Scooterxpress Burgman special - Suzuki

7
scooterxpress gratis! april 2009 #23 gratis! burgman familie test test suzuki burgman 200/400/650a driedubbeltest suzuki burgman 200/400/650a suzuki burgman 650a nu als executive business edition gratis burgman special!

Transcript of Scooterxpress Burgman special - Suzuki

scooterxpress gratis!april 2009 #23

gratis!

burgman familie test

test suzuki burgman 200/400/650a

driedubbeltest

suzuki burgman 200/400/650a

suzuki burgman 650a

nu als executive business edition

gratis burgmanspecial!

scooterxpress 3

voorwoord

colofon

redactieadres Benjamin Franklinstraat 511 3029 AC Rotterdam fax: 010-4259671 e-mail: [email protected]

hoofdredacteur Michael Ras e-mail: [email protected]

redactie Raymon de Kruijff, Rick Berkhout, Raf Leuris, Maaike Hulst, Peter Straver, Edwin van der Horst

e-mail: [email protected]

advertenties Maurice van OostenTel.: 010-4259621e-mail: [email protected]

administratie [email protected] direction Kimmo de Reuverfotografie Kimmo de Reuvervormgeving HetProcesGrafischOntwerp(www.hetproces.com)uitgever Maurice van Oostendrukkerij NevadaNimifiverkoopprijs losse nummer € 4,-website www.scooterxpress.nl

scooterxpress is een uitgave van: Het Proces Publishing B.V. Benjamin Franklinstraat 511 3029 AC Rotterdam copyright: Het Proces Publishing, tenzij anders vermeld. Alle rechten voorbehouden in binnen- en buitenland. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestem-ming van de uitgever. Advertenties en lezersbrieven vallen onder de uitsluitende verantwoorde-lijkheid van de schrijver of opdrachtgever.

scooterxpress

scooterrijden is de toekomst!

Steeds meer mensen ontdekken de motorscooter en eerlijk gezegd zijn wij hierover niet echt verbaasd. Eind jaren ’90 reden wij al als liefhebbers door de grote steden, die toen ook al dichtgeslibd waren. En de mensen die klagen over kou of regen? Wie maalt daarom als je altijd en overal vlot kan doorrijden. Files van 20 kilometer? Voor ons geen probleem. Spitsuur in de stad? Kom maar op! Een stevige rit van zo’n 100 kilometer? Daar draaien wij onze hand niet voor om. We kunnen het niet genoeg herhalen, een motorscooter is absoluut het handigste vervoermiddel waar wij de laatste tijd mee gere-den hebben. Tenzij we te maken hebben met megastormen, dan willen ook wij wel eens

test

aprilia cubereportage

termoscud

dubbeltest

suzuki sixteenhonda ps 150

scooterxpress €4,-

februari 2009 #21

test vespa gts super 300

test

derbi senda drd

supersnelle schoonheid

test

agm 250 tsreportage

solex tours

met je autorijbewijs op een

piaggio mp3 lt

grote Kymco test

people ssuper 8agility city 16

scooterxpress €4,-maart 2009 #22

test yamaha neo’s 4-takt

test

vespa s / sym fiddle

technische (r)evolutie

ik betaal:

naam

adres

postcode / plaats

telefoon

e-mail

abonnement

12 nummers scooterxpress voor maar € 38,-

+ een abus

schrijfremslot

t.w.v. € 35,- gratis!

Voor slechts € 38,- ontvang je het lifestylemagazine voor scooters, motorscooters en lichte motoren een jaar lang maandelijks! Stuur de bon op en je krijgt vanaf het eerstvolgende nummer de nieuwe ScooterXpress in je bus en een Abus schijfremslot t.w.v. € 35,- gratis. (jaarabonnement kost normaal € 38,-)

Abonnee worden? Surf naar www.scooterxpress.nl of vul onderstaande bon in.

o ja, ik wil 12 nummers voor € 38,- en ontvang een Abus schijfremslot gratis

òf

o ik kies voor € 6,- extra korting en betaal € 32,- voor 12 nummers

Stuur de bon op naar:Het Proces Publishing b.v.t.a.v. abonneeadministratieBenjamin Franklinstraat 5113029 AC Rotterdam

enkel voor inwoners van België:o door storting op rekening 1175.68.236 t.n.v. Het Proces Publishing o.v.v. scooterxpress jaarabonnement (IBAN NL21RABO 0117568236 – BIC RABO NL2U)

datum

handtekening

o ik machtig Het Proces Publishing het abonnementsgeld per jaar automatisch af te schrijven van mijn bankrekeningnummer (geldt enkel voor inwoners van Nederland).

rekeningnummer

datum

handtekening

scooterxpress

Het abonnement gaat in bij verschijning van het eerstvolgende nummer. Het abonnement geldt tot wederopzegging. Deze aanbieding geldt zolang de voorraad strekt.

met tegenzin op de scooter te stappen, maar in zo’n geval kun je toch maar beter op de scooter stappen want dan staan juist demeestefiles.

Ondertussen kregen we nieuwe verkoopcijfers van twee-wielers in 2008 voorgeschoteld en die zijn opvallend. In Ne-derland steeg de verkoop van gemotoriseerde tweewielers opvallend met als uitschieter de motorscooters. Tegenover vorig jaar is er een meerverkoop van ruim 60% genoteerd. Dat is ruim de helft meer. Het is trouwens opvallend hoe goed het - in de stad - tegenwoordig toeven is met je scooter. Door de overdaad aan snelheidscamera’s, verkeersregels en andere wetgevingen zijn de automobilisten genoodzaakt om het rustiger aan te doen. Goed voor ons want dat is gewoon veel veiliger. Ook parkeren is een stuk eenvoudiger en vooral goedkoper. In Amsterdam betaal je zomaar 5 euro per uur en dan maar hopen dat je een plekje kunt vinden. Je motorscoo-ter parkeer je in het centrum, want er is altijd plek en het kost je helemaal niets!

De toekomst van de scooter is nu wel verzekerd. Maar hoe de scooters er binnen vele jaren gaan uitzien, daarover weten we nog niet zoveel. De enige hint die we krijgen is dat scooters luxer, krachtiger en vooral zuiniger worden. Een verbruik van 4L / 100km is allang niet vreemd meer en als we kijken naar luxe; de Burgman 650 die wij in test hadden was zelfs uitgevoerd met een verwarmd zadel, elektrisch verstelbaar windscherm en TomTom rider. Gekker moet het niet worden! Ook verwachten wij veel van de hybride techniek die voor een enorme daling van het verbruik zal gaan zorgen. Zeker in de drukke steden waar je te maken hebt met veel verkeerslichten, die helaas vaak te lang op rood staan. Ontwikkelingen die nu al beschikbaar zijn, zijn on-dermeer de verschillende remsystemen zoals ABS. Bijna iedere nieuwe scooter van een bekend merk heeft standaard ABS. Kies maar; ABS, gecombineerde remsystemen of gewoon conven-tioneel. Je hebt mensen die er niet van houden, maar geef ons toch maar ABS op onze scooter.

Maargoed,wehebbengenoeggefilosofeerd.TijdomScoo-terXpress te gaan lezen en op zoek te gaan naar het model dat bij je past. En zodra je wat gevonden hebt dat je bevalt, gewoon kopen. Een teleurstelling kom je tegenwoordig niet meer snel tegen in de scooterwereld.

test Suzuki Burgman 200, 400, 650 Executive Business Editiontekst: Michael Ras | foto’s: Kimmo de Reuver

scooterxpress 5scooterxpress4

Weinig scootermodellen lopen zo lang mee als de Burgman en dan is hij er ook nog eens in vele varianten. Wij pikken er drie uit.

Suzuki Burgman in alle smaken

scooterxpress6 scooterxpress 7

Enkele jaren voor het einde van de vorige eeuw was hij daar ineens; de Suzuki Burgman. Een opvallende verschijning

tussen de tour- en sportmotorfietsen van het Japanse merk Suzuki. Inmiddels is de Burg-man range een van de langstlopende scooter modelreeksen. De Burgman is verkrijgbaar in verschillende smaken. Het begint bij de 125 cc versie, die in België leverbaar is. Daarna volgt de 200 cc versie die dan weer in Nederland le-verbaar is en niet in België. Vervolgens komen we bij de Burgman 400 uit die over een 400 cc krachtbron beschikt. Als laatste is er dan de vaandeldrager van de Burgman range; de 650,

in het dashboard, wat overigens niet op slot kan. Daarnaast is er nog een bijzonder ruim hand-schoenenkastje. Doordat dit kastje dieper is dan je denkt kan je er prima een regenpak of een extra paar handschoenen of zelfs een beschei-den kettingslot in kwijt. Links in dit kastje vind je ook een 12volt aansluiting. Dus opladen van je telefoon tijdens het rijden is mogelijk. Het dash-board zelf is overzichtelijk ingedeeld. Een snel-heidsmeter, een kilometerteller en een digitale

tripmeter ontbreken niet. Daarnaast maken een koelvloeistof temperatuurmeter en een brand-stofmeter het geheel compleet. De afwerking van de hele scooter staat op een hoog niveau. Je hebt niet het idee met een motorscooter van ‘maar’ € 3.990,- op weg te zijn. De 200 beschikt over een 200 cc eencilinder waarmee de scooter in de stad over voldoende power beschikt. Op de snelweg is de 200 minder in z’n element. Na-tuurlijk met een topsnelheid van tussen de 120 en 130 km/u kan je prima meekomen met het verkeer, maar verwacht geen flitsende inhaalac-ties. Zeker niet met duidelijke tegenwind. Veel beter naar zijn zin heeft de 200 het in de stad en op provinciale wegen. Het comfort is goed, de vering voor en achter doet prima zijn werk en de Burgman is moeilijk van zijn stuk te brengen. De veerinstelling weet ook achter prima raad met een passagier. Doorslaan van de veer komt dan ook zelden voor. Iets wat bij andere scooters

nog wel eens tegenkomen. De 160 kg van de 200 wordt door het gemonteerde remsysteem prima tot stilstand gebracht. Het gecombineerde rem-systeem met de 260 mm schijf voor en 220 mm achter werkt prettig en geeft veel vertrouwen.

burgman 400De huidige Burgman 400 die in 2007 werd gelanceerd, lijkt in geen velden of wegen meer op zijn voorganger. De scooter oogt vooral van voren erg sportief met de grote inkepingen die onder de twee vervaarlijk ogende koplampen weglopen. Voor een redelijk agressief gelijnde scooter is het opvallend dat Suzuki heeft geko-zen voor behoudende styling wat betreft de spie-gels, chromen exemplaren. Wij zouden ze zelf direct vervangen door de carbon exemplaren die Suzuki aanbiedt in de accessoirelijn voor de Burgman. In tegenstelling tot de Burgman 650 heeft de 400 een volledig analoog dashboard. We zien twee overzichtelijke tellers met daartus-sen een informatiedisplay. Op dat display kan je onder andere terecht voor de kilometerstand, voor tripmeters, maar ook voor een verbruiks-meter!

De zit op de 400 is erg ruim en de ruggensteun is zelfs in 5 stappen van 10mm instelbaar. Voor een scooter van dit formaat is de zithoogte re-delijk laag. Dit is iets waar de Burgman reeks altijd bekend om heeft gestaan. Een relaxte zit-houding, waar andere merken meer kiezen voor een actieve ‘rechtop’ zithouding. De voetenplank is ruim genoeg om met gestrekte benen te kun-nen rijden. Bij de standaardversie van de 400 is het een optie, maar de Z uitvoering, die ook le-verbaar is in Nederland wordt sowieso geleverd met een ruggesteun voor de duopassagier. Mede door deze steun zit de duo erg comfortabel en kan hij of zij zonder problemen de voeten kwijt op de ver doorlopende voetenplank. Wat ons betreft is die ruggesteun, die ook wel sissybar wordt genoemd, een aanrader. Het wordt hoog tijd om de looks en de zitposities te laten voor wat ze zijn om een rondje te gaan rijden met de Suzuki. Na de sleutel in het – afsluitbare- con-tact te hebben omgedraaid, worden we verrast door een zware roffel. De Burgman 400 is voor-zien van een modern motorblok. Het ééncilinder tellende motorblok werd voorzien van dubbel-liggende nokkenassen (DOHC) wat uiteindelijk zorgt voor een efficiëntere verbranding. Dit zou-den we weer terug moeten zien in een soepelere loop en een betere acceleratie. De technici van

In de bagage-ruimte kunnen twee jethelmen opgeborgen worden.

Al deze scooters zijn door het gemak waarmee ze files kunnen ontwijken een goed alternatief voor autogebruik.

technische gegevens

Motor 1-cilinder 4-takt, 200 ccVermogen 13,4 kW (18 pk) bij 8.000 tpm Leeggewicht 210 kgTankinhoud 11 lRemmen voor 260 mm schijfRemmen achter 220 mm schijfBand voor 110/90-13Band achter 130/70-12Afmetingen 2.055 x 740 x 1.240 mm Kleuren zwart, grijsTestverbruik 1:25 (4 l / 100 km)Prijs NL/BE € 3.990,- / n.l.Importeur Nimag (NL)Website www.suzuki.nl

het model dat voor een groot gedeelte verant-woordelijk is voor het beeld dat mensen in hun hoofd hebben wanneer je het over een Suzuki Burgman hebt. Niet zo heel vreemd, want de 650 is heel lang de meest krachtige scooter op de markt geweest, dat spreekt tot de verbeelding. Nadat de eerste modellen in 2003 op de markt kwamen, duurde het tot 2008 en de komst van de Gilera GP800 voordat de Japanner een scoo-ter tegenkwam met een grotere cilinderinhoud. Zelfs na de komst van de Gilera blijft de Burg-man echter de grootste scooter. Waar de Italiaan meer een supersporter is, verraadt de Burgman duidelijk zijn woonwerk - en tourkarakter. Dit

gaat gepaard met ruimte, veel ruimte. Zowel in de lengte, de breedte en in de hoogte heeft Suzuki niet bezuinigd. Ruim 2,26 meter lang en ruim 280 kg zwaar. Bij ons in de schuur past hij vooralsnog niet, maar dat is ook niet belangrijk. Een Burgman 650 hoort in een garage, of vast-geketend aan een muur- of vloeranker, voorzien van een afdekhoes.

burgman 200Wanneer je op zoek bent naar een model van meer bescheiden proporties dan kom je in de Burgman range in Nederland dus terecht bij de 200. Dit model toont geparkeerd erg volwassen

en groter dan hij in werkelijkheid is, want wan-neer je dichterbij komt blijkt het een scooter met zeer handzame proporties. De scooterrijder die terugschikt voor het formaat van de 400 en 650 cc modellen maar wel een zakelijke uitstra-ling wenst, doet er wijs aan de Burgman 200 op te nemen in zijn lijst van mogelijkheden. De styling van de 200 en zijn kleine broer, de 125 is gelijk. Stap je op dan zou je de eerste meters inderdaad even kunnen denken dat je op een 125 cc onderweg bent. De 200 is lichtvoetig en is met grote directheid soepel door het drukke stadsverkeer te loodsen. Wanneer je zit, merk je pas hoe bescheiden de afmetingen daadwerke-lijk zijn. Je kijkt over het scherm in plaats van er doorheen, zoals bij de 400 en de 650. Daarnaast hebben je voeten ook minder bewegingsruimte dan bij zijn grotere broers. Je kan je voeten goed neerzetten, maar zoveel mogelijkheden om je voeten eens te verzetten als bij de 400 en 650 zijn er niet. Je hebt veel steun aan de ruggen-steun die op het zadel is gemonteerd. Hoewel de Burgman waarschijnlijk veelal in en om de stad zal worden ingezet kan je het er ook prima enke-le uren op uithouden zonder dat je lichaam be-gint te protesteren. Blijft wel het feit dat iemand van 1,90 meter wel wat bewegingsruimte tekort komt. Heb je deze lengte, dan kan je beter je vizier richten op de 400. De beperkte afmetin-gen van de 200 hebben geen direct effect op de praktische inzetbaarheid van de scooter. Klap-pen we het zadel omhoog, dan zien we dat de bagageruimte in vorm afwijkt van wat we nor-maal tegenkomen bij motorscooters. In plaats van langgerekt in lijn met de scooter, is deze ruimte juist in de breedte georiënteerd. Een bijkomend voordeel van het brede comfortabele zadel voor de passagier. In de bagageruimte kunnen - met enig passen en meten - twee jet-helmen opgeborgen worden. Een prima score! Wat betreft opbergruimte is het dan nog niet klaar. De 200 heeft een afsluitbaar vakje rechts

scooterxpress 9scooterxpress8

Suzuki geven voor de 400 een vermogensopgave van precies 25 kW, waardoor je ook met een licht rijbewijs de Suzuki mag bestijgen. Bij onze rit worden we getrakteerd op de beloofde vlotte acceleratie. Wat we haast niet kunnen geloven, is dat het motorblok echt maar 25kw/34pk le-vert. De Burgman is immers buitengewoon vlot en zelfs boven snelheden van 120km/h geeft de Suzuki nog geen krimp. Sterker nog, hij stoot gemakkelijk door naar een topsnelheid van bijna 170km/h op de teller! De sportieve roffel uit de uitlaat die we al eerder omschreven, leverde veel gespreksstof op bij onze redacteuren. Hij ver-schijnt vooral boven de 4000 toeren ten tonele en dan klinkt het blok redelijk rauw, dit hoort bij het karakter van het motorblok, persoonlijk vinden we het een positief onderscheidend punt. De voorband ligt om een 14 inch voorwiel, waar we het achter met een 13 inch moeten doen. Het grote voorwiel zorgt voor veel stabiliteit, wat vooral bij hogere snelheden gevoeld wordt. De telescopische voorvork en de monoshock achtervering brengen een goed compromis tot stand tussen het nodige comfort en een sportief rijgedrag. Met zijn gewicht van 197kg is deze scooter geen lichtgewicht. Hij is niet gemaakt om in de drukke binnenstad constant tussen het drukke verkeer te manoeuvreren, maar mocht het een keer nodig zijn, dan draait hij zijn hand er ook niet voor om. Weg uit de binnenstad is hij echter duidelijk meer in zijn element. Bij hogere snelheden is de Suzuki namelijk bijzon-der comfortabel en het hoge windscherm zorgt er daarbij ook nog eens voor dat je bij hogere snelheden lekker uit de wind zit. Als je het hele jaar door met de Burgman 400 rijdt, dan kan je overwegen om te kiezen voor de Z uitvoering. Deze heeft als extra gemonteerd handkappen en handvatverwarming, comfortverhogende extra’s die je in de winter snel gaat waarderen. Wat we nu al kunnen waarderen is de overvloe-dige opbergruimte op de Suzuki. Vooraan in het bodywork zitten drie afgesloten opbergruimtes. De grootste telt 10 liter en is tevens voorzien van een 12 volts aansluiting. Onder het zadel vind je een ruimte van maar liefst 62 liter en daarin kun je zonder problemen twee helmen kwijt kunt en dan heb je zelfs nog plek over voor wat kleiner grut. Ideaal dus. Onderaan het bodywork zit een klepje voor de opening van de 14 liter grote benzinetank. Net zoals bij de 650 is er nu ook op de 400 ABS leverbaar. De twee 260 mm remschijven in het voorwiel zorgen voor een prima vertraging, maar de mogelijk-

heid van ABS is natuurlijk een nuttige toevoe-ging. Zeker wanneer je onder winterse omstan-digheden doorrijdt. Vanaf € 6.490,- kan de 400 bij je op de stoep staan, voor € 7.290,- inclusief ABS. Voor € 500,- meer, dus € 7.790,- kan de Z uitvoering van de 400 de jouwe zijn.

burgman 650De Burgman 650 is met de komst van de Exe-cutive Business Edition, die we hier testen, nu

leverbaar in drie verschillende uitvoeringen. Allereerst is er de Burgman 650 zonder toe-voegingen. Deze uitvoering mist ten opzichte van de andere twee uitvoeringen voornamelijk ABS en daarnaast enkele comfortverhogende accessoires zoals de elektrisch verstelbare ruit, elektrisch inklapbare spiegels en verwarmde buddyseat en handvatten. De prijs is dan ook duidelijk lager: € 8.990,-. De Burgman 650A Executive heeft al deze accessoires wel. Dit model staat voor € 11.490,- in de prijslijst. Het absolute topmodel, de Burgman 650A Executive Business Edition, die wij testen heeft ook nog eens standaard gemonteerd een TomTom Rider 2. Daarnaast wordt er een laptoptas bijgeleverd alsmede een Scala Rider Bluetooth headset die aan iedere helm kan worden bevestigd. De prijs van dit moois is met € 12.290,- stevig. De Exe-cutive Business Edition is nieuw voor 2009, een mooie reden om deze bij de test te betrekken.

Direct wanneer je de Burgman 650 van de zij-standaard haalt wordt weer duidelijk hoe groot deze scooter eigenlijk is. 280 kg Is een heel gewicht om in toom te houden. Vooral bij ma-noeuvreren op de stoep of bij het keren in een straat wordt duidelijk dat je gespierde kuiten nodig hebt om de 650 de kant op te krijgen die jij wilt. Eenmaal onderweg verdwijnt dit vol-ledig. De 650 laat zich na enige gewenning met speels gemak de richting op sturen die jij wilt, zolang je rijhouding actief genoeg is. Achterover leunen kan op de snelweg prima, maar is er een rotonde in zicht dan helpt een actieve rijhouding je deze met speels gemak te nemen. Je bent tenslotte inclusief berijder wel met ruim 350 kg onderweg. Bij een scooter van het formaat van de 650 is het remsysteem vanzelfsprekend van groot belang. Hier stelt de Suzuki ook geenszins niet teleur. Zoals gezegd zijn zowel de Executive als de Executive Business Edition uitgerust met ABS. Maar dit grijpt pas in als de dubbele 260 mm schijven voor en de 250 mm schijf achter dreigen te blokkeren. De remwerking van het systeem is prima. Waar bij veel scooters de rem-werking moeilijk te doseren is doordat er veel kracht benodigd is om de hendel in te knijpen is bij de 650 het tegenovergestelde het geval. De remhendels werken heel progressief en hebben een grote slag, zodat je goed kan doseren. Twee van de meest kenmerkende eigenschappen van de 650 zijn het motorblok en de versnellings-bak. Om met dit laatste te beginnen. De 650 is uitgerust met een sequentieel te schakelen CVT systeem. In de praktijk houdt dit in dat je de scooter in de automaatstand kan zetten of handmatig kan schakelen. Met handmatig wordt hier dan ook letterlijk ‘met de hand’ be-doeld, want op de linker stuurhelft zitten twee knoppen. Eentje om op te schakelen en eentje om terug te schakelen. Op het dashboard kan je vervolgens zien in welke versnelling de scooter zich op dat moment bevindt. Wanneer je de

Suzuki in de automaatstand laat staan, heb je de mogelijkheid om de zogeheten powerknop in te drukken, hiermee blijft de 650 iets langer in een versnelling en maakt het blok dus meer toeren bij dezelfde snelheid. Het effect is vooral bij tus-senacceleraties te merken. De Burgman reageert dan alerter en er komt ook duidelijk meer geluid uit het blok. In de praktijk kozen wij vooral voor de automaatstand zonder gebruik te maken van de powerknop, simpelweg omdat dit het beste bij het toerkarakter van het model past. Bij ons testmodel werkt de automaat perfect. Enige ge-wenning vraagt wel het stevige afremmen op de motor bij gas los. Dit kan in het begin vrij heftig

zijn, maar het went snel. Waar de eventuele pas-sagier op de Burgman ook aan moet wennen is de enorm hoge opstap. Je zwaait, zeker door de gemonteerde ruggesteun, niet simpelweg je been over het zadel. Je moet eerst met 1 been op de voetsteun gaan staan en dan vervolgens je been er overheen zwaaien. Zit je eenmaal dan heb je niet alleen een prima uitzicht over wat er om je heen gebeurt, maar ook een voortref-felijke zetel en veel comfort van de ruggesteun. Denk daarnaast aan het verwarmde zadel en je begrijpt dat passagiers graag achterop de Burg-man 650 stappen. De vering van onze Burgman stond standaard ingesteld op gebruik door al-

leen berijder, maar de veervoorspanning is aan de achterzijde volledig instelbaar. Dus wanneer je met een passagier op stap gaat kan je dit aan-passen om doorslaan van de veer te voorkomen. Waar de Burgman te groot is om echt vlot tus-sen stilstaande auto’s in de stad door te laveren, maakt hij op de snelweg grote indruk. Zeker met de extra windbescherming langs de voeten die op de Executive Business Edition gemonteerd is, zit je prima uit de wind. Waarbij je ook nog eens de hoogte van het windscherm elektrisch kunt aanpassen. Een echte tourbuffel deze 650! Zoals het aangezicht al doet vermoeden zijn er op deze scooter voldoende mogelijkheden om spullen

De sportieve roffel uit de uitlaat leverde veel gespreks-stof op.

Als je het hele jaar door met de Burgman 400 rijdt, dan kan je overwegen om te kiezen voor de Z uitvoering.

technische gegevens

Motor 1-cilinder 400 cc 4-taktVermogen 25 kW (34 pk) bij 7.500 tpmLeeggewicht 197 kgTankinhoud 14 lRemmen voor dubbele 260mm SchijfRemmen achter 210mm schijfBanden voor 120/80-14Banden achter 150/70-13Afmetingen 2.260 x 765 x 1.365 mmKleuren Zwart, rood, zilvergrijsTestverbruik 1:25 ( 4 l / 100 km)Prijs NL / België € 7.290,- (incl ABS) / € 6.530,- Importeur Nimag (NL) / Suzuki BelgiumWebsite www.suzuki.nl / www.myburgman.com/suzuki.be

scooterxpress 11scooterxpress10

x

conclusieConclusies trekken na deze vergelijkingstest, of beter: familietest, is niet moeilijk. Alleen is het geen voor de hand liggende conclusie; geen keuze voor een van deze drie modellen omdat hij beter is dan de twee anderen. De keuze voor een van de drie Suzuki’s is veel meer een keuze voor een categorie. Alledrie de scooters zijn in hun eigen segment beeldbepalend. Over de Burgman 650 hebben we het al uitgebreid gehad. Voor veel men-sen, zeker zij die de stap hebben genomen van een motorfiets naar scooter is de 650 het boegbeeld van de motorscooters. Sterk, groot, comfortabel en met voldoende uitstraling om je te verleiden om van je tourmotorfiets af te stappen. In Nederland staat de Burgman 650 dan ook enorm hoog in de verkoopstatistieken van motorscooters. De 400 doet op veel vlakken niet onder voor de 650, echter motorisch voldoet hij prima, maar brengt hij niet de kick van het 650 blok in de zwaarste Burgman. De zitpositie van de 400 is weliswaar goed, maar niet zo riant als op de 650. Wat te denken van alle snufjes die de Executive Business Edition herbergt. Zul-len we na een week Burgman 650 ooit nog zonder zadel verwarming, handvatverwarming, een elektrisch scherm of een TomTom rider kunnen? We zijn binnen een week volledig verwend geraakt. De Burgman 400 is een bijzonder prettige scooter die zeker met de toevoeging van ABS voor 2009 de concurrentie in het 400 cc segment prima aankan. Maar in dit vergelijk kan hij het niet winnen van de 650. Het gemak waarmee de grote broer van deze familie zich na enige gewenning laat sturen heeft ons wederom verbaasd. Het is simpelweg een heel fijne scooter waar weinig op af te dingen valt. Als je op zoek bent naar een kleinere scooter, meer toegerust op de stad door zijn formaat en lage aanschafprijs dan kan je prima uit de voeten met een scooter uit de <250 cc categorie zoals de Burgman 200. Wanneer de aanschafprijs van de 650 een te grote horde is om te nemen, maar je wel voldoende power wilt voor snelweggebruik dan is het >250 cc segment en daarmee de Burgman 400 een goede keuze. Als wij mogen kiezen dan gingen we elke dag met de Burgman 650 naar ons werk. Dat we daarvoor de ring moeten pakken in plaats van de route door de binnenstad nemen we graag voor lief.

op te bergen. Naast meerdere vakken in het dashboard is er een meer dan riante bergruimte onder het zadel waar met gemak twee integraal-helmen in verdwijnen met eventueel nog wat extra spulletjes. Geen overbodige luxe omdat de Burgman meer dan andere scooters zijn tijd zal doorbrengen op de buitenwegen en zijn berijder dus vaak steviger gekleed zal gaan dan simpel-weg in een spijkerbroek en motorjack. Dan het motorblok van de 650 en hier kunnen we kort over zijn. Indrukwekkend. Zowel in de stad, maar zeker ook op de snelweg heb je altijd meer dan voldoende power voorhanden en zal je nooit verlangen naar meer power. Doe je dat wel, dan

moet je gewoon een motorfiets kopen en niet zeuren. Naast het overschot aan power komt dit vermogen er ook nog eens heel soepel in, zonder een enorme piek in de powerband. Samen met de versnellingsbak heeft de motor geen enkele moeite om het geheel in beweging te brengen.

bottom LineAl de scooters uit deze test zijn door het ge-mak waarmee ze files kunnen ontwijken een goed alternatief voor autogebruik. Maar ze-ker ook door hun verbruik zetten ze zichzelf duidelijk op de kaart. Zelfs de Burgman 650 scoort een verbruik aan de goede kant van 1

op 20 ( < 5 l / 100 km). Met een tankinhoud van 15 liter levert dit een actieradius op van circa 300 km, niet slecht! De 400 overtreft dit met een gemiddeld gebruik van circa 1 op 25 ( 4 l / 100 km). Met zijn 14 liter tank betekent dit dat je met de 400 zomaar 350 km ver ge-raakt. Omdat wij met de 200 veel op de snel-weg hebben gereden en dus vooral volgas heb-ben gereden, kwamen wij uit op een verbruik van eveneens 1 op 25 ( 4 l / 100 km). Dit moet echter zuiniger kunnen al naar gelang je de scooter meer inzet in de stad. De tankinhoud van de 200 cc Burgman is 11 liter, waarmee je dus zeker 275 km ver moet kunnen komen.

Een echte tourbuffel deze 650!

Denk daarnaast aan het ver-warmde zadel en je begrijpt dat passagiers graag achterop de Burgman 650 stappen.

technische gegevens

Motor 2-cilinder 638 cc 4-taktVermogen 40,5 kW (55 pk) bij 7.000 tpmLeeggewicht 280 kgTankinhoud 15 lRemmen voor dubbele 260mm schijf/ ABSRemmen achter 210mm schijfBanden voor 120/70-15Banden achter 160/60-14Afmetingen 2.280 x 765 x 1.410 mmKleuren grijsTestverbruik 1:20 ( 5 l / 100 km)Prijs NL / België € 12.290,- / € 10.930,- (Executive) Importeur Nimag (NL) / Suzuki BelgiumWebsite www.suzuki.nl / www.myburgman.com/suzuki.be

GroningenMotoPort Leek 9351 VA Leek 0594-511349FrieslandMotoPort Leeuwarden 8938 AD Leeuwarden 058-2800100MotoPort Express Heerenveen 8448 CP Heerenveen 0513-684700DrentheMotorhuis Jac. Bakker 7831 AS Nieuw Weerdinge 0591-521279Roelof Thijs Motoren 9405 CD Assen 0592-398950Brouwer Motorsport 7971 PA Havelte 0521-342960OverijsselMotoPort Hengelo 7552 CL Hengelo 074-2438376T.T. Motoren Zwolle B.V. 8013 PE Zwolle 038-4658058Motor Oost 7461 JL Rijssen 0548-512655GelderlandMotorhuis De Valkenier 3771 RW Barneveld 0342-416566Jan van Sommeren Motoren 6654 AH Afferden 0487-514552Jan Dokter Motors 6711 NC Ede 0318-610081Vink Motoren 4147 CB Asperen 0345-612321Roadrunner Motoren 6882 CV Velp 026-4951125MotoPort Zelhem 7021 BV Zelhem 0314-621849Ensing Motors 7324 AZ Apeldoorn 055-3230790FlevolandMotoPort Almere 1316 BR Almere 036-5346466Motorcentrum Emmeloord 8304 BG Emmeloord 0527-620222UtrechtArie Molenaar Motors B.V. 3404 LK IJsselstein 030-6881228MVM Motoren 3769 BV Soesterberg 0346-286148MotoPort Vianen 4131 NH Vianen 0347-371431Noord-HollandMotoPort Amsterdam 1099 CX Amsterdam 020-4656667Van de Kuinder B.V. 1216 BW Hilversum 035-6214727MotoPort Wormerveer 1521 ND Wormerveer 075-6421392MotoPort Hippolytushoef 1777 HN Hippolytushoef 0227-591639MotoPort Uithoorn 1422 AL Uithoorn 0297-540163Zaanstad Motoren B.V. 1823 CR Alkmaar 072-5626062NIWA Motorservice 1681 PK Zwaagdijk 0228-564000Bruggeman Motoren B.V. 2153 GB Nieuw Vennep 0252-686226Zuid-HollandMotoPort Wateringen 2291 PE Wateringen 0174-297462Groenewold Motoren 2614 GS Delft 015-2123886Motostore Barendrecht 2993 LP Barendrecht 0180-750734Goedhart Motoren 2411 NE Bodegraven 0172-650005Hans van Wijk Motoren B.V. 2718 RD Zoetermeer 079-3619013MotoPort Rotterdam 3044 EL Rotterdam 010-4625556MotoPort Rockanje 3235 XK Rockanje 0181-402455ZeelandOvaa Motors 4388 HA Oost-Souburg 0118-461485MotoPort Goes 4462 GK Goes 0113-231640Noord-BrabantHoegee Motortechniek 4283 JD Giessen 0183-441221Motorhuis Seppe 4744 AG Bosschenhoofd 0165-312348Motor Centrum Rijen 5121 RC Rijen 0161-240066Van der Heyden Motors 5223 GT ‘s-Hertogenbosch 073-6218259MotoPort Den Bosch 5232 BX ‘s-Hertogenbosch 073-6480590Motorcentrum De Kempen 5521 DE Eersel 0497-516811V.d. Pol Motoren 5701 JG Helmond 0492-534129LimburgMotoPort Echt 6101 XJ Echt 0475-485300Motor Center Venlo 5928 RT Venlo/Blerick 077-3872211Motoshop Margraten 6269 BE Margraten 043-4502451

= Exclusief dealers

officialdealers

Importeur: BV NIMAGPostbus 77

4130 EB Vianentel: 0347 349749

WW

W.S

UZUK

I.NL

WW

W.S

UZUK

I.NL

Stijlvol langs de file! Met de Suzuki Burgman

VANAF

€ 8.990,-

BurgmanVANAF

€ 6.490,-

VANAF

€ 8.990,-€ 8.990,-

VANAF

€ 6.490,-€ 6.490,-

Suzuki Burgman 400/AZ De Suzuki Burgman 400 heeft met zijn unieke vormgeving en onverslaanbare prestaties alles in huis om het heden daagse hectische verkeer te slim af te zijn. Garandeer uzelf nu van de beste persoonlijke mobiliteit met de stijlvolle Suzuki Burgman 400!

Suzuki Burgman 650A Executive Business Edition Voor wie de meeste functionaliteit uit zijn Burgman wil halen is er nu de Burgman 650A Executive Business Edition. Deze motorscooter is het ideale mobiele werkstation met een TomTom Rider2 navigatiesysteem inclusief Bluetooth headset, zodat u ook tijdens het rijden kunt navigeren en telefoneren.

Kijk voor meer informatie, of voor de Suzuki dealer in de buurt op: www.suzuki.nl

1400_suz_adv_motoport_scooterxpress.indd 1 19-02-2009 08:37:30