Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

16
LEIEDRAAD #STADSMAGAZINE MENEN • LAUWE • REKKEM APRIL 2016 jaargang 15 nr. 4 BLOEMEN- & HOEVEMARKT OP 30 APRIL GRENSLOOP 2016 OP 20 MEI EET GEZOND UIT EIGEN GROND + UIT IN MENEN AGENDA www.menen.be IN DIT NUMMER

description

Maandelijks stadsmagazine van de stad Menen

Transcript of Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

Page 1: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

LEIEDRAAD#STADSMAGAZINE MENEN • LAUWE • REKKEM

APRIL 2016jaargang 15

nr. 4

BLOEMEN- & HOEVEMARKT OP 30 APRIL • GRENSLOOP 2016 OP 20 MEIEET GEZOND UIT EIGEN GROND + UIT IN MENEN AGENDA

ww

w.m

enen

.be

IN DIT NUMMER

Page 2: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

2 www.menen.be

INHOUD

Beste inwoner

Kleinere steden en gemeenten kampen al lang met een ver-schraling van het aantal winkels. Mensen zijn mobieler dan ooit, en gaan shoppen in grote centra. Zelfstandige winkeliers krijgen het lastig om op te tornen tegen de concurrentie.

Hoewel studies aantonen dat Menen niet méér winkelleeg-stand kent dan elders, nemen wij als stadsbestuur dit probleem ter harte. We doen alles om de handel in onze binnenstad aan te moedigen.

Sinds 2013 organiseren we met Shop en Beleef verschillende acties, telkens met succes. Veel mensen hebben de cadeaubon ontdekt, die je kan verzilveren bij 130 deelnemende winkels in Menen, Lauwe en Rekkem. De ondernemers hebben een vast aanspreekpunt bij onze dienst Lokale Economie, wat vroeger niet bestond.

Alle conclusies uit de studie die we door de centrummanager lieten uitvoeren, om het handelscentrum nieuw leven in te bla-zen, zijn uitgevoerd. Zo loopt momenteel een ontwerpstudie om de Grote Markt aantrekkelijker te maken.

Bovendien biedt het mas-terplan een visie hoe we ons stadscentrum wil-len laten ontwikkelen in de komende jaren. Bij de werken die de hogere overheid vanaf 2018 zal uitvoeren aan de Leie-boorden zullen we van de kans profiteren om de handelsas tussen het cen-trum en de Barakken te doen heropleven.

Tot slot nodig ik jullie allen uit op de Grensloop op vrijdag 20 mei, reeds aan zijn 3e editie toe, na de 2 succesvolle vorige edities!

EDDY LUSTschepen van lokale economie en ondernemen, sport

T 056 529 240, [email protected]

Gezond tuinieren? Zo doe je het!

DEPARTEMENT LEEFMILIEUNATUUR &ENERGIE www.gezonduiteigengrond.be

ook nogBloemen- en Hoevemarkt p. 3 | Gratis bloemen laten zoemen p. 6 | Help! Waar zitten onze zwaluwen? p. 7 | Gezocht 9 huurrijwoningen p. 8 | De Vlaam-se Energielening p. 8 | Word jij onze stadsambassadrice 2016-2017? p. 9 | De bib: het leven van A tot Z p. 10 | #kortnieuws p. 11 + UiT in MENEN agenda

4DOE MEE AAN DE3DE GRENSLOOP

6EET GEZOND UIT EIGEN GROND

9SMIKKELTOCHT: SCHRIJF NU AL IN

7BODEMSANERING GASELWEST

VOLG STAD MENEN

facebook/stadmenen@stadmenen

LEIEDRAAD#STADSMAGAZINEMENEN • LAUWE • REKKEM

Het stadsbestuur van Menen biedt haar inwoners dit stadsmagazine aan. Maan-delijks (niet in augustus) wordt het op 16.700 ex. gedrukt en gratis gebust.

REDACTIE & VORMGEVINGStad Menen, dienst [email protected] Keure, Brugge VERANTWOORDELIJKE UITGEVERMartine Fournier, BurgemeesterGrote Markt 1 - 8930 Menen

WOORD VOORAF

Page 3: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

www.menen.be 3

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

BLOEMEN- EN HOEVEMARKTop zaterdag 30 april 2016Op zaterdag 30 april van 8 u. tot 13 u. wordt de Grote Markt te Menen omgetoverd tot een oase vol bloemen. We zijn intussen toe aan de 44ste editie van de bloemenmarkt.

FLEURIG, GEURIG, SFEERVOL ÉN STREEKEIGEN

Niet alleen bloemen- en plantenkwekers stallen hun kleurrijke koopwaar uit. Ook zal je kunnen genieten van heerlijke hoe-veproducten en streekspecialiteiten. Ambachtelijke producten van eigen bodem én van Noord-Franse bodem komen aan bod, dankzij medewerking van onze zuiderburen uit Halluin. Daarom dopen we onze bloemenmarkt dit jaar om tot ‘Bloe-men- & Hoevemarkt’.

RANDANIMATIE

Trap zelf je eigen verse smoothie bij elkaar: plezant om zien én doen! Bij de stand van de dienst Toerisme van Menen maak je kennis met de groene plekjes in de regio. Ook de compostmo-biel van Mirom staat vertrekkensklaar om het compostverhaal voor jou te brengen. Hou je van schilderijen van tuintafere-len, bloemstukjes, sieraden, leuke hebbedingetjes en kristallen voor bloemen? Dan ben je bij de standen van de kunstambach-ten aan het juiste adres.

MENEN BEBLOEMD

Beschik je over een voortuin om fier op te zijn? Heb je een voorgevel versierd met bloemen? Ben je van plan om dit jaar een extra inspanning te doen om voorbijgangers én de jury van de bebloemingswedstrijd op een fraai bloemenuitzicht te trakteren? Wil je graag een waardebon in de wacht slepen? Aarzel dan niet en bezorg je naam en adres aan Tuinhier Rek-kem-Lauwe, [email protected] of T 0485 52 42 95 (na 18 u.). Je kunt ook inschrijven op de Bloemen- en Hoeve-markt zelf.

KLEURWEDSTRIJD

De kinderen kunnen hun hartje ophalen aan de grimestand en deelnemen aan de grote kleurwedstrijd. Alle kinderen krijgen via de Meense kleuter- en lagere scholen een tekening mee. Breng je gekleurde tekening persoonlijk binnen op 30 april tussen 8 u. en 13 u. en maak kans op schitterende prijzen.Kortom, voor jong en oud valt er op de Bloemen- & Hoeve-markt heel wat te beleven.

OPROEP

Heb je eigen ambachtelijk gemaakte producten? Een eigen kaas, ambachtelijk ijs, chocolade of drank…? Bied je een heer-lijke streekspecialiteit of hoeveproduct aan? Interesse om je producten aan te bieden en bekend te maken? Aarzel niet en vraag een stand aan op de Meense Bloemen- & Hoevemarkt!

INFOStad Menen, Evenementen

T 056 529 412, [email protected]

Page 4: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

4 www.menen.be

Na 2 succesvolle edities organiseren de stedelijke Sportraad en de Sportdienst in samenwerking met Running Team Olympic Menen een 3de editie van de GRENSLOOP. Ook dit jaar liggen start en aankomst in het hart van onze stad Menen, op de Grote Markt te Menen voor het stadhuis.

Met diverse jeugdreeksen, een loop over 5 km en een presta-tieloop van 10 km komen alle loopliefhebbers aan hun trek-ken. Ereburger van Menen en Ironman World Champion 2013 Frederik Van Lierde zet de GRENSLOOP in Menen als peter mee op de kaart.

PROGRAMMA • KIDSLOOP jongens geboren in 2008 of 2009: 1

ronde van 400m: start om 18.30 u.• KIDSLOOP meisjes geboren in 2008 of 2009: 1

ronde van 400m: start om 18.35 u.• KIDSLOOP jongens én meisjes geboren in 2006

of 2007: 2 ronden van 400m of 800m: start om 18.45 u.• KIDSLOOP jongens én meisjes geboren in 2004 of

2005: 3 ronden van 400m of 1.200m: start om 18.55 u.• PRESTATIELOOP 5 KM: start om 19.30 u.: 2 ronden

van 2,5 km• PRESTATIELOOP 10 KM: start om 20.15 u.: 4 ronden

van 2,5 km

Bij de 5 en 10 km lopen dames en heren samen. Er zijn wel reeksindelingen voor de opmaak van de resultaten (Dames: reeks 1: -30 jaar | reeks 2: 30-49 jaar | reeks 3: 50 jaar en ouder.Heren: reeks 1: -30 jaar | reeks 2: 30-45 jaar | reeks 3: 46-59 jaar | reeks 4: 60 jaar en ouder).

Er kunnen zowel individuele lopers als teams meelopen. Een team bestaat uit 4 individuele lopers die samen een team vor-men en éénzelfde afstand lopen. Hun individuele tijden wor-den dan samengeteld om als team te kunnen genoteerd wor-den. Verdere info over de ploegencompetitie vind je op www.menen.be/grensloop. De uitslagen worden onmiddellijk na de wedstrijd via www.menen.be/grensloop bekendgemaakt.

INSCHRIJVEN

Vooraf inschrijven is aan te raden (= 8 euro korting!), maar ook de dag zelf kun je nog inschrijven. Vooraf inschrijven kan tot 4 mei 2016 en dat enkel via www.menen.be/grensloop. In-schrijven de dag zelf kan tot een uur voor de start van de reeks waarin je start.

voorinschrijving daginschrijving

kidslopen 2 euro 3 euro

5 km 7 euro 15 euro

10 km 7 euro 15 euro

team 5 km 25 euro geen daginschrijving

team 5 km 25 euro geen daginschrijving

PRIJZENPOT

Elke deelnemer ontvangt een kleine attentie en alle kinderen krijgen daar een medaille bovenop. Verder zijn er prijzen voor de top 3 dames en heren algemeen (5 km en 10 km), de top 3 dames en heren per reeks (5 km en 10 km), de winnende teams (5 km en 10 km), de sportiefste school en het bedrijf of de vereniging die ons de beste ploegfoto kan bezorgen (zie hierna).

LOOP DE 3DE GRENSLOOPverleg je sportieve grenzen op 20 mei

Page 5: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

www.menen.be 5

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

NIEUW IN 20161. De datum valt later en is niet meer de eerste vrijdag

van mei. Dit gezien het eerste weekend van mei He-melvaartweekend is en het tweede weekend van mei Pinksteren.

2. Plaats van de kleedkamers en douches ligt nu dich-ter bij het stadhuis, in het Sint-Aloysiuscollege van Menen.

3. Het gelegenheidscafé in de bar van het Sint-Aloy-siuscollege.

4. Gezien het groot aantal deelnemers vorig jaar van kin-deren van het eerste en tweede leerjaar, lopen de jongens en meisjes van deze reeks dit jaar apart.

5. Onmiddellijk na de aankomst van iedere reeks volgt de prijsuitreiking.

6. Er zijn ook prijzen voor de top 3 per reeks (3 reeksen bij dames en vier bij de heren). Deze reeksprijzen worden nadien opgestuurd.

7. Door een aangepaste praktische aanpak van de dag-inschrijvingen zullen die dit jaar vlotter verlopen.

8. Om voorinschrijvingen te blijven aanmoedigen, hebben we ook het prijsverschil tussen voorinschrij-ving en daginschrijving vergroot. Prijs van de voorin-schrijvingen blijft behouden, 7 euro. Dagprijs is geste-gen naar 15 euro. Kinderen 2 euro en 3 euro.

9. Verken het parcours via Strava én loop er jouw per-soonlijke besttijd.

10. Prijs voor het bedrijf of vereniging die ons de mooiste ploegfoto kan bezorgen van hun deelname aan de Grensloop.

SPORTIEFSTE LAGERE SCHOOL

Met dit initiatief willen we kinderen uit het lager onderwijs warm maken om met leerlingen van de andere Meense scholen in competitie te gaan. De prijs van sportiefste school komt toe aan de school met de grootste participatiegraad: de deelname aan de GRENSLOOP wordt dus berekend in verhouding tot het totaal aantal leerlingen van de school. Zo komen ook kleinere scholen in aanmerking voor deze prijs. De winnende school ontvangt een waardebon van 50 euro.

NIEUW: PLOEGFOTOWEDSTRIJDDit jaar is er voor het eerst ook een prijs voor het bedrijf of de vereniging uit de stad Menen die ons de mooiste ploegfoto kan doorsturen na de GRENSLOOP. Het team moet de foto tegen ten laatste 25 mei naar [email protected] mailen. Op de foto moet duidelijk zichtbaar zijn dat het gaat om een deelname aan de GRENSLOOP van 2016. De foto moet op de dag van de GRENSLOOP genomen zijn en het bedrijf of de vereniging die aan deze ploegfotowedstrijd deelneemt moet zijn zetel in Menen, Lauwe of Rekkem hebben. Een deskundige jury zal de foto beoordelen.

FREDERIK ZEGT...Ereburger van Menen, Ironman World Champion 2013 én pe-ter van de GRENSLOOP Frederik Van Lierde geeft 5 goede redenen waar-om je moet deelnemen aan de GRENSLOOP:

1. uitdagend en verkeers-vrij parcours in het hartje van de stad Me-nen!

2. kids én volwassenen kunnen starten waardoor het een echt familie-evenement is!

3. de lente is dé ideale periode om de conditie eens te testen!

4. voor de Menenaars is dit een unieke belevenis: voor eigen volk en door eigen straten lopen!

5. uit ervaring weet ik dat een 3de editie steeds een kwalitatieve wedstrijd garandeert ;-)

Page 6: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

6 www.menen.be

EET GEZONDuit eigen grondMet de campagne ‘Gezond uit eigen grond’ pro-moot de Vlaamse overheid gezond tuinieren: hoe ziet een gezonde moestuin eruit, wat heeft een tui-nier nodig heeft voor een goede oogst…

Nu de lente is gestart, halen heel wat Vlamingen hun tuin-handschoenen boven. Liefhebbers van gezonde voeding planten ijverig sla en tomaten, en kinderen vragen aan opa hoe ze radijsjes kunnen zaaien. Op tv bulkt het van de tren-dy tuinprogramma’s. De moestuin heeft zijn saaie imago af-geschud. En dat komt onze gezondheid ten goede.

DUIDELIJKE INFO

Bij de aanleg van een moestuin komt heel wat kijken. Welke groenten ga je planten of zaaien? Is de grond vruchtbaar? Hoe pak je bladluizen aan? En welk plekje is geschikt voor een kippenren? Alle info voor een gezonde moestuin vind je op www.gezonduiteigengrond.be. De website zet de be-langrijkste vuistregels voor gezonde groenten en eieren op een rijtje. Met eenvoudige tips en duidelijke info kom je te weten hoe je een moestuin aanlegt en wat je moet doen voor een goede oogst. Ook hoe een kippenren er moet uitzien en wat kippen wel en niet eten, wordt haarfijn uit-gelegd. Je kunt er ook de volledige praktijkgids downloaden.

GEZONDE GROND? DOE DE TEST!

Een gezonde tuin begint bij gezonde grond: een vruchtbare bodem, zonder vervuiling. Maar hoe weet je of je tuingrond gezond is? Op www.gezonduiteigengrond.be kun je dat eenvoudig testen. Een online vragenlijst zet alle belangrijke info op een rijtje: woon je dicht bij een drukke weg? Is er industrie in de buurt? Stoken de buren soms een vuurtje in de tuin? Na afloop krijg je een duidelijk advies. Een aanrader voor iedereen die houdt van lekkere en gezonde groenten.

INFO www.gezonduiteigengrond.be

GRATIS BLOEMEN laten zoemenDit jaar organiseert het provinciebestuur voor de zesde maal de campagne ‘Laat het zoemen met bloe-men’. In een notendop: de provincie verspreidt gratis zakjes met bloemzaad richting burgers. De gekozen bloemen worden zeer gesmaakt door de gemiddelde bij.

Voor wie van Mars komt, nog even de bijenproblematiek in een notendop. Door een resem aan oorzaken, is de spijtige vaststelling dat de bijenpopulatie (honingbijen, maar ook een flink pak soorten solitaire bijen) onrustwekkend afneemt. Bij-en zijn immers ontzettend nuttig als bestuiver van van alles en nog wat. Als je weet dat naar schatting één derde van alle land-bouwgewassen ter wereld afhankelijk zijn van insectenbestui-ving, dan begrijp je ook waarom een achteruitgang van onze bijen een zorgwekkende evolutie is!

Eén van hun problemen is het steeds verminderend aanbod van nectar in tuinen, bermen, weilanden… Streven naar méér bloemen is dus streven naar méér bijen! Méér bloemen, daar zorgt in het ideale geval de natuur zélf voor. Als we bermen en weilanden zo goed mogelijk ecologisch beheren, dan komen onze wilde kruiden/bloemen netjes vanzelf. Maar in tuinen en parken kunnen/mogen we nog een stapje verder gaan. Er mag al eens iets uitgezaaid worden (wat we in de vrije natuur liever niet doen). De provincie ontwikkelde twee zaadmengsels voor de omgeving van park en tuin.

BLOEMENAKKER OF BLOEMENWEIDE

Met het eerste mengsel – voornamelijk zogenaamde akkerkrui-den - leg je een zogenaamde ‘bloemenakker’ aan, bij voorkeur op een zonnige plek en op ‘blote’ grond. Een bloemenweide is een grasveld dat je hoog laat doorschieten. Tussen de grassen zorgen zogenaamde graslandkruiden voor bloei. Een bloemen-weide leg je best ook aan op blote grond. De bloemen zullen opkomen, de grassen ertussen komen vanzelf. Bestel je bloe-menzaad bij de provincie. Ook via de NME-bezoekerscentra (Bulskampveld, Palingbeek, Gavers, Blankaart, de Nachtegael) kunnen de zaden verkregen worden.

INFOProvinciaal informatiecentrum Het Tolhuis

T 0800 20 021, [email protected] www.west-vlaanderen.be/bijen

Gezond tuinieren? Zo doe je het!

DEPARTEMENT LEEFMILIEUNATUUR &ENERGIE www.gezonduiteigengrond.be

Page 7: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

www.menen.be 7

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

Na een lange uitputtende reis van duizenden kilo-meters arriveren in maart naar jaarlijkse gewoonte de eerste zwaluwen terug in ons land. De gevederde luchtacrobaten zijn zeer honkvast en komen meestal terug naar hun hun oude vertrouwde nest waar ze hun vorige kroost groot brachten. Terwijl gierzwalu-wen - die eigenlijk geen ‘echte’ zwaluwen zijn - boven de stad acrobatische toeren uithalen op zoek naar insecten, vliegen de echte zwaluwen (huiszwaluw en boerenzwaluw) druk af en aan met modder voor (re-novatie van) hun nest. LUCHTACROBATEN BEDREIGD Spijtig genoeg neemt het aantal deelnemers aan dit vliegspek-takel de laatste jaren sterk af. Door het gebruik van sproeistof-fen verdwijnen insecten en daarmee ook het voedsel voor de

zwaluw en ook onze gebouwen zijn niet echt zwaluwvriende-lijk. Veel nieuwe gebouwen zijn potdicht en dus ontoegankelijk voor zwaluwen en ook bij oude gebouwen worden kieren en spleten dichtgemaakt. De nesten van huis- en boerenzwaluw worden nog al te vaak vernietigd of verwijderd en ook het aanbod van nestmateriaal (modder) is sterk verminderd. Het stadsbestuur van Menen en Stadlandschap Leie en Schelde willen graag weten waar er kolonies zwaluwen zitten in Me-nen. Geef je die aan ons door? Je mag de aanwezigheid van ko-lonies of nesten melden bij de Milieudienst, [email protected] en weetjes over zwaluwen vind je in de brochure ‘Ge-zocht! Luchtacrobaten’ te vinden op www.stadlandschapleie-schelde.be/zwaluwen.

INFOStad Menen, Milieudienst

T 056 529 372, [email protected]

OVER DE BODEMSANERINGvan de voormalige site Gaselwest

HELP!waar zitten onze zwaluwen?

Op de site van de stad Menen (Yvonne Serruysstraat 28), werd vanaf halfweg de 19de eeuw tot midden de 20ste eeuw stadsgas geproduceerd of opgeslagen. Dat stadsgas werd gebruikt voor de uitbouw van een ver-lichtingsnet in Menen en de omliggende gemeenten, maar liet op de site een historische bodem- en grond-waterverontreiniging na.

Eandis is verantwoordelijk voor de sanering van deze bodem- en grondwaterverontreiniging. De afgelopen jaren voerde Ea-ndis verschillende bodemonderzoeken uit op het terrein, in overleg met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). In mei 2016 start de sanering van de verontreinigde bodem op het terrein in de Yvonne Serruysstraat.

BEPERKTE HINDER

Tijdens de werken blijven zowel de Yvonne Serruysstraat als de Kapucijnenweg volledig bereikbaar. Dagelijks is er trans-port van vervuilde en niet-vervuilde aarde en ander puin met vrachtwagens. Hierbij wordt rekening gehouden met de spits-uren zodoende dat er geen extra verkeershinder is. De fietsersverbinding tussen de Yvonne Serruysstraat - Kapu-cijnenweg en de Oude Leielaan moet tijdens de werken afge-

sloten worden. Daarom komt in de Kapucijnenweg een tijde-lijk aangelegde brug die een voetgangers- en fietsverbinding moet voorzien naar de Oude Leielaan. De aansluiting tussen de Kapucijnenweg en de Oude Leielaan ligt trouwens op het knooppuntennetwerk van Westtoer. Die verbinding - met om-leidingssignalisatie door Westtoer - blijft dus bestaan.

INFOMOMENT BUURTBEWONERS

In overleg met de stad Menen wil Eandis omwonenden uit-gebreid informeren over de aanpak van dit saneringsproject. Tijdens een infomoment op dinsdag 12 april (om 19 u.) in de kantoorgebouwen van de Stad Menen in de Yv. Serruys-straat 28 gaat Eandis in op de vele maatregelen die genomen worden om de sanering vlot en veilig te laten verlopen (preventie van ver-keers- en geluidshin-der…).

INFOwww.menen.be/gaselwest

Page 8: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

8 www.menen.be

In het kader van het proefproject RenBEN zijn we nog op zoek naar 9 rijwoningen in de Barakken of het centrum van Menen voor het project. Eerst gebeurt er een screening van de woning. In een latere fase ont-vang je als eigenaar een vrijblijvend voorstel hoe de woning via een stappenplan op een kostenoptimale manier kan gerenoveerd worden tot een comforta-bele en energievriendelijke woning.

De stad Menen, Intercommunale Leiedal, Bostoen, Renson, Is-over, Bond Beter Leefmilieu en de universiteit Gent werken intens samen in dit RenBEN-project. Het kadert binnen de ambitie om van Zuid-West-Vlaanderen een regio te maken waar het ‘warm wonen’ is: een energiezuinige regio, met een hoog wooncomfort en lage energiearmoede cijfers.

DE AMBITIES VAN HET PROJECT RENBEN:

• de waarde van de woning behouden of verbeteren;• de levensverwachting van de woning vergroten;• het comfort vergroten voor de huurder;• energie besparen voor de huurder;• meewerken aan klimaatdoelstellingen: CO2 uitstoot be-

perken.

Heb jij een rijwoning in de Barakken of het centrum van Me-nen die je verhuurt? Heb je interesse in het project? Neem dan contact op en stel je kandidaat voor dit project.

INFOStad Menen, dienst Huisvesting,

T 056 529 367, [email protected]

GEZOCHT 9 HUURRIJWONINGENom bijna-energieneutraal te renoveren

DE VLAAMSEENERGIELENINGJe bent geïnteresseerd in een goedkope of rente-loze Vlaamse Energielening? Hier vind je alle info.

Er zijn twee voorwaarden met betrekking tot jouw woning:1. de woning is minimum 5 jaar oud (dus enkel renovatie)2. de woning doet dienst als hoofdverblijfplaats (geen va-

kantiewoning, buitenverblijf)

Je kan maximaal 10.000 euro ontlenen, terug te betalen in maximaal 5 jaar. Je kiest zelf welk bedrag je ontleent en of je ontleent op 5 jaar of minder lang. Er is ook de mogelijk-heid om jouw lening vervroegd af te betalen, bijvoorbeeld na ontvangst van premies voor deze investeringen.

De energiebesparende investeringen die in aanmerking ko-men: dak-, muur- en vloerisolatie, superisolerende beglazing (glas en schrijnwerk), condensatieketel of een cv-ketel op biomassa, warmtepomp, gaskachel/convector met het HR+ label, pelletkachel, thermostatische regeling (digitale klok-

thermostaat, thermostatische radiatorkranen), zonneboiler (warmwatervoorziening op zonne-energie), zonnepanelen, warmtepompboiler, gasgeiser/-bulex/-doorstromer voor warmwatervoorziening (geen boilers).

2% RENTE OF 0%

De lening aan 2% staat open voor iedereen. Er zijn geen in-komensvoorwaarden. Aangezien het een lening betreft gaan we natuurlijk jouw terugbetalingscapaciteit na.Er zijn wel vier wettelijk bepaalde groepen die de renteloze lening (0%) kunnen aanvragen:1. mensen met een verhoogde tegemoetkoming bij hun

ziekenfonds (klevertje ziekenfonds eindigt op 1);2. mensen met een beperkt inkomen (bruto inkomen van

het huishouden is lager of gelijk aan 16.965,47 euro + 3.140,77 euro per persoon ten laste);

3. mensen in schuldbemiddeling die hun verwarmingsfac-tuur niet kunnen betalen;

4. mensen die begeleid worden door het OCMW voor betalingsproblemen bij hun energiefacturen.

INFOLeningen aan 2%: [email protected], T 056 529 285Leningen aan 0%: [email protected], T 056 527 122

Page 9: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

www.menen.be 9

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

SCHRIJF NU IN VOOR DE 4DE EDITIE

WORD JIJ ONZE STADSAMBASSADRICE 2016-2017?Verrijk je persoonlijkheid, schitter met de meest begeerde titel van je stad en maak kans op een Vespa, juwelen, zwemabonnement en aankoopbons bij talrijke handelszaken uit Menen, Lauwe en Rek-kem! Laat deze unieke kans niet liggen als je tussen de 17 en 27 jaar bent, de Belgische nationaliteit hebt en in Menen, Lauwe of Rekkem woont (ev. via co-ouderschap) of een aantoonbare link hebt met Menen (vb. lid van een vereniging).

We hebben al enkele inschrijvingen en willen nog enkele kandidaten om er een spannende verkiezingsshow van te maken! Stel vandaag nog je kandidatuur en stoom je klaar voor de spetterende verkie-zingsshow op zaterdag 27 augustus 2015 om 19.30 u. in CC De Steiger. Contacteer de dienst Evenementen of schrijf meteen online in via www.menen.be.

INFO EN INSCHRIJVINGENStad Menen, dienst Evenementen

T 056 529 415, [email protected], www.facebook.com/ambassadricestadmenen

Op zondag 8 en maandag 9 mei 2016 organiseert de Toerismecluster Grensleie de 4de editie van de Grens-leie Smikkeltocht. Het wordt opnieuw een veelzijdi-ge fietstocht op het vernieuwde fietsnetwerk die de grenzen van de regio aftast.

SMIKKELEN IN DE REGIO

Dit jaar start de Smikkeltocht in ‘Hoeve Geluwebroek’ te Ge-luwe. Daarna volgt een aperitiefstop in ‘De Nachtwaker’ in Moorslede. Over de middag is er een heerlijke lunch voorzien in de feestzaal van ‘Kasteel Rodenbach’ in Roeselare.

In de namiddag wordt halt gehouden in het ‘Kasteel van Rum-beke’ waar een bezoek gebracht kan worden aan de tentoon-

stelling van Koning Albert I tijdens de 1ste Wereldoorlog.Via de Kezelbergroute en een halte in Ledegem voor koffie en taart fietsen we via Dadizele terug richting Geluwe.

VLUG INSCHRIJVEN

Deelnemen kost 26 euro voor volwassenen en 16 euro voor kinderen tot 12 jaar. Inschrijven kan vanaf 4 april in de dienst Toerisme en via www.menen.be/toerisme. Het aantal deelne-mers is beperkt tot 250 personen per dag. Vlug zijn is dus de boodschap!

INFOStad Menen, dienst Toerisme

Rijselstraat 77, MenenT 056 532 363, [email protected]

Page 10: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

10 www.menen.be

DE BIB het leven van a tot z

INFOBibliotheek,

Waalvest 1 - 8930 Menen,T 056 515 870

[email protected]

DELEN IS DE TOEKOMST!?Bibliotheek Menen brengt tijdens de maand april de nieuwe deeleconomie onder de aandacht. Ieder-een weet dat je afgedankte spullen in de kringloop-winkel kan delen, maar je kan evengoed fiets, auto, werkmateriaal, eten of je woning delen.

Tijdens de maand april tonen themastands in de bibliotheek allerlei nieuwe boeken, informatie, folders… over deze deelcultuur. Een lijst met websites toont leuke initiatieven zoals stal13 in Kortrijk, Sint-Pieters deelt in Brugge …

Op zaterdagvoormiddag 16 april 2016 is iedereen welkom voor een deelhappening in de bib. Tussen 10u en 11u30 kan je terecht voor informatie over plaatselijke initiatieven zoals autodelen, de Wereldtuin, Lets, bewust koken, de Al-loamotheek, kringloopwinkel… Goed voor een losse bab-bel met een (verantwoord) hapje en drankje.

Op donderdagavond 21 april 2016 nodigt bibliotheek Me-nen Low Impactman Steven Vromman uit. Met de nodige humor laat hij ons zien op welke creatieve manieren we de wereld om zeep helpen en wat we er alsnog kunnen aan doen.

DEELHAPPENINGZATERDAG 16 APRIL 2016 | 10U TOT 11U30

Tijdens deze happening stellen kleine plaatselijke initia-tieven in verband met deeleconomie zich voor, met tel-kens een standje met wat uitleg. Daarnaast presenteert de bibliotheek folders en andere info over initiatieven uit de deeleconomie op regionaal of landelijk vlak.

MET VOLGENDE THEMA’S EN INITIATIEVEN: VOEDING EN TUINEN: Wereldtuin (Menen)(een moestuin als boeiende ontmoeting- en leerplek), Biopluktuin (Lauwe), Kor-teketen-economie, stadsboerderij Kortrijk, Rechtvandeboerderij.be, duurzaam koken of koken met kruiden uit eigen tuin (soep-proefstand met Jozef Bousse), Soepcafé (voedseloverschotten uit winkels omgetoverd tot soep en andere lekkere gerechtjes), Na-tuurpunt…MOBILITEIT (auto/fiets): Autodelen, Cambio…GOEDEREN: Alloamotheek (Menen)(nieuw initiatief, een ge-reedschapsbibliotheek waar iedereen materiaal kan ontlenen), Kringloopwinkel (wat is er mogelijk met recuperatiemateriaal of afdankertjes?), Lets (een kring waarbinnen mensen met elkaar spullen uitwisselen op vrijwillige basis), Sint-Pieters Deelt (Brugse wijk met veel deelinitiatieven), Ecoshop, Televestiaire…KENNEN & KUNNEN: Repair Café, Lets (naast spullen wor-den ook tijd, diensten en kennis uitgewisseld op vrijwillige basis)WONEN: Woningoppas, huisruil, iedereenruiltmee, cohousing…REIZEN: AirbnbCROWDFUNDING

DE ‘LOW IMPACT MAN’ SHOWMET STEVEN VROMMANDONDERDAG 21 APRIL 2016 | 19U30 Kan humor de wereld redden? Steven Vromman, alias de Low Impact Man, doet alvast een poging met zijn eco-comedy- pro-gramma. Met de nodige humor laat hij ons zien op welke cre-atieve manieren we de wereld om zeep helpen en wat we er alsnog kunnen aan doen. Hij houdt de politiek, de bedrijven en de technologie een kritische spiegel voor. Tussendoor lachen we al dan niet groen met de uitvergrote gewoontes van de Homo Consumentus.Reserveer je plaatsje en mail naar [email protected] bel T 056 515 870.

Page 11: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

www.menen.be 11

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

#KORTNIEUWS #KORTNIEUWS #KORTNIEUWS #KORTNIEUWS #KORTNIEUWS

ZOEK JIJ EEN VAKANTIE-JOB?Het stadsbestuur en het zwembad ‘t Badhuis zoeken jobstudenten voor deze zomer. Animatoren (Jeugd-dienst), poetspersoneel, administra-tief personeel en redders kunnen in juli en augustus aan de slag. Alle info, deadlines en formulieren om in te schrijven kun je op www.menen.be vinden.

WOONLOKET APRILWil je premies aanvragen voor het verbouwen van een woning? Of wil je juridisch advies bij een huurpro-blematiek? Dan kun je terecht bij het Woonloket op donderdag 14 april 2016 van 14 u. tot 16 u. in het LDC Dorpshuis Rekkem en van 16.15 u. tot 18 u. in het Gemeentehuis van Lauwe. Het Woonloket is een or-ganisatie van de stedelijke dienst Huisvesting en groepeert alle huis-vestingsmaterie in één loket. Het Woonloket staat garant voor kwa-litatieve en deskundige dienstverle-ning. Het Woonloket is er voor ie-dereen die betaalbaar en kwalitatief wil wonen, met voldoende woonze-kerheid in een goede woonomge-ving.

INFOStad Menen, dienst huisvesting,

T 056 529 285, [email protected]

VLAANDEREN FEEST!Zet je een straatfeest of een wijkinitiatief in de stei-gers in de periode van 1 tot en met 11 juli? En wil je die activiteit in het teken van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap plaatsen?

Word dan lokale organisatiepartner voor Vlaanderen Feest! en maak kans op een feestcheque tot 170 euro. Alle informatie en het aanvraagformulier vind je op www.vlaan-derenfeest.eu.

aanvang: 14 u.deuren vanaf 13.30 u.

locatie: CC De Steiger, Waalvest 1 in Menenkaarten aan de deur 4 euro | in voorverkoop: 3 euro

(voorverkoop via stadhuis Menen en leden OAR)

donderdag28 april 2016

ORGANISATIE: OAR (Ouderenadviesraad)i.s.m. de stad Menen – dienst Welzijn, T 056 529 422 - [email protected]

SENIORENFEEST

met Dina Rodrigues en Paul Bruna

Page 12: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

Maandblad van Cultuurcentrum De Steiger v.z.w., 24ste jaargang, nr. 8Afgiftekantoor 8500 Kortrijk Mail - Erkenning: P2A6007Maandelijks - april 2016 - verschijnt niet in augustus - V.U. G. Vanryckegem, Waalvest 1, 8930 Menen.Afz.: Cultuurcentrum De Steiger v.z.w., Waalvest 1, 8930 Menen

CUltUUrCEntrUM MEnEnStEiGErniEUWS APril 2016

www.ccdesteiger.be

UiT in MEnEn

tHEAtEr

VriJDAG 22/04 - 20.15 U. - tHEAtErZAAl

DE SPEElMAn: ‘Hechten’

Dat de cast van ‘Safety First’ bestaat uit rasacteurs, bewijzen ze nog eens met deze voorstelling.in ‘Hechten’ zoeken Wim Vande Voorde, Gert Brackx en lise Verrijcken naar manieren om om te gaan met de wonden uit hun leven: Wim, boekhouder en koele, verbitterde asceet. Zijn jongere stiefbroer Gert, eeuwige student en romantische dromer en twijfelaar. Kinderen van dezelfde vader, maar van verschillende moeders. Allebei evenveel bindings- als verlatingsangst.

Allebei strijden ze om de gunst van de intelligente, begaafde maar hopeloos verwarde lise. lise is 35, filosofe met een zwak voor Nietzsche, vrijgezel, ontevreden met zichzelf en de wereld, en in alles besluiteloos. Ze wil iets doen met haar leven. iets zinvols. Ze weet alleen niet zo goed wat ze wil. En met wie.

Tekst en regie: Stefaan Van BrabandtVan en met: Ruth Beeckmans, Matteo Simoni en Bruno Vanden Broecke

Kaarten: € 16,00 - € 15,00 - € 13,00 (-26 jaar)

Punten sparen?Het kan bij ons!

MUZiEKtHEAtEr Voor iEDErEEn VAnAF 5 JAAr

WoEnSDAG 30/03 - 15.00 U. + 19.00 U. - DE StUDio

ZonZo CoMPAGniE: ‘Slumberland’‘Slumberland’ is een adembenemende filmisch-muzikale tocht naar de wereld van de nacht. Het moment dat alles kantelt en de droom het wint van de realiteit. Het zijn de kinderen zelf die je met hun verbazingwek-kende fantasie meenemen naar een fascinerende wereld. Ze vertellen over hoe ze slapen, wat er gebeurt in hun dromen en waarom het nacht wordt. De live gebrachte songs van An Pierlé en Fulco ottervanger en de filmbeelden van Nathalie Teirlinck verbeelden en verklanken een reeks wonderbaarlijke figuren die elkaar in een nachtelijke wereld ontmoeten. Het maanmeisje dat op de aarde landt, het zandmannetje dat zijn zand-grot verlaat, de slaapprofessional die de slaap tot wetenschap maakt, de vleermuisjongen die liefst onderste-boven slaapt… Stuk voor stuk magische, ontroerende en grappige figuren die balanceren op de slappe koord tussen wat echt is en wat niet. Allemaal personages die nog lang in je geheugen blijven verder leven.

Regie en video: Nathalie Teirlinck - Livemuziek: An Pierlé en Fulco Ottervanger - Foto: Dries SegersKaarten: € 8,00 - € 7,00 - gratis voor leden Jeugd & Muziek Menen

Leden van de gezinbond krijgen € 2,00 per ticket terug op hun gezinsspaarkaart (alleen voor losse tickets)

tEntoonStEllinG

F-B ArtVAN 8 TOT 30 APRIL

Frans-Belgische tentoonstelling met werk van:

- Jean-Pierre Delannoy (F)- Christian Carrette (B)- Jean-Gabriel Jonin (F)- Denise Debaes (B)- Xavier Lorette (F)- Dirk Steppe (B)

Opening op donderdag 7 april om 19.30 u

Openingsuren tentoonstelling: maandag - vrijdag, van 14 tot 18 u.

en op zaterdag van 9 tot 12 en van 14 tot 18 u.

Page 13: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

CUltUUrCEntrUM DE StEiGEr, Waalvest 1, 8930 Menen, t 056 51 58 [email protected] - www.ccdesteiger.be

oPEninGSUrEn:- maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 8.30 - 12.00 u. en 13.00 - 17.00 u.- donderdag: 10.00 - 12.00 u. en 13.00 - 19.00 u.- zaterdag: 9.00 - 12.00 u.

HoBBY & VorMinG

FotoGrAFiECirCUit - MAAnDEliJKS EEn FotoGrAAF tE GASt in DE PASSAGE

on tHE roAD - BlUES & rootS

inFo

donderdag 21 april om 20.15 u. - cafetariaTONY SPINNER (usa)

De voormalige toto-gitarist brengt stevige rockers, gevoelige bluessongs, funky grooves, rauwe boogie en spannende jams. niet te missen dus!

Kaarten: € 11,00. Bijna uitverkocht!

Masterclass Piloxing door Anneloes WelterDeze combinatie van boxing, pilates en dans zorgt voor een beter gestroomlijnd figuur.• zaterdag 16 april om 13.30 u.• inschrijving: € 8,00

Rubens en de barokin Vlaanderen wordt de barok beheerst door drie grootmeesters: rubens, Van Dyck en Jordaens. Hun kunst is een wervelend spektakel om vor-sten, kerkleiders, kapitaalkrachtige mecenassen.. te behagen met extreme gemoedstoestanden, dynamische composities, weelderige portretten. • 4 maandagen vanaf 11 april om 19.00 u. • begeleiding: Freddy Vandecappelle (VormingPlus)• inschrijving: € 52,00 (incl. syllabus)

Klassieke bereidingen in een vegetarisch jasjeWe leren de diverse eiwitten zoals o.a. seitan, tofu en tempeh uit de vegetarische keuken kennen en deze gebruiken in klassieke bereidingen. • op woensdag 20 en 27 april van 19 tot 22 u.• begeleiding: Peter Vandermeersch (VormingPlus)• inschrijving: € 44,00 (incl. ingrediënten)

Maak je eigen (vakantie)fotalbum met AlbelliAlbelli is een gebruiksvriendelijke online afdruk-service die fotoboeken van hoge kwaliteit aflevert.• dinsdag 5 april van 18 tot 21 u. of van 14 tot 17 u.• begeleiding: Ellen Van Steenberge• inschrijving: € 15,00

Gitaar (leren) spelen - deel 2nog op zoek naar een leuke hobby of je speelt al gitaar en je wil bijleren en je kennis verfijnen en verbeteren? Bij ons kan je terecht!• maandag 11 en 25 april van 19.30 tot 20.30 u.• begeleiding: Steve Wemaels• inschrijving: € 20,00

Zelfhulp drukpuntmassageShiatsu of acupressuur (drukpuntenmassage) is een eeuwenoude behandelingsvorm waarbij vinger- of duimdruk wordt toegepast op het lichaam. Het is een vorm van complementaire gezondheidszorg die heilzaam, ontspannend en vitaliserend werkt. • 3 maandagen van 19.00 tot 22.00 u op 11, 18 en 25 april• begeleiding: Daniël Defruyt (VormingPlus)• inschrijving: € 45,00

JAnnA BECK: ‘Memory Glitters’nog tot 14 april

BEnJAMin EnGElBEEnS: ‘Quelques battements de cils’van 18 april tot 5 mei

rijselstraat 77, 8930 Menen, t 056 53 23 63

THEO DE SMET: CONATA - zoektocht naar beeldtaalschilderijen en tekeningen

nog tot 10 april

theo De Smet schildert gedreven, met veel ma-terie, een groot kleurenpalet en in grove toet-sen. Zijn werken zijn expressief. Aanvankelijk schildert hij vooral portretten van mensen die hem boeien. nadien maakt hij landschappen, in dezelfde expressieve stijl.Gaandeweg evolueert zijn werk van figuratief naar abstract. Hij begint andere ondergronden te gebruiken, onder meer hout en jute, exploi-teert verder zijn fantasie, en zijn creaties worden een mix van tekenen en schilderen.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk van woensdag tot zondag, van 14.00 tot 17.30 uur.

Ligconcerten met klankschalenHarmonische klanken en trillingen brengen je terug in balans, zowel fysisch als emotioneel. Per maand staat een natuurelement centraal.• dinsdag 26 april (19.30 - 21.30 u.): thema lucht dinsdag 24 mei (19.30 - 21.30 u.): thema vuur• begeleiding: Andy Vanbeveren(VormingPlus)• inschrijving: € 15,00 per avond

De Menopauze - wijs door de overgangonder deskundige begeleiding van een meno-pauzeconsulente bespreken we wat de overgang inhoudt. We kijken naar de oorzaak van de klachten en de mogelijke gevolgen. We gaan zien dat leefstijl, voeding, beweging en ontspanning een grote rol spelen.• 3 woensdagen van 19.00 tot 21.00 u. op 13, 20 en 27 april• begeleiding: Régine Cornelius• inschrijving: € 45,00

Yoga vrouwencirkelin deze cirkel van vrouwen creëren we ruimte voor onszelf en voor elkaar. Een sacrale ruimte waar we kunnen zijn, precies zoals we zijn, met alles wat zich op dat moment aandient. Zachte yogahoudingen, beweging, dans, voedende en respectvolle aanraking, zingen, muziek, stilte en meditatie brengen ons terug in ons lichaam.• zaterdag 23 april van 9.00 tot 11.30 u.• begeleiding: Alexandra Cordonni• inschrijving: € 10,00

50+ fietstochtenGezellige en rustige fietstochten van 25 à 30 km, waarbij we aandacht hebben voor wat er langs onze weg te zien is. We spreken telkens af om 14.00 u. aan de ingang van het Cultuurcentrum.• donderdag 21 april: naar Ledegem en Dadizele• andere voorziene data: donderdagen 21 mei, 25 juni (dagfietstocht), 24 september en 15 oktober (met afsluiter)• inschrijving: € 1,25

Voor alle reeksen is inschrijving en betaling vooraf vereist.Noteer in uw agenda alvast de seizoens-afsluiter van de cursussen: vrijdag 27 mei vanaf 11.00 u.

Page 14: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

#STADSMAGAZINE LEIEDRA AD

V.U. UiT in MENEN (agenda): Culturele Raad, Grote Markt 1,8930 Menen - [email protected] - T 056 529 412Deadline meinummer: voer je activiteiten vóór 10 april in via www.uitdatabank.be.

UIT IN MENEN AGENDAAPRIL 2016

UiT in MENEN

INFO www.menen.be/uitinmenen

VRIJDAG 1 APRIL

WANDELEN | LEIETOCHT | Wandel-tocht in de Leievallei langs rustige vlakke wegen | 8:00 - 15:00 | GBS Wonder-wijzer, Hospitaalstraat 14, Lauwe | 1,50 euro | www.de12urenvanlauwe.be

ZATERDAG 2 APRIL

EVENT | VELT-DEPOT | Verschillende producten kunnen aangekocht worden in ons depot. Dit kan gaan van voeders, teeltgaas, gronddoek, meststoffen, kalk… | 10:00 - 12:00 | Velt-depot, Groenes-traat 153, Menen | Gratis |velt.be/activiteiten/velt-depot

KOEKUIT MENEN 14 - 182 APRIL EN 3 APRILHet project Koekuit Menen 14-18 be-staat uit een tentoonstelling, een ver-telwandeling en een wandelparcours. De tentoonstelling legt de focus op het Duitse Militaire vliegveld “Le Coucou” | telkens van 10:00 - 18:00 | Wijkcentrum De Koekuit, Hogeweg 312, Menen | 5 euro | [email protected]

KLEUTERSPORTKAMP DE VASTE VUIST 4 APRIL TOT 8 APRILVoor jongens en meisjes van het 1ste, 2de en 3de kleuter. Opvang mogelijk tot 18:00 | 13:30 - 17:30 | Sporthal Ter Leie, Hospitaalstraat, Lauwe | 55 euro |www.vastevuist.be

THEATERCURSUSSEN4, 5 EN 6 APRIL2 cursussen: ‘Tekst en beweging’ en ‘Ik ben niet wie je denkt!’ | Telkens van 9:00 - 16:00 (woensdag tot 18:00) | CC De Steiger, Waalvest 1, Menen | 48 euro | [email protected] | T 03 222 40 90

VRIJDAG 8 APRIL

MUZIEK | TOONMOMENT JEUGDHAR-MONIE LAUWE | De initiatie (1e en 2e

leerjaar) en het jeugdensemble (vanaf het 4e leerjaar) willen graag laten horen hoeveel muziek zij in zich hebben. Ieder-een welkom | 18:00 - 19:00 | Gemeen-tehuis, Lauweplaats 21, Lauwe | Gratis | www.harmonielauwe.be

ZATERDAG 9 APRIL

TONEEL | DE BAND EN DE BASTAARD | Twee verhalen (The Commitments & The Snapper) van de Ierse auteur Roddy Doyle vormden de basis van deze mu-zikale, tragikomische voorstelling met meer dan 25 acteurs | 09/04 om 20:00, 10/04 om 18:00, 16/04 om 20:00, 17/04 om 15:00 | Loods, Wervikstraat 227, Me-nen | 7 euro | www.cietabloo.be

ZONDAG 10 APRIL

TURNEN | CLUBKAMP TALENTEN & STARTERS VASTE VUIST | Kom onze jongste gymnasten aanmoedigen! In deze wedstrijd geven alle gymnasten van de instapgroepen het beste van zichzelf en strijden om de titel van clubkampi-oen! | Sporthal Ter Leie, Hospitaalstraat, Lauwe | www.vastevuist.be

MAANDAG 11 APRIL

VOORDRACHT | HOE VOORKOMEN WE VALLEN? | Met Jan Vanneste. Deze voordracht bespreekt de mogelijke oor-zaken van valincidenten en geeft 101 tips en suggesties om breuken en fracturen te voorkomen | 14:00 - 16:30 | LDC Al-legro, Menen | Gratis | T 056 527 280.

WOENSDAG 13 APRIL

EVENT | BUITENSPEELDAG 2016 | Dit is een dag waarop de Vlaamse overheid samen met kinderzenders Nickelodeon, VTM Kzoom en Ketnet kinderen stimu-leert om buiten te spelen. Beide zenders tonen geen programma’s tussen 13:00 en 17:00 | 13:00 - 17:00 | Brouwerspark, Menen | www.menen.be/jeugd

ZATERDAG 16 APRIL

EVENT | KINDERROMMELMARKT + GEEFPLEIN | Kinderrommelmarkt: van 14:00 - 17:00. Gratis deelname. Inschrij-ven verplicht vóór 12 april [email protected]. Geefplein van 10:00 - 15:30 (i.s.m. beweging.net). Aanvoer goederen van 8:30 - 12:00 | Zuidstraat 7/9, Menen | [email protected]

EVENT | KUNSTENFESTIVAL UFO 5/7 | Concerten: Wallaroos, Cocaïne Piss, Chantal Acda, TG Gondard. Dans: dans-groep Helios. Poëzie: Willy Spillebeen, Jo-zef Deleu en Philip Hoorne. Diverse DJ’s en literatuurdingetjes. Afterparty | 14:00 - 3:00 | Koningstraat 5/7, Menen | Gratis | [email protected]

CONCERT | LENTECONCERT EN BREUGELAVOND | Koninklijke Volks-harmonie Sint Jozef o.l.v. Astrid Lecluyse, Jeugdharmonie Athalo o.l.v. Jens Demey, Trommelkorps Barakatak o.l.v. Pascal Poot. Concerten gevolgd door maaltijd | 18:00 | Wijkcentrum De Koekuit, Hoge-weg 312, Menen | 12 euro |www.volksharmoniemenen.be

Page 15: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

CONCERT | PAASCONCERT HARMO-NIE LAUWE | Paasconcert van de Har-monie van Lauwe o.l.v. Hilde Balcaen. Beleef een boeiende muzikale avond | 20:00 - 22:00 | Gemeentehuis Lauwe-plaats 21, Lauwe | 5 euro |[email protected]

DEMONSTRATIE | KOKEN MET RESTJES | De Vlaco-lesgeefster geeft je tips voor het plannen en bewaren van voeding, vertelt hoe je houdbaarheidsdata inter-preteert en maakt enkele gerechtjes op basis van restjes uit de keuken | 10:00 - 12:00 | CC De Steiger, Waalvest 1, Me-nen | Gratis | www.mirom.be

ZONDAG 17 APRIL

WANDELING | MEDITATIEVE WANDE-LING IN LAUWE | Via ademhalings- en aandachtsoefeningen proberen we de oneindige stroom aan gedachtespinsels tot rust te brengen. Door stiltemomen-ten in te lassen worden we ons bewust van het hier en het nu, onszelf, onze be-weging en de natuur rondom ons | 14:00 - 16:00 | Preshoekbos, Aalbeeksesteen-weg, Lauwe | 5 euro |[email protected]

EVENT | OOG-EN-BLIK: KUNSTIG GLUREN OVER DE SCHOOLMUREN | Op tien verschillende locaties van onze scholengemeenschap KUNST bewonde-ren gemaakt door de leerlingen. Het vol-ledige parcours bedraagt 23 km en kun je met de fiets of auto afleggen. Op iede-re locatie is er de mogelijkheid om iets te drinken of iets kleins te eten. Starten kan in eender welke locatie | 13:00 -

18:00 | Kasteeldreef 4, Rekkem | Gratis |www.sgstvincentius.be

MAANDAG 18 APRIL

VOORDRACHT | GEZOND OUDER WORDEN | Met Carine Vanhalst. Wil-len we dat niet allemaal, gezond ouder worden? En kunnen we daar zelf iets aan doen? Hoe kunnen we onze voeding optimaal afstellen op onze persoonlijke noden? Wat is een goed ontbijt, wat drinken we en wat zijn de gezonde tus-sendoortjes... | 14:00 - 16:30 | LDC Al-legro, Menen | 3 euro | T 056 527 280

DINSDAG 19 APRIL

VOORDRACHT | LEZING OVER RITU-ELEN BIJ BEGRAFENISSEN DOOR DE EEUWEN HEEN | Lezing door Daniel Delerue. Aan de hand van verhalen ver-telt Daniël over allerlei rituelen bij be-grafenissen. Deze lezing van Stad Menen i.s.m. Gidsenkring en Heemkring Menen kadert in het aanbod van Erfgoeddag | 19:30 - 21:30 | CC De Steiger, Waalvest 1, Menen | Gratis

WEEK VAN DE VALPREVENTIE | EEN VAL KAN IEDEREEN OVERKOMEN! | We staan stil bij een aantal belangrijke zaken: Blijf fit en actief - Ga voor een veilig huis - Zorg voor uw voeten en kijk met u ogen - Let op uw voeding en opgelet met medicijnen. Om 10:00 voordracht in het Dorpshuis i.v.m. valpreventie door een zeer goede spreker. Om 13:30 komt de Valbus toe aan het LDC Dorpshuis, iedereen kan een bezoekje brengen. Tip: wie wil kan over de middag in het WZC OLVr. Middelares, (Priester Coulonstraat te Rekkem) een verzorgd middagmaal nemen voor de prijs van 8 euro. Meer info en inschrijven op 056/411998 (ont-haal WZC O.L.Vr Middelares) | 10:00 – 17:00 | LDC Dorpshuis, Rekkem | Gratis | T 056 433 700

DONDERDAG 21 APRIL

INFO | ELEKTRISCHE EN CNG-WA-GENS IN HET BEDRIJFSLEVEN | Door een verantwoordelijke van EANDIS worden de verschillende elektrische en CNG-wagens nader belicht. Een verte-genwoordiger van DATS 24 staat in voor de informatie over de fiscale voordelen die het gebruik van dergelijke wagens in het bedrijf meebrengt | 17:00 - 22:00 | LAR 27/P, Rekkem | Gratis | [email protected]

VRIJDAG 22 APRIL

EVENT | DE BLAUWE VOGEL | SAMW Menen stelt voor: ‘De Blauwe Vogel’, een theaterwandeling van 6 taferelen op 6 locaties in Lauwe. Leerlingen Woord, AMV, Ensemble en Koor nemen je mee in het verhaal van Maurice Maeterlinck. Expo met werken van SABK Menen | 17:45 - 19:00 | Start Astoria, Hospitaal-straat 67, Lauwe | Gratis |[email protected]

ZATERDAG 23 EN ZONDAG 24 APRIL

TURNEN | VLAAMS KAMPIOENSCHAP ARTISTIEKE GYMNASTIEK DAMES | Dit jaar organiseert Sportgroep Vaste Vuist Lauwe in samenwerking met de Gym-nastiekfederatie het Vlaams kampioen-schap Artistieke Gymnastiek Dames | Sporthal Lauwe, Hospitaalstraat, Lauwe | www.vastevuist.be

ZONDAG 24 APRIL

WANDELING | OUDE BEGRAAFPLAATS | Dodenherdenking, begraafplaatsen en individuele graven bulken van de rituelen. Wandelend tussen de vaak kunstig uitge-werkte grafstenen belicht Yves Dupont deze rituelen, de symboliek op de gra-ven alsook het burgerlijke, politieke én militaire verleden verleden van de stad tijdens een unieke rondleiding | 14:00 | Oude Begraafplaats, Zandputstraat, Me-nen | Gratis | T 0473 750 455

DONDERDAG 28 APRIL

EVENT | SENIORENFEEST MENEN | Op-treden van Paul Bruna en Dina Rodri-gues. Een gezellig samenzijn met koffie en taart | 13:30 - 17:00 | CC De Steiger, Waalvest 1, Menen | 4 euro | Kaarten via T 056 529 422

ZATERDAG 30 APRIL

EVENT | BLOEMEN- EN HOEVEMARKT MET STREEKSPECIALITEITEN | 8:00 - 13:00 | Groentenmarkt, Menen

EVENT | TUINBEURS | Onze afdeling zorgt voor tal van planten die op de beurs voor een miniprijs kunnen aange-kocht worden. Wat is het aanbod? Peter-selie, bloemkool, broccoli, sla, een 40-tal soorten tomaten, paprika… | 10:00 - 12:00 | Groenestraat 153, Menen | velt.be/activiteiten/tuinbeurs

Auteur M. Maeterlinck/ D. van Ranst Bewerking & liedjes: Jo Noreille

Muziek: Alain Verhoeven Tekening: Jérôme Wyseur

De BLauwe Vogel Theaterwandeling in Lauwe

22 april 2016 17:45u - 18:15u - 18:45u Door leerlingen & leerkrachten Woord, AMV, Ensemble en Koor van SAMW Menen & Lauwe

Gratis toegang Start: Astoria, Hospitaalstraat 67 Expo met werken van SABK Menen Reservatie: [email protected] In het kader van permanente evaluatie

Page 16: Stadsmagazine LEIEDRAAD | Stad Menen | april 2016

STADHUIS MENENGrote Markt 1 - T 056 529 [email protected] - www.menen.beHet stadhuis is open op:Ma. & Di.: 8.30u.-12u. | Wo.: 8.30u.-12u. & 14u.-17u. | Do.: 8.30u.-12u. & 16u.-18.30u. | Vr.: 8.30u.-12u. | 1ste & 3de Za.: 9.30u.-11.30u.

GEMEENTEHUIS LAUWELauweplaats 21 - T 056 411 030Het Gemeentehuis is open op:Ma. & Di.:9u.-12u. | Wo.: 14u.-17u. |Do.: 16u.-18.30u.

DORPSHUIS REKKEMLokaal Diensten- & CultuurcentrumPlaats 30 - T 056 433 [email protected] Dorpshuis is open op:Ma. t.e.m. Do.: 9u.-12u. & 13.30u.-17u.Vr.: 9u.-12u. & 13.30u.-16.30u.

WACHTDIENST DOKTERSMenen en Rekkem:Wachtpost De MeanderFabiolalaan 1-3, MenenOproepnummer - T 056 519 951Wachtpost De Meander open op:za., zo. en feestdagen van 8u.-20u.www.wachtpostdemeander.beLauwe: Centraal nummer: 056 520 820

WACHTDIENST APOTHEKERSOp www.apotheek.be, T 0903 99 000 of via het uithangbord aan elke apotheek.

WACHTDIENST TANDARTSENCentraal nummer: T 0903 399 69. op za. 16u.-18u. & op zo. 10u.-12u. en 16u.-18u.

BIN MENENVolg de berichten van het Buurtinforma-tienetwerk Menen op:www.bin-pzgrensleie.be

WIST JE DAT...LEIEDRAAD op FSC®-gelabeld papier wordt ge-drukt? Het FSC®-keurmerk is een bewijs dat het papier uit bossen komt die beheerd worden conform de FSC®-standaard. Deze standaard geldt internationaal gezien als een garantie voor verant-woord bosbeheer.

INFO www.fsc.be

GOED OM WETEN

Zwanen op de Leiefoto met dank aan Inge Lemant