Sri Lanka veldrapport 2012

8
Sri Lanka Resultaten 2012

description

Sri Lanka veldrapport 2012

Transcript of Sri Lanka veldrapport 2012

Page 1: Sri Lanka veldrapport 2012

Sri LankaResultaten 2012

Page 2: Sri Lanka veldrapport 2012

Onder president Rajapaksa heeft Sri Lanka grote stap-pen gezet in het verbete-ren van de gezondheid, het onderwijs en de financiële zekerheid van mensen. De

economie van het land blijft groeien.Ondanks dat zijn er nog grote hobbels te ne-men. Zo lijden nog steeds veel kinderen aan ondervoeding. Velen maken het voortgezet onderwijs niet af en kunnen geen redelijk betaald werk vinden. Een groot deel van de Srilankanen leeft in armoede.

Plan helpt kinderen en hun families bij het verbeteren van hun toekomstkansen. Vorig jaar hebben wij ons vooral gericht op het verbeteren van drinkwatervoorzieningen en sanitair op scholen. Ook ondersteunden wij twee belangrijke evenementen om geweld

Sri Lanka, de achtergrond

Dankzij uw steun hebben we in 2012:• Leerkrachten opgeleid op meer dan

380 scholen in onderwijsmethoden voor langzaam lerende en gehandicapte kinderen.

• Technische en financiële ondersteuning gegeven om zeven irrigatiereservoirs te repareren. Hierdoor kregen 450 families 60 hectare land erbij om te bebouwen.

• Onderzoek gedaan onder 128 families en 345 kinderen over de effecten van klimaatverandering op hun gezondheid, voeding en voedselzekerheid.

tegen kinderen te stoppen en kinderbescher-ming te stimuleren.

Ned EspeyDirecteur Plan Sri Lanka

Page 3: Sri Lanka veldrapport 2012

Welke problemen spelen er?

Meer dan twintig procent van de kinderen on-der de vijf jaar is ondervoed, waardoor zij in hun groei en ontwikkeling worden belemmerd.

Veel kinderen op de basisschool presteren slecht. Door een gebrek aan goed kleuteron-derwijs en goede lagere scholen ontwikkelen kinderen onvoldoende vaardigheden om hun toekomst te verbeteren.

In veel gemeenschappen en scholen zijn geen drinkwatervoorzieningen en latrines, waardoor kinderen het risico lopen op ziektes.

Families hebben vaak geen geld voor gezonde voeding, onderwijs en gezondheidszorg voor hun kinderen. Ook hebben zij weinig moge-lijkheden om hun inkomen te vergroten.

Kinderen in de armste gebieden zijn kwets-baar voor misbruik en uitbuiting. Bewustzijn

Enkele feitenBevolking: 21.4 miljoen (2012)

Hoofdstad: Sri Jayewardenapura Kotte

Talen: Engels, Singalees en Tamil

Voornaamste godsdiensten: Boeddhisme, Hindoeïsme

CHINA

INDONESIA

BURMA

INDIA

BHUTAN

BANGLADESH

UZBEKI STAN

KAZAKHSTAN

TURKMENI STANTAJI KI STAN

PAKI STANIRAN NEPAL

KYRGYZSTAN

AFGHANI STAN

Kathmandu

Colombo

Galle

Jaffna

Badulla

Nuwaraeliya

Matale

Monaragala

Wellawaya

Kurunegala

Anuradhapura

Kandy

over kindermisbruik is gering en er zijn geen goede systemen om kinderen en jongeren te beschermen.

Bijna een decennium na de tsunami van 2004 heeft Sri Lanka nog steeds last van verwoes-tende natuurrampen. Families zijn slecht voor-bereid op rampen en weten niet hoe ze de effecten ervan kunnen beperken.

Page 4: Sri Lanka veldrapport 2012

Een gezonde start in het leven.• Samenwerken met vroedvrouwen, waardoor

vrouwen tijdens en na hun zwangerschap goed worden begeleid..

• Bestrijden van ondervoeding door moeders te informeren over gezonde voeding voor hun kinderen.

Goed onderwijs• De jngste kinderen een kans geven op kleu-

teronderwijs en voorschoolse opvang.• Ouders aanmoedigen hun kinderen op de

kleuterschool in te schrijven.• Samenwerken met families, gemeenschap-

pen en partnerorganisaties om scholen te verbeteren en het aanleggen van waterpun-ten en latrines op scholen.

Beschermen van kinderen• Oprichten en stimuleren van kinderbescher-

mingscomité’s in gemeenschappen en op scholen.

• Bewustzijn over kinderbescherming verbe-teren op plaatselijk en nationaal niveau.

Wat doet Plan met uw steun?

Page 5: Sri Lanka veldrapport 2012

Huishoudelijke financiële zekerheid • Vrouwen helpen bij het vormen van spaar-

en leengroepen, waardoor zij bijvoorbeeld kans krijgen een eigen bedrijfje te starten.

• Boeren en boerinnen kennis geven over moderne landbouwmethoden en het ver-beteren van irrigatiesystemen om oogsten te vergroten.

Omgaan met het risico op rampen• Samen met overheidsinstanties en partner-

organisaties manieren bedenken om het ef-fect van natuurrampen te beperken.

• Gemeenschappen de middelen en vaardig-heden aanreiken om goed te kunnen hande-len tijdens noodsituaties.

Persoonlijk contact

Het persoonlijke contact tussen u en uw spon-sorkind staat altijd centraal in de manier waar-op Plan werkt.Al meer dan 75 jaar hebben we geleerd dat, om duurzame veranderingen te brengen in het leven van kinderen, het nodig is om hun behoeften in hun gemeenschap aan de orde te stellen. Daarom zijn de kinderen betrokken bij het nemen van beslissingen en het plannen en uitvoeren van alle projecten van Plan.

De kinderen leren belangrijke vaardigheden en krijgen meer zelfvertrouwen in de loop van het proces. Dat alles kan in zijn of haar latere leven goed van pas komen. Het zijn kansen op een nieuw leven en een betere toekomst.Plan geeft kinderen een stem. Het verzamelen van informatie om aan sponsors te sturen, be-tekent dat we praten met kinderen, ouders en leiders in de gemeenschap.

Dank u wel!

‘Ik kan nu lezen en schrijven. Zonder mijn sponsor was dat nooit gelukt, ik ben zo dank-baar.’Pauline, 13 jaar

Page 6: Sri Lanka veldrapport 2012

Soms hebben de kleinste veranderingen de grootste invloed op het leven van een kind. Het verstrekken van zeep bijvoorbeeld.

Voor ons is zeep iets heel gewoons, maar op scholen in Sri Lanka zorgt zeep ervoor dat kinderen, en vooral meisjes, naar school blij-ven gaan.

Scholen in de armste gebieden van Sri Lanka bieden niet altijd de beste leeromgeving voor kinderen. Veel scholen hebben dringend re-paraties nodig, en hebben een tekort aan boeken, meubilair en goed opgeleide leer-krachten. Daarnaast kampen veel scholen met een gebrek aan primaire voorzieningen, zoals

schoon water en latrines. De onhygiënische sanitaire omstandigheden weerhouden met name meisjes om naar school te gaan.

Beginnen met gezondheidsclubs.Plan werkte met partners samen aan de ver-betering van scholen. Zo willen wij ervoor zorgen dat kinderen op school blijven en af-gerond, goed onderwijs krijgen.Het is een belangrijke investering in de toe-komstige beroepsbevolking van een in toene-mende mate stabiel, succesvol land.

Met het programma WASH (Water, Sanita-tie en Hygiëne) creëert Plan een hygiënische leeromgeving voor kinderen. We doen dit

Beter onderwijs

Page 7: Sri Lanka veldrapport 2012

door latrines te bouwen en waterpunten aan te leggen. Daarbij verstrekken we zeep en le-ren we kinderen hygiënisch gedrag aan, zoals regelmatig handen wassen.

Plan betrekt kinderen bij de uitvoering van projecten, waardoor deze meer kans van slagen hebben. Zodoende hebben wij tien scholen geholpen met het opzetten van ge-zondheidsclubs, hetgeen een nieuwe eis van de overheid is. De gezondheidsclubs bieden

leerlingen de gelegenheid gezondheidspro-blemen op scholen aan te geven en oplos-singen hiervoor aan te dragen.

Koppeling naar het lesroosterIn het begin had Plan moeite om school-hoofden, leerkrachten, leerlingen en ouders voor het initiatief te interesseren. Een aantal scholen had de brief van de regering niet ontvangen, waarin zij werden opgedragen de gezondheidsclubs op te richten. Leerlingen

Page 8: Sri Lanka veldrapport 2012

We krijgen elk jaar duizenden kaarten en brieven van sponsors, een mooie manier om met de kinderen in contact te blijven.

Een kaart sturen is heel gemakkelijk. Op de website kunt u een kleurrijke kaart maken, wij zorgen ervoor dat deze uitge-print en verstuurd wordt. Het kost niet veel tijd en de kinderen vinden het prachtig om er een te ontvangen. Dus, als u niet onlangs geschreven heeft, waarom probeert u het niet eens? U kunt een kaart sturen via www.plannederland.nl/mijn-plan

richtten zich op hun schoolwerk of waren op andere manieren te druk om mee te doen.

Maar geleidelijk begrepen kinderen het be-lang van de gezondheidsclubs. Ze speelden een steeds grotere rol in de activiteiten. Plan gaf hen een training, zodat zij hun eigen clubs konden leiden, hun bevindingen vastleggen en verslag doen van gevaren voor hun ge-zondheid en als gevolg hiervan voor hun onderwijs.

Elke gezondheidsclub heeft een adviserende groep, met daarin vertegenwoordigers van de overheid, ouders, leerkrachten en gemeen-schapsleden. Met hun ondersteuning bewe-zen de clubs een geweldige bondgenoot te zijn om WASH op hun scholen in praktijk te brengen.

Een aantal aspecten van WASH is zelfs ge-koppeld aan de lessen. Tijdens rekenles be-rekenden leerlingen bijvoorbeeld de grootte van een waterreservoir in kubieke meters. In lessen over recycling en het omgaan met af-val leerden kinderen hoe ze compost moesten maken voor de moestuin.

Dankzij de gezondheidsclubs is WASH nu een effectief, duurzaam programma op scholen. Kinderen hebben kennis over gezondheid, hy-giëne, en waterbehoud. Bovendien delen zij hun kennis met hun families en gemeenschap-pen en verminderen ze de risico’s op ziektes.

Plan Nederland

Postbus 75454

1070 AL Amsterdam

T +31 (0)20 549 55 20

[email protected]

www.plannederland.nl