STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

36
STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

Transcript of STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

Page 1: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

STUDIEGIDS CSMBK

STUDIEJAAR 2015-2016

Page 2: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 2

WELKOM

De CSMBK biedt opleidingen en cursussen aan

die de deelnemers letterlijk in beweging zet.

Beste lezer, Voor je ligt de studiegids 2015-2016 van de Culturele Stichting voor Massage en BewegingsKunsten, de CSMBK. De CSMBK is een stichting opgericht in 1985 met een lange traditie in het opleiden van vakbekwame shiatsu- en reflexzonetherapeuten, anticiperend op allerhande ontwikkelingen in de aanvullende zorg. Ook voor cursussen en nascholingen wisten velen ons in de afgelopen 30 jaar te vinden. Buiten de vormen van de therapeutische- en ontspanningsmassage en bewegingstechnieken, creëren we ook de gelegenheid om te groeien als mens, zowel op het lichamelijk niveau, als in het bewustzijn.

Wij leren je werken aan je eigen “kunde”. In een veilige omgeving, onder begeleiding van bevlogen docenten, wordt je professioneel opgeleid. Alle informatie die je nodig hebt om weloverwogen een beslissing te nemen vind je in deze gids.

Wij wensen je een leerzaam, gezond en bovenal plezierig studiejaar toe. Het bestuur van de CSMBK September 2015

Page 3: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

INHOUDSOPGAVE

WELKOM 2

INHOUDSOPGAVE 3

INLEIDING 4 Opleidingen 4 Cursussen en workshops 4

DEEL 1 ALGEMEEN 5 Visie, missie en doel van de CSMBK 5 Beroepsperspectief 6 Erkenning beroepsopleiding 7

DEEL 2 OPLEIDINGSAANBOD 8 Beroepsopleidingen en cursussen 8 Na- & bijscholing 9 Studiebelasting 9 Vrijstellingen 9

DEEL 3 SHIATSU 10 Opleiding shiatsutherapie 10 Opzet lesprogramma 2015-2016 10 Boekenlijst shiatsu 12

DEEL 4 REFLEXOLOGIE 13 Opleiding reflexzonetherapie 13 Opzet lesprogramma 2015-2016 13 Boekenlijst reflexologie 15

DEEL 5 MEDISCHE BASISKENNIS 16 Opzet lesprogramma 16 Lesprogramma 16 Boekenlijst MBK 18

DEEL 6 DOCENTENTEAM 19

DEEL 7 UITGANGSPUNTEN OPLEIDING CSMBK 20 Didactiek en werkwijze 20

DEEL 8 TOETSBELEID 22 Toetsing en examinering 22

DEEL 9 PORTFOLIO 24 Richtlijnen PORTFOLIO 24

DEEL 10 AANMELDING EN INSCHRIJVING 26 Voorbeeld Inschrijfformulier CSMBK 26

DEEL 11 VOORZIENINGEN/HUISHOUDELIJK REGLEMENT 29 Voorzieningen Algemeen 29 Gedragregels 30

DEEL 12 KLACHTENREGELING 32 Klachtenreglement CSMBK 32 Klachtencommissie 36

Versie 20150820

Page 4: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 4

INLEIDING In deze studiegids vind je een overzicht van ons opleidings- en cursusaanbod.

Wij leren je werken aan je eigen ‘kunde’.

OPLEIDINGEN De CSMBK biedt twee beroepsopleidingen massagetechnieken aan te weten shiatsu en reflexzone. Wil je als zelfstandig therapeut gaan werken en de kracht van therapeutische mogelijkheden door middel van massage goed kunnen toepassen, dan past de 4-jarige beroepsopleiding tot shiatsu- of reflexzonetherapeut het beste bij je. Beide opleidingen zijn opgebouwd uit drie disciplines. In de eerste instantie leer je de basistechnieken van shiatsu- of reflexzone toe te passen. Daarna verdiep je je De verschillende technieken worden je vakkundig geleerd. Daarnaast is medische basiskennis onontbeerlijk om als professioneel massagetherapeut verantwoord te kunnen werken. Tenslotte bestaat de opleiding uit het onderdelen waarbij gewerkt wordt aan de persoonlijke en therapeutische ontwikkeling en praktijkvoering. De opleiding Medische Basiskennis is een verplicht onderdeel van de beroepsopleiding voor therapeut maar kan ook als losse opleiding gevolgd worden. Wil je je van masseren niet direct als zelfstandig ondernemer je beroep maken maar wel bekwaam zijn, dan kun je bij CSMBK de beroepsopleiding tot masseur volgen. Deze opleiding is gelijk aan het basisjaar van de therapeutenopleiding. Buiten het aanleren van de massage- en bewegingstechnieken, creëren we ook de gelegenheid om te groeien als mens, zowel op lichamelijk niveau, als in bewustzijn. Er wordt aandacht besteed aan meditatie en bewustwordings-oefeningen en studenten worden uitgenodigd om met aandacht en zonder oordeel hun eigen gevoelsrealiteit waar te nemen.

CURSUSSEN EN WORKSHOPS Naast beroepsopleidingen verzorgt de CSMBK diverse cursussen waarin je de basisvaardigheden van een reflexzone- of Namikoshi shiatsu behandeling leert. – Basiscursussen

Een basiscursus bestaat uit 4 of meer avonden waarin je kennismaakt met de beginselen van diverse massagetechnieken zoals shiatsu, voetreflexologie, ontspannings- of stoelmassage.

– Namikoshi Shiatsu-masseur

De cursus Namikoshi shiatsu masseur is praktijkgericht en is gebaseerd op internationale Namikoshi shiatsu-standaarden. Na het behalen van het Namikoshi Shiatsu Europa, het NSE- examen ontvangt men een internationaal erkend certificaat en mag men zich officieel Namikoshi shiatsu-masseur noemen.

– Reflexzonemasseur

De cursus Reflexzonemasseur staat gelijk aan het basisjaar van de opleiding reflexzonetherapeut. In dit jaar wordt de ontspannende behandeling gebaseerd op Westerse technieken aangeleerd.

Na het volgen van een van de masseurscursussen is het mogelijk om door te stromen naar een beroepsopleiding. – Workshops - bij-& nascholing De CSMBK organiseert regelmatig 1- of meerdaagse workshops. De maandelijkse verdiepingslessen van hoofddocent Yoshinori Miyashita Sensei, workshops en andersoortige modules die onderdeel uitmaken van de beroepsopleidingen, zijn ook als zelfstandige eenheden te volgen in het kader van bij- en nascholing.

Page 5: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 5

DEEL 1 ALGEMEEN ‘Dat een ieder de krachtige werking van shiatsu- en reflexzonetherapie mag ervaren, met optimale gezondheid en bewustzijn in lichaam en geest als resultaat.’

VISIE, MISSIE EN DOEL VAN DE CSMBK

De Culturele Stichting Massage en BewegingsKunsten, hierna te noemen “CSMBK” of “de opleiding”, is van oorsprong een ideële stichting opgericht in 1985 door Peter Bacas Sensei (1936-2006). Als een van de eersten introduceerde hij de Japanse gevechtskunst Aikido in Nederland. Onder de bezielende leiding van Peter maakte de school een grote groei door. Hij combineerde aikido en shiatsu vanuit de Japanse traditie; zijn lijfspreuk was: ‘Als je iemand verwondt, moet je hem/haar ook kunnen herstellen.’

Wat begon in een huiskamer op de Beeklaan is in 30 jaar uitgegroeid tot een levendige dojo gevestigd in het pand van de voormalige Openbare bibliotheek aan de Mient 277 in Den Haag, de Hagukumi dojo. De naam Hagukumi betekent ‘School om te studeren’. Het in overeenstemming brengen van persoonlijke energie met universele energie is het doel van Aikido en het daarbij aanbieden van shiatsu-onderwijs was voor Peter Bacas een logische stap. Onderwijs waarbij het gedachtegoed van de grondvesters van shiatsu (Namikoshi) en Westerse reflexologie wordt uitgedragen en gecombineerd wordt met Oosterse inzichten en behandeltechnieken. Kennis van de Westerse medische grondbeginselen vormen een essentieel onderdeel van de beroepsopleiding tot therapeut. Anno 2015 stelt de CSMBK zich mede ten doel opleidingen in en aan te passen binnen het Nederlandse onderwijs systeem en volwaardige, deeltijd beroepsopleidingen op HBO bachelor niveau aan te bieden.

Streven

CSMBK streeft naar een hoge kwaliteit van educatie, waarbij een beroep wordt gedaan op de creativiteit van de student, waardoor uiteindelijk zij degenen zijn, die -mede- hun eigen manier van ontwikkelen bepalen.

Doelstelling

De doelstelling is om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met shiatsu en reflexologie door middel van het opleiden van vakbekwame therapeuten. Dit wordt vormgegeven door het aanbieden van volwaardige beroepsopleidingen shiatsu en reflexologie.

Missie

De missie van de CSMBK is het opleiden van vak- en startbekwame therapeuten, waarin bewustzijn, professionaliteit en inzicht wordt benadrukt, zodat de studenten zich op persoonlijk en professioneel vlak kunnen ontwikkelen.

Page 6: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 6

BEROEPSPERSPECTIEF Resultaat Het resultaat is dat de gediplomeerde therapeuten eigenschappen bezitten, waarmee zij niet alleen de kwaliteit van de opleiding uitdragen, maar tevens in een breder verband professioneel en deskundig kunnen optreden. Dit heeft als gevolg, dat de afgestudeerde therapeuten, als beginnend beroepsbeoefenaar, in staat zijn:

! te werken als zelfstandig therapeut; ! zich bewust te zijn en blijven van de

grenzen van hun vakgebied; ! tijdig door te verwijzen van cliënten; ! te handelen naar een goed ontwikkeld

pluis/niet pluisgevoel; ! zichzelf te blijven ontwikkelen; ! nieuwsgierig en leergierig te zijn en

blijven; ! multidisciplinair te zijn; ! op creatieve wijze problemen op te

lossen; ! zich communicatief op te stellen; ! andere vakgebieden en disciplines te

integreren waar mogelijk daar deze verdieping kunnen bewerkstelligen.

Andere vakgebieden en disciplines zijn daarbij niet vreemd of uitgesloten, maar bieden mogelijkheden en nodigen uit tot samenwerking en ontplooiing. De student kan zich na het succesvol afronden van de opleiding vestigen als zelfstandige, startbekwame therapeut met een eigen praktijk. Ook het werken in een gezondheidscentrum of in dienst van een organisatie dat bedrijfsmassages verzorgt behoort tot de mogelijkheden. Behandelingen kunnen vooralsnog (deels) voor vergoeding door de zorgverzekeraars in aanmerking komen. Dit kan door aan te sluiten bij een erkende beroepsvereniging.

Page 7: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 7

ERKENNING BEROEPSOPLEIDING

In het kader van een brede professionalisering van de opleiding, gecombineerd met de opleidingseisen van beroepsverenigingen en ziektekostenverzekeraars, is er een jaarlijkse controle, evaluatie en aanpassing van leerprofielen, leerdoelen en eindtermen van de opleiding. De beroepsopleidingen van de CSMBK zijn geaccrediteerd door de Federatie van Opleidingen in de Natuurlijke Geneeswijzen, FONG. Voor de MBK is een accreditatietraject in gang gezet bij de Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg, SNRO. Daarnaast is de CSMBK als onderwijsinstelling erkend en ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs, CRKBO. Door inschrijving in het CRKBO-register heeft de CSMBK een BTW-vrijstelling. CSMBK is internationaal aangesloten bij de NSE – Namikoshi Shiatsu Europa. NSE bewaakt voor Europa de door Japan ingestelde wereldwijde eenvormige beoefening van de shiatsu massage. Bij de CSMBK geven officiële NSE Instructors les. CSMBK is als opleider erkend door de FONG. Dit houdt in dat studenten na het behalen van het diploma van de 4-jarige beroepsopleiding zich kunnen inschrijven bij de FAGT, LVNG, NVST of andere gelijkwaardige, erkende beroepsverenigingen als therapeut. Hierbij wordt opgemerkt dat beroepsverenigingen zelf hun toelatingsbeleid opstellen en de CSMBK geen garanties voor acceptatie kan afgeven. De European Shiatsu Association, ESA, is een therapeutenvereniging waar shiatsutherapeuten en shiatsumasseurs zich bij kunnen aansluiten.

Aansprakelijkheid

De CSMBK draagt er voor zorg dat studenten in een veilige omgeving kunnen leren en verblijven. Het deelnemen aan de opleiding, een cursus, workshop, clinic of anderszins geschiedt geheel op eigen verantwoording van de student of cursist. De CSMBK kan niet aansprakelijk worden gesteld door cursisten, studenten, derden, bezoekers en genodigden etc. voor schade, letsel resp. schade voortvloeiend uit letsel. De Hagukumi dojo biedt aan meerdere opleidingen en activiteiten onderdak. Het is zaak met elkaar goede omgangsregels af te spreken. De docenten die lesgeven bij de CSMBK zijn allen goed opgeleide docenten die een integer lesbeleid voeren. De CSMBK kan geen aansprakelijkheid dragen voor zaken die zich buiten de dojo of buiten de lessen om afspelen. Voor meer een uitgebreide beschrijving van de omgangsregels zowel in de dojo als onderling, verwijzen we naar het onderdeel Voorzieningen / Huishoudelijk reglement. Studenten dienen minimaal zelf een verzekering WA-particulier af te sluiten. Studenten en afgestudeerde therapeuten wordt geadviseerd bij bedrijfsmatige activiteiten een WA-bedrijfs- & beroepsverzekering af te sluiten dan wel aan zo’n verzekeringen deel te nemen via een beroeps- of koepel organisatie als FAGT, NVST, LVNG, VNRT, VNT, Ring, SRBAG etc.

Page 8: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 8

DEEL 2 OPLEIDINGSAANBOD De 4-jarige beroepsopleidingen worden op HBO-niveau gegeven en zijn FONG-erkend. De opleidingen tot reflexzone- of shiatsumasseur of -therapeut starten jaarlijks eind augustus.

BEROEPSOPLEIDINGEN EN CURSUSSEN

BEROEPSOPLEIDING

DAG ONDERWERP ECTS WANNEER TIJDSTIP

1 jarige dagopleiding MASSEUR

- Shiatsu - Reflexologie

Donderdag 09.30-15.30u

4 jarige dagopleiding* THERAPEUT

- Shiatsu - Reflexologie

210 Donderdag 09.30-15.30u

2 jarige Medische Basiskennis MBK 30 Zaterdag, eens per maand 09.30-18.00u

AVOND 1 jarige avondopleiding MASSEUR

- Shiatsu - Reflexologie

Dinsdagavond 19.00-22.00u

4 jarige avondopleiding* THERAPEUT

- Shiatsu - Reflexologie

210 Dinsdagavond 19.00-22.00u

De opleidingen bestaan uit een propedeuse en een postpropedeutische fase. Na het afronden van de propedeuse, het eerste jaar van de therapeutenopleiding, heeft men het niveau van masseur behaald. De postpropedeutische fase van de opleiding is modulair opgebouwd. De modules staan open voor studenten van andere opleidingen of afgestudeerde therapeuten.. CURSUSSEN & WORKSHOPS

Verdiepingslessen shiatsu Yoshinori Miyashita Sensei **

- Shiatsu - Bij-nascholing

Donderdagochtend Eens per maand

10.45-12.45u

Update en Coaching Namikoshi shiatsu - Shiatsu - Bij-nascholing

1 a 2 keer per jaar Zondag

Basiscursussen: shiatsu, voetreflex, Thaise massage, oliemassage

Algemeen Woensdagavond; 4 lessen

19.30-22.00u

Workshops: wisselende thema’s - Shiatsu - Reflexologie

1 a 2 keer per jaar, weekend

Weekend

* De MBK is een verplicht onderdeel van de 4-jarige beroepsopleiding shiatsu- of reflexzonetherapeut

maar is ook als zelfstandige opleiding te volgen. De MBK is een 2-jarige cyclus van 6 lesblokken. ** De verdiepingslessen van Yoshinori Miyashita Sensei zijn een verplicht onderdeel van de 4-jarige

beroepsopleiding shiatsu. Alle opleidingen en cursussen worden gegeven in de Hagukumi dojo op de Mient 277 in Den Haag, tenzij anders vermeld.

Benodigdheden voor de lessen – zelf voor zorgen:

! goede lichaamshygiëne, kort geknipte nagels (handen en voeten); ! loszittende warme kleding (bij voorkeur wit); ! sandalen/slippers voor gebruik binnen en sokken; ! grote en kleine handdoek; ! kleurpotloden (puntenslijper), pen en blocnote.

Page 9: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 9

NA- & BIJSCHOLING Verdiepingslessen shiatsu

De verdiepingslessen van hoofddocent Yoshinori Miyashita Sensei, workshops en andersoortige modules die onderdeel uitmaken van de beroepsopleidingen kunnen als zelfstandige eenheden gevolgd worden in het kader van bij- en nascholing.

Update en Coaching Namikoshi shiatsu, NSE Jaarlijks wordt Update en Coaching Namikoshi shiatsu aangeboden voor oud-CSMBK studenten en ESA-leden. Deze NSE-examens worden afgenomen door onafhankelijke NSE-instructeurs.

Basiscursus (– geen examen – geen MBK theorie) Regelmatig worden basiscursussen shiatsu en reflexzone georganiseerd. Deze praktijkcursussen worden gedurende de avonduren gehouden en staan in het teken van kennismaking met en leren masseren. Deze cursus is zeer geschikt om een indruk te krijgen van het vakgebied. De basiscursus is niet geschikt om zich na afloop masseur te noemen.

Clinics & Stages Clinics zijn verplicht onderdeel van de opleiding en worden door de CSMBK veelal in de dojo georganiseerd waarbij de student zijn eigen ”cliënt” meeneemt. Clinics gelden als interne stage. Behandelingen die door studenten bij externe promotieactiviteiten zoals beurzen of open dagen geven worden gelden als stageopdrachten.

STUDIEBELASTING

De 4-jarige beroepsopleiding is een deeltijd dag- of avondopleiding op HBO-niveau en heeft een studielast van 210 EC. Binnen de beroepsopleiding wordt elke onderwijseenheid uitgedrukt in studiepunten. Studiepunten worden uitgedrukt in EC’s (European Credit), dat staat voor 28 uren studiebelasting, SBU. 1 EC is gelijk aan 1 studiepunt. De opleiding beslaat een fors aantal uren zelfstudie en onbegeleide uren en kent daarnaast wekelijks een aantal docent-contact-uren (DCU). Het eerste jaar van de opleiding wordt aangeduid als het propedeusejaar en omvat 60 EC als ook gestart wordt met de MBK in het propedeusejaar. Een student kan maximaal 2 jaar doen over het behalen van de propedeuse. Na de propedeuse start de postpropedeutische fase. Dit is de fase waarin de student zich bekwaamt in theorie en praktijk. Deze fase omvat 150 EC.

Beroepsopleiding shiatsu- of reflexzonetherapeut 1. Propedeutische fase (2 jaar max.) Jaar 1 60 EC 2. Postpropedeutische fase Jaar 2 t/m 4 150 EC Totaal 210 EC

Medische BasisKennis

Een SNRO- of CPION-geaccrediteerd diploma MBK is een vereiste van de beroepsopleiding. De CSMBK biedt een SNRO-geaccrediteerde MBK-opleiding van 30 EC.

VRIJSTELLINGEN

Vrijstellingen voor studieonderdelen anders dan MBK, kunnen uitsluitend worden aangevraagd bij het bestuur na overhandiging van de benodigde diploma’s of certificaten. Voor vrijstellingen MBK verwijzen wij u naar het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg, RBCZ. Zie website http://www.rbcz.nu/.

Page 10: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 10

DEEL 3 SHIATSU

OPLEIDING SHIATSUTHERAPIE

Na de vierjarige beroepsopleiding op HBO-niveau studeert men af als startbekwaam therapeut. Als therapeut ontvangt men een diploma en is men opgeleid en gekwalificeerd om naast ontspanningsmassages, therapeutische behandelingen te geven.

SHIATSU JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 JAAR 4

Opbouw opleiding

NSE-MASSEUR

NAMIKOSHI SHIATSU

MAS S EUR

THERAPEUTISCH

BEHANDELEN THERAPEUTISCH

BEHANDELEN AFSTUDEER

ONDERZOEK

THERAPEUT

Yoshinori Miyashita Sensei

Algemene Vorming Lessen

MBK optie 1 = start januari

Blok 1 + 3 Blok 5 | Blok 2 Blok 4 + 6

MBK optie 2 = start september Blok 1 + 3 + 5 Blok 2 + 4 + 6

Opleiding Namikoshi shiatsu-therapeut

Namikoshi shiatsu therapie is een unieke, vriendelijke, manuele therapie die het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert. Shiatsu, een Japanse bijdrage aan holistische gezondheidszorg, heeft zich ontwikkeld vanuit 3500 jaar oude oosterse medische kennis. Letterlijk vertaald betekent het woord shiatsu ‘vingerdruk’. De therapie bestaat uit systematische en ritmische toepassing van druk, voornamelijk met de duim, op verschillende punten in het zachte weefsel van het lichaam. Hiermee worden allerlei aandoeningen behandeld. Namikoshi shiatsu gebruikt ook palmdruk en andere manipulerende technieken om gewrichten te bewegen, spieren te rekken en andere weefsels te activeren om een natuurlijke innerlijke ‘flow’ te stimuleren. Kenmerkend voor het geven van een Namikoshi shiatsubehandeling, is het werken vanuit de hara. Namikoshi Shiatsu Europa is de vereniging die in Europa er op toeziet dat docenten op eenduidige wijze de basisbehandeling onderwijzen. Deze vereniging staat onder leiding van Shigeru Onoda Sensei en heeft haar hoofdkantoor in Madrid, Spanje. De technische leiding is in handen van Yuji Namikoshi Sensei (kleinzoon van grondlegger Tokujiro Namikoshi). De CSMBK heeft meerdere NSE instructeurs in haar docententeam, allen volgen de tweejaarlijkse verplichte nascholing NSE in Madrid.

OPZET LESPROGRAMMA 2015-2016 Het eerste jaar is het propedeuse jaar. Dit jaar staat in het teken van kennis maken met het lichaam, het eigen lichaam en dat van een ander. Het eigen lichaam leert men kennen met behulp van een verscheidenheid aan oefeningen en bewegingen voor de therapeut.

Page 11: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 11

Afhankelijk van de docent is de invalshoek voor de stretchingslessen Do-In, yoga of aikido. Het maakt niet uit welke invalshoek geboden wordt, alle hebben het doel de student bewust te maken van het centrum van zijn of haar lichaam, zodat men zich daar vandaan kan bewegen en handelen.

Propedeuse

Dit jaar is zeer praktijkgericht. De student bekwaamt zich in de Namikoshi shiatsu basisbehandeling, aangeduid als NSE. Aan het einde van het jaar doet men examen voor het Namikoshi Shiatsu Europa certificaat. Na het behalen van dit certificaat mag men zich dan officieel NSE shiatsu-masseur noemen. Dat betekent dat men in staat is een Namikoshi Shiatsu-basisbehandeling te geven; een ontspannende en preventieve behandeling die wereldwijd op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Daarnaast leert men de geschiedenis en de achtergronden van shiatsu. De student werkt aan de eigen ontwikkeling door het maken van reflectieverslagen die onderdeel uitmaken van de portfolio.

Eerste jaar shiatsutherapeut (masseur*) ! Shiatsu basispunten, volgens de NSE normen* ! Do-In, stretching* ! Behandelverslagen en praktijkopdrachten ! Optie Aanvang MBK in januari

Studenten die in januari van het propedeusejaar al zeker weten dat zij zich als therapeut willen bekwamen kunnen in januari starten met het volgen van blokken Medische Basiskennis. Zie Hoofdstuk 5, Medische Basiskennis voor meer informatie.

Postpropedeuse

Na goed afronden van het eerste jaar kan de student doorstromen naar het tweede jaar, waarin wordt gewerkt aan therapeutische vorming. Er wordt in het tweede jaar gestart met het volgen van lessen medische basiskennis (MBK).

Tweede en derde jaar

Deze jaren staan in het teken van de therapeutische behandelingen waarbij de opgedane medische kennis verder geïntegreerd wordt in de behandelplannen. De basisbehandeling Namikoshi wordt verder uitgebreid naar een therapeutische behandeling aan de hand van diverse ziektebeelden. Naast de leer van Namikoshi shiatsu zullen ook andere shiatsumassagetechnieken aan bod komen zoals de zenshiatsu. Het tweede en het derde jaar van de opleiding is modulair opgebouwd. De modules staan ook open voor studenten van andere opleidingen of al afgestudeerde therapeuten. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere:

! Shiatsu meridianen. ! Shiatsu stoelmassage. ! Optie Aanvang MBK in september. ! Behandelplannen en praktijkverslagen.

Vierde jaar

Het vierde jaar is het verdiepingsjaar, waarin themagericht wordt gewerkt en het therapeutisch optreden centraal staat. Daarnaast wordt een start gemaakt met praktijkvoering en intervisie.

! Shiatsu alle punten bij knielende, zittende houding en zelfbehandeling, ! Behandelplannen en praktijkverslagen. ! Eindscriptie.

Page 12: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 12

Tijdens alle studiejaren geeft Yoshinori Miyashita Sensei op elke tweede donderdag van de maand (onder voorbehoud) een supervisieles over uiteenlopende onderwerpen, van 10.30 tot 12.30 uur. Deze lessen vormen samen een module. Ze zijn zowel toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in shiatsu als voor diegene die zich al jaren met shiatsu bezighoudt.

Vervolgmodules

Vervolgmodules zijn modules die periodiek aangeboden worden en deel kunnen uitmaken van opleiding. Deze modules zijn bij uitstek ook geschikt voor bij- en nascholing. Onderwerpen van vervolgmodules kunnen zijn:

! shiatsu-behandelingen voor specifieke ziektebeelden, gekoppeld aan de MBK lessen; ! zen shiatsu; ! cutaneo-viscerale reflexen; ! basis reflexzonetherapie; ! cliëntgerichte behandeling; ! therapeutische vorming (observeren, anamnese, behandelplan, cliëntendossier); ! ondernemersvorming.

BOEKENLIJST SHIATSU

SHIATSU Onderdeel Auteur ISBN Taal

Verplicht Praktische gids voor Namikoshi

Shiatsu Tokijiro Namikoshi Op school

verkrijgbaar Nederlands

Verplicht Namikoshi Shiatsu Theory & Practice

Hiroshi Ishizuka Op school verkrijgbaar 9784861021312

Engels

Verplicht INSTRUCTIE DVD:Namikoshi Shiatsu Official Technique

Namikoshi Shiatsu Europa

Op school verkrijgbaar distributie AlfaOmega

Spaans/Engels/Japans

Verplicht Basiscursus Shiatsu Shigeru Onoda Op school verkrijgbaar 9789020243802

Nederlands

Aanbevolen Het Shiatsu Werkboek Toru Namikoshi 9020252720 Nederlands

Aanbevolen Shiatsu in uitvoering Joyce Vlaarkamp 9789069636290 Nederlands

Aanbevolen Anatomy Coloring Book W. Kapit & L. M. Elson 9780805350861 Engels

Aanbevolen Shiatsu en stretching Toru Namikoshi 9020243071 Nederlands

Aanbevolen Anatomie en fysiologie van de mens

L.L. Kirchman 978903523237 Nederlands

Page 13: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 13

DEEL 4 REFLEXOLOGIE

OPLEIDING REFLEXZONETHERAPIE Na de vierjarige beroepsopleiding op HBO-niveau studeert men af als startbekwaam therapeut. Als therapeut ontvangt men een diploma en is men opgeleid en gekwalificeerd om naast ontspanningsmassages, therapeutische behandelingen te geven. Door zich, als therapeut, aan te sluiten bij een erkende beroepsvereniging, kunnen deze behandelingen, via een aanvullende verzekering, door zorgverzekeraars (deels) vergoed worden. Voor het volledig afronden van de beroepsopleidingen tot therapeut, is het met succes afronden van de module Medische Basiskennis op HBO-niveau verplicht.

REFLEXOLOGIE JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 JAAR 4

Opbouw opleiding

MASSEUR

VOETREFLEX ONTSPANNENDE

BEHANDELING

MAS S EUR

THERAPEUTISCH

BEHANDELEN THERAPEUTISCH

BEHANDELEN AFSTUDEER

ONDERZOEK

THERAPEUT

Algemene Vorming Lessen

MBK optie 1 = start januari

Blok 1 + 3 Blok 5 | Blok 2 Blok 4 + 6

MBK optie 2 = start september

Blok 1 + 3 + 5 Blok 2 + 4 + 6

Opleiding Reflexzonetherapeut

Reflexologie betekent weerspiegeling en berust op het principe van de reflexpunten, die zich onder andere bevinden op handen en voeten. Deze punten corresponderen met elk van de organen, klieren en structuren in het lichaam. Reflexzonetherapie is een holistische therapie, dat wil zeggen dat de mens in totaliteit wordt behandeld via reflexzones van de orgaanstelsels op voeten en handen. Door reflexpunten op de voeten en handen met de duim of vingers te stimuleren, vermindert de spanning in het lichaam en wordt het zelfgenezend vermogen van de cliënt bevorderd. Hierdoor kunnen klachten verminderen of opgelost worden. De ontspannende werking van de reflexzonetherapie maakt dat de cliënt ook geestelijk tot rust komt, hetgeen de genezing ten goede komt.

OPZET LESPROGRAMMA 2015-2016

Propedeuse Eerste jaar reflexzonetherapie (reflexzonemasseur)

Tijdens het eerste jaar wordt een ontspannende voetmassage, gebaseerd op de technieken van Dwight Byers en Hanne Marquardt aangeleerd. Men leert de werking van reflexologie en de anatomie van de voet op hoofdlijnen en de verschillende stelsels die behandeld kunnen worden op de voet.

Page 14: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 14

Hiervoor wordt onder meer gebruik gemaakt van een fotoboekje waarin de behandeling per greep is weergegeven en een reader t.b.v. de achtergrond informatie. Tijdens het eerste jaar maakt de student een aantal opdrachten die naar aanleiding van de behandelde stof worden gegeven. Daarnaast worden gedurende het studiejaar per stelsel theorie- en praktijktoetsen afgenomen. Na het eerste studiejaar is men in staat om op verantwoorde wijze een volledige behandeling te geven. De student werkt aan de eigen ontwikkeling door het maken van reflectieverslagen die onderdeel uitmaken van de portfolio.

Studenten die in januari van het propedeusejaar al zeker weten dat zij zich als therapeut willen bekwamen kunnen in januari starten met het volgen van blokken Medische Basiskennis. Zie Hoofdstuk 5, Medische Basiskennis voor meer informatie.

Postpropedeuse

Na het behalen van de propedeuse staan de lessen in de postpropedeutische fase in het teken van therapeutische vorming. Enerzijds bestaat het uit het verdiepen van grepen die gebruikt worden bij therapeutisch behandelen als het toepassen van de medische basiskennis. Een belangrijk onderdeel zijn ook de algemene vormingslessen. Hierin komen onderwerpen aan bod zoals voeding, ademhaling, therapeutische diagnosticeren en intervisie. De opleiding is verder modulair opgebouwd. Deze modules worden telkens met een theorie- en een praktijktoets afgerond. Naast een verdieping van de ontspannende behandeling komen ook andere technieken komen aan bod zoals voetdiagnostiek, oliemassage, handreflexologie en meridianen. Tijdens de opleiding worden jaarlijks een of meer clinics georganiseerd, waarbij de student op onbekende cliënten behandelingen gaat uitvoeren. Ook worden interne en externe stages georganiseerd om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen. Per studiejaar zijn er eindtermen geformuleerd en wordt verder aan het portfolio gewerkt.

Tweede en derde jaar reflexzonetherapie

In het tweede studiejaar ligt de nadruk op het leren verzamelen van informatie. Het afnemen van een anamnese, het intekenen van een voeten- en of handenkaart en het maken van behandelplan staat in dit jaar centraal. De student maakt opdrachten naar aanleiding van de behandelde stof waarbij dieper op de lichaamsstelsels wordt ingegaan. Er wordt gestart met het volgen van lessen medische basiskennis (MBK). Het derde studiejaar bekwaamt de student zich in de therapeutische behandeling. Aan de hand van casussen zal een behandelplan worden gemaakt en worden uitgevoerd. De opgedane medische basiskennis wordt waar mogelijk geïntegreerd in de behandelplannen. Ook wordt een begin gemaakt met het doorlopen van het behandelproces ter voorbereiding van de scriptie. Onderwerpen die aan bod komen zijn naast de intakebehandeling, orgaanstelsels zoals spijsvertering, lymfestelsel en hormoonstelsel.

Vierde jaar reflexzonetherapie

Het vierde jaar is het verdiepingsjaar, waarin themagericht wordt gewerkt. Tijdens de opleiding worden jaarlijks een of meer clinics georganiseerd, waarbij de student op onbekende cliënten behandelingen gaat uitvoeren. Ook worden interne en externe stages georganiseerd, waarbij men, aan de hand van behandelplannen, een aantal behandelingen op een cliënt uitvoert. Dit wordt allemaal vastgelegd in de portfolio en de voorbereidingen voor het afsluitend examen worden gedaan. De afstudeerscriptie wordt gemaakt en men presenteert de bevindingen van de opgedane ervaringen en resultaten van de behandelingen.

Page 15: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 15

BOEKENLIJST REFLEXOLOGIE

PROPEDEUSE Onderdeel Auteur ISBN Taal

Verplicht Ontspannende Behandeling voor voetmassage

Lida Overmeire Eigen beheer CSMBK Praktijk Chikara

Nederlands

Verplicht Voetreflexologie, een werkboek

Dwight Byers 9789069638393 Nederlands

Verplicht Voetzonemassage als therapie

Hanne Marquardt 9789060306970 Nederlands

POSTPROPEDEUSE

Verplicht Voetdiagnostiek theorie en praktijk

Carine van den Berg 9789031376605 Nederlands

Verplicht Voetdiagnostiek werkboek Carine van den Berg 9789031354566 Nederlands

Verplicht Handgrepen Voor Voetreflexmassage

Henk Goossens 9789020252187 Nederlands

Verplicht Readers per lesjaar div. artikelen CSMBK Nederlands/

Engels

Verplicht Reader Handen div. artikelen CSMBK Nederlands

Aanbevolen Handreflexologie, werkboek

Kristine Walker 9069634600 Nederlands

Aanbevolen Reflexologie, gezondheid binnen handbereik

D. Kunz 9043011363 Nederlands

Aanbevolen Reflexzone Therapy for Health Professionals

Ann Lett 9780443060151 Engels

Aanbevolen Ziekzijn; signalen van de ziel

R. Dahlke 9789020252682 Nederlands

MERIDIANEN

Verplicht Atlas van de acupunctuur C.H. Hempen 9055742902, Sesam Nederlands

Aanbevolen Shiatsu in theorie en praktijk

Carola Beresford – Cooke

9069635186 Nederlands

Aanbevolen Meridiaan strekkingen Shizuto Masunaga 9069635763 Nederlands

Aanbevolen Tsubo handboek voor acupressuur

Katsusuke Serizawa 9020218212 Nederlands

Aanbevolen Het shiatsu boek Paul Lundberg 9069632071 Nederlands

Aanbevolen Compleet handboek acupressuur

Dr. Kolsster en Dr. Waskowiak

109044713779 (Belgie)

Page 16: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 16

DEEL 5 MEDISCHE BASISKENNIS Studenten die de beroepsopleiding volgen kunnen in januari van het propedeusejaar van de opleiding starten met de MBK op HBO-niveau. De MBK is conform de landelijk vereiste PLATO-eindtermen en SNRO-geaccrediteerd.

OPZET LESPROGRAMMA

De duur van de cursus is twee jaar en bestaat uit 6 lesblokken. De lessen vinden eens in de maand plaats op zaterdag en omvat 112 docent-contacturen en 30 EC’s. Alle lesblokken worden afgesloten met een summatief examen. De MBK beslaat alle PLATO eindtermen en voor het kennisniveau is de checklist van de taxonomie van Bloom gebruikt. Deze checklist wordt als algemeen model voor de doelstellingen van het leerproces. De taxonomie onderscheidt verschillende niveaus, die oplopen in moeilijkheidsgraad en aan deze graad is een gewicht gegeven die in de summatieve examens tot uiting komen.

MEDISCHE BASISKENNIS

BLOK 1 Inleiding Cellen en weefsels, skelet Pathologie skelet, spieren en spieren Plato Deel B

BLOK 2 Bloed, Bloedsomloop Lymfatisch stelsel en Ademhaling Plato Deel B

BLOK 3 Wetgeving en ethiek Communicatie en professionele rol Plato Deel A

BLOK 4 Spijsvertering, Nieren en Urinewegen Geslachtsorganen, Hormoonstelsel Plato Deel B

BLOK 5 Centrale Zenuwstelsel, Huid en zintuigen, Alg. pathologie, Farmacologie, Levensfase en Pathologie pediatrie Plato Deel B

BLOK 6

Psychologie

Plato Deel B

LESPROGRAMMA De inhoud van het lesprogramma van de MBK bevat: PLATO Deel A - Algemene basiskennis = 1 blok.

! algemene kennis over de gezondheidszorg; ! gespreksvaardigheden en therapeutische vorming.

Dit betreft het onderdeel waarbij algemeen veronderstelde kennis op het gebied van de gezondheidszorg aan de orde wordt gesteld. Hier onder valt naast wet- en regelgeving ook communicatie en therapeutische vaardigheden. Dit onderdeel bestaat uit 1 blok van 5 dagdelen.

Deel A - Algemene Basiskennis is opgebouwd uit de volgende eindtermen:

a. begripskennis; b. diagnostisch proces binnen de geneeskunde; c. reguliere medische en psychosociale behandelwijzen; d. organisatie van en samenwerking binnen de Nederlandse gezondheidszorg; e. wetgeving en gezondheidsethiek; f. geïntegreerde geneeskunde; g. informatievaardigheden; h. grenzen van vakgebied/eigen deskundigheid;

Page 17: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 17

i. gezondheidsgedrag van mensen; j. contextfactoren van invloed op welbevinden, ziekte en ziektebeleving.

PLATO Deel B - Deel B = 5 blokken. ! medische basiskennis op hoger cognitief niveau - 4 blokken; ! psychosociale basiskennis op elementair niveau - 1 blok.

Het profiel van onderdeel B van de MBK is medisch en psychosociaal signalerend, waarbij het herkennen van de rode en gele vlaggen een zeer belangrijk onderdeel is. Dit onderdeel bestaat uit 5 blokken waarvan 4 blokken medische basiskennis dat op hoog cognitief niveau gegeven wordt en 1 blok psychologielessen dat op elementair niveau gegeven wordt. Deel B - Eindtermen MBK is opgebouwd uit de volgende eindtermen

a. meest gangbare onderzoekstechnieken; b. algemene farmacologie; c. cellen en weefsels: anatomie, fysiologie en pathologie; d. hart en vaatstelsel: anatomie, fysiologie en pathologie; e. bloed en lymfestelsel en afweer: anatomie, fysiologie en pathologie; f. bewegingsstelsel: anatomie, fysiologie en pathologie; g. ademhalingsstelsel: anatomie, fysiologie en pathologie; h. nierstelsel: anatomie, fysiologie en pathologie; i. spijsverteringsstelsel: anatomie, fysiologie en pathologie; j. zintuigen en sensorisch systeem: anatomie, fysiologie en pathologie; k. zenuwstelsel/neurologie: anatomie, fysiologie en pathologie; l. hormoonstelsel: anatomie, fysiologie en pathologie; m. genitaal stelsel: anatomie, fysiologie en pathologie; n. levensfase: pathologie pediatrie, veroudering en sterven.

Deel B - Psychologie

o. deelgebieden psychologie; p. toegepaste (ontwikkelings-) psychologie en klinische psychologie; q. psychopathologie.

Lesstof

Naast de boeken vermeld in de literatuurlijst is er een reader waarin de behandelde stof is opgenomen. Deze lesstof is voor studenten vrij te downloaden vanaf het inloggedeelte van de CSMBK-website. De MBK kan ook als losse module worden gevolgd zonder deel te nemen aan de overige lessen van de CSMBK. De mogelijkheid bestaat om bij de start van elk lesblok in te stromen. De student dient rekening te houden met een flink aantal uren zelfstudie per week. De MBK deel A wordt verzorgd door Margriet Overbeek, verpleegkundige, coach en shiatsutherapeut. De MBK deel B wordt gegeven door Els Kraak, verpleegkundige, en staat onder auspiciën van drs. Obbe Verburg, arts. Naast het behandelen van de rode en gele vlaggen per onderwerp in de les, zijn er daarnaast lessen van Obbe Verburg, waarbij pathologie en het ontwikkelen van het pluis/niet pluis gevoel extra onder de aandacht worden gebracht. De pathologie van de skelet spieren wordt gedoceerd door een fysiotherapeut. De psychologielessen en de daarop betrekking hebbende gele vlaggen worden gegeven door Evie Kottmann, psycholoog.

Page 18: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 18

BOEKENLIJST MBK

MBK - Deel A Onderdeel Auteur ISBN Taal

Verplicht Communicatie in de gezondheidszorg

Jacques Soonius 9789059315792 Nederlands

Verplicht Rapportage: gids voor zorg, hulp- en dienstverlening

Peter Schamp, Willemine Regouin

9789023252474 Nederlands

Verplicht Organisatie van de gezondheidszorg

J.M.D. Boot 9789023246237 Nederlands

Verplicht Lezen en beoordelen van onderzoekspublicaties

Th.W.N. Dassen en F.M. Keuning

9789006978063 Nederlands

MBK - Deel B

Verplicht Anatomie L.L. Kirchman 9789035234550 Nederlands

Verplicht Pathologie IJ. Jungen & M.J. Van Zaagman- Van Buuren

9789031345731 Nederlands

Verplicht Syllabus MBK div. artikelen CSMBK Eigen beheer CSMBK Nederlands/Engels

Verplicht Psychologie, een inleiding (H1, 7, 10, 12 en 13)

Philip Zimbardo & Robert L. Johnson

9789043021678 Nederlands

Aanbevolen Op zoek naar evenwicht drs. A. Kooijman & P.M.J. Vleugels

9789057401398 Nederlands

Aanbevolen Basisboek zorgethiek I. van Nistelrooy 9789089720047 Nederlands

Aanbevolen Zorgbasic diversiteit M. Stomph & A. Kuckert 9789059316409 Nederlands

Aanbevolen Kindergeneeskunde D. Mul 903132261X Nederlands

Zelfstudie EHBO

! EHBO - Oranje Kruis Boekje Uitgeverij Thieme Meulenhoff -

Page 19: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 19

DEEL 6 DOCENTENTEAM

Docenten shiatsu Yoshinori Miyashita Sensei - Hoofddocent Namikoshi shiatsu Nelleke Staal - Shiatsutherapeut, Do-In, meridianenleer Ryoka Miyamoto - Shiatsutherapeut, NSE instructeur, stoelmassage Priscilla Kelterborn - Shiatsutherapeut, NSE instructeur Rob Turfboer Shiatsutherapeut, NSE instructeur drs. Gustaaf Smulders - Shiatsutherapeut, Do-In docent Paul Jungschlager - Aikido, hara-training Docenten reflexzonetherapie

Debora Goedewaagen - Reflexzone- en shiatsutherapeut propedeuse Anneke Zandvliet - Reflexzone- en shiatsutherapeut drs. Edmee Gosselink - Reflexzone- en shiatsutherapeut (coördinator reflexologie)

Docenten MBK

drs Obbe Verburg - Arts, pathologie – MBK deel B Margriet Overbeek - Verpleegkundige/docent/coach – MBK deel A Els Kraak - Verpleegkundige – MBK deel B drs Evie Kottmann - Psychologe, Pilates therapeut – MBK deel B

Gastdocenten

Bram Bakker - Shiatsutherapeut - NSE Instructeur Veronica Carbaat - Shiatsutherapeut - NSE Instructeur, Meiso shiatsu instructeur Annemieke Jonas - Shiatsu-therapeut, stoelmassage – stretching, oefentherapeut

Franklin Methode, Pilates instructeur Henk ‘t Hart - Bedrijfsvoering Sylvia Spanjaard - Eerste hulp-AED en lichaamsmassage Anja Bökenkamp - Voetreflex- en shiatsutherapeut, orthomoleculair en Prognos-

therapeut, voedingsleer Els van Duijsen - Reflexzone docent Jacky Jacobs - Shiatsu- en reflexologietherapeut, BML-coach Sanne Jense Intervisie, coaching

Hoofddocent Yoshinori Miyashita Sensei is afgestudeerd aan het Japan Shiatsu College en gecertificeerd door het Japanse ministerie van Gezondheid. Naast bovenstaand docententeam kunnen lessen verzorgd worden door andere gastdocenten.

Page 20: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 20

DEEL 7 UITGANGSPUNTEN OPLEIDING CSMBK DIDACTIEK EN WERKWIJZE

Centraal staat dat je als mens voortdurend bezig bent met het vinden van balans; balans in bewegen, balans in gezondheid en balans in het leven.

Het didactisch concept van de CSMBK beoogt een actief, doelgericht, construerend en cumulatief leerproces. De student wordt uitgenodigd en gestimuleerd zichzelf te blijven ontwikkelen. Tijdens de opleidingen van de CSMBK wordt de student/cursist in de gelegenheid gesteld, naast shiatsu en reflexzone, kennis te maken en zich te bekwamen in Oosterse bewegingskunsten en massagetechnieken.

Naast vakinhoudelijke lessen op gebied van reflexzone en shiatsu en de therapeutische vorming, maken disciplines als Oosters-georiënteerde bewegingskunsten en massagetechnieken als Do-In, Makko Ho, Hara-training, meridianenleer, (energetische) lichaamsmassage en stretching deel uit van de opleiding. Iedere student zal deze vaardigheden op eigen wijze kunnen verwerven, onder leiding van vakbekwame en gediplomeerde docenten.

Competentiegericht onderwijs Tot de algemene doelstellingen van de opleiding behoren het overbrengen en aanleren van kennis, inzicht en vaardigheden in het medisch en verantwoord handelen van de complementair therapeut. Om een maximaal leereffect te bereiken is het onderwijs competentiegericht en waar mogelijk vraag gestuurd. Tot de kerncompetenties van de complementair therapeut behoren het garanderen van kwaliteit van de zorgverlener, veiligheid van de cliënt/patiënt, kennen van de eigen grenzen van deskundig handelen (rode en gele vlaggen) en herkennen, wanneer een cliënt/patiënt andere zorg behoeft dan door hem/haar geboden kan worden (m.a.w. weten hoe en wanneer door te verwijzen naar de reguliere zorg). Het gegeven onderwijs moet beantwoorden aan de Dublin descriptoren.

Dublin descriptoren

De Dublin descriptoren geven het kwalificatieniveau (competentieniveau) van de student aan. De descriptoren worden in de loop van de opleiding aangescherpt. In de propedeuse fase zal het gaan om oriënteren en kennis nemen van de opleiding tot shiatsu- en/of reflexzonetherapeut, terwijl in de hoofdfase en eindfase van de opleiding verwacht wordt dat kennis paraat en toepasbaar is.

1. Brede kennis en vaardigheden; 2. Toepassen van inzicht, vaardigheden en begrip; 3. Methodisch en reflectief denken; 4. Communicatie; 5. Professionalisering.

Tijdens de opleiding is zelfontwikkeling een belangrijk onderdeel, met als resultaat, dat men andere mensen kan behandelen en dat men inzicht krijgt in het eigen functioneren.

Portfolio en professionele ontwikkeling

Het portfolio vormt een persoonlijk ontwikkelingsplan bij de professionele ontwikkeling van de student. Het is een pakket waarin zijn opgenomen de persoonlijke gegevens, het leerplan van de opleiding, de presentielijst, bewijsstukken en beoordelingen van werkopdrachten, bijscholingen, verslagen en/of “behandelplannen” en de formatieve toetsen.

Page 21: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 21

De student die reeds door voorstudie en opdrachten kennis heeft over de inhoud van de lesstof, verdiept deze kennis door de dynamische training in de lessen, werkgroepen en bijscholing. Dit is een continu opbouwend proces van interactie en uitwisseling tussen docent en student, waarin de docent begeleider en voorbeeld is in een leertraject, dat toewerkt naar de doelstellingen en eindtermen van de opleiding. Van de studenten wordt verwacht, dat voorafgaand aan de les, de lesstof, door zelfstudie van literatuur, zelfoefening aan de hand van werkopdrachten, tekstboekvragen, studentenportaal, “leren online”, is bestudeerd.

Studiebegeleider

Bij de CSMBK krijgt iedere student een studiebegeleider toegewezen. Dit is een docent met een speciale taak op het gebied van studie- en loopbaanbegeleiding, studieproblemen en studievaardigheden. Deze docent coacht de student op het ontdekken van patronen in het eigen handelen en stimuleert de student waar nodig te experimenteren met het ontwikkelen van nieuwe patronen. De studiebegeleider coacht de student bij het hanteren van studieloopbaan vragen en ondersteunt de student bij het bepalen van de richting van zijn studieloopbaan. Concreter: De studiebegeleider ondersteunt de student in zijn beroeps- dan wel studie-identiteitsontwikkeling (wie ben ik? wat wil ik? wat kan ik? hoe bereik ik dit?). De studiebegeleider stimuleert de student in professionele ontwikkeling en nodigt hem uit te reflecteren. De studiebegeleider stelt aan de hand van het portfolio van de student in overleg met de student vast wat de studieresultaten zijn.

Aanwezigheidsverplichting

Er geldt een 80% aanwezigheidsregel voor het volgen van alle praktijk- en theorielessen, dit geldt ook voor de Do-in, vormingslessen en de lessen MBK. Ten bewijze hiervan houdt de student zijn aanwezigheid bij middels aftekenlijsten. Deze worden elke les afgetekend door de desbetreffende docent en het is de verantwoordelijkheid van de student deze lijsten te bewaren in de portfolio. De CSMBK geeft inzicht in het door de CSMBK geregistreerde aanwezigheidspercentage. Bij verschil in aanwezigheidspercentage zal het gecontroleerd en waar nodig aangepast worden. De CSMBK-registratie is daarbij leidend. Een lager percentage dan 80% kan consequenties hebben als men zich inschrijft als kandidaat voor een examen. Bij veelvuldig en/of langdurige absentie zonder plausibele reden kan de student uitgesloten worden van een examen. Dit gaat altijd in overleg tussen bestuur en docent, waarbij tevens de individuele situatie van de student wordt bezien.

Page 22: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 22

DEEL 8 TOETSBELEID

TOETSING EN EXAMINERING

De lesstof van de opleidingen wordt op verschillende manieren getoetst. Er worden zowel formatieve als summatieve toetsen afgenomen. Daarnaast worden er minimaal tweemaal per jaar praktijktoetsen afgenomen. Naast deze toetsen werkt de student verschillende opdrachten uit voor de disciplines shiatsu en reflexologie maar ook voor de lessen algemene en therapeutische vorming. Denk aan reflectieverslagen, behandelverslagen en behandelplannen, het geven van presentaties en verzorgen van lesonderdelen. Deze opdrachten maken deel uit van het portfolio waarvan jaarlijks een beoordeling plaatsvindt. Summatieve toetsvragen worden door middel van de toetsmatrijs opgesteld en beoordeeld op basis van het gewicht van een specifiek thema binnen de eindtermen van het curriculum. De toetsen zijn opgesteld met gesloten vragen (multiple choice) en open vragen. De beoordeling van een gesloten vraag is objectief. Alle goed te rekenen antwoorden zijn van te voren vastgelegd. Gesloten vragen worden gescoord aan de hand van een van te voren vastgelegde lijst met goed berekende antwoorden. Bij de open vragen, speelt subjectiviteit van de beoordelaar altijd een rol. Deze subjectiviteit dient ten alle tijden gereduceerd te worden, dit kan met behulp van een correctiemodel. Dit is een lijst met richtlijnen deze bestaat meestal uit drie onderdelen:

1. antwoordmodel; 2. scoringsvoorschrift; 3. beoordelingsschema.

Module MBK

Voor MBK zijn dat in totaal zijn er 6 summatieve toetsen, verdeeld over twee jaar. Dit zijn 4 toetsen voor MBK, een toets Psychologie en een toets voor de Algemene Basiskennis. Formatieve toetsing vindt plaats bij alle lessen van de beroepsopleiding MBK. Tijdens de summatieve examens MBK zijn er twee afgevaardigden van de opleiding, uit bestuur of docenten, die bij deze examens aanwezig zijn.

Beoordeling

Op basis van valide en betrouwbare toetsing worden de summatieve toetsen beoordeeld als voldoende indien het eindcijfer een 6 bedraagt. Voor alle onderdelen is een voldoende vereist. Het eindcijfer wordt berekend over het gemiddelde van deze toetsen en afgerond op een heel getal. Het cijfer achter de komma wordt bij 0.5 of hoger naar boven en bij 0.4 of lager naar beneden afgerond. De uitslag van een summatieve wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt aan de student, doch uiterlijk binnen 15 werkdagen na het examen. De uitslag wordt schriftelijk meegedeeld (email). De student kan binnen 20 werkdagen na de datum waarop hem de uitslag van het schriftelijke examen bekend is gemaakt, inzage krijgen in zijn beoordeeld werk, vragen en opdrachten en de normen aan de hand waarvan de beoordeling heeft plaatsgevonden. Werk- en groepsopdrachten behoren voldoende in aantal en beoordeling afgeleverd te worden. De studenten schrijven een “document” dat dient te voldoen aan de daarvoor opgestelde richtlijnen en beoordelingscriteria, denk hierbij aan een reflectieverslag, behandelplan, behandelverslag of stageverslag. Werk- en groepsopdrachten worden beoordeeld als voldoende of onvoldoende. Een “document” wordt aan de hand van de beoordelingscriteria beoordeeld als Onvoldoende (O), Voldoende (V), Goed (G) of Uitmuntend (U). De “documenten” dienen met een Voldoende te worden afgerond.

Page 23: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 23

De eindscriptie wordt met een eindcijfer beoordeeld en dient met minimaal een 6 te worden afgerond.

Cum laude

Een student studeert af met het judicium “Cum laude”, wanneer het eindcijfer van alle examens afzonderlijk ten minste 8,0 of meer bedraagt en voor alle overige onderdelen een voldoende heeft behaald.

Examencommissie

De examencommissie ziet toe op een goed verloop van de examens en beoordeelt of er eventueel vrijstellingen verleend kunnen worden. Studenten kunnen ook bij deze examencommissie terecht voor eventuele klachten over het verloop, de inhoud of beoordeling van deze examens. De examencommissie wordt gevormd twee leden van het bestuur, een docent van de CSMBK en een extern, onafhankelijk lid van de examencommissie. De examencommissie MBK bestaat uit : Henk ‘t Hart - CSMBK - surveillance - bestuurslid en -docent bedrijfsvoering Ineke Jonas - CSMBK - surveillance - bestuurslid en shiatsutherapeut Edmee Gosselink - CSMBK - voor alle onderdelen

uitgezonderd Reflexologie - bestuurslid en docent Reflexologie

Els Kraak - CSMBK - voor alle onderdelen uitgezonderd MBK

- bestuurslid en docent MBK

Norbert grote Beverborg - IOKAI - IOKAI - directeur IOKAI, shiatsutherapeut.

Page 24: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 24

DEEL 9 PORTFOLIO

RICHTLIJNEN PORTFOLIO

Doelgroep Studenten beroepsopleiding shiatsu- en reflexzonetherapie van de CSMBK

Doel Het portfolio geeft informatie over de ontwikkeling van de student naar het beroep van shiatsu- en/of reflexzonetherapeut. Een portfolio is een persoonlijk dossier waarin de student tijdens de opleiding materiaal verzamelt waaruit blijkt dat hij/zij voldoende leert en reflecteert. De opleiding tot therapeut kent docent-begeleide uren, zoals de uren op de school in aanwezigheid van de docent, de uren tijdens de workshop, en de aanwezigheid van de docent bij de begeleide stages in het 2e en 3e studiejaar op school. Er zijn ook onbegeleide uren waarin de student zelf oefenbehandelingen uitvoert of andere activiteiten ontplooit om de kennis uit te breiden. Deze onbegeleide uren zijn van belang in het leerproces en geven aan hoe de student zich ontwikkelt en initiatieven neemt in het zelfstandig leren. Het bewijsmateriaal in het portfolio kan bestaan uit:

! Schriftelijke opmerkingen van medestudenten/anderen over de behandelingen die zijn geoefend.

! Feedback/ervaringen van cliënten die oefenbehandelingen hebben ondergaan. ! (Geanonimiseerde) anamneses en rapportages van cliënten die oefenbehandelingen

hebben ondergaan. ! Verslagen van bijeenkomsten, beurzen, congressen en andere scholingen die relateren

aan de shiatsu en reflexzonetherapie. ! Uitwerkingen van leervragen of casuïstiek. ! Tentamenbewijzen. ! Huiswerkopdrachten.

Inhoudsopgave PORTFOLIO Inleiding

! Jaar 1: Toelichting op het thema en specifieke opdrachten bij het 1ste jaar ! Jaar 2: Toelichting op het thema en specifieke opdrachten bij het 2de jaar ! Jaar 3: Toelichting op het thema en specifieke opdrachten bij het 3de jaar ! Jaar 4: Toelichting op het thema en specifieke opdrachten bij het 4de jaar

Bijlagen

! Richtlijnen voor de portfolio ! Leerdoelen opleiding ! Literatuurlijst ! Algemene opdrachten ! Aftekenlijsten opdrachten ! Richtlijnen voor de binnenschoolse stages en het verslag ! Structuur voor intervisie bijeenkomsten ! Richtlijnen voor de scriptie ! Beoordelingsformulieren

Page 25: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 25

Studenten worden minimaal 2 maal per jaar voorafgaande aan dossierdagen gevraagd hun portfolio in te leveren. De portfolio wordt besproken met de studiebegeleider waarbij de student feedback krijgt. Aan het einde van de studie heeft de student een volledig overzicht samengesteld waarmee aangetoond kan worden dat de beoogde kwalificaties zijn behaald.

Page 26: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 26

DEEL 10 AANMELDING EN INSCHRIJVING

Aanmelding Er is een aanmeldingsformulier te vinden op de website van de CSMBK. Het aanmeldformulier vult men in voor het volgen van een proefles of om zich op te geven voor een activiteit of het volgen van een van de opleidingen of cursussen. Het aanmeldingsformulier wordt bij korte cursussen of losse modules gehanteerd als inschrijfformulier.

Inschrijving Na aanmelding volgt de inschrijving voor een beroepsopleiding. De inschrijving voor een beroepsopleiding wordt alleen schriftelijk geaccepteerd en vindt plaats na het voeren van een intakegesprek. Na de acceptatie van de inschrijving is de student officieel ingeschreven en betalingsplichtig per studiejaar. In overleg met het bestuur kan hiervan afgeweken worden. Alleen schriftelijke afmelding bij het bestuur worden in behandeling genomen. Bij het inschrijfformulier moet men een portretfoto meesturen.

VOORBEELD INSCHRIJFFORMULIER CSMBK

Voor- en achternaam: ___________________________________________________________________

Voorletters ___________________________ Geboortedatum __________________________ M / V Bovengenoemde student meldt zich aan voor de opleiding: Tarieven studiejaar 2015 - 2016

O Dagopleiding shiatsu-therapeut* - 4 jaar – HBO niveau 210 EC ! 1.650,= O Dagopleiding reflexzonetherapeut* - 4 jaar – HBO niveau 210 EC ! 1.450,= O Avondopleiding reflexzone therapeut - 4 jaar – HBO niveau 210 EC ! 1.250,= O MBK - Medische Basis Kennis - 2 jaar – HBO niveau 30 EC ! 850,=** MBK inclusief 6 examenmomenten. Herexamens ! 75,00 per examen.

O Avondopleiding Basis Namikoshi Shiatsu masseur** - 1 jaar ! 1.250,= O Avondopleiding reflexzonemasseur - 1 jaar ! 1.250,= O Nascholingslessen Yoshinori Miyashita Sensei - 10 praktijklessen à 2 uur ! 300,=** O Basiscursus Shiatsu-Voetreflex - blokken van 4 lessen zie website * Basis Namikoshi Shiatsu (BNS) is excl. examengeld ! 100,00, incl. Europese Namikoshi Shiatsu lidmaatschap. ** Korting CSMBK (oud)studenten en ESA-leden ! 100,00 per jaar. Kosten certificaat van deelname per gevolgd onderdeel bedragen ! 50,00, tenzij expliciet vermeld wordt dat een certificaat van deelname is inbegrepen. Bovenstaande prijzen zijn exclusief literatuur en lesmaterialen. BETALINGSVOORWAARDEN • Voor de opleiding wordt per jaar vooraf gefactureerd per september van het aankomende studiejaar. • De door de CSMBK gehanteerde standaard betalingstermijn is 30 dagen na datum factuur.

Page 27: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 27

• Betaling per maand of kwartaal is mogelijk. Hierbij dienen de volgende zaken in acht te worden genomen: " de toeslag op de factuur is totaal ! 50.00 per jaar; " de toeslag wordt voldaan bij de eerste betalingstermijn; " bij betaling per de maand dient telkens 1 maand vooruit te worden voldaan t.w. 1 september, 1

oktober enz. en steeds zo per maand, zijnde 10 % van het overeengekomen cursusbedrag; " bij betaling per kwartaal dient telkens 1 kwartaal vooruit te worden voldaan t.w. 1 september, 1

december, 1 februari, 1 mei, zijnde 25 % van het overeengekomen cursusbedrag.

O Ik stort het totale cursusgeld en ontvang een jaarfactuur voor aanvang studiejaar 2014-1015 O Ik betaal het cursusgeld per kwartaal vooraf met toeslag van ! 50.00. O Ik betaal het cursusgeld per maand vooraf met toeslag van ! 50.00. Het cursusgeld wordt overgemaakt ten name van de CSMBK te Den Haag op bankrekeningnummer NL02ABNA0473927489. Overige cursussen dienen steeds binnen 30 dagen na ontvangst factuur volledig te worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL02ABNA0473927489 ten name van de CSMBK te Den Haag. De CSMBK zal na het overschrijden van de betalingstermijn een herinnering sturen. Daarna zullen 5% administratiekosten in rekening gebracht worden boven op de uitstaande vordering. Mocht er geen gehoor gegeven worden aan betalingsverzoeken dan houdt de CSMBK zich het recht voor de vordering uit handen te geven aan derden.

Uitzonderingen Op bovenstaande betalingsvoorwaarden kan op grond van bijzondere omstandigheden een uitzondering gemaakt worden. Het betreft hier omstandigheden die aan te merken zijn als levensingrijpende gebeurtenissen waardoor in alle redelijkheid niet van de student gevraagd kan worden nog langer aan zijn of haar studieverplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan gebeurtenissen als het overlijden van de partner of een kind gerekend, het krijgen van een levensontwrichtende ziekte of aandoening en faillissement. Als richtlijn geldt dan onderstaande restitutie van lesgelden. • De jaaropleiding lopend van september t/m juni kan alleen schriftelijk worden opgezegd:

o per 31 december met 50% reductie van de jaarfactuur; o per 31 maart met 20% reductie van de jaarfactuur.

• CSMBK zal pas restitueren nadat alle openstaande bedragen aan de CSMBK zijn betaald of verrekend, uitgezonderd de toekomstige termijnen als voor de optie gekozen is om in termijnen te betalen.

• Er vindt geen restitutie plaats over inschrijvingen van workshops en de aankoop van lesmaterialen. ANNULERINGSVOORWAARDEN • Na ondertekening heeft de student een bedenktermijn van 14 werkdagen, gerekend vanaf datum

ondertekening op het Inschrijfformulier. Na deze termijn is men ingeschreven en betalingsplichtig. • Bij annulering binnen 1 maand na aanvang van de opleiding/cursus door de student/cursist wordt het

gehele cursusbedrag -/- 20% gerestitueerd. • Annuleren kan alleen schriftelijk: dit kan per brief of per e-mail: [email protected] • CSMBK zal pas restitueren nadat alle openstaande bedragen aan de CSMBK zijn betaald of

verrekend. • Er vindt geen restitutie plaats van aangeschafte lesmaterialen. • Een cursus kan worden geannuleerd door de CSMBK indien het minimum aantal aangegeven

deelnemers niet wordt bereikt. Eventueel vooraf gestorte cursusgelden worden 100% gerestitueerd. • CSMBK kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet doorgaan van een cursus of opleiding. • Het eigendomsrecht en copyright van de opleidingen en cursussen en het aangeboden lesmateriaal

berust bij de CSMBK. Lesmappen en lesboeken worden aangeschaft door de student / cursist tenzij anders vermeld.

Page 28: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 28

RECHTEN EN PLICHTEN • De student schrijft zich per jaar in voor een studieonderdeel; • Het deelnemen aan de opleiding/cursus geschiedt geheel op eigen verantwoording. De CSMBK kan

op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor schade, letsel of schade voortvloeiend uit letsel;

• De student zal terstond het bestuur informeren over aangelegenheden die betrekking hebben op de voortgang en deelname aan de studie, denk bv. aan gezondheidsklachten en financiële omstandigheden;

• De student heeft kennis genomen van het lesrooster en de aangegeven lesdagen, zo ook de dagen waarop toetsen en examens gemaakt kunnen worden;

• De CSMBK zal verstrekt de student vooraf per studiejaar de nieuwe studiegids waarin de voorwaarden zijn opgenomen voor het betreffende studiejaar.

Plaats en datum - Plaats en datum

Naam en handtekening student - Naam en handtekening gemachtigde CSMBK

Page 29: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 29

DEEL 11 VOORZIENINGEN/HUISHOUDELIJK REGLEMENT

VOORZIENINGEN ALGEMEEN De CSMBK deelt de Hagukumi dojo met de NCAC – Nederlandse Culturele Aikido Club. In de dojo vinden verschillende activiteiten plaats op het gebied van Aikido, Shiatsu, Reflexologie, MBK, Qi Gong, Yoga en Tai Chi. Hagukumi betekent "Haagse school of groep om te leren" en dojo is Japanse term voor een zaal waarin men oefent’. Deze naam is in 1999 gegeven aan de NCAC door de Japanse aikido leraar, Fujita Sensei, 8e dan Aikikai aikido, shihan. Sinds de vestiging van de Hagukumi dojo in 2009 aan de Mient 277, heeft de oude Bibliotheek weer een culturele en sociale functie gekregen voor de buurt en de stad. De Hagukumi bestaat uit diverse ruimten met voorzieningen waar diverse lessen geven kunnen worden:

! Entree met voorziening voor schoeisel ! Twee zitjes met tafels en stoelen ! Oefenruimte/leslokaal met tafels en stoelen: ! Oefenruimte met matten, om praktijksituaties te oefenen; ! Garderobe ! Behandelkamer ! Kantoor ! Keuken ! Kantine, voorzien van tafels en stoelen ! Kleedkamers; 1 groot, 1 klein ! Douche ! 2 toiletten; gescheiden dames- en herentoilet. ! Mededelingenbord ! Kopieerapparatuur ! Muziekinstallatie ! Internet (WIFI)

Voorzieningen studenten Naast de algemene voorzieningen zijn er voorzieningen die specifiek ondersteunend zijn aan de lessen. Aanwezig zijn:

! Ruimte voorzien van tatamimatten en futons ! Ruimte met massagetafels (verduisterbaar) ! Verrijdbare krukjes ! Bijzettafeltjes ! Dekens, kussens, safoes, handdoeken ! Medisch didactisch materiaal zoals een flexibel skelet, een heup, deel van wervelkolom ! Diverse posters met (anatomische) afbeeldingen. ! Beamer ! Projectiescherm ! Flip-over ! Whiteboard (verrijdbaar) ! Bibliotheek

Page 30: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 30

GEDRAGREGELS

De dojo is ons gezamenlijke onderkomen. Hier mogen we samen leren en ervaren in een ruimte, waar we ons veilig en gewaardeerd voelen. Hier zorgen we samen voor, door de omgangsregels te respecteren, de dojo schoon te houden en elkaar respectvol te bejegenen.

Algemeen

! Wij streven er samen naar om deze dojo schoon te houden. ! Schoenen uit en op de plank, ! Eigen slippers of sloffen aantrekken, of gebruik maken aanwezige slippers. ! Jas in de garderobe in de hal bij de toiletten of in kleedkamer. ! Omkleden in de kleedkamers, tas in de kleedkamer laten. ! Telefoon uitdoen of op stil zetten. ! Laat sieraden en waardevolle spullen thuis. ! Houdt met elkaar alle ruimten netjes en de thee/koffie/waterkannen gevuld. ! Handen wassen is vereist voor en na het masseren, eten, toiletbezoek en na ’t roken. ! De handdoekjes en wc-papier in het toilet worden aangevuld door degene die het op

maakt. ! Ieder wast zijn eigen afwas af en ruimt lege kopjes en vuile borden op en wast deze zo

nodig af. ! Roken is alleen buiten het gebouw toegestaan en gebruik een asbak voor de peuken. ! Onregelmatigheden van alle aard worden direct gemeld aan de docenten of

[email protected].

Lesruimte ! De deur is open een half uur vóór aanvang van de les. ! 15 minuten voor aanvang van de les binnen zijn. ! Bij te laat, eerst toestemming aan de docent vragen om de les te mogen volgen. ! Filmen of fotograferen is tijdens de lessen en/of workshops niet toegestaan. ! De enige uitzondering hierop zijn opnamen, die door het bestuur of docenten van de

CSMBK worden gemaakt voor lesdoeleinden of promotiemateriaal. Hiervoor zal te allen tijde toestemming van de betreffende personen gevraagd worden.

! De mat/tatami mag alleen met blote voeten of met schone sokken betreden worden. ! Er wordt geen eten of drinken genuttigd op de mat / tatami. ! Graag witte kleding dragen. ! De aanspreektitel van de hoofddocent is Yoshi San of Yoshinori Miyashita Sensei . ! Als Yoshinori Miyashita Sensei les geeft niet met de voeten naar hem wijzen – ook niet ! naar de voorbeeld student/cliënt. ! Voor de les de futons en dekens klaarleggen en na de les weer netjes opruimen. ! Niet tegen safoe’s schoppen en niet mee gooien. ! De futon altijd bedekken met een handdoek/deken. Dit geldt ook voor de massagetafels. ! Voor massage: eigen handdoeken en evt. massageolie mee nemen. ! Als je een handdoek van de CSMBK gebruikt zorg je ervoor dat die gewassen wordt. ! Goede lichamelijk verzorging d.w.z. schone handen, voeten en kleding, kort geknipte

nagels. ! Er wordt tot het eind van de lestijd gewerkt, tenzij de docent het anders meldt. ! Wanneer men eerder weg moet of gaat, meldt dit eerst aan de docent.

Page 31: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 31

MBK ! Tafels en stoelen klaarzetten vóór de les en vóór het examen. ! Na afloop van de les de tafels en stoelen weer terug zetten.

Overig

! Zaken met betrekking op het vakgebied kun je met docenten bespreken aansluitend aan de les; in de pauze wordt geen beroep gedaan op de docent.

! Bij verhindering dit vooraf telefonisch/per email/mondeling melden bij de docent. ! Organisatorische/financiële zaken worden afgehandeld met de secretaris resp.

penningmeester: [email protected] en niet met de docenten. ! De presentielijst bij elke les zelf laten aftekenen. ! Beschouw de dojo als je tweede huis en houd deze schoon.

Page 32: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 32

DEEL 12 KLACHTENREGELING

KLACHTENREGLEMENT CSMBK

De CSMBK hanteert onderstaand klachtenreglement.

Artikel 1. Begrippen

Klacht: Een schriftelijk ingediende uiting van onvrede of teleurstelling van een student of medewerker met betrekking tot de opleiding tot professionele shiatsu/reflex therapeut bij de CSMBK op het vlak van inhoud van de opleiding, de begeleiding of wijze van doceren.

Student: Degene, die ingeschreven staat als student voor professionele shiatsu/reflex therapeut bij de CSMBK.

Medewerker: Degene, die in opdracht van de CSMBK werkzaamheden verricht voor de opleiding tot professionele shiatsu/reflex therapeut.

Klachtbehandeling: Het onderzoeken van de klacht, resulterend in een niet-juridisch afdwingbare uitspraak over de gegrondheid van deze klacht.

Klager: Degene, die een schriftelijke uiting van onvrede of teleurstelling heeft ingediend Aangeklaagde: De betrokkene, waartegen de klacht gericht is. Bevoegd gezag: Het dagelijks bestuur van de CSMBK. Het bestuur: Het bestuur van de CSMBK.

Artikel 2. Onderling overleg Het bestuur van de CSMBK begrijpt dat er binnen een opleiding, waar veel mensen bij betrokken zijn, onvrede of teleurstelling kan ontstaan van welke aard dan ook. Het bestuur gaat ervan uit dat in geval van onenigheid de communicatie vanuit wederzijds respect zal plaatsvinden. In geval van een klacht zal de eerst stap in het proces zijn om de betrokkene rechtstreeks te benaderen. Vervolgens heeft de klager de keuze een vertrouwenspersoon in te schakelen dan wel zich rechtstreeks te wenden tot de klachtencommissie zoals ingesteld conform de klachtenregeling van de CSMBK.

Artikel 3. Bevoegdheid van de vertrouwenspersoon

1. Het bestuur benoemt, schorst en ontslaat de vertrouwenspersoon. 2. De vertrouwenspersoon heeft de volgende taken:

Te fungeren als aanspreekpunt bij klachten. De klager bij te staan en te adviseren. De klager, indien en voor zover noodzakelijk of wenselijk, te verwijzen naar andere gespecialiseerde hulpverleningsinstanties. Op verzoek van klager te bemiddelen tussen partijen. De klager te ondersteunen bij het indienen van de klacht en desgewenst te begeleiden in de klachtenprocedure volgens de klachtenregeling van de CSMBK. Alle andere werkzaamheden, die in direct verband staan met de uitoefening van de taken.

3. Indien de vertrouwenspersoon slechts aanwijzingen, doch geen concrete klachten bereiken, kan hij deze ter kennis brengen van de klachtencommissie of het bestuur.

4. De vertrouwenspersoon neemt bij zijn werkzaamheden de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht. De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van alle zaken die hij in die hoedanigheid verneemt. Deze plicht vervalt niet nadat betrokkene zijn taak als vertrouwenspersoon heeft beëindigd.

5. De vertrouwenspersoon brengt jaarlijks aan het bestuur schriftelijk verslag uit van zijn werkzaamheden.

Page 33: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 33

Artikel 4: Instelling en taken klachtencommissie 1. Het bestuur stelt een klachtencommissie in, die onderzoek doet naar de klacht en het bestuur

hierover adviseert. 2. De klachtencommissie geeft gevraagd of ongevraagd advies aan het bestuur over:

a. (on)gegrondheid van de klacht; b. het nemen van maatregelen; c. overige door het bestuur te nemen besluiten.

3. De klachtencommissie neemt, ter bescherming van de belangen van alle direct betrokkenen, de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht bij de behandeling van een klacht. De leden van de klachtencommissie zijn verplicht tot geheimhouding van alle zaken, die zij in die hoedanigheid vernemen. Deze plicht vervalt niet nadat betrokken zijn taak als lid van de klachtencommissie heeft beëindigd.

4. De klachtencommissie brengt jaarlijks aan het bestuur schriftelijk verslag uit van haar werkzaamheden.

Artikel 5: Samenstelling klachtencommissie

1. De klachtencommissie bestaat uit een voorzitter en ten minste twee leden, die worden benoemd, geschorst en ontslagen door het bestuur.

2. De klachtencommissie is zodanig samengesteld dat zij voldoende deskundig moet worden geacht voor de behandeling van klachten.

3. De klachtencommissie wijst uit haar midden een voorzitter aan. 4. Het bevoegd gezag wijst een secretaris aan.

Artikel 6: Zittingsduur 1. De leden van de klachtencommissie worden benoemd voor de periode van vier jaar en zijn terstond

herbenoembaar. 2. De voorzitter en de leden kunnen op ieder moment ontslag nemen.

Artikel 7: Indienen van de klacht

1. Een klacht wordt in een schriftelijke en ondertekende brief ingediend bij de klachtencommissie van de CSMBK ter attentie van de secretaris van de commissie. Binnen 14 werkdagen stuurt de secretaris van de klachtencommissie de klager een ontvangstbevestiging.

2. De klacht dient binnen een jaar na de gedraging of beslissing te worden ingediend, tenzij de klachtencommissie anders beslist.

3. Op de ingediende klacht wordt de datum van ontvangst aangetekend. 4. Na ontvangst van de klacht deelt de klachtencommissie het bestuur, de klager en de aangeklaagde

binnen 7 werkdagen schriftelijk mee dat zij een klacht onderzoekt. 5. Klager en aangeklaagde kunnen zich laten bijstaan of laten vertegenwoordigen door een

gemachtigde. Eventuele bijkomende kosten van deze bijstand komen geheel voor rekening van degene die zich laat bijstaan.

Artikel 8: Intrekken van de klacht

Indien de klager tijdens de procedure bij de klachtencommissie de klacht intrekt, deelt de klachtencommissie dit aan de aangeklaagde en het bestuur mee.

Artikel 9: Inhoud van de klacht Een klacht bevat in ieder geval: 1. de naam van de klager; 2. de naam van de aangeklaagde; 3. de dagtekening; 4. een omschrijving van de klacht; 5. de correspondentie en andere stukken, die relevant zijn voor de klacht. Anonieme klachten worden niet in behandeling genomen. Een afschrift van de klacht wordt door de secretaris van de commissie aan de aangeklaagde gezonden.

Artikel 10: Niet-ontvankelijkheid van de klacht

Page 34: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 34

1. Indien niet is voldaan aan het gestelde in artikel 9 eerste lid, wordt de klager in de gelegenheid gesteld het verzuim binnen twee weken te herstellen. Is ook dan nog niet voldaan aan het gestelde in artikel 9 eerste lid, dan kan de klacht niet-ontvankelijk worden verklaard.

2. Indien de klacht niet-ontvankelijk wordt verklaard, wordt dit aan de klager, de aangeklaagde en het bestuur gemeld.

Artikel 11: Ontvankelijkheid van de klacht

1. Indien de commissie de klacht ontvankelijk beschouwt, stelt ze een onderzoek in met hoor en wederhoor.

Artikel 12: Onderzoek en hoorzitting

1. De voorzitter bepaalt plaats en tijdstip van de besloten zitting, waarin de klager en de aangeklaagde in de gelegenheid worden gesteld te worden gehoord. De hoorzitting vindt plaats uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van de klacht.

2. In het kader van het onderzoek hoort de commissie klager en aangeklaagde afzonderlijk. Indien beide partijen daarmee instemmen, kan de commissie hen in één zitting samen oproepen.

3. De commissie kan getuigen horen, al dan niet op verzoek van de klager of aangeklaagde. 4. De commissie kan partijen of derden vragen stukken te verstrekken, die van belang kunnen zijn bij

de behandeling van de klacht. 5. Beide partijen hebben recht op inzage in alle stukken die in het kader van de behandeling van de

klacht worden ingebracht. 6. Het horen van klager, aangeklaagde en getuigen vindt plaats in besloten zittingen. 7. Een ieder die in het kader van het onderzoek wordt gehoord is - voor zover wettelijke regelingen dit

niet verhinderen - verplicht de gevraagde informatie te verschaffen. 8. Van ieder hoorgesprek wordt een verslag gemaakt. Binnen een week nadat het horen heeft

plaatsgevonden, wordt het verslag aan de gehoorde persoon toegezonden om voor akkoord te worden getekend. Indien de gehoorde niet akkoord gaat met het verslag is hij gerechtigd schriftelijk commentaar aan het verslag toe te voegen.

9. De commissie kan in overleg met de partijen een bemiddelaar aanstellen om de relatie tussen partijen te herstellen.

10. Van het horen van de klager kan worden afgezien indien de klager heeft verklaard geen gebruik te willen maken van het recht te worden gehoord.

11. Van de hoorzitting wordt een verslag gemaakt. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet en waaromtrent een onmiddellijke beslissing noodzakelijk is, beslist de voorzitter of bij afwezigheid een van de andere leden van het Dagelijks Bestuur van de Stichting.

Artikel 13. Advies van de klachtencommissie

1. De klachtencommissie beraadslaagt en beslist achter gesloten deuren over het advies. 2. Uiterlijk twee maanden na ontvangst van de klacht geeft de commissie schriftelijk haar advies over

de klacht. Indien nodig, kan de commissie in overleg met de klager en de aangeklaagde van deze termijn afwijken.

3. De klachtencommissie verklaart de klacht in haar uitspraak: a. niet ontvankelijk, dan wel; b. ongegrond, dan wel; c. gegrond.

4. De uitspraak vermeldt op welke gronden het advies berust en wordt schriftelijk medegedeeld aan de klager, de aangeklaagde en het bestuur.

5. De klachtencommissie rapporteert haar bevindingen schriftelijk en met redenen omkleed aan het bestuur, binnen vier weken nadat de hoorzitting heeft plaatsgevonden. Om dringende redenen kan deze termijn met vier weken worden verlengd. De klachtencommissie stelt onder opgave van deze dringende redenen de klager, de aangeklaagde en het bestuur van de verlenging in kennis.

6. De klachtencommissie kan in haar advies tevens een aanbeveling doen over de door het bestuur te treffen maatregelen.

Page 35: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 35

Artikel 14. Beslissing op advies 1. Binnen vier weken na ontvangst van het advies van de klachtencommissie deelt het bestuur aan de

klager, de aangeklaagde en de klachtencommissie schriftelijk en gemotiveerd mee of hij het advies over de gegrondheid van de klacht deelt en of hij naar aanleiding van dat oordeel maatregelen neemt en zo ja, welke. De mededeling gaat vergezeld van het advies van de klachtencommissie en het verslag van de hoorzitting, tenzij zwaarwegende belangen zich daartegen verzetten.

2. Deze termijn kan met maximaal vier weken worden verlengd. Deze verlenging meldt het bestuur met redenen omkleed aan de klager, de aangeklaagde en de klachtencommissie.

3. De beslissing als bedoeld in het eerste lid wordt door het bestuur niet genomen dan nadat de aangeklaagde in de gelegenheid is gesteld zich mondeling en/of schriftelijk te verweren tegen de door het bestuur voorgenomen beslissing.

Artikel 15. Maatregelen m.b.t. student

Het bestuur kan met betrekking tot een student tot één of meerdere van de volgende maatregelen besluiten:

a. waarschuwing; b. berisping; c. ontzegging van de toegang tot met name genoemde onderdelen van het onderwijs; d. ontzegging van gebruik van met name genoemde voorzieningen; e. intrekking van de inschrijving dan wel opzegging van het contract.

Artikel 16. Maatregelen m.b.t. medewerker

Het bestuur kan met betrekking tot een medewerker tot één of meerdere van de volgende maatregelen besluiten:

a. waarschuwing; b. berisping; c. schorsing; d. opzegging van (delen van) de lesovereenkomst dan wel beëindiging van het contract.

Artikel 17. Vervolgprocedure 1. Het bestuur neemt binnen een maand na ontvangst van het advies van de klachtencommissie een

besluit. Het bestuur informeert de klachtencommissie, de klager, de aangeklaagde en de vertrouwenspersoon over dit besluit.

2. Klager of aangeklaagde kunnen na dit besluit beroep instellen bij de burgerlijke rechter. Voor geschillen tussen studenten en de CSMBK die na deze interne klachtenprocedure niet naar tevredenheid zijn opgelost, bestaat ook de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de geschillen-commissie van de FONG.) Het oordeel van de commissie van beroep van de FONG is bindend.

Artikel 18. Klachtenregistratie

1. De klachtencommissie houdt een registratie bij van ontvangen klachten en de behandeling ervan ten behoeve van het archief van de klachtencommissie.

2. Alle gegevens inzake een klacht worden na tien jaar vernietigd.

Artikel 19. Openbaarheid 1. Het bestuur draagt zorg voor ter inzage legging van deze klachtenregeling, via het studenten inlog

gedeelte op de website 2. Het bestuur stelt alle belanghebbenden op de hoogte van deze regeling.

Artikel 20. Wijziging van het reglement. 1. Deze regeling kan door het bestuur worden gewijzigd of ingetrokken, na overleg met de

vertrouwenspersoon en de klachtencommissie, met inachtneming van de vigerende bepalingen.

Artikel 21. Overige bepalingen 1. In gevallen waarin de regeling niet voorziet, beslist het bestuur. 2. Deze regeling kan worden aangehaald als ‘ klachtenregeling/vertrouwenspersoon van de CSMBK” 3. De regeling is aangepast op 15 juni 2014

Page 36: STUDIEGIDS CSMBK STUDIEJAAR 2015-2016

CSMBK STUDIEGIDS 2015-2016 36

KLACHTENCOMMISSIE De klachtencommissie van de CSMBK bestaat uit de volgende personen:

Henk ‘t Hart - CSMBK - docent Bedrijfsvoering en bestuurslid. Ineke Jonas - CSMBK - shiatsutherapeut / Laboratorium onderzoek en bestuurslid. Vanessa Bronkhorst - CSMBK - vertrouwenspersoon, juridisch advies. Norbert grote Beverborg - IOKAI - directeur IOKAI, shiatsutherapeut.

= = = = =