Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013...

34
1 Schoolgids De Tamboerijn schooljaar 2012/2013 De Tamboerijn Westerstraat 3 4201 GT Gorinchem (0183) 632465 www.tamboerijn.nl [email protected]

Transcript of Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013...

Page 1: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

1

Schoolgids De Tamboerijn

schooljaar 2012/2013

De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

Page 2: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

2

Afkortingenlijsten In het onderwijs wordt er met veel afkortingen gewerkt. Hier vindt u een overzicht van afkortingen die veel gebruikt worden. BAPO Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen Een vorm van arbeidsurenvermindering (afbouw van arbeidsduur) voor ouder personeel, met het

doel de werkdruk op oudere leeftijd wat te beperken.

CED Centrum Educatieve Dienstverlening De CED-Groep adviseert, begeleidt, ondersteunt, traint en coacht professionals die in het onder-wijs en de kinderopvang werken. Dat gebeurt rond thema’s als taal, rekenen, leerprestaties, sociale competentie en zorg.

CITO Centraal Instituut voor ToetsOntwikkeling Een instituut die methode onafhankelijke toetsen ontwikkelt. Door deze toetsen af te nemen kan de ontwikkeling van het kind vergeleken worden met andere kinderen uit Nederland.

CL Coöperatief Leren Coöperatief leren is een onderwijsmethode die gebaseerd is op samenwerking. Kenmerkend voor coöperatief of samenwerkend leren is de noodzaak voor leerlingen om bij het uitvoeren van een leertaak met elkaar samen te werken. De klas wordt ingedeeld in kleine, heterogene groepen leerlingen, in deze coöperatieve leergroepen moeten zij met elkaar discussiëren over de leerstof, elkaar uitleg en informatie geven, elkaar overhoren en elkaars zwakke kanten aanvullen.

HGW Handelings Gericht Werken Een vorm van onderwijs, waarbij we uitgaan van de onderwijsbehoeften van kinderen, waarna ze binnen een groepsplan worden ingedeeld volgens drie niveaus.

HP Handelingsplannen Plannen waarin het handelen met een leerling wordt omschreven. Vaak worden handelingsplan-nen geschreven wanneer kinderen een eigen programma/leerlijn volgen.

IB’er Intern Begeleider Een personeelslid dat de leerkrachten coacht en ondersteunt bij de specifieke zorg van leerlingen.

ICO’er Interne Coördinator Opleidingen Een personeelslid dat stagiaires begeleidt binnen de school.

LOVS Leerling Onderwijs Volg Systeem Het systeem dat de vorderingen van leerlingen volgt op verschillende vakgebieden.

LWG Leer Werk Gemeenschap Een LWG is een groep mensen waarbinnen betrokkenen op basis van wederzijds vertrouwen en respect samenwerken en zich verbonden voelen.

MR Medezeggenschapsraad Een raad die gevormd wordt door ouders (oudergeleding) en leerkrachten (personeelsgeleding). Deze raad praat mee over inhoud en uitvoering van het onderwijs op de school.

OC Ouder Commissie De oudercommissie werkt samen met de school om activiteiten te organiseren die buiten het standaard lespakket van de school vallen.

PCL Permanente Commissie Leerlingenzorg Een commissie die beslist of een leerling op een school voor speciaal basisonderwijs geplaatst kan worden. Ze beslissen dit naar aanleiding van de problematiek en de acties die een basisschool al heeft uitgeprobeerd (handelingsplannen).

RT’er Remedial Teacher Een personeelslid dat buiten de klas onderwijs biedt, wanneer leerlingen leerproblemen of leer-achterstanden hebben.

SBO Speciaal Basis Onderwijs Scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO) zijn basisscholen bedoeld voor: moeilijk lerende kinderen, kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en alle andere kinderen die speciale zorg en aandacht nodig hebben.

VO Voortgezet Onderwijs Het voortgezet onderwijs is het onderwijsniveau dat volgt op het basisonderwijs en dat doorgaans gevolgd wordt vanaf de leeftijd van 12 jaar. Het voortgezet onderwijs bereidt de leerling voor op verschillende soorten van hoger onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs dan wel op een maat-schappelijke positie - startkwalificatie.

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs Het VMBO is een van de vier vormen van voortgezet onderwijs. Het VMBO sluit, net als de HAVO en het VWO, aan op de basisschool, en duurt vier jaar (leeftijd: 12-16 jaar). Van alle scholieren in het voortgezet onderwijs in Nederland zit meer dan 60 procent op het VMBO.

LWOO Leerwegondersteunend Onderwijs Het Nederlandse leerwegondersteunend onderwijs is bedoeld voor leerlingen die extra begelei-ding behoeven in een van de leerwegen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs en behoort tot deze opleidingsvorm van voortgezet onderwijs.

BB Basis Beroeps Een opleidingsrichting binnen het VMBO die is bestemd voor leerlingen die meer op de praktijk zijn ingesteld. Het examenprogramma voor deze leerweg is minder uitgebreid dan die van de andere leerwegen binnen het VMBO en dus ook minder zwaar.

KB Kader Beroeps Een opleidingsrichting binnen het VMBO. Deze leerweg is voor leerlingen die het liefst kennis opdoen door met praktijk bezig te zijn. De benaming verwijst naar het feit dat de leerlingen bezig zijn met een opleiding die in zijn geheel gericht is op een functie binnen het kader van de gekozen sector.

TL Theoretische Leerweg Binnen deze leerweg worden alleen maar algemeen vormende vakken aangeboden, dus geen beroepsgerichte vakken.

GL Gemengde Leerweg Deze leerweg is bedoeld voor leerlingen die op zich weinig moeite hebben met studeren, maar zich ook al gericht willen voorbereiden op bepaalde beroepen. De benaming ‘gemengde leerweg’ betekent dus een vermenging van zowel theoretisch als praktisch onderwijs.

HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs De HAVO is het op één na hoogste niveau binnen het voortgezet onderwijs. De HAVO is in principe geen eindonderwijs - het is algemeen vormend (theoretisch) en geen beroepsopleiding

VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Het VWO is een vorm van voortgezet onderwijs in Nederland. Een voltooide VWO-opleiding geeft toegang tot een verdere studie aan het HBO en het Wetenschappelijk Onderwijs.

Page 3: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

3

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

Colofon Deze schoolgids is een uitgave van De Tamboerijn in Gorinchem. De schoolgids is bestemd voor ouders/verzorgers van onze leer-

lingen, alsmede ouders die voor het eerst een kind op school aanmelden. De schoolgids wordt jaarlijks uitgebracht en heeft de

instemming van het bevoegd gezag (LOGOS) en de MR (Medezeggenschaps Raad) van onze school.

School

Christelijke basisschool De Tamboerijn

Westerstraat 3/ 4201 GT Gorinchem

Tel: 0183 632465

Website: www.tamboerijn.nl

e-mail: [email protected]

Directeur

De heer C.M.J. Verbaas

Lavendel 2 / 2951 DA Alblasserdam

Tel: 06 41258340 (alleen in noodgevallen)

Bestuur

LOGOS, Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs

Bestuurder, de heer G.H. Ordelman

Medezeggenschapsraad (MR)

Voorzitter, mevrouw N. Visser (ouder)

Secretaris, mevrouw E. Westra (leerkracht)

Oudercommissie

Voorzitter, mevrouw S. Bakker

Secretaris, mevrouw D. Kruijt

Woord vooraf

Beste ouders/verzorgers,

Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te

kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar

wij voor staan. Wij proberen op een heldere manier ons

onderwijs, ons beleid en onze doelstellingen uiteen te zetten

en hoe wij met de kinderen, met u en met elkaar omgaan.

We zijn een bijzondere basisschool in de binnenstad van

Gorinchem. Een open Christelijke school, waar eenieder

welkom is die onze Christelijke identiteit respecteert. De

kinderen komen in aanraking met verhalen uit de Bijbel en

Christelijke rituelen, maar onze identiteit krijgt ook handen

en voeten in de gewone zaken. We proberen een sfeer te

realiseren waar kinderen de ruimte krijgen om zichzelf te

zijn. Veiligheid en geborgenheid zijn daarbij kernwoorden.

Ieder kind moet gerespecteerd worden, maar het moet ook

leren een ander mens zijn ruimte te gunnen in de maat-

schappij.

De Tamboerijn streeft ernaar dat kinderen voor elkaar klaar

staan, zich prettig voelen en binnen hun mogelijkheden

presteren.

In onze schoolgids geven we een weergave van de school.

Veelal zijn dit praktische en zakelijke gegevens over onze

school en het onderwijs zoals dat op De Tamboerijn gegeven

wordt. Daarnaast vindt u ook algemene informatie over de

school. We proberen zo duidelijk mogelijk te beschrijven wat

we doen, waar we voor staan, wat we willen bereiken en

hoe we dat allemaal proberen te realiseren.

Op deze manier geven wij verantwoording over ons beleid,

ons onderwijs en onze doelstellingen.

We staan aan het begin van een nieuw schooljaar, voor

kinderen en leerkrachten. Een schooljaar waar we weer met

zijn allen de schouders onder willen zetten om onze missie

te realiseren:

“We werken aan een sfeer, waarin kinderen, ouders en

leerkrachten zich prettig en veilig kunnen voelen, een sfeer

waarin aan te leren en te verwerven vaardigheden, kennis,

waarden en normen ten dienste staan van het zich veilig

voelende kind in de samenleving”.

Dit zal enkel lukken als we het motto van de school “een

oproep om mee te doen” gestalte weten te geven.

De school probeert er alles aan te doen om kinderen een

fijne, leerzame en veilige basis te bieden. We hopen dat we

daarbij op de actieve steun en medewerking van alle ou-

ders/verzorgers mogen rekenen.

Dhr. N. Verbaas,

Directeur

Page 4: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

4

Inhoudsopgave Afkortingenlijsten ............................................................................................................................................................................................................ 2 Colofon .................................................................................................................................................................................................................... 3 Woord vooraf .................................................................................................................................................................................................................. 3 Inhoudsopgave ................................................................................................................................................................................................................ 4 1 Van het bestuur ............................................................................................................................................................................................................ 5 2 De identiteit van De Tamboerijn ................................................................................................................................................................................... 6

2.1 De Tamboerijn: ‘Een oproep om mee te doen!’ ................................................................................................................................................................ 6 2.2 Missie en uitgangspunten. ................................................................................................................................................................................................ 7 2.3 Visie en kernwaarden. ...................................................................................................................................................................................................... 7 2.4 Doelstellingen van het onderwijs ...................................................................................................................................................................................... 7 2.5 Schoolklimaat. .................................................................................................................................................................................................................. 7

3 Schooltijden .................................................................................................................................................................................................................. 9 3.1 Schooltijden groep 1 t/m 4 ............................................................................................................................................................................................... 9 3.2 Schooltijden groep 5 t/m 8 ............................................................................................................................................................................................... 9

4 Aanmelden en toelating ................................................................................................................................................................................................ 9 5 Medewerkers op De Tamboerijn ................................................................................................................................................................................. 10

5.1 Welke functies zijn er op De Tamboerijn? ....................................................................................................................................................................... 10 5.2 Vervanging. ..................................................................................................................................................................................................................... 10 5.3 Onderwijsstages. ............................................................................................................................................................................................................ 10

6 Ouders en communicatie ............................................................................................................................................................................................ 11 6.1 Hoe onderhouden we contact ........................................................................................................................................................................................ 11 6.2 Ouders helpen op school ................................................................................................................................................................................................ 11 6.3 Oudercommissie ............................................................................................................................................................................................................. 12 6.4 De medezeggenschapsraad ............................................................................................................................................................................................ 12 6.5 De GMR .......................................................................................................................................................................................................................... 12

7 Regels en praktische zaken ........................................................................................................................................................................................ 13 7.1 Leerplicht ........................................................................................................................................................................................................................ 13 7.2 Ziekte leerling ................................................................................................................................................................................................................. 13 7.3 Verzuimregistratie .......................................................................................................................................................................................................... 13 7.4 Verlof leerling ................................................................................................................................................................................................................. 13 7.5 Klachtenregeling ............................................................................................................................................................................................................. 14 7.6 Ouderbijdrage................................................................................................................................................................................................................. 14

8 Wij volgen de leerling ................................................................................................................................................................................................ 15 8.1 Leerresultaten gemeten en vastgelegd ........................................................................................................................................................................... 15 8.2 Schooladvies groep 8 ...................................................................................................................................................................................................... 16 8.3 Uitstroomgegevens van De Tamboerijn .......................................................................................................................................................................... 17

9 Onderwijs op De Tamboerijn ................................................................................................................................................................................... 17 9.1 Het onderwijs in de groepen 1-2..................................................................................................................................................................................... 18 9.2 Het onderwijs in de groepen 3-8..................................................................................................................................................................................... 18 9.3 De vakken beter bekeken ............................................................................................................................................................................................... 19 9.3 Spreekbeurten en werkstukken. ..................................................................................................................................................................................... 22 9.4 Huiswerkbeleid. .............................................................................................................................................................................................................. 22

10 Leerlingenzorg op De Tamboerijn ............................................................................................................................................................................ 22 10.1 Begeleiding. ........................................................................................................................................................................................................................ 22 10.2 Onderwijs op ‘eigen niveau’ ........................................................................................................................................................................................... 23 10.3 Hulp aan individuele leerlingen ...................................................................................................................................................................................... 23 10.4 Doublure of een aangepast programma ......................................................................................................................................................................... 23 10.5 Verwijzen naar het speciaal basisonderwijs .................................................................................................................................................................... 23 10.6 Als uw kind niet graag naar school gaat .......................................................................................................................................................................... 23 10.7 Hulp aan leerlingen met een beperking .......................................................................................................................................................................... 24

11. Overige instellingen ................................................................................................................................................................................................. 25 12 Praktische Zaken ...................................................................................................................................................................................................... 26 13 Indeling groepsleerkrachten 2012/2013 .................................................................................................................................................................. 29 14 Gymrooster 2012/2013 ............................................................................................................................................................................................ 30 15 Schoolzwemmen in het Caribabad ........................................................................................................................................................................... 30 16 Jaarkalender 2012/2013 .......................................................................................................................................................................................... 31

Page 5: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

5

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

1 Van het bestuur

LOGOS,

Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs.

Sinds 1 september 2003 is een viertal besturen opgegaan in

een nieuwe stichting:

LOGOS, Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs.

LOGOS is het Griekse woord voor WOORD.

De achtergrond van deze naam is het oorspronkelijke in het

Grieks geschreven evangelie van Johannes dat begint met:

“In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en

het woord was God. Dit was in den beginne bij God.

Alle dingen zijn door het Woord geworden en zonder dit is

geen ding geworden dat geworden is. In het Woord was

leven en het leven was het licht der mensen….”

De Stichting heeft ten doel: de oprichting en instandhouding

van scholen voor Protestants Christelijk onderwijs te Gorin-

chem, Leerdam, Lingewaal en omgeving.

LOGOS heeft de volgende veertien scholen onder haar be-

stuur:

In Gorinchem:

CBS ‘De Tamboerijn’

CBS ‘Samen Onderweg’

‘Beatrix de Burcht’ (Christelijke school voor speciaal basisonderwijs)

‘De Noordhoek’ (Christelijke school voor praktijkonderwijs)

‘De Cirkel’ (Christelijke school voor zeer moeilijk lerende kinderen)

Tienercollege

In Leerdam:

CBS ‘Ichthus’

CBS ‘Klim Op’

CBS ‘Koningin Wilhelmina’

Regio Lingenwaal:

CBS ‘De Open poort’ (Asperen)

CBS ‘De Wegwijzer’ (Heukelum)

CBS ‘De Hoeksteen’ (Spijk)

CBS ‘Het Kompas’ (Vuren)

CBS ‘School met de Bijbel’(Herwijnen)

LOGOS heeft de volgende missie ontwikkeld:

LOGOS biedt op haar scholen kwalitatief goed onderwijs

vanuit de Protestants Christelijke Identiteit, zoals beschre-

ven in haar statuten.

Ons onderwijs kenmerkt zich door een aanbod gericht op de

mogelijkheden van het kind en het aanleren van de basis-

vaardigheden. Er is ruime aandacht voor het ontwikkelen

van creatieve en sociale vaardigheden.

De scholen bieden structuur en veiligheid en streven meet-

bare doelen na. Ze hebben oog voor maatschappelijke ont-

wikkelingen en voeren een professioneel en betrouwbaar

personeelsbeleid. Aan een goede samenwerking met alle

participanten in en rond de school wordt actief gewerkt.

Het motto van LOGOS luidt:

Kwaliteit in breedte en diepte.

De bestuurlijke bevoegdheid en de daarbij behorende ver-

antwoordelijkheid ligt bij het College van Bestuur, dhr. G.H.

Ordelman. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het

beleid en het functioneren van het College van Bestuur en

op de algemene zaken binnen de Stichting.

Het adres van de Bestuurder van LOGOS is:

LOGOS

Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs

Industrieweg 16

4143 NP Leerdam

Telefoon: 0345-637980

E-mail: [email protected]

Website: www.stichting-logos.nl

Page 6: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

6

2 De identiteit van De Tamboerijn

2.1 De Tamboerijn: ‘Een oproep om mee te doen!’ Onze school De Tamboerijn staat voor goed, eigentijds,

Christelijk onderwijs. De tamboerijn is een klein muziekin-

strument. Het werd lang geleden gebruikt om spel en dans

te begeleiden. Het geluid van de tamboerijn was een oproep

om mee te doen. We vinden de tamboerijn al in geschriften

van zo’n 3000 jaar oud. In het boek van de psalmen wordt bij

het 150e lied geschreven: “citer, cimbel, tamboerijn

laat uw maat de maatslag zijn”.

De Tamboerijn: een oproep aan leerlingen, ouders en leer-

krachten om mee te doen!

De Tamboerijn is een kleine basisschool met ongeveer 130

leerlingen. De school werkt dit schooljaar met 6 groepen en

is volop in beweging. De speerpunten van de school zijn

excellent taal/leesonderwijs en de sociaal-emotionele ont-

wikkeling van de leerlingen.

De school richt zich hoofdzakelijk op kinderen die in de

binnenstad van Gorinchem wonen en daarnaast op kinderen

uit de Lingewijk.

Om verschillende redenen zijn er soms ook kinderen van

buiten deze gebieden bij ons op school, al zullen wij hen

altijd eerst verwijzen naar een andere LOGOS school in hun

wijk.

De Tamboerijn is een kleine, overzichtelijke school. Elk jaar

wordt het leerlingaantal op 01 oktober geteld. Dit geeft voor

onze school het volgende overzicht:

Het schoolgebouw staat aan de Westerstraat in de binnen-

stad van Gorinchem. Aan het begin van het schooljaar

2012/2013 zal de school intern worden verbouwd. Na de

verbouwing zal de school beschikken over 7 leslokalen met

verschillende oppervlaktes verdeeld over twee verdiepingen,

een hal, een authentieke trap en een gym/speellokaal. Naast

de ruimtes voor de kinderen zal er ook een nieuwe directie-

kamer, IB/RT-ruimte en een personeelsruimte worden gere-

aliseerd. Door de verbouwing zal de ingang voor de kinderen

worden verplaatst naar de zijkant van het gebouw, de voor-

malige kleuteringang.

Vooraanzicht van de school

0

20

40

60

80

100

120

140

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

98 93

98 89 93

105

118 127 126

Leerlingaantallen

Page 7: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

7

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

2.2 Missie en uitgangspunten. We werken aan een sfeer, waarin kinderen, ouders en leer-

krachten zich prettig en veilig voelen. Een sfeer waarin aan

te leren vaardigheden, kennis, waarden en normen ten

dienste staan van het zich veilig voelende kind in de samen-

leving.

We stellen ons ten doel dat de kinderen op onze school:

Algemene vaardigheden aanleren zoals lezen, schrij-

ven, het gebruik van Nederlandse taal en rekenen;

Kennis verwerven van de wereld om hen heen door

vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur-

kennis;

Leren ontdekken hoe mensen God op het spoor ko-

men; de Protestants Christelijke waarden en normen

zijn hierbij onze uitgangspunten;

Aanleren van motorische vaardigheden;

Creatief bezig zijn;

Zich oefenen in samenleven en samenwerken: de so-

ciaal-emotionele ontwikkeling;

Zich veilig kunnen voelen.

2.3 Visie en kernwaarden. Het team maakt zich sterk voor de volgende waarden:

Identiteit

Leerling centraal

Veiligheid

Eigenheid

Professioneel gedrag

Samenwerking

Flexibiliteit

Het team heeft deze waarden uitgewerkt. Identiteit is een

belangrijke waarde, ons geloof dat ieder mens een schepsel

van God is, bepaalt hoe we naar de leerlingen, ouders en

naar ons zelf kijken. We willen de leerling centraal stellen,

wat niet betekent dat we individueel onderwijs nastreven.

Wel betekent het dat we terdege rekening houden met de

(on)mogelijkheden van de leerling en hoge, maar realistische

verwachtingen nastreven. Veiligheid is absoluut noodzakelijk

om tot leren te komen. Het creëren van een veilige omge-

ving voor leerlingen, ouders en leerkrachten is belangrijk op

De Tamboerijn. In alles blijven we de eigenheid van de leer-

ling zien, maar ook de eigenheid van de leerkracht wordt

gerespecteerd. Dit alles binnen de grenzen van wettelijke

eisen en gemaakte afspraken. Het samenwerken wordt als

belangrijk ervaren, het gaat hier zowel om samenwerking

tussen leerlingen (coöperatief leren), maar ook samenwer-

king tussen leerkrachten. Ook met ouders wordt een goede

samenwerking nagestreefd, ouders worden gezien als erva-

ringsdeskundige partners. Het professionele gedrag kent

verschillende niveaus. Allereerst het zorgdragen voor alle

activiteiten binnen de groep. Daarna komt het houden aan

afspraken en wettelijke kaders. Het laatste niveau is elkaar

aanspreken op die gemaakte afspraken. Goede omgang met

ouders hoort ook bij professioneel gedrag. Flexibiliteit is de

laatste waarde. Van groot belang in een snel veranderende

maatschappij.

2.4 Doelstellingen van het onderwijs

De prioriteiten van ons onderwijs liggen bij taal, lezen en

rekenen. Deze vaardigheden vormen de basis voor elke

andere ontwikkeling.

Daarnaast richten we ons op de ontwikkeling van de kin-

deren tot zelfstandige, sociale en kritisch denkende mensen

in een samenleving met vele etnische groepen. Kinderen

komen in de maatschappij en op school in contact met een

verscheidenheid aan culturele achtergronden. Onderling

respect is steeds het sleutelwoord. U als ouder bent daarbij

onmisbaar.

Leerling aan het werk.

2.5 Schoolklimaat. In een goede sfeer willen we uit uw kinderen halen wat erin

zit. We werken aan een veilige en vertrouwde sfeer op

school.

Discriminatie en pestgedrag worden niet getolereerd. Daar-

bij zijn signalen van ouders over hun kinderen heel belang-

rijk. Ook in het komende jaar zal de school structureel aan-

dacht besteden aan het sociaal-emotionele klimaat. We

werken schoolbreed met de methode ‘Kinderen en hun

sociale talenten’ van uitgeverij Kwintessens. Ook het leer-

lingvolgsysteem SCOL (Sociale Competentie Observatie Lijst)

wordt gehanteerd. Verder werken we met de “regel van de

week”. Dit zijn de volgende regels:

Iedereen hoort erbij

Van elkaars spullen afblijven

Niet zo veel letten op elkaar

Van elkaar afblijven

Naar elkaar luisteren

Niet uitschelden

Op tijd komen

Je eigen afval opruimen

Pesten…..pikken we niet

Stop….denk….doe !!

Page 8: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

8

Waar mensen samenwerken en -leven zijn regels nodig

om ieder ruimte en aandacht te kunnen geven. Dat is ook op

school zo. Daarom hebben we samen met de andere scholen

binnen de Stichting LOGOS een gedragscode opgesteld. Deze

is op school ter inzage.

Er zijn afspraken gemaakt over:

1. Seksuele intimidatie

Van iedereen binnen de school verwachten wij een passen-

de omgang met elkaar. Dit betekent dat geen enkele vorm

van seksuele intimidatie of misbruik tussen personeel en

leerlingen en tussen leerlingen onderling getolereerd wordt.

2. Pesten

Pesten op scholen is een ingewikkeld probleem. Het bete-

kent dan ook dat onze school het onderwerp pesten en met

name het voorkomen ervan serieus aanpakt. Het is daarbij

van het grootste belang dat iedereen, leerlingen, ouders en

personeel, pesten als een bedreiging ziet en bereid is pesten

bespreekbaar te maken, te voorkomen en te bestrijden.

Onze aanpak is beschreven in een pestprotocol. Op school

kunt u deze inzien.

3. Discriminatie

Op onze school komen leerlingen, ouders en personeelsle-

den mogelijk in aanraking met leerlingen, ouders en colle-

ga’s die een andere visie op levensovertuiging, een andere

geaardheid, een andere huidskleur, andere gewoontes,

andere mogelijkheden enz. hebben. De school verwacht dat

een ieder een open vizier heeft ten aanzien van elkaars

verschillen. Zo willen we onderlinge tolerantie tezamen

bevorderen.

4. Lichamelijk en verbaal geweld

In onze school wordt iedere vorm van lichamelijk en verbaal

geweld door personeelsleden en leerlingen niet getolereerd

en zo veel mogelijk voorkomen. Onze school stimuleert de

sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen om ze te

leren omgaan met gevoelens van allerlei aard.

5. Gebruik van stimulerende middelen

Het gebruik van stimulerende middelen (drugs, alcohol) is op

het terrein van de school niet toegestaan. Bij bijzondere

gelegenheden kan voor volwassenen in beperkte mate alco-

hol worden geschonken.

Ook op schoolkamp en schoolreis gelden deze regels.

6. Gebruik van computers en internet

De leerlingen mogen tijdens de lesuren gebruik maken

van de computer na toestemming of in opdracht van

de leerkracht. In de pauzes of na schooltijd worden de

computers, indien er leerlingen in het lokaal blijven en

er geen toezicht is, niet gebruikt.

De leerkracht heeft, indien mogelijk, zicht op het

beeldscherm en het computergebruik van de leer-

lingen.

De leerlingen werken op de computers alleen aan op-

drachten voor school.

Het gebruik van internet is gericht op deze opdrach-

ten.

Het gebruik van e-mail heeft te maken met schoolop-

drachten.

De leerlingen overleggen met de leerkracht indien om

een naam of persoonlijke informatie gevraagd wordt.

Het is niet toegestaan om te chatten of om ongewens-

te sites en spelletjes te bezoeken. Indien een leerling

een ongewenste site bezocht heeft, moet er nagegaan

worden of dit bewust gebeurde. Als een leerling per

ongeluk op een ongewenste site terecht komt, moet

de leerling dit bij de leerkracht melden. De leerkracht

moet dit mogelijk maken door het juiste klimaat. Als er

aanwijzingen zijn dat een leerling ongewenst compu-

tergebruik vertoond heeft, kan controle achteraf

plaatsvinden.

Als er sprake is van het bewust opzoeken van onge-

wenste sites wordt dit aan de directie en de ou-

ders/verzorgers gemeld. De school bepaalt welke sanc-

tie gegeven wordt.

Herhaald misbruik kan leiden tot het verbod om ge-

bruik te maken van de computer.

7. Rookbeleid

Onze school is een rookvrije school. Er wordt dus niet ge-

rookt in ons gebouw.

8. Regels van de school

We proberen door middel van schoolregels consequent te

zijn voor de leerlingen. De schoolregels hebben te maken

met het lopen op de gang, schreeuwen, binnenkomen, in de

rij lopen en dergelijke. Het team heeft een ‘Bij de hand-

boekje’ opgesteld, ieder jaar wordt dit geëvalueerd en zo

nodig bijgesteld. Als de regels worden overtreden, moeten

we als leerkrachten ingrijpen. Daarbij willen we ons ook

houden aan de volgende afspraken:

We dwingen leerlingen niet met lichamelijk ge-

weld, tenzij gevaar voor anderen of de leerling

zelf dat noodzakelijk maakt;

We staan open voor uw opbouwende kritiek en

meedenken;

Richtlijn: We laten een kind niet langer dan 30

minuten blijven als pedagogische (straf)-

maatregel;

We gebruiken een deel van die tijd voor een pe-

dagogisch gesprek;

Richtlijn: we laten een kind niet langer dan 30 mi-

nuten werk na schooltijd afmaken. We wijken

hiervan alleen af na overleg met ouders.

Page 9: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

9

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

3 Schooltijden Schooltijden groep 1 t/m 4

Maandag 08.30 - 12.00 uur & 13.00 - 15.00 uur

Dinsdag 08.30 - 12.00 uur & 13.00 - 15.00 uur

Woensdag 08.30 - 11.30 uur

Donderdag 08.30 - 12.00 uur & 13.00 - 15.00 uur

Vrijdag 08.30 - 12.00 uur

Schooltijden groep 5 t/m 8

Maandag 08.30 - 12.00 uur & 13.00 - 15.00 uur

Dinsdag 08.30 - 12.00 uur & 13.00 - 15.00 uur

Woensdag 08.30 - 12.30 uur

Donderdag 08.30 - 12.00 uur & 13.00 - 15.00 uur

Vrijdag 08.30 - 12.00 uur & 13.00 - 15.00 uur

4 Aanmelden en toelating Een leerling mag naar de basisschool als hij/zij vier jaar

wordt. We gaan ervan uit dat ouders op zoek zijn naar een

goede school voor hun kind. Om u uitleg te geven over de

werkwijze en om iets van de sfeer te proeven nodigen we u

daarom uit om een afspraak te maken met de directeur. Hij

plant met u een moment voor een kennismakingsgesprek.

Tijdens het gesprek kunt u uw verwachtingen uitspreken,

vragen stellen en aangeven of uw kind speciale aandacht

nodig heeft. Tevens krijgt u een rondleiding door de school.

Tijdens het kennismakingsgesprek ontvangt u documentatie

over de school. Wanneer blijkt dat de kennismaking positief

is ervaren, dan kunt u overgaan tot aanmelding. Wij stellen

het op prijs wanneer u uw kind tijdig aanmeldt, zodat wij

zicht hebben op het aantal leerlingen dat het volgende jaar

bij ons op school komt.

De toelating van de kinderen is niet afhankelijk van de ge-

loofsovertuiging van hun ouders. Iedereen die onze manier

van leven en werken respecteert is welkom op onze school.

Wij rekenen er wel op dat de leerlingen zich houden aan de

regels die er op school gehanteerd worden, bijvoorbeeld

meedoen met het openen en sluiten van de dag en het

meevieren van de Christelijke feestdagen.

Minimaal een maand voordat uw kind vier jaar wordt, neemt

de leerkracht van groep 1 contact met u op en zullen er

gewenningsochtenden of -middagen gepland worden.

Maximaal vijf dagdelen mag uw kind vóór zijn of haar vierde

verjaardag op De Tamboerijn komen, om aan de school en

de groep te wennen. Nadat uw kind vier jaar geworden is,

gaat het in principe de gehele week naar school.

4.1 Leerlingen van een andere school

Wanneer leerlingen van een andere basisschool zich aan-

melden bij De Tamboerijn, zullen we volgens afspraak en

goede gewoonte, contact zoeken met de vorige school.

Kinderen die de overstap maken, krijgen de ruimte om aan

de nieuwe situatie te wennen. Na bestudering van het on-

derwijskundig rapport van de vorige school, aangevuld met

eigen toetsen, bepalen we het niveau van het kind en zetten

we, indien nodig, gerichte hulp in.

Werken in groep 3.

De overheid bepaalt hoeveel uren de leerlingen

per jaar tenminste naar school moeten. Voor

jonge kinderen zijn dat er minder dan voor

oudere kinderen. Een schooldag mag maximaal

vijfenhalf uur duren. De schooltijden van

De Tamboerijn vindt u hiernaast:

De ochtendpauze is van 10.15 - 10.30 uur.

Voor schooltijd is er vanaf 8.20 uur en vanaf

12.45 uur surveillance op het plein. Tijdens

pauzes maken we ook gebruik van de speeltuin

aan de overkant van de school.

We vinden het belangrijk om op tijd te begin-

nen, wilt u daarom zorgen dat uw kind op tijd

op school is?

Page 10: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

10

5 Medewerkers op De Tamboerijn

5.1 Welke functies zijn er op De Tamboerijn? Op school kennen we een beperkt aantal functies en taken.

De meeste tijd wordt besteed aan de functie groepsleer-

kracht. De groepsleerkracht geeft les aan de groep en bege-

leidt de kinderen. Het komt voor dat een groep les krijgt van

verschillende groepsleerkrachten, bijvoorbeeld doordat zij in

deeltijd werken of andere werkzaamheden verrichten.

De groepsleerkracht is de hele dag druk met de klas. Soms

vormen het gedrag, de prestaties in de klas of de uitslagen

van toetsen aanleiding om extra hulp te geven. Dat gebeurt

vaker dan men denkt, als je kinderen en hun ontwikkeling

serieus neemt. Heel bewust wordt niet alle tijd gestopt in

het werken in de groepen. Er wordt ook tijd gereserveerd

voor het werken met individuele kinderen of met kleinere

groepen, een vorm van Remedial Teaching binnen de klas.

Naast de groepsleerkrachten heeft De Tamboerijn ook een

Intern Begeleider (IB’er) in dienst. De IB’er is verantwoorde-

lijk voor de leerlingenzorg binnen de school. De IB’er houdt

de gegevens van het leerlingvolgsysteem bij. Samen met de

leerkrachten bekijkt de IB’er welke leerlingen voor extra

hulp in aanmerking komen en welke kinderen eventueel

verder onderzocht moeten worden.

Daarnaast functioneren de intern begeleider als coach voor

de leerkrachten. Hij/zij kan bijvoorbeeld ondersteunen bij de

organisatie van het zelfstandig werken in de groep. Verder

stelt de IB’er protocollen en beleidsstukken op over bijvoor-

beeld hoe de extra zorg voor leerlingen binnen de school

geregeld is. Tot slot lopen veel contacten met ouders en met

externe instanties via de IB’er.

De directie bestaat op De Tamboerijn uit de directeur. Hij is

verantwoordelijk voor de totale gang van zaken op school,

zowel op onderwijskundig gebied als het beheer. Hij is volle-

dig ambulant voor het schoolmanagement. Hieronder vallen

onder andere het coachen van leerkrachten, activiteiten

voor LOGOS, overleg, post, regelzaken. Als onderwijskundig

leider is hij ook regelmatig in de groepen aanwezig.

Dhr. N. Verbaas

5.2 Vervanging. Leerkrachten hebben recht op compensatieverlof. Daarnaast

kunnen oudere leerkrachten minder werken als zij gebruik

maken van de zogenaamde BAPO-regeling. Voor compensa-

tieverlof of BAPO proberen wij vaste invalkrachten in te

zetten.

Bij ziekte van een leerkracht komt er in principe een inval-

kracht. LOGOS beschikt over een invalpool met enkele vaste

medewerkers. Deze zijn de eerst aangewezenen om een

zieke leerkracht te vervangen. Als alle invallers via LOGOS

zijn ingezet, kunnen we een beroep doen op een aantal

vaste invallers van De Tamboerijn.

Als er onverhoopt geen leerkracht beschikbaar is en er kin-

deren naar huis gestuurd moeten worden, nemen we de

volgende procedure in acht: De ouders van de betreffende

groep worden geïnformeerd over de ontstane situatie. In-

dien de ouders niet in staat zijn hun kind op te vangen, zal

de school de kinderen in een andere groep opvangen.

Als ons bekend is dat de volgende dag weer een leerkracht

zal ontbreken of er ontstaan andere problemen, dan krijgen

de kinderen een brief voor hun ouders mee met uitleg over

de ontstane situatie en de door ons te nemen stappen.

Mochten er toch kinderen op school komen die geen les

kunnen krijgen, dan zal altijd eerst contact met de ouders

gezocht worden. Een kind wordt eerder niet naar huis ge-

stuurd

5.3 Onderwijsstages. Nieuwe leerkrachten moeten worden opgeleid. Dat gebeurt

gedeeltelijk door het vak van onderwijzen in de praktijk te

beoefenen. Die gelegenheid moet er dan wel zijn. Daarom

werken wij, naar vermogen, mee aan het opleiden van lera-

ren voor het basisonderwijs. Naast PABO studenten zijn er

ook MBO onderwijsassistent stagiaires aanwezig. De stagiai-

res werken altijd onder verantwoordelijkheid van de groeps-

leerkracht en worden gecoacht door de Interne Coördinator

Opleidingen (ICO’er). Binnen onze school is Juf Esther K. de

ICO’er. Onze school werkt samen met het Marnix College uit

Utrecht. Dit wil zeggen dat wij voornamelijk studenten aan-

nemen van het Marnix College. In ruil voor deze samenwer-

king krijgt de school expertise aangeboden van docenten van

het Marnix College. Deze kunnen ingezet worden bij Leer

Werk Gemeenschappen (LWG), binnen deze LWG zijn zowel

leerkrachten van De Tamboerijn, studenten en docenten van

het Marnix College aangesloten, met als doel de kwaliteit

van het onderwijs te verhogen.

Page 11: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids De Tamboerijn Schoolgids De Tamboerijn

11

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

6 Ouders en communicatie De communicatie met u als ouders vinden we erg belangrijk.

U kunt ons immers de meeste informatie verschaffen over

uw kind. U kent uw kind immers het best.

6.1 Hoe onderhouden we contact We houden u graag op de hoogte van de vorderingen van

uw kind. Wanneer wij u willen spreken, dan vragen wij u

hiervoor op school of we komen bij u thuis. Wanneer we u

thuis willen bezoeken dan maken we hiervoor altijd een

afspraak met u.

Mocht u zelf een vraag hebben, dan kunt u altijd binnenlo-

pen. De groepsleerkracht van uw kind is buiten lestijden

beschikbaar om uw vragen te beantwoorden. Mededelingen

en eenvoudige vragen kosten vaak weinig tijd en kunnen

veelal gelijk beantwoord worden. Voor schooltijd en tussen

de middag is de tijd van de groepsleerkrachten vaak beperkt.

Wilt u voor grotere vragen een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Iedere week komt er een nieuwsbrief uit: in de volksmond

‘De Gele brief’. Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoog-

te van zaken die met school te maken hebben. De nieuws-

brief komt doorgaans op maandag uit, incidenteel op dins-

dag.

Website (www.tamboerijn.nl)

De website van De Tamboerijn is onlangs geheel vernieuwd.

We hebben geprobeerd op een overzichtelijke manier de

informatie neer te zetten. We proberen de website zo actu-

eel mogelijk te houden, zo kunt u hier de laatste

(nieuws)brieven en uitnodigingen vinden. Mocht u sugges-

ties hebben om de website nog beter te maken, dan horen

we dit graag. Ook kunt u ons volgen via Twitter.

Schoolkrant

Drie keer per jaar verschijnt er een schoolkrant. De school-

krant wordt voor een groot gedeelte gevuld met materiaal

van de leerlingen.

Ouderavonden

Informatieavond

Aan het begin van het schooljaar staat er voor elke groep

een informatieavond gepland. Tijdens deze informatieavond

kunt u kennismaken met de ‘nieuwe’ leerkracht van uw kind.

Tevens krijgt u uitleg over de werkwijze en de leerstof van

het betreffende schooljaar. Voor groep 8 zal er een speciale

informatieavond gepland worden in januari. Tijdens deze

avond zal er uitleg gegeven worden over de CITO-eindtoets

en zal de leerkracht van groep 8 u bijpraten over de verschil-

lende vormen van voortgezet onderwijs.

Voortgangsgesprek

In de periode tussen de rapporten houden we voortgangsge-

sprekken. Hiervoor wordt u middels een brief uitgenodigd.

Tijdens zo’n gesprek bespreken we de voortgang van uw

kind in de klas. Wat gaat goed en waar heeft uw kind moeite

mee. Ook willen we u inzicht geven in het leerproces en de

plaats van uw zoon/dochter binnen het groepsplan. Tijdens

het voortgangsgesprek krijgt u ook de mogelijkheid om uw

eigen vragen te stellen.

Rapportgesprek

Twee maal per jaar ontvangt uw kind een rapport. Rond

januari en aan het einde van het schooljaar. Naar aanleiding

van deze rapporten zullen er rapportavonden worden ge-

houden. Voor het eerste rapport wordt u allen uitgenodigd.

Bij het tweede rapport is een gesprek op aanvraag mogelijk.

Verwijzingsgesprek

Halverwege groep 8 vindt het verwijzingsgesprek plaats. De

leerkracht van groep 8 zal met u in gesprek gaan over het

vervolgonderwijs van uw kind. Hierbij geeft de leerkracht

een advies. Dit advies wordt gebaseerd op basis van het

leerlingvolgsysteem en de inzet bij de verschillende lessen.

Dit advies is een schooladvies en wordt dus besproken met

de Intern Begeleider en de directeur. Dit advies zal tijdens

het verwijzingsgesprek worden toegelicht.

Klankbordgroepen

Dit jaar willen we starten met klankbordgroepen. Tijdens

georganiseerde momenten willen we graag de mening van

ouders over schoolse zaken. Met het advies en de opmer-

kingen die binnen deze klankbordgroepen wordt gegeven,

willen we het onderwijs en de veiligheid nog meer verbete-

ren en hopen we dichter bij kinderen en ouders te komen

staan.

6.2 Ouders helpen op school We vinden het fijn dat er veel ouders zijn die actief hun

steentje bijdragen binnen de school. Een moderne basis-

school als De Tamboerijn kan eenvoudigweg niet zonder

ouders. Aan het begin van de cursus vragen we u in een

nieuwsbrief aan welke activiteiten u wilt meewerken.

Enkele voorbeelden zijn:

Hulp bij het lezen;

Hulp bij sportactiviteiten;

Hulp bij schoonmaakavonden;

Hulp bij de luizencontroles;

Begeleiden van groepjes kinderen tijdens uitstapjes

Al het werk dat u voor school doet, valt onder de verant-

woordelijkheid van school. Uw wettelijke aansprakelijkheid

bij het maken van fouten en ongelukken is door een verze-

kering afgedekt.

Page 12: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

12

6.3 Oudercommissie De Tamboerijn heeft ook een oudercommissie.

De belangrijkste doelstellingen zijn:

De contacten tussen ouders en team bevorderen;

Mede organiseren van allerlei activiteiten op

school;

Het meehelpen van ouders op school bevorderen;

De ouderbijdrage beheren;

Hiernaast vindt u een overzicht van de ouders die momenteel

deelnemen aan de oudercommissie

6.4 De medezeggenschapsraad Voor leerkrachten, als werknemer, is een goede rechtsposi-

tie belangrijk. Ouders zijn gebaat bij goed onderwijs en een

prettig opvoedingsklimaat.

Om een school goed te laten functioneren, is het belangrijk

tegemoet te komen aan deze belangen. Daarom heeft De

Tamboerijn een medezeggenschapsraad die het overleg

tussen beide groepen regelt. De taken en bevoegdheden van

de medezeggenschapsraad zijn nauwkeurig omschreven in

het reglement.

De MR bestaat uit twee geledingen:

1. vertegenwoordigers van de ouders

(2 leden gekozen door de ouders)

2. vertegenwoordigers van het onderwijzend personeel

(2 leden gekozen door het personeel)

Elk jaar treedt een gedeelte van de raad af volgens een

rooster van aftreden en worden verkiezingen uitgeschreven.

De volgende mensen nemen deel aan de MR:

Namens de ouders Kind(eren) in groep(en)

Nicolette Visser (voorzitter) 2, 4/5

Melanie Janssen (GMR) 8

Namens de leerkrachten Leerkracht van groep

Juf Esther Westra (secretaris) 3

Juf Marjanne Kruijs 5/6

U kunt de MR leden aanspreken of uw vragen en/of opmer-

kingen mailen naar: [email protected]

6.5 De GMR Het overleg met het bestuur is door de Stichting LOGOS

georganiseerd in de vorm van een gemeenschappelijke

medezeggenschapsraad (GMR).

Binnen de GMR nemen een delegatie ouders en een delega-

tie leerkrachten plaats. De verdeling tussen de ouders en

leerkrachten moet ook hier gelijk zijn. Daarom staat in de

statuten dat elke drie jaar de ene school een leerkracht

levert en de andere school een ouder, om de balans binnen

de GMR te kunnen waarborgen. De GMR wordt momenteel

vanuit onze school bezocht door een afgevaardigde van de

ouders. Binnen de GMR worden zaken besproken die voor

alle scholen van de stichting van toepassing zijn (vakanties,

personeelsbeleid, alle zaken die in verband staan met de

formatie).

Het spreekt vanzelf dat ook de bevoegdheden van de GMR

nauwkeurig in een reglement zijn vastgelegd. Zowel MR als

GMR zijn bevoegd om voorstellen te doen, standpunten

kenbaar te maken, adviezen te geven, instemming te verle-

nen of zich te onthouden van steun aan voorstellen van het

bestuur.

Het beleid van een school vormgeven en uitvoeren is steeds

meer een taak van ouders, leerkrachten, directie en bestuur

samen. Alle onderwerpen die op school van belang zijn,

komen in de medezeggenschapsraad aan bod. Mocht u een

bepaald onderwerp graag behandeld zien, dan kunt u dat via

de medezeggenschapsraad aankaarten. De vergaderingen

van MR en GMR zijn, tenzij anders vermeld, openbaar.

Naam Kind(eren) in groep(en)

Sonja Bakker (voorzitter) 4/5

Desiree Kruijt (penningmeester) 8

Esther Snoek 3 en 5/6

Dieke van Horssen 3 en 5/6

Ria den Hartog 4/5

Daniëlle Bras 5/6

Ramona Verhoef 4/5

Page 13: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

13

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

7 Regels en praktische zaken

7.1 Leerplicht De leerplicht begint op de eerste schooldag van de maand

volgend op die waarin de leerling de leeftijd van 5 jaar heeft

bereikt. Een kind mag worden ingeschreven als leerling van

een basisschool, zodra het de leeftijd van vier jaar heeft

bereikt. Normaal gesproken duurt de basisschool acht jaar,

maar de leerling dient de basisschool in ieder geval te verla-

ten aan het eind van het schooljaar, waarin het kind 14 jaar

is geworden.

7.2 Ziekte leerling Bij ziekte van uw kind verzoeken we u voor schooltijd de

leerkracht van de betreffende groep schriftelijk, telefonisch

of mondeling op de hoogte te stellen. Wanneer een leerling

15 minuten na aanvang van de lessen zonder bericht niet op

school verschijnt, neemt de leerkracht of directeur contact

op met de ouders.

Uw kind kan natuurlijk ook tijdens de schooluren ziek wor-

den of gewond raken. Als een kind op school ziek wordt,

proberen we de ouders of verzorgers van het kind te berei-

ken. Dit gebeurt meestal telefonisch. Het is voor de school

van belang een tweede telefoonnummer (of mobiel) ter

beschikking te hebben. We vragen u dan het kind van school

te komen ophalen.

We sturen kinderen niet zelf naar huis. Als we geen gehoor

krijgen, blijft het kind op school. Als het zodanig ziek is, dat

verzorging onmiddellijk nodig blijkt, dan schakelen we medi-

sche hulp in. Als uw kind meteen naar de dokter of naar het

ziekenhuis moet, proberen we uiteraard eerst u als ouders

te bellen, zodat u zelf met uw kind naar arts of ziekenhuis

kunt gaan.

7.3 Verzuimregistratie De school houdt een verzuimregistratie bij. Dit heeft o.a.

betrekking op ziekmeldingen en verlofaanvragen. De school

wil altijd op de hoogte zijn van de verblijfplaats van een

leerling tijdens de schooluren.

7.4 Verlof leerling De leerplichtige leeftijd is vijf jaar. Dat betekent dat u uw

kind vanaf deze leeftijd niet zomaar thuis mag houden en u

zich moet houden aan de vastgestelde schoolvakanties. In

afwijkende situaties zult u verlof moeten aanvragen.

Op school zijn er formulieren om dit verlof aan te vragen. Op

dit formulier vindt u richtlijnen waar de school zich aan moet

houden. Alleen in bijzondere, aangetoonde situaties, kan er

afgeweken worden van de vastgestelde vakanties.

`

Dit zijn de richtlijnen die we op De Tamboerijn bij het aan-

vragen van verlof hanteren.

Verlof voor bezoek aan huisarts, ziekenhuis, therapie,

tandarts of een begrafenis

Zo'n bezoek hoeft u slechts mede te delen aan de betrokken

leerkracht of u geeft de afwezigheid door aan de directeur.

We vragen u wel om dergelijke afspraken zo veel mogelijk na

schooltijd te maken.

Indien de afspraak onder schooltijd valt, bent u verplicht om

uw kind van school te komen ophalen. We sturen geen

kinderen naar huis, omdat leerkrachten onder schooltijd

verantwoordelijk zijn voor de kinderen.

Verlof voor huwelijken, jubilea en vakantie

Hiervoor kan in uitzonderingsgevallen toestemming gegeven

worden. Een verzoek hiervoor dient minimaal 2 maanden

van tevoren schriftelijk middels het officiële ‘aanvraagformu-

lier verlof’ (verkrijgbaar op school en via de website) inge-

diend te worden bij de directeur. De directeur is op dit punt

gebonden aan bepaalde afspraken met de leerplichtambte-

naar van de gemeente. De eerste twee weken van de nieu-

we cursus mag er wettelijk geen verlof voor vakantie gege-

ven worden.

Verlof voortvloeiende uit de levensovertuiging

Door ouders/verzorgers/voogden kan een beroep op vrijstel-

ling van onderwijsactiviteiten worden gedaan wegens ver-

vulling van plichten voortvloeiend uit de aangehangen gods-

dienst of levensovertuiging, indien daarvoor uiterlijk twee

dagen vooraf aan de directeur van de school schriftelijk

mededeling wordt gedaan.

Alle verlofzaken worden geregeld in overleg met:

Bureau Leerplicht en Voortijdig schoolverlaten

Postbus 619

3300 AP Dordrecht

www.leerplichtenvoortijdigschoolverlaten.nl

[email protected]

De directeur is verplicht ongeoorloofd verzuim te melden

aan de leerplichtambtenaar. Tegen ouders die hun

kind(eren) zonder toestemming van school houden kan

proces-verbaal worden opgemaakt.

Page 14: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

14

7.5 Klachtenregeling Het kan altijd gebeuren dat u als ouder, leerling of perso-

neelslid ontevreden bent over een beslissing of het gedrag

van iemand.

Wij vertrouwen erop dat u altijd eerst de betrokken perso-

nen(en) zult aanspreken. Dan kan in onderling overleg naar

een oplossing gezocht worden.

Mocht dit niet lukken, of het gaat om een ernstig probleem

dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de

school. Voor onze school is dat juf E. Westra

Zij helpt u verder naar de vertrouwenspersoon die door het

bestuur van LOGOS is aangesteld,

de heer D. Overwater (bedrijfsarts).

De vertrouwenspersoon gaat na of door bemiddeling een

oplossing gevonden kan worden, en zo niet welke andere

begeleiding of ondersteuning gewenst is. De vertrouwens-

persoon kan desgewenst ondersteunen bij het doen van

aangifte bij politie of justitie. In geval van ongewenste inti-

miteiten is LOGOS verplicht aangifte te doen bij de politie.

Als deze stappen u niet verder geholpen hebben, heeft u het

recht een klacht in te dienen bij de Landelijke Klachtencom-

missie voor het Christelijk Onderwijs. Dit moet binnen een

jaar nadat de situatie, waar de klacht over gaat, begon te

spelen.

Alleen in heel bijzondere gevallen maakt de klachtencom-

missie hierop een uitzondering. De volledige klachtenrege-

ling is op school aan te vragen.

Adressen:

Landelijke Klachtencommissie voor het Christelijk Onderwijs

Postbus 694

2270 AR Voorburg

Telefoon: 070-3861697

Fax: 070-3481230

Email: [email protected]

Website: www.klachtencommissie.org

Algemeen secretaris: Mevr. A.C. Melis-Gröllers

Vertrouwenspersoon:

Naam: Dhr. D. Overwater

Telefoon: 0318-699530

Email [email protected]

Schoolcontactpersoon:

Naam: Juf E. Westra

Telefoon: 0183-632465

Email [email protected]

7.6 Ouderbijdrage Van alle ouders wordt een bijdrage verwacht om activiteiten

waarvoor de school geen of niet voldoende subsidie van het

Rijk ontvangt, te kunnen uitvoeren. Zonder uw bijdrage

kunnen bepaalde activiteiten geen doorgang vinden.

Voor de schoolreis en het schoolkamp wordt een aparte

bijdrage gevraagd.

Met de ouderbijdrage worden de voor De Tamboerijn tradi-

tionele en bekende activiteiten bekostigd, denkt u onder

andere aan:

Een foto bij het rapport

De kerstmusical/kerstmarkt

Sinterklaasviering

De paaslunch

De avond-4daagse

Sportactiviteiten

Afscheidsavonden

Drinken of wat lekkers voor de kinderen bij de ver-

schillende activiteiten

De ouderraad legt jaarlijks verantwoording af aan de MR

over de besteding van de ouderbijdrage. Richtlijn voor de

hoogte van de bijdrage op De Tamboerijn is sinds dit cursus-

jaar:

- voor 1 kind: € 25,-

- voor 2 kinderen in totaal: € 40,-

- voor 3 kinderen in totaal: € 50,-

De penningmeester van de oudercommissie stelt elk jaar

een nota op per gezin. De bijdrage kan dan betaald worden

per internetbankieren, echter de bijdrage kan ook contant

op school betaald worden.

Elk jaar zijn er een aantal ouders die meer geld bijdragen dan

de richtlijn voorschrijft. Hier zijn we hen zeer dankbaar voor!

Als u vragen heeft over de activiteiten van de ouderraad,

neem dan contact op met de voorzitter van de ouderraad;

wanneer u vragen heeft over de ouderbijdrage, kunt u te-

recht bij de penningmeester van de ouderraad of de direc-

teur.

Schoolreis en schoolkamp

De bijdrage voor de schoolreis ligt ongeveer rond de €25,-.

Dit jaar zal groep 7 en 8 op schoolkamp gaan. De kosten voor

het schoolkamp zullen rond de €65,- liggen. Zowel voor het

schoolkamp als de schoolreis zult u te zijner tijd een aparte

nota ontvangen.

Page 15: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids De Tamboerijn Schoolgids De Tamboerijn

15

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

8 Wij volgen de leerling

8.1 Leerresultaten gemeten en vastgelegd

Cijfers en toetsen

Meten en vergelijken van leerprestaties is nodig om per

groep en per kind te bekijken hoe het leer- en ontwikke-

lingsproces verloopt. De groepsleerkrachten houden de

vorderingen van uw kind regelmatig bij. Door middel van

toetsen wordt bekeken hoe ver de leerlingen zijn met wat ze

moeten leren en wat onderlinge verschillen zijn. Ook beoor-

delen de leerkrachten zaken als werkstukken, spreekbeurten

en zelfstandig werken.

Daarnaast maakt de school gebruik van landelijke toetsen.

Die meten de resultaten los van de eigen leermethoden.

Met deze toetsen van het Cito Leerlingvolgsysteem (LOVS)

krijgt de groepsleerkracht beter zicht op de resultaten van

de eigen groep en van elke leerling.

Entreetoets / Eindtoets

Een bijzondere vorm van toetsen vindt plaats in de laatste

twee jaar van de basisschool: in de vorm van de entree- en

de eindtoets. Deze spelen een belangrijke rol bij het bepalen

welk soort onderwijs uw kind na de basisschool kan gaan

volgen. De Tamboerijn gebruikt de eindtoets van het CITO.

Met de CITO-eindtoets worden de kennis en het inzicht van

de leerlingen onderzocht op het gebied van taal, rekenen,

studievaardigheden en wereldoriëntatie. De bedoeling is om

meer duidelijkheid te krijgen over de vorm van onderwijs die

het meest geschikt is. Onafhankelijk van het schooladvies

geeft de CITO-eindtoets een aanwijzing over de te maken

schoolkeuze. De uitslag van deze toets delen wij u schriftelijk

mede.

Rapport

De vorderingen van uw kind worden vanaf dit jaar afge-

stemd op de cyclus van Handelings Gericht Werken (HGW)

en twee keer per jaar (in januari en aan het einde van het

schooljaar) weergegeven in een rapport. Hierin worden de

prestaties voor de verschillende vakken vermeld. Ook zijn

hier de resultaten van het Cito Leerlingvolgsysteem te zien.

Bij de wereldoriënterende en expressievakken waarderen

we naast de prestatie ook de inzet.

Leerlingdossier

De school houdt een leerlingenadministratie bij. Daarin

staan onder andere: notities over de bespreking van uw kind

door het team, toets- en rapportgegevens, schriftelijke

observaties van leerkrachten over de sociale en emotionele

ontwikkeling van uw kind, werkhouding etc. Alle hierboven

genoemde gegevens worden in ons administratieprogramma

ingevoerd. De komende jaren zullen we de papieren dossiers

langzaam zien verdwijnen en plaatsmaken voor de digitale

versie.

Het leerlingdossier is vertrouwelijk. Als ouder heeft u recht

om dit dossier op school in te zien. Daarvoor kunt u een

afspraak maken met de Intern Begeleider. We geven het

dossier niet mee naar huis.

Leerlingvolgsysteem

Het nauwkeurig onderzoeken, bijhouden en beoordelen van

de individuele vorderingen van leerlingen is een manier om

de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en verder te

verhogen. Om de voortgang van elk kind gedurende acht

jaar systematisch bij te houden maken we op De Tamboerijn

gebruik van een leerlingvolgsysteem. Wij hebben gekozen

voor het CITO-leerlingvolgsysteem (LOVS).

Het systeem levert waardevolle aanvullende informatie op

over een leerling. Het laat zien hoeveel een kind in een

bepaalde periode heeft bijgeleerd. De toetsen die wij ge-

bruiken, worden afgenomen bij een grote groep leerlingen

verspreid over het hele land. Daardoor is het mogelijk de

vorderingen van uw kind te vergelijken met leeftijdsgenoten

in het land.

De vakken rekenen, lezen en taal worden op verschillende

onderdelen getoetst. De interne begeleider bespreekt de

resultaten van de toetsen met de directeur en de leerkrach-

ten. U kunt aan de groepsleerkracht vragen wat de resulta-

ten van uw kind zijn. Op het rapport worden de resultaten

van de toetsen bekend gemaakt.

Als het resultaat van de toetsen niet voldoet aan onze ver-

wachtingen, kan dit betekenen dat we daaruit consequen-

ties moeten trekken ten aanzien van onze manier van lesge-

ven. Of dat we onderdelen van het onderwijsprogramma

moeten verbeteren. Het leerlingvolgsysteem biedt ons ook

inzicht in leerlingen die extra hulp nodig hebben.

Page 16: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

16

Sociaal emotionele ontwikkeling volgmodel

Naast de CITO-toetsen maken wij ook gebruik van een leer-

lingvolgsysteem op het gebied van sociale vaardigheden: de

SCOL. Vanaf groep 3 wordt de SCOL tweemaal per jaar afge-

nomen. Deze toets meet de sociaal-emotionele ontwikkeling

op individueel, groeps- en schoolniveau. Ook de leerlingen

uit groep 6 t/m 8 vullen zelf twee keer per jaar een SCOL-

leerlingenlijst in. Dit levert vaak hele mooie gesprekken op.

Huisbezoek

Er wordt geen regulier huisbezoek gedaan. Indien ouders

en/of leerkrachten het wenselijk achten, is er de mogelijk-

heid om een afspraak voor huisbezoek te maken.

De strijd om voorleeskampioen te worden

8.2 Schooladvies groep 8 Op De Tamboerijn willen we het maximale uit ieder kind

halen om er zo voor te zorgen dat uw kind in de meest ge-

schikte vorm van voortgezet onderwijs terechtkomt en op

die school goed mee kan komen.

De specifieke voorbereiding op het voortgezet onderwijs

gebeurt in groep 8. De leerlingen krijgen van de leerkrachten

informatie over de verschillende mogelijkheden die er zijn

en worden op de hoogte gesteld van de open dagen, die zij

samen met hun ouders kunnen bezoeken.

Advies van de school

Door de jaren heen hebben de leerkrachten een goed inzicht

gekregen in de mogelijkheden van uw kind. Zij geven advies

m.b.t. de schoolkeuze. Daarbij zijn niet alleen de leerpresta-

ties, maar ook gegevens over de belangstelling van uw kind,

de zin in studeren, de wil om zich ergens voor in te zetten en

de behoefte aan hobby's en vrije tijd van belang.

Rond maart zal een verwijzingsgesprek plaatsvinden. Tijdens

dit gesprek zal de leerkracht van groep 8 het onderwijskun-

dig rapport bespreken. Hierin staan de resultaten en de

werkhouding van uw kind verwoord op papier. Als het goed

is moet dit geen verrassingen opleveren, omdat alle signalen

al eerder met u zijn besproken. Tevens bespreken wij het

advies voor een vervolgopleiding met u. De uiteindelijke

schoolkeuze ligt bij de ouders.

Schoolkeuze voortgezet onderwijs

Belangrijke punten bij de schoolkeuze Voortgezet Onderwijs

zijn:

Het advies van de school;

De uitslag van de CITO-eindtoets;

In uitzonderlijke gevallen een psychologische test.

Als het advies van de basisschool en de CITO-eindtoets over-

eenkomen, wordt de leerling vrijwel zeker toegelaten. In alle

overige gevallen zal de toelatingscommissie de beschikbare

gegevens tegen elkaar afwegen om tot een beslissing te

komen. Hierover vindt altijd overleg plaats met de groeps-

leerkracht.

Afname CITO-eindtoets bij zorgleerlingen

Het samenwerkingsverband (SWV) waarbij onze school is

aangesloten, houdt rekening met de mogelijkheden van

zorgleerlingen. In hoeverre zorgleerlingen wel of niet mee-

doen met de CITO-eindtoets hangt af van zowel de leermo-

gelijkheden als de sociaal-emotionele ontwikkeling.

De school kan voor zorgleerlingen bij de afname van de

CITO-eindtoets aanpassingen treffen, zoals tussentijdse

instructie of meer tijd. Daarnaast biedt het SWV de moge-

lijkheid deel te nemen aan een vervangende eindtoets. Deze

toets sluit beter aan bij het niveau van leerlingen die in

aanmerking komen voor het LWOO.

Scholen voor voortgezet onderwijs accepteren de toetsge-

gevens van de CITO-eindtoets voor hun plaatsingsbeleid. Het

gehele traject wordt in goed overleg met de ouders afge-

legd.

Page 17: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

17

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

8.3 Uitstroomgegevens van De Tamboerijn Het percentage leerlingen dan naar de afzonderlijke vormen

van voortgezet onderwijs gaat, wisselt van jaar tot jaar. Het

is afhankelijk van de samenstelling van groep 8. Met de

scholen van het voortgezet onderwijs bestaat een goed

contact. Ze houden de basisscholen gedurende de brugklas-

periode op de hoogte van de resultaten van de schoolverla-

ters.

Uitstroomgegevens De Tamboerijn 2011/2012

Naar school: Aantal leerlingen Naar onderwijstype: Aantal leerlingen

Lyceum OH 2 VWO (+ Gymnasium) 2

Uilenhof 1 HAVO/VWO 0

Windroos 2 HAVO 5

Het Gilde 0 VMBO-TL/HAVO 0

Wellant 1 VMBO-TL 2

Altena College 2 VMBO-GL 1

Camphusianum 1 VMBO-KB 2

De Schans 0 VMBO-BB 2

Merewade 5 VMBO-LWOO 0

Totaal 14 14

Uitstroomgegevens De Tamboerijn 2010/2011

Naar school: Aantal leerlingen Naar onderwijstype: Aantal leerlingen

Lyceum OH 1 VWO (+ Gymnasium) 3

Uilenhof 3 HAVO/VWO 5

Windroos 0 HAVO 1

Het Gilde 0 VMBO-TL/HAVO 3

Wellant 1 VMBO-TL 6

Altena College 1 VMBO-GL 0

Camphusianum 3 VMBO-KB 1

De Schans 0 VMBO-BB 0

Merewade 10 VMBO-LWOO 0

Totaal 19 19

9 Onderwijs op De Tamboerijn De Tamboerijn investeert samen met andere LOGOS-scholen

aan verhoging van de kwaliteit van het onderwijs en de

verbetering van de begeleiding voor alle kinderen. Hande-

lings Gericht Werken (HGW)is een planmatige en cyclische

werkwijze waarbij onderwijsprofessionals (leerkracht, Intern

Begeleider en directie) zeven uitgangspunten toepassen.

1. Onderwijsbehoeften van kinderen centraal stellen.

2. Afstemming en wisselwerking: het gaat niet alleen

om het kind, maar om het kind in wisselwerking met

zijn omgeving.

3. Leerkrachten leveren een cruciale bijdrage aan een

positieve ontwikkeling van kinderen op het gebied

van leren, werkhouding en sociaal-emotioneel func-

tioneren. Wat heeft de leerkracht nodig aan onder-

steuningsbehoeften?

4. Positieve aspecten van kind, leerkracht, groep,

school en ouders zijn van groot belang. Welke suc-

cesfactoren zijn nodig om de situatie te begrijpen en

ambitieuze doelen te stellen om een succesvol plan

van aanpak te maken en uit te voeren?

5. Samenwerking tussen leerkrachten, ouders, interne

en externe begeleiders zijn noodzakelijk om een ef-

fectieve aanpak te realiseren.

6. Het team formuleert korte- en lange termijn doelen

voor het leren, de werkhouding en het sociaal-

emotioneel functioneren en evalueert deze in een

cyclus van planmatig handelen.

7. Deze werkwijze is systematisch, in stappen en trans-

parant.

Opbouw in leren

We zijn ervan bewust dat kinderen van 4 jaar anders in de

wereld staan dan bijvoorbeeld 10-jarigen. Kleuters leren

veelal spelenderwijs. In de onderbouw gaan we daarom uit

van het spelend lerende kind dat we begeleiden in zijn/haar

ontwikkeling. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer er

specifiek gewerkt wordt.

Page 18: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

18

9.1 Het onderwijs in de groepen 1-2. Voor 4-jarigen ligt de nadruk op het wennen aan school, de

regelmaat en de regels en gewoontes. De kinderen leren al

spelende. Bij 5- en 6-jarigen sturen de leerkrachten in toe-

nemende mate. Waarbij de bevordering van de zelfred-

zaamheid en de sociaal emotionele ontwikkeling voorop

staan. Er wordt veel aandacht besteed aan de taalontwikke-

ling, met luister- en spreekoefeningen, en de beginnende

gecijferdheid.

De taal-, reken- en andere activiteiten worden gekoppeld

aan projecten. Als basis dient hiervoor de methode ‘Schat-

kist’. Daarnaast werken we gericht met ontwikkelingsmate-

riaal, denk aan puzzels, lotto´s, mozaïek en constructie- en

bouwmaterialen.

Verder worden voorbereidende activiteiten voor het leren

lezen en schrijven geoefend en gespeeld (beginnende gelet-

terdheid) en spelenderwijs kennis gemaakt met rekenen en

wiskunde (beginnende gecijferdheid).

De leerkrachten observeren de kinderen en laten hen enkele

kleutertoetsen die onderdeel zijn van het CITO-

leerlingvolgsysteem maken. Deze toetsen geven een indruk

van de taal- en rekenontwikkeling. Aan de hand van de

resultaten overleggen de leerkrachten met de ouders over

de verdere leerweg.

Ontwikkelingsgebieden

Sociale en emotionele ontwikkeling (samen spelen, zelfstandigheid en zelfredzaamheid)

Spelontwikkeling

Taakgerichtheid en zelfstandigheid

Motorische ontwikkeling (zowel grote- als kleine motoriek)

Zintuiglijke waarneming (visueel, auditief en tast)

Spraak- en taalontwikkeling

Wereldverkenning

Symboolverkenning (o.a. beginnende geletterd- en gecijferdheid)

Oriëntatie in ruimte en tijd

Dagindeling

We beginnen een schooldag met een inloop. De kinderen

kunnen vanaf 08.20 uur naar binnen worden gebracht. Tot

half 9 mogen de ouders mee de klas in. Bij binnenkomst

staat er op elke groepstafel materiaal klaar waar de leer-

lingen mee aan de slag kunnen. Rond 9 uur openen we de

dag in de kring. Vervolgens worden er activiteiten ingepland

waarbij bovenstaande ontwikkelingsgebieden aan de orde

komen. Daarnaast komen deze ontwikkelingsgebieden ook

terug tijdens:

De spel- en bewegingslessen

De werklessen

Het zelfstandig werken (arbeid naar keuze)

De activiteiten in de grote en kleine kring

VVE

De Tamboerijn doet ook mee met VVE. VVE staat voor Voor-

en Vroegschoolse Educatie, dit houdt dat kinderen op jonge

leeftijd meedoen aan educatieve programma’s. De centrum-

programma’s beginnen in een peuterspeelzaal of kinderdag-

verblijf en lopen door in de eerste twee groepen van de

basisschool. De doelstelling van het VVE beleid is om de

ontwikkeling van kinderen uit autochtone en allochtone

achterstandsgroepen zodanig te stimuleren dat zij hun kan-

sen op een goede schoolloopbaan en maatschappelijke

carrière worden vergroot. Een VVE programma kent een

gestructureerde didactische aanpak en neemt een aantal

dagdelen per week in beslag. De school werkt in de onder-

bouw samen met de bibliotheek, hierdoor kunnen we ‘Boe-

kenpret’ jaarlijks aanbieden.

Met mooi weer – een les op de wal (groep 1)

9.2 Het onderwijs in de groepen 3-8. In de groepen 3 en 4 ligt de nadruk heel sterk op het aanle-

ren van basisvaardigheden: lezen, schrijven en rekenen.

Bijna 60% van de onderwijstijd wordt hieraan besteed.

Ook in de bovenbouw nemen rekenen en taal nog steeds

een belangrijke plaats in. Tevens bieden zij een fundament

voor de wereld-oriënterende vakken die vanaf groep 5 wor-

den aangeboden. Verder bieden we in groep 5 t/m 8 het vak

Engels aan.

Er zijn ook nog andere leer- en vormingsgebieden. Deze zijn

ondergebracht bij andere vakken. Zo valt ‘bevordering van

het gezond gedrag’ voor het grootste deel onder het gebied

natuurkennis. ‘Maatschappelijke verhoudingen en staatsin-

richting’ valt onder aardrijkskunde en geschiedenis. ‘Geeste-

lijke stromingen’ vinden we terug bij aardrijkskunde, ge-

schiedenis en Bijbelonderwijs. Ook ‘burgerschap’ heeft een

plaats gekregen: in de methode ‘Kinderen en hun sociale

talenten’ en bij het vak aardrijkskunde in groep 7 en 8. (o.a.

door te kijken naar het TV Weekjournaal)

Page 19: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

19

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

Dagindeling

Vanaf 8.15 uur is er pleinwacht aanwezig. Wanneer de kin-

deren op school komen, mogen zij eerst op het plein spelen

(niet in de speeltuin). Rond 08.25 zal de pleinwacht de kin-

deren naar binnen laten gaan, zodat we echt om 08.30 uur

met de lessen kunnen beginnen. Elke dag kan er voor de

groepen anders uitzien, doordat de verschillende vakgebie-

den aandacht behoeven en in het rooster ingepast moeten

worden. Rond 10.15 uur gaan de kinderen naar buiten.

Afhankelijk van de groep waar ze in zitten, gaan ze naar het

schoolplein of de speeltuin. Tijdens deze ‘kleine pauze’ gaat

er altijd een leerkracht mee naar buiten om te surveilleren.

Rond 12.00 uur hebben de kinderen ‘grote pauze’ en kunnen

zij thuis gaan eten of bij de TSO (Tussen Schoolse Opvang).

Vanaf 12.45 uur zal er weer een pleinwacht buiten lopen. Op

dit moment worden de kinderen weer verdeeld over het

schoolplein en de speeltuin. Rond 13.00 uur beginnen de

lessen weer. De kinderen hebben dan les tot 15.00 uur.

Er is geen bel/zoemer aanwezig om de begin- en eindtijden

aan te geven. De leerkrachten houden zelf de tijd in de

gaten, veel kinderen helpen hier trouwens keurig bij !

9.3 De vakken beter bekeken Godsdienstige vorming

De Tamboerijn is een christelijke school die openstaat voor

iedereen die zich thuis voelt bij onze manier van leven en

werken. De identiteit van onze school vindt zijn oorsprong in

het geloof in God en in de Bijbel. Jezus Christus is onze inspi-

ratiebron. Elke schooldag wordt geopend en beëindigd met

een lied of een gebed. Enkele malen per week wordt er een

Bijbelverhaal verteld. Zo veel mogelijk proberen we in de

vertelling aan te sluiten bij actuele gebeurtenissen.

We gebruiken voor de godsdienstlessen de methode

‘Kind op Maandag’. Dit is een open methode. Iedere week

worden er meerdere verhalen aangeboden. Website: http://www.kindopmaandag.nl

Taalontwikkeling

In de kleutergroepen besteden we veel aandacht aan de

taalontwikkeling. We doen verschillende activiteiten in de

grote en kleine kring: luister- en spreekoefeningen, veelal in

spelvorm, voorlezen en bekijken van (prenten)boeken, ver-

tellen, opzegversjes, praatplaten, poppenkast en kringge-

sprekken. De taalactiviteiten komen aan de orde via thema’s

van de methode ‘Schatkist’. In groep 2 neemt de aandacht

voor het voorbereidend lezen toe. Website: http://www.schatkist.nl/

Nederlandse taal

Vanaf groep 4 wordt er gewerkt met ‘Taal op Maat’, een

praktische, heldere methode. ‘Taal op Maat’ is een methode

met een taallijn en een spellinglijn. Voor de spelling- en

taallijn wordt gebruik gemaakt van de computer. De metho-

de schenkt aandacht aan spreken en luisteren, woorden-

schat, taalbeschouwing, stellen en spellen. Leerkrachtge-

bonden en zelfstandige werklessen worden afgewisseld. De

methode is hierdoor uitermate geschikt om te gebruiken in

combinatiegroepen. De naam zegt het al: de methode biedt

uitgebreide differentiatiemogelijkheden voor de leerlingen

en flexibiliteit voor de leerkracht. Daarnaast is er speciale

aandacht voor een goede overgang naar het voortgezet

onderwijs. ‘Taal op maat’ is een methode voor ‘sterk en

zwak’; voor goede leerlingen is er extra materiaal (meester-

werk), voor de leerlingen die meer moeite hebben met taal

is er remediërend werk (maatwerk). Website: http://www.taal-op-maat.nl

Lezen

We vinden het belangrijk om het lezen te promoten door

verschillende activiteiten te organiseren. Denk aan de Kin-

derboekenweek, het voorleesontbijt en de nationale voor-

leeskampioenschappen. Voorlezen blijft belangrijk, ook in de

hogere groepen.

Technisch lezen

Het systematisch leesonderwijs begint in groep 3.

In groep 2 wordt dat al wel voorbereid, onder andere in de

lees-/schrijfhoek. Er wordt in groep 3 gewerkt met Veilig

Leren Lezen en een passend differentiatiemodel bij deze

methode. Website: http://www.veiliglerenlezen.nl

Bij het technisch lezen meten we de leesvaardigheid mini-

maal twee keer per jaar door de Drie Minuten Test (DMT) en

de vernieuwde AVI af te nemen. De resultaten van AVI laten

goed zien wat het niveau van een leerling is. E4 –niveau

bijvoorbeeld betekent beheersing eind groep vier.

Bij de Drie Minuten Test, moeten de kinderen op drie ver-

schillende niveaus, zoveel mogelijk worden lezen binnen een

minuut. De AVI-toets gaat uit van Teksten met een bepaalde

moeilijkheidsgraad, AVI E4, staat voor een tekst die kinderen

aan het einde van groep 4 moeten kunnen lezen.

Voor voortgezet technisch lezen gebruiken we de methode

‘Estafette’. Dit is een adaptieve methode, wat wil zeggen dat

de leerlingen op eigen niveau leesstof aangeboden krijgen.

Daarnaast verschuift vanaf groep 4/5 de aandacht van het

leesonderwijs duidelijk van technisch lezen naar begrijpend

lezen.

Website: http://www.estafette-lezen.nl/

Page 20: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

20

Begrijpend Lezen

Het is belangrijk dat een kind begrijpt wat het leest. Hiervoor

is het vak begrijpend lezen. Vanaf groep 4 wordt er gewerkt

met de methode: ‘Tekstverwerken’. Een methode met moti-

verende leesteksten, waarbij elke les één leerdoel centraal

staat. Er wordt een beperkt aantal leesstrategieën aangebo-

den die aansluiten bij de CITO-toetsen. Naast de methode

wordt ook ‘Nieuwsbegrip’ ingezet, een methode die actuele

teksten (max een week oud) behandelt. Door te werken met

actuele teksten blijven de kinderen gemotiveerd. Website: http://www.tekstverwerken.nl en www.nieuwsbegrip.nl

Rekenen en wiskunde

Momenteel gebruiken we nog de methode ‘Wereld in Getal-

len.’ In de rekenles leren we de kinderen praktische proble-

men uit het dagelijkse leven op te lossen. De manier waarop

kinderen tot een oplossing komen, mag verschillen. De

kinderen leren tabellen en grafieken zelf te lezen en te ma-

ken.

We proberen kinderen een aantal rekensommen op een

handige manier uit het hoofd te leren maken. Voor ingewik-

kelde bewerkingen gebruiken we de rekenmachine. Als u

met uw kind over rekenen praat, houd er dan rekening mee

dat ze het vermenigvuldigen en delen tegenwoordig anders

leren dan u van vroeger gewend bent. Dit jaar staat de

methode in de planning om vervangen te worden. Website: http://www.malmberg.nl/Basisonderwijs/Methodes/Rekenen/De-wereld-in-getallen.htm

Schrijven

In groep 3 starten we met het methodisch schrijfonderwijs.

Al in de groepen 1 en 2 proberen we de fijne motoriek te

ontwikkelen door te letten op de pengreep en het werken

met ontwikkelingsmateriaal: knippen, vlechten. Op deze

manier is het een kleine stap via de voorloper van de me-

thode in groep 2 naar het methodisch schrijfonderwijs in

groep 3.

Kinderen leren schrijven volgens de methode ‘Pennenstre-

ken.’ Deze methode sluit in groep 3 aan bij de leesmethode

‘Veilig Leren Lezen.’ Schrijfonderwijs draagt er toe bij dat

leerlingen een duidelijk leesbaar, verzorgd en vlot hand-

schrift krijgen, als middel om met elkaar te communiceren.

Ondanks dat in de toekomst veel digitaal verwerkt zal wor-

den, vinden wij het belangrijk dat kinderen leren schrijven. Website: http://www.pennenstreken.nl/

Wereldoriëntatie

Op De Tamboerijn praten we op heel veel momenten met de

kinderen over de wereld om ons heen en we brengen hen

kennis bij over het heden en het verleden van de aarde. Het

gaat hierbij niet alleen om feitenkennis, maar ook om het

aanleren van een juiste houding ten opzichte van de natuur,

volkeren in andere landen en onze voorouders. Soms ge-

beurt dit in aparte vakken aan de hand van een boek, maar

vaak ook door middel van klassengesprekken, spreekbeur-

ten, schooltelevisie, werkstukjes enzovoort.

Ook is er specifiek aandacht voor burgerschapskunde in de

lessen aardrijkskunde, geschiedenis en sociaal emotionele

ontwikkeling.

De volgende methoden zijn op onze school in gebruik:

Natuur en techniek: ‘Leefwereld’ (groep 3 & 4)

Website: http://www.leefwereld.nl

Natuur en techniek: ‘Naut’ (groep 5 t/m 8) Website: http://www.malmberg.nl/.../Natuur-en-techniek/Naut.htm

Aardrijkskunde: ‘Geobas’ (groep 5 t/m 8)

Website: http://www.geobas.nl

Geschiedenis: ‘Speurtocht (groep 5 t/m8)

Website: http://www.speurtocht.nl

Kopje Techniek

Nieuw is de specifieke aandacht voor het onderwijs in tech-

niek. De wet op het basisonderwijs is op dit punt aange-

scherpt. Kinderen groeien op in een wereld vol techniek. Het

is daarom van belang dat we als school kinderen bewuster in

contact brengen met alle aspecten van techniek. Van belang

is dat kinderen niet alleen kennis van techniek vergaren,

maar ook zelf met techniek bezig zijn. En vanuit het prak-

tisch bezig zijn zich de theoretische basiskennis eigen ma-

ken. De school heeft de afgelopen drie jaar subsidie gekre-

gen om techniek te integreren in de bestaande methodes..

Aandachtsgebieden zijn: constructie, transport, communica-

tie en productie. Techniek wordt gegeven in nauwe samen-

hang met andere vakken, vooral met natuuronderwijs, om

zo een basis te leggen voor een onderzoekende leerhouding.

Verkeer

Dit jaar zijn we gestart met een nieuwe methode vanuit

Veilig Verkeer Nederland (VVN). Hierbij krijgen de kinderen

zes actuele verkeerskranten op eigen niveau aangeboden. Website: http://www.vvn.nl

Page 21: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

21

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

Engels

‘Take it easy’, dé digibordmethode voor de groepen 5 t/m 8.

De methode is gemaakt voor de Nederlandse markt en

volledig British English (i.p.v. American English). Via het

digibord is er een native speaker, die vloeiend Britisch

English spreekt, die de kinderen spelenderwijs Engels leert

spreken. Website: http://www.takeiteasy.nu

Expressieactiviteiten

We hechten veel waarde aan de beeldende, muzikale en

lichamelijke vorming van kinderen.

De creatieve vakken brengen evenwicht in het lesprogram-

ma, niet alleen het leren heeft de nadruk, ook de creatieve

vorming.

Beeldende vorming

Bij tekenen en handenarbeid zijn de kinderen zelf bezig met

diverse materialen en technieken. We maken ook gebruik

van projecten voor Culturele Vorming aangeboden door de

gemeente Gorinchem: denk aan voorstellingen, schaatsen

en museabezoek.

Muzikale vorming

Bij de muzikale vorming wordt er naar gestreefd ook hier de

kinderen een volwaardige bagage mee te geven. Er worden

leuke liedjes aangeleerd en het zelf beoefenen van muziek

wordt gestimuleerd. Ook dit jaar zal er een muziekdocent

een cyclus van tien muzieklessen aanbieden in elke groep.

Daarnaast organiseren we één keer per twee jaar een

kerstmusical met de gehele school. We bezoeken ook voor-

stellingen die door de werkgroep Culturele Vorming van de

gemeente Gorinchem worden georganiseerd. In de kleuter-

groepen is muziek op een natuurlijke manier ingebed in het

dagprogramma. Er worden liedjes gezongen, muziek ge-

maakt met muziekinstrumenten en bewogen op muziek.

Muziekles

Bewegingsonderwijs

Beweging is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In

de kleutergroepen staat bewegingsonderwijs dagelijks op

het rooster. We spelen op het schoolplein (met karren,

steppen, schommels, scheppen, emmers en vormpjes) en in

het speellokaal (met glijbaan, klimrek, kasten en klein mate-

riaal, zoals balletjes en hoepels).

Vanaf groep 3 krijgen de kinderen bewegingsonderwijs in de

sporthal aan het Heerenlaantje. In de groepen 5 t/m 8 wordt

twee keer per week bewegingsonderwijs (gym) gegeven. We

besteden aandacht aan vaardigheden op toestellen, atletiek,

sport en spel. Groep 4 gaat per week één keer gymmen en

één keer schoolzwemmen. Groep 3 heeft één gymles en elke

week enkele momenten om spelenderwijs te leren, buiten

of in het speellokaal.

Voor alle groepen werken we met de methode ‘planmatig

bewegingsonderwijs’, op deze manier is er sprake van een

doorlopende leerlijn. Website: http://www.pearson-nl.com

ICT

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Het

belangrijkste middel voor ICT is de computer. De computer is

in het onderwijs niet meer weg te denken.

Op De Tamboerijn worden de computers ook inzet ter on-

dersteuning van het onderwijs.

Het streven is dat elke leerling wekelijks één of meerdere

keren op de computer werkt. Bij de kleuters wordt er ge-

werkt met ‘schatkist lezen’. Bij de groepen 3 wordt de com-

puter ingezet om extra oefeningen te maken/doen voor

‘veilig leren lezen.’

Vanaf groep 4 wordt de computer een vast onderdeel ter

ondersteuning van verschillende schoolvakken als rekenen,

taal, lezen en wereldoriëntatie.

We maken als school gebruik van het netwerk ‘skool’. Op het

netwerk hebben zowel de leerkrachten als de kinderen een

eigen inlognaam.

In elke groep (met uitzondering van de kleuters) hangt een

digitaal schoolbord. Deze heeft het krijtjesbord geheel ver-

vangen. Met behulp van software kunnen methodes worden

ondersteund. Daarnaast kan het lesmateriaal verrijkt wor-

den met andere werkvormen en/of filmpjes.

Page 22: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

22

Sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ook willen we de methode voor sociaal-emotionele ontwik-

keling noemen. ‘Kinderen en hun sociale talenten’ gaat uit

van een positieve benadering. Het gaat via kennis naar vaar-

digheden, zodat ten slotte de houding van leerlingen veran-

dert. Bij de methode hoort het leerlingvolgsysteem SCOL

(Sociale Competentie Observatie Lijst). De SCOL wordt door

de leerkrachten twee keer per jaar ingevuld, de leerlingen

van groep 6-7-8 vullen hun eigen lijst in. Mede door deze

methode wordt aan het onderwerp ‘Burgerschap’ invulling

gegeven.

9.3 Spreekbeurten en werkstukken. Vanaf groep 5 worden er spreekbeurten gehouden. Een

enkele keer gebeurt dit op vrijwillige basis ook al in de jon-

gere groepen. Naast spreekbeurten worden ook boekbe-

sprekingen gehouden en werkstukken gemaakt.

Informatie voor de onderwerpen kan gehaald worden uit

boeken, eigen interesse en hobby’s, werk van ouders etc.

Internet is ook een bron van informatie.

9.4 Huiswerkbeleid. In de groepen 3 t/m 5 wordt geen huiswerk gegeven. In

overleg met de ouders wordt hier een enkele keer een uit-

zondering op gemaakt, bijvoorbeeld extra werk om de leer-

stof eigen te maken, bijvoorbeeld: de rekentafels of de

spellingsopdrachten.

In de groepen 6 t/m 8 is er wel sprake van huiswerk. Elk jaar

zal er tijdens de informatieavond toelichting worden gege-

ven over het huiswerk en welke vakken dit betreft, in de

betreffende groep.

10 Leerlingenzorg op De Tamboerijn

10.1 Begeleiding. De organisatie van de begeleiding van leerlingen ligt in han-

den van de Intern Begeleider, de IB’er. Regelmatig vindt er

overleg plaats tussen de groepsleerkracht en de IB-er. Drie

keer per jaar worden er groepsbesprekingen gehouden

waarbij de leerlingen worden besproken en de toetsresulta-

ten bekeken.

Zorgteam

Naar aanleiding van de groepsbesprekingen kunnen bepaal-

de zorgleerlingen worden besproken in het ’Zorgteam‘. In dit

schooljaar komt het Zorgteam vijf keer bijeen. Het Zorgteam

bestaat uit een orthopedagoog van Citadel (Orthopedago-

gisch didactisch centrum Gorinchem), een preventief ambu-

lant begeleider vanuit het Speciaal Basis Onderwijs (SBO

Beatrix – de Burcht), de Intern Begeleider en de groepsleer-

kracht. Ook komt het voor dat externe deskundigen worden

uitgenodigd om deel te nemen aan het Zorgteam. Ouders

worden op de hoogte gebracht waarom en wanneer hun

kind in het Zorgteam wordt besproken. Adviezen die binnen

het Zorgteam worden met de ouders besproken. Voor leer-

lingen die op een of meerdere gebieden uitvallen, wordt in

overleg met de IB-er door de groepsleerkracht een hande-

lingsplan opgesteld. Dit plan wordt na een bepaalde periode

geëvalueerd. Het kan zijn dat de geboden hulp onvoldoende

resultaat heeft gehad. We kunnen dan besluiten om een

onderzoek aan te vragen. Dit gebeurt door de orthopeda-

goog van LOGOS of een andere externe deskundige (bijvoor-

beeld van de CED). De handelingsadviezen naar aanleiding

van dit onderzoek worden met de ouders besproken. Wan-

neer we moeten concluderen dat de school zogenoemd

‘handelingsverlegen’ is, kan een leerling worden verwezen

naar het SBO of een andere vorm van Speciaal Onderwijs.

Deze procedure gaat in nauw overleg met de ouders.

Taken van de IB’er zijn onder andere:

Het afnemen van aanvullende tests als de gewone

toetsen niet voldoende inzicht in bepaalde problema-

tiek geven;

Adviseren en ondersteunen van leerkrachten m.b.t.

hulp aan leerlingen die extra aandacht behoeven;

Het onderhouden van contacten met de leerkrachten

uit de school voor speciaal basisonderwijs om nog be-

ter hulp te kunnen bieden aan uw kind;

Contact opnemen met de ouders als een leerling be-

sproken moet worden in het zgn. Zorgteam. In dit

Zorgteam zijn ook vertegenwoordigd de specialisten

van het speciaal basisonderwijs (BSO) en het CED. U

moet als ouder toestemming verlenen dat uw kind in

het Zorgteam besproken wordt.

Het gereedmaken van het onderwijskundig rapport

voor de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL).

Dit rapport wordt opgesteld bij vertrek naar een ande-

re basisschool, een school voor speciaal basisonderwijs

(SBO) of bij vertrek naar het voortgezet onderwijs.

Page 23: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

23

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

10.2 Onderwijs op ‘eigen niveau’ Kinderen zijn nieuwsgierig en willen steeds iets nieuws leren.

Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker dege-

nen die moeite hebben met het leren of die er juist erg goed

in zijn. Wie moeite heeft met een bepaald onderdeel krijgt

extra hulp en extra oefenstof. Wie goed kan leren krijgt

extra uitdagende opdrachten.

De Tamboerijn werkt met het leerstofjaarklassensysteem. In

iedere jaargroep wordt de leerstof aangeboden middels de

didactiek van HGW (Handelings Gericht Werken). Zelfstandig

werken en differentiatie zijn hierbij heel belangrijk.

De kinderen van eenzelfde leeftijd zitten meestal in dezelfde

groep. De leerkrachten proberen de leerstof aan te bieden

die bij uw kind past. Dit lukt niet altijd, omdat problemen bij

kinderen soms heel complex en divers kunnen zijn. Leer-

krachten zijn niet altijd in staat in te spelen op de individuele

behoeften van kinderen. Door scholing van het team en door

heel veel met elkaar te overleggen, proberen we zo veel

mogelijk ‘Onderwijs op eigen niveau’ verder te ontwikkelen.

10.3 Hulp aan individuele leerlingen Het komt voor dat een leerling de leerstof niet goed opge-

nomen heeft of dat het tempo te hoog ligt. In het omgaan

met verschillen tussen de leerlingen worden de leerkrachten

voortdurend geschoold.

Natuurlijk kunnen niet alle leerachterstanden door de

groepsleerkracht weggewerkt worden. Voor deze kinderen

kan er gekozen worden voor een eigen leerlijn. We houden u

als ouder op de hoogte van wat voor hulp we geven

Als u als ouder over problemen met uw kind wilt spreken,

doet u dat in eerste instantie met de groepsleerkracht. Hij/zij

maakt het kind de hele dag mee en heeft een goede kijk op

de ontwikkeling van het kind in de groep. Daarnaast kunt u

de Intern Begeleider daarover aanspreken.

Soms is nader onderzoek door externen (CED, SBO) noodza-

kelijk om meer zicht te krijgen op de dieper liggende oorza-

ken voor de ontwikkelingsproblemen van een kind.

10.4 Doublure of een aangepast programma Zittenblijven wordt zo veel mogelijk vermeden. Een enkele

keer komen we toch tot de conclusie dat alle extra inzet

onvoldoende effect heeft gehad. In overleg met de ouders

kunnen we dan het besluit nemen om een leerjaar over te

doen (met een aangepast programma).

Vaker komt het voor dat we de afspraak maken dat een kind

doorstroomt naar de volgende groep, maar voor een be-

paald vak met een aangepast programma gaat werken. Zo'n

leerling haalt op dat gebied niet het eindniveau van de basis-

school, maar we stellen het aangepaste programma zo op

dat er aansluiting is bij het vervolgonderwijs. Soms hebben

we te maken met kinderen die meer aankunnen dan het

aangeboden basisprogramma. Ook voor hen kan met een

aangepast programma worden gewerkt.

10.5 Verwijzen naar het speciaal basisonderwijs We streven ernaar ieder kind de zorg te geven die het nodig

heeft. Wanneer uw kind niet meekomt, krijgt hji/zij extra

aandacht. We bespreken wat de mogelijkheden binnen het

reguliere basisonderwijs zijn of dat verwijzing naar een

school voor speciaal basisonderwijs meer voor de hand ligt.

Verwijzing vindt pas plaats als alle mogelijkheden op onze

school uitgeput zijn en er door diverse instanties uiteindelijk

besloten wordt dat deze leerling beter op zijn of haar plaats

is op een school voor speciaal basisonderwijs. Ouders moe-

ten hier toestemming voor geven.

De instantie die beslist of een leerling op een school voor

speciaal basisonderwijs geplaatst kan worden is de Perma-

nente Commissie Leerlingenzorg (PCL). Deze commissie

heeft de wettelijke taak om op aanvraag van de ouders te

bepalen of plaatsing van een leerling op een school voor

speciaal basisonderwijs noodzakelijk is.

Deze commissie beslist alleen over de toelaatbaarheid en

niet over de toelating. Het bevoegd gezag van de school voor

speciaal basisonderwijs neemt de beslissing over de toela-

ting.

De beslissing van de PCL wordt schriftelijk en gemotiveerd

aan de ouders meegedeeld. Binnen 6 weken na de beslissing

van de PCL kunnen de ouders bezwaar aantekenen tegen de

beslissing. Het bezwaarschrift wordt ingediend bij de per-

manente commissie leerlingenzorg. Het adres luidt:

SWV Rivierengebied Midden Nederland (41.02)

Hoefslag 12

4205 NK Gorinchem

Tegen de beslissing van de permanente commissie leerlin-

genzorg op het bezwaarschrift kan beroep worden ingesteld

bij de beroep- en bezwaarcommissie van de PCO besturen-

raad te ’s-Gravenhage. Tegen deze uitspraak van de beroep-

en bezwaarcommissie van de PCO besturenraad te ’s-

Gravenhage is ook weer beroep mogelijk bij de afdeling

bestuursrechtspraak van de Raad van State.

10.6 Als uw kind niet graag naar school gaat Als uw kind niet graag naar school gaat, willen we daarover

graag met u praten om er achter te komen wat de reden is.

Misschien kunnen wij op school maatregelen treffen ter

verbetering. ‘Graag naar school gaan’ is de basis van al het

leren. We proberen een veilig en fijn schoolklimaat te

scheppen.

Page 24: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

24

De school hanteert een pestprotocol. Dit ligt ter inzage bij de

directeur en is te vinden op onze website. In gevallen waarin

sprake is van pestgedrag is een goed samenspel van belang

tussen ouders en school; hierbij speelt zowel het gedrag van

de pester als van het gepeste kind een rol.

10.7 Hulp aan leerlingen met een beperking Het is voor ieder kind waardevol om in zijn eigen omgeving

naar school te gaan. Het liefst in de buurt waar klasgenoten

ook wonen. Onze school staat in principe open voor alle

kinderen. Dus ook voor kinderen met een beperking. De

school ziet het als haar taak voor ieder kind adequaat on-

derwijs te realiseren, zo veel mogelijk afgestemd op wat het

kind nodig heeft.

Passend onderwijs voor een kind met een beperking vergt

uiteraard nog meer afstemming, rekening houdend met wat

wenselijk en haalbaar is voor het kind. Daarbij komen vragen

aan de orde als: wat heeft het kind precies nodig, welke

kennis heeft het al, welke knelpunten moeten worden opge-

lost, welke aanpassingen zijn nodig en wie kunnen ons daar

eventueel bij helpen? Wij hebben als school helaas ook onze

beperkingen. Er zijn grenzen aan onze mogelijkheden als

school in het opvangen van kinderen met een beperking.

De volgende onderwerpen zijn bepalend voor het vaststellen

van onze mogelijkheden, dan wel grenzen:

Waarborgen van de rust en veiligheid;

Verhouding van verzorging/behandeling en onderwijs;

Waarborgen van het leerproces voor alle kinderen;

De mogelijke opnamecapaciteit; (bijv. niet meer dan 1 leerling per leerkracht)

Aanwezige deskundigheid;

Beschikbaarheid van ondersteuning;

Aanvullingen op het onderwijsleerpakket;

Fysieke (on)mogelijkheden van het gebouw en haar

inrichting;

Beschikbaarheid van aanvullende informatie.

Alvorens de school overgaat tot de toelating van een leerling

met een indicatie van een Regionaal Expertise Centrum

(REC) dient een zorgvuldige afweging plaats te vinden.

Om tot een dergelijke afweging te komen, wordt door ons

het volgende stappenplan gehanteerd:

1. Oriëntatie: kennismaking met ouders en kind;

2. Aanmelding: schriftelijk door ouders bij de schoollei-

ding;

3. Informatie verzamelen: de school verzamelt gegevens

in bij o.a. CED, clusterscholen en zorginstanties;

4. Informatie bespreken: schoolleiding, IB en zorgteam.

5. Inventarisatie: wat is nodig; wat is mogelijk en onmo-

gelijk voor school en team;

6. Overwegingen: wat kan de school aan en welke exter-

ne steun moet gezocht worden;

7. Besluitvorming: voorlopig besluit van de schoolleiding

wordt medegedeeld aan team en LOGOS. Afspraken

met begeleiders en opstellen handelingsplan en plan

van aanpak;

8. Eindgesprek: de schoolleiding maakt een afspraak met

de ouders en deelt het toegelichte definitieve besluit

mee.

Als we besluiten tot toelating zal gehandeld worden op basis

van een plan van aanpak, dat in overleg met de ouders is

samengesteld. De evaluatie en de voortgangsprocedure

bekijken we van jaar tot jaar.

Page 25: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

25

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

11. Overige instellingen GGD (Gemeentelijke Geneeskundige Dienst)

De GGD heeft m.b.t. de jeugdgezondheidszorg (JGZ) een

basispakket ontwikkeld.

Dit houdt in dat:

Alle kinderen in groep 2 en hun ouders een uitnodiging

krijgen voor een onderzoek door de jeugdarts en de as-

sistente;

De kinderen in groep 4 worden gemeten en gewogen;

Alle kinderen in groep 7 en hun ouders uitgenodigd

worden voor een verpleegkundig onderzoek;

Alle kinderen die in het lopende kalenderjaar de 9-

jarige leeftijd bereiken, worden gevaccineerd;

In groep 2 en groep 7 de kinderen een Groeiboek krij-

gen.

Naast dit basispakket voert de GGD ook extra taken uit. De

gemeenten kijken waar extra zorg nodig is, vaak in overleg

met de scholen, en vragen de GGD en andere instellingen

dat uit te voeren. Ook voorlichting en opvoedcursussen

vallen onder deze extra zorg.

Met vragen hierover kun u altijd terecht bij:

GGD Zuid-Holland

Zuid Karel Lotsyweg 40

3318 AL Dordrecht

telefoon: 078 - 7708500

De jeugdarts: Mevr. M. Tiggeler;

De jeugdverpleegkundige is: Mevr. A. Ceelie

Ouders of leerkrachten kunnen ook uit eigen beweging

contact opnemen met een arts, verpleegkundige of logope-

dist van de GGD als daar redenen voor zijn, bijvoorbeeld bij

twijfel over groei, gehoor of spraak. Maar ook bij andere

problemen, bijvoorbeeld angstig zijn. De leerkracht overlegt

van tevoren met de ouders, wanneer hij/zij voor een kind

een onderzoek aanvraagt.

Als het onderzoek daartoe aanleiding geeft, zal het JGZ-

team ouder en kind voor nader onderzoek of behandeling

verwijzen naar de huisarts of een consult aanvragen bij de

psycholoog van de GGD. Voor al deze activiteiten hoeven de

ouders niet te betalen.

Naast het periodiek gezondheidsonderzoek van de kinderen

adviseren de arts en verpleegkundige van de JGZ de scholen

over de veiligheid en de hygiëne binnen de school, en over

de gezondheidstoestand van de leerlingen. Hierbij wordt de

vertrouwelijkheid van het onderzoek in acht genomen.

Voor meer informatie over het JGZ-team kunt u de GGD

bellen op telefoonnummer 0183 - 646363.

Logopedist

Alle kinderen op de Tamboerijn worden rond hun 5de

levens-

jaar gescreend door de Logopedist. Hier ontvangt u van te

voren bericht over. Het is de taak van de logopedist op

school kinderen met spraak, taal- en stemstoornissen te

onderzoeken.

Kinderen die bijna niet spreken, voor hun omgeving niet

goed verstaanbaar zijn of in het algemeen onduidelijk pra-

ten, kunnen aangemeld worden. Dit geldt ook voor kinderen

die een hese stem hebben of altijd door de neus spreken.

Verder komen kinderen in aanmerking die slissen, kinderen

die niet vloeiend spreken (o.a. stotteren), gehoorproblemen

hebben of afwijkende mondgewoonten (o.a. verkeerd slik-

ken en duimzuigen).

Nadat de logopedist het kind onderzocht heeft, wordt dit

doorgesproken met de leerkracht en worden in specifieke

gevallen de ouders uitgenodigd voor een adviesgesprek.

Eventuele verwijzing kan volgen in overleg met de jeugdarts.

Schoolmaatschappelijk werk

De schoolmaatschappelijk werker is in dienst van Rivas

Zorggroep en te bereiken via de zorglijn. Afspraken kunnen

zowel op een bureau van Rivas Zorggroep als bij de ou-

ders/verzorgers thuis plaatsvinden.

De schoolmaatschappelijk werker van onze school heet:

Mevr. Süreyya Çardak

Locatie Gorinchem

Boogschutterstraat 1

4205 JC Gorinchem

Telefoon 0183 626995

Inspectie van het onderwijs

Hoofdkantoor Onderwijsinspectie

Postbus 2730,

3500 GS Utrecht

Telefoon 030 6690600

Informatie over de onderwijsinspectie is te vinden op:

www.onderwijsinspectie.nl

Vragen over onderwijs: 0800 - 8051 (gratis).

Melding van klachten met betrekking tot seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld: Meldpunt vertrouwensinspecteurs 0900 - 1113111 (lokaal tarief).

Page 26: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

26

Onderwijsbegeleidingsdienst

Het Centrum voor Educatieve Dienstverlening (CED) advi-

seert scholen over de aanschaf van materialen en het invoe-

ren van nieuwe werkwijzen (o.a. Handelings Gericht Wer-

ken). Ook verzorgt men nascholing van leerkrachten.

Een andere taak van deze onderwijsbegeleidingsdienst is het

geven van adviezen over individuele kinderen. Als een school

vastloopt in het werken met een leerling met leer- of ge-

dragsproblemen vraagt ze aan het CED om een onderzoek te

doen. Eén van de psychologen of pedagogen van het CED

onderzoekt het kind. Men bekijkt wat de oorzaken zijn van

de problemen en men adviseert over de aanpak van de

moeilijkheden. Als van alles geprobeerd is en de mogelijkhe-

den van de basisschool volledig zijn uitgeput, kan men advi-

seren het kind te laten overstappen naar het speciaal (ba-

sis)onderwijs. De leerkrachten hebben regelmatig contact

met de medewerker van het CED.

Onze school is aangesloten bij de CED in onze regio, tele-

foon 010-4071529

Peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang

De Tamboerijn heeft regelmatig contact met de leiding van

de peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang in de

binnenstad van Gorinchem.

Buitenschoolse opvang kan voor u interessant zijn als u

werkt of studeert en verzekerd wilt zijn van goede opvang

voor of na schooltijd. Ook in de vakanties wordt opvang

aangeboden. De Tamboerijn werkt nauw samen met de

volgende Buiten Schoolse Opvang – aanbieders.

BSO Alexandra

Zusterstraat 11

4201 EK Gorinchem

Contactpersoon: Leonie Groeneboer

Tel: 0183 689 502 / 06 2350 7458

E-mail: [email protected]

LRK nummer: 206944639

Prokino BSO Spatjes

Kazerneplein 6

4021 MC Gorinchem

Contactpersonen: Angeles en Mandy

Tel.: 010 2833881

E-mail: [email protected]

LRK nummer: 231000236

12 Praktische ZakenAdoptie

Overal in de wereld zijn er nog kinderen (mensen) in moeilij-

ke omstandigheden. Niet alleen in landen in Afrika en Zuid-

Amerika, ook in Nederland zijn er mensen die leven in moei-

lijke omstandigheden. Denk aan bijvoorbeeld aan ziekte of

armoede.

Zorg, omzien naar de ander, is een kernbegrip van het evan-

gelie. Die zorg gaat verder dan noodhulp, die echter wel

belangrijk is. Het gaat erom dat kinderen (mensen) een plek

hebben om te leven en te werken, waar zij mens kunnen

zijn, waar zij een toekomst hebben.

Om de leerlingen ook op school

te leren wat die zorg betekent,

hebben we drie kinderen ‘gea-

dopteerd’. Via de stichting

‘Woord en Daad’ zijn de kinderen

gekoppeld aan onze school. Met het geld dat de kinderen

meebrengen, voorzien we deze kinderen van de eerste

levensbehoeften: Voedsel, onderdak en veiligheid. Iedere

maandag kan uw kind geld meenemen voor de adoptie van

deze kinderen. Per maand hebben we ongeveer €100 nodig

om de adoptiekinderen te sponsoren.

Batterijen

Op school staat er een ton om lege batterijen te sparen. Op

deze manier willen we kinderen leren om duurzaam met

spullen om te gaan en goed te zijn voor het milieu. Tevens

kan de school punten sparen om in te wisselen tegen school-

en speelmaterialen. Deze punten worden verdient per kilo

batterijen die worden ingeleverd. U kunt dus bijdragen door

uw lege batterijen in te leveren op school.

Bibliotheek

We adviseren de kinderen een abonnement op de Openbare

Bibliotheek te nemen. Dit kost niets. Het is erg belangrijk dat

kinderen al op jonge leeftijd met boeken in aanraking ko-

men. Ook op school proberen we een zo breed mogelijk

aanbod aan boeken te bieden. Veel klassen hebben hun

eigen klassenbibliotheek. Heeft u thuis boeken die u weg

wilt doen, denkt u dan ook eens aan school.

Page 27: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

27

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

Fietsen

In verband met de overlast en de beschadiging van fietsen

raden we het af om met de fiets naar school te komen. Dit

geldt uiteraard niet voor kinderen die wegens de afstand

genoodzaakt zijn om met de fiets te komen. De fietsen die-

nen netjes op de daarvoor bestemde plaats gezet te worden.

Beschadigingen en diefstal zijn voor eigen risico.

Fruit, drinken, schoolmelk

Elke morgen wordt in alle groepen tijd ingeruimd om fruit te

eten en/of iets te drinken. Uw kind kan fruit, een ander

gezond tussendoortje of drinken meenemen. Dit laatste in

een goed afsluitbare beker, voorzien van naam. Wij willen u

aanraden een gezond tussendoortje mee te geven. U kunt

ook besluiten uw kind aan te melden voor het drinken van

schoolmelk via www.campinaopschool.nl. Het aanvragen

neemt een aantal weken in beslag. Wanneer uw kind geen

gebruik meer wil maken van schoolmelk, dient u ook op

deze website uw kind zelf af te melden. Let u er hierbij op,

dat ‘uw contract’ altijd nog even doorloopt.

Luizencontrole

Elke eerste maandag na een vakantie vindt een luizencontro-

le plaats. Deze controle wordt uitgevoerd door vrijwilligers.

Het verzoek is om de kinderen op de dag van de controle:

Met schoon, gewassen haar, zonder bijvoorbeeld

gel/wax naar school te laten gaan;

Het haar los te laten of eenvoudig bij elkaar te bin-

den, bijvoorbeeld met een haarband.

Wanneer er luizen of neten (eitjes) worden geconstateerd,

wordt u zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld. U krijgt

dan richtlijnen voor de behandeling. Als u zelf hoofdluis

heeft geconstateerd bij uw kind, wilt u dit dan zo spoedig

mogelijk melden bij de desbetreffende leerkracht?

Eén van de maatregelen die u kunt treffen om te voorkomen

dat uw kind ook luis krijgt, is het aanschaffen van een luizen-

zak. Deze is op school te verkrijgen, de kosten hiervoor zijn

2 euro. Het is wel belangrijk dat u uw kind leert de jas elke

dag in de luizenzak te doen.

Heeft uw kind toch hoofdluis dan kunt u bij de apotheek of

drogist terecht. Zij beschikken over een groot aanbod van

shampoos en lotions die te gebruiken zijn. Het blijkt dat

veelvuldig kammen met een luizenkam zeer effectief is.

Ondanks dat er op school luizencontroles worden uitge-

voerd, kan het wel eens voorkomen dat er bij een controle

een luis over het hoofd wordt gezien. Neemt u daarom thuis

ook eens de tijd om uw kind te controleren op eventuele

luizen.

Wanneer u geen bericht krijgt na een luizencontrole kunt u

ervan uitgaan dat er bij de controle op school, bij uw kind of

bij een kind uit de klas van uw kind geen luizen zijn gecon-

stateerd. Geen bericht is goed bericht!

Mobiele telefoons

Wij streven ernaar goed bereikbaar te zijn. Daarom vinden

wij het als school niet nodig dat kinderen onder schooltijd

beschikken over een mobiele telefoon. Het gebruik van een

mobiele telefoon is derhalve onder schooltijd niet toege-

staan. Mocht uw kind wel een mobiele telefoon onder

schooltijd zichtbaar gebruiken, dan mag de leerkracht deze

onder schooltijd in beslag nemen.

Privacy

In het kader van de wet op de privacy wordt ouders ge-

vraagd, middels het aanmeldingsformulier, toestemming te

geven voor het plaatsen van foto's/video's op de website en

in de nieuwsbrief van de school. Tevens geven zij daarbij

toestemming voor het intern gebruik van video's.

Regels op het plein

Vanaf 8.15 uur is er op het schoolplein pleinwacht

aanwezig ('s middags vanaf 12.45 uur);

Fietsen doen we op de weg en niet op het schoolplein,

dus we stappen af bij het hek en zetten de fiets op de

daarvoor bestemde plaats;

Wanneer je op het plein bent, ga je er niet meer vanaf;

Je gaat met andere leerlingen om zoals het hoort en

zoals jij wilt dat ze met jou omgaan;

Omdat de TSO gebruik maakt van het plein, blijf je niet

hangen op het plein;

Voor het gebruik van de voetbalkooi zijn afspraken

gemaakt op school.

Rookverbod

Op school geldt een rookverbod in het gehele schoolgebouw

en het gehele schoolterrein. Dit geldt dus ook voor ouders

die op school helpen.

Schoolfotograaf

Elk jaar komt de schoolfotograaf. De klassenfoto wordt ieder

jaar gemaakt evenals de portretten van de leerlingen. U bent

nooit verplicht deze foto's ook werkelijk af te nemen.

Schoolkamp

Eens in de twee jaar gaat groep 7/8 op schoolkamp, het

andere jaar gaan zij op schoolreis. Dit jaar zullen de leer-

lingen van groep 7/8 op schoolkamp gaan. Dit kamp duurt

drie dagen, van woensdag 26 juni t/m vrijdag 28 juni. De

kosten zullen ongeveer €65,- zijn. De begeleiding zal bestaan

uit leerkrachten en ouders. U ontvangt hier t.z.t. nog bericht

over.

Page 28: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

28

Schoolreis

De kosten voor de schoolreis zullen ongeveer €25,- zijn. Wij

verzoeken u het verschuldigde bedrag t.z.t. over te maken

op rekeningnummer 47.22.07.547 van de oudercommissie.

U krijgt hierover nog bericht. Elk jaar wordt opnieuw geke-

ken welke locatie geschikt is voor de verschillende groepen.

Hierbij moet ook getalsmatig rekening worden gehouden

met de huur van de bussen.

Schoolverzekering leerlingen

De school heeft een schoolongevallenverzekering afgeslo-

ten. Uw kind is tijdens de schooluren en op weg naar en van

school verzekerd tegen de financiële gevolgen van een onge-

luk dat de school verwijtbaar is. Ook bij uitstapjes of sport-

toernooien die door school georganiseerd worden, zijn

deelnemers en begeleiders verzekerd.

Sponsoring

De school voert een zorgvuldig beleid ten aanzien van de

aanvaarding van materiële of geldelijke bijdragen (sponso-

ring). Bij alle afspraken gaan we uit van het Convenant

‘Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponso-

ring’. De uitgangspunten van dit convenant zijn:

De objectiviteit, geloofwaardigheid, betrouwbaar-

heid en onafhankelijkheid van de school mogen niet

in gevaar komen;

Grondslag en doelstellingen van de school mogen

niet in het geding zijn;

Er ontstaat geen afhankelijkheidsrelatie tot de spon-

sor.

Sponsorbeleid wordt vastgesteld in overleg met de Mede-

zeggenschapsraad.

Advertenties in de schoolkrant worden tegen een vast tarief

gepubliceerd. Deze gelden worden ontvangen en beheerd

door de oudercommissie. Een deel van de opbrengsten

komen ten goede aan het drukken van de schoolkranten.

Tussenschoolse opvang / Overblijven

Er bestaat op onze school de mogelijkheid om van

12.00 - 13.00 uur over te blijven (m.u.v. de woensdag). Deze

tussenschoolse opvang wordt verzorgd door TSO-

medewerkers (overblijfmoeders) die speciaal voor het over-

blijven beschikbaar zijn.

Het overblijven is niet gratis. Per keer dat uw kind overblijft

kost dit €1,-. De TSO-medewerkers houden dit bij door mid-

del van een kruisjessysteem. Betalingen gebeuren achteraf,

via een rekening. De financiën zijn in handen van de TSO. De

directeur heeft hierbij een sturende rol. In het verleden is

vaak gebleken dat de rekening voor de TSO niet werden

voldaan, dit kost de penningmeester veel werk. We zullen

daarom dit jaar overstappen naar een nieuw betalingssys-

teem, waarbij de ouder zelf verantwoordelijk wordt voor de

af te nemen dagen.

Het is de bedoeling dat uw kind brood en drinken zelf mee-

brengt. Als uw kind een keertje ergens anders gaat eten, dan

graag schriftelijk afmelden bij de groepsleerkracht die ver-

volgens een melding maakt in de TSO-map.

Volgens de Wet op het Basisonderwijs valt de TSO onder de

eindverantwoordelijkheid van LOGOS, Stichting voor Protes-

tants Christelijk Onderwijs. U zult hier in de praktijk niet

gelijk iets van merken, maar de directeur zal in nauwe sa-

menwerking met de begeleiding van de TSO betrokken zijn

bij de organisatie en invulling hiervan.

Overblijfregels:

We zoeken gelijk onze plaats op;

Onder het eten blijven we op onze plaats zitten;

We beginnen met eten na het gezamenlijke gebed;

We ruimen pas op wanneer de juf het zegt;

Met het zelfde gemak gooi je je afval in de afvalbak;

De klassenhulp maakt de tafels schoon;

We verlaten tijdens de overblijf het schoolplein of de

speeltuin niet.

Bij (herhaaldelijk) wangedrag neemt de directeur contact op

met de ouders. Bij klachten over de overblijfkrachten of

betalingen dient u contact op te nemen met de directeur.

Verjaardag leerling

Als uw kind jarig is, mag hij of zij uiteraard trakteren. Andere

traktaties dan snoep blijven onze voorkeur hebben. Het is de

bedoeling de kinderen geen dure traktaties mee te geven.

Laat het niet uit de hand lopen. De jarige kinderen mogen

een cadeau uit de schatkist van de school kiezen, ze gaan

niet de klassen rond.

Verjaardag van familieleden

We willen het maken van cadeautjes en versjes voor ver-

jaardagen van familieleden beperkt houden. Ouders kunnen

dit met de leerkracht van de onderbouwgroepen regelen.

Verloren en gevonden voorwerpen

Het komt wel eens voor dat de kinderen spullen op school

kwijtraken. Bij de ingang staat een bak met gevonden voor-

werpen. Is uw kind iets kwijt, kijk dan eerst eens in deze bak

met gevonden voorwerpen. Twee keer per jaar worden de

achtergelaten spullen naar bepaalde instanties gebracht.

Page 29: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

29

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

Vervoer van leerlingen

Onderstaande richtlijnen zijn opgesteld voor vervoer van

leerlingen door ouders tijdens uitstapjes van school, zodat

kinderen zo veilig mogelijk vervoerd worden. We vinden het

belangrijk, dat iedere ouder die voor school wil rijden op de

hoogte is van onderstaande regels:

Kinderen moeten in de autogordels vervoerd worden;

Kinderen tot 1,35 m maken in de auto gebruik van een

autostoeltje of zittingverhoger (m.u.v. korte uitstapjes

in de eigen regio);

Geen kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1.50m

vervoeren op de voorbank;

Achterin mogen maximaal zo veel kinderen vervoerd

worden als er autogordels aanwezig zijn;

Kinderen aan de kant van het trottoir laten uitstappen;

Tijdens de uitstapjes zijn chauffeurs en kinderen voor

ongevallen verzekerd via de school.

Hiermee is voldaan aan de wettelijke veiligheidseisen en aan

het advies van Veilig Verkeer Nederland.

Waar wij verder prijs op stellen:

Dat spullen die meegebracht worden naar school,

duidelijk zijn voorzien van naam;

Dat jassen lussen hebben;

Dat bij ziekte of verhindering een berichtje of tele-

foontje wordt gegeven uiterlijk 5 minuten voor

schooltijd;

Dat u belt buiten schooltijden;

Dat de kinderen (bij slecht weer) niet eerder ko-

men dan nodig is (10 minuten voor schooltijd);

Dat de groepen op tijd kunnen starten;

Dat u spellen, stripboeken en boeken die u zelf

niet meer gebruikt, beschikbaar stelt aan de

school;

Dat u weet dat u altijd contact met ons kan opne-

men;

Dat we altijd blijven beseffen dat beide ouders en

leerkrachten het belang van de kinderen in het oog

hebben;

Dat we kinderen en elkaar vertrouwen geven;

Dat u de school een warm hart toe draagt! Dat

doen wij ook naar u en uw kinderen!

13 Indeling groepsleerkrachten 2012/2013

Groep 1: Juf Marjan Zwart ma t/m vr

Groep 2: Juf Esther Korevaar ma t/m vr

Groep 3: Juf Esther Westra ma, di, do en vr

Juf Nanine Muijs wo

Groep 4/5*: Juf Rowena Dielemans ma t/m vr

Groep 5/6*: Juf Nanine Muijs ma, di

Juf Marjanne Kruijs wo, do, vr

Groep 7/8: Dhr. Leo de Leeuw ma, di, do, vr

Juf Margret v/d Mooren woe

* Tot 1 maart 2013 zullen de groepen 4/5 en 5/6 gesplitst worden in enkele klassen op woensdag t/m vrijdag,

dit levert het volgende resultaat op:

Groep 4: Juf Rowena Dielemans wo t/m vr

Groep 5: Juf Judith van Mourik wo t/m vr

Groep 6: Juf Marjanne Kruijs wo t/m vr

Niet lesgebonden taken:

Intern Begeleider: Juf Margret v/d Mooren di en do**

Directeur: Dhr. Niels Verbaas ma, di, wo en vr

Schoonmaak: Mevr. Cora van Santen ma t/m vr

** Tijdens de verbouwing kunnen de dagen van juf Margret nog wel eens afwijken, dit zal tijdig aangegeven worden in de nieuwsbrief.

Page 30: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

30

14 Gymrooster 2012/2013 Er wordt gegymd in het gymlokaal aan het Heerenlaantje 18 - naast het Leger des Heils

maandag vrijdag

Tijd groep leerkracht tijd groep leerkracht

08.30 uur 7/8 Meneer de Leeuw 11.00 uur 6 Juf Marjanne Kruijs

09.30 uur 5/6 Juf Nanine Muys 13.00 uur 5 Juf Esther Westra

10.15 uur 3 Juf Esther Westra 14.00 uur 7/8 Meneer de Leeuw

11.00 uur 4/5 Juf Rowena Dielemans

woensdag

Tijd groep leerkracht

08.30 uur 1/2 Juf Marjan en juf Esther K.

Voor de kinderen van groep 1 en 2 is het speellokaal niet

toegankelijk tijdens de verbouwing. Zij zullen daarom op

woensdagochtend gaan gymmen in het gymlokaal aan het

Heerenlaantje. De leerkrachten zullen de gymschoenen die

op school staan meenemen naar het gymlokaal. De kleuters

mogen gymmen in hun onderkleding., Heeft u liever dat uw

kind een gympakje draagt, dan kunt u deze meegeven in de

tas.

15 Schoolzwemmen in het Caribabad

woensdag

Vertrek school groep leerkracht Aankomst school groep leerkracht

09.15 uur 4 Juf Rowena Dielemans 10.30 uur 4 Juf Rowena Dielemans

Page 31: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

31

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

16 Jaarkalender 2012/2013 Wanneer in de planning wijzigingen komen, wordt u daarvan z.s.m. op de hoogte gesteld.

Augustus maandag 20 1e schooldag – Inloop van 8.30 – 09.00 uur

woensdag 22 Start schoolzwemmen voor de groepen 4

maandag 27 Luizencontrole

maandag 27 Informatieavond groep 1 en 2

dinsdag 28 Informatieavond groep 3 en 7

woensdag 29 Informatieavond groep 4, 5 en 6

September woensdag 05 Ontruimingsoefening

dinsdag 18 Studiedag leerkrachten (alle kinderen zijn vrij)

Oktober dinsdag 02 Start Kinderboekenweek / project (helaas dit jaar geen open huis)

vrijdag 05 Dag van de leraar

vrijdag 12 Alle kinderen ’s middags vrij

woensdag 24 Studiedag leerkrachten (alle kinderen zijn vrij)

maandag 29 Dammen, voorronde groep 4 t/m 6

dinsdag 30 Dammen, voorronde groep 7 en 8

November vrijdag 02 Nationaal schoolontbijt

maandag 05 Voortgangsgesprekken met ouders (uitnodiging volgt)

dinsdag 20 Studiemiddag leerkrachten (alle kinderen zijn ’s middags vrij)

December woensdag 05 Sinterklaasviering

woensdag 19 Kerstmarkt (avond)

woensdag 21 Schoolkrant mee

vrijdag 21 Alle kinderen ’s middags vrij

Januari maandag 07 Luizencontrole

2013 woensdag 23 Voorleesontbijt

Februari vrijdag 01 Eerste rapport mee

dinsdag 05 CITO - eindtoets voor groep 8

dinsdag 05 Rapportenavond

woensdag 06 CITO - eindtoets voor groep 8

donderdag 07 CITO - eindtoets voor groep 8

dinsdag 12 Verwijzingsgesprekken groep 8

donderdag 14 Volleybaltoernooi groep 7

vrijdag 22 Alle kinderen ’s middags vrij

Page 32: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

32

Maart maandag 04 Luizencontrole

woensdag 20 Johan Cruyffcourt - meisjes groep 7/8

woensdag 27 Johan Cruyffcourt - jongens groep 7/8

donderdag 28 Paaslunch

April donderdag 18 Voortgangsgesprekken met ouders

Mei maandag 13 Luizencontrole

Juni woensdag 05 Schoolkorfbaltoernooi groep 6 t/m 8

dinsdag 11 Avond 4 daagse

woensdag 12 Avond 4 daagse

donderdag 13 Avond 4 daagse

vrijdag 14 Avond 4 daagse

maandag 17 Schoolreis groep 1 t/m 6

woensdag 26 Schoolkamp groep 8 - Groep 1 t/m 4 is vrij

donderdag 27 Schoolkamp groep 8 - Groep 1 t/m 4 is vrij

vrijdag 28 Schoolkamp groep 8 - Groep 1 t/m 4 is vrij

Juli vrijdag 12 Rapport mee

dinsdag 16 Afscheid groep 8

woensdag 17 Sportfeest

vrijdag 19 Alle kinderen ’s middags vrij

September maandag 02 Eerste schooldag cursus 2013/2014

17 Schoolvakanties 2012/2013

Eerste dag Laatste dag

Herfstvakantie 15/10/2012 t/m 19/10/2012

Kerstvakantie 24/12/2012 t/m 04/01/2013

Voorjaarsvakantie* 25/02/2013 t/m 01/03/2013

Paasvakantie 29/03/2013 t/m 01/04/2013

Meivakantie 29/04/2013 t/m 10/05/2013

Pinksteren 20/05/2013 t/m 21/05/2013

Zomervakantie 22/07/2013 t/m 30/08/2013

* De voorjaarsvakantie wijkt af van de adviesdatum van de rijksoverheid.

Page 33: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

33

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

Directeur

Interne begeleider

Dhr. Niels Verbaas

Lavendel 2

2951 DA Alblasserdam

telefoon: 06 41258340

[email protected]

Juf Margret van de Mooren

[email protected]

Teamleden

Juf Marjan Zwart (groep 1)

[email protected]

Juf Esther Korevaar (groep 2)

[email protected]

Juf Esther Westra (groep 3)

[email protected]

Juf Rowena Dielemans (groep 4/5)

[email protected]

Juf Judith van Mourik (groep 5)

[email protected]

Juf Nanine Muys (groep 5/6)

[email protected]

Juf Marjanne Kruijs (groep 5/6)

[email protected]

Dhr. Leo de Leeuw (groep 7/8)

[email protected]

Juf Marjolein Fontijn (4de jaars student)

[email protected]

Page 34: Schoolgids De Tamboerijn · 2012-11-12 · Het doet ons genoegen u onze schoolgids voor 2012-2013 te kunnen aanbieden. In de schoolgids leest u wie wij zijn, waar wij voor staan.

Schoolgids CBS De Tamboerijn Schooljaar 2012/2013

CBS De Tamboerijn │Westerstraat 3 │ 4201 GT Gorinchem

(0183) 632465 │ www.tamboerijn.nl │ [email protected]

34

LOGOS, Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs

Industrieweg 16, 4143 HP Leerdam: 0345-637980

[email protected]

www.stichting-logos.nl

CBS De Tamboerijn

Westerstraat 3, 4201 GT Gorinchem ; 0183-632465;

[email protected]

www.tamboerijn.nl

CBS Samen Onderweg

Stalkaarsen 3, 4205 PG Gorinchem; 0183- 622856

Dr. Bauerstraat 154, 4204 XK Gorinchem; 0183-625987

Van Goudoeverstraat 82, 4204 XK Gorinchem; 0183-620561

[email protected]

www.cbs-samenonderweg.nl

CBS De Regenboog

A. Kehrerstraat 7, 4207 MV Gorinchem; 0183-620541 Retranchement 3, 4207 ET Gorinchem; 0183-630326

Top Naeffstraat 28, 4207 MT Gorinchem; 0183-629585

Laag Dalemseweg 14b, 4213 KA Dalem; 0183-666953

[email protected]

www.regenboog-gorinchem.nl

CBS Ichthus

Locatie Juliana: Koningin Emmalaan 45, 4141 EA Leerdam; 0345-614317

Locatie De Regenboog: Noorderwoerd 2, 4145 NV Schoonrewoerd; 0345-641990

[email protected]

www.cbs-ichthus.nl

CBS Koningin Wilhelmina

Drossaardslaan 70, 4143 BD Leerdam; 0345-632361

Postadres: Postbus 88, 4140 AB Leerdam

[email protected]

www.wilhelminaleerdam.nl

CBS KlimOp

Patrimoniumstraat 102, 4142 VL Leerdam; 0345-613731

[email protected]

www.klimopleerdam.nl

Beatrix de Burcht, Christelijk Speciaal Basisonderwijs

Hoefslag 6, 4205 NK Gorinchem; 0183-699331

[email protected]

www.beatrixdeburcht.nl

De Noordhoek, Christelijke Praktijkschool

Hoefslag 8, 4205 NK Gorinchem; 0183-625350

[email protected]

www.denoordhoek.com

De Cirkel, Christelijk Onderwijs ZML

Kennelweg 8, 4205 ZR Gorinchem; 0183-649445

Dr. Hiemstralaan 24a, 4205 KK Gorinchem, 0183-626706

[email protected]

www.decirkelzml.nl

CBS de Open Poort

Leerdamseweg 1, 4147 BL Asperen ; 0345-615187

[email protected]

www.openpoort.nl

CBS School met de Bijbel

Achterweg 35, 4171 BA Herwijnen; 0418 – 581289

directie@cbsherwijnen .nl

www.cbsherwijnen.nl

CBS de Hoeksteen

Spijkse Kweldijk 94, 4211 CX Spijk; 0183-563784

[email protected]

www.cbsdehoeksteen.nl

CBS de Wegwijzer

Leijenburgplein 1, 4161 AR Heukelum; 0345-612297

[email protected]

www.cbs-dewegwijzer.net

CBS het Kompas

Esdoornlaan 4, 4214 DA Vuren; 0183-632237

[email protected]

www.cbshetkompas.net

Tiener College

p/a Vakcollege Gilde

Gildenweg 4, 4204 GH Gorinchem

[email protected]

www.tienercollege.nl