Tips & Trucs 05-2008

69
D w 'r' m - m m Sneller de besfe films en muziek downloaden kan nief! ! ---e- -- E SURFEN 1 ZONDER BROWSER! I SPELEN MET GOQGLE MAP3 Vina supersnei alle locaties die u zoekt I Ihreak het mgister voor ultieme topprestaties J NIEUWE RUBRIEK! - 4 1 00% VEILIG 9RPADLOOS l 1.'- I r , g Wnd uw weg door het systeem binnen 20 minuten b handig i Houdt ongewenst

Transcript of Tips & Trucs 05-2008

Page 1: Tips & Trucs 05-2008

D w 'r' m - m m

Sneller de besfe films en muziek downloaden kan nief!

! ---e- -- E SURFEN 1 ZONDER BROWSER!

I SPELEN MET GOQGLE MAP3

Vina supersnei alle locaties die u zoekt

I Ihreak het mgister voor ultieme topprestaties J

NIEUWE RUBRIEK!

- 4 1 00% VEILIG 9RPADLOOS l 1 . ' - I r , g Wnd uw weg door het

systeem binnen 20 minuten b handig i Houdt ongewenst

Page 2: Tips & Trucs 05-2008

COLOFON m

iOOFOREDACTEUR Remco de Graaf ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR Wouter Diemer EINDREDACTEUR Janln Wenslnk REDACTIE Jasper de Weerd, Onno Karman, Mark Swartr

MEDEWERKERS Dennis Candasoebrata, Frank de Graaf, Robbin Ooije vaar, Dirk khoofs, Edmond Vamijk

VORMGEVING Mirjam Blom, AicoTurba (art director)

Henk Compier (salesmanager), Jan de Beur Telefoon: 023 - 546 11 00 Fax: 023 - 546 11 66 E-mail: [email protected]

lionny tnoien (hoofd marketing). Benjamin Dalmulder Telefoon: 023 - 546 11 11 Fax: 023 - 546 11 60

1

Cemin van Enplenbuq, Ilva Schuring, Jotbem DouquC Telefoon: 023 - 546 11 i1 Fax: 023 - 546 11 60

~ I C i l l g l m a ~ rkleme Rotatie; Betapress (distributie Nederland); Imapress (distributie Belgie)

I m i Roh Keghee (a.i.)

1 IOPI Tcletaon: 023 - S461122 Fax. 023 - 5461127 E-mail redactie: [email protected] E-mail persberichten: peainfo@tipsentr~s.nl Internet. www.tipsentrucr.nl Adres: Richard Holkade 8,2033 PZ Haarlem Postadres: Postbus 5446,2000 GK Haarlem

i i l

nuu~iners vmi iips s I IULILIJII automatisch lid van ha , de we~ereniginr: uan computergebruikers. De prijs voor een jaarabonnemmt (71 nummer$ mr 1 januari 2M8, bedraagt imiusief het lidmaatschap van hu: E %,>S. E@ aamelding wordt eenmaiii € 450 imrhrijfpld in rekening &meM. B# automatische incasso m a l t het inschrijfgeld en bwen de @ariijkse ad* ministratiekosten van E 2.50 niet t emden M l d a n Int veffiad met 6s hqeverzendtarieven rijn wegnoodzaakt bij onze Eedenin het buita&nd de toezending van Tips 6 Trucs per nummer apart daar 'te berpkmen. Op- r zvggingvan Tips ~ T N S , het REE-lidmaatschap pfm een gbruiirxgmep I I dient uiterlijk nhrifteiijk twee maanden u601 het ve~ptrijkn van kt abm- nementlitdmaatschap te gebema Oe statuten YaR de wrmiging li/n te vinden via w . h c t . d . Voor Enfarmafie over uw lidmaatschap hccen de

I be2agingwnTi6Tnu kunt U tere~ktbiì ~ K € I ~ P F J ~ C ~ ~ ~ ~ W , I ? E C ~ P N ~ C W ~

ril, P~stbur 6160,21301 HI1 te W e m , oftelefi?omw~er:OSUO - 4222267

O IDG Nederland. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift strekt zich tevens uit tot het in enige vorm elektronisch beschikbaar stellen. Hoewel aan Tips 6 Trucs uiterste zoq is besteed. aanvaarden de redactie noch de uitgeverenige aansprakelijkheidvoor schade ontstaandooreven- tueie fouten enlof onvolkomenheden in het blad enlof op de website. ISSN 1566-5518

VOORWOORD 5000 dagen Laatst vertelde iemand mij dat het internet zoals u en ik dat kennen slechts 5000 dagen oud is. Eerst geloofde ik dat niet, maar na een berekening kwam ik ongeveer op hetzelfde uit. 5000 dagen op de gehele technologische revolutie is hele maal niets. Misschien een korte lichfflits, maar wel een met veel impact. In 1995 maakte ik voor het eerst kennis met internet. Bij een buurjongen. Hij had een prachtige Olivetti- computer (ook historie) met internet. Die eerste ervaring was alsof ik een wereldreis achter het beeldscherm maakte. Wat .;-a er tussen toen en nu gebeurde hoef ik eigenlijk niet meer uit te leggen. De meerderheid onder ons heeft een supersnelle w adsl- of kabelverbinding en het is heel goed mogelijk dat internet niet meer uit uw leven weg te denken is. Beroepshalve kom ik ook nog weleens visionairs tegen die ongeveer denken te weten wat we de volgende 5000 dagen gaan doen met internet. Sommige verhalen hoor ik nog wat cynisch aan ('de krant gaat verdwijnen') maar soms kruip ik naar het puntje van mijn stoel. Zoals de toekomst van de mobiele telefoon. Dit gaat volgens velen de meest gebruikte toe gangspoort voor internet worden. Kan dat allemaal op zo'n klein beeldschermpje? Ja, dat kan. Kijk alleen niet naar uw huidige Nokia, maar naar modellen die nu langzamerhand in de winkel komen te liggen, zoals de iphone van Apple. Het apparaat is nog maar de eerste uit een nieuwe generatie telefoons, maar zit wel zo slim in elkaar dat je heel eenvoudig websites kunt bekijken. De snelheid is nog niet optimaal, maar ook daar is inmiddels een oplossing voor bedacht. Kunt u hier aan ontkomen? Nee, waarschijnlijk niet. Het duurt niet lang meer of elke mobiele telefoon heeft een goede internetverbinding aan boord. Ik kijk al uit naar de volgende 5000 dagen.

WOUTER DIEMER ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR TIPS&TRUCS

I - SIDG - H@$ N E D E R L A N D P R I N T I

I Niveau 4: macllijk maar bcgrijpefifk & i a ? h d e a w r i t u d a n m ,

u E U ( t z e t m d * ~ . M h t i g s d t a i l a u * h L M - O f m e .

Page 3: Tips & Trucs 05-2008

I( TIPS: r"UCS MEI NUMMER 2008 5

Downloaden doe ie zo U kent de verhalen op verjaardagsfeestje5 waarschijnlijk wel. Even een filmpje of een leuke cd downloaden is zo gebeurd. En met de juiste hulpmiddelen is dat ook zo! We doen het voor met behulp van LimeWire.

Veilig draadloos 24 Een draadloos netwerk houdt niet op bij de grenzen van uw huis. We laten zien hoe u uw draadloze netwerk beveiligt.

Plug-ins voor IE en Firefox 30 Op het internet wemelt het van de uitbreidingen voor Internet Exploreren Firefox. Wij selecteerden voor u de meest handige en in het oog springende plug-ins.

Een geordende mailbox 54 E-mail is mooi, maar heeft ook een keerzijde. Wie veel mailt, loopt al snel kans op chaos in zijn mailbox. Maar met deze tips zal u dat niet gebeuren!

Spelen met Coogle Maps 60 De gratis online kaartservice Google Maps biedt enorm veel functionaliteit. U kunt routes uitstippelen, straten en bedrijven zoeken, en nog veel meer!

Kijk, zonder browser! Er zijn vast websites die u elke dag bezoekt. Dankzij nieuwe ontwikkelingen als Mozilla Prism, Adobe AIR en het al wat oudere Bubbles, kunt u deze direct starten vanaf het bureaublad of vanuit het systeemvak.

Freeware 40 ~ Word abonnee! 58 ~ Prijspuzzel 85 1 123: Snel resultaat in 3 stappen

Menu met mogelijl<heden 39

Fijne typhulp 5 3

Mix van blog en chat 77

Masterclass 86

Nieuwe rubriek: Lezerstips! O De redactie van Tips 6 Trucs krijgt veel post binnen, met daarin vaak handige tips. Omdat we die

. niet allemaal kunnen plaatsen in de rubriek Lezerspost, hebben we

~ostnap ï i i a T n u hiervoor vanaf nu een aparte plek

pagina -

Wennen aan Vista a Een overstap van Windows XP naar Vista hoeft niet zo groot te zijn als u wellicht denkt. Veel functies zijn nog steeds beschik- baar, maar soms op een andere locatie of in een andere vorm. Wij maken u snel vertrouwd met Windows Vista!

pagina: 46

Plupin power Q De hoeveelheid plug-ins voor fotobewerkingsprogramma's is overdonderend. Benut ze vooral, maar wel met beleid! Daarom vertellen we hoe u ze installeert en beheert en belichten we enkele leuke plug-ins.

pagina: 66

" ? T E R E MOTOR VOOR XP ~. .,.> ,... . , ,!..>..L,..:. :f

-:; ,. , . . ! , . ., ; . , .

<.: .. . ,

Wat is er leuker dan Windom XP tot in dg puntjes te npt5mallreren? We duiken het register in orn ket

ringssyst~em up allaslei franten te vennellien. hwlk om te dotm en u hebt .er nag ktrg pitetisi van.

., - i . I ' . f J 12

Page 4: Tips & Trucs 05-2008

VRAGEN VAN DE LEZERS

LEZERSPOST verschijnt een foutmelding. Voor de zekerheid heb ik alle beveiligingprogramma's uitgezet, maar ook dat helpt niet. Weet u misschien wat ik fout doe?

Was u net als vele andere lezers gecharmeerd van die

blinkende aarde als bureaubladachtergrond in T6T nummer 2?

In deze Lezerspost vindt u de url om die te downloaden!

Hebt u ook een vraag of gouden tip? Mail deze dan naar

[email protected].

9ail ons!

Hebt u een vraq, opmerking of tip? Mail het naar redactiewpse nl. Iedere maand ontvangen we een mal box vol met vragen. Graag zouden we el vraag beantwoorden, maar we moet noodgedwongen een keuze maken. Hie bij bekijken we onder andere of sen vra niet at eerder is beantwoord. Vrage artikelen sturen we door aan onze werken, daar krijgt u antwoord op. UW vraag niet terug in deze rubriek, kunt u hem ook altijd op m . t i p e n t

Wanneer ik een map met veel bestanden open in Windows Verkenner, duurt het erg langvoor- dat alle bestandsicoontjes zijn geladen. Weet u een mogelijkheid om dit proces sneller te laten verlopen?

Hans Augusteijn f i

5 01 Microsoft kent dit probleem van Windows Verkenner. U kunt contact opnemen met hun helpdesk om een 'hoffix' te krijgen. Deze verhelpt het probleem. Let op: deze oplossing werkt volgens het bedrijf alleen bij een mapgrootte van 25 gigabite of bij een hoe veelheid van meer dan 1000 mappen. Meer informatie vindt u op http://support.microsoft. com/?kbid=873414. Mocht dit niet helpen, denk dan aan virusscanners die de Verkenner traag houden, of instellingen in programma's als Photoshop.

L02Saivkaprdc2

Mijn kinderen gebruiken veel de computer. Dit gaat wel eens fout met als gevolg een virus. Ik heb Windows XP weer in de originele staat teruggebracht zoals ik hem in 2003 kocht. Ik begrijp alleen niet waarom ik, ook na diverse keren proberen, service pack 2 niet geïnstal- leerd krijg. Bijna aan het eind van de installatie

O Post 2 Verander i n het register de machtiging voor deze sleutel.

Harry de long ,-

-j m Er zijn diverse problemen bekend met de installatie van service pack 2 en net zoveel oplossingen. Het is daarom moeilijk te zeggen waar het precies fout gaat. Een instal- Iatiefout ontstaat meestal omdat het register niet bijgewerkt kan worden. Dit kan worden hersteld in het register zelf. Klik op Start, Uitvoeren, typ %windir%\setupapi.log en klik op OK. Een tekstbestand opent. Druk op Ctrl+F om het zoekvenster te krijgen en typ Error 5: Access is denied. In de gevonden regels ziet u staan: HKCR\vnd.ms.radio. Dit is de registersleutel. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. In het register zoekt u naar HKEY-CLASSES-ROOT\vnd.ms.radio. Klik met rechts op de map en dan op Machtigin- gen. Kies Administrator. Vink in het deelven- ster Machtigingen voor Administrators de volgende rechten aan: Volledig beheer en Lezen. Klik op OKen sluit het register af. Installeer het service pack nu opnieuw.

Een tijdje geleden heb ik een nieuwe computer gekocht met de Nederlandse versie van Win- dows Vista. Hierbij zit ook het e-mailprogram- ma Windows Mail. Dit programma heeft echter geen Nederlandse spellingscontrole, alleen Frans, Duits, Engels en Spaans. Weet u hoe ik de Nederlandse spelling toe kan voegen?

Frans van Esch

O Post 3 De spellingscontrole in Windows Mail kijkt geen Nederlands na.

Page 5: Tips & Trucs 05-2008

G -. 03 Microsoft heeft in 2006 laten weten geen Nederlandse spellingscontrole aan Windows Mail toe te voegen, omdat de markt niet groot genoeg is. In Windows XP werd de Nederlandse spellingsfunctie toegevoegd wan- neer Oiïïce werd geïnstalleerd. Ook dit is ver- leden tijd. Een oplossing is om eerst de e-mail te typen in een programma als Word. Check vervolgens de spelling en kopieer de tekst dan naar een nieuwe e-mail in Windows Mail. Wilt u niet omslachtig doen, denk dan aan een programma dat wel Nederlandse spellingscon- trole kent, zoals Mozilla's Thunderbird. Dit is van de makers van de browser Firefox.

In nummer 2 van Tips & Trucs zag ik op pagina 20 een voorbeeld van een bureaublad. Dat heeft een wallpaper waarop een blinkende aarde staat. Ik vind deze geweldig. Aan de hand van de tips kon ik echter niet achter de link komen om deze te downloaden. Kunt u mij helpen?

Stijn Dirix i;";. L . 04 We hebben over deze wallpaper ontzettend veel vragen van lezers gekregen. De auteur van het artikel, Edmond Varwijk, wist bij navraag niet meer waar hij die gedownload had. Gelukkig kwam op ons forum een speurende lezer achter de downloadloca- tie. Op de volgende website is een heel pakket (10.7MB) met verschillende edities van de achtergrond te downloaden: http://vathanx. deviantart. com/arüSensor- Wallpapers- 708 15482.

ip van de maand

In Tips 5 Trucs nummer 3 las ik het artikel over het slipstreamen van Windows XP. Ik heb een heel makkelijk programma gevon- den die automatisch alle updates down- loadt: Windows Update Downloader. Deze is te vinden op http://wud.jcarle.com. Ook is er een lijst te downloaden waarin alle uit- gebrachte updates staan. De keuze bestaat uit verschillende Windows-versies. De lijst is te downloaden onder het kopje Update lists. Deze wordt ve~olqens geïmporteerd in Windows Update Downloader. Start daar- na het programma en alle updates worden getoond. Nu kunt u degene downloaden die u wilt. Op de site http://unattended.msfn. org is meer informatie te vinden.

I lesper Dolieslager I

Windows Update Downloader maakt het nog makkelijker om Windows actueel t e houden.

Shira ThisiBIop l t

Print Not Enabled (Shop Similar Prints)

@ s e m .VM m,eriiaá ibis WO+ i i i8csnrea mdcr n C.Ca+JllrC Colb.l"n< AhibVt.,,, I."<."mnEr«. H" Ulrivetrr Nons 3 e wanre

O Post 4 Download op deze site de veelgevraagde aarde-wallpaper en u w computer ziet er stijlvol uit.

Page 6: Tips & Trucs 05-2008

m.

'3 06 Met het programma Windows Installer Cleanup kunt u alle achtergebleven

Op het bureaublad van mijn computer heb ik het pictogram Snelkoppeling naar LAN-verbin- ding. Op het tv-logo staat een geel driehoekje met daarin een uitroepteken. Wat heeft dit te betekenen en hoe kan ik dit verwijderen?

G. Johannes

3 05 Het driehoekje met uitroepteken b e tekent dat u een beperkte (internetlverbinding hebt. U kunt hoogstwaarschijnlijk niet op het internet en ook geen verbinding maken met een andere computer in uw netwerk. De oorzaak is dat de verbindingsinstellingen niet correct zijn, waardoor u geen toegang kunt krijgen tot andere verbindingen. Het toewijzen van een vast IP-adres is vaak de oplossing. Een Nederlands stappenplan hiervoor vindt u op http://support.microsoft.c0m/kb/308007/nl.

Uit het niets is het programma Adobe Reader 8.1 van mijn computer verdwenen. Ik dacht dat het geen enkel probleem was om het even opnieuw te installeren. Maar tijdens de installatie komt op het scherm 'Bezig met verwijderen van toepas- singen'. Daarna volgt de mededeling dat de ou- dere versie niet verwijderd kan worden. Bestaat hiervoor een verwijderingsprogramma waarna het opnieuw installeren wel mogelijk is?

Rob Egas

instollatiebestanden en registerwaarden ver- wijderen. Dit programma is te downloaden via http://support.microsoft.com/?id=290301 en is maar 349 kb groot. Installer Cleanup werkt uitstekend voor programma's die niet meer goed werken of die moeilijk te herinstalleren zijn, zoals uw Adobe Reader.

Het lukt mij niet meer om cd's automatisch af te laten spelen. Ik heb ooit in Tips & Trucs hier iets over gelezen. Er zijn aanpassingen in het re- gister voor nodig die mij niet helemaal duidelijk zijn. Kunt u mij vertellen hoe ik dit oplos?

Noë1 Ryde ,"s-.

;iiI 07 In het register zijn verschillende mogelijkheden om de functies van het auto- matisch afspelen te beheren. Om een cd af te laten spelen met het welkomstscherm, gaat u naar Stort, Uitvoeren en typt u Regedit. Navigeer naar de volgende sleutel: HKEY- CURREN~USER\SOf7WAREiMicrosoft\ WindowsICurrentVersionlPolicieslExplo- rer. Maak een nieuwe DWORD-waarde aan (als die nog niet aanwezig is) met als naam NoDriveTypeAutoRun. Geef de waarde OxOOûûûû91 (145) op. De 91 wordt ingevuld bij Hexadecimaal, 145 bij Decimaal.

I I l

sudirijvimg vin h.t hulpprogrammi Windom ïniblkr CknUp V~L i ru ldL~UxLLeu

w ' -a. I-&*) *m mlD*i.ri*r-o.L- 'ZE-- -)(*~""s,F~%--Olll~l. ~ m - i z I I - B D L . m.sw,, ~ 6 . h h - u r r a - ~ s U - - * r r i I I ~ ~ L L ai SE,

'P- , E

0 Post 6 Dankzij Windows Installer Cleanup is de kans zeer groot dat programma's weer goed geinstalleerd kunnen worden.

Page 7: Tips & Trucs 05-2008

DOOR: DENNISGANDASOEBRATA

Betere motor voor XP Van binnen uit een versneld systeem

Wat is er leuker dan Windows XP tot in de Tip 01: Zoeken in netwerk L puntjes te optimaliseren! We duiken het Grote kans dat u een thuisnetwerk hebt. Ondervindt u vertraging bij

het doorzoeken van de andere computers binnen uw netwerk? Dat register in Om het besturingssysteem op komt omdat door een nare fout Windows telkens naar eventuele ge-

plande taken op de andere computers zoekt. Met het register verhelpt allerlei fronten te versnellen. Leuk om te doen u dit probleem. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Blader naar

de registersleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\SOFTWARE\Micro- en U hebt er nog lang plezier Van. soft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RemoteComputer\

NameSpace\{D6277990-4C6A-l l CF-8D87-00AA0060FSBF). Klik er op met de rechtermuisknop en kies Verwijderen. Verlaat tot slot het register (Bestand, Afsluiten) en start Windows opnieuw. Blade- ren verloopt nu een stuk vlotter.

rtwerleotatbn [Y:)

i t We duiken het Windows-register in om XP onder handen te nemen.

I ë&3,5&h~~stbbn(~ t+--

@ (Q, L M stabkn (C:) I eriseiusdatarecowywilzard Uil al, DvD-station m:) I

134 obiecten (beschikbare schiiFruirnte: 38.3 GB) i:

O Tip 1 Het bladeren door netwerkmappen gaat niet altijd even vlot in Windows XP.

DII-bestanden zijn onmisbaar voor Windows. Tijdens een gemiddelde Windows-sessie worden tientallen dll-bestanden ingezet en in het ge- heugen geladen. Maar het na afloop uit het geheugen verwijderen van dll-bestanden die niet meer nodig zijn, gaat niet altijd even goed. Met een registeraanpassing wordt dit verholpen. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedlt. Open de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\Soft- ware\Mlcrosoft\Wlndows\CurrentVersion\Expr. In het rechtervenster klikt u met rechts op AlwaysUnloadDLL en kiest u voor Wijzigen. is de sleutel niet aanwezig, dan maakt u deze aan via Bewerken, Nieuw, Tekenreekswaarde. Zorg dat er een t is ver- meld in vak Waardegegevens. Klik tot slot op OK en kies Bestand, Afsluiten. Start Windows opnieuw om de wijzigingen van kracht te laten worden.

12 1 TIPS 8 TRUCS 05 12008

Page 8: Tips & Trucs 05-2008

WINDOWS XP r Tip 03: Sneller lader I r

Kent u prefetching al? Met deze functie, die standaard aanwezig is in Windows XP, houdt Windows bij welke programma's regelmatig wor- den gebruikt. De belangrijkste delen hiervan worden ondergebracht in een aparte map (Windows\Prefetch), zodat deze een volgende keer snel bij de hand zijn en Windows het programma vlotter kan laden. U kunt het vergelijken met de systeemcache van uw computer. U kunt de werking van Prefetch aanpassen en bepalen voor welke onderdelen het moet worden ingeschakeld. Start de Register-editor (Start, Uitvoe- ren, en typ Regedit) en ga naar de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\ System\CurrentControISet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters. In het rechtervenster dubbel- klikt u op EnablePrefetcher. In het vak Waardegegevens geeft u een 1 op als prefetching alleen in werking mag treden voor toepassingen, een 2 als prefetching ook voor documenten en bestanden mag wor- den gebruikt en een 3 als het voor beide mag worden ingezet. Tot slot het advies om de map Windows\Prefetch regelmatig op te schonen. Zo weet u zeker dat de map alleen gegevens bevat voor programma's die u op dat moment regelmatig gebruikt.

O Tip 3 Prefetching fungeert als 'cache' voor uw populaire programma's.

Q Laat Schijfcontrole direct met zijn werk beginnen

bewerkt. Zoals u weet, i s het register eeivan de belangrekste componenten van het besturingssysteem. Enigevoorzirhtighei~ . bij het bewerken daarvan is dus nodig! Bent U voortittitig, dan ie er niets aan de hand. Eri al Helemaal niet alsmu.&ii goede b $ ! t g '

hebt, Deze kunt u maken met WinRebcue. Een probeerversie voor alle soorten ~indows-wrsies'vindt u OD www.suoerwin.com.

Nlmde registeelp* soms niet functioneren of'een andere uitwer- Fing hebben; De specifiei<e: samerrstellhivan G@- en eno,fhvare zo@ ewor dat soFnu'gettle&&ráanpasstnge~geen of enander

enkele computer dezelfde is,.beqwt tips werikn. Hgu&fikr dus rekeningmoe als,

s a & ò ~ t . ~ n p o d @ % l e ~ r s t e l l ~ n ~ . . ~ , .

T ~ D 04: Direct controleren

Een extra vertraging bij het opstarten van Windows is nooit fijn. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld wanneer u Windows niet goed hebt afgesloten. Schijfcontrole wordt geopend en de schijf wordt op fouten gecontro- leerd. De controle begint echter pas na een wachttijd. Geen zin om te wachten? Zorg ervoor dat de controle direct begint. In het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) opent u de sleutel HKEY-LOCAL- MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Mana- ger. Klik in het rechtervenster met de rechtermuisknop op AutoChk- TimeOut en kies Wijzigen. In het vak Waardegegevens geeft u het aantal seconden op dat Schijfcontrole moet wachten voordat het start, bijvoorbeeld 3. U kunt ook een O opgeven. Hiermee wordt Schijfcontrole bij het opstarten uitgeschakeld. Bevestig met een klik op OK en start Windows opnieuw op.

Tin 05: Installatie versnellen

Het ingebouwde Systeemherstel van Windows XP maakt op gezette tij- den herstelpunten aan, waarmee u bij problemen terug kunt naar de oorspronkelijke situatie. Installeert u een nieuw programma, dan maakt Systeemherstel eveneens aan herstelpunt aan. Tenzij u dit verhindert via het register. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Ga naar de sleutel HKEY-CURRENT~USER\Software\Policies\Microsoft\Win- dows\lnstaller en kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde. Deze waarde geeft u de naam DisableRollback. Klik erop met rechts, kies Wijzigen en typ een 1 in het vak Waardegegevens. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. Start Windows opnieuw op. Het installeren van software kost u nu minder tijd.

O Tip 5 Voorkom dat door Systeemherstel een herstelpunt wordt aangemaakt b0 het installeren van soft ware.

05 12008- TIPS 81 TRUCS 1 l3

Page 9: Tips & Trucs 05-2008

Tip 06: Gemiste taken , ! Mogelijk gebruikt u het onderdeel Geplande taken om veelvoorkomen- de acties automatisch te laten uitvoeren door Windows. Bijvoorbeeld het defragmenteren van de vaste schijf. Uiteraard kan het gebeuren dat een taak soms niet wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat Windows is afgesloten. U kunt via het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) instellen dat u van gemiste taken op de hoogte wordt gesteld. Ga naar de sleutel HKEY~LOCAL~MACHINRSOFWARE\Microsoft\Schs dulingAgent. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze waarde NotifyOnTaskMiss. Klik erop met rechts en kies Wijzi- gen. Geef een 1 op in het vak Waardegegevens. Sluit het register via Bestand, Afsluiten. Start Windows tot slot opnieuw op. U wordt voortaan van gemiste taken op de hoogte gebracht.

A Die vertraging bij het openen \i( von menu's is onnodig

Tip 07: Menu's sneller openen w Sommige prestatieverbeteringen voor Windows XP zijn wel bijzonder eenvoudig. Zo kunt u met een simpele handeling de vertraging die stan- daard optreedt bij het openen van menu's weghalen. In het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) bladert u naar de sleutel HKEY- CURRENT-USER\Control PanehDesktop. Klik met de rechtermuis- knop op MenuShowDelay rechts in het venster en kies Wijzigen. Geef een O op in het vak Waardegegevens en klik op OK. Sluit het register af via Bestand, Afsluiten. Nadat u Windows opnieuw hebt op- gestart, warden de menu's sneller getoond.

Tekenreeks bewerken

'aardenaam: l m S howDelay

I Waarclegegevens I Annuleren 1 x 4 R I

8 Tip 7 Via he t register bepaalt u ook de snelheid waarmee menu's worden geopend.

Tip 08: Windows sneller afsluiten r , ,

rechts op AutoEndTasks, kiest u voor Wijzigen en typt u een 1 in het vak Waardegegevens. Vervolgens opent u de sleutel HKEY-LO- CAL-MACHINE&YSTEM\CurrentControlSet\Control en klikt u met rechts op WaitToKillServiceTimeOut. Typ de waarde 1000 in het invoervak Waardegegevens. Bevestig met een klik op OK. Sluit het register via Bestand, Afsluiten.

Tin 09: Diavoorstelline versnellen 7 Ook op het gebied van ontspanning kan het register goed van pas ko- men om de prestaties van Windows te optimaliseren. Goed voorbeeld hiervan is bij de screensaver Mijn afbeeldingen. Deze opent u door met rechts te klikken op het bureaublad en te kiezen voor Eigenschap- pen, Schermbeveiliging. Foto's die door Mijn afbeeldingen worden vertoond, worden minimaal elke zes seconden vernieuwd. Met behulp van het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) verlaagt u deze minimumwaarde, zodat de foto's sneller worden afgewisseld. Ga naar HKEY-USERS\.DEFAULTiControl Panel\Screen Saver.Slideshow. Dubbelklik op Changeintewal in het rechtervenster. Selecteer Deci- maal en geef de gewenste waarde op in het vak Waardegegevens. De waarde 1000 is gelijk aan 1 seconde. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. De foto's volgen elkaar sneller op.

Schermbeveiligingsopties voor Mi jn Afbeeldingen I''

Hoe snel moeten de afbeeldingen worden gewiizigd?

Hoe goot moeten de afbeeldingen worden weergegeven?

Klein ,V- Groot

90% van het scherm

Ik wil de afbeeldingen in deze map gebruiken: C:\Documents and Settings\Dennis\Mijn documenten\M

Kleine afbeeldingen vergroten

Bestandsnamen weergeven

Overgangseffeden tussen afbeeldingen gebruiken

O Tip 9 Een minimale wisselsnelheid van zes seconden bij een screensaver met eigen foto's? Niet als u he t via he t register regelt.

Bij het afstuiten controleert Windows welke programma's nog geopend Tip 10: Tussen qebruikers schakelen zijn en stelt deze in de gelegenheid om rustig af te sluiten. Dat is minder prettig als u weinig geduld hebt wanneer bijvoorbeeld een programma is vastgelopen. Via het register versnelt u het handelen van Windows. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Navigeer naar HKEY-USERS\. DEFAULnControl Panel\Desktop. In het rechtervenster klikt u met

U kunt niet tegelijkertijd profiteren van het klassieke aanmeldingsven- ster en snelle gebruikerswisseling (de mogelijkheid om met behoud van de huidige gebruikerssessie tijdelijk over te schakelen naar een andere gebruiker). Via het register omzeilt u deze beperking. Kies Start, Uit-

14 1 TIPS & TRUCS *O5 / 2008

Page 10: Tips & Trucs 05-2008

voeren en typ Regedit. Ga naar de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\ SOFTWARE\Microsoft\Windows NnCurrentVersion\Winlogon. Dubbelklik in het rechtervenster op AllowMultipleTSSessions. Geef een 1 op in het vak Waardegegevens. Klik op OK en sluit het register (Bestand, Afsluiten). Druk op Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer op te roepen. Op het tabblad Gebruikers klikt u met rechts op de gebrui- kerssessie die u tijdelijk wilt onderbreken en kiest u Verbinding Ver- breken. Vervolgens meldt u zich via het klassieke aanmeldingsvenster aan met de andere gebruiker. Schakel terug via Taakbeheer en de optie Verbinding Maken met een klik op rechts op de betreffende gebruiker.

Tin 11: Defragmentatie deluxe I Dat het belangrijk is om regelmatig de schijf te defragmenteren, wist u al. Maar wist u ook dat Windows XP de opstartbestanden kan defrag- menteren? Dat is geen overbodige luxe, als u bedenkt dat deze bestan- den bij elke start van het besturingssysteem worden geladen. Met een registeraanpassing zorgt u ervoor dat opstartbestanden ook onder han- den worden genomen (kies Start, Uitvoeren en typ Regedit). Open de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\ BootOptimizeFunction. In het rechtervenster klikt u met de rechter- muisknop op Enable en kiest u Wijzigen. Typ Y in het vak Waarde- gegevens. Kies Bestand, Afsluiten en start de computer opnieuw. Voortaan worden opstartbestanden automatisch gedefragmenteerd.

@ Tip I 1 Windows XP kan ook de opstartbestanden defragmen- teren voor optimale prestaties.

Q Handig: de opdrachtregel onder de rechtermuisknop

Tip 12: Snel bij opdrachtreqel I

Bent u een fervent gebruiker van de traditionele opdrachtprompt uit Windows XP? Voeg deze dan toe aan het menu van de rechtermuisknop, zodat u eenvoudig en snel opdrachten kunt uitvoeren. Uiteraard maakt u hiervoor gebruik van het Windows-register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Ga naar de sleutel HKEY-CLASSES-ROOnDirectory\shell. Kies Bewerken, Nieuw, Sleutel. Noem deze sleutel Opdrachtregel

WINDOWS XP

openen vanuit deze map. Klik op OK. Kies weer voor Bewerken, Nieuw, Sleutel en noem deze sleutel Command. Klik in het rechter- venster met rechts op de waarde Standaard. Kies Wijzigen en typ het volgende in het vak Waardegegevens: Cmd.exe Ik "cd %Lw. Klik op OK en verlaat het register via Bestand, Afsluiten. Het menu van de rechtermuisknop is uitgebreid met de optie om de opdrachtregel in een nieuw venster te openen.

O Tip 12 Maak de opdrachtprompt toegankelijk via het menu van de rechtermuisknop.

Tin 13: Minder herstelpunten I Elke dag maakt Windows XP een herstelpunt. Vindt u dit wat overdre- ven, dan kunt u het aantal herstelpunt& verminderen. Bijvoorbeeld door in te stellen dat er per week een herstelpunt moet worden ge- maakt. Dat kan in het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Ga naar de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINEìSoftware\Microsoft\ Windows NT\CurrentVersion\SystemRestore. Klik met rechts op RPGloballnterval en selecteer Decimaal. Geef het aantal seconden op waarna een herstelpunt moet worden gemaakt (86400 staat voor 24 uur). U verandert de waarde in bijvoorbeeld 345600 (elke vier dagen een nieuw herstelpunt). Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. Start het besturingssysteem opnieuw.

Tin 14: Telkens rangschikken

De volgorde van de bestanden op uw vaste schijf heeft een grote in- vloed op de systeemprestaties. Windows XP rangschikt de bestanden automatisch en kiest daarbij voor de meest optimale volgorde. U kunt via het register instellen dat dit telkens gebeurt zodra de machine niet wordt gebruikt. In het Windows-register (Start, Uitvoeren, en typ Reg- edit) gaat u naar de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINEiSOFlWARE\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\OptimalLayout. Klik in het rechtervenster met de rechtermuisknop op EnableAutoLayout en kies Wijzigen. In het vak Waardegegevens geeft u een 1 op. Klik op OK. Kies Bestand, Afsluiten en start Windows opnieuw op.

Tip 15: Vastlopers sneller afsluiten 1

Een vastgelopen programma? Windows wacht enige tijd voordat het een melding weergeeft. Dat is nergens voor nodig! Open het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) en ga naar de sleutel HKEY-USERS\.DE. FAULlìControl Panel\Desktop. Kies Bewerken, Nieuw, Teken- reekswaarde en noem de waarde HungAppTimeout. Dubbelklik erop en typ de gewenste wachttijd in milliseconden in (bijvoorbeeld 2000 voor 2 seconden wachttijd). Klik op OK.

Page 11: Tips & Trucs 05-2008

WINDOWS XP

Waardenaam: Hung4ppTimeout

Waardegegevens:

c

O Tip 15 Windows wacht enige tijd voordat e r melding wordt gemaakt van vastgelopen programma's.

Tip 16: Automatisch afsluiten

Wilt u vastgelopen programma's direct door Windows laten afsluiten (waarbij u zich bewust bent van het risico dat niet opgeslagen gegevens verloren kunnen gaan)? In het register (Start, Uitvoeren, en typ Reg- edit) opent u daarvoor de sleutel HKEY-USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop. Klik dubbel op AutoEndTasks (in het rechterven- ster) en geef een 1 op. U kunt het programma ook automatisch laten afsluiten na een vooraf opgegeven tijd. Klik met rechts op WaitToKill- AppTimeout en kies Wijzigen. In het vak Waardegegevens geeft u een waarde op in milliseconden. Bevestig met een klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.

Tip 17: Onqestoord defragmenteren

Het defragmenteren van de vaste schijf luistert in Windows XP nogal nauw. Bij een kleine verstoring ziet Windows zich al genoodzaakt om een lopend defragmentatieproces opnieuw te starten of te onderbreken. Bij- voorbeeld bij het actief worden van de schermbeveiliging. Voorkom dit en zorg ervoor dat de schermbeveiliging zich gedeisd houdt tijdens het de- fragmenteren. Open de Register-editor via Start, Uitvoeren en het typen van Regedit. Zoek naar de sleutel HKEWURRENT-USER\Soitware\ Microso~\Windows\CurrentVersion\Applets\Defrag\Settings. Kies Bewerken, Nieuw, Tekenreekswaarde. Deze waarde noemt u DisableScreenSaver. Dubbelklik op de zojuist gemaakte waarde en typ

in het vak Waardegegevens: YES. Bevestig met een klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. Start Windows opnieuw op. De schermbeveiliging houdt zich voortaan koest tijdens de defragmentatie.

Tip 18: Snel bij defragmenteren 1

Defragmenteren is gezond voor uw computer. Met enkele stappen kunt u de optie om te defragmenteren toevoegen aan het menu van de rech- termuisknop. In het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) bladert u naar de sleutel HKY-CLASSES-ROOnDrive\shell. Vervolgens maakt u de menukeuze Bewerken, Nieuw, Sleutel. Noem deze sleu- tel Defragmenteren. Kies weer Bewerken, Nieuw, Sleutel. Noem deze sleutel Command. Klik met rechts op de waarde Standaard (in het rechtervenster) en kies Wijzigen. In het vak Waardegegevens typt u Defrag.exe %l -f -v. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.

Tip 19: Bestandsbeveiliginq compacter 1 .l

Windows Bestandsbeveiligingzorgt ervoor dat belangrijke systeembestan- den zo min mogelijk risico lopen. Raakt een belangrijk bestand beschadigd of wordt het per ongeluk verwijderd, dan wordt automatisch een back-up in de strijd gegooid. De back-ups worden op een aparte locatie bewaard, waarvoor Windows circa 300 MB ruimte reserveert. U kunt de gereserveer- de opslagruimte aanpassen, en wel via het registei (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Open de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\SOFïWARE\ Microsomwindows NTiCurrentVersion\Winlogon. Kies vervolgens Bewerken, Nieuw, DWORDwaarde. Noem de waarde SfcQuota. Dubbelklik erop en typ in het vak Waardegegevens de gewenste hoe- veelheid opslagruimte. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.

Videomoppen kunnen ! stukken sneller d I worden qeopend

I--.Mnqirilaai&Whn.-- . m0k6tMamnus

het register exporteren naar een registerbestand. Gaat er na de wijzi- 1 ging onverhoopt iets mis, dan kunt u terugvallen op het geexporteerde bestand met oorspronkelijke instellingen. Selecteer het deel dat u wilt exporteren en kies Bestand, Exporteren. Om het exportbestand in

O Tip 17 Laat Schijfdefragmentatie ongestoord zijn werk verrichten.

geval van problemen te gebruiken, dubbelklikt u er eenvoudigweg op. Het wordt na uw bevestiging weer in het register opgenomen.

Page 12: Tips & Trucs 05-2008

1 WINDOWS XP 1

Resisterbestand exporteren E

O Tip 20 Handig voor wie vaak met het register werkt: de functie Exporteren.

9 7ip 22 De Inhoud van videomappen wordt door de Wiindows Verkenner geanalyseerd.

Software\MlnosomWindows\CumnWe~ion\Uqr. Kies Beweaen, Nieuw, DWORDwaarde en noem deze waarde T h u m b na1lQwilit-y. Klik erop met rechts, kies Wijzigen en geef in het vak Waardegegevens een percentage op van de kwaliteit ten opzichte van die van de originele afbeelding. U kiest daarbij een waarde tussen 50 en 1 W. Standaard hanteert Windows een waarde van 90 (voor 90%). Hoe lager de waarde, hoe sneller de afbeeldingen worden geladen.

Tiu 24: Snellere miniatuurweewave (11) n Ook het formaat van de miniatuurweergave bepaalt hoe snel die door

Tip 21: Zoeken optimaliseren de Windows Verkenner wordt geladen. In de eerdergenoemde sleutel HKEY~LOCAL~MACHINE\So~ware\Microsoft\Windows\Current-

De zoekfunctie van Windows XP kan wel een helpende hand gebruiken. Version\Explorer (zie vorige tip) kiest u voor Bewerken, Nieuw, Wist u bijvoorbeeld dat u na een aanpassing in het register toch kunt DWORD-waarde. Deze waarde noemt u ThumbnailSize. Kies een zoeken in bestanden met een onbekende bestandsextensie? Normaal waarde tussen 32 en 256, waarbij de standaardwaarde 96 pixels is. Alles gesproken wil de zoekfunctie daar niets van weten. Open het register daaronder zorgt voor het sneller openen van de map. (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) en ga naar HKEY-LOCAL-MA-

I

CHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ControI\Contentlndex. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde. Deze waarde geeft u de naam FilterFilesWithUnknownExtensions. Klik erop met rechts en kies Wijzigen. In het vak Waardegegevens typt u 1, zodat alle bestanden worden gecontroleerd. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.

Tin 22: Korter wachten

Mappen waarin video's zijn opgeslagen, opent Windows niet altijd even vlot. Een map met avi-videobestanden wordt bijvoorbeeld eerst op inhoud gecon- troleerd. Het openen kan sneller na een aanpassing in het Windows-register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Blader naar de sleutel HKEY-CLAS- SES-ROOT\CLSID\@7D62D94-71 B 3 4 b 9 a - 9 4 8 9 - Klik met de rechtermuisknop op de sleutel en kies Naam wijzigen. Typ een minteken (-)voorafgaand aan de sleutel. Deze wordt dus -(87D62D94-71 B3- 4b9a-9489-5FE6850DC73E). Kies Bestand, Afsluiten en start Windows o p nieuw. Videomappen worden nu een stuk sneller geopend.

Tip 23: Snellere miniatuurweereave (1)

Afbeeldingen in mappen worden meestal in een miniatuurweergave getoond. Uiteraard moet deze weergave door Windows worden opge- bouwd. Door de kwaliteit van de thumbnails te verlagen, neemt het la- den minder tijd in beslag en kunt u sneller door de afbeeldingsmappen bladeren. U gebruikt hiervoor het Windows-register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Navigeer naar de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\

9 Tip 24 Bepaal de crfmetingen - en daarmee de laadsnelheid - van de miniatuumeergaven.

Tip 25: Niet bijhouden I

Telkens wanneer u een map opent, houdt Windows bij wanneer en door welke gebruiker dit wordt gedaan. Via het register kunt u uitschakelen dat deze Informatie wordt bijgehouden. Kies Start, Uitvoeren, en typ Regedlt. Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHlNE\SYSTEllll\Cur; rentControlSetiControlVlleSystem. In het rechtenrenster klikt u met rechts op NffaDlsablelsistAccessUpdate en kiest u Wijzigen. is de waarde nog niet aanwezig, dan maakt u deze aan via Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde. Typ een i in het vak Waardegegevens, Klik op OK en sluit het register af via Bestand, Afsluiten. Ctart Win- dows opnieuw op. O

05 12008 TIPS & TRUCS 1 "

Page 13: Tips & Trucs 05-2008

DOWNLOADEN

r DOOR: FRANKDE GRAAF

Downloaden doe ie zo LimeWire maakt het u mal<l<elijl<

U kent de verhalen op verjaardagsfeestjes

waarschijnlijk wel. Even een filmpje of leuke

cd downloaden is zo gebeurd. En met

de juiste hulpmiddelen is dat ook zo!

We doen het voor met behulp van LimeWire.

Stap 01: LimeWire

Het internet puilt uit van de bestanden die klaar staan om gedownload te worden. Maar: hoe vindt en downloadt u ze en hoe doet u dat op een veilige manier? Uit onderzoek van zusterblad Computer!Totaal blijkt dat LimeWire veruit het populairste programma is om mee te downloaden. Omdat het zo makkelijk werkt, maar ook omdat er zoveel bestanden mee te vinden zijn. In dit artikel laten we zien hoe u leuke bestanden kunt vinden en downloaden aan de hand van LimeWire, maar we laten ook alternatieven de revue passeren.

I I Boodschappenlijst

c gaan we aoenr I

- - - - - - - - . - - t We leggen u i t hoe u leuke bestanden vindt en downloadt met LirneWire.

O Stap I LimeWire en FrostWire zijn populaire programma's o m mee te downloaden.

Met peer-tu-peer-programma's moet u altijd oppassen dat u niet illepapl bestanden verspreidt. Downloaden van auteursrechtelijk beschermd matetiaal isqeen probleem, mits het niet om soft- ware p a t , maar upisaden wel. In dit artikel laten we zien hoe u voorkomt dat u beschermde bestanden verspreidt. Het veiiigst is echter om dergelijk materiaal niet te downloaden. De basisinstet- linp bij iedere peer-to-peer-programma is immers dat bestanden die gedownload worden, ook direct worden, Zelfs al is hel bestand nog niet helemaal binnen. I1

18 1 TIPS B TRUCS 05 l2008

Page 14: Tips & Trucs 05-2008

DOWNLOADEN . . .

java -

LimeWire maakt gebruikvan Java. Dit wordt tegelijk met LimeWire geïn- stalleerd, maar dat gaat niet altijd even goed. Het is daarom aan te raden om dat handmatig te doen. Veel om het lijf heeft het overigens niet. Surf naar www.java.com en start de installatie met de grote knop op de homepage. Het enige waar u op moet letten, is dat de Google Toolbar automatisch wordt geinstalleerd als u niet oppast.

Gecontrole-

Gefeliciteerd! U bswhllit -r d. ] u h Java venle (Version 6 U p b b 5)

OStap 2 Java is vereist voor LimeWire, maar u kunt het wel beter los installeren.

S t a 04: Configuratie

De eerste keer dat LimeWire wordt gestart, zal het programma de setup wizard draaien. Deze is bedoeld om de basisinstellingen goed te zetten zodat u gelijk kunt beginnen met downloaden. Het eerste scherm bevat meteen een van de belangrijkste instellingen. Hier bepaalt u welke map- pen met bestanden u deelt. Als u over meerdere schijven of partities beschikt, dan is het altijd aan te raden om downloads en gedeelde be- standen op een aparte schijf te plaatsen zodat er nooit verwarring kan ontstaan. U kunt een dergelijke map in Mijn Documenten plaatsen, maar u bent zeker niet de eerste die per ongeluk alle bestanden deelt. Kies daarom een speciale downloadmap en haal het vinkje weg bij de stan- daard gedeelde mappen. In het volgende scherm kunt u aangeven of het programma direct met Windows gestart moet worden, en of u inhouds- filtering toe wilt staan. Dat laatste beperkt de downloadmogelijkheden aanzienlijk en het werkt ook niet echt geweldig. Zet het eventueel aan om aan de veilige kant van de wet te blijven. LimeWire kan overweg met Rink wat downloadmanieren. In het scherm Bestands- en protocoltoe- wijzing kunt u aangeven wat u met het programma wilt downloaden. Ac- cepteer de standaardwaarden en ga verder. In het laatste scherm kunt u de extensies selecteren die u wilt delen. Geef dit naar eigen inzicht aan. Het delen van Word-bestanden is geen goed idee bijvoorbeeld. Klik op Afronden om de instellingen op te slaan.

Stap 03: Installatie van Limewire Het beste is om Surf naar www.iimewire.com en ga naar de downloadpagina. Er zijn down/oads op een aparte twee versies van LimeWire: de gratis Basic-versie en de betaalde Pro. De betaalde variant biedt voordelen, maar die kunt u altijd nog aanschaffen. Om te beginnen is Basic voldoende. Voordat u kunt

schijf te bewaren downloaden, dient u eerst aan te geven waar u het programma voor gaat gebruiken. Als u overweegt om het voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk te gebruiken, dan vervalt de down- loadmogelijkheid van LimeWire. Download het programma en start de installatie. Kies in het startscherm voor de taal van uw keuze en ga verder. Standaard zal LimeWire in de programmabestandenmap wor- I

Opdagmap en gedeelde mappen

den geïnstalleerd en dat is een goede keuze. De rest van de installatie k l s a u b s a m r a a u u u b s r ( n d n h s m u * ~ UMdnagpaiMdsuw*danrmndaa

is rechttoe rechtaan.

Stap 4 Sla de bestanden indien mogelijk op in een aparte map op een andere schijf om verwarring te voorkomen.

Page 15: Tips & Trucs 05-2008

Stao û5: Niet delen

Aan downloaden zijn risico's verbonden. Bestanden kunnen virussen bevatten en ook loopt u het risico om ongewild de wet te overtreden. Downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk mag in Nederland, verspreiden niet. LimeWire is een peer-to-peer-programma en het idee bij deze uitwisselingsdienst is dat iedereen deelt en downloadt. Door het delen uit te zetten voorkomt u dat u de wet overtreedt. In de wi- zard hebt u al aangegeven dat u geen mappen wilt delen. Klik op Hulp- middelen en vervolgens op Opties om in het instellingenscherm te komen. Klik op het kruisje voor Uploads en kies voor Slots. Verander nu de waardes voor Uploads per gebruiker en Maximum aantal uploads in O en kies voor Toepassen. Sluit LimeWire af en start het opnieuw. U voorkomt met deze instellingen dat anderen bij u kunnen downloaden. Het zal u nu wel veel meer moeite kosten om zelf de ge- wenste bestanden binnen te halen.

Stap 5 Zorg altijd voor een goed en bijgewerkt antivirus- programma voordat u gaat downloaden.

O Stap 5 Door geen uploadslots ter beschikking te stellen voorkomt u dat u de wet ongewild overtreedt.

16: Poort openzetten

De handelingen uit stap 5 zijn bedoeld om te voorkomen dat u ille- gaal bestanden verspreidt. Het effect is wel dat u zelf veel lastiger kunt downloaden. Als u alleen bestanden wilt hebben die vrijelijk verspreid

mogen worden, dan kunt u de kans op succes vergroten door stap 5 niet uit te voeren en binnenkomende verbindingen mogelijk te maken. Klik daarvoor op Hulpmiddelen en vervolgens op Opties. Bij Ge- avanceerd, Firewallconfiguratie kiest u voor UPnP, als uw router dat ondersteunt. Anders gebruikt u de handleiding op www.portfor- ward.com of raadpleegt u de handleiding van uw router voor het open- zetten van een poort. Geef bij Poortluisteren in het bovenste deel van het scherm dezelfde poort op als bij Handmatige poortdoor- verwijzing daaronder. Klik op Start, Uitvoeren, voer het commando CMD in en druk op Enter. Met het commando ipconfig achterhaalt u het IP-adres van uw computer. Dit dient u te gebruiken bij het openen van een poort in uw router. Met deze instellingen wordt downloaden een stuk makkelijker, maar download dan allleen Linux-distributies of werk dat gedeeld mag worden. Download dus geen auteursrechtelijk beschermd materiaal.

, Stap 6 Door binnenkomende verbindingen toe te staan wordt / downloaden ook makkelijker.

c r o s o f t Yindows XP [versie 5.1.26881 . > copyt. ight 1985-2881 n i c r o s o f t coi.p.

\Dacuaents and Ss t t ings \Frnnk>ipconf ig

ndows IP-configui .acis

hornet-adapter UIN-usrbindina:

hoisnet-adapter P a r a l l s l s Iioat-Guast U i r t u s l MIC:

Ue i .b ind ings swc . DM-ao l i t s rvosgso l~ IP-adres. . . . . . . . . . . . . . 18.37.129.2 Subnetnaskar. . . . . . : 255.255.255.0 ~ t n n d n a r d g n t s i < ~ J : : : : . . . . . :

\Dociinsntr and Sett ingi \Frank>,

1 9 Stap 6 Met het commando ipconfig achterhaalt u het lokale I IP-adres.

O Stap 6 Open een poort in uw router met behulp van www.portforward.com.

20 1 TiPS 81 TRUCS 905 i 2008

Page 16: Tips & Trucs 05-2008

Stap 07: Basis zoekacties

Start LimeWire en klik op het tabblad Zoeken. U kunt nu aangeven naar wat voor bestanden u op zoek bent. Door een categorie te kiezen ver- betert u de kwaliteit van de zoekopdracht. Klik bijvoorbeeld op Video en voer als zoekopdracht Elephants Dream in. Dat is een film die vrij verspreid mag worden, dus u werkt legaal ongeacht de instellingen die u in stap 5 en 6 hebt gekozen. Klik op Zoeken om de zoekopdracht te versturen. Het zoekscherm aan de linkerkant verandert vervolgens zodat u de zoekopdracht kunt vernauwen. De rechterkant wordt gelei- delijk gevuld met resultaten. Dat kan een behoorlijke tijd duren. Er is dus niets aan de hand als het scherm een tiental seconden leeg blijft.

O Stap 7 Kies een categorie en vul een zoekterm in.

Stap 08: Downloaden

Als voldoende resultaten worden getoond, kunt u een bestand selecteren om te downloaden. Het is zinnig om op een paar zaken te letten voordat u op de downloadknop klikt. Een hoog aantal sterren geeft een indicatie van de kwaliteit van het bestand. Maar belangrijker is het aantal bronnen dat in de tweede kolom staat. Hoe meer bronnen, hoe zekerder het is dat u het bestand snel en volledig binnenhaalt. Let ook op de grootte. Een film of liedje van 1ûû kB is zeer waarschijnlijk een nepbestand en dikke kans dat er een virus in zit. U kunt het downloaden starten door te dubbelklik- ken, door op de downloadknop te klikken of door op uw rechtermuisknop te klikken. U krijgt wellicht een melding dat LimeWire geen licentie kan vinden voor het bestand. Dat is geen probleem zolang u zelf maar con- troleert of het bestand wel gedownload mag worden. Het scherm wordt

nu in twee stukken gehakt. In het onderste deel worden de downloads getoond, terwijl de resultaten in het bovenste deel blijven staan.

O Stap 8 LimeWire toont een waarschuwing als het bestand onbekend is. Deze kunt u zonder probleem voor de werking accepteren.

pan i Lwwspun ~ , ~ r n - S ~ ls%Qrn %o*lwd Lwws-

s . B . i

n i X I

O Stop 8 Bestanden die u downloadt, worden onderin het scherm getoond.

Stap 09: Meer zoeken

Bij het zoeken naar muziek bijvoorbeeld kunt u uw zoekopdracht in twee stappen uitvoeren. In eerste instantie vult u bijvoorbeeld de artiest in. Bij de zoekresultaten kunt u vervolgens aan de linkerkant een bepaald genre kiezen of een album. In sommige gevallen kunt u ook verschillende spel- wijzen van de naam van de artiest kiezen en dat helpt vaak om een set liedjes die bij elkaar hoort te kunnen downloaden. Als nummers niet bin- nenkomen omdat er bijvoorbeeld te weinig bronnen zijn, dan kunt u via uw rechtermuisknop op zoek gaan naar alternatieven die vervolgens ook weer in een zoekscherm worden gepresenteerd. Een leuke mogelijkheid onder de rechtermuisknop is de 'host bladeren1-optie. Zeker als het down- loaden rap gaat en u een goede verbinding hebt, is het leuk om te kijken wat de aanbieder nog meer deelt. De resultaten komen op een nieuw t a b blad en de bestanden downloadt u weer met een dubbele klik.

8 Stap 9 Door links het album te kiezen haalt u zo een hele cd binnen.

05 12008 TIPS & TRUCS 1 *l

Page 17: Tips & Trucs 05-2008

DOWNLOADEN -

Stan 10: LimeWire-alternatieven

Als u het zat bent om iedere keer op het Nag-scherm te moeten klik- ken voordat u met LimeWire aan de slag kunt gaan, dan is de Pro-versie de moeite waard. Dat kost u ongeveer 14 euro en het zoeken en down- loaden gaat een stuk sneller. Een ander goed alternatief is het even- eens Nederlandstalige LimeWire Plus, dat u kunt downloaden van www. limewire.nl. Daar zitten wel wat commerciële elementen in als het kun- nen zoeken op Kelkoo, maar ook aardige mogelijkheden als YouTube- zoekopdrachten en een betere koppeling met iTunes. Ook belooft deze versie dezelfde voordelen als de Pro-versie van LimeWire.

C Met Lime Wire kunt u ook van BitTorrent downloaden

Stan 11: Verder zoeken

Kunt u niet vinden in Limewire wat u zoekt. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven. De meest simpele, maar ook doeltreffende methode is zoeken via Google. Met een simpele zoekterm alleen bent u er nog niet. U moet ook zoeken naar bestandsformaten. Ga naar Google en bijvoorbeeld de naam van het mp3-bestand dat u zoekt. Voeg daarna Filetype: mp3 toe. Om de kans op succes te vergroten kunt u ook nog Rapidshare of Megaupload aan uw zoekterm toevoegen. Deze sites leveren vaak mp3's die u snel kunt downloaden. Het is ook mo- gelijk om Bittorrent in Limewire te gebruiken, maar download dan geen auteursrechtelijk bescherm materiaal. U kunt dan bijvoorbeeld de laatste versie van Linux downloaden.

Stap I 1 Zoeken met Google is een heel geschikt alternatief voor Lime Wire.

O Stap I0 U hebt meer mogelijkheden in LimeWire Plus, maar of die allemaal een verbetering zijn is aan u om te beslissen.

Om de meen mbsnle ramQ&en Ie !men nebban *s ar sen eentelaepgaleten dm Desi sled %ken op oe rsadsuea nemeqn ver Se *w;w #ai! 'a%aal@

8 Stap 1 I LimeWire toont BitTorrent-downloads op dezelfde wijze als de 'normale' downloads.

LimeWire ondersteunt magnet-links die u op internet kunt vinden. Die herkent u aan een url als bijvoorbeeld magnet:?xt=urn:shal:WRCIRZV5Z ~ ~ ~ C W M N H N ~ F R G N P W P P D V K T & ~ ~ = - ~ ~ ~ ~ - S ~ ~ ~ % ~ O C O U ~ ~ ~ ~ ~ - R O I I ~ ~ ~ . wma. Dergelijke links vindt u bijvoorbeeld op www.magnetmix.com.

Page 18: Tips & Trucs 05-2008

DOWNLOADEN & Downloaden is reuze simpel. Veel meer dan het klikken op een derge- -w: FrostWire lijke link is het niet. LimeWire zal direct het gewenste bestand aan de wachtrij toevoegen en voor u downloaden.

O Stap 12 Dankzij magnet links is het web ook een mooie bron voor het downloaden van bestanden.

Stap 'l3. Downloads verwerken

FrostWire is een heel aardig alternatief voor LimeWire. Ook dit program- ma maakt gebruik van Java. Hoewel het een aantal duidelijke voorde- len kent, is het wel oppassen geblazen tijdens de installatie. Standaard worden er wat toolbars voor Internet Explorer mee geïnstalleerd en als u deze opties uitvinkt, krijgt u zelfs vragen of u dat echt zeker weet. Pas ook op met de automatische schijfdoorzoekactie. Dat is niet nodig. Alle stappen die we in dit artikel hebben beschreven, gelden ook voor FrostWire. De instellingen zitten zelfs onder dezelfde menuopties. Ook nu raden we u weer aan om de uploads niet toe te staan en om geen bestanden te delen. Zoeken doet u op dezelfde wijze als bij LimeWire, maar dan wel met het verschil dat DRM geen rol speelt en dat u daar dus ook geen meldingen over krijgt. Ook zijn de beperkingen die de Basic- versie kenmerken er voor het grootste deel niet. FrostWire is een kloon, die schaamteloos gebruikmaakt van het werk van de ontwikkelaars van LimeWire, maar het is wel een erg geslaagde kopie.

Na het downloaden start u de Verkenner en bladert u naar de map waar de bestanden worden geplaatst. U kunt er nu mee doen wat u wilt. Liedjes kunnen op een iPod worden gezet en films kunt u bekijken op uw computer. Ook is het mogelijk om ze direct op een cd of dvd te branden als het bronbestand daar geschikt voor is. Verplaats in ieder geval de bestanden naar een andere map. Als iemand anders het up- loaden weer mogelijk maakt, worden deze bestanden direct gedeeld S t a p 14 Komt het scherm u bekend voor? Dat klopt, FrostWire met anderen en dat is illegaal voor auteursrechtelijk beschermde is een goed gelukte kloon van LimeWire. bestanden.

m slat

n w f l l a a d ~ Is niet mailijk *k& nletatsuda wegbegint tt!kemwi en er wat handkgheid hi krijgt. Het Pndetw-erp btljft echter altijd een bran vsn dls~w~~It9~ ümmlaaden ma%, maar &s m artiest rtwgens meer van kan leven, &n I r om ar wk geen n i w e mminer$ mmr. H e t l& niet vogr nlets datwganisatlecr als Brein @ijden v w a f t i m e n en film- m~chappljan. Z q er in leder gewl 'IU~QQT &u RleB v ~ ~ r e l d t . , Vee1 plezier met CtMUaden! O

O Stap 13 Verplaats in ieder geval gedownloade bestanden om te voorkomen dat ze later toch gedeeld worden.

Page 19: Tips & Trucs 05-2008

DRAADLOOS NETWERK

Veilig draadloos Zo beschermt u uw netwerk

Een draadloos netwerk zorgt ervoor dat

het gedoe met kabels verleden tijd is.

Maar zo'n netwerk houdt echter niet op bij

de grenzen van uw huis. We laten zien

hoe u uw draadloze netwerk beveiligt om

misbruik te voorkomen.

I Boodschappenlijst i

t We laten zien hoe u veilig draadloos kunt netwerken.

Stap @l: Misbruik mogelijk

Draadloze netwerken zijn vaak makkelijk op te zetten, maar moeilijk te beveiligen. Zonder beveiliging kan ieder apparaat verbinding ma- ken en gebruikmaken van de internetaansluiting. Ook buitenstaanders kunnen dan uw netwerk op om er bijvoorbeeld stevig mee te gaan downloaden. Het kan zelfs een tandje erger. Eenmaal verbonden met het netwerk is het mogelijk om contact te maken met de verbonden computers. Als deze niet met een wachtwoord zijn beschermd, liggen uw foto's en documenten bijna letterlijk op straat. Of uw internetver- binding wordt misbruikt om bijvoorbeeld online winkels op te lichten of om auteursrechtelijk beschermde of illegale bestanden te versprei- den. Dit zijn geen theoretische risico's. Als het kan, dan gebeurt het vroeg of laat ook en pas aan veiligheid denken als uw foto's al op internet staan, is te laat.

O Stap 1 Zonder bescherming kunt u makkelijk verbinding maken met het netwerk, maar ongewenste personen kunnen dat ook.

Stap 02: Waar beveiligen?

Om misbruik te voorkomen moet u uw netwerk op verschillende plaatsen beschermen. Allereerst is het zaak de toegang tot het net- werk zelf te blokkeren. De tweede stap is het beschermen van de aangesloten computers. Tot slot moet u ook alle andere aangeslo- ten apparatuur beveiligen met een wachtwoord. Het is een simpel kunstje om bijvoorbeeld de instellingen van de router aan te passen als eenmaal toegang is verkregen tot het draadloze netwerk. Houd er rekening mee dat iemand die toegang heeft tot het draadloze deel, ook bij aangesloten apparatuur op het bedrade deel kan komen. Het maakt immers niet uit of de toegang wordt verkregen via een net- werkkabel of draadloos.

Page 20: Tips & Trucs 05-2008

DRAADLOOS NElWERK 4

Beveilig op meerdere punten voor meer zekerheid

S t a p 3 Een WEP-sleutel is zo achterhaald. Gebrulk WEP alfeen als U echt geen andere keus hebt.

- Verbindinq maken

Als WPA is ingesteld op het toegangspunt gaat u de gewenste appa- ratuur aansluiten. Klik daarvoor op Start, Conñguratieschenn, Net- werk- e n Intemetverbindingen en dan op Netwerkverbindin-

stap 03: WEP en WPA gen. Klik vervolgens met rechts op de draadloze verbindingen en kies voor Beschikbare draadloze netwerken weergeven. U kunt dan

leder draadloos toegangspunt biedt de mogelijkheid om de toegang het netwerk selecteren en verbinding maken. U voert dezelfde sleutel in en datastroom te beschermen. In de meest simpele vorm is dat WEP. als die u hebt gekozen bij het toegangspunt. Na wat zoekwerk zal een Een betere beveiliging biedt WPA en dan bij voorkeur de tweede vari- draadloze verbinding tot stand worden gebracht Als het goed werkt, ant WPAZ. U komt daarbij vaak de termen Personal en Enterprise tegen. kunt u de veiligheid verder vergroten. De laatste is voor zakelijk gebruik. De variant voor thuisgebruik rnáakt gebruik van een gedeelde sleutel, de zogenaamde Pre-Shared Key (PSK). Over WEP kunnen we simpel zijn: het is beter dan niets, maar een echte beveiliging is het niet. Met een sleutelkraker is WEP zo omzeild. Welk beveiligingsniveau u kunt bereiken, hangt af van de zwakste schakel. Windows XP en Vista kunnen overweg met WPA2, maar als u ook ge- bruik wilt maken van bijvoorbeeld draadloze game-adapters, dan is soms alleen een lager niveau mogelijk. Volg de handleiding van uw toe- gangspunt om WPA(2) met een lange sleutel te activeren.

Ouick Start Wlrsrd OnUne StaM

WAN LAM NAT Fir<mall I

tri&" n,,:: l,.c,.:c? e.{c) rnoj v . e i i s a i 9 8

- --ap 4 Klik met rechts op de draadloze verbinding en kies ervoor om de netwerken te laten zien.

~ u l l * * ~ r r * r

Uqnrlla:rl:nr. C.:: rla ~ . l r n ~ I

In dit artikel kiijgt u verschillende tipsorn uw draadloze netwerk veiliger te maken. Hoe u bepaalde doelen bereikt, hangt echter wel afvan de hardware die u gebruikt. U hebt daarom de hand-

. leidimg van deze apparatuur nodig om gebruik te kunnen maken van detips. C

Page 21: Tips & Trucs 05-2008

b i DRAADLOOS NETWERK

Stop OIT: Liefst één standaard PI ""W""'"""' I C I

Verwante taken

O Stap 4 Selecteer het gewenste netwerk en maak verbinding door het invoeren van de sleutel.

Stap 05: MAC-adressen

Iedere netwerkkaart is voorzien van een unieke code: het MAC-adres. U kunt de toegang tot uw netwerk beperken door alleen bepaalde MAC-adressen toe te laten. Heel veilig is deze methode niet omdat MAC-adressen handmatig kunnen worden aangepast, maar het is wel weer een extra drempel. Klik op Start, Uitvoeren en geef het com- mando cmd in. Typ ipconfig lal1 in het venster en schrijf de code op die bij Fysiek adres van de Draadloze netwerkverbinding staat. Voer vervolgens dit MAC-adres in uw toegangspunt in bij de optie om de toegang te beperken. Soms moet dit handmatig en soms kunt u verbonden apparatuur direct toevoegen. Vergeet niet dat deze vorm van beveiliging voor heel wat hoofdbrekens kan zorgen als u later nieuwe computers wilt aansluiten. Het lijkt erop dat het wachtwoord wordt verworpen, maar in werkelijkheid wordt de toegang gewei- gerd op basis van het MAC-adres. Vergeet dus niet dat u dit hebt geactiveerd.

UAC Addrers Fitlei-

Index Attribute M C Ad&ess

ClienöMACAddreso: C ] : ~ : ~ : ~ ] : ~ : ~ Attribute :

s: Isolate aie station kom LAN

GD Stap 5 Voeg het MAG-adres toe aan de lijst met toegestane adressen.

Activeer alleen de standaard die u gebruikt. Maken al uw draadloze ap- paraten gebruik van 802.1 In? Selecteer dan alleen deze mogelijkheid. Dit is goed voor de prestatie van uw netwerk en u sluit anderen met oudere apparatuur buiten. Hetzelfde geldt voor 802.1 1 blg-netwerken. Kies voor 'g' als u verder geen 'bv-apparatuur hebt.

Er ij ngggeen overeenstemming dver een standaardvoor snel- ] , . iere draadloze netwerken, maar dat heeft niMvvethiirderd dat

de rehtief trage wormen erg populak zijn gewerdm. De bekend- B e varianten zijn 802.11b en 802.11gen deze standaarden zijn vastgesteld door het IE€ (lnstrtute of Electrical a d Electranirs Engineers). HetMEtrrdeel van standaprdisatk is dat het niet uit- maakt of de router van mwk A is en de draa$loze kaart van merk

:-B, D m wllen met dkaar kunnen wetken. De snelste 'standgard' k aOl.1ln en dSe is wat snelheid betsft een concurrent voor een bed~ade aansluWq. Er is tiiewoar wel can conceptstandaard van maart 2UO7, maar deffnitidls dezenog altíjd niet.8M.lln- . apparatuur werkt onderling vrijwel altijd; maar dat k hierdoor nietl t&arandeerd. Wel is dat 80Z.1111-conceptappara- tuur zal blíjveh werken als de standaard definitief is. Een buiten- ! -kentje is de 802.11a-standaard. Deze is wen snol als 8Ol,llq, maar werkt in een ander frequiiitiegebhd. Echt populair is dme standaard nooif gewordm omdat d!e niet sneller is en eeii komr bereik heeft dan 80Lllg. C

De standaarden op een rij

Standaard Snelheid * Snelhield Frequentie (thmtisch] (praktijkj

802,llb ' 11 lulbitlset 6 Mbitkec 2.4 tHz 802.lïg 54 MbitJsec 20 Mbitfçec 2.4 Giiz ,

802.11a 54 Mbi t lsa , 24 Mbit/sec 5 CHz 802,ltn (concept3 248 Nlbit/r@c 100 MbWmc 2.4 en 5 GHr

Page 22: Tips & Trucs 05-2008

Netwerk verbergen

Een draadloos netwerk maakt zich bekend. Dat gebeurt in de lijst die u in Windows ziet na het klikken op de optie Beschikbare draadloze net- werken weergeven. Als alles goed draait, dan kunt u het uitzenden van de naam uitzetten. Bestaande computers kunnen dan prima verbinding blijven maken, maar bij nieuwe dient u wel handmatig de naam van het netwerk op te geven, of deze functie tijdelijk uit te schakelen. Deze mogelijkheid vindt u onder meerdere namen, zoals Het maken van een gesloten netwerk of Het uitzetten van het SSID. Het werkt goed, maar draadloze kraakprogramma's als Netstumbler pikken uw netwerk wel alsnog zonder problemen op.

I r e l e a ç G Bra

O Stap 7 Door het SSID niet uit te zenden bent u lastiger te vinden.

Simpel maar effectief: wachtwoorden regelmatig aanpassen

Computer up-to-date

Het is niet voor niets dat banken erop hameren dat u een bijgewerkte computer, een ingeschakelde firewall en een antivirusprogramma moet hebben voordat u gaat internetbankieren. Er zijn op internet vol- doende programma's te vinden om misbruik te maken van niet-bijge- werkte computers. Bovendien kunt u geen gebruik maken van WPA als u niet tenminste service pack 2 voor Windows XP hebt geïnstalleerd. Surf naar update.microsoft.com en werk uw computer bij. Daarnaast installeert u ook een goede virusscanner, bijvoorbeeld het gratis AVG van Grisoft dat u kunt downloaden van free.grisoft.com. Kies in het Configuratiescherm voor Netwerkverbindingen en controleer of de Windows Firewall wel is ingeschakeld.

DRAADLOOS NETWERK d i

I/ Uw computw word met behulp van Windws Fireweii beter bevetligd tegen niet-gamachti gebiuikers die via het Internet of een netwerk t- tot uw computer proberen te verkrilgen.

Ingeschakeld [aanbevolen)

Deze r t d û r q blokkeert d e verbhdingen van exteune bronnen met deze computer, behdve de bronnen die fin ged&eerd op tabbiad

l Ult&vigen

Geen uitzondermaen bastaan

Seiectew deze optie ais u verbidmg met opanba~e netwarken maakt n irndr veihe bmües. zod8 hicMhavens. U k& een I I mekGng ds ~ M o w s F i ~ e w U pog~amma's blokkeert. s&ties op tabblad Ui îzdmgen waden g e m p d .

r 9 i? Uitpchak& l.el aanbewlen)

Gabnuk deze ìmteihg kvef níet Als u W$ms F n M uitschakslt, is de computer mogeAik kwat* vax v s m en m a k

l

over Windows Firewall7

O Stap 8 Een Firewall is een vereiste. Zorg ervoor dat u minimaal de Windows Firewall gebruikt.

Sbp O ̂ Bestands- en printerdelinq

Bestands- en printerdeling heeft lang onder vuur gelegen omdat het een nogal makkelijk te nemen hindernis is. Als u deze optie kunt mis- sen, bijvoorbeeld omdat u geen bestanden deelt of de computer niet als centraal punt voor printen fungeert, zet die dan uit. Gebruik stap 4 om bij het netwerk te komen, klik met rechts op de gewenste netwerkaan- sluiting en kies voor Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen kunt u Bestands- en printerdeling uitzetten.

..-. . Wired Equivalent Privacy, een verouderde beveiligings- orm. Kan in korte tijd worden gekraakt.

iIPA2: WIFi Protected Access, huidize beveiligingsvorm. lirdersteund door Windows XP service pack Z en hoger.

uniek adres waarmee gecommuniceerd kan worden op

. .. .- -Jres: unieke tode voor de netwerkkaart, kan in veel geval

!.11: reeks standaarden van het IEEE voor de specificaties van adloze netwerken.

benaming voor de zender in bijvoorbeeld een laptop. Doo 'radioruit te zetten, zet u het draadloze deel uit. !gangspunt: centraal apparaat dat ervoor zorgt dat het draad

loze netwerkin de lucht is. Deze functie is meestal gecombineer

05 12008 *TIPS & TRUCS 1 27

Page 23: Tips & Trucs 05-2008

IRAADLOOS NETWERK

Pictogram in systeemvak

O Stap 9Zet bij voorkeur de optie Bestands- en printerdeling uit.

Sfii, 10: Wachtwoorden instellen

Verbinding maken met een computer gaat wel erg gemakkelijk als er geen wachtwoorden zijn ingesteld. En dat is helaas nogal vaak het geval, zeker voor het beheerdersaccount. Zorg ervoor dat alle accounts op een computer zijn beschermd met een sterk wachtwoord. En vergeet vooral het beheerdersaccount niet!

3tap 17 Meer apparaten

Steeds meer apparaten kunnen op een netwerk worden aangesloten en als ze daar onderdeel van uitmaken, dan zijn ze meestal eenvoudig te bedienen met een webbrowser. Voor het aansluiten van de appara- ten maakt u de beveiliging in een toegangspunt gedeeltelijk ongedaan, bijvoorbeeld door het MAC-adres toe te voegen aan de lijst met toe- gestane computers. Of activeer WEP. Deze beveiliging geldt voor alle apparaten, of het nu een media-extender, printserver of slimme switch is. Bescherming met een wachtwoord zorgt er vervolgens voor dat on- gewenste wijzigingen niet kunnen worden doorgevoerd.

Stu, 12: Wachtwoord aannassen

Verander regelmatig het wachtwoord voor WEP of WPA. Zeker in het eerste geval is dat aan te raden omdat het wachtwoord berekend kan worden. Ook in het tweede geval is het raadzaam dit af en toe te doen. Het is niet de allerleukste klus, maar u voorkomt daarmee dat onbevoeg- den heel lang kunnen meeliften op uw netwerk als ze op de een of an- dere manier toegang hebben kunnen krijgen. Helaas betekent het wel dat op alle computers en alle andere draadloze apparatuur de nieuwe sleutel moet worden ingevoerd en dat is een klusje dat wat tijd kost.

O Stap I 1 Beveilig alle aangesloten apparaten met een toegangscode o f wachtwoord.

: Netwerkadressen controleren

De meeste toegangspunten combineren meerdere functies. Vaak is dit een routeren de kans is dan ook groot dat deze meteen als DHCPierver werkt voor het hele netwerk. Alle computers krijgen dan netjes een netwerkadres uitgereikt. Controleer de lijst met uitgereikte adressen periodiek. Ziet u daar vreemde apparaten tussen staan? Dikke kans dat er iemand in geslaagd is om verbinding te maken. U kunt dan overwegen dit MAC-adres te blokke ren, maar pas in ieder geval alle wachtwoorden aan. Doe dat voor zowel de toegang tot het apparaat als voor de draadloze verbinding zelf.

Stap 13 Veel routers hebben de mogelijkheid te laten zien welke IP-adressen aan welke computers zijn uitgereikt.

Tot slot

Een draadloos netwerk is handig, maar u moet hiervoor wel net even wat meer aandacht besteden aan veiligheid. Met een rijtje eenmalige handelingen kan al een hoog niveau van beveiliging worden bereikt. Door echter periodiek wachtwoorden en sleutels te wijzigen en netwerkadressen te controleren, komt u nog een stap verder. Risico's uitsluiten is onmogelijk, maar met de tips uit dit artikel maakt u het ongenode gasten wel heel moeilijk. O

Page 24: Tips & Trucs 05-2008

PLEZIERIG BROWSEN

I DOOR MARK SWARTS

l Surfen op z'n best Handige plug-ins foor Firefox en Internet Explorer

Op het internet wemelt het van de

uitbreidingen voor Internet Explorer en

Firefox, de twee meest gebruikte browsers.

Hiertussen bevinden zich een hoop

nutteloze toevoegingen. Wij selecteerden

daarom voor u de meest handige en in het

oog springende plug-ins. >

I Boodschappenlijst: I

t We tippen u de meest waardevolle plug-ins voor Flrefox en Internet Explorer.

Heel veel plupins Internet Explorer is al jarenlang marktleider op het gebied van brow- sers. Concurrent Firefox heeft de achtervolging ingezet, maar ligt in het aantal gebruikers nog altijd achter. Waar Firefox al wel de nummer één in is, is in de hoeveelheid plug-ins. Dit komt door de open code waar Firefox op draait, waardoor het eenvoudig is uitbreidingen voor de browser te maken. Maar ook voor Internet Explorer zijn er veel goe de plug-ins gemaakt. Een mooie selectie hiervan vindt u terug in de volgende tips.

T ~ D 01: Video's downloaden mil Realplayer is niet erg geliefd bij de multimediagebruiker. Het program- ma is niet al te snel en toont veel reclame-uitingen. Toch is het zeer compleet, en van de nieuwste versie 11 is er een plug-in voor Explorer en Firefox: de Browser Record Plug-in. Het werkt simpel: sleep de muis op een video en klik op de downloadknop. Realplayer zal de video als flash-bestand (flv) binnenhalen. Zo kunt u altijd de leukste video's van YouTube of Google Video offline op uw pc bekijken. Realplayer Basic downloadt u via http://netherlands.real.comlplayerl. Tijdens de installa- tie wordt gevraagd of u de plug-in wilt activeren, kies hier voor Ja.

4D Tip l Download snel uw favoriete online video met de Realplayer-plug-in.

Afbeeldingen die u zoekt via Google of Yahoo zijn een stuk mooier en beter te bekijken via de plug-in PicLens. Dezezorgt ervoor dat alle afbeel- dingen op de pagina geladen worden in een fullscreen 3D-omgeving. Als een soort digitale muur toont die alle plaatjes die op dat moment in beeld zijn. Het voordeel hiervan is dat u een duidelijk overzicht hebt van

30 1 TIPS 6 TRUCS OS i M08

Page 25: Tips & Trucs 05-2008

PLEZIERIG BROWSEN *-

Your favorite sites. .X> ~

de gevonden collectie en dat alle foto's in de best mogelijke resolutie in ken op een link van drie regels. De oplossing hiervoor is wapURL. Deze 66n bepaalde grootte worden geladen. Afbeeldingen die in Google niet kleine plug-in nestelt zich in Firefox in het menu Extra. Bent u op zo'n zo aantrekkelijk lijken, zien er opeens veel beter uit in PicLens. Naast lange sitenaam gestuit, klik in Firefox dan op Extra en kies wapURL Google's zoekmachine ondersteunt PicLens ook de fotoalbums van (H). In internet Explorer kunt u gebruik maken van een koppeling in de Google's Picasa en weblogsite Wordpress. Op www.piclens.com kiest u werkbalk. Een schermpje verschijnt waarin een nieuwe, verkorte link ge- uw browser en het downloaden kan beginnen. toond wordt. Deze kunt u vervolgens voortaan gebruiken. wapURLvindt

u op http://wapurl.co.ukl?page=plugins/index.

r - . . . - - -- p- --A - t3 Tip 4 Maak van een lange ur/ een korte!

Tip 05: Groot zoeken I ixquick is een bekende metazoeker. Een metazoekmachine combi- neert veel verschillende zoekmachines zoals Google en Yahoo om een breder zoekresultaat te krijgen. Ixquick wordt elke dag populairder en dus bestaat er nu ook een plug-in voor. Deze zorgt ervoor dat u in

EmbkniCSoan uw zoekbalk via Ixquick kunt zoeken. Na de Installatie van de plug-in,

5MeebaWanYairaro w ~ o r ~ te downloaden via http://ixquick.com/ned/download~ixquickglugin.

html, staat deze echter nog niet als standaard ingesteld. Hiervoor

verplaatsen om deze naar de bovenste regel te verplaatsen. Nu is de zoekmachine uw standaard.

C.L into vwr horite W.

O Tip 2 PlcLens toont onllne afbeeldingen op een '3D-muur'.

l1111 Tip 5 Bouw lxquick

Tip 03: Snel naar del.icio.us in UW browser in.

De populaire sociale linksite del.icio.us is makkelijk in het gebruik. Dit 'UQ ---(rJ)

komt mede door de twee knoppen die u in uw browser kunt installeren. ~ i n d s z s p s ~ ~ , . , CtrkF Op http://del.icio.us/help/ kunt u bij het kopje Browsing kiezen voor de internet Explorer- of Firefox-knoppen. Na de installatie vindt u deze in uw browser terug. U kunt ze eventueel nog verslepen naar een betere plek. De ene knop is het logo van del.icio.us en de andere heet Tag. Met de eerste gaat u naar uw eigen pagina. De Tag-button voegt de pagina die u op dat moment bezoekt toe aan uw favorietenlgst. WUPURL maakt

korte metten met onhandige lange url's

I TIP! Praklijk r Tips

@ Tip 3 De.lici0.u~ is snel te bereiken via enkele knoppen. Tip 06: 'Snapshot' van site ! ! i i i l

R l ' l l Als u aan het rondneuzen bent op een zoekmachine, kan het handig zijn

Tip 04: Url afkorten om te weten welke website er achter een link schuiltgaat voordat u er op klikt. De plug-in Snapshots kan hierbij helpen. Het programma is te

Lange url's kunnen nogal vervelend zijn. Bijvoorbeeld als u een inte- downloaden van www.snap.com/abouUshotsdownload.php. Wanneer u ressante website hebt gevonden die u graag met anderen wilt delen. na installatie ervan met de muis op een link gaat staan, opent een mini- Niemand zit echt te wachten op een email met de uitnodiging om te klik- schermpje met een voorbeeld van de pagina. Zo hebt u direct in de gaten

Page 26: Tips & Trucs 05-2008

mb PLEZIERIG BROWSEN

of de pagina is wat u zoekt. Maar ondanks de handige mogelijkheden, ImTranslator. In het verschenen scherm ziet u de gekozen tekst kan Snapshots ook wel irritatie opleveren. Zo is de pop-up niet snel weg staan. Kies nu een vertalingsoptie. Is uw tekst in het Koreaans en wilt u te klikken en kan de 'snapshot' onnodig zijn bij websites die u al kent. dat naar het Nederlands vertalen, kies dan voor Korean-English. Neder-

landse pagina's kunt u vertalen naar het Engels en Frans en vice versa. De vertaalde tekst is grammaticaal niet helemaal juist, maar u krijgt wel een idee van de betekenis.

Hot liitorna Ameeldinsen Maes Nteuws Video Gmatl meer r

Meer -

iips en mum. een fomm

8 Tip 6 Via Snapshots weet u direct welke site er achter een link schuiltgaat.

T ~ D 07: Tekst vertalen

Het komt vaak genoeg voor dat u op een Nederlandse website doorge- stuurd wordt naar een buitenlandse pagina. Maar niet iedereen is een ster in Engels, Frans of Russisch. Het is mogelijk de tekst te vertalen met ImTranslator (http://imtranslator.netlplugin-tr.asp). Het principe is simpel: selecteer een stuk tekst, klik op de rechtermuisknop en kies

@ Tip 7 Vertaal siteteksten in een taal die u niet begrijpt met ImTranslator.

T ~ D 08: Streamine tv

Als u graag streaming tv kijkt, is de plug-in LiveTV een aanrader. Het presenteert zich als een toolbar, maar deze is eenvoudig weg te klik- ken op de momenten dat u die niet gebruikt. Behalve live televisie kijken kunt u ook veel verschillende nieuwssites oproepen. De bedie- ning is eenvoudig. Naast de zoekbalk ziet u drie tv-icoontjes staan. Deze geven allemaal dezelfde links, maar ordenen die op een andere manier. Zo kunt u tv-kijken op land of op categoriegn zoals nieuws en sport. AIS U bijvoorbeeld het nieuws op CNN wilt kijken, opent een schermpje waarin de stream zal laden. LiveTV downloaden doet u op www.tv-toolbar.com.

@ Tip 8 Internationaal tv-kijken doet u voortaan in uw browser.

Stand-alone plugins

Niet alle plug-ins zijn gemaakt voor alle browsers. Dit heeft vaak te maken met de vraag naar het product, maar ook met sponsoring. De volgende uitbreidingen zijn, op het moment van schrijven, speciaal gemaakt voor Internet Explorer of Firefox.

Tip 09: Een betere IE ~ 1 1 1 1

Op www.ie7pro.com vindt u de plug-in IE7Pro. Het programmaatje zegt Internet Explorer beter te maken. Zo hebben de makers een advertentie- en flashblokker ingebouwd en heeft het een spellings- controle. De hoeveelheid opties geeft aan dat Internet Explorer voor veel gebruikers nog altijd niet perfect is. IE7Pro is niet makkelijk te vinden in de browser. Het nestelt zich namelijk met een kleine picto- gram in de statusbalk. Wanneer u er met rechts op klikt, verschijnt een groot menu met tal van snelle opties. Bij Voorkeuren gaat het meer de diepte in. U moet hier denken aan taalinstellingen en spe- ciale filters. Niet tevreden? Deinstalleren doet u via software in het Configuratiescherm.

Page 27: Tips & Trucs 05-2008

Tip 10: Alles downloaden

een tabblad houden is al genoeg om in het klein of groot te zien welke pagina u daar bezoekt. Om Tabscope te downloaden klikt u op Nu installeren op de volgende pagina: https:/laddons.mozilla. orglnllfirefoxladdonl4882.

O Tip I I Direct zien wat e r op een Firefox-tabblad i s geopend. Een 'open dir' komt u regelmatig tegen op bijvoorbeeld weblogs. Dit is niets anders dan een online map met bestanden. Om deze te downloa- den kunt u ze een voor een aanklikken, of u haalt alles in é6n keer bin- Tip 12: Gelijk doorklikken nen met de plug-in Downthemall for Firefox. De uitbreiding is te vinden op downthemall.net. Wanneer u een grote hoeveelheid bestanden wilt Op veel websites ontbreekt nog vaak de mogelijkheid om een url di- downloaden, is het voortaan slechts een kwestie van met rechts klikken op de pagina en kiezen voor Downthemall!. De optie herkent u aan het rode uitroepteken ervoor. In het downloadscherm hebt u daarnaast de mogelijkheid om bepaalde bestanden uit te sluiten, zoals tekstbestan-

rect aan te klikken om deze te kunnen openen. Daar heeft Firefox wat op gevonden. Via https:lladdons.mozilla.orglen-USlfirefoxladdonll472 kunt u de plug-in Right-Click-Link downloaden. De plug-in is behoor- lijk onzichtbaar. Slechts bij het selecteren van een tekst en het klikken

den in een map met muziek. op de rechtermuisknop komt de functie naar boven. Klik voor Right-

*r...., B,,,..,,

[in, i 2 n . t c.i.xm &U..>

R -in. ..tb r- n... R "h7 cao,= C",. b. ..> R m kb. cc.d,e .a , . , ,

R o*..i..s>

R,., ..., ,w ,m.. >

R $0. .r.- C".*>

P,,,,,..,, R m,,,,,.,,

R L,,,,. w,.,. ,n,...

R R,=** m..-,

R hm -s -0 ,W"..>

R , ,s,, b,.,,

P-, R m Pr.vcY -n.w..,

R P.-. 3

R S.-, R M, , ., . , , R *.a ,tre.c.-,

R ,,.w.,,

R pa-*.-> x - L - z m e m m ,.si

L.,..,.,,,, ,.... > z,.,,,.,:, z . ,

R - P C U - Z ~ S osim 1-r

Click-Link op Open "...", waarbij op de puntjes de geselecteerde tekst staat. De tekst krijgt automatisch de toevoegingen www en .com en de website opent vervolgens op een nieuw tabblad.

~ ~ - * - ~ . E ? v ~ Stopwatch

We

Redactiekeuie

8 Tip 10 Bestanden uit open dirs oftewel open directories zijn n ie t langer last ig te downloaden.

Van Windows Vista kent u wellicht de mogelijkheid om in de Start- 8 Tip 12 Kopiëren en plakken i s voortaan verleden tijd met balk kleine schermafbeeldingen te zien van programma's. Dit is nu Righ t-Click-Link. ook mogelijk in Firefox met de plug-in Tabscope. Uw aanwijzer op

05 12008 TIPS &TRUCS 1 33

Page 28: Tips & Trucs 05-2008

B- ., PLEZIERIG BROWSEN

Tip 13: Sneller openen m i i i l Bij het openen van een online document kan het opstarten van Word of Powerpoint soms lang duren. Het is helemaal vervelend als u deze programma's niet hebt. Die problemen zijn verleden tijd bij het gebruik van de Firefox-plug-in OpenlTOnline, te downloaden van www.openiton- line.com. De plug-in ondersteunt de bestandsindelingen van Microsoft Office, Star Office en Open Office. Wanneer u voortaan een document wilt downloaden of openen kunt u deze plug-in gebruiken. Er verschijnt vlot een scherm. U kunt het document lezen, maar ook bewerken. De bewerking kunt u uitvoeren na het aanklikken van Zoho Writer. De lay- out van het scherm doet sterk denken aan dat van Word, alleen zijn de mogelijkheden iets beperkter. Opslaan doet u door te kiezen voor Save as; u hebt de keuze uit verschillende bestandsformaten. Om te beslissen welke bestanden op welke manier geopend moeten worden, gaat u naar Extra in de werkbalk. Hier ziet u de plug-in staan. Klik op Opties om de instellingen te bekijken en eventueel te wijzigen.

UhabtO*Poemku~Lmstadtaopan:

Qm~~.-.ppt mLrm waDdtPariqnil*CpwïX(lb va: http:llldp.d

W a t n i o d F h h x n * t d W h ?

8 Tip 13 Word en Powerpoint zyn n iet nodig dankzij de plug-in OpenlTOnline.

uíswor de Commodore ... en leas hun (IDS en trucd en baas. firn and mics b

Met

(P Tip 14 Snel afbeeldingen i n een eigen map bewaren, doet u met Save Image In Folder.

34 1 TIPS & TRUCS 05,2008

Tip 14: Af beeldingen opslaan ~ ' 1 1 1 Een van de beste plug-ins die we hier bespreken, is misschien wel Save Image In Folder voor Firefox. Na de download, vanaf https://addons. mozilla.orglen-USlfirefox/addonl614, kunt u direct aan de slag. Klikt met rechts op een afbeelding en kies in het menu voor Save Image in Folder. Een submenu opent waarin u mappen kunt toevoegen of weg- halen via Mappen bewerken. Deze zullen voortaan te bereiken zijn via het menu. Het grote voordeel is dat u nooit meer hoeft te bladeren via het standaard 'Opslaan als'-venster.

Tip 15: Achterqrond opslaan

In Internet Explorer hebt u de mogelijkheid om de achtergrond van een website apart op te slaan, voor Firefox moet u een plug-in downloaden. De zogenaamde Background Image Saver vindt u op https://addons. mozilla.orglen-USlfirefox/addonll853. Voortaan hoeft u alleen maar met de rechtermuisknop op een achtergrond te klikken om deze op te kun- nen slaan. Niet elke achtergrond is even geschikt om op te slaan. Soms zijn ze gemaakt om de site heen, zodat u na het opslaan een wit vlak ziet in de afbeelding. Om te weten of een achtergrond bruikbaar is, is het aan te raden om eerst te klikken op Achtergrondafbeelding bekijken. Zo weet u altijd wat u in huis haalt.

6 Tip 15 Dankzij een plug-in kunt u ook mooie achtergronden opslaan via Firefox.

Noq meer plug-ins

Op het internet zijn er duizenden verschillende plug-ins voor uw brow- ser te vinden. Staat in onze tips niet de uitbreiding die u zoekt of wilt u nog meer plug-ins downloaden? Kijkt u dan eens op www.windows marketplace.corn/category.aspx?bcatid=3500 voor invoegtoepassingen voor Internet Explorer en op https://addons.mozilla.org/nIIfirefox/ voor Firefox. Op deze sites staan goedgekeurde add-ons. En via uw zoekma- chine kunt u natuurlijk nog veel meer vinden. Q

Page 29: Tips & Trucs 05-2008

LEZERsnPS

DE BESTETIPS l

VAN EN VOOR LEZERS

LEZERSTIPS De redactie van Tips 6 Trucs krijgt veel post binnen, met

daarin vaak leuke en handige tips. Omdat we die niet allemaal

kunnen meenemen in de rubriek Lezerspost, hebben we

hiervoor vanaf nu een aparte plek gereserveerd. Elke maand

deelt een enthousiaste lezer zijn beste tips en trucs met ons.

Wilt u ook hier uw favoriete tips delen? Stuur dan een mailtje

r naar [email protected].

Tip 01: Dode links

Lezer van de maand I Mark Swarts is student journa- listiek en schrijft voor Tips Q Trucs. Ondanks zijn leef- t i jd van 22 jaar is hi j een lezer vanaf het prille begin, inmiddels dus al tien jaar. Met zijn

36 1 TiPS i3 TRUCS 005 i 2008

O Tip 2 Met een sneltoets springt u zo In Tips & Trucs staan regelmatig tips waar ik naar uw favoriete map. inspiratie uit haal. Zo werd er ooit geschreven over het programma AMIDeadlink. Hiermee kunt u links uit uw favorietenlijst weren die niet meer een omweg te openen. Ideaal is dan om een werken. Erg handig is de optie om te controle sneltoets aan die map toe te kennen. Dit doet ren of er nieuwere versies van een link bestaan. u als volgt. Maak eerst een snelkoppeling Deze worden dan bevestigd met een OK. Daar- aan. Klik daarvoor met rechts op de map, kies naast kunt u de favorieten importeren en er een Kopiëren naar en klik op Snelkoppeling back-up van maken. AMIDeadlink werkt voor maken. De snelkoppeling kunt u desgewenst zowel Internet Explorer als Firefox en is te down- op het bureaublad zetten. Om een sneltoets loaden vanaf www.aignes.com/deadlink.htm. aan deze koppeling toe te kennen, klikt u met

de rechtermuisknop op de map en kiest u Ei-

311111 genschappen. In het venster ziet u Sneltoets

Tip 02: Sneltoets staan. Wanneer u in deze balk bijvoorbeeld de letter D typt, zal automatisch de snelkoppeling

Wanneer ik een bepaalde map veel gebruik, CtrltAlttD verschijnen. Sluit af met Toepas- bijvoorbeeld voor studie, werk of hobby, kan sen en u kunt voortaan deze sneltoets gebrui- het best onhandig zijn om deze elke keer via ken om bij uw map te komen.

O Tip 3 In een handomdraai maakt u een verbluffende diavoorstelling.

Page 30: Tips & Trucs 05-2008

Tip 03: Fotoscreensaver R I I I I In Windows Vista zitten veel nieuwe snufjes. Een van die nieuwe opties is bijvoorbeeld om een diavoorstelling als screensaver in te stel- len. Hoewel dit onderdeel al jaren bestaat in Windows XP, is het in Vista dusdanig verbeterd dat mensen die bij mij op de koffie komen al snel denken dat de voorstelling speciaal voor hen is opgezet. Klik met rechts op uw bureau- blad en ga naar Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Kies Schermbeveiliging en dan Foto's. Bij Instellingen hebt u nu de mogelijk- heid om een diasoort zoals Reizen te kiezen en uiteraard kunt u aangeven welke foto's in de show moeten komen. Het resultaat ziet er uitstekend uit. Een diashow zoals u die kunt maken in dure software zal niet veel verschillen van deze standaardoptie van Windows Vista.

Via internet luister en bekijk ik veel radio- en televisiezenders. Een Nederlandse website waarop alles staat wat u moet weten is www. radio.nl. Naast het laatste media- en entertain- mentnieuws vindt u er alle denkbare radiostati- ons van Nederland. Deze zijn direct te beluiste- ren via Windows Media Player en WinAmp. Ook Nederlandse en internationale televisiestations

ven waar u bent geweest, waar u woont of waar een foto is gemaakt. Microsoft heeft met Virtual Earth 3D een concurrent in huis. Het programma kunt u downloaden van www. microsoft.comhrirtualearthl. Het gebruik ervan verschilt op een paar kleine punten met rivaal Google Earth, maar verder oogt het vertrouwd. Virtual Earth 3D bevindt zich nog in de bbta- fase, waardoor het kleine foutjes kan bevatten. Wat u wellicht aan zal spreken, is dat het laadt in de browser in plaats van in een zwaar apart programma zoals bij Google Earth. De makers van Virtual Earth beloven dat beetje bij beetje de gehele wereld in hoge resolutie beschik- baar zal zijn. Nederland is in ieder geval al in de beste kwaliteit te zien, op sommige plaatsen zelfs scherper dan bij de concurrent.

Tip 06: Historie l i i i l Google Earth en Virtual Earth 3D mogen dan razend populair zijn, een historische atlas ont- breekt in deze programma's. Voor de geschied- kundigen onder ons is er daarom watwaswaar. nl. Vul uw woonplaats in bij het kopje Waar en een kaart verschijnt. Op de referentiebalk kunt u gebruikmaken van een schuifpaneel om of het heden of verleden te zien. Specifiek op zoek naar een bepaalde kaart? Kijk dan bij Wat in het hoofdvenster. In het uitrolmenu verschijnen

8 Tip 7 Een website is soms niet w a t he t lijkt. Controleren dus!

alle beschikbare kaarten, gesorteerd op type. Zo kunt u bij Haarlem kiezen uit kadaster- of juist militaire kaarten. Het gebruik van de kaar- ten werkt zoals in Google Earth en Virtual Earth: met de rechtermuisknop ingedrukt kunt u over het gebied schuiven. Met de linkermuisknop selecteert u een plaats.

zijn live te streamen. Grote kans dat uw favo- riete muziekzender er ook tussen staat.

.. . .. 8 . P -

i Virtual Earth 3D m Op veel websites is de online satellietatlas Google Earth geïntegreerd. Zo kunt u aange

05 12008 TIPS & TRUCS 1 37

Page 31: Tips & Trucs 05-2008

SNEL RESULTAAT -- IN 3 STAPPEN

DOOR ROBBIN OOIJEVAAR

Menu met mogelijl<heden Doe meer met 'I<opiëren naar'

Windows XP en Vista hebben een slimme, maar ondergewaardeerde functie. Als u met rechts klikt op een bestand, map of selectie van bestanden, verschijnt in het menu de optie Kopiëren naar. Daar kunt u meer mee dan u denkt!

m 01. Basismogelijkheden

De optie Kopiëren naar maakt het werken met bestanden eenvoudiger. Door met rechts te klikken op een bestand, map of selectievan bestanden en te kiezen voor Kopiëren naar, krijgt u enkele intelligente kopieeracties voorgeschoteld. Zo is de optie Verwisselbare schijf aanwezig wanneer u bijvoorbeeld een usb-stick hebt geplaatst. Hiermee kopieert u in &n keer de gewenste bestanden naar de stick. En als u foto's selecteert en kiest voor Kopiëren naar, E-mailontvanger, zal Windows vragen of het uw fo- to's mag verkleinen zodat ze beter door de digitale brievenbus passen.

Stap 02: Kopiëren naar Kladblok - Windows herkent bestanden aan het achtervoegsel (bestandsextensie). Voorbeelden hiervan zijn .txt, .doc, .xls en .exe. Dankzij het achtervoeg- sel weet Windows bijvoorbeeld dat een txt-bestand een tekstbestand is. Als u dubbelklikt op Leesmij.txt, wordt het programma Kladblok automa- tisch gestart en Leesmij.txt geopend. Het wordt lastiger als een bestand geen achtervoegsel heeft of een achtervoegsel dat Windows niet kent. Een bestand genaamd Leesmij of fille-id.diz is meestal een tekstbestand, maar openen is niet mogelijk door erop te dubbelklikken. Maar dankzij

een slimme aanpassing in het 'Kopiëren naar1-menu kunt u dit soort bestanden eenvoudig naar Kladblok sturen. Het 'Kopiëren naar1-menu is een fysieke map op uw pc. Alles wat u in deze map plaatst, verschijnt in het menu. In Vista vindt u de map via Start, Zoekopdracht starten, %APPDATA%\Microsoft\Windows\SendTo. In XP via Start, Uitvoeren, sendto. Klik met rechts in deze map en kies Nieuw, Snelkoppeling. Geef de opdracht notepad.exe, klik op Volgende en geef de snelkop- peling de naam Openen met Kladblok. Vanaf nu vindt u de optie Ope- nen met Kladblok terug in het 'Kopiëren naar1-menu en opent u ieder willekeurig bestand via de rechtermuisknop.

Gebruik he t menu Kopiëren naar o m alle soorten bestanden te openen met Kladblok.

Een andere toepassing van het 'Kopiëren naar1-menu is het maken van een tussentijdje back-up. Stel u werkt dagelijks aan een bestand. Dan is het prettig om kopieën bij te houden. Maak hiervoor een back-upmap aan, bijvoorbeeld de map C:\Tijdelijke tussentijdse kopie. In XP gaat dit via Deze Computer, Bestand, Nieuw, Map. In Vista gebruikt u Compu- ter, Organiseren, Nieuwe map. Open nu de 'Kopiëren naar'-map zoals beschreven bij de vorige stap. Maak daar een snelkoppeling aan naar de map C:\Tijdelijke tussentijdse kopie en geef deze een naam, bíjvoor- beeld Tussentijdse Back-up. Vanaf nu kunt u elk willekeurig bestand of map snel veiligstellen in de map C:\Tijdelijke tussentijdse kopie dankzij het menu Kopiëren naar onder de rechtermuisknop.

Koppel de m a p C:lTijdelijke tussentijdse kopie aan he t 'Kopiëren naar1-menu.

iïveau stappenpian

I Van besinner tot expert. Besinner Expert

Hiernaast Ikunt u de moeilijkheids- graad van het stappenplan zien.

Page 32: Tips & Trucs 05-2008

FREEWARE

DOOR MARTIJN EERENS FRANK DE GRAAF cn ROBBIN OOIJEVAAR

FREEWARE Bij het downloaden van films kunt u vaak nog wel wat hulp gebruiken. Vooral met de benodigde codes. Handige freeware biedt uitkomst. En anders kijkt u gewoon online tv, waar ook al prima freeware voor bestaat.

lip M: Video bewerken

Er is software te over om zelfgemaakte video's te bewerken, maar meestal zijn de pakketten erg beperkt of juist weer zo ingewikkeld dat u eerst een cursus moet volgen voordat u ermee overweg kunt. VideoThang zit duidelijk aan de onderkant en is vooral bedoeld om de film snel te kunnen bewerken en te voorzien van leuke titels en een achtergrondmuziekje. Verwacht niet al te veel van de mogelijkheden, maar des te meer van het gebruiksgemak. Door de overzichtelijke indeling hebt u binnen mum van tijd foto's, liedjes en video's gecombineerd en opgeslagen als een mpeg- of flash-film. Wie het onderste uit de kan wil halen, kan terecht bij de uitgebreide instructies in het Helpmenu. Deze zijn helaas wel alleen in het Engels. Naast video- bewerking heeft het programma nog meer mo- gelijkheden als het maken van een slideshow van een collectie foto's en een automatische uploadprocedure voor YouTube. V*Yhiu3g, www.v-m

Tip 02: Lettertypes

U kent de lange lijsten met beschikbare letter- types wel in programma's als Word. Van die bonte verzameling gebruikt u er waarschijnlijk slechts een handjevol en de rest maakt het al- leen maar lastiger om snel het gewenste font te kunnen vinden. AMP Font Viewer is dan wellicht een handig programma. Het laat alle lettertypes zien die zijn geïnstalleerd op uw computer en door te klikken op Ctrl+Delete verwijdert u een ongewenst lettertype direct. Wees daar echter wel wat terughoudend in omdat het vervelend is als u het standaard let- tertype voor Windows verwijdert, of als u veel brieven ontvangt van anderen met exotische fonts. Ook is het programma handig om pro- blemen op te sporen, bijvoorbeeld als een brief steeds vreemd wordt weergegeven. U kunt dan eenvoudig controleren of het gebruikte font wel op uw computer aanwezig is. w--,

ï'ip Oh Streaming media w Harde schijven kosten niet veel meer en ook een snelle switch hebt u tegenwoordig voor een paar tientjes, maar het blijft zonde om films en muziek meerdere keren op te slaan. Ze nemen niet alleen veel plaats in, maar het kopiëren duurt in de regel ook wel even. Dat probleem kunt u oplossen door in uw netwerk op de cen- trale computer waar alle films en muziekbestan- den staan een streaming dienst te installeren. Iedereen kan dan inhaken op uw uitzendingen waardoor het niet meer nodig is om de muziek of film eerst helemaal te kopiëren voordat die is te beluisteren of bekijken. Een leuk en gra- tis programma daarvoor is Potaro waarmee u dvd's kunt delen, maar ook muziek, film, foto's, webcambeelden en zelfs een eventueel aanwe- zige televisietuner. Installeer het programma op de centrale computer en maak gebruikers aan. Bij ieder onderdeel staat de url vermeld die anderen kunnen gebruiken om te kijken of luisteren naar uw collectie. Het kan zelfs over internet, maar houd er wel rekening mee dat dit niet legaal is voor auteursrechtelijk beschermd werk. Bovendien stelt het nogal wat eisen aan uw internetaansluiting. Potwa pucorul w suvu, potmpobm.crrt

T& Ok Beeld herstellen m Als u veel video's downloadt, dan bent u waar- schijnlijk wel bekend met films die er vreemd uitzien. In veel gevallen ligt dat aan de codecs. Dat is speciale software waarmee een film af- gespeeld kan worden in bijvoorbeeld Windows Media Player. Als u vaak raar afgespeelde films hebt, dan is het zinnig om eens te kijken naar

Tip I Met VideoThang maakt u in korte tijd professioneel ogende videoclips.

The quick brown foxjumps over the lazy dog. Jackdaws love my big sphinx of quartz. O 123456789 (.,:;-*!?l)

wg

Tip 2 Met AMP Font Viewer spoort u problemen met lettertypes snel op.

40 1 TIPS L TRUCS 05 12008

Page 33: Tips & Trucs 05-2008

de codecs en die eventueel opnieuw te instal- leren nadat u alle restanten bij het onderdeel Software in het Configuratiescherm hebt ver- wijderd. Als het slechts incidenteel optreedt, dan is het veel waarschijnlijker dat de film niet goed is gecodeerd. Met Free Video Flip and

I Rotate kunt u dan de film snel juist laten weer- geven. Start het programma en laad de g e

I wenste film. Aan de linkerkant wordt de huidi- l ge status weergegeven en aan de rechterkant I kunt u draaien of spiegelen. Met een klik op I de Start-knop wordt de omzetting uitgevoerd.

Zeker bij langere films kan dit even duren, maar de benodigde tijd is veel korter dan u bij andere videobewerkingen gewend bent. RrwmFlQmd#,

! I --v v

Dankzij autonavigatiesystemen zijn GPS-syste men gemeengoed geworden, maar u kunt er veel meer dingen mee doen dan u denkt. Veel van deze plaatsbepalingsapparaatjes hebben de mogelijkheid om met 'waypoints' en routes te werken. U kunt deze importeren in het pro- gramma EasyGPS en zo de route grafisch weer- geven op uw computerscherm. EasyGPS kan rechtstreeks data uitlezen uit de GPS, maar kan ook overweg met de meeste GPS-bestanden. Let wel dat niet alle GPÇapparaten geschikt zijn voor dit doel. Veel van de goedkope Bluetooth GPÇmuizen kunnen geen gegevens opslaan, maar alleen de actuele positie doorgeven.

"i OJ: Posters maken MILLI Tip 05: Tekst beveiligen 1I( I I I I

Als u niet bang bent om er wat printerinkt door- Tekstbestandjes die u kunt maken met het heen te jagen, dan is het maken van posters erg Kladblok zijn lekker klein en ze worden maar leuk. U kunt met Poster Forge Free heel fraale al te vaak gebruikt om gevoelige informatie resultaten bereiken, compleet met kaders en in op te slaan. Sterke wachtwoorden zijn dan eventueel voonien van een passende tekst. een vereiste, maar Kladblok biedt geen bevei- Het formaat kunt u zelf kiezen, maar afdrukken ling. Een mooie oplossing daarvoor is Secure op meerdere vellen papier voor een reuzen- Notepad. Het programma lijkt als twee drup- formaat is ook mogelijk. Bij de freewarevenie pels water op het normale Kladblok, maar biedt wordt rechts onderin een tekst geplaatst dat de wel de mogelijkheid om bestanden versleuteld poster is gemaakt met Poster Forge. Wie daar op te slaan. Die beveiliging gaat behoorlijk ver. vanaf wil, kan de professionele versie kopen U kunt wachtwoordzinnen gebruiken, maar voor 10 dollar. Dat is misschien niet eens zo'n ook een speciaal bestand. Beide methodes zijn gek idee, zeker niet als u de kosten voor inkt zelfs ook tegelijkertijd in te zetten. Dat levert daar tegenover zet. toch kleine bestanden op, maar deze keer wel Post.i F m F m , op een veilige manier. Het enige dat u nu niet w w w . ~ c o m l p ~ moet vergeten, is het wachtwoord dat u hebt gebruikt voor de versleuteling! kcun )(ot.pid, rir#brttine.com

O Tip 5 Secure Notepad

h e t Kladblok, maar we l met beveiliglngs-

O Tip 4 Video's met een verkeerde oriëntatie corrigeert u zo m e t Free Video Flip a n d Rotate.

houdt, bijvoorbeeld í?utlW au te ss. Zog 1 ewoordat u het scherm opent met d s . maskiring (de bolletjes of sterretjes) en I . schakel terurnaar hetAsteriskKey-ven- ' ster. Ktik in het menu op de knop Reco en ~s re r l sk Key toont direct alle verbo gen informatie. Asterisk I(ey is een hulpje als u een nieuwe computer hebt gekocht en uw instellingen, zoals e-mail, over wilt zetten. U achterhaalt dan uw wachtwoorden eenvoudig, zodat u deze weer kunt instellen op uw nieuwe pc.

Asterisk Key moak t verborgen wachtwoorden zichtbaar.

F-, < . I

05 12008 TIPS &TRUCS 1 41

Page 34: Tips & Trucs 05-2008

-- - - : Handige toolbar 13 1 1 1 1

De meeste toolbars voor Internet Explorer zijn maar ondingen. Ze gebruiken veel ruimte en de extra functionaliteit is meestal beperkt. Quero Toolbar is daar een uitzondering op. Het vervangt de bestaande toolbar van Internet Ex- plorer en voegt veel handige dingen toe. Veel meer dan wat andere icoontjes en een extra knop lijkt het in eerste instantie niet. Ondanks het bescheiden uiterlijk zijn de mogelijkheden wel groot. Met Ben druk op de knop kunt u bij- voorbeeld flash uitschakelen en ook is het mo- gelijk om verschillende versies van zoekmachi- nes te gebruiken. Afhankelijk van bijvoorbeeld de taalversie van Google die u gebruikt, krijgt u verschillende resultaten. En overschakelen naar Live Search of een van de andere ingebak- ken zoekpagina's is eenvoudig. Tot slot zijn er handige mogelijkheden voor het blokkeren van advprtenti~z pn n n a ~ w ~ n s t e ~)op-ups.

i t

bokken. Het besturingssysteem klaagt dat een bestand in gebruik is en weigert de toegang. Hierdoor is het wissen, verplaatsen en hernoe- men van een bestand onmogelijk. Op zo'n mo- ment biedt Unlocker uitkomst. Unlocker zorgt ervoor dat het bestand weer wordt vrijgege ven. Het programma is Nederlandstalig. De makers installeren tijdens de installatie ervan enkele snelkoppelingen naar eBay. Als u hier, net als wij, niet van gediend bent, kunt u deze optie uitschakelen. Even opletten dus tijdens de installatie. De werking is eenvoudig. Klik met rechts op een bestand of map en kies Unlocker. Het programma gaat na waar de blokkade zit en probeert dit op te lossen. Unlocker toont welke programma's de map of een bestand in gebruik hebben en kan dat af- breken of een nieuw verzoek indienen om het bestand 'los' te laten. Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Unlocker is een krachtig programma en kan ook systeembestanden die nodig zijn voor de correcte werking van Win- dows 'bevrijden'. Gebruik Unlocker daarom al- leen op bestanden of mappen die u zelf hebt aangemaakt om problemen met Windows of andere programma's te voorkomen.

het afspelen van een filmpje veel misgaan. In het gunstigste geval speelt het filmpje gewoon af en ziet u bewegende beelden en hoort u geluid. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u filmpjel.avi wel kunt afspelen, maar dat bij film- pje2.avi het geluid enlof het beeld ontbreekt. Beide zijn avi-bestanden dus zou het probleem niet mogen voorkomen, toch? De oorzaak ligt bij het ontbreken van de juiste 'taal'. Om een filmpje af te spelen is een 'taal' nodig voor beeld en geluid. Deze taal wordt codec genoemd en dient geïnstalleerd te zijn op uw pc. Voor zo- wel film- als geluidsbestanden is een aparte codec nodig. Wanneer deze niet (correct) zijn geïnstalleerd, hoort of ziet u niets of geeft uw afspeelsofhware een vreemde foutmelding. De oplossing voor dit alles is eenvoudig en luistert naar de naam Windows Essentials Codec Pack. Dit is een codecverzameling die u eenmalig in- stalleert. Windows Essentials Codec Pack werkt als een universele pleister voor alle wonden en perikelen met videobestanden. w h d o w s ~ C o k c ~ --ar0

71pl')r IP vinden

Videoperikelen n Computers en apparaten die verbonden zijn met internet hebben een uniek IP-nummer.

Er zijn weinig dingen vervelender dan terug- Windows geeft het IP-nummer niet eenvoudig kerende computerproblemen ogenschijnlijk prijs. IP Assistant is een programma voor ieder- zonder aanwijsbare oorzaak. Zo kan er tijdens een die regelmatig zijn eigen IP-nummer op wil

O Tfp 8 De Quero Toolbar is niet opdringerig, maar wel handig.

W ~ ~ o t h e M n d o w s ~ ~ ~ ~ P a c S c 1 ~ 0 ~ W é a r d

Deblokkeren T h i s ~ H a l g u ~ y w ~ ~ ~ l ~ o f ~

Als u veel met bestanden werkt, en dat doen Essenli& Media C o k Piek ZO,

we in de praktijk allemaal, kan het voorkomen

@ Tip 9Het gratis programma Unlocker hef t bestandsblokkades op. @ Tip 10 Windows Essentials Codec Pack lost 9 van de 10 afspeelproblemen met video op.

Page 35: Tips & Trucs 05-2008

zoeken, bijvoorbeeld om netwerktechnische re- denen of om multiplayer-spellen te spelen. Na installatie verschijnt naast uw klokje een klein icoontje. Houd de muis hierboven stil en het IP-nummer wordt direct getoond. IP Assistant lijkt ontworpen te zijn voor Windows 98 maar werkt ook onder XP. U kunt IP Assistant beter niet onder Vista gebruiken.

-t

ShiftN analyseert en optimaliseert een dergelij- ke afbeelding tot een acceptabel eindresultaat. Hiermee bespaart u niet alleen op een commer- cieel fotobewerkingsprogramma maar ook de nodige studietijd. ShiftN is veel eenvoudiger dan Phntosh~n en rnnsnrten en a e ~ í t <n(?) resultaat.

W W

l a 1% Muziek en film I l

Tip 10 biedt directe hulp bij het oplossen van videoweergaveproblemen. Maar mocht u zelf

r gedetailleerd op de materie in willen gaan, dan hebt u een hulpje als Medialnfo nodig. Media- Info geeft inzicht in de technische opbouw van filmbestanden, zoals de toegepaste codec en kwaliteitsinstellingen. Ga naar de website van - J de makers, klik op de Nederlandse vlag en kies Download, Grafische interface. U moet

O Tip 11 IP Assistant toont uw IP-adres in het bestand hebben dat lijkt op Medialnfo- he t systeemvak. 0.7.6.1bUiWin32.exe; het versienummer kan

afwijken. Na de installatie kunt u direct de taal-

RI111 instelling aanpassen. Deze staat standaard op

Tip tZ: Perspectief English maar verandert u via de optie Language eenvoudig naar Nederlands. Zodra Medialnfo is

Een dure spiegelreflexcamera met even zo kost- gestart, kunt u videobestanden laten onderzoe- bare lenzen is niet voor iedereen weggelegd, en ken via het menu Bestand, Openen. Dit kan per dat geldt al helemaal voor een speciale techni- individueel bestand, maar u kunt ook een map sche camera om gebouwen mee te fotografe opgeven en meerdere bestanden inlezen. Het ren. Gelukkig kunt u met pc en slimme software is verder mogelijk om bestanden of mappen te zo'n camera aardig nabootsen. ShiftN is een pro- slepen naar het Medialnfo-venster. Medialnfo gramma waarmee u eenvoudig perspectiefcor- toont algemene informatie over beeld en geluid recties (lees: verbeteringen) aanbrengt in foto's. en splitst deze onderdelen vervolgens gedetail- Vooral gebouwen hebben last van 'vreemde' leerd uit. Van benodigde codecs tot alle toege afwijkingen op de digitale plaat waardoor het paste bitrates. Medialnfo is een goed hulpje om eindresultaat nooit zo wordt als in het echt. problemen met het afspelen van videobestan-

O Tip 12Met ShiftN corrigeert u he t perspectief van foto's.

$tovert u een digitale om n a a d artistiek!! c ~ t i e . Dit

gaat heel eenvoutfig.,Start Fotosketth op en kies via het' menu'File, Opeh gict

,een afb&lding:~oto~ketther onderste U bmp-, jpeg- en jpg-bestanden, De foto 1 . . wordt Zeladen en u'krijqt een contiole- ;paneelte zien mei alleriei schuiven en . replaars. 00t controlepaneel vindt u ook p terug via het menu Edit, Drduliing parame-

kteis. Verander dl! regelaars om effecten . ' ?toe te voegen aan de afbeeldjng, Erwordt f direct &n voorbeeld van het eimhsultaàt

getoond. Tevreden? Druk dan opde knop i 11 Sketch it en de complete foto wordt in één ' keer bewerkt. Optioneel kuntuvia het $ menu Edk aok &l. de helderheid en "contrast opschroeven. H e t reherm van 1 j Fotosketcher i s iri tweeën opgedeeld. i l ~ i n k s ziet u de otigineîeafbeelding, resl$,s I I het bewerkte eindresultaat. Bewaar uv&?,$ /I[ pentekening vla het menu File, Save Y

picture. De rnogdijkheid om een pen- F tekeiiiiig met de pc ui t een afbeetding te , genereren is niet nkuw en aanvuezip in 'veel commerciële fotobewerkingspo- a i, gramma's. FotoSketcher is wel uniek i@ de eenvoud en het gemak waarmee u W een fraai eindresultaat komt, en het is nog helemaal gratis ook.

:::h--- - -.

I FotoSketcher maant van een foto een I

05 12008 TIPS &TRUCS 1 43

Page 36: Tips & Trucs 05-2008

+ Tip 13 Medialnfo toont gedetailleerde informatie over muziek- en filmbestanden.

den tot in detail te bestuderen en handmatig direct toegang hebt tot uw agenda. Outlook on op te lossen. Ook is Medialnfo leuk om een blik the Desktop nestelt zich als een icoontje naast onder de motorkap van digitale filmbestanden uw Windows-klokje en is te herkennen aan het te kunnen werpen. dagnummer van die dag. Door met rechts op het

-hñpt/andAnb-m icoontje te kllkken, kunt u het Outlook-onderdeel . . kiezen dat u wilt weergeven als bureaubladach- tergrond. Het is mogelijk om meerdere Outlook-

OP bureaublad v onderdelen te tonen, maar dit is ai snel onover- zichtelijk omdat het bureaublad dan simpelweg

De naam van het programma Outlook on the te vol wordt Via het onderdeel preferences Desktop laat weinig aan de verbeelding over. Met (eigenschappen) kunt u de hoogte, breedte en dit programma toont u een onderdeel uit Outlook positie van het Outlookonderdeel opgeven en op uw bureaublad. U kunt kiezen voor bijvoor- 7 ~ l f ç het Iiiitlnnk-v~n*er doorzichtig maken. beeld Postvak IN, de takenlijst of kalender. Vooral mk W , deze laatste functie is handig omdat u dan altijd

-ip 14 Outlook on the Desktop plaatst uw Outlook-agenda op uw bureaublad.

44 1 TIPS & TRUCS 05 12008

~ e i i ~ e l l van.de teledsiel of verzat -. . ~

biinf.op het valgen vandediebatten, , .. M k Tweede Kamr, dan !redt anlihe . . , tereuide uitkomst. Om die q bek$ken is er tfi$foprbeeld a@lV Fm. Hoewel u wordt aangespo~ld om de p ~ o - v e ~ : ' . te.kape~ waar duizenden kanal& op .t bekijjen zijn. b i i k d e gratis versie o o h 511; honderdenzenders. Van deze zenders Is den Rìnk&l.op Nederland gericht. Zo h@ u het. jourriaal online zien, even&. . :veel regionate zqnden. Dbrirnqaah&t u toegahgbtdlorlei doEu&enLakás: !port, .of andersoortig katialen. Naast televisie Kont u'ook oniine radio luisteren of een van de.vkleokanalën.seleaeren. Wie echterqp.populaire zenders klikt, krij' de melding dat een abonnement nodi 'd Bat kost u een paar dollar per maand 6f bijna 70 dollar &r levenslang toegaHg. Houd er wel rekening mee dat de .meeste zenders weliswaar schermvullend te be- kijked zijn, maar dat de kwaliteit nog niet vergelijkbaar is met normale televisie. Wel is het een leuke aanvulling op het bestaande zenderpakket. Bovendien hebt u er alleen een internetverbinding VOO

nodig . .

1 om onrrne terevisre te t ijken h e b m l

Page 37: Tips & Trucs 05-2008

WINDOWS VISTA

DOOR DENNIS CANDASOEBRATA

Wennen aan Vista In een handomdraai vertrouwd

Een overstap van Windows XP naar Vista

hoeft niet zo groot te zijn als u wellicht denkt.

Veel functies zijn nog steeds beschikbaar,

maar soms op een andere locatie of in

een andere vorm. Wij maken u razendsnel

vertrouwd met Windows Vista!

Boodschappenlijst:

b Windows Vista b Windows Live Messenger

Tip 01: Outlook Ex~ress? m

t We laten u soepel overstappen van Windows XP naar Vista.

Outlook Express, het ingebouwde e-mail- en nieuwsgroepenprogramma is nog altijd aanwezig in Windows Vista. Het gaat alleen verder onder de naam Windows Mail. Maar niet alleen de naam is gewijzigd, ook de func- tionaliteit is aangepast. Zo beschikt Windows Mail over een ingebouwd phishingñlter, dat u beschermt tegen berichten die erop gericht zijn u persoonlijke gegevens afhandig te maken. Daarnaast kent Windows Mail een ingebouwd filter tegen ongewenste post. Kies Start, Alle pro- gramma's, Windows Mail. Om het phishingfilter aan te passen, opent u het menu Extra en kiest u voor Opties voor ongewenste e-mail. Klik op het tabblad Phishing. Om de bescherming in te schakelen, kiest u voor Bescherm mijn Postvak IN tegen berichten met mogelij- ke phishingkoppelingen. Als u wilt dat de berichten op een centrale locatie worden ondergebracht, plaatst u bovendien een vinkje bij Ver plaats phishing-e-mail naar de map met ongewenste e-mail. Op het tabblad Opties bepaalt u hoe ongewenste e-mail moet worden af- gehandeld. Hier kiest u bijvoorbeeld voor de optie Mogelijk ongewenste e-mail permanent verwijderen in plaats van te verplaatsen naar de map Ongewenste email. Tevreden met de instellingen? Klik op OK.

e W i n i n W h u e-mail beschermen tegen mogelijk phihingaurailcn a deze naar de map mei ongewenste e-mail verplaatsen.

yerplaats phishing-e-mail naar de map mei ongewenste e-mail.

Wat is ohishina?

8 Tip 1 Windows M a i l b iedt bescherming tegen phishing- aanvallen.

Tio 02: Werken met foto's

Afbeeldingen en faxen heeft in Windows Vista plaatsgemaakt voor het on- derdeel Windows Fotogalerie. Behalve foto's en video's tonen, kunt u met Fotogalerie uw collectie digitale media bijhouden. Groot voordeel van Fo- togalerie is de mogelijkheid om eenvoudige bewerkingen op foto's uit te voeren. Dubbelklik op een foto om deze te kunnen bewerken. Bovenin het venster vindt u een werkbalk met bewerkingsopties. Klik op Bewerken. In het rechtervenster verschijnen de relevante opties. Kies voor Automa- tisch aanpassen wanneer u de foto automatisch wilt laten verbeteren. Via de optie Belichting aanpassen kunt u helderheid en contrast onder handen nemen. Kies voor Kleur aanpassen om de kleurtemperatuur, tint en intensiteit te corrigeren. Met Afbeelding bijsnijden kunt u de afmetin- gen van de foto aanpassen. De laatste optie - Rode ogen verwijderen -spreekt voor zich. Hiermee kunt u ontsierende ogen corrigeren.

46 1 n ~ s s TRUCS os i mos

Page 38: Tips & Trucs 05-2008

g' Automatisch aanpairen J

b Belichhng aanpasien ' I

q

O Tip 2Afbeeldingen en faxen, maar dan uitgebreider!

Tiu 03: Defraementatie

Schijfdefragmentatie van Windows Vista werkt nog hetzelfde als in Windows XP, maar u hebt nu de beschikking over een ingebouwde plan- ner. Dat is handig, omdat u hiermee kunt aangeven wanneer de schijven moeten worden gedefragmenteerd. U vindt Schijfdefragmentatie in het menu Start, via Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerk- set. In het hoofdvenster klikt u op de knop Schema aanpassen. Daar stelt u de gewenste momenten voor defragmentatie in.

'Mijn documenten' heet voortaan gewoon 'Documenten '

Tiu 04: 'Miin' verdwenen m

C,." r r.*- (i C.,.,"..

O Tip 4 Hoewel h e t voorvoegsel 'Mijn' is verdwenen, zijn de ge- bruikersmappen nog wel degelijk aanwezig in Wlndows Vista.

in Windows Vista kunt u de locatie aanpassen. Open het menu Start en klik met rechts op Documenten. Kies Elgenschappen. Op het tabblad Locatie verandert u de doellocatie in het invoervak. Klik op Verplaatsen om naar een nieuwe locatie te bladeren. Klik op OK.

Menu Start mln Wat betreft opbouw is het belangrijkste menu van Windows - Start - grotendeels gelijk gebleven in Windows Vista. De indeling komt overeen met die van Windows XP, al is het uiterlijk uiteraard flink op de schop gegaan. Als u wilt kunt u in Windows Vista ook nog steeds gebruikma- ken van het menu zoals u dat wellicht in Windows XP of eerdere versies gewend was. Klik daarvoor met rechts op de knop Start en kies Eigen- schappen. Op het tabblad Menu Start kiest u voor de optie Klassiek menu Start. Hierna kunt u via de bijbehorende knop Aanpassen op de klassieke manier instellingen voor het menu configureren.

Gebruikersmappen in Windows XP worden aangeduid met het voor- voegsel 'Mijn'. Denk bijvoorbeeld aan de mappen Mijn documenten en Mijn afbeeldingen. In Windows Vista hebben de makers afscheid geno- men van 'Mijn' en worden mappen eenvoudigweg aangeduid als Docu- menten, Afbeeldingen en Video's. U vindt de mappen onder meer via het menu Start (rechtsboven).

Tip O- Gebruikersmap verplaatsen

In Windows XP is het mogelijk om de standaardlocatie van de map Mijn documenten aan te passen. Dat is handig, als u bijvoorbeeld een aparte partitie of schijf hebt gereserveerd voor deze bestanden. Ook

@ Tip 6 Het uit Windows XP bekende instellingen- venster i s ook nog toegan- keli jk in Win- dows Vista, nadat u voor de klassieke weergave hebt gekozen.

05 12008 TiPS & TRUCS 1 47

Page 39: Tips & Trucs 05-2008

WINDOWS VISTA

Tip 07: Uitvoeren verdwenen?

De optie Uitvoeren is verdwenen uit het menu Start. Dat betekent niet dat u via het menu geen opdrachten meer kunt opgeven. U gebruikt hiervoor het gecombineerde zoekvak dat u onderin het menu aantreft. Kunt u hier maar niet aan wennen? Met een omweg kunt u alsnog het vak Uitvoe- ren aan het menu Start toevoegen. Klik met rechts op de knop Start en kies Eigenschappen. Klik op de knop Aanpassen in het menu Start. Plaats een vinkje bij de optie De opdracht Uitvoeren weergeven.

echter nooit gebruik van de gadgets op de sidebar, dan kunt u de balk ook uitschakelen. Klik met rechts op het pictogram van de Windows- sidebar en kies in het menu voor Afsluiten.

Tip 10: Menubalk terughalen

Toegeven, aan sommige veranderingen binnen Windows Vista is het even wennen geblazen. Bijvoorbeeld aan de afwezigheid van de menu- balk (met daarin Bestand, Bewerken, Beeld, etc.). De meeste opties kunt u bereiken via de rechtermuisknop en de nieuwe werkbalk bovenin het venster. U kunt de traditionele menubalk echter nog steeds oproepen. Druk op de Alt-toets om de balk tijdelijk te laten verschijnen. Behoefte om de balk continu in beeld te hebben? Klik op de knop Organiseren (in de werkbalk bovenin het venster) en kies voor Indeling, Menubalk. De balk verschijnt en blijft zichtbaar.

iara W W w- nu- ma *a wen %)a =7a S#aW 103a

. --

kunt de klassieke menubalk permanent terughalen.

0 Tip 7Alsnog de verdwenen optie Uitvoeren toevoegen aan he t menu Start.

Tip 11: Handmatig herstelpunt

T ~ D 08: Afsluiten

Het afsluiten van uw computer gaat anders dan u gewend bent met Windows XP. In het menu Start vindt u rechtsonder twee knoppen: met de eerste optie schakelt u de computer in de slaapstand, terwijl u met de knop ernaast de computer kunt vergrendelen. Interessanter is echter het pijltje naast de twee knoppen. Hiermee roept u een submenu op met aanvullende afsluitopties. Afhankelijk van uw computer vindt u hier de mogelijkheid om te schakelen naar een andere gebruiker, uzelf af te melden, de computer te vergrendelen, opnieuw te starten, in de slaap- of sluimerstand te schakelen of volledig uit te schakelen. In tegenstel- ling tot bij Windows XP - waar u pas na een druk op de Shift-knop over alle afsluitmogelijkheden beschikte-ziet u bij Windows Vista dus in 66n oogopslag welke mogelijkheden er zijn.

TJD 09: Extra taakbalk mln U hebt ongetwijfeld al kennisgemaakt met de Windows-sidebar, die u standaard rechts op het bureaublad aantreft. U kunt de balk beschou- wen als een uitbreiding op de standaard Windows-taakbalk. Maakt u

Systeemherstel in Windows Vista is ietwat veranderd ten opzichte van de Windows XP-versie. Wanneer u handmatig een herstelpunt wilt ma- ken - bijvoorbeeld omdat u een ingrijpende handeling gaat verrichten -moet u in Windows Vista meer moeite doen. Open het menu Start en klik met rechts op Computer. Kies Eigenschappen en klik in het ge- opende venster op de koppeling Geavanceerde systeeminstellin- gen (links in het venster). Ga naar het tabblad Systeembeveiliging. Onderin het venster vindt u de knop Maken. Klik hierop om handmatig een systeemherstelpunt te maken.

Tip 12: Uitgebreidere firewall I I

De ingebouwde firewall van Windows XP is prima, maar relatief beperkt in functionaliteit. Dat pakt Windows Vista anders aan. De ingebouwde firewall is nog steeds herkenbaar, maar een stuk uitgebreider. Zo kunt u een groot aantal instellingen aanpassen, en dat is vooral voor gevor- derde gebruikers prettig. In het Configuratiescherm kiest u voor Sys- teem en onderhoud. Klik op Systeembeheer en dubbelklik op het pictogram Windows Firewall met geavanceerde beveiliging. Vervolgens hebt u toegang tot het venster met geavanceerde eigen- schappen. Via dit venster kunt u onder meer firewallregels opstellen en het gedrag van de firewall aanpassen.

48 1 TIPS &TRUCS 05 / 2008

Page 40: Tips & Trucs 05-2008

WINDOWS VISTA I

Q De ingebouwde frrewall is flink uitgebreid

e Tip 15 Niet nieuw, we l handig: de mogelijkheid o m de uiterlijke eigenschappen van Windows Vista

m - h w g b n

Tip 13: Gebruikersaccountbeheer

Een prominente nieuwigheid in Windows Vista is uiteraard Gebruikers- accountbeheer. Deze beveiliging zorgt ervoor dat gebruikers standaard over minder rechten beschikken dan in XP, maar dat er tegelijkertijd ook meer vrijheid is bij het aanpassen van alledaagse instellingen. Voor serieuzere aanpassingen komt Gebruikersaccountbeheer in actie. U wordt dan expliciet om toestemming gevraagd (door te bevestigen of het wachtwoord van het administrator-account op te geven). Kunt u maar niet aan deze optie wennen én bent u bereid een hoger veilig- heidsrisico te lopen? Dan kunt u Gebruikersaccountbeheer uitschake- len. In het Configuratiescherm kiest u voor Gebruikersaccounts en Ouderli jk toezicht. Kies hierna voor Gebruikersaccounts, Gebruikersaccountbeheer in- o f uitschakelen. Haal het vinkje weg bij Gebniik Geb~ikersaccountbeheer (UAC) o m u w com- puter beter t e beveiligen.

Tip 14: Dvd's branden r

Net als Windows XP beschikt Windows Vista over een ingebouwd brandprogramma. U kunt hiermee cd's en dvd's branden. Om een schijf te branden, klikt u in de Windows Verkenner met rechts op de map die u wilt branden, waarna u kiest voor Kopieren naar, Dvd- MI-recorder. Plaats een lege schijf in de brander. Vervolgens geeft

I ~ c t t e f ven

u aan welk type schijf u wilt branden. U kunt hierbij kiezen tussen Gemasterde schijf en het Live File System. Een gemasterde schijf biedt u de meeste vrijheid bij het afspelen op andere computers. U weet dan zeker dat deze ook op andere apparaten dan uw eigen brander kan worden afgespeeld. Keerzijde van de medaille is dat u geen nieuwe bestanden meer kunt toevoegen aan de schijf, terwijl dit bij het Live File System wel mogelijk is.

Tip 15; Ander uiterlijk

Uiteraard kunt u Windows Vista ook voorzien van een persoonlijke tint. Klik met rechts op het bureaublad en kies Aan persoonlijke vooi- keur aanpassen. Dit venster verschilt aanmerkelijk van de versie in Windows XP, maar laat u niet afschrikken: de opties zijn logischer ge- rangschikt. Via de eerste optie - Kleur en vormgeving van vensters -kunt u het kleurenschema van de Windows-vensters aanpassen. Hier bepaalt u ook in welke mate de vensters doorzichtig moeten worden g e toond. Toch behoefte aan het venster zoals u dat uit Windows XP kent? Geen enkel probleem. Klik op de koppeling Elgenschappen van klas- sieke vormgeving openen voor meer kleuropties. Hier kiest u via een eenvoudige lijst het kleurenschema en bepaalt u -via de knop Effecten -welke visuele effecten moeten worden gebruikt. Via de knop Geavanceerd krijgt u toegang tot het venster waarin u individuele items een ander uiterlijk kunt geven.

05 12008 TIPS &TRUCS 1 49

Page 41: Tips & Trucs 05-2008

WINDOWS VISTA

Tip 16: Zoeken, maar dan qoed ~~~~~ Uiteraard is het ook mogelijk om in Windows Vista te zoeken. Het-voor velen irritante -hondje (de zoekassistent uit Windows XP) heeft plaats- gemaakt voor een krachtige zoekfunctie, die onder meer toegankelijk is via het menu Start. Windows Vista maakt, in tegenstelling tot Windows XP, gebruik van indexeringstechnologie. Er wordt een index van veelge- bruikte opslaglocaties bijgehouden. Zoekopdrachten verlopen hierdoor een stuk vlotter. U kunt de zoekopties aanpassen. In het Configuratie- scherm kiest u voor Systeem en onderhoud, waarna u kiest voor Opties voor indexeren. Of u typt in het zoekvak het woord zoekop- ties. Klik daarna op de koppeling Zoekopties voor bestanden en mappen wijzigen. Hier kunt u onder meer opgeven op welke locaties u wilt zoeken en of er moet worden gezocht binnen de inhoud van een bestand of alleen in de bestandsnaam. Daarnaast kunt u opgeven op welke manieren u naar bestanden wilt zoeken.

gebruikt hiervoor het ingebouwde zoekvak, dat u in de meeste vensters tegenkomt. Typt u in het zoekvak van het Configuratiescherm bijvoor- beeld Beveiliging, dan verschijnen alleen de beveiligingsgerelateerde opties. Klik op het naastliggende kruisje om de zoekopdracht te wissen en alle beschikbare opties weer te zien.

Tip 19: Windows Live Messenger !!iill Mogelijk maakt u in Windows XP gebruik van het ingebouwde chatpro- gramma Windows Messenger. In WindowsVista vindt u geen ingebouwd chatprogramma. In plaats hiervan kunt u een chatprogramma downloa- den. In het menu Start klikt u daarvoor op Windows Live Messen- ger downloaden. Hiermee haalt u de nieuwste versie van de commu- nicatiesoftware binnen. Na installatie kunt u gewoon weer chatten door te kiezen voor Start, Alle programma's, Windows Live Messenger.

0 In g e i n d d locaties naar bestandmamen en inhoud zaeken. In n i e t g e ï n d d locaties alleen naar bestandsnamen z a h .

(03 Pltiid naar bestandsnamen en inhoud zoeken (dit kan lang

@ Mqd alleen naar bestandmamen zoeken

Hoe wik u zoeken?

Onderliggende mappen dgomeken tijdens het typen in het

Gedeeltdiyke overeenkomsten meken

Zoeken met natuurkjk taalgebruik De index niet gebruiken tijdens h& zoeken in hd besiandssysteem (dit kan lang duren)

Zoeken in nietgeïndexede locaties

fl Indusief systeemmappen

Indusief gecornpnrnede bestanden (ZIP. CAB. ...)

Om te chatten moet u nu eerst een

1 programma downloaden

Tip 20: Als u niet kunt kiezen I , ,

1 Vindt u de overstap van Windows XP naar Vista alsnog erg groot en is het 1 lastig om definitief afscheid te nemen van Windows XP? U kunt ervoor

kiezen om zowel Windows XP als Windows Vista op hetzelfde systeem te installeren. U maakt daarvoor gebruik van een dualboot-installatie. Bij het opstarten van uw computer verschijnt een keuzemenu waarin u aangeeft of XP of Vista moet worden geladen. Voor een dualboot-systeem hebt u een computer met twee schijven of schijfpartities nodig. U installeert eerst Windows XP op de eerste partitie. Vervolgens voert u de installatie van Windows Vista uit op de tweede partitie. Laatstgenoemde Windows- versie detecteert de aanwezigheid van Windows XP en maakt automa- tisch een opstartmenu aan. Uiteraard is een dualboot-systeem niet alleen handig als u maar niet kunt wennen aan Windows Vista, maar ook als u specifieke software gebruikt die alleen binnen Windows XP werkt.

O TIP 16 De zoekassistent uit Windows XP is vervangen door een slim zoekalgoritme, dat u naar wens kunt aanpassen.

Tip 21: Labelen

Tip 77: Zelf opruimen m Kent u de wizard Bureaublad opruimen uit Windows XP nog, die toeganke- lijk was via een klik met de rechtermuisknop op het bureaublad? Die heeft in Windows Vista het veld moeten ruimen. Een alternatief is er niet voor in de plaats gekomen: u zult de pictogrammen zelf moeten opruimen!

Tip 18: Onderdelen zoeken l ! i i l l Waar u bij Windows XP nog vaak handmatig op zoek moest naar on- derdelen - bijvoorbeeld in het Configuratiescherm -hebt u in Windows Vista de mogelijkheid om snel een specifiek onderdeel te selecteren. U

Wat u wellicht minder of niet bekend voorkomt uit Windows XP, maar in Windows Vista een prominente rol vervult, zijn labels. Met labels kunt u informatie toevoegen aan bestanden. Deze meta-informatie helpt u bij het terugvinden van gezochte bestanden. Windows Vista zoekt daarbij niet alleen op bestandsnaam, maar ook binnen de opgegeven labels. Ook bij het sorteren van bestanden komen labels goed van pas. Labe- len gaat relatief eenvoudig. In een mapvenster selecteert u het bestand waaraan u een label wilt toekennen. In het vak eronder klikt u op het vlak naast Labels. Typ de gewenste sleutelwoorden in. Deze worden direct toegekend aan het bestand. U kunt ook labels toevoegen aan beeldma- teriaal, via het in tip 2 besproken Fotogalerie. In Fotogalerie dubbelklikt u op een foto om deze te openen. In het venster rechts vindt u de optie Labels toevoegen. Typ hier de gewenste sleutelwoorden.

50 I TIPS &TRUCS 05 12008

Page 42: Tips & Trucs 05-2008

WINDOWS VISTA

BI [I' Q Organiseren - E l Bedd -

Tip 22: Automatisch afspelen

De functie Automatisch afspelen, waarmee u bepaalt wat er moet gebeu- ren zodra een cd of dvd is geplaatst, is ook nog beschikbaar in Windows Vista. De functionaliteit is echter flink uitgebreid en ondergebracht in het Configuratiescherm. U kiest daar voor de koppeling Cd's of andere media automatisch afspelen (u vindt deze koppeling in de sectie Hardware.en geluiden). Vervolgens bepaalt u wat er per medium moet gebeuren. Klik tot slot op de knop Opslaan.

Tip 23: Gegevens veiligstellen

Aan back-upmogelijkheden in Windows Vista geen gebrek. Het uit Win- dows XP bekende Systeemherstel is ook weer terug te vinden in Vista, maar het aantal back-upopties is uitgebreid. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en onderhoud. Kies vervolgens voor Back-up- centrum. Afhankelijk van uw Windows-versie kunt u hier een volledige kopievan uw machine maken met behulp van Windows Complete PC Back-up en terugzetten. Klik op de knop Back-up maken. Daarnaast kunt u een reservekopie van individuele bestanden en mappen maken. Klik daarvoor op de knop Back-up van bestanden maken.

Tip 2 ' Ingebouwde Windows Update

Windows Update voor Windows XP bestaat uit een website waarop u updates voor het besturingssysteem kunt vinden. In Windows Vista is Windows Update omgevormd tot een ingebouwd programma, dat u onder meer via het menu Start kunt openen (Start, Alle program- ma's, Windows Update). Interessanter is het feit dat Windows Update zich voortaan niet meer beperkt tot Windows zelf, maar ook updates aanbiedt voor andere programma's die op uw computer zijn geinstal- leerd, zoals Microsoft Office. Zo hoeft u op minder locaties te contro- leren op updates.

Tip 25: Netwerkcentrum

Windows Vista heeft uiteraard de nodige ondersteuning voor netwerken in huis. De functionaliteit is ten opzichte van XP sterk uitgebreid en hoofd- zakelijk ondergebracht in het centrale Netwerkcentrum (kies in het Con- figuratiescherm voor Netwerk en internet, Netwerkcentrum). Hier moet u ook zijn wanneer u bestanden tussen uw netwerkcomputers onderling wilt delen. In de sectie Delen en verkennen klapt u de instel- lingen uit bij Bestanden delen en schakelt u bestandsdeling in.

Tip 26: Beveiliginqscentrum m i i i l Het Beveiligingscentrum van Windows Vista is uitgebreid ten opzichte van die van Windows XP, maar nog steeds op dezelfde wijze toeganke- lijk (via het systeemvak en het Configuratiescherm). In Windows Vista wordt uw computer standaard beschermd tegen ongewenste soft- ware, zoals spyware. Hiervoor is Windows Defender verantwoordelijk. Hebt u geen behoefte aan de meldingen die telkens verschijnen als de bescherming van uw computer volgens Windows Vista te wensen over- laat? Schakel die dan uit. In het Beveiligingscentrum klikt u op de koppeling Waarschuwingen van Beveiligingscentrum wijzigen (links in het venster). U kunt kiezen uit twee varianten: Geen melding weergeven, maar het pictogram weergeven, of Geen melding weerge- ven en het pictogram niet weergeven. Q

Page 43: Tips & Trucs 05-2008

- - -- - SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR ROBBIN OOIJEVAAR

Fijne typhulp Sneller en foutloos til<l<en

voor wie vaak dezelfde typfo~ten maakt, biedt Open het tabblad controle en kies ~utocorrectie-opties. In oudere

Word een handige functie: AutoCorrectie. Office-versies vindt u het optiescherm via Extra, Autocorrectie-opties. In dit scherm kunt u een afkorting opgeven in het veld Tekst vervangen - - -

Hiermee krijgt bijvoorbeeld 'geïnstalleerd' tijdens typen. Geef hier twee woorden op: de afkorting en het eindresul- taat. Bijvoorbeeld 'tzt' en 'te zijner tijd', 'IE' en 'Internet Explorer' of 'o.a.'

automatisch puntjes op de i. We geven drie en 'onder andere'. Het lijkt veel werk, maar de automatische correc-

slimme Autocorrectie-trucjes! tieopties kunnen vooral gebruikers die vaak dezelfde woorden typen, helpen om documenten sneller en vooral foutloos af te krijgen.

Stap 01: Automatisch corrigeren - Stap Pp- 03: Automatische p - - opmaak

De tekstverwerker Word plaatst een rimpelstreepje onder een woord waar iets mee aan de hand is. Een rood rimpelstreepje heeft te maken met de spelling van een woord en groen met de zinsopbouw. Bij de zin 'De computer is geinstalleerd' verschijnt een rood rimpelstreepje onder 'geinstalleerd', omdat het trema op de i ontbreekt. De fout kunt u laten corrigeren door met rechts te klikken op 'geinstalleerd'. Word toont een menu en zal de woorden 'geïnstalleerd' en 'geïnstalleerde' voorstellen. Door op een van de twee te klikken wordt het woord gecorrigeerd. Dit kan ook automatisch via AutoCorrectie. Klik met rechts op het woord 'geinstalleerd' maar kies nu AutoCorrectie, geïnstalleerd. Vanaf dan zal Word het foutgespelde woord automatisch corrigeren.

computer

Gebruik AutoCorrectie o m frequent foutgespelde woorden automatisch te laten corrigeren.

Stao O 2 Sneller t w e n

De automatische correctie biedt ook opties voor de opmaak. Het be- kendste voorbeeld is het weghalen van het ongewenste streepje onder een web- of e-mailadres. Open de Autocorrectie-opties zoals beschre- ven bij de vorige stap. Op de tabbladen AutoOpmaak tijdens typen en AutoOpmaak vindt u de optie internet- en netwerkpaden door hyper- links. Verwijder het vinkje voor deze optie en de automatische hyper- links worden niet meer aangemaakt en u bent ook van het streepje af. Een minder bekende optie is dat u tijdens het typen sommige woorden snel cursief of vet kunt maken. De toetsencombinaties Ctrl+l (italic) en Ctrl+B (bold) zijn hiervoor het meest gangbaar, maar ze zijn wel een on- handige onderbreking wanneer u snel wilt typen. Via de AutoCorrectie- opties kunt u instellen dat een woord (of zinsdeel) dat wordt 'omringd' door een liggend streepje of sterretje automatisch cursief of vet wordt gemaakt. De tekst -dit is cursief en *dit is vet* wordt dan direct omge- zet naar dit is cursief en dit is vet.

Via de Autocorrectie-opties kunt u ook de opmaak van een tekst aanpassen.

Dankzij AutoCorrectie is het mogelijk om lange (en lastige) woorden afgekort te typen. Word zet tijdens het tikken de afkorting dan auto- matisch om naar het volledige woord. In Word 2007 opent u de Auto- Correctieinstellingen via de Office-knop en dan Opties voor Word. - Van beginner to t expert. Seginner Expert

Hiernaast kunt u de rnoeilijkheids- graad van het stappenplan zien.

U

Page 44: Tips & Trucs 05-2008

E-MAIL ORDENEN

DOOR EDMONDVARWIJK

Een geordende mailbox Stroomlijn al die berichten

E-mail is misschien wel het mooiste dat

internet ons gebracht heeft. Toch heeft

het ook een keerzijde. Wie veel mailt,

loopt al snel kans op chaos in zijn mailbox.

Maar met deze tips zal u dat niet gebeuren!

Tip 01: Spamfilter gebruiken ~ 1 ~ 1 1

Gebruik van antispammiddelen is absoluut noodzakelijk om orde in de mailbox te houden. De hoeveelheid onzinnige berichten die u ontvangt, is tegenwoordig vaak groter dan het aantal nuttige. Zou u beide soorten g e lijk behandelen en bewaren, dan groeit het mailarchief daardoor enorm. En hoe groter het archief, hoe langer het duurt om een mailbericht terug te vinden, maar ook hoe meer foute resultaten een zoekopdracht zal op- leveren. Daarom is het van groot belang de onzinnige spamberichten te filteren en te verwijderen. Sinds Outlook 2003 levert Microsoft een eigen spamfilter mee. U vindt het via Acties, Ongewenste e-mail, Opties voor ongewenste e-mail. Kies daar de mate van bescherming en zet wanneer u die enkele weken hebt gebruikt en merkt dat er maar weinig fouten worden gemaakt door het filter, de optie Mogelijk ongewenste e-mail per- manent verwijderen aan. Heeft uw versie van Outlook geen spamfilter, gebruik dan een extern spamfilter zoals van een antivirusprogramma. Of probeer de gratis Spamihilator (www.spamihilator.com).

In Outkmk krinnen berichten da rno&jk ongewenst ZW, worden verpìaakst near een map Ongewenste e-maü.

( 1 Kies het gewemte bescherrrlngrniveau tegen ongewenste e-mail:

' h f ' i . E i d v a pebkkkeerde dzenders wordt O naar de map Onpewsnste e-maii.

@Laag: de duldeiiW gevdlen van ongnmmte e-mail verplaatsen ma de map Ongswenste e-maii.

OHocg: de meeste ongewenste e-rnaU wordt geblokkeerd, maar ook smmiae aewone beriditen lainnen worden aeblokkesrd. I I ~onbÖieei de map Ongewenste email regelkatig.

O h v* njsten: eken berichten van personen of domeinen h de lijst met veiEge afzenders of ve#ge geadresseerden waden bezorgd Ln het Postvak IN.

logeijk ongewsnste e-mail permanent v&jdaen h plaats van te arplaatsen naar dernap Ongewenste e-rnd. -; ; , . , l ~ '

J ktlveer in terlditen geen koppeingai ba wdcM verwilzen '

D m ~ . f i w d u l ~ ~ a o , . u o a - a d w i t - ~ -4 , m h a k d d te iaten m uw cmguta beter te beveliaen. 4 ' I l'

fD Tip l Spam verwijderen is essentieel voor een overzichtelijke mailbox.

TIp 02: Onderverdelen ! l i i i l Alle mailberichten in aparte mappen onderbrengen, tot enkele jaren ge- leden was dat de enige manier om overzicht te houden in de mailbox. Het

Page 45: Tips & Trucs 05-2008

E-MAIL ORDENEN 1

is dan ook heel makkelijk om een map aan te maken. Aan de linkerkant van het Outlook-scherm staan de emailmappen. Dit zijn standaard Post- vak IN, Postvak UIT, Verwijderde Items en Verzonden Items. Ook is er een map Concepten voor nog niet verstuurde berichten. U kunt hier eenvou- dig zelf mappen aan toevoegen. Klik met de rechtermuisknop op de ver- melding bovenin het venster van de e-mailmappen en kies voor Nieuwe map. Typ dan de naam in van de nieuwe map, bijvoorbeeld Priv6, en klik op OK om het maken van de map te bevestigen. Zo kunt u ook mappen maken voor Zakelijk, Kinderen, en alle andere zaken waar u veel e-mail van krijgt en dle nuttig is om te bewaren. Sleep daarna de berichten die in die map horen ernaartoe vanuit Postvak IN of Verzonden Items.

Concepten Contactpersonen a Logboek

91 Notities _1 Ongewenste e-mail (13)

Postvak IN (l 16) - m Postvak UIT

O Tip 2 Placrts e-mails die bi] elkaar horen in een eigen e-mailmap.

Tip 0% Niet te veel mappen ~ 1 1 1 1

U kunt met het indelen in mappen erg ver gaan, maar uiteindelijk zult u dan meer tijd kwijt zijn aan het juist archiveren van de e-mailberichten dan u voordeel hebt van de mappen zelf. Houd dus maat bij het indelen van uw postvak in mappen.

T/p M: Vernlaatsen automatiseren L-- Als u mappen gebruikt voor het ordenen van mail, benut dan de slim- migheid van Outlook om e-mailberichten die u hebt ontvangen of ver- stuurd zoveel mogelijk automatisch in de juiste map te laten plaatsen. Dit kan met de functie Regels en waarschuwingen in het menu Extra. Klik op Nieuwe regel en volg daarna de stappen van de wizard. Wilt u

snel een nieuwe regel maken, kies dan voor Regel maken op basis van een sjabloon. Wilt u helemaal de vrije hand bij het maken van een regel, kies dan voor Beginnen met een lege regel. Het maken van een regel is niet moeilijk, u moet alleen weten dat u in de bovenste delen van het venster de regel bouwt en in het onderste deel de voorwaarden instelt. Dat doet u door op de telkens blauw onderstreepte woorden te klikken en dan de juiste persoon, woorden of mappen te kiezen. Klik bijvoorbeeld op Personen of distributielijst om uit de personen in het Adresboek er een of meerdere te kiezen. Klik op Naam map om een map te kiezen. Is de regel klaar, klik dan op Voltooien. Klik daarna op Regels nu uitvoeren. Zet een vinkje bij de regels die u wilt uitvoeren en bevestig met een klik op Nu uitvoeren.

Tip 4 Laat Outlook met de juiste regels de e-mailberichten meteen in de goede map plaatsen.

I Laat oude mail l automatisch opruimen

Fl Archiveren Behalve spam is er nog een soort e-mail dat uw mailbox overvoert en dat is oude mail. E-mailberichten die u nooit meer nodig zult hebben of in elk geval niet snel. Het is aan te bevelen die berichten te archive- ren, automatisch of met de hand. Voor automatisch archiveren kiest u Extra, Opties, Overige en daarna AutoArchiveren. Klik op Blade- ren en dan op Mijn documenten. Maak daar een nieuwe map aan: Mailarchief. Klik dan op OK. U hebt nu de locatie van het mailarchief aangepast naar een plek binnen uw eigen Mijn Documenten. Stel daarna de opties in voor het automatisch archiveren. Laat iedere 7 of 5 dagen

05 12008 TIPS & TRUCS 1 55

Page 46: Tips & Trucs 05-2008

E-MAIL ORDENEN - -. . .

archiveren, maar zet Waarschuwen vóór AutoArchiveren wel uit. Laat de overige opties onveranderd. Denkt u toch de oude e-mails nog wel eens nodig te hebben, schakel dan Archiefmap weergeven in mappenlijst in. Denkt u het zonder de oude berichten te kunnen, zet dan deze optie juist uit - het scheelt veel geheugen. Bevestig met 0K.

n Waarschuwen vóór AutoArchiveren &j AutoArchiveren:

!g Verlopen items verwilderen (alleen in e-mailmappen)

I Oude items verwijderen OF archiveren I

I O~rchieFmap weergeven in mappenlijst Standaardmapinstellinqen -r archiveren

I Items wissen die ouder zijn dan 'v @Oude items vemlaatsen ñ i I

I , - 1 C:\Dmiment; and Settings\Ed

I Deze instellingen nu op aile mappen toepassen

Als u de archiveringdnstellingen voor een map wilt wijzigen, Wikt u met de rechtermuisknop op de map. Kies vervdgens . 5 7

Eigenschappen en ga naar het tabblad AutoArchiveren, >,r ',t. :

3ewaarbeleld F .d m De netwerkbeheerder heeFt geen bewaarbeleid ingesteld. I

O Tip 5 Laat mail die 'over datum' is automatisch verplaatsen naar het mailarchief.

Tip 06: Handmatie archiveren

Niet iedereen is een liefhebber van het automatisch archiveren. Een na- deel ervan is dat het kan gebeuren dat berichten die u toch nog nodig hebt al gearchiveerd zijn. Dat is niet erg, want via Bestand, Openen, Out- look-gegevensbestand kunt u altijd het archiefbestand openen, maar lastig is het wel. U kunt daarom ook kiezen voor handmatig archiveren. Bijvoorbeeld per jaar. Kies voor Bestand, Nieuw, Outlook-gege- vensbestand. Bevestig dat u een bestand met persoonlijke mappen van Office Outlook wilt maken en klik op OK. Klik op Mijn Documenten en maak een map aan: Mailarchief. Selecteer dan bij Bestandsnaam de daar vermelde standaardnaam en vervang die door een logische naam voor de e-mail die u gaat archiveren, bijvoorbeeld 2006. Bevestig met OK en geef daarna nog een logische naam, bijvoorbeeld Mail-2006 en klik weer op OK. In de mappenlijst is nu een nieuwe lijst versche- nen. Maak daarbinnen bijvoorbeeld de mappen Privé en Zakelijk aan. Klik daarna op uw standaard e-mailmap, bijvoorbeeld het Postvak IN, en controleer bovenin of de weergave Gerangschikt op Datum staat. Klik dan op Nieuwste bovenaan om de sortering om te draaien zodat de oudste berichten bovenaan komen. Selecteer daarvan de eerste, schuif daarna naar beneden zover als u de berichten wilt archiveren en druk de Shift-toets in om vervolgens met de muis het laatste bericht te selecte- ren. Zo kunt u alle berichten voor het jaar 2006 selecteren. Laat dan de Shift-toets los en sleep met de linkermuisknop ingedrukt die mailberich- ten naar de map Privé of Zakelijk in de mappenlijst Mail-2006. Laat daar de muis los. Verplaats zo alle mail die u wilt archiveren. Kliktot slot met

de rechtermuisknop op Mail-2006 en kies voor Mail-2006 sluiten. Alle mail voor het jaar 2006 staat nu netjes verzameld in een apart pst- bestand in de map Mailarchief binnen Mijn Documenten.

Persoonlijke mappen maken

zestand: / C:\Documents and Settingr\Edmond Varwijk\ I -- . ,- , .

Mam: - l~dmond-mail-20061 I -- [ndding: I Bestand met persoonlijke mappen . l

@en mdering @ Comgrimeerbare codering 0 Sterke cgiering

Wachtwoord:

Het wachtwoord op-aan in de wachtwoordenlijst

,-lp 6 U kunt ook zelf de oude mails apart zetten.

Tïp (r- Zoeken én vinden I I I I I

Outlook kent zelf een zoekfunctie. Pas in Outlook 2007 en vooral in com- binatie met Windows Vista kan die ook vinden wat u zoekt. Toch bent u niet afhankelijk van die nieuwste speeltjes van Microsoft om binnen alle berichten in uw e-mail dat ene bericht terug te vinden dat u net nodig hebt. Zowel Microsoft met Windows Desktop Search als Goo- gle met Google Desktop Search biedt een zoekfunctie voor heel Win- dows die ook prima zijn weg kent binnen Outlook. De eerste vindt u via www.microsoft.com/netherlandslwindowsldesktopsearchldefauIt.aspx. En Google Desktop Search is te downloaden via http:l/desktop.google.com. Installeer een van beide programma's en let erop daarbij geen onnodige ballast mee te nemen zoals zijbalken en fotoprogramma's. Maar schakel bij de Google-versie wel Verbeterd zoeken in tijdens de installatie, zodat ook de inhoud van bestanden, e-mail, webgeschiedenis en meer doorzocht kan worden door het programma. Klik daarna op Gereed en maak de installatie af. Zowel het Microsoft- als Google-programma kan zo snel en goed zoeken doordat het de informatie op uw computer in- dexeert. Ze 'lezen' daarbij vooraf alle bestanden en ook de e-mails door. Dit kost wel al snel een uur of langer. Beide programma's vertellen u over de voortgang en laten weten wanneer de index compleet is. Start u Outlook na de installatie van Google Desktop Search de eerste keer weer op, dan zult u zien dat het is voorzien van een nieuwe Google-zoek- functie. Hiermee kunt u binnen Outlook naar e-mail zoeken. De resulta- ten worden net als de berichten in Outlook zelf in de bekende lijstvorm weergegeven. Typ de zoekterm in het vak en klik op Zoeken. Om een

56 1 TIPS & TRUCS. O5 i 2008

Page 47: Tips & Trucs 05-2008

van de gevonden berichten te bekijken, dubbelklikt u op het item in de lijst met de gevonden e-mails die aan de zoekopdracht voldoen.

De belangrijkste s.tapp~11 arn binnen Duaaak h& attretzidht te h~biden Tijn na cie v s i x g w d e tîpsi wei genemen. Tmh 1iji1 et nog enkelezakm die u kwnt dwrn am h m en m t z s r urn hei W w a k IN t$ b l i j m . Sinds Outlaok: kunnen knCtrten aangemerkt wardm aal kbng-

Dat korrafüjdal dwr &vemnder die een ur@ntle bn a o I q m , iFievoigt. was d@ I e & m deze op hoog glng zetten, sok w a n m r dat heiermal niet van witpassing was. Nu kunt u he i echWzelf daen. In de IYjst mt e-maiIh&rí&tan ziet: u naast de naam wan de afzend&+ de titel van liet krict l : m t%e daWn en mageiijk tijd &t dle verstuurd b, een grfjzvvlagi skw. Dat i8 hfatemeal In de kaniltp,Gpiiswirin dit gwal zegen: @@n vlag. De mafl t$ Riet $amcnrkwd, Diuw metde ffnkermuis- knap 05, de vlag b kllkIten, vairqndert &e &(ar IR irtn rtrd9, plag. Zo kunt u ale kMidsén nfls belanfljk zlpn en waar ui htjvmbasld n q op mmt mgwens m-eren.

-7: Meer vlaggeweld ~ 1 1 1 1

Behalve de rode vlag zijn er echter nog meer vlaggen waarmee u belangrijke mails kunt markeren. Klik met de rechtermuisknop op de grijze vlag en u kunt kiezen uit een heel scala aan vlaggen. Door de verschillende kleuren consequent toe te passen, kunt u bijvoor- beeld privb-e-mails die een reactie vereisen groen markeren, zake- lijke blauw en mails met de allerhoogste spoed rood. Via een klik op rechts en dan op Standaardvlag instellen, kunt u bovendien kiezen welke kleur vlag er geplaatst wordt wanneer u een item met een klik van de linkermuisknop markeert.

Th 10: Mau Voor Ouvoleen

Alle items die u hebt gemarkeerd, staan automatisch bij de favoriete mappen in de map Voor Opvolgen. Klik op Voor Opvolgen om alleen de berichten te zien waarop u actie moet ondernemen. Ontbreekt deze map bij de favoriete mappen, open die dan via Ga naar d e .

E-MAIL ORDENEN ' . . . --. . -. .- . . . .. . . .

ei Ghost 14, Norto

oduceert W Ext

t3 xb Rixon Re: inqulry FM. Dutch Di

I Lukas Mamijer 4 RE: internet 1

a ~ d o d y ~ m m d o t I

. :

Tip 9 Markeer gelijksoortige mails met eenzelfde kleur.

Mappenl i jst . Klik op Zoek mappen en daar staat de map Voor Opvolgen. Klik daarop met de rechtermuisknop en kies voor Toe- voegen aan Favoriete mappen.

Tip 10 Houd een scherp oog op de belangrijkste mail via de map Voor Opvolgen.

TIP 11: Herinneren m Is een e-mail echt belangrijken wilt u die niet vergeten te beantwoor- den, voeg dan een herinnering toe. Klik met de rechtermuisknop op het gebied van de vlag en kies voor Herinnering toevoegen. U kunt dan een markering kiezen en een kleur. Kies de markering Bel len en klik daarna op het uitrolmenu van Einddatum. Kies een datum en daarna een tijd. Klik dan op OK. Op de ingestelde datum en tijd zal Outlook u nu herinneren dat op dit bericht nog een actie nodig is. O

051 2008. TIPS 8 TRUCS 1 57

Page 48: Tips & Trucs 05-2008

r DOOR: ROGIERMOSTERT

Spelen met Google Maps Benut de vele leuke functies

De gratis online kaartservice Google Maps

biedt enorm veel functionaliteit. U kunt

routes uitstippelen, straten en bedrijven

zoeken, eigen kaarten maken en die voorzien

van extra informatie en nog veel meer!

pyod happenlijr

t We laten zien wat Google Maps allemaal kan.

Een locatie zoeken

Open uw webbrowser en ga naar http:/lmaps.google.n1. U krijgt Nederland in beeld. Naast het logo van Google Maps kunt u een locatie opgeven, bijvoorbeeld een straatnaam gevolgd door een plaatsnaam: kalverstraat amsterdam of dam 1 arnsterdarn. Klik vervolgens op de knop Zoeken in Maps. Als Google Maps de locatie herkent, zal het deze tonen op de kaart. Als er meer treffers zijn, dan worden suggesties gegeven. Als u bijvoorbeeld zoekt op kalverstraat nederland, dan ver- schijnt een lijst met verschillende plaatsen in Nederland die deze straat- naam hebben. In dat geval kunt u alsnog de gewenste plaats kiezen, waarna de locatie wordt getoond op de kaart.

Q Tip I Een locatie zoeken werkt eenvoudig.

Tb 02: Een &te eitulinnelen

U kunt Google Maps erg goed inzetten om voor u een bepaalde route te bepalen. Klik hiervoor op de link Routebeschrijving. Hierna krijgt u twee invulvelden te zien. In het linker veld vult u het vertrekpunt in, bijvoorbeeld kalverstraat amsterdam. In het rechter het eindpunt, bijvoorbeeld coolsingel rotterdam. Klik daarna op Rautebeschrlj- vlng. Als Maps de locaties herkent, zal de route worden getoond. U krijgt een kaart te zien met de route grafisch in beeld. In de linker kolom vindt u een uitgebreide routebeschrijving, inclusief reistijd en het aantal kilometers. U kunt met de optie Snelwegen vermijden de route opnieuw laten bepalen, maar dan met zo min mogelijk snel- wegen. Dit laatste is vooral handlg als u een dagje uit wilt en leuke plekjes wilt ontdekken.

60 1 TIPS ût TRUCS -05 12008

Page 49: Tips & Trucs 05-2008

COOCLE MAPS

Tip 2 Google Maps kan voor u een route bepalen.

Alternatieve route l l I

Als u een route hebt laten uitstippelen dan ziet u deze met een blauwe lijn op de kaart. U kunt een alternatieve route aangeven door met uw muis op de lijn te gaan staan en met de linkermuisknop ingedrukt de muis te verslepen. Zo kunt u de blauwe lijn verplaatsen, waarna Google meteen de routebeschrijving aan uw wijziging aanpast.

tip Oik Bestemming toevoeqen ~ 1 1 1 1

U kunt een bestemming toevoegen aan de route die Google Maps voor u heeft uitgestippeld. Klik hiervoor in de linker kantlijn onder de route- beschrijving op de optie Bestemming toevoegen. Voer het adres of de plaatsnaam in die u toe wilt voegen en klik op de knop Bestemming toevoegen. Hierna zal Maps de route uitbreiden met de extra bestem- ming. U kunt onbeperkt bestemmingen toevoegen.

Plan snel en overzichtelijk

I een op u afgestemde route

Tip OJI Navigeren ~ 1 1 1 1

In de linker bovenhoek van de kaart ziet u een navigatietool waarmee u de kaart kunt bedienen. U kunt bijvoorbeeld in- en uitzoomen. Verschuif hiervoor met uw muis de schuifbalk of klik op + en -. Met de vier pijltjes bo- ven de schuifbalk kunt u de kaart verschuiven. Met het sterretje kunt u de kaart terug laten gaan naar het laatste resultaat. U kunt de kaart bewegen door de linkermuisknop in te drukken, deze ingedrukt te houden en de muis te bewegen. Als de kaart actief is, kunt u ook in- en uitzoomen met de toetsen +en - . Met de pijltjestoetsen navigeert u over de kaart.

t Meer overzicht !Iiii1 Uiterst rechts onderin de kaart vindt u een schuin pijltje. Als u hier op klikt, verschijnt een klein venster met daarin een uitgezoomd overzicht van de omgeving. Ook is er een blauw kader zichtbaar. Deze kunt u verschuiven, waarna de positie op de grote kaart wordt aangepast aan de nieuwe omgeving. Op deze manier kunt u op een 'hoger niveau' de po- sitie op de kaart bepalen.

Tip 6 Navigeren op een hoger niveau.

OC: Weergave wijzigen ~ 1 1 1 1 In de rechter bovenhoek van de kaart kunt u aangeven hoe de kaart weergegeven moet worden met de opties Kaart, Satelliet of Terrein. Klik op een van de knoppen om de weergave te wijzigen. Via de knop Kaart krijgt u een stratenkaart te zien. De knop Satelliet geeft met satellietbeelden de kaart weer. Als u op deze knop klikt, kunt u ook aangeven of labels moeten worden weergegeven. In dat geval krijgt u de straatnamen te zien over het satellietbeeld heen. Ten slotte krijgt u met de knop Terrein de stratenkaart te zien inclusief informa- tie over het terrein.

Tip 7 De satellietweergave met straatinformatie.

Met de muis II[III1

Als u met de rechtermuisknop op de kaart klikt, verschijnt er een menu in beeld. Een van de menumogelijkheden is om het beginpunt van een route aan te geven via de optie Routebeschrijving vanaf dit punt. Op dezelfde manier kunt u ook het eindpunt aangeven via de optie Routebeschrijving naar dit punt, waarna Maps de route voor u in beeld brengt.

05 12008 TIPS &TRUCS 1

Page 50: Tips & Trucs 05-2008

F COOCLE MAPS

T b 0% Bedriiven zoeken

Google Maps is uitermate geschikt om bedrijven te zoeken. Klik hiervoor op de link Bedrijven zoeken. Vul vervolgens bij het eerste veld het soort bedrijf in dat u zoekt. Bijvoorbeeld restaurant. Tik dan in het twee- de veld de plaatsnaam. Klik hierna op de knop Bedrijven zoeken. Als Google bedrijven vindt, dan krijgt u deze in de linkerkolom als tekstlinks te zien. U vindt deze bedrijven ook terug op de kaart in oranje ballon- netjes. Als u op een ballon klikt, krijgt u uitgebreide informatie te zien. Bij bedrijven vindt u ook vaak recensies. Daarmee kunt u zien wat een ander van dat bedrijf vond. Wel zo handig! U kunt ook zelf een recensie schrijven. Als u uw eigen bedrijf (kosteloos) toe wilt voegen aan Google Maps, dan kan dat via het Bedrijvencentrum van Google Maps. Ga hier- voor naar www.google.comllocal/addl?hl=nl.

8 Tip 9Zoek bedrijven met Maps. Let ook op de recensies!

1 Een restaurant gevonden,

1 lees dan ook de recensies!

ml& Printen

U kunt uw actieve kaart enlof route printen. Klik hiervoor rechtsboven op de link Afdrukken. Er verschijnt een nieuw venster met een afdrukvoor- beeld. In dit venster is ook het veld Opmerkingen te vinden. Hier kunt u eventueel opmerkingen plaatsen. Deze vindt u dan terug op de print.

Vp tlt Op straatniveau 1 , ,

Op sommige locaties heeft Google Maps foto's op straatniveau (Street view) beschikbaar gesteld. Op deze locaties kunt u op straatniveau 360 graden in het rond kijken en navigeren. Als u bijvoorbeeld zoekt naar de locatie ny (New York) dan ziet u rechtsboven een nieuwe knop

verschijnen: Straatweergave. Als u de kaart uitzoomt dan wordt er een fototoestel zichtbaar dat aangeeft dat u die locatie op straatniveau kunt bekijken. Zoom verder in en vanzelf verschijnt een extra venster met een foto van de betreffende straat. In deze foto kunt u ook navigeren, waardoor de straat volledig zichtbaar wordt.

9 Tip I 1 Bekijk een straat van dichtbij met Street view.

tb a: O~vallende foto's

De detailfoto's op straatniveau (zie tip 11) hebben heel wat stof doen opwaaien. Veel mensen vinden dat die te ver gaan in verband met privacy. Er zijn overigens mensen die er een sport van maken om rare en opvallende foto's te verzamelen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de website http://googlesightseeing.com. Op deze site worden op- merkelijke afbeeldingen van Google Maps en Google Earth verzameld en getoond.

O Tip 12 Opmerkelijke zaken ontdekken via Google Sightseeing.

Page 51: Tips & Trucs 05-2008

COOCLEMAPS I

Indien beschikbaar geeft Google Maps informatie over files. Als deze op- tie er is, ziet u de knop Verkeer rechtsboven op de kaart verschijnen. Als u op deze knop klikt, kleuren de wegen rood waar files staan, groen waar het verkeer doorstroomt en oranje waar het verkeer langzaam rijdt.

: Kaart doorsturen KEI U kunt een geopende kaart (eventueel met route) heel gemakkelijk mailen naar iemand anders. De ontvangende partij hoeft de link alleen maar te openen in zijn webbrowser, waarna dezelfde kaart verschijnt. De link die u nodig hebt, vindt u rechtsboven via de optie Link naar deze pagina. Kopi- eer de link uit het veld met de titel Link plakken in e-mail of chatbericht.

e Mrukken P Verzenden as Link naar deze 0%

Tip 14 U kunt een link naar een specifieke kaar t doorsturen.

Tip rPn Markeren en opslaan

Om een plaats te markeren opent u Google Maps en logt u via de optie Aanmelden in met uw Google-account. Klik hierna op het tabblad Mijn kaarten. Open een bestaande kaart, of maak een nieuwe kaart. Klik op de knop Bewerken om de kaart aan te passen. Zoek het gebied op de kaart dat u wilt markeren. Klik op het markeren-pictogram. Dat is het pic- togram met het blauwe ballonnetje. Als u hierna de muis beweegt, ziet u dat de aanwijzer is veranderd. Klik met de linkermuisknop op de ge- wenste plaats. Hierna kunt u de markering een titel en een beschrijving geven. Klik op OK om de markering op te slaan. U slaat de veranderin- gen aan de kaart op met de knop Opslaan. Om het resultaat te bekijken, klikt u op de knop Gereed. Als u op de markering klikt, ziet u in een venster de tekst die u hebt opgegeven. U kunt ook een plaatsmarkering maken via het menu dat u krijgt te zien als u met de rechtermuisknop op de kaart klikt. Kies in dat menu voor de optie Een plaatsmarkering toevoegen.

Met een Google-account krijgt u meer mogelijkheden

Als u een Google-account hebt, dan kunt u deze gebruiken in combina- tie met Google Maps. U krijgt dan extra mogelijkheden, zoals kaarten aanpassen aan uw wensen, interactieve kaarten gebruiken, favoriete plekken markeren, kaarten delen met bekenden, adressen onthouden die u eerder hebt ingevoerd. Om van deze opties gebruik te kunnen ma- ken, moet u met uw (gratis) Google-account rechtsboven inloggen via de optie Aanmelden. Geef daar uw e-mailadres en wachtwoord op. In het- zelfde venster kunt u ook kiezen voor de optie Nu een account maken als u nog geen Google-account hebt.

Om een eigen kaart te maken gaat u als volgt te werk. Open Google Maps en log via de optie Aanmelden in met uw Google-account. Klik hierna op het tabblad Mijn kaarten. Klik vervolgens op de knop Nieuwe kaart maken. Geef uw kaart een titel en eventueel een be- schrijving. Bij de optie Privacyinstellingen kunt u aangeven of anderen uw kaart mogen zien (openbaar), of dat deze niet zichtbaar mag zijn voor anderen (Niet Openbaar). Hierna kunt u uw kaart bewerken. U ziet naast de navigatietool (linksboven) vier extra pictogrammen met diverse functies. Met het blauwe ballonnetje kunt u een specifieke plek op de kaart markeren, inclusief extra informatie over die plaats. Via het lijnpictogram kunt u een lijn op de kaart trekken en van informatie voorzien. Via het meest rechtse pictogram kunt u een gebied markeren en voorzien van informatie. Sla uw kaart op met de knop Opslaan. Ook een zelfgemaakte kaart kunt u delen met vrienden. Gebruik hier- voor de optie Verzenden.

O Tip 16 Extra gereedschap voor als u u w eigen kaarten gaat maken.

T b m: Foto's toevoegen

Eigen kaart -!!F

Als u in Google Maps bent ingelogd en hebt gekozen voor het tabblad Mijn kaarten, dan kunt u direct content toevoegen. Er wordt dan een laag over de kaart heen gelegd met allerlei extra informatie. U kunt de lagen aan- en uitzetten. Google heeftal een voorselectie voor u gemaakt. Deze vindt u onder de sectie Geselecteerde content. Vraag bijvoorbeeld uw eigen woonplaats op en selecteer vervolgens Foto's uit Panora- mio. Hierna ziet u op de kaart foto's verschijnen. U kunt op een foto klikken om meer informatie over die foto te krijgen. Op deze manier kunt u plaatsen online bezoeken met behulp van foto's die anderen hebben gemaakt. Als u zelf foto's van plaatsen hebt, dan kunt u deze ook delen via www.panoramio.com.

-

O Tip 18 U kunt foto's toevoegen aan Google Maps.

05 12008 TIPS &TRUCS I

Page 52: Tips & Trucs 05-2008

GOOGLEMAPS

Tip 'l% Interessante plekjes I , , Tip 22: Ook in Cooqle Earth I , ,

In de sectie Geselecteerde content (zie tip 18) kunt u ook voor de optie Als u bent ingelogd en een van uw eigen kaarten is geactiveerd, Interessante plekjes kiezen. U krijgt dan een overzicht in beeld met aller- dan kunt u deze laten weergeven in Google Earth. Uiteraard moet u lei categorieën. U kunt maximaal vijf categorieën tegelijk bekijken. Interessante plekjes

Google Earth wel hebben geïnstalleerd op uw pc. Om een 6 kaart weer te geven in Google Earth, klikt u simpelweg op

Als u bijvoorbeeld wilt weten waar de link Weergeven in Google Earth. Deze optie vindt u Verken de kaart door onderstaande categorieën te

de dichtstbijzijnde pinautomaat ,t,,en U kunt maximaal lagen twflk rechtsboven de kaart. is, dan kiest u voor de categorie beki~ken Bankenlpinautomaten. Als u een

Resiauranis selecteert, dan ver-

Bankenlpinautornten [3 Aziatach schijnt daarachter een gekleurd UdgasnsgelepMihean barbecue

bolletje. Deze gekleurde bolletjes fastfood 1 Toevoegen aan Mapr ] vindt u ook terug op de kaart. Als u g ban wisn

op zo'n bolletje klikt, krijgt u speci- Brand ~ l i s a ~ fieke informatie over die locatie. ,,,, O Ja~ans -

Supermarkten

Zienhuizen

Mexicaans

O para

a Tip 19 Google kan ook interessante plekjes tonen.

A c c o ~ t i i vis '

[ Toevoegen aan Map ] Warenhuizen steakhouse

verhuur

0-

Q Tip 20 U kunt allerlei content toevoegen.

1 Pinoutomoot nodig?

I Zoek er een in Google Maps

Tip r0: Noq meer content I , ,

In de voorgaande twee tips lieten we zien hoe u kunt kiezen uit voor- geselecteerde content. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Op het tabblad Mijn kaarten vindt u de optie Content toevoegen. Als u hier op klikt, krijgt u een overzicht van items die u kunt toevoegen aan uw eigen kaart(en). Bijvoorbeeld een buienradar, een item dat de positie op de kaart laat zien, het weer, nieuws, huizen van Funda.nl, etc. U voegt een item toe door te klikken op de knop Toevoegen aan Maps onder het gewenste item. Als u het resultaat wilt zien, klikt u linksboven op de link Terug naar Google Maps. Op het tabblad Mijn Kaarten vindt u vervol- gens de sectie Gemaakt door anderen. U kunt elk item activeren door deze aan te vinken. Hierna verschijnt de content op uw kaart.

T h 2i: Zelf content maken

U kunt ook zelf content maken en delen met anderen. Een content-item heet in Google-jargon een Mapplet. Dit zijn mini-applicaties die draaien onder Google Maps. Zie voor meer informatie: http:llcode.google.coml apislmapsldocumentationlmappletslindex.html.

( Toevoegen aan Map

[ Toevoegen aan Map ] ( Toevoegen aan Mapa ]

I

( Toevoegen aan Map ) [ Toevoegen aan Map )

( Toevoegen aan Map 1 Toevoegen aan Mapa )

[ ~oevoe~en aan M ~ ] l ~ o e v o e ~ e n aan Maps ]

9p uw website

Het toevoegen van een actieve kaart uit Google Maps aan uw eigen website is kinderlijk eenvoudig. U kunt zelfs een kaart inclusief route toevoegen aan uw site. Zoek met Maps de locatie op die u wilt tonen op uw site en klik rechtsboven op de optie Link naar deze pagina. Kopieer vervolgens de code die staat in het veld met de titel HTML in website plakken. Dit is de html-code die u op de gewenste plaats in uw website moet plakken. Als u de afmeting wilt aanpassen, dan moet u klikken op de optie Ingesloten kaart aanpassen en voorbeeld ervan weergeven. bierna kunt u een kaartformaat kiezen, of zelf de afmeting in pixels opgeven. In het voorbeeldvenster ziet u een werke- lijke weergave. Als u de gewenste kaart hebt gemaakt, dan kunt u de html-code kopiëren uit het vak met de titel Kopieer de HTML en plak deze in uw website.

Adverteren n Als u adverteert via Google AdWords, dan is het mogelijk om uw adver- tenties te plaatsen op Google Maps. In uw AdWords-account maakt u hiervoor een nieuwe campagne aan en kiest u bij de sectie Een adver- tentie maken voor de advertentiesoort Lokale bedrijfsadverten- tie. Volg hierna de instructies. Lokale bedrijfsadvertenties verschijnen onder of boven de zoekresultaten in Google Maps en via een speciaal pictogram op de kaart. O

Page 53: Tips & Trucs 05-2008

PLUG-INS VOOR FOTOBEWERKINC

DOOR DIRKSCHOOFS

Plug-in power Nog uitgebreider foto's bewerken

De hoeveelheid plug-ins voor fotobewerkings-

programma's is overdonderend. Benut ze

vooral, maar wel met beleid! Daarom vertellen

we hoe u ze installeert en beheert en belichten

we enkele leuke en nuttige plug-ins.

6 Boodschappenlijst:

Tip 01: Plug-ins in overvloed ! ! l i l l

Wie op 'plug-ins' googelt, krijgt er wel duizenden voor beeldbewerking over zich heen. Plug-ins leveren extra filters op voor uw fotobewerkings- programma. Maar er zijn ook importeer-plug-ins die zorgen dat u een bepaalde scanner rechtstreeks vanuit uw beeldbewerker kunt aanspre- ken, plug-ins die ruis reduceren of die de auteursrechten van bescherm- de foto's tevoorschijn toveren. Plug-ins zijn doorgaans ontworpen door anderen dan de programmamakers. Daarom wordt er vaak geld voor gevraagd. In dat geval laten de ontwerpers meestal toe dat u de plug-in een tijdje probeert, maar daarna moet u de creditcard trekken. Gelukkig is er een massa plug-ins die u gratis mag gebruiken. Deze brengen u mis- schien in de verleiding om de map Plug-lns vol te stouwen met alles wat u te pakken kunt krijgen. Maar wees daar voorzichtig mee, vooral als uw systeem een krap werkgeheugen heeft. Hoe meer plug-ins u voor een programma installeert, hoe meer werkgeheugen het zal opeisen en dat laat zich meteen voelen in de opstarttijd van de toepassing.

Tiu 02: De man Plug-lns m De plug-ins worden verzameld in een map bij de programmabestanden. Werkt u met bijvoorbeeld Photoshop Elements 6.0 dan vindt u ze in de map C:\Program FilesiAdobe\Photoshop Elements 6.0\Plug-lns. De ty- pische Photoshop-plug-ins herkent u aan de extensie .8bf. Het icoontje is een stekkertje of een soort lego-blokje. Dat is niet gek gekozen, want plug-ins zijn eigenlijk mini-programma's die de functionaliteit van het moe derprogramma uitbreiden. Wanneer u extra plug-ins installeert, beschikt

Plugh commander l,iio uw beeldbewerkingsprogramma over mogelijkheden die bij dezelfde t o e Plug-/n Swi t~h t7 . - ' passing bij iemand anders ontbreken. Als u slim te werk gaat, stemt u uw

beeldbewerker dankzij plugins helemaal af op uw specifieke behoeften.

~e~atenzietthaeu uw fPhabwiarërk1-w- gramma lurm ulthrrldan

O Tip 2 In deze map Plug-lns staan de standaard plug-ins en ook enkele extra.

66 1 n p s s TRUCS os, mos

Page 54: Tips & Trucs 05-2008

PLUG-INS VOOR FOTOBEWERKING !l- T ~ D 03: Piue-ins installeren RL

Als u een plug-in fout installeert, zal u de functie die deze aan het programma had moeten toevoegen niet in het menu terugvinden. Som- mige installers plaatsen de plug-in rechtstreeks op de juiste plek, maar bij de meeste moet u deze handmatig in de correcte map plaatsen. Werkt u met Photoshop Elements 6.0 dan komen de nieuwe plug-ins in C:\Program FilesiAdobe\Photoshop Elements ó.O\Plug-ins. U moet tel- kens eerst het programma opnieuw opstarten zodat de plug-in zich kan laden. Afhankelijk van het type verschijnt deze als nieuwe opdracht in het menu Filter of in de submenu's Importeren en Exporteren.

Met speciale software beheert u uw vele plug-ins

,Q Selecteten

fi U fa- i- ,&p masker c,,,, Wsrpdsrk, ,,

O Tip 3 De meeste plug-ins komen onderaan in het menu Filter terecht,

Tip 04: Gescheiden houden

Het is aan te raden om de plug-ins uit de standaardinstaliatie van uw beeldbewerker gescheiden te houden van degene die u extra installeert. Op die manier speelt u op veilig. Maak op uw harde schijf bijvoorbeeld een map aan met de naam 'ExtraPluglnsl, waarin u alle plug-ins plaatst die u interessant lijken. Het is verstandig om die niet allemaal tegelijk te laden. Maak daarom ook een map 'GeladenExtraPluglnsl aan waarin u de plug-ins uit de vorige map sleept waarmee u wilt experimenteren. Vervolgens opent u het beeldbewerkingsprogramma. In Elements kiest u dan Bewerken, Voorkeuren, Insteekmodules & werkschijven. Vink de optie Map voor extra insteekmodules aan en klik op de knop Kiezen. Daarna navigeert u naar de map GeladenExtraPluglns. Iedere keer dat het programma start, zal het de extra plug-ins uit deze map laden. Let wel op: wanneer het programma is geopend, kunt u niet gauw nog een verse plug-in laden. Bij andere beeldbewerkingsprogram- ma's gaat u op een vergelijkbare manier te werk.

- - . -. . . -- . . . - . . . . . . - - -- I i [r: 'W;[- 4 m l i ?!?L ..----.- 1

O Tip 4 Dankzij de optie Voorkeuren in Elements kunt u geladen plug-ins gemakkelijk handmatig beheren.

Groeit de verzameling plug-ins u boven het hoofd, dan bent u aan een beheerprogramma toe. Plugin Manager 2.1 van ICnet (www.icnet.de) is shareware waarmee u de verzameling plug-ins voor Photoshop, Premiere, After Effects en Illustrator organiseert. U kunt het program- ma downloaden om dertig dagen te proberen. Bent u tevreden dan

O Tip 5 Plugin Manager werkt uitstekend, maar liet bij ons geen previews van het effect zien.

05 12008 TIPS 81 TRUCS 1 67

Page 55: Tips & Trucs 05-2008

% PLUG-IN5 VOOR FOTOBEWERKING

ontvangt u een registratiecode tegen betaling van 25 dollar. Dit pro- gramma maakt het mogelijk om individuele of groepen plug-ins aan en uit te schakelen. Een alternatief is Plugin Commander 1.60 (www.the pluginsite.comlproductslpicoprolindex.htm) De gratis Light-versie on- dersteunt dertig verschillende plug-ins, maar werkt iets trager en heeft minder functies dan de Pro Edition die zelfs plug-ins kan ontzippen. Ten slotte vonden we op www.cybia.co.uk de gratis Plug-In Switch 1 .l. Plug-In Switch beheert de plug-ins van Photoshop (Elements), Pre- miere en After Effects. U moet wel opletten dat u met deze tool eerst de plug-ins activeert of uitschakelt die u wilt gebruiken en pas daarna de beeldbewerker opstart. Eigenlijk kunt u in plaats van Plug-In Switch te gebruiken uw plug-ins beter beheren zoals uitgelegd in tip 4.

Een gloednieuwe freeware plug-in van Image Skill (www.imageskill.com) is Outliner. Deze werkt alleen onder Windows maar wel met Photoshop, Photoshop Elements, Paint Shop Pro, Microsoft Digital Image Suite, Irfan- View en XnView. In een mum van tijd verandertoutliner een fotozodat het op een prent lijkt van een modern stripverhaal. De plug-in werkt standaard in twee kleuren: wit voor de achtergrond en zwart voor de omlijning. Die kleuren kunt u nog naar eigen smaak instellen. U kunt verder kiezen voor Stroke outline, dan wordt de tekening gemaakt met doorgetrokken lijnen. Kiest u voor Touch outline, dan gebruikt Outliner stippellijntjes. Met de twee schuifregelaars Edges en Detail bepaalt u de mate van nauwkeurig- heid waarmee de foto wordt omgezet naar een tekening.

Tip 06: Virtual Photographer ~ 1 1 1 1

Virtual Photographer van optikverve Labs (www.optikvervelabs. com) is een gratis pakket van vijftig filters. Deze freeware plug-in on- dersteunt alle veelgebruikte fotobewerkers: Photoshop, Photoshop Elements, Photo-Paint en Paint Shop Pro in Windows. U vindt Virtual Photographer na installatie onder het menu Filter bij het item optik- Verve Labs. De collectie bevat vijftig voorinstellingen zoals Glamour, Spooky, Sepia, Flashback en Newspaper om verschillende kleuraan- passingen en artistieke en korreleffecten op beelden toe te passen. Wanneer u de instellingen van zo'n voorgeprogrammeerde preset wij- zigt, zult u merken dat de naam verandert in 'Custom'. Zo krijgt u de mogelijkheid presets bewaren om die later op andere beelden toe te passen. Behalve de collectie filters bevat het pakket ook 56 aanvul- lende instellingen die u vanuit Virtual Photograper laadt om zo een combinatie van filtereffecten te vormen.

O Tip 7 Links ziet u de originele afbeelding en rechts w a t Outliner e r van heeft gemaakt.

S l I ' l Tip 08: AlphaWorks

Cybia Digital Resource Studio (www.~bia.co.uk) komt eveneens met een nieuwe gratis spring-in-'t-veld: AlpaWorks. Het nut van deze plug-in merkt u wanneer u met lagen werkt waarbij u de lichte of donkere delen van de bovenste laag transparant maakt. Er zijn zes filteropties (Colour photo, Mono photo, Lineart - telkens voor zwart en wit). Hiermee com-

g Tip 8 We maken de lichte delen van he t

O Tip 6 U combineert filtereffecten met ASA-instellingen.

O Tip 6 Van linksboven naar rechtsonder de filters: Origineel, Glamour, Rosy Outlook, Halo.

Page 56: Tips & Trucs 05-2008

Tip 09: Magic Enhancer !R1111 Zijn uw foto's iets te licht of te donker zodat het detail verdwijnt in de schaduwen of hooglichten? Image Skill (www.imageskil.com) trakteert op een tool om de helderheid en kleurenbalans van uw beelden op te krikken: Magic Enhancer. Zelfs de kleurtemperatuur pakt u ermee aan. Zowel in de Pro- als in de gratis versie helpt het histogram om de helder- heidswaarden netjes over lichte en donkere kleurtonen te verdelen. We vinden wel dat het resultaat vaak te veel ruis oplevert.

@'Tip 9 Het histogram helpt om de helderheidswaarden evenredig te verdelen.

Tip 10: GX Weird Color !!I111

PLUG-INS VOOR FOTOBEWERKINC 5' l '

Tip 11: Curvemeister

Op www.curvemeister.com haalt u een tool die u helpt bij het optima- liseren van de curven om de kleurweergave te verbeteren. Vooral bij sterk onderbelichte beelden of wanneer de huidtinten niet natuurlijk genoeg zijn, is dit stuk vernuft een zegen. De ervaren fotobewerker weet hoe hij met de curven het contrast en de kleuren subtiel kan verbeteren. Het eerste dat opvalt, is het curvenvenster waarin een hue-clock (de tinten) aangeeft hoe de kleurwaarden variëren. In het preview-venster pint u de verschillende kleurstalen vast waarvan u de numerieke waarden afleest. Op die manier kunt u per kanaal de curven afbuigen om zo hooglichten, schaduwen en middentonen te perfectio- neren. In deze versie is tevens een maskerfunctie geïntegreerd. Curve- meister (88 dollar) is een uitstekende tool voor gevorderden en komt met een uitvoerige ondersteuning.

Zin in wat surrealisme? Ze zijn niet gratis maar voor 7 dollar of 6 euro O T/p 7 1 Rechts de curve van het RGB-kanaal en daaronder bent u veertien krachtige surrealistische filters rijker met GX Weird de curven van ieder afzonderlijk kanaal. Color (Andrew Plugins 10.1). Haal ze op van www.graphicxtras.com. De interface is helaas niet erg intuïtief. Gelukkig is er een behoorlijk pdf- document dat de werking van iedere filter toelicht. Wanneer u de gratis set demofilters gebruikt, komt er telkens een raster over de foto's heen te liggen. In onze voorbeeldafbeelding vonden we het ruitjespatroon niet eens storend, het bracht zelfs een extra vleugje sunealisme. Creëer spannende

infraroodfoto's met NightVision

I Tip 12: NightVision I! i 1 1 1

I Om de illusie van een infraroodcamera te creëren, gebruikt u het gratis NightVision van VanDerLee (www.vanderlee.com). Kies eerst de kleur van de nachtkijker en dan de signaalstoring, rasterbreedte en scankleur. Om meerdere beelden met deze plug-in te bewerken, is het verstandig

I om de gekozen instelling te bewaren via de Save-knop. Met dit filter lijkt het of de foto werd gemaakt door een beveiligingscamera, een CCTV- systeem. of een infraroodkijker. Het is mogelijk om schaduwen te

Q Tip 10 Van linksboven naar rechtsonder: Origineel, Filter Lines accentueren en storingen te simuleren zoals TV ghosting (wat u ziet Satin, Noise Rough Print en Threshold Cutouts. wanneer slechte kabels worden gebruikt).

05 12008 TIPS &TRUCS 1 71

Page 57: Tips & Trucs 05-2008

'ì b PLUG-INS VOOR FOTOBEWERKING

r

NightVision v1 .O3 by Vai~DerLee sen veranderen in een reptielenvel met schubben? Alien Skin biedt de meest exotische filters voor effecten die u nooit met de standaardinstel- lingen van uw fotobewerkingsprogramma zou kunnen verwezenlijken. De filterverzamelingen zijn verdeeld in pakketten: Snap Art, BlowUp, Ex- posure, Nature, enzovoort. Helaas zijn de pakketten behoorlijk prijzig. U mag ze wel downloaden om dertig dagen te testen, zodat u rustig kunt beoordelen of ze hun geld waard zijn.

O Tip 12 We klazen voor het groene scaneffect.

Tin 13: Alien Skin clIn Bij Alien Skin (www.alienskin.com) vindt u een massa plug-in-filters die stukvoor stuk een hoog wow-gehalte hebben. Wilt u sneeuw met bakken uit de lucht laten vallen? Slagschaduwen toevoegen? De huid van men-

Tin 14: Eve Candv 3.1 mlll Onder de noemer 'oud maar nog niet versleten' vonden. we Eye Candy 3.1. Deze collectie van 21 effecten konden we niet meer op de site van Alien Skin aantreffen. Maar via een omweg (www.jumba-psp.coml TutoriaislLesjeslTooIs/Filters/Eyecandy%203.l.zip) blijft het mogelijk deze gratis set binnen te halen. De interface is iets hoekiger dan in de nieuwe versie 5, maar deze oude snoepjes voor het oog zijn wel gratis.

e Tip 74 Het vuureffect wordt op een nieuwe laag aangebracht,

Tip 15: Redfield plug-ins

Ook Redfield (www.redfieldplugins.com) staat bekend om zijn fantas- tische 3D special effects. Voor de meeste filters moet er geld op tafel komen, maar wij waren er als de kippen bij om de freeware plug-ins te installeren. Voor de mooiste waterrimpeleffecten haalt u Water Ripples 1.40 binnen. Er zijn negen verschillende rimpeleffecten, onder andere om het beeld in een draaikolk, een stromende rivier of een kabbelend beekje te laten verschijnen. En met de plug-in Craquelure 3D van Red- field trekt u als het ware een textuur over de afbeelding waarvan u het patroon en de richting nog kunt aanpassen.

Tip t6: Noise Ninja ~ 1 1 1 1

Hebben uw foto's last van het peper-en-zouteffect datwe ruis noemen? Dan is Noise Ninja van PictureCode uitstekende shareware om aan ruisonderdrukking te doen zonder dat het een rib uit uw lijf kost (4495 dollar). U kunt het programma downloaden van www.picturecode.com en het op twee manieren laten werken. Beschikt u over Photoshop of Photoshop Elements dan kunt u het programma installeren als een

O Tip 13 De chocoladekleur Is dankzij Eye Candy 5.0 aan het plug-in. Daarnaast is het mogelijk om het als zelfstandig programma te smelten. gebruiken. Eerst maakt Noise Ninja een ruisprofiel van de foto aan de

72 1 TiPS i% TRUCS 05 i 2008

Page 58: Tips & Trucs 05-2008

PLUG-INS VOOR FOTOBEWERKING a ,,-.z - . - - -1,. - - ',t..,. -7 -. ,- .-7 -,.-&.-..a &&&J-, -.-

Y van een heleboel camera's die u rechtstreeks kunt downloaden. Nadat

O Tip 15 Water Ripples 1.40 toont negen verschillende rimpeleffecten.

Q Noise Ninja onderdrukt die vervelende ruis in foto's

hand van zeven referentievakjes. Vervolgens kunt u de automatische ruisonderdrukking starten. Die gaat er met de grove borstel doorheen. Heel handig is dat u daarna met de Noise Brush de resterende korrel te lijf kan gaan om de ruis op zicht hier en daar weg te halen. Met deze software kunt u verschillende ruisprofielen maken die gekoppeld zijn aan de camera waarmee u werkt. In zo'n ruisprofiel is vastgelegd hoeveel ruis onder bepaalde omstandigheden een toestel produceert. Op de site www.picturecode.comldownload.htm staan al de profielen

u het juiste profiel hebt gedownload, klikt u op de knop Load a noise profile zodat Noise Ninja zich op uw eigen camera afstemt. Verder is het mogelijk om de luminantieruis en de kleurruis afzonderlijk te bekij- ken met View, Luminance channel en View, Chroma channel.

T ~ D 17: PhotoFrame m Fotografen houden van mooie lijstjes om hun werk te presenteren. Hier- voor verwijzen we naar PhotoFrame 3.1 (www.ononesoftware.com) dat prachtige artistieke lijsteffecten biedt. De demoversie kunt u dertig da- gen proberen, daarna betaalt u 159,95 dollar. Links in het programma krijgt u een bibliotheek van indrukwekkende fotolijsten te zien. Er is te vens een tabblad voor texturen en presets. Wanneer u tevreden bent over een frameeffect bewaart u de instellingen in de presets, zodat u naderhand precies dezelfde instellingen kunt toepassen op ander beeld- materiaal. Het is mogelijk om het effect op een afzonderlijke laag over uw originele foto te plaatsen. Hierdoor bent u in staat om de inhoud van de afbeelding achteraf nog te wijzigen. PhotoFrame 3.1 komt met een in- troductievideootje zodat u lekker achterover geleund in uw bureaustoel met deze tool kunt kennismaken.

-1 m)' d :i -1 -6

@!4!G-L-F9

w - ) ~ o ~ ~ u w O Tip 17 De lijsten in PhotoFrame zijn uitzonderlijk mooi

O Tip 76 Na de automatische ruisonderdrukking gaan we de resterende ruis te lijf met de Noise Brush.

afgewerkt.

Tip 18: PhotoTools ! l l l i l

Indrukwekkend is de PhotoTools 1 .O suite van OnOneSoftware (www. ononesoftwarexom). Na de installatie nestelen deze tools zich niet bij de filters maar in het hoofdmenu van uw beeldbewerker. Het gaat om 250 subtiele professionele effecten die kleuren opkrikken, belichting perfectioneren en de verzadiging bijstellen. Sommige effecten geven uw kiekwerk een speelse draai, maar over het algemeen genomen heeft de maker Jack Davis de basistechnieken van de digitale donkere kamer geperfectioneerd. Wilt u foto's voorzien van een nostalgische korrel of meer contrast, dan kunt u dat met PhotoTools tot in detail regelen. Bo- vendien werkt u in een lekker groot venster waar het originele beeld tegen het bewerkte beeld wordt gehouden. Rechts in beeld staat de bibliotheek met effecten die u traploos instelt. Als u eenmaal de ideale combinatie hebt gevonden voor uw werk, kunt u met de batchfunctie een hele map foto's op dezelfde manier laten bewerken. PhotoTools is niet goedkoop (159,95 dollar), maar bij dit pakket merkt u duidelijk het verschil tussen niet-gratis en gratis plug-in-software.

05 12008 TIPS &TRUCS 1 73

Page 59: Tips & Trucs 05-2008

PLUG-INS VOOR FOTOBEWERKING

O Tip 18 De kwal i tei t van deze professionele plug-in-t001 is uitzonderlijk hoog.

O Tip 19 Bi j dit onderwerp geeft Luce een moo i intiem effect.

Tip 19: Luce !liii1 ma's: Acrobat, After Effect, Illustrator, InDesign, Photoshop, Aperture, Finalcut, iMovie en iTunes. De afdeling Photoshop-plug-ins is indrukwek- kend. Bovendien ziet u in een oogopslag of het om recent of oud materi- aal gaat en of de plug-ins voor Mac oflen Windows geschikt zijn. Iedere plug-in krijgt van de gebruikers een waardering en u ziet of de plug-ins gratis zijn of niet.

Luce, een opmerkelijk gratis belichtingsfilter, danken we aan Antonio Perricone (http:/lamicoperry.aItervista.orgllucelmain.html). In het ven- ster dat u met deze plug-in oproept, hebt u de keuze uit twee lichttypes: Point en Directional. Bij de optie Point vertrekken de lichtstralen vanaf Mn punt en verspreiden zich in radialen. Kiest u voor Directional dan blijft het licht parallel gebundeld. U kunt de intensiteit van de schadu- wen en het licht regelen. Het effect lijkt op dat van het filter Belichtings- effecten dat standaard in Photoshop en Elements zit, maar het resul- taat is zachter en romantischer. Door op het voorvertoningvenster te klikken, plaatst u de lichtbron handmatig, De muisaanwijzer verandert veelzeggend in een gloeilamp.

O Tip 20 Om b i j te,blijven op he t vlak van plug-ins registreert u zich op The Plugin Site.

O Tip 19 Experimenteer met de fragiele lichteffecten. Selectief installeren

Als u zich eenmaal hebt vastgebeten in de kleurrijke wereld van plug-ins, is de kans groot dat u zich ontpopt tot een verslaafde plug-in-verzame laar. Nadat u van de euforie bent bekomen, kunt u zich echter beter verdiepen in de plug-ins die u echt van pas komen. Afhankelijk van het grafische werk dat u voor ogen hebt, behoudt u een kleine collectie nuttige uitbreidingen. Overigens laten de ontwerpers van fotobewer- kingsprogramma's zich heel vaak inspireren door de plug-ins die derden maken. Het is schering en inslag dat extra functies en filters eerst het levenslicht zien als plugin om daarna op te duiken als standaardfunctie bij de bekende programma's. O

-Tip 20: De beste verzamelaars !!I111

We tippen u drie verzamelsites waarmee u maandenlang zoet bent met plug-ins. Op www.freephotoshop.com treft u gratis penselen, vormen, texturen en plug-ins aan. Ook op The Plugin Site (http:llthe pluginsite.com) staan interessante plug-ins. U kunt op naam en op t o e passingsgebied selecteren. De besproken plug-ins krijgen een waarde- ring voor nut (usefulness) en interface (Gul). PluginsWorld.com http:// photoshop.pluginsworId.com verzamelt plug-ins voor negen program-

Page 60: Tips & Trucs 05-2008

SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN . - --p-p - - -. . ..

DOOR: KARELKOLB

.A! [51- I - m m m-a 7 c l chat Deel je passies op babl.nl

Op microblog babl.nl deel je korte berichtjes met elkaar en de wereld. Elke babl heeft

- , - -*c. "U..'?. *-..i- +-.-.u,.. *M.., O

zijn eigen onderwerp of vriendenclub. Zit uw babl-onderwerp er nog niet bij? In drie stappen maakt u er een aan.

%D 01: Registreren en onderwerpen zoeken

Op dit moment zijn er meer dan 150 babl-onderwerpen te vinden. Die lopen uiteen van hardlopen tot ballonvaren, en van Hyves tot 'global warming'. Ga naar babl.nl en klik op de knop Bekijk een paar babls voor een over- zicht. Meepraten op een babl? Klik op Registreren om u te registeren. Ga daarna naar de babl van uw keuze. Als u daar op Word lid en doe direct mee klik, kunt u gelijk gaan 'bablen'. Lid worden van meer babls mag ook. Als lid van een openbare babl kunt u vrienden uitnodigen om ook te gaan babbelen. Gebruik daarvoor de optie Vrienden uitnodigen.

Kies voor een openbare o f besloten babl.

="D O Drofiel aanvullen

Als Bablgebruiker hebt u een eigen profielpagina. Hier kunt u onder andere uw favoriete websites en rss-feeds aan andere gebruikers tonen. Er is momenteel plaats voor maximaal vijf sites enlof feeds. Als u fotofeeds (Flickr bijvoorbeeld) toevoegt, worden deze foto's ook op uw profielpagina getoond. Bent u behalve op Babl nog actief op andere (sociale) netwerken? Voeg dan uw verschillende netwerkfeeds toe aan Babi: zo toont u overzichtelijk aan anderen uw persoonlijke feeds. Log in op Babl om uw profielpagina aan te vullen. Klik op Instellingen en kies de tab Links.

&s

Nodig vnenden uit

s:-

Nodig vrienden uit o m mee te babbelen.

" rp 02: Babl aanmaken en mensen uitnodiqen

Mist u nog een babl-onderwerp of wilt u een eigen babl voor vrienden, i collega's of familie? Klik op de'homepage op de knop Maak je eigen babl aan. In drie stappen maakt u daar een nieuwe babl aan. Mag ieder- een meepraten? Kies dan voor de optie Openbaar. Wilt u dat mensen al- leen op uw uitnodiging kunnen meebabbelen? Dan kiest u voor Besloten. U kunt er ook voor kiezen om uw babl onzichtbaar te maken voor Google en andere pottenkijkers door te kiezen voor Gesloten. Babl aangemaakt? Met de optie Vrienden uitnodigen nodigt u snel en eenvoudig mensen op uw babl uit. Hebt u een eigen website of blog? Maak dan gebruik van de bookmarklet: klik op Link op babl (onderaan de pagina, in de zwarte balk) en volg de aanwijzingen. Voortaan kunt u in een paar muisklikken artikelen van andere sites op Babl plaatsen. (Voor de echte 'doe-het- zelverd' is er trouwens ook een Babl-API beschikbaar.)

Voeg u w favoriete rss-feeds toe aan u w profielpagina.

Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheids- graad van het stappenplan zien.

Page 61: Tips & Trucs 05-2008

L

SURFEN

DWR ONNOKARMAN

Uiik. zonder browser! Websites gewoon op uw bureaublad

Er zijn vast webapplicaties of websites

die u elke dag meerdere keren bezoekt.

Dankzij nieuwe ontwikkelingen als Mozilla

Prism, Adobe AIR en het al wat oudere

Bubbles, kunt u deze direct openen vanaf

het bureaublad of vanuit het systeemvak.

Tip M: Mozilla Prism w De computerwereld is aan het veranderen. Online applicaties als Google Documenten worden steeds populairder en de lijst met online applicaties wordt groter en groter. De meeste mensen zijn echter ge- wend om programma's lokaal te draaien en willen een zo groot mogelijk venster om in te werken. Door de menubalken en navigatieknoppen van de browser weg te laten, ontstaat meer werkruimte voor de webappli- catie. De makers van Firefox hebben daarom een uitgeklede versie van de populaire browser gemaakt, Mozilla Prism geheten. Met Prism krijgt elke webapplicatie zijn eigen venster. Om Prism te downloaden, gaat u naar http:llpeople.mozilla.com/-mfinklelprismlprism-O.8-win32.exe en klikt u op Uitvoeren. Als het bestand is gedownload, klikt u opnieuw op Uitvoeren, vervolgens vier keer op Next en daarna op Install. Klik tot slot op Finish om de installatie te voltooien.

I Boodschappenlijst: I Windows XP of Visiet * Bubbles Internetsronsluiting Adobe AIR

Mozifla Prism l

I mostwatd-ted rock&altenxltive hip hop

I ,- pap 1

We geven u tips om websites direct vanaf uw bureaublac ruit het systeemvak te kunnen openen. Dus zonder brow!

I 3

c weD appiicacion

URL :

Name:

Show location bar

(7 Show status messages and progress

(7 Enable navigation keys ,

r Create Shortcuts \

Desktop

Start Menu

Quick Launch Bar

To uninstall this application, simply delete the shortcuts.

O Tip I Dankzij Mozilla Prism maakt u met een paar eenvoudige instellingen uw favoriete websites snel toegankelijk.

ï ip 02: Prism instellen l. ,

Open Prism via het Start-menu (Start, Alle Programma's, Prism, Prism). In het scherm dat nu wordt geopend, ziet u een aantal invoer- velden. In dit voorbeeld gaan we Gmail toevoegen. Vul bij URL het adres van de website in, in dit geval dus http:/lwww.gmail.com. Kies een han-

Page 62: Tips & Trucs 05-2008

dige naam en vul die in achter Name. Zet bij Create Shortcuts nog www.3d3r.comlbubblesIbubbles~installer.exe en kies voor Uitvoeren een vinkje voor Desktop om een snelkoppeling op uw bureaublad te om de installatie na het downloaden direct te starten. Klik in het volgen- maken en eventueel ook voor Start Menu (voor een snelkoppeling in de scherm opnieuw op Uitvoeren. Klik hierna achtereenvolgens op I het Start-menu onder Alle Programma's, Web Apps) en Quick Launch agree, Next en Install. Na enkele seconden is de installatie voltooid. Bar (voor een snelkoppeling in het menu Snel starten). Klik op OK om de webapplicatie op te slaan. Als u nu snel even uw mail wilt checken, dubbelklikt u op het Gmail-icoontje op uw bureaublad en u ziet het in een oogopslag!

8 Tip 2 Gmail in Mozilla Prism: alle onnodige navigatieknoppen en menu's zijn verwijderd,

Bubbles ~ 1 1 1 1

Een ander 1 en in onze ogen handiger - programma om websites en online applicaties te gebruiken buiten de standaard webbrowser is Bubbles, dat al sinds begin 2006 bestaat. Met Bubbles ioept u uw fa- voriete websites met een klik in het systeemvak op. Download het van

Ontdek de rak W i n r l w %N

I Tip 3 Ook met Bubbles kunt u websites bezoeken in een

Met één klik uw Gmail op nieuwe post controleren

Tip 04: Bubbles instellen

Als de installatie is gelukt, wordt het instellingenscherm van Bubbles ge- opend. Heel veel instellingen zijn er niet; Bubbles is erg eenvoudig in het gebruik. U kunt een url invoeren in het bovenste vak en dan wordt deze toegevoegd aan 'My Bubbles'. Een aantal Bubbles is al voor u ingesteld, zoals Google Calendar, Gmail, Yahoo Mail en Flickr. Om een Bubble aan te maken gaat u als volgt te werk. In het vak URL voert u een webadres in, inclusief http:ll. Dus bijvoorbeeld http:llwww.webwereld.nl. Klik op Add. Webwereld wordt toegevoegd aan het lijstje My Bubbles en de site wordt geopend. Dit gebeurt niet in Internet Explorer of Firefox, maar in een eigen scherm. Overigens wordt er wel gebruikgemaakt van Internet Explorer, maar volledig gestript van navigatieknoppen, menu's en andere 'toeters en bellen'.

uitgeklede browser. Tip 4 Het toevoegen van een webslte in Bubbles is kinderspel.

05 12008 TIPS &TRUCS 1 79

Page 63: Tips & Trucs 05-2008

b SURFEN

Tip 05: Verdwaald? b l i l l l

Omdat er geen navigatieknoppen meer zijn, is het van belang dat de websites die u in Bubbles bezoekt een goede navigatie kennen. Mocht u onverhoopt op een pagina komen waar u niet makkelijk meer vandaan lijkt te kunnen komen, gebruik dan simpelweg de Backspaceknop op uw toetsenbord om terug te keren naar de vorige pagina. Wanneer u op een link klikt die naar een andere website verwijst, dan wordt deze website overigens gewoon in Internet Explorer geopend.

Internet Explorer is (bijna) niet meer nodig I

Tip 06 i Scherm aanpassen

De website van Webwereld uit tip 4 past niet helemaal in het venster. U kunt de afmetingen van het scherm op de normale manier aanpassen, door rechts onderin het hoekje te verslepen totdat het gewenste for- maat is bereikt. Handig is dat Bubbles per website onthoudt hoe groot het scherm moet zijn.

Tip 09: Extra mogelijkheden ! ! I 1 1 1

Voor sommige websites (bijvoorbeeld van Gmail) biedt Bubbles nog ex- tra mogelijkheden. Wanneer u een nieuwe e-mail ontvangt, verschijnt boven het systeemvak een pop-upschermpje met de mededeling dat u nieuwe e-mail hebt ontvangen. Door vervolgens te klikken op het Gmail- icoontje, gaat u direct naar uw mailbox. Dit werkt bijzonder snel en makkelijk! W @k

O Tip 9Zodra u nieuwe ma i l ontvangt in Gmail, krijgt u boven he t systeemvak een seintje van de Gmail-Bubble.

l p lík Adobe AIR b l i i i i Eind februari was de lancering van Adobe AIR een feit. AIR staat voor 'Adobe Internet Runtime' en is een platíorm waarop ontwikkelaars zoge heten 'Rich Internet Applications' (niet toevallig afgekort 'RIN, het om- gekeerde van AIR) kunnen bouwen. In het kort komt het erop neer dat dankzij Adobe AIR webprogrammeurs kleine programmaatjes kunnen maken (ook wel gadgets of widgets genoemd) die lokaal op uw pc kunnen draaien. Een constante verbinding met internet is niet noodzakelijk, de programma's kunnen ook lokaal draaien met de op uw harde schijf opge- slagen informatie. Adobe AIR maakt 'rijke' internetapplicaties mogelijk, die veel kunnen en er erg fraai uit kunnen zien. Om te beginnen hebt u na- tuurlijk Adobe AIR nodig. Ga naar http:llget.adobe.com/airl en klik op de knop Download Now om de Adobe AIR 1 .O Installer te downloaden. Klik vervolgens op Uitvoeren om de installatie na downloaden direct te star- ten, of op Opslaan om de installatie handmatig te starten. Als het down- loaden is voltooid, klikt u in het scherm met de beveiligingswaarschuwing op Uitvoeren. In het venster Adobe AIR Setup klikt u op I Agree om

R l ' l l de installatie daadwerkelijk te beginnen. Klik ten slotte op Finish.

Tip 07: Systeemvak

Als een website een favorietenicoon heeft, dan ziet u dit rechtsonder in het systeemvak terug. Elke Bubble krijgt een afzonderlijk icoontje. Heeft een website geen favorietenicoon, dan wordt een standaard icoontje van Bubbles gebruikt. Als u op een icoontje klikt, wordt de desbetreffende website geminimaliseerd, of juist weer zichtbaar. Dit werkt bijzonder snel. De inhoud wordt op de achtergrond up-to-date gehouden, dus u kunt snel even kijken of er nieuws is en de Bubble daarna weer minimaliseren met een druk op de knop. Ook de gebrui- kelijke Windows-eigenschappen gelden voor Bubbles, dus als u liever rechtsboven klikt om te minimaliseren of maximaliseren, of wilt dub- belklikken op de bovenkant van het scherm, dan kan dat ook. Klikt u op het kruisje, dan wordt de Bubble overigens niet gesloten, maar gemi- nim=iliseerd naar het systeemvak.

I -- -n-

O Tip 7Al le actieve Bubbles hebben een eigen icoontje in he t systeemvak. M e t een keer klikken roept u de website direct op.

A*)IYX-s

fmRUDPYB<IRI>I

RI111 Ttp 08: Automatisch laden

In het nistellingenscherm van Bubbles staat voor elke website een vakje. Vinkt u zo'n vakje aan, dan zal deze website automatisch worden gela- O Tip 10Alle beschikbare AIR-applicaties zijn te vinden o p d e den als u Windows opstart. website van Adobe.

Adobe AIR.

l

80 1 TIPS & TRUCS* 05 i 2008

Page 64: Tips & Trucs 05-2008

SURFEN

plicatie automatisch gestart. De AOL Music Top 100 Videos is een mooi voorbeeld van hoe webapplicaties eruit kunnen zien. En eerlijk is eer- lijk: in een gewoon browservenster ziet dit er toch minder fraai uit. Adobe AIR is nu geïnstalleerd, maar u kunt er in principe nog niets mee.

AIR is een zogeheten 'runtime', vergelijkbaar met bijvoorbeeld Java. Het is een platform waarop programma's kunnen draaien. Deze program- ma's zijn meestal freeware en te vinden op de website van Adobe. Ga naar www.adobe.comlproductslair1 en klik aan de rechterkant op Get AIR applications om naar de Adobe AIR Marketplace te gaan. Op deze pagina zijn alle AIR-programma's te vinden. Er worden hier continu nieu- we aan toegevoegd. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, zijn de AIR-applicaties ingedeeld in categorieën. Zo kunt u snel vinden wat van uw gading is.

1 Zonder browserknoppen ziet een site er mooier uit

I ****t t*... *t*.* **t*. ***t. *t**. "t*". .t.**

Tip 12: AIR-applicatie installeren m i i i 1 O Tip 12 Dankzij Adobe AIR worden zeer fraaie webapplicaties mogelijk, zoals hier de AOL Music Top 100 Videos. Als voorbeeld kiezen we een applicatie uit de categorie Photo & Video:

AOL Music Top 100 Videos. Klik simpelweg op de knop Install Now. Klik in het volgende scherm op Open, daarna op Install en tot slot op Continue om de installatie te starten. Na installatie wordt de webap- Tip 13: AIR-applicatie deïnstalleren

Het installeren van een AIR-armlicatie liikt zoals u in de voriee tio Adobe - Adobe ARMarkeIplace beta - Microsoft Internet Exptsrer provided by II , . " B

kon zien erg op het installeren van een gewoon programma. De AIR- applicatie komt ook in de lijst met geïnstalleerde programma's te staan en kunt u net als een normaal programma weer deinstalleren via Start, Configuratiescherm, Software. Selecteer daar de niet meer gewenste AIR-applicatie, klik op Verwijderen en vervolgens op Uninstall. O

. :: Ccw - --. -. - z. ---- . - 3 a l

Adobe AIR Marketplace beta

@ Tip 13 Het verwijderen van AIR-applicaties gaat precies zo als het dernstalleren van andere software.

O Tip 12 Het installeren van een AIR-applicatie gaat net zo makkelijk als bij 'gewone' software.

05 IXiOS* TIPS B TRVa 1 81

Page 65: Tips & Trucs 05-2008

Zweedse ~ u z z e l Puzzel mee en win een van de vijf G DATA InternetSecurity 2008 pakketten " '

ter waarde van Q 49,95! Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde c

I vakjes van de oplossingsbalk. Daar verschijnt dan de oplossing

Leef uw antwoord war 4 juni 2008 op wwin.tipsentiucs.nl/prijsvnag I

G DATA Firewall

InternetSecurity ::zng ' . Kindedot

Voiledige bescherming tegen alle

gevaren van het Internet. " I I

I l enksport'

-- - I I De Internet Security reeks van G DATA heeft in de laatste 15 maanden meer dan 50 prijzen gewonnen. Reze awards heeft G DATA onder andere ontvangen omdat dit beveiligingspakket zeer snel reageert op nieuwe virusaanvallen. Verder heeft het pakket een anti-spam filter met uitphreide taalblokkering.

De bijgeleverde firewall is zo @optima- l i w r d dat u zelfs tijdens het gamen geen last meer heeft van pap-ups. Kortom dit is het pakket dat u nodig heefi om uw computer goed te beveiligen tegen virussen.

- l 5 TIPS & TW~S 85

- - I

Page 66: Tips & Trucs 05-2008

MASTERCLASS In deze aflevering van Masterclass laten wij u zien dat het register niet alleen van pas komt bij het verbeteren of versnellen van Windows XP, maar ook bij het oplossen van problemen met het besturingssysteem. Veel kleine en grotere problemen bent u de baas met een paar slimme registeraanpassingen.

Tin 01: Niet zoeken

Masterclass

U kent de situatie ongetwijfeld: nadat u dub- bel hebt geklikt op een snelkoppeling, begint Windows met een eindeloze zoektocht naar de locatie (bijvoorbeeld omdat de snelkoppeling verwijst naar een programma of document dat u hebt verwijderd of verplaatst). U kunt het au- tomatisch zoeken naar de juiste locatie uitscha- kelen via het register, zodat eenvoudigweg een melding verschijnt dat de snelkoppeling niet meer geldig is. Start de Register-editor (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) en ga naar de sleu- tel HKEY-CURRENT-USER\Software\Micro-

soft\Windows\CurrentVersion\Policies\ Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD- waarde en noem deze waarde NoResolve Track. Klik erop met rechts en kies Wijzigen. In het vak Waardegegevens typt u een l, om de waarde te activeren. Klik op OK en kies Be- stand, Afsluiten. Er wordt niet meer gezocht.

Tip 02: Geen update

Van alles geprobeerd, maar wil Windows Update niet meer werken? Mogelijk verhindert het register het downloaden van updates. Open de Register-editor (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) en navigeer naar de sleutel HKEY- CURRENT-USER\Software\Microsoft\Win- dows\CurrentVersion\Policies\Windows Update. In het rechtervenster zoekt u naar DisableWindowsUpdateAccess. Is deze waarde aanwezig, dan verhindert die mogelijk het gebruik van Windows Update. Klik erop met rechts en kies Verwijderen. Sluit het register via Bestand, Afsluiten.

T ~ D 03: Niet versturen

Bij fouten kan Windows XP een foutenrapporta- ge versturen. Geen behoefte hieraan? Schakel de optie dan uit. Dat kan via de gebruikersom-

I / Ndis~dvs~iadc 1 I dere computers hebt en werkt met register- geving, maar ook via het register. Als u meer-

bestanden, kunt u de functie op die manier via enkele klikken uitschakelen op alle computers. In het Windows-register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) navigeert u naar de sleutel

Masterclass zijn van een zeer HKEY-LOCAL-MACHINE\SOFTWARE\Mi- crosoft\PCHealth\ErrorReporting. Klik met rechts op DoReport. In het vak Waarde-

O Tip 1 Voorkom d a t Windows op gegevens vult u een O in. Bevestig met een zoek gaa t naar de doellocatie van klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. Start snelkoppelingen. Windows opnieuw op. -

Als u vaak wijzigingen in het register aan- , brengt, zult u merken dat de registertips I soms niet functioneren of een andere uit- ! werking hebben. De specifieke samenstel- .

voo~komt onnodise teleurstelling.

igen

O Tip 3 Problemen met Windows Update kunt u soms ook met wa t hulp van he t register oplossen.

Page 67: Tips & Trucs 05-2008

MASTERCLASS m

artikel vereisen dat u het register handmatig bewerkt. Zoals u weet, is het register een van d'e belangrijkste componenten van h e t b e s t u r i ~ s ~ ~ s t e e ~ r n , :~n ige voorzjqh'ti,ghei'd bij 3 het bewerken daarvan is dus nodiq! Bent u voorzichtig;' da?.is e i niets aan de, hand. .En al'.h@e; fi m n i niet ais u een goede back-up hebt. Deze ~ u n t u.ma,I&net ~ i n ~ e s m e . ~ m ~ r o b e e , * . ~ d e j

. . . . .. , voor aiie . - s v r t e n Windows-versies vindt u op k ~ ~ . s ~ ~ ~ ~ i 1 ~ i 6 ~ ~ ~ , ,fl, ;I, '. : . . . ... .t

. ,, , , ,.- y7. L: ;&fLlG y . , l ~ ! ~ ~ ' . l T i ~ ~ - i i ~ y M l1 :!l!'?' , !l III':!"" fc':-'l.'/l'J, "\Y'II \ I? 1 . L--- ! 1 - ~- , 4!0"2".>,< J;x,.,l=~, l JcIle ~~~~ , :$ !& ,&~41~~ l l ~2 , , , ~ , ; : l , ; ~ , . , , ~~ l , , ! ~~~ ' / ;

Tip 04: Reclame Tip 05: Echt verwijderen

Is uw versie van Internet Explorer voorzien van reclame, bijvoorbeeld in de titelbalk? U kunt deze ongewenste promotie via het re- gister verwijderen. Open de Register-editor (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) en ga naar de sleutel HKEY-CURRENT-USER\ Software\Microsoft\lnternet Explorer\ Main. In het rechtervenster zoekt u naar Window Title. Klik erop met rechts en kies Wijzigen. Verwijder de reclametitel uit het vak Waardegegevens.

Komt u na een grote schoonmaakbeurt van de software op uw computer tot de ontdekking dat sommige programma's - hoewel u ze toch echt hebt verwijderd - nog altijd (gedeeltelijk) b e schikbaar zijn in Windows? Er is dan iets misge- gaan met het verwijderen van de bijbehorende registerverwijzingen, waardoor de vermeldin- gen blijven staan. In het register (kies Start, Uitvoeren en typ Regedit) opent u de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\Software\Micro- soft\Windows\CurrentVersion\Uninstall.

Klap de sleutel uit en ga op zoek naar het programma dat u hebt verwijderd in de onderliggende sleutels. Nadat u

I L= 1 deze hebt gevonden, klikt u erop met de rechtermuisknop en kiest u voor Verwijderen. Verlaat het register (Be stand, Afsluiten) en open het venster

I Software opnieuw. D; vermelding is nu wél netjes verdwenen.

QD Tip 4 Is u w browser voorzien van reclame? Via he t register maakt u hieraan een einde.

Grmtte: 16.- -1

m "u ,- LuwCu r-LI wootte:

KWt iner voor & s t e m d e nfora&. 6ebruk m Laatst gebr& op: 4/22/2007

Ui qi Verv@hren ds u de mtz&e v a dt pogarem M a a n wk maken.

(ioolte: 99.10MB

OmtCe: l18.U*8

Gmtte: 3.-

Cmote: 4.MMB

Gloolte: 0 . m

Grmtte: 31.131a

QD Tip 5 Helaas worden niet al t i jd alle sporen van verwijderde software netjes gewist.

i;-,

f;G~en,peldingen ' '. : .. .. . . - . .

. , .c.:: -.,, z , : , ':, . :.: . : -. , ,

,li (.Wo, u bij. h+ opsiaiteti k a n wì"dows /#$ken. g H & n f ~ ~ i i ~ e y i ' m e < ,yeisihil*nda i~meld ip~enwaakan U al op daho'bgte bent? $~.:kunt voorkomen dat er: bij het opstarten $yva;irschuwihgen enLand&re meldingen ver- '$chijn&. Ppen.hat.regi&ter (Start,.Uitvoe- :$en, e n typ.Regedit) iR,qauigeer naar de. !S+eytd, .HKEY~LO+NBÇ~INE\SYSTEM\ ~ u r r e n t ~ o n t i ; a i ~ ~ \ ~ Ö ~ n t r ~ . l ? , . ~ i n ~ o i a i s . . -

$es ~e'wt!ik&n, Wieuw, ' f io~kwaakdeen ?!???m d e z e . ~ a a r d e ~ ~ ~ ~ ~ ~ u p s ~ . n ~ o o t ~ O"b-. $belklik erop'kn typ .een 1 'in vak. Waar- $k+egeitens,. klik q p OK.en kies Bestand, $$hfditiien,:$art ~ i n d o w s . o ~ . n ~ a u ,

. . . . . . . . . . . .

;-meldi.n$q zijh:irdwenen. .r . - . , . 18,

. . , T . . . . . ,: . .

1' Welnip schijfruimte

A l s een schijf o f partitie onqotdmnde schijfruimte heeft, wordt u hiervan. crp

hoogte gesteld via een bericht. Dat 'is prima, zalang de melding &@ar niet .nodeloos vaak verschijnt; VU4 geen behoefte heeft aan. dj t ,bericht, kan het uitschakeleb. Clpgn' het tegister (mrt, ~ l ~ ö e t e n , $n typ Regedlt) en navigeer

. naar de slkiutel HKEY-~URJRENT-USER\ . ~ o f ~ r r ~ r e \ ~ k t e s ~ f t . \ ~ ~ n d o w s \ t u r r e n t -

Yerslo~\Poltdes-\Expiurer. kies h e r - ken, ~ i e u w ; ~ ~ ~ ~ ~ - v & a r d e . Deze waarde noemt .u NolowDî.skBpaceChecks. Dub- belklik erop en typ een 1 i n het vak Waar- degegevens; Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.

I Schakel de melding over onvoldoende I

05 12008 TIPS &TRUCS 1 87

Page 68: Tips & Trucs 05-2008

Tip 06: Startpaqina

Sommige versies van Internet Explorer blijken tamelijk hardnekkig bij het aanpassen van de standaard startpagina: wat u ook probeert, het is niet mogelijk om de ingestelde start- pagina te veranderen. Het register kan de helpende hand bieden (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Blader naar de sleutel HKEY- CURRENT-USER\Software\Policies\Mi- crosoft\lnternet Explorer\Control Panel. Zoek in het rechtervenster naar HomePage. Hebt u deze gevonden? Klik erop met rechts en kies Verwijderen. Verlaat het register via Bestand, Afsluiten.

Tin 07: Brandfunctie

Werkt de ingebouwde brandfunctie voor het beschrijven van cd's niet in Windows XP? Mo- gelijk is deze via het register uitgeschakeld. In het register (Start, Uitvoeren, en typ Rege- dit) navigeert u naar de sleutel HKEY-CUR- RENT-USER\Software\Microsoft\Win- dows\CurrentVersion\Policies\Explorer. Controleer of de waarde NoCDBurning is aangemaakt. Is deze aanwezig, dan verwijdert u de waarde of u dubbelklikt erop en typt een O in het vak Waardegegevens. Sluit het re- gister netjes af via Bestand, Afsluiten.

Tip 08: Extra hulp

In tip 5 leest u over de mogelijkheid om instal- latie-informatie van programma's handmatig uit het register te verwijderen. U kunt voor het opschonen van deze bestanden ook gebruik- maken van het gratis programma Windows In- staller CleanUp. U vindt het via http:llsupport. microsoft.comlkb1290301Inl. Eenmaal gestart, geeft het een overzicht van de gedetecteerde programma's. Vervolgens kunt u het program- ma selecteren waarvan u alle restjes wilt ver- wijderen. Windows Installer CleanUp verzorgt de rest.

Tip 09: Ceen koppelinqen

In Internet Explorer vindt u onder Favorieten de map met standaardkoppelingen. Vaak is deze gevuld met verwijzingen naar commerciële websites en is de kans klein dat u de links daad- werkelijk gebruikt. Via het register kunt u de map verbergen (Start, Uitvoeren, en typ Reg- edit). Ga naar de sleutel HKEY-CURRENT- USER\Software\Microsoftìlntemet Explo- reAToolbar. Klik met rechts op LinksFolder Name en kies Wijzigen. In het vak Waarde gegevens haalt u de bestaande gegevens

weg en klikt u op OK. Verlaat het register via Bestand, Afsluiten en open internet Explorer. Tot slot verwijdert u de map Koppelingen.

Tip $0: Ceen controle

Herkent u het volgende? U start uw computer en nog voordat Windows goed en wel is geladen, vindt een schijfcontrole plaats. Via het register verhelpt u dit 'probleem'. Open de Register-edi- tor door te kiezen voor Start, Uitvoeren en Regedit te typen. Vervolgens zoekt u de sleu- tel HK-LOCAL-MACHINRSOFTWARR MicrosoftlWindows NTìCurrentVersion\ Winlogon. In het rechtervenster dubbelklikt u op SFCScan. Typ een O in het vak Waardege- gevens en klik op OK. Vervolgens werpt u een blik op de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINE\ SYSTEM\CurrentControISet\Control\Ses- sion Manager. Zoek naar BootExecute en dubbelklik hierop. Controleer of u hier de regel autocheck autochk * aantreft. U kunt deze regel verwijderen. Kies Bestand, Afsluiten en start de computer opnieuw op.

Tin 11: Ouderliik toezicht

Internet Explorer beschikt over ouderlijk toe- zicht en internetrestricties, waarmee u kunt aangeven welk type website wel of juist niet mag worden bezocht. U kunt deze instellingen

beveiligen met een wachtwoord. Bent u het wachtwoord onverhoopt vergeten of heeft een andere gebruiker de functie zonder uw toe- stemming ingeschakeld, dan komt het register van pas om het wachtwoord te verwijderen enlof de functie uit te schakelen. Open in het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) de sleutel HKEY-LOCAL-MACHINmOFT- WARE\Microsoft\Windows\CurrentVer- sion\Policies\Ratings. Klik met rechts op Enabled en kies Wijzigen. Typ een O bij Waardegegevens. Verder controleert u of de waarde Allow-Unknowns aanwezig is. Zo ja, geef dan een 1 op bij Waardegegevens.

Tir, 12: Overvol menu

Na verloop van tijd kan het menu van de rechtermuisknop aardig gevuld raken met specifieke opties voor software die u hebt geïnstalleerd. Bij degelijke programma's kunt u soms zelf opgeven of zij hun optie aan het contextmenu mogen toevoegen, maar vaak is dat helaas niet het geval. Welke opties in het menu verschijnen, wordt bepaald in het register. Er worden daarbij verschillende lo- caties gebruikt. Als u de locatie hebt gevon- den, kunt u een specifieke sleutel selecteren en deze verwijderen (tip: exporteer eerst de betreffende sleutel, zodat u die in geval van problemen kunt importeren om de situatie te herstellen). Een overzicht van locaties:

BootExscute 8 Tip I I Ook voor instellingen van Internet Explorer komt het Windows-register goed van pas.

@ Tip 70 Deze waarde laa t N i i a p s s n H

zien welke acties Windows Bes**----

neemt tijdens de s tar t van h e t besturingssysteem. G m m=& geai pavdd

K k o p l r k a ~ d s u & ~ ~ v u l & m was>-.. [ U - ='1

05 12008 TIPS &TRUCS 1 89

Page 69: Tips & Trucs 05-2008

(D Tip 12 Het menu van de rechtermuis- knop kan soms aardig vol raken.

HKEY-CLASSES-ROOT~FOI~~~ \S~~ I I HKEY-CLASSES-ROOTìFoIder\sheIIex\Context- MenuHandlers HKEY-CLASSES-ROOTiDrive\sheII HKEY-CLASSES-ROOTiDrive\sheIIex\Context- MenuHandlers HKEY-CLASSES-ROOTlDirectory\shell HKEY~CLASSES~ROOTiDirectory\shellex\Con- textMenuHandlers HKEY-CLASSESR00n*\0penWithLi~t HKEY-CLASSES-ROOTl*\shellex\Context- MenuHandlers .

Tip 13: Oude pictoqrammen

Windows XP ruimt automatisch inactieve picto- grammen in het systeemvak op. U kunt via een klik met de rechtermuisknop op het systeem- vak zelf aangeven welke pictogrammen moe- ten worden verborgen. Helaas laat Windows vaak de oude pictogrammen nog zien in het overzicht, terwijl deze allang niet meer worden gebruikt. Via het register brengt u hier veran- dering in (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Zoek de sleutel HKEY-CURRENT-USER\Solt- ware\Microsoft\Windows\CurrentVer- sion\Explorer\TrayNotify. In het rechter- venster klikt u met rechts op IconStreams en kiest u voor Verwijderen. Hetzelfde doet u voor PastlconsStream. Verlaat het register (Bestand, Afsluiten) en start Windows op- nieuw. De lijst is opgeschoond.

Tip 14: Wat geladen?

Een veelgehoord probleem onder Windows XP-gebruikers is het aantal programma's dat

(D Tip 13 Windows XP ruimt automatisch inactieve pictogrammen op in het sys- teemvak. Althans, meestal ...

bij de start van Windows wordt geladen. In Windows XP wordt op verschillende locaties bepaald welke items worden geladen. In het Windows-register gebeurt dat in de volgende sleutels:

HKEY-CURRENT-USERiSoftware\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Run0nce HKEY-CURRENT-USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Run HKEY-LOCAL-MACHINE\Software\Microsoft\ . Windows\CurrentVersion\Run0nce HKEY-LOCAL-MACHINEìSoftware\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Run

Tip15: P--- Reden opgeven . -. . - . . . . - . .

Hebt u wel eens met Windows Server ge- werkt? Dan weet u dat u bij het opnieuw opstarten van Windows telkens de reden moet aangeven. Deze functie is ook beschik- baar in Windows XP. Handig, als u de com- puter nauwelijks uitschakelt en wilt kunnen, bijhouden waarom dat w61 gebeurt. In het Windows-register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) navigeert u naar HKEY-10- CAL-MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Reliability. Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze waarde ShutdownReason UI. Dubbelklik erop en typ een 1 in het vak Waardegegevens. Klik op OK en sluit het register (Bestand, Afsluiten). Nadat u Win- dows opnieuw hebt gestart, is de wijziging van kracht. De informatie wordt opgenomen in het systeemlogboek, dat u in het Configu- ratiescherm kunt vinden onder Prestaties en onderhoud, Systeembeheer. Deze tip werkt helaas niet op alle computers.

n. Dubbelklik erop en zorg dat er een 1 aat in het vak Waardegegevens zodat de

E n c t i e automatisch wordt gestart. I

90 1 TIPS B TRUCS OS 12008