Spiegel nummer 1 2014

28
SPIEGEL Zorg in beweging SPIEGEL UITGAVE VAN PROMENS CARE OKTOBER 2014 NUMMER 1 Kennismaking met Hetty Verhulst, nieuw lid Raad van Bestuur Persoonlijke ontwikkeling voorziet in een behoefte Middelpunt: De Valkenhof in Assen Beter een goede buur Geestelijke verzorging is er voor iedereen Samen in Cosis

description

Spiegel is het magazine van Promens Care voor haar interne en externe relaties. Het magazine komt drie keer per jaar uit.

Transcript of Spiegel nummer 1 2014

Page 1: Spiegel nummer 1 2014

SPIEGEL

Zorg in beweging

SPIEGELuItGavE van Promens Care • oktobEr 2014 • nummEr 1

Kennismaking met Hetty Verhulst,

nieuw lid Raad van Bestuur

Persoonlijke ontwikkeling voorziet in een behoefte

Middelpunt: De Valkenhof in Assen

Beter een goede buur

Geestelijke verzorging is er voor iedereen

Samen in Cosis

Page 2: Spiegel nummer 1 2014

Werken aan perspectief

Als je al langere tijd werkzaam bent in de zorg zoals ik, weet je zo lang-zamerhand dat er voortdurend veranderingen plaatsvinden. De veran-deringen die nu aanstaande zijn, behoren echter tot een totaal andere categorie.

De Rijksoverheid hevelt grote delen van de zorg over naar de gemeenten. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de organisatie van de zorg. Een grotere participatie van de burgers is daarbij het uitgangspunt. Onze organisaties, Promens Care en NOvO, zijn intensief in gesprek met de gemeenten in Groningen en Drenthe om afspraken te maken voor onze cliënten. In onze omgeving vinden dus grote veranderingen plaats. Al deze veranderingen vragen veel van ons en raken veel mensen: cliënten, hun verwanten en medewerkers. De feitelijke consequenties daarvan zijn nog niet geheel te overzien. Het is wél duidelijk dat wij onze zorg en dienstverlening in een hoog tempo zo moeten gaan organiseren dat we de bezuinigingen die op ons af komen kunnen dragen. Zowel op de korte als op de langere termijn.

We zullen onze manier van werken zowel qua organisatie als inhoudelijk op een aantal terreinen sterk moeten vernieuwen en aanpassen. Deze innovaties lukken alleen in gesprek en samenwerking met elkaar; cliënten, naastbetrokkenen, medewerkers en bestuur. Belangrijk daarbij vind ik dat we alle betrokkenen eenduidig, goed en tijdig informeren over wat er binnen en buiten onze organisatie speelt. Daarom is besloten om te stoppen met het uitgeven van meerdere bladen voor verschillende doel-groepen en over te gaan naar een magazine voor meerdere doelgroepen.

Het nieuwe magazine heet Spiegel. Een spiegel geeft een beeld van wat mogelijk belangrijk is voor jezelf en de ander. Een spiegel reflecteert en weerkaatst. We willen u met dit nieuwe magazine een afspiegeling geven van de organisatie Promens Care. Zo informeren we u in dit eerste exemplaar over enkele belangrijke ontwikkelingen en veranderingen in de zorg. Tevens kunt u kennis maken met mevrouw Hetty verhulst onze nieuwe bestuurder en collega. Wij herkennen ons in dit magazine en horen graag van u of u onze orga-nisatie er ook in herkent.

Ik wens u veel leesplezier.

Wiecher Hadderingh Voorzitter Raad van Bestuur

Dit is een uitgave van Promens CareT 088 878 [email protected] www.promens-care.nl

Naast deze Spiegel kunt u meer lezen op

/promenscare en @promenscare

Aan deze uitgave werkten meeRedactie Afdeling Communicatie Promens CareFotografie Marcel J. de Jong, Siese Veenstra en anderenOntwerp Albertskleve BNODruk Koninklijke Van GorcumOplage 8000 stuks

Input voor de redactie? Mail naar [email protected] of stuur een brief: Promens Care, redactie Spiegel, Postbus 214, 9400 AE Assen.

een nieuw blad met een nieuwe naam!Met trots presenteren we u het nieuwe tijdschrift van Promens Care: Spiegel. Spiegel vervangt onze drie bladen Prominent, Promenade en Prof. Jarenlang ontving u als cliënt, medewerker, naastbetrokkene of relatie van Promens Care één van deze bladen.

Spiegel vervangt vanaf nu alle drie de bladen. Niet alleen het jasje is anders, ook de inhoud hebben we vernieuwd. Met nieuwe rubrieken als Etalage (pag. 5), In de Regio (pag. 7 en 25) en De Verdieping (pag. 14 – 17). We wensen u veel leesplezier met dit eerste nummer van Spiegel.

Reacties zijn welkom via /promenscare, @promenscare en mailen mag ook naar

[email protected] RedactiePS: Onze cliënten met een verstandelijke beperking blijven de Promenade ontvangen met extra veel af-beeldingen en pictogrammen.

PROminent30

Een kwartaaluitgave van Promens Care

jun

i. 20

14

In dit nummer o.a.

Column:

Fluitend veranderen

Photovoice: De foto

vertelt het verhaal

Hans Hartog verlaat

de Vrienden

Kort nieuws

Gezinsbehandeling:

“je moet leren van de

pleziermomenten”

Fluitend veranderen:

Bevlogenheid; met

een knipoog naar de

toekomst!

De Route naar

Participatie:

inzet van ervarings-

werkers in psychische

rehabilitatie

PROmenadeEen uitgave van Promens Care

num

mer

2, 2

014

In dit nummer o.a.:• Rehabilitatie’92inSchotland• InterviewmetYarno• Breingeindag2014• KledingruilbankBorger• CursusPhotovoice• Eerstevestzaktheater‘uitverkocht’!• ZwerfjongerenopvanginAssen

• InterviewmetRalphMulder• Hallo,ikbenLeonie,...• DeSmetanalaanmaakt verbindingenmetdewijk

• Zingevinggroepen• Gezinsbehandeling• LezingMarianneFarkas• BijeenkomstenZorginBeweging

GGZ

PROmenadeEen uitgave van Promens Care

Hans Hartog neemt afscheid

Cliënten-raaddagen

in AssenHet Inspraak-huis

Leonie gaat steeds meer sporten

Eindelijk wordt er gebouwd!

Ronald werkt bij de

radio

VG

num

mer

2, 2

014

PROmenadeEen uitgave van Promens Care

VG

In dit nummer o.a.:• DagdeelvrijwilligerswerkbijKledingruilbankBorger

• CliëntenradenbetrekkenhetInspraakhuis

• HansHartogverlaatdeVrienden• Hallo,ikbenLeonie,...

• Gezinsbehandeling “Lerenvandepleziermomenten”• Eerstevestzaktheater‘uitverkocht’!• ZwemtrainingVanLieflandschool• StartfaseATCEmmen• BijeenkomstenZorginBeweging• RonaldHarmsenzijn

radioprogramma’s

num

mer

2, 2

014

7e jaargangjuli 2014

PROFPersoneelsblad van Promens Care

29

In dit nummer o.a.

Promens Care dagen

Ondersteunen van de locaties met Connect

Zorg in Beweging: “Wat betekent dit nu voor mij?”

Sociale media

Middelpunt: Gezinsbehandeling

Hans Hartog verlaat de Vrienden

Column: ‘t Is wat je er zelf mee doet!

Gezamenlijke tuinaanleg

Eindelijk! Bouw Troelstralaan gestart

Zingevingsfestival

2

Page 3: Spiegel nummer 1 2014

1NuMMeR

Pagina 6

De etalagePagina 8, 9 en 10

Kennismaking Hetty Verhulst,

nieuw lid Raad van Bestuur

Pagina 20 en 21

MiddelpuntDe Valkenhof in Assen

Pagina 19

Persoonlijke Ontwikkeling voorziet in behoefte

Pagina 26

Beter een goede buur

Pagina 14, 15, 16 en 17

De VerdiepingZorg in beweging

Pagina 12

Triade kaartSamen staan we sterk

Pagina 22, 23 en 24

Geestelijke verzorging is er voor iedereen

Pagina 27

Netwerk centraal

Pagina 5

Blog Iris WeerkampTweets

Pagina 11

Vrijwilliger CentraalPromens Care

Triadekaart

TriadekaarT

ouders/naasT-

beTrokkenen

CLiënT begeLeider

en verder... Van de redactie, Colofon 2 Voorwoord Raad van Bestuur 2 Inhoud 3 In ‘t kort 4

7 In de regio13 Samen met18 Selfie’s25 In de regio28 In Beeld

3

Page 4: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care4

In ‘

t k

or

t

Nieuwe locatiehoofdenIrene Bernsen is sinds medio juni ons nieuwe locatiehoofd voor Schoonvelde en Beatrixlaan. Monica Fortuin is half augustus begonnen als locatiehoofd van de Hilde en administratief team (ART) Zuidoost. We wensen jullie veel plezier en succes bij Promens Care.

Verhuizing jongerenopvangDe opvang voor dak- en thuisloze jongeren verhuist vóór het einde van dit jaar naar de voormalige Engelse School in de Lotting-straat. De jongerenopvang is sinds drie jaar gevestigd in de Treubstraat in Assen. De opvang blijft maximaal twee jaar in de Lottingstraat. Bewoners van de Lottingstraat heten de opvang van harte welkom.

Henk Jonker, nieuwe cliënt vertrouwenspersoonHenk Jonker, oud locatiehoofd in Hoogeveen, is de nieuwe cliëntvertrouwenspersoon (CvP). Henk is 62 jaar, werkt al veertig jaar bij de organisatie en wil zijn laatste werkzame jaren iets anders doen. Hij heeft de Leerweg Cliëntenvertrouwenspersoon gevolgd. De CvP werkt volledig in het belang van de cliënt. Henk bezoekt eerst veel cliëntenraden en locaties om kennis te maken. Cliënten uit regio Noord en Emmen e.o. kunnen Henk altijd bellen op 06 51 01 39 43.

Bouwprojecten in AssenNa jaren van voorbereiding gaat Promens Care weer bouwen in Assen. 24 Bewoners met een verstandelijke beperking verhui-zen van de Thorbeckelaan naar de Troelstralaan. Cliënten met psychische beper-kingen verhuizen vanuit de Wouden naar de Gymnasium-straat. In alle nieuwe apparte-menten krijgen de bewoners de beschikking over een eigen keukenblokje en bad kamer. Naast het meer zelfstandig wonen zijn in de complexen gezamenlijke ruimten aanwezig voor ontmoe-ting. De Troelstralaan is begin 2015 en de Gymnasiumstraat tweede helft 2015 bewoonbaar.

Troelstralaan

Gymnasiumstraat

Oktobermaand KindermaandDe herfst is begonnen! Het Dierenorkest en de konijn-tjes Stijn en Willemijn luiden bij de Arkel in Assen de Okto-bermaand Kindermaand in. In een uitverkochte zaal beleven de kinderen het vallen van de herfstbladeren, de harde wind en de spetters van de regen. Tot eind oktober konden kinderen met en zonder beperking genieten van negen gratis voorstellingen en een workshop. De organisatie was ook dit jaar weer in handen van Promens Care, de Trans en vanboeijen samen met Kunst & Cultuur Drenthe.

Page 5: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 5

TweetsBlog

heleencoenen @heleencoenen1@TeamTychoEnGuus Ik zwem als #zwemvrijwilliger met cliënten van @promenscare in @deSwaneburg. Superleuk om dit te doen.

Jerry Stoker @JerryStokerSysteemtherapeut@AccareKJP en begeleider @promenscare ruilen 12 uur pw van plek. Som: kennis delen + samenwerken = verbinden * winwin.Auke Zandstra @AukeZandstra@JerryStoker @Accare KJP @promenscare dat zet zoden aan de dijk! Top

Bgm Roger de Groot @RogerdeGrootvanmiddag en vanavond meelopen bij @promenscare locatie Bosscherhof in #ZuidwoldePromens Care @promenscare@RogerdeGroot Leuk! Hopelijk heeft de stage u een goed beeld gegeven van mensen met een beperking.Bgm Roger de Groot @RogerdeGrootZeker. Bedankt!

Martine Hopman @MartineHopmanTrotse oma heeft uniek kraamkado laten maken bij @promenscare kadoshop @vanderveenAssen, ook iets voor u? Welkom!

Gert Stam @GStam66Interessant werkbezoek gebracht met collega @vvDKoning aan dagbesteding van @promenscare aan de IndustriewegPromens Care @promenscare@GStam66 @vvDKoning Goed te lezen dat het interessant was. Heeft het uw beeld van deze dagbesteding veranderd?Roelof Pieter Koning @VVDKoning@promenscare @GStam66 werkbezoeken geven een gezicht aan de theorie. Het zijn de mensen die het hem doen.

Iris Weerkamp is 29 jaar. Ze is afgestudeerd als leerkracht basisonderwijs en orthopedagoog en werkzaam geweest binnen het onderwijs, de gehandicapten-zorg en de jeugdzorg. Sinds januari 2014 werkt Iris bij het Centrum Voor Educatie binnen Promens Care. Haar passie voor mensen, gedrag en ontwikkeling com-bineert ze graag met haar liefde voor schrijven. In iedere uitgave van de Spiegel deelt ze een belevenis met de lezers.

Down Town Met een strakblauwe lucht boven mij ontdek ik Stockholm met de duizenden eilanden. Na wat uurtjes dwalen door het oude centrum, be-sluit ik dat het tijd is voor een pauze. Moe, maar voldaan plof ik neer op een bankje in Kungsträdgården. Mijn oog valt op een jongen midden in het park. Een stevige jongen, in een geel shirt met een bril op zijn neus, Niklas.

Althans dat is de Zweedse naam die ik maar even bedenk voor deze jongen met het syndroom van Down. Samen met een oude man, die een jaar of 70 moet zijn, trapt hij een plastic bal over. Hij trapt de bal zo hoog als hij kan. Hoe hoger, hoe breder de lach op zijn gezicht. De oude man plaatst de bal bijna iedere keer netjes binnen een denk-beeldige cirkel rondom Niklas en dat is maar goed ook. Als de bal name-lijk net buiten de cirkel terechtkomt, is Niklas niet blij. Driftig gebaart hij naar de man dat de bal beter geplaatst had moeten worden.

Bij de oude man komt de bal dan weer een paar meter rechts van hem, dan weer een paar meter links van hem terecht. Geduldig en en-thousiast blijft hij heen en weer ren-nen. Zweetdruppeltjes parelen op zijn gerimpelde voorhoofd en zijn shirt is nat van het zweet. Niklas’ shirt is kurkdroog en er is geen inspanning op zijn gezicht te lezen. Hij staat nog altijd op dezelfde plek en tilt alleen af en toe zijn been op om de bal te raken. Inmiddels ben ik niet de enige die dit voetbaltafereel aanschouwt. Om me heen zie ik vele mensen vermakelijk naar de twee voetballers kijken. Ik vermoed dat ze allemaal net als ik respect hebben voor de oude man die geduldig en tomeloos energie steekt in de activiteit met Niklas. Maar ook heb ik bewonde-ring voor Niklas. Hij weet precies wat hij wil en slaagt erin met zo min mogelijk inspanning zijn doel te bereiken. Ik besluit dan ook dit Zweedse staaltje levenskunst mee te nemen naar huis.

Page 6: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care6

DE

Eta

LaG

E

Onze cliënten

werken met

liefde aan de

meest creatieve

producten.

Ruim 1600

cliënten werken

regelmatig in

onze werk-,

dagbesteding-

en leerlocaties

door heel

Drenthe.

Ooh..! denne-boomEngelachtig

Grote engeltjes, kleine engeltjes, ze fleuren uw ven-sterbank leuk op. Papieren engeltjes als cadeau geven of zelf in huis? Mail naar [email protected] of bel 088 878 9604. Groot: € 9–, klein: € 3,–.

Lichtjes Voor figuurkaarsen, groot en klein, maar ook voor stompkaarsen en tafelkaarsen moet u bij het Ambacht in Coevorden zijn. Voor elke prijs steekt u bij ons uw lichtje op.Het Ambacht, Friesestraat 64, Coevordentelefoonnummer 088 878 9616

Origineel! Deze houten boom kunt u gebruiken als kerstboom. Of als paasboom. Of gewoon als leuke decoratie in uw huis. De boom is met of zonder extra opzetplankjes te koop voor € 52,–. Afmeting 180 x 90 cm. Te koop bij de Houtknoest in Assen: 06 20 61 00 92 of www.houtknoest.nl

Lief!Om verliefd op te worden, deze houten hertjes voor € 4,–. Ze zijn ongeveer 29 x 21 cm. Leuk als cadeau of om zelf in huis op te hangen! Mail naar [email protected] of bel 088 878 9604. Kijk ook op Facebook onder De Grift voor meer origi-nele cadeautjes.

Lekker smullenDeelerbol: een rond brood exclusief verkrijgbaar bij de bakkerij van De Deel! Met noten, banaan, kokos, krenten, rozijnen en nog veel meer gezond lekkers! € 5,75Gezondheidskoek: een heerlijke combinatie van no-ten, rozijnen, abrikozengelei en spijs € 0,65 per stuk.

Deze overheerlijke producten zijn te koop bij de Deel, Gooiland 7 in Assen.

Page 7: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 7

Lien, de tuinvrouw De tuin rondom het gebouw van de Inloop aan de Boslaan in emmen ligt er keurig verzorgd bij. De kleurrijke perken en bloembakken zijn een genot om naar te kijken. Opvallend is de perfecte staat van de perceel-tjes. Het is het werk van Lien. Zij is 77 jaar en nagenoeg dagelijks in de tuin te vinden.

voor één dag in het leger Ruim 200 cliënten en begeleiders waren op 1 oktober te gast op de Johan Willem Frisokazerne. Voor het project ‘Verleg je grenzen’ waren ze soldaat voor één dag.

Cliënten in alle leeftijden werden geschminkt en in militaire outfit ge-hesen. Ze klommen in de klimwand, tijgerden door het grind, hingen aan de tokkeltouwen en sprongen van tegel naar tegel zonder ‘natte’ voeten te halen. Iedereen genoot volop en dapper at men voedsel uit blik.Begeleider vera-Linde van Hese: “Het is bijna jammer dat dit eenma-lig is. Je ziet de cliënten zichtbaar veranderen. Normaal hebben ze overal pijntjes, maar nu haakt nie-mand af.”

vrienden van Promens CareHet initiatief voor deze dag kwam van Harry Weerman, van de vrien-den van Promens Care, en bevriend met de sportinstructeur van de ka-zerne. Normaal gesproken gebeurt zo’n dag niet bij de kazerne, maar men maakte voor deze bijzondere groep een uitzondering. De vrien-den van Promens Care kregen bij de organisatie medewerking van Travel-Care en diverse functionarissen van het Ministerie van Defensie. (Bron: Dagblad van het Noorden)

In D

E r

EG

IoOoh..! denne-boom

mensen ontmoetenLien: “voordat ik in Emmen kwam wonen had ik een grote tuin bij mijn huis in Heemskerk. Het was een grote hobby van me om die tuin te onderhouden en soms kwamen mensen uit de omgeving zelfs mijn tuin bezichtigen. In Emmen begon ik een tuin enorm te missen. Door een aantal vervelende omstandig-heden in mijn leven raakte ik nogal eenzaam. Op een bepaald moment heb ik tegen mezelf gezegd dat ik toch echt iets moest gaan zoeken, anders zou het alleen maar slech-ter met me gaan. Ik kwam een advertentie tegen van de Inloop in Emmen waar je onder andere een maaltijd kon krijgen. Ik besloot er heen te gaan. Niet zozeer voor de maaltijd, maar meer om mensen te ontmoeten en aanspraak te zoeken. Dat was onverwacht een zeer posi-tieve stap in mijn leven. In de Inloop heb ik fijne mensen leren kennen en het heeft me uit mijn isolement gehaald.”

arme aarde“Na een tijdje vroeg de coördinator van de Inloop of ik wilde helpen om de tuin in te richten en verzorgen. Dat was inderdaad wel nodig. Het onkruid stond hoog en het was een verwaarloosd gezicht. De grond was erg arm, dus heb ik eerst flink wat aarde aan laten slepen. Ik heb planten aangeschaft, kreeg stekjes van de begeleiding en ben langzaam de tuin gaan inrichten.

Om het overzicht te bewaren ben ik alle planten met hun namen in kaart gaan brengen. Na het opknap-pen van de voorkant heb ik ook de zijkant en de achtertuin van het gebouw aangepakt. Naast bloemen heb ik ook courgettes en aardbeien geplant. Ik vind het heerlijk om er mee bezig te zijn en ben dan ook bij-na iedere dag wel in de tuin te vin-den. Onlangs kwam de buurvrouw naar me toe en ze vertelde mij dat ze blij was dat het om het gebouw zo opgeknapt was. Mooi compliment toch? Door mijn toch wat hogere leeftijd wordt het lichamelijke werk wel eens wat zwaar, maar er is vaak wel iemand die even een handje wil helpen. Ik ben trots op de tuin van de Inloop en geniet er enorm van. Ik ben erg blij dat ik ooit de stap naar binnen heb genomen.”

Page 8: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care8

“In de VG-zorg en in de psychiatrie gaat het veel directer over mensen, hun familie en hun hulpvraag. Ik houd ervan te werken met mijn

hoofd, maar ook heel erg met mijn hart.”

Page 9: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 9

vanaf 1 oktober heeft Cosis een nieuw lid van de raad van Bestuur. Hetty verhulst wordt bestuurder van Cosis naast bestuursvoorzitter Wiecher Hadderingh. de afgelopen zeven jaar was ze regiodirecteur bij ’s Heerenloo. een korte kennismaking met Hetty verhulst.

Hoe ben je in de zorg terecht gekomen?“Ik koos op mijn 19e voor de nieuwe studie Gezondheidswetenschap-pen. Eigenlijk twijfelde ik tussen die studie en eentje waarbij ik het onderwijs in zou gaan. Dat ik graag op kamers wilde gaf de doorslag. Mijn droom was om mensen gezon-der en gelukkiger te maken. Na mijn studie kreeg ik een baan bij de GGD in de patiëntenvoorlichting, waar ik verschillende projecten heb gedaan. van ‘stoppen met pesten’ tot ‘veilig vrijen’. Later ben ik bij een andere GGD leidinggevende geworden. In totaal heb ik zeventien jaar bij een GGD gewerkt, waarbij ik veel met gemeenten te maken heb gehad.”

Welke affiniteit heb je met zorg voor mensen met een verstan-delijke beperking of een psychi-sche aandoening?“Ik wilde graag verder in een functie met wat meer verantwoordelijkheid. Mijn interesse in vG-zorg (verstan-delijk gehandicapten-zorg) werd gewekt door een interview met Anton Westerlaken, voorzitter van

de Raad van Bestuur van ‘s Heeren-loo. Ik solliciteerde bij ’s Heeren loo en werd regiomanager Dagbeste-ding. Ik wist niets van vG-zorg: ik ben er gewoon ingerold. Het beviel me meteen goed om zo direct met mensen te maken te hebben. Bij de GGD werk je voor de burger, dat is meer op afstand. In de vG-zorg en in de psychiatrie gaat het veel directer over mensen, hun familie en hun hulpvraag. ’s Heerenloo heeft ook cliënten met een psychi-sche aandoening naast hun verstan-delijke beperking; vaak zijn het complexe ziektebeelden. Dan is het een puzzel om te kijken wat voor begeleiding iemand nodig heeft en hoe je met respect die zorg kunt bieden. Dat soort puzzels boeien me zeer: ik houd ervan te werken met mijn hoofd, maar ook heel erg met mijn hart.”

Wat zijn je drijfveren?“Ik vind het belangrijk om te blijven leren en de regie te hebben over mijn eigen leven. Ik ben ervan door-drongen dat cliënten dat ook willen. Als bestuurder wil ik zorgen dat we mensen met een beperking of een

psychische aandoening de juiste ondersteuning daarvoor bieden.”

Hoe sta je tegenover de veran-deringen in de zorg?“De overheid wil dat mensen meer zelf de regie krijgen, tegelijkertijd gaan de transities in het sociaal domein gepaard met bezuinigingen. Ik maak me er sterk voor dat de zorg voor cliënten zo goed mogelijk gehandhaafd blijft. Mijn houding ten opzichte van de in gang zijnde veranderingen is positief kritisch. Ik ga mijn best doen in gesprek te gaan met alle betrokken partijen bin-nen en buiten Cosis, om het belang van de cliënten zo goed mogelijk te behartigen. Gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen: de familie van cliënten, vrijwilligers en medewer-kers steken hiervoor dagelijks hun handen uit de mouwen. Ik geloof sterk in ‘het vooral samen doen’, in de meest brede betekenis, dus niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Goede contac-ten met je omgeving, met bedrijven, andere zorgaanbieders en sponso-ren zijn van wezenlijk belang in de huidige tijd.” >

Het draait om verbinden van mensen

Hetty: “Ik wil eerst

vooral luisteren,

kijken en voelen

wat er leeft. Ik

word bestuurder

van Cosis en ik wil

graag weten hoe we

met elkaar Cosis

kunnen worden.”

Page 10: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care10

Wat betekenen die veranderingen voor cliënten en medewerkers?“Alles wat een cliënt zelf kan, laten we hem zelf doen, zo nodig met ondersteuning van een familielid, buurman of een begeleider van NOvO of Promens Care. Ik wil ook inzetten op het verruimen van het netwerk van cliënten. Dit werk draait om het verbinden van mensen: dat is een must. verder vind ik het belangrijk om mensen de ruimte te geven en te laten groeien. Ik zal altijd probe-ren om medewerkers in hun kracht te zetten, zodat ze verantwoordelijkheid durven nemen. NOvO en Promens Care zijn twee hele mooie organisaties: ik wil eraan mee-werken dat het organisaties zijn waar mensen met elkaar samenwerken en waar ze trots op zijn.”

Wat zijn je verwachtingen over je nieuwe baan?“Ik heb er veel zin in, maar het is ook spannend. Ik ga de eerste honderd dagen met zoveel mogelijk medewerkers, cliënten en familieleden in gesprek en ook met organi-saties om Cosis heen. Er ligt al een inwerkprogramma klaar met heel veel bezoeken. Ik kom langs, maar kan niet beloven bij elke locatie. Ik wil eerst vooral luisteren, kijken en voelen wat er leeft. Ik word bestuurder van Cosis en ik wil graag weten hoe we met elkaar Cosis kun-nen worden.” •

Laan van de marel in emmen, ggz-locatie beschermd wonen voor jongerenWat voor invloed heb je als bestuurder van Cosis in het traject van de decentralisatie van de jeugdzorg?“De transitie van de jeugdzorg naar gemeenten is inmiddels al in volle gang en zal per 1 januari 2015 in-gaan. Ik verwacht daar als bestuurder voor die tijd niet zoveel invloed meer op te kunnen hebben. Ik vertrouw daarin volledig op mijn collega Wiecher Hadderingh. Mijn intentie is om de zorg aan jonge cliënten zo goed mogelijk te continueren.”

Wiecher Hadderingh, bestuursvoorzitter CosisWat denk je dat Cosis nodig heeft?“Om een mooie, nieuwe organisatie te worden die toekomstbestendige zorg kan verlenen in Drenthe en Groningen heeft Cosis vooral verbinding nodig.”

anton renting (bestuurder a.i. van 1 oktober 2013 tot 1 oktober 2014) geeft Hetty graag de volgende boodschap mee:“In de samenwerking tussen Promens Care en NOvO in Cosis zijn het afgelopen jaar de nodige stappen gezet en is de blik meer naar buiten gericht. Ik heb veel locaties bezocht en kwam veel betrokken mede-werkers tegen. Met alles wat er op ons afkomt vanuit de politiek is die inzet en betrokkenheid een groot goed. Nu mijn interimtijd bij Cosis eindigt wil ik Hetty graag meegeven om gebruik te maken van die positieve krachten binnen Promens Care en NOvO.”

Cliënten dagbesteding Uithuizen (novo)Hou oud bent u, bent u getrouwd, hebt u kinderen? Wat zijn uw hobby’s?“Ik ben 51, getrouwd met Marco en we hebben twee dochters (22 en 20 jaar). Ik hou van hardlopen en fietsen, gezellig met vrienden eten en lezen.”

Centrale ondernemingsraad van CosisHoe denk je dat een ondernemingsraad en bestuurder het beste bij elkaar naar boven kunnen brengen?“De COR en de bestuurders van Cosis kunnen elkaar versterken door elkaar kritisch te bevragen, met de intentie om goede zorg te leveren aan cliënten en om medewerkers en cliënten in hun kracht te zetten.”

Hetty Verhulst,

bestuurder van

Cosis naast

bestuursvoorzitter

Wiecher

Hadderingh.

Verschillende locaties mogen een vraag voorleggen aan Hetty Verhulst. Hetty beantwoordde deze vragen graag:

Page 11: Spiegel nummer 1 2014

11

VRIJWILLIGeR CeNTRAALvrijwilligers van harte welkom!

Er zijn altijd cliënten die u kunt helpen of met wie u samen actief kunt zijn.

Wilt u weten wat u kunt doen voor iemand met een beperking? Belt u dan met de coördinator vrijwilligerswerk van Promens Care; 088 878 9000.

Meer informatie kunt u vinden op: www.promens-care.nl/vrijwilligerswerk. Namens onze cliënten alvast hartelijk bedankt!

Lida Blok: “via de vrijwilligersvacaturebank Noordenveld ben ik in contact gekomen met de woonvoorziening in Peize. Bewoners van de woonlocatie vinden het gezellig om contact te heb-ben met andere mensen in het dorp. Zo ben ik al een tijdje maatje van Jan. Bij de medewerkers van woonlocatie Peize kan ik vragen stellen. Met hen deel ik onze ervaringen. Jan en ik houden er van om lekker naar buiten te gaan om te fietsen of een stukje te wandelen. Ongeveer eens per maand trekken we er samen een middag op uit. Ik ben al op bezoek geweest op Jan z’n werkplek, Trefpunt Scheepstra in Roden. Het is leuk om te zien welke mooie dingen daar gemaakt worden. We fietsten ook naar Glimmen en naar Norg. Ons enige doel is om samen een leuke middag te hebben. Meestal heeft Jan wel een idee waar hij graag heen wil. We praten onderweg over wat we zien of over leuke dingen die we hebben gedaan of fijne plannen die we hebben. Af en toe een kopje koffie of een ijsje maakt de middag afwis-selend. Jan vindt onze tochtjes leuk en ik vind het ook leuk om dit vrijwilligerswerk te doen. Het is fijn om eens iemand te spreken die je anders nooit spreekt. Onderweg nemen we overal lekker de tijd voor en hebben we geen haast. Jan en ik hebben zo heel ontspannende middagen.”

ons enige doel is om samen een leuke middag te hebben

Page 12: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care12

Triadekaart samen staan we sterkPromens Care beseft steeds meer hoe waardevol de rol van ouders en naastbetrokkenen is in de zorg en begeleiding. met de Triadekaart hebben we een praktisch hulpmiddel in handen om die samenwerking handen en voeten te geven.

de kaart1 is een kapstok om met elkaar in

gesprek te komen; 2 maakt concreet wat naasten wel

én niet aan de zorg bijdragen;3 maakt duidelijk welke onder-

steuning zij daarbij zelf nodig hebben;

4 signaleert taken die blijven ‘han-gen’;

5 geeft door de tijd heen een beeld van het verloop;

6 maakt inzichtelijk wat er goed gaat en maakt toekomstwensen bespreekbaar.

Inmiddels werken zes Promens Care locaties met de kaart. Daar-naast nemen alle GGZ locaties deel aan een landelijk onderzoek naar het effect van de Triadekaart. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rob Giel Onderzoeks-centrum Groningen in opdracht van Ypsilon.

Met de Triadekaart maken begelei-der, cliënt en naastbetrokkene concrete afspraken over de rol- ver deling in de zorg en begeleiding. De kaart is ontwikkeld door Ypsilon, de familievereniging voor naasten van mensen met een kwetsbaar-heid voor psychose. Promens Care gebruikt een aangepaste versie ge-richt op woonbegeleiding van zowel mensen met psychische problemen als mensen met een verstandelijke beperking. De Triadekaart slaat zes vliegen in één klap.

Werkgroep ouders en andere naast-betrokkenenHet invoeren van de Triadekaart is één van de doelen van de werkgroep ‘Ouders en andere naastbetrokkenen’. De werkgroep houdt zich daarnaast bezig met onderwer-pen als medezeggenschap, familievertrouwenspersoon en scholing.

meld u aan voor de klankbordgroep!Wilt u meedenken over de samenwerking tussen begelei-der en naasten? Meld u dan aan voor de klankbordgroep! In deze – te vormen – klankbordgroep van ouders en andere naastbetrokkenen kijkt u mee met de stappen die de werkgroep ‘Ouders en andere naastbetrokkenen’ zet. In een éénmalige bijeenkomst horen wij graag uw me-ning hierover. Heeft u belangstelling? Bel of mail met Gerda of Jacqueline (zie hieronder).

meer informatieWilt u meer informatie, neem dan contact op met leden van de werkgroep ‘Ouders en andere naastbetrokkenen’:• GerdaSchomaker,locatiehoofd

[email protected], 06 11 53 21 81

• JacquelinePosthumus,beleidsmedewerker [email protected], 06 50 46 92 20

Of kijk op www.ypsilon.org

Promens Care

Triadekaart

TriadekaarT

ouders/naasT-

beTrokkenen

CLiënTbegeLeider

Page 13: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 13

Pilot assemblage

‘Samenwerkennaarvermogen’Alescon, GGZ (Daat) Drenthe en Promens Care werken onder de noe-mer ‘Samen werken naar vermogen’ gezamenlijk aan een toekomstbe-stendig aanbod ‘werken met onder-steuning’. Tegen minder kosten, pas-send bij de behoefte van deelnemers en gemeenten en in aansluiting op nieuwe ideeën over ‘ondersteunen’. Dit geldt voor deelnemers die vanaf 2015 onder de financiële verantwoor-delijkheid van de gemeenten Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarlo vallen. De zogenoemde ‘Alescon-gemeenten’.

Promens Care en alescon zijn in september gestart met een pilot ‘assemblage’ (het samenstellen van onderdelen)*. een aantal mee-werkers van de Papiermo-len en Kloosterhaven (Promens Care) is aan de slag gegaan op de assemblage afdeling van alescon in assen. de pilot is bedoeld om te beoordelen of de assemblage afdeling van alescon een goede structurele werk/dagbesteding-plek kan worden voor de deel-nemers van Promens Care.

Werkzaamheden die op de assem-blage afdeling worden verricht zijn onder meer stickers plakken op aan-stekers, producten in doosjes doen en verpakkingen vouwen.

Harriët Wetering, locatiehoofd: “Met de pilot willen we elkaars deelnemers en werkwijze beter leren kennen, om zo dagbesteding en de sociale werkvoorziening dichter bij elkaar te brengen. We willen daarin het beste van elkaar leren. Samen met onze deelnemers onderzoeken we wat voor hen een goede werk-omgeving is. Het gaat hierbij om het gezamenlijk ontwikkelen van passende werkplekken voor deelne-mers in de professionele werkom-geving van Alescon. De agogische ondersteuning van Promens Care en de professionele productie van Alescon moeten op elkaar kunnen aansluiten.”

Met de pilot willen de organisaties zorgen voor meer mogelijkheden voor medewerkers van de sociale werkvoorziening en deelnemers om door te groeien of juist terug te vallen. De professionaliteit die de samenwerking oplevert biedt bovendien meer kansen om nieuwe opdrachten aan te trekken. Bespa-ring op huisvesting en begeleiding is tenslotte ook een aanleiding voor de pilot.

meer weten? Neem dan contact op met:• MiraHoman coördinerend begeleider [email protected] • LuciaOlthuis coördinerend begeleider [email protected] • HarriëtWetering locatiehoofd [email protected]

Sa

mE

n m

Et

Promens Care en Alescon

Page 14: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care14

een digitale toolbox (gereedschapskist), een helpdesk, ontmoetingen; een opsomming van een aantal belangrijke activiteiten binnen Promens Care. allen bedoeld om onze medewerkers en onze cliënten te ondersteunen bij alle ontwikkelingen in de zorg.

Promens Care wil met alle inspanningen voor haar ach-terban twee zaken bereiken. Dat we de relatie met onze medewerkers en onze cliënten zoveel mogelijk in stand houden het komende jaar. En dat we samen de overgang naar een nieuw tijdperk zo soepel mogelijk maken en beleven.

ToolboxDe meeste cliënten die volgend jaar onder de verant-woordelijkheid van de gemeenten komen, weten dat ondertussen. De meeste cliënten weten vaak niet precies wat dat dan betekent voor hun eigen situatie. Daarom zijn onze begeleiders met hun cliënten in gesprek over de mogelijke veranderingen. Tijdens de gesprekken kun-nen begeleiders een beroep doen op de digitale toolbox en helpdesk van Promens Care.

De helpdesk heet Informatiepunt Zorg en Ondersteuning. Daarover meer in dit artikel onder ‘Help! Ik heb een vraag’. >

Zorg in beweging

Page 15: Spiegel nummer 1 2014

15

DE

vE

rD

IEP

InG

Zorg in beweging

Uit die digitale toolbox voor onze begeleiders delen we ook een aantal documenten met ons netwerk. via onze website www.promens-care.nl/zorginbeweging kunt u terecht voor:• Eenoverzichtvanveranderingen

per type beperking.• Veelgesteldevragenenantwoor-

den.• Poster‘Wmo-begrippenbegrepen’.• Kortefilmoverdeviernieuwe

wetten.

overeenkomst met ge-meenteDe afgelopen maanden zijn alle Nederlandse gemeenten en zorgor-ganisaties druk in gesprek geweest met elkaar. De zorg en ondersteu-ning voor bepaalde groepen burgers moeten immers vóór 1 januari 2015 geregeld zijn. Zie ook het kopje ‘Wat verandert er nu voor welke mensen’. Promens Care heeft contact met alle gemeenten waar onze huidige cliënten wonen, werken en begeleid worden. Op dit moment kunnen wij helaas nog geen duidelijkheid geven over de zorg en ondersteuning voor 2015. Wel weten we zeker dat al onze cliënten die in 2015 naar de gemeen-ten overgaan, van de ‘overgangs-regeling’ gebruik kunnen maken. Dat betekent dat je recht houdt op ondersteuning van Promens Care. Behalve wanneer je indicatie vóór 31 december 2015 afloopt. Dan geldt de ‘overgangsregeling’ tot de eind-datum van de indicatie. De gemeente gaat in 2015 bekijken hoe de hulp daarna geregeld wordt. Dat doet de gemeente samen met de cliënt.

Uiterlijk 1 november 2014 moe-ten ‘onze’ gemeenten contracten getekend hebben met onder andere Promens Care. Daarin staat ook hoe-veel geld wij gaan krijgen voor onze zorg en ondersteuning. De gemeen-ten zullen vanaf november cliënten informeren over de veranderingen. Daarna kunnen wij bij onze cliënten en medewerkers terugkomen met concrete informatie.

KeukentafelgesprekkenAlle gemeenten moeten in 2014/2015 contact hebben met onze cliënten die onder hun regie komen. Dat gebeurt in zogenaamde keuken-tafelgesprekken. Daarin bespreekt de cliënt met een vertegenwoordiger van de gemeente hoe zijn of haar toekomstige ondersteuning eruit gaat zien. Bij dit gesprek mag een vertrouwenspersoon van de cliënt aanwezig zijn. Onze cliënten kun-nen met hun persoonlijk begeleider bespreken welke rol de begeleider kan spelen bij dit keukentafelge-sprek. De begeleider kan haar cliënt bijvoorbeeld voorbereiden op zo’n gesprek. Op ons intranet Connect staat namelijk een document met de mogelijke inhoud van zo’n keuken-tafelgesprek. Goed oefenmateriaal dus.

De lokale cliëntenraden van de sector WDL (werk, dagbesteding en leren) krijgen in de maand novem-ber een live voorbeeld te zien van zo’n keukentafelgesprek. Deelne-mers aan de cliëntenraden kunnen zo op hun beurt hun achterban daar weer over informeren. >

“Ik zet mijn keukentafel buiten”

Page 16: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care16

de vier meest gestelde vragen aan Promens Care

1 WatkanikvanPromensCareverwachten in de nabije toe-komst?

We zijn een relatie met onze cliënten en medewerkers aangegaan. Die nemen we heel serieus. We doen er veel aan om die relatie in stand te houden.

2 Kunt u zich voorstellen dat ou-ders zich zorgen maken over de toekomst van hun kind?

Ja, je hebt als ouders al zorg gehad over de toekomst van je kind. Nu met alle veranderin-gen, is weer een periode van onzekerheid aangebroken.

3 WatvindtPromensCarevandeveranderingen?

Het is goed dat de lokale ge-meenschap meer bemoeienis krijgt met kwetsbare mensen. Promens Care denkt daarin mee. Maar het zijn wel veel veranderingen in een keer. Niet alles kan, en niet alles kan tege-lijk. voorkomen moet worden dat de cliënt tussen wal en schip terecht komt.

4 Mijnzoon/dochtermoetstraksmet de gemeente om tafel. WelkerolvoorzietPromensCarevoorzichzelfhierin?

We ondersteunen mensen om bij het juiste loket terecht te komen en om de ondersteu-ningsvraag goed boven tafel te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de begeleider van uw dochter aanbiedt om te on-dersteunen bij het contact met de gemeente. Maar de gemeente bepaalt, niet Promens Care. >

Help! ik heb een vraagBen je familie, voogd, cliënt of begeleider van PromensCare?Wiljeeenantwoordopjevraagoverde veranderingen in de zorg in jouw persoonlijke situatie of de situatie van je familielid of cliënt? Bel of mail dan met onze cliëntconsulenten van het InformatiepuntZorgenOndersteuning.

Zij zoeken antwoorden op vragen als:• “Watveranderterindezorgenondersteuning

die ik in 2015 krijg?” • “Ikweetdatmijngemeentein2015mijnbegelei-

dingbetaalt.Watbetekentdatvoormij?”• “Ikstaopjulliewachtlijstvooreenwoonplek.

Blijf ik daar nog wel op staan?”

Het Informatiepunt Zorg en Ondersteuning van Promens Care: 088 878 9840 /[email protected]

De vier nieuwe

wetten die vanaf

2015 de zorg

in Nederland

compleet gaan

veranderen.

“voorkomen moet worden dat de cliënt tussen wal en schip terechtkomt.”

Page 17: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 17

Wat verandert er nu voor welke mensen?Thuisondersteuning en dagbesteding; Volwassenen met een verstandelijke beperkingGemeenten regelen vanaf 1 januari 2015 de thuisondersteuning én dag-besteding van mensen die zelfstandig wonen. In 2015 blijft Promens Care haar huidige cliënten graag thuis ondersteunen en dagbe-steding bieden. Omdat we daarvoor van gemeenten veel minder geld ontvangen, gaat er wel wat veran-deren. Hoe die eruitzien, daarover gaan we met onze cliënten en hun familie in gesprek.  volwassenen met een ZZP vG indicatie 1 en 2 die zelfstandig wonen krijgen de tijd om een keuze te maken: als iemand kiest voor 24-uursondersteuning dan valt hij/zij onder de Wet langdurige zorg. De nieuwe naam voor de huidige ABWZ. Kiest iemand voor begelei-ding op afspraak thuis, dan valt hij/zij onder de gemeente. volwassenen met een ZZP vG 3 of hoger houden blijvend deze keuze. Wonen bij Promens Care; Volwassenen met een verstande-lijke beperkingvoor mensen die langdurige 24-uurs zorg met verblijf nodig (blijven) heb-

ben, bestaat de Wet langdurige zorg (Wlz). Cliënten die nu al bij ons wonen, mogen ook na 1 januari 2015 bij ons blijven wonen, heeft de rege-ring gezegd. Dit geldt ook wanneer de indicatie opnieuw moet worden vastgesteld.

Mensen met een psychische beperking voor alle begeleiding aan kinderen, jongeren en volwassenen met een psychische beperking wordt de ge-meente verantwoordelijk. Dit geldt dus voor onze cliënten die in een beschermde woonvorm wonen en ook voor hen die we thuis begelei-den. Woonbegeleiding en de Inloop vallen onder de Wmo, jeugdhulp valt onder de Jeugdwet en werk/dag-besteding valt onder de Wmo en de Participatiewet.  Wie op 1 januari 2015 recht heeft op beschermd wonen, behoudt dit recht totdat de indicatie die daarbij hoort, afloopt. Dit geldt tot uiterlijk het jaar 2020. Ook in 2015 blijven wij de ondersteuning aan onze huidige cliënten bieden. Dit doen we dan in opdracht van de gemeenten. Omdat we daarvoor van gemeenten min-der geld ontvangen, gaat er wel wat veranderen in die ondersteuning. volgend jaar gaan we samen met onze cliënten over die veranderin-gen praten.

Kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking De gemeenten gaan de ondersteu-ning regelen voor onze vG-cliënten jonger dan 18 jaar met ZZP-indicatie 1, 2 of 3. Dit geldt ook voor kinderen die voor een korte periode lichtere vormen van ondersteuning nodig hebben zonder ZZP-indicatie. voor bovengenoemde cliënten geldt dat zij in 2015 én 2016 kunnen blijven rekenen op begeleiding door Promens Care. Dit spraken wij af met alle Drentse gemeenten. Dit geldt ook voor cliënten die op onze wachtlijst staan.

voor alle kinderen die in een kinder-woonvoorziening wonen met een ZZP vG 4, 5, 6 en 7 verandert er (voorlopig) weinig tot niets. Dit geldt ook voor alle thuiswonende kinde-ren die vanwege hun zorgzwaarte zijn aangewezen op langdurige 24-uursondersteuning. Dit zijn de meeste van de kinderen die bij onze kinderdagcentra en logeerhuizen komen. •

In acht bijeenkom-

sten ontmoetten

cliënten, familie

en medewerkers

van Promens Care

elkaar. Ze spraken

over de veranderin-

gen in de zorg en

de rol van Promens

Care daarin.

Page 18: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care18

Nou, collega Willy en ik hebben een nieuwe hobby na ons teamuitje.

Samen een ijskonijn maken, dat is pas samenwerken.

Angelique Boerland-Monninkhof

Hoi ik ben Marten

te Veld, ik woon

zelfstandig in Roden.

Mijn hobby’ s zijn

computeren en

technisch lego. Als ik

niks te doen heb, koop

ik wat van technisch

Lego bijvoorbeeld

shovel of kraan hot

rod. Laatst heb ik een

crossmotor gekocht in

Duitsland.

groetjes Marten te

Veld

Mijn hobby is zwemmen en spelen met mijn maatje Tycho.Guus

Heerlijk genieten van een verantwoord

sapje aan het strand van

ScheveningenCarla

SE

Lf

IES

Cliënten en medewerkers laten zien waar ze van genieten. In de volgende uitgave kan uw Selfie staan! Heeft u een leuke hobby of geniet u ergens van? Foto’s met vermelding van naam en eventuele toelichting kunt u mailen naar: [email protected] of u kunt een bericht sturen naar onze Facebookpagina.

“Ik dans graag na het werk! Vera-Linde van Hese

Page 19: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 19

Persoonlijke Ontwikkeling voorziet in behoeftePromens Care ondersteunt haar cliënten graag in hun persoonlijke ont-wikkeling. We hebben een fonds in het leven geroepen waar cliënten een beroep op kunnen doen. Het Fonds Persoonlijke ontwikkeling Cliënten kan de aanvrager financieel ondersteunen. Twee cliënten vertellen hoe ze hier dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Dit fonds maakt het voor mij moge-lijk om op termijn een stap richting de maatschappij te kunnen maken. Ik heb een fijne werkplek waar ik ook nog het nodige leer op mijn vakgebied. Dus heb jij een vraag of wens laat je dan door mijn stukje motiveren om de stap te nemen en je dromen zo ver mogelijk te verwezenlijken. voor mij geldt in elk geval dat sommige dromen wel uitkomen!”

ZeefdrukkenHenk Klooster: “Ik woon in een beschermde woonvorm in vries. Ik heb van het fonds gebruik ge-maakt om een cursus Zeefdruk te volgen. Ik vind het altijd leuk om bezig te zijn met tekenen en schil-deren. vroeger werkte ik in een jon-gerencentrum in Roden en maakte daar de posters voor allerlei evene-menten en activiteiten. Die ging ik eerst aan de tekentafel ontwerpen en daarna middels zeefdruk dupliceren. Ik heb daar fijne herinneringen aan en wilde dat graag weer oppakken.”

opleiding volgenMijn persoonlijk begeleider tipte me dat er een Fonds was voor Persoonlijke Ontwikkeling. via het fonds doe ik een opleiding Zeefdruk in Groningen waar ik wekelijks heenga. Ik heb al een vierkleuren-druk poster gemaakt en al mijn medebewoners een exemplaar gege-ven. voorlopig doe ik het nog puur voor mezelf, niet zozeer om er mijn beroep van te kunnen maken, maar het is hoe dan ook een mooi doel in mijn leven.” •

Annelies van Dooremalen: “Ik ben zo’n zes jaar geleden bij Promens Care aan het werk(dagbesteding) gekomen. De eerste twee jaar bij de Inloop aan de Brink in Assen waar ik de lunch verzorgde. Daarna ben ik begonnen bij Kostuums en Meer…, een winkel voor kostuum-verhuur. Mijn werkzaamheden zijn vooral kleding herstellen en nieuwe kleding maken. Dat is echt mijn passie. Het is mooi werk om van een lap stof iets moois te creëren. In de decembermaand schmink ik “zwarte Piet”. Het afgelopen jaar heb ik voor het eerst de cursus ‘pieten schmin-ken’ gegeven.”

dromen komen uit“vorig jaar ben ik in overleg met mijn werkbegeleidster gestart met een cursus tot coupeuse of naaister. Deze uitdaging ben ik aangegaan om later in de maatschappij makke-lijker aan het werk te kunnen. Het Fonds Persoonlijke Ontwik-keling van Promens Care vergoedt deze cursus.

Annelies achter de

naaimachine:

“...voor mij geldt in

elk geval dat som-

mige dromen wel

uitkomen!”

Page 20: Spiegel nummer 1 2014

20

De open sfeer van de valkenhof

“vaak een spontaan stapje verder”“als het buiten dertig graden is, slepen we de badjes naar buiten. We helpen iedereen die dat wil in de zwemkleding. We sjouwen rol-stoelen, tilliften en alle andere benodigdheden naar buiten. en we zorgen voor een waterfeest met alles er op en er aan. als we dan aan het eind van de dag alles weer op orde brengen, vragen we onszelf wel eens af wat we nou weer hebben gedaan. Wat geluk-kig overheerst is de gezamenlij-ke trots na zo’n spontane actie.”

Aan het woord is Marion Hunze, be-geleider op de EMB-groepen (EMB: ernstig meervoudige beperking). Een groot deel van het team zit bij elkaar en vertelt waarom iedereen trots is op deze locatie. “Het is een fijne groep collega’s die wil dat het een en ander goed gaat. Dat vind je terug in de open sfeer die je ervaart

Tactiel ontwik-

kelingsspel in de

snoezelruimte:

Op de tast ontdek-

ken en herkennen

wat er in de zak

zit in een sfeer van

zachte muziek en

‘warm’ licht.

Page 21: Spiegel nummer 1 2014

21

als je het gebouw binnenkomt. Het is compact en heeft warme kleuren. Alle groepsruimtes zijn vaak open.”

actief de dag doorDe valkenhof is een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking in Assen. In het centrum komen met name ouder wordende mensen én mensen met een meer-voudige beperking die intensieve zorg nodig hebben. Het team biedt ‘ontwikkelingsgerichte, belevings-gerichte dagbesteding’; activiteiten waarbij de zintuigen gestimuleerd worden. Het gebruik van muziek, veel bewegingsactiviteiten en bij-voorbeeld snoezelen horen daarbij. Sanne Keuter: “We beginnen elke dag zoveel mogelijk op dezelfde manier. voorspelbaarheid geeft rust voor veel deelnemers. voor hen is een vriendelijke sfeer en gezellig-heid belangrijk. vanuit ontspanning kun je groeien. Als je je prettig voelt, heb je meer energie. We zorgen elke dag voor een positieve omgeving. En gelukkig gebeurt dat altijd nog spontaan en vanzelfsprekend.”

open voor de buurtKenmerkend voor de valkenhof zijn de spontane activiteiten. De geïm-proviseerde Koningsspelen bijvoor-beeld. Compleet met het Wilhelmus. Of de oranje voetbalgekte rondom het WK. De valkenhof beperkt zich niet tot het aanbieden van activitei-ten aan de eigen deelnemers. Zelfs voor kinderen uit de buurt organi-seert het team speciale activiteiten. In de najaarsvakantie bijvoorbeeld zijn de buurtkinderen welkom.

Dan wordt er een spelochtend voor hen georganiseerd. Ina visser: “In het begin waren veel buurtkinde-ren onzeker en kwamen ze met hun ouders. De ouders konden al snel thuis blijven. Blijkbaar ervaren de kinderen ook de open, vertrouwde sfeer in de valkenhof.”

Lekker bezig zijnHet programma kent ook veel be-wegingsactiviteiten. Niet alleen voor de eigen deelnemers, ook cliënten van andere dagbestedingslocaties in Assen kunnen aansluiten bij het programma. Twee bewegingsagogen zijn dagelijks met de deelnemers aan het zwemmen, fietsen, wande-len of gymmen. Ina: “Het is uiter-aard gezond om te bewegen, dit past in een gezonde leefstijl. vaak dient het ook een belangrijk sociaal doel. Samen bezig zijn met hetzelfde. Soms is gedragsregulatie een doel: als je je energie goed kwijt kunt, geeft dat ruimte en rust. We zijn heel blij met onze vrijwilligers die onze deelnemers uit de basisgroe-pen meehelpen bij het bewegen of sporten.” •

“Wat overheerst is de gezamenlijke trots.”

mID

DE

LP

un

t

Page 22: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care22

Page 23: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 23

“Bij onze vakgroep geestelijke verzorging ligt de nadruk niet direct op religie, geloof en kerk. Wij erkennen de mens zoals hij of zij is. iedereen kan een beroep op ons doen. We komen bij mensen in hun vertrouwde omgeving en garanderen de persoonlijke aandacht.” dit statement komt van de vier geestelijk verzorgers die ook binnen Promens Care actief zijn.

Geestelijke verzorging is er voor iedereen

Bij aanvang van het gesprek drin-gen de geestelijk verzorgers er op aan dat zij er voor iedereen willen zijn. Ongeacht welke levensbe-schouwing of achtergrond mensen hebben. Kees Stroop, Bernadette Beunders, Ingrid van de Peppel en Bram Riepma vormen samen de vakgroep Geestelijke verzorging. Zij werken voor drie zorginstellingen in Drenthe: Promens Care, de Trans en vanboeijen.

diverse vragenKees: “Bij Promens Care zien we een duidelijke toename van per-soonlijke gesprekken. Mensen met een verstandelijke beperking komen vaak bij ons als het gaat om het begeleiden bij een verlieservaring. Dit kan zij het gemis van familie of vrienden, maar ook het verlies van gezondheid, werk, huis, omgeving of vrienden. Bij de groep cliënten met een psychische beperking gaat

het vaker over levensvragen. We con-cluderen voorzichtig dat dit samen-hangt met de toenemende aandacht voor de individuele behoeften van de mensen met een beperking. Ook de toename van zelfstandig wonen in kleinschalige en individuele woon-eenheden kan de kans op vereenza-ming en het missen van gespreks-partners groter maken.”

V.l.n.r.:

Bram Riepma,

Bernadette Beun-

ders, Kees Stroop

en Ingrid van de

Peppel

KlankbordIngrid: “Cliënten vinden het be-langrijk dat je gewoon luistert én dat ze weten dat je het niet doorver-telt. Je bent iemand van buiten die aandacht heeft. Zonder agenda een gesprek met je aangaat. We spre-ken ook altijd af of en wat geheim moet blijven. Het gaat vaak over het levensverhaal van mensen, >

Page 24: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care24

hun vragen, hun verdriet wanneer er bijvoorbeeld iemand is overleden. We praten ook over dingen waar ze plezier aan beleven. We hebben een klankbordfunctie en verschillen in die zin van een cliëntvertrouwens-persoon. Een cliëntvertrouwens-persoon zoekt samen met de cliënt naar een oplossing in geval van een klacht of een conflict. Wij komen om te luisteren en samen richting te zoeken.”

samen richting zoeken“In de praktijk zie je vaak dat ge-dragswetenschappers de cliënt op het idee van de geestelijk verzorger brengt. Ze denken dat een gesprek met een van ons een belangrijke meerwaarde kan hebben. We heb-ben dus regelmatig contact met de gedragswetenschappers bij Promens Care. Zij brengen geestelijke verzor-ging onder de aandacht bij individu-ele cliënten, bij begeleidingsteams op een voorziening of verwanten en naastbetrokkenen.” Aan het woord is Bernadette, één van de geestelijk verzorgers. Ze vervolgt: “We zijn er voor iedereen. Als we meepraten in een team gaat het vaak over ethiek. Over keuzes die je maakt op de werkvloer. Wat zit er achter je eigen waarden en normen? Is er ook een andere manier van kijken mogelijk? Geestelijk verzorgers kunnen in zo’n geval helpen het dilemma wat overzichtelijker in kaart te brengen.”

geloof aanwezig Kees: “Onze doelgroep is heel divers. We hebben te maken met mensen met een verstandelijke beperking van alle niveaus. Dit vereist veel

creativiteit. Op zondag leiden we kerkdiensten in de Duif. Daar ko-men veel verschillende mensen op af. Een kerkdienst in zijn traditio-nele vorm zou geen recht doen aan de bezoekers. We werken veel met visuele middelen en gaan met een microfoon de zaal in om het gesprek met de aanwezigen te voeren.” Ber-nadette vult aan: “Natuurlijk is een geloofsachtergrond steeds aanwezig bij de geestelijk verzorgers. Wij heb-ben alle vier te maken (gehad) met kerkgemeenschappen en theologie. Wij zijn bekend met verschillende rituelen en symboliek rondom af-scheid nemen en levensvragen. Het is voor ons een vanzelfsprekendheid daarmee om te gaan.”

Taal van de doelgroepLevensvragen en aspecten rond de dood zijn vaak redelijk abstract en soms is dat lastig om concreet te maken. Kees geeft aan: “Je moet bijvoorbeeld erg uitkijken dat je bij iemand die een overlijden heeft meegemaakt niet spreekt over ‘lang slapen’. Je loopt het risico dat die-gene niet meer durft te gaan slapen. We gebruiken weinig beeldspraak en proberen abstracte begrippen te vermijden. verder vinden we het belangrijk om moeilijke taal te vermijden, zonder dat we kinder-achtig worden. We hanteren geen kindertoon bij mensen met een vol-wassen leeftijd. Ter ondersteuning gebruiken we boeken met plaatjes. Het werkt vaak goed om je woorden met hulpmiddelen en plaatjes te ondersteunen. Daarnaast gebruiken we spelvormen om een onderwerp te behandelen.”

Iedereen kan een beroep op ons doen: cliënten, familie, professionals

Ingrid: “Soms gebeurt het dat we constateren dat iemand wel erg in het verdriet blijft hangen. We kijken dan of het raadzaam is om er ook een andere discipline bij te betrek-ken. Een psycholoog of therapeut bijvoorbeeld. We zijn bij cliënten om een gesprek te voeren. We zijn betrokken, maar geen nieuwe vriend. Onze aanwezigheid moet geen valse verwachtingen scheppen.”

voor iedereenBernadette: “Met ons verhaal willen we vooral duidelijk maken dat ieder-een een beroep op ons kan doen: cliënten, familie, professionals. Welke achtergrond men ook heeft.”

Wilt u meer weten over de geestelijk verzorgers iets voor u kunnen bete-kenen? Bel met 0592 30 54 54 of 06 13 19 35 70. •

“Cliënten vinden het belangrijk dat je gewoon luistert. En dat ze weten dat je het niet doorvertelt.”

Hulpmiddelen om

in gesprek te komen

Page 25: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 25

inspraakhuizenBij Promens Care introduceren we geleidelijk een nieuwe vorm van cliëntmedezeggenschap. elke cliëntenraad krijgt een eigen ‘huis’. Dit ‘Inspraak-huis’ is van karton. Daarop hangen cliënten bordjes waarop onderwerpen staan die met wonen of wer-ken te maken hebben. Deze onderwerpen vinden zij belangrijk op hun woonlocatie, zoals sfeer, eten, drinken en veiligheid.

score gevenSamen bespreken de cliënten de gekozen onderwerpen uitvoerig. Ook geven ze een kwalificatie aan het onder-werp. Een groene rand betekent algehele tevredenheid. Bij een rode rand valt er nog wel wat te verbeteren.

een mooie opdrachtPromens Care wil graag alle cliëntenraden een dergelijk huis aanbieden, maar de productie ervan is een hele klus. Het bedrijf Smurfit Kappa in Hoogeveen bood uitkomst! Dit internationaal werkende bedrijf in verpak-kingsmaterialen maakt onder andere dozen van stevig golfkarton. Bij de vraag of ze voor ons tachtig Inspraak-huizen konden fabriceren, kwam een vriendelijke glim-lach op hun gezicht. Want normaal zitten de aanvragen voor producten qua aantallen in de vele duizenden. Smurfit Kappa wilde op voorhand geen ‘nee’ zeggen. Zo kwam men met een bijzondere constructie. Enkele Smurfit Kappa medewerkers ondersteunen een project in Zambia. Als Promens Care een financiële bijdrage zou storten op de bankrekening van dat project, dan wilde Smurfit Kappa een uitzondering maken en de tachtig kartonnen Inspraakhuizen leveren. Uiteraard is Promens Care blij met de constructie. Het is een win-win-win situatie. De Stichting vrienden van Promens Care onder-steunde het project in Zambia.

In D

E r

EG

Iosiebe werkt bij Het goedSiebe Pruim werkt vijf dagen in de week bij kring-loopwinkel Het Goed in Roden. Siebe woont in de woonvoorziening van Promens Care in Peize en gaat elke dag op de fiets naar zijn werk.

Fulltime aan het werkSiebe: “Ik heb met een paar deelnemers van De Deel in Assen gewerkt bij tassenfabrikant Daniel Ray in vries. Toen deze fabriek ging verhuizen naar het buitenland wilden we als groep graag weer ergens anders aan het werk. Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Ik was al bekend met kringloopwinkel Het Goed in Roden en heb gevraagd of ik fulltime bij hen aan het werk kon. Ik ben blij dat die mogelijkheid er was, want ik vind mijn werk erg leuk.”

veel te doen“Ik doe van alles bij Het Goed. Als er spullen binnenko-men met de vrachtauto help ik mee sorteren. We kijken of het allemaal verkocht kan worden en wat we eerst moeten repareren. Ik heb veel verstand van elektronica en heb een testruimte. Ook zorg ik ervoor dat de afdeling elektrische apparaten er netjes bij ligt. Ik kan prima op-schieten met mijn baas en andere collega’s bij Het Goed. Klanten kunnen mij altijd aanspreken als ik in de winkel ben. En als ik iets niet weet vraag ik wel een collega. Ja, ik kan zeggen dat ik erg blij ben met mijn baan bij de kringloopwinkel.”

Page 26: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care26

in Hoogeveen heeft Promens Care aan de aletta Jacobshof een jeugdwoon-voorziening met drie geschakelde woningen. de eerste woning wordt ge-bruikt voor buitenschoolse opvang, vakantiedagopvang en logeren voor kinderen met een verstandelijke be-perking. in de andere twee woningen wonen jongeren met psychische problema-tiek.

Elkaar beter leren kennen

Beter een goede buurBegeleidster Melanie: “De woningen zijn gescheiden maar langzaam is er een spontane verbinding aan het ontstaan. De jongeren komen vrij-willigerswerk doen bij onze jonge kinderen met een verstandelijke beperking. Met een steeds grotere regelmaat knutselen we samen of ondernemen we samen iets gezel-ligs binnen de Aletta Jacobshof. De jongeren bieden hun hulp aan bij het wandelen of een andere activiteit.”

mooie ervaring“De jongeren bedachten dat ze in de vakantietijd samen met de kinderen

wel eens cupcakejes konden gaan maken en versieren. Het werd een hele leuke en gezellige middag.” Melanie vervolgt: “Het was heel mooi om te zien hoe ze met elkaar omgingen. De kleine snoetjes van onze kinderen die opkijken naar de in hun ogen grote jongeren. De kinderen hingen bijna aan de lippen van de jongeren als deze iets zeiden. Maar het is ook mooi om te zien dat de jongeren ervaren dat ze iets kunnen betekenen voor een an-der. En dat die anderen dat dan ook nog eens heel erg waarderen.”

muziek verbroedertHet bleef niet bij deze ene gezellige en bijzondere ervaring. Begeleidster Lilian: “Tijdens een logeerweekend kwam een jongere spontaan pannenkoeken bakken voor de logeerkinderen. Ook de andere jongeren kwamen erbij zitten. Wat daarna gebeurde was helemaal prachtig: een van de jongeren pakte zijn gitaar. Met z’n allen hebben we buiten muziek gemaakt en gezon-gen. Het enthousiasme ging zelfs de schutting over. Ook de buurman sloot zich aan samen met zijn dochtertje. Het was een prachtige ervaring voor al onze bewoners van de Aletta Jacobshof.”•

Samen muziek

maken

Page 27: Spiegel nummer 1 2014

Spiegel 2014-1 • promens care 27

NeTWeRK CeNTRAAL

Werktijden afstemmen Alida Goosen: “victor gaat naar expertisecentrum de Arkel in Assen. vanaf het begin bren-gen en halen wij victor naar de Arkel. voor ons geeft dat geen problemen omdat we er vijf kilo-meter vandaan wonen. Gelukkig kan ik mijn werktijden afstem-men op het halen en brengen van victor. veel ouders maken gebruik van georganiseerd ver-voer door de Arkel. Hun werk- of privé situatie staat het niet toe om de kinderen zelf te brengen en te halen. Die ouders spreken hun zorg uit over de bezuinigingen op het vervoer. voor die kinderen is het jammer dat ze vaak langer in de bus zitten. De Arkel heeft nu langere openingstijden. Of dat een oplossing voor de werkende ouders is, weet ik niet. Het is geven en nemen van zowel de Arkel als ouders. Maar makkelijk lijkt het niet.”

Page 28: Spiegel nummer 1 2014

Bertha over haar kunstwerk: “Ik had pauwen gezien in de dierentuin in Emmen en die vind ik leuk! Ze hebben mooie kleuren. Ik heb dit schilderij uitgekozen omdat ik vind dat hij goed gelukt is.”

In bEELD

Zo trots als een pauw!

Deze rubriek geeft een podium aan cliënten om met trots een zelfgemaakt product te tonen. Suggesties mailen naar [email protected]