Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

16
LEIEDRAAD #STADSMAGAZINE MENEN • LAUWE • REKKEM MAART 2016 jaargang 15 nr. 3 TOEKOMST BRAMIER LAUWE 20 JAAR KRINGLOOPWINKEL MENEN KOM NAAR CAFÉ SANTÉ OP 10 MAART + UIT IN MENEN AGENDA www.menen.be IN DIT NUMMER

description

Maandelijks stadsmagazine van de stad Menen

Transcript of Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

Page 1: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

LEIEDRAAD#STADSMAGAZINE MENEN • LAUWE • REKKEM

MAART 2016jaargang 15

nr. 3

TOEKOMST BRAMIER LAUWE • 20 JAAR KRINGLOOPWINKEL MENENKOM NAAR CAFÉ SANTÉ OP 10 MAART + UIT IN MENEN AGENDA

ww

w.m

enen

.be

IN DIT NUMMER

Page 2: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

2 www.menen.be

INHOUD

Beste inwoner

Midden deze bestuursperiode wil ik even stilstaan bij een aan-tal belangrijke doorbraken van het OCMW en het stadsbe-stuur, waar dit jaar mee wordt gestart of verder aan gewerkt. Dit dankzij de grote inzet van de OCMW-raad en de betrok-ken diensten!

Het nieuwe woonzorgcentrum Andante zal, als alles goed gaat, eind dit jaar volledig in gebruik genomen worden. Dan zullen de bewoners van de Feniks ook hun intrek kunnen nemen in het nieuwe woonzorgcentrum en komt de afwerking van de zorgsite aan de Volkslaan in zicht. Ook de vervangingsbouw van CERES te Lauwe (de vervanger van het woonzorgcentrum Sint-Gerardus) is begin dit jaar gestart. Als OCMW-voorzitter kan ik deze langverwachte realisaties samen met het stadsbe-stuur alleen maar toejuichen en hopen dat alles vlot verloopt.Ook de sociale diensten van het OCMW zijn in volle hervor-ming. Het doel is een nog betere dienstverlening! Een recht-vaardige verdeling van de middelen blijft hier het uitgangspunt!Intussen wordt er ook in de andere diensten hard verder ge-werkt. Nieuwe initiatieven worden zo goed mogelijk gesteund of mee opgestart. Een mooi voorbeeld daarvan is de organi-satie van de zorgcafés, een samenwerking tussen verschillende partners in de thuis- en ouderenzorg.

De samenwerking tussen de verschillende stedelijke diensten en het OCMW wordt aangemoedigd. De burgers zo goed mogelijk helpen blijft centraal staan.

Menen doet al jaren zijn deel in de opvang van vluchtelingen in onze stad. Een grotere druk is sinds enkele maanden toch voelbaar. Als schepen, ook verantwoordelijk voor integratie, wil ik hierbij een oproep doen om samen achter een goed en rechtvaardig integratiebeleid te staan, met rechten en plichten voor iedereen. Een correcte opvang en begeleiding zijn het begin daarvan. Ik nodig u graag uit op 17 maart aanstaande, dan organiseert de integratiedienst van de stad met verschillende partners een infoavond rond de opvang van asielzoekers. Ik ben ervan overtuigd dat we deze uitdaging met goede afspra-ken een warm hart kunnen toedragen.

In moeilijke financiële tijden is het belangrijk dat iedereen sa-men zijn best blijft doen voor een warme samenleving.

RENAAT VANDENBULCKEOCMW-voorzitter, schepen van inburgering en gelijke kansen

T 056 527 100, [email protected]

ook nogInschrijven in een Meense school p. 3 | Site Bramier in Lauwe p. 4 | Vacature p. 6 | Maart: internationale maand van dikkedarmkanker p. 7 | Test jezelf: wat doet meeroken met kinderen? p. 7 | Een stukje touw kan wonderen doen p. 9 | Zet jij je ook in voor een propere stad? p. 9 | Vraag nu jouw speelstraat aan p. 10 | #kortnieuws p. 11 + UiT in MENEN agenda

6INFOAVONDVLUCHTELINGEN

820 JAAR KRING-LOOPWINKEL

10E-READERTESTEN IN DE BIB

8CAFÉ SANTÉ OP 10 MAART

VOLG STAD MENEN

facebook/stadmenen@stadmenen

LEIEDRAAD#STADSMAGAZINEMENEN • LAUWE • REKKEM

Het stadsbestuur van Menen biedt haar inwoners dit stadsmagazine aan. Maan-delijks (niet in augustus) wordt het op 16.700 ex. gedrukt en gratis gebust.

REDACTIE & VORMGEVINGStad Menen, dienst [email protected] Keure, Brugge VERANTWOORDELIJKE UITGEVERMartine Fournier, BurgemeesterGrote Markt 1 - 8930 Menen

WOORD VOORAF

Page 3: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

www.menen.be 3

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

INSCHRIJVEN IN EEN MEENSE SCHOOLvoor het schooljaar 2016-2017?Binnenkort starten de inschrijvingen voor het schooljaar 2016-2017 in de basisscholen en de secundaire scholen in Menen. Hier vind je meer info met onder meer de startdata van de verschillende inschrijfperiodes.

KLEUTER- EN LAGER ONDERWIJS

Alle ouders van een kind dat in 2014 geboren is, kunnen hun spruit binnenkort inschrijven in een school in Menen. Wacht niet tot je kind twee en half jaar is. Ook al kan je kind pas naar school na de zomervakantie van 2017.

Wie kan wanneer inschrijven?

Nog tot en met 21 februari 2016 kun je alleen broers en zus-sen inschrijven van kinderen die nu al in de school zijn inge-schreven. Dit geldt ook voor kinderen van personeelsleden van de school.Van 1 tot en met 14 maart 2016 kunnen alle kinderen worden ingeschreven. Het kan gebeuren dat tijdens deze inschrijvings-periode een bepaald geboortejaar of leerjaar tijdelijk volzet is. In dat geval krijg je vanaf 15 maart van de school te horen indien de inschrijving definitief is of ze geweigerd wordt. Het kan ook gebeuren dat tijdens deze inschrijvingsperiode alle plaatsen zijn ingenomen. Na de inschrijving ontvang je dan een weigeringsdocument en kom je op een wachtlijst terecht.Vanaf 11 april 2016 starten de vrije inschrijvingen voor alle kinderen die nog steeds niet zijn ingeschreven in een basis-school in Menen. Stel de inschrijving van je kind niet langer uit!

SECUNDAIR ONDERWIJS

Trekt jouw zoon of dochter binnenkort naar het secundair onderwijs? Hou dan alvast rekening met de volgende inschrij-vingsregels.

Voor het eerste leerjaar van de eerste graad (gewoon secun-dair onderwijs) geldt het volgende:• voor broers en zussen, kinderen van personeel lopen de

inschrijvingen van maandag 14 maart tot en met vrijdag 25 maart 2016. Bovendien kunnen tijdens deze periode ook inschrijven:

- leerlingen uit gezinnen die het vorige schooljaar of het schooljaar daarvoor recht hadden op een school-toelage;- leerlingen van wie de moeder geen diploma secundair onderwijs heeft en geen getuigschrift van het zesde jaar secundair onderwijs;

• gedurende de paasvakantie (28 maart tot 10 april 2016) vinden geen inschrijvingen plaats.

De vrije inschrijvingen (alle andere leerlingen) starten vanaf maandag 11 april 2016.

De inschrijvingsregels, hierboven vermeld, gelden ook voor alle leerjaren van het buitengewoon secundair onderwijs.Voor de overige leerjaren van het gewoon secundair onder-wijs, het deeltijds beroepssecundair onderwijs en de leertijd starten de inschrijvingen op maandag 11 april 2016.

Het kan gebeuren, dat van een bepaalde richting in een be-paalde school de capaciteit werd bereikt. Wanneer de school jou niet kan inschrijven, vraag dan het document ‘Mededeling van Niet-Gerealiseerde Inschrijving’.

INFOwww.naarschoolinmenen.be

Page 4: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

4 www.menen.be

Eind 2015 verkocht de stad Menen 4 ha van de site Bramier in Lauwe aan Leiedal zodat het aanbod aan ruimte om te ondernemen in Menen uitgebreid wordt. De aankoop past perfect in het reconversiebeleid van Leiedal. Het aansluitend natuurgebied blijft in handen van de stad.

Eind januari 2016 verwelkomden de intercommunale Leiedal en de stad Menen de inwoners van Lauwe en andere geïnte-resseerden voor een korte toelichting over de toekomstplan-nen van Bramier. De bezoekers kregen ook een rondleiding op de toekomstige KMO-zone en het aanpalende natuurgebied.

De site Bramier in Lauwe herbergt een rijk verleden. Vanaf de jaren 1920 was dit de uitvalsbasis van de pannenfabriek De Leie en de tegelfabriek Novobloc (zie folder Bramier “Giste-ren en morgen” verder onderaan). Na de stopzetting van de tegelproductie van Novobloc (Holcim) in 2004, onderging de site een grondige sanering. In 2008 kocht het stadsbestuur de grond aan met het oog op een herontwikkeling. In opdracht van het stadsbestuur, onderzocht Leiedal de mogelijkheid om de site opnieuw in te richten als hedendaags bedrijventerrein

met een meerwaarde voor de omgeving, de gebruikers en de buurtbewoners. Op 13 november sloten Leiedal en de stad Menen een akkoord af over de aankoop van 4 ha van dit ge-bied. Het overige achterliggend gebied, dat vroeger gebruikt werd om klei te ontginnen en later als kalkbezinkingsbekken, blijft eigendom van de stad Menen. Natuurpunt staat in voor het beheer van de waardevolle en kalkrijke biotoop.

HEDENDAAGS BEDRIJVENTERREIN

De site wordt omgevormd tot een hedendaags bedrijventer-rein, waar het fijn is om te werken. Hiertoe worden nieuwe wegen en rioleringen, waterbuffering, nutsvoorzieningen, groenaanleg… voorzien. Een tiental bedrijven zullen er een nieuwe stek vinden. De oppervlaktes variëren van circa 1.500 m² tot 1 hectare. Uitzonderlijk is ook een perceel groter dan 1 hectare toegelaten. De interesse van bedrijfsleiders naar dergelijke percelen is alvast groot. Wellicht kan Leiedal de eerste bedrijfspercelen vanaf 2018 op de markt brengen. Een up-to-date overzicht kan u steeds raadplegen op www.leiedal.be/bramier. Leiedal besteedt bij de herinrichting ook heel wat aandacht aan de omgeving, de nabijgelegen woningen, het ach-terliggend natuurgebied, een ecologische waterhuishouding, duurzame mobiliteit en de aanleg van kwalitatieve publieke ruimte.

EEN RECONVERSIEPROJECTEN VAN LEIEDAL

Deze aankoop past volledig in de beleidsvisie van Leiedal. Om voldoende ruimte voor bedrijven te creëren, focust Leiedal op de reconversie van bestaande economische ruimte en op de activering van het onderbenut aanbod op bestaande zones. Te-gen eind 2018 wenst Leiedal samen met de regio 60% van de

SITE BRAMIER IN LAUWEeconomie en ecologie hand in hand

Page 5: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

www.menen.be 5

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

BRAMIER MORGENDe oude productiesite zal de komende jaren nieuw leven ingeblazen worden. De grote bedrijfsgebouwen uit het verleden maken plaats voor verschillende kleine en mid-delgrote ondernemingen. Nieuwe wegen, een moderne in-frastructuur en een aanbod aan volledig uitgeruste kavels zullen een thuishaven vormen voor nieuwe bedrijven en werknemers.

WATERDe nieuwe bedrijven op site Bramier hergebruiken regen-water. Overtollig regenwater infiltreert in de bodem en wordt vertraagd afgevoerd via gemeenschappelijke buffer-bekkens naar de Knokbeek.

GROENEen bedrijventerrein en een natuurgebied lijken op het eerste zicht niet eenvoudig te combineren. Op de site Bramier wordt gezocht naar een zo goed mogelijke sa-menhang van deze twee bestemmingen en naar wederzijd-se meerwaarden. De natuur en het groen worden in het bedrijventerrein getrokken. Een netwerk van trage wegen verbindt het dorp van Lauwe via het bedrijventerrein met de aanpalende natuur.

MOBILITEITHet bedrijventerrein ontsluit via de Spoorwegstraat en de Dronckaertstraat richting E17. Een nieuwe aan te leggen weg brengt je vanaf de Spoorwegstraat tot bij de bedrijven. Zowel op als rond het bedrijventerrein krijgen zwakke weggebruikers de nodige aandacht.

PUBLIEKE RUIMTEDe grenzen van de voormalige Novoblocsite vervagen. Het nieuwe bedrijventerrein wordt onderdeel van het dorp. Naast ruimte voor bedrijfsactiviteiten is er een pu-blieke ruimte die uitnodigt voor ontmoeting en verpozing: een waterpartij, vele paden, een pleintje bij de toegang…

uitgifte van bedrijfsgrond te halen uit reconversie en activering om zo het aansnijden van nieuwe open ruimte te beperken. Open ruimte is namelijk schaars en moet zo veel als mogelijk gevrijwaard blijven. De reconversie van Bramier sluit aan bij een aantal andere reconversieprojecten die Leiedal momen-teel realiseert: De Blokken (vroeger Bekaert) in Zwevegem, Nelca in Lendelede, Emdeka in Bellegem en Groenbek (vroe-ger Bekaert Textiles) in Waregem.

STAD MENEN GAAT VOOR BEDRIJVIGHEID

De stad Menen en Leiedal willen met dit duurzame en kwalita-tieve reconversieproject voldoende ruimte voor bedrijvigheid creëren. Beide partners willen een aanvullend aanbod creëren ten aanzien van de toekomstige uitbreiding van de LAR, waar de focus ligt op transportbedrijven en bedrijfspercelen groter dan 5.000 m². De stad Menen is gestart met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan om de inrichtingsprincipes voor de herontwikkeling vast te leggen. De bestemming zal gewij-zigd worden van milieubelastende industrie naar zone voor bedrijvigheid. De stad benadrukt dat er geen zware industrie of sterk verkeersgenererende activiteiten toegelaten worden op de bedrijfssite. Hierbij zal de nodige aandacht gaan naar het behoud van het natuurgebied, trage verbindingen doorheen de site alsook de nabijheid van de bewoning.

In de folder ‘Bramier, gisteren en morgen’ lees je een mooi stukje historiek over de site en verneem je alles over de toe-komstige ontwikkeling van de site. Bekijk de folder online op www.leiedal.be.

INFOIntercommunale Leiedal

T 056 241 616, [email protected], www.leiedal.be

Page 6: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

6 www.menen.be

INFOAVOND OVER VLUCHTELINGENdonderdag 17 maart 2016 om 19 u. Je kent ze wellicht wel: het zijn jouw buren, hun kinderen zitten bij jouw kinderen in de klas, je komt ze tegen op straat, ‘vluchtelingen’, ‘asielzoe-kers’, ‘mensen zonder wettig verblijf ’… Elke dag worden we er mee ge-confronteerd en deze gedwongen volksverhuizing zet ons vermogen tot empathie en solidariteit onder druk.

Velen onder ons gaan akkoord met opvang en begeleiding. Ondertussen pleit een belangrijk deel van onze bevolking ook voor het sluiten van de grenzen, voor an-dere maatregelen. Ook in Menen leven er veel vragen onder de burgers. Om een antwoord te kunnen geven op de bekommernissen organiseert de stad Menen in samenwerking met het OCMW, het Rode Kruis opvangcentrum en het Agentschap Integratie en Inburgering een infoavond over de vluchtelingen.

WAT MAG JE TIJDENS DE INFOAVOND VERWACHTEN?

Het agentschap Integratie en Inburgering geeft je alle info over de actuele asielcri-sis, het verplicht inburgeringsproject, het aanbod Nederlands… Het Rode Kruis opvangcentrum legt uit hoe dat precies zit met de concrete opvang in Menen: waar worden de vluchtelingen opgevangen en wat krijgen zij in het opvanginitiatief. Ook de opvang binnen het Lokaal Opvanginitiatief van het OCMW en SESO stellen wij aan je voor. Het OCMW Menen geeft ook mee wat er voor de vluchtelingen gedaan wordt: krijgen de vluchtelingen allemaal een leefloon van het OCMW, kunnen zij voorrang hebben op de sociale huisvesting… Tenslotte informeert de integratieamb-tenaar van de stad Menen over de taken van de dienst Integratie.

DE INFOAVOND PRAKTISCH?

Afspraak op 17 maart 2016 om 19 u. in de Studio van CC de Steiger (Waalvest 1, Menen). Er is een pauze van 20 minuten omstreeks 20.15 u. Na de pauze beant-woordt het panel vragen vanuit het publiek. De moderator is Dirk Vandenberghe. Ten laatste 21 u. zit de infoavond er op.De plaatsen zijn beperkt. Daarom vraagt de organisatie om vooraf je aanwezigheid via mail te bevestigen naar [email protected] met de vermelding van jouw naam en het aantal personen dat je wenst in te schrijven.

INFOStad Menen, Integratieambtenaar, T 056 529 230, [email protected]

VACATUREPREVENTIEMEDEWERKERPROJECT RADICALISERING

De Preventiedienst van de stad Menen wenst haar activiteiten uit te breiden met de aanwerving van een preventiemedewerker project radicalisering (m/v) en dit voor een tijdelijk project tot 28/02/2017.

FUNCTIEIn deze nieuwe functie word je het centrale aanspreekpunt voor alle aspecten op het vlak van radicalise-ring. Je legt contacten in het werk-veld met specifieke doelgroepen en neemt deel aan diverse werk- en stuurgroepen. Tevens zal je alle pro-jecten op het vlak van (de)radicali-sering coördineren. Vanuit de dienst preventie werk je nauw samen met andere stadsdiensten alsook met alle lokale en bovenlokale actoren in het werkveld.

PROFIELDiploma master of bachelor behaald in Vlaanderen (Nederlandstalig on-derwijs) | bij voorkeur met initiële ervaring in een terreinfunctie met kwetsbare doelgroepen | vertrouwd met de sociale kaart van de ruime regio Menen | sterke interesse voor en/of kennis van de voedingsbo-dem van radicaliseringsprocessen | meertalig o.a. goede kennis van de Franse en Engelse taal | voldoen aan de algemene aanwervingsvoorwaar-den (zie www.verdonckpersoneel.com).

AANBODEen groeifunctie met ruime autono-mie | talrijke contacten met interne en externe netwerken | mogelijk-heid tot deelname aan studiedagen en vormingen | tijdelijk contract tot 28/02/2017 - kans op verlenging met een jaar | bezoldiging op bachelor-niveau: schaal B1-B3 + extralegale voordelen | glijdende werktijden.

INTERESSE?Contacteer en/of stuur je cv [email protected] of bel T 056 53 11 80Solliciteren kan tot uiterlijk 28 februari 2016.

Page 7: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

www.menen.be 7

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

TEST JEZELF:WAT DOET MEEROKEN MET KINDEREN?

Is het ooit oké om in huis te roken? Ontdek het antwoord op www.nooitbinnenroken.be. Veel ro-kers denken dat het oké is als ze roken onder de dampkap of bij het open raam. Of in een aparte kamer met de deur dicht. Maar binnen roken is nooit oké. Zelfs niet met het raam open. Het is al-tijd erg gevaarlijk, zeker voor kinderen, die extra kwetsbaar zijn.

Op www.nooitbinnenroken.be zie je hoe de giftige rook-deeltjes zich over het hele huis verspreiden. Zonder dat je er iets van merkt. En hoe de kinderen ze binnenkrijgen en wat de gevolgen zijn. Je leert hoe je je huis rookvrij houdt en waarom je beter nooit in de auto rookt. Met een korte quiz kun je op die website ook je eigen kennis testen.

WAAROM ZIJN KINDEREN EXTRA KWETS-BAAR?

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de giftige deeltjes in tabaksrook. Omdat hun longen en afweersysteem pas vol-

ledig ontwikkeld zijn als ze tiener zijn. Kinderen hebben kleinere luchtwegen en ademen sneller dan volwassenen, waardoor ze meer giftige stoffen opnemen. Zelfs de kleinste hoeveelheid tabaksrook is erg schadelijk. De cijfers op www.nooitbinnenroken.be liegen er niet om. Er zitten meer dan 4.000 gif-tige chemische stoffen in. En min-stens 70 van die stoffen kunnen kanker veroorzaken.

KINDEREN WORDEN ER ZIEK VAN

Ook als de rook weg is, zijn die giftige stoffen nog altijd in huis. Ze hangen lang in de lucht, en daarna zetten ze zich overal op vast. Je ziet ze niet en je ruikt ze niet. Maar de kinderen krijgen ze wel binnen. En ze worden er ziek van. Ze hebben meer kans op astma, longontstekingen, ooront-stekingen, bronchitis, hoesten en piepende ademhaling. En ze zijn sneller buiten adem. Baby’s hebben meer kans om te sterven aan wiegendood. De boodschap is duidelijk: rook nooit in huis, nooit in je auto. Doe het voor de kinderen.

In het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker worden alle 56 t.e.m. 74-jarigen in Vlaanderen uitge-nodigd om een staal van de stoelgang op te sturen om dikkedarmkanker en voorlopers ervan (poliepen) tij-dig op te sporen, dit nog voor er klachten zijn. Vroeg-tijdige opsporing verhoogt immers sterk de kans op genezing.

In 2014 heeft maar liefst 50,3% van de Vlamingen die in 2014 een brief met afnameset ontvingen, een staal opgestuurd naar het labo. In totaal werden er 331.117 stalen onderzocht. Logo Leieland vzw, het CvKO en de Vlaamse Overheid streven naar een deelname van 60% in 2020. In Menen nam 44,4% deel aan dit bevolkingsonderzoek, iets minder dan de responsgraad voor onze provincie (49,1%). De stad Menen streeft ernaar om dit participatiecijfer in eerste instantie te behouden, maar in de toekomst ook verder te verhogen.

WAT KAN JE ZELF DOEN OM DIKKEDARMKANKER VROEGTIJDIG OP TE SPOREN?

Doe mee aan dit bevolkingsonderzoek indien je een uitnodi-ging ontvangt. In 2016 krijgen alle pare leeftijden van 56 t.e.m. 74 jaar (56-58-60-62-64-66-68-70-72-74 jarigen) met de post een gratis afnameset om thuis een staal van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveel-

heid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangt de deelnemer en zijn/haar (huis)arts het resultaat. Is er te veel bloed aanwezig, is het aangeraden een kijkon-derzoek (coloscopie) te laten uitvoeren. Als alles in orde is, ontvangt de deelnemer na 2 jaar opnieuw een uitnodiging en een afnameset.

Vragen? Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts!Vragen over het bevolkingsonderzoek? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be, mail naar [email protected] of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 u. en 12 u. en 13 u. en 16 u. Bekijk ook het animatiefilmpje over het bevolkingsonderzoek naar dikke-darmkanker via www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkan-ker/bevolkingsonderzoek.

VOORDRACHT OP 24 MAART

De stad Menen organiseert samen met Logo Leieland op don-derdag 24 maart een voordracht over darmkanker. Deze voor-dracht heeft plaats om 14 u. in de Studio van CC De Steiger in Menen én diezelfde dag nog eens om 19 u. in het lokaal dienstencentrum Dorpshuis in Rekkem.

INFOStad Menen, dienst Welzijn, T 056 529 422, [email protected]

MAARTinternationale maand van dikkedarmkanker

4 goede redenen om buiten te roken

v.u.

: Mar

c M

ichi

ls, K

onin

gsst

raat

217

, 121

0 B

russ

el

6 tips om makkelijker buiten te roken1. Rook wanneer je toch naar buiten moet, bijvoorbeeld als je de vuilnisbakken buitenzet of boodschappen doet.2. Kun je je kinderen niet alleen laten? Vraag een vriend, vriendin of buur om op hen te passen terwijl jij buiten rookt.3. Slecht weer? Hang een jas of paraplu bij de deur.4. Kun je écht niet naar buiten en weet je dat je straks echt zin gaat krijgen in een sigaret? Gebruik dan een nicotinekauwgum of andere nicotinevervanger, zo verdwijnt die goesting weer.5. Vind je buiten roken ongezellig? Maak dan iets moois van je vaste plekje buiten.6. Je rookt niet graag in je eentje buiten? Spreek een tijdstip af met een vriend, vriendin of buur.

Waarom je beter nooit in je auto rookt

Je auto is een kleine ruimte. In 60 seconden stapelen de giftige stoffen zich gevaarlijk hoog op.

De rook in je auto is nóg schadelijker dan de rook in je huis. Er zitten 27 keer meer kankerverwekkende deeltjes in.

Raampje openen?Helpt niet! De giftige stoffen vliegen rond. Ze kruipen in de zetels en de vloerbekleding. Ze kleven aan het plafond en de deurhendels. Je kinderen krijgen ze binnen.

Daarom:

Rook nooit in je auto, ook niet als de kinderen er niet bij zijn.

Vertel je passagiers dat je auto een ‘rookvrije zone’ is.

Ontdek meer tips op nooitbinnenroken.be

Rook buiten Doe het voor je kinderen

#nooitbinnenroken nooitbinnenroken.be

Binnen roken is nooit oké Ook niet aan het open raam

Raampje openen? Helpt niet!

1 Je kinderen worden minder snel ziek.

2 Je maakt je huis veel prettiger om in te wonen.

3 Je gaat je er zelf veel beter door voelen.4 Je kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Rook dus nooit meer binnen. Doe het voor je kinderen. Meer informatie en tips vind je in deze folder en op nooitbinnenroken.be

#nooitbinnenroken nooitbinnenroken.be

Heb je geen tuin, terras of balkon? Ben je altijd alleen met je kinderen? Krijg je vaak rokers op bezoek? Hoe pak je het dan aan?

In samenwerking met

Page 8: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

8 www.menen.be

KRINGLOOPWINKEL MENENwordt 20 jaar!

KOM NAAR CAFÉ SANTÉ OP 10 MAARTTijdens de participatiemomenten ‘Café Santé’ delen burgers, bedrijven en overheden allerhande informatie en bezorgdheden rond milieu en gezondheid (metingen, actieplannen, milieubeleid bedrijven en overhe-den…) en gaan hierover in gesprek. Het eerstvolgende ‘Café Santé’ is gepland op donderdag 10 maart om 19 u. in het Jukeboxmuseum in de Wervikstraat in Menen.

Op de agenda staan onder meer de toelichting van de meetresultaten van de VMM, de evaluatie van de meldingen sinds laatste Café Santé, bedrijven informeren over hun aanpak rond milieubeleid (Decospan, Leiestroom en Berry Alloc) en een vragenronde. Deelnemers die nu al met vragen zitten kunnen die online via het meldpunt Milieu & Gezondheid (www.me-nen.be/gezondsamen) stellen. Dan mogen zij op Café Santé hierop een antwoord verwachten.Inschrijven voor Café Santé van 10 maart kan via een online formulier op www.menen.be/gezondsamen.

Café Santé is een organisatie van GEZOND SAMENLEVEN, GEZOND SAMENWERKEN, een initiatief voor en door burgers, bedrijven en overheden (Vlaamse overheid en de stad Menen) dat focust op milieu en gezondheid. Aanleiding zijn de problematiek en de vele studies en onderzoeken rond die thema’s in de regio Menen.

In 1996 startte de vzw Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen. Dit met een drieledig doel voor ogen: lo-kale tewerkstelling creëren, de afvalberg verkleinen en basisgoederen aanbieden aan lage prijzen.

In april 1996 opende de eerste kringloopwinkel in Menen, in de Wervikstraat. Doorheen de jaren groeide het aantal mede-werkers, groeide het aantal klanten, groeide het aantal afha-lingen bij de mensen thuis… Vandaag is De Kringloopwinkel Menen, die in 2013 verhuisde naar de Kortrijkstraat, dan ook een bloeiend bedrijf.

WERK

20 jaar geleden zorgde de opening van de kringloopwinkel in Menen voor werk en werkervaring voor 9 mensen. De vzw richt zich naar mensen die weinig kans maken op de gewone arbeidsmarkt, biedt hen zinvol werk en daardoor een plek in de maatschappij. Een deel van de werknemers zijn vaste me-dewerkers, een ander deel tijdelijke leerwerknemers die op doorverwijzing van het OCMW werkervaring opdoen. Van-daag zijn er 20 mensen aan de slag in de winkel.

MILIEU

Het Kringloopcentrum zamelt herbruikbare spullen in en pro-beert er een nieuwe eigenaar voor te vinden. Zo worden elk jaar tonnen gerief van de afvalberg gered.

VERKOOP

Basisgoederen worden aan lage prijzen verkocht, cliënteel van OCMW’s en CAW’s kunnen bovendien kortingsbonnen ver-krijgen. Wie op zoek is naar goedkope spullen, maar ook wie iets unieks zoekt, vindt zijn weg naar de Kringloopwinkel.

De Kringloopwinkel MenenKortrijkstraat 448www.dekringloopwinkel.bewww.facebook.com/dekringloopwinkel

FEESTAGENDAma 29 feb. - za 5 maart: tentoonstelling 1996 - 2016za. 5 maart: feest in De Kringloopwinkel Menen(DJ, wedstrijd, drankje voor iedereen)

Page 9: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

www.menen.be 9

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

EEN STUKJE TOUWkan wonderen doen

Wist je dat een inwoner uit de MIROM regio jaar-lijks gemiddeld 70 kg papier en karton produceert? Papierafval breng je gratis naar het recyclagepark of geef je mee met de 4-wekelijkse ophaling aan huis. Hou daarbij rekening met de volgende richtlijnen om de ophaling vlot te laten verlopen.

HOE PAPIER EN KARTON AFVAL AANBIEDEN?Maak handelbare pakketjes van max. 15 kg. Steek klein pa-pierafval in een gesloten kartonnen doos of papieren zak. Plooi kartonnen dozen samen en bind pakketten papier samen met natuurtouw. Gebruik geen tape, metaaldraad of plastic koord. Beperk de hoeveelheid en plaats het papier en karton de avond voor de ophaling pas vanaf 17 u. op de stoep voor jouw deur.

WAT MAG?Papieren en kartonnen verpakkingen, papieren zakken, karton-nen dozen, tijdschriften en kranten, reclamebladen, boeken, telefoonboeken, schrijf- en printpapier.

WAT MAG NIET?Vuil of vettig papier of karton, aluminiumpapier, cellofaanpapier, behangpapier, geparaffineerd papier en karton. Plastic verpak-kingsfolie van kranten, tijdschriften en reclamebladen.

WAT ALS...?Als deze richtlijnen niet worden nageleefd, blijft je papier en karton staan en laat de ophaler een bericht na. Neem het pa-pierafval terug binnen en bied het bij de volgende ophaling correct aan of breng het gratis naar het recyclagepark.

BEDRIJF OF HANDELAAR?Bedrijven en handelaars kunnen ook terecht op de diftarpar-ken in Houthulst, Menen, Roeselare, Torhout, Wervik, Wevel-gem (niet op het park van Gullegem Rijksweg), Wingene en Zonnebeke. De aanvoer van papier en karton is gratis. Je krijgt enkel toegang tot het diftarpark met je identiteitskaart en een toegangsbadge. Deze badge kan je aanvragen via de stedelijke Milieudienst of www.mirom.be. Op de website vind je ook meer info over het diftarsysteem.

ZET JIJ JE OOK IN VOOR EEN PROPERE STAD? Erger jij je ook aan zwerfvuil en wil je er komaf mee ma-ken? Trommel je buren, vrienden, vereniging of school op en steek een handje toe om jouw buurt weer proper te maken. Zo geef je een duidelijk signaal aan de vervuilers: wij willen wonen in een propere stad!

Registreer je via www.letsdoitindevuilbak.be en kies een stukje grond dat je eenmalig of langdurig wil opruimen. Je ontvangt opruimmateriaal (handschoenen, grijpers, vuil-zakken, fluojasje) en de stad laat je weten wanneer en hoe het verzamelde afval wordt opgehaald. Heb je geen internet, maar wil je toch je steentje bijdragen? Neem dan contact op met de milieuambtenaar. Samen gaan we voor een proper Menen.

INFO Stad Menen, MilieudienstT 056 529 372, [email protected]

Samen > Goed sorteren > Beter recycleren

Recycle! weet alles van afval. Waar staat de dichtstbijzijnde glasbol? Wanneer zet ik het oud papier buiten? Waar blijf ik met mijn oude batterijen? De antwoorden zitten in je broekzak, dankzij Recycle!

Download Recycle!

In samenwerking met Bebat en Recupel

Page 10: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

10 www.menen.be

Ook deze zomer willen we opnieuw extra ruimte geven aan kinderen om te spelen. Daartoe kunnen opnieuw (delen van bepaalde) straten worden inge-richt als ‘speelstraat’. DIT BETEKENT DAT...• de gehele straat voorbehouden is voor spelen, er

mag ook wegneembare speelinfrastructuur geplaatst worden op de straat (een tent, kegels,...);

• enkel de bewoners van de straat, mensen die er een garage hebben, prioritaire voertuigen en fietsers de straat mogen inrijden;

• bestuurders stapvoets moeten rijden en spelende kinderen niet in gevaar brengen of hinderen;

• spelende kinderen worden gelijkgesteld met voetgan-gers en dus voorrang krijgen.

HOE AANVRAGEN?Het aanvraagformulier kun je downloaden op www.menen.be/jeugd of kun je op de Jeugddienst verkrijgen. Enkel die

formulieren komen in aanmerking voor een geldige aan-vraag. Deadline voor het indienen van het aanvraagformu-lier is 31 maart 2016.

PERIODES EN UREN?Uren: 8 u. tot 20 u. of 13 u. tot 20 u. of 16 u. tot 20 u.Periodes: 1 week; 2 aaneensluitende weken; 1 maand; 2 maanden; verlofperiode (van 21/07 tot en met 15/08).Er kan slechts 1 mogelijkheid gekozen worden.

BUURTBEWONERSDit alles moet wel ondersteund worden door de buurtbe-woners. Bij de aanvraag dient de enquête ingevuld te wor-den die bij de Jeugddienst of via de website voorhanden is. Hierbij moet 60% van de bewoners van de straat met de aanvraag akkoord gaan.

INFOStad Menen, Jeugddienst

Waalvest 1, Menen, T 056 529 [email protected], www.menen.be/jeugd

DE BIB het leven van a tot z

INFO Bibliotheek, Waalvest 1 - 8930 Menen, T 056 515 [email protected], www.bibliotheekmenen.be

DIGITAAL LEZEN | E-READERS & E-BOEKENKOM EVEN KENNISMAKEN

Bibliotheek Menen zet kleine stapjes op weg naar digitaal lezen. Vanaf 1 maart 2016 kan je in de bibliotheek enkele e-readers ontlenen. We starten dit proefproject met 2 Icarus Illumina e-readers (om naargelang de respons dit aantal te verhogen). Op een e-reader van de bib lees je e-boeken van de bib*. De e-boekencollectie van de bibliotheek breidt stap voor stap uit. Momenteel beschikt bibliotheek Menen over een 60-tal e-boeken. Bekijk de beschikbare e-boeken via de catalo-gus: menen.bibliotheek.be of via de website www.bibliotheek-menen.be. Tik in het zoekveld ‘e-boek’ en verfijn daarna in de linkerkolom bij materiaal op ‘E-boek’.* Opgelet: je kan geen e-boeken van de bib op je persoonlijke e-reader meenemen

LEEN EENS EEN E-READER MET EEN E-BOEK

Een e-reader ontlenen doe je zo:» Reserveer je e-reader via [email protected]. Ver-meld in je mail eveneens de e-boeken die je wil lezen. Op-gelet: controleer de aanwezigheid van de e-boeken in de catalogus!» Voor het reserveren van een e-reader betaal je € 0,60. Je betaalt niets voor de e-boeken die je op de e-reader laat plaatsen.» Uitleentermijn: 31 dagen [geen verlenging mogelijk om-wille van het beperkte aantal beschikbare e-readers]» Aantal: Je kan maximaal 7 e-boeken ontlenen.» Je wordt per mail verwittigd wanneer je de e-reader kan afhalen aan het Infopunt in bibliotheek Menen.» Indien een e-reader beschikbaar is in de bib, kan een bi-bliotheekmedewerker deze onmiddellijk laden met de ge-vraagde e-boeken.

JEUGDBOEKENWEEKVAN 5 TOT 20 MAART De Jeugdboekenweek is de ideale periode voor oma’s, opa’s, papa’s of mama’s om met de kinderen of kleinkinderen een be-zoekje te brengen aan de bib. Bibliotheek Menen, bibliotheek Lauwe en bibliotheek Rekkem zorgen voor nieuw kijk-, luis-ter- en leesvoer en presenteren voor de gelegenheid alles in een aangepast sfeertje. Weet ook dat een bibliotheekpas voor de kinderen (tot 18 jaar) gratis is!

VRAAG NU JOUW SPEELSTRAAT AAN

Page 11: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

www.menen.be 11

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

#KORTNIEUWS #KORTNIEUWS #KORTNIEUWS #KORTNIEUWS #KORTNIEUWS

WERKEN OP HET SPOORDe NMBS meldt dat er wegens werkzaamheden in de weekends van 27-28 februari, 05-06, 12-13, 19-20 maart en 02-03 en 09-10 april 2016 geen treinverkeer zal zijn tussen Menen en Poperinge. Er wordt wel een vervan-gende busdienst georganiseerd. Op http://sncbnmbs.busi-nesscatalyst.com/assets/calender.pdf kun je de busregeling raadplegen.

INFONMBS, www.nmbs.be

HOE LEEGSTAND AANPAKKEN?Stad Menen heft al een hele tijd een gemeentelijke belasting op leegstaande woningen en/of gebouwen. Dit zijn woningen/gebouwen die minstens 1 jaar ononderbroken niet bewoond werden. Dit wordt gecontroleerd a.d.h.v. het bevolkingsregis-ter, vastgesteld door de bevoegde controleambtenaren, getui-genissen… en de eigenaar wordt op de hoogte gebracht van de opname in het stedelijke register.

Er kan vrijstelling verkregen worden van de heffing omwille van volgende redenen: • het verkrijgen van het zakelijk recht;• voor renovatiewerken;• opname in een rust- en verzorgingstehuis;• geval van overmacht;• wegens onteigening;• beschermd monument of als het pand getroffen is door

een ramp.

Indien de woning binnen de vooropgestelde termijn niet be-woond is, zal de belastingschuldige een belasting moeten beta-len van minimum 1.300 euro voor het eerste jaar. Dit bedrag kan jaarlijks vermenigvuldigen.Het stedelijke reglement vind je op www.menen.be.

WOONLOKETWil je premies aanvragen voor het verbouwen van een wo-ning? Of wil je juridisch advies bij een huurproblematiek? Dan kun je terecht bij het Woonloket op donderdag 10 maart 2016 van 14 u. tot 16 u. in het LDC Dorpshuis Rekkem en van 16.15 u. tot 18 u. in het Gemeentehuis van Lauwe. Het Woonloket groepeert alle huisvestingsmaterie in één loket en staat garant voor kwalitatieve en deskundige dienstverlening. Het Woonloket is er voor iedereen die be-taalbaar en kwalitatief wil wonen, met voldoende woonze-kerheid in een goede woonomgeving.

INFOStad Menen, dienst Huisvesting

T 056 529 367, [email protected]

TE KOOPHet oorspronkelijke militair hospitaal uit 1678 maar in Menen beter gekend als de ‘Tabaksfabriek’ (in gebruik tussen 1932 en 1991) werd verbouwd tot een stedelijk woonproject in het centrum van Menen. Het groeperen van de woningen rond de binnenkoer creëerde een nieuwe en ook rustige woon-omgeving in het centrum van de stad. Door het slopen van de achterliggende constructies ontstonden zelfs tuintjes op het gelijkvloers.

Momenteel is er nog 1 entiteit te koop namelijk de historische woning (pand met 3 verdiepingen).Voor meer inlichtingen kun je terecht bij ons autonoom ge-meentebedrijf Woonbedrijf.

INFOAGB Woonbedrijf Menen, [email protected]

Page 12: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

Maandblad van Cultuurcentrum De Steiger v.z.w., 24ste jaargang, nr. 7Afgiftekantoor 8500 Kortrijk Mail - Erkenning: P2A6007Maandelijks - maart 2016 - verschijnt niet in augustus - V.U. G. Vanryckegem, Waalvest 1, 8930 Menen.Afz.: Cultuurcentrum De Steiger v.z.w., Waalvest 1, 8930 Menen

CUltUUrCEntrUM MEnEnStEiGErniEUWS MAArt 2016

www.ccdesteiger.be

UiT in MEnEn

tHEAtEr

WOEnSDAG 16/03 - 20.15 U. - tHEAtErZAAl

MUZiEK

VriJDAG 26/02 - 20.15 U. - tHEAtErZAAl

HEt niEUWStEDEliJK: ‘Hoop’

MAYA SAPErA DAnCE COMPAnY: ‘Milaap / Ontmoetingen’

We leven niet in een tijdperk van verandering. We leven in een verandering van tijdperk. Utopieën worden in eerste instantie op drie gronden bestreden. Eén. Futiliteit: het kan niet. twee. Gevaar: de risico’s zijn te groot. Drie. Perversiteit: het ontaardt in zijn tegendeel. Maar kort nadat utopieën zijn ingevoerd, ervaren we ze als de normaalste zaak van de wereld. De werkelijkheid is niet onveranderlijk. Alles zou anders kunnen zijn. Utopieën kunnen de manier waarop de wereld vandaag draait, ontmaskeren als slechts één van vele mogelijkheden. Dit zal veel van ons vragen. Het zal op grote weerstand stoten. Maar het kan. We sturen mensen naar de maan. We zenden missies naar Mars. Wir schaffen das. We moeten eigenlijk alleen maar beslissen, dat we het ook willen. Met Hebzucht en Angst schreef Stijn Devillé eerder al twee gelauwerde politieke thrillers over de wereld sinds de bankencrisis. in Hoop gaan zijn personages op zoek naar perspectieven. En wenden ze zich tot het publiek. Om één van hen te zijn. Geen rol meer te spelen. En een voorstel te doen. Ook dat belooft spannend te worden.

Tekst en regie: Stijn DevilléSpel: Tom Van Bauwel, Michael Pas, Sara Vertongen, Simone Milsdochter, Maarten Ketels, Bram Van Der Kelen,

Christophe Aussems, Erik Van Herreweghe en een kind - Muziek: Geert Waegeman, Bert Hornikx en Trijn JanssensKaarten: € 16,00 - € 15,00 - € 13,00 (-26 jaar)

Organisatie: CC De Steiger m.m.v. Schouwburg Kortrijk en GC Forum WervikExtra: inleidende babbel om 19.30 u.

Milaap is het Hindi woord voor ontmoeting. Zeven muzikanten en twee danseressen zoeken naar een milaap op artistiek en menselijk vlak. Ze manoeuvreren tussen twee culturen, tussen dans en muziek, tussen traditie en moderne tijden. Gevoelens vormen de rode draad doorheen deze zowel subtiele als wervelende voorstelling. Met hun gevoelens als wegwijzers nemen de artiesten het publiek mee op reis langs heel diverse artistieke vormen en achtergronden. Milaap tekent daarnaast ook de zoektocht uit van een vrouw op weg naar zelfontwikkeling en zelfrealisatie. Een angstige en fragiele, maar tegelijkertijd ook sterke vrouw wil zich bevrijden van de door haar cultuur opgelegde structuren. Haar zoektocht is een milaap tussen haar tradities en zichzelf.

Een Belgisch-Indiase voorstelling met: Mahabub Khan (zang), Sattar Khan (Indiase percussie), Wahid Khan (zang & harmonium), Jan Marmenout (kaval, stenen, percussie

& fujara), Guinevere Scheider (zang & harp), Osama Abdulrasol (qanun), Bart Maris (trompet), Rebecca Fokkema (dans) en Maya Sapera (dans). Foto: Willy Baetens.

Inleidend woordje met vertoning van fragmenten uit de documentaire Milaap (over eindeloze ontmoetingen tussen mens, dans en muziek) om 19.15 u. in de Studio

Kaarten € 12,00 - € 11.00 met reductie - Gratis voor leden Jeugd en Muziek Menen

HUMOr

VriJDAG 04/03 - 20.15 U. - tHEAtErZAAl

Gili: ‘CTRL - alles onder controle?’

in Ctrl krijgt het publiek een avond vol manipulatie, suggestie en zelfs hypnose. Gili experimenteert voor het eerst met de idee om zelf alle controle compleet los te laten. Het publiek bepaalt, beslist alles en mag de volledig controle overnemen. Geen enkele show is de-zelfde. De vrije keuze van het publiek heerst. is Gili - buiten zijn comfortzone - dan nog steeds in staat om verbluffende stunts uit te halen?Comedian-Mentalist Gili (a.k.a. lieven Gheysen) verraste vriend en vijand met zijn succesvolle theatershow ‘iedereen Paranor-maal’ als antwoord op de media-tsunami rond Het Zesde Zintuig. Zijn vijf zintuigen zó goed gebruiken dat het lijkt alsof hij een zesde zin-tuig heeft: dat is het vak dat mentalist Gili tot een ware kunst wist te verheffen en waarmee hij vermeende paragnosten en helderzienden liefdevol belachelijk maakt.

Foto: Kaat Pype. Bijna uitverkocht!Kaarten: € 12,00 - € 11,00 met reductie - € 9,00 -26 jaar

Punten sparen?Het kan bij ons!

Page 13: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

CUltUUrCEntrUM DE StEiGEr, Waalvest 1, 8930 Menen, t 056 51 58 [email protected] - www.ccdesteiger.be

OPEninGSUrEn:- maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 8.30 - 12.00 u. en 13.00 - 17.00 u.- donderdag: 10.00 - 12.00 u. en 13.00 - 19.00 u.- zaterdag: 9.00 - 12.00 u.

CC De Steiger is gesloten op maandag 29 maart (Paasmaandag)

HOBBY & VOrMinG

FOtOGrAFiECirCUit - MAAnDEliJKS EEn FOtOGrAAF tE GASt in DE PASSAGE

On tHE rOAD - BlUES & rOOtS

inFO

donderdag 24 maart om 20.15 u. - cafetariaCHRIS BEARD (usa)

Kaarten: € 11,00. Bijna uitverkocht!

CREATIvITEITBloemencreaties - thema lente3 vrijdagen vanaf 18 maart om 13.30 u. - € 22,50

KUnSTKunst in oorlogstijdOok kunstenaars maakten WOi en andere oor-logen mee: als toeschouwer, soldaat, verslaggever, slachtoffer. Zij gaven op hun manier uitdrukking aan hun ervaringen, gevoelens, afkeer, in de loop-graven en slagvelden. - 3 maandagen vanaf 7 maart om 19.00 u. - € 39Rubens en de barok4 maandagen vanaf 11 april om 19.00 u. - € 52

PERSoonlIjKHEID En gEzonDHEIDligconcerten met klankschalen3 dinsdagen vanaf 22 maart om 19.30 u. - € 45

MAriAnnE HOMMErSOM: ‘Scenes of wonder (Paris)’nog tot 10 maart

JAnnA BECK: ‘Memory Glitters’van 14 maart tot 14 april

tEntOOnStEllinGEn

SAHAr ZUHEr En tArEK SHABOUt: ‘Fragile’nOG tOt 12 MAArt

Deze tentoonstelling belicht een heel fragiel onderwerp: de onmoge-lijke jeugd en verwaarlozing van kinderen in oorlogslanden. Militaire dreiging, hongersnood en grote armoede beletten elk kind om ge-woon kind te kunnen zijn. Kinderen moeten er alles missen…De porseleinen installatie van tarek Shabout toont witte baby’s die een zuivere vorm van ‘onschuld’ verbeelden. Sahar Zuher focust met haar kleurrijke schilderen op de extreme armoede waarin kinderen in oorlogslanden opgroeien.

Openingsuren tentoonstellingen: maandag - vrijdag, van 14 tot 18 u. en op zaterdag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 u.

EXTRA! Filmavond en ‘uitwuiven’ van de Iraakse tentoonstelling FRAgIlE Donderdag 10 maart in De Studio van CC De Steiger, Menen Om 19.30 u. vertoning van de wereldfilm Turtles Can Fly, een film over Koerdische vluchtelingenkinderen ten tijde van de Amerikaanse invasie in Irak. Na de film volgt een kort geleid bezoek aan de tentoonstelling en schenken we een fairtradeglas.Gratis inkom. Inschrijven via [email protected] activiteit van NZ-dienst Menen, Wereldraad Menen en MOOOV

rijselstraat 77, 8930 Menen, t 056 53 23 63

THEO DE SMET: CONATA - zoektocht naar beeldtaalschilderijen en tekeningen

van 12 maart tot 10 april

theo De Smet schildert gedreven, met veel ma-terie, een groot kleurenpalet en in grove toet-sen. Zijn werken zijn expressief. Aanvankelijk schildert hij vooral portretten van mensen die hem boeien. nadien maakt hij landschappen, in dezelfde expressieve stijl.Gaandeweg evolueert zijn werk van figuratief naar abstract. Hij begint andere ondergronden te gebruiken, onder meer hout en jute, exploi-teert verder zijn fantasie, en zijn creaties worden een mix van tekenen en schilderen.

Opening: vrijdag 11 maart van 19.30 tot 21.30 u.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk van woensdag tot zondag, van 14.00 tot 17.30 uur.

MUZiEK

VriJDAG 25/03 - 20.15 U. - tHEAtErZAAl

JAn DE WilDE: ‘Dag Meneer De Wilde’

Samen met een uitgebreide band blikt Jan De Wilde terug op zijn 50-jarige carrière.

Kaarten: € 18,00 - € 17,00 met reductie - € 15,00 -26 jaarBijna uitverkocht!

ACTUAje woning restylenin deze praktische cursus overloop je samen met interieurstyliste Olu Vandenbussche de verschil-lende stappen die nodig zijn om te komen tot een stylingplan voor je woning die perfect jouw persoonlijkheid, stijl en interesses weerspiegelt.- 4 woensdagen vanaf 9 maart om 19 u. - € 60Maak je eigen (vakantie)fotalbum met Albellidinsdag 5 april om 14 of 18 u. - € 15,00

jongEREnActeer 3-daagse voor jongeren van 14 tot 16 jaar in de paasvakantie op 4, 5, 6 april - € 48

voor alle reeksen is inschrijving en betaling vooraf vereist.

MUZiEKtHEAtEr VOOr iEDErEEn VAnAF 5 JAAr

WOEnSDAG 30/03 - 15.00 U. + 19.00 U. - DE StUDiO

ZOnZO COMPAGniE: ‘Slumberland’‘Slumberland’ is een adembenemende filmisch-muzikale tocht naar de wereld van de nacht. Het moment dat alles kantelt en de droom het wint van de realiteit. Het zijn de kinderen zelf die je met hun verbazingwekkende fantasie meenemen naar een fascinerende wereld. Ze vertellen over hoe ze slapen, wat er gebeurt in hun dromen en waarom het nacht wordt. De live gebrachte songs van An Pierlé en Fulco Ottervanger en de filmbeelden van Nathalie Teir-linck verbeelden en verklanken een reeks wonderbaarlijke figuren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten. Het maanmeisje dat op de aarde landt, het zandmannetje dat zijn zandgrot verlaat, de slaapprofessional die de slaap tot wetenschap maakt, de vleermuisjongen die liefst onderste-boven slaapt… Stuk voor stuk magische, ontroerende en grappige figuren die balanceren op de slappe koord tussen wat echt is en wat niet. Allemaal personages die nog lang in je geheugen blijven verder leven.

Regie en video: Nathalie Teirlinck - Livemuziek: An Pierlé en Fulco Ottervanger - Foto: Dries SegersKaarten: € 8,00 - € 7,00 - gratis voor leden Jeugd & Muziek Menen

Leden van de gezinbond krijgen € 2,00 per ticket terug op hun gezinsspaarkaart (alleen voor losse tickets)

Page 14: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

V.U. UiT in MENEN (agenda): Culturele Raad, Grote Markt 1,8930 Menen - [email protected] - T 056 529 412Deadline aprilnummer: voer je activiteiten vóór 10 maart in via www.uitdatabank.be.

UIT IN MENEN AGENDAMAART 2016

UiT in MENEN

INFO www.menen.be/uitinmenen

ZONDAG 6 MAART

EVENT | VERZAMELBEURS | Maande-lijkse verzamelbeurs met champag-necapsules, postzegels, postkaarten, sigarenbandjes, munten... | 8 u.-11.30 u. | CC De Steiger, Menen | Gratis | T 0471 481 454

WOENSDAG 9 MAART

LEESCLUB | MIJN ZOON HEEFT EEN SEKSLEVEN VAN RENATE DORRES-TEIN | Een bijna vijftigjarige vrouw wordt erg op de proef gesteld als ze naast de problemen met haar puber-kinderen en haar menopauze ook nog de zorg krijgt voor haar dementeren-de moeder. Absurde kantjes bloot-leggen, Dorrestein smult ervan. En de lezer met haar, want bladzijde na bladzijde presenteert ze intens pijn-lijke situaties in een luchtige, grappige verteltrant | 19.30 u. | Bibliotheek Menen | Gratis | [email protected]

AEROBIC | DJEMBÉ AVOND | Door de grote opkomst van vorige seizoe-nen wordt er terug lesgegeven in de danszaal op een podium, zodat ieder-een gemakkelijk kan volgen en het een spetterende, stomende work-out wordt! | 20.30 u. | Sporthal Lauwe, Hospitaalstraat | 5 euro (leden Vaste Vuist/ Danstheater Arte), 10 euro (niet-leden), leden groep Total Thrill: gratis | [email protected] | T 056 418 381

DONDERDAG 10 MAART

FILM | TURTLES CAN FLY ( + ‘UITWUIVEN’ VAN DE

IRAAKSE TENTOONSTELLING FRA-GILE) | Wereldfilm ‘Turtles Can Fly’ brengt Koerdische vluchtelingenkin-deren op het doek ten tijde van de Amerikaanse invasie in Irak. TURTLES CAN FLY speelt zich af op de voor-

avond van de Amerikaanse invasie in Irak. Via een schotelantenne probe-ren bewoners van een tentenkamp in Iraaks Koerdistan (op de grens met Iran en Turkije) wanhopig geïnfor-meerd te blijven over de dreiging van de aankomende Amerikaanse bom-bardementen. De 13-jarige bendelei-der Soran, beter bekend als Satellite, zorgt in erbarmelijke omstandighe-den voor het ‘welzijn’ van ‘zijn’ kin-deren. Onder zijn vleugels zoeken ze niet-ontplofte mijnen op om die dan te verkopen. Wanneer op een dag een zwaar verminkte jongen met zijn zusje en een peuter in het dorp aankomen, raakt Satellite ontwricht. Gaandeweg wordt een harde waarheid ontbloot. Na de film volgt een kort bezoek aan de artistieke tentoonstelling van het Iraakse kunstenaarskoppel Sahar Zuher en Tarek Shabout | 19.30 u. | CC De Steiger, Menen | Gratis (wel vooraf inschrijven via [email protected]) | Organisatie: Noord-Zuid-dienst stad Menen i.s.m. de We-reldraad Menen en MOOOV

CONCERT | MARCO BEASLEY LE STRADE DEL CUORE | De persoon-lijkheid van Marco Beasley omarmt de zorgeloze ziel van Napels. Het joie de vivre-gevoel dat hij in zijn muziek laat doorklinken, het geraffineerde timbre van zijn stem, zijn liefde voor poëzie en literatuur en zijn natuurlijke aanleg voor communicatie en expressie ma-ken hem tot een bijzondere musicus, zanger en performer | 19.30 u. | St-Niklaaskerk, Rekkem | 15 euro | Or-ganisatie: Unizo Menen-Rekkem-Lau-we | Reservaties via [email protected]

VOORDRACHT | HOWARDREIZEN | Tom Vander Beken inspireerde zich op John Howard voor zijn tocht door Europa. Anders dan Howard wil hij daarbij niet zozeer te weten ko-men hoe het er in gevangenissen in verschillende delen van Europa aan

toegaat, maar wil hij inzicht krijgen in de rol en functies die gevangenissen vandaag vervullen. Hij vertelt over zijn bezoeken aan Engeland, Noor-wegen, Frankrijk, Nederland, Italië en Azerbeidzjan en reflecteert over wat hij heeft gezien, gehoord en gelezen | 19.30 u. | VC De Bezatse, Vaubanstraat 8, Menen | Gratis | www.debezatse.be

START2RUN IN LAUWE10/03/16 TOT 19/05/16Zo’n kans laat je toch niet ‘lopen’! Eerste training op donderdag 10 maart 2016 met Filip Soreyn en Lies Theys. In 10 weken van 0 tot 5 km lopen. Elke donderdag van 19.30 u.-20.30 u. en zondag van 9 u.-10u. | Oefenterreinen KWSC Lauwe, Grote Molenstraat 112, Lauwe | 20 euro | T 056 414 074 | [email protected] | www.runningteamlauwe.be

SMOKKELAARSTOCHT MTB- EN WEGRIT | 11, 12 EN 13 MAARTOok dit jaar een gewijzigd berijdbaar parcours. MTB: parcours in en rond Rekkem, en vooral Noord-Frankrijk. Wegrit volledig op Frans grondgebied. Telkens uitgebreide bevoorradingen.MOUNTAINBIKE op vrijdag 17 u.-21 u., zaterdag 8 u.-14 u. en zondag 7.30 u.-10.30 u. WEGRIT op zaterdag 7.30 u.-14 u. en zondag 7.30 u.-10.30 u. | VBS Ons Kasteeltje, Kasteeldreef, Rekkem | 5 euro | [email protected] | T 056 401 986 | www.keybones.be

ZONDAG 13 MAART

DANSEN | DANSSTAGE JAC DELSING EN ELIANE DE GHENDT | Leerrijke dansstage met Jac Delsing. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Eliane De Ghent, jarenlang een vaste waarde in het dansen en collega van Jac. Er zijn 2 sessies voorzien: semi-gevor-derden en gevorderden. Op voor-hand inschrijven bij Dorine Vanhulle, headcoach Danstheater Arte | 9.30

Page 15: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

u.-10.45 u. en van 10.45 u.-12.15 u. | 7 euro (per sessie voor leden), 10 euro (per sessie voor niet-leden) | Sport-hal Lauwe, Hospitaalstraat | [email protected] | T 056 418 381 | www.vastevuist.be

VOETBAL | KSCT MENEN - E. ZELE | Wedstrijd in 4de Klasse A | 15 u. | Vaubanstadion, Menen | 8 euro | www.ksctmenen.be

DONDERDAG 17 MAART

BEZOEK | DIERENASIEL DE GRENS-STREEK | Een dierenasiel vangt verlo-ren, achtergelaten en verwaarloosde dieren op. We bekijken hoe dat er in de praktijk aan toe gaat. We ver-kennen de dagelijkse werking. Hoe worden de dieren bijvoorbeeld on-derhouden? En wat is een gezonde maaltijd voor de dieren? Ook het achterlaten en het adopteren van een dier komt aan bod | 14 u. | Dieren-asiel De Grensstreek, Lar 40, Rekkem | Gratis | T 056 433 495

ZATERDAG 19 MAART

SPORT | HONDENSPORT | Belgi-sche ring categorie 1-2-3 met CAC | 8 u.-17 u. | Eendracht Menen, Zand-putstraat 11 | Gratis | [email protected]

WANDELEN | TRAGE WEGEN LANGS DE GRENS | In het kader van de bescherming van de Grensover-schrijdende Trage Wegen wandelen we vanuit Rekkem (St Niklaaskerk) naar Le Mont d’Halluin. Daarbij ge-bruiken we de gedoofde weg - Lau-westraat, die vroeger Lauwe met Hal-luin verbond. Zo bereiken we Rouge Porte waar we de mooie kapel Notre

Dame de la Lys kunnen bewonde-ren. Langs le Chemin des Meurins, le Chemin du Loisel trekken we naar Le Mont. We genieten van het prachtig zicht op Rekkem aan Le Sentier Belle Vue, tevens zien we enkele bunkers van de Maginot linie. We bereiken Le Mont waar we even binnenlopen in de kerk St. Alphonse, gebouwd door Abbé Coulon, in 1898. Langs Le Che-min Vert bereiken we Le pilori (plaats van de schandpaal van de heerlijkheid Les Meurins), vroeger eigendom van de familie De Croy. Langs de Pilori-wegel bereiken we opnieuw Rekkem | 14 u. | St-Niklaaskerk, Rekkem | 5 euro | [email protected] | T 056 260 600

PAASTENTOONSTELLING19/03/16 TOT 27/03/16Voor de kunstliefhebbers een must. Keramiek, schilderijen, grafiettekenin-gen, houtsnijwerk en glaskunst zijn er te bezichtigen | CC De Steiger, Me-nen | Open ma, di, woe, do, vrij van 14 u.-18 u., za van 9.30 u.-18 u. | [email protected]

ZONDAG 20 MAART

SPORT | HONDENSPORT | Belgisch Veldwerk met CAC. Speuren, wa-terwerk, waak en verdediging | 9 u. | Eendracht Menen, Zandputstraat 11 | Gratis | [email protected]

MAANDAG 21 MAART

LEZING | DE WONDERLIJKE WE-RELD VAN VOGELS | In deze lezing nemen we een verfrissende duik in de wereld van de vogels. We maken kennis met hun bonte verschijningen met de meest uiteenlopende kleuren, vormen en gedragingen. Waarvoor dienen al die speciale snavels. Dit al-les en nog veel meer wordt op een boeiende en soms ludieke manier uit de doeken gedaan door een échte vo-gelkenner, opgefleurd met prachtige foto’s en filmpjes | 14 u. | CC Lauwe, Wevelgemstraat 20 | T 0470 618 538 | [email protected]

ZATERDAG 26 MAART

MUZIEK | PAASCONCERT HARMO-NIE LAUWE | Paasconcert van de Harmonie van Lauwe o.l.v. Hilde Bal-caen. Beleef een boeiende muzikale avond in Lauwe | 20 u. | Gemeente-huis Lauwe, Lauweplaats 21 | 5 euro | [email protected]

EVENT | BS TER MOLEN-DAG | Van 11 u. tot 17 u. is er een veiligheidsdorp met o.a. een tuimelwagen, promille-bril, absorbsiewagen, dode hoek zeil. Er zijn ook vrachtwagenrondritten. Dit i.s.m. de politie. Doorlopend is er een kinderdorp met tal van kindera-nimatie. Om 17 u. optreden van De Ketnetband, om 19 u. optreden van De Domino’s en om 21 u. optreden van The Green Onions. Aansluitend fuif met DJ Dekyen | Basisschool GO! Ter Molen, Grote Molenstraat 113, Lauwe | volwassenen 15 euro (aan de deur: 17 euro), kinderen 10 euro (aan de deur 12 euro) | [email protected]

HONDENSPORT26 EN 27 MAARTZaterdag categorie 1 en 2. Zondag categorie 3 met CAC. Internationale wedstrijd met deelnemers uit ver-schillende landen | 8 u.-17 u. | Een-dracht Menen, Zandputstraat 11 | Gratis | [email protected]

DANSKAMP PASEN29/03/16 TOT 01/04/16Er worden 3 choreografieën aan-geleerd. Stijlen? Dance & Funk. Op vrijdag 1 april is er om 17.30 u. een toonmoment. Inschrijven tegen 20/03 via [email protected] met vermelding naam, telefoonnummer, geboortedatum en naam kamp | Sporthal Lauwe, Hospitaalstraat, Lau-we | 50 euro | T 0486 741 732 | www.vastevuist.be

UiT is dé informatiebron voor jouw vrije tijd. Wil je jouw evenement GRATIS gepubliceerd zien in vrijetijdskalen-ders, websites en de e-nieuwsbrief van de stad Menen? Surf naar www.uitdatabank.be, maak een login aan en geef er je activiteiten in. Meer UiT-tips vind je op: www.me-nen.be/uitinmenen of www.uitinvlaanderen.be.

Bij activiteiten met een UiT-PAS-symbool kun je punten sparen met je UiTPAS. Meer info over de UiTPAS en de om-ruilmogelijkheden vind je op www.uitinzuidwest.be/uitpas.

Page 16: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | maart 2016

STADHUIS MENENGrote Markt 1 - T 056 529 [email protected] - www.menen.beHet stadhuis is open op:Ma. & Di.: 8.30u.-12u. | Wo.: 8.30u.-12u. & 14u.-17u. | Do.: 8.30u.-12u. & 16u.-18.30u. | Vr.: 8.30u.-12u. | 1ste & 3de Za.: 9.30u.-11.30u.

GEMEENTEHUIS LAUWELauweplaats 21 - T 056 411 030Het Gemeentehuis is open op:Ma. & Di.:9u.-12u. | Wo.: 14u.-17u. |Do.: 16u.-18.30u.

DORPSHUIS REKKEMLokaal Diensten- & CultuurcentrumPlaats 30 - T 056 433 [email protected] Dorpshuis is open op:Ma. t.e.m. Do.: 9u.-12u. & 13.30u.-17u.Vr.: 9u.-12u. & 13.30u.-16.30u.

WACHTDIENST DOKTERSMenen en Rekkem:Wachtpost De MeanderFabiolalaan 1-3, MenenOproepnummer - T 056 519 951Wachtpost De Meander open op:za., zo. en feestdagen van 8u.-20u.www.wachtpostdemeander.beLauwe: Centraal nummer: 056 520 820

WACHTDIENST APOTHEKERSOp www.apotheek.be, T 0903 99 000 of via het uithangbord aan elke apotheek.

WACHTDIENST TANDARTSENCentraal nummer: T 0903 399 69. op za. 16u.-18u. & op zo. 10u.-12u. en 16u.-18u.

BIN MENENVolg de berichten van het Buurtinforma-tienetwerk Menen op:www.bin-pzgrensleie.be

WIST JE DAT...LEIEDRAAD op FSC®-gelabeld papier wordt ge-drukt? Het FSC®-keurmerk is een bewijs dat het papier uit bossen komt die beheerd worden conform de FSC®-standaard. Deze standaard geldt internationaal gezien als een garantie voor verant-woord bosbeheer.

INFO www.fsc.be

GOED OM WETEN