THUISKRANT - Erfgoedcel Kapelle-op-den-Bos · THUISKRANT 4e jaargang Nr. 16, april 2004 Verschijnt...

44

Transcript of THUISKRANT - Erfgoedcel Kapelle-op-den-Bos · THUISKRANT 4e jaargang Nr. 16, april 2004 Verschijnt...

THUISKRANT 4e jaargang Nr. 16, april 2004 Verschijnt (hopelijk) 4 x per jaar Woon- en Zorgcentrum Akapella

Parallelweg 10 1880 Kapelle-op-den-Bos

Tel: 015/71.50.20 Fax: 015/71.18.07

E-mail: [email protected] Website: www.akapella.be

Medewerkers:

Emmanuel De Boeck Griet De Broeck Magda De Prins Heidi Geuens Karel Lambrechts Lucienne Masson Marc Peeters Yves Peleman Wim Schaerlaecken Katrien Spolspoel

INHOUD

3 Met de glimlach

4 Nieuws van op het tweede

6 Feesten met de buren: Chinees Nieuwjaar

9 Senioren in de kijker

10 Welkom in Akapella

17 Wij gedenken

18 Verjaardagen

21 Zo was het vroeger ... Lichtmis

22 The Godfather

24 Zij versterken ons team

25 Proficiat

26 Weerspreuken

27 Niet te missen

28 80 maar krachtig

29 Akapella, als een vis in het water (deel 2)

32 Parkeerdiscipline

34 Ontbijtbuffet

35 Akapella intergenerationeel: Het levensloopspel

36 Nowruz Perzisch Nieuwjaar

41 De tuinman en de dood

42 Oplossing vorige prijsvraag

43 Prijsvraag

3

MET DE GLIMLACH.

De afgelopen maanden mochten we in Akapella heel wat nieuwe bewoners verwelkomen. Niet minder dan 13 vrouwen en 1 man zochten en vonden sinds het verschijnen van de vorige huiskrant bij ons een nieuwe thuis. Ieder om zijn eigen redenen maar de meeste toch wel omwille van een dringende nood aan zorg.

Vraag aan jongere mensen of ze ooit in een rusthuis willen gaan wonen en het antwoord zal met veel overtuiging "neen, hopelijk nooit" zijn. Moesten ze later aan hun woord gehouden worden, de wachtlijsten voor zorginstellingen zouden veel minder lang zijn.

Weten dat, wanneer het in je oude dag nodig is, je ergens naartoe kan en dat men je bovendien nog graag ziet komen ook, moet voor mensen toch een warme, geruststellende gedachte zijn.

Vooral in een levensfase waarin zorgen voor jezelf vaak alsmaar moeilijker wordt of wanneer de drukte van de wereld je met je eenzaamheid opsluit tussen de muren van je eigen huis.

De voorbije jaren hebben we met Akapella meer dan afdoende bewezen dat ook in een ouderenvoorziening mensen gelukkig kunnen zijn. Naar best vermogen zorgen voor onze bewoners is dan ook ons aller drijfveer. En de gemeende glimlach van onze medewerkers, die krijg je er gratis bij.

Karel.

4

NIEUWS VAN OP HET TWEEDE

Hallo, hallo

Het nieuwe jaar is in sneltreinvaart van start gegaan met een heleboel plezierige en leerrijke activiteiten. Bij het bekijken van onze drukke agenda kwamen we tot de aangename vaststelling dat er nog heel wat activiteiten komen waaraan we samen met jullie, bewoners van 0 en 1, kunnen deelnemen.

Zo was er reeds het Chinese Nieuwjaarsfeest en Valentijn als thema's van feesten met de buren. Zowel Frieda, Agnes als Louis probeerden met vlijtige leerling-ijver mooie Chinese tekens op een dun houten blaadje te schilderen. Rubens en Van Dijck zouden fier geweest zijn op zulke getalenteerde leerlingen.

Tijdens de Valentijnnamiddag kregen we de gelegenheid ook aan jullie bewoners van 0 en 1, fijne dingen toe te wensen in de kleine hartendoosjes. Met Valentijn dragen we immers iedereen een warm hart toe!!

Ook tijdens de namiddagen "zo was het vroeger" met de thema's Lichtmis en verliefd, verloofd,... schoven we mee aan de tafels. Met Lichtmis proefden we net als jullie van de overheerlijke pannenkoekjes en lekker ruikende vers gezette koffie. En tijdens het hartjesspel zaten we reeds te popelen om te antwoorden toen het zelfs onze beurt nog niet was.

Dan lieten we ook de 2 namiddagen met enkele leerlingen van het SGI niet aan onze nieuwsgierige neuzen voorbijgaan. Tijdens het intergenerationeel spel hebben we zo gelachen dat de tranen over onze wangen rolden. En toen we de volgende dag hoorden vertellen over strijken en kousen stoppen stonden we in onze gedachten weer naast de stoof, kraakwitte hemden te strijken en proberen we naarstig een dubbele draad door het oog van de naald te steken.

We vonden het heel gezellig om samen met jullie te babbelen, te lachen, te genieten en na te denken over al deze dingen en we kijken er echt naar uit om nog naar beneden te komen. Jullie mogen er zeker van zijn dat we dit jaar meer van de partij zullen zijn.

Tot binnenkort!

5

20 april 2004

6

FEESTEN MET DE BUREN: CHINEES NIEUWJAAR

Chinezen hebben een andere kalender dan wij: de maankalender. Daardoor vieren ze 2 keer per jaar oud & nieuw. Een keer op 31 december en in 2004 op 22 januari.

Op deze dag ging het jaar van de aap in. Dat gebeurt niet zomaar; Chinezen moeten er heel wat voor doen!

Oud & nieuw is voor Chinezen het belangrijkste feest van het jaar. Het luidt namelijk de lente in. Het nieuwjaarsfeest staat bol van de rituelen. Er moet van alles worden bezworen, gepaaid en afgeweerd, om zo veel mogelijk voorspoed te krijgen in het komende jaar. Daar zijn de Chinezen maar wat druk mee. De belangrijkste rituelen op een rij.

Alles schoonsoppen

Chinezen beginnen het nieuwe jaar letterlijk met een schone lei. Ze betalen niet alleen alle schulden af, ook het huis wordt van onder tot boven en van binnen en buiten uitgesopt. Als alles brandschoon is, fleuren ze het huis op met 'kumquat'-boompjes. Deze staan voor een vruchtbaar nieuw jaar.

Geluk wegspoelen

Poetsen op nieuwjaarsdag zelf kan niet. Hetzelfde geldt voor haren wassen. Stel dat je met het sop ook het geluk wegspoelt?! Of dat het in de stofzuiger verdwijnt?! Om het lot niet te tarten, spreken Chinezen die dag niet over dood, ziekte of andere ellende. Ook woorden die ongeveer dezelfde klank hebben, zijn uit den boze.

Extra voorzichtig

Iets zoeken, betekent dat je iets kwijt bent. Dat je iets níet hebt; dat is negatief. Je moet het zoeken dus uitstellen tot een andere dag. Ook moet je erg voorzichtig zijn op nieuwjaarsdag. Als je je stoot of iets breekt, roep je het kwaad voor het komende jaar over je af.

7

Deurgoden

Langs de voordeur hangen Chinezen lange rode stroken papier met daarop wensen voor het komende jaar geschreven. En soms hangen ze er ook afbeeldingen van ‘Deurgoden' bij. Zij beschermen het huis tegen kwade geesten.

Keukengod

Naast de Deurgoden, is er ook een Keukengod die gunstig gestemd moet worden. Rond nieuwjaarstijd gaat hij namelijk terug naar de hemel om rapport uit te brengen over het huishouden. De afbeelding van de Keukengod gaat ritueel in de fik. Maar eerst smeren ze hem wat honing rond de mond, in de hoop dat hij een gunstig rapport indient.

Geluk afsnijden

Van tevoren moet al het eten zo ongeveer klaar zijn, want op de laatste dag van het jaar zijn messen taboe. Je kunt daar per ongeluk het geluk mee afsnijden. Een aantal gerechten komt traditioneel op tafel. Vis bijvoorbeeld.

Het Chinese woord voor vis is Yu. Dat woord betekent ‘overvloed'. Om altijd vis in overvloed te hebben, wordt hij nooit helemaal opgegeten. Ander traditioneel nieuwjaarseten zijn bijvoorbeeld noodles, die staan voor een lang leven.

8

Knallen en draken

Tot slot is er natuurlijk vuurwerk; vooral veel harde knallen. Vroeger was dit de manier om kwade geesten af te schrikken.

En Nian, de draak die rond deze tijd uit zijn winterslaap komt, zo gaat het verhaal. In de mensen ziet hij een lekker ontbijtje, en zo zaait hij dood en verderf. Om hem van een mensenmaal af te leiden, hangen Chinezen kroppen sla aan de deur en proberen ze hem met de knallen te verjagen.

Tegenwoordig gaan de Chinezen als draak verkleed in optocht door de straten om het verhaal te symboliseren. Het vuurwerk is inmiddels een teken van blijdschap en geluk.

Ook bij ons in Akapella was het opnieuw een beetje nieuwjaar op 22 januari. Onze keukenploeg toverde 's middags een heerlijke Chinese maaltijd op tafel en in de namiddag kon je proeven van allerlei zoete lekkernijen en overheerlijke jasmijn- en orchideethee. Na de middag probeerden we onze schildertalenten uit. We

schilderden met inkt en penseel prachtige tekens die geluk, voorspoed en gezondheid uitbeelden. Als we nu nog geen superjaar tegemoet gaan, dan weten we het ook niet meer…. Griet

9

SENIOREN IN DE KIJKER

“Honderdjarige viert 25 e verjaardag !”

In ons eigenste Kapelle woont een schrikkelkind van honderd, nl. Florentine Van der Zeyp (zus van de onlangs in Akapella overleden Maria Van der Zeyp en schoonzus van Celine Moens die nog steeds bij ons woont – nvdr). Florentine heeft 5 kinderen, 8 kleinkinderen, 20 achterkleinkinderen en 1 achterachterkleinkind.

Op zondag 29 februari 2004 vierde Florentine haar eeuwfeest.

Ze is uitzonderlijk goed bij de pinken. Als geschenk voor haar 100e verjaardag vroeg Florentine aan haar kinderen een helikoptervlucht boven haar geboortestreek. Zo gauw de zon schijnt gaat die wens in vervulling en vliegt de jarige boven haar geboortedorp Hombeek en omstreken.

Wat is haar geheim om zo jeugdig te blijven? “Puur geluk, zoals in de Loterij,” zegt Florentine. Met de kaarten spelen is haar lang leven en ze rijdt nog elke dag op haar hometrainer. Eten en slapen zijn haar grootste geneugten.

Heel nuchter zegt Florentine : “Ik weet dat ik niet lang meer te leven heb, maar das het gevolg van mijnen ouderdom.” En ze is er gerust op, want 2 van haar zussen zijn nonneke geworden dus ‘Ik gon recht naar den hemel!’.

Gazet van Antwerpen, maandag 9 februari 2004.

10

WELKOM IN AKAPELLA

Roos Van Camp - Wooneenheid 013

Roos zag het levenslicht op 25 september 1921 te Leest. Ze is er opgegroeid en altijd blijven wonen. Haar vader was fabrieksarbeider en moeder hield café en had een landbouwbedrijf.

Ze ging naar school tot haar 14de en ging daarna werken bij Eternit gedurende 11 jaar en hielp daarbuiten haar moeder in het café. Ze had 5 broers en 5 zussen. In 1946 trouwde ze met Fons De Schouwer. Samen kregen ze 2 kinderen: Jos en Jeannine. Roos hield van breien (vooral kousen) en poetste graag. Ze was een echte huishoudende moeder.

Ze woont bij ons in Akapella sedert 14 januari in wooneenheid 13. Welkom!!

Romanie Willems - Wooneenheid 133

Op 25 september 1931 zag Romanie het levenslicht te Blaasveld. Ze is opgegroeid eerst in Willebroek en sinds haar 3de levensjaar in Tisselt en volgde het lager onderwijs in Willebroek.

Ze heeft op verschillende plaatsen in de buurt gewoond: Tisselt, Nieuwenrode en Kapelle-op-den-Bos. Ze heeft gewerkt bij Eternit, heeft ook café gehouden in Kapelle-op-den-Bos. Romanie heeft 1 zus die in Vilvoorde woont.

Haar vader was schilderbehanger en moeder was huisvrouw. In 1953 huwde ze met Jozef Van Paesschen, samen hebben ze 1 dochter.

Romanie houdt van puzzelen, kruiswoordraadsels en vooral van sociaal contact met andere mensen.

Ze woont bij ons sedert 16 januari in wooneenheid 133.

Welkom!!

11

Adèle Schelkens - Wooneenheid 023

Op 13 april 1926 werd Adèle geboren te Londerzeel. Ze heeft nog 1 broer die in Duitsland woont, en 1 zus die in Groot-Brittannië woont.

Adèle heeft altijd in Londerzeel gewoond, om voor haar ouders te zorgen. Ze volgde het lager onderwijs

te Londerzeel, ging vervolgens dienen, en vanaf haar 18de is ze terug naar school gegaan. Nadien ging ze werken bij een verzekeringsmaatschappij, ze klom op van typiste tot directiesecretaresse.

In 1956 huwde ze met Josef Mertens. Samen hebben ze 2 dochters.

Adèle was lid van een kaartclubje in Londerzeel St. Jozef, ze heeft veel gereisd, houdt van kaarten, knutselen, Tv-kijken.

Ze woont bij ons sedert 17 januari in wooneenheid 23.

Van harte welkom!!

Mariëtte Van Gompel - Wooneenheid 108

Mariëtte zag het levenslicht op 6 mei 1935 te Ramsdonk. Haar vader was landbouwer en had een café, moeder was huisvrouw en hielp in het café.

Ze had 2 broers en 1 zus. Mariëtte is opgegroeid in Ramsdonk. Tot 2000 is ze in het ouderlijk huis blijven

wonen. Daarna ging ze inwonen bij haar zus gaan.

Ze volgde het lager onderwijs tot haar 14de. Ze was lid van de Bond van Gepensioneerden en ging 2 keer per jaar op reis met ziekenzorg. Mariëtte is heel graag onder de mensen.

Sedert 18 januari woont ze bij ons in wooneenheid 108.

Van harte welkom!!

12

Louis De Wit - Wooneenheid 020

Louis is geboren op 4 augustus 1913 te Hombeek. Hij had nog 1 broer en 1 zus. Zijn vader was landbouwer en moeder overleed in 1915.

Tot zijn 14e volgde Louis lager onderwijs in Hombeek. Nadien volgde hij avondschool voor

paswerker. Hij werkte als brigadier bij Eternit.

In 1938 trouwde Louis met Yvonne Fonteyn. Samen hebben ze 3 zonen en 1 dochter.

Louis had een heel actief sociaal leven, hij is medeoprichter van de KWB Kapelle-op-den-Bos en van de CVP van Kapelle-op-den-Bos. Ook was hij voorzitter van de Bond van Gepensioneerden van Eternit.

Louis houdt van kaarten en tv kijken. Vooral tennis boeit hem.

Sedert 24 januari woont hij bij ons in wooneenheid 20.

Welkom!!

Julia Walschaerts - Wooneenheid 140

Julia zag het levenslicht op 12 mei 1923 te Nieuwenrode, waar ze ook opgroeide en bleef wonen tot in 1954, toen verhuisde ze naar Kapelle-op-den-Bos.

Ze begon haar lagere school in Nieuwenrode. Van haar 12e tot haar 14e ging ze naar school in Kapelle-op-den-Bos. Julia was de jongste van 6 kinderen. Vader was arbeider bij de NMBS en moeder was huisvrouw.

Julia was huisvrouw en zorgde voor haar ouders. In 1947 trouwde ze met Louis Schaerlaecken. Ze kregen 1 zoon en 1 dochter.

Julia zat in het bestuur van de KGB en van de KAV. Ze deed heel graag handwerk en kijkt graag TV.

Sedert 31 januari woont ze bij ons in wooneenheid 140.

Welkom!!

13

Julia Van Damme - Wooneenheid 219

Julia zag het levenslicht op 4 april 1922 te Eppegem. Haar vader werkte op een boot of in de haven, ze was de 2de oudste van 4 kinderen. Ze groeide op in Vilvoorde en hielp al op jonge leeftijd bij haar vader op de boot.

Ze volgde het lager onderwijs en ging nadien werken als fabrieksarbeidster bij Renault Vilvoorde.

In 1940 trouwde Julia met Leon Verwilghen. Hij werkte eveneens bij Renault en werkte er zich op tot verkoopsdirecteur. Ze hebben samen 2 dochters en 1 zoon. Julia woonde vroeger met haar gezin in Vilvoorde en verhuisde nadien naar Eppegem.

Ze werkt graag in de tuin en doet graag aan handwerk. Kortom, Julia is een bezige vrouw. Sedert 13 februari woont ze bij ons in wooneenheid 219. Van harte welkom!!

Roza De Bondt - Wooneenheid 145

Roza werd geboren op 21 september 1923 te Londerzeel. Ze heeft altijd in Londerzeel gewoond. Roza was enig kind, haar vader was losse arbeider en moeder was huisvrouw.

Ze volgde het lager onderwijs tot haar 16e en ging nadien 'dienen'. Zolang er werk in de branche was werkte ze later als naaister in een naaiatelier. Tijdens de oorlog maakte ze kepies voor de Duitsers, nadien maakte ze kostuums voor de Engelsen.

Op 25 september 1948 huwde ze met Cyrille Van Assche, hij was spoorlegger bij de NMBS. Samen hebben ze 3 kinderen. De dag voor de geboorte van haar eerste zoon stopte Rosa met werken. Na hun huwelijk bleven ze bij haar vader wonen.

Roza houdt van krant lezen, kruiswoordraadsels, tijdschriften lezen, planten, kruiden, … Ze had thuis een biologische tuin waar ze veel mee bezig was. Ze was heel erg geïnteresseerd in de natuur en het milieu. Ze is heel sociaal aangelegd en woont bij ons in Akapella sedert 19 februari 2004.

Van harte welkom!

14

Julienne De Laet - Wooneenheid 012

Julienne werd geboren op 10/07/1933 te Kapelle-op-den-Bos. Ze groeide op in de Bormstraat. Zij was de dochter van Prosper De Laet en Sidonie Selleslagh. Ook moeder woonde van 1999 tot 2002 in Akapella. Julienne was de 2e van 4 kinderen.

Julienne volgde het lager onderwijs tot haar 14e. Nadien werkte ze 6 maanden bij Delacre. Tot haar 19e deed ze bandwerk bij Eternit.

In 1952 trouwde ze met Karel Verbruggen, hij was metaalarbeider. Ze kregen samen 7 kinderen. Vanaf de geboorte van hun eerste dochter bleef Julienne thuis om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Na haar huwelijk ging het gezin in Breendonk wonen. In 1969 verhuisden ze naar Ramsdonk.

Een intens sociaal leven hadden ze niet, omdat er veel werk was in het grote gezin. Julienne was lid van de bond van de gepensioneerden van Ramsdonk. Ze is ook lid van de vereniging voor Parkinsonpatiënten en van ziekenzorg. Hiermee gaat ze nog jaarlijks op reis. Ze woont bij ons in Akapella sinds 20 februari 2004.

Van harte welkom!

Francine Daelemans - Wooneenheid 207

Op 17 januari 1919 werd Francine geboren te Leest. Haar beide ouders waren landbouwers. Moeder zorgde daarbuiten ook nog voor haar huishouden. Francine had 3 zussen en 1 broer. Ze groeide op in Kapelle-op-den-Bos.

Na het lager onderwijs te Kapelle-op-den-Bos ging Francine naar de normaalschool in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, waar ze haar opleiding in het Frans kreeg.

In haar beroepsleven was Francine bediende bij het Ministerie van Landbouw. In 1950 huwde ze met Jan Vergaelen en samen kregen ze 1 dochter. Francine was in haar jeugdjaren leidster bij de chiro en werd lid van KVLV. Ze houdt van koken, naaien en Tv-kijken. Francine woont bij ons sedert 20 februari in wooneenheid 207.

Van harte welkom!!

15

Lydia Van Roy - Wooneenheid 214

Op 14 maart 1919 zag Lydia het levenslicht te Fontenailles in Frankrijk. Ze was de oudste van 4 meisjes. Haar vader was schrijnwerker, moeder was Zwitserse. Ze is opgegroeid in Nieuwenrode en studeerde na het lager onderwijs voor kapster.

In 1949 trouwde ze met Constant De Raeymaecker, hij was arbeider bij Eternit. Ze leerden elkaar kennen tijdens WO II. Ze hadden 3 dochters en 1 zoon.

Vroeger hield Lydia café, een winkel en was ze kapster. Toen ze verhuisden naar Kapelle-op-den-Bos bouwde ze haar kapsalon uit, dit was haar hobby, haar werk, haar leven. Lydia houdt van dieren, bloemen en planten, kunst en alles waar creativiteit voor nodig is.

Sedert 1 maart 2004 woont Lydia bij ons in wooneenheid 214.

Van harte welkom!!

Nieke Deschrijver - Wooneenheid 146

Nieke zag het levenslicht op 21 november 1918 te Puurs. Haar vader was fabrieksarbeider en moeder was huisvrouw. Nieke was de oudste van 6 en ze groeide op in Kalfort (Puurs). Na de lagere school volgde Nieke tot haar 16de een opleiding in de huishoudschool. Na school hielp ze thuis.

In 1945 trouwde ze met Bert Van Hoorick, hij was als electricien verantwoordelijk voor Kapelle-op-den-Bos. Omwille van zijn functie was hij een gekende figuur in het dorp. Ze kregen samen 1 zoon en 1 dochter, en ondertussen zijn er al 6 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen.

Nieke werkte thuis om voor haar gezin te zorgen. Tot 1980 bleven ze in Kalfort wonen, daarna verhuisden ze naar de Spoorwegstraat in Kapelle-op-den-Bos. Gedurende 36 jaar was Nieke bestuurslid van de KAV, ze is ook lid van de KBG. Ze houdt van het oplossen van kruiswoordraadsels en lezen.

Sedert 5 maart 2004 woont ze bij ons in wooneenheid 146.

Van harte welkom!!

16

Yvonne Van Der Vekens - Wooneenheid 143

Yvonne werd geboren op 12 april 1918 te Fecamp in Frankrijk. Na de 1ste wereldoorlog verhuisde het gezin naar Aken in Duitsland. Vader was beroepsmilitair en maakte deel uit van de bezettingsmacht, terwijl moeder voor het huishouden en de kinderen zorgde.

Yvonne heeft nog 1 broer. Ze studeerde hoofdzakelijk in het Frans en volgde het middelbaar onderwijs aan het Loretten Instituut in Mechelen. Na school werkte Yvonne 3 jaar bij Huyghebaert, later bleef ze thuis om voor het gezin te zorgen. Yvonne woont van haar 11de in Mechelen. In 1942 huwde ze met Jan Pauwels, hij was werkzaam bij de NMBS. Ze kregen samen 1 zoon.

Yvonne speelde vroeger piano, ze houdt erg van klassieke muziek en opera. Ze is geïnteresseerd in actualiteit, houdt van dieren en reisde vroeger graag.

Sedert 19 maart woont ze bij ons in Akapella in wooneenheid 143.

Welkom!!

Heremans Hilda - Wooneenheid 203

Hilda werd geboren op 21 juli 1925 te Schriek, waar ze ook opgroeide en tot haar 14e naar school ging. Ze was de derde van 6 kinderen, ze had nog 2 oudere broers, 1 jongere broer en 2 jongere zussen.

In 1951 stapte ze in het huwelijksbootje met André Rymenams, hij werkte als metser. Ze kregen samen 1 dochter. Na haar huwelijk verhuisde ze van Schriek naar Keerbergen waar ze ging poetsen in villa's. In 1961 verhuisden ze met het ganse gezin naar Londerzeel waar ze tot 1977 een kleine kruidenierswinkel uitbaatte.

Via haar kruidenierszaak had Hilda veel sociale contacten in het dorp. Nadat ze haar zaak had stopgezet, stond ze veel buiten om met buren en voorbijgangers te praten. Indien dit niet kon, keek Hilda graag door het raam naar het leven op straat.

Sinds 31 maart woont ze in wooneenheid 203. Van harte welkom !!!

17

WIJ GEDENKEN

Vermeulen Jos, overleden op 24/12/2003

De Moor Rosette, overleden op 06/01/2004

Bosmans Yvonne, overleden op 06/01/2004

Troch Fons, overleden op 08/01/2004

Steenackers Louisa, overleden op 11/01/2004

De Smedt Roos, overleden op 19/01/2004

Van Der Zeyp Maria, overleden op 22/01/2004

Puttemans Paula, overleden op 06/02/2004

Meskens Jan, overleden op 08/02/2004

Huysmans Wiske, overleden op 09/02/2004

Van Bremt Anna, overleden op 13/02/2004

Heyvaert Josée, overleden op 19/02/2004

Van Muylders José, overleden op 21/02/2004

Van Breedam Martha, overleden op 10/03/2004

De Maeyer Paula, overleden op 22/03/2004

Van Praet Roos, overleden op 14/04/2004

Kerremans Anna, overleden op 15/04/2004

18

VERJAARDAGEN

APRIL

03/04/1940 Verbeke Nelly (vrijwilliger)

04/04/1922 Van Damme Julia (wooneenheid 219)

05/04/1958 De Vuyst Miche (Interieurverzorging)

06/04/1974 Fonteyn Kristel (verzorgende)

09/04/1981 Lamberts Inge (studente)

10/04/1925 Everaert Freddy (vrijwilliger)

12/04/1918 Van Der Vekens Yvonne (wooneenheid 143)

12/04/1960 Van Spitael Tin (keuken)

13/04/1926 Schelkens Adèle (wooneenheid 023)

13/04/1926 Van der Auwera Maria (wooneenheid 007)

13/04/1950 Van De Voor Magda (kapster)

15/04/1925 Coosemans Aline (wooneenheid 122)

15/04/1916 Dujardin Simonne (wooneenheid 147)

16/04/1920 Muyldermans Bère (wooneenheid 117)

16/04/1966 Versaen Ingrid (keuken)

16/04/1953 Masson Lucienne (vrijwilliger)

20/04/1923 Van Rompaey Mariëtte (wooneenheid 027)

26/04/1920 Van Boxem Yvonne (wooneenheid 134)

28/04/1939 Vervloet Lena (vrijwilliger)

28/04/1943 Vandevelde Jeanine (vrijwilliger)

29/04/1921 Van Riet Rosa (wooneenheid 008)

29/04/1958 Vanhoovels Marc (vrijwilliger)

30/04/1925 Van Dam Victoire (wooneenheid 011)

19

MEI

03/05/1978 Schoonjans Saskia (verzorgende)

05/05/1922 Van Riet Martha (wooneenheid 110)

06/05/1919 Schevernels Maria (wooneenheid 113)

06/05/1935 Van Gompel Mariëtte (wooneenheid 108)

06/05/1934 Pater Arthur Smedt (vrijwilliger)

10/05/1919 Plaskie Yvonne (wooneenheid 004)

10/05/1974 Van Den Borre Vanessa (verzorgende)

10/05/1985 Van Leemput Kim (verzorgende)

12/05/1923 Walschaerts Julia (wooneenheid 140)

13/05/1976 Helon Ingrid (verpleegkundige)

13/05/1978 Spolspoel Katrien (ergotherapeute)

14/05/1913 Andries Helene (wooneenheid 135)

20/05/1971 Broos Dirk (verpleegkundige)

21/05/1966 Vandemerk Veerle (verzorgende)

24/05/1980 De Buysser Vanessa (verzorgende)

25/05/1919 Verbist Charel (wooneenheid 005)

26/05/1923 Mattens Frans (wooneenheid 022)

27/05/1942 Van den Brande Hervé (vrijwilliger)

29/05/1909 Verhaeghe Werner (wooneenheid 126)

29/05/1914 Moens Jan (wooneenheid 010)

29/05/1963 Ronzani Serge (kok)

20

JUNI

02/06/1966 Carlier Daniëlle (verzorgende)

03/06/1950 Bijl Rita (interieurverzorging)

04/06/1958 De Valck Frieda (verzorgende)

06/06/1966 Van Praet Pascale (verpleegkundige)

07/06/1940 Van den Bergh Hilda (vrijwilliger)

10/06/1981 De Donder Nick (vrijwilliger)

11/06/1961 Vrijders Ingrid (verpleegkundige)

21/06/1925 Van Moer Celine (wooneenheid 217)

22/06/1974 Apsillis Synthia (verpleegkundige)

23/06/1964 Aerts Paola (verzorgende)

24/06/1911 De Smedt Tine (wooneenheid 015)

24/06/1966 De Kunst Marleen (interieurverzorging

27/06/1922 Van Gemert Marieke (wooneenheid 215)

27/06/1970 De Cock Els (verpleegkundige)

21

ZO WAS HET VROEGER…MARIA LICHTMIS

In de reeks: "zo was het vroeger…" praten we elke maand over een welbepaald thema. In januari hadden we het over lichtmis. We gingen op zoek naar de oorsprong van dit feest en naar de gewoonten vroeger en nu. In deze reeks werken we samen met alle afdelingen. Onze bewoners van de tweede verdieping hebben een prachtige inbreng met al hun verhalen en herinneringen van vroeger. Hieronder een klein verslagje van deze namiddag:

"Er is geen vrouwke nog zo arm, of ze maakt haar panneken warm."

Volgens joodse wetten moet de moeder 40 dagen na de geboorte een reinigingsritueel ondergaan en moet het kind worden gewijd. Vandaar dat Maria, Jozef en kind naar de tempel gingen. Dit wordt gevierd als Maria Lichtmis, met vaak een altaar gevuld met kaarslicht. Met Maria Lichtmis herdenkt het christendom vandaag dus ook het wachten van de uitverkorenen. Maria Lichtmis kan opgevat worden als het langzaam ontwaken

van het voorjaar. De dagen worden nu weer merkbaar langer en er is meer licht tot vreugde van boeren, burgers en buitenlui. De vloed aan spreuken van vandaag geven wel het belang van deze dag aan voor de bevolking op het land. Maria Lichtmis opent de rij van een serie christelijke feestdagen, die tot en met Pinksteren voortduren en welke de heidense vruchtbaarheidsfeesten verdrongen hebben.

Velen onder jullie herinneren zich ook nog deze tijd na de bevalling wanneer je als jonge moeder moest wachten voor je terug naar de kerk mocht gaan. Heidi vertelde ook een verhaal over de meisjesvakschool waar 2 februari maria lichtmis als patroonheilige vernoemd werd.

Wij schonken verse koffie met "bitter" en genoten van minipannenkoekjes en luisterden naar de vele verhalen en legendes die we ons nog herinnerden aan lichtmis

Griet

22

AKAPELLA PRESENTS: THE GODFATHER

Kapelle-op-den-Bos, 27 februari, 23u00 Feest voor de medewerkers

Beste Karel, Marc, Yves, collega's en vrijwilligers,

Het leven in Akapella is goed, dat weten we allemaal. Het overgrote deel van de bewoners is zeer tevreden.

De gedrevenheid van het personeel en de kwaliteit van verzorging op alle vakken, past volgens mij helemaal in de visie die de directie voor ogen had wanneer dit project opgestart werd.

En wanneer bewoners tevreden zijn, kunnen wij als personeel dat ook zijn. Wanneer je met mensen werkt is appreciatie voor het overgrote deel je doel.

Ik zie regelmatig directie en collega's "blinken" wanneer buitenstaanders ons gebouw bestoeffen als een buitengewoon gezellige oase van rust.

Wat me echter nog zoveel meer plezier doet, is dat families in emotioneel zware periodes van afscheid en rouw ook troost kunnen vinden in Akapella. De families voelen zich thuis en geven een enorme blijk van vertrouwen aan ons personeel.

Akapella is meer dan opvang voor zorgbehoevende oude mensen. Het is de thuis van onze bewoners, samen met hun families. Een plaats waar er kinderen kunnen lachen en spelen, waar je gezellig kan komen keuvelen of kaart kan spelen met oude vrienden. Het is een huis vol leven.

Ik geniet vaak van de verbaasde gezichten van sommige bezoekers tijdens een sinterklaasfeest, of tijdens één of andere samenwerking met een groep schoolgaande jeugd. Het is soms moeilijk te raden of Akapella een kinderdagverblijf, een bijeenkomst van de vrouwenvereniging, een namiddag van de gepensioneerden is of een middelbare school.

23

Het is er ook goed om te werken, we moeten het maar toegeven… We knorren allemaal wel eens ontevreden over kleine frustraties. Maar al met al lachen we serieus wat af met elkaar. We krijgen heel wat kansen tot bijscholing en zelfontplooiing, Voor sommigen soms zelfs TE… Maar ook dit geeft toch weer een enorm gevoel van waardering en ondersteuning in onze job.

Je voelt me aankomen, ik ga hier voor dit alles iemand in de bloemetjes zetten.

Een huis als dit met meer dan 100 bewoners, met hun 500 familieleden, meer dan 50 personeelsleden en nog eens zoveel vrijwilligers…

Voor zo'n familie heb je een stevige “Godfather” nodig.

Onze twee aartsengelen Marc en Yves kozen ervoor om vanavond speciaal onze Akapella Godfather Karel in de bloemetjes te zetten.

De man die alles in goeie banen blijft leiden. Die soms wel eens met zijn handen in zijn zonder haar zit. Over de grote en kleine verdrietjes van zijn personeel, over het nieuwe project in Hofstade, of zelfs over de inkt van de faxmachine. Allez, de geen inkt van de faxmachine.

Karel, we appreciëren enorm wat je doet. En ik hoop dat je af en toe ook geniet van al de leuke Akapella dingen die ik hier voordien opsomde. En als je soms al eens twijfelt, vraag dan eens aan onze bewoners of aan je personeel hoe goed het gaat met Akapella, dan kikker je sowieso op.

Ik weet niet welk cadeau ik je nu moet afgeven, misschien wel een kikker? Om het even wat het is, laat het een “op”kikker zijn!

Griet

24

ZIJ VERSTERKEN ONS TEAM

Synthia Apsillis - Verpleegkundige

Mag ik me even voorstellen... Ik ben Synthia Apsillis, 29 jaar, verpleegkundige en gehuwd met Jurgen Robeyns.

In mijn vrije tijd maak ik graag verre wandelingen met mijn trouwe viervoeter (Droopie) en mijn

echtgenoot. Dikwijls gaan deze wandelingen langs de watersportbaan "Hazewinkel" in Heindonk, waar ik verschillende jaren zelf heb geroeid.

Een levensgenieter, zo kun je mij wel noemen, een goed glaasje wijn of een lekker etentje ga ik zeker niet uit de weg.

Mijn secundair onderwijs liep ik in het Sint-Godelieve instituut, hier net achter Akapella. Omdat ik niet voorbestemd was secretaresse te worden ging ik verder studeren in de verpleegsterschool in Lier. Met mijn diploma op zak ging ik in Bonheiden, in RVT "Den Olm" aan de slag. Daar heb ik meer dan 6 jaar graag gewerkt.

De kilometers werden me wat zwaar, vandaar de overstap naar Kapelle-op-den-Bos. Begin 2004 maakte ik een goed voornemen om terug meer te gaan sporten, ik zal beginnen met iedere dag naar Akapella te fietsen ...

Vanessa Van den Borre - Verzorgende

Hallo iedereen, ik ben Vanessa Van Den Borre en werk hier nieuw in Akapella als verzorgende.

Ik woon in Ramsdonk en ben 29 jaar.

Ik ben gehuwd en heb één zoontje Dries, die in juli 4 jaar wordt.

Hobby's heb ik eigenlijk niet, in mijn vrije tijd hou ik me vooral bezig met mijn gezin.

Groetjes Vanessa

25

An Demessemaekers - Klinische psychologe

Ik ben An Demessemaekers en werk op woensdag- en vrijdagnamiddag in Akapella als psychologe.

De overige weekdagen vind je mij in het RVT Heilig Hart in Grimbergen.

Ik ben 26 en woon in de altijd bruisende stad Leuven.

Pascale Van Praet - Verpleegkundige

Ik ben Pascale Van Praet, wonende te Londerzeel. Ik ben 38 jaar en moeder van 3 kindjes.

Ik werk halftijds in het rusthuis te Londerzeel (nachtdienst) en kom in Akapella de nachten van Els De Cock opvangen.

Tijdens mijn opleiding heb ik al ontdekt dat er hier een toffe sfeer is!

PROFICIAT

Wij wensen de fiere ouders van harte proficiat met de geboorte van: Karsten , geboren op 26/01/2004, zoontje van Natasja Peeters, verzorgende en Dominic Meskens.

Mayke , geboren op 11/02/2004, dochtertje van Nancy Bertens, interieurverzorging en Luc Volckaerts.

Wij wensen hen veel geluk toe in hun huwelijk!!

Anja Roosemont (verpleegkundige) met Wim Van Hemelrijk op 11/02/2004.

26

WEERSPREUKEN VOOR DE MAAND APRIL

April veel regen, brengt grote zegen.

Aprilvlokjes brengen meiklokjes.

De heren en aprillen, bedriegen wie ze willen.

De vrouwen en aprillen, ze hebben beide hun grillen.

Al doet april ons mooi weer aanschouwen, 't Is evenals fortuin, we kunnen hem niet vertrouwen.

Op een april geen zon, vaak water in de ton.

April doet wat hij wil.

Aprillertje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed.

WEERSPREUKEN VOOR DE MAAND MEI

In mei een warme regen, betekent vruchtenzegen.

Onweer in mei, maakt de boeren blij.

Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.

Mei koel en nat, brengt koren in het vat.

Avonddauw en zon in mei, is hooi met karren op de wei.

Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi.

Mei niet te koud en niet te nat, vult de schuur en ook het vat.

Een bijenzwerm in mei, is een goed teken voor de wei.

WEERSPREUKEN VOOR DE MAAND JUNI

In juni veel regen, komt wijngaard en bijen ongelegen.

Blaast juni uit de noorderkant, verwacht veel koren op het land.

Juniweer meer droog dan nat, vult met goede wijn het vat.

Op juni komt het aan, of de oogst zal bestaan.

Als het koud en nat in juni is, dan is het heel het jaar ook mis.

Is juni nat en guur, dan wordt alles slecht en duur.

27

NIET TE MISSEN

Elke maandag om 10u00 ochtendgymnastiek met Patricia in de polyvalente zaal.

Elke donderdag rond 10 uur marktbus.

APRIL

Vrijdag 23 april Wereldboekendag

Dinsdag 27 april Verjaardagsfeest

Vrijdag 30 april Zo was het vroeger: mode

MEI

Maandag 3 mei Feesten bij de buren: meiboomviering

Vrijdag 7 mei Liedjes uit de tijd van toen

Zondag 9 mei Moederdag

Vrijdag 14 mei Zitdans

Maandag 17 mei Wereldcommunicatiedag samen met de studenten van Tildonk

Dinsdag 25 mei Verjaardagsfeest

Vrijdag 28 mei Zo was het vroeger: de grote schoonmaak

JUNI

Vrijdag 4 juni Liedjes uit de tijd van toen

Vrijdag 11 juni Dag van de vrijwilliger

Zondag 13 juni Vaderdag

Vrijdag 18 juni Zitdans

Maandag 21 juni Feesten bij de buren: midzomernacht

Vrijdag 25 juni Zo was het vroeger: de fabriek

Zaterdag 26 juni Familiefeest met BBQ

Dinsdag 29 juni Verjaardagsfeest

28

80 MAAR KRACHTIG

Regelmatig bewegen heeft veel voordelen. Je voelt je fitter en je bent minder snel moe. Je voelt je meer ontspannen en spieren blijven sterk, de kans op hart- en vaatziekten, diabetes vermindert.

Bovendien is bewegen gewoon leuk. Bewegen is een troef voor een kwaliteitsvolle oude dag. Kan je niet meer stappen of ben je gebonden aan een rolstoel? Ook dan bestaan er tal van leuke bewegingsoefeningen. Begeleiding is zeker in het begin aangeraden. Hoe? Het bewegingsprogramma "80 maar krachtig".

Het programma kan door iedereen uitgevoerd worden met behulp van de bewegingsfiches en een knuffelbal (stressbal in de vorm van een hartje). Tempo en intensiteit kunnen worden gekozen, naar eigen behoefte. Het neemt weinig tijd en ruimte in beslag. En misschien wel het belangrijkste: iedere oefening is niet alleen verantwoord en effectief maar ook fijn om te doen.

Het "80 maar krachtig" concept bestaat uit een kaart met tekeningen en uitleg over de oefeningen. De oefeningen worden samen met de kinesiste aangeleerd en kunnen later zowel individueel als in groep uitgevoerd worden.

Wordt vervolgd ...

PEDICURE

Els Bakelandt, pedicure, beëindigde haar werkzaamheden in Akapella.

Vanaf 1 april 2004 kan u voor de voetverzorging een beroep doen op Inge Schelkens, podologe.

Vanaf 1 april zal de bijdrage voor voetverzorging 10 euro bedragen.

29

AKAPELLA, ALS EEN VIS IN HET WATER (DEEL 2)

Amaai, zul je zeggen, een vis heeft in Akapella toch maar een eentonig leven. Geen zangstonde met Piet, geen animatie van Griet, niks! Verkeerd. Want af en toe steek ik mijn snuit ook wel eens boven water. Vis of niet, ik loer ook eens graag stiekem bij de buren, hé. En dan hoor ik soms zo'n zangstonde. Je reinste discriminatie, weet je! Ze zingen daar over ezels, geiten en reeën. Zelfs over zwijnen die er al lang niet meer zijn... 't Kan allemaal niet op! Maar een vis? Geen sprake van.

Ga dan maar eens bescheiden door het leven. Ze zien u niet staan, meneer. In gans mijn verleden weet ik maar van één lied over vissen en dan begrijp ik er met al mijn vissenverstand nog geen vin van. Jij wel? Luister maar. Als Freddy van de koster het even transponeert kun je allemaal meezingen in de toon van Sibemol:

Vis, vis, platte vis Al wie in het water is

In de koele, koele grotten Zwemmen zeven leverbotten Zeven karpers zijn verzopen Ik alleen ben blijven lopen Paling Pan die ging op reis Naar het blauwe vispaleis Een paling doet alles beter

Vis, vis, witte vis Vis zijn is geen kattepis.

Je ziet, lachen met ons, ja dat kunnen ze. En animatie? Nog nooit iets gehad met Griet! Tot nu toe konden we altijd ons plan trekken.Ze zetten daar op zekere dag een enorme kuip twee meter boven onze kop. En altijd loopt er water uit alsof ze ons willen lokken zo in de aard van:

30

Hier zit Griet In de ton tussen het riet

Spring en je ziet Of het waar is of niet

Maar probeer als karper maar eens twee meter boven water te springen. Ik ben geen flipper, hé. Die tuimelen met alle gemak over de kunsthand die een beetje verder boven de vijver uitsteekt. Das pas amusement. Maar wat hebben karpers nu aan zo'n kunstwerk in het water. We kunnen niet eens tot 5 tellen om te weten hoeveel vingers er aan die hand staan.

Milieuvervuiling ja, dat brengt zoiets allemaal mee. Zoals aan de fontein! En maar takken aanslepen, en bladeren en allerlei andere rommel. En kakken dat die beesten kunnen zeg! Tot alles wit ziet en de fontein verstopt geraakt. Op den duur nog juist een Manneke Pis met prostaatproblemen. En nu? Zie jij de fontein nog werken? Nogal wiedes! Wie kan er nu spuiten met een verstopte afloop? Jij misschien? ...

31

Slecht karakter, die karpers, zul je zeggen. Niks kunnen verdragen. Als ze hun mond open doen is 't om te zagen. Niet te verwonderen dat ze een zuur gezicht trekken en een slechte smaak hebben, zo'n azijnpissers. Mis! Wij kunnen ook vriendelijk zijn, zulle.

Weet je wat, wandel na de winter maar eens rond de vijver. Als er dan eentje zijn open snuit boven water steekt, dan ben ik het. Das een kus van mij. Zo kussen karpers hé: snuit tegen snuit. Er zijn naar 't schijnt nog andere schepsels die dat zo doen...

Maar niks naar mij gooien, hé, want zich verslikken kan voor een karper levensgevaarlijk zijn. Je weet op den duur niet meer of je nu water, lucht of afval binnenslikt. En eer die vissencharlatan uit Hoogstraten met zijn kunstmatige ademhaling hier is, ben ik al lang naar het eeuwige vispaleis waarvan hoger sprake. En ik zou graag nog lang van het Akapella-water willen genieten. Want ik zeg u, ondanks al mijn gezaag: Ik woon zo graag in Akapella...

En zet er dat in 't vervolg ook maar bij in het liedje van Piet!!!

Groetjes van K. Arper.

32

PARKEERDISCIPLINE.

Veiligheid is belangrijk. Daar twijfelt niemand aan, zeker niet als het gaat over zwakke groepen zoals kinderen en ouderen.

De bereikbaarheid voor hulp- en interventiediensten (en natuurlijk ook voor vrachtwagens van leveranciers) is cruciaal voor een ouderenvoorziening.

Daarom geldt de Parallelweg en de volledige weg voor ons gebouw als interventieweg (deze moet permanent over een breedte van 8 meter vrij zijn). Dit wil zeggen dat er hier nooit voertuigen op onregelmatige wijze mogen gestationeerd worden.

De laatste tijd zien we echter weer een sterke toename van het wildparkeren en vrezen we dat sommigen met hun wagen tot aan de lift gaan willen rijden. We willen daarom nog eens de regels en afspraken op een rijtje zetten: - Wagens van bezoekers en medewerkers horen thuis op de

parking (52 plaatsen).

- Dokters en andere hulpverleners mogen hun voertuig op de 4 voorziene plaatsen voor het gebouw zetten.

- Naast de nieuwe berging is er 1 parkeerplaats voor mindervaliden, voor het halen en brengen van bewoners en voor het halen of brengen van zwaardere stukken (bijv. bij verhuis).

33

- Het brengen en halen van bezoekers die goed te been zijn en medewerkers mag gebeuren tot aan het einde van de Parallelweg (er staan trouwens verbodsborden).

- In principe zijn de klinkerwegen voor het gebouw alleen bij uitzondering toegankelijk voor (dienst)voertuigen en gelden ze als rustige zone en wandelplaats voor onze bewoners (zeker met de zomer in het verschiet).

- De gehandicaptenparking is ook niet voorzien als keerplaats voor te ver gereden voertuigen.

- In de Parallelweg geldt aan één zijde een parkeerverbod (dit is evenwel openbaar domein waar wij geen zeggenschap over hebben).

Mogen wij een beroep doen op ieders burgerzin om deze afspraken te willen nakomen. Wij zullen hieraan in de toekomst ook bijzondere aandacht schenken.

De directie.

34

ONTBIJTBUFFET

In 2003 werd vanuit de werkgroep comfortzorg gestart met het aanbieden van een ontbijtbuffet voor onze zwaarhulpbehoevende bewoners.

Op afdeling 2 wordt reeds geruime tijd een ontbijtbuffet om de 2 maanden verzorgd.

Vanaf dit jaar is de werkgroep gestart om alle bewoners van Akapella één uitgebreid ontbijtbuffet per jaar aan te bieden.

Zo kregen de bewoners van afdeling 0 in februari de gelegenheid om 's morgens eens lekker te tafelen, nadien te zitdansen en in de namiddag lekker te genieten van relaxerende activiteiten.

De verdere planning voor 2004 is als volgt:

� In de maand mei komen de bewoners van WE 101 tot 127 aan bod (niet de flats);

� In de maand september de bewoners van WE 128 tot 148;

� En in de maand november de bewoners van onze flats.

35

AKAPELLA INTERGENERATIONEEL: HET LEVENSLOOPSPEL Wie denkt dat jong en minder jong niet veel heeft te maken met elkaar, heeft het dik mis. We kregen in Akapella dit jaar al meer dan 100 jongeren over de vloer. We werkten samen met de leerlingen van het Sint-Godelieve-Instituut en met de 5de jaars van het St-Theresiacollege aan een levensloopspel. Het doet altijd deugd om lachende jongeren vrolijk te zien zwaaien naar Irma, Jeanne, Louis of Lucienne bij het afscheid. Terwijl diezelfde jongeren 3 uur eerder een beetje bedeesd zich afvroegen wat ze in Gods naam moesten komen doen in een "bejaardentehuis". Clichés zijn er om doorbroken te worden, vooroordelen om op te ruimen, dachten wij bij Akapella. En zie hier de toverspreuk: "zet een bende enthousiaste, leuke, toffe, jonge mensen bij een groep aangename, lieve en interessante ouderen, voeg er een paar leuke spelelementen aan toe met een lekkere tas koffie of een frisdrank, meng dit alles en laat een uurtje of twee sudderen en je bekomt een prachtig resultaat ..." De bewoners praten over hun nieuwe vrienden en vriendinnen vol bewondering, met respect voor hun eigenheid en hun anders zijn en prettig verwonderd over hun beleefdheid en jeugdige spontaniteit. Zowat alle onderwerpen kwamen aan bod tijdens ons levensloopspel: de kermis, het werk, de school, relaties, geboortes, werken op het land, kinderspelen, rouwen en sterven, het huis, de kindertijd, het heden,... En ik kreeg de indruk wanneer ik dit alles afzag en hoorde dat we nog honderden onderwerpen en thema's kunnen verzinnen. Bedankt aan iedereen.

Griet

36

NOWRUZ PERZISCH NIEUWJAAR

Op 22 maart vierden we in Akapella opnieuw nieuwjaar. Alsof de jaren nog niet snel genoeg voorbij vliegen…

In de reeks "Feesten met de buren" was het deze keer de beurt aan Iran om ons wat te leren over oude tradities. Hieronder staat de uitleg over het nieuwjaarsfeest en zijn symbolen. We hadden ook een optreden van Ali en Farhad met een krachtdans uit de Zurkhane.

Amir, Jafar, Afshin en Afsaneh kwamen ons nadien samen met Farhad en Ali verrassen met liedjes en dans. We serveerden Iraanse thee met kardemon en allerlei lekkere zoete hapjes en nootjes. De dag vloog weer voorbij en zo zijn we hopelijk weer een nieuw jaar gestart met veel vriendschap, geluk, en een goede gezondheid voor iedereen.

Nowruz mobarak!!! Gelukkig nieuwjaar!!!

Nowruz pirooz!!! Veel geluk in het nieuwe jaar!!!

Sal e no mobarak!!! Laat het nieuwe jaar goed worden!!!

37

1. Alles moet nieuw:

Een maand voor Now Ruz en soms nog wel eerder begint men met de voorbereiding voor het maken van onder- en bovengoed. Men doet bloembladeren, rozenwater of andere lekkere geurtjes in de kleerkasten. Men probeert ook zoveel mogelijk nieuwe dingen te kopen.

2. Alles moet schoon:

Ongeveer twee weken voor Now Ruz begint de grote schoonmaak van het huis. Men gelooft dat op de plaatsen die niet schoon zijn, boze geesten kunnen huizen. Wat gewassen moet worden, wordt gewassen zoals tapijten, kleden, hoezen, gordijnen enzovoort. Alles wat kapot is, moet worden hersteld. Muren moeten worden gesausd en deuren geverfd. Alle potten en pannen moeten worden gepoetst. Alle stoepen moeten hersteld worden opdat niemand zal vallen.

Alle tuinen moeten worden omgespit en er wordt bloemenzaad gezaaid. Alle waterputten moeten worden schoongemaakt. Kortom: Op de laatste dinsdagavond van het jaar moet alles schoon zijn!

Op de bewuste dinsdagavond, wanneer alles schoon en net is, gaat men zelf naar het badhuis. Van jong tot oud. Op die avond maken de dames zich behoorlijk op door het haar te verven, mascara te gebruiken enzovoort. Het baden duurt op die dag langer dan gewoonlijk en gebeurt grondiger.

Haft sin (de zeven essen) de jaarwisselingtafel

Bij de meeste volkeren en culturen van de mensheid is de Zeven een heilig en gewijd getal. Sommigen geloven dat Boeddha na zijn geboorte zeven stappen gezet heeft in de richting van de kennis van het bestaan en de zegening voor de wereld.

In de Chinese epossen is het getal zeven een gezegend getal. In hun religieuze tradities, brandden de Boeddhisten zeven kaarsen, ze geloofden dat zeven lichten van de aarde gelijk waren aan zeven lichtende sterren van de Grote Beer. In de oude Griekse literatuur komen we de namen van zeven goden tegen. In oude Romeinse literatuur bestaan zeven dansen en feesten.

38

In de literatuur van Egypte komen we de zeven vette jaren tegen. In de Thora verdeelde koning Salomo de tijd in zeven dagen en hij verklaarde de zevende dag tot rustdag.

In het boek Johannes staat dat hij in zeven kerken heeft gebeden en toen hij sliep, kreeg hij een visioen van zeven geesten, zeven gezichten en zeven engelen.

Tijdens de Mekka bedevaart leggen de Moslims zeven gebedsronden om de Kaäa af. Hindoes geloven dat een mens zeven keer wordt geboren en weer herboren en daarom moet een bruidspaar op hun bruiloft zeven voetstappen zetten.

Een week is verdeeld in zeven dagen. Er bestaan zeven kleuren. De Grote Beer bestaat uit zeven sterren. Er zijn zeven hemelen. Er bestaan zeven lagen in het paradijs.

Over de heiligheid en de zegeningen van het getal zeven bestaat veel literatuur. In Iran bestonden zeven vuurtempels. Die waren gegrondvest op zeven sterren. In Oud-Iran liet men, een tijd voor de jaarwisseling, op basis van het heilige getal zeven, zeven planten of zeven soorten zaad in een schoon hoekje van het huis groeien.

In andere literatuur zien we zeven woorden die in de Perzische taal met Tsjeh (tsj) begonnen en misschien waren het zeven soorten gewassen, die door de eeuwen heen veranderd zijn in de zeven Mim (m), dat waren: Morq (=Kip), Mahi (=Vis), Megoe (=Steurgarnaal), Masqati (=Pasta van Turks fruit), Maawiz (=Rozijnen), Mast (=Yoghurt) en Morabba (=Jam).

39

Deze veranderden weer in de woorden die begonnen met de letter Sjin (sj), dat waren: Sjaam (= Kaars), Sjarab (= Wijn), Sjirini (= Koekjes), Sjir (= Melk), Sjarbat (= Zoet sap), Sjaahd (= Honing) en Sjahdaneh (= Hennepzaden).

Na de komst van de Islam in Iran veranderden die zeven woorden allemaal in zeven woorden die beginnen met de letter Sin (s):

1. Sib (appel): het symbool van goedheid en zegen. 2. Sabzeh (groente): het symbool van de lente en de zegen van

de planten. Dit is meestal een schaal waarin men ongeveer twee weken voor de jaarwisseling graan of linzen liet kiemen.

3. Samanoe (graanpap): het symbool van de zegen van het brood en het voedsel van het gezin.

4. Sir (knoflook): het symbool van een smetteloze en schone natuur.

5. Serkeh (azijn) : het symbool van gezondheid en reinheid van het huis.

6. Somaq (wilde bergkruiden) : het symbool van de zegeningen van de oven en de keuken

7. Sendzjed (zoete woestijnolijf): Het symbool van de liefde, het huwelijk en de vruchtbaarheid.

Vandaag de dag zet men deze laatste zeven nog steeds op de jaarwisselingtafel en ook een spiegel omdat men gelooft, dat je op het moment van de jaarwisseling daarin moet kijken en een kom water met twee goudvissen. Dat is een symbool van een oude Iraanse overlevering dat de wereld op de rug van een goudvis rust.

Kinderen proberen dan te zien hoe die visjes rechtop in het water gaan staan op het moment van de jaarwisseling. Men steekt bij de tafel van de jaarwisseling een kaars aan om het nieuwe jaar te verlichten. Op de nieuwjaarstafel hoort een gedichtenbundel van de Iraanse dichter Hafez te liggen voor het doen van een wens en ieder legt zijn geloofsboek er ook op. De tafel wordt altijd gedekt met rozenwater, bloemen, nootjes, koekjes, fruit enzovoort.

40

Het NORUZ-feest duurt dertien dagen. In deze dertien dagen gaat men bij elkaar op bezoek en daarbij wordt gezellig gegeten en gedronken en men geeft elkaar geschenken. Men probeert zijn ruzietjes bij te leggen om het jaar zonder haat of gevoelens van boosheid in te gaan. Op de dertiende dag, waarvan men gelooft dat deze onheil brengt, gaat men, liefst in grotere groepen met familie en vrienden het dorp of de stad uit naar velden, parken of bossen om te picknicken, want men gelooft, dat men niet moet thuisblijven en het onheil van deze dag buitenshuis van zich moet afschudden. Men neemt eten en drinken mee en de rest van de noten, het fruit en de overgebleven koekjes van de Noruz om daar op te eten. Op deze dag probeert men elkaar in de maling te nemen met een grap, een leugentje etcetera. Men neemt ook zijn Sabzeh (bovengenoemde gekiemde groente) mee en iedereen legt een knoop in de stengels en doet een wens alvorens men ze in het water gooit. Griet

41

De tuinman en de doodDe tuinman en de doodDe tuinman en de doodDe tuinman en de dood Het beroemde gHet beroemde gHet beroemde gHet beroemde gedicht van P.N. van Eyckedicht van P.N. van Eyckedicht van P.N. van Eyckedicht van P.N. van Eyck

Een Perzisch edelman:Een Perzisch edelman:Een Perzisch edelman:Een Perzisch edelman:

Vanmorgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,Vanmorgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,Vanmorgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,Vanmorgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,

mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik!mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik!mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik!mijn woning in: "Heer, Heer, één ogenblik!

Ginder in de rooshof, snoeide ik loot na lootGinder in de rooshof, snoeide ik loot na lootGinder in de rooshof, snoeide ik loot na lootGinder in de rooshof, snoeide ik loot na loot

Toen keek ik achter mij, Daar stond de Dood.Toen keek ik achter mij, Daar stond de Dood.Toen keek ik achter mij, Daar stond de Dood.Toen keek ik achter mij, Daar stond de Dood.

Ik schrok, en haastte mij laIk schrok, en haastte mij laIk schrok, en haastte mij laIk schrok, en haastte mij langs de andere kant,ngs de andere kant,ngs de andere kant,ngs de andere kant,

maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.

Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,

Voor de avond nog bereik ik Ispahaan."Voor de avond nog bereik ik Ispahaan."Voor de avond nog bereik ik Ispahaan."Voor de avond nog bereik ik Ispahaan."

Vanmiddag, lang reeds was hij heengespoed,Vanmiddag, lang reeds was hij heengespoed,Vanmiddag, lang reeds was hij heengespoed,Vanmiddag, lang reeds was hij heengespoed,

heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.heb ik in 't cederpark de Dood ontmoet.

"Waarom", zo vraag i"Waarom", zo vraag i"Waarom", zo vraag i"Waarom", zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,k, want hij wacht en zwijgt,k, want hij wacht en zwijgt,k, want hij wacht en zwijgt,

"Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht bedreigd?""Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht bedreigd?""Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht bedreigd?""Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht bedreigd?"

Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't,Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't,Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't,Glimlachend antwoordt hij: "Geen dreiging was 't,

waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrrast,waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrrast,waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrrast,waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrrast,

toen ik 'smorgens hier nog stil aan het werk zag staantoen ik 'smorgens hier nog stil aan het werk zag staantoen ik 'smorgens hier nog stil aan het werk zag staantoen ik 'smorgens hier nog stil aan het werk zag staan

die ik 's avonds halen moestdie ik 's avonds halen moestdie ik 's avonds halen moestdie ik 's avonds halen moest in Ispahaan."in Ispahaan."in Ispahaan."in Ispahaan."

42

OPLOSSING VORIGE PRIJSVRAAG

Uit de vele goede inzendingen die we ontvangen hebben, is Firmin Becue (wooneenheid 141) uitgekozen als winnaar. Hij mag bij Wim een prijsje komen halen.

HUMOR

2 kamelen (vader en zoon) staan naast elkaar. Zegt de zoon: paaaa Vader: ja zoon.

Zoon: waarom hebben wij zo van die lange poten?

Vader: wel zoon dat is voor in de woestijn zodat we niet in het zand zouden zakken.

Zoon: ah ja

De zoon denkt nog eens na en na 10 minuten:

Zoon: paaaaaaaaaa

Vader: ja zoon

Zoon: waarom hebben wij zo van die 2 bulten op onze rug?

Vader: wel zoon dat is ook voor in de woestijn dat dient voor de mensen zodat die niet van onze rug zouden vallen

Zoon: ah ja

Weer 10 minuten later:

Zoon: paaaaaaa

Vader: ja zoon?

Zoon: waarom hebben wij zo van die lange wimpers?

Vader: wel zoon, dat is ook al voor in de woestijn zodat wij geen zand in onze ogen zouden krijgen.

Zoon: ah ja

Na een half uur denken:

Zoon: paaaaaaaa

Vader: ja zoon?

Zoon: waarom is dat allemaal voor in de woestijn als wij hier toch maar in Planckendaal staan?

43

44

PRIJSVRAAG 16

Vul onderstaande puzzel in, aan de hand van de woorden die je onderaan kan vinden. Je krijgt al 1 letter cadeau. Met de genummerde vakjes kan je nog een woord vormen.

G

2

4 1

3

6

5

1 2 3 4 5 6

3 letters 4 letters 5 letters 9 letters

abt nou adel oost bloei afgelegen

arm spe berm slag piano gangboord

nat uil deeg tuba planmatig

enig nota testament

gaap tuin