Stadgids schoonhoven 2013 2014

36
Haven 1-13, Schoonhoven (0182) 38 26 51 [email protected] www.rikkoert.nl Ontdek het Zilvercentrum van Nederland Bezoek het Schoonhovens Silverhuys en EDELambachtshuys met de grootste collectie zilver van Nederland Silverhuys EDELambachtshuys - Veel zilverwerk uit eigen atelier. - Speciale afdeling Antiek Zilver. - Zilversmidsatelier voor reparaties en speciale opdrachten. - Moderne zilveren sieraden & groot zilverwerk. - Museumexpositie ‘Antiek Schoonhovens Zilver’. - Zilversmederij permanent in bedrijf. Rikkoert JEWELS & WATCHES - Grote collectie exclusieve sieraden en horloges, o.a. Longines, MeisterSinger, Frederique Constant, Diamonde, Lapponia, etc. - Trendstore met o.a. Armani, Diesel, DNKY, Esprit, Tommy Hilfiger, Guess, GC etc. Mooie Merken Bij Rikkoert Juweliershuys Trouwringenspecialist Rikkoert Juweliers presenteert meer dan duizend trouwringen in een sfeervolle en monumentale trouwringengalerie in de goud- en zilverstad Schoonhoven. U vindt bij ons collecties van o.a. Acredo, Aller Spanninga, Colom, Desiree, Martinshof, Saint Maurice en het huismerk Rikkoert Ringen. Maak je een keuze uit de Rikkoert collectie met meer dan 220 modellen, dan ontvangen jullie de voordeligste ring gratis. Bij alle overige merken krijg je een korting van 10%, met uitzondering van Acredo. Met het unieke configuratie designerprogramma van ACREDO ontwerpen jullie je eigen trouwringen in elk denkbare variatie en prijsklasse. Wij als trouwringenspecialist en goudsmeden maken van elk idee werkelijkheid.

description

stadsgids schoonhoven zilverstad 2013 en 2014

Transcript of Stadgids schoonhoven 2013 2014

Page 1: Stadgids schoonhoven 2013 2014

Haven 1-13, Schoonhoven • (0182) 38 26 51 • [email protected] • www.rikkoert.nl

Ontdek het Zilvercentrum van NederlandBezoek het Schoonhovens Silverhuys en EDELambachtshuys met de grootste collectie zilver van Nederland

Silverhuys EDELambachtshuys

- Veel zilverwerk uit eigen atelier.

- Speciale afdeling Antiek Zilver.

- Zilversmidsatelier voor reparaties en speciale opdrachten.

- Moderne zilveren sieraden & groot zilverwerk.

- Museumexpositie ‘Antiek Schoonhovens Zilver’.

- Zilversmederij permanent in bedrijf.

Rikkoert JEWELS & WATCHES- Grote collectie exclusieve sieraden en horloges, o.a. Longines, MeisterSinger, Frederique Constant, Diamonde, Lapponia, etc.- Trendstore met o.a. Armani, Diesel, DNKY,

Esprit, Tommy Hil� ger, Guess, GC etc.

Mooie Merken Bij Rikkoert Juweliershuys

Trouwringenspecialist

Rikkoert Juweliers presenteert meer dan duizend trouwringen in een sfeervolle en monumentaletrouwringengalerie in de goud- en zilverstad Schoonhoven.

U vindt bij ons collecties van o.a. Acredo, Aller Spanninga, Colom, Desiree, Martinshof, Saint Maurice en het huismerk Rikkoert Ringen.

Maak je een keuze uit de Rikkoert collectie met meer dan 220 modellen, dan ontvangen jullie de voordeligste ring gratis.

Bij alle overige merken krijg je een korting van 10%, met uitzondering van Acredo. Met het unieke confi guratie designer programma van ACREDO ontwerpen jullie je eigen trouwringen in elk denkbare variatie en prijsklasse.

Wij als trouwringenspecialist en goud smeden maken van elk idee werkelijkheid.

Page 2: Stadgids schoonhoven 2013 2014

Toeristische gids

2013 / 2014

GRATIS uitgave van VVV Zuid-Holland Zuid

HighlightsSchoonhoven

Tips voor een dagje uit

Praktischeinformatie

SchoonhovenSchoonhoven Zilverstad

Page 3: Stadgids schoonhoven 2013 2014

02 STADGIDS SCHOONHOVEN

Uitgave:VVV Zuid-Holland ZuidOplage: 10.000Vormgeving:Backdoor Graphics, BredaDruk: Control Media, Essen (België)Cartografie: Falkplan BVFotografie:VVV Zuid-Holland Zuid, Rob Glastra, Nederlands Zilvermuseum, Gemeente Schoonhoven, Citymanagement Schoonhoven

colofon

4Schoonhoven…even voorstellen!

18Slapen, eten, drinken: Horeca

14Schoonhoven beleven: Doen

6Mis ze niet: Highlights

8Komt dat zien: Zilver

10Bekijk ze allemaal: Monumenten en Historie

inhoudsopgave

Page 4: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 03

Als je iets wil weten over een leuk uitstapje in eigen land ga je natuurlijk naar de VVV. Hier kun je terecht voor gidsen, (water) kaarten en plattegronden die je informe-ren over de verschillende fiets-, wandel- en kanomogelijk-heden, accommodaties en beziens-waardigheden. Ook zijn er diverse cadeaubonnen verkrijgbaar. Liever zelf alles ontdekken? Ga naar je appstore of androidmarket en download de toeristische app van VVV Zuid-Holland. Waar je ook bent, de VVV komt naar je toe!

InformATIe vvv

21Beleef het mee: Evenementen

24Plattegrond

26Adressen

VVV AgentschAp schOOnhOVenNederlands ZilvermuseumKazerneplein 42871 CZ Schoonhoventel: 0182-385612E-mail: [email protected]

Open:Di t/m vr 11.00-17.00 uurZa-zo 12.00-17.00 uur

inhoudsopgave

Deze uitgave is gemaakt voor 2013 en 2014. Hierdoor is het mogelijk dat de stadsgids niet de meest actuele informatie bevat. Voor de meest actuele gegevens: www.vvvschoonhoven.nl

Page 5: Stadgids schoonhoven 2013 2014

04 STADGIDS SCHOONHOVEN

sChoonhoven, stad met een zilveren randje

ScHoonHoven...

Page 6: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 05

sChoonhoven, stad met een zilveren randje

ScHoonHoven...

Aan de brede rivier de Lek ligt een kleine stad met een heldhaftig verleden: Schoonhoven. Het stadje is vooral bekend om zijn zilverindustrie en het werk van ambachtelijke goud- en zilversmeden. Het kleinschalige karakter van de stad, met een eeuwenoud stratenpatroon, havens en singels, monumenten en zilverwerkplaatsen vraagt om een ontdekkingstocht te voet.

Buiten de Veerpoort kun je in de schaduw van hoge bomen genieten van het zicht op de levendige rivier. De veerpont haalt en brengt doorlopend passagiers over de Lek. Aan de overzijde ligt de Alblasserwaard met het vestingstadje Nieuwpoort en de molens van het Werelderfgoed Kinderdijk. Het veenweidegebied van de Krimpenerwaard en Lopikerwaard met zijn vele boerderijen, graslanden en sloten is Schoonhovens achterland.

Breng eerst een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum, waar ook het VVV agentschap gevestigd is. Maak een wandeling langs de Oude Singel en de Haven, loop binnen bij een van de vele zilver- en sieradenwinkels of zoek het groen op in het Springerpark langs de stadsgracht. Ooit waren hier ook vestingwallen. Schoonhoven ontstond in de dertiende eeuw aan de monding van het veenrivertje de Zevender en werd rond 1350 ommuurd. Van marktplaats en versterkte vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie ontwikkelde Schoonhoven zich vooral in de negentiende eeuw tot een nijvere zilverstad. Het was ook de eeuw waarin de omwalling met bastions grotendeels werd gesloopt. Maar het zilver bleef: Schoonhoven is nog altijd een stad met een zilveren randje!

Meer weten?www.vvvschoonhoven.nl

Stad met een zilveren randje

Page 7: Stadgids schoonhoven 2013 2014

mis ze niet: Highlights

06 STADGIDS SCHOONHOVEN

mis ze niet: highlights

• Nederlands Zilvermuseum• Ateliers en werkplaatsen• Oude Hollandse Waterlinie • Springerpark• Langs de Lek

Wat mag je niet missen bij een bezoek aan Schoonhoven? Bekijk het werk van zilversmeden en de monumenten binnen de oude vesting. Ontspan langs de Lek en in het Springerpark.

Nederlands ZilvermuseumWil je alles weten over Argentum (zilver) en Aurum (goud) en hoe het gevormd wordt tot sierlijke en glanzende objecten?

Stap dan binnen bij het Nederlands Zilvermuseum, waar je de geschiedenis van het Nederlands zilver op de voet kunt volgen. Bewonder het werk van edelsmeden van vroeger en nu en kijk de zilversmid op de handen in zijn werkplaats. Recente aanwinst is de historische zilvercollectie van Van Kempen en Begeer, waarmee het museum een goed beeld kan geven van de zilverproductie tussen 1850 en 1970. Het museum organiseert exposities en activiteiten, heeft een museumwinkel en café en werkt in 2013 aan een nieuwe inrichting.

Ateliers en werkplaatsenAls je Schoonhoven in een lijstje zou willen zetten, moest het van zilver zijn! Eeuwenlang waren edelsmeden en klokkenmakers actief in de kleine vestingstad en die traditie wordt voortgezet door hedendaagse goud- en zilversmeden en andere ambachtelijk werkende kunstenaars. Zij tonen unstnijverheidsvoorwerpen en sieraden in hun ateliers of werken in opdracht. Lees meer over het Schoonhovens zilver op pagina 8 en 9. De vroegere Plateelbakkerij Schoonhoven bestaat nog steeds en in het voormalige schoolgebouw op de hoek van de Oude Haven kun je een kijkje nemen bij stijlklokkenfabriek Van Kan, waar staande klokken gemaakt worden.

Page 8: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 07

mis ze niet: highlights

Berlage. Overnacht je liever midden in het gezellige centrum dan is Gasterij Het Oude Posthuys wat je zoekt. Dit hotel-restaurant is gevestigd in het voormalige postkantoor, gebouwd in 1910.

Bijzonder In en rondom SCHOONHOVEN zijn diverse kleinschalige overnachtings

Oude Hollandse WaterlinieDe Lek stroomt dwars door het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie, een tussen 1672 en 1816 bestaande verdedigingslinie die gebaseerd was op het onder water zetten (inunderen) van grote gebieden. Schoonhoven en Nieuwpoort zorgden voor de verdediging van de doorgang naar het economisch zo belangrijke gewest Holland. In de tweede helft van de zeventiende eeuw werden de vestingwerken van Schoonhoven vernieuwd en uitgebreid met meer bastions. Zowel in Schoonhoven als in Nieuwpoort kun je een ‘Waterlinieommetje’ maken langs de lijnen van de oorspronkelijke vesting. Informatieborden geven de nodige achtergrondinformatie.

SpringerparkDe oude stadswallen waren in de negentiende eeuw een geliefde plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht op de eeuwenoude Grote Gracht. De vesting was opgeheven, de bastions afgebroken. Een deel van de wallen werd door landschaps- en tuinarchitect Leonard Springer (1855-1940) omgevormd tot stadspark. Springer, die tal van stadsparken, begraafplaatsen en landgoederen ontwierp, had een romantische kijk op de natuur. Het Springerpark heeft een grote variatie aan bomen en vloeiend verlopende wandelpaden. Springer maakte ook gebruik van de hoogteverschillen van de voormalige vestingwal. Volg maar eens het wandelpad over het witte bruggetje. In 2014 verrijst in de Grote Gracht een muziektent.

Langs het waterLekker uitwaaien, dromen aan het water, picknicken of kijken naar de schepen die af en aan varen doe je buiten de Veerpoort. Langs de Lek zijn brede groenstroken, uitnodigende bankjes, schaduwrijke bomen en rivierstrandjes. Een hoge groene ‘grashalm’ markeert de TOP (Toeristisch Overstap Punt) van Schoonhoven, een uitgangspunt voor fiets- en wandelroutes. Bij Willige Langerak, waarvan de oude dorpskern grenst aan de oostelijke omwalling van Schoonhoven, vind je een jachthaven en zwembad.

Meer weten?www.zilvermuseum.nlwww.oudehollandsewaterlinie.nlwww.vvvschoonhoven.nl

Page 9: Stadgids schoonhoven 2013 2014

08 STADGIDS SCHOONHOVEN

Komt dat zien: zilver

Komt dat zien: ZilverMeer dan duizend edelsmeden hebben vanaf de veertiende eeuw in Schoonhoven gewerkt. Ook nu zijn in dé zilverstad van Nederland tientallen ateliers en werkplaatsen van goud- en zilversmeden, juweliers en klokkenmakers, zilverwinkels en galeries.

Kunst en ambachtAl in de veertiende eeuw waren de eerste edelsmeden werkzaam in de stad. Begin zeventiende eeuw wordt het goud- en zilver-smidsgilde van Schoonhoven opgericht. Zilversmeden moesten eerst een ‘meesterstuk’ maken om toegelaten te worden tot het gilde. Deze traditie verdween rond 1795 maar is door het hedendaagse gilde St. Eloy in ere hersteld. Het hoogtepunt van de zilverindustrie ligt in de negentiende eeuw: bijna de helft van de beroepsbevolking is dan in het vak werkzaam.

Zilverwerkplaatsen De ambachtelijke werkplaatsen, produceerden in de achttiende en negentiende eeuw vooral sieraden, tafelzilver en andere niet al te grote objecten, zodat een klein atelier voldoet. Onder andere langs de Oude Haven en in de buurt van de Scheepmakershaven kun je nog verschillende vroegere woon- en werkplaatsen van zilversmeden tegenkomen. Ze zijn herkenbaar aan vergrote ramen in de voorgevel, hoge ramen die het voor het werk benodigde licht binnenlaten. Ook hebben deze panden vaak twee deuren: een voor de woning en een voor de werkplaats.

Page 10: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 09

Komt dat zien: zilver

Komt dat zien: Zilver

Vakschool Wie goudsmid, juwelier of uurwerkmaker wil worden kan niet om Schoonhoven heen: hier is sinds 1895 de enige school in Nederland gevestigd waar je een opleiding kunt volgen voor deze ambachtelijke en kunstzinnige beroepen. De Vakschool Schoonhoven is ook lid van het Gilde St.Eloy, het hedendaagse gilde dat voortkomt uit de in 1862 opgerichte Nijverheids-vereeniging voor goud- en zilversmeden. Deze vereniging zorgde voor scholing, behartigde de belangen van de leden en pleitte voor de oprichting van een zilvermuseum.

St. EloyDe vereniging werd rond 1988 nieuw leven ingeblazen met een andere naam en koers: het Schoonhovens Goud- en Zilversmidsgilde Sint Eloy, genoemd naar de patroonheilige van de edelsmeden en horlogemakers. De vereniging telt bijna vijftig leden, van goud- en zilversmeden, fabrikanten en juweliers tot aan de Vakschool en het Nederlands Zilvermuseum. De vereniging geeft een handzame brochure uit met adressen van de leden en een plattegrond die je, lopend door Schoonhoven, de weg wijst naar ateliers, winkels en instellingen.

ZilverschoonKunst, nijverheid en ambacht komen samen in het werk van de Schoonhovense goud- en zilversmeden. Klassiek en hedendaags zilver vind je in gespecialiseerde galeries en winkels. Er zijn open ateliers en op afspraak te bezoeken werkplaatsen van hedendaagse edelsmeden. De leden van het gilde St.Eloy merken hun werk met het Schoonhovens gildeteken, waarin de vier leeuwen van het stadswapen de boventoon voeren. Wil je het zilversmidsvak zelf ervaren?

Voor belangstellenden worden dagworkshops en cursussen gegeven, onder andere in het Atelier Zilver aan de Lek, gevestigd in de oudste nog bestaande zilversmidswerkplaats van Schoonho-ven!

Traditie en vernieuwingIn enkele zeventiende-eeuwse huizen aan de Haven vind je in het Schoonhovens Silverhuys een grote collectie zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen, veelal vervaardigd in het eigen atelier van Rikkoert Edelsmeden (sinds 1876). Antiek en modern zilver, te kijk op een expositie en te koop in de winkel. Het oude familiebedrijf heeft in de naastliggende panden een juwelierszaak, een uurwerkenwinkel en - in de voormalige synagoge - het Edelambachtshuys met een veelzijdige zilvercollectie. Op de eerste etage van dit monument zie je een collectie antiek Schoonhovens zilver, gemaakt tussen 1600 en 1930.

Meer weten?www. goudenzilversmidsgilde.nlwww.vvvschoonhoven.nl

Page 11: Stadgids schoonhoven 2013 2014

BeKijK ze allemaal: monumenten

10 STADGIDS SCHOONHOVEN

Bekijk ze allemaal: MonumentenSchoonhoven bezit 149 rijksmonumenten en nog eens zo’n 50 gemeentelijke monumenten. Om het Stadhuis, de Waag en de Bartholomeuskerk kun je niet heen. Ook de Veerpoort, de Grote Gracht, woonhuizen, de watertoren en enkele gebouwen in Willige Langerak staan op de rijksmonumentenlijst. Een deel van Schoonhoven is beschermd stadsgezicht.

Page 12: Stadgids schoonhoven 2013 2014

BeKijK ze allemaal: monumenten

STADGIDS SCHOONHOVEN 11

StadhuisHet in laatgotische stijl opgetrokken stadhuis dateert uit 1452. De oorspronkelijke gewelven en het vertrek erboven vormen het oudste deel van het gebouw. In de jaren 1775-1777 vond een restauratie en uitbreiding plaats met ingrijpende veranderingen. Bij de restauratie van 1927 werden de ramen, trap en ingang gerestaureerd in een toen geldende moderne stijl. Het carillon in het zeskantige torentje speelt ieder kwartier. Bijzonder: van de 50 klokken van het carillon zijn er 37 gegoten door de achttiende-eeuwse klokkengieter Andreas van den Gheyn. Zijn carillon is in 1963 gerestaureerd en uitgebreid.

Grote- of Bartholomeuskerk Na de grote stadsbrand van 1375 werd de oorspronkelijke parochiekerk herbouwd als een eenbeukige kruiskerk. In de vijftiende en zestiende eeuw is de kerk vergroot tot hallenkerk en begon de torenbouw. Het verzakken van de toren leidde voortdurend tot problemen. Onder leiding van architect W. Kromhout vond tussen 1927 en 1934 een grondige restauratie plaats. De herstelwerkzaamheden waren ingrijpend: de inrichting van de kerk dateert grotendeels uit die tijd. Van mei tot en met september is de kerk op woensdag- en zaterdagmiddag te bezoeken. Pronkstuk in het interieur: het uit 1550 daterende, met houtsnijwerk versierde oxaal (scheiding tussen schip en koor). Dit is in de zeventiende eeuw omgevormd tot herenbank.

De WaagSchoonhoven was in de veertiende eeuw een belangrijke marktplaats voor het omliggende gebied. De drassige polders bleken heel geschikt voor de teelt van hennep, dat vooral gebruikt werd voor het maken van zeildoek en touw. Deze producten werden gewogen in De Waag op de Dam, die na de grote stadsbrand van 1518 herbouwd werd. Bij latere verbouwingen ontstonden de luifel en de stenen pilaren van het huidige waaggebouw. Zie je de zonnewijzer op het dak? Het is een precies op het zuiden gerichte ‘Zuidwijzer’, afkomstig van de Doelen. Vlakbij de Waag staat de voormalige Havenkazerne, oorspronkelijk een arsenaal, nu het Nederlands Zilvermuseum.

VeerpoortAan de rivierzijde staat de Veerpoort, de enige overgebleven stadspoort. De Veerpoort is in 1601 gebouwd bij de modernisering van de

vestingwallen, ter vervanging van de oude poort. Vanaf 1632 tot aan de opheffing van de vesting in 1816 bewaakten soldaten van het garnizoen de poort. De Veerpoort moest niet alleen de vijand buiten de deur houden, hij is ook onderdeel van de waterkering. Bij hoog water worden de vloeddeuren gesloten. Voor de poort staat Olivier van Noort (1558-1627), gegoten in brons. Hij was de eerste Nederlander die in 1598, op weg naar Indië, om de wereld zeilde. Later werd hij garnizoenscommandant in Schoonhoven, waar hij na zijn dood begraven is in de Bartholomeuskerk.

Synagoge In 1823 kocht de joodse gemeenschap in Schoonhoven het zeventiende-eeuwse huis Brandenburg (nu Haven 13) om het tot synagoge te verbouwen. Later werd in het pand achter de synagoge (in de Lange Weistraat) het rituele bad of mikwe aangebracht. Het pand verloor na 1945 zijn functie als gebedshuis. Nu is in de

Page 13: Stadgids schoonhoven 2013 2014

12 STADGIDS SCHOONHOVEN

BeKijK ze allemaal: monumenten

gerestaureerde synagoge het Edelambachtshuys gevestigd. Het rituele bad is nog te zien, evenals het achterhuis waar de zilversmidswerkplaats is. Tussen de Nes en de Wal ligt de joodse begraafplaats uit het begin van de negentiende eeuw. De begraafplaats - met vijftig zerken en een lijkenhuisje - is goed te zien vanaf de Wal.

WatertorenDe vijftig meter hoge watertoren van Schoonhoven heeft een opvallend uiterlijk. Hij is in 1901 gebouwd ten behoeve van de eerste waterleiding van de Krimpenerwaard door architect F.A. de Jongh. Het monumentale, achtkantige gebouw in neorenaissancestijl - ook wel aangeduid als chaletstijl - is van veel decoraties voorzien. Twee zilversmeden hebben op de begane grond hun atelier en hamerruimte ingericht, met een bescheiden expositieruimte. Zij willen belangstellenden de zilversmeedkunst zelf laten ervaren door het geven van workshops en cursussen in hun Zilvergalerie.

Meer monumentenAndere opvallende monumenten en historische locaties in de stad zijn: het Stadskorenpakhuis (Koestraat 72), in 1566 na een hongersnood gebouwd voor de opslag van graan, een restant van de gerestaureerde laatmiddeleeuwse stadsmuur (Weergang) en de zeventiende-eeuwse huizen De Vergulde swaen

(Lopikerstraat 37) en Witte swaen (Lange Weistraat 82), die historisch met elkaar verbonden waren. Het Doelenplein, ooit het Marktveld grenzend aan het kasteel van Schoonhoven, was het oefenterrein van de schutters die bijeen kwamen in het Doelenhuis uit 1779 (Doelenplein 1). Sint Joris, schutspatroon van de schutters, is afgebeeld in het timpaan.

Langs de stadsrand De begraafplaats achter de RK Parochie H.Bartholomeus (1871), vlakbij de ingang van het Springerpark, is gebouwd op een voormalig bastion. Op een van oostelijke bastions is in 1829 de Algemene Begraafplaats (Wal 3) aangelegd. Een hardstenen poort geeft toegang tot de begraafplaats die uitkijkt over de Lek en waar oude beukenbomen schaduw bieden. Binnen de stadswallen stonden vroeger ook boerderijen waar het vee in tijd van nood binnengehaald kon worden. Zo’n historische stadsboerderij staat nog op Wal 26. Aan het begin van de Lekdijk zijn de stenen beer (dam tussen rivier en stadsgracht) met monnik een overblijfsel van de verdedigingswerken.

Meer weten?www.historischeverenigingschoonhoven.nlwww.vvvschoonhoven.nl

Page 14: Stadgids schoonhoven 2013 2014
Page 15: Stadgids schoonhoven 2013 2014

14 STADGIDS SCHOONHOVEN

sChoonhoven Beleven: doen

Schoonhoven beleven: Doen

Page 16: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 15

sChoonhoven Beleven: doen

Vind zelf je weg door de eeuwenoude straten van Schoonhoven, kijk nieuwsgierig binnen bij de edelsmid of maak een ‘zilverwandeling’. Ook de omgeving lokt: hier kun je heerlijke fietstochtjes of wandelingen maken.

StadswandelenWandel je het liefst op eigen gelegenheid? Loop dan zeker langs de Wal, Voorhaven en Scheepsmakershaven, de Haven, Koestraat en het Doelenplein om niets te missen van de mooiste monumenten. Op het plattegrondje in deze brochure is een stadswandelroute met een gekleurde lijn aangegeven. Bij de VVV in het Zilvermuseum is ook een ‘zilverwandeling’ verkrijgbaar die je wijst op (voormalige) zilverwerkplaatsen en hedendaagse ateliers van edelsmeden. Stadsgidsen leiden groepen op afspraak rond in Schoonhoven.

Kijken of kopenObjecten en sieraden van goud, zilver en andere materialen zijn te zien en te koop bij edelsmeden, juweliers en ateliers die vrijwel dagelijks geopend zijn. Sommige ateliers zijn alleen op afspraak of af en toe geopend. Vraag bij de VVV om informatie en kijk bij het Toeristisch ABC in deze brochure voor adressen. Zelf zilver smeden in een echte zilversmidswerkplaats, een ring maken of glaskralen branden? In Schoonhoven kun je allerlei creatieve workshops volgen en proeven van het vak van de edelsmid.

Grasgroen en waterrijkSchoonhoven ligt op de grens van de Krimpenerwaard en Lopikerwaard, een veenweidegebied met karakteristieke landschapselementen. Rond het jaar 1000 was dit een moerassig gebied dat ontgonnen werd door het graven van sloten en weteringen voor de afvoer van water. Zo ontstonden smalle, lange stukken grond waarop vee kon grazen. De historie is terug te lezen in dit waterrijke en grasgroene landschap met boerderijen en mooie natuurgebiedjes, zoals de Franse kade ten noorden van Schoonhoven langs het speels kronkelende riviertje de Vlist. Op deze oude zomerkade staat molen de Bachtenaar. Iets verderop zie je de molen van Bonrepas.

Page 17: Stadgids schoonhoven 2013 2014

16 STADGIDS SCHOONHOVEN

sChoonhoven Beleven: doen

Fietsen vanaf de TOPLangs de Lek, nabij de veerpont is het Toeristisch Overstap Punt (TOP) van Schoonhoven, herkenbaar aan de hoge groene stalen riethalm. Een mooi punt om een tocht door de omgeving te beginnen: op het informatiebord vind je de verschillende fiets- en wandelroutes die vanuit Schoonhoven te maken zijn. Volg de Hofsteeroute als je historische boerderijen van Stolwijk, Berkenwoude en Bergambacht wil bewonderen of fiets door het open weidelandschap van de Lopikerwaard langs de Lopikroute. Zelf routes uitstippelen is heel eenvoudig aan de hand van de fietsknooppunten van het fietsroutenetwerk.

BoerenkaasStolwijk en omgeving is dé plek waar je heen moet voor een lekker stuk boerenkaas, ambachtelijk bereid met melk van koe of geit op de boerderij. Pak de fiets en peddel vanuit Schoonhoven langs de Vlist voor een heuse kaastoer. Via de Schoonouwenseweg, de Koolwijkseweg en Zuidbroek kom je in Berkenwoude. Volg verder de knooppunten19, 15, 12, 14, 16, 11, 10, 9 en 12 en keer langs de Vlist weer terug. Onderweg kun je afstappen bij geitenkaasboerderij Mooi Mekkerland en kaasboerderijen in Haastrecht en Vlist. De fietsroute is te downloaden van de website van de TOP’s.

Te VoetWandelaars die de Lange Afstand Wandelroutes Pelgrimspad, Grote Rivierenpad of Floris V pad lopen, komen vanzelf in Schoonhoven terecht. Maar vanuit Schoonhoven kun je ook mooie polderwandelingen maken, zoals de Cabauwse Jacobsroute en de Willige Langerakroute. Beide staan beschreven in de ANWB wandelgids Groene Hart. In Schoonhoven staat ook een informatiebord bij de TOP met gegevens over wandelroutes. Leuk om met kinderen te lopen: het Natuurpad Schoonhoven, met veel weetjes (en proefjes) over flora en fauna. De brochure van het Natuurpad is verkrijgbaar bij het VVV Agentschap.

De WielewaalLangs de Tiendweg in Willige Langerak staat het Natuurmuseum De Wielewaal, gevestigd in een

Page 18: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 17

sChoonhoven Beleven: doen

voormalige boerderij. Het weidegebied in de polder en de uiterwaarden rondom is rijk aan vogels aan planten. De Wielewaal geeft een sfeervol beeld van de omringende natuur met onder andere opgezette vogels en dieren die het slachtoffer werden van het verkeer. Voor kinderen is er een speurtocht. De Wielewaal heeft ook een kleurige bloemen- en groentetuin, een klompenwinkel en een terras waar je kunt genieten van koffie met zelfgebakken koek.

Met z’n allenOp zoek naar een leuke bestemming voor een uitje met familie, bedrijf of vrienden? Kies eens voor Schoonhoven: bekijk het zilver, doe een workshop, vermaak je met kegelspel of volg de Storytrail. VVV Zuid-Holland Zuid heeft kant-en-klare dagprogramma’s of maakt een programma op maat. Alleen een stadswandeling, museumbezoek of een actieve ‘city challenge’ boeken kan ook. Neem contact op met de afdeling Groepsreserveringen van de VVV voor meer informatie.

KooplustNaast de vele zilver- en sieradenwinkels zijn er in Schoonhoven tal van andere zaken voor kooplustigen. Op de kop van de Albert Beijlinggracht, in een pand uit 1885, vind je een groot assortiment wijnen bij

wijnkoperij Huub Oostendorp. Neem ook even een kijkje in de kelder van het pand! Bij Ollotiek aan de Haven kun je tweedehands designkleding en galajurken kopen. Aan de overzijde vind je Provence, een winkel vol Franse stoffen, aardewerk en oud linnengoed in een monumentaal pand met balkenplafond. Even verderop zit bakkerij Kok die de traditionele Fonteynkoek bakt: een kruidkoek met honing, specerijen en vruchtjes. De speciaalwinkels in de Lopikerstraat zijn veelal gevestigd in historische panden, zoals het oude postkantoor.

Goede sierMet de handgemaakte hoeden en haaraccessoires van Anita Barth maak je goede sier. In haar galeriewinkel aan de Veerstraat maakt en verkoopt de hoedenont-werpster trendy en exclusieve hoeden, tassen en handgevilte sjaals. Zij geeft er ook workshops. Sierlijk en kleurig zijn de glaskralen die Atelier Zilverglas en Atelier-galerie 12Bead Glass maken. Beide ateliers geven workshops glaskralen branden. Terug van weggeweest: haken en breien. Het Wolcafé aan de Varkensmarkt verkoopt de mooiste breiwol en haakgarens en organiseert elke dinsdagavond een gratis toegankelijk breicafé.

Meer weten?www.vvvschoonhoven.nlwww.opstapinzuid-holland.nlwww.toproutenetwerk.nlwww.groenehartkloppendhart.nlwww.museumdewielewaal.nl

Page 19: Stadgids schoonhoven 2013 2014

Aan het waterAl ruim 150 jaar ontvangt Hotel Belvédère haar gasten op een uitgelezen plek aan het water. Zoals de naam al zegt heb je er een prachtig uitzicht over de rivier de Lek. De modern ingerichte kamers kijken uit over het water. Het restaurant heeft een door eeuwenoude platanen overschaduwd terras en in de gewelven van Belvédère is een oud-Hollandse kegelbaan voor gezelschappen. Nog dichter bij de rivier zit je op het terras van Lekzicht, een restaurant dat vlakbij de aanlegsteiger van de veerpont ligt en haar gasten verwent met drankjes, lunches en diners of een high-tea.

Bed & BreakfastZoek je een kleinschalige accommodatie? Een luxe gespreid bedje kun je verwachten in B&B Villa Voorncamp aan de rand van de zilverstad. B&B Binnendijks is een landelijk en comfortabel overnachtingsadres voor liefhebbers van een rustige omgeving. Een echt verwenadres is ook B&B in de Oude Praktijk, gevestigd in een voormalige dierenartsenpraktijk op de grens van stad en buitengebied. In een monumentaal pand aan de Oude Haven is het eveneens fijn overnachten. Schoonhoven heeft bij Willige Langerak ook een jachthaven en camping voor trekkers.

Een vorkje prikkenVoor de lekkere trek, een goede lunch of smakelijk diner kun je kiezen uit verschillende restaurants, soms gevestigd in monumentale panden in het centrum. Zoals De Waag in het historische waaggebouw, waar je kunt smullen van pannenkoeken en andere Hollandse gerechten. In een voormalige herberg naast het Stadhuis huist Proef !, een leuke zaak voor lunch, high-tea of een ijsje. Aan de Haven kun je verder ongedwongen borrelen of een hapje eten bij Patio of je buikje vol eten bij het gastvrije Lekkerr.

Slapen, eten en drinken: Horeca

Blijf een nachtje slapen, zodat je ook de mooie omgeving van Schoonhoven actief kunt beleven. Proef de verschillende keukens van de zilverstad en neem een kruidige Fonteynkoek mee voor thuis.

slapen, eten en drinKen: horeCa

18 STADGIDS SCHOONHOVEN

Page 20: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 19

slapen, eten en drinKen: horeCa

Voor een stijlvol etentje ben je bij Brasserie Springer, gelegen aan het Springerpark, aan het goede adres.

Kruidige koekProef de ‘gekruyde fonteyn koeck’ van Kok’s Bakkerij aan de Haven, een kruidkoek naar oud Schoonhovens recept. Al in de zeventiende eeuw verwende een bakker in de Fonteynsteeg (vandaar de naam) zijn klanten met deze kruidkoek van tarwe- en roggebloem, honing, suiker, specerijen en zuidvruchtjes. Bakker Kok heeft de traditie voortgezet, zodat je ook in de eenentwintigste eeuw nog kunt proeven van deze Schoonhovense specialiteit: de Fonteynkoek.

Op een bedje van…Zilver Kies zelf het bed en de activiteit die bij je past is het idee achter de verblijfsarrangementen van ‘Op een bedje van….’. Op de gelijknamige website staat een arrangement met overnachting en diner in Hotel Belvédère, gekoppeld aan een bezoek aan het Zilvermuseum en een wandeling door Schoonhoven. Zelf een arrangement

samenstellen, met keuze uit meerdere overnachtingsadressen en activiteiten in Schoonhoven, is ook mogelijk. Kijk op www.opeenbedjevan.nl onder ‘direct te boeken’ en ‘reserveren’ voor meer informatie.

Meer weten?www.vvvschoonhoven.nlwww.opeenbedjevan.nl

Page 21: Stadgids schoonhoven 2013 2014

20 STADGIDS SCHOONHOVEN

VILLA VOORNCAMP BED & BREAKFASTLopikerweg 48 B, schoonhoven T 0182-385794 E [email protected] I www.villavoorncamp.nl

LuxuEuS MEERDAAGS ARRANGEMENT MET BRASSERIE SPRINGER EN ATELIER ZILVERWERK Luxueus slapen, eten en smeden, kan in de Zilverstad op een bijzondere manier. Exclusief is het 2- of 3-daags arrangement van Villa Voorncamp B&B, Brasserie Springer en Atelier Zilverwerk. Bij een 2-daags arrangement dineert u in Brasserie Springer, waar  topkok Per Boerefijn u een bijzonder 3-gangen menu voorschotelt. U relaxt in de jacuzzi bij Villa Voorncamp, overnacht daar en geniet van een uitgebreid ontbijt. Maar u gaat ook aan het werk in atelier Zilverwerk midden in de oude binnenstad van Schoonhoven. Goud- en zilversmid At Brandenburg begeleidt u in een workshop, waarbij u zelf uw eigen "Schoonhovens Souvenir" gaat smeden. Een luxueuze workshop met een mooi, stijlvol resultaat, wat iedereen kan gebruiken of cadeau kan geven (tijdsuur ongeveer 2 uur). U maakt een mini-lepeltje of kandelaartje van 1e gehalte zilver + gekleurd titanium. Wilt u er nog een dagje aan vastknopen, dat kan. U krijgt dan een gratis entreebiljet voor het Nederlandsl Zilvermuseum of als u liever de groene omgeving van Schoonhoven wilt verkennen een gratis fiets te leen.

Prijs:  2-daags arrangement Euro 157,50 p.p.

Prijs:  3-daags arrangement Euro 197,50 p.p.

Page 22: Stadgids schoonhoven 2013 2014
Page 23: Stadgids schoonhoven 2013 2014

22 STADGIDS SCHOONHOVEN

Beleef het mee: evenementen

Nationale Zilverdag Op Tweede Pinksterdag verandert de historische binnenstad van Schoonhoven in één grote goud- en zilversmidwerkplaats waar je alle facetten van het edelsmeden meemaakt. Er is veel te doen en te beleven: maak een stadswandeling met gids, bezoek ateliers en werkplaatsen, ontmoet het Zilvergilde en de Vakschool of doe mee met een creatieve zilverworkshop. www.zilverdag.com

Culturele Zondagen In april en oktober laten de vele creatieve talenten, kunstenaars en edelsmeden van Schoonhoven hun werk zien in eigen atelier of galerie. In het Nationaal Zilvermuseum worden rondleidingen gegeven en stadsgidsen vertellen al wandelend iets over de historie en monumenten van Schoonhoven. Theatervoorstellingen, workshops en andere kunstzinnige activiteiten ronden het culturele menu af.

Nazomerfestival In de laatste week van augustus opent het Nazomerfestival, een zes weken durend programma van gevarieerde activiteiten en evenementen op het gebied van sport, muziek, cultuur, historie, zilver en eten & drinken. Vaste onderdelen zijn een klassiek openluchtconcert bij de Haven, de Bartholomeusdag (braderie en

muziek) op de laatste zaterdag van september en de Rivierendag en Open Monumentendag in het tweede weekend van september. De Rivierendag is een maritiem evenement met activiteiten op en langs het water voor jong en oud.

WinterfeestenOngehinderd door najaarsstormen en vroegwinterse sneeuwbuien komt Sint Nicolaas in november aan in Winter Zilverstad Schoonhoven. Een maand lang zijn er evenementen rondom de decemberfeesten. Een echte traditie is het ‘Sinterklaasje lopen’ voor kinderen op 5 december. De verlichte kerstboom op de Stenen Brug en de kerstmarkt zorgen voor een onvervalste kerstsfeer. Mis vooral de ‘Nacht van het Zilver’ niet: vuurkorven wijzen de weg naar de vele ateliers die ’s avonds open zijn voor bezoekers. In het door zilveren maanlicht beschenen Schoonhoven gonst het deze winteravond van de activiteiten.

Meer weten?www.vvvschoonhoven.nlwww.zilverdag.comwww.citymanagementschoonhoven.nlwww.nazomerfestival.info

Beleef het mee: EvenementenSchoonhoven zet met evenementen als de Nationale Zilverdag en de Culturele Zondagen de creatieve kanten van de zilverstad in het zonnetje. Beleef ze mee, net als de vele andere evenementen.

Page 24: Stadgids schoonhoven 2013 2014
Page 25: Stadgids schoonhoven 2013 2014

N210

N216

HENRIDUNANTPLEIN

MEESTERKESPERPLEIN

SCHOONHOVEN

't Hofland

Oost

't Wilgerak

G.J .

VA

NH

EU

-V

EN

GO

ED

HA

RT-

WEG

C.G. ROO SW EG

C.G. RO

OSW

EG

M .A . RE INALDA-

WEG

BUITEND. VEERPOORT

ROTTERDAMSEW

EG

LOPI K E R WE G

NOBELDREEF

TINBERGEN-L AAN

DE B IJE LAAN

ZEEM

AN-

HOF

BU ITEN DEVEST E

G ILDEMEESTERS-STRAAT

PASTEURW.

CARILLONSTRAAT

ALBERT SCHWEITZER LAAN

AMBA

CHTS

-ST

R.

OPW.

MEESTER KESPER- STRAAT

EINS

TEIN

-ST

R.EY

KMAN

-ST

R.

MME. CURIEH.

ST.ELOY -STR.

R .KO C H-

LA AN

BOERHAAVELAAN

N A SSAU-KADE

LAF ONT A INE P.

SPOOR

-

S INGEL

KOESTRAA TKOESTRAAT

OUDES INGEL

HAVEN-STRA AT

HAVENSTRAATSEW

AL

HAVEN

N IEUWE SINGEL

LOPIKER-

SINGEL

LOPIKE

RWEG

SCHEEPMAKERS-

HAVEN

LANG

E WEI-

STRA

AT

OUDEH AVEN

LOPIKERSTRAAT

KE R K WEG

OLIVIERVAN

NOORTSTRAAT

LOP IKER-

PLE IN

WAL

W AL

O.V.

NOORT-

PLE IN

OP-

WEG

CELLE BRO EDER

S-

STRAAT

KORTEWEI-

S TRAAT

HET BAST

ION

DOELEN-PLE IN

HALVE

MAAN

LOPIK

ERHOF

DE MONTIGNYLN.

ALBRECHT

BEIJL INGGR.

KORTE DIJK

LEKDIJK-WEST

NES

PLEINWEG

JANV. BLOISSTRAAT

SPOORSTRAAT

KERKSTRAAT

NA SSAUKD.

VOORHAVEN

KON.JUL IANA -

STR.

K ON.

W IL HELM

INA-

STR.

J . V.B E I ERE N -

S TRA A T

DE KAT

HET

KLOO

S TER

BOOM-GAARD

MOLEN-STRAAT

GROENE

SINGE L

LANGERAKKERW.STADHUIS-STR.

J. KORTLANDSTR.

TOL WERF

MEENT

DAM

STAT IONS-

PLE IN

Lek d i j k - O ost

Oran je-

p l a a ts

LEKDIJK-OOST

BROEIKWEG

BROEIKWEG

AC HTERWETE-R ING

KNOTWILGEN-STRAAT

POPULIEREN-

LAAN

WALNOOT-

STR.

ELZENSTRAAT

VL IER-

STRAAT

DE

T E R P

SLOOTWEG

DE MONTIGNYLN.

PRUNU SLAAN

I EPENPAD

ESDOORN-

S TRAAT

T IENDWEG

S P A RR EN-

S T RA AT

Haz e l a a r -p a d

GroteG

racht

L e k

IJsbaan

Vlist

100m© 2013 Falkplan BV

NIE

UW

EG

EIN

RO

TTE

RD

AM

GORINCHEM

HAVEN

KOESTRAA T

HAVEN

VOORHAVEN

DE KAT WAL BUITEN

STADHUIS-

OUDE

BE I L INGGR.J

HAVENSTRAATSE

KER

7 6

18

8

9 10

15

141117

2

1

13

16

12H

F

B

B

4

35

P

P

P

P

P

P

P

24 STADGIDS SCHOONHOVEN

plattegrond

Download plattegrond.

Page 26: Stadgids schoonhoven 2013 2014

N210

N216

HENRIDUNANTPLEIN

MEESTERKESPERPLEIN

SCHOONHOVEN

't Hofland

Oost

't Wilgerak

G.J .

VA

NH

EU

-V

EN

GO

ED

HA

RT-

WEG

C.G. ROO SW EG

C.G. RO

OSW

EG

M .A . RE INALDA-

WEG

BUITEND. VEERPOORT

ROTTERDAMSEW

EG

LOPI K E R WE G

NOBELDREEF

TINBERGEN-L AAN

DE B IJE LAAN

ZEEM

AN-

HOF

BU ITEN DEVEST E

G ILDEMEESTERS-STRAAT

PASTEURW.

CARILLONSTRAAT

ALBERT SCHWEITZER LAAN

AMBA

CHTS

-ST

R.

OPW.

MEESTER KESPER- STRAAT

EINS

TEIN

-ST

R.EY

KMAN

-ST

R.

MME. CURIEH.

ST.ELOY -STR.

R .KO C H-

LA AN

BOERHAAVELAAN

N A SSAU-KADE

LAF ONT A INE P.

SPOOR

-

S INGEL

KOESTRAA TKOESTRAAT

OUDES INGEL

HAVEN-STRA AT

HAVENSTRAATSEW

AL

HAVEN

N IEUWE SINGEL

LOPIKER-

SINGEL

LOPIKE

RWEG

SCHEEPMAKERS-

HAVEN

LANG

E WEI-

STRA

AT

OUDEH AVEN

LOPIKERSTRAAT

KE R K WEG

OLIVIERVAN

NOORTSTRAAT

LOP IKER-

PLE IN

WAL

W AL

O.V.

NOORT-

PLE IN

OP-

WEG

CELLE BRO EDER

S-

STRAAT

KORTEWEI-

S TRAAT

HET BAST

ION

DOELEN-PLE IN

HALVEMAAN

LOPIK

ERHOF

DE MONTIGNYLN.

ALBRECHT

BEIJL INGGR.

KORTE DIJK

LEKDIJK-WEST

NES

PLEINWEG

JANV. BLOISSTRAAT

SPOORSTRAAT

KERKSTRAAT

NA SSAUKD.

VOORHAVEN

KON.JUL IANA -

STR.

K ON.

W IL HELM

INA-

STR.

J . V.B E I ERE N -

S TRA A T

DE KAT

HET

KLOO

S TER

BOOM-GAARD

MOLEN-STRAAT

GROENE

SINGE L

LANGERAKKERW.STADHUIS-STR.

J. KORTLANDSTR.

TOL WERF

MEENT

DAM

STAT IONS-

PLE IN

Lek d i j k - O ost

Oran je-

p l a a ts

LEKDIJK-OOST

BROEIKWEG

BROEIKWEG

AC HTERWETE-R ING

KNOTWILGEN-STRAAT

POPULIEREN-LAAN

WALNOOT-

STR.

ELZENSTRAAT

VL IER-

STRAAT

DE

T E R P

SLOOTWEG

DE MONTIGNYLN.

PRUNU SLAAN

I EPENPAD

ESDOORN-

S TRAAT

T IENDWEG

S P A RR EN-

S T RA AT

Haz e l a a r -p a d

GroteG

racht

L e k

IJsbaan

Vlist100m

© 2013 Falkplan BV

NIE

UW

EG

EIN

RO

TTE

RD

AM

GORINCHEM

HAVEN

KOESTRAA T

HAVEN

VOORHAVEN

DE KAT WAL BUITEN

STADHUIS-

OUDE

BE I L INGGR.J

HAVENSTRAATSE

KER

B

B

P

STADGIDS SCHOONHOVEN 25

Belangrijke adressen

1. stadhuis2. nederlands zilvermuseum /

vvv agentschap3. nh grote of Bartholomeuskerk4. Waag5. stadskorenpakhuis6. stijlklokkenfabriek schoonhoven /

expositie schilderkunst schellink7. restant oude stadsmuur8. st. jorisdoelen9. Woonhhuis uit 157110. Woonhuis vergulde swaen11. stadsboerderij12. veerpoort13. schoonhovens edelambachtshuys14. oud-katholieke kerk15. rK heilige Bartholomeuskerk16. Watertoren17. joodse begraafplaats18. springer park

toeristisch overstappunt

Kort parkeren

lang parkeren

hotel

Bed & Breakfast

fietsverhuur

stadswandeling

aanbevolen uitbreiding

veerdienst:• 05.00 - 06.00 uur om het kwartier (in het weekend tot 09.00 uur om het kwartier)• 06.00 - 20.00 uur ca. vijf afvaarten per uur. • 20.00 - 24.00 uur elk kwartier.• vr en za nacht 02.30 - 05.00 uur om het half uur

H

B

F

P

P

plattegrond

Page 27: Stadgids schoonhoven 2013 2014

ATELIERS EN GALERIES

Expotienhaven 76, 2871 Cr Schoonhoven, 0182-383 347, www.expotien.nl.

Fabrikant Zilversmid J. Gelderblom & ZnAmbachtelijke zilversmid, familiebedrijf sinds 1916. Kievitsbloem 2, 2871 nr Schoonhoven, 0182-382 670, www.tafelzilver.net.

rondleiding groepen 10-25 pers. alleen op afspraak.

Goud- en Zilverwerk SchoonhovenAt Brandenburg (1950) is een vakkundig edelsmid, Marijke Bakker verzorgt de organisatie, administatie en presentatie van de edelsmederij. In het vernieuwde monumentale pand is een goed geoutilleerd edelsmeedlokaal ingericht met stavelijen. haven 70a, 2871 Cr Schoonhoven, 0182-387 957, www.goudenzilverwerk.nl.

7/1 t/m 6/7 do-za 10.00-17.00, 2/8 t/m 31/12 do-za 10.00-17.00.

Galerie HonarModerne zilveren sieraden (in goud op bestelling). Unieke miniaturen. Workshops Edelsmeden. Wal 38, 2871 BC Schoonhoven, 0182-388 735, www.galeriehonar.nl.

Atelier KrullGoudsmid van juwelen in klassiek, romantische stijl. veerstraat 6, 2871 Cd Schoonhoven, 06-2877 5055, www.atelierkrull.nl.

alleen op afspraak.

Noble MarteauxAtelier voor zilverkunst, gevestigd in de Watertoren. Tevens restauraties van zilverwerk en sieraden. Bij de Watertoren 25, 2871 sW Schoonhoven, 06-2469 5230, www.zilverengoudsmeden.nl.

Schoon JuweelSchoon Juweel smeedt persoonlijke smaak en ambacht tot een fraai geheel. veerstraat 8, 2871 Cd Schoonhoven, 0182-381 889, www.schoonjuweel.nl.

do-vr 10.00-17.00, za 10.00-16.30 en na afspraak.

Schoonhovens Silverhuys Grootste collectie zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen van Nederland. Hierin ontdekt u zowel objecten in een klassieke als moderne vormgeving. haven 1-3, 2871 CK Schoonhoven, 0182-382 651, www.rikkoert.nl

12BEADHandgemaakte glassieraden en benodigdheden om zelf met kralen sieraden te maken.Koestraat 60, 2871 ds Schoonhoven, 0182-786 864, www.12bead.com.

wo en za 10.00-17.00.

26 STADGIDS SCHOONHOVEN

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 28: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 27

Studio 925Hedendaags groot zilver van zilversmid Jan van Nouhuys. Daarnaast werrk van gastzilvers-meden.havenstraat 51, 2871 dX Schoonhoven, 0182-386 723, www.studio925.nl.

altijd welkom, maar een telefoontje vooraf is handig.

Atelier WensGoud- en zilversmid. langerakkerweg 27, 2871 al Schoonhoven, 06-3831 3148, www.atelierwens.nl.

alleen op afspraak.

Atelier Zilver aan de LekAuthentieke zilversmidwerkplaats met unieke dubbele smeltoven. Ook workshops sieraden maken. havenstraat 47a, 2871 dX Schoonhoven, 06-2223 8850, www.zilveraandelek.nl.

alleen op afspraak.

Zilvergalerie De WatertorenWisselende collectie en thema-exposities en ateliers van drie zilversmeden. Zij verzorgen een boeiende rondleiding en/of demonstratie.

Bij de Watertoren 25, 2871 sW Schoonhoven, 0182-381 060, www.zilvergalerie.nl.

alleen op afspraak Atelier ZilverglasHandgemaakte glaskralen / hebbedingen en workshops. de montignylaan 6, 2871 ah Schoonhoven, 06-3056 9459, www.atelierzilverglas.nl.

Hemels GoudBij Hemels Goud vindt u een prachtige collectie gouden sieraden, die heel divers, maar onmiskenbaar van de hand van Marietta zijn. varkensmarkt 4, 2871 CX Schoonhoven, 0182-388 128, www.hemelsgoud.nl.

wo t/m vr 10:00 tot 17:00, za 10:00-16:00. overige tijden alleen op afspraak.

Goudsmid RoxanWinkel/Atelier voor goud en zilverveerstraat 1c, 2871 Cd Schoonhoven, 0182-743 010, www.goudsmidroxan.nl.

ma 12.00-17.00, di-vr 9.00-17.00, za op afspraak.

Edelsmederij MKEdelsmederij en open atelier.lopikerstraat 24,2871 BX Schoonhoven, 06 2468 7502, www.marjonkappers.nl.

di-za 10.00-17.00, vr tot 21.00.

Juwelier-Goudsmid A. DuhenBrede collectie eigentijdse sieraden en diverse horloge-merken.lopikerstraat 36, 2871 BX Schoonhoven, 0182-385 365.

di-za 10.00-17.00.

Juwelier de EenhoornGespecialiseerd in handgemaakte trouwringen, grote collectie zilver, merkhorloges, goud en edelstaal.lopikerstraat 19, 2871 Bt Schoonhoven, www.deeenhoornsieraden.nl.

di-do 10.00-18.00, vr 10.00-20.00, za 10.00-17.00.

Edelsmederij De SmidseJuwelier en goud- en zilvers-mederij met eigen atelier.Koestraat 118, 2871 ds Schoonhoven, 0182-382 946, www.desmidseav.nl.

wo-vr 9.30-18.00, za 9.30-17.00.

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 29: Stadgids schoonhoven 2013 2014

28 STADGIDS SCHOONHOVEN

Bachmaier - Leltz GoudsmedenOntwerp van eigentijdse sieraden en trouwringen.dam 2, 2871 Cs Schoonhoven, 0182-386 965.

di-vr op afspraak, za 10.00-17.00.

Artis CausaOntwerp-, goud- en zilversmid-satelier.haven 69, 2871 Cl Schoonhoven, 0182-320 021, www.artiscausa.nl.

di-za 10.00-17.00

Passi / Paul de VriesAtelier gevestigd in een monumentale watertoren. Bij de Watertoren 25, 2871 sW Schoonhoven, 06-2271 8553, www.passi.nl.

ma-vr 9.00-12.30 en 13.30-17.30. uitsluitend op afspraak.

DubbelopAtelier waar zowel met edele als onedele metalen gewerkt wordt. lange Weistraat 1a, 2871 BK Schoonhoven, 0182-385 629, www.dubbelop.nl.

op afspraak.

Carine SieradenSieraden van voornamelijk zeer kleine kralen.lange Weistraat 20, 2871 Bn Schoonhoven, 0182-388 027, www.sieradencarine.blogspot.nl.

op afspraak.

Alpha Art Jewelry, Edelsmid Dick van de LagemaatUnieke zilveren sieraden met een erotisch tintje.Koestraat 112, 2871 ds Schoonhoven, 0182-320 035, www.bodyartjewelry.nl.

op afspraak, of als de deuren open staan.

Atelier WatKanMoetUnica van goud en zilver naar eigen ontwerp of na overleg.Koestraat 32, 2871 dr Schoonhoven, 06-2372 3916.

op afspraak.

J. Gelderblom & ZnFabricage en reparatie van klassiek tafelzilver.Kievitsbloem 2, 2871 nr Schoonhoven, 0182-382 670, www.tafelzilver.net.

groepen op afspraak.

Henk de Leeuw den BouterSieraden en groot zilverwerk naar eigen ontwerp en in opdracht.Kerkstraat 3, 2871 ed Schoonhoven, 0182-384 622, www.hlb-goudenzilversmid.nl

op afspraak.

Van den Bergh ZilverwerkenGouden en zilveren sieraden in de ruimste zin.Koestraat 160, 2871 dt Schoonhoven, 0182-382 617, www.gjvandenberghzilverwerken.nl.

op afspraak.

TitaantovenaarIn eigen atelier worden titanium sieraden ontworpen en in kleine series gemaakt. lange Weistraat 43, 2871 Bl Schoonhoven, 0182-387002, www.titaantovenaar.nl.

op afspraak.

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 30: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 29

Lisette’s Design JewelsOpen atelier aan huis met vooral modern en strak werk.halve maan 3, 2871 ag Schoonhoven, 06-1839 4225, www.ldjewels.nl.

do-vr-za 13.00-17.00 en op afspraak.

BED AND BREAKFAST

B&B Logies Oude HavenGelegen aan een rustig grachtje in het oude centrum. Op de tweede etage van dit monumentale grachtenpand bevindt zich een sfeervol appartement. oude haven 19, 2871 dg Schoonhoven, 06-44024702, www.logiesoudehaven.nl

4 bedden €59.-/72.-

50.-/63.-

Huize BinnendijksLandelijk logeren met de "Luxe van een hotel". Kleinschalig en waar persoonlijke interesse nog belangrijk is.lekdijk-oost 2 a, 2871 ad Schoonhoven, 0182-384 310, www.huizebinnendijks.nl

4 bedden €62.50/85.-

Mw. W.G. van der JagtHoekhuis met grote tuin aan een parkje, mogelijkheid tot vissen aanwezig.Carillonstraat 10, 2871 gn Schoonhoven, 0182-382 705

4 bedden €30.-/60.-

In de Oude PraktijkU verblijft op de grens van stad en buitengebied en wandelt binnen 5 minuten langs de 17e eeuwse Stadsgracht en het Stadspark de middeleeuwse stad binnen.nassaukade 11 b, 2871 ar Schoonhoven, 0182-320410,www.indeoudepraktijk-bb.nl

4 bedden €60.-/80.-

Villa VoorncampAan de rand van Zilverstad Schoonhoven ligt de luxe B&B Villa Voorncamp. Zowel de binnenstad als de rustige omgeving zijn binnen vijf minuten lopen van de villa te bereiken.lopikerweg 48 b, 2871 av

Schoonhoven, 0182-385794,www.villavoorncamp.nl

4 bedden €68.-/ 86.-

CAMPINGS / CAMPERPLAATSEN

't Wilgeraklekdijk oost 3, 2871 ad Schoonhoven, 0182-382 836, www.wilgerak.nl

1/4-30/9 65 vaste plaatsen, 20

toeristische plaatsen, tentjesveld, camperservicepunt

CATERING, PARTyCENTRA, uITGAAN, VERGADEREN

Arto Theaterhet Klooster 5, 2871 Bj Schoonhoven, 0182-387130, www.artotheater.nl

zalen: 1, Bioscoop, theater/poppodium

Café De Blauwe Duifdam 3, 2871 Cs Schoonhoven, 0182-382 420, www.cafedeblauweduif.nl

uitgaan/Bar

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 31: Stadgids schoonhoven 2013 2014

30 STADGIDS SCHOONHOVEN

Club Seasonsopweg 2 b-4, 2871 na Schoonhoven, 06-185 9543, www.seasons-schoonhoven.nl

uitgaan/Bar

De OverkantWal 34, 2871 BC Schoonhoven, 0182-383 140

Congressen/vergaderingen

Hotel Restaurant Belvédèrelekdijk West 2-4, 2871 mK Schoonhoven, 0182-325222, www.hotelbelvedere.nl

vergaderingen

FIETSROuTES

FietskaartenBij het VVV Agentschap in het Nederlands Zilvermuseum zijn Falk /VVV fietskaarten verkrijgbaar. De kaarten zijn voorzien van toeristisch-recre-atieve informatie en diverse routes. Ook is het fietsroute-netwerk opgenomen.

€9,10

Rondje pontje-polder (25-30-55 km)Vier fiestroutes waarbij gebruik gemaakt kan worden van acht veren in de Krimpenerwaard: Af en Toe, Vice Versa, Heen en Weer en de route van 55 km heet Schipper mag ik overvaren. Op deze route maak je gebruik van vier pontjes.Beschrijving: folder rondje pontje-polder. o.a. verkrijgbaar bij de deelnemende veren en vvv agentschap schoonhoven.

gratis

Ontdek de molens rond SchoonhovenUitgave van Citymanagement Schoonhoven met drie mo-lenroutes door de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard en Lopikerwaard.

verkrijgbaar bij vvv agentschap schoonhoven en diverse horeca.

gratis

FietsrouteplannerMet deze handige fietsrouteplan-ner kan je snel en eenvoudig een

fietsroute uitstippelen en printen: www.vvvzhz.nl

Recreatiekaart KrimpenerwaardGratis uitgave van het natuur- en recreatieschap Krimpenerwaard. Kaart van het gebeid met recreatieve informatie.

verkrijgbaar bij vvv agentschap schoonhoven.

Lekkerland (51 km)Ooievaars en molens vormen de thema's van deze route. De route loopt gedeeltelijk langs de Lek en maakt twee keer gebruik van een pontverbinding. Onderweg komt u langs het Streekcentrum Ooievaarsdorp het Liesvelt en de beroemde molens van Kinderdijk. Start: lopikerplein aan de rand van het centrum van schoonhoven.Beschrijving: route is opgenomen in de Wat&hoe fietsgids het groene hart met in totaal 23 fietsroutes. €15,-

verkrijgbaar bij vvv

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 32: Stadgids schoonhoven 2013 2014

STADGIDS SCHOONHOVEN 31

Langerakroute (34 km)Fraaie fietsroute aan beide kanten van de Lek over stille weggetjes tussen weilanden.Start: lopikerplein aan de rand van het centrum van schoonhoven.Beschrijving: route is opgenomen in de Wat&hoe fietsgids het groene hart met in totaal 23 fietsroutes. €15,-

verkrijgbaar bij vvv

Schoonhoven-Lopik route (30 km)Deze route van 30 kilometer geeft u een leuk beeld van de Lopikerwaard. Start: toeristisch overstappunt in schoonhoven (Buiten de veerpoort)Fietsknooppunten: 10 - 87 - 14 - 86 - 85 - 84 - 54 - 55 - 13 - 10

Cabauwroute (29 km)Deze fietsroute geeft een goed beeld van het karakteristieke copelandschap met zijn weteringen, achterkades, boerderijlinten en smalle wegen. De Lopikerwetering volgt de bedding van een oud riviertje en hieraan ontstond in de 13e eeuw het dorp Cabauw. Langs de Lek overheerst het rivierenlandschap met de uiterwaarden en fraaie vergezichten. Start: toeristisch overstappunt (top) in schoonhoven (Buiten de veerpoort)Fietsknooppunten: 13 - 11 -54 - 84 - 85 - 86 - 14 - 87 - 55 - 13.

Hofstee route (28 km)Deze route heeft een naam meegekregen uit het Krimpener-waards dialect: Hostee betekent boerderij. De route komt o.a. langs Berkenwoude, Stolwijk, Schoonhoven en Bergambacht. Start: toeristisch overstappunt (top) in schoonhoven (Buiten de veerpoort)Fietsknooppunten: 13 - 11 - 30 - 31 - 28 - 22 - 23 - 35 - 34 - 32 – 13 (volg 10-13 om op de route te komen).alternatieve bewegwijzering: rode bordjes

Woaterrot route (45 km)De naam van de route is afgeleid van het Krimpenerwaards dialect. Waotterrot komt van waterrat, iemand die zich thuis voelt in het water. Deze route voert u langs het prachtige veenriviertje de Vlist, langs boerensloten en de levendige rivier de Lek. Onderweg komt u langs het zilverstadje Schoonhoven, Ammerstol, het Loetbos, Berkenwoude en Haastrecht. Start: toeristisch overstappunt (top) in schoonhoven (Buiten de veerpoort)Fietsknooppunten: 68 - 67 - 60 - 64 - 76 - 37 - 34 - 33 - 32 - 11 - 30 - 27 - 28 - 26 - 10 - 11 - 13 - 57 - 19 - 21 - 20 – 68 (volg 10-13-32 om op de route te komen

Lopikerwaardroute (west) (37 km)Fietsroute door het westelijk deel van de Lopikerwaard vanaf het historische centrum van Schoonhoven langs het kronkelige riviertje de Vlist naar Haastrecht. Dan via de Steinsedijk naar Oudewater en dwars door de polder naar Lopik. Het laatste deel van de route volgt de Lek naar Schoonhoven.Start: toeristisch overstappunt (top) in schoonhoven (Buiten de veerpoort)Beschrijving: route is opgenomen

in de anWB fietsgids groene hart (totaal 24 routes). €8,95.

Fietsen langs herbestemd erfgoed (50 km)Deze fietsroute laat u kennis-maken met het herbestemde erfgoed in Schoonhoven, Haastrecht en Gouda. De route start in Schoonhoven waar u de rijke zilvergeschiedenis ontdekt. Via het kronkelende riviertje de Vlist fietst u naar Haastrecht en Gouda. In historisch Gouda maakt u kennis met vele interessante herbestemde gebouwen, zoals een voormalig weeshuis en een oude elektriciteitsfabriek. Via de groene polders van de Krimpenerwaard fietst u terug naar Schoonhoven.Start: schoonhovenBeschrijving: gratis

verkrijgbaar bij vvv

GROEPSARRANGEMENTEN

VVV heeft verschillende mogelijkheden voor groepen. Reserveren: 078-6322422 / 078/6322477, [email protected]. Of kijk op www.opstapinzuid-holland.nl!

City Challenge SchoonhovenGa de uitdaging met elkaar aan tijdens deze activiteit vol leuke teambuilding opdrachten in hartje stad!

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 33: Stadgids schoonhoven 2013 2014

GPS ontdekkingstochtU gaat met behulp van de GPS (Global Positioning System) op ontdekking.

KegelklaarKegelen en oud-hollandse spelletjes.

Nederlands Zilvermuseum Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven laat in kort bestek de historie van het Nederlands gebruikszilver zien: van erts tot eindproduct.

Op pad in Schoonhoven Zilverstad Zilver bekijken in het Nederlands Zilvermuseum en Rikkoert Schoonhovens Silverhuys – Edelambachtshuys, gevolgd door een stadswandeling o.l.v. een gids.

Stadswandeling SchoonhovenAl wandelend door deze oude vestingstad, waarvan het middeleeuwse stratenpatroon nog vrijwel geheel intact is, zal ook het ambacht waaraan Schoonhoven haar naam als Zilverstad ontleent niet onbesproken blijven.Storytrail Schoonhoven Laat u door de verhalenverteller meevoeren op avontuur en geniet na afloop van een lunch, high tea of diner in één van onze deelnemende restaurants.

Wie is de Mol Een spannend en actief stadsspel met veel actie en hilariteit. Binnen dit spel is niemand te vertouwen, want één van u is de mol!

Wie is de Mol aan tafelEen nieuwe variant van het programma Wie is de Mol! Dit programma speelt zich geheel binnen af, aan tafel tijdens een lekker diner.

Workshop zilver Tijdens deze workshop leert u de kunst van het zilver smeden.

ZilverschoonEen workshop ‘zilver uitje’ maken gecombineerd met lunch en stadswandeling.

HOTELS

Hotel Restaurant Belvédèrelekdijk West 2-4, 2871 mK Schoonhoven, 0182-325222, www.hotelbelvedere.nl

24 bedden, 55 vergaderplaatsen, 3 sterren

€70.- / 110.-

JACHTHAVEN

Jachthaven ’t Wilgenraklekdijk oost 3, 2871 ad, Schoonhoven, 0182-382 836,

www.wilgerak.nl 100 ligplaatsen

KERKEN

Grote- of BartholomeüskerkOorspronkelijk een kruiskerk, werd in 1658 verbouwd tot hallenkerk en voorzien van zuilen in de Dorische stijl. Na de Reformatie in de 16e eeuw werd het een protestantse kerk. haven 84, 2871 Cr Schoonhoven, 0182-384 053, www.hervormdege-meenteschoonhoven.nl.

mei t/m september, wo en za 14.00-17.00.

gratis (groepen na afspraak, bezichtiging op andere dagen mogelijk. €1,- p.p.)

Oud-Katholieke kerkWal 30, 2871 BC Schoonhoven.

RK Heilige BartholomeuskerkWal 61, 2871 BC, 0182-382 455, www.bartholomeusparochie.nl

Edelambachtshuis Voormalige Joodse synagoge in1838 op de fundamenten van het 17e eeuwse koopmanspand de Drie Koperen Potten. Het gebouw is nu in gebruik als museum met de grootste museumcollectie antiek Schoonhovens zilver van Nederland.

32 STADGIDS SCHOONHOVEN

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 34: Stadgids schoonhoven 2013 2014

haven 13, 2871 CK Schoonhoven, 0182-382 651, www.rikkoertjuweliers.nl.

di t/m vr 10.00-17.30, za 10.00-17.00

KOOPAVOND / WINKELEN

Iedere vrijdagavond zijn de meeste winkels geopend.

Het merendeel van de winkels is gevestigd in de Lopikerstraat, de Dam, de Kerkstraat en aan de Haven. Ook is in Schoonhoven Noord aan de Albert Plesman-straat een winkelcentrum gevestigd. Welke winkels er zijn en informatie over openingstijden vind je op de website van de Winkeliersvereniging Schoonhoven, www.winkelcen-trumschoonhoven.nl

MARKTEN

Iedere woensdag is er van 8.00 tot 13.00 uur markt op het Doelenplein in Schoonhoven. Op de Schoonhovense markt is er verkoop van stoffen, kleding, planten en bloemen, kaarten en allerhande etenswaren van groenten, fruit, brood, vis, poelierswaren etc.

MuSEA / ExPOSITIES

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven Collectie Nederlands gebruikszil-ver van 1600 tot heden. Onlangs verrijkt met de grootste aanwinst uit de geschiedenis van het museum: de historische zilvercollectie van Van Kempen en Begeer, een overzicht van zilver tussen 1835 en 1970. Exposities van zowel antiek als hedendaags zilver.Kazerneplein 4, 2871 Cz Schoonhoven, 0182-385 612, www.zilvermuseum.nl.

di t/m vr 11.00-17.00, za en zo 12.00-17.00. groepen op afspraak ook mogelijk di-vr 9.00-12.00.

€7,-

Expositie Kan/SchellinkWerk van decoratieontwerper en meesterschilder Sam Schellink (1876-1958). Hij beschilderde o.a. siervoorwerpen van Haags Rozenburg eierschaalporselein (halftransparant aardewerk). oude haven 36, 2871 dj Schoonhoven, 0182-383099, www.vankan.nl.

zie website.

Natuurmuseum de WielewaalGevestigd op een voormalige boerderij. Verschillende expositieruimtes waar vogels en dieren te bewonderen zijn. De muurschilderingen brengen de dieren terug in hun natuurlijke omgeving. Tevens biedt een terras uitzicht op een mooi aangelegde boerentuin met oude gewassen.tiendweg 26, 3411 nB Willige Langerak, 0182-384 454, www.museumdewielewaal.nl.

vanaf begin maart di t/m za 10.00-17.00.

Schoonhovens Edelambachtshuys Unieke en veelzijdige zilvercollectie ontworpen door Nederlandse en buitenlandse edelsmeden in voormalige synagoge. Op de eerste etage vind je de grootste museumcollectie antiek Schoonhovens zilver van Nederland. haven 13, 2871 CK Schoonhoven, 0182-382 651, www.rikkoert.nl.

di t/m vr 10.00-17.30, za 10.00-17.00

gratis, excursies voor groepen v.a. €2,50 p.p.

MONuMENTEN / HISTORISCHE GEBOuWEN

Stadhuis SchoonhovenStadhuis in gotische stijl met 50 klokken tellend carillon. haven 37-41, 2871 CK Schoonhoven, 0182-389 200, www.schoonhoven.nl.

De VeerpoortEnige overgebleven poort van de stad en onderdeel van de waterkering . In de poort staan op gedenktekens de waterhoogten van 1716 en van de watersnood van 1953 aangegeven. Buiten de veerpoort -, 2871 CC Schoonhoven, www.schoonhoven.nl.

De WatertorenDeze toren wordt beschouwd als de allermooiste watertoren van Nederland. In gebruik als zilversmidwerkplaats en zilvergalerie. Bij de Watertoren 25, 2871 sW Schoonhoven, 0182-381 060, www.zilvergalerie.nl.

NATuuR EN DAGRECREATIE

VlistVanuit Schoonhoven kan je uitstekend de Krimpenerwaard ontdekken. De Vlist leidt je als vanzelf door het mooie landschap. Langgerekte weilanden met grazende koeien en weidevogels, bloemrijke slootkanten langs veenriviertjes en weidse vergezichten met monumentale boerderijen bepalen het uiterlijk van het landschap.

LoetbosHet Loetbos is een mooi natuur- en recreatiegebied dat zich prima leent voor een mooie wandeling of een kanotocht. Het gebied ontleent haar naam aan het veenweide riviertje de Loet. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet in het Loetbos.

PARKEREN

Buiten de Veerpoort (kort parkeren) / Het Bastion (lang parkeren) / Doelenplein (klein deel lang parkeren, verder kort parkeren) / Kerkweg (lang parkeren) / Kerkstraat (kort parkeren) / Stenenbrug (kort parkeren) / Buiten de Veerpoort 2 (Dika, lang parkeren)Zie ook plattegrond op pag. 24-25.

STADGIDS SCHOONHOVEN 33

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 35: Stadgids schoonhoven 2013 2014

POLITIE / STADHuIS

Spreekuurlocatie Politiehof ten Bergen, 2861 dr Bergambacht. spreekuur op afspraak in stadhuis schoonhoven, haven 37.

di en do 15.00-17.00.aangifte via 0900-8844

Stadhuishaven 37-41, 2871 CK Schoonhoven, 0182-389 200, www.schoonhoven.nl.

ma 8.30-20.00, di/do/vr 8.30-12.00, wo 8.30-16.00.

RESTAuRANTS

Hotel Restaurant Belvédèrelekdijk West 4, 2871 mK Schoonhoven, 0182-325 222, www.hotelbelvedere.nl

stoelen: 170, nederlands, frans, Wifi

Brasserie Springeropweg 2a, 2871 na Schoonhoven, 0182-320 690, www.brasseriespringer.nl

gesloten: ma, stoelen: 65, Brasserie, frans

De Steenen Brughaven 56, 2871Cp Schoonhoven, 0182-386093, www.steenenbrug-online.nl

eetcafé, internationaal

Eethuis De Waagdam 9, 2871Cs Schoonhoven, 0182-382959, www.eethuisdewaag.nl

nederlands

Petit Restaurant Kegelhuis 'De Engel'Koestraat 4, 2871 dr Schoonhoven, 0182-382350, www.kegelhuisdeengel.nl

nederlands, indisch/indonesisch

Holle Bolle Gijslopikerstraat 75, 2871 BW Schoonhoven, 0182-386 244, www.dehollebollegijs.nl

eetcafé, nederlands

Lekkerrhaven 14 -16, 2871 Cn Schoonhoven, 0182-387449, www.lekkerretenendrinken.nl

stoelen: 20, eetcafé Wifi

Café De Blauwe Duif dam 3, 2871 Cs Schoonhoven, 0182-382 420 , www.cafedeblauweduif.nl

eetcafe, nederlands

Ocean Palacehaven 4, 2871 Cm Schoonhoven, 0182-385 276

Chinees/indisch

Peking lopikerstraat 40, 2871 BX Schoonhoven, 0182-383355

Chinees

Grandcafé Patiohaven 29 a, 2871 Cu Schoonhoven, 0182-381 815, www.grandcafepatio.nlinfo; gesloten: ma, grand-café Proef!haven 43, 2871 Cl Schoonhoven, 0182-380 881, www.proef-schoonhoven.nl

gesloten: ma, okt-apr zo+ma, Broodjeszaak, lunchroom, ijssalon

Restaurant LekzichtBuiten de veerpoort 4, 2871 CC Schoonhoven, 0182-320 511, www.lekzicht.nl

stoelen: 80, Café-restaurant

SPORT EN ONTSPANNING

Petit Restaurant Kegelhuis 'De Engel'Koestraat 4, 2871 dr Schoonhoven, 0182-382350 06-28172016, www.kegelhuisdeengel.nl

Bowling/Kegelen, Boerengolf/Boeren- of poldersport

Zwembad ’t Wilgeraklekdijk oost 1, 2871 ad Schoonhoven, 0182-382749, www.zwembadschoonhoven.nl

zwembad

STADSWANDELINGEN

Stadswandeling voor groepen stadswandeling op afspraak voor groepen, verzorgd door gidsen van stichting stadswandeling schoonhoven. duur, lengte en thema van de wandeling in overleg.vvv zuid-holland zuid, Schoonhoven, 078-632 2477, www.stadswandelingschoonhoven.nl

alleen op afspraak.

VERHuuR

Arenaachterwetering 6, 2871 rK Schoonhoven, tel: 0182-386 763, www.partyschip.com

partyschepen

Boom TweewielersKerkstraat 11, 2871 ed Schoonhoven, 0182-329555

www.boomtweewielers.nl, fietsen, elektrische fiets

34 STADGIDS SCHOONHOVEN

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)

Page 36: Stadgids schoonhoven 2013 2014

VERVOER

Veerdienst Schoonhoven-Gelkenes- 05.00 - 06.00 uur om het kwartier (in het weekend tot 09.00 uur om het kwartier)- 06.00 - 20.00 uur ca. vijf afvaarten per uur. - 20.00 - 24.00 uur elk kwartier.- vr en za nacht 02.30 - 05.00 uur om het half uur

Openbaar vervoerVanaf Station Gouda: Bus 197 richting schoonhoven (halte: stationsplein, schoonhoven)Vanaf Rotterdam, Metrostation Capelse Brug en vanaf Utrecht Centraal station:Bus 195 en 295 richting schoonhoven, meerdere haltes.

VVV INFORMATIE

VVV Agentschap Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven Kazerneplein 4, 2871 Cz Schoonhoven, 0182-385 612, www.zilvermuseum.nl.

di t/m vr 11.00-17.00, za en zo 12.00-17.00. groepen op afspraak ook mogelijk di-vr 9.00-12.00.

WANDELROuTES

Stadswandeling SchoonhovenPlattegrond met beschreven wandeling en bezienswaar-digheden.start: vvv agentschap nederlands zilvermuseum.Beschrijving: folder zilverwandeling schoonhoven.

verkrijgbaar bij vvvmarkering: geen

Pelgrimspad: LAW 7-1traject 6 (haastrecht-schoonhoven-groot ammers)

verkrijgbaar bij vvv en in de webshop: www.vvv-webshop.nl

Floris V pad: LAW 1-3trajecten 6 (oudewater-schoonhoven) en 7 (schoonhoven-nieuw-lekkerland)

verkrijgbaar bij vvv en in de webshop: www.vvv-webshop.nl

Willige Langerakroute, Schoonhoven (12 km)Deze wandelroute ligt in het "Groene Hart" van de Lopiker-waard. Bijzonder aan de wandeling is dat een gedeelte van de route door een uiterwaard loopt.start: top schoonhoven (Buiten de veerpoort)Beschrijving: de route is opgenomen in de anWB wandelgids groene hart. een boekje met 43 natuurwandelingen in het groene hart van zuid-hol-land. €9,95.markering: geel-rood-geel.

Cabauwse Jacobsroute, Schoonhoven (14 km)Wandeling langs het schilder-achtige riviertje de Vlist en dwars door open weidelandschap.start: stationsplein, schoonhoven. Beschrijving: de route is opgenomen in de anWB wandelgids groene hart. een boekje met 43 natuurwandelingen in het groene hart van zuid-hol-land. markering: geel-rood-geel

WORKSHOPS

Atelier ZilverglasWorkshop glaskralen branden en andere creatieve workshops. de montignylaan 6, 2871 ah Schoonhoven, 06-3056 9459, www.atelierzilverglas.nl.

12BEADHandgemaakte glassieraden en benodigdheden om zelf met kralen sieraden te maken.Koestraat 60, 2871 ds Schoonhoven, 0182-786 864, www.12bead.com.

wo en za 10.00-17.00.

Feyona van der FeltzWorkshop zilversmeden in een echte zilversmidswerkplaats voor kinderen en volwassenen.Koestraat 112, 2871 ds

Schoonhoven, 0182-320 036, www.feyona.nl.

Goud- en Zilverwerk SchoonhovenWorkshop “SamenRelatie-RingenSmeden’.haven 70a, 2871 Cr Schoonhoven, 0182-387957, www.goudenzilverwerk.nl.

Galerie HonarWorkshops zilveren ring of hanger.Wal 38, 2871 BC Schoonhoven, 0182-388 735, www.galeriehonar.nl.

Willemieke Versluis Kleur- en StijlKleuren workshop.Wal 59, 2871 BC Schoonhoven, 0182-384856, www.willemiekeversluis.nl.

Atelier Zilver aan de LekOnder leiding van een edelsmid maakt u een zilveren sieraad. havenstraat 47a, 2871 dX Schoonhoven, 06-2223 8850, www.zilveraandelek.nl.

Zilvergalerie De WatertorenWorkshops en cursussen zilversmeden.Bij de Watertoren 25, 2871 sW Schoonhoven, 0182-381 060,www.zilvergalerie.nl.

op afspraak.

STADGIDS SCHOONHOVEN 35

adressen in sChoonhoven en omgeving (een toeristisCh aBC)