Stadsmagazine bree juni 2011

24
Foto: Nieuwe inwoners: Milan, Soraya en Julie. BREE jaargang 8 - nr. 5 - JUNI 2011 stadsmagazine 6 Veilig barbecuen NIEUWE INWONERS ONTVANGEN IN HET STADHUIS

description

Stadsmagazine

Transcript of Stadsmagazine bree juni 2011

Foto

: Nie

uwe

inw

oner

s: M

ilan,

Sor

aya

en Ju

lie.

BREEjaargang 8 - nr. 5 - JUNI 2011

stadsmagazine

6

Veilig barbecuen

NIEUWEINWONERSONTVANGEN IN HET STADHUIS

4 Nieuwe inwoners

5 Infopunt B-BOX

5 Nieuw politiehuis

6 Veilig barbecuen

7 Opening Natuurpunthuis

10 Juni compostmaand

12 Smile

18 Nieuw cultuurseizoen ‘11-’12

19 Familiedag met de burgemeester

20 Roefeldag goes Afro-Latino

21 3-valleientocht 2011

23 Bree in’t kort

INHOUDStadsmagazine Bree is een uitgave van het stadsbestuur van Bree. Verantwoordelijke uitgever: Jaak Gabriels, Vrijthof 10, 3960 BreeRedactie: Dienst Info, Markt z/n, 3960 Bree, tel. 089 84 85 60 of [email protected]

Stadsmagazine Bree, jaargang 8 - nr. 5

COLOFON

Burgemeester, onlangs werden de nieuwe inwoners in Bree door u en de schepenen rondgeleid. Wonen onze nieuwe Breeënaren hier graag?

Burgemeester Jaak Gabriels: “Blijkbaar wel, want Bree ligt goed in de woonmarkt. Al de functies zijn hier ook aanwezig om aangenaam te wonen, te shoppen, onderwijs te genieten enz… We maken daar ook bewust werk van. Want het is toch belangrijk om fijn te kunnen wonen en werk kort bij huis te hebben. Iets waar wij dus ook sterk op inzetten als stadsbestuur. Het bewonersaantal stijgt vooral de laatste jaren explosief: van 1990 groeiden we van 13.657 inwoners toen, tot welgeteld 14.001 in het jaar 2000. Vandaag, weer 10 jaar later, tellen we al bijna 15.250 inwoners. We groeien zo elk jaar sterker en gestaag tot 17 à 18.000 inwoners. Dat is op termijn ook genoeg voor een centrumstad op maat van Bree.”

Burgemeester, een opvallend bouwwerk langs het ziekenhuis is ook bijna klaar?

Jaak Gabriels: “Het nieuwe politiehuis is inderdaad in de eindafwerking. In de loop van juni verhuizen de politiediensten van onze zone naar daar. Al de diensten komen er centraal gelegen in een mooi, hedendaags en goed toegankelijk gebouw. In Bocholt, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode blijft er wel een wijkkantoor actief, maar het gebouw aan de Malta, de oude ‘Rijkswachtkazerne’ van Bree, wordt definitief verlaten.Dit krijgt nog een herbestemming. In oktober stellen we het nieuwe politiehuis aan de bevolking van onze politiezone voor tijdens open deurdagen.”

De zomermaanden staan intussen voor de deur! Mogen we weer uitgaan van een bruisende zomer vol leuke en ontspannende activiteiten in Bree?

Jaak Gabriels: “Zonder twijfel! Door ons goed gevuld programma weten we iedere zomer heel wat volk naar Bree te lokken. Dat zal deze zomer niet anders zijn. Deze maand kan iedereen zich alvast in een nieuwe outfit steken tijdens de braderie. Daarna maakt Bree zich klaar voor de kermis in het centrum en wordt de weide in Opitter omgetoverd tot een echt festivalterrein voor een nieuwe editie van Afro-Latino. En dat is nog maar het begin van een fantastische zomervakantie!”

riaalEDITO

JUNI 2011

Bree gemist in

Dag Limburg?

Surf naar

www.bree.be

4 INFO stad Bree

Nieuwe INWONERS Op zaterdag 14 mei werden de nieuwe inwoners van Bree in het stadhuis ontvangen, na een busrit door Bree met de burgemeester en schepenen.

Er waren opvallend veel jonge mensen bij. Bree ligt, als gezellige centrumstad, goed in de woonmarkt. De laatste jaren groeien we met een netto aangroei van 250 tot 300 inwoners per jaar. We tellen nu bijna 15.300 inwoners. Bree heeft in het structuurplan Vlaanderen een taak om als kleinstedelijk gebied meer nieuwe woonmogelijkheden dan de omliggende gemeenten te voorzien. Wij willen zo op termijn groeien naar 17 tot 18.000 inwoners. Dit is goed voor het onderwijs, voor de verenigingen, voor de middenstand enz…En toch blijft Bree dan nog een overzichtelijke, gezellige en aangename stad om in te wonen.

Tijdens de receptie spraken we enkele nieuwelingen aan en vroegen we wat ze van hun nieuwe thuisstad vinden...

Alex: “5 jaar geleden heb ik gebouwd in Tongerlo.

Sinds vorig jaar zijn Marleen en Milan bij me

ingetrokken. Wij houden van de rust en de

landelijke omgeving. Milan gaat intussen ook

naar school in Tongerlo. Dat vindt hij geweldig!

In onze vrije tijd gaan we graag naar de speeltuin

in Opitter of eten we een lekker ijsje.

We hebben het hier erg naar onze zin!””

Alex Trips, afkomstig uit MaaseikMarleen Stevens, afkomstig uit Kortessem

en Milan

Mr. Mous en Mevr. Vanlier, afkomstig uit Weert (NL)

“Wij wonen sinds vorig jaar september

officieel in Bree. Het bevalt ons bijzonder goed

in Gerdingen. Wij houden van het goede leven,

de rustige omgeving en genieten graag van

een leuk terrasje, het lekkere eten en natuurlijk

de gezellige vrijdagmarkt. “

Nieuw POLITIEhuisDrukke tijden voor Politiezone NOL

De politiezone Noordoost Limburg is druk bezig met de voorbereidingen voor de verhuis naar het nieuwe politiehuis te Bree, Rode Kruislaan 34.

Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni 2011 zal de politie de huidige verouderde kantoren in de Malta verlaten. De korpschef en de administratieve diensten zullen dan ook van Meeuwen-Gruitrode naar Bree verhuizen. Met uitzondering van de wijkpolitie in de gemeenten Bocholt, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode zullen alle andere diensten eindelijk centraal samen gebracht worden.

OPGELET! Volgende regeling is van kracht tijdens deze verhuisdagen:

BreeZowel het oude als het nieuwe kantoor zal gesloten zijn op 9 en 10 juni 2011. Voor dringende politiehulp kan men altijd terecht op het gratis nummer 101. Inwoners van Bree die een attest of een ander administratief document van politie nodig hebben, kunnen dit enkel bekomen op 10 juni 2011 in de voormiddag in één van de wijkkantoren.

WijkkantorenDe wijkkantoren kunnen op 9 juni geen administratieve stukken afleveren. Dit kan terug vanaf 10 juni 2011, alle wijkkantoren zijn dan open in de voormiddag.

Het bestuur, de korpschef en alle leden van het korps willen het nieuwe gebouw open stellen voor het grote publiek en wel op zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2011. Tijdens die dagen kan kennis gemaakt worden met het huidige korps en de werking er van. Verdere informatie zal volgen...

JUNI 2011

Infopunt B-BOXPermanente infotentoonstelling in het stadhuis

Het beleid in Bree is geen lege doos, daarom willen we u via de B-Box tentoonstelling informeren over de geplande werken. We willen de doos openzetten, en we willen ‘out of the box’ denken. We kiezen daarbij bewust voor een interactieve tentoonstelling waar ook uw ideeën een plaats krijgen.

Via kijkboxen in het stadhuis krijgt u inzicht in alle projecten waar we aan werken. Om u een goed idee te geven van wat er allemaal te gebeuren staat, hebben we de diverse projecten via 3D-simulaties in beeld gebracht. Zo gunnen we u een blik op het Bree van de toekomst.

In de tentoonstelling zal ook een babbelbox staan. Hier kan u uw mening over de voorgestelde plannen achterlaten, kan u vragen stellen of suggesties doen. Want uw ideeën interesseren ons en zijn een belangrijke drijfveer om nog harder te werken en verder te bouwen aan Bree.

Heeft u geen tijd om naar het stadhuis te komen? Dan komen wij met de B-Box tentoonstelling naar u. De tentoonstelling zal geregeld verhuizen en op belangrijke ontmoetingsplaatsen in de deelgemeenten neerstrijken. De precieze data zullen u meegedeeld worden via het Stadsmagazine, de website en Dag Limburg (BreeTV).

Politiehuis

6 INFO stad Bree

2. Veilige aanmaaktips • Gebruik, bij het aanmaken van de barbecue, bij voor-

keur, aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof, maar NOOIT benzine, methanol, petroleum of spiritus. Deze kunnen in combinatie met open vuur immers een steekvlam veroorzaken. De vlam kan ook in de fles slaan (waarmee de vloeistof op de barbecue wordt gegoten), zodat die ontploft.

• Gebruik altijd producten die voor de barbecue bedoeld zijn, die voldoen aan de EG-normen.

• Briketten zijn veiliger, deze veroorzaken geen vonken.• Wacht tot de kolen niet meer gloeien, maar een witte

laag om zich heen hebben. Dan is de tijd rijp om het eten erop te bereiden.

• Blaas niet in het vuur, gebruik enkel een blaasbalg of een waaier.

• Dek achteraf de nog brandende barbecue af met zand.

VEILIG barbecuen Alle tips voor een lekkere en veilige barbecue

1. Veilige voorbereiding• Plaats de barbecue op een stevige, stabiele, vlakke

ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver gelopen kan worden door spelende kinderen of huisdieren.

• Zet de barbecue nooit op een wankele (tuin)tafel. • Zet de barbecue op een windvrije plaats of scherm

de barbecue af met een windscherm. Vooral in de buurt van tenten kunnen vonken gemakkelijk brand veroorzaken.

• Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols, tuinmeubels, struiken, bomen en mensen.

• Rol de verlengkabel (elektrische BBQ) volledig af.• Laat kinderen (en huisdieren) niet in de buurt van de

barbecue (spelen).• Pas op met licht ontvlambare kleding (bv.

Nylon) in de buurt van een barbecue: draag een speciale barbecueschort (NOOIT SYNTHETISCH) en handschoenen. Een zwempak, zwembroek of ontbloot bovenlijf zijn zeker uit den boze.

• Hou blusmiddelen (zand, emmer water met dweil, branddeken of brandblusser) bij de hand.

• Verplaats nooit een warme (brandende) barbecue.• Laat uw gasten zo weinig mogelijk in de buurt van de

barbecue komen!

3. Kinderen en barbecue• Kinderen zijn van nature uit zeer nieuwsgierig en

komen graag een kijkje nemen. Ga er niet van uit dat ze automatisch weten wat mag en niet mag.

• Bereid je kinderen voor wanneer je gaat barbecuen en wijs hen op de gevaren (van o.a. te dicht bij de barbecue te komen).

• Laat kinderen niet spelen in de buurt van de barbecue. Rennen en spelen in de tuin is niet echt praktisch wanneer de tuin klein is en je het risico niet wil lopen dat je kind zich verbrandt.

• Indien de tuin te klein is, zorg je best voor andere activiteiten voor de kinderen tijdens het barbecuen. Je kan bijvoorbeeld een gezelschapsspelletje spelen aan de tuintafel, of ze misschien meenemen naar het park voor een fikse wandeling. Zo hebben ze in ieder geval reuzehonger eens ze terug zijn en het eten kan beginnen!

MEER INFO/WWW.VEILIGBARBECUEN.BE

4. Veilig opruimen• Houtskool blijft urenlang nagloeien. Zorg ervoor dat

alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.

• Hou er rekening mee dat zand de hitte niet wegneemt. Kooltjes blijven nadien nog urenlang gevaarlijk heet. Dek de houtskool eventueel met een laag zand af.

• Verplaats nooit een nog warme barbecue.• Hou ook nu nog kinderen (en huisdieren) uit de buurt

van de warme barbecue.• Ruim de as pas op als de barbecue helemaal

afgekoeld is!• Draai de gaskraan bij een gasbarbecue dicht en zet

de thermostaat uit.• Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het

stopcontact als deze niet meer gebruikt wordt.

5. EHBBBQ• Eerst water, de rest komt later! Koel de wonde

of wonden 20 minuten met lauw zachtstromend leidingwater. Is er geen stromend water, gebruik dan natte doeken. Zelfs slootwater is nog beter dan niets doen. Pas steeds op voor onderkoeling!

• Niet hollen, maar rollen!• Indien er geen water in de buurt is, kan je de vlammen

doven door te rollen! Dit neemt de zuurstof weg, waardoor de vlammen zullen doven.

• Laat het slachtoffer zeker niet rennen, want daardoor kunnen vlammen aanwakkeren. Leg het slachtoffer op de grond en doof de vlammen met water of met een blusdeken of met een zwaar stuk textiel, zoals een jas of een deken. Rol eventueel het slachtoffer over de grond (altijd van u af!) tot de vlammen doven.

• Verwijder alleen kledij die niet aan de wonde kleeft.• Waarschuw een arts bij: blaren, aangetaste huid, bij

een elektrische of chemische verbranding of bel 112.• Smeer niets op de brandwond. Gebruik alleen water.• Bedek de wond met steriel verband of een schone

doek.• Geef het slachtoffer geen eten of drinken.• Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Deze tips werden geadviseerd door Brandweer Bree.

JUNI 2011

OPENING

NatuurpunthuisZondag 19 juni 2011, van 13.30 u tot 18.00 u

Natuurpunt en Stad Bree nodigen u uit op de officiële opening van het Natuurpunthuis op het domein Mariahof (Bree) in natuurgebied Kempen~Broek op zondag 19 juni 2011. Dit Natuurpunthuis zal het onthaalpunt zijn voor wandelingen in het natuurgebied De Luysen - Abeek - St-Maartensheide. Er kunnen o.a. wandelkaarten bekomen worden en informatie over het natuurgebied Kempen~Broek. Vanaf 13.30 u tot 18.00 u is iedereen welkom om het nieuwe infopunt te bezoeken en/of het vernieuwde wandelpad uit te proberen onder leiding van ervaren natuurgidsen. Verder kan u er genieten van randanimatie en is er gelegenheid tot het verkrijgen van een natje en een droogje.

FototentoonstellingOnlangs lanceerden Natuurpunt Bree en Artistieke groep Bree een fotowedstrijd rond het thema Fauna en Flora. Een deskundige jury selecteerde de vijftig beste natuur-foto’s. Deze zullen te zien zijn in het stadhuis van Bree op zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 juni van 14.00 u tot 17.00 u en verder nog tot vrijdag 17 juni 2011 tijdens de openingsuren van het stadhuis. Pol Goossen, bekend van “Thuis” en peter van Natuurpunt, zal de winnaars bekend maken van de fototentoonstelling “Flora en fauna in het Kempen~Broek”, en dit tijdens de opening van het Natuurpunthuis op zondag 19 juni.

DomeinHet domein Mariahof vindt u op het einde van de Mariahofstraat in Bree. Fietsers komende vanaf de Luysmolen slaan 2 x links in tot op de Mariahofstraat en volgen deze tot op het einde.

Lees hier verder...

WOONloketVragen over wonen of (ver)bouwen?

Zoekt u premies, wil u meer weten over de belastingvermindering voor energiebesparende maat-regelen, hebt u vragen over duurzaam wonen, over kwaliteits-bewaking…? Antwoorden op dit soort vragen vindt u bij het woonloket of op www.bree.be.

Op PENSIOEN gaanVanaf 55 jaar ontvangt u automatisch een pensioen-raming van wat uw toekomstig pensioen van 60 tot 65 jaar zal zijn. Let op: dit is een raming en kan afwijken van het uiteindelijke pensioenbedrag.

Vervroegd pensioenVervroegd pensioen kan vanaf 60 jaar en 35 loopbaanjaren (inclusief periodes van werkloosheid en ziekte). Wil u op vervroegd pensioen dan moet u een aanvraag indienen. Bent u voltijds bruggepensioneerd dan kan u niet op vervroegd pensioen.

RustpensioenWerkt u door tot de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar) dan wordt uw pensioen automatisch onderzocht door de Rijksdienst Voor Pensioenen en/of Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. Op uw 64ste ontvangt u hiervan de nodige documenten.

Aanvraag vervroegd pensioenAanvraag kan ten vroegste een jaar voordat u 60 (tot 65 jaar) wordt.

In het buitenland gewerktAls u in het buitenland heeft gewerkt heeft u ook recht op pensioen vanuit dat land.

OverlevingspensioenIndien uw overleden echtgenoot een gezinspensioen genoot, hoeft u bij het overlijden niets te doen. Het gezinspensioen wordt automatisch omgezet naar een pensioen voor alleenstaande. Had uw overleden echtgenoot een alleenstaande pensioen, dan kan u best een aanvraag indienen voor een samenvoeging van het overlevingspensioen met uw eigen rustpensioen.

Pensioen en toch nog werkenDoe hiervan tijdig schriftelijk aangifte en overschrijdt de toegelaten inkomensgrens niet.

Meer infoPensioendienst Sociaal Huis Bree, tel. 089 84 85 50 (enkel op afspraak).

8 SOCIAAL huis

OpeningsurenWoonloket

Donderdag: 17.00 u - 19.00 u, stadhuisDi en do: Enkel op afspraak: tel. 089 84 85 50 Sociaal Huis-OCMW, Peerderbaan 37.

Meer info: www.bree.be(inwoner/stadsdiensten/wonen)

Verwarmings

TOELAGE Verwarmingsfonds

Als u uw huis verwarmt met huisbrandolie, petroleum of bulkpropaangas dan kan u bij het OCMW een verwarmingstoelage aanvragen.

Het bedrag (max. 210 tot 300 EUR) van de toelage (1x/jaar voor max. 1500 liter) hangt af van de brandstofsoort, de prijs per liter en de categorie waartoe u behoort.

Een aanvraag kan worden ingediend tot 60 dagen na leveringsdatum.

Meer infowww.verwarmingsfonds.be Sociaal Huis: tel. 089 84 85 50 (enkel op maandag of vrijdag van 09.00 u tot 12.00 u).

JUNI 2011

Kinderen

OPVOEDENgeen makkelijke opgave

Heb je vragen over opvoeding, de verzorging of aanpak van je kind. Worstel je met gevoelens van onzekerheid, onmacht of spanningen hieromtrent, dan kan je terecht bij het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Stap vzw. Samen met jou zoeken ze naar en werken aan een oplossing voor jouw probleem.

Wat is een CKG?CKG staat voor Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen er terecht voor begeleiding aan huis, ambulante ondersteuning (dag- en/of nachtopvang), tuimelwerking voor kinderen tot 3 jaar en STOP-training.

STOP-trainingVoor kinderen van 4 tot 7 jaar met moeilijk gedrag. Aan dit programma nemen zowel de kinderen zelf, hun ouders en leerkracht(en) deel.

De Tuimelwerking Voor gezinnen met kinderen van 0-3 j. In Bree wordt, naast de thuisbegeleiding, vanaf maart 2011 ook de Tuimelwerking aangeboden. In de Tuimelwerking word je door de begeleid(st)ers ondersteund om de opvoeding en verzorging van je kind zo goed mogelijk aan te pakken en een goede relatie met je kind op te bouwen.

Je betaalt een dagprijs die wordt berekend aan de hand van het inkomen.

Meer infoTijdens kantooruren: 089 65 70 10 (Genk) 089 65 70 11 (Bree)

Opvoeden

Praatcafé

DEMENTIEDinsdag 7 juni

Het praatcafé dementie Bocholt-Bree-Meeuwen-Gruitrode betreft een samenwerking tussen deze OCMW’s, het D.A.G.G.-Maaseik en de Vlaamse Alzheimer Liga vzw.

Het praatcafé dementie wordt georganiseerd, afwisselend in de 3 deelnemende gemeenten. Er komt telkens een deskundige spreken over een onderwerp rond dementie.

Mensen die met dementie geconfronteerd worden, elkaar vrijblijvend willen ontmoeten, informatie willen opsteken of uitwisselen zijn welkom.

Praatcafé dementie: Dinsdag 7 juni, 19.30 u, Woonzorgcentrum De Voorzienigheid te Bocholt

Thema: Belangenbehartiging bij dementerendenSpreker: Danny Delwiche, vrederechter Bree

Info en inschrijvingen: OCMW Bree, 089 84 85 50

10 WONEN in Bree

JUNI compostmaandKringloopdemo’sTijdens “Juni Compostmaand” organiseren de Vlaamse compost-meesters kringloopdemo’s, waar hobbytuiniers gratis tips krijgen over hoe zij hun snoeihout binnen de perken kunnen houden en verwerken in hun tuin. Dunne of dikke takken, lange of korte takken? Voor elk snoeihout is er een kringlooptip. U zal zien dat snoeihout een waardevolle bouwsteen is in de tuin.

Meer informatie: www.junicompostmaand.be

CompostmeestersDe compostmeesters van Bree zullen ook dit jaar in juni extra opendeurdagen houden op de demoplaats thuiscomposteren (Sportlaan, langs het zwembad). Ze staan op zaterdag 4 juni 2011 van 10.00 u tot 12.00 u en van 13.00 u tot 16.00 u klaar om u alles uit te leggen over het voorkomen en verwerken van groenten- en tuinafval. Voor specifieke vragen kan u ook altijd terecht bij de milieudienst, tel. 089 84 85 15 of [email protected].

Bezoekt u een activiteit dan kunt u ter plaatse deelnemen aan de kringloopwedstrijd. Er zijn 26 FSC-ligbedden, elk t.w.v. van 139 EUR, te winnen in Vlaanderen!

SUBSIDIE zwaluwen Ook dit jaar kunnen de Breese zwaluwen weer rekenen op een subsidie. Bedoeling is uiteraard om onze bedreigde zwaluwen beter te beschermen.

In totaal werden er vorig jaar 317 zwaluwnesten geteld bij een 85-tal gezinnen. De huiszwaluw nestelt aan de buitenkant van woningen, onder de dakrand of in de spits van het dak. De boerenzwaluw nestelt binnen, meestal in schuren, stallen of onder de carport en is goed vertegenwoordigd in Bree. De gierzwaluwen zijn grotere zwarte zwaluwen die nestelen aan hoge gebouwen in bebouwde centra en zijn redelijk zeldzaam.

Premie aanvragen?Milieudienst Bree.

EIKENprocessierupsBestrijding In de eerste week van mei werd in Bree een preventieve sproeibeurt tegen de eikenprocessierups uitgevoerd. Het spuitplan van vorig jaar werd aangevuld met meldingen van onze inwoners. Vooral in ’t Hasselt, waar duidelijk de kern van het probleem ligt, werden op vraag van de inwoners zo’n 3000 bomen extra behandeld. In totaal werden zo’n 18.000 eiken gesproeid, dat is meer dan ooit tevoren.

Ook dit jaar werd een biologisch bestrijdingsmiddel (Xentari) gebruikt, dat onschadelijk is voor mens en dier. Het nadeel is dat de periode waarin het kan worden toegepast zeer beperkt is. De behandeling is slechts effectief als de rupsen aan hun bladvraat beginnen (overgang tussen 2de en 3de stadium van ontwikkeling). Ook moeten de bomen minstens 50% van hun totale bladoppervlakte hebben.

We proberen elk jaar lessen te trekken uit onze aanpak om het volgend jaar nog beter te doen. De weersomstandigheden waren alleszins gunstig tijdens de periode waarin gesproeid werd (geen regen, weinig wind, dagtemperatuur minstens 15°C).

Op basis van vaststellingen op het terrein besluiten we dat met de preventieve behandeling over het algemeen zo’n 80 à 90 % van de rupsen zijn gedood.Door het warme voorjaar is de ontwikkeling van de rupsen dit jaar sneller gegaan en was de periode waarin de behandeling effectief was ook korter dan normaal. Daardoor was het resultaat vooral minder goed in de zones die het laatst werden gesproeid. Daar waren we in feite al te laat. Om die reden werd nog een proefproject uitgevoerd met een ander bestrijdingsmiddel dat over een langere periode kan toegepast worden.

Ondanks de intensieve preventieve behandeling is het dus goed mogelijk dat er nog hinder zal optreden Dat is ook afhankelijk van het weer in de volgende weken. Indien u nog rupsen opmerkt in uw omgeving geef het dan door aan ons meldpunt. De brandweer zal ze dan zo snel mogelijk komen wegbranden.

Meldpunt eikenprocessierups: tel. 089 84 85 15,[email protected]

AUTOluwe week 2011Ook dit jaar deden bijna alle Breese scholen actief mee aan de autoluwe week in mei. De leerlingen leren, naast de aspecten van de verkeersveiligheid, dat het minder gebruiken van de auto een positieve invloed heeft op het leefmilieu en onze directe leefomgeving.

ActiesEr werden talloze acties ondernomen door de scholen, zoals fietsencontroles, fietsvaardigheids-oefeningen, verkeerslessen, fietsmodeshow, verkeerstrainingen op de weg, fietsenwijding, fietsbelconcert, enz….

De veiligheid van onze kinderen is namelijk een zaak van ons allemaal. Het stadsbestuur heeft vele grote en kleinere infrastructuurwerken uitgevoerd en nog op stapel staan om de verkeersveiligheid te bevorderen (werken centrum Opitter, fietspaden Meeuwerkiezel, Peerderbaan, Opitterkiezel, herinrichting schoolomgeving TISM en Regenboog,…). Ook scholen en ouders hebben een belangrijke taak om de kinderen te leren om zich veilig en zelfstandig door het verkeer te bewegen.

VerkeersmaatjesHet stadsbestuur kocht dit jaar voor alle Breese basisscholen een aantal verkeersmaatjes aan. Deze gele fluo mannetjes worden voor en na schooltijd aan de oversteekplaatsen gezet.

Wij willen dan ook een oproep doen aan alle automobilisten om extra op onze fietsende kinderen te letten in het verkeer.

Vanwege het stadsbestuur een dikke proficiat aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt!

JUNI 2011

SNOEI uw taxushaag en vecht mee tegen kanker!

Het stadsbestuur doet voor het vierde jaar op rij mee aan de taxusinzamelactie in de strijd tegen kanker. De taxushaag bevat de kostbare stof baccatine die de basisgrondstof is voor een belangrijk medicijn in de behandeling van verschillende soorten kanker.

Dit jaar kunt u opnieuw snoeisel van taxus binnenbrengen op het recyclagepark, dit in de periode van 15 juni tot 30 juli 2011. Per kubieke meter taxussnoeisel wordt er 50 EUR gestort in de strijd tegen kanker.

U kunt uw taxussnoeisel gratis afleveren op het recyclagepark. U kunt het snoeisel binnenbrengen van 15 juni tot 30 juli.

Doe mee met deze inzamelactie. Op deze manier ondersteunt u de strijd tegen kanker en levert u een waardevolle grondstof voor een levensreddend medicijn.

VOLKStuintjesHet stadsbestuur heeft de intentie om volkstuintjes in te richten naast het jeugdhuis (Riekskensstraat). Hier kunnen tuiniers zelf op een ecologische manier hun eigen groenten telen.

Info: Milieudienst (stadhuis): 089 84 85 15 of [email protected]

Taxus

1 Vri-jthof preve2 Scholieren meisjes, Volleybalclub Tongerlo 3 Kleutersportkamp tijdens de paasvakantie4 Verkeersmaatjes, De Wissel Opitter5 Vri-jthof preve6 Schattenzoektocht natuurreservaat Vlasroterbeek

SMILE ! je bent in beeld...Iedere maand vind je hier leuke kiekjes van activiteiten of uitstapjes in Bree van de afgelopen maanden. Heb jij ook zo een toffe foto van jezelf, vrienden of vereniging? Stuur hem dan digitaal naar [email protected] met vermelding van de activiteit en wie weet sta jij of je vereniging volgende maand in ‘Smile’.

Veel kijkplezier !

Smile ;)

2

5

1

3

6

5

m a a n d k a l e n d e r

Vr 03/06 Koffie-degustatieGulden Tas, Nieuwstadstraat 919.00 u2,50 EURReservering 089 46 72 66

Vr 03/06 Infoavond voor alleenstaanden & singlesCafé De Wachtzaal20.30 u0477 70 54 93Keep on Smiling

Vr 03/06 ‘t Bongt nog es RockpartySporthal De Bongerd Tongerlo22.00 uGratis inkom

Za 04/06 ‘t Bongt nog es RockfestivalSporthal De Bongerd Tongerlo20.00 uThe Sham, The Jumpin’ Jerks, Jeff B.R.I.C.K. & The Mortiboys, Image 11Gratis inkomHappy Hour: 24.00 u - 01.00u

Za 04/06 RuilbeursDe Barrier Gerdingen13.00 u - 16.00 u089 47 25 62Kwartjesclub Bree

Za 04/06 FietsevenementMönchengladbach (145 km) of Dommelvallei (65 km)Brouwershuis, Itterplein 15 AVertrek Mönchengladbach: 07.00 u - 09.30 uVertrek Dommelvallei:07.00 u - 10.00 [email protected] 30 87 49 / 089 47 18 12

Za 04/06 & Zo 05/06Kunst in het ParkPark Itterdal OpitterGratis toegangProgramma zie dit magazine of www.kunstinhetpark.be

Za 04/06 Bree zingt ... Zuu-mer-leedsjesCultuurraad Bree en verschillende Breese koren20.00 uFeesttent Kunst in het parkwww.kunstinhetpark.be

Za 04/06 Demodag composterenDemonstratieplaats naast het zwembad10.00 u - 12.00 u13.00 u - 16.00 uCompostmeesters Bree089 84 85 [email protected]

Zo 05/06 DauwwandelingVoetbalkantine Opitter07.00 uVolkstuin Bree089 46 48 71www.volkstuinbree.be

Ma 06/06 Familie-Praatgroep Dementie/AlzheimerWelzijnscampus Gerkenberg19.30 u gratis deelname089 56 38 94 of 089 48 01 71

Ma 06/06 Bloedinzameling Rode KruisSint-Augustinus Bree18.00 u - 20.30 u

Di 07/06 Praatcafé dementieThema: Belangenbehartiging bij dementerenden - 19.30 uSpreker: Vrederechter BreeWZC De Voorzienigheid BocholtInschrijven: 089 84 85 50

Wo 08/06 Karten in HasseltAction Kart Hasselt13.00 u - 18.45 uInschrijven vóór 01/06: 089 84 85 45 of [email protected] => sport

Vr 10/06 Pinksterfeesten KienavondKAJ-lokaal Vostert20.00 uwww.pinksterfeesten.be

Za 11/06 WijnconcertKon. Opitters a-capellakoorZaal basisschool De Wissel19.30 uGratis [email protected] 22 63 54

11/06 - 17/06 Fototentoon-stelling “Flora en fauna in het Kempen~Broek”Stadhuis BreeOpeningsuren:11, 12, 13: 14.00 u - 17.00 u14 - 17: openingsuren stadhuiswww.natuurpuntbree.bewww.ag-bree.be

Za 11/06 Pinksterfeesten KoffiestopKAJ-lokaal Vostert14.00 uwww.pinksterfeesten.be

Zo 12/06 Pinksterfeesten Vostert kermisKAJ-lokaal Vostert12.00 uwww.pinksterfeesten.be

Zo 12/06 “Boek en Doek”Schilder en vertelmarktWZC Gerkenberg - Kloostertuin14.00 u - 17.00 u089 48 02 59

Zo 12/06 Opitter kermis

Zo 12/06 Stadsmuseum geopendIedere zondag geopend tot eind augustus14.00 u - 17.00 uMarkt z/n, boven toerisme Bree

18 & 19/06 BraderieBree centrum, Toleikstraat, Bocholterkiezel, Rode KruislaanWinkels geopendKinderanimatiei.s.m. Breese garagisten

18 & 19/06 GarageverkoopSteyvenstraat, Hoogveldstraat & Swennenstraat10.00 u - 17.00 u

Zo 19/06 Biersalon Noord-LimburgKapel PensionaatProeven van 30 excl. bieren13.00 u - 18.00 uVVK: 10 EUR - Kassa: 12 EURwww.bierproevers.be0473 39 75 78

Zo 19/06 SchoolfeestBasisschool De Wissel OpitterOpitterkiezel 240 A, OpitterStart optredens 14.00 uThema: circus089 86 43 53www.dewissel-opitter.be

Zo 19/06 Officiële openingNatuurpunthuis MariahofEinde Mariahofstraat13.30 u - 18.00 uPol Goossen (bekend van Thuis)is ook aanwezig om de winnaar bekend te maken van de fototentoonstelling “Flora en fauna in het Kempen~Broek”

Juni

19/06 - 03/09 Tentoonstelling“Breekbaar verleden”Stadsmuseum, Markt z/nOpeningsuren:maandag tot donderdag09.00 u - 12.00 u14.00 u - 17.00 uZondag 14.00 u - 17.00 u

Ma 20/06 Koffie-degustatieGulden Tas, Nieuwstadstraat 919.00 u2,50 EURReservering 089 46 72 66

Di 21/06 Fiets-treffen in hotel “De Bosberg”Vertrek aan watertoren Boneput09.00 uInschrijven bij gezinsbond Bree

24,25,26/06 Afro-latino festivalFestivalweide Bergstraat OpitterProgramma: zie dit magazine of www.afro-latino.be

Za 25/06 Roefeldag goes Afro-LatinoFestivalweide Bergstraat Opitter14.00 uInfo: zie jeugdpagina in dit magazine.Inschrijven vóór 20/06:[email protected] / 089 84 85 67

25/06 - 04/07 Kris en coach Sara gaan naar Athene voor de Special Olympics zwemmenSteunen kan door een bedrag te storten op rekeningnummer335-0522925-44 met vermelding “Schenking Olympische wereldspelen 2011 Open Kans”Info: [email protected]

Zo 26/06 Open MolendagMolen As WatermolenstraatVertrek fietsers: 13.00 u Watertoren BoneputEigen vervoer: 14.00 u Molen AsInschrijven vóór 20/06: 089 46 44 25org.: Gezinsbond Bree

25,26,27/06 Bree Kermisma 27/06 familiedag met verminderde prijzen

Wo 29/06 Drie-valleientochtSporthal BreeVertrek tss 09.30 u - 17.30 u2,50 EUR089 84 85 45

Zo 03/07 Tongerlo kermis

Zo 03/07 Barbecue “De Kleine Drempel”Zaal Jan van Abroek Beek15 EUR11.30 u - 14.00 u17.00 u - 20.00 u089 46 38 930473 59 25 38

Zo 10/07 Familiedag met de burgemeester, De Ronde van BreeWielerkoersen rond de Breese kerktoren met optreden van John TerraStart wielerkoersen: 14.00 uInschrijven via 089 84 85 65 [email protected] www.derondevanbree.be

m a a n d k a l e n d e r JuniMEDEDELINGEN

OPROEP!Kapiteins Dumpbootrace

27/08/11 gezocht!De toeristische raad van Bree is nog op

zoek naar kapiteins voor ‘t Hasselt, Beek en Vostert

om de grootste race van het jaar te winnen. Het winnende team krijgt een volksfeest

voor de deelkern aangeboden.Opitter, Tongerlo, Bree en Gerdingen zijn al gestart.

Meer info: 089 84 85 60 / [email protected]

Limburg.net vanaf nu bereikbaar via gratis telefoonnummer 0800 90 720

Waarvoor kunt u er terecht? • Vragen over uw groene container

• Vragen over de werking van het recyclagepark • Aanvragen grofvuilophaling

• Klacht over een niet-ophaling van afval • Andere vragen over afval

Wanneer kan u er terecht? • ma. tot do.: 08.30 u - 12.00 u en 13.00 u - 16.30 u

• Vrijdag: 08.30 u - 12.00 u

Stadsmuseum BreeVanaf zondag 12 juni ‘11 tot eind augustus

iedere zondag geopend van 14.00 u - 17.00 u.

Volgende tentoonstelling: Breekbaar verledenzondag 19/06 t.e.m. zondag 03/09/2011

Openingsuren: Maandag tot donderdag

09.00 u - 12.00 u & 14.00 u - 17.00 uZondag

14.00 u - 17.00 u

Zomermagazine 2011De volgende uitgave van het stadsmagazine

is een dubbele uitgave (juli / augustus). D.w.z. dat alle info en activiteiten voor de

maanden juli en augustus ten laatste 10 juni 2011 moeten worden doorgeven aan de infodienst van Bree ([email protected]).

meldingskaart

OMBUDSDIENST

Naam: ....................................................................Adres: ....................................................................Tel: ..........................................................................e-mail: .................................................................... Datum: ........./........./2011

Openbare verlichting defect ...................................................................................... Rioolputje verstopt .................................................................................................... Riolering verstopt ....................................................................................................... Voetpad beschadigd .................................................................................................. Greppel verzakt .......................................................................................................... Bermen/plantsoenen verwaarloosd ......................................................................... Gracht verstopt .......................................................................................................... Defecte GFT-container (juiste maat telefonisch doorgeven: 089 84 85 17) Andere: ....................................................................................................................... Klachten hondenpoep/folder...................................................................................... Goede ideeën: ............................................................................................................ .....................................................................................................................................

Waar? Straat + nr. / ter hoogte van

Badminton [email protected] 089 46 53 45Jeugdwo: 13.30 u - 15.00 uSporthal BreeVolwassenenSporthal Bree ma: 19.30 u - 21.00 udi: 09.00 u - 11.00 uSporthal Augustinuszo: 21.00 u - 23.00 u

BeugelenLokaal aan kanaalWo: 13.00 u - 17.00 u 089 47 19 00Breese Beugelclub

BoneputElke dag, behalve woensdagDerde leeftijd

BridgeTenniscentrum Boneput Ma: 19.30 uWo: 19.00 u 089 46 88 70Breese Bridgeclub

Fietsen of kaarten Do: 14.00 u 089 46 41 40Neos

Fietsen Parking sporthalDi: 19.30 u089 84 85 [email protected]

Fietsen en wandelenKleefhof (Pater Neyenslaan)Di en do: 13.30 uOKRA Opitter trefpunt 55+

School ‘De Vuurvogel’Wo: fietsers, 14.00 u OKRA Bree trefpunt 55+

wandeling Sporthal BreeWo 19.30 u0495 51 53 08Sportraad - sportdienstDinsdagavondfietsenDi: 19.30 uSportdienst Bree089 84 85 45

GezondheidswandelingenSporthal Bree di + do: 10.00 u

HeemkundeHet Flambeeuwken, TongerloDi: 20.00 u - 22.00 uwww.heemkringbree.be

HobbyItterdal di: 13.00 u - 17.00 uOKRA Opitter trefpunt 55+

KaartenKantine van FC Gerkenberg1ste en 4de za, 20.00 uFC Gerkenberg

Itterdal, wo: 13.00 u - 17.00 uOKRA Opitter trefpunt 55+

Sociaal centrum, ma: 13.30 uOKRA Bree trefpunt 55+

OntmoetingscentrumDi: 13.30 u - 17.00 uDerde leeftijd

KatapultschietenVeestraat 31, TongerloDi: 20.00 u0497 63 65 95Katapultclub Rosse Lei

Nordic WalkingParking sporthal BreeDo: 13.30 u089 84 85 45Sportdienst Bree

NIA ‘Wellness in beweging’Balletschool Marijke ClijstersZo: 10.30 u - 11.45 u0497 91 63 65www.nia-gitta.be

PetanqueKanaalkom 6AMa en vr: 14.00 uPetanqueclub HORIZON

Petanque lokaalVr: 14.00 u - 18.00 u 19.00 u - ...Zo: 10.00 u - 12.00 u Petanque club pc-Itter

PrijskaartenCafé Centrum te Beek1ste vr v/d maand, 20.00 u

Spirituele avondenOntmoetingscentrum Breema: 20.00 u0486 24 23 11

Tai chiBoneput Bree (grote zaal)Do:19.30 u - 21.30 [email protected]

TafeltennisItterdal, di: 18.30 u - 22.00 uTafeltennis club Opitter

TurnenSporthal BreeDo: 19.00 u - 20.00 u 089 47 12 64 Blijf Jong Dames

Turnen en dansenSociaal centrumWo, turnen: 8.30 u - 9.20 udansen: 9.30 u - 11.00 uOKRA Bree trefpunt 55+

Vriendenkring voor AlleenstaandenCafé De Wachtzaal BreeDi: vanaf 20.00 u0477 70 54 93Keep on Smiling

YogaOntmoetingscentrumDo: 20.00 u - 21.00 u 089 46 28 91 (na 17.00 u)Gezinsbond Bree

ZwemmenZwembad BreeMa:16.00 u - 17.00 uOKRA Opitter trefpunt 55+

Centrum voor bewegingBalletschool Marijke ClijstersWekelijks: Klassiek ballet, kleuterdans, freestyle, nia, capoeirawww.balletschoolmarijkeclijsters.be

wekelijkseACTIVITEITEN Juni

Openingsuren Stedelijke diensten

Stadhuis en OCMWMa - Vr: 09.00 u - 12.00 uDi nm: 14.00 u - 18.00 uDo nm: 14.00 u - 19.00 u

Ontmoetingscentrum Ma - vr: 09.00 u - 12.00 u 13.00 u - 17.00 uVr nm: geslotenGesloten: 19/07 - 16/08

Containerpark (01/04 - 30/09) (tot 15’ voor sluitingstijd)Ma: geslotenDi: 13.00 u - 16.30 uWo: 13.00 u - 20.00 uDo-za: 09.30 u - 12.00 u 13.00 u - 16.30 u

Techn. dienstMa - do: 07.45 u - 12.00 u 12.30 u - 16.00 uVr: 07.45 u - 12.00 u 12.30 u - 15.00 u

Toerisme Bree (01/04 - 30/09)Ma - vr: 09.00 u - 12.00 u 13.30 u - 17.00 uFeestdagen gesloten

Bibliotheek Ma, di, do: 11.00 u - 13.00 u 15.30 u - 19.00 uWo: 14.00 u - 20.00 uVr: 10.00 u - 13.00 uZa: 10.00 u - 15.00 u

Telefoonnummers Stedelijke diensten

AGB 089 84 85 23

Stadhuis 089 84 85 00

Bibliotheek 089 84 85 40

Brandweer 089 73 92 90

Burgerzaken 089 84 85 14

Containerpark 089 84 85 33

Cultuurcentrum 089 84 85 65

Cultuurdienst 089 84 85 66

Dienst info 089 84 85 60

Dienstenhuis 089 77 32 18

Dienst financiën 089 84 85 13

Jeugddienst 089 84 85 67

OCMW 089 84 85 50

Ombudsdienst 089 84 85 17

Personeel 089 84 85 16

ROL/milieu 089 84 85 15

Secretariaat 089 84 85 12

Seniorenloket 089 84 85 00

Sportdienst 089 84 85 45

Stadssecretaris 089 84 86 00

Techn. dienst 089 84 85 31

Toerisme Bree 089 84 85 61

Welzijnscampus 089 48 01 00

Zwembad 089 84 85 48

Nuttige telefoonnummers

Antigifcentrum 070 24 52 45

Brandweer alarmlijn

089 46 42 85

Child focus 116000

Vlaamse infolijn 1700

Vlaamse Opvoedingslijn

070 22 23 30

Druglijn 078 15 10 20

Kind en Gezin 011 77 19 71

Kinderoppasdienst Gezinsbond

089 46 71 51

Limburg.net 0800 90 720

Lokale Politie 089 48 06 30

Post Bree 089 84 92 31

Verloren/verdwaalde huis-

dieren (Dotty) 0475 476833

Vlaamse alzheimerliga

(gratis nummer) 0800 15 225

Vlaamse beroepsvereniging

zelfstandige verpleegkundigen

070 22 26 78

Werkwinkel 089 70 02 60

Wit-gele kruis 089 46 21 39

Ziekenhuis 089 50 98 00

Wachtdiensten

Huisartsen0903 39 669www.huisarts.be

Tandartsen0903 36 950www.tandarts.be (za, zo en feestdagen: 09.00 u - 18.00 u)

Apothekers0900 10 500 www.apotheek.be

Uitleendienst Rode Kruis089 47 16 07www.rodekruis-bree.tkma–vr: 18.00 u – 19.00 uza: 09.00 u – 10.00 u

Kinderoppasdienst gezinsbond BreeIedere nm vanaf 14.00 u (behalve vrijdag). Ingrid Vanderheyden:089 46 71 51/0494 60 83 10

Sint-Vincentius “De Kleine Drempel” Gerkenberg, Meeuwerkiezel 88Elke wo: 13.00 u - 14.00 u 089 84 85 38

Stadsbestuur BreeMeldingskaart Ombudsdienst

Vrijthof 10DA 850-005-2

3960 Bree

Port betaald door BESTEMMELING

nuttige INFORMATIE

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

Jaak Gabriels, burgemeester en Minister van Staat

Bevoegd voor algemeen beleid, veiligheid (politie en brandweer), pers en informatie, nijverheid, handel en middenstand

ZitdagMa: 17.00 u - 19.00 u (Siemenstraat 28)Do: 17.00 u - 18.00 u (stadhuis Bree)

Bart Vanderhoydonk, 1ste schepen

Schepen van openbare werken en mobiliteit

ZitdagWo: 19.30 u - 20.30 u (technische dienst, Toekomststraat )

Liesbeth Van der Auwera, 2de schepen en Federaal Volksvertegenwoordiger

Schepen van cultuur, jeugd, toerisme, hygiëne en volksgezondheid, intergemeentelijke samen-werking en ontwikkelingssamenwerking

Zitdag: na afspraak (0497 39 46 89)

Pierre Geuzens, 3de schepen

Schepen van financiën, ruimtelijke ordening en leefmilieu

ZitdagDo: 17.00 u - 18.00 u (stadhuis Bree)

Miet Jehoul, 4de schepen

Schepen van bevolking en burgerlijke stand, sport, personeel

Zitdag: na afspraak (0494 32 45 85)

Michel Theunissen, 5de schepen

Schepen van landbouw, containerparken, tewerk-stelling, e-government, sociale huisvesting, markten en kermissen

Zitdag: na afspraak (0473 24 57 69)

Ingrid Tyskens, Schepen en voorzitter OCMW

Schepen van sociale zaken

Zitdag:Di: 17.00 u - 18.00 u (OCMW, Peerderbaan)

BEHEERDERS SOCIALE HUISVESTING

Jaak Bakkers, Beheerder Ons Dak

Zitdag: elke 2de donderdag van de maand, 18.00 u - 19.00 u (stadhuis Bree, seniorenloket)

Mathieu Kenis, Afgevaardigde Kempisch Tehuis

Zitdag: enkel op afspraak (089 47 18 21 of 0486 37 03 21)

JUNI 2011

([email protected])

WZC GerkenbergBoek en Doek - zondag 12 juni - 14.00 u tot 17.00 u

Zondag 12 juni kan u komen kuieren in de prachtige kloostertuin van de Gerkenberg. Tal van schilders stellen er hun werken tentoon en vertellen hun verhaal via een kunstwerk op doek. Maar we voorzien dit jaar ook een professionele verteller: JOE BAELE. Hij zal zowel groot als klein in de ban houden met spannende, zalig naïeve en romantische verhalen.

Voor de kinderen voorzien we een springkasteel en een tekenwedstrijd. Een drankje en een hapje zullen niet ontbreken.

Wenst u uw gelezen boeken of tijdschriften te verkopen? Reserveer dan een plaatsje in het park op het telefoonnummer 089 48 02 59.

Joe Baele

Bree ZINGTZuu-mer-leedsjes

In het kader van Kunst in het Park organiseert de cultuurraad op zaterdag 4 juni om 20.00 u een optreden van de Breese koren in het park van het Itterdal.

Deelnemende koren: • Koninklijk Opitters A-capellakoor• Amici Cantus Beek• KAV Liturgisch Zangkoor Bree• Amakuriki • Sint-Ceciliazangkoor Tongerlo

o.l.v. dirigente Isabella Bikkembergs

19VRIJE TIJD

JUNI 2011

BEBLOEMINGS wedstrijd 2011Inschrijving

Zorg voor kleur en bloemen in je voortuin, fleur je gevel op, versier je erf met potten, bakken en kleurrijke borders! Potten, planten en bloemen moeten vanop de straat te zien zijn.

De jury beoordeelt op:- verzorging voortuin, gevel of erf- kleurenpracht- bloemenvariaties en combinaties

Doe een extra inspanning en je ontvangt een leuke cadeau-cheque in het najaar.

Schrijf je in vóór 15 juni bij:Toerisme Bree, Markt z/n, 3960 Breetel. 089 84 85 61, [email protected]

Je kan voor één van volgende categoriën inschrijven:Voortuin, erf of gevel.

Repetitie

20 JEUGDdienst en BIBliotheek

ROEFELdaggoes Afro-Latino

Ja ja, jullie lezen het goed. Onze jaarlijkse roefeldag is weer in aantocht. Zaterdag 25 juni zal er weer op los geroefeld worden op de weide van het Afro-Latinofestival.Alle jongens en meisjes van het eerste tot en met het zesde leerjaar kunnen tijdens de namiddag deelnemen aan verschillende creatieve workshops, zich uitleven op verschillende springkastelen en tussendoor genieten van een lekkere verfrissing aan de kinderbar. Fun verzekerd.

De kostprijs hiervan is 2 EUR. De kinderen krijgen hiervoor een drankje en een verfrissend ijsje aangeboden.

Programma14.00 uGratis busvervoer naar het Afro-Latino festival vanuit het busstation van Bree (Grauwe Torenwal).

14.15 uAlle roefelaars verzamelen aan de ingang van het festivalterrein om te gaan roefelen op z’n Afro-Latino’s (Bergstraat Opitter).

17.45 uRoefelaars die niet meegaan met de bus worden verplicht opgehaald door de ouders aan de ingang van de festivalweide.

18.00 uEinde van de roefeldag. De roefelaars komen terug aan aan het busstation van Bree.

Wil je zeker zijn van je deelname, schrijf je dan in bij de jeugddienst van Bree (Ontmoetingscentrum, Kloosterstraat 13) en dit vóór 20 juni. Dit kan via [email protected] of 089 84 85 67. Inschrijvingen zijn beperkt!

Let wel: de kinderen kunnen geen bezoekje brengen aan het marktje. Ze blijven verplicht op de kinderweide. Bovendien moeten de roefelaars die niet met de bus mee gaan verplicht aan de ingang afgezet en opgehaald worden door de ouders. Het mag zeker niet de bedoeling zijn dat er kinderen meedoen aan de roefeldag waarvan de ouders zelf aanwezig zijn op het festivalterrein.

Baby’s en BOEKEN?Natuurlijk!

Boekbaby’s laat ouders en hun kleine kinderen kennismaken met het bibaanbod.

Kersverse ouders in onze gemeente feliciteren we met de geboorte van hun baby en we bezorgen hen info over de bib. Zelfs voor de allerkleinsten heeft de bibliotheek heel wat boeken, cd’s met wiegeliedjes en luisterboeken in huis.

Deze maand nodigen we de ouders met hun peuter van 1,5 tot 2 jaar uit in de bib om kennis te maken.

Wanneer: zaterdag 18 juni om 9.30uInschrijven: Balie bibliotheek, [email protected] tel. 089 84 85 40

LEZEN en SCHRIJVEN met Anne Frank

In het najaar komt de tentoonstelling ‘Lezen & schrijven met Anne frank’ naar de bibliotheek.

Tijdens de bibliotheekweek en de verwendag schetsen we, via collages, fototentoonstelling, proeverijen, beluisteren en bekijken van beeldmateriaal,…een beeld van het dagelijks leven tijdens de tweede wereldoorlog. Daarom zijn we op zoek naar verhalen en anekdotes.

Wil je je verhaal met ons delen of heb je recepten, naaipatronen, muziek, film- en fotomateriaal,… uit deze periode? Neem dan contact op met Annemie Arras (089 84 85 40).

Baby’s en boeken

WIELERtoerismeZaterdag 4 juni 2011

Op zaterdag 4 juni organiseert WTC Pedaalridders Bree een fietsevenement voor wielertoeristen en recreanten.

Iedereen fietst op zijn/haar tempo naar:• ofwel Mönchengladbach: 145 km, makkelijk en

grensoverschrijdend parcours, vertrek van 07.00 u tot 09.30 u

• ofwel Dommelvallei: 65 km, ideaal als gezinstocht, vertrek van 07.00 u tot 10.00 u

Inschrijving en start : Taverne Brouwershuis Itterplein 15 A 3960 Bree (Opitter)

Info: [email protected] Katrien Claessens: 0485 30 87 49 Hugo Lauwers: 089 47 18 12

Nieuwe leden steeds welkom. Info en inschrijving het hele jaar mogelijk.

21SPORTief

JUNI 2011

SPORTDIENST BREESPORTLAAN 6

3960 BREETEL. 089 84 85 45 [email protected]

SPORThalBeregeningsinstallatie en bewerking grasvelden

Onlangs werden de grasvelden tussen de sporthal en het zwembad bewerkt. Door het intensieve gebruik was een groot deel van het gras vrijwel verdwenen.

Om de periode waarin de terreinen niet gebruikt kunnen worden te beperken, werd er gekozen voor een doorzaaimethode. Daarbij werd het bestaande gras behouden en werd er nieuw gras tussen gezaaid. Tegelijk gebeurde een onkruidverdelging, een egalisatie, een bemesting met kunstmest en het prikken van gaten voor verbetering van de grondstructuur.

Omdat gebleken is dat de grasmat bij lang aanhoudende droogte en intensief gebruik niet in stand te houden is, werd tegelijk ook een beregeningsinstallatie voorzien. Die zal ervoor zorgen dat het gras ook in droge periodes z’n groeikracht behoudt en beter bestand is tegen het gebruik.

OPROEP aan alle inrichtingenDie publiek toegankelijk zijn

De objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing is een wettelijk verplichte verzekering. De term ‘objectieve aansprakelijkheid’ verwijst naar het feit dat een schadelijder geen fout dient te bewijzen uit hoofde van de uitbater of houder van een onderneming of inrichting om zijn of haar lichamelijke en stoffelijke schade vergoed te krijgen ingevolge een brand of ontploffing die zich in die inrichting heeft voortgedaan. Bijgevolg is de uitbater van een voor het publiek toegankelijke inrichting automatisch gehouden tussenkomst te verlenen voor de geleden schade, zelfs indien deze uitbater of houder geen enkele fout begaan heeft. Bij het afsluiten van de polis is de verzekeringsmaat-schappij verplicht een verzekeringsattest af te leveren dat moet worden overgemaakt aan de burgemeester. Er zijn een 25-tal categorieën/inrichtingen (door de wet bepaald in het K.B. van 28.02.1991) die vallen onder deze toepassing: • Dancings, discotheken en alle openbare gelegenheden

waar gedanst wordt;• Restaurants, frituren en drankgelegenheden,

wanneer de totale voor het publiek toegankelijke opp. ten minste 50 m² bedraagt;

• Hotels en motels met ten minste 4 kamers en die ten minste 10 klanten kunnen ontvangen;

• Kleinhandelswinkels waarvan de verkoopruimte en de aanpalende opslagruimte een totale opp. van ten minste 1.000 m² hebben;

• Jeugdherbergen;• Artistieke cabarets en circussen;• Bioscopen en theaters;• Casino’s;• Culturele centra;• Polyvalente zalen voor ondermeer voorstellingen,

openbare vergaderingen en sportmanifestaties; • Sportzalen;• Schietstands;• Stadions;• ... Momenteel gaan wij na of al deze inrichtingen in de stad Bree voldoen aan deze verplichting en willen wij onze huidige lijst actualiseren.

Gelieve ons, indien u in aanmerking komt voor deze verplichte verzekering,een attest te bezorgen waaruit blijkt dat u aan deze voorwaarden voldoet. Versturen naar: Stad Bree, t.a.v. de burgemeester, Vrijthof 10 te 3960 Bree.

22 NIEUWS uit Bree

JUNI 2011

TENTOONstellingBreekbaar verleden

Vanaf 1900 veranderde de provincie Limburg drastisch door de ontdekking van het zwarte goud. De uitgestrekte heide maakte plaats voor een gigantische mijnindustrie. Ruim honderd jaar later zijn de sporen van dat mijnverleden bewaard in een unieke collectie glasplaten.

Breekbaar Verleden, een reizende tentoonstelling, boek én website, wil deze uitzonderlijke collectie in de kijker plaatsen. Foto’s van vreemde afdiepingstorens, immense mijngebouwen en machines, trotse mijnwerkers, bruisend citéleven… bieden een prachtig overzicht van de grote kolenrush.

Tentoonstelling: 19 juni t.e.m. 3 septemberStad Bree (Stadsmuseum)Markt z/n, 3960 Bree

GRATIS te bezoeken tijdens de openingsuren van Toerisme Bree, Markt z/n:

ma - do 09.00 u - 12.00 u 14.00 u - 17.00 u

Extra opening op zondag van 14.00 u tot 17.00 u.

BREE in’t kort

WONEN - NIEUW WOONPROJECT ‘COBBENBERG’Op relatief korte termijn worden in Bree zo’n 380 nieuwe huizen gebouwd. Het project ‘Cobbenberg’, net buiten de stadskern langs de Meeuwerkiezel, bijt de spits af. Gefaseerd zullen hier, vanaf september, een zestigtal nieuwbouwwoningen gebouwd worden: Halfopen herenhuizen, pleinwoningen en geschakelde cottages. Allemaal lage energiewoningen. Achter de verkaveling komt op termijn een omleidingsweg, hierdoor wordt het eerste stuk van de Meeuwerkiezel een verkeersarme laan.

Meer info: www.kolmont.com

ECONOMIE - OPGELET: BEDROG BEROEPSGIDSENVerschillende ondernemingen kregen reeds voorstellen om adresgegevens in te lassen in elektronische of traditionele beroepsgidsen, of krijgen een factuur aangeboden met het voorstel de domeinnamen voor de bedrijfsactiviteit terug te kopen. Anderen kregen bezoek van een ronselaar die voorstelde reclame te maken in een regionaal blad. Nu toont de FOD Economie op haar website een lijst van maatschappijen die bij hen gekend zijn met betrekking tot deze misleidende handelspraktijken.

Meer info: www.economie.fgov.be

OPENBARE WERKEN - INFOPUNT IN STADHUISBree ondergaat de komende jaren een echte metamorfose. Na lange planningsprocedures staan nu heel wat projecten concreet in de steigers. Om dit alles voor de Breeënaar zichtbaar en overzichtelijk te houden, wordt er een permanent Infopunt opricht in de patio van het stadhuis. Er wordt gewerkt met projecties en 3D voorstellingen, kijkdozen en babbelboxen, nieuwsbrieven, QR-labels voor smartphonegebruik, wandel- en fietskaarten.

Meer info: zie p. 6 in dit magazine

WELZIJN - BARBECUE SINT-VINCENTIUSOp zondag 3 juli 2011 organiseert de Sint Vincentiusvereniging “De Kleine Drempel” in Bree, weer haar gekende jaarlijkse barbecue. Het eetfestijn gaat door in en rond de zaal Jan Van Abroek in Beek. Om onze medemensen in problemen niet in de kou te laten staan, en deze ondersteuning telkens opnieuw te kunnen organiseren zijn er veel financiële middelen nodig. Hiervoor dient de opbrengst van de barbecue.

Kaarten: 15 EUR per persoon. Eten: 11.30 u - 14.00 u, 17.00 u - 20.00 u.

VRIJE TIJD - AFRO-LATINOFESTIVAL 2011Het Afro-Latino Festival biedt elk jaar een vernieuwend, exclusief en toonaangevend programma aan van internationale en gerenommeerde artiesten uit Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa. In totaal zullen er meer dan 40 bands en DJ’s te beleven zijn naast een 10-tal dans- en randanimaties op het festivalterrein. Van 24 t.e.m. 26 juni brengt Afro-Latino het beste uit de tropische wereldmuziekscene op 3 podia in grote overdekte luxetenten. Meer info: www.afro-latino.be

................................................................................................

................................................................................................

13.30 uOpening Mariahof,Mariahofstraat

19Juni2011

AGENDA................................................................................................................................................................................................

Afro-Latino Festival,Festivalweide:Bergstraat (Opitter)www.afro-latino.be

24-26Juni2011

AGENDA...................

.............................

......................................

..........

......................................

..........

......................................

..........

Bree Kermis,

Bree centrum

27/06 Familiedag op de

kermis

25-27Juni

2011AGENDA