw ontstonden coöperaties omdat boeren zich gepiepeld voelden, die gingen het zelf

doen. Ze richtten zelf energiebedrijven op. Nu zitten we in een vergelijkbare situatie: mensen voelen zich slachtoffer van een paar grote energiereuzen. Daarom streven we ernaar om zelfvoorzienend te worden. Dat moet kunnen, de technische moge-lijkheden zijn er en het is ook financieel haalbaar.”

“Maar dat is niet ons enige doel. We zoeken het ook in samenwerking en hulp bieden. Met het geld dat we verdienen, ondersteu-nen we initiatieven die de leefbaarheid vergroten. We gaan ook voor sociale duur-zaamheid.”

“Veel voorzieningen hebben te maken met twee vaste kostenposten: personeels-kosten en energielasten. Als je het werk door vrijwilligers kunt laten doen en je

gebouwen zijn energieneutraal, dan ziet je exploitatie er ineens heel anders uit. Nu kost de sporthal jaarlijks twee ton, het zwembad ook. Als we die willen behouden, moet de exploitatie naar nul. Want als we dat niet doen, is het straks weg. Je moet het zelf doen, anders verdwijnt het.”

De ambitie is er, nu volgt de stap naar realisatie van alle wensen. Een moeilijk proces? Luinstra: “Ik vind dat het meevalt, ik denk dat we al vrij ver zijn. De grote uitdagingen beginnen nu. Het is wel veel werk, vooral in het begin. Je hebt te maken met investerin-gen, risico’s, fiscale aspecten en juridische aansprakelijkheid. Dat moet je allemaal afdekken in een solide business case. We benaderen het heel zakelijk, alleen met het verschil dat we onze winst in het dorp investeren.”

“Succes helpt. De kringloopwinkel loopt als een trein. En als straks het glasvezelproject slaagt, als ook de wat meer terughoudende mensen straks merken “verrek, het doet het!” dan lukt de rest ook. Daar ben ik van overtuigd.”

Vrijwilligers“We hebben straks vijf BV’s, daar hebben we mensen voor nodig. Vrijwilligers voor alle functies, ook leidinggevenden. Want

een vrijwilliger kan meer dan alleen koffie zetten of de vloer dweilen. We hebben pro-fessionele en hoog opgeleide vrijwilligers.”

Nieuwe ideeën“We vragen mensen om met ideeën te komen, want als we straks opbrengsten overhouden willen we die ook weer goed besteden. Aan de leefbaarheid, sociale initiatieven en het terugdringen van CO2.”

Is zoiets eerder gedaan?“Een multi-purpose coörporatie als Nieuw-leusen Synergie, op deze schaal, dat heb ik nog nergens gezien. Als het allemaal lukt dan hebben we hier iets unieks. En als we dan over vijftien jaar kunnen zeggen: onze voor-zieningen zijn er nog.. dat zou prachtig zijn!”

“ Je moet het zelf doen, anders verdwijnt het” De kracht van Nieuwleusen Synergie

Meer informatie over Nieuwleusen Synergie is te vinden op www.nieuwleusensynergie.nl

Nieuwleusen Synergie is ontstaan vanuit de tendens dat een aantal voorzieningen in het dorp, zoals het zwembad en de sporthal, steeds meer onder druk komen te staan. Vanwege de hoge exploitatiekosten en de noodzaak tot renovatie moet er binnen een paar jaar iets gebeuren, weet ook mede-initiatiefnemer Martin Luinstra.

Martin Luinstra

4 5

Page 4: Duurzaam dalfsen brochure 2014

Aan de rand van Lemelerveld bouwen Gery en Erik van Zijl een duurzame woning. Een lang gekoesterde wens?

Erik: “Het is zo gegroeid. We hadden ons huis verkocht en waren aanvankelijk van

plan een bestaande woning te kopen en die duurzaam aan te passen. Toen bleek dat we hier nieuw konden bouwen, kon-den we duurzame toepassingen als basis van het ontwerp nemen.”

Gery: “We zijn in gesprek gegaan met de gemeente en met Archetex, onze architect. Die gesprekken waren voor ons erg verhelderend. Van daaruit zijn we naar de mogelijkheden gaan kijken.”

“Dit wordt een levensloopbestendig huis, we bouwen voor de toekomst. We willen het dus helemaal goed doen. Ideologie en economie gaan daarbij hand in hand.”

Extra investeringGery: “Je hebt in eerste instantie wel met hogere kosten te maken, maar het meeste verdient zichzelf al vrij snel terug. Subsidies maken de terugverdientijd korter. En zonnepanelen worden steeds goedkoper, terwijl de opbrengst hoger wordt. Dat zijn interessante ontwikkelingen.”

Erik: “Voor starters die willen bouwen kan die extra investering wel een struikelblok zijn. Hypotheekverstrekkers verstrekken tegenwoordig toch al minder geld. Maar ook met beperkte middelen kun je je voordeel doen op het gebied van duur-zaamheid.”Gery: “Neem de beglazing, we plaatsen in het hele huis HR+++ glas. Dat scheelt niet heel veel in de aanschaf, maar de thermi-sche isolatie ligt vijf maal hoger dan die van traditionele dubbele beglazing.”

Een huis bouwen is een ingrijpende klus. Maken jullie het jezelf op deze manier niet extra moeilijk?Gery: “Het is nog vaak: onbekend maakt onbemind, maar het is niet veel moeilijker of ingewikkelder om duurzaam te bouwen. Je maakt alleen andere keuzes. Bij alle keuzes die we moeten maken, kijken we naar de duurzame opties. Maar zeker niet ten koste van alles. Nadenken over wat je wilt en dan de juiste keuzes maken. We

kunnen het iedereen aanraden.”Erik: “Voor ons is het onderdeel van ons denken geworden. Als we naar een keuken gaan kijken bijvoorbeeld, dan vragen we: doen jullie ook iets met duurzaam-heid? Zodra je aangeeft dat je je in die hoek oriënteert, blijkt wel dat er heel veel mogelijk is. Maar verkopers geven dit nog niet zelf aan, het is nog geen gemeengoed.”

Het ontwerpErik: “Het wordt een huis met veel hout- elementen. Het omringende bos zorgt voor de groene omlijsting, daarom hebben we gekozen voor sobere kleuren voor het huis: wit, grijs en zwart. De zonnepanelen in het dak vallen dus ook nauwelijks op. Op de tekentafel kun je dat allemaal al afstemmen. Bij alles loop je je beslissingsboom van wensen, financiën en duurzaamheid af. Technisch, esthetisch en financieel moet het kloppen.”

“ Nadenken over wat je wilt en dan de juiste keuzes maken”

Duurzaam bouwen volgens Erik en Gery van Zijl

“ In eerste instantie zijn de kosten wel hoger, maar dat verdient zich allemaal vrij snel terug”

Kijk voor de vorderingen tijdens de bouw en een overzicht van alle toegepaste duurzame oplossingen opwww.wijbouwenduurzaam.info

Gery

Erik

6 7

Page 5: Duurzaam dalfsen brochure 2014

Duurzame nieuwbouw?Uw gemeente kan u helpen!

Niets is prettiger dan comfortabel wonen

met een lage energierekening. De gemeente

Dalfsen heeft hoge ambities op het gebied

van duurzame nieuwbouw.

De woningen worden gerealiseerd door Novitijd, een nieuwe en unieke samenwerking door zes bedrijven uit de regio. De woningen waren binnen drie weken verkocht. Wie wil dat namelijk niet, een woning zonder energie-rekening? De bewoners krijgen van Novitijd de unieke garantie dat ze tien jaar lang geen gas- en stroomverbruik hoeven te betalen.

Naast energiezuinigheid heeft ook de snelle bouw met prefab-elementen zo zijn voorde-len. Dit houdt in dat gevels, wanden en dak compleet met ramen en deuren door de fabriek op de bouwplaats worden afgele-verd. Deze manier van bouwen is sneller, efficiënter en daardoor goedkoper. De winst die behaald wordt, wordt weer inge-zet voor energiebesparende maatregelen in de woning. Daarnaast kan de woning door de prefab bouwmethode tegen een lage prijs worden gerealiseerd en verkocht.

De zeskapper heeft een hoge isolatiewaarde en elke woning is voorzien van een aard-

warmtesonde met een warmtepomp voor verwarming en koeling. Alle woningen hebben op de begane grond driedubbel-glas en hebben daarnaast een NIKO home control system. Bewoners kunnen met dit systeem op hun smartphone het energie- verbruik aflezen en bijvoorbeeld de verlichting aan en uit zetten. Ook aan de stroomvoorziening is gedacht. De zonzijde van de woningen is voorzien van een indak zonnepanelensysteem. De woning behoeft nauwelijks onderhoud.

Novitijd laat hiermee zien dat energie- neutraal bouwen mogelijk is voor iedere portemonnee. De zes energieneutrale woningen worden in het voorjaar open- gesteld voor publiek. De zes woningen doen dan mee met de open dag voor duurzame demowoningen die door de gemeente Dalfsen wordt georganiseerd. Tijdens deze open dag kan iedere bezoeker met eigen ogen zien hoe de energieneutrale woningen eruit zien.

De gemeente Dalfsen heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om in de uitbreidingswijk van Lemelerveld geen gasleiding meer aan te leggen. Het ontwerp van de wijk is ge-baseerd op de pijlers duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is dat woningen allemaal een dakvlak op de zonzijde hebben voor zonne-energie.

In het groenplan voor de wijk is ook reke-ning gehouden met een goede bezonning van de daken, door de keuze voor kleinere boomsoorten. Minder groen was geen optie. Het geeft immers ruimtelijke kwaliteit aan de wijk en is goed om de CO2-balans te verbeteren.

ZonneboomDe Floriade Zonneboom bewijst dat duurzaamheid ook mooi kan zijn. Het is de gemeente Dalfsen gelukt om deze unieke boom te kopen en er haar nieuwe woon-wijk mee te verrijken. Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2013, is de Zon-neboom opnieuw ‘geplant’. De Zonneboom wekt stroom op, waarmee het stroomver-bruik van de dimbare LED straatlantaarns in de wijk wordt gecompenseerd.

Subsidie duurzame nieuwbouwOm toekomstige bewoners te ondersteunen bij het bouwen van een duurzame woning, heeft de gemeente Dalfsen voor 2014 € 100.000,- subsidie beschikbaar gesteld. Iedere woning met een energieprestatieco-efficiënt van 0,5 of lager kan in aanmerking komen voor de subsidie, die kan oplopen tot € 7.500,-. Vraag bij het Energieloket naar de mogelijkheden.

Ondersteuning bij de realisatie van uw duurzame woningU kunt op verschillende manieren inspiratie voor duurzaam bouwen opdoen in de gemeente Dalfsen. Al diverse bewoners hebben prachtige energieneutrale demo- woningen gerealiseerd. In het voorjaar van 2014 zullen de zestien demowoningen in de gemeente Dalfsen voor het eerst hun deuren openen voor publiek. Op de website www.duurzaamdsz.nl worden binnenkort de data van de open dagen vermeld. Mocht u verdere begeleiding bij uw plannen willen, dan kunt u zich melden bij het Ener-gieloket. Afhankelijk van de vraag, bieden wij de mogelijkheid om experts voor technische ondersteuning in te schakelen.

Geen energierekening meer betalen? Het kan in Nieuwleusen!Eind 2013 is in Nieuwleusen gestart met de bouw van een energieneutrale zeskapper. De zes woningen worden gebouwd in de Westerbouwlanden-Noord in Nieuwleusen.

8 9

Page 6: Duurzaam dalfsen brochure 2014

Jarno Doornewaard is projectleider Trefkoele+ bij de gemeente Dalfsen. “Duurzaamheid in al zijn facetten is integraal onderdeel van het project.”

“Bij het maken van de plannen hebben we gekeken naar hoe je samen optimaal gebruik maakt van gebouwen. Stel, de ene locatie wordt alleen ’s ochtends gebruikt, de tweede alleen ’s middags en de derde ’s avonds. Als je dat bundelt, hoef je maar één gebouw te verwarmen en te onderhouden. Dat is ook een vorm van duurzaamheid: partijen en instanties samenbrengen en gebouwen optimaal benutten.”

Inventiviteit en duurzaamheid“We bekijken in alle facetten van het project waar we duurzaam te werk kunnen gaan. Inventiviteit en duurzaamheid zijn criteria waar we bij de aanbesteding sterk op gelet hebben. De gekozen architect scoorde hierbij heel hoog en kwam met het idee om de zogeheten trias energetica te combineren

met de trias vitae. Dat heeft geresulteerd in de volgende uitgangspunten: beperking van de energievraag, gebruik van duurzame energie, reductie van fossiele brandstoffen (trias energetica), in combinatie met een goed ontworpen gebouw, passend in de omgeving, onderhoud en materiaalkeuze (trias vitae).”

Evenwicht en balans“We ruilen een aantal oude, energievre-tende gebouwen in voor één verantwoord gebouw dat met zijn tijd mee kan gaan. En natuurlijk kan het altijd beter, maar de mo-gelijkheden zijn niet onbeperkt. We zoeken overal naar evenwicht en balans: goede materialen, isolatie, ventilatie, gezondheid en financieel verantwoord.”

“Dat begint al in het voortraject: hoe minder energie je nodig hebt, hoe minder je moet opwekken. Daarom zijn alle ruimtes vooral functioneel ontworpen en streven we naar een optimale bezetting.”

In 2011 kregen de peuterspeelzaal, de biblio- theek en de jeugdsoos een eigen plek binnen De Wiekelaar in Oudleusen. Een ingrijpende uitbreiding, die mede mogelijk werd dankzij een duurzaamheidssubsidie van de provincie Overijssel. Projectleider Marten Schiphorst geeft uitleg.

“Vanaf de start van het project was duur-zaamheid een belangrijk onderdeel. Ook zonder de subsidie van de provincie hadden we waarschijnlijk wel naar duurzame oplossingen gekeken, in deze tijd moet dat wel. Maar dankzij het extra bedrag konden we makkelijker de begroting rond krijgen.”

“We hebben vooral veel aan isolatie gedaan. Daardoor is het gasverbruik nauwelijks gestegen, terwijl er veel nieuwe gebruikers bij zijn gekomen en het gebouw eenderde groter is geworden. De nieuwbouw is goed ingepakt en het oudste gedeelte is opnieuw geïsoleerd, daar is het hele dak vernieuwd.Een zonneboiler op het dak zorgt voor warm

water voor de douches en een luchtwarmte-pomp zorgt in combinatie met de warmwater- voorziening voor verwarming. Er is overal isolerend glas toegepast. We hebben geen koelingssysteem; de ruimtes op het zuiden kunnen we koelen via een leidingsysteem in de grond, onder de keldervloer. Op die manier hebben we geen airco’s nodig.”

“Het is een aangenaam gebouw. Dat was ook het doel, je moet je hier welkom voelen. Dat betekent wel dat er altijd wel verlichting aan is; je wilt niet in een donker hok binnenkomen. Daar moeten we een goede modus in vinden.”

Resultaat“De afgelopen drie jaar is het verbruik ongeveer constant gebleven. We blijven wel kijken waar we nog kunnen besparen. Niet alleen qua techniek, maar met name op organisatorisch vlak. We blijven kijken hoe we nog optimaler gebruik kunnen maken van alle ruimtes.”

Volg de verbouwing op www.trefkoele.nl

Duurzame MFA’sDe Wiekelaar in Oudleusen werd in 2011

uitgebreid tot MFA (Multifunctionele

Accommodatie). Later dit jaar wordt

in Dalfsen de geheel vernieuwde Tref-

koele+ geopend. Beide verbouwingen

kregen het predikaat ‘duurzaam’. Wat

betekent dat in de praktijk?

10 11

Page 7: Duurzaam dalfsen brochure 2014

Om te beginnen bij uw eigen woning. U kunt tot € 900,- subsidie krijgen voor het uitvoeren van isolerende maatregelen of een voordelige Duurzaamheidslening aanvragen waarmee u uw verbouwing kunt financieren. Kijkt u voor meer informatie en aanvragen op www.slimenergiethuis.nl.

Dalfsen geeft subsidie op het afkoppelen van de hemelwaterlozing. Hierdoor wordt het regenwater niet meer geloosd op het riool, maar kan het opgevangen en herge-bruikt worden. U kunt € 8,- subsidie per m2 dakoppervlak ontvangen. Kijk op www.dalfsen.nl bij het Waterloket voor meer informatie.

Ook rijden kan nu duurzaam. De provincie Overijssel geeft € 1.000,- subsidie op de aanschaf van een volledig elektrische- of groengasauto. Voor bedrijfswagens kan deze subsidie zelfs oplopen tot € 10.000,-. Kijk op www.overijssel.nl/loket/subsidies. Als u ervoor kiest om elektrisch te rijden, dan kunt u uw wagen opladen bij een van de vijf openbare laadpalen in de gemeente.

Heeft u plannen voor grootschalige duurza-me energieopwekking? Neem dan contact op met het Energieloket. Wij denken graag mee en kunnen waar nodig extra kennis en expertise inhuren. Ook heeft de provincie Overijssel regelmatig subsidiemogelijkheden,

Net als een beter milieu begint ook een Duurzaam Dalfsen bij uzelf. Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om een stukje duurzamer en energiezuiniger te leven.

Wilt u uw huis renoveren om daarmee de energielasten terug te brengen naar € 0,-? Weet u alleen nog niet hoe? Dan is deel-name aan de Proeftuin Energieneutraal Renoveren Overijssel wellicht iets voor u!De gemeenten Dalfsen, Ommen, Harden-berg, Deventer en Zwolle willen samen met

de provincie Overijssel een impuls geven aan het realiseren van energieneutrale woningen.

De provincie is daarom een proeftuin gestart, waarbij huiseigenaren onder begeleiding van een expert kennis en ervaringen uit-

onder andere voor haalbaarheids-studies en investeringen in - nu nog - onrendabele technieken.

Op 21 en 22 maart 2014 steken veel betrokken Dalfsenaren de handen uit de mouwen tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Doe ook mee met NLdoet: www.nldoet.nl.

Tips voor afvalscheiding:• Gebruik afvalbakken met

verschillende vakken.• Voorkom verspilling van voedsel.• Koop producten met weinig

verpakkingsmateriaal.• Kringloopwinkels zijn blij met uw

oude spullen.

wisselen over de te nemen energie- besparende maatregelen. U komt als proeftuindeelnemer bovendien in aan-merking voor een subsidie van maximaal € 8.000,- als u uw woning energieneutraal renoveert. Een mooi vooruitzicht om samen naar toe te werken.

Aanmelden voor de Proeftuin Energie-neutraal Renoveren doet u via het Energieloket: www.duurzaamdsz.nl/dalfsen/uw-woning.

“Samen bereik

je meer”

HEN

K D

E BO

ER

“Onze energierekening

is bijna gehalveerd”

JAA

P EN ELLIE

DE G

RO

OT

“Het begint m

et

vakkundig advies”

JAA

P DE V

RIES

“Duurzaam

ondernemen

is kansen zien”

ELLIE DE G

RO

OT

Potentieel zonnedak berekenen met de Zonnekaart

Met de Zonnekaart kunnen inwoners en bedrijven in Dalfsen in een oogop-slag zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Daarnaast kan direct worden gekeken wat de investering op zal leveren. De benodigde investering, de terugverdientijd en de opbrengst van de panelen worden getoond.

De Zonnekaart is interactief. Mensen kunnen zelf wijzigingen aanbrengen, door bijvoorbeeld het aantal panelen te wijzigen of een zonneboiler toe te voegen. Dalfsen hoopt dat bewoners en bedrijven die over zonnepanelen nadenken de Zonnekaart als extra ondersteuning gebruiken.De Zonnekaart is te raadplegen via de website www.dalfsen.zonnekaart.nl. Voor vragen of ondersteuning kunnen bewoners en bedrijven terecht bij het Energieloket van Dalfsen.

Open de QR-code met uw smartphone en ga direct naar de zonnekaart:

Wat kan ik doen voor een duurzaam Dalfsen?

Wonen zonder energielasten? Doe mee aan de Proeftuin Energieneutraal Renoveren

“Duurzaam is meer dan milieu” HENK DE BOER

Een CO2-neutrale gemeente in 2025

12 13

Page 8: Duurzaam dalfsen brochure 2014

In 2012 hebben 65 bedrijven in Dalfsen gezamenlijk ruim 2 MW aan zonnepane-len geïnstalleerd. Samen met de overige initiatieven en projecten is al ruim 3,5 MW aan zonnepanelen in de gemeente Dalfsen geplaatst. Hiermee is Dalfsen dé zonnestroomgemeente van Overijssel.

De gemeente Dalfsen heeft in 2011 een onderzoek laten uitvoeren naar de haal-baarheid van een zonne-energiecentrale. De conclusie van dit onderzoek was dat het haalbaar is om ruim 2 MW op daken van bedrijven in de gemeente Dalfsen te plaatsen, waarbij de bedrijven voor eigen verbruik opwekken. Probleem was ech-ter de financiering van de zonnepanelen, zeker voor bedrijven. Zonder subsidie was zonne-energie niet rendabel. In samenwer-

king met de provincie Overijssel, die een subsidie van € 1 miljoen beschikbaar heeft gesteld, heeft Dalfsen een subsidieregeling voor de bedrijven in het leven geroepen om deze 2 MW aan zonne-energie gereali-seerd te krijgen. Bedrijven kregen met deze subsidieregeling een subsidie van € 0,50 per Wattpiek (Wp) met een maximum van 30% van de netto investering. Een heel verschil, want ineens werd de terugverdientijd van de panelen verkort naar een kleine 10 jaar.

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moesten bedrijven samenwerken om tot een vraagbundeling van minimaal 500.000 Wp aan geïnstalleerd vermogen aan zonne-stroom te komen.Jaap Drankier, commercieel bedrijfsleider bij Morrenhof-Jansen, is vanuit de deelnemende bedrijven de trekker voor dit project geweest. Volgens Jaap was de subsidieregeling in die tijd een erg welkom initiatief, zeker wat betreft het aanjagen van zonne-energie in de zakelijke markt.

Om 2 MW aan zonnestroom te kunnen bereiken is een groot aantal bedrijven, agrariërs en winkeliers door Morrenhof- Jansen benaderd om mee te doen met het zonnepanelenproject. Samen met aannemers- bedrijf Tempelman uit Nieuwleusen en installatiebedrijf Hulsman uit Lemelerveld is uiteindelijk een gecombineerde inschrijving van zo’n 70 bedrijven gedaan, samen goed voor ruim 2 MW aan zonne-energie. Deze combinatie heeft de subsidie van € 1 miljoen toegekend gekregen, waarna kon worden begonnen met de enorme klus van het installeren van alle panelen.

In totaal zijn zo’n 8500 panelen geplaatst bij zeer diverse bedrijven. Van supermarkt tot agrariër en van installateur tot autobedrijf, overal zijn inmiddels de bekende zonnepa-nelen te zien. Het project is een voorbeeld geworden voor de goede samenwerking tus-sen gemeente en het bedrijfsleven om samen

een bijdrage te leveren aan een CO2-neutraal Dalfsen. Zonne-energie heeft, mede door het plaatsen van de 2MW bij de bedrijven in Dalfsen, in een korte tijd een enorme vlucht gemaakt. Nieuwe initiatieven vanuit de overheid zijn volgens Jaap Drankier nu dan ook niet meer nodig en kunnen zelfs de vrije marktwerking verstoren. De markt voor zonne-energie is volwassen geworden.

Dalfsen streeft naar een uiteindelijke reali-satie van zo’n 60 MW aan zonnestroom in 2025. De lokale markt kan hier hopelijk een belangrijke bijdrage aan leveren. “ De markt voor zonne-energie

is volwassen geworden”

Bedrijven leveren grote bijdrage aan Dalfsen zonnestroom-gemeente

Ook gemeente kiest voor zon!

Het gemeentehuis in Dalfsen beschikt over veel dakoppervlak, wat volop kansen biedt voor zonne-energie. Zonne-energie is een van de speerpunten van Duurzaam Dalfsen, daarom geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld hierin. In 2012 heeft de gemeente 471 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis gelegd. Deze zijn samen goed voor 106.000 kWh aan elektriciteit.

Het is nu de bedoeling om ook andere gebouwen in eigendom van de gemeente te voorzien van zonne-energie en andere duurzame energiemaatregelen. Te denken valt onder andere aan zonnepanelen op de drie gemeentewerven en een duurzaam verwarmingssysteem voor de zwembaden. De gemeente doet op dit moment onder-zoek naar de mogelijkheden.

Overal zijn inmiddels de bekende zonnepanelen te zien

14 15

Page 9: Duurzaam dalfsen brochure 2014

“Samen bereik je meer” HENK DE BOER

“Onze energierekening is bijna gehalveerd”

JAAP EN ELLIE DE GROOT

“Het begint met vakkundig advies”

JAAP DE VRIES

“Duurzaam ondernemen is kansen zien”

ELLIE DE GROOT

Colofon

Een uitgave van de gemeente Dalfsen.Redactie: gemeente Dalfsen en Beter ID.Vormgeving en realisatie: Beter IDFotografie: gemeente Dalfsen, Stefan Kemper

Gedrukt op gerecycled papier.