AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de...

27
AutosaLon Brussel persdossier 2012

Transcript of AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de...

Page 1: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

AutosaLon Brussel persdossier

2012

Page 2: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

inhoudstafel

Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3

2012: in de pijplijn 5Suzuki Fleet 6Suzuki Alto, de helft van ons 8Splash, metronoom 11Swift, deel 3 van het succesverhaal 13SX4, stamvader van de compacte cross-over 18Jimny, hoe lang nog? 21Grand Vitara, tijdloos 23Prijslijst 26

Page 3: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

3

autosalon BrusseLHet jaar van de SwiftWelkom op editie 2012 van het salon van Brussel, en uiteraard hartelijk welkom bij Suzuki. Het is altijd met het grootste plezier dat we u ontmoeten tijdens de jaarlijkse automobiele hoogmis van ons land, die zoals steeds de ideale gelegenheid biedt om terug te blikken op het voorbije jaar, stil te staan bij vandaag en een blik te werpen op de toekomst.

De voorbije 12 maanden stonden in het teken van de nieuwe Swift, die ondertussen zijn eerste volledige verkoopjaar sinds zijn lancering erop heeft zitten. De uitstekende reputa-tie die zijn voorganger doorheen de jaren wist op te bouwen, lijkt overigens af te stralen op de nieuwkomer. Deze wist qua verkoop immers bijzonder goed uit de startblokken te schieten, beter zelfs dan het vorige model, dat in 2005 het levenslicht zag.In 2011 verschenen er bovendien twee nieuwe varianten op het toneel die het succes enkel maar bestendigen: de Swift diesel et de Swift AWD(4x4).

2011 was ook in zekere zin een wat vreemd jaar voor ons en voor de rest van automobiel België. Ondanks de crisis, waarvan we hoopten dat ze definitief in het verleden lag, werden er in ons land nog nooit zoveel wagens verkocht. Wij hebben die tendens niet helemaal gevolgd, maar het voorbije jaar konden we niettemin zo’n 7.800 voertuigen aan de man en vrouw brengen. Na de recordjaren 2009 en 2010 werpt 2011 zich dan ook op als het derde beste jaar uit onze Belgische verkoopgeschiedenis. Met dit resultaat konden we onze positie in de top 20 vrijwaren en blijven we het derde favoriete Japanse merk in België.Daar zal niemand over klagen, maar de feiten dwingen ons om 2012 met de nodige om-zichtigheid aan te vatten. Enerzijds hebben we het einde nog niet gezien van de crisis, anderzijds zet de overheid een punt achter de ecopremies, waardoor de markt een lichte achteruitgang zou kunnen kennen. De toekomst zal het zeggen.

2011: de balansU bent ondertussen vertrouwd met onze gewoontes. Laat ons dan ook kort terugblikken op wat het voorbije jaar ons gebracht heeft.

Page 4: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

4

Eén belofte hebben we ontegenzeggelijk waargemaakt: dat we de Swift DDiS zouden lan-ceren in het voorjaar. De manier waarop u hem onthaald hebt, heeft ons meer dan tevre-den gestemd. Velen onder u hebben hun enthousiasme betuigd voor deze aandrijflijn van de Swift, meer bepaald voor zijn zuinige inborst en lage emissies enerzijds en voor zijn potentieel om het dynamische karakter van de wagen te benutten anderzijds. Het lijkt ons overigens dat uw complimenten aan het adres van de Swift diesel niet in dovemansoren zijn gevallen: op het moment dat we dit dossier afsluiten, hebben al een 400-tal Swifts diesel een eigenaar gevonden. In het segment waarin hij zich bevindt, lijkt zich effectief een ontdieselingstrend af te tekenen, want sinds de lancering van de Swift DDiS helt de motorisatiebalans sterk over in de richting van benzine.

Om nog even verder te gaan met de Swift: er is een belofte die we niet gemaakt, maar toch gehouden hebben. We hebben namelijk de Swift AWD (4x4) gelanceerd op de Bel-gisch-Luxemburgse markt. Wat we eigenlijk bedoelen, is dat we dit aanvankelijk niet ge-pland hadden. De terugkeer van de strenge winters heeft in bepaalde regio’s echter aan-leiding gegeven tot een grote vraag naar dit type auto’s. Sinds deze zomer staat de Swift AWD (4x4) dan ook in de showrooms, en uiteraard kunt u hem ook ontdekken op onze stand. We nodigen u overigens uit om op het hele salon op zoek te gaan naar een alterna-tief. Neem het van ons aan: de Swift is de enige wagen in zijn segment die over vierwie-laandrijving kan beschikken.

We sluiten het Swift-salonverhaal af met een excuus. U moet het ons vergeven, maar tijdens het salon van 2011 waren we gebonden door zwijgplicht en konden we nietsvrijgeven over de meest bruisende variant uit ons gamma: de Swift Sport. Ondertussen hebben sommigen onder u er al mee kunnen rijden en we vallen in herhaling, maar het deed ons plezier om vast te stellen dat deze sportieve rakker met zijn ongetemde “old school”-motor u heeft weten te behoren. Kortom: bedankt.

En dan was er nog die andere belofte die we in 2010 gemaakt hebben: dat we zouden blijven werken aan de uitbouw van ons marktaandeel in fleet. We kunnen u melden dat we in de goede richting evolueren. Vandaag kunnen we u melden dat 20% van onze wagens aan BTW plichtigen worden verkocht.

Tot slot hebben we gesproken over de ondersteuning die we zouden bieden om van de Alto een steadyseller te maken. Ook deze belofte hebben we waargemaakt, want 2011 kan met een verkoop van 3.200 exemplaren een uitstekend jaar genoemd worden. Het ni-veau van 2010 hebben we niet kunnen evenaren, maar de Alto blijft de hoeksteen van ons gamma, omdat hij in zijn eentje goed is voor haast 41% van onze verkoop.

Rest ons nog te melden dat 2011 voor ons een avontuurlijk jaar is geworden, want enkele landgenoten – zowel amateurs als pro’s - hebben aan het stuur van een Suzuki de natio-nale driekleur verdedigd, van de zandduinen van de Magreb tot de haast onbestaande wegen in India, van de Rallye des Gazelles tot de Himalayan Rally. Daarmee mag het duidelijk zijn dat alle Suzuki’s minstens twee eigenschappen delen: stevigheid en betrouwbaarheid.

+ 5 jaar aSSiStance

Page 5: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

5

2012: in de pijplijnWe winden er geen doekjes om: 2012 zal qua productnieuws een kalm jaar zijn voor Suzuki.

In de komende maanden zal u getuige kunnen zijn van de lancering van de gefacelifte Jimny, Splash en Grand Vitara, en van de Alto met slechts 99 g CO2/km. Ons hoofddoel zal er niettemin in bestaan het netwerk te blijven ondersteunen bij de metamorfose die het ondergaat, ons meer en meer te positioneren als een volwaardige speler op de fleet- en leasingmarkt, onder andere dankzij ons Super Service Menu (forfaitaire onderhoudspri-jzen), onze aanwezigheid in de media te verzekeren en vooral de schok op te vangen mochten de donkere tijden die voorspeld worden voor de autoverkoop in 2012 bewaarheid worden.

Uiteraard volgen we ook de commerciële loopbaan van de Swift op de voet. 2012 zal immers het eerste volledige verkoopjaar zijn voor het ondertussen helemaal vervolledigde gamma.

Bovendien presenteren we de Swift Sport in Belgische première op het Autosalon in ja-nuari 2012.

Rest ons nog te melden dat we zoals steeds met optimisme, nederigheid en werkijver het nieuwe jaar instappen, met het volste vertrouwen in ons merk.

We wensen u een prettig salon en kijken alvast uit naar volgend jaar!

Voor meer informatie, contacteer Bart Hendrickx, PR Manager, op 03 450 04 25Reserveer een perswagen: Karolien Deben op 03 450 04 30Persfoto’s: www.suzuki.be/press

Page 6: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

6

Zoals u weet, is het aandeel fleet op de Belgische markt van kapitaal belang. Op enkele uitzonderingen na kan geen enkele constructeur het redden op de markt zonder een belangrijk aantal fleetverkopen te realiseren. Naar jaarlijkse traditie houden we u in dit hoofdstukje op de hoogte van onze ontwikkelingen op dit domein.

Het netDe verdelers die geselecteerd werden om een specifieke fleettraining te volgen, hebben de smaak te pakken en zijn voluit aan het prospecteren geslagen. Zodra de vorming voltooid was, hebben sommigen de koe bij de horens gevat en rechtstreeks contact opgenomen met de KMO’s in hun regio, vaak om hen uit te nodigen voor een plaatselijk georgani-seerd fleetevent. De return is bemoedigend en klanten weten goed waarom ze voor Suzuki en ons netwerk kiezen: het persoonlijke onthaal en de typische Suzuki-prijzen die bij onderhoud en herstellingen gehanteerd worden.

De klanten Ons fleetcliënteel groeit dag na dag en bestaat voornamelijk uit KMO’s. Rijscholen, verhuurfirma’s, bouwbedrijven,… Vaak gaat het om ondernemingen die onze wagens aan zware gebruiksomstandigheden onderwerpen, en dat vinden wij prima, want het zet de betrouwbaarheid van onze producten in de verf en versterkt het vertrouwen dat onze klan-ten in ons vestigen.

De gezamenlijke inspanningen die de verdelers en Suzuki Belgium leveren ten voordele van de bedrijfswereld beginnen hun vruchten af te werpen. Ook al scheren we (nog) geen hoge toppen in de fleetwereld, toch kan het niet ontkend worden dat ons marktaandeel stijgt (in 2011 halen we 20% van ons totaal volume in fleetverkoop en we hopen 25% te halen in 2012), net als de productbekendheid. Wij blijven dan ook vol vertrouwen investe-ren in de toekomst.

Fleet

Page 7: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

7

De productenDe succesnummers van Suzuki op fleetgebied zijn de Alto, de SX4 diesel en de Swift. Ook de Jimny en Grand Vitara dragen hun steentje bij in het veroveringsoffensief.

De grote troef van de Alto is uiteraard zijn fiscale aftrekbaarheid van 90%, wat behoorlijk uitzonderlijk is voor een kleine stadswagen op benzine.

De SX4 is een voertuig dat meer aandacht verdient dan vandaag het geval is. Degenen die ermee rijden, zijn meteen overtuigd. Zijn sterkste punt schuilt dan ook in zijn potentieel om klanten op lange termijn te binden.

De Swift is «historisch» gezien het model uit ons gamma dat het meest vertegenwoordigd is in fleet en de nieuwste generatie zet de veroveringstocht die zijn voorganger had inge-zet, onverminderd verder. De komst van de Swift diesel in het voorjaar heeft hem natuur-lijk extra slagkracht gegeven.

De Jimny is een beetje een buitenbeentje in het zakelijke segment. Hem vind je natuurlijk niet terug op de bedrijfsparking, maar zijn compacte afmetingen en vooral zijn terrein-capaciteiten maken hem de geknipte partner voor bepaalde beroepen, zoals dat van boswachter en aannemer.

De Grand Vitara tot slot spreekt vooral zelfstandigen en beoefenaars van vrije beroepen aan die op zoek zijn naar een luxueus en veilig voertuig of naar een vrijetijdswagen waar-mee ze in het weekend onverhard terrein kunnen verkennen, zonder in te moeten leveren op het vlak van comfort.

Page 8: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

8

De helft van ons De grootste? Dat is de kleinste. U las het misschien al in de intro, maar de kleinste auto uit ons gamma is ook de meest verkochte. Veruit zelfs, want hij neemt maar liefst 41% van onze verkoop voor zijn rekening. Na een waanzinnig 2010, waarin 4.400 Alto’s een gelukkige eigenaar vonden, zitten we dit jaar terug op het niveau van het lanceringsjaar met zo’n 3.200 verkochte exemplaren. Over een succesverhaal gesproken!

We weten dat dit ongelofelijke succes deels te danken is aan de federale kortingen voor au-to’s met een lage CO2-uitstoot. Maar toch geloven we dat de Alto die prestatie vooral heeft neergezet dankzij zijn bijzonder sterke troeven, zowel wat de verhouding prijs/kwaliteit betreft als qua dagelijks rijplezier.

Misschien heeft het incentivebeleid de bevolking ook aangezet om na te denken over hun impact op het milieu wanneer ze aan het stuur zitten. En misschien weet een deel van de Alto-bestuurders zelfs dat een benzinewagen met een CO2-uitstoot van 103 g/km onein-dig veel schoner is dan een diesel met dezelfde CO2-uitstoot.Wie dat begrepen heeft, zal dan ook verheugd zijn dat de zuinigste wagen in ons gamma enkele verbeteringen onderging die zijn CO2-emissieniveau terugbrachten tot 99 g/km.

Dat mogen dan allemaal heel rationele argumenten zijn, toch hebben we sinds een jaar ook het bewijs dat de Alto ook op emotioneel vlak overtuigt. Daarom hernemen we dit jaar een speciale reeks die heel wat succes oogstte. En die speciale reeks is de…

alto Gt

Hoewel het idee in het begin wat hoongelach uitlokte, waren onze klan-ten echt weg van deze sympathieke stadswagen met zijn iets agressievere toets. De GT is afgeleid van de versie GL Airco, die reeds een manuele air-conditioning, een radio met mp3-com-patibele cd-speler, elektrische ruiten, een centrale vergrendeling met afstandsbediening, zijdelingse airbags, enz. bevatte. Die uitrusting vult hij aan met een daks-poiler, getinte ruiten, zwarte 15” licht-

ALTO

Page 9: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

9

metalen velgen, vleugelverbreders, schorten en een achterbumper met diffusertrekjes. De GT is verkrijgbaar in de kleuren Bright Red en Arctic White Pearl.

Tot slot omvat de optielijst van de Alto nog een lederen interieur, met keuze tussen zes tinten.

Afspraak in 2012 om de carrière van de Alto opnieuw op de korrel te nemen. Premies of geen premies, wij zijn ervan overtuigd dat deze jaarlijkse balans ons opnieuw zal verblijden.

+ 5 jaar aSSiStance

Page 10: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

10

aLtO tecHniScHe KenMerKen 1.0 benzine 2WD / 5-deurs

5 MT 4AT

AFMETINGEN

Totale lengte mm 3.500Totale breedte mm 1.600Totale hoogte mm 1.470Wielbasis mm 2.360Spoorbreedte voor mm 1.405Spoorbreedte achter mm 1.400Bodemspeling mm 150Draaicirkel (diameter) m 9

GEWICHT

Leeggewicht zonder/met alle opties kg 855/885 880/910Maximaal toelaatbaar totaal gewicht kg 1.250Maximaal aanhangwagengewicht ongeremd

kg 100

Maximaal aanhangwagengewicht geremd

kg 100

MOTOR

Type K10BCilinders 3Aantal kleppen 12Cilinderinhoud cc 996Boring x slag mm 73,0 x 79,4Fiscale PK 6Compressieverhouding 11 : 1Maximum vermogen kW (cv) / tpm 50 (68) / 6.000Maximum koppel Nm / tpm 90 / 4.800Brandstofsysteem Multipoint Injectie Topsnelheid km/h 155 150Acceleratie sec (0-100 km/h) 14,0 17,0

BRANDSTOFVERBRUIK (EEG NORM)

Stad l/100km 5,5 6,7Buiten de stad l/100km 3,8 4,5Gecombineerd l/100km 4,4 5,2Inhoud brandstoftank l 35

TRANSMISSIE

Type Gesynchroniseerde 5 versnellingen

4-traps automaat

Overbrengingsverhouding 1 3,454 2,875 2 1,904 1,568

3 1,280 1,0004 0,966 0,6985 0,815 -

Achteruit 3,272 2,300Differentieelverhouding 3,650 4,375

CAPACITEIT

Volume koffer liter 129Volume koffer met neergeklapte achter-zetels

liter 367

Max. volume liter 774Aantal zitplaatsen 4

CHASSIS

Stuurinrichting TandheugelWielophanging voor McPhersonWielophanging achter Starre as met schroefverenRemmen voor Geventileerde schijvenRemmen achter TrommelsBanden 155/65R14Reservewiel (tijdelijk) 115/70R14

EMISSIIES

CO2 gr/km 103 122Emissienorm Euro 5

Page 11: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

11

MetronoomOns gamma zit boordevol verrassingen. Zo hebben we de Jimny, die zelfs na een carrière van veertien jaar klanten blijft aantrekken, en de Splash.

Net als bij de Jimny maken we geen reclame voor de Splash, en toch verkoopt hij… als zoete broodjes. En wat nog het meest opvalt, is de regelmatigheid van zijn commerciële carrière. Net als vorig jaar vertegenwoordigt de Splash zo’n 6% van de Suzuki-verkoop.

De ingrediënten van dat succes? In de eerste plaats zijn wegkwaliteiten, die u zelf ook hebt bevestigd: veelzijdigheid en wendbaarheid zijn zijn grootste troeven. En hoewel het niet zijn grootste verkoopargument is, moeten we ook het rijplezier vermelden dat hij biedt door het platform en talloze chassisonderdelen over te nemen van de Swift van de vorige generatie.

Wij menen dat al die kwaliteiten en de uitgekiende prijsstelling van Suzuki een uitstekende bron van mond-aan-mondreclame vormen en klanten aan ons binden.

We hoeven niet te herhalen dat de Splash de Wagon R in zekere zin uit ons gamma heeft verdreven. Toch kon de Wagon R rekenen op een verbazingwekkende schare onvoorwaar-delijke fans. Maar ook de Splash bouwt aan zijn eigen fanclub…

Tot slot vermelden we nog dat de Splash in de lente van volgend jaar een update krijgt, die hem hopelijk nog aantrekkelijker zal maken bij zijn trouwe volgers.

Splash

+ 5 jaar aSSiStance

Page 12: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

12

SPLaSH tecHniScHe KenMerKen 1.0 benzine 1.2 benzine

5 MT 5 MT 4AT

AFMETINGEN

Totale lengte mm 3.715Totale breedte mm 1.680Totale hoogte mm 1.590Wielbasis mm 2.360Spoorbreedte voor mm 1.470 (GA) / 1.460 (GLS)Spoorbreedte achter mm 1.480 (GA) / 1.470 (GLS)Bodemspeling mm 145Draaicirkel (diameter) m 9,4

GEWICHT

Leeggewicht (min. / full option) kg 975 / 1.030 990 / 1.050 1.040 / 1.065Maximaal toelaatbaar totaal gewicht kg 1.485Maximaal aanhangwagengewicht ongeremd

kg 0 200

Maximaal aanhangwagengewicht geremd

kg 0 200

MOTOR

Type K10B K12BCilinders 3 4Aantal kleppen 12 16Cilinderinhoud cc 996 1.242Boring x slag mm 73,0 x 79,4 73,0 x 74,2Fiscale PK 6 7Compressieverhouding 11 : 1 11 : 1Maximum vermogen kW (cv) / tpm 50 (68) / 6,000 69 (94) / 4.400Maximum koppel Nm / tpm 90 / 4.800 118 / 4.800Brandstofsysteem Multipoint Injectie Multipoint InjectieTopsnelheid km/h 160 175 170Acceleratie sec (0-100 km/h) 14,7 12,0 14,0

BRANDSTOFVERBRUIK (EEG-NORM)

Stad l/100km 5,6 6,1 7,0Buiten de stad l/100km 4,3 4,5 5,0Gecombineerd l/100km 4,8 5,1 5,7Inhoud brandstoftank l 45

TRANSMISSIE

Type 5 MT 5 MT 4 ATOverbrengingsverhouding 1 3,454 3,454 2,875

2 1,904 1,904 1,5683 1,280 1,280 1,0004 1,030 1,030 0,6985 0,815 0,815 -

Achteruit 3,272 3,272 2,300Differentieelverhouding 4,388 4,105 4,375

CAPACITEIT

Volume koffer liter 202 (GA) / 178 (GLS)Volume koffer met neergeklapte achter-zetels

liter 462 (GA) / 573 (GLS)

Max. volume liter 1.050Aantal zitplaatsen 5

CHASSIS

Stuurinrichting Tandbeugel & RondselWielophanging voor Mac-Pherson veerpoot en schroefveerWielophanging achter Torsieas en schroefveerRemmen voor Geventileerde schijvenRemmen achter TrommelBanden 165/70R14 (GA) / 185/60R15 (GLS)Reservewiel T125/70R15

EMISSIES

CO2 gr/km 109 119 133Emissienorm Euro 5

Page 13: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

13

aflossing van de wachtTen tijde van het salon van Brussel 2011 was de Swift al drie of vier maanden op de markt. Hoewel de eerste tekenen bemoedigend waren, was het nog moeilijk om uit te maken of de nieuwe generatie hetzelfde succes zou oogsten als zijn voorganger.Na zijn eerste volledige verkoopjaar kunnen we het echter bevestigen: de New Swift heeft de fakkel met succes overgenomen want in 2011 werden er zo’n 2.000 Swifts verkocht.

Het Swift-gamma is nu meer dan compleet, completer zelfs dan wat we oorspronkelijk in gedachten hadden. We wisten al van bij het begin van zijn carrière dat de dieselversie in de lente van 2011 kwam, maar we hadden niet gedacht dat de vraag ons zou verplichten om ook de Swift AWD (4x4) in België en Luxemburg te lanceren. Dat gebeurde in de zo-mer van 2011.

Wie nog niet op de hoogte is van deze nieuwe versie, kan zijn nieuwsgierigheid bevredigen op de overeenkomstige pagina.

Zoals we al vermeldden op onze intropagina, is de Swift een van die auto’s die de trend van een versnelde terugkeer naar benzine-motoren het best demonstreert. Want hoewel een deel van onze klanten sterk heeft aangedrongen op de 1.3 DDiS (4,2 l/100 km en 109 g/km CO2), is het toch de 1.2 benzinemotor met 94 pk(5,0 l/100 km, 116 g/km CO2) die het grootste deel van de verkoop voor zijn rekening neemt.

Voor 2012, het eerste volledige jaar waarin beide motoren naast elkaar bestaan, voorzien we een mix van 65% benzinemotoren en 35% diesels. Dat verschil kan zelfs nog groter worden als de incentives van de federale overheid verdwijnen en nog meer als de geruch-ten over wijzigingen aan de BIV worden bevestigd.

De Swift Sport wordt in belgische première gelanceerd op het Autosalon in januari 2012. Beste fun-sportiviteit-prijs-betrouwbaarheidsverhouding in zijn segment!

Swift

Page 14: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

14

Speciale reeksenSwift ici Paris XL

De eerste speciale reeks is geïnspireerd op de speciale ‘Exterior’-reeks van vorig jaar maar we hebben besloten de uitrusting nog wat uit te breiden. Zo is de Ici Paris XL afgeleid van de vijfdeurs Swift GL Exterior, waarvan de uitrusting hier wordtaangevuld met een lederen interieur, LED verlichting, een beauty-pakket en een waarde-bon van 25€ van Ici Paris XL. Deze speciale reeks werd ontworpen in samenwerking met de parfumerieketen Ici Paris XL . De Swift Ici Paris XL is verkrijgbaar in het zwart, wit of grijs. De doelgroep? Modebewuste vrouwen, uiteraard.

Swift Qr

Deze speciale reeks richt zich tot slot tot jonge bestuurders, die sterk bezig zijn met hun imago en de nieuwste technologische tools. Hij is afgeleid van de driedeurs Swift in GL-uitvoering (radio met mp3-compatibele cd-speler met 6 luidsprekers en bediening aan het stuur, usb-ingang, centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bediende rui-ten vooraan, elektrisch bediende en verwarmde buitenspiegels, enz.), waaraan we nog led-dagrijlichten hebben toegevoegd. Bovendien krijgt elke koper van de Swift QR dé must van het moment: een Smartphone Galaxy W van Samsung.

Swift Mania

Funky design? Check! Sportieve, speelse look? Check! Verrassend effect? Double check! Met de Suzuki Swift Mania word je gegarandeerd opgemerkt. Veel funkier kan dit design niet meer worden. Deze versie is er voor de ‘trendy people’ die net dat tikkeltje meer wil-len. De Suzuki Swift Mania krijgt met de optie Bi-Tone een tweekleurig jasje aangeme-ten. Daarbij zijn de buitenspiegels en het dak in een andere kleur dan de rest van de car-rosserie gespoten. De combinaties zijn beperkt tot wit en zwart.

Suzuki Swift aWD (4x4): Sneeuw? Welke

Sneeuw?

In januari 2011 werd de Swift AWD (4x4) al elders in Europa gelanceerd, maar het was niet meteen voorzien om hem ook in België en Luxemburg aan te bieden. Maar de klimaat-verandering heeft paradoxale gevolgen: sinds kort beleven we weer “echte” winters... Daarom zijn we op onze beslissing teruggekomen en importeren we toch de Swift AWD (4x4). Sinds de zomer van 2011 staat hij dan ook in de catalogus en de eerste exemplaren zijn ondertussen aanbeland bij hun eigenaars, lang voor de eerste sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen.

Page 15: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

15

Het lijdt geen twijfel dat hij zich een plaatsje zal kunnen toe-eigenen in ons weldra winterse landschap, en dan zeker in het zuiden van België en het Groot Hertogdom.Iedereen is er zich vandaag overigens van bewust dat de voordelen van een aandrijving op de vier wielen veel verder reiken dan de mogelijkheid om door te rijden daar waar an-deren stranden. Een ‘on demand’-4WD-systeem staat ook borg voor stabiliteit en dus veiligheid, zeker wanneer het regent.

De Swift AWD (4x4) behoudt de bodemvrijheid van de voorwielaangedreven Swift. Aan de buitenzijde valt de 4x4-versie dan ook in niets te onderscheiden van een “gewone”, behalve dan wat het logo op de koffer betreft.

De 4x4-transmissie van de Suzuki Swift wordt aangeboden in combinatie met de 1.2-benzinemotor en een manuele vijfbak. De montage ervan vertaalt zich in een meergewicht van amper 75 kg, wat impliceert dat het verbruik en de emissies nauwelijks toenemen: 5,5 l/100 km in plaats van 5,0 l/100 km en 128 g CO2/km in plaats van 116. Als gevolg van de bijkomende onderdelen moest het brandstofreservoir 2 liter prijsgeven, maar een inhoud van 40 liter is nog steeds ruim voldoende.

De Suzuki Swift AWD (4x4) is enkel verkrijgbaar als 5-deurs en in GLX-livrei dat standaard uitpakt met ABS, ESP, 7 airbags, cruise control, centrale vergrendeling met afstandsbe-diening, lichtsensor, elektrisch bediende en verwarmde buitenspiegels, radio-cd/mp3 met AUX-ingang, 6 luidsprekers, bediening aan het stuur…

De 4x4-transmissie van de Swift

De technologie waarop de Swift AWD (4x4) een beroep doet, is net zo eenvoudig als betrouwbaar en reageert ogenblikkelijk op de rijomstandigheden. Het centrale differentieel maakt gebruik van een viscokoppeling met siliconenolie.Deze viscokoppeling omvat een reeks koppelingsschijven, waarvan de helft op de as afkomstig van de voorwielen gemonteerd zit, en de andere helft op de as van de achterwielen. Deze schijven zitten continu in een siliconenoliebad.Onder normale omstandigheden, lees: wanneer de voor-wielen aan dezelfde snelheid draaien als de achterwielen, dan doen de schijven van de viscokoppeling dat ook en gebeurt er niets.

Zodra een wiel van de vooras tekenen vertoont van gripverlies, draaien de schijven van de voorste transmissieas logischerwijs sneller dan de schijven van de achterste as. Dat veroorzaakt frictie in de viscokoppeling en dus een verhoging van de temperatuur, waardoor de viscositeit van de siliconenolie stijgt. Deze gedraagt zich dus als een soort lijm tussen de schijven van de vooras en die van de achteras. De ene drijft dus de andere aan, en een deel van het koppel wordt naar de achterwielen overgedragen.

Dit systeem maakt van de Swift AWD (4x4) een bijzonder efficiënt strijdwapen op onder-gesneeuwde of ijzelige wegen. Geen elektronische rijhulp, geen ingreep van de bestuurder. Enkel de mechaniek zelf reageert in een fractie van een seconde om een mouw te passen aan het gripverlies.

Page 16: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

16

Swift Sport

Swift en sport zijn al jarenlang vrienden. Al aan het eind van de jaren 80 bestond er een GTi-versie van de eerste Swift, die miss-chien in de schaduw leefde van de legendarische GTI-varianten van de Peugeot 205 en VW Golf, maar niettemin op heel wat bij-val kon rekenen bij pers en publiek dankzij zijn vinnige prestaties, die hij aanbood voor een prijs die elke concurrentie tartte.Maar het was met de Swift Sport uit 2006 dat Suzuki zijn sporen werkelijk verdiend heeft. De lofzang die hem te beurt viel in de pers stemde ons bijzonder trots en zindert na tot op de dag van vandaag… Sommigen gingen zelfs zo ver om te beweren dat hij een veel waardiger erfgenaam was van de oer-Mini dan de nieuwe Mini zelf…Toen het erop aankwam om de nieuwe Swift Sport op punt te stellen, was de druk op de ketel dan ook bijzonder hoog. Falen was geen optie, en even goed doen als de eerste keer zou niet volstaan. We moesten beter doen. Punt.

Motor

En we geloven dat we erin geslaagd zijn. Om te beginnen vanuit mechanisch standpunt, aangezien de nieuwe atmosferische 1.6-benzinemotor van de Swift Sport 136 pk ontwik-kelt, wat 11 pk meer is dan de vorige krachtbron. Dit cijfer breekt geen records, maar degenen die de kans al hebben gehad om de Swift Sport te testen, zullen beamen dat er achter het gaspedaal een verduiveld pittig beestje schuilt, dat zijn vermogen “op de oude manier” vrijgeeft. Dat wil zeggen: wanneer je hem de sporen geeft en de toerenteller in de richting van de begrenzer jaagt. Dit karakter wordt door puristen duidelijk verkozen boven een overvloedig koppel bij lage toerentallen. Duw de naald voorbij de 4.000 tpm en u begrijpt wat we bedoelen…

Natuurlijk hebben we ook heel wat aandacht besteed aan de versnellingsbak om het mo-torpotentieel maximaal te benutten. We hebben bovendien naar de (schaarse) kritiek geluisterd op de oude Swift Sport, die vooral het te hoge geluidsniveau betrof bij snelwegsnelheden. Daarom hebben we een zesde versnelling voorzien, die het motor-toerental tot een aanvaardbaar niveau laat zakken bij hoge snelheden en natuurlijk het verbruik en de uitstoot terugdringt, ondanks het hogere gewicht en de betere prestaties: de Swift Sport verbruikt gemiddeld 6,4 l/100 km en stoot 147 g CO2/km uit.

Onderstel

Toen we de nieuwe Swift voorstelden, vertelden we u dat hij aan maturiteit had gewonnen, zonder daarom te serieus te zijn geworden. Dat geldt ook voor de Swift Sport. Het nieuwe onderstel werd immers afgesteld met het oog op meer, veel meer rijefficiëntie. De nieuwe Swift Sport is daardoor misschien wat minder speels dan zijn voorganger, maar hij biedt heel wat meer stabiliteit en kan uitpakken met bochtsnelheden die menigeen zullen verras-sen. U hoeft natuurlijk niet alles te geloven wat u leest. We nodigen u van harte uit om zelf uw oordeel te vormen achter het stuurwiel. Een tip: aarzel niet te lang. We weten immers nu al dat u zich zult verdringen om een testrit vast te leggen…

+ 5 jaar aSSiStance

Page 17: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

17

swifttecHniScHe KenMerKen

1.2 benzine 1.3 diesel 1.6 sport 1.2 AwD

3 deuren 5 deuren 3 deuren 5 deuren 3 deuren 5 deuren

5 M/t 4 A/t 5 M/t 4 A/t 5 M/t 5 M/t 6 Mt 5 Mt

AFMETINGEN

Totale lengte mm 3.850 3.890 3.850

Totale breedte mm 1.695 1.695 1.695

Totale hoogte mm 1.510 1.510 1.535

Wielbasis mm 2.430 2.430 2.430

Spoorbreedte voor mm 1.490 (15") / 1.480 (16") 1.470 1480 (16")

Spoorbreedte achter mm 1.495 (15") / 1.485 (16") 1.475 1485 (16")

Bodemspeling mm 140 130 140

Draaicirkel (diameter) m 10,4 10,4 10,4

GEWICHT

Leeggewicht (min. / met alle opties) kg 945 / 1.005 975 / 1.025 960 / 1.020 990 / 1.040 1.055 / 1.110 1.065 / 1.125 1.045 1.085

Maximaal toelaatbaar totaal gewicht kg 1.480 1.480 1.480 1.480 1.560 1.480 1.560

Maximaal aanhangwagengewicht ongeremd kg 400 200 400 200 400 400 400

Maximaal aanhangwagengewicht geremd kg 1.000 200 1.000 200 900 1000 1000

MOTOR

Type K12B D13A M16A K12B

Cilinders 4 4 4 4

Aantal kleppen 16 16 16 16

Cilinderinhoud cc 1.242 1.248 1.586 1.242

Boring x slag mm 73,0 x 74,2 69,6 x 82,0 78,0 x 83,0 73,0 x 74,2

Fiscale PK 7 7 9 7

Compressieverhouding 11,0 : 1 16,8 11,0 11,0

Maximum vermogen kW(Pk)/tpm 69 (94) / 6.000 55 (75) / 4.000 100(136)/6.900 69 (94) / 6000

Maximum koppel Nm/tpm 118 / 4.800 190 / 1.750 160/4.400 118 / 4800

Brandstofsysteem Multipoint Injectie Directe injectie (common rail) Multipoint Injectie Multipoint Injectie

Type brandstof min. 95 oct Diesel min 95 oct min 95 oct

Topsnelheid km/h 165 160 165 160 165 195 165

Acceleratie (0-100 km/h) sec 12,3 13,5 12,3 13,5 12,7 8,7 13,4

BRANDSTOFVERBUIK (EEG NORM)

Stad l/100km 6,1 6,6 6,1 6,8 5,1 8,4 6,7

Buiten de stad l/100km 4,4 4,8 4,4 4,9 3,6 5,2 4,9

Gecombineerd l/100km 5,0 5,5 5,0 5,6 4,2 6,4 5,5

Inhoud brandstoftank l 42 42 42 40

TRANSMISSIE

Type 5 M/T 4 A/T 5 M/T 4 A/T 5 M/T 6MT 5M/T

Overbrengingsverhoudingen 1 3,454 2,875 3,454 2,875 3,545 3,615 3,545

2 1,857 1,568 1,857 1,568 1,904 2,047 1,904

3 1,280 1,000 1,280 1,000 1,233 1,518 1,310

4 0,966 0,697 0,966 0,697 0,911 1,156 0,969

5 0,757 - 0,757 - 0,725 0,918 0,769

6 - - - - - 0,794 -

Achteruit 3,272 2,300 3,272 2,300 3,250 3,481 3,250

Eindoverbrengingsverhouding 4,388 4,375 4,388 4,375 3,736 3,944 4,411

CAPACITEIT

Volume koffer liter 211 211 211 211 211 210

Volume koffer met neergeklapte achterzetels liter 512 528 512 528 512 533

Maximum koffervolume liter 892 / 860 902 / 874 892 / 860 902 / 874 892 900

Aantal zitplaatsen 4 5 4 5 4 5

CHASSIS

Stuurinrichting Tandheugel & Rondsel

Wielophanging voor Mac-Pherson veerpoot en schroefveer

Wielophanging achter Torsieas en schroefveer

Remmen voor Geventileerde schijven

Remmen achter Trommel, oplopende en aflopende remschoen (GA, GL) / Schijven (GLX) Schijven Schijven

Banden 175/65R15 (GA, GL), 185/55R16 (GL Exterior, GLX) 195/45R17 185/55R16

Reservewiel T135/70R15

EMISSIES

CO2 g/km 116 125 116 128 109 147 126

Dieseldeeltjes g/km - - - - 0,00017 - -

Emissienorm Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5

Page 18: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

18

SX4De stamvader van de compacte cross-over2007-2012. Al vijf jaar lang schuimt de SX4 de wegen af… Alle wegen. Zoals we vorig jaar al benadrukten, richt de SX4 zijn pijlen in de eerste plaats op de stadsjungle, maar sommige bestuurders deinzen er niet voor terug om hem ook daarbuiten aan het werk te zetten, op terreinen die weinig gemeen hebben met die natuurlijke

habitat. Zo schreef een Belgisch team hem in voor de Rally Aïcha des Gazelles van 19 maart tot 2 april 2011, waar hij zonder problemen, noch voor de deelnemers, noch voor zichzelf, op een zevende plaats finishte in de cross-overklasse en op een erg eervolle 26e plaats in het algemene klassement op een totaal van zo’n 110 teams.

Niet slecht…

Gamma 2012Maar even terug naar de dagelijkse realiteit. De SX4 ondergaat geen ingrijpende wijzigingen voor 2012. Hij is nog steeds verkrijgbaar in vijf afwer-kingsniveaus: GA, GL, GL Exterior, GLX en GLX Ou-tdoor. De laatste uit dat rijtje is ook de populairste bij de klanten.

Ook de motoren blijven onveranderd:1.5 benzine met 111 pk, 6,1 l/100 km en CO2-uitstoot van 139 g/km1.6 benzine met 120 pk, 6,2 l/100 km en CO2-uitstoot van 143 g/km (handgeschakeld)2.0 DDiS met 135 pk, 4,9 l/100 km en CO2-uitstoot van 129 g/km

Een vierwielaandrijving is verkrijgbaar voor de 1.6 benzine en de 2.0 DDiS, de automaat is als optie leverbaar voor de 1.6 benzinemotor.

Page 19: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

19

SX4 evasion

De speciale reeks van het jaar is de SX4 Evasion. Hij is beschikbaar met de 1.6 benzine-motor en de 2.0 DDiS, en als 4x4 of 4x2. Deze versie is afgeleid van de uitvoering GLX Outdoor en vult de basisuitrusting aan met een multimediasysteem van BOSCH (navigatie, mp3-speler, usb-aansluiting, Bluetooth), donker getinte ruiten achteraan, specifieke lichtmetalen velgen en zetelbekleding, in de buitenspiegels geïntegreerde zijdelingse richtingaanwijzers, elektrisch inklapbare achteruitkijkspiegels en in het geval van de 2.0 DDiS ook een snelheidsregelaar.

+ 5 ANS ASSISTANCE

Page 20: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

20

* Afmetingen van de ‘Outdoor’-versie

SX4 tecHniScHe KenMerKen

4x2 4x4

1.5 L VVt5Mt

1.6 L VVt5Mt

1.6 L VVt4At

2.0 L DDis6Mt

1.6 L VVt5Mt

2.0 L DDis6Mt

AFMETINGEN

Totale lengte mm 4.120 / 4.150* 4.150

Totale breedte mm 1.730 / 1.755* 1.755

Totale hoogte mm

* banden 195/65R15 1.555

* banden 205/60R16 1.565 / 1.605* 1.620

Wielbasis mm 2.500 2.500

Spoorbreedte voor mm 1.500 1.495

Spoorbreedte achter mm 1.495 1.495

Bodemspeling

* banden 195/65R15 mm 165

* banden 205/60R16 mm 175 190

Draaicirkel (diameter) m 10,6 10,6

GEWICHT

Leeggewicht (min. / met alle opties) kg 1.140 / 1.190 1.140 / 1.195 1.155 / 1.210 1.285 / 1.335 1.200 / 1.255 1.350 / 1.400

Maximaal toelaatbaar totaal gewicht kg 1.610 1.650 1.650 1.790 1.685 1.810

Maximaal aanhangwagengewicht ongeremd kg 400 400 400 400 400 400

Maximaal aanhangwagengewicht geremd kg 1.200 1.200 1.200 1.200 1.200 1.200

MOTOR

Type M15A M16A M16A D20A M16A D20A

Cilinders 4 4 4 4 4 4

Aantal kleppen 16 16 16 16 16 16

Cilinderinhoud cc 1.490 1.586 1.586 1.956 1.586 1.956

Boring x slag mm 78,0 x 78,0 78,0 x 83,0 78,0 x 83,0 83,0 x 90,4 78,0 x 83,0 83,0 x 90,4

Fiscale PK 8 9 9 11 9 11

Compressieverhouding 10,0 : 1 11,0 : 1 11,0 : 1 16,5 : 1 11,0 : 1 16,5 : 1

Maximum vermogen kW(Pk)/tpm 82 (111) / 6.000 88 (119) / 6.000 88 (119) / 6.000 99 (134) / 3.500 88 (119) / 6.000 66 (134) / 3.500

Maximum koppel Nm/tpm 145 / 4.400 156 / 4.400 156 / 4.400 320 / 1.500 156 / 4.400 320 / 1.500

Brandstofsysteem Multipoint Injectie Directe Injectie Multipoint Injectie Directe Injectie

Topsnelheid km/h 180 185 175 190 175 180

BRANDSTOFVERBUIK (EEG NORM)

Stad l/100km 7,8 7,9 8,7 6,0 8,2 6,8

Buiten de stad l/100km 5,1 5,1 5,6 4,3 5,5 4,5

Gecombineerd l/100km 6,1 6,2 6,7 4,9 6,5 5,4

Inhoud brandstoftank l 50 50

TRANSMISSIE

Type 5MT 5MT 4AT 6MT 5MT 6MT

Overbrengingsverhoudingen 1 3,545 3,545 2,875 3,538 3,545 3,538

2 1,904 1,904 1,568 2,052 1,904 2,052

3 1,310 1,310 1,000 1,193 1,310 1,193

4 0,969 0,969 0,697 0,878 0,969 0,878

5 0,769 0,769 - 0,702 0,769 0,702

6 - - - 0,588 - 0,588

Achteruit 3,250 3,250 2,300 3,404 3,250 3,404

Eindoverbrengingsverhouding 4,235 4,235 4,375 3,823 4,235 3,823

CAPACITEIT

Volume koffer liter 270

Volume koffer met neergeklapte achterzetels liter 625

Maximum koffervolume liter 1.045

Aantal zitplaatsen 5

CHASSIS

Stuurinrichting Tandheugel & Rondsel

Wielophanging voor Mac-Pherson veerpoot

Wielophanging achter Torsieas

Remmen voor Geventileerde schijven

Remmen achter Trommels (GA), schijven (GL,GLX)

Banden 195/65R15 (GA), 205/60R16 (GL,GLX)

Reservewiel T135/90D16

EMISSIES

CO2 g/km 139 141 155 128 149 139

Emissienorm Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5 Euro 5

* AFMETINGEN van de versie "Outdoor"

Page 21: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

21

Hoe lang nog?Ja, we weten wat u denkt: elk jaar hetzelfde liedje. Maar we kunnen niet anders dan ons jaar na jaar verbazen over de indrukwekkende carrière van de Jimny, die dit jaar… veertien kaarsjes uitblaast.

Blijkbaar hebben de Suzuki-designers de gave om de Grand Vitara en de Jimny tijdloze vormen te geven. Veertien jaar, een adolescent dus. En net als een adolescent is de Jimny fris en guitig en heeft hij lak aan al wie meent dat het tijd is om afscheid te nemen. Zijn antwoord: “Geen sprake van! I’m here to stay! Wil je mijn foto?”Maar omdat hij zo’n leuke snoet heeft, nemen we het hem niet kwalijk en kunnen we best overweg met zijn brutaliteit.

Anders dan de meest adolescenten houdt de Jimny niet van lekker nietsdoen. Wie hem graag aan het werk zet, vindt in hem een trouwe partner, zelfs voor de meest ondankbare klussen. Een evenwicht zoeken tussen spel en werk. Dat is zijn specialiteit en daarmee blijft hij heel wat trouwe klanten aantrekken.

Want aantrekken doet hij. Hebt u onlangs de reclamecampagne voor de Jimny gezien? Neen? Dat is normaal want die was er niet. Nochtans wist de Jimny in 2011 nog meer dan 700 klanten voor zich te winnen. En wie hem niet nieuw kocht, vocht erom op de tweedehandsmarkt, waar hij werd ver-handeld voor prijzen die menigeen als ‘schandalig’ zou omschrijven als hij er niet zo sympathiek uitzag.

Toegegeven, we klinken misschien een beetje als overdreven trotse ouders over de Jimny. Maar je creëert niet elke dag een icoon van de autosector. Wanneer we hem uit de catalogus schrappen, zal het met hartzeer zijn. En we durven te wedden dat we niet de enigen zullen zijn.

Maar dat einde is nog lang niet in zicht want de Jimny krijgt in de helft van volgend jaar nog een facelift.

Wat de speciale reeks betreft, bieden we dit jaar opnieuw de Jimny X-Citement aan, nog steeds met de 1.3 benzinemotor. Die beschikt over een manuele airconditioning, een radio/cd-speler,een centrale vergrendeling met afstandsbediening, lichtmetalen velgen, mistkoplampen en metaalkleur.

En om te beantwoorden aan de verwachtingen van klanten die een originele en hoogs-taande wagen willen, herhalen we dat er als optie ook een lederen interieur verkrijgbaar is.

Jimny

+ 3 JAAR ASSISTANCE

OPtie SUV+:+ 2 jaar Garantie

Page 22: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

22

jiMnY 3D tecHniScHe KenMerKen

METAL TOP1.3 benzine

5 M/T 4 A/T

AFMETINGEN

Totale lengte mm 3.665Totale breedte mm 1.600Totale hoogte — zonder dakrails — met dakrails

mm mm

1.670 1.705

Wielbasis mm 2.250Spoorbreedte voor mm 1.355Spoorbreedte achter mm 1.365Bodemspeling mm 190Draaicirkel (diameter) m 9,8

TERREINCAPACITEITEN

Hellingshoek vooraan (max) kg 37°Hellingshoek achteraan (max.) kg 46°Overrijhoek (max) kg 31°

GEWICHT

Leeggewicht (min. / full option) kg 1.060 / 1.090 1.075 / 1.105Maximaal toelaatbaar totaal gewicht kg 1.420Maximaal aanhangwagengewicht ongeremd kg 350Maximaal aanhangwagengewicht geremd kg 1.300

MOTOR

Type M13ACilinders 4Aantal kleppen 16Cilinderinhoud cc 1.328Boring x slag mm 78,0 x 69,5Fiscale PK 7Compressieverhouding 9,5 : 1Maximum vermogen kW (cv) / tpm 62,5 (85) / 6.000Maximum koppel Nm / tpm 110 / 4.100Brandstofsysteem Multipoint InjectieTopsnelheid km/h 140 135Acceleratie sec (0-100 km/h) 14,1 17,2

BRANDSTOFVERBRUIK (EEG-NORM)

Stad l/100km 8,9 9,0Buiten de stad l/100km 6,0 6,3Gecombineerd l/100km 7,1 7,3Inhoud brandstoftank l 40

TRANSMISSIE

Type 5 M/T 4 A/TOverbrengingsverhouding 1 4,425 2,875

2 2,304 1,5683 1,674 1,0004 1,190 0,6965 1,000 -

Achteruit 5,151 2,300Differentieelverhouding 4,300 4,090

CAPACITEIT

Volume koffer liter 113Volume koffer met neergeklapte achterzetels liter 324Maximaal volume koffer liter 816Aantal zitplaatsen 4

CHASSIS

Stuurinrichting KogelkringloopWielophanging voor 3-punts starre as met schroefverenWielophanging achter 3-punts starre as met schroefverenRemmen voor SchijfremmenRemmen achter Trommelremmen, oplopende en aflopende

remschoenBanden 205/70R15

EMISSIES

CO2 gr/km 162 167Emissienorm Euro 5

Page 23: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

23

tijdloosWat kunnen we u nog vertellen over de Grand Vitara dat u nog niet weet? We kunnen nog eens herhalen dat hij zijn sporen heeft verdiend als klassieker in het gamma. Of dat we trots zijn met het feit dat we zo’n tijdloos design hebben kunnen creëren dat hij nog altijd geen rimpels vertoont in vergelijking met zijn recentere concurrenten. Of dat hij zich als authentieke Suzuki van de andere SUV’s in zijn segment onderscheidt door zijn reële terreincapaciteiten. Maar dat wist u allemaal al. Daarom stellen we ons dit jaar tevreden met informatie die u aan uw lezers/luisteraars/kijkers kunt doorgeven.

Die info heeft betrekking op de speciale reeksen van dit jaar. Het zijn in feite dezelfde reeksen als vorig jaar, die we opnieuw aanbieden aangezien de klanten heel wat belangstelling toonden in de manier waarop ze het avontuurlijke karakter van de Grand Vitara aanvulden met een luxueuze toets.

Grand Vitara Silver

De speciale reeks ‘Silver’ is verkrijgbaar op de driedeurs Grand Vitara 1.9 DDiS. De Silver werd afgeleid van de uitvoering JLX-EH, die is uitgerust met een boordcomputer, een auto-matische airconditioning, elektrische ruiten, een centrale vergrendeling met afstandsbedie-ning, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, ESP, zes airbags, enz. Daar voegt de Silver nog 17” lichtmetalen velgen, een metaalkleur en een lederen interieur aan toe. Al behoorlijk indrukwekkend… maar er is meer.

Grand Vitara

Page 24: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

24

Grand Vitara Gold

De speciale reeks ‘Gold’ is verkrijgbaar op de vijfdeurs Grand Vitara 1.9 DDiS. De Gold werd afgeleid van de uitvoering JLX-EL, die is uitgerust met een boordcomputer, een automatische airconditioning, elektrische ruiten, een centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, ESP, zes airbags, enz. Daar voegt de Gold nog een metaalkleur, het Keyless-systeem, een lederen interieur, 17” lichtmetalen velgen, een elektrisch open dak, een snelheidsregelaar en xenonkoplampen aan toe. En nog is het niet gedaan.

Grand Vitara Platinum

Deze speciale reeks is leverbaar op de vijfdeurs Grand Vitara 1.9 DDiS en is eveneens afgeleid van de JLX-EL-uitvoering. De standaarduitrusting vindt u hierboven. Voorts neemt de Platinum alle voorzieningen van de Gold over. En alsof dat nog niet genoeg was, kan hij ook beschikken over het audio- en gps-systeem Pioneer Avic F930-BT. Dat toestel op dubbel-dinformaat omvat uiteraard een cd-speler, maar ook een usb-ingang, een sd-kaartlezer, een gps-systeem met kaarten van 44 landen en een spraakbediening waarmee u het adres of de POI van uw keuze gewoon kunt uitspreken. Er is ook een Bluetooth-module voor gsm’s, het geheel is compatibel met iPhones en iPods en er is een aanraak-scherm met 3D-interface om alles te bedienen.

+ 3 JAAR ASSISTANCE

OPtie SUV+:+ 2 jaar Garantie

Page 25: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

25

GranD Vitara tecHniScHe KenMerKen Grand Vitara 3D Grand Vitara 5D

1.6 VVT Benzine 1.9 DDiS 1.9 DDiS5 M/T 5 M/T

AFMETINGENTotale lengte mm 3.865 4.300Totale breedte mm 1.810 1.810Totale hoogte mm 1.695 1.695Wielbasis mm 2.440 2.640Spoorbreedte voor mm 1.540 1.540Spoorbreedte achter mm 1.570 1.570Bodemspeling mm 200 190 190Minimum draaicirkel (diameter) m 10,2 11TERREINCAPACITEITENHellingshoek vooraan (max) kg 29° 29°Hellingshoek achteraan (max) kg 36° 27°Overrijhoek (max) kg 20° 19°GEWICHTLeeggewicht (min. / full option) kg 1.407 / 1.470 1.529 / 1.593 1.654 / 1.722Maximaal toelaatbaar totaal gewicht kg 1.830 1.940 2.170Maximaal aanhangwagengewicht ongeremd kg 550 550 750Maximaal aanhangwagengewicht geremd kg 1.600 1.600 2.000MOTORCilinders M16A F9Q F9QAantal kleppen 4 4 4Cilinderinhoud 16 8 8Boring x slag cc 1.586 1.870 1.870Compressieverhouding mm 78,0 x 83,0 80,0 x 93,0 80,0 x 93,0Fisc. PK 10,5 : 1 16,6 : 1 16,6 : 1Maximum vermogen 9 10 10Maximum koppel kW (cv) / tpm 78 (106) / 5.900 95 (129) / 4.000 95 (129) / 4.000Brandstofsysteem Nm / tpm 145 / 4.100 300 / 1.750 - 2.500 300 / 1.750 - 2.500Topsnelheid Multipoint Injectie Directe Injectie Directe Injectie0 - 100 km/h km/h 160 170 170Acceleratie sec (0-100 km/h) 14,4 12,8 13,2BRANDSTOFVERBRUIK (EEG-NORM)Stad l/100km 10,2 8,0 8,1Buiten de stad l/100km 7,1 6,0 6,0Gemiddeld l/100km 8,2 6,7 6,8Inhoud brandstoftank l 55 66TRANSMISSIEType 5 M/T 5 M/TOverbrengingsverhoudingen 1 4,545 3,854 3,854

2 2,354 2,135 2,1353 1,693 1,411 1,4114 1,241 1,000 1,0005 1,000 0,726 0,726

Achteruit 4,431 3,854 3,854Eindoverbrengingsverhouding 4,625 4,100 4,100Overbrenging tussenbak hoog - 1,000 1,000

laag - 1,970 1,970AANDRIJVINGPermanent 4x4 systeem 1 stand (4H) 4 standen* 4 standen*Middendifferentieel Limited slip Elektronisch gestuurd Elektronisch gestuurdCAPACITEITVolume koffer liter 184 398Volume koffer met neergeklapte achterbank liter 516 758Maximaal volume koffer liter 964 1.386Aantal zitplaatsen 4 5CHASSISStuurinrichting Tandheugel en rondselWielophanging voor MacPherson veerpootWielophanging achter Multi-linkRemmen voor Geventileerde schijvenRemmen achter Trommel Geventileerde schijven Geventileerde schijvenBanden 225/70R16 225/70R16 - 225/65R17 225/70R16 - 225/65R17EMISSIESCO2 gr/km 195 177 179Emissienorm Euro 5DPF — ja ja

* 4 positions: 4H + 4H Lock + 4L Lock + N

Page 26: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

26

MODeLLen PrijS in €

ALTO 1,0 5D Grand Advantage 8.699ALTO 1,0 5D Grand Luxe 9.399ALTO 1,0 5D Grand Luxe AIRCO 10.299ALTO 1,0 5D Grand Luxe A/T AIRCO 11.299ALTO 1,0 5D Grand Luxe Xtra 11.199ALTO 1,0 5D Grand Luxe Xtra A/T 12.199speciale serieALTO 1,0 5D Grand Luxe AC GT 11.999SPLASH 1,0 5D Grand Advantage 9.999SPLASH 1,0 5D Grand Luxe Security AIRCO 11.299SPLASH 1,2 5D Grand Luxe Security AIRCO 12.199SPLASH 1,2 5D Grand Luxe Security A/T AIRCO 13.399SWIFT 1,2 3D Grand Advantage 10.999SWIFT 1,2 3D Grand Luxe 12.999SWIFT 1,2 3D Grand Luxe AIRCO 13.999SWIFT 1,2 3D Grand Luxe Exterior 14.499SWIFT 1,2 3D Grand Luxe Xtra 15.399SWIFT 1,2 3D Grand Luxe Xtra A/T 16.399SWIFT 1,2 3D Grand Luxe Xtra Sunroof 16.299SWIFT 1,2 3D Grand Luxe Xtra A/T Sunroof 17.299SWIFT 1.6 3D SPORT 17.999SWIFT 1,3 DDiS 3D Grand Luxe AIRCO 15.999SWIFT 1,3 DDiS 3D Grand Luxe Exterior 16.499SWIFT 1,3 DDiS 3D Grand Luxe Xtra 17.399SWIFT 1,3 DDiS 3D Grand Luxe Xtra Sunroof 18.299speciale serieSWIFT 1,2 3D Grand Luxe QR 13.999SWIFT 1,2 3D Grand Luxe MANIA 15.298SWIFT 1,2 5D Grand Advantage 11.799SWIFT 1,2 5D Grand Luxe 13.799SWIFT 1,2 5D Grand Luxe AIRCO 14.799SWIFT 1,2 5D Grand Luxe Exterior 15.299SWIFT 1,2 5D Grand Luxe A/T AIRCO 15.799SWIFT 1,2 5D Grand Luxe Xtra 16.199SWIFT 1,2 5D Grand Luxe Xtra A/T 17.199SWIFT 1,2 5D Grand Luxe Xtra Sunroof 17.099

2012Prijslijst

neW

Page 27: AutosaLon Brussel2012 - Suzuki · 2014. 8. 25. · Autosalon 2012, het jaar van de Swift 3 2011: de balans 3 2012: in de pijplijn 5 Suzuki Fleet 6 Suzuki Alto, de helft van ons 8

27

SWIFT 4x4 1,2 5D Grand Luxe Exterior AWD 16.999SWIFT 1,3 DDiS 5D Grand Luxe AIRCO 16.799SWIFT 1,3 DDiS 5D Grand Luxe Exterior 17.299SWIFT 1,3 DDiS 5D Grand Luxe Xtra 18.199SWIFT 1,3 DDiS 5D Grand Luxe Xtra Sunroof 19.099speciale serieSWIFT 1,2 5D Grand Luxe MANIA 16.098SWIFT 1,2 5D Grand Luxe Exterior + ICI PARIS XL 17.299

SX4 1,5 Grand Advantage 12.699SX4 1,5 Grand Luxe + Body kit 14.999SX4 1,5 Grand Luxe Exterior 15.499SX4 1,6 Grand Luxe A/T 16.399SX4 1,6 Grand Luxe A/T + Body kit 16.699SX4 1,6 Grand Luxe Xtra OUTDOOR 16.799SX4 1,6 Grand Luxe Xtra OUTDOOR A/T 17.899SX4 1,6 4x4 Grand Luxe Xtra OUTDOOR 17.999SX4 2,0 DDiS Grand Luxe Xtra OUTDOOR ESP 19.699SX4 2,0 DDiS 4x4 Grand Luxe Xtra OUTDOOR ESP 20.899speciale serieSX4 1,6 Grand Luxe Xtra Evasion 18.399SX4 2,0 DDiS Grand Luxe Xtra OUTDOOR Evasion 21.699SX4 2,0 DDiS 4x4 Grand Luxe Xtra OUTDOOR Evasion 22.899JIMNY 1,3 JX 13.999speciale serieJIMNY 1,3 JLX X-CITEMENT 15.999JIMNY 1,3 JLX A/T X-CITEMENT 17.199GR. VIT 3D 1,6 JX 20.499GR. VIT 3D 1,6 JX-E 22.499GR. VIT 3D 1,9 DDiS JX-E 25.999GR. VIT 5D 1,9 DDiS JLX 25.999GR. VIT 5D 1,9 DDiS JLX-E 27.999speciale serieGR. VIT 3D 1,9 DDiS JX-EH SILVER 27.999GR. VIT 5D 1,9 DDiS JLX-EL GOLD 31.499GR. VIT 5D 1,9 DDiS JLX-EL PLATINUM 32.999

neW