Stiho krant Juni Juli 2012

8
stiho krant De Stiho krant wordt gedrukt op FSC-papier. HUISORGAAN VAN STIHO Aan het Isala ziekenhuis wordt al jaren gewerkt. Het nieuwe ziekenhuis is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut B.V. en heeft een vloeroppervlak van 105.000 m 2 . Het ziekenhuis is gebaseerd op klein- schaligheid, een organische ontwerp- en bouwstijl en mens- en toekomst- gerichtheid. Die kleinschaligheid lijkt even in tegenspraak met de enorme omvang van het gebouwencomplex. In 2009 kreeg consortium Designed to Build de opdracht om in Zwolle het nieuwe Isala ziekenhuis te bouwen. De Stiho krant spreekt met Wim Koers, hoofduitvoerder van het project en werkzaam bij BAM Utiliteitsbouw bv, regio Oost. FSC Elliottis pine multiplex, de prijs- vriendelijkste! Professional kiest ook privé voor gemodificeerd hout PEFC: “Invulling voor duurzaam bosbeheer overlaten aan land zelf.” Testen tonen aan: thermisch veredeld vurenhout conform Eurobrandklasse B Toch roept het Isala ziekenhuis - door het vrolijke en niet schreeuwerige kleurgebruik, de materiaaldiversiteit en de vormgeving en detaillering - een sfeer van intimiteit op, iets dat versterkt wordt door bijvoorbeeld de bescheiden omvang van de centrale receptiehal. Daarnaast stond ook duurzaamheid in milieu en onderhoud als thema centraal. Gemak en energiebesparing gaan hand in hand. Door duurzaam- heid toe te passen in het ontwerp, is rekening gehouden met de toekomst, de leefbaarheid en het milieu. Vlinders en bamboe Het nieuwe Isala bestaat uit vier vlin- ders en een centrale hal. Er wordt slim gebouwd volgens het ‘lean’-principe. De planners, uitvoerders en onder- aannemers zijn elke dag met elkaar Isala ziekenhuis: kleinschaligheid op 105.000 m 2 NIEUW Unidek RenoFast hellenddakelement Isover Multimax 30 Ultra isolatie Combifor lichtgewicht (renovatie)vloersysteem JUNI / JULI 2012 Lees verder op pagina 2. Het nieuwe Isala ziekenhuis is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut B.V. en heeft een vloeroppervlak van 105.000 m 2 .

description

Stiho krant Juni Juli 2012

Transcript of Stiho krant Juni Juli 2012

Page 1: Stiho krant Juni Juli 2012

stihokrant

De Stiho krant wordt gedrukt op FSC-papier.

H u i S O r g a a n v a n S t i H O

Aan het Isala ziekenhuis wordt al jaren gewerkt. Het nieuwe ziekenhuis is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut B.V. en heeft een vloeroppervlak van 105.000 m2. Het ziekenhuis is gebaseerd op klein-schaligheid, een organische ontwerp- en bouwstijl en mens- en toekomst-gerichtheid. Die kleinschaligheid lijkt even in tegenspraak met de enorme omvang van het gebouwencomplex.

In 2009 kreeg consortium Designed to Build de opdracht om in Zwolle het nieuwe Isala ziekenhuis te bouwen. De Stiho krant spreekt met Wim Koers, hoofduitvoerder van het project en werkzaam bij BAM Utiliteitsbouw bv, regio Oost.

FSC Elliottis pine multiplex, de prijs-vriendelijkste!

Professional kiest ook privé voor gemodificeerd hout

PEFC: “Invulling voor duurzaam bosbeheer overlaten aan land zelf.”

Testen tonen aan: thermisch veredeld vurenhout conform Eurobrandklasse B

Toch roept het Isala ziekenhuis - door het vrolijke en niet schreeuwerige kleurgebruik, de materiaaldiversiteit en de vormgeving en detaillering - een sfeer van intimiteit op, iets dat versterkt wordt door bijvoorbeeld de bescheiden omvang van de centrale receptiehal. Daarnaast stond ook duurzaamheid in milieu en onderhoud als thema centraal. Gemak en energiebesparing

gaan hand in hand. Door duurzaam-heid toe te passen in het ontwerp, is rekening gehouden met de toekomst, de leefbaarheid en het milieu.

Vlinders en bamboe Het nieuwe Isala bestaat uit vier vlin-ders en een centrale hal. Er wordt slim gebouwd volgens het ‘lean’-principe. De planners, uitvoerders en onder-aannemers zijn elke dag met elkaar

Isala ziekenhuis: kleinschaligheid op 105.000 m2

NIEUW Unidek RenoFast hellenddakelement Isover Multimax 30 Ultra isolatie Combifor lichtgewicht (renovatie)vloersysteem

j u n i / j u l i 2 0 1 2

Lees verder op pagina 2.

Het nieuwe Isala ziekenhuis is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut B.V. en heeft een vloeroppervlak van 105.000 m2.

Page 2: Stiho krant Juni Juli 2012

i

n

ko

rt

b

es

te

k

V E R V O L G P A G I N A 1

Het nieuwe Isala ziekenhuis in Zwolle wordt met 105.000 m2 een van de grootste ziekenhuizen (zo niet het grootste) in Nederland. Toch stond een kleinschalige uitstraling bij het ontwerp voorop, evenals duurzaamheid.

isala ziekenhuis in Zwolle

Duurzame keuzes in houtDuurzaamheid is eigenlijk geen discussie meer bij BAM. Een van de afspraken met hun toeleveranciers is dat al het hout met FSC-certificaat geleverd wordt. Dus ook alle grenen en western red cedar geveldelen die Stiho leverde. Hiermee zijn grote delen van de binnen- en buitengevels bekleed. Het grenen is gebruikt om de gevels van de atriums te bekleden. Dit zijn de vier grote, overkapte bin-nenruimten binnen de vier vlinders. Duurzaamheid in de zin van een natuurlijke lange levensduur speelde hier niet, omdat deze gevelbekleding niet aan het weer wordt blootgesteld.

in contact. Gezamenlijk maken zij de keuzes voor materialen en stappen. De keuze bijvoorbeeld om de binnen- en buitengevels prefab te laten maken, had te maken met de benodigde tijdsinspanning en kostenbesparing. En in het project is in het laatste bouwdeel een pilot gedaan met betonbekistingen van bamboe. Het materiaal is net zo sterk als de ‘gewone’ betonbekis-tingsmaterialen.

Designed to Build laat hiermee zien innovaties niet uit de weg te gaan, ook niet tijdens de bouw. Andere belangrijke uitgangspunten bij de bouw waren snelheid en veilig-heid. Het elke dag aan het werk heb-ben van 450 bouwers vereist goede afstemming en communicatie. Met vier uitvoerders en drie mensen van de kwaliteitsdienst is hier veel aan-

dacht aan besteed. De veiligheid van mensen en de constructieve veiligheid waren elke dag onder-werp van gesprek.

In totaal leverde Stiho 35.000 m1 houten gevelbekleding, in de onderste verdieping Euroklasse B behandeld.

Anders is dat bij bepaalde geveldelen aan de buitenzijden van de vlinders. Daar is dan ook gekozen voor het van nature duurzamere western red cedar. En zoals vermeld, zowel de grenen als de wrc geveldelen heeft Stiho met FSC-certificaat geleverd, waarmee de houtkeuze in dit project duurzaam in meerdere opzichten is. Aansluitend op de organische uit-straling van het ziekenhuis zijn alle geveldelen fijnbezaagd geleverd. Ze zijn genageld en van de juiste kleu-ren voorzien. Zo heeft elk atrium zijn eigen subtiele pasteltint, variërend van geel naar rood naar blauw. De bouw is naar verwachting afge-rond in februari 2013.

Er wordt naar gestreefd uitsluitend FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. De foto toont in kleur afgewerkt wrc

op een van de buitengeveldelen.

Praktisch elk geveldeel (hier het grenen in een van de atriums) is in

het werk op maat gemaakt.

Stiho leverde:•grenengevelbekledingvoorgeveldelenbinnen(atriums)•westernredcedargevelbekledingvoorgeveldelenbuiten•enverder:vensterbanken,bekisting,multiplexenbaddinghout

Fijnbezaagde geveldelen dragen bij aan een ‘organisch Isala’.

Isala ziekenhuis: organische vormen en kleurige vliesgevels.

2

Page 3: Stiho krant Juni Juli 2012

M U L T I P L E x

Vandaag de dag beleven speciaal op de renovatiemarkt gerichte bouw­producten gouden tijden. Het kant­en­klare dakelement Unidek RenoFast is zo’n product, gericht op de na­isolatie van hellende daken.

Elliottis pine is een houtsoort die in Nederland hoofdzakelijk zijn toepassing vindt als fineer voor underlaymentplaten. Elliottis pine underlayment is geschikt voor constructieve toepassingen (zoals wanden en daken) en vloeren, maar bijvoorbeeld ook voor afscheidingen en verpakkingen.

Dakelement voor na-isolatieFsC elliottis pine multiplex

FSC Elliottis pine multiplex,de prijsvriendelijkste!

Dakelement voor na-isolatie: snel, mooi, doeltreffend, veilig en kostenbesparend

een underlayment variant met tong en groef op voorraad. Bij de betere fabrieken worden de platen samen-gesteld uit met zorg gekozen fine-ren. Deze fineren worden gevoegd en verlijmd om de grote sterkte te waarborgen. Bij Stiho wordt dit bovendien gegarandeerd met een CE-certificaat. En omdat bij Stiho leefomstandigheden en milieu hoog in het vaandel staan, leveren wij dit multiplex altijd FSC-gecertificeerd. Kortom, Elliottis pine is een multi-inzetbaar én economisch verant-woord multiplex voor bijvoorbeeld vloeren, wanden, daken, afschei-dingen, verpakkingen en stortkokers.

in de lengterichting luchtdicht aaneen gesloten worden. Bij het verwerken van Unidek RenoFast op een beperkt geventileerde zolder zijn geen extra persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Het is dan ook een veilig product, dat geen deeltjes afgeeft die men zou kunnen inademen.

Kenmerken Unidek RenoFast is een isolerend sandwichelement met een kern van EPS Platinum. Deze kern heeft aan beide zijden een 3 mm dunne spaanplaat. De plaat aan de zicht-zijde fungeert als harde, stootvaste toplaag en is wit van kleur wat de ruimte een mooie uitstraling geeft.

In tijden waarin marges bij bouw-bedrijven meer en meer onder druk komen te staan, zijn besparende tips altijd welkom. Zo’n tip is Elliottis pine constructiemultiplex. Dit is prijstech-nisch de aantrekkelijkste constructie-plaat die momenteel leverbaar is. Elliottis pine is een grenensoort afkomstig uit Braziliaanse productie-bossen. Het is een snelgroeiende houtsoort met goede sterkte- eigenschappen, die inzetbaar is onder vochtige omstandigheden. Elliottis pine constructiemultiplex is op bestelling leverbaar met rechte kanten, maar speciaal voor de Nederlandse markt is er bij Stiho

In deze tijd is zorgvuldig gebouw- en woningbeheer lonender dan ooit tevoren. Renovatie van een bestaande gebouwvoorraad zal dan ook vaker dan in de ‘vette jaren’ serieuzer overwogen worden. Een bouwproduct dat zich spe ciaal op de renovatiemarkt richt, is Unidek RenoFast. Het betreft een kant-en-klaar dakelement voor na-isolatie van hellende daken. RenoFast wordt gemonteerd tegen de binnenzijde van het bestaande dakbeschot. Het dakelement heeft een witte zichtzijde zodat na de dakrenovatie de binnenzijde in één keer strak is afgewerkt. Kosten-besparend dus!

Gemakkelijke montage Het monteren van Unidek RenoFast is eenvoudig: aanbrengen van het afdichtingsband, plaatsen van de elementen, monteren van de afwerklatten. Die afwerklatten zorgen voor een fraaie aansluiting op de omringen de constructie. De combinatie afdichtingsband/profiel zorgt ervoor dat de Unidek RenoFast dakelementen rondom en

I S O L A T I E - N I E U W

De dakelementen zijn leverbaar in diverse Rc-waarden: 2.5, 3.0 en 3.5. Ze zijn 600 of 1020 mm breed en worden geleverd met een standaardlengte van 1300 mm, op projectbasis zijn andere lengte-maten leverbaar. Ook is het moge-lijk de dakelementen af te schuinen voor nokgording en muurplaat.

Snel, doeltreffend, veilig en mooi, het komt allemaal terug in het Unidek RenoFast dakelement.

Kenmerken Elliottis pine underlayment van Stiho Kwaliteitdekfineren:•C+(eventueletoegestanegebrekenzoalsopen

kwastgaten met plamuur gedicht) •C(ongeschuurd,opengebrekenenscheuren

toegestaan) Verlijming: WBPE1overeenkomstigCE2+ofCE4Dikten: •gekantrecht:9,12,15,18mm(opbestelling) •tongengroefaanlangezijden:18mmAfmetingen: 2440 x 1220 mm, op bestelling 2500 x 1250 mm

en 2500 x 1530 mm Gewicht: ca. 550 kg/m3 CE-markering: mettongengroefCE-2+gemarkeerdCertificering: FSC-gecertificeerd

3

Page 4: Stiho krant Juni Juli 2012

i

n

ko

rt

b

es

te

k

9 m

m

20 m

m

130 mm

142 mm

G E V E L B E K L E D I N G

Een echte professional voert ook een privéklus uit met de hoogwaardige materialen die hij in zijn dagelijks praktijk gebruikt. Zo’n professional is Peter Swijgman van PSW Bouw uit Groningen. Hij paste voor zijn eigen schuur het gemodificeerde houtproduct ModiWood Colour toe, in Zweeds rabat.

Professional kiest ook privé

De woning was inmiddels geheel ver-nieuwd, waardoor de naastliggende schuur des te meer een verwaar-loosde indruk maakte. Daarom werd besloten om ook de schuur totaal te renoveren. Als gevelbekleding werd bewust gekozen voor ModiWood Colour. PSW Bouw uit Groningen voerde de nodige werkzaamheden uit. PSW Bouw zag het levenslicht in 2002 in Haren, en begon met een ploeg van vijf enthousiaste mede-werkers. Inmiddels is het bedrijf gevestigd in Groningen en heeft zich, naast nieuwbouw, gespecialiseerd in verbouw, renovatie en onderhoud in zowel woning- als utiliteitsbouw.

Rustieke schuurDirecteur/eigenaar Peter Swijgman en zijn gezin zijn grote paardenlief-hebbers. Om de dieren een goed onderkomen te verschaffen, moest de schuur van 12 bij 16 meter volledig opnieuw worden ingericht. “Ik wilde de slecht uitziende schuur niet alleen van binnen aanpakken, maar hem weer een rustieke en mooie uitstraling geven”, aldus Peter Swijgman.

ze kunnen die rvs-nagels leveren in de door de klant gekozen kleur van de rabatdelen.”

Kwaliteit en duurzaamheidPeter Swijgman gaat met zijn bedrijf voor kwaliteit en duurzaamheid, zo is op de website van PSW Bouw terug te vinden. Ook daarom is de

Renovatie schuur annex paardenstal

Professional kiest ook privé voor gemodificeerd hout

“Wij hadden bij de renovatie van een garage al eerder ModiWood Colour toegepast, met een strak en goed uitziend eindresultaat. Ik hoefde dus niet lang na te denken welke gevelbekleding ik voor mijn eigen schuur zou kiezen.” In de schuur zijn behalve een werk-plaats en materiaalopslagruimte tevens twee paardenboxen en een zadelkamer gemaakt. De bestaande bekleding van houten rabatdelen is gebruikt om het regelwerk op te timmeren. Daarop zijn de Modi-Wood Colour-delen, uitgevoerd in Zweeds rabat, bevestigd. Peter Swijgman: “Eén van de grote voor-delen van ModiWood Colour is dat je uit veel kleuren kunt kiezen. Wij hebben voor zwart gekozen, evenals voor de bijpassende alumi-niumprofielen. Met die profielen kun je de hoeken strak afwerken. Over strakke afwerking gesproken, ik stoor me in de praktijk nog wel eens aan de duidelijk zichtbare rvs-nagels in niet blind gemonteerde gevelbekleding. ModiWood biedt daarvoor een mooie oplossing, want

keuze voor ModiWood Colour voor de renovatie van zijn eigen schuur een logische. Het hout is namelijk diep gecoat en milieuvriendelijk gemodificeerd. “Ik heb wat betreft het schilderwerk en ander onder-houd van de ModiWood-delen geen omkijken meer naar onze schuur. Dat heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor dit pro-duct. Goedkoop is vaak duurkoop, is mijn ervaring, en bovendien is schilderwerk echt wel een flinke kostenpost in de bouw.” Desge-vraagd wil Peter Swijgman nog kwijt dat hij, mede door de bijgeleverde montage-instructie, de verwerking van de ModiWood-delen in de categorie ‘fluitje van een cent’ vindt passen. “Als professional kan ik zowel collega’s als particulieren ModiWood Colour van harte aanbevelen.”

ModiWood Colour productinfo• duurzaamheidsklasseII/I• krachtige,natuurlijkeuitstraling• milieuvriendelijkgemodificeerd• onderhoudsvriendelijk• vormvast• 10jaarfabrieksgarantie• PEFC-gecertificeerdhout• KOMO-productcertificaat

Met bijpassende aluminiumprofielen

worden hoeken snel en strak afgewerkt.

ModiWood Colour Zweeds Rabat

SKH-PEFC-COC-5072

4

Page 5: Stiho krant Juni Juli 2012

A C H T E R G R O N D

Aan de bekendheid van PEFC wordt sinds vier jaar ook vanuit Nederland gewerkt, door PEFC Nederland. Onderstaand spreekt voorzitter Kees Boon onder meer over de missie van PEFC, over PEFC en de bouw en over de beschikbaarheid van materialen uit duurzaam beheerde bossen.

invulling voor duurzaam bosbeheer

PEFC is een internationaal keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Een keur-merk dat garandeert dat bossen ecologisch, sociaal en economisch verantwoord worden beheerd. Behal-ve de certificering van de bossen is er ook een certificering van bedrijven in dehandelsketen.Sindsmei2008heeftde internationale organisatie een kantoor in ons land. De Stiho krant spreekt met Kees Boon, de voorzitter van PEFC Nederland.

“De wens om PEFC ook naar Neder-land te halen, kwam voort uit de vraag van de papierindustrie en de energie-wereld. De vraag naar duurzaam papier leek toe te nemen waarmee ook de behoefte aan meer beschikbare gecertificeerde grondstof uit Neder-lands bos navenant steeg. Er waren toentertijd al wel marktpartijen in de houthandels keten die PEFC-gecertifi-ceerd waren via PEFC International, maar vanaf dat moment kon dit dus ook via een partij dichter bij huis, namelijk via PEFC Nederland”, aldus Kees Boon. “Dat is van belang omdat 90%vanhetgeïmporteerdehoutvoor

duurzaamheid proberen we PEFC maximaal onder de aandacht te brengen. Natuurlijk willen we zo veel mogelijk gecertificeerde bedrijven, maar certificering is geen doel op zich. Het gaat erom dat bossen goed beheerd worden. Dat kenmerk bevorderen is belangrijker dan een keurmerk bevorderen.”

De bouw en PEFC Noggeen1%vandeaannemerijis op dit moment PEFC-gecertificeerd. Kees Boon daarover: “Dat er nog weinig aannemers gecertificeerd zijn, komt ongetwijfeld voort uit het feit dat PEFC nog niet zo bekend is. Het is goed om te zien dat er wel steeds meer aannemersgeïnteresseerdrakeninhet onderwerp. Dat zie je ook aan het aantal bedrijven dat PEFC- maar óók FSC-gecertificeerd wil worden. Er zijn zelfs veel bedrijven die beide Chain of Custody’s bezitten, van PEFC én FSC. Er zijn niet veel verschillen aan te wijzen in de werkwijze van beide cer-tificaten. Een van de belangrijkste is wel dat FSC een wereldwijde stan-daard heeft en PEFC de standaarden

PEFC: “Invulling voor duurzaam bosbeheer overlaten aan land zelf.”

een groot deel uit PEFC-gecertificeer-de bossen komt. Ons doel is het verzorgen van de erkenning en her-kenning van PEFC.”

Certificering: geen doel op zich De missie van PEFC Nederland is ervoor te zorgen dat alle bossen in de wereld duurzaam beheerd worden. Opditmomentiszo’n16%vandebossen ter wereld hiervoor gecertifi-ceerd. “Er is dus nog veel te winnen. Als PEFC Nederland zijn we ervan overtuigd dat als we zo veel mogelijk vraag naar gecertificeerd hout creëren, de boseigenaren in de produ-cerende landen worden gemotiveerd hun bos ook duurzaam te beheren”, aldus Kees Boon. “Via lobby’s naar de overheid, via voorlichting naar papier en/of hout verwerkende organisaties en door promotie van het onderwerp

laat ontwikkelen door de stakeholders in de landen zelf. Over tien jaar ver-wacht ik dat beduidend meer bedrij-ven gecertificeerd zijn en dat veel meer van het verwerkte zachthout en tropische hardhout van duurzame herkomst is.”

Grote beschikbaarheid Tweederde deel van het beschikbare duurzame hout in Nederland is PEFC-gecertificeerd, hoewel dit voor veel mensen onbekend is. De beschikbaarheid van hout uit duur-zaam beheerde bossen is dus geen probleem. “Veel duurzaam hout komt uit Noord- en Midden-Europa en uit de tropen. Veel van het duur-zame hardhout komt bijvoorbeeld uit Maleisië en veel plaatmaterialen uit de Zuid-Amerikaanse landen. Omdat we willen dat álle bossen in stand blijven, werken we op dit moment onder meer aan certifice-ringsinitiatieven in Indonesië en China. En natuurlijk werken we aan het voorlichten van bijvoorbeeld de aannemerij in Nederland, daar waar het om duurzaamheid gaat.”

5

Page 6: Stiho krant Juni Juli 2012

in

k

or

t

be

st

ek

C A R T O O N

R U W B O U W M A T E R I A L E N - N I E U W

Combifor is de nieuwste ontwikke-ling op het gebied van stalen combi-natievloeren. Deze innovatieve, constructieve vloer is een ontwikke-ling van Duofor in nauwe samen-werking met twee andere toon-aangevende fabrikanten en komt begin deze zomer op de markt. Combiforistotwel65%lichteringewicht vergeleken met vergelijk-bare systemen. De vloer bestaat uit lichte onderdelen die zich prettig laten verwerken en zeer flexibel zijn toe te passen in zowel nieuwbouw als renovatie. Het vloersysteem wordt opgebouwd uit traditionele, bekende bouwmaterialen. Deze vormen, in combinatie met een speciaal ontwikkeld lichtgewicht staalprofiel, een constructieve vloer die ondanks zijn zeer lichte con-structie een hoge draagkracht heeft

beste bij het werk past. Zo heeft Combifor altijd de ideale vloerop-bouw omdat die helemaal aangepast kan worden aan het betreffende werk.

Verwerkingsgemak De Combifor-liggers zijn beschikbaar in veel gangbare lengtematen. Inkor-ten zal dan ook tot een minimum beperkt blijven en kan met een nor-male haakse slijper met metaalschijf worden uitgevoerd. Door toepassing van Duofor zwaluw staartplaten ontstaat tijdens het werk snel een betrouwbare werkvloer. Afgewerkt met mortel wordt altijd een sterke, stijve en stabiele topvloer verkregen. De vrije mortelkeuze maakt het mogelijk de topvloer precies die eigenschappen te geven die voor het werk nodig zijn. Of u nu zandcement, beton, lichtgewichtbeton of een iso-

Combifor is een nieuw, lichtgewicht vloersysteem waarmee snel én naar elke specificatie een solide ondervloer gemaakt kan worden. Het grote economische voordeel van dit zeer innovatieve (renovatie)vloersysteem is zeker niet het enige winstpunt.

nieuwe stalen combinatievloer

Nieuwe stalen combinatievloer voegt zich naar elke projecteis

en het gevoel van een massieve betonvloer geeft.

Flexibel in opbouw De basis van het Combifor vloer-systeem bestaat uit stalen liggers van slechts 6 kg/m1. Deze hebben een hoge stijfheid door de speciale vorm. Bovendien is het dankzij de vorm mogelijk om tussen de liggers standaardisolatiemateriaal aan te brengen in een vrij te kiezen dikte en kwaliteit, passend bij het werk en uw manier van werken. De liggers kun-nen op elke gewenste h.o.h.-afstand gelegd worden, zodat bij renovatie de bestaande opleggingen/gaten gebruikt kunnen worden. De uit-eindelijke topvloer op de liggers is slechts 50 mm dik. Deze wordt opge-bouwd uit Duofor zwaluwstaart-platen en de afwerkmortel die het

lerende mortel toepast, alle mogelijk-heden zijn met Duofor zwaluwstaart-platen getoetst en vastgelegd.

Andere voordelen Door een minimum aan materiaal-gebruik en de tijdsbesparing (flexibele verwerking en minimaal aantal arbeidsgangen) is Combifor een zeer economische renovatieoplossing. Ook voor de eindgebruiker heeft toepassing van Combifor het nodige voordeel, zoals de zeer goede isolatiewaarden die gehaald kunnen worden. Daarbij is de topvloer af te werken met vloerbedek-king naar keuze. Tegels, plavuizen, ter-razzo, hout en tapijt, Combifor voelt altijd als een ondervloer van massief beton. Een vloer waar bovendien een-voudig vloerverwarming in verwerkt kan worden bij een totaaldikte van 50 mm.

Combifor winstpunten •geringeigengewicht,totaalconstructiemaximaalca.123kg/m2;•zeerhogedraagkracht;•universeleenflexibeletoepassinginnieuwbouwenrenovatie;•zeereconomischbouwproduct,inaanschafénverwerking;•arbovriendelijkincombinatiemethoogverwerkingsgemak;•milieuvriendelijkdoorgoedeisolatiewaardenenrecyclebareopbouw.

Opbouw Combifor vloersysteem. Bij vloerverwarming ontstaat door de combinatie metaal (zwaluwstaartplaten) en isolatiemateriaal een zeer gelijkmatige warmtespreiding.

speciaal Combifor-profiel

variabele isolatie

5 mm luchtspouw

16 mm Duofor zwaluwstaartplaat

34 mm mortel (vloerverwarming mogelijk)

Combifor thermostrip

6

Page 7: Stiho krant Juni Juli 2012

I S O L A T I E - N I E U W

ru

br

IE

kT I P

EPC van 0,6 is goed mogelijk, óók bij beperkte spouwmuurdiktenBouwend Nederland heeft te maken met steeds strengere eisen ten aanzien van energiebesparing. De EPC moet omlaag zodat we uit-eindelijk allemaal energieneutraal gaan bouwen in 2020. Bovendien krijgt men met ingang van 1 juli 2012 te maken met een nieuwe methode voor het bepalen van de EPC van gebouwen: de EPG (NEN 7120).

Isover heeft alvast het nodige rekenwerk voor u verricht, bere-kend volgens de nieuwe norm. Daaruit blijkt dat ook binnen heel gangbare spouwbreedten een EPC van 0,6 uitstekend haalbaar is, met de gebruikelijke isolatieoplossingen van Isover. De EPC verlagen kan namelijk op meer manieren dan vaak gedacht. Isoleren is slechts een van de mogelijkheden. Het is goed om, naast beter isoleren, voor een optimaal EPC-resultaat de koudebruggen tegen te gaan en de luchtdichtheid te verhogen.

Rc-waarde verhogen Een EPC < 0,6 is dus heel goed haalbaar binnen gangbare spouw-muurdikten. De berekeningen komen bijvoorbeeld uit op een EPC van0,58vooreenstandaardrijhoek-woning met een spouwmuur van 350 mm, met daarin 115 mm Isover Mupan Ultra XS als isolatiemateriaal (Rc 4,0 m2K/W). Nog beter isoleren, bijvoorbeeld tot Rc 5, kan de EPC nog met 0,01 of 0,02 punten ver-beteren. Rc 5,0 is al haalbaar met

137 mm Isover Multimax 30 Ultra (zie kader).

Koudebruggen reducerenIn de nieuwe EPC-rekenmethode wordt uitgegaan van standaard forfaitaire waarden (van tevoren ingevulde standaardwaarden) voor lineaire warmteverliezen, ofwel koudebruggen. Deze treden op bij aansluitingen rond kozijnen of tussen gevel en dak en gevel en fundering. Door deze knooppunten nauwkeuriger te detailleren, kunt u een besparing realiseren tot zo’n 0,07 ECP-punten, zo blijkt uit bere-keningen van Isover. Het bedrijf heeft dan ook al vijf details geopti-maliseerd, gratis te downloaden op www.isover.nl/epcwijzer.

Luchtdichtheid verbeteren Ook voor ongewenste luchtstro-men (infiltratie) gelden standaard forfaitaire waarden in de nieuwe EPC-rekenmethode. En ook deze waarden zijn aanzienlijk te verbete-ren, door zowel in de ontwerp- als de uitvoeringsfase meer aandacht te besteden aan luchtdichtheid. Het Isover Vario-assortiment biedt daarvoor de benodigde materialen. Zo spaart u eenvoudig 0,03 tot 0,05 extra EPC-punten.

Rekenmodule voor een lagere EPC Op www.isover.nl/epcwijzer kunt u deze EPC-besparingen narekenen. Door te variëren met de hoogte van de Rc en de waarden voor lineaire

warmteverliezen en ongewenste luchtstromen, ziet u vanzelf hoe de EPChetbestistebeïnvloedenopeen manier die past bij uw eisen en uw ontwerp. Multimax 30 Ultra is een flexibele, extra stevige isolatieplaat die altijd zorgvuldige aansluit op binnenblad en constructiedelen, zoals kozijnen. Dit voorkomt ongewenste lucht-stromen rondom de isolatie, wat een gegarandeerde Rc-waarde in de praktijk oplevert. Ander voordeel: een blijvend scherpe λ-waarde zon-der dat het product na verwerking verder veroudert. Tevens is Isover glaswol milieubewust dankzij ca. 75%gerecycledglasalsgrondstof.Wel moet de alufolie eerst van de glaswol gescheiden worden voordat de glaswol weer in het productie-proces wordt teruggebracht. De komende jaren gaat Isover meer investeren in recycling, onder andere in machines die afvalstro-men vanaf de bouw of sloop kunnen scheiden en verwerken.

Steeds strengere eisen t.a.v. energiebesparing voeren tot een lagere EPC en uiteindelijk energieneutraal bouwen. Onderstaand leest u over de nieuwe EPC­bepalingsmethode en een isolatieproduct om aan de strengere eisen te voldoen: Isover Multimax 30 Ultra 137 mm.

ePC van 0,6 is goed mogelijk

Vervangen dakraam eenvoudiger dan gedacht

Het vervangen van een dakraam is eenvoudiger dan u denkt, dankzij het nieuwe renovatie-gootstuk van VELUX. Wordt het oude dakraam 1:1 vervan-gen door een nieuw dakraam in dezelfde maat, dan kan de af werking/aftimmering in de meeste gevallen blijven zitten.

Vervangen hoeft daarom niet veel tijd te kosten. De isolatie-kraag van het nieuwe VELUX renovatiegootstuk brengt de isolatiewaarde bovendien op hetzelfde niveau (1,4 w/m2k) als bij een nieuwe situatie.

Welke voordelen biedt vervangen van een dakraam nog meer? Een paar belangrijke winstpunten: • zolderrenovatieendakraam-

vervanging reduceren ener-gieverbruik en dus -kosten;

• eennieuwdakraamgeeft recht op 10 jaar garantie;

• vervangenkanalbinnen 2 tot 3 uur;

• eenwit,onderhoudsarmdakraam bespaart op onderhoudskosten;

• vooreennoglagerenergie-verbruik zorgen VELUX raamdecoratie en een buiten-zonwering of rolluik: deze houden de zolder koel in de zomer en warm in de winter.

Nieuw: Isover Multimax 30 Ultra 137 mm, Rc 5,0 Isover introduceert een eenlaags-isolatieoplossing voor Rc 5,0 m2K/W in de gevel: Isover Multimax 30 Ultra 137 mm dik. Deze isolatie plaat haalt zijn energie-efficiëntie uit de combinatie van een uiterst lage λ-waarde (0,030 W/mK) met een op de plaat aangebrachte aluminium folie.

Isover Multimax 30 Ultra is stevig en toch flexibel, en sluit dus altijd goed aan op binnenblad en constructiedelen.

7

Page 8: Stiho krant Juni Juli 2012

Raadpleeg voor meer informatie over Stiho of voor het bla deren in vorige Stiho kranten www.stiho.nl, e-mail: [email protected]. Copyright Novad B.V. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Alkmaar072-547 17 00

Amsterdam Amstelin Stiho-bouwplein 020-560 76 66

Amsterdam Houthavensin Stiho-bouwplein 020-682 86 20

Beverwijkin Stiho-bouwplein 0251-25 01 75

U vindt Stiho in de volgende plaatsen:

Voor openingstijden en complete adressen kunt u kijken op www.stiho.nl.

Gilze0161-43 88 00

Groningen050-313 04 33

Haarlem Waarderpolder023-516 07 00

Haarlem Zuid023-544 50 66

Helmond0492-50 60 70

Hilversum035-626 10 61

Nieuwegeinin Stiho-bouwplein 030-280 82 37

Schiedam 010-427 33 33

Tilburg013-549 01 80

Utrecht030-242 44 24

Wijchen 024-648 81 11 Zwolle038-425 85 00

Voor levering van Keurhout en/of Keurhout-producten zijn wij aan ge sloten bij Keurhout. Het Stiho deelnemersnummer is KH 0142.

FSC Trademark© 1996 Forest Stewardship

Council A.C. FSC hout is afkomstig uit goed beheer de bossen, onafhankelijk gecertificeerd in overeenstemming met de regels van de Forest Stewardship Council.

SKH-PEFC-COC-5072

V E R E D E L D V U R E N H O U T - N I E U W

De eisen op het gebied van de brand-veiligheid worden steeds strenger. Voldoen de voorgeschreven materialen van uw nieuwe bouwproject nog wel aan de huidige Europese regelgeving? Hoog tijd om daar even bij stil te staan.

Bouwbesluit-eisenVoorschriften met betrekking tot de brandveiligheid van bouwwerken zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Hierin zijn voor alle gebouwtypen de bouwtechnische eisen (kwalitatief en/of kwantitatief) op het gebied van onder andere brandveiligheid opge-nomen. Veelal middels verwijzingen naar (Europese) normen en/of richtlijnen zoals de NEN-EN 13501 ‘Brandclassificatie van bouwproduc-ten en bouwdelen’.

vluchtweg toegekeerde zijde van constructieonderdelen voldoen aan Euroklasse B (besloten ruimte) of C (niet-besloten ruimte). Een zwaardere eis (Euroklasse B) geldt ook voor het deel van de gevel boven een hoogte van 13 m (op een derge-lijke hoogte kan de brandweer met regulier materieel niet meer blussen) en voor het onderste geveldeel bij het aansluitende terrein (wegens mogelijk ‘vuurtje stoken’). Heeft een gebouw een verblijfsgebied met een vloer hoger dan 5 m boven maaiveld, dan moet de onderste 2,5 m van de gevelconstructie eveneens voldoen aan Euroklasse B.

Op basis van de NEN-EN 13501 zullen de meeste houtsoorten in Euroklasse D-s2 vallen. Waar het Bouwbesluit een hogere eis stelt aan de (Euro)brandklasse, kan een

Testen tonen aan: thermisch veredeld vurenhout conform Eurobrandklasse B

De mate waarin een materiaal bij-draagt aan de brandvoortplanting, is weergegeven middels een klasse-indeling. In de NEN-EN 13501 zijn zeven Euroklassen opgenomen: A1, A2, B, C, D, E en F. A1 is de hoogste klasse en producten die hierin vallen leveren geen enkele bijdrage aan een brand. Naast de klassering voor het ontstaan van brand bestaat er ook een klassering voor rookontwikke-ling: s1 (geringe rookproductie), s2 (gemiddelde rookproductie) en s3 (grote rookproductie). De alge-mene eis voor alle constructieonder-delen van een gebouw aan de buiten-lucht (de gevel) is Euroklasse D. In een aantal situaties stelt het Bouw-besluit zwaardere eisen, gesteld aan de Euroklasse. Zo moet de naar een

behandeling met brandvertragers uit-komst bieden.

Plato®Hout Als een van de weinige gemodificeerde houtproducten is het mogelijk Plato®Hout met brandvertragers te behandelen. Hierdoor voldoen Plato-Hout Fraké en Vuren aan de Europese brandklasse B-S2,d0. Dit is aangetoond met SBI-testen bij Efectis, het Centrum voor Brandveiligheid in Rijswijk. Om uitloging van de brandvertrager in gebruiksklasse-3-toe passingen (in weer en wind) te voorkomen, moet het houtoppervlak worden afgewerkt met een geschikt verfsysteem, bijvoorbeeld Timberstain HT of Sansin SDF. Daarnaast adviseren we een fijnbe-zaagd oppervlak als PlatoHout dat met een brandvertrager is behandeld, wordt afgewerkt met een semitrans-parant verfsysteem.

Thermisch gemodificeerd Plato®Hout Plato®Hout is een thermisch gemodificeerd product dat bijzonder milieuvriendelijk en duurzaam is. De grondstof komt hoofdzakelijk uit duurzaam beheerde bossen, de hoeveelheid energie die nodig is voor het unieke Plato-proces is gering en er worden geen (toxische) chemicaliën toegevoegd. PlatoHout heeft een hoge vormvastheid en staat garant voor een lange levensduur. Andere kenmerken: • doorendoorveredeld• onderhoudnietnodig• behandelingtotEurobrandklasseBmogelijk• beschikbaarinlangelengten• diversebewerkingenmogelijk,zoalsfijnbezaagdenFQ

(3-zijdig geschaafd, 1 zijde fijnbezaagd, voorzien van 2 schuine kanten onder 30˚)

Culemborg, Werk aan het Spoel.

Utrecht, woonark.

Loosdrecht, Eilandhuis, open façade

88